FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 19 juni 2021

EK: Spanje in de problemen, ook Polen wordt niet verslagen

In Sevilla hebben Spanje en Polen ook hun tweede groepswedstrijd afgewerkt op het Europees kampioenschap voetbal. Het werd geen geweldig spectaculaire wedstrijd, maar zo nu en dan waren er best wat leuke oplevingen te zien.

Voormalig Eredivisiespeler Mateusz Klich deed Spanje al vroeg schrikken met een schot, maar dat eindigde op het dak van het doel. Twintig minuten later werd de score geopend, of toch niet, maar toch wel: Gerard Moreno leverde de bal aan bui Alvaro Morata, die de 1-0 binnen tikte. Die werd wegens buitenspel afgekeurd, maar de VAR besloot anders, want het was toch géén buitenspel.

Daar bleef het enige tijd bij, tot de Spanjaarden zich kort voor rust kapot schrokken: Karol Swiderski schoot op de paal, Robert Lewandowski had zijn neusje voor de goal in het hotel laten liggen en wist een perfecte rebound op doelman Unai Simon te knallen. Moreno schoot niet veel later de bal nog in het zijnet na een pass van Jordi Alba, waarmee de 1-0 ruststand bereikt was.

Tien minuten na rust trok Polen de stand zowaar gelijk: Lewandowski maakte zijn enorme misser enigszins goed, klopte Aymeric Laporte en kopte de 1-1 binnen. Amper twee minuten later ging Jakub Moder op de voet van Moreno staan: penalty Spanje. Moreno kon de kans benutten, maar schoot op de paal, waarna Morata de rebound een meter of wat naast het doel schoot.

Verder bleef het even een tijd rustig, tot een grote Spaanse kans na een dikke tachtig minuten. Wojciech Szczęsny gooide zich echter voor de bal, ook al moest hij daardoor even naar adem happen, en voorkwam een Spaanse voorsprong. In het restant van de wedstrijd was er weliswaar meer Spaanse dan Poolse dreiging, het kwam niet meer tot een overwinning. Polen pakte een waardevol punt, Spanje pakte een zeer teleurstellend punt.

Foo Fighters brengt 'discoalbum' uit als The Dee Gees

De Foo Fighters hebben hun nieuwe muzikale richting onthuld - ze transformeren van rockhelden naar een Bee Gees-tributeband voor hun volgende album.

Als de Dee Gees, een knipoog naar de initialen van frontman Dave Grohl, zal de band een LP uitbrengen met vier Bee Gees-covers.

Hail Satin zal laten zien hoe de Foos de discoklassiekers Night Fever, Tragedy, You Should Be Dancing en More Than a Woman van de Gibb-broers uit de jaren 70 uitvoeren.

Het album wordt op 17 juli uitgebracht op vinyl voor US Record Store Day. Op kant één van de LP zal ook hun versie van Andy Gibb's Shadow Dancing bevatten, die in 1978 zeven weken op nummer één in de VS stond. Op kant twee staan vijf liveversies van nummers van hun laatste album Medicine at Midnight.

De Amerikaanse groep kondigde het nieuws aan met een clip van Grohl die zijn beste falsetstem probeerde, a la Barry Gibb.

Hooggerechtshof VS blokkeert rechtszaak kinderslavernij tegen chocoladebedrijven

Het Amerikaanse Hooggerechtshof heeft bepaald dat voedingsgiganten Nestlé USA en Cargill niet kunnen worden vervolgd voor kinderslavernij op de Afrikaanse plantages waar ze hun cacao inkopen.

Zes Afrikaanse mannen klaagden de bedrijven aan, ze beweerden dat ze vanuit Mali zijn gesmokkeld om als slaaf te werken op cacaoplantages in Ivoorkust. Volgens de mannen hebben beide bedrijven die slavenhandel in stand hebben gehouden om de cacaoprijzen laag te houden.

De rechtbank oordeelde met 8-1 dat de aanklacht van de mannen niet ontvankelijk was omdat de slavernij buiten de Verenigde Staten plaatsvond.

De vraag of de Alien Tort Act - een 18e-eeuwse wet - kan worden gebruikt om Amerikaanse bedrijven ter verantwoording te roepen voor arbeidsmisbruik in hun toeleveringsketens in het buitenland- is nog niet beantwoord.

Ongeveer 70% van de cacao in de wereld wordt geproduceerd in West-Afrika, en een groot deel hiervan wordt geëxporteerd naar Amerika.

Volgens een rapport dat vorig jaar door het Amerikaanse ministerie van Arbeid is gepubliceerd, werken naar schatting 1,56 miljoen kinderen op cacaoplantages in Ivoorkust en Ghana.

In hun aanklacht beweerde de groep mannen dat ze 12-14 uur per dag op de cacaoplantages moesten werken. Ze vertelden ook dat ze onder gewapend toezicht moesten slapen, om te voorkomen dat ze zouden ontsnappen, en dat behalve wat voedsel amper een vergoeding werd betaald voor hun werkzaamheden op de plantage.

Terwijl ze hun afkeuring voor kinderslavernij afkeurden, voerden de bedrijven aan dat de zaak moet worden aangespannen tegen de mensenhandelaars en de boeren die de kindslaven in dergelijke omstandigheden hielden.

In zijn beslissing, geschreven door rechter Clarence Thomas, oordeelde de rechtbank dat hoewel Nestlé USA en Cargill de boerderijen van technische en financiële middelen voorzag, er geen bewijs was dat zakelijke beslissingen in de VS leidden tot dwangarbeid van de groep mannen.

Voor de activisten die jarenlang strijden tegen misbruik van slavernij door chocoladebedrijven, kwam de uitspraak als een klap in het gezicht.

"Ze beslisten over de budgetten, ze beslisten over de planning, over de zakelijke aspecten - al die dingen werden gedaan vanuit de VS", zei Terry Collingsworth, uitvoerend directeur van International Rights Advocates, in een gesprek met Fortune Magazine.

Collingsworth zei dat zijn juridisch team een nieuwe rechtszaak zou aanspannen, waarbij hij claimt dat veel beslissingen van Nestlé en Cargill in de VS de weg hebben vrijgemaakt voor het gebruik van kindslaven op de cacaoplantages in Ivoorkust.

In een verklaring zei Nestlé USA dat het nooit kinderarbeid heeft laten verrichten en het bedrijf "onvermurwbaar is in de strijd tegen kinderarbeid in de cacao-industrie".

Weer nederlaag voor volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben in de Nations League hun derde opeenvolgende nederlaag geleden. De Dominicaanse Republiek was in de afgelopen speelweek te sterk, vrijdag was Turkije niet te kloppen en zaterdag bleek Brazilië beter.

Bondscoach Avital Selinger zag hoe Brazilië in set één veel sterker was, ook al herstelde Nederland zich nog een klein beetje. Ook in de tweede en derde set was de tweevoudig olympisch kampioen simpelweg een maat te groot, waarmee nederlaag zes een feit was.

Nederland staat zo op de zevende plek, met de afsluitende wedstrijd tegen Zuid-Korea zondag nog te gaan. Plaatsing voor de halve finales is niet meer mogelijk.

Zarco pakt eerste MotoGP-pole van het jaar

De beste motorcoureurs op aarde zijn neergestreken op de Sachsenring, waar dit weekeinde de Grand Prix van Duitsland verreden wordt. Zaterdag was het kwalificatiedag, zondag wordt er geracet op het klassieke circuit.

MotoGP
In een wat chaotische sessie was de snelste tijd voor Johann Zarco, die op zijn Pramac Ducati zijn eerste poleposition van het jaar en de zesde uit zijn carrière pakte. Yamaha-rijder Fabio Quartararo was slechts 0,011 seconden langzamer dan zijn Franse landgenoot, die in de slotfase ook nog eens stevig onderuit ging. Op 0,211 seconden was er een erg knappe derde plek voor Aleix Espargaro, die wederom meer dan het maximale uit de Aprilia wist te trekken: zijn eerste front row sinds hij in 2015 bij Suzuki reed.

Ook op de tweede rij stonden weer drie verschillende merken: Jack Miller (+0,272) zette zijn Ducati op plek vier, naast de Honda van Marc Marquez (+0,331) en de KTM van Miguel Oliveira (+0,353). Jorge Martin (Ducati) en de Honda's van Pol Espargaro en Takaaki Nakagami staan op de derde rij.

Moto2
Raul Fernandez is weliswaar een rookie, hij maakt al het hele seizoen een grote indruk. Dit keer was het weer raak, poleposition nummer drie voor de Red Bull KTM Ajo-coureur, wiens teamgenoot Remy Gardner (+0,372) op de derde plek staat. Tussen hen in staat Gresini-rijder Fabio Di Giannantonio (+0,347), terwijl Bo Bendsneyder op 1,077 seconden een best keurige negende startplek veroverde.

Moto3
Filip Salac stond nog nooit op de eerste startrij in inmiddels ruim twee seizoenen Moto3, maar zaterdag was het raak: de Tsjech pakte zowaar de poleposition. Rivacold Snipers-coureur Salac was 0,183 seconden sneller dan Leopard-rijder Dennis Foggia, terwijl SIC58-rijder Tatsuki Suzuki (+0,214) de eerste rij completeerde.

Zondag
Om 11.00 uur wordt de racedag geopend door de Moto3, waarna de Moto2 om 12.20 uur aan de beurt is. De MotoGP start om 14.00 uur en voor de liefhebber kan er om 15.30 uur nog gekeken worden naar de Red Bull Rookies Cup.

EK: Gosens uitblinker in prachtig duel tussen Duitsland en Portugal

Duitsland heeft zich heerlijk herpakt op het EK. In de eerste wedstrijd werd er nog verloren van Frankrijk en ook tegen Portugal kwam 'die Mannschaft' achter, waarna de Duitsers in de eerste helft nog de wedstrijd volledig omdraaide. Uiteindelijk won Duitsland overtuigend met 4-2 van titelverdediger Portugal.

Duitsland begon sterk aan het duel tegen Portugal. De ene na de andere aanval van de Duitsers was gevaarlijk en na vijf minuten leek Duitsland ook op 1-0 te komen. Robin Gosens leek de score te openen, maar na ingrijpen van de VAR werd het doelpunt afgekeurd vanwege buitenspel van Serge Gnabry. Na een kwartier kreeg Duitsland nog een tegenvaller te verwerken na een prachtige counter van Portugal, waar Cristiano Ronaldo het eindstation was.

Toch ging Duitsland met een 2-1 voorsprong rusten na twee eigen doelpunten van de Portugezen. Eerst werkte Ruben Dias een harde voorzet van Gosens in het eigen doel, daarna was het Ruben Guerreiro die niet uit de weg kon springen, toen Kimmich de bal hard voor het doel langs speelde.

Duitsland bleef aanvallend spelen in de tweede helft en leek al vroeg de wedstrijd te beslissen met uitblinker Gosens. Eerst gaf hij na een prachtige aanval de assist op Kai Havertz en niet veel later zorgde hij ook nog voor de 4-1. Dat was ook direct de laatste wapenfeit voor de oud-speler van Heracles en FC Dordrecht. Hij werd gewisseld met lichte klachten.

Portugal kwam uit het niets terug tot 4-2 na een goal van Jota op aangeven van Ronaldo en was ook nog dicht bij de 4-3 na een geweldige uithaal van invaller Renato Sanchez, die uiteenspatte op de paal.

Met de zege in München zette Duitsland zich weer op de EK-kaart. De nieuwe nummer drie Portugal wacht in Groep F nog een wedstrijd tegen Frankrijk om zich te plaatsen voor de volgende ronde.

Barcelona bevestigt komst Depay

Memphis Depay voetbalt volgend seizoen inderdaad voor FC Barcelona. De Spaanse club heeft de komst van Depay bevestigd.

De 27-jarige aanvaller komt over van Olympique Lyon waar hij een aflopend contract had. Hij tekent een contract voor twee seizoenen bij de club waar hij wordt herenigd met trainer Ronald Koeman, met wie de aanvaller eerder ook al bij het Nederlands elftal samenwerkte.

 ✒️ Heart of a Lion

Verstappen: "We moeten het morgen afmaken"

Voor de vijfde maal in zijn loopbaan zal Max Verstappen morgen vanaf pole position vertrekken in de Formule 1. In een raceweekend waar Verstappen altijd vooraan was te vinden bij de toptijden wist hij tijdens de kwalificatie de favorietenrol waar te maken. Als enige coureur dook de Nederlander onder de 1 minuut 30.

"Om pole positie te behalen is erg mooi. Tot dusverre is het een erg positief weekend op een circuit waar we het in het verleden wat moeilijker hebben gehad. Vanuit onze kant kunnen we hier heel blij mee zijn. Gisteren was de tweede vrije training een kantelpunt. Daar hebben we een goede stap vooruit gezet en dat maakte het vandaag nog beter", zo vertelde de Red Bull-coureur na afloop lezen we op Verstappen.nl.

De Nederlander begon dit weekend van de Franse grand prix als leider in het WK en dan is de pole position natuurlijk de perfecte uitgangspositie. Verstappen waakt echter voor teveel euforie op zaterdag. "Er worden vandaag geen punten gescoord, maar voor ons is het een geweldige dag. We moeten het morgen afmaken en proberen de 25 punten die we hebben verloren in Baku, terug te halen. Het belooft veel goeds en hopelijk kunnen we dit vasthouden. Ik verwacht wel dat Mercedes in de race sterk zal zijn, maar de auto voelde gisteren goed aan in de tweede vrije training, dus ik kijk uit naar de race morgen."

‘Delta-variant (India) nu al 10 procent van besmettingen in steden Nederland’

Waarschijnlijk zal de zogeheten Delta-variant van het coronavirus op een gegeven moment de boventoon voeren in het aantal coronabesmettingen, zei demissionair zorgminister Hugo de Jonge vrijdag tijdens de persconferentie. Meer hierover bij Skipr.

Het RIVM schat dat in de grote steden nu al 10 procent van het aantal coronabesmettingen van deze variant kan zijn, meldde hij. Deze variant lijkt iets besmettelijker dan de huidige varianten van het virus en lijkt zich ook minder aan te trekken van één prik van het vaccin AstraZeneca. Er zal in hoog tempo door worden gegaan met vaccineren. Daarbij is ook de tweede prik van groot belang. Om de verspreiding van de Delta-variant te vertragen is het nog nodig om 1,5 meter afstand te blijven houden, aldus de minister. Op dit moment gaat het volgens De Jonge in 90 procent van de besmettingen om de Alpha variant (Brits). Overige COVID-19 varianten hebben niet echt doorgezet in ons land. 

EK: Hongarije stunt tegen wereldkampioen Frankrijk met gelijkspel

Frankrijk heeft zijn tweede wedstrijd dit EK niet weten te winnen. De wereldkampioen, die zijn eerste wedstrijd dit EK met 1-0 won van Duitsland, speelde in Boedapest verrassend met 1-1 gelijk tegen Hongarije.

De Hongaren begonnen goed aan de wedstrijd. Sallai dwong een vrije trap af, maar die leverde geen doelkans op. De wereldkampioen liet zich echter niet opjutten, ondanks dat de Hongaren, gesteund door het thuispubliek, bleef aandringen. In de 14e minuut de eerste grote kans van de wedstrijd. De Hongaarse doelman duwde een schot van Mbappé in de handen van Griezmann die miste maar ook buitenspel bleek te staan. Frankrijk kwam beter in de wedstrijd en het was even daarna Mbappé, die na aangeven van Dinge, de bal net naast het doel zag gaan.

In de 31e minuut wederom een grote kans voor de Fransen om op voorsprong te komen. Mbappé legde de bal klaar voor Benzema, maar die schoot de bal onbegrijpelijk naast. Frankrijk heeft de overhand en de kansen maar de Hongaren deden er alles aan om hun tegenstander van het scoren te houden. Tegen alle verwachtingen in scoort Hongarije op slag van rust de 1-0. Fiola blijft koelbloedig voor het Franse doel en verschalkt doelman Lloris in de korte hoek.

De Fransen probeerden in het tweede bedrijf Hongarije vast te zetten op de eigen helft, maar de thuisploeg hield stand. In de 60e minuut was het de Franse invaller Dembélé die met een dribbel en een strak schot de buitenkant van de paal raakt. In de 66e minuut maakte Frankrijk alsnog gelijk. Uit een counter schoot Griezmann de al van dichtbij in het Hongaarse doel nadat Mbappé twee Hongaarse verdedigers aftroefde. Frankrijk probeerde het in het vervolg wel, maar de Hongaren, die hun eerste wedstrijd verloren van Portugal, hielden stand.

F1: Poleposition Verstappen, Hamilton tweede

Max Verstappen heeft de poleposition gepakt voor de Grand Prix van Frankrijk. De Nederlander ging in de kwalificatie op Paul Ricard rond in een tijd van 1.29,990 waarmee hij met de Red Bull de Mercedessen van Lewis Hamilton en Valtteri Bottas aftroefde.

In het eerste deel van de kwalificatie vielen er twee rode vlaggen te noteren. Eerst ging Yuki Tsunoda in de tweede bocht de banden in en tegen het einde raakte Mick Schumacher met de Haas de muur. Van die laatste crash werd Lance Stroll het slachtoffer. De Canadees raakte eerst een tijd kwijt vanwege het overschrijden van de baanlimieten en zette daarna geen tijd meer neer, waardoor de laatste startrij hem ten deel viel, net als Tsunoda. Ook Nicholas Latifi, Kimi Räikkönen en Nikita Mazepin konden uitstappen. Schumacher was wel door naar het tweede deel, maar kwam niet meer in actie.

De coureurs reden in Q2 vrijwel allemaal met de mediumbanden, omdat het zachte rubber in de race naar verwachting niet lang mee zal gaan. Van de Red Bulls bleek Sergio Perez iets sneller te zijn dan Verstappen, maar de Mercedessen van Bottas en Hamilton waren in hun tweede run nog iets sneller. George Russell redde het niet, net als Esteban Ocon, Antonio Giovinazzi, Sebastian Vettel en Schumacher.

In het derde deel reed Verstappen met een 1.30,3 meteen de snelste tijd van het weekend, waarmee hij Hamilton, Perez en Bottas ruim voor bleef. In de tweede run snoepte Verstappen er met een 1.29,990 nog een flinke hap van af. Hamilton, Bottas en Perez verbeterden zich allemaal, maar kwamen te kort. Carlos Sainz pakte plek vijf, voor Pierre Gasly, Charles Leclerc, Lando Norris, Fernando Alonso en Daniel Ricciardo.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:31.001 1:31.080 1:29.990 16
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:31.237 1:30.788 1:30.248 20
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:31.669 1:30.735 1:30.376 16
4 Sergio Perez Red Bull 1:31.560 1:30.971 1:30.445 16
5 Carlos Sainz Ferrari 1:32.079 1:31.146 1:30.840 19
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1:31.898 1:31.353 1:30.868 22
7 Charles Leclerc Ferrari 1:32.209 1:31.567 1:30.987 20
8 Lando Norris McLaren 1:31.733 1:31.542 1:31.252 18
9 Fernando Alonso Alpine 1:32.158 1:31.549 1:31.340 17
10 Daniel Ricciardo McLaren 1:32.181 1:31.615 1:31.382 21
11 Esteban Ocon Alpine 1:32.139 1:31.736   10
12 Sebastian Vettel Aston Martin 1:32.132 1:31.767   12
13 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:32.722 1:31.813   13
14 George Russell Williams 1:33.060 1:32.065   13
15 Mick Schumacher Haas 1:32.942 geen tijd   7
16 Nicholas Latifi Williams 1:33.062     7
17 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:33.354     7
18 Nikita Mazepin Haas 1:33.554     7
NC Lance Stroll Aston Martin 2:12.584     7
NC Yuki Tsunoda AlphaTauri geen tijd     2

Bij woningbrand zijn 4 honden omgekomen, brandweer reanimeert 4 beestjes

Bij een woningbrand in Dieren zijn vanmorgen rond 5.15 uur vier honden om het leven gekomen. Brandweerlieden haalden acht honden uit het brandende huis. Vier van hen wisten ze te redden door te reanimeren en zuurstof toe te dienen. De zorg voor de dieren is overgenomen door dierenambulance en dierenartsen. Meer hierover bij de Gelderlander.

De bewoners van het huis hebben met gevaar voor eigen leven vijf andere hondjes uit de vlammenzee gered en bij de buren ondergebracht. De man des huizes moest wegens schade door ingeademde rook opgenomen worden in het ziekenhuis.

De brand is waarschijnlijk ontstaan door kortsluiting in een mobiele airco.

Kinderen staan stil bij slavernij: "Geleerd hoe slecht met mensen werd omgegaan "

Op het Surinameplein hebben leerlingen van basisschool de Notenkraker vandaag de afschaffing van de slavernij herdacht. De kinderen presenteerden de herdenking zelf en het zat vol met theater, muziek en dans. Zo meldt AT5.

De speciale kinderherdenking vond voor de vijfde keer plaats vandaag. De leerlingen van basisschool De Notenkraker stonden samen stil bij de afschaffing van de slavernij in Nederland op 1 juli 1863. 

De leerlingen hebben de afgelopen tijd veel aandacht besteed aan het onderwerp. Alles wat ze geleerd hebben, kwam terug in de herdenking: er werden toneelstukjes en een dans opgevoerd en gedichten voorgedragen.

Ook loco-burgemeester Rutger Groot Wassink was aanwezig. Hij prijst het initiatief van de school: "Ik denk dat het goed is dat we juist in deze Keti Koti-maand ook een kinderherdenking hebben." De kinderen hebben bloemen bij het monument gelegd en een minuut stilte gehouden.

Naast lessen over slavernij heeft de basisschool het monument 'De Levensboom' vorig schooljaar geadopteerd. "Ik heb geleerd hoe slecht de mensen vroeger met mensen om gingen. Dat ze ze gewoon gebruikten alsof het niets was en dat vind ik heel raar eigenlijk", vertelt een van de leerlingen.

Marechaussee beëindigt actie van 'een schaars gekleed' Extinction Rebellion

De Koninklijke Marechaussee heeft vanochtend een einde gemaakt aan een protest van Extinction Rebellion op Schiphol. De milieuactivisten hadden vliegtickets gekocht om langs de paspoortcontrole te kunnen komen en in badkleding te protesteren tegen de bodemprijzen van onder meer Ryanair. Zo meldt AT5.

Volgens een woordvoerder van Schiphol is de actie 'vreedzaam beëindigd' en hebben de milieuactivisten de luchthaven vrijwillig verlaten. De actievoerders van Extinction Rebellion hebben naar eigen zeggen vliegtickets voor een Ryanair-vlucht naar Dublin gekocht en hebben daar elk slechts 5 euro voor moeten betalen. De activisten zouden niet van plan zijn geweest om in het vliegtuig naar Ierland te stappen.

Captain Jack
Daarvoor in de plaats kwamen in Lounge 2 spandoeken, badkleding en een strandbal tevoorschijn, en werd er gedanst op 'Captain Jack' en geprotesteerd tegen goedkope vliegtickets. De lounge is volgens Schiphol niet een plek waar gedemonstreerd mag worden.

De actie is gefotografeerd, gefilmd en op Twitter geplaatst door journalist Samuel Verschoor. Verschoor laat aan NH Nieuws weten niet mee te hebben geprotesteerd, maar wel een vliegticket kocht om de actie op Schiphol te kunnen volgen.

Extinction Rebellion voerde in februari ook al actie achter de paspoortcontrole op Schiphol. Toen kochten de milieuactivisten tickets voor een vlucht met Tarom naar Boekarest. Tijdens die demonstratie, die ook op Schiphol Plaza en Vertrekhal 2 werd gehouden, werden zeven actievoerders aangehouden.

COVID-19: 713 positief getesten en 3 doden, in totaal 1.678.282 en 17.726

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 713 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.678.282 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er een onbekend aantal* in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er een onbekend aantal* patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn een onbekend aantal nieuwe* patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu een onbekend aantal* mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

*Vanaf 19 juni zal door het LCPS alleen nog op doordeweekse dagen een update van de ziekenhuis opnames mbt COVID-19 worden gegeven.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.726 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Lawson wint eerste race in DTM nieuwe stijl

Op het circuit van Monza is het nieuwe seizoen in de totaal vernieuwde DTM van start gegaan. Een echt toerwagenkampioenschap is het niet meer, er wordt met GT-wagens gereden, waardoor het niet echt een onderscheidend kampioenschap meer is. Dat mocht de pret echter niet drukken in race één van het openingsweekeinde.

De Monegaskische debutant Vincent Abril startte vanaf poleposition, naast mede-Mercedes-coureur Daniel Juncadella - met Lucas Auer en Maximilian Götz stonden ook twee Mercedessen op rij twee. Götz en Auer wisselden bij de start van positie, verder gebeurde er niet echt veel.

De pitstop van Auer ging niet best, hij viel ver terug. Liam Lawson was eerder al gestopt en dat pakte goed uit: leider Abril kwam na zijn stop achter hem terecht. Götz kwam achter Abril en voor Nico Müller en Alexander Albon terecht, waarna Albon met wat duw- en trekwerk langs Müller ging.

Voor Müller ging het fout: Juncadella deed een inhaalpoging en tikte hem daarbij in de rondte, maar hij kreeg er wel een straf voor. De winst ging uiteindelijk dominant naar Lawson, die zijn Ferrari voor Abril en Götz over de finish reed, terwijl Albon net naast het podium greep.

Pieters soleert naar eerste Nederlandse titel op de weg

Amy Pieters heeft op de VAM-berg in Drenthe het Nederlands kampioenschap wielrennen op de weg voor vrouwen gewonnen. De 30-jarige van Team SD Worx maakte deel uit van een vroege vlucht, waaruit ze op veertien kilometer van de finish wegreed en met meer dan twee minuten won.

Vroeg in de wedstrijd lieten alle favorieten goed van voren zien. In de omvangrijke kopgroep zaten onder meer Anna van der Breggen, Demi Vollering, Annemiek van Vleuten, Lucinda Brand en Marianne Vos mee, maar doe de grote van de groep was er geen goede samenwerking.

Net na halfkoers wisten Pieters, Stultiens, Van Anrooij, Van Haaften, Van der Burg en Swinkels weg te rijden uit de kopgroep en namen al snel een voorsprong van ruim één minuut, en doordat de samenwerking daarachter slecht was zou de winnaar tussen de vijf gaan. Stultiens en Van Haaften moesten als eerste afhaken en op veertien kilometer van de meet liet Pieters ook de anderen achter zich, waardoor ze voor het eerst Nederlands kampioenschap werd. Voor Pieters een mooie beloning nadat ze in de laatste negen edities, waarin ze meedeed telkens in de top-5 eindigde. Van der Burg en Swinkels, beide dames van Jumbo-Visma, maakte het podium vol op de VAM-berg.

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel mest

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We weten dat de Nederlandse veestapel aardig wat mest produceert, maar wist je dat dat in 2019 bijna 75 miljard kilo was? Om precies te zijn produceerde onze nationale veestapel 74,602 miljard kilo mest. Runderen waren met ruim 60 miljard kilo verantwoordelijk voor veruit het grootste deel van die mest, zo meldt het CBS.

Het nutteloze feitje van de dag: heel veel mest (WikiCommons/Hardscarf)
Het nutteloze feitje van de dag: heel veel mest (WikiCommons/Hardscarf)

Verstappen domineert derde vrije training in Frankrijk

Max Verstappen heeft de derde vrije training voor de Formule 1 Grand Prix van Frankrijk gedomineerd. De Nederlander zette op Paul Ricard met zijn Red Bull een tijd neer van 1.31,300 waarmee hij ruim zeven tienden van een seconde sneller was dan nummer twee Valtteri Bottas.

Het duurde lang voordat er actie op de baan was, maar toen de rijders eenmaal het asfalt gekozen hadden gingen de tijden rap naar beneden. Dat gold niet zozeer voor Nikita Mazepin die bij een spin een setje zachte Pirelli-banden afschreef. Andere coureurs, waaronder Max Verstappen hadden last van de baanlimieten in bocht zes en raakten de tijd van een snelle ronde kwijt.

Bottas opende namens Mercedes het bal qua snelle tijden, maar Verstappen antwoordde vrijwel direct. Bij een tweede poging ging Verstappen iets te wijd en raakte hij de snelste tijd kwijt. Met ongeveer een kwartier te gaan reed Verstappen op een vers setje rubber het hele veld op meer dan zeven tienden van een seconde, waarbij Bottas de eerste van de achtervolgers was. Daarachter sloot verrassend Carlos Sainz met de Ferrari aan, terwijl diens teamgenoot Charles Leclerc worstelde met de bolide en genoegen moest nemen met plek elf.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:31.300   11
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:32.047 +0.747 14
3 Carlos Sainz Ferrari 1:32.195 +0.895 17
4 Sergio Perez Red Bull 1:32.238 +0.938 15
5 Lewis Hamilton Mercedes 1:32.266 +0.966 15
6 Lando Norris McLaren 1:32.336 +1.036 14
7 Fernando Alonso Alpine 1:32.624 +1.324 15
8 Esteban Ocon Alpine 1:32.681 +1.381 16
9 Pierre Gasly AlphaTauri 1:32.707 +1.407 16
10 Daniel Ricciardo McLaren 1:32.759 +1.459 14
11 Charles Leclerc Ferrari 1:32.820 +1.520 15
12 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:33.017 +1.717 17
13 Lance Stroll Aston Martin 1:33.051 +1.751 15
14 Sebastian Vettel Aston Martin 1:33.200 +1.900 18
15 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:33.328 +2.028 16
16 George Russell Williams 1:33.364 +2.064 16
17 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:33.424 +2.124 17
18 Nicholas Latifi Williams 1:33.584 +2.284 16
19 Mick Schumacher Haas 1:34.143 +2.843 14
20 Nikita Mazepin Haas 1:34.642 +3.342 13

Pijnlijke nederlaag volleybalsters

De Nederlandse volleybalsters hebben een pijnlijke nederlaag geleden in de Nations League. De eerste wedstrijd van de afsluitende vijfde week ging tamelijk kansloos verloren tegen Turkije, waardoor de hoop op de halve finales ook zo goed als verkeken is.

In het Italiaanse Rimini, waar het hele toernooi wordt afgewerkt, bleef Nederland in set één wel aardig in de buurt, maar het mocht niet baten. De tweede en derde set werden vervolgens zonder al te grote problemen een prooi voor Turkije: 25-27, 20-25, 20-25.

Nederland speelt zaterdagavond tegen nummer twee Brazilië, zondag is nummer vijftien Zuid-Korea aan de beurt - Nederland staat op de achtste plek.

Eerste zege Argentinië en Chili op Copa América

Ook in groep A van de Copa América is de tweede speelronde afgewerkt. Echt geweldig was het allemaal niet, maar na Paraguay hebben ook Argentinië en Chili hun eerste zege binnen.

In Cuiabá nam Chili het op tegen Bolivia, dat de eerste wedstrijd van Paraguay verloor. Na tien minuten was er de eerste interlandgoal voor de in Engeland geboren en woonachtige Ben Brereton, waardoor Chili op voorsprong kwam, maar daar bleef het bij: ruim tachtig minuten leverden verder niet één goal op.

In Brasilia was het niet heel veel beter. Argentinië speelde tegen Uruguay en kwam na minder dan een kwartier op voorsprong dankzij Guido Rodriguez. Tijd zat om er wat leuks van te maken, maar de nogal gezapige wedstrijd eindigde zonder ook maar één verdere goal - de bal werd wat rondgetikt, hier en daar was er een kansje en zodoende eindigde het duel.

Smolyar wint heerlijke Formule 3-race Paul Ricard

Op het circuit van Paul Ricard is voor de jongelingen in de Formule 3 het raceweekeinde geopend. Zaterdagochtend stond de eerste van drie races op het programma en dat werd een erg lekker potje knokken.

De poleposition was voor Calan Williams, omdat hij in de kwalificatie de twaalfde tijd noteerde. David Schumacher stond naast hem, Logan Sargeant en de teruggekeerde Juan Manual Correa vertrokken vanaf rij twee en Tijmen van der Helm mocht vanaf de vijftiende stek van start gaan.

Williams behield de leiding bij de start, voor Sargeant, Ayumu Iwasa, Correa en Schumacher. Achterin kwam Jonathan Hoggard na een flinke tik stil te vallen, wat een virtual safety car veroorzaakte. Na de herstart kreeg Williams het langzaam moeilijk: Sargeant ging er voorbij en ook Iwasa volgde, terwijl Correa duelleerde met Aleksandr Smolyar.

Halverwege de race zette Iwasa zijn auto keurig langs die van Sargeant en dus pakte de Japanner de leiding. Smolyar werkte zich naar voren en pakte Sargeant's derde plek af, waarna Victor Martins zowel Williams als Sargeant pakte en zich ook op een podiumplek nestelde, met drie ronden te gaan.

In de slotfase ging het alle kanten op: Smolyar nam Iwasa te grazen, maar Martins pakte ze allebei en reed zo ineens aan de leiding. In de laatste ronde sloeg Smolyar terug, terwijl Iwasa ondertussen een tijdstraf van vijf seconden had gekregen voor een akkefietje tijdens zijn inhaalactie op Sargeant.

De winst in de heerlijke race was uiteindelijk zo dan toch voor Smolyar, voor Martins en Williams, die zich knap terug had geknokt naar de vierde plek - goed voor plek drie na de straf van Iwasa. Van der Helm kwam na een probleem niet verder dan de 29e plek.

Crouser stoot 31 jaar oud wereldrecord aan puin

In Eugene zijn vrijdagavond de Amerikaanse trials begonnen om de olympische selectie in de atletiek te vullen. Op de meeste onderdelen plaatsen de beste drie zich voor Tokyo, waardoor de Amerikanen alvast in absolute topvorm moeten zijn, met name om de echt competitieve onderdelen.

Eén onderdeel is in de VS enorm competitief en dat is het kogelstoten bij de mannen, waar men met olympisch kampioen Ryan Crouser en wereldkampioen Joe Kovacs twee van de vijf verst stotende mannen ooit in huis heeft. Ze jagen dan ook al een paar jaar op het wereldrecord, dat sinds mei 1990 op naam staat van Randy Barnes: 23,12 meter, een week later kwam hij ook nog eens tot 23,10 meter.

In Eugene maakte Crouser in de kwalificaties al indruk met 22,92 meter, iets wat überhaupt alleen Barnes en de Oost-Duitser Ulf Timmermann ooit beter deden, naast Crouser zelf - vorige maand kwam hij tot 23,01 meter. In de finale begon hij uitstekend met achtereenvolgens 22,61 meter, 22,55 meter en 22,73 meter, maar daarna raakte hij de kogel pas écht.

In zijn vierde poging gooide Crouser geweldig en hij had het gelijk door: dit kon het wel eens zijn...en dat was het ook. Maar liefst 23,37 meter kwam er op de borden, een vernietiging van het 31 jaar oude wereldrecord. Kovacs bleef uiteindelijk steken op 22,34 meter, maar net als de 21,92 meter van Payton Otterdahl was dat wel genoeg om de Olympische Spelen te halen.

OM: bij moskeeën bezorgde envelop met luier niet strafbaar

Begin april 2020 werd bij diverse moskeeën in Nederland een envelop bezorgd. In de envelop zat een in plastic gesealde babyluier met de tekst: “Paascadeau voor de JANKERDS in onze maatschappij!!”. In een aantal gevallen is gebleken dat in de luier een cartoon van de profeet Mohammed zat en versnipperde koranverzen. Er werden ongeveer tien aangiften gedaan. Het OM is van oordeel dat het met versturen van deze enveloppen geen strafbaar feit is gepleegd. Daarom zal het OM geen vervolging instellen.

De cartoon en de versnipperde koranverzen zijn een vorm van kritiek op de islam. In Nederland is het uiten van kritiek op of het beledigen van een godsdienst vanwege de vrijheid van meningsuiting niet strafbaar. Ook niet als dit op zo’n manier gebeurt dat de aanhangers van die godsdienst zich hierdoor geraakt voelen. 

De (tekst op de) babyluier gaat volgens het OM niet over de islam, maar over moslims. Toch is ook dit niet strafbaar. De uitlating is niet heftig genoeg om de drempel te halen van een strafrechtelijke belediging. Ook kan het worden gezien als kritiek op gedrag, hetgeen niet strafbaar is. Tot slot kan de uitlating worden geplaatst in het debat over de toelaatbaarheid van het beledigen van de profeet Mohammed en is de uitlating niet onnodig grievend. In een democratische rechtsstaat is het van belang dat er veel ruimte is om uitlatingen te doen, ook als deze kwetsen, verontrusten of choqueren. 

In de media is de envelop ook wel beschreven als een dreigbrief. Er is geen sprake van een strafrechtelijke bedreiging, aangezien de envelop geen uitlatingen bevat die impliciet of expliciet dreigen met enig misdrijf.  

De aangevers zijn over de beslissing geïnformeerd in deze brief, waarin uitgebreider is beschreven welke overwegingen hebben geleid tot de conclusie van het OM.  

Guinee ebolavrij verklaard na nieuwe uitbraak in februari

Het West-Afrikaanse Guinee is ebolavrij verklaard nu er 42 dagen geen nieuwe besmettingen meer zijn gemeld. In februari werden er nog honderden Rode Kruis-hulpverleners ingezet om de ebola-uitbraak te bestrijden. ‘Er zijn in totaal 23 ebolabesmettingen geweest, waarvan twaalf mensen zijn overleden. Ieder geval is er een teveel, maar we zijn als Rode Kruis blij dat het bij een relatief klein aantal is gebleven,’ aldus Naomi Nolte, die dit jaar twee maanden voor het Rode Kruis in het getroffen gebied was.

Nolte: ‘De uitbraak is betrekkelijk klein gebleven, mede dankzij het snelle handelen van hulporganisaties en de ervaring van vorige uitbraken.’ Het Rode Kruis zette meteen voorlichtingsteams in, zowel in Guinee als in de omringende landen. Ook waren Rode Kruis-hulpverleners direct betrokken bij het testen van overledenen en het uitvoeren van veilige, waardige begrafenissen. De wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vervoerde al snel 11.000 vaccins naar het land en vaccineerde contacten, contacten van contacten en hulpverleners.

468 ebolatesten
Het Rode Kruis heeft in totaal 468 ebolatesten afgenomen sinds het begin van de uitbraak. Hulpverleners hebben achttien veilige, waardige begrafenissen uitgevoerd. Ook hebben zij 149 gebouwen gedesinfecteerd. De hulporganisatie heeft psychosociale ondersteuning geboden aan ruim 3000 mensen en 50.000 mensen bereikt met voorlichting. De besmettelijke virusziekte stak in februari voor het eerst in vijf jaar weer de kop op in Guinee.

Alert blijven
Guinee mag zich weer officieel ebolavrij noemen. Toch blijft het land nog 90 dagen in een verhoogde status van alertheid. Nolte weet hoe belangrijk dat is. ‘Bij eerdere uitbraken zagen we hoe snel ebola weer de kop op kan duiken. In april zagen we het ook weer in Guinee. Na bijna een maand geen besmettingen dook er ineens weer een geval op. Alert blijven is belangrijk om een volgende ebola-uitbraak te voorkomen.’

Ebola in Democratische Republiek Congo
Ook in de Democratische Republiek Congo (DRC) werd in februari een nieuwe uitbraak van het ebolavirus vastgesteld. Daar bleef het bij elf besmettingen. Het land werd op 3 mei 2021 opnieuw ebolavrij verklaard. In DRC zijn in de afgelopen drie jaar vier ebola-uitbraken geweest.

Burgemeester zet autistische man (34) uit huis om drogen van één wietplant

De burgemeester van Bergeijk heeft in 2020 vanwege het aantreffen van wiet een autistische man op straat gezet. Verschillende hulpverleners hebben de burgemeester geinformeerd dat het om een kwetsbare man gaat, zonder criminele banden. Ondanks dat het sluiten van zijn woning desastreuze gevolgen voor de man zou hebben heeft de burgemeester dit toch gedaan.

De 34-jarige man heeft een zware vorm van autisme en gebruikt cannabis voor zelfmedicatie, om beter om te kunnen gaan met stress en spanningen. Om niet naar de coffeeshop te hoeven gaan, had hij een wietzaadje in het bos geplant en daar laten opgroeien. Nadat hij in oktober 2019 de plant oogst en meeneemt naar huis om te drogen krijgt hij voordat hij de wietplant heeft kunnen drogen de politie aan de deur. Waarschijnlijk hebben buren de wietlucht geroken en de politie gewaarschuwd. De politie neemt de niet gedroogde plant mee, deze wordt aangemerkt als handelsvoorraad.

Vlak daarna krijgt de man een brief van de burgemeester waarin staat dat zijn huis als 'drugspand' wordt gezien en daarom voor drie maanden zal worden gesloten. Alsof dat al niet erg genoeg is besluit de woningbouwvereniging het huurcontract te ontbinden, waardoor de man definitief op straat komt te staan. Uiteindelijk kan hij tijdelijk bij familie intrekken maar verliest door alle omstandigheden, waaronder corona, ook nog eens zijn baan. Meer hierover lees je bij RTL.

Gratis PCR-test voor reizigers in juli en augustus

Reizigers die in juli of augustus vanuit Nederland naar het buitenland reizen kunnen zich gratis laten testen. Dat schrijft minister Van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Het kabinet komt hiermee tegemoet aan de wens van de Tweede Kamer om gratis testen voor reizigers mogelijk te maken.

De gratis testen zijn bedoeld voor reizigers die nog niet (volledig) gevaccineerd zijn en zich deze zomer voorafgaand aan hun reis naar het buitenland moeten laten testen. Het kabinet schat dat er in juli en augustus maximaal 3,5 miljoen testen nodig zijn. De kosten worden geschat op € 250 miljoen.

Drie sporen
De testcapaciteit voor reizigers wordt verdeeld over drie sporen. Zo worden testen vergoed die worden afgenomen door de reisbranche voor reizen in juli en augustus. Dit geldt ook voor de testen die al eerder bij het boeken voor een reis in deze maanden zijn betaald. Daarnaast kunnen reizigers een gratis test krijgen bij een gecontracteerde partij. Hiervoor is maandag 14 juni een Open House procedure gestart. Het is juridisch gezien niet mogelijk om de capaciteit die beschikbaar is in het kader van Testen voor Toegang ook in te zetten voor reizen naar het buitenland. Deze doelgroep is destijds niet meegenomen in de aanbestedingsprocedure. Als de capaciteit wel wordt ingezet voor reizigers dan leidt dit tot onrechtmatigheden in de aanbesteding.

Tot slot zal ook testcapaciteit van een aantal GGD’en, ongeveer 35.000 testen per dag, worden benut. Hiervoor worden verspreid over Nederland testlocaties ingezet. Dit gaat om een beperkt deel van de reguliere testcapaciteit zodat testen voor reizigers niet ten koste gaat van het testen ter bestrijding van het coronavirus in Nederland.

Testuitslag
Reizigers ontvangen de testuitslag voor een NAAT(PCR)-test binnen maximaal 24 uur nadat de test is afgenomen. Voor de antigeentest geldt dat de testuitslag maximaal 3 uur nadat de test is afgenomen beschikbaar moet zijn. Daarna moeten reizigers de testuitslag downloaden in de CoronaCheck app die geldt als bewijs aan de grens, aan boord van het vliegtuig, trein, bus of boot. Ook is het mogelijk om met papieren bewijzen te reizen. Vanaf volgende week wordt via de kanalen van de Rijksoverheid verder duidelijk waar en op welke manier reizigers een gratis test voor hun reis kunnen krijgen en hoe zij zich hiermee op hun reis kunnen voorbereiden.

Veroordeling bestuurder (19) na veroorzaken ongeluk, reed 90 km/h te hard

Een 19-jarige jongeman uit Leusden heeft zich schuldig gemaakt aan het veroorzaken van een ongeval waarbij twee passagiers zwaargewond zijn geraakt. De jongeman reed met een snelheid van 121 km/h door de bebouwde kom, terwijl daar maximaal 30 km/h is toegestaan.

De rechtbank Midden-Nederland veroordeelt de jonge bestuurder tot een voorwaardelijke taakstraf en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden.

Ruim 90 km/h te hard
Op 10 januari 2020, de verdachte was toen 17 jaar oud, gebruikte hij op een parkeerplaats in Soest lachgas en stapte daarna samen met twee anderen in een auto. Hij reed met een snelheid van 121 kilometer per uur door de Beaufortlaan, verloor de macht over het stuur en knalde tegen een boom. De twee passagiers zijn gewond naar het ziekenhuis gebracht.

Zwaar lichamelijk letsel
Het is aan de rechtbank om vast te stellen of de jonge bestuurder schuld heeft aan het ongeluk én of er bij de passagiers sprake is van zwaar lichamelijk letsel. De man reed bewust veel te hard om ‘stoer te doen’. Bovendien gebruikte hij kort daarvoor lachgas. Op zitting verklaarde de bestuurder dat hij denkt dat het gebruik van lachgas zijn rijgedrag beïnvloedde. Door dit rijgedrag heeft hij zichzelf, maar zeker ook zijn passagiers in een gevaarlijke situatie gebracht. De rechtbank is van oordeel dat hij schuld heeft aan het ongeval. Hij is als weggebruiker tekortgeschoten in zijn zorgplicht waardoor een aan zijn schuld te wijten ongeval heeft plaatsgevonden. Zijn twee passagiers zijn beiden nog steeds niet hersteld van het ongeluk. Eén van hen is voor 80-100% arbeidsongeschikt verklaard. In beide gevallen is sprake van zwaar lichamelijk letsel.

Strafmaat
De rechtbank neemt het de man kwalijk dat hij zo onvoorzichtig is geweest en met zo’n hoge snelheid een ongeluk veroorzaakte. Maar bij het bepalen van de straf houdt de rechtbank ook rekening met de persoon van de – toen minderjarige – verdachte. Na het ongeluk is hij vanwege een psychose opgenomen in een kliniek. Hij is daar nog steeds onder behandeling. Inmiddels gaat het voorzichtig beter met hem, hij heeft werk, woont bij zijn ouders en gebruikt geen drugs meer. De rechtbank is het met de deskundigen van de Raad voor de Kinderbescherming en de officier van justitie eens dat een forse voorwaardelijke straf op z’n plaats is. De rechtbank gaat mee in de eis van de officier van justitie en legt hem een voorwaardelijke taakstraf van 160 uur en een voorwaardelijke rijontzegging van 12 maanden op.

Het wrak van in 1994 gezonken 'Estonia' wordt opnieuw onderzocht

Het wrak van de Oostzee-veerboot "Estonia" zal deze zomer opnieuw worden onderzocht.

De Zweedse ongevallenonderzoeksautoriteir (Statens haverikommission-SHK) heeft aangekondigd dat er deze zomer opnieuw een duikmissie zal worden uitgevoerd naar de veerboot, die in 1994 is gezonken. Een recente Zweedse wetswijziging, maakt dit mogelijk. Er zullen onder meer foto's met 3D-technologie gemaakt worden. Vorig jaar ontdekten documentairemakers  van Discovery Channel een niet eerder opgemerkt groot gat van zo'n 4 meter in de romp van het schip.

De veerboot zonk 27 jaar geleden voor de zuidkust van Finland op weg van Tallinn naar Stockholm. Er waren 989 mensen aan boord, 852 van hen kwamen om bij het ongeval. De oorzaak van de ramp is nog steeds niet duidelijk. Overlevenden en nabestaanden hebben lang opgeroepen tot het heropenen van het onderzoek. De constatering van de documentairemakers heeft dan ook voor veel opschudding gezorgd. Het filmteam heeft zich later voor de rechtbank moeten verantwoorden omdat door het filmen met opzet de grafrust zou zijn geschonden, maar werd van deze aanklacht vrijgesproken.

Het zinken van de "Estonia" wordt beschouwd als de grootste scheepsramp in Europa na de Tweede Wereldoorlog. 

 

Mercedes deelt tikje uit, Verstappen slaat terug

Op het circuit van Paul Ricard zijn vrijdag de vrije trainingen afgewerkt voor de Grand Prix van Frankrijk. Dat leverde eerst een tikje op in het voordeel van Mercedes, maar in de middag sloeg Max Verstappen terug in de tweede training.

Op de harde banden maakte Red Bull indruk: Verstappen was de snelste, teamgenoot Sergio Perez zat er vlak achter en de rest stond beduidend verder weg. Op de zachte banden noteerde Valtteri Bottas de snelste tijd, terwijl Verstappen te hard over de kerbstones ging en zijn vloer mogelijk beschadigde.

De eerste training werd afgesloten met long runs: Verstappen en Lewis Hamilton op de zachte band, Bottas op de harde band, waarbij de Fin het meest constant leek te zijn. Hij was uiteindelijk ook de snelste, voor Hamilton en Verstappen, terwijl Perez - hij reed geen snelle run op zacht - de vierde tijd noteerde.

Uitslag eerste vrije training Grand Prix van Frankrijk

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Valtteri Bottas Mercedes 1:33.448   24
2 Lewis Hamilton Mercedes 1:33.783 +0.335s 21
3 Max Verstappen Red Bull Racing 1:33.880 +0.432s 23
4 Sergio Perez Red Bull Racing 1:34.193 +0.745s 25
5 Esteban Ocon Alpine 1:34.329 +0.881s 25
6 Daniel Ricciardo McLaren 1:34.644 +1.196s 24
7 Fernando Alonso Alpine 1:34.693 +1.245s 21
8 Pierre Gasly AlphaTauri 1:34.699 +1.251s 20
9 Lando Norris McLaren 1:34.707 +1.259s 21
10 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:34.847 +1.399s 22
11 Charles Leclerc Ferrari 1:34.950 +1.502s 24
12 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing 1:35.116 +1.668s 23
13 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing 1:35.135 +1.687s 20
14 Lance Stroll Aston Martin 1:35.275 +1.827s 23
15 Sebastian Vettel Aston Martin 1:35.289 +1.841s 16
16 Carlos Sainz Ferrari 1:35.342 +1.894s 24
17 Nicholas Latifi Williams 1:35.612 +2.164s 22
18 Nikita Mazepin Haas 1:36.651 +3.203s 24
19 Mick Schumacher Haas 1:37.329 +3.881s 14
20 Roy Nissany Williams 1:37.881 +4.433s 16

In training twee was Bottas gelijk snel op de medium band, maar op de zachte banden ging de snelste tijd uiteindelijk naar Verstappen: hij was welgeteld acht duizendsten rapper dan Bottas, die Hamilton ook nu keurig voor wist te blijven.

Uitslag tweede vrije training Grand Prix van Frankrijk

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull Racing 1:32.872   21
2 Valtteri Bottas Mercedes 1:32.880 +0.008s 27
3 Lewis Hamilton Mercedes 1:33.125 +0.253s 23
4 Fernando Alonso Alpine 1:33.340 +0.468s 25
5 Charles Leclerc Ferrari 1:33.550 +0.678s 23
6 Esteban Ocon Alpine 1:33.685 +0.813s 23
7 Pierre Gasly AlphaTauri 1:33.696 +0.824s 25
8 Carlos Sainz Ferrari 1:33.698 +0.826s 24
9 Kimi Räikkönen Alfa Romeo Racing 1:33.786 +0.914s 26
10 Lando Norris McLaren 1:33.822 +0.950s 24
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo Racing 1:33.831 +0.959s 23
12 Sergio Perez Red Bull Racing 1:33.921 +1.049s 24
13 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:33.955 +1.083s 25
14 Daniel Ricciardo McLaren 1:34.079 +1.207s 24
15 Sebastian Vettel Aston Martin 1:34.447 +1.575s 25
16 Lance Stroll Aston Martin 1:34.632 +1.760s 24
17 George Russell Williams 1:35.266 +2.394s 25
18 Nicholas Latifi Williams 1:35.331 +2.459s 25
19 Mick Schumacher Haas 1:35.512 +2.640s 24
20 Nikita Mazepin Haas 1:35.551 +2.679s 23
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.