FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 17 juni 2021

EK: Nederland wint opnieuw en plaatst zich voor KO-fase

Nederland heeft zich via winst op Oostenrijk als derde land op het EK voetbal officieel geplaatst voor de achtste finales. De ploeg won met 2-0 door een vroege penalty en een mooie counter die afgerond werd door Denzel Dumfries. Met dit resultaat is Nederland niet alleen geplaatst voor de achtste finales, zelfs de groepswinst kan Oranje niet meer ontgaan.

Nederland begon helemaal niet zo sterk, met zeker op de helft van de tegenstander flink wat foute passes. Toch kwam de ploeg snel voor door een penalty die met behulp van de VAR werd verkregen nadat Alaba Dumfries haakte die sneller bij een afvallende bal was. Memphis plaatste de pingel keurig in de linkerhoek zodat de keeper kansloos was en zo stond het zonder echt andere gevaarlijke momenten voor de goals na tien minuten al 1-0.

Voor veel ander spektakel moest je echter niet naar de ArenA komen, tenminste tot aan het einde van de eerste helft. In het eerste half uur noteerde Nederland verder nog twee ongevaarlijke schoten, terwijl Oostenrijk pas na een half uur een schot op doel af wist te vuren. In die fase werden de bezoekers ook weer iets sterker. Toch wisten zij niet de eerste grote kans uit veldspel te krijgen. Nederland stond na een paar passes ineens voor de goal, maar Memphis schoot voor het vrijwel lege doel over. Een minuut later kreeg Wijnaldum ook een open schietkans na een foutje in de Oostenrijkse defensie, maar hij schoot tegen een verdediger aan.

De tweede helft leverde opnieuw een zuinig spelbeeld, maar zodra Oranje echt voor de goal kwam werd het snel gevaarlijk. Ditmaal moest de keeper een inzet van De Vrij uit een corner keren, waarna de rebound niet aan De Ligt besteed was. Het was dan ook Nederland dat nogmaals scoorde. Depay gaf een mooie pass op invaller Donyell Malen, over de verdediging heen, zodat Malen alleen op de keeper af kon. Hij had ook nog een afspeelmogelijkheid op rechts en benutte die ook, zodat Dumfries opnieuw kon scoren en de 2-0 kon maken.

Hierna drong Oostenrijk wel aan, maar de ploeg kon weinig grote kansen uitspelen. Het bleef bij een corner die via de kluts net voorlangs ging en een schot dat net voorlangs ging van Alaba. Vijf minuten voor tijd mocht er wel een Oostenrijker vrij koppenin het strafschopgebied na een lange bal, maar de vangbal was slechts het eerste werk van Stekelenburg in de tweede helft en zodoende geen doelpunt. Daarna gebeurde er weinig mee. Nederland was aanvallend niet zo sterk als tegen Oekraïne, maar verdedigend werd vrij weinig weggegeven en er waren toch wel een aantal serieuze kansen.

De overwinning op Oostenrijk zorgt ervoor dat Nederland de groepswinst in Groep C binnen heeft, omdat alleen Oostenrijk of Oekraine nog in punten gelijk kan komen, maar dan is onderling resultaat leidend. Hiermee mag Nederland zich opmaken voor een achtste finale in Boedapest tegen een van de nummers drie uit de groepen D, E of F, afhankelijk van welke poules de nummers drie afleveren. Oostenrijk mag zich ook proberen bij de achtste finalisten te plaatsen in een direct duel met Oekraïne, waar een gelijkspel misschien wel genoeg is voor beiden. Nederland zelf wacht nog een toetje tegen het land dat door de winst van Nederland werd uitgeschakeld, Noord-Macedonië.

Random Pics van de Dag #339

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Volleyballers twee keer onderuit in Nations League

De Nederlandse volleyballers hebben de vierde van vijf reguliere speelweken in de Nations League afgesloten met twee nederlagen. Na de verrassende winst op Frankrijk waren Italië en de Verenigde Staten allebei te sterk.

Nederland kon de Italianen aanvankelijk aardig bijbenen en pakte zelfs de derde set, maar vervolgens lukte het net niet om de wedstrijd echt om te draaien: 19-25, 23-25, 25-23, 21-25.

Tegen de VS begon Nederland juist sterk, maar set twee werd uit handen gegeven. Een sterke derde set werd dan weer gevolgd door opnieuw een zwakke set en in een spannende vijfde set bleken de Amerikanen net iets beter: 25-21, 17-25, 25-23, 15-25, 13-15.

Nederland staat op de veertiende plek in de ranglijst, Bulgarije en Australië staan er nog onder - Brazilië gaat overtuigend aan de leiding met elf zeges en slechts één nederlaag.

EK: België zeker van volgende ronde EK na moeizame winst tegen Denemarken

België heeft met moeite de tweede groepswedstrijd tegen Denemarken gewonnen. In de rust keken de Rode Duivels nog tegen een verdiende 1-0 achterstand aan, maar dankzij de klasseflitsen van invaller Keven de Bruyne draaide hij de wedstrijd om in Belgisch voordeel en won het met 2-1 van Denemarken.

Denemarken begon formidabel aan de wedstrijd tegen België. De Denen moesten het uiteraard zonder sterspeler Christian Eriksen doen, maar daar was in de eerste helft weinig van te merken. De Denen kwamen al na twee minuten op voorsprong dankzij een fout in de Belgische verdediging. Jason Denayer verspeelde met een verkeerde inspeelpass de bal, waarna Yussuf Poulsen makkelijk binnenschoot.

Na de 1-0 bleef Denemarken goed spelen en in het eerste kwartier kreeg de Denen meerdere kansen op de 2-0, maar waren telkens niet scherp voor het doel. Aanvallend werd het gedurende de eerste helft wat minder, maar waren nog altijd beter dan de Belgen. De Rode Duivels wisten de eerste helft geen enkele kans te creëren, waardoor Denemarken meer dan verdiend de rust in ging met een 1-0 voorsprong.

In de rust bracht België Kevin de Bruyne het veld in en hij maakte in de tweede helft het verschil voor de Belgen. Tien minuten in de tweede helft gaf hij een prachtige assist op Thorgan Hazard, die de bal voor open doel alleen maar hoefde in te tikken. Halverwege de tweede helft zette De Bruyne met een lage schuiver de Rode Duivels op voorsprong.

Na de 2-1 van de Belgen probeerde Denemarken het wel met de nodige aanvallende wissels, maar steeds waren de Denen net niet gelukkig in de eindfase van hun aanvallen, waaronder een kopbal op de kruising.

België is dankzij de winst zeker is van de achtste finales op dit Europees kampioenschap. Denemarken moet in de derde groepswedstrijd winnen van Rusland om een verlenging van het toernooi te hebben.

Pokémon Unite in juli naar Nintendo Switch

The Pokémon Company maakt bekend dat Pokémon Unite, de MOBA die vorig jaar is aangekondigd, bijna beschikbaar komt. In juli komt de game naar Nintendo Switch; in september is mobile aan de beurt.

De trailer gaat gepaard met nieuwe gameplay. We zien veel verschillende Pokémon, de kostuums die ze kunnen dragen en natuurlijk iets van de objectives die je moet voltooien om te winnen.

EK: Oekraïne weet wel te winnen van Noord-Macedonië

Oekraïne heeft zijn tweede groepswedstrijd op het EK voetbal wel winnend weten af te sluiten. Nadat ze de eerste wedstrijd van Nederland verloren, werd vanmiddag in Boekarest met 2-1 gewonnen van Noord-Macedonië, dat daarmee al zo goed als zeker is van uitschakeling na de groepsfase.

Oekraïne probeerde Noord-Macedonië meteen onder druk te zetten. Malinovski schoot de bal gevaarlijk voor het doel, maar doelman Dimitrievski bokste de bal weg voor de neus van Jaremtsjoek. Malinovski kreeg vervolgens even wat ruimte net buiten de zestien en shcoot. Het was opnieuw Dimitrievski die alle zeilen moest bijzetten.

Na een kwartier spelen kreeg Noord-Macedonië zijn eerste kans.Bardhi kapte met een knappe beweging zijn tegenstrever uit en ging voor de verre knal. Helaas voor hem wordt zijn schot afgeblokt. In de 29e minuut was het dan toch Oekraïne die op voorsprong kwam. Andriy Yarmolenko tikte na een hoekschap van Karavajev de bal binnen en maakte daarmee zijn tweede goal dit toernooi. In de 34e minuut werd de voorsprong verdubbeld. Roman Jaremtsjoek maakt op aangeven van Yarmolenko de 2-0. Oekraïne was duidelijk de betere ploeg, Noord-Macedonië kwam er amper aan te pas. Wel werd in de 40e minuut een doelpunt van Pandev afgekeurd vanwege duidelijk buitenspel. Ook in het restant van de eerste helft was het Oekraïne die heer en meester was.

In de 48e minuut een grote kans voor Noord-Macedonië, dat veel beter speelde dan in de eerste helft. De Oekraïense goalie Boesjtsjan bracht echter redding. Noord-Macedonië kreeg een strafschop nadat Pandev onderuit werd gewerkt door Karavajev. Alioski mocht de penalty nemen, miste en maakte er in de rebound alsnog 1-2 van. Door de aansluitingstreffer werd het weer spannend al was het wel Oekraïne dat het betere spel liet zien. In de 82e minuut kreeg Oekraïne een strafschop nadat uit videobeelden bleek dat Avramovski hands maakte op een vrije trap van Malinovskiy. Malinovskiy zelf nam de penalty maar miste. In het restant van de wedstrijd waren er geen echte kansen meer.

Ferrari lanceert kledinglijn: 200 euro voor een T-shirt, 3000 euro voor een jas

Tijdens een modeshow in Maranello, de thuisbasis van Ferrari, introduceerde het automerk onlangs zijn eerste kledingcollectie. Het is een opvallende stap in een nieuwe richting voor het Italiaanse merk. Meer hierover bij de Stentor.

De kledinglijn is bedoeld als een aanvulling voor wie al in een Ferrari rijdt en helemaal gekleed wil zijn in de stijl van zijn sportieve vierwieler. Of een goedkoper alternatief voor wie de 240.000 euro voor zo’n auto niet kan of wil betalen, maar toch een stukje van het merk in huis wil halen.

Wim-Lex vanavond niet juichend op de tribune in de Arena

In tegenstelling tot afgelopen zondag bekijkt Wim-Lex het duel met Oostenrijk vanavond niet in de Arena. Dat vertelde hij zojuist in het Amsterdam Museum, waar hij de opening van de tentoonstelling van de Gouden Koets bijwoonde. Afgelopen zondag lieten televisiecamera’s zien hoe blij hij was met de 3-2 tegen Oekraïne (en hoe Maxima daar op reageerde). Zo meldt De Stentor.

Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 24

Het is een heerlijke warme week waarbij je eigenlijk elke dag het terras op wil duiken. Stel nou dat dat weer omslaat, of je wilt gewoon even verkoeling, dan is het natuurlijk ideaal om in een koele bioscoop te gaan zitten. Tussen de nieuwe opties deze week zitten festivalfilms, blockbusters, filmhuisfilms en een muziekdocumentaire, dus er is voor ieder wat wils.

First Cow

In het Oregon van 1820 ontmoet Otis ‘Cookie’ Figowitz, een timide kok op tocht door het land, King-Lu, een Chinese immigrant op de vlucht na het plegen van een moord. De eerste koe in de wijde omtrek biedt hen een uitweg uit hun zwervende bestaan: 's nachts trekken ze erop uit om haar stiekem te melken en gebruikt Cookie de melk om ongekende lekkernijen te creëren. Het duo weet al snel een bloeiende handel op te zetten, en hun dromen lijken werkelijkheid te gaan worden. Kelly Reichardt presenteert met First Cow een subtiel verhaal over vriendschap en ondernemerschap, en laat op bedachtzame en verfrissende wijze zien hoe divers een western-verhaal er uit kan zien.

Judas and the Black Messiah

FBI-informant William O’Neal (LaKeith Stanfield) infiltreert in de Black Panther Party van Illinois met als taak om hun charismatische leider, voorzitter Fred Hampton (Daniel Kaluuya), in de gaten te houden. Beroepscrimineel O’Neal schept er genoegen in om niet alleen de Black Panthers om de tuin te leiden, maar ook zijn contactpersoon, FBI-agent Roy Mitchell (Jesse Plemons). Terwijl zijn politieke invloed toeneemt, wordt Hampton verliefd op mede-revolutionair Deborah Johnson (Dominique Fishback). Ondertussen worstelt O’Neal met zijn geweten. Zal hij partij kiezen voor de goede kant, of zal hij Hampton en de Black Panthers verraden, zoals hem wordt opgedragen door FBI-directeur J. Edgar Hoover (Martin Sheen)?

Godzilla vs Kong

In Godzilla vs. Kong nemen deze twee mythische tegenstanders het tegen elkaar op in een spectaculaire strijd, waarbij het lot van de wereld op het spel staat. Kong en zijn helpers ondernemen een gevaarlijke reis om zijn echte thuis te vinden, samen met Jia, een jong weesmeisje met wie hij een sterke band heeft opgebouwd. Ze belanden echter onverwachts op het pad van een woedende Godzilla, die over de hele wereld een spoor van vernieling aanricht. De epische confrontatie tussen deze twee titanen – die wordt beïnvloed door onzichtbare krachten – is slechts het begin van het mysterie dat zich diep in de aardkern bevindt.

Land

Land is het filmregiedebuut van de veelgeprezen actrice Robin Wright (House of Cards), een aangrijpend verhaal over een vrouw die op zoek gaat naar de zin van haar leven in de uitgestrekte wildernis van Amerika. In de nasleep van een hartverscheurende gebeurtenis, voelt Edee (Wright) zich niet meer verbonden met de wereld die een vreemde plek voor haar is geworden. In deze onzekerheid trekt ze zich terug en vertrekt ze in haar eentje naar de prachtige, maar meedogenloze wildernis van de Rocky Mountains. Nadat een lokale jager (Demián Bichir) haar redt van de dood, moet ze een manier vinden om haar leven opnieuw op te pakken.

Gunda

Een hartveroverende en onvergetelijke film over Gunda, een varken dat op een idyllische boerderij in Noorwegen 12 biggen grootbrengt. In het mooiste zwart-wit gefilmd, met alleen de geluiden van de dieren zelf en hun omgeving, worden Gunda en haar biggen, wat koeien en een eenbenige kip, liefdevol en glorieus in beeld gebracht; extreem vertederend en hartverscheurend tegelijkertijd

Petite Fille

De zevenjarige Sasha droomt ervan een meisje te mogen zijn, al zolang ze zich kan herinneren. Haar familie staat haar zonder aarzelen bij. Op school moet ze echter jongenskleren dragen en wordt ze anders behandeld dan haar klasgenoten. Voor Sasha is het soms moeilijk te begrijpen waarom ze niet simpelweg kan zijn wie ze is en kan dragen wat ze wil. Petite Fille toont zowel de strijd van een gezin tegen hun vijandige omgeving als hun dagelijkse beslommeringen. In warm gefilmde scènes zien we Sasha spelen, op balletles en tijdens haar therapiesessies. Close-ups van Sasha en beelden van haar hechte gezin geven de film een zachte intimiteit. Met veel zorg schetst regisseur Sébastien Lifshitz een ontroerend portret. In Petite Fille geeft hij een kijk in het leven van een familie die vecht voor het geluk van hun dochter in een samenleving die vasthoudt aan traditionele ideeën over gender. Zijn aangrijpende en belangrijke documentaire ontving internationaal veel lof en werd in 2020 bekroond met de Grand Prix op het Filmfestival van Gent.

Son-Mother

In de eerste helft van de film (getiteld Son) maken we kennis met weduwe Leila, moeder van de 12-jarige zoon Amir en het 2 jaar oude dochtertje Munes in het huidige Iran. Zij kan nauwelijks rondkomen van haar baantje in de fabriek. De dingen zijn somber en ze worden alleen maar somberder als Leila gedwongen wordt een onmogelijke keuze te maken. De buschauffeur Kazem heeft haar ten huwelijk gevraagd, maar hij heeft een dochter van ongeveer dezelfde leeftijd als Amir. Volgens een Iraanse religieuze traditie is het niet toegestaan dat Amir en dit meisje samen in hetzelfde huis wonen, omdat er iets onislamitisch zou kunnen gebeuren. Iets seksueels. De man eist dat Amir ergens anders gaat wonen totdat zijn dochter is getrouwd. Dat kan echter een paar maanden of misschien wel een paar jaar duren. In de tweede helft van de film (getiteld Mother) verschuift de aandacht naar de zoon Amir. Een rustige, observerende jongen, die voelt dat zijn moeder het moeilijk heeft en dat de traditionele druk op haar enorm is. Leila is trots dat haar zoon stilletjes accepteert dat ze van elkaar worden gescheiden. Maar stilletjes betekent in dit geval ook letterlijk "stilletjes". Hij verandert in een gesloten, nauwelijks sprekende persoon die bruist van woede en teleurstelling. Het offer dat Amir moet brengen is hartverscheurend. Evenals dat van zijn moeder.

Zappa

Gebruik makend van het omvangrijke privé-archief van Frank Zappa en met de hulp van meer dan 10.000 Zappa fans, maakte Alex Winter uit meer dan duizend uur materiaal een markant portret van de briljante musicus en componist. “I want to tell Frank’s story without making a biopic; to make a music doc without making a music doc. And I think that’s just how Frank would have wanted it.” (regisseur Alex Winter)

2 drugsvangsten in 1 nacht door marine in Caribisch gebied

Zr.Ms. Holland heeft in 1 nacht 2 grote drugstransporten onderschept in het Caribisch gebied. Op de Caribische Zee wist het patrouilleschip in beide gevallen een snelle motorboot, een zogenoemde go-fast, tot stoppen te dwingen. Dat gebeurde afgelopen vrijdag en werd vandaag bekend gemaakt.

Bij de 1e achtervolging kwamen de 2 FRISC’s van de Holland, eveneens snelle motorboten, in actie. Nadat waarschuwingsschoten niet het gewenste resultaat hadden, werd de boot met gerichte schoten op de buitenboordmotoren gestopt.

Bij de 3 opvarenden werd een semiautomatisch vuurwapen gevonden. Ook hadden ze meer dan 700 kilo cocaïne bij zich. Een groot deel hiervan was vlak voor de onderschepping al overboord gegooid, maar kon nog worden opgepikt. Van de opvarenden hebben er 2 de Dominicaanse en 1 de Colombiaanse nationaliteit.

Buitenboordmotoren kapotgeschoten
Kort na de eerste vangst was het weer raak. In de vroege ochtend werd een tweede go-fast ontdekt. Ook deze negeerde meerdere verzoeken tot stoppen en opnieuw werden waarschuwingsschoten gelost. Uiteindelijk zijn de buitenboordmotoren kapotgeschoten vanuit de NH90-maritieme gevechtshelikopter.

Hierna kon een gecombineerd team van de US Coast Guard en het Korps Mariniers de 3 Venezolaanse opvarenden aanhouden en drugs uit het water halen. Met de 2e vangst ging het om zo’n 585 kilo cocaïne. De verdachten zijn uit veiligheidsoverwegingen aan boord genomen. Op een later moment zijn ze samen met de drugs overgedragen aan de US Coast Guard.

Drugsbestrijding
Zr.Ms. Holland is vanaf mei 2021 als stationsschip Caribisch gebied actief in de regio. Het marineschip is uitgerust voor drugsbestrijdingsoperaties. Het handhaven van de internationale rechtsorde is 1 van de grondwettelijke taken van Defensie.

Marine onderschept bijna 1.300 kilo cocaïne in 1 nacht (foto: Ministerie van Defensie)
Marine onderschept bijna 1.300 kilo cocaïne in 1 nacht (foto: Ministerie van Defensie)

Minder begaafde 'pedojagers' bestraft voor moordpoging buurman

De rechtbank Overijssel veroordeelt een 36-jarige vrouw tot een gevangenisstraf van 9 jaar en tbs met dwangverpleging voor een poging tot moord in Enschede. De 18-jarige en 16-jarige mededaders krijgen 15 maanden jeugddetentie en jeugd-tbs opgelegd. Het drietal probeerde een medeflatbewoner van de vrouw te doden omdat zij dacht dat hij pedofiel was.

De vrouw, haar 16-jarige zoon en zijn 18-jarige vriend gingen op 1 november 2020 naar de woning van hun slachtoffer in een flat in Enschede. Daar sloegen de jongens de man onder andere met een metalen knuppel op zijn hoofd en de vrouw stak hem met een mes in de rug. Het slachtoffer belandde door het extreme geweld op de intensive care. Een man die toevallig bij het slachtoffer op bezoek kwam, belde aan en verstoorde zo - zonder het te weten - de aanval. Hiermee redde hij waarschijnlijk het leven van het slachtoffer.

Vooropgezet plan om buurman te doden
De rechtbank stelt vast dat de drie handelden met een vooropgezet plan. Op de dag voor de aanval bespraken zij onder andere de taakverdeling, hoe dadersporen moesten worden voorkomen en hoe de knuppel gebruikt moest worden om de man zoveel mogelijk schade toe te brengen. De vrouw en haar 16-jarige zoon bespraken samen de dood van de man. De 18-jarige jongen was niet bij het bespreken van de dood, maar handelde die dag wel volgens de afgesproken instructies. Hij sloeg de man, zoals afgesproken, met de knuppel op zijn hoofd. Uit dat welbewuste en potentieel dodelijke geweld blijkt dat ook hij van plan was om de man te doden.

Pedofiel een lesje leren
De reden voor het extreme geweld is niet helemaal duidelijk geworden. Wel blijkt dat de vrouw met meerdere mensen, waaronder haar zoon, besprak dat hij zijn buurman een lesje wil de leren omdat hij volgens haar pedofiel is. Uit het dossier blijkt niet dat de 18-jarige vriend van de zoon hier vanaf wist. Hij zou zijn meegegaan naar de woning omdat er geld te halen viel bij hun slachtoffer.

Verminderd toerekeningsvatbaar
Alle drie zijn verminderd toerekeningsvatbaar, omdat zij een gebrekkige ontwikkeling van de geestesvermogens hebben of lijden aan een ziekelijke stoornis. Op advies van deskundigen krijgt de vrouw tbs met dwangverpleging opgelegd. Omdat de 18-jarige jongen is veroordeeld via het adolescentenstrafrecht krijgt hij, net zoals de 16-jarige jongen, jeugddetentie en jeugd-tbs (de PIJ-maatregel) opgelegd. Ook moet het trio in totaal bijna 20.000 euro schadevergoeding betalen.

COVID-19: 1.086 positief getesten en 3 doden, in totaal 1.676.708 en 17.722

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 1.086 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.676.708 COVID-19-positief geteste personen gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde personen zijn er 32 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 347 patiënten op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 5 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 226 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 3 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.722 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Sywert van Lienden zegt CDA-lidmaatschap op na mondkapjesrel

Mondkapimporteur Sywert van Lienden is niet langer lid van het CDA. Dat melden Van Lienden en het partijbestuur zojuist in een korte persverklaring. Meer hierover bij het AD.

Van CDA.nl:
In goed onderling overleg met het landelijk bestuur heeft Sywert van Lienden de partij laten weten zijn lidmaatschap van het CDA op te zeggen.

Uit een intern onderzoek van het CDA naar aanleiding van de uitspraken van Sywert van Lienden in Buitenhof van 7 juni j.l. is gebleken dat hij op onderdelen informatie over de mondkapjesdeal heeft gegeven aan de vertrouwenscommissie in het kader van een integriteitsopdracht voor de kandidaatstellingsprocedure voor de Tweede Kamer. Aangezien dit een vertrouwelijk proces van kandidaatstelling was is deze informatie niet breder in het CDA gedeeld. Voor het tot besluitvorming is gekomen over de kandidatenlijst heeft Sywert van Lienden de partijvoorzitter destijds laten weten deze verkennende kandidatuur in te trekken.

De instantie die binnen het CDA meldingen omtrent integriteit in behandeling neemt is de IRC (de integriteits-en royementscommissie). De heer Sywert van Lienden verkeerde in de veronderstelling dat hij zijn integriteitsvraag bij de juiste commissie en op de juiste manier had gemeld. Het is het landelijk bestuur van het CDA helder dat Sywert van Lienden deze informatie vanuit goede intenties heeft willen delen.

De komende tijd zal onafhankelijk onderzoek plaatsvinden dat het ministerie van VWS heeft ingesteld. Sywert van Lienden: "Gezien de moeilijke periode waarin het CDA zich momenteel bevindt vind ik het verstandiger dat de partij al haar aandacht en energie besteedt aan de toekomst van de christen-democratie. Na de uitkomst van deze complexe onderzoeken die ingesteld worden door het ministerie van VWS kijken we verder en ga ik graag in gesprek met het CDA over de toekomst."

Het CDA bedankt Sywert van Lienden voor het vrijwilligerswerk dat hij in 2020 verricht heeft voor de vereniging.

Nadal 'luistert naar lichaam', slaat Wimbledon en Olympische Spelen over

Rafael Nadal doet dit jaar niet mee aan Wimbledon en de Olympische Spelen. De twintigvoudig Grand Slam-winnaar heeft rust nodig.

"Na lang beraad heb ik besloten dit jaar niet mee te doen aan Wimbledon en de Olympische Spelen", schrijft de 35-jarige Nadal op Twitter. "Het is geen makkelijke beslissing om te nemen, maar door te luisteren naar mijn lichaam en veel met mijn team te praten, weet ik wel zeker dat dit het juiste besluit is."

"Het doel is om mijn loopbaan nog lang voort te zetten en te blijven doen waar ik blij van word, namelijk op het hoogste niveau strijden en vechten." Nadal werd eerder deze maand door Novak Djokovic verslagen in de halve finales van Roland Garros. Het was pas zijn derde nederlaag in Parijs. Nadal is met zijn twintig Grand Slam-titels recordhouder met Roger Federer. Djokovic kwam op negentien titels door Roland Garros op zijn naam te schrijven.

Omdat Roland Garros vanwege het coronavirus dit jaar iets later begon, zitten er slechts twee weken tussen het toernooi in Parijs en Wimbledon. "Dat maakte het voor mij niet eenvoudiger om te herstellen van het altijd zware gravelseizoen", vervolgde Nadal.

"Het waren twee zware maanden voor mij. De beslissing die ik nu neem, baseer ik vooral op de lange en middellange termijn. In deze fase van mijn carrière moet ik er echt voor waken dat mijn lichaam niet overbelast raakt."

Nadal pakte twee keer de eindzege op Wimbledon (in 2008 en 2010), dat op maandag 28 juli begint. Bij de Spelen van 2008 in het Chinese Peking veroverde hij de Olympische titel. Dit jaar beginnen de Spelen op 23 juli in het Japanse Tokio.

Het nutteloze feitje van de dag: 'oudje' op het EK

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Met zijn ruim 38 jaar is Maarten Stekelenburg de oudste spelen van EK voetbal van deze zomer, maar wist je dat hij daarmee bij lange na niet de oudste speler op een EK ooit is? De Hongaarse keeper Gábor Király is met 40 jaar en 86 dagen recordhouder, hij stal de show tijdens het EK van 2016 met zijn kleding. De doelman ging gekleed in een lange trainingsbroek wat hem de bijnaam 'pyjama man' opleverde. Nog even volhouden voor Stekelenburg dus.

Nieuwe alcoholwet verbiedt stuntprijzen alcohol in supermarkt, goed idee?

De nieuwe Alcoholwet, die op 1 juli ingaat, verbiedt kortingen hoger dan 25 procent op de verkoop van alcohol. Goedkoop kratjes bier of flesjes wijn scoren zit er dan niet meer in. Naast het verbod op fikse korting, wordt het ook strafbaar om alcohol aan een minderjarige door te geven. Is dit de aanpak is om alcoholmisbruik tegen te gaan?

Nieuwe alcoholwet per 1 juli (foto: Pixabay)
Nieuwe alcoholwet per 1 juli (foto: Pixabay)

De stad Groningen heeft volgens dit onderzoek de schoonste lucht van Nederland

Groningen is van 323 onderzochte Europese steden de schoonste van Nederland als het om de luchtkwaliteit gaat, Nijmegen en Amsterdam de minste, stelt het Europees Milieuagentschap (EEA). De inwoners van de Zweedse gemeente Umeå ademen de schoonste lucht van Europa in, terwijl die in de Poolse stad Nowy Sacz in de meest vervuilde leven. Meer hierover bij DvhN.

Meer dan de helft van de Europese steden wordt nog steeds geplaagd door vuile lucht, blijkt uit het onderzoek van EMA, ondanks een vermindering van de verkeersemissies en andere verontreinigende stoffen tijdens de lockdowns vanwege COVID-19.

Steden in Oost-Europa, waar steenkool nog steeds een belangrijke energiebron is, deden het het slechtst, met Nowy Sącz in Polen de meest vervuilde lucht, gevolgd door Cremona in Italië, waar industrie en geografie de neiging hebben de luchtvervuiling te concentreren, en Slavonski Brod in Kroatië.

De drie schoonste steden waren Umeå in Zweden, Tampere in Finland en Funchal in Portugal .

Het Europees Milieuagentschap (EEA) nam gegevens van 323 steden in 2019 en 2020 en ontdekte dat in slechts 127 daarvan, of ongeveer 40%, de niveaus van fijnstof, bekend als PM 2,5, onder de door de Wereldgezondheidsorganisatie aanbevolen limieten lagen. Fijnstof heeft de grootste impact op de gezondheid van de belangrijkste bronnen van luchtvervuiling en veroorzaakt meer dan 400.000 vroegtijdige sterfgevallen per jaar in heel Europa.

Luchtkwaliteit Europa 2017 bron:EEA
Luchtkwaliteit Europa 2017 (bron:EEA)

OM vervolgt Akwasi niet voor oude opruiende tweets

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten Akwasi niet te vervolgen voor tweets uit 2009 t/m 2012. In deze tweets zou worden aangezet tot geweld tegen Sinterklaas en Zwarte Piet of vertolkers daarvan.

In september 2020 doken er tweets op die in de periode van 2009 tot en met 2012 werden verstuurd vanaf het account @Antonkarel, het Twitteraccount van Akwasi. In de tweets zou worden aangezet tot geweld tegen Sinterklaas en Zwarte Piet of vertolkers daarvan. Op 6 en 11 september 2020 nam Akwasi afstand van de tweets en verwijderde hij tijdelijk zijn Twitteraccount. Er werden meer dan twintig aangiften gedaan.

Twee van de tweets waarvan aangifte is gedaan, zijn volgens het OM strafbaar op grond van opruiing (artikel 131 Sr). Het gaat om de uitlatingen: “RT @StatikMusic: Kan iemand sinterklaas dit jaar van die boot schieten, ik leg €500 op z’n hoofd.// Brraapp !!!” van 30 oktober 2009 en “Gaat er iemand nou ooit nog een Zwarte Piet knallen of moet ik het doen? #damn” van 12 november 2011.

Het OM heeft besloten om Akwasi hiervoor niet te vervolgen. Op het moment van de aangiften waren de tweets negen en elf jaar oud. Het OM is van oordeel dat vervolging in deze casus na zo’n lange tijd niet opportuun is. Daarnaast heeft Akwasi expliciet afstand genomen van de tweets. Dat deed hij in een statement waarin hij ook publiekelijk afstand nam van opruiende uitlatingen die hij op 1 juni 2020 op de Dam had gedaan.

Na die uitlatingen van 1 juni 2020 en de beslissing van het OM Akwasi hiervoor niet te vervolgen, kwamen de tweets weer in de publiciteit. De beslissing Akwasi niet te vervolgen voor de tweets, heeft geen gevolgen voor het voorwaardelijk sepot voor de uitlatingen op de Dam. Eén van de voorwaarden was dat Akwasi binnen een jaar geen strafbaar feit meer mocht begaan. De tweets waren al geplaatst ver voordat het OM de beslissing tot een voorwaardelijk sepot nam voor de uitlatingen op de Dam.

Eriksen krijgt defibrillator

Christian Eriksen krijgt een ICD,een inwendige defibrillator. Die grijpt in bij hartritmestoornissen. In samenspraak met specialisten heeft de 29-jarige Deen daartoe besloten.

Afgelopen zaterdag, tijdens de EK-wedstrijd van Denemarken tegen Finland, zakte de oud-Ajacied in elkaar op het veld en moest gereanimeerd worden. Eriksen ligt in een ziekenhuis in Kopenhagen.

Hij zal niet de enige voetballer zijn met een ICD. Zo heeft Daley Blind, die vanavond met Oranje tegen Oostenrijk speelt, er ook eentje nadat ook hij hartproblemen kreeg.

OM seponeert recente aangifte tegen Ruinerwold-vader

Het Openbaar Ministerie gaat Ruinerwoldvader Gerrit Jan van D. (68) niet vervolgen voor de laatste aanklacht van seksueel grensoverschrijdend gedrag waarvan een van zijn jongste kinderen aangifte deed. De aangifte wordt geseponeerd. Meer hierover bij DvhN.

Het OM is van mening dat het strafbare feit dat Van D. in Ermelo beging bewijsbaar is, maar dat een andere aanpak dan strafrechtelijke vervolging de voorkeur heeft. De vader is momenteel gedwongen opgenomen op een gesloten afdeling van een verpleeghuis, nadat hem eind april een huisverbod voor 90 dagen was opgelegd. Justitie meldt dat het huisverbod zal aflopen, wat er daarna met de man gaat gebeuren is nog onduidelijk.

Van het OM:

OM seponeert aangifte wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag
Het Openbaar Ministerie Oost-Nederland heeft besloten om de aangifte tegen een 68-jarige man wegens seksueel grensoverschrijdend gedrag te seponeren. Het strafbare feit zou hebben plaatsgevonden in Ermelo, binnen het gezin dat in het nieuws is gekomen als ‘het gezin van Ruinerwold’. Het OM is van mening dat het strafbare feit bewijsbaar is, maar dat een andere aanpak dan strafrechtelijke vervolging de voorkeur heeft. De man is ondergebracht binnen de zorg.

De man woonde sinds maart bij een aantal van zijn inmiddels meerderjarige kinderen in Ermelo. Op enig moment is een aangifte binnen gekomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag door vader. Gelet op de ontwikkelingen binnen het gezin heeft de gemeente Ermelo de vader eind april een huisverbod opgelegd. De man is binnen een zorgkader geplaatst. Het gemeentelijke huisverbod werd na tien dagen opgevolgd door een gebieds-en contactverbod van het Openbaar Ministerie, in de vorm van een gedragsaanwijzing. Hiermee werd een einde gemaakt aan de mogelijk onveilige situatie.

De gedragsaanwijzing gold voor 90 dagen, een periode die het OM wilde benutten om een beslissing te nemen over de aangifte en te komen tot een passende interventie.

Het OM is van oordeel dat de huidige situatie, waarbij de man ook de komende periode in een zorgkader zit, de voorkeur heeft boven strafrechtelijke vervolging. De vader krijgt passende zorg, terwijl de jongvolwassen kinderen ruimte krijgen voor hun verdere persoonlijke ontwikkeling. Met het sepot komt een einde aan de opgelegde gedragsaanwijzing.

Verdachte doodrijden Tamar (14) krijgt boete omdat hij op telefoon keek

De man die vorig jaar is opgepakt in het onderzoek naar het doodrijden van de 14-jarige Tamar uit Marken, krijgt een boete opgelegd. Het is niet vast komen te staan dat de Duitser ‘ernstige verkeersfouten kan worden verweten’, aldus het Openbaar Ministerie.

Schokkende beelden vrijgegeven van Italiaans kabelbaandrama

De Italiaanse televisiezender TG3 heeft beelden bemachtigd van de kabelbaanramp die vorige maand veertien mensen het leven kostte in het Italiaanse Stresa bij het Lago Maggiore. Meer hierover bij het AD.

Op het filmpje is te zien hoe de cabine met de inzittenden nog maar enkele meters verwijderd is van het station op de top van de berg Mottarone, als er plotseling een kabel breekt. De cabine schiet daarna langs de nog overgebleven kabel naar beneden en crasht op de berg. Eén inzittende, een jongen van 5, overleefde de crash.

Honderden jongeren slaags op stranden van Zandvoort en Noordwijk

Op de stranden van Zandvoort en Noordwijk hebben woensdagavond grote groepen jongeren ruzie met elkaar gezocht. Bij de vechtpartij in Zandvoort raakten drie mensen gewond en heeft de politie één persoon aangehouden.  Zo meldt het AD.

Er waren gisteren oproepen gedaan op social media om rond 22.00 uur naar het strand in Noordwijk te komen om te rellen. De strandtenteigenaren hadden aan het eind van de middag al in de gaten dat het uit de hand zou gaan lopen en hebben daarover het hoofd van de BOA's geinformeerd.

Pas nadat een groot deel van de aanwezige jongeren van het padje was geraakt (door drank-, drugs- en ballonnengebruik) werd er tegen half 12 in de avond pas ingegrepen. De politie kwam met een flink aantal eenheden ter plaatse en heeft het strand schoon geveegd.

FOK! Wat een weer: omweer is coming

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Vanmorgen schijnt op veel plaatsen de zon. Vooral in het westen komt ook bewolking voor en in Zeeland kan er een onweersbui overtrekken, mogelijk zijn daar windstoten tot 60 km/u mogelijk. Verder schijnt de zon vandaag volop. Later in de middag kan er langs de oostgrens mogelijk een enkele onweersbui ontstaan. Het wordt zeer warm met op veel plaatsen in het binnenland tropische waardes boven de 30°C, in het oosten en zuidoosten lokaal 33°C. In het noordwestelijk en noordelijk kustgebied is het met 25 tot 28°C minder warm. In de vroege ochtend staat er een zwakke tot matige wind uit oost tot zuidoost. In de loop van de ochtend draait de wind van het zuidwesten uit naar een zuidwestelijke richting. Later in de middag en in de avond wordt de wind in de kustprovincies noordwestelijk. Aan het einde van de avond kunnen er van het zuiden uit enkele stevige regen- en onweersbuien ons land binnentrekken. Deze buien kunnen gepaard gaan met hagel, (zware) windstoten en veel neerslag in korte tijd.

Komende nacht trekken de regen- en onweersbuien over met name over de westelijke helft van het land noordwaarts. In het oosten komen er ook opklaringen voor. Met minimumtemperaturen tussen de 18 en 21°C wordt het een warme nacht. De wind is zwak tot matig uit uiteenlopende richtingen, in het noordelijk kustgebied wordt de wind geleidelijk noordoostelijk. Bij buien komen mogelijk nog (zware) windstoten voor.

Vrijdagochtend trekken de regen- en onweersbuien boven het noorden van het land geleidelijk noordwaarts weg. Er volgen dan weer zonnige perioden, maar in de tweede helft van de middag ontstaan er opnieuw zware regen- en onweersbuien boven met name het westen en midden van het land. In de loop van vrijdagavond trekken de buien langzaam via het noorden van het land weg. Bij de buien kan opnieuw hagel voorkomen en kan er lokaal veel neerslag in korte tijd vallen. Bovendien zijn er bij de buien (zware) windstoten mogelijk. In het zuidoosten en uiterste oosten zijn de buien wat minder talrijk en bovendien minder zwaar. Het wordt opnieuw een warme dag, de maximumtemperaturen liggen op veel plaatsen tussen de 25 en 30°C, in het zuidoosten mogelijk nog enkele graden hoger. In het noordelijk kustgebied wordt het met maxima van 20 tot 25°C beduidend minder warm. In de zuidoostelijke helft wordt de wind zuidoostelijk, in de noordwestelijke helft noordoostelijk en kan in het Waddengebied zelfs aantrekken naar vrij krachtig tot krachtig, 5-6 Bft. (Bron: KNMI)

Is het een rots? Is het een krokodil of toch wat anders? (Foto: qltel)
Is het een rots? Is het een krokodil of toch wat anders? Te vinden in pirmasens in Duitsland (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
special
Random Pics van de Dag #1246
special
Random Pics van de Dag #1245
©FOK.nl e.a.