FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 21 mei 2021

Random Pics van de Dag #316

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

Zwemster Toussaint grijpt naast EK-medaille, Heemskerk en Kromowidjojo naar finale

De vijfde avond op het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft dit keer eens géén Nederlandse medaille opgeleverd, wat met name op de rugslag bij de vrouwen wel een domper was. De halve finales gingen wel goed, met name op het koninginnenummer.

1500m vrije slag vrouwen
Wereldkampioene Simona Quadarella was de torenhoge favoriete en dat maakte ze waar: in 15:53,59 minuten pakte ze het goud, dat geen moment in gevaar kwam. Anastasia Kirpichnikova uit Rusland ging er in 16:01,06 met zilver vandoor, voor de 16:05,81 van de Italiaanse Martina Caramignoli.

50m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje zat er uitstekend bij en leek zelfs even richting de medailles te gaan, maar hij kwam nét tekort: met 23,14 seconden zat hij zes honderdsten achter de bronzen Rus Andrey Zhilkin. Het goud ging in 23,00 seconden verrassend naar de Hongaar Szebasztian Szabo, één honderdste voor topfavoriet en wereldrecordhouder Andriy Govorov uit Oekraïne.

100m rugslag vrouwen
Lange tijd leek Kira Toussaint op weg naar een medaille, maar in de laatste meters zakte de kampioene op de 50 meter weg: met 59,32 seconden werd ze vierde, één tiende achter de bronzen Maria Kameneva uit Rusland. Het goud was in 58,49 voor de Britse Kathleen Dawson, voor Margherita Panziera (59,01) uit Italië. Maaike de Waard kwam er vooral in de slotfase niet meer aan te pas en werd in 1:00,64 achtste en laatste.

100m vrije slag vrouwen
Ietwat opvallend was de snelste tijd voor de Française Marie Wattel, die na 53,34 seconden aantikte. Ze werd wel gevolgd door de twee Nederlandse favorietes: Femke Heemskerk won de directe strijd in 53,49 seconden, Ranomi Kromowidjojo plaatste zich in 53,59 seconden als derde voor de finale.

50m schoolslag mannen
Met een tijd van 27,13 seconden deed Arno Kamminga het prima: de specialist op de wat langere afstanden plaatste zich als zesde keurig voor de finale, waarin de Britse wereldrecordhouder Adam Peaty de favoriet zal zijn - hij was met 26,38 de snelste.

200m schoolslag vrouwen
De Britse Molly Renshaw nam de touwtjes in handen en dat leverde het goud op: de wereldkampioene kortebaan van 2016 won in 2:21,34 minuten. Zilver was er ietwat verrassend voor de Zwitserse Lisa Mamie in 2:22,05 minuten, vlak voor de Russische veterane Yuliya Efimova (2:22,16), die haar pas 16-jarige landgenote Evgeniia Chikunova één honderdste voor wist te blijven.

200m vrije slag mannen
Een spannende finale, waarin het na 150 meter nog volkomen gelijk op ging. Vervolgens nam Martin Malyutin het echter over en de Rus snelde naar de winst in 1:44,79 minuten. Daarmee dook hij ook één tiende onder het oude kampioenschapsrecord van ene Pieter van den Hoogenband uit 2002. De Britten completeerden het podium: Duncan Scott (1:45,19) bleef landgenoot Thomas Dean (1:45,34) nipt voor.

4x200m vrije slag vrouwen
Lucy Hope hield de Britse ploeg gelijk goed voorin, de jonge Tamryn van Selm sloeg een gat naar de rest en vervolgens kon Holly Hibbott slotzwemster Freya Anderson in stelling brengen. Met de beste splittijd van het hele veld haalde ze het goud binnen in 7:53,15 minuten, voor Hongarije (7:56,26) en Italië (7:56,72).

Royal Court is de eerste uitbreiding van Crusader Kings III

Ook Crusader Kings III krijgt zijn eerste uitbreiding: Royal Court. De uitbreiding focust zich op het leven van de adel in het hof, en de decadente feesten en intrige die daar afspelen.

De grootste toevoeging van Royal Court is de troonkamer, een plek die alleen beschikbaar is voor leiders met de rank van King of hoger. Je kunt je troonkamer upgraden om gasten te ontvangen en kunstwerken uit te stallen, die je kan verdienen tijdens events of kan laten maken door ambachtslui. Hierdoor verdien je grandeur, een nieuw systeem dat van pas kan komen tijdens diplomatieke missies. Vassals kunnen je ook bezoeken in je troonkamer om een petitie aan te bieden met problemen binnen hun rijk, met de hoop dat jij dat natuurlijk op kan lossen. 

Ook culture krijgt een make-over. Culture krijgt nu traditions die groeien en veranderen met de tand des tijds, en met Royal Court kun je er ook voor kiezen om je eigen culture te creëren, vergelijkbaar hoe je dat nu kan doen met faith in de basisgame.

Er is nog geen releasedatum voor Royal Court, maar het team achter Crusader Kings III gaat ongetwijfeld meer laten zien de komende maanden.

Bruggen, pieren en treinstations voor Cities: Skylines

Ook stedensimulator Cities: Skylines heeft nieuwe content gekregen op PDXCON Remixed. Colossal Order slaat de handen ineen met twee modders uit de community - BadPeanut en Armesto - voor een aantal nieuwe assets, die nu verkrijgbaar zijn op Steam.

De train station content pack van BadPeanut bevat zoals verwacht 12 treinstations, allemaal met een moderne look die zowel bovengronds als ondergronds kunnen gaan. Bridges and Piers bevat 22 unieke assets met verschillende stijlen, inclusief bruggen die exclusief zijn voor voetgangers en bruggen waar treinen overheen kunnen rijden.

Als je benieuwd bent naar de game voor je overgaat tot de koop: Cities: Skylines is dit weekend gratis te spelen, evenals andere Paradox-games zoals Stellaris en Surviving Mars.


Tweede kansen voor je gevangenen in nieuwe uitbreiding Prison Architect

Ook Prison Architect krijgt een nieuwe uitbreiding: Second Chances. Met de nieuwe uitbreiding kun je gevangenen laten re-integreren in de maatschappij door aan hun gedrag te werken en ze nieuwe skills aan te leren.

Gevangenen kunnen zichzelf beteren door te werken in de bakkerij, het restaurant of door dierentherapie te volgen (waarbij je de honden kan aaien). Door de therapie kunnen ze negatieve traits verliezen en zelfs hun straf verkorten. Maar mocht het reintegratieproject niet succesvol zijn, dan kunnen ze opnieuw op de stoep van je gevangenis staan met nog meer gedragsproblemen. Wanneer gevangenen ook in de gevangenis niet op het rechte pad weten te blijven, kunnen hun straffen ook binnen je gevangenis verlengd worden.

Second Chances komt op 16 juni uit voor pc, xbox one en playstation 4, en 20 juni voor de Nintendo Switch. Zoals gebruikelijk met Paradox-games komt er ook een gratis update met onder andere nieuwe kleuren voor gevangenisoveralls en nieuwe beleidsopties.

Eindelijk definitief bewijs dat mondkapjes werken, stellen wetenschappers

Zelfs als men ervan uitgaat dat ouderen en de overige kwetsbare groepen voldoende worden beschermd door COVID-19 vaccinaties en dat Long Covid bij jongere mensen geen groot probleem hoeft te zijn, zou de afschaffing van de mondkapjesplicht toch de laatste versoepeling moeten zijn. Omdat het een relatief zeer kleine beperking is met een groot effect. Dit is nu bewezen door een actueel internationaal onderzoek naar de effectiviteit van medische maskers met deelname van het Max Planck Instituut, het Berlin Charité en de Mainz University Clinic.

De wetenschappers onderzochten onder meer de vraag waarom mond- en neusbescherming in sommige klinische onderzoeken ondoelmatig of ondoeltreffend is gebleken, hoewel tegelijkertijd werd opgemerkt dat landen, waar de  bevolking vanaf het begin mondkapjes draagt, de COVID-19 pandemie beter onder controle hebben.

De virusconcentratie in de kamerlucht is doorslaggevend
Ze ontdekten dat de effectiviteit van maskers sterk afhankelijk was van de virusconcentratie in de lucht. Gemiddeld stoot iemand zoveel deeltjes uit dat chirurgische maskers, die slechts 50 procent ervan tegenhouden, infectie binnenshuis niet kunnen voorkomen, schrijven ze.

Uit ademmonsters en kamerluchtmetingen bleek echter dat slechts een klein deel van de uitgestoten deeltjes daadwerkelijk besmet is met virussen. De onderzoekers vergeleken vervolgens het aantal uitgeademde pathogenen virussen met de 'viral load', die hoog genoeg was om iemand te besmetten. Het bleek dat als er een hoge virusconcentratie in de lucht aanwezig was, eenvoudige medische maskers een infectie niet altijd konden voorkomen. Maar onder dit hoge niveau neemt de effectiviteit van mondkapjes gestaag toe.

Chirurgische maskers bieden ook effectieve bescherming in het dagelijks leven
De wetenschappers ontdekten dat zelfs chirurgische maskers in de meeste dagelijkse situaties binnenshuis zoveel virussen kunnen tegenhouden dat hun dragers niet geïnfecteerd raken. Dit betekent op zijn beurt dat een combinatie van ventilatie, afstandsregels en het verplicht dragen van een masker binnenshuis zeer effectief besmettingen met COVID-19 kan voorkomen.

Zelfs als besmetting niet wordt voorkomen, kunnen maskers nog steeds effect hebben op de mate waarin mensen ziek worden, schrijven de auteurs van het onderzoek. Omdat, zoals momenteel in de wetenschap wordt besproken, de ernst van een COVID-19-ziekte kan afhangen van de totale hoeveelheid binnengekregen virusdeeltjes.

Correct gebruik is belangrijk
In het geval van FFP2-maskers, die slechts 5 procent van de virussen doorlaten als ze correct zijn aangebracht, is het effect navenant groter. De onderzoekers bevelen ze aan bij situaties met een hoge virusconcentratie in de lucht, bijvoorbeeld voor Covid-19 afdelingen in ziekenhuizen.

De wetenschappers wijzen er ook op dat een effectieve beheersing van de pandemie niet alleen afhangt van het feit dat een grote meerderheid van de bevolking voldoet aan de mondkapjesplicht. Het is ook belangrijk dat mond- en neusbescherming wordt gedragen en correct wordt gebruikt.

Victoria III bevestigd

De meme kan eindelijk begraven worden: Victoria III, de langverwachte sequel en running gag onder Paradox-fans, is aangekondigd als klapper van PDXCON Remixed. 

Meer dan een trailer hebben we nog niet, en volgens Game Director Martin Anward (compleet met hoge hoed en pandjesjas) is het nog veel te vroeg om te praten over een releasedatum. Tijdens PDXCON wordt wel meer uitgelegd over hoe de kern van de game eruit gaat zien tijdens speciale panels.

Victoria II kwam in 2010 uit voor de pc, maar met slechts één uitbreiding is het een van de ondergeschoven franchises in het arsenaal van Paradox Interactive. Desondanks is de game een culthit voor velen.

Rechter stelt FC Utrecht in het ongelijk

De KNVB is door de voorzieningenrechter in het gelijk gesteld in het kort geding dat FC Utrecht had aangespannen. De club uit de Domstad is het oneens met het verplaatsen van de finale in de play-offs om Europees voetbal in Rotterdam tegen Feyenoord.

De wedstrijd was een dag verplaatst omdat de gemeente Rotterdam het verbood dat er op zaterdag wordt gespeeld. Morgenavond is namelijk ook de finale van het Eurovisie Songfestival in de stad. FC Utrecht spande vervolgens een rechtszaak aan.

De rechter is van oordeel dat de voetbalbond zich heeft gehouden aan de reglementen. De wedstrijd zal nu zondag om kwart over 12 in De Kuip worden gespeeld.

Van Ranst negeert Willem Engel, Viruswaanzin (B) steunt 'de jacht' op van Ranst

De sinds dinsdag ondergedoken Belgische topviroloog Marc van Ranst heeft geen enkele behoefte om met Viruswaarheid-voorman Willem Engel in debat te gaan. Meer hierover bij het AD.

Dinsdag ontstond een twitterruzie nadat Willem Engel een opmerking maakte over Van Ranst. Al snel bemoeiden ook andere twitteraars zich met de coronafittie.

Update 21 mei 20.00 uur: En Willem Jengelt nog wat door op Twitter, de opmerkingen van Van Ranst zijn schijnbaar harder aangekomen dan hij deed geloven. Van Ranst reageert niet meer.

It is on! pic.twitter.com/ZFXLkMymvO

— willem engel (@willem_engel) May 21, 2021

Van Ranst zit momenteel nog steeds ondergedoken met zijn gezin. De aanhang van Viruswaanzin, de belgische 'zusterorganisatie' van Viruswaarheid spreekt openlijk hun steun uit voor Jurgen Conings op de FB pagina van voorzitter van Viruswaanzin Michael Verstraeten. Coninings is de militair waarnaar vanaf dinsdag met man en macht wordt gezocht. Hij is spoorloos verdwenen en heeft een afscheidsbrief achtergelaten waarin hij schreef dat hij ‘niet meer kon leven in een maatschappij waar de politici en virologen ons alles afgepakt hebben’. Hij kondigde aan ‘dat hij in het verzet zou gaan en zich niet zonder slag of stoot zou overgeven’. Sindsdien is de man voortvluchtig.

Zie ook:Belgische politie houdt klopjacht op militair met raketwerper 

Eerdere berichtgeving:

De hoogleraar virologie aan de Katholieke Universiteit Leuven wijst het verzoek van de bekende coronascepticus op spottende wijze af. Een screenshot van de veelbesproken twitterruzie staat sinds vandaag door heel Nederland afgebeeld in 2000 bushokjes en op billboard-schermen, dankzij een een ludieke actie van Alexander Klöpping. Op diverse plaatsen zijn vandaag ook stickers 'namens' viruswaarheid geplakt, de boodschap op de stickers past echter niet bij de club van Willem Jengel.

FOK! Wat een weer: paraplu is aan te bevelen

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Dag mensen!  

De wind stal vandaag de show. Zowel Vlissingen als IJmuiden kwamen zelfs even tot stormkracht en ook in het binnenland mocht een dikke kracht 6 er zeker wezen. Overal kwamen er zware windstoten voor. De hoogste stoot werd gemeten in Hoek van Holland met 102 km/u. Verder langs de hele kust zo'n 85 to 95 km/u. Deze waarden werden ook in het binnenland gehaald. Zeker bij enkele pittige buien.

Vannacht kreeg ik een zware bui te verwerken met binnen een kwartier 7 mm. Op de dag bleef het hier en vrijwel overal in het westen overwegend droog. Sterker nog, het werd zelfs verrassend zonnig. In het binnenland ontstonden enkele flinke buien en daarbij kwam het ook tot onweer en hagel. De buien trokken wel met sneltreinvaart over, zodat er niet gek veel neerslag viel.

In het noorden daarentegen was het de hele dag bewolkt en regende het van tijd tot tijd. Daar viel zo'n 3 tot 6 mm. In combinatie met de hevige wind gaf dat daar het ultieme herfstgevoel.

Uiteindelijk moet het front dat de regen in het noorden veroorzaakte ook de rest van het land gaan aandoen. Dat betekent dat het in de loop van de avond vanuit het westen gaat regenen. Vannacht regent het dan vrijwel overal. Er kan zo'n 10 mm gaan vallen. Uiteraard gaat het niet vriezen vannacht.  

Morgenochtend regent het overal. Pas aan het einde van de ochtend wordt het in het westen droog. Daar kan het dan ook gaan opklaren. In het oosten- en zuidoosten gaat dat echter veel langer duren voordat de regen en bewolking wegtrekken. De storing gaat nameijk golven. Met name Limburg kan een flink natte dag verwachten. Of ze de zon daar nog gaan zien is twijfelachtig. In het westen blijft het na het middaguur wel meest droog.

De wind doet het wel wat rustiger aan. Overdag kracht 4 tot 5 in het binnenland en nog 6 aan zee, maar in de loop van de dag neemt de wind verder af.

Het is uitermate kil morgen met 12 graden.

Zondag knapt het weer een beetje op. Niet dat het overal droog blijft, maar de zon zien we wat vaker en loopt het kwik ook wat op.

Maandag ziet er dan weer behoorlijk nat uit. En zo kwakkelen we maar een beetje voort. 

Fijn weekend!  

Wandelen met qltel (Foto: qltel)
Wandelen met qltel. De natuur ziet er fris en fruitig uit. (Foto:qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Eindelijk ritzege Giro voor Nizzolo

De dertiende etappe in de Giro d'Italia is gewonnen door Giacomo Nizzolo Na 198 kilometer koersen, van Ravenna naar Verona, was hij de rapste. . De Italiaan pakte daarmee eindelijk zijn eerste ritzege in de Giro. Egan Bernal behield de roze leiderstrui.

Simon Pellaud (Androni), Umberto Marengo (Bardiani) en Samuele Rivi (Eolo) reden al vrij snel na de start weg uit het peloton. Hun maximale voorsprong was rond de 7,5 minuut. Daarna liep de voorsprong langzaam terug en 30 kilometer voor het finish was het verschil nog een kleine minuut. Zeven kilometer voor de finish was het avontuur voor het drietal dan toch voorbij.

Inmiddels hadden de treintjes van de sprintersploegen zich al gevormd en was het dringen geblazen richting de meet. Het was Affini van Jumbo-Visma die een klein gaatje sloeg vlak voor de meet, maar Nizzolo sprintte over hem heen en pakte in zijn achtste Giro na elf tweede plaatsen nu eindelijk een ritzege.

NBA-rechten weg bij Ziggo Sport; Mart Smeets stopt noodgedwongen

Zijne Martigheid Mart Smeets stopt binnenkort als commentator bij Ziggo Sport. Dat maakte hij vrijdag bekend in het Radio 1-programma 1 op 1 tegenover Sven Kokkelman. Het 74-jarige sporticoon verslaat basketbalwedstrijden op de zender, waar hij noodgewongen mee moet stoppen.

Volgens Smeets stopt hij omdat Ziggo Sport de rechten van de NBA-competitie kwijtraakt. De sportkenner noemt het "spijtig, maar het grote geld is wat telt in deze wereld".

"Wat we nu toegeworpen krijgen is "een klein kluifje" van zes gratis wedstrijden. Voor de rest zul je extra moeten gaan betalen voor de streamingsdienst. Hoeveel het abonnement gaat kosten, is nog niet bekend, maar verwacht wordt een maandelijks bedrag van tussen de 10 en 50 euro", aldus Smeets. "Het zit niet in mijn genen om dat normaal te vinden. Ik leef in een wereld waar geld zo godsliederlijk belangrijk is en waarin hele rijke investeerders denken geld te kunnen verdienen aan televisie-programma's."

Ziggo Sport wilde vrijdag er niets over zeggen. Het is voor de zender een nieuwe dreun. Begin van de week werd duidelijk dat ze de rechten van de Formule 1-races per 2022 kwijt te zijn. Die races zijn per 2022 te zien via de streamingdienst Viaplay van het Noorse bedrijf NENT.

Smeets laakt de trend dat er steeds meer sport achter een dure betaalmuur verdwijnt, zei hij in 1 op 1, omdat dit sport minder toegankelijk maakt voor mensen met een kleine portemonnee. "Daar trekken de investeerders zich niets van aan. Die kijken alleen maar naar de winstcijfers", constateert hij.

Waar de NBA in Nederland wel te zien zal zijn is nog niet duidelijk. De geruchten wijzen op ESPN, die op ESPN International de NBA wil gaan uitzenden. Op die zender zijn immers ook al de NFL, MLB en NHL te zien. ESPN is de Bundesliga kwijtgeraakt, dus dit kan een welkome aanvulling zijn.  

Mart Smeets in Man in de Nacht van Matthijs van Nieuwkerk, een item van eind vorig jaar. Zes minuten genieten.  

Knockout City nu beschikbaar met gratis trial

EA Games brengt vandaag Knockout City uit, een arcade-game waarin trefbal gespeeld wordt. Om de launch te vieren kan iedereen de game gedurende een periode van tien dagen gratis spelen.

Daarna kun je upgraden naar de volledige game en al je progressie bewaren. Ook komt de game natuurlijk uit via EA Play / Xbox Game Pass Ultimate, dus ook daar kun je de game uitproberen. De game is nu te spelen op PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch.

COVID-19: 4219 nieuwe besmettingen en 12 doden, totaal 1.619.648 en 17.518

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 4219 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.619.648 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 135 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1214 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 608 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 12 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.518 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Heemskerk en Kromowidjojo in de top op 100m vrij

Op het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest hebben Femke Heemskerk en Ranomi Kromowidjojo vrijdagochtend weer indruk gemaakt. In de series van de 100m vrije slag lieten ze beiden zien volle bak mee te doen om goud.

Heemskerk was met 53,84 seconden de snelste van alle 69 deelneemsters, Kromowidjojo had exact twee tienden van een seconde langer nodig en noteerde de derde tijd - de Britse Anna Hopkin zat er met 53,94 exact tussenin. Kim Busch was met 54,62 goed voor plek veertien, maar doordat ze de derde Nederlandse was gaat een plek in de halve finales aan haar voorbij.

Op de 50 meter schoolslag wist Arno Kamminga zich met zijn 27,36 seconden voor de halve eindstrijd te plaatsen, als elfde. Caspar Corbeau noteerde met 27,76 de gedeeld twintigste tijd en heeft hooguit nog een miniem kansje op de halve finales als een van de reserves.

Marrit Steenbergen bleef op de 200 meter wisselslag een seconde boven haar inschrijftijd. Met 2:15,67 noteerde ze de 24e tijd, wat door de regel van maximaal twee deelneemsters per land in de halve finales opvallend genoeg nog goed was voor een positie als tweede reserve.

Het nutteloze feitje van de dag: Bijna geen F1-wagen haalde de finish

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Formule 1 Grand Prix van Monaco is vaak een bijzondere race en die van 1996 was helemaal uniek, want wist je dat er nooit zo weinig wagens rijdend de eindstreep haalden? Slechts drie bolides reden de door Olivier Panis gewonnen knotsgekke race uit. De race ging van start op een natte baan wat er uiteraard voor zorgde dat diverse coureurs al snel in aanraking kwamen met de onverbiddelijke vangrails van de baan in het prinsdom. Eén voor één eiste de race zijn slachtoffers en nadat in de 71ste ronde in één klap de nummers 5, 6 en 7 in een kettingbotsing uitgeschakeld werden en nummer 4 Heinz-Harald Frentzen voortijdig de pits opzocht omdat hij sowieso vierde zou worden bleven slechts de coureurs Panis, David Coulthard en Johnny Herbert over om de race te voltooien.

Wil je meer lezen over deze bijzondere wedstrijd? Dat kan, in 2013 verscheen er hier op FOK! een special en die kan je hier lezen.

Zhou wint eerste F2-race Monaco

Zhou Guanyu heeft in Monaco de eerste sprintrace van de Formule 2 in het prinsendom gewonnen, na een niet al te spannende race. Zaterdag wordt het een vroegertje: om 08.20 uur gaat dan de tweede sprintrace van start, de hoofdrace wordt na de kwalificatie in de Formule 1 verreden.

De poleposition was, vanwege de reversed grid-regels, voor Zhou Guanyu, met Uni-Virtuosi-teamgenoot Felipe Drugovich naast zich. Christian Lundgaard vertrok vanaf plek drie, naast Roy Nissany en voor Ralph Boschung en Jüri Vips.

Lundgaard wist bij de start langs Drugovich te gaan, Theo Pourchaire - de snelste in de kwalificatie - schoof van de tiende plek door naar plaats acht. Robert Shwartzman zette zijn slechte seizoensstart voort: hij kwam al snel in aanraking met de vangrails en moest een nieuwe voorvleugel halen.

Richting de helft van de race begon de auto van Lundgaard alsmaar meer rook te spuwen en niet veel later zette de Deen 'm dan ook maar aan de kant. Met een goede vijf ronden te gaan werd de boel geneutraliseerd: Gianluca Petecof parkeerde zijn bolide ietwat te grof tegen de vangrails.

Ook na de herstart kwam Zhou's derde overwinning van het jaar niet meer in gevaar. Drugovich kon hem niet bedreigen, maar pakte wel een prima tweede plek. Nissany kwam niet ruim twee jaar F2 niet verder dan een achtste en twee tiende plekken, maar eindigde nu als derde.

Richard Verschoor en Bent Viscaal eindigden als dertiende en veertiende.

AAP verlengt succesvol project voor bedreigde berberapen in Marokko

Born to be Wild, een bijzonder dierenbeschermingsproject dat Stichting AAP in samenwerking met IFAW in 2017 startte met steun van de Nationale Postcode Loterij, wordt vervolgd. Onder leiding van conservatiebioloog Imad Cherkaoui neemt AAP de leiding over het project. Doel is een duurzame overdracht van Born to be Wild aan de lokale gemeenschap en autoriteiten. Reden voor het voortzetten van het project zijn de zeer bemoedigende resultaten die de afgelopen drie jaar samen met IFAW behaald zijn. Belangrijkste winst: de populatie berberapen in het projectgebied groeide met 32%.

De afgelopen drie jaar werd onder de vlag van Born to be Wild een team bevlogen scouts ingezet in Ifrane National Park. In dit Marokkaanse natuurgebied leeft zo’n 80% van de nog bestaande wilde populatie berberapen. In 2008 bevestigde onderzoek in het park dat groepen apen die nabij toeristische plekken leefden soms maar half zo groot waren als andere groepen. Dit als gevolg van stroperij, waarbij honderden jonge dieren werden geroofd om op markten toeristen te vermaken of om in Europa als huisdier verkocht te worden.

Het afgelopen decennium was de berberaap het meest gesmokkelde levende zoogdier naar Europa. Dat zorgde al voor een vermelding op de lijst bedreigde soorten van organisaties als IUCN en CITES. Daarnaast worden de berberapen bedreigd door het verdwijnen van hun leefgebied. Ontbossing, illegale houtkap, bosbranden en afvalverbranding maken het de soort lastig om te overleven. De Born to be Wild-aanpak lijkt het tij nu te keren. Niet alleen patrouilleren scouts dag en nacht in het park om smokkel illegale activiteiten te signaleren, ook luisteren ze naar de zorgen van de lokale fruitboeren die overlast hebben van de apen en geven ze voorlichting aan toeristen. Tegelijk worden lessen aangeboden op scholen en krijgen lokale autoriteiten training in het succesvol in beslag nemen van onderschepte dieren.

AAP wil met het voortzetten van het project de toestroom van berberapen naar Europa nog verder afremmen. De eerdere steun van de Nationale Postcode Loterij maakt het mogelijk Born to be Wild voort te zetten zonder extra financiering. AAP bedankt de deelnemers van de loterij daar heel hartelijk voor en hoopt dat het project binnen enkele jaren zelfstandig en duurzaam draait om de berberapen blijvend te beschermen. 

Gameplay voor Biomutant op PS5 en Xbox Series X

THQ Nordic heeft de eerste gameplay voor de current-gen versies van Biomutant vrijgegeven. Beide segmenten duren zo'n 3,5 minuten en zijn hieronder te bekijken.

Opvallend is, is dat de Xbox Series X-versie draait op 4K/60FPS met dynamische resolute, terwijl de PlayStation 5-versie het moet doen met een resolutie van 1080P en 60FPS (upscaled naar 4K). Dit heeft te maken met performance issues voor deze versie. Ongetwijfeld wordt dit nog na release opgelost.

Biomutant komt 25 mei uit voor Xbox, PlayStation en pc.

Overwatch 2 gooit PvP op de schop

Tijdens een developer livestream van Overwatch 2 heeft Blizzard de meest ingrijpende wijziging voor Overwatch aangekondigd. De PvP van de game wordt nu nog gespeeld in een 6v6-format, maar dat wordt teruggebracht naar 5v5.

Dit betekent concreet dat er in Overwatch 2 gespeeld wordt met één Tank, twee DPS en twee Healers. Uiteraard worden veel heroes hierop aangepast. Tanks krijgen meer weerstand tegen Crowd Control-effecten (CC), CC wordt in het algemeen teruggedrongen en ook abilities worden aangepast. Er zijn zelfs heroes, zoals Bastion en Orisa, die een complete rework krijgen.

Ook heeft Blizzard een nieuwe map aangekondigd. Deze vindt plaats in Monte Carlo, waarin je een F1-wagen naar de finish moet begeleiden. Naast de nieuwe modus 'Push' werkt het team ook aan nog een nieuwe modus en is definitief besloten dat Control (beter bekend als 2CP) niet meer terugkeert in Overwatch 2.

Alle aankondigingen en gameplay kun je in de stream hieronder bekijken. Een release date is nog niet bekend voor Overwatch 2.

EU digitaal Covid-certificaat: voorlopig akkoord tussen Parlement en Raad

Het EP en de Raad bereikten donderdag een voorlopig akkoord over een EU digitaal Covid-certificaat voor het faciliteren van vrij verkeer in Europa tijdens de pandemie.

Het certificaat zal digitaal en op papier beschikbaar komen. Het zal aantonen dat iemand is gevaccineerd tegen het coronavirus, recent een negatief testresultaat heeft ontvangen, of recent is hersteld van een infectie met het virus. In de praktijk zullen dit drie verschillende certificaten zijn. Een gezamenlijk EU-raamwerk zal ervoor zorgen dat de certificaten die lidstaten uitgeven ook zullen worden geaccepteerd in andere EU-landen.

De verordening voor het EU digitaal Covid-certificaat zal twaalf maanden gelden. Het certificaat zal geen voorwaarde zijn om het recht van vrij verkeer uit te oefenen en zal niet worden beschouwd als een reisdocument.

Financiële steun voor betaalbaar en toegankelijk testen
Om “betaalbaar en toegankelijk testen” ruimer beschikbaar te maken, heeft de Europese Commissie toegezegd om minstens €100 miljoen vrij te maken uit het Instrument voor noodhulp voor de aankoop van testen voor een SARS-CoV-2-infectie, speciaal voor het uitgeven van digitale EU Covid-testcertificaten. Dit is vooral bedoeld voor mensen die dagelijks of frequent de grens oversteken om naar school of werk te gaan, om familieleden te bezoeken, medische zorg te ontvangen of te zorgen voor geliefden. Daarnaast is het ook geschikt voor essentiële werknemers.

Aanvullende reisbeperkingen alleen als het aantoonbaar nodig is
Lidstaten zouden geen aanvullende reisbeperkingen zoals quarantaines, zelfisolatie of testen mogen instellen, “tenzij die noodzakelijk en proportioneel zijn voor het beschermen van de volksgezondheid”. Er moet rekening worden gehouden met beschikbaar wetenschappelijk bewijs, “waaronder epidemiologische gegevens die zijn gepubliceerd door het Europees Centrum voor ziektepreventie en - bestrijding (ECDC)”. Dergelijke maatregelen moeten ministens 48 uur op voorhand worden genotificeerd aan andere lidstaten en aan de Commissie.

Vaccins
Lidstaten moeten vaccinatiebewijzen die zijn uitgegeven in andere lidstaten accepteren voor personen die zijn ingeënt met een vaccin dat is goedgekeurd voor gebruik in de EU door het Europees Geneesmiddelenagentschap (EMA); momenteel zijn dit Pfizer-BioNTech, Moderna, AstraZeneca en Janssen. Het is aan de lidstaten om te besluiten of zij ook vaccinatiebewijzen van andere lidstaten accepteren die zijn uitgegeven op basis van nationale procedures voor toelating van vaccins op een lijst van de Wereld Gezondheidsorganisatie voor noodgebruik.

Waarborgen voor gegevensbescherming
De certificaten en de elektronische zegels in het document zullen worden geverifieerd om fraude en namaak te voorkomen. Persoonsgegevens die uit het bestand gehaald kunnen worden, kunnen niet worden opgeslagen in de landen van bestemming en er zal geen centrale database komen op EU-niveau. De lijst van entiteiten die data kunnen verwerken en ontvangen zal openbaar zijn zodat burgers hun recht op de bescherming van persoonsgegevens kunnen uitoefenen zoals vastgelegd in de Algemene Verordening Gegevensbescherming.

Volgende stappen
De overeengekomen tekst zal nu op 26 mei ter stemming worden gebracht in de parlementaire commissie Burgerlijke vrijheden en dan in de plenaire. Ook de Raad moet deze goedkeuren. Als de parlementaire commissie goedkeuring verleent dan zal de tekst in stemming worden gebracht tijdens de plenaire vergadering van 7 - 10 juni 2021.

Hoogste prijsstijging koopwoningen in bijna 20 jaar

Bestaande koopwoningen waren in april 11,5 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na mei 2001. De prijsstijging zwakte in 2019 wat af, maar trok in 2020 weer aan. Dit blijkt uit onderzoek naar de prijsontwikkeling van bestaande particuliere koopwoningen in Nederland van het CBS en het Kadaster.

De prijsindex bestaande koopwoningen is één van de inflatie-indicatoren die is opgenomen in het prijzendashboard.

Stijgende trend prijzen koopwoningen
In juni 2013 bereikten de prijzen van koopwoningen een dieptepunt. Sindsdien is er sprake van een stijgende trend. De index lag in april 2021 op het hoogste niveau ooit. Vergeleken met het dal in juni 2013 waren de prijzen in april 63,5 procent hoger.

Een fractie meer transacties bestaande koopwoningen in april
Het Kadaster maakte bekend dat het in april 18.954 woningtransacties registreerde. Dat is 0,5 procent meer dan een jaar eerder. In de eerste vier maanden van dit jaar zijn 85.581 woningen gewisseld van eigenaar, 21,5 procent meer dan in dezelfde periode van 2020.

Nivel: verschil in zorgaanbod tussen mensen met hoge en lage inkomens na triage HAP per telefoon

Mensen met een hoger inkomen kunnen na een telefonische triage van de huisartsenpost (HAP) vaker langs komen bij de arts op de HAP dan mensen met een lager inkomen. Mensen met een lager inkomen daarentegen krijgen vaker een telefonisch consult of huisbezoek. Dat blijkt uit het onderzoek van het Nivel.

Mogelijke verklaringen voor deze verschillen zijn de onderliggende gezondheidsproblemen die mensen met een lager inkomen vaker hebben.“Ook hebben mensen in een sociaaleconomische kwetsbare positie vaak minder goede kennis over gezondheid en hun lichaam, waardoor zij minder goed hun klachten kunnen uitleggen”, aldus de onderzoekers.

Er zijn geen verschillen in de inschatting van hoe spoedeisend de klachten zijn, maar wel in de toewijzing van passende zorg. Mensen met een hoger inkomen worden bij gelijke klachten en gelijke inschatting van de mate van spoed vaker uitgenodigd naar de HAP te komen voor een consult, terwijl mensen met een laag inkomen vaker een telefonisch advies of een huisbezoek krijgen. Meer hierover bij Skipr.

Migratie: EP roept op tot betere bescherming tegen mensenrechtenschendingen

Het parlement is kritisch over de EU en enkele EU-lidstaten voor het overmatig gebruik van informele akkoorden voor de terugkeer en terugname van irreguliere migranten

Het Europees Parlement heeft woensdag met 358 stemmen voor, 309 tegen, en 26 onthoudingen een rapport aangenomen dat aanbevelingen doet voor de bescherming van mensenrechten in het kader van het externe asiel- en migratiebeleid van de EU.

In de tekst wordt opgemerkt dat de EU en sommige lidstaten vanaf eind 2016 veel informele bilaterale akkoorden hebben gesloten met derde landen over het versterken van grenscontrole en -beheer, de strijd tegen mensenhandel en de terugkeer en terugname van irreguliere migranten.

Er worden in het verslag ook een paar zorgwekkende trends genoemd alsmede de praktische gevolgen voor de mensenrechten van dergelijke informele overeenkomsten die worden gesloten zonder deugdelijke democratische controle en parlementair toezicht en niet onderworpen zijn aan rechterlijke toetsing.

Om die redenen sporen de parlementsleden de Europese Commissie aan tot het onderhandelen en sluiten van formele terugkeerovereenkomsten met derde landen. Ze merken op dat er een gebrek is aan adequate operationele rapportage, toezicht, evaluatie en verantwoordingsmechanismen voor het volgen van individuele gevallen en het kunnen reageren op mogelijke schendingen. Ook zijn er geen rechtsmiddelen voor personen wiens rechten geschonden zijn. De rechten van asielzoekers zijn intrinsiek afhankelijk van de mogelijkheid om mensenrechtenschendingen door een rechtbank te laten beoordelen, aldus de EP-leden.

Overzicht van fondsen nodig
Er is nog altijd geen compleet openbaar overzicht van EU-fondsen die worden verstrekt aan derde landen om samenwerking op het gebied van migratie te faciliteren, zo wordt opgemerkt in het verslag. De EP-leden roepen de Europese Commissie op tot volledige transparantie, ook bij het opstellen van een dergelijk overzicht.

Ze vragen ook om meer gedetailleerde informatie over iedere andere steunmaatregel die wordt verleend door EU-agentschappen, zoals het Europees Grens- en Kustwachtagentschap, zodat het Europees Parlement effectief kan toezien op de besteding van het EU-budget.

Daarnaast vragen de parlementsleden de EU om te onderzoeken hoe toegang tot de rechtsgang verzekerd kan worden voor mensen die geraakt zijn door migratiemaatregelen tussen de EU en derde landen. Er moet een onafhankelijk en toegankelijk klachtenmechanismen komen om dit te bereiken, aldus de EP-leden.

Citaat
“Samenwerking met derde landen stelt de EU niet vrij van de mensenrechtenverplichtingen jegens migranten en vluchtelingen. Deze verplichtingen moeten worden nagekomen door middel van betere monitoring, meer transparantie over het gebruik van Europese fondsen en een versterkt democratisch toezicht door het Europees Parlement. Daarnaast moeten we toegang tot de rechtsgang verzekeren voor migranten en vluchtelingen wiens rechten mogelijk zijn aangetast door de samenwerking van de EU met derde landen. Dit is de enige manier om ervoor te zorgen dat ons extern migratiebeleid in lijn is met het internationaal recht”, aldus rapporteur Tineke Strik (De Groenen/EFA, Nederland) na afloop van de stemming.

Amsterdam: hoe komen ongedocumenteerden aan een vaccinatie?

Ongedocumenteerden, daklozen en arbeidsmigranten komen in aanmerking voor een coronavaccin. Maar hoe deze groepen een inenting moeten krijgen is voor een deel nog onduidelijk. Dinsdag maakte wethouder Kukenheim bekend dat de GGD in de laatste week van mei dak-en thuislozen gaat vaccineren. Maar hoe vaccineer je de mensen die onder de radar willen blijven? Zo meldt AT5.

Chris Stabrigida werkt voor Filipino LGBT, die opkomt voor de Filipijnse LHBTI-gemeenschap. “Maar tijdens de pandemie werd ons werk heel anders, we zijn eten uit gaan delen aan de Filipijnse mensen die door de lockdown hun baan zijn kwijt geraakt.”

Ze werken als schoonmakers, nannies of in de horeca vertelt hij. “Sommige van hen zijn echt al oud, het is voor ons allemaal belangrijk als ook zij ingeënt worden.” Via Dokters van de Wereld hoort hij soms dat er vaccins over zijn bij een huisarts. Hij informeert zijn Filipijnse gemeenschap via whatsappgroepen, maar Stabrigida zoekt vaker nog persoonlijk contact. “Ik wil echt hun privacy beschermen. Veel mensen zijn intens bang over hun status.”

In Amsterdam verblijven naar schatting duizenden ongedocumenteerden. Ze hebben geen burgerservicenummer, waardoor ze lastig aan zorg kunnen komen. Voor de risicogroepen onder hen is het onduidelijk of ze een afspraak kunnen maken en waar ze dan heen moeten voor de vaccinatie. Deze onduidelijkheid zorgt voor veel onrust en landelijk beleid voor deze mensen is er nog niet.

Veel van de mensen die Stabrigida spreekt zijn bang, en hebben heel veel vragen. “Mensen vragen zich af wanneer ze aan de beurt zijn, en of het vaccin wel veilig is.” Maar volgens hem is dat niet de grootste angst. “Het grootste dilemma voor hen is dat ze bang zijn om uitgezet te worden. Is het krijgen van een vaccin dat je waard?“

Stabrigida zegt dat je niet moet onderschatten hoe bang deze mensen soms zijn. "Het duurt vaak heel lang voor ze ons benaderen voor hulp. Ze hebben honger, en wij hebben eten. En zelfs dan durven ze niet altijd."

Wachten op landelijke regels
De aanpak verschilt per regio en is nog in ontwikkeling, vertelt een woordvoerder van de GGD Amsterdam. Het ministerie van Volksgezondheid overlegt hier over met de GGD en het RIVM. “Zodra dit landelijke kader bekend is, zal de GGD Amsterdam Amstelland contact leggen met lokale netwerken om de vaccinaties voor deze groepen te regelen.” De woordvoerder benadrukt dat ze vinden dat deze groep ook goed beschermd moet worden.

GGD Amsterdam denkt deze groepen te gaan bereiken via kerken, moskeeën en kleine hulporganisaties. "Ze zijn van de radar, maar we moeten ze zien te vinden." Toch wacht de GGD echt op het landelijke kader. "Het is niet dat wij in de tussentijd op onze handen zitten, maar toch."

Kleine huizen en te volle busjes
Maar met deze plannen zijn de lokale GGD’s wel wat laat, vinden sommige hulporganisaties. Dak-en thuislozen zijn vaak nog wel te benaderen, omdat ze gebruik maken van opvang en in beeld zijn bij instanties. Maar arbeidsmigranten en ongedocumenteerden zijn een stuk lastiger te bereiken en lopen vaak door hun werk wel veel risico. Ze werken namelijk vaak op plekken waar ze niet thuis kunnen werken en lastig afstand kunnen houden van hun collega’s.

Bovendien wonen deze mensen vaak dicht op elkaar in een opvanglocatie, tijdelijke woonruimte of hostel. Ze krijgen niet altijd doorbetaald bij ziekte en reizen in te volle busjes naar hun werk.

Het ministerie van VWS schat dat ze maar van een kwart van de arbeidsmigranten adresgegevens hebben. De rest zal dus geen brief krijgen, en is bij de GGD niet in beeld. De ongedocumenteerden zijn helemaal lastig te vinden, ze verblijven namelijk illegaal in de stad.

93 én illegaal in Nederland
Toos Beentjes, van stichting Casa Migrante, herkent dat. Casa Migrante is een inloophuis waar Spaanstaligen Nederlandse of Engelse les kunnen krijgen, juridische informatie kunnen inwinnen of even koffie komen drinken om te praten in hun moedertaal.

Veel van de mensen die langskomen zijn afkomstig uit Latijns Amerika, met economische of politieke motieven. Sommigen woonden tijdelijk in Spanje, maar kwamen zonder Spaans paspoort in Amsterdam terecht.

Ook Beentjes merkt de onrust, de onduidelijkheid en de grote hoeveelheid vragen. Laatst kreeg ze nog een telefoontje van iemand met een moeder van 93. "Die moeder kan vanwege corona niet terug naar haar eigen land. Ze is illegaal hier maar durft zich niet te verplaatsen. Wat doe je dan? Die wil je toch ingeënt hebben."

Ze werken wel hier, maar ze worden niet meegeteld, verzucht Beentjes. "Nederland heeft ze ook nodig, ze doen werk waar hier vraag naar is. In de kassen, de schoonmaak en de akkerbouw. We moeten dit echt oplossen, het gaat om gezondheid van iedereen."

Zelf een afspraak maken
Dokters van de Wereld, die opkomt voor medische zorg voor deze kwetsbare groepen, zit met de GGD Amsterdam om tafel om te kijken hoe ze dit het beste kunnen gaan doen. Die plannen hadden er eigenlijk vorige week al moeten liggen, half mei starten met inenten was het idee. "Dat zal nu wel juni worden", vertelt Anette Hoogerbrugge van Dokters van de Wereld. Inmiddels zijn de arbeidsmigranten en ongedocumenteerden boven de 60 of met onderliggend lijden nu ook de beurt. "Dat is gelijk getrokken met de rest van Nederland. Ze kunnen nu zelf een afspraak maken, maar de vraag is of ze dat weten."

"Wij hebben wel een hele grote groep in zicht. Maar je weet niet wat je niet weet. Dokters van de Wereld heeft ook haar eigen database, met telefoonnummers en mailadressen." Ook heeft de stad volgens haar een groot netwerk aan organisaties voor arbeidsmigranten en ongedocumenteerden. "En die gaan met folders in allerlei talen aan de slag, ze lichten hun mensen in."

Arbeidsmigranten hebben vaak ook een sterk netwerk onderling, zegt Hoogerbrugge. Haar sleutelfiguren hebben vervolgens contact met mensen in whatsappgroepen, of het gaat via de kerk of voedselbank. "Laatst belde een aantal huisartsenpraktijken uit Zuidoost ons dat ze vaccins over hadden. Dat wordt dan gedeeld in in die appgroepen."

Eén prik, niets registreren
Wethouder Kukenheim heeft besloten dat de mensen in de noodopvang en de dak- en thuislozen met het Janssen-vaccin worden gevaccineerd. Met dat vaccin volstaat één prik. GGD Amsterdam hoopt deze week nog een plan te kunnen presenteren voor de aanpak van ongedocumenteerden en arbeidsmigranten. Het gebruiken van het Janssen-vaccin zou ook voor deze groepen logisch zijn.

Hulpverlener Stabrigida denkt dat dit een goed idee is. “Mensen zijn bang om hun naam op te geven, dat de data opgeslagen worden en dat ze gevonden worden. Als je maar één prik nodig hebt, hoef je niet terug, dat stelt gerust en zal ze overhalen zich te laten inenten.”

Bokser Figueroa sloopt Pantera Nery en pakt nieuwe wereldtitel

Voor de boksliefhebbers keren we nog even terug naar het weekeinde, want er viel weer wat te beleven. Geen hele waslijst aan grote gevechten, maar zowel in Manchester als in Carson was het de moeite waard.

Lerrone Richards (14-0) - Giovanni De Carolis (28-9)
Richards is een van de naar voren stormende Britten, veteraan De Carolis vocht door de jaren heen om heel veel titels, vooral op continentaal gebied. Dit keer stond de vacante Europese EBU-titel in het middengewicht (-76,2kg) op het programma en het was duidelijk: Richards was vier maten te groot, minstens. De Carolis hield het twaalf ronden vol, maar uiteindelijk gaf één jurylid één ronde aan Richards.

Joshua Buatsi (13-0) - Daniel Blenda dos Santos (15-0)
In 2018 won Buatsi al in zijn zevende profgevecht de WBA International-titel in het lichtgewicht (-79,4kg) en sindsdien is het wachten tot hij om een echte wereldtitel mag vechten. Dat is nog niet het geval en dus verdedigde hij zijn International-titel voor de zesde keer.
De Fransman Dos Santos was de volgende uitdager en net als al zijn voorgangers haalde hij het geplande einde niet: in de vierde ronde haalde Buatsi snoeihard uit en lag Dos Santos gestrekt op het canvas, einde gevecht en een nieuw statement van de Brit.

Daniel Roman (28-3) - Ricardo Espinoza Franco (25-3)
Roman pakte in 2017 de WBA Regular-wereldtitel in het superbantamgewicht (-55,3kg), die hij vier keer wist te verdedigen - de laatste keer leverde dat ook de IBF-titel op. In januari vorig jaar was Murodjon Akhmadaliev echter te sterk voor hem en dus is de Amerikaan op de weg terug.
Vorig jaar klopte hij Juan Carlos Payano in twaalf ronden, dit keer was de Mexicaan Franco de uitdager. Het was een prima gevecht, maar Roman was duidelijk de betere en na tien ronden wezen alle juryleden hem vrij ruim aan als winnaar, waarmee zijn weg naar een nieuwe wereldtitel weer iets dichterbij is gekomen.

Brandon Figueroa (21-0) - Luis Nery (31-0)
Hét main event van het hele weekeinde ging natuurlijk tussen Heartbreaker Figueroa en Pantera Nery, de wereldkampioenen bij respectievelijk de WBA en WBC in het superbantamgewicht. Nery won die titel in september vorig jaar, nadat hij in 2017 - tot een positieve dopingtest - al eens wereldkampioen in het bantamgewicht was, Figueroa mag zich sinds ruim twee jaar kampioen noemen.

Het werd een bijzonder fraai gevecht tussen de twee ongeslagen strijders, waarin Nery het beste van start ging. Na drie ronden kwam Figueroa beter in zijn vel te zitten en dat was te merken: hij nam zijn opponent vaker te grazen en in de zevende ronde was het ineens klaar. Figueroa haalde met een snoeiharde linker vol uit op het lichaam van Nery, die een seconde nodig had om de pijn te verwerken, alvorens hij naar de grond zakte en zijn ongeslagen status tot een einde zag komen.

Figueroa is daarmee kampioen bij de WBA én WBC en kan daar later dit jaar een derde titel aan toevoegen: op 11 september neemt hij het op tegen Stephen Fulton, met 19-0 óók ongeslagen en sinds januari de regerend wereldkampioen bij de WBO.

Veel scholen zien terug naar 'normaal' voor de zomer niet meer zitten

Een eventueel besluit om de scholen helemaal te heropenen, komt voor sommige scholen te laat om nog te worden uitgevoerd. Het kabinet gaat zich morgen over deze kwestie beraden in het Catshuis, maar als het kabinet de seinen voor heropening op groen zet, blijven een aantal scholen sowieso halfdicht. Leraren zeggen zich nog niet veilig te voelen. Meer hierover in de Gelderlander.

Directeur-bestuurder van drie Eindhovense scholen, Martin van den Berg, zegt het volgende: "Het is nog niet veilig. De meeste leraren zijn nog niet gevaccineerd, en ik moet hen een veilige werkomgeving bieden."

Er zijn meer signalen dat schoolleiders en leraren een volledige heropening van het onderwijs niet zien zitten. CNV Onderwijs hield een enquête onder 1359 leden waaruit blijkt dat ook het merendeel van de leraren geen voorstander is van heropening. Zij voorzien in die laatste, toch al zware schoolweken "een grote toename van de werkdruk."

Een kwart van de leraren is inmiddels ingeënt tegen COVID-19, maar van deze groep voelt 24 procent zich nog steeds niet veilig. Een derde vindt het onverantwoord om volledig te heropen, "omdat de continuïteit van het onderwijs in gevaar komt als er steeds klassen in quarantaine moeten."

FOK! Wat een weer: herfst in de lente en bijna zomer

weerbanner (Foto: FOK.nl)

Goeiedag!

We hadden gisteren een soort van adempauze tussen alle buien door. Niet dat het overal droog bleef, maar goed het was voor een groot deel van het land best aardig weer. We begonnen de dag met mist zoals we ook op de onderstaande foto kunnen zien. Daarna was het lange tijd droog, maar een stralende dag is het niet geworden. Al vrij snel nam de bewolking toe en kreeg het weerbeeld toch een wat somber karakter.

Aan het einde van de middag ontstonden er ook enkele buien in het noordwesten en noorden van het land. Ik kreeg een berichtje van een kletsnatte en woedende DJMO of ik die troep niet in Haarlem kon houden.  

De buien trokken echter wel vrij snel, maar die waren toch wel vrij pittig. Inmiddels komt er een regenbandje aanzetten vanaf zee. Dus overal droog blijft het ook vanavond niet. Komende nacht valt er hier en daar nog wat regen. Dit met name in de noordwestelijke helft van ons land. Toch is ook elders een buitje wel mogelijk. De minima liggen rond de 10 graden.

Vandaag gaat een behoorlijk onstuimige dag worden. Het lentegevoel is dan ver te zoeken. Het gaat waaien en goed ook. Langs de kust komt een harde tot stormachtige wind te staan uit het zuidwesten, maar ook in het binnenland wakkert de wind flink aan. In de loop van de middag kan daar een pittige windkracht 6 komen te staan.

Verder vallen er in eerste instantie vooral in de noordelijke helft van het land flink wat buien, maar deze breiden zich aan het eind van de dag ook uit naar het zuiden toe. Er is kans op onweer. Bij de buien zijn ook zware windstoten mogelijk. Aan zee tot 90/95 km/u  in het binnenland tot 85 km/u. Dit met name dus later op de dag. De maxima lopen uiteen van 13 graden op de Wadden tot 17 in Limburg.

Het weekend ziet er ook bar en boos uit. Vooral zaterdag kan er lokaal flink wat regen vallen en waait het hard.

Fijne avond!

Mist in Utrecht (Foto: Charged)
Het was een klein wereldje in Utrecht vanmorgen bij de Jaarbeurs. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

'Tesla Roadster sprint binnen 1,5 seconden naar 100 km/h door raketmotoren'

Tesla lijkt iets heel bijzonders van plan met de Roadster. Die auto krijgt in de huidige plannen een SpaceX-versie met raketmotoren achterop de auto. Meer hierover in de Stentor.

De Tesla Roadster is nog in ontwikkeling - de uiteindelijk versie krijgen we waarschijnlijk  pas volgend jaar te zien - maar er staat nu een prototype in het Petersen Automotive Museum met een uiterst bijzonder stukje extra informatie.

Volgens Electrek, een Amerikaanse nieuwswebsite gewijd aan elektrisch vervoer en duurzame energie, staat er op een bordje bij de auto dat er een ‘SpaceX-pakket’ beschikbaar is voor de Roadster. Wie it pakkett bestelt, krijgt raketmotoren achterop de Tesla. Geen raketmotoren die een enorme vlammenzee uitslaan, maar ditmaal koude lucht onder hoge druk. Musk heeft dit wel eens benoemd, maar heeft zijn plannen nu geconcretiseerd. Volgens de informatie op het bordje zoy de Roadster met SpaceX pakket in 1,1 seconden vanuit stilstand een snelheid van 97 km/h (60 mph) kunnen behalen. Zonder SpaceX pakket is de roadster ook al een snelheidsduivel, volgens de huidige verwachtingen kan je binnen 2,1 seconden een snelheid van 0 naar 100 km/h hebben behaald, de topsnelheid ligt boven de 400 km per uur.

Den Haag kleurt al oranje voor EK

De EK-koorts begint in delen van Nederland al flink te stijgen. In de Haagse wijk Transvaal hebben voetbalfans veel huizen aan de Marktweg al ingepakt in oranje plastic, zo legde fotograaf Jeffrey Groeneweg van Pro Shots vast. Zo meldt het AD.

Giro: Etappe 13 - Sprintvoorbereiding van tweehonderd kilometer

De twaalfde etappe van de Giro d'Italia was een prima schouwspel, eigenlijk vanaf het begin. Niks van dat alles vandaag, inschakelen in de laatste vijf minuten is voldoende.

De heren vertrekken in Ravenna en 198 kilometer later komen ze dan aan in Verona. Nagenoeg de hele route is zo vlak als maar zijn kan, in de laatste anderhalve kilometer is het even vijf seconden iets minder vlak.

Rellende_Rotscholier heeft dit middagje matigheid hier toch uitgebreid voorbeschouwd, verder valt er weinig over te melden. Iets voor half één beginnen we eraan, de arme Jeroen en Karsten zijn gelijk live op Eurosport. De finish wordt tussen vijf en half zes verwacht.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Geldboete voor man die met drone boven de Efteling vloog

De rechtbank Noord-Holland heeft een 44-jarige man veroordeeld nadat hij met zijn drone boven de Efteling in Kaatsheuvel vloog en daarbij niet constant zicht op het toestel heeft gehouden.

De rechter legt hem een geldboete op van 100 euro.

Dronevlucht
De man maakte de vlucht in de middag van 11 april 2020. Hij had de drone net daarvoor gekocht. Hij koos voor zijn eerste vlucht bewust de Efteling uit omdat zijn van ziekte herstellende dochter een bijzondere band met het pretpark heeft. Het park was door de coronapandemie gesloten voor publiek en hij dacht dat er daarom niemand aanwezig zou zijn. Hij maakte opnames van de attracties Joris en de Draak en de Python. Medewerkers van het park ontdekten de drone en waarschuwden de politie. Later bood het Openbaar Ministerie hem een transactie aan van 250 euro voor vliegen boven zogenoemde ‘aaneengesloten bebouwing’ en het niet constant zicht hebben op de drone. De man weigerde dit.

Tijdens de zitting vertelde de man dat hij goed voorbereid voor zijn vlucht dacht te zijn. Zo wist hij dat hij met zijn drone niet boven mensenmassa’s mocht vliegen of boven aaneengesloten bebouwing, maar hij veronderstelde dat daarmee huizenblokken werden bedoeld en geen attracties van pretparken. Bovendien was de drone voorzien van een veiligheidssysteem dat aangaf waar je wel of niet mag vliegen. Daardoor wist hij ook dat het in een groot deel van het park verboden was te vliegen door de nabijheid van vliegveld Gilze-Rijen. Het deel van de Efteling waar hij vloog, viel niet onder dat verboden gebied. Wel erkende hij dat hij door de bomen niet constant zicht op zijn drone had.

Oordeel rechtbank
De kantonrechter vindt bewezen dat de man vloog boven aaneengesloten bebouwing. Niet alleen huizenblokken vallen daaronder, ook andere grootschalige bebouwing zoals attracties in pretparken. De rechter legt hem hiervoor echter geen straf op. In januari zijn de Europese regels aangepast waardoor het voor zijn type lichtgewicht-drone niet meer strafbaar is om boven aaneengesloten bebouwing te vliegen. Wel vindt de rechter strafbaar dat de man niet constant zicht op de drone heeft gehouden, zoals hijzelf ook verklaarde. De drone kan ergens tegenaan vliegen en naar beneden vallen. Dat kan gevaarlijke gevolgen hebben voor passanten.

Modeketens in 2023 verantwoordelijk voor afgedankte kleding

Aan de kleding die we dagelijks dragen gaat een wereld aan vervuiling vooraf. De textielindustrie veroorzaakt zelfs meer CO2-uitstoot dan internationale lucht- en zeevaart bij elkaar. De Nederlandse textielbranche en staatssecretaris Van Veldhoven willen daar verandering in brengen. Om te zorgen voor meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling komt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur & Waterstaat) met de invoering van uitgebreide productenverantwoordelijkheid (UPV) voor textiel in 2023. Dat schrijft zij donderdag in een brief aan de Tweede Kamer.

Van Veldhoven: “Ik vind dat we voor onze planeet en voor een gezonde toekomst van onze kinderen moeten toewerken naar een schonere textielindustrie. De UPV is daar een eerlijk vliegwiel voor: het stimuleert meer hergebruik en recycling van onze oude kleding, grote vervuilers betalen en de consument krijgt duurzamere kleding.”

Duurzamere textielbranche
De invoering van UPV voor textiel betekent dat producenten van consumentenkleding, van Bijenkorf tot Zara, verantwoordelijk worden voor de inzameling, recycling, hergebruik en afvalfase van de producten die zij op de markt brengen. Producenten moeten dit logistieke systeem ook gaan financieren. Nu is het nog zo dat gemeenten verantwoordelijk zijn voor het inzamelen en de kosten van het afgedankte textiel van hun inwoners. Met de invoering van de UPV in 2023 worden producenten hiervoor verantwoordelijk. Zij dragen de kosten voor het afvalbeheer, wat een financiële prikkel geeft voor kleding van hogere kwaliteit. Hierdoor kan kleding beter worden gerecycled en worden hergebruikt. De brancheorganisaties (INretail en Modint) hebben zelf een voorstel gedaan voor een UPV voor textiel.

Inzamelen
De staatssecretaris heeft nu – op basis van het voorstel van de branche en onafhankelijk onderzoek van Rebel Group - een besluit genomen over de contouren van de UPV die gaat gelden voor alle partijen die kleding op de Nederlandse markt brengen. Ook zijn samen met de branche de recycling- en hergebruikdoelstellingen bepaald. Aankomend jaar wordt de UPV nader uitgewerkt, bijvoorbeeld hoe het inzamelen er precies uit komt te zien, welke tarieven hierbij horen en hoe kleine ondernemers vrijgesteld worden. De beoogde invoering van de UPV is per 2023, en geldt dan naast consumentenkleding ook voor bedrijfskleding en huishoud- en woontextiel zoals handdoeken en gordijnen.

Meer hergebruik, minder verspilling en minder vervuiling
In Nederland werken we toe naar een circulaire economie in 2050 waarin (textiel)afval niet meer bestaat. Het moet gewoonte worden je te kleine of kapotte spijkerbroek in te leveren zodat er een nieuwe van gemaakt kan worden. Alleen zo kunnen we samen zorgen voor veel meer hergebruik en minder verspilling. Hier wordt in stappen naar toe gewerkt. Zo is in het beleidsprogramma circulair textiel afgesproken dat in 2030 kleding voor de helft moet bestaan uit gerecycled/duurzaam materiaal. Met de Denim Deal is hier al een start mee gemaakt. Naast de UPV voor textiel heeft de staatssecretaris de afgelopen jaren ook de UPV voor plastic verpakkingen en voor matrassen ingevoerd.

Israël en Hamas komen tot wapenstilstand, opluchting in Gaza Hamas claimt overwinning

Het is het eerste goede nieuws uit het Midden-Oosten sinds dagen: de Israëlische regering en het radicale islamitische Hamas willen hun wapens voorlopig opzij leggen. Hoe het verder moet na de wapenstilstand, is onduidelijk.

Update 05.45 uur: Inwoners van Gaza zijn afgelopen nacht in groten getale de straat opgegaan om het staakt-het-vuren met Israël te vieren. De Palestijnse Hamas-beweging claimde na het ingaan van de wapenstilstand om 01.00 uur Nederlandse tijd de "overwinning’’ op Israël. 

Uit luidsprekers van moskeeën werd klonk lof over "de overwinning van het verzet op de bezetting tijdens de slag van het Zwaard van Jeruzalem". Meerdere mannen staken vuurwerk af en schoten met geweren in de lucht. 

Een Hamas-functionaris in Doha eiste in de nacht van donderdag op vrijdag dat Israël een einde maakt aan de huisuitzettingen van Palestijnse gezinnen in Oost-Jeruzalem en wil dat Israel de schade in Gaza herstelt. Ook zei hij tegen persbureau Reuters dat Hamas eist dat al-Aqsa-moskee in Jeruzalem beschermd wordt. 

Bij de Damascuspoort zijn vanmorgen vroeg enkele ongeregeldheden geweest ondanks het staakt het vuren.

Eerdere berichtgeving:
Het Israëlische kabinet keurde unaniem een Egyptisch voorstel tot een staakt-het-vuren goed. Dit melden de Israëlische media. Het radicale islamitische Hamas heeft het akkoord over een "wederzijds en gelijktijdig" staakt-het-vuren bevestigd. Aanvankelijk werd gezegd dat het staakt het vuren in het Gaza-conflict op vrijdag om 2 uur lokale tijd - d.w.z. 1 uur Nederlandse tijd in zou gaan. Een woordvoerder van Netanyahu zei echter dat het eenzijdige staakt-het-vuren van kracht zal worden op een nader af te spreken tijdstip. De politieke leiders benadrukten ook dat het staakt-het-vuren onmiddellijk zou worden opgeheven als de Palestijnen hun raketaanvallen zouden voortzetten. Onmiddellijk nadat het besluit was aangekondigd, gingen er raketalarmen af op Israëlische locaties in de buurt van de Gazastrook.

Een vertegenwoordiger van Hamas zei woensdag dat hij over een dag of twee een wapenstilstand verwachtte. "We hebben berichten gezien die wijzen op een mogelijk staakt-het-vuren", zei de woordvoerster van de Amerikaanse president Joe Biden, Jen Psaki. "Dat is natuurlijk bemoedigend." De gevechten gingen aanvankelijk echter door. 


De Amerikaanse president Biden drong woensdag in een telefoongesprek met Benjamin Netanyahu aan op een onmiddellijke de-escalatie. "Wij geloven dat de Israëli's hun zelfopgelegde, belangrijke militaire doelen hebben bereikt om hun volk te beschermen en te reageren op de duizenden raketaanvallen door Hamas", zei Psaki. Dit is een van de redenen waarom haar regering gelooft dat Israël de aanslagen zal beeindigen.

De Amerikaanse president Joe Biden hield donderdagavond een persconferentie in reactie op de aankondiging van het staakt- het- vuren akkoord door zowel de Israëlische als de Gazaanse strijdkrachten.
In zijn verklaring zei Biden dat de VS het Iron Dome-verdedigingssysteem, dat duizenden raketten heeft onderschept tijdens de recente escalaties, zal blijven voorzien van materieel.

"In mijn gesprekken met [premier Benjamin Netanyahu] prees ik hem voor het beëindigen van de huidige vijandelijkheden", zei Biden.
Hij bedankte voorts de Egyptische troepen, waaronder president Abdel Fattah Al-Sisi, voor hun aandeel in de bemiddeling bij het staakt-het-vuren.
Biden sprak ook de hoop uit dat het staakt-het-vuren zich zou ontwikkelen tot potentieel grotere bewegingen in de richting van vooruitgang in het Israëlisch-Palestijnse conflict.

Volgens Palestijnse bronnen zijn er 232 mensen omgekomen bij luchtaanvallen in de Gazastrook sinds de gevechten op 10 mei begonnen. Volgens de autoriteiten zijn in Israël twaalf mensen omgekomen. De ergste gevechten tussen Israël en radicale Palestijnen in jaren kwamen voort uit botsingen bij de Al-Aqsa-moskee in Oost-Jeruzalem. Vorige week maandag reageerde Hamas met raketaanvallen. De spanningen zijn verergerd door plannen om de huizen van Palestijnse families in Oost-Jeruzalem te evacueren. Het land wordt opgeëist door Joodse kolonisten.

Emmen degradeert uit Eredivisie na penalty's tegen NAC

FC Emmen heeft zich niet kunnen handhaven in de Eredivisie. In de nacompetitie om degradatie/promotie verloor Emmen na strafschoppen van NAC, waardoor we een finale krijgen tussen NAC en NEC. NEC won eerder op de dag ruim van Roda JC.

NAC kwam in de eerste helft op voorsprong dankzij Lex Immers. In de tweede helft ging Emmen op zoek naar de gelijkmaker en de thuisploeg kreeg een aantal kansen, maar had het uiteindelijk een eigen doelpunt van Ramon Hendriks nodig om gelijke hoogte te komen. Ook in de verlenging was Emmen de betere ploeg, alleen kwamen ze niet tot scoren ondanks de nodige kansen, waardoor strafschoppen de beslissing moest brengen.

In de strafschoppenserie misten Quincy Veendorp en Sergio Peña voor Emmen, terwijl voor NAC alleen Dion Malone vanaf elf meter miste. Mounir El Allouchi schoot de winnende binnen voor NAC, waardoor het in de finale speelt tegen NEC.

NEC had eerder op de dag ruim gewonnen van Roda JC. Al na zes minuten was het raak voor NEC via Bart van Rooij, die prachtig raak schoot. De Limburgers gingen na het snelle openingsdoelpunt op zoek naar de gelijkmaker, alleen leidde dat niet tot grote kansen. Op slag van rust werd het 2-0 via Rangelo Janga, die de bal gelukkig voor de voeten kreeg nadat Jordy Bruijn een vrije trap op de paal schoot. Na een uur spelen maakte Jonathan Okita nog de 3-0.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
©FOK.nl e.a.