FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 22 mei 2021

Pourchaire jongste F2-winnaar ooit in Monaco

In de straten van Monaco is het raceweekeinde wat de Formule 2 betreft alweer afgelopen. De hoofdrace van het weekeinde leverde de jongste winnaar ooit op in de Formule 2, in een race die niet echt bol stond van het spektakel, maar aan het einde nog wel wat actie kende.

De poleposition was eindelijk in handen van Theo Pourchaire, die in de kwalificatie de snelste was. Hij had Robert Shwartzman naast zich, Oscar Piastri en Dan Ticktum stonden op de tweede rij.

Met wat moeite behield Pourchaire zijn positie bij de start, ook de posities vlak achter hem veranderden niet. Het duurde een dikke 25 ronden voor er voorin iets gebeurde: Ticktum kwam als eerste van de voorste mannen zijn banden wisselen.

Piastri kwam een rondje later naar binnen, Shwartzman volgde nog een ronde later en liet zijn auto afslaan, waardoor hij achter Ticktum de baan weer betrad. Pourchaire's stop ging wel prima en hij kwam voor Piastri terecht.

Felipe Drugovich kwam ondertussen voor Shwartzman de baan op na zijn stop, Zhou Guanyu moest nog stoppen en reed 'op kop'. Met tien ronden te gaan had hij wel een probleem: Marcus Armstrong tetterde zijn auto de muur in en de virtual safety car kwam naar voren.

Nadat Lirim Zendeli ook in de fout ging en ook dat hersteld was konden we door, waarbij Ticktum gelijk de aanval opende op Piastri's positie. Dat ging niet helemaal goed: in Rascasse kon hij de bocht niet maken en Ticktum stond vast, einde race.

Met vijf ronden te gaan kwam Zhou dan eindelijk binnen, waardoor Pourchaire de leiding weer terug kon pakken. Piastri volgde op een paar tellen, Drugovich reed met Shwartzman achter zich op de derde plek en Zhou zat daar ruim achter op plek vijf.

Pourchaire's overwinning kwam niet meer in gevaar, de 17-jarige Fransman werd de jongste winnaar van een F2-race ooit. Piastri en Drugovich completeerden het podium, Richard Verschoor en Bent Viscaal finishten als tiende en elfde.

Suárez schiet Atlético naar Spaanse landstitel na zinderende ontknoping

Atlético Madrid heeft op de laatste speeldag van La Liga de Spaanse landstitel veroverd. Het elftal van trainer Diego Simeone won de uitwedstrijd bij Real Valladolid (1-2), na een achterstand van 1-0. Luis Suárez, vorig jaar weggestuurd bij FC Barcelona, maakte het winnende doelpunt. Real Madrid kwam ook op achterstand en won uiteindelijk ook. Dit bleek niet genoeg voor De Koninklijken

Koploper Atlético ging de laatste speelronde in met twee punten voorsprong en een minder onderling resultaat dan nummer twee Real Madrid. De zege bij het gedegradeerde Real Valladolid was daardoor genoeg voor de titel. De thuisploeg kwam wel op voorsprong door een treffer van Oscar Plano. Ángel Correa tekende in de 57e minuut voor de gelijkmaker van een nerveus Atlético. Tien minuten later maakte Suárez de belangrijke 1-2.

Real Madrid dus winnen van Villarreal. Ook Real kwam op achterstand. Villarreal-middenvelder Yéremi Pino scoorde de 1-0. Vlak na rust leek het echter 1-1 te worden. De VAR keurde de treffer van Karim Benzema echter af vanwege buitenspel.  Real draaide de achterstand tegen Villarreal in de laatste minuten nog om in een 2-1-zege door goals van Benzema en Luka Modric, maar een tweede titel op rij zat er niet in voor de ploeg van Zinédine Zidane.

FC Barcelona verspeelde zijn kans op het kampioenschap door maar twee van zijn laatste zes duels te winnen. De ploeg van Ronald Koeman was zaterdag met 0-1 te sterk voor Eibar en eindigt als derde. Antoine Griezmann maakte met een fraaie halve omhaal de enige treffer van de wedstrijd. Lionel Messi had al vakantie gekregen en was er niet bij. Frenkie de Jong speelde de eerste 74 minuten en Sergiño Dest deed het hele duel mee.

Heemskerk zwemt eindelijk naar groot individueel goud

Op de voorlaatste dag van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest heeft Nederland prima gescoord. Er was zelfs een gouden medaille op een olympisch onderdeel te melden, Femke Heemskerk mocht zich eindelijk individueel kampioene noemen.

800m vrije slag mannen
Het ging weer tussen de Oekraïner Mykhaylo Romanchuk en de Italiaan Gregorio Paltrinieri, die zo'n 700 meter lang de leiding in handen had. Vervolgens kwam Romanchuk langszij en met een indrukwekkend slot maakte hij het af: goud in 7:42,61 minuten, voor de 7:43,62 van Paltrinieri, wiens landgenoot Gabriele Detti met 7:46,10 het brons pakte.

100m vrije slag vrouwen
Het was een uiterst spannende finale, waarin Femke Heemskerk vooral na het keerpunt de leiding in handen nam. Ranomi Kromowidjojo, de Britse Anna Hopkin en Marie Wattel uit Frankrijk probeerden bij te blijven, maar het lukte niet: Heemskerk pakte in 53,05 seconden éindelijk een grote individuele langebaantitel. Wattel pakte in 53,32 het zilver, voor de 53,43 van Hopkin - Kromowidjojo greep met één honderdste naast het brons.

50m schoolslag mannen
Met Adam Peaty was er maar één favoriet en de Britse wereldrecordhouder maakte het waar: met 26,21 seconden pakte hij het goud. Zilver was voor de Wit-Rus Ilya Shymanovich in 26,55 seconden, voor de 26,68 van de Italiaan Nicolo' Martinenghi. Arno Kamminga tikte aan na 27,13 seconden en werd daarmee gedeeld vijfde.

50m vrije slag mannen
Thom de Boer was in de series de snelste en ook in de halve finales zat hij er lekker bij: met 21,80 seconden - weer bijna een Nederlands record - noteerde hij de vierde tijd. Kristian Gkolomeev uit Griekenland was het snelste, hij tikte aan na 21,60 seconden.

50m vlinderslag vrouwen
In de halve finales zaten Ranomi Kromowidjojo en Maaike de Waard er prima bij en beiden plaatsten zich dan ook voor de finale. Kromowidjojo tikte aan na 25,71 seconden, goed voor de derde tijd, De Waard noteerde met 25,81 de gedeeld vijfde tijd.

100m vlinderslag mannen
Nyls Korstanje plaatste zich met zijn tijd in de series voor de Olympische Spelen, dus het voornaamste succes was binnen. Een finaleplek lukte niet: met 52,25 seconden kwam hij niet in de buurt van zijn ochtendtijd en werd hij vijftiende. De Hongaar Kristof Milak maakte weer indruk en scherpte zijn kampioenschapsrecord van de series nog eens met twee honderdsten aan naar 50,62 seconden.

50m schoolslag vrouwen
Rosey Metz zwom naar 30,90 seconden en haalde de finale daarmee net niet: het was de tiende tijd en dus is ze tweede reserve. De ogen waren gericht op de 16-jarige Benedetta Pilato en de winnares van WK-zilver in 2019 - toen ze 14 was dus - stelde niet teleur: met 29,30 seconden zwom ze het wereldrecord van de Amerikaanse Lilly King uit 2017 (29,40) uit de boeken.

200m rugslag mannen
Luke Greenbank ging er sterk vandoor, maar naarmate de wedstrijd vorderde kreeg de Brit gezelschap van de Rus Evgeny Rylov. De twee staken ver boven de rest uit en streden om goud, dat naar Rylov ging: 1:54,46 om 1:54,62 voor Greenbank. Brons was voor de Zwitser Roman Mityukov, die met 1:56,33 vier honderdsten sneller was dan de Fransman Yohann Ndoye Brouard.

200m wisselslag vrouwen
Katinka Hosszu won al vier wereldtitels en drie Europese titels op rij, maar uitgerekend in eigen land ging het fout: ondanks een geweldig slot kwam de Iron Lady in de buurt, maar met 2:10,12 bleef ze steken op brons. Het goud was voor de pas 17-jarige Israëlische Anastasia Gorbenko in 2:09,99 minuten, voor de Britse Abbie Wood (2:10,03).

4x100m vrije slag gemengd
Stan Pijnenburg hield aardig stand in het openingsgeweld, Jesse Puts deed het uitstekend en bracht Nederland weer in de race. Ranomi Kromowidjojo hielp de ploeg richting de medailleposities, maar Femke Heemskerk moest wel een enorme achterstand goedmaken. Dat lukte nét niet, maar met wéér een fenomenale splittijd (51,73) van absoluut wereldniveau hielp ze Nederland in 3:22,26 naar het zilver, slechts 0,19 seconden achter het Britse kwartet en een paar tienden voor Italië.

Hamilton noemt zijn weekend rampzalig

Tot nu toe wil het nog niet echt lukken voor Lewis Hamilton dit weekend. Met een zevende plek in de kwalificatie van vandaag heeft de Brit weinig uitzicht op een goed resultaat in de nauwe straten van Monaco waar inhalen bijna onmogelijk is. Hamilton hoopt morgen nog een paar plekken winst te kunnen boeken. 

"Het is een rampzalig weekend tot dusverre, maar het had erger gekund. We moeten positief blijven en de klap incasseren. Ook zonder de rode vlag had ik mezelf aan het einde niet kunnen verbeteren. Het was een ramp voor mij, ik was toch al van plan om naar binnen te komen", zo vertelde Hamilton aan Ziggo Sport.

De Brit durft ook niet precies te zeggen hoe snel zijn Mercedes in de race zal zijn. "Ik heb ... ik denk niet dat heel veel mensen een lange run hebben uitgevoerd, maar dat maakt niet echt uit. Het is toch treintje rijden hier. Het is een kwestie van volgen en kijken of er zich kansen voordoen. Ik hoop dat het gaat regenen, maar ook dat lijkt onwaarschijnlijk", zo lezen we op de site van RacingNews365.

"We hebben niet heel veel data om te bekijken, want het draait hier eigenlijk allemaal om de zaterdag. Al het werk wat er nu nog gedaan moet worden vindt zondagmiddag plaats tijdens de race. Het wordt waarschijnlijk niet de meest spannende zondagmiddag, maar we gaan proberen om plaatsen goed te maken", zo vult Hamilton aan.

Lewandowski breekt record Müller; Union Berlin Europa in

Robert Lewandowski heeft het doelpuntenrecord in de Bundesliga van de legendarische Bayern München-spits Gerd Müller verbroken. De Pool scoorde in de slotminuut van de laatste competitiewedstrijd van Bayern, tegen FC Augsburg. Het was zijn 41e competitietreffer van het seizoen. Bayern won de wedstrijd met 5-2. 

Der Bomber eindigde in het seizoen 1971-1972 op 40 doelpunten in de Bundesliga. Het record leek lange tijd onbereikbaar, tot dit seizoen, waarin Lewandowski de doelpunten aan elkaar reeg namens de kampioen van Duitsland.

Union Berlin gaat Europa in. De ploeg speelt zijn tweede seizoen op het hoogste niveau. De ploeg won met 2-1 van RB Leipzig, dat al zeker was van de Champions League.  De bezoekers kwamen na een klein half uur op voorsprong door een treffer van Justin Kluivert. Het was het tweede doelpunt in de Bundesliga dit seizoen van de van AS Roma gehuurde aanvaller. De thuisclub boog de achterstand uiteindelijk om in een overwinning. In de extra speeltijd zorgde Max Kruse op aangeven van invaller Sheraldo Becker voor 2-1. Daardoor plaatst Union Berlin zich voor de Conference League.

Er stond voor Dortmund niets meer op het spel tijdens de laatste speelronde van de Bundesliga. was al verzekerd van de Champions League en de titel was enkele weken terug al naar Bayern München gegaan. Hetzelfde gold voor Leverkusen, dat sowieso als zesde zou eindigen. Dortmund kwam al na vijf minuten op voorsprong door een treffer van Haaland, die daarmee zijn veertigste treffer namens Dortmund in alle competities maakte. Zes minuten na rust verdubbelde Marco Reus de voorsprong van de thuisclub, waarna Haaland in de 84ste minuut opnieuw scoorde. Hij eindigt het seizoen daardoor op 41 goals in 41 wedstrijden. Hij maakte alleen zijn 41 doelpunten in meerdere competities. In de extra speeltijd redde Lars Bender de eer namens Leverkusen door een strafschop te benutten. 

Verstappen: "Vandaag ging het goed, maar morgen moeten we het afmaken"

De verschillen in de strijd om de pole position waren bij vlagen minimaal en even leek Max Verstappen op weg naar de beste startpositie maar de rode vlag gooide roet in het eten. Uiteraard vond de Nederlander dat jammer maar de tweede startplek biedt perspectief op een goede race.

"Het was jammer van de rode vlag", aldus Verstappen na afloop van de kwalificatie. "Ik voelde me erg comfortabel en kon de snelheid steeds verder opbouwen. We hadden het zo gepland dat ons laatste rondje het snelst zou zijn. Het ging erg goed, maar helaas konden we door de rode vlag geen gooi naar de pole positie doen. Desondanks is het tot nu toe een erg goed weekend. We hebben ons na donderdag goed hersteld", zo lezen we op Verstappen.nl.

Na een wat moeizaam begin van het raceweekend staat Red Bull Racing er weer goed voor. "Iedereen in de fabriek en ook de mensen hier op het circuit hebben uitstekend werk geleverd om me de auto te geven die ik graag wilde hebben. We zaten donderdag best ver van de pace af en dat had ik eigenlijk ook niet verwacht. Gelukkig hebben we de snelheid vandaag gevonden. Het was een leuke kwalificatie", zo vertelde Verstappen.

Omdat Lewis Hamilton pas op de zevende plaats start biedt de race van morgen perspectief voor Verstappen om flink in te lopen op de Brit. Zeker aangezien het moeilijk inhalen in de straten van Monaco. "Het is altijd belangrijk om veel punten te scoren en zo ver als mogelijk voor je tegenstanders te zitten. Vandaag ging het goed, maar morgen moeten we het afmaken", aldus de Nederlander.

Verstappen: "Vandaag ging het goed, maar morgen moeten we het afmaken" (Getty Images / Red Bull Content Pool)
Verstappen: "Vandaag ging het goed, maar morgen moeten we het afmaken" (Getty Images / Red Bull Content Pool)

Werder Bremen degradeert na 40 jaar uit Bundesliga: Köln naar play-offs

Werder Bremen is gedegradeerd uit de Bundesliga. De ploeg van interim-coach Thomas Schaaf verloor zaterdag op de laatste speeldag van de Bundesliga kansloos met 2-4 van Borussia Mönchengladbach en zag concurrent 1. FC Köln in de slotfase winnen van Schalke 04 (1-0). 

Werder Bremen moest voor de afloop van de zenuwslopende degradatiestrijd in de Bundesliga vooral naar 1. FC Köln-Schalke 04 kijken, want binnen een uur leidde Gladbach met 0-3 door doelpunten van Lars Stindl, Marcus Thuram en Ramy Bensebaini. Het werd 0-4 door Florian Neuhaus. De 1-4 en 2-4 waren er alleen om de eer te redden.

1. FC Köln stond bij aanvang van de laatste speelronde één punt achter op Werder Bremen en had een overwinning nodig, omdat Werder een beter doelsalso had. Na een afgekeurd doelpunt maakte Sebastiaan Bornauw in de 86e minuut het beslissende doelpunt voor Köln en daarmee was degradatie voor Werder Bremen een feit.

De club uit de Duitse havenstad speelde sinds 1981 onafgebroken in de Bundesliga, nadat Die Werderaner een jaar daarvoor voor het eerst in de clubhistorie degradeerden van het hoogste niveau van Duitsland. In 2010 eindigde Werder, waar oud-Ajacied Niklas Moisander aanvoerder is, nog als derde. Vorig jaar werd de club nog achtste. 

Begin van de week zette het bestuur van Werder Bremen trainer Florian Kohfeldt op straat om een schokeffect te creëren. Hij werd vervangen door clubicoon Schaaf, die tussen 1999 en 2007 al coach was bij Werder. Hij won in 2004 de Duitse landstitel met de club, maar heeft nu ook de degradatie op zijn cv staan.

Köln zal zijn plekje in de Bundesliga veilig zien te stellen in een tweekamp met VfL Bochum, Holstein Kiel of Greuther Fürth. Twee van de drie zullen zeker promoveren. De nummer drie speelt tegen 1. FC Köln. Bochum heeft 64 punten en speelt zondag tegen SV Sandhausen. Kiel heeft 62 punten en treedt aan tegen SV Darmstadt. Greuther Fürth speelt tegen de nummer vier Fortuna Düsseldorf. Voor Fortuna Düsseldorf gaat het alleen nog om de eer.  

Het Arminia Bielefeld van invaller Mike van der Hoorn en bankzitter Michel Vlap speelde zich veilig door met 0-2 te winnen bij VfB Stuttgart. Ritsu Doan, die wordt gehuurd van PSV, maakte de belangrijke 0-2 voor de bezoekers.

Fortunato wint op Monte Zoncolan, Bernal loopt uit

Lorenzo Fortunato heeft de veertiende etappe in de Giro d'Italia op zijn naam geschreven. De Italiaan, die zijn eerste zege als proef boekte, was de beste in etappe bergop van Cittadella naar Monte Zoncolan. Roze truidrager Egan Bernal pakte opnieuw tijd op de concurrenten.

Vanuit de start probeerden verschillende renners weg te rijden uit het peloton. Een groep van elf man met daarin Mollema en Bennett wist zich los te maken. Het bleef echter onrustig in het peloton want vooral Movistar bleef de boel in gang trekken. Andere ploegen leken ze niet te steunen waarna ze de achtervolging staakten en de kopgroep meer ruimte kreeg.

Mollema was als eerste boven op het eerste klimmetje van de dag, Castello di Caneva van de vierde categorie. Wat volgde was een lang vlak gedeelte waar weinig gebeurde.

Op 65 kilometer van de finish begonnen de renners aan de tweede klim van de dag, de Forcella Monte Rest van de tweede categorie. Ondertussen probeerde Astana in het peloton de voorsprong van de kopgroep te laten verkleinen. Het verschil werd wel wat kleiner, maar niet veel. Net onder de top was het verschil een kleine zeven minuten. Het was Mollema die wederom als eerste boven was.

De afdaling die volgde was lastig en hierdoor kwamen er scheurtjes in het peloton. Op zo'n 15 kilometer van de meet begon de slotklim, de Monte Zoncolan. De kopgroep, die langzaam uitdunde, had toen nog bijna 6,5 minuut op het peloton. Het was Jan Tratnik die een gaatje sloeg met de rest van de kopgroep waar het onrustig was. De volgende die wegreed was Fortunato, terwijl Mollema en Bennett een meer afwachtende houding aannamen. In het peloton waren het de mannen van Ineos die de regie in handen namen. Zeven kilometer voor de meet sloot Fortunato aan bij Tratnik. Bennett, Oliviera, Covi en Mollema zaten daar 40 seconden achter, het uitdunnende peloton vijf minuten. Uit dat peloton moest Nibali verrassend genoeg lossen.

De laatste drie kilometer waren het steilst. De groep met favorieten kwam langzaam dichterbij, terwijl de groep met Mollema ditzelfde niet wist te doen op Tratnik en Fortunato. Tratnik moest ondertussen lossen. Covi reed vervolgens weg bij Mollema en co. Simon Yates besloot vervolgens weg te rijden uit de groep favorieten en alleen Bernal kon volgen. Tratnik leek in de laatste kilometer helemaal vooraan weer dichter bij Fortunato te komen, maar uiteindelijk was het Fortunato die toch als eerste over de meet kwam.

Bernal reed ondertussen Yates voorbij en en pakte wederom weer tijd op de concurrenten over de finish.

F1: Leclerc snelste in kwalificatie Monaco, maar crasht ook

Charles Leclerc heeft de snelste tijd gereden in de kwalificatie voor de Grand Prix van Monaco. De Monegask reed op zijn thuiscircuit een tijd van 1.10,346 waarmee hij sneller was dan Max Verstappen en Valtteri Bottas. Het is nog onduidelijk of Leclerc morgen vanaf de eerste startplek mag vertrekken omdat hij bij een crash zijn Ferrari zwaar beschadigde.

Zonder Mick Schumacher begon het veld aan de kwalificatie in Monaco. De Duitser schreef zijn Haas af in de derde vrije training en zal bij aanvang van de race vanuit de pitsstraat moeten starten. De rest van het veld ging gelijk de baan op en de rondetijden werden sneller en sneller. Het was flink stuivertje wisselen, waarbij in de slotfase het weer flink spannend werd om plek vijftien. Uiteindelijk belandden Yuki Tsunoda, Fernando Alonso, Nicholas Latifi en Nikita Mazepin aan de verkeerde kant van de streep.

Ook in het tweede deel was de spanning om te snijden en werd het tempo nogmaals opgeschroefd. Ferrari zat er weer, net als in de vrije trainingen, goed bij, terwijl Mercedes nog wat meer moeite had. Richting het einde van de sessie kroop Antonio Giovinazzi verrassend de top tien in. De Italiaan zorgde er hiermee voor dat Esteban Ocon, Daniel Ricciardo, Lance Stroll, Kimi Räikkönen en George Russell uit konden stappen.

Q3 beloofde een spannende strijd te worden en dat werd het ook. Max Verstappen opende in een 1.10,576 en daar beten de eerste coureurs zich op stuk, behalve Leclerc die er twee tiende onder dook op zijn thuiscircuit. Lewis Hamilton kwam niet verder dan een 1.11,0 en eindigde daarmee achterin de top tien.

In de tweede run ging Verstappen vroeg naar buiten, maar de Nederlander kwam in die ronde ruim tekort. De tweede poging begon met paars in de eerste sector, maar moest onderbroken worden omdat Leclerc bij het uitkomen van het zwembad de binnenkant van de muur raakte. De voorwielophanging van de Ferrari brak af en daarna belandde de Monegask in de muur, waarbij ook de achterzijde van de auto zwaar beschadigd raakte. Code rood volgde en Leclerc eindigde zodoende op plek één, voor Verstappen, Bottas, Carlos Sainz, Lando Norris, Pierre Gasly, Lewis Hamilton, Sebastian Vettel, Sergio Perez en Giovinazzi.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 Charles Leclerc Ferrari 1:11.113 1:10.597 1:10.346 27
2 Max Verstappen Red Bull 1:11.124 1:10.650 1:10.576 23
3 Valtteri Bottas Mercedes 1:10.938 1:10.695 1:10.601 28
4 Carlos Sainz Ferrari 1:11.324 1:10.806 1:10.611 25
5 Lando Norris McLaren 1:11.321 1:11.031 1:10.620 23
6 Pierre Gasly AlphaTauri 1:11.560 1:11.179 1:10.900 30
7 Lewis Hamilton Mercedes 1:11.622 1:11.116 1:11.095 30
8 Sebastian Vettel Aston Martin 1:12.078 1:11.309 1:11.419 26
9 Sergio Perez Red Bull 1:11.644 1:11.019 1:11.573 26
10 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:11.658 1:11.409 1:11.779 28
11 Esteban Ocon Alpine 1:11.740 1:11.486   22
12 Daniel Ricciardo McLaren 1:11.747 1:11.598   21
13 Lance Stroll Aston Martin 1:11.979 1:11.600   20
14 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:11.899 1:11.642   21
15 George Russell Williams 1:12.016 1:11.830   24
16 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:12.096     13
17 Fernando Alonso Alpine 1:12.205     12
18 Nicholas Latifi Williams 1:12.366     14
19 Nikita Mazepin Haas 1:12.958     12
NC Mick Schumacher Haas geen tijd     0

Verenigde Staten en Zuid Korea zoeken toenadering tot Noord-Korea

De Amerikaanse president Biden en zijn Zuid-Koreaanse tegenhanger Moon hebben in Washington afgesproken om samen Noord-Korea voorzichtig te benaderen.

Biden zei dat hij en Moon zich grote zorgen maakten over de situatie op het Koreaanse schiereiland. Hij kondigde aan dat hij een speciale gezant naar de regio zou sturen om de Noord-Koreaanse leiders ervan te overtuigen hun nucleaire programma op te geven. De Zuid-Koreaanse president was opgelucht toen hij de steun van de VS hierin zag. Hij heeft hoge verwachtingen van het realisme en pragmatisme van het Amerikaanse beleid om contact te leggen met het Noord-Koreaanse regime.

Een ander onderwerp van de bilaterale uitwisseling tussen de VS en Zuid-Korea was de coördinatie van de distributie van COVID-19-vaccins. De Amerikaanse regering heeft toegezegd vaccins naar Zuid-Korea te exporteren om bijvoorbeeld zorgpersoneel beter te beschermen tegen besmetting met COVID-19.

Griekenland: honderden brandweerlieden bestrijden enorme bosbrand

In Griekenland is de brandweer met man en macht bezig om de verdere verspreiding van een bosbrand bij Athene te voorkomen.

De brand brak woensdagavond zo'n 90 kilometer ten westen van de hoofdstad uit. Volgens de brandweer is het wegens verbeterde weersomstandigheden mogelijk om het grootste vuurfront nu onder controle te krijgen. Maar er zijn meer branden, zegt een woordvoerder. De bosbrand op het Geraneia-gebergte, wordt door de autoriteiten beschreven als "een van de grootste" in de afgelopen decennia. Ongeveer 270 brandweerlieden en 16 blusvliegtuigen zijn in actie.

De brand verwoestte al meer dan 55 vierkante kilometer aan dennenbossen, wijngaarden en olijfboomgaarden. Er zijn geen gewonden gemeld, maar een aantal huizen is beschadigd of verwoestdoor het vuur en een tiental dorpen en gehuchten zijn geëvacueerd.

E-sigaretten met smaakjes in de ban

Vanaf 1 juli 2022 komt er een einde aan e-sigaretten met smaakjes als appeltaart, winegum of piña colada. Dat heeft de ministerraad op voorstel van staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport besloten. Uit onderzoek blijkt dat smaakjes erg in trek zijn bij jongeren. Ook komen er steeds meer aanwijzingen dat het gebruik van een e-sigaret voor jongeren een opstap is naar het roken van tabakssigaretten. Om deze reden komt het kabinet met nieuwe regelgeving die het straks niet meer mogelijk maakt om smaken – behalve tabakssmaak – aan de vloeistoffen van een e-sigaret toe te voegen.

Staatssecretaris Blokhuis: “In het Nationaal Preventieakkoord is afgesproken om in 2040 een rookvrije generatie te realiseren. Om dat te bereiken moeten we nu doen wat we kunnen om te zorgen dat zoveel mogelijk kinderen opgroeien in een rook- en tabaksvrije omgeving. En die omgeving moet ook zoveel mogelijk vrij zijn van nieuwe tabaks- en aanverwante producten zoals e-sigaretten met verschillende smaken. Want juist jongeren beginnen sneller met het gebruik van de e-sigaret door deze exotische smaakjes. Daarom maken we daar een einde aan.”

Wetenschappelijk bewijs
Het kabinet baseert zich met deze regelgeving op wetenschappelijk onderzoek van onder andere het Trimbos Instituut over e-sigaretten. Er is namelijk steeds meer wetenschappelijk bewijs over de schadelijkheid, verslavendheid en aantrekkelijkheid van de e-sigaret. Het kabinet kiest er daarom voor om de e-sigaret verder te ontmoedigen behalve voor mensen die graag willen stoppen met roken en het echt niet voor elkaar krijgen met de reguliere, bewezen effectieve methoden.

Uitvoering
Het kabinet geeft uitvoering aan het verbod door in het Tabaks- en rookwarenbesluit de mogelijkheid te creëren om smaakstoffen die vooral voor smaken anders dan een tabakssmaak worden gebruikt niet meer toe te staan in vloeistoffen voor e-sigaretten. Via een ministeriele regeling zal een limitatieve lijst worden opgesteld van smaakstoffen die nog wel toegestaan zullen zijn in de vloeistoffen, en deze zal 1 juli 2022 in werking treden.

COVID-19: 3221 nieuwe besmettingen en 19 doden, totaal 1.622.810 en 17.537

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3221 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.622.810 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 139 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1129 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 24 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 602 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 19 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 17.537 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

De dagelijkse cijfers over het aantal toegediende vaccins worden weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni 2020 kan iedereen met klachten zich laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

2021 was de koudste lente sinds 2013

De lente van 2021 blinkt niet uit in warmte. Met een verwachte gemiddelde temperatuur van 8,0 graden tegen 9,9 graden volgens de nieuwe klimaatnormaal, is de lente koud te noemen en de koudste sinds 2013. De vorige klimaatnormaal, over de periode 1981-2010, had een gemiddelde lente temperatuur van 9,5 graden. Vergelijken we met het klimaatgemiddelde van de jaren negentig, dan is de lente slechts iets aan de koude kant.

De lentemaanden maart, april en mei zijn de laatste jaren sterk opgewarmd. Tegenwoordig wordt gekeken naar de klimaatgemiddelde temperatuur over de jaren 1991-2020. De lente kent nu een gemiddelde temperatuur van 9,9 graden. In de vorige klimaatperiode (1981 2010) was de lente gemiddeld 9,5 graden en de periode daarvoor (1971-2000) 8,9 graden. Sinds het begin van deze eeuw is de lente een volle graad opgewarmd. Daarom valt deze lente ook zo tegen, want we zijn natuurlijk behoorlijk verwend de laatste jaren.

Het gemiddelde wat aangehouden werd in de jaren tachtig en negentig was respectievelijk 8,3 en 8,4 graden. Dat is de gemiddelde lentetemperatuur over de periode 1951-1980 en 1961-1990. Deze lente kan dan ook goed worden vergeleken met de jaren tachtig en negentig. In 2013 beleefden we voor het laatst een koude lente. Deze lente was zelfs nog kouder dan dit jaar met een gemiddelde temperatuur van 7,3 graden. Ook de lentes van 2015 en 2016 waren rond tot iets kouder dan normaal.

In de top tien van warme lentes zijn allemaal jaren te vinden sinds 1990. Deze eeuw is maar liefst zeven keer vertegenwoordigd en helemaal bovenaan vinden we het jaar 2007 met een gemiddelde temperatuur van 11,7 graden. De jaren 2014 en 2018 maken de top drie vol.

Slechts drie warme dagen
Dit jaar zijn in De Bilt nog maar drie warme dagen genoteerd met temperaturen van 20 graden en meer. De eerste officiële warme dag in De Bilt werd op 30 maart genoteerd. Mogelijk komt er in de laatste paar dagen van mei nog een dag bij. Normaal kan (afgerond) zestien dagen van een warme dag worden genoten. Zomerse dagen met een temperatuur van 25 graden en meer zijn in De Bilt dit jaar nog niet voorgekomen. Elders wel en Arcen, Eindhoven en Ell noteerden er dit jaar twee, waaronder een recordvroege op 31 maart. Deelen, Gilze-Rijen, Heino, Hupsel, Twente en Volkel konden één zomerse dag noteren.

In maar liefst 34 jaren, inclusief 2021, werd in De Bilt geen zomerse dag genoteerd en dat is best bijzonder. Als we kijken naar de laatste jaren, dan vinden we slechts vier jaren sinds 2000 en zes sinds 1987 waarin de temperatuur niet steeg in de lente naar 25 graden en meer. De laatste keer was 2019 en daarvoor natuurlijk de koude lente van 2013.

Het jaar met de meeste warme en zomerse dagen was 2018. In De Bilt steeg het kwik op 30 dagen tot boven 20 graden. Op maar liefst 16 dagen werd het 25 graden en meer en er werd op 29 mei 2018 zelfs een tropische dag genoteerd met 30,7 graden.

16 vorstnachten dit jaar
Ook het grote aantal vorstdagen valt op in het opwarmende klimaat. In zestien nachten daalde de temperatuur in De Bilt tot beneden het vriespunt tegen twaalf normaal. In één nacht vroor het matig met in De Bilt -5,4 graden.

In 2013 daalde de temperatuur maar liefst 28 nachten tot onder nul en op 5 dagen vroor het matig. Het jaar met de meeste vorstnachten is heel lang geleden. In 1929 vroor het op 36 dagen licht, op 3 dagen matig en er werd zelfs een strenge vorstnacht genoteerd.

De lente met de meeste strenge vorstnachten was 1971. Op maar liefst 4 nachten daalde de temperatuur tot beneden -10 graden. De laatste keer dat het in de lente streng vroor was in 2005. Op 4 maart 2005 daalde de temperatuur in De Bilt naar -14,4 graden.

FC Emmen niet verder vervolgd voor 'aanmoedigingspremie' aan Fortuna Sittard

FC Emmen wordt niet verder vervolgd wegens de ‘aanmoedigingspremie’ aan Fortuna Sittard. Uit vooronderzoek van de KNVB is gebleken dat FC Emmen tijdig heeft ingezien en (intern) gecommuniceerd dat het aanbieden van zulke premies niet is toegestaan.

Hierop volgend heeft de KNVB-aanklager besloten de zaak te seponeren. Meer hierover bij DvhN.

Dierenrechtenactivisten blokkeren Britse distributiecentra McDonald’s

Dierenrechtenactivisten hebben in het Verenigd Koninkrijk alle vier de distributiecentra van McDonald’s geblokkeerd. De ongeveer vijftig actievoerders van de groep Animal Rebellion zijn van plan minstens 24 uur lang actie te voeren op de locaties. Ze blokkeren de in- en uitgangen van de distributiecentra met vrachtwagens en constructies van bamboe. Meer hierover in het AD.

Britse dierentuin schiet bruine beren dood na ontsnapping via omgevallen boom

Twee beren die waren ontsnapt uit hun verblijf in een Engelse dierentuin zijn vrijdag door medewerkers doodgeschoten, meldt de Britse publieke omroep BBC. De twee vrouwtjes hadden een omgevallen boom gebruikt om in een aangrenzend verblijf te geraken. Meer hierover in het AD.

De Whipsnade Zoo plaatste een mededeling over het voorval op hun website.

Chinese Marsverkenner Zhurong rijdt zijn eerste meters op de rode planeet

Na de VS is China het tweede land dat een apparaat over Mars laat rijden. De marsrover "Zhurong" verlaat hiervoor zijn landingscapsule. De eerste foto's had hij al eerder opgestuurd.

China heeft groot succes met zijn ruimteprogramma. Tien maanden na de lancering van de onbemande Mars-sonde "Tianwen-1", was de rover die hij door de ruimte vervoerde nu voor het eerst op weg naar de rode planeet. Het op afstand bestuurbare voertuig reed van de helling van de landingscapsule en rolde om 04.40 uur Midden-Europese zomertijd het oppervlak van Mars op. Dit werd meegedeeld door het officiële account van het voertuig op Chinese sociale media.

Het mars-voertuig, dat 240 kilogram weegt wordt aangedreven door zonne-energie, en draagt de naam "Zhurong". In de Chinese mythologie is dit de god van het vuur. Het voertuig moet de bodem en atmosfeer van Mars gedurende minimaal drie maanden onderzoeken en zal zoeken naar water en eventuele sporen van mogelijk vorig leven op de planeet. Staatsmedia spraken van een "nieuw hoofdstuk" in het Chinese ruimteprogramma.

Een week geleden, op 15 mei, werd de landingscapsule met de rover losgekoppeld van de Tianwen-1-sonde en ging vervolgens naar de planeet. Vier dagen later stuurde de rover zijn eerste beelden naar de aarde. "Alle systemen functioneren normaal", meldden de staatsmedia. Een van de foto's toonde de rover na de landing op de planeet, de andere de scheiding van de lander.

Eerdere Mars-missie is mislukt
"Tianwen-1" werd in juli vorig jaar gelanceerd. De naam betekent "vragen aan de hemel" en is ontleend aan een oud Chinees gedicht. De orbiter is nu met succes in een baan om de aarde gebracht, waardoor hij kan functioneren als een relaisstation voor communicatie met de aarde. Zo konden de eerste foto's van de rover worden opgestuurd.

De enige twee landen die ooit voertuigen op Mars hebben gebruikt, zijn de Verenigde Staten en China. De Amerikaanse rover Perseverance landde op 18 februari, ongeveer 2000 kilometer van de locatie van de Chinezen. Het Amerikaanse voertuig Curiosity landde in 2012 op Mars. De Verenigde Arabische Emiraten lanceerden afgelopen zomer ook een missie naar Mars, maar er zijn geen plannen om op de planeet te landen.

China had in 2011 samen met Rusland al een Mars-missie gelanceerd. Maar de Russische lanceerder kon de baan om de aarde niet verlaten. De voormalige Sovjet-Unie liet in 1971 een voertuig op de rode planeet landen, maar verloor kort daarna de verbinding. Plannen voor een gezamenlijke vlucht naar Mars door de EU en Rusland werden uitgesteld vanwege de pandemie van het coronavirus en technische problemen.

Verstappen snelste in laatste training in Monaco

Max Verstappen heeft de snelste tijd gereden in de derde en laatste vrije training voor de Grand Prix van Monaco. De Nederlander ging in de straten van het Prinsdom rond in een tijd van 1.11,294 waarmee hij nipt sneller was dan de Ferrari's van Carlos Sainz en Charles Leclerc.

De Ferrari's waren afgelopen donderdag al razendsnel en zetten aanvankelijk ook de snelste tijden neer, tot Verstappen er onder dook. De Nederlander bleek aan het eind van de rit 47 duizendste sneller dan Sainz. Helemaal achteraan stond Esteban Ocon met de Alpine die vanwege het overschijden van de baanlimieten de snelste tijd kwijt was geraakt.

Voor een aantal coureurs verliep de training minder goed. Voor onder meer Leclerc bleef het bij rechtdoor gaan bij de eerste bocht, de auto keren en weer verder rijden, maar Nicholas Latifi was een kwartier voor tijd wel klaar. De Canadees stuurde bij het inkomen van het zwembad iets te scherp in, beschadigde de ophanging rechtsvoor en verdween in de muur. De sessie werd hierop kort stilgelegd. Mick Schumacher zorgde ervoor dat de sessie voortijdig beëindigd werd door bij het casino uit de bocht te vliegen en zijn Haas in de muur te parkeren. Door de forse schade zal de Duitser niet deel kunnen nemen aan de kwalificatie.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 Max Verstappen Red Bull 1:11.294   19
2 Carlos Sainz Ferrari 1:11.341 +0.047 28
3 Charles Leclerc Ferrari 1:11.552 +0.258 27
4 Valtteri Bottas Mercedes 1:11.765 +0.471 21
5 Sergio Perez Red Bull 1:11.817 +0.523 18
6 Lando Norris McLaren 1:11.988 +0.694 20
7 Lewis Hamilton Mercedes 1:12.020 +0.726 20
8 Kimi Räikkönen Alfa Romeo 1:12.298 +1.004 25
9 Pierre Gasly AlphaTauri 1:12.357 +1.063 28
10 Sebastian Vettel Aston Martin 1:12.537 +1.243 24
11 Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 1:12.539 +1.245 21
12 Lance Stroll Aston Martin 1:12.700 +1.406 22
13 Daniel Ricciardo McLaren 1:12.959 +1.665 25
14 Mick Schumacher Haas 1:13.139 +1.845 21
15 Fernando Alonso Alpine 1:13.329 +2.035 19
16 Nikita Mazepin Haas 1:13.390 +2.096 20
17 George Russell Williams 1:13.447 +2.153 29
18 Nicholas Latifi Williams 1:13.475 +2.181 22
19 Yuki Tsunoda AlphaTauri 1:13.522 +2.228 30
20 Esteban Ocon Alpine 1:13.614 +2.320 18

Het nutteloze feitje van de dag: één dorp, twee provincies

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Een tijdje terug kon je hier al eens lezen over een grappig grensgeval en wist je dat er op de grens tussen Limburg en Gelderland ook zo'n bijzonder grensgeval is? Het dorp Molenhoek ligt namelijk in beide provincies. De lokale vestiging van Van der Valk wordt zelfs gespleten door een provinciegrens. In 2017 gaf de provincie Limburg aan dat het verschuiven van de grens, zodat het dorp in zijn geheel in Gelderland zou komen, onbespreekbaar is.

Andries Jonker blijft trainer bij Telstar; verlengt contract met één seizoen

Andries Jonker blijft ook komend seizoen trainer en technisch directeur van Telstar. Deze week bereikten Jonker en de club een overeenstemming om het contract met één seizoen te verlengen. 

Het duurde even voordat er duidelijkheid was over de nieuwe overeenkomst. "Met de corona en de onzekerheden die daarbij komen kijken hebben wij natuurlijk goed moeten kijken naar het algehele plaatje. Dan zie ik dat wij flinke stappen gemaakt hebben in de sportieve organisatie. Het beloftenelftal van de vrouwen en de mannen, en het komende seizoen is er de start met onze nieuwe jeugdelftallen. Dat zijn ontwikkelingen die aantonen dat we met zijn allen op de goede weg zijn, maar dat er ook nog een hoop uitdagingen voor ons liggen."

Telstar gaf het dit seizoen veel weg in de laatste minuten. "Voetbaltechnisch gezien hebben wij de afgelopen twee jaar lang in het linkerrijtje gebivakkeerd, maar door vaak vele afwezigen in de coronaperiode en de zogenoemde “wegzakkertjes” in de laatste minuten zijn we in de eindfase van dit seizoen uiteindelijk toch uit het linkerrijtje gekukeld. Daar ligt voor mij en mijn stafleden een mooie uitdaging voor het komende seizoen. Wat wij ook zien is dat wij de afgelopen 2 seizoenen voor tien spelers de stap omhoog zijn geweest. Daarmee bewijzen wij eens te meer een springplank te zijn voor jonge talenten die zich bij ons hebben kunnen ontwikkelen.”

Pieter de Waard, algemeen directeur van de roemruchte club uit Velsen-Zuid is ook tevreden over de contractverlenging. "Als ik aan Andries denk, dan denk ik aan een vakman en een toegewijde afmaker. In een ongekende periode heeft hij samen met zijn staf mooie prestaties neergezet, de spelers het beste uit zichzelf laten halen en is hij aanjager geweest van onderdelen van ons beleidsplan 2026. Wij hebben er dan ook het volste vertrouwen in dat Andries deze lijn doortrekt in het nieuwe seizoen en nog vele jaren daarna.”

De 58-jarige Jonker is sinds 2019 trainer van Telstar, waarbij hij de naar De Graafschap vertrokken Mike Snoei opvolgde. In zijn eerste seizoen streed de Amsterdammer met de Witte LEeuwen om een ticket voor de play-offs om promotie, waar door de coronacrisis abrupt een einde aan kwam. Dit jaar eindigde Telstar als dertiende. 

Zwemmer De Boer als snelste door, Kromowidjojo ook rap

Op de voorlaatste ochtend van het Europees kampioenschap zwemmen in Boedapest hebben de Nederlanders het weer prima gedaan. Op meerdere onderdelen liggen er medaillekansen, mogelijk zelfs kansen op goud.

50m vrije slag mannen
De meeste indruk werd met afstand gemaakt door Thom de Boer, die met 21,76 seconden zijn Nederlands record tot op twee honderdsten benaderde én nota bene de snelste tijd van het hele veld noteerde. De jonge Kenzo Simons tikte aan na een prima 22,13 seconden en plaatste zich als twaalfde voor de halve finales, voor Jesse Puts (19e in 22,28) en Stan Pijnenburg (22e in 22,35) lukte het niet.

50m vlinderslag vrouwen
Ranomi Kromowidjojo is een van de favorieten en met 25,88 seconden en de tweede tijd zat ze er prima bij, hoewel de Française Melanie Henique met 25,30 wel érg snel was. Maaike de Waard was met 26,11 goed voor de zevende tijd, Kim Busch (26,32) tikte aan met de elfde tijd, maar als derde Nederlandse haalt ze de halve finales niet. De jonge Tessa Giele bleef met 27,41 steken op de gedeeld 34e plek.

100m vlinderslag mannen
Met een tijd van 51,83 seconden plaatste Nyls Korstanje zich prima als gedeeld zevende voor de halve finales. Joeri Verlinden kwam er met 52,87 niet aan te pas en werd 35e, de Hongaar Kristof Milak maakte indruk door in 50,64 seconden het kampioenschapsrecord te evenaren.

50m schoolslag vrouwen
Jongeling Rosey Metz maakte een bijzonder goede indruk en met 30,63 seconden plaatste ze zich zelfs als achtste voor de halve finales. Anne Louise Palmans was met 31,55 goed voor plek 22, Tes Schouten noteerde met 31,82 de 28e tijd. De aandacht ging uit naar de 16-jarige Italiaanse Benedetta Pilato, die met 29,50 seconden een wereldrecord junioren én een kampioenschapsrecord zwom, terwijl ze slechts 0,10 seconden boven het echte wereldrecord bleef. Geheel verrassend is het dan weer niet: Pilato won in 2019 op 14-jarige leeftijd al WK-zilver op de 50m schoolslag.

4x100m vrije slag gemengd
Zoals wel meer landen kwam Nederland niet met de sterkste opstelling in actie, maar Stan Pijnenburg, Luc Kroon, Marrit Steenbergen en Kim Busch haalden in 3:27,34 zonder noemenswaardige problemen de finale: het kwartet zette de derde tijd neer, achter Italië en Polen.

Vijf mensen neergestoken in Amsterdam, een slachtoffer overleden

In De Pijp zijn vrijdagavond in totaal vijf mensen neergestoken, daarvan is er één overleden. De politie heeft een 29-jarige man uit Amstelveen aangehouden. Het motief is nog onduidelijk, de politie gaat niet uit van een terreuractie. Zo meldt AT5

Het incident vond rond 23.15 uur plaats. Meerdere ambulances en een mobiel medisch traumateam werden opgeroepen. De vijf slachtoffers werden volgens de politie afzonderlijk en op of in de buurt van de Ferdinand Bolstraat neergestoken.

Ook de politie rukte massaal uit. Er waren leden van de Dienst Speciale Interventies (DSI) in de straat. Vanwege het incident werd er opgeschaald naar alarmfase 'GRIP 1', wat betekent dat er een Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdings Procedure gestart is.

Er is een verdachte opgepakt, het gaat om een 29-jarige man uit Amstelveen. Een politiewoordvoerder zegt dat er niet uitgegaan wordt van een terreuractie. Wel worden alle opties nog opengehouden.

Vogelgriep vastgesteld bij kalkoenbedrijf in Weert

In Weert (provincie Limburg) is bij een kalkoenbedrijf vogelgriep (H5) vastgesteld. Het gaat waarschijnlijk om een hoogpathogene variant van de vogelgriep. In een straal van 1 kilometer rond het bedrijf ligt een leghennenbedrijf. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden het besmette bedrijf en het leghennenbedrijf in de 1 kilometerzone geruimd.

Op het besmette bedrijf gaat het om circa 13.000 dieren. Op het bedrijf in de 1 kilometer zone zijn 66.000 leghennen. De ruimingen worden uitgevoerd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). In het gebied van 3 kilometer rond het besmette bedrijf in Weert liggen 7 andere pluimveebedrijven. Deze bedrijven worden bemonsterd en onderzocht op vogelgriep.

Landelijke maatregelen, zoals de ophokplicht voor commercieel gehouden pluimvee, zijn nog altijd van kracht. Voor houders van leghennen, vermeerderingsdieren en vleeskuikens geldt een aangescherpte meldplicht, zij moeten eerder melding maken bij de NVWA van uitval van dieren. Hierdoor kunnen besmettingen met vogelgriep eerder aan het licht komen en wordt het risico op verspreiding kleiner.

Ook dierentuinen, kinderboerderijen en eigenaren van hobbyvogels- en kippen zijn verplicht hun pluimvee en watervogels af te schermen zodat deze dieren niet in contact komen met wilde watervogels en hun uitwerpselen. Dit kan bijvoorbeeld door de dieren in een volière te houden of in een ren onder te brengen. Ook is er een verbod ingesteld op het tentoonstellen van sierpluimvee en watervogels.

Giro: Etappe 14 - De monsterlijke Zoncolan

De dertiende etappe van de Giro d'Italia was....niet zo leuk. Het einde wel, dat maakte de eerste 190 kilometer wel aardig goed. Vandaag zeker geen sprint, maar een heuse finish bergop.

De heren starten in het prachtige, historische Cittadella en zetten koers richting de gevreesde Monte Zoncolan, ruim tweehonderd kilometer verder. Helaas geen echte monsterrit, want tot aan de - besneeuwde! - Zoncolan is er maar één serieus obstakel te bedwingen.

Rellende_Rotscholier heeft alles hier uiteraard weer uitgebreid voorbeschouwd, inclusief een prima stukje (recente) wielerhistorie over de Zoncolan. De heren vertrekken om half twaalf, Eurosport is er uiteraard gelijk bij, en de finish wordt tussen vijf en half zes verwachten.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Lawson raakt F2-winst Monaco kwijt, Verschoor 6e

In de straten van Monaco heeft Liam Lawson zijn tweede zege in de Formule 2 alweer te pakken. De pas 19-jarige Nieuw-Zeelandse debutant, uitkomend in het Red Bull-juniorprogramma, was de beste in een lastige race. Zaterdagmiddag wordt de slotrace van het weekeinde verreden.

De poleposition was voor Marcus Armstrong, nadat hij in de race van vrijdag in de laatste bocht nog de tiende plek overnam van Liam Lawson, die dus als tweede vertrok. Armstrong had op weg naar de grid echter een probleem en moest vanuit de pitstraat starten. Achter de virtuele polesitter Lawson vertrokken Oscar Piastri en Theo Pourchaire dan vanaf de tweede rij.

In het vochtige Monaco, waar het fors geregend had, pakte Piastri bij de start de leiding, terwijl Dan Ticktum voorbij Pourchaire ging. In het achterveld kwam Armstrong stil te staan, waardoor de wedstrijdleiding de boel neutraliseerde met de virtual safety car.

Lawson reed bocht na bocht vlak onder de achtervleugel van Piastri en na vijf ronden werd dat na een mooie actie beloond met de leiding. Ticktum zat ook gelijk te kijken achter Piastri, die duidelijk niet het beste tempo had. De volgende virtual safety car kwam na tien ronden: Marino Sato had zijn auto op een wat lastige plek neergezet.

Op dat moment kwam Zhou Guanyu vanaf de negende plek gelijk naar binnen voor een setje supersofts, net als Uni-teamgenoot Felipe Drugovich. Een geniale beslissing leek dat toch niet helemaal te zijn: Zhou en Drugovich waren in hun eerste rondje op de slicks een kleine halve minuut (!) langzamer en werden in no-time op een rondje gezet.

Zhou kwam maar weer binnen voor nieuwe regenbanden, want dit ging 'm niet worden, terwijl Ticktum de tweede plek overnam van Piastri. In het middenveld duelleerde Richard Verschoor lekker mee: hij was als twaalfde gestart en reed inmiddels op de achtste plek, na een prima actie op Jehan Daruvala. Roy Nissany maakte vervolgens een fout en Verschoor schoof door naar plek zeven.

Pourchaire raakte vijf ronden voor het einde zijn vierde plek kwijt aan Jüri Vips, meer in het achterveld zorgde een aanvaring tussen David Beckmann en Bent Viscaal voor een safety car. Robert Shwartzman schakelde gelijk over naar slicks, maar veel zou hij daar vermoedelijk niet meer aan hebben: de maximale tijd zat er bijna op en met twee ronden te rijden - en Shwartzman op plek elf - kwam de safety car binnen.

De overwinning van Lawson kwam niet meer in gevaar, hij reed nog ver weg bij Ticktum. Piastri completeerde het podium, voor Vips, Pourchaire, Ralph Boschung en Verschoor. Shwartzman reed nog wel de snelste ronde, maar zijn achterstand was veel te groot om zelfs met een tien seconden snellere ronde nog een plek te winnen.

Update 14.30 uur
Lawson is zijn overwinning kwijtgeraakt. De auto van de Hitech-coureur voldeed niet aan de reglementen. Het ging daarbij specifiek om de throttle map, de software die reguleerd hoeveel vermogen er bij het indrukken van het gaspedaal naar de achterwielen gaat.

Ticktum krijgt de overwinning zo in de schoot geworpen, Verschoor krijgt een zesde plek op zijn naam.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.