NBA-rechten weg bij Ziggo Sport; Mart Smeets stopt noodgedwongen

Zijne Martigheid Mart Smeets stopt binnenkort als commentator bij Ziggo Sport. Dat maakte hij vrijdag bekend in het Radio 1-programma 1 op 1 tegenover Sven Kokkelman. Het 74-jarige sporticoon verslaat basketbalwedstrijden op de zender, waar hij noodgewongen mee moet stoppen.

Volgens Smeets stopt hij omdat Ziggo Sport de rechten van de NBA-competitie kwijtraakt. De sportkenner noemt het "spijtig, maar het grote geld is wat telt in deze wereld".

"Wat we nu toegeworpen krijgen is "een klein kluifje" van zes gratis wedstrijden. Voor de rest zul je extra moeten gaan betalen voor de streamingsdienst. Hoeveel het abonnement gaat kosten, is nog niet bekend, maar verwacht wordt een maandelijks bedrag van tussen de 10 en 50 euro", aldus Smeets. "Het zit niet in mijn genen om dat normaal te vinden. Ik leef in een wereld waar geld zo godsliederlijk belangrijk is en waarin hele rijke investeerders denken geld te kunnen verdienen aan televisie-programma's."

Ziggo Sport wilde vrijdag er niets over zeggen. Het is voor de zender een nieuwe dreun. Begin van de week werd duidelijk dat ze de rechten van de Formule 1-races per 2022 kwijt te zijn. Die races zijn per 2022 te zien via de streamingdienst Viaplay van het Noorse bedrijf NENT.

Smeets laakt de trend dat er steeds meer sport achter een dure betaalmuur verdwijnt, zei hij in 1 op 1, omdat dit sport minder toegankelijk maakt voor mensen met een kleine portemonnee. "Daar trekken de investeerders zich niets van aan. Die kijken alleen maar naar de winstcijfers", constateert hij.

Waar de NBA in Nederland wel te zien zal zijn is nog niet duidelijk. De geruchten wijzen op ESPN, die op ESPN International de NBA wil gaan uitzenden. Op die zender zijn immers ook al de NFL, MLB en NHL te zien. ESPN is de Bundesliga kwijtgeraakt, dus dit kan een welkome aanvulling zijn.  

Mart Smeets in Man in de Nacht van Matthijs van Nieuwkerk, een item van eind vorig jaar. Zes minuten genieten.