Dit wordt de nieuwe indeling van de Tweede Kamer

Na de Tweede Kamerverkiezingen van vorige week is er achter de schermen van het parlement gewerkt aan een ingewikkelde puzzel: de indeling van de Kamer. Zeventien partijen moesten een plaatsje krijgen en het liefst een handige, met goede buren. Na wat geschuif is de griffie er sneller dan vier jaar geleden in geslaagd, een indeling te maken waar iedereen zich in kan vinden, zo schrijft het NRC.

De partijen hebben in ieder geval graag een plekje aan het gangpad, dat is handig voor snelle interrupties tijdens debatten. Ook heeft elke partij eisen over de plek, zo wilde Forum voor Democratie na de vorige verkiezingen niet achter de PVV zitten omdat die partij te rechts zou zijn.

Maar na enkele aanpassingen kon de griffie van de Tweede Kamer al snel de nieuwe indeling van het parlement afronden. In de eerste opzet zat de SGP niet in de buurt van hun ‘confessionele vrienden’ (CDA en ChristenUnie). Na wat schuiven hebben ze nu de CU als buren gekregen. "We kunnen nu weer goed overleggen", aldus vertelde SGP’er Roelof Bisschop tevreden aan het NRC.

Aan de rechterflank zijn JA21 en Forum voor Democratie buren geworden. Dat kan wat gevoelig liggen voor FVD-voorman Thierry Baudet. Aan zijn rechterhand ziet hij voortaan zijn voormalige partijgenoten die zich december vorig jaar afsplitsten. "Het gangpad is voldoende buffer", aldus JA21-lijsttrekker Joost Eerdmans. Of Baudet er ook zo over denkt is de vraag, hij noemde de partij van Eerdmans eerder 'Judas Alliantie'.

Wat verder opvalt is de drukte in het meest linkervlak. Maar liefst zes verschillende partijen hebben daar een plekje gekregen. Daar is Volt het kind van de rekening van geworden. De nieuwe partij had liever meer in het midden van de Tweede Kamer willen zitten.

De felbegeerde plekjes vooraan de vakken zijn naar de zes grootste partijen gegaan. Een logische keuze die wel pijnlijk uitpakt voor GroenLinks. Die partij zat de afgelopen zittingsperiode op de eerste rij maar moet nu weer plaatsmaken voor de PvdA.