Aantal aangiften tegen Tata Steel explodeert: ‘We hadden hier zelfs zwarte sneeuw’

Het aantal aangiftes tegen staalgigant Tata Steel (het vroegere Corus en Hoogovens in IJmuiden) over het bewust toebrengen van schade aan de volksgezondheid is geëxplodeerd. Er zijn ruim 500 mensen en stichtingen die aangifte doen van een strafbaar feit tegen het bedrijf. Dat bevestigt advocaat Bénédicte Ficq, die de omwonenden bijstaat. Zo meldt de Gelderlander.

Het winterweer van de afgelopen week heeft volgens de omwonenden eens te meer duidelijk  gemaakt hoe vervuild de omgeving is van het bedrijf uit IJmuiden. Er lag zwarte sneeuw op de duinen nabij Tata Steel, de bewoners hebben daar foto's van gemaakt. 'Nu is het zichtbaar, met dank aan de sneeuw, maar deze vervuiling gebeurt natuurlijk veel vaker. Alleen dan zie je het niet zo duidelijk', volgens buurtbewoonster Sanne Walvisch. 'Dit is enorm confronterend. Nu zie je het op de sneeuw, maar wij zien dit ook vaak op onze vensterbanken, auto's en noem maar op. Hier leven wij dus in. We hebben hier dus ook nooit de ramen open, zelfs niet als het warm is. We houden ook altijd rekening met de wind, checken de windrichting bijvoorbeeld voordat we gaan hardlopen.'

Zo'n 30 omwonenden, verenigd in de stichting Frisse Wind Nu, hebben kort geleden ondersteund door advocate Bénédicte Ficq aangifte gedaan tegen Tata Steel. Sindsdien hebben zich dus honderden mensen en andere partijen aangesloten bij de aangifte, waaronder een surfvereniging. Volgens de stichting komt er 25 % meer longkanker voor in het IJmond-gebied dan in de rest van Nederland. In gedeelten van het aangrenzende Beverwijk en Velsen ligt dat percentage nog hoger.

De partijen willen Tata Steel voor de strafrechter slepen omdat het bewust de volksgezondheid in gevaar brengt door 'stoffen in de bodem, lucht of oppervlaktewater te brengen'. Tata Steel is in het verleden al vaker op de vingers getikt door provincie en rechtbanken wegens het overtreden van regels, maar het bedrijf is nog nooit strafrechtelijk aangepakt. De verantwoordelijke directie riskeert hierdoor een celstraf van twaalf jaar tot vijftien jaar.