FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 14 februari 2021

Duitse jagers doden ‘probleemwolf’ niet ver van Nederlandse grens

Voor het eerst in meer dan honderd jaar is in Duitsland een wolf afgeschoten die boerderijdieren zou hebben gedood. Het gaat om een vrouwtjeswolf uit een roedel. Dit bepaalde roedel heeft sinds 2018 al zo'n vijfhonderd schapen gedood. Jagers schoten het dier in de nacht van woensdag op donderdag dood, melden Duitse media.  

Bobsleeër Friedrich oppermachtig naar wereldtitel in viermansbob

Het wereldkampioenschap bobsleeën in het Duitse Altenberg is zondag afgesloten met de strijd om de wereldtitel in de viermansbobs. Zaterdag werden de eerste twee runs gehouden, zondag kwamen de grote ijsbolides voor de derde en vierde keer naar beneden.

Topfavoriet Francesco Friedrich was in de eerste run alweer de snelste met zijn team, maar helemaal vrij stond hij nog niet: Benjamin Maier stuurde zijn Oostenrijkse slee geweldig naar beneden en gaf slechts 0,07 seconden toe. Daarachter waren de gaten al groter: de Duitser Johannes Lochner volgde op 0,44 seconden, voor de Canadees Justin Kripps (+0,55), de derde Duitse slee van Christoph Hafer (+0,64), de Let Oskars Kibermanis (+0,67) en de Rus Rostislav Gaitiukevich (+0,68).

Gaitiukevich leverde in run twee zijn plek in bij de Letse slee van Oskars Melbardis, Kibermanis bleef zijn landgenoot 0,36 seconden voor. Hafer kende geen beste run en kwam achter beide Letten terecht (+0,41), Kripps maakte een fout en was 0,03 langzamer dan Kibermanis. Lochner bleef wél voor de Let (-0,11), Maier vloog met 0,33 seconden naar de leiding. Friedrich sloot de openingsdag af en vergrootte zijn voorsprong naar 0,38 seconden ten opzichte van de Oostenrijkse slee.

De derde run werd door Friedrich op uitstekende wijze geopend, Maier's achterstand werd vergroot naar 0,62 seconden en Lochner kwam zelfs al op 1,17 seconden te staan. Kibermanis kwam op 1,41 seconden terecht, Kripps naderde hem door 1,50 seconden toe te geven op de oppermachtige slee van Friedrich. Melbardis stond er al meer dan twee seconden achter, Hafer wipte langs de tweede Letse slee door op 1,99 seconden de zesde plek in beslag te nemen.

In de beslissende vierde run kwam Hafer gelijk te staan met Gaitiukevich, Kripps verdedigde zijn vijfde plek ruimschoots. Kibermanis sloot zijn WK uitstekend af door met 0,26 seconden de leiding te pakken, maar Lochner was 0,16 seconden sneller en verzekerde zich van een medaille. Maier was nóg eens 0,72 seconden sneller en de uitzinnige Oostenrijkers pakten zo een prachtige zilveren medaille, Op Friedrich stond uiteraard geen maat en samen met Thorsten Margis, Candy Bauer en Alexander Schüller pakte hij met 0,79 seconden voorsprong wéér een wereldtitel.

Random Pics van de Dag #233

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

‘Nog eens 18 jaar cel geëist tegen Joran van der Sloot’

Peruaanse aanklagers eisen achttien jaar en vier maanden cel tegen Joran van der Sloot, vanwege drugssmokkel. Hij zit vast in Peru wegens moord. Lokale media melden dat hij wordt gezien als de coördinator van drugssmokkel naar de gevangenis in het zuidoosten van Peru, waar hij zijn celstraf uitzit. Zo meldt het AD.

Hij zou samen met zijn vriendin Eva Pacohuanaco en andere medeplichtigen drugs (bijna 300 gram cocaïne en 140 gram marihuana) de gevangenis in Juliaca hebben willen binnensmokkelen. Zijn vriendin bracht in augustus levensmiddelen inclusief negentien rode bieten naar Van Der Sloot. Bij inspectie van de bieten, bleken deze drugs te bevatten. Pacohuanaco zegt onschuldig te zijn, maar tegen haar is inmiddels ook achttien jaar wegens drugssmokkel geeist door de aanklagers in Peru. Ook tegen de andere medeplichtigen hebben straffen van 14 tot 18 jaar geeist.

De Nederlandse Van der Sloot heeft eerder veel aandacht in de internationale media gekregen wegens zijn mogelijke betrokkenheid bij de verdwijning van de 18-jarige Amerikaanse Natalee Holloway op Aruba in 2005. Momenteel zit hij in Peru een gevangenisstraf van 28 jaar uit wegens de moord in 2010 op de 21-jarige Stephany Flores Ramírez. Hiervoor werd Van Der Sloot in 2012 in Lima veroordeeld. 

Biatlete Eckhoff ook wereldkampioen op achtervolging

Op het wereldkampioenschap biatlon in Pokljuka heeft Tiril Eckhoff haar goudjacht op indrukwekkende wijze voortgezet. De Noorse World Cup-leidster pakte zondag de wereldtitel op de achtervolging, haar derde wereldtitel in amper een week tijd.

De Noorse sprintwereldkampioene Tiril Eckhoff opende het bal, op twaalf seconden gevolgd door de Française Anaïs Chevalier-Bouchet. Vlak daarachter vertrok de Wit-Russische Hanna Sola, verder gevolgd door Denise Herrmann uit Duitsland (+0:22), de Italiaanse Lisa Vittozzi (+0:38), Marte Olsbu Røiseland uit Noorwegen (+0:44), Lena Häcki namens Zwitserland en de Duitse Franziska Preuss (beiden +0:50), Lisa Theresa Hauser uit Oostenrijk (+0:51) en de Zweedse Hannah Öberg (+0:59).

Bij de eerste schietbeurt opende Eckhoff met een misser. Sola schoot er twee naast, Chevalier-Bouchet kon foutloos door. Daarachter kwamen ook Røiseland, Öberg en Preuss foutloos door, terwijl Vittozzi vier keer de strafronde in moest. Chevalier-Bouchet kwam kort voor Eckhoff aan bij de tweede schietbeurt en dit keer werden de rollen omgedraaid: de Française moest een strafrondje langlaufen, Eckhoff trof vijf keer doel en nam de leiding over, terwijl Røiseland en Preuss met nog eens vijf treffers kort achter Chevalier-Bouchet de derde ronde aan konden vangen.

Eckhoff arriveerde als eerste bij de eerste keer staand schieten, waar ze vier van de vijf schijven raakte. Chevalier-Bouchet dichtte het gat met vijf treffers, Røiseland noteerde één misser en Preuss schoot er twee keer naast, terwijl Herrmann met opvallend sterk schieten als derde het parcours betrad - twintig tellen achter Chevalier-Bouchet en Eckhoff en kort voor Røiseland.

De laatste schietbeurt leverde een duel op tussen Eckhoff en Chevalier-Bouchet, die bijna gelijktijdig arriveerden. De wereldtitel werd er beslist: de Française schoot al snel één misser, Eckhoff bleef foutloos en kon op weg naar goud. Herrmann viel met twee missers weg, ook Røiseland moest twee keer de strafronde in en Hauser schoot - net als de Italiaanse Dorothea Wierer - vijf schijven omver, waardoor zij kort achter Chevalier-Bouchet aan konden sluiten en konden knokken om het zilver.

Ekchoff's derde wereldtitel van de week kwam niet meer in gevaar, na de gemengde estafette en de sprint pakte ze ook de wereldtitel op de achtervolging. Hauser wist enigszins verrassend Chevalier-Bouchet te lossen en de Oostenrijkse, dit seizoen goed voor haar eerste World Cup-podia, pakte het zilver, voor de moegestreden Française.

Skiër Kriechmayr pakt WK-dubbel met goud op afdaling

Alpineskiër Vincent Kriechmayr mag zich met recht 's werelds beste skiër op de snelle disciplines noemen. De 29-jarige Oostenrijker won in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo het goud op de afdaling, nadat hij eerder ook al de super-G won.

Kriechmayr ging op de lastige Vertigine-piste als eerste naar beneden, maar de vraag was hoe scherp zijn tijd stond: Andreas Sander volgde gelijk na hem en de Duitser, niet echt een van de favorieten, kwam slechts één honderdste te kort om Kriechmayrs tijd te verbeteren.

Dominik Paris naderde in eigen land vervolgens tot op 0,65 seconden en al snel bleek dat Kriechmayr vooral op de lastige Ghedina Jump een flink gat geslagen had. Beat Feuz kwam tot op 0,18 seconden, voor de Zwitserse wereldkampioen van 2017 leverde dat uiteindelijk brons op.

Marco Odermatt startte als achttiende en evenaarde de tijd van Paris, waardoor het duo gedeeld vierde werd. Verder kwam er niemand meer in de buurt: de Italiaan Christof Innerhofer (+0,90) en de Fransman Nils Allegre (+0,97) bleven als enige nog binnen een seconde van de wereldkampioen.

Humphries eerste wereldkampioene ooit in monobob

Op het wereldkampioenschap bobsleeën in Altenberg is de eerste wereldtitel ooit vergeven in de monobobs, het dit seizoen op het hoogste niveau debuterende onderdeel dat ervoor zorgt dat de vrouwen net als de mannen op twee onderdelen om goud kunnen strijden.

De Duitse ploeg liet in run één gelijk zien hoe het ervoor stond: Laura Nolte was de snelste, Stephanie Schneider bleef met 0,07 seconden nog in de buurt en Kim Kalicki gaf al 0,24 seconden toe. De Amerikaanse Kaillie Humphries volgde op 0,39 seconden, achter haar lagen de medailles nog enigszins binnen bereik voor de Duitse Mariama Jamanka (+0,46), de Canadese Cynthia Appiah (+0,53) en Martina Fontanive uit Zwitserland (+0,55).

In run twee wist Fontanive haar positie in elk geval te verdedigen, Appiah dook er wel 0,31 seconden onderdoor. Jamanka was dan weer 0,31 seconden sneller dan Appiah, maar zag hoe Humphries maar liefst 0,45 rapper was. Kalicki leverde in en kwam 0,52 seconden achter Humphries terecht - ook Jamanka was dus sneller. Schneider verdedigde haar plek met vier honderdsten van een seconde en pakte zelfs de leiding: Nolte kende een slordig begin van haar run en hield de schade beperkt tot 0,18 seconden een twee verloren posities.

Schneider opende de derde run - en daarmee de beslissende tweede dag - met een baanrecord, maar Humphries ging nog wat sneller en dook maar liefst 0,17 seconden onder Schneider's tijd door. Nolte schoof er precies tussenin, één honderdste vóór Schneider, Jamanka kwam op 0,67 seconden van plek één terecht en Kalicki noteerde een 0,99 seconden langzamere tussentijd. Appiah liet weer een fenomenale start zien en wist op 0,79 seconden ruimschoots voorbij Kalicki te sleeën, waarmee de top-6 met nog één run te gaan duidelijk leek.

Kalicki verzekerde zich in de beslissende run in elk geval van minstens de zesde plek, Appiah dook er 0,13 seconden onderdoor. Jamanka had het even zwaar, maar onderin gleed ze weg van de Canadese: 0,44 seconden sneller en in elk geval vierde. Schneider pakte met 0,72 seconden de leiding en ging voorbij Nolte, die met een rommelige run op 0,30 seconden terecht kwam. Humphries kon het afmaken en deed dat overtuigend: met een enorme voorsprong van 0,50 seconden kroonde ze zich tot eerste wereldkampioene ooit in de monobob.

Uitslag Vitesse - FC Twente

Vitesse zit de laatste weken in de hoek waar de klappen vallen en liep ook tegen FC Twente weer tegen gevoelig puntverlies aan. Het verloor in eigen huis met 0-2.

In de eerste helft had Twente het betere van het spel en werd het ook een aantal keer gevaarlijk. Eenmaal leverde dat een doelpunt op, Menig scoorde op aangeven van Narsingh. Vitesse kreeg nog een tegenvaller te verwerken toen smaakmaker Tannane met een hamstringblessure moest afhaken.

in de tweede helft probeerde Vitesse op jacht te gaan naar de gelijkmaker maar het wist Twente nauwelijks nerveus te maken. Veel verder dan een volley van Darfalou kwam het niet. in de blessuretijd werd het uit een counter nog 0-2 dankzij de ingevallen Van Leeuwen.

Vitesse

0 - 2

FC Twente

     16' Menig
 90+4' v.Leeuwen
 
 Gele kaart: Tronstad, (Vitesse), Bosch, (FC Twente)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: 0
Arbiter: v.d.Eijk
 
Opstelling:   Opstelling:
Pasveer
Dasa
Doekhi
Bazoer (Gong/82)
Rasmussen
Wittek
Tronstad (Bero/66)
Tannane (Huisman/38)
Vroegh
Broja (Darfalou/66)
Openda (Ohio/82)
  Drommel
Ebuehi
Dumic
Pierie
Oosterwolde (Smal/46)
Bosch
Roemeratoe
Zerrouki
Narsingh (Hilgers/87)
Danilo (Abass/90 2)
Menig (v.Leeuwen/90 2)

Uitslag FC Utrecht - VVV

FC Utrecht is naar de achtste plaats gestegen in de eredivisie dankzij een 3-1 overwinning tegen VVV-Venlo.

In de eerste helft hadden beide ploegen kansen op de openingstreffer. Zo miste Utrecht-spits Adrián Dalmau al in de eerste minuten twee grote kansen, pakte VVV-doelman Thorsten Kirschbaum de penalty van Adam Maher. Bij VVV kreeg de Zinedine Machach meeste mogelijkheden.

In de tweede helft vielen wel doelpunten. Mimoun Mahi opende na een uur spelen de score. De invaller kopte bij de tweede paal binnen na een voorzet van Moussa Sylla. Utrecht kreeg kansen om snel de score te verdubbelen, maar tot driemaal toe stond het aluminium de Utrechtenaren in de weg.

Toch kwam Utrecht op een 2-0 dankzij een andere invaller. Bart Ramselaar maakte het doelpunt op aangeven van Hidde ter Avest. In de slotfase kreeg ook VVV-Venlo nog een strafschop na het bekijken van de beelden. Georgis Giakoumakis faalde niet vanaf elf meter en legde alweer zijn 22ste doelpunt van het seizoen.

In de vijfde minuut van de blessuretijd maakte Mahi ook nog zijn tweede van de middag en besliste zo het duel in Utrecht, waardoor Utrecht op een voorlopige achtste plaats staat na 21 wedstrijden.

FC Utrecht

3 - 1

VVV-Venlo

 61' Mahi
 85' Ramselaar
 90+5' Mahi
   90+1' Giakoumakis (pen)
 
 
Stadion: De Galgenwaard, Utrecht
Toeschouwers: 0
Arbiter: Nijhuis
Bijzonderheden: Maher mist strafschop(32)
 
Opstelling:   Opstelling:
Oelschlägel
Ter Avest
St.Jago
Janssen
Warmerdam
Maher
v.d.Streek
v.Overeem (Ramselaar/56)
Kerk
Dalmau (Sylla/56)
Boussaid (Mahi/ 56)
  Kirschbaum
Pachonik (Kum/ 75)
Gelmi
Da Graca (Swinkels/56)
Guwara
Post
V.v.Crooy
C.Donis (Arias/ 75)
A.Donis (John/67)
Giakoumakis
Machach

Uitslag Feyenoord - Willem II

Feyenoord heeft met veel overtuiging gewonnen van Willem II. In de Kuip namen de Rotterdammers na rust duidelijk afstand van de Tilburgers en won het uiteindelijk met 5-0.

De Tilburgers, met de van Feyenoord gehuurde verdediger Sven van Beek als debutant in de basis, waren voor rust de betere en hadden ook de meeste kansen op de openingsgoal, onder meer met Kwasi Wriedt. Feyenoord creëerde weinig in de eerste helft, maar ging toch de rust in met een voorsprong. In blessuretijd van de eerste helft zette Jens Toornstra de Rotterdammers namelijk op voorsprong.

Na rust ging het stukken gemakkelijker voor Feyenoord. Bryan Linssen, die de voorkeur kreeg in de spits, kopte vijf minuten in de tweede helft de 2-0 binnen, op een voorzet van Toornstra. Op aangeven van Linssen kon de, voor Luciano Haps ingevallen, Luis Sinisterra in de 52e minuut de 3-0 binnentikken. Aanvoerder Steven Berghuis schoot tien minuten later uit een strafschop de 4-0 binnen en vlak voor tijd pikte ook Orkun Kökcü zijn doelpuntje mee.

Feyenoord

5 - 0

Willem II

 45+2' Toornstra
 49' Linssen
 52' Sinisterra
 63' Berghuis(pen)
 83' Kökcü
   
 
 Gele kaart: Diemers, (Feyenoord), Tresor, (Willem II)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 0
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Bijlow
Geertruida (Nieuwkoop/67)
Botteghin
Senesi
Malacia
Toornstra
Fer (Kökcü/67)
Diemers (Bozenik/79)
Berghuis
Linssen (Jörgensen/79)
Haps (Sinisterra/46)
  Muric
Owusu
v.Beek (Peters/ 66)
Holmén
Köhn (Smeulers/79)
Nunnely
Spieringhs
Selahi
Köhlert (Trésor/55)
Wriedt (Romeny/55)
Pavlidis

Nizzolo duidelijk de snelste in Almeria, Van Poppel vijfde

De Clasica de Almeria is gewonnen door Europees kampioen Giacomo Nizzolo. De Italiaan van Qhubeka-Assos was in de massasprint duidelijk de snelste van het pak en boekte daarmee zijn eerste overwinning van het seizoen. Danny van Poppel sprintte naar een verdienstelijke vijfde plaats.

Zoals zo vaak is het aan de sprinters in de Clasica de Almeria en vandaag was dat ook zo. Maar niet alle sprinters waren aan de streep meer aanwezig, mede door valpartijen onderweg. Onder meer Álvaro José Hodeg en Jordi Meeuws waren betrokken bij een valpartij en ook Mark Cavendish kon niet mee sprinten vanwege matriaalpech.

Met de sprinters die er wel bij waren was duidelijk Giacomo Nizzolo. De Europese kampioen ging de sprint op het juiste moment aan en won vervolgens gemakkelijk voor Florian Sénéchal en Martin Laas. Danny van Poppel was met een vijfde plaats de beste Nederlander.

PvdA valt af bij RTL-debat

Bij het ‘premiersdebat’ van RTL Nieuws op zondag 28 februari gaan Mark Rutte (VVD), Geert Wilders (PVV), Wopke Hoekstra (CDA), Sigrid Kaag (D66), Jesse Klaver (GroenLinks) en Lilian Marijnissen (SP) met elkaar in debat. PvdA-leider Lilianne Ploumen valt buiten de boot. 

Dat Ploumen afvalt komt door het lage huidige aantal zetels in combinatie met het gepeilde aantal zetels. 

Eindwinst voor Sosa in Provence, slotrit naar Bauhaus

Ivan Sosa mag zich de eindwinnaar van de Tour de la Provence noemen. De Colombiaan van Ineos Grenadiers kwam niet meer in de problemen tijdens de slotrit, die na een massasprint werd gewonnen door Phil Bauhaus.

De laatste rit in de Franse rittenkoers was een vlakke etappe, maar in de top van het klassement zou er toch een verandering komen. Nadat wereldkampioen Julian Alaphilippe drie bonificatieseconden wist te pakken steeg de Fransman naar de tweede plaats in het algemeen klassement ten koste van Egan Bernal.

Na de eerste tussensprint van de dag liep de rest van de etappe rustig. Er zou een kopgroep wegrijden, waarna de sprintersploegen de controle overnam in het peloton. Ondanks dat de goede samenwerking in de kopgroep werden ze in de finale van de slotrit teruggepakt en kon er gesprint worden voor de overwinning. In die sprint was Phil Bauhaus iets sneller dan tweevoudig ritwinnaar Davide Ballerini. Nacer Bouhanni moest genoegen met een derde plek nadat hij in de sprint lichtjes werd gehinderd door Ballerini.

Sosa won het algemeen klassement voor Alaphilippe en Bernal. Wout Poels eindigde op een knappe vierde plaats. Ook Bauke Mollema reed zich in de top tien van het klassement met een zesde plaats.

Wereldtitel en wereldrecord Van der Poel op 10km

In navolging van de 5.000 meter heeft Nils van der Poel ook de wereldtitel veroverd op de 10.000 meter. De Zweed, die dit seizoen zijn comeback maakte op de schaatsbaan na een sabbatical van twee jaar, deed dit vanmiddag in Thialf in Heerenveen in een nieuw wereldrecord van 12.32,95. Het oude wereldrecord stond op naam van Graeme Fish met 12.33,86.

Jorrit Bergsma reed een van zijn beste races ooit, maar moest met 12.45,86 genoegen nemen met het zilver. Alexander Rumyantsev uit Rusland veroverde de bronzen plak in 12.54,74, een nieuw persoonlijk record. Patrick Roest kon zich niet revancheren voor het zilver op de 5.000 meter. Hij werd zevende in 13.09,42.

Nieuwe trailer voor Zack Snyder's Justice League

Met nog iets meer dan een maand te gaan voor Amerikaanse HBO Max-abonnees tot Zack Snyders versie van Justice League verschijnt is er vandaag een nieuwe trailer verschenen.

Snyder zelf telde al de hele week af naar vandaag, zo enthousiast is hij over zijn werk en de trailer die zijn film moet promoten. De vorige trailer verscheen in augustus, terwijl er nog volop aan de film werd gewerkt. Die trailer toonde toen beelden, zowel bekende, verbeterde als nieuwe, uit de film op muziek van Leonard Cohen.

Zack Snyder's Justice League, de 'Snyder cut' van Justice League, gaat naar verluidt een uur of vier duren. Er waren ideeën om het, aangezien het toch op een streamingdienst verschijnt, uit te brengen als een miniserie van vier uur, maar op dat idee zijn Snyder c.s. later teruggekomen. De film bevat, naast de twee uur die de film langer duurt dan Joss Whedons versie uit 2017, nog meer aanvullend materiaal; Snyder heeft aangegeven 'geen enkel frame' te gebruiken van het materiaal dat Whedon opnam in Snyders afwezigheid, wat betekent dat ook van de oorspronkelijke twee uur veel materiaal zal zijn vervangen door nieuwe beelden.

De film zal in de VS te zien zijn op HBO Max. Die streamingdienst is internationaal niet beschikbaar, maar abonneezender HBO wel. In Europa zullen diverse HBO-stations de film ook beschikbaar maken voor hun kijkers. In Nederland is de lokale HBO-zender jaren geleden ter ziele gegaan en zijn de series en films onder licentie gekomen van het Ziggo Movies & Series-pakket. Niet bekend is of om die reden ook Ziggo straks de film zal kunnen aanbieden. Van het idee om de film internationaal in bioscopen te laten draaien is niets meer bekend gemaakt, maar dat is dankzij de nog voortdurende pandemie misschien ook een gepasseerd station.

Zack Snyder's Justice League verschijnt op 18 maart.

Schouten pakt wereldtitel op 5.000m

Op de slotdag van het WK afstanden in Heerenveen heeft Irene Schouten met overmacht de wereldtitel veroverd op de 5.000 meter. Met 6.48,53 schaatste ze een nieuw persoonlijk record en zat Schouten ook niet ver van het baanrecord. (6:47.47 van Esmee Visser) Het is voor het eerst dat een Nederlandse schaatsster de wereldtitel op de langste afstand bij de vrouwen wint.

Natalia Voronina schaatste lange tijd onder de tijd van Schouten, maar de wereldrecordhoudster en uittredend wereldkampioene verloor uiteindelijk door de laatste sterke ronden van de Nederlandse. De Russin veroverde met 6.50,99 het zilver. Het brons was voor Carlijn Achtereekte. De Nederlandse schaatste naar een tijd van 6.52,22.

Voor het eerst in jaren slaagde Martina Sáblíková er niet in om een medaille te pakken op de langste afstand. De Tsjechische werd vijfde in 6.57,67.

Het is de vierde medaille voor Schouten dit WK. Ze won eerder goud met de ploegachtervolging en brons op de 3.000 meter en de massastart.

COVID-19: 3497 nieuwe besmettingen en 23 doden, totaal 1.029.284 en 14.816

LET OP: De besmettingscijfers van vandaag zijn niet representatief aangezien er een deel van de teststraten gesloten (geweest) is in verband met de winterse omstandigheden.

De afgelopen 24 uur zijn er bij het RIVM 3497 nieuwe meldingen binnengekomen van mensen die positief getest zijn op het coronavirus. In totaal zijn er 1.029.284 COVID-19-patiënten gemeld aan het RIVM.

Van de gemelde patiënten zijn er 135 in het ziekenhuis opgenomen. Momenteel liggen er 1329 mensen op de verpleegafdeling van het ziekenhuis. Op de IC zijn 19 nieuwe patiënten opgenomen, hierdoor liggen er nu 530 mensen op de intensive care. Cijfers zijn afkomstig van het LCPS.

Er zijn sinds de vorige update 23 patiënten overleden aan COVID-19. Er zijn in totaal 14.816 mensen overleden aan de gevolgen van het SARS-CoV-2-virus.

Vanaf heden worden ook dagelijks het aantal toegediende vaccins weergegeven op het dashboard. Deze cijfers zijn afkomstig van diverse bronnen (GGD, ziekenhuizen, zorginstellingen) waardoor de cijfers niet altijd actueel zijn. Hierdoor zullen deze dan ook niet worden meegenomen in de dagelijkse update, de cijfers zijn hier te bekijken voor de meest actuele stand.

Sinds 1 juni kan iedereen zich met klachten laten testen. Toch is het aannemelijk dat niet alle COVID-19-patiënten getest worden. De werkelijke aantallen in Nederland zijn daarom waarschijnlijk hoger dan de aantallen die hier genoemd worden. Het werkelijke aantal COVID-19-patiënten opgenomen in het ziekenhuis is hoger dan het aantal opgenomen patiënten gemeld in de surveillance, omdat de surveillance gebaseerd is op de informatie op het moment van melding. Ziekenhuisopname na melding is niet altijd bekend.

Dashboard coronavirus
Een deel van de data is ook terug te vinden op het Dashboard van de Rijksoverheid Deze pagina wordt dagelijks bijgewerkt. De open data zoals deze gepubliceerd wordt door het RIVM is hier te vinden.

Uitslag AZ - sc Heerenveen

AZ heeft vanmiddag goede zaken gedaan in het duel tegen Heerenveen, waar Lasse Schöne zijn debuut maakte. In Alkmaar won AZ met 3-1 van Heerenveen en houdt daarmee zicht op de belangrijke tweede plaats in de eredivisie.

Calvin Stengs opende na een goede aanval de score. De aanvallende middenvelder werkte af na goed voorbereidend werk van Jesper Karlsson. Snel in de tweede helft verdubbelde Teun Koopmeinders vanaf de elf meter de score, nadat Myron Boadu een strafschop versierde.

Schöne bracht de spanning in de wedstrijd weer wat terug. De middenvelder, die deze week transfervrij overkwam, tikte binnen uit een voorzet van Siem de Jong. Tot tien minuten voor het einde mocht Heerenveen hopen op nog een goed resultaat, maar daarna besliste Albert Gudmundsson definitief de wedstrijd.

Door de zege stijgt AZ naar de derde plaats met nog wel vier punten achterstand op PSV, maar de Alkmaarders hebben nog wel een wedstrijd tegemoet ten op zichtte van PSV. Heerenveen blijft op de achtste plaats staan.

AZ

3 - 1

sc Heerenveen

 20' Stengs
 47' Koopmeinders(pen)
 81' Gudmunsson
   54' Schöne
 
 Gele kaart: Hatzidiakos, (AZ), v.Hecke,Kongolo, (sc Heerenveen)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 0
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Sugawara
Hatzidiakos
Martins Indi
Wijndal
Midtsjö
Gudmundsson
T.Koopmeiners
Stengs
Boadu (Duin/80)
Karlsson (Aboukhlal/80)
  Mulder
v.Hecke (Batista Meier/86)
Dresevic
Bochniewicz
Kaib
Kongolo
Halilovic
S.de Jong (Hajal/72)
Schöne (Floranus/ 72)
Nygren (v.d.Heide/65)
v.Bergen (H.Veerman/46)

Zorgorganisaties vaccineerden iedereen tegen de regels: van administrateur tot kok

In Zuid Holland hebben een negental zorgorganisaties in januari, tegen de afspraken in, alle verpleeghuismedewerkers opgeroepen voor een COVID-19 vaccinatie. Landelijk is afgesproken dat alleen zorgverleners die in direct contact staan met bewoners/patiënten met voorrang mochten worden ingeënt. Argos Zorggroep liet zelfs thuiswerkers met geen enkele zorgtaak met voorrang inenten. Dit bleek uit onderzoek door RTL Nieuws. 

Onder de medewerkers die door Argos met voorrang zijn ingeënt bevinden zich data-analisten, koks, inkoopmedewerkers en medewerkers van de salarisadministratie. Veel van hen zien geen cliënten van de zorgorganisatie omdat ze thuis werken.

Deze voortijdige vaccinaties hebben niet plaatsgevonden door miscommunicatie of verkeerde interpretatie van de richtlijnen maar door een bewuste keuze van de zorginstellingen. De vaccins waren ook niet boventallig, nog voordat de bewoners een vaccinatie kregen konden ook "niet zorgende" personeelsleden zich bij de GGD laten inenten.

Een werkgever mag wettelijk niet registreren of een medewerker is gevaccineerd. Het is dan ook niet bekend hoeveel vaccins naar de ca. 2.300 medewerkers van Argos zijn gegaan, laat staan dat bekend is hoeveel medewerkers onterecht met voorrang zijn gevaccineerd. De organisatie biedt ouderenzorg thuis aan, maar heeft daarnaast elf verpleeghuizen.

Het met voorrang vaccineren van medewerkers in ziekenhuizen en in de verpleeghuiszorg is vorige maand begonnen. Vooraf is duidelijk bepaald welke zorgmedewerkers daarvoor in aanmerking komen.

De Rijksoverheid, GGD-GHOR en brancheorganisatie Actiz hebben dit duidelijk gecommuniceerd en de zorgorganisaties hier in december al over geïnformeerd. Voor de verpleeghuiszorg zijn dat de medewerkers die in direct contact staan met  de bewoners in het verpleeghuis.

Daarnaast heeft Actiz onder haar leden een sjabloonbrief verspreid waarmee werkgevers hun medewerkers konden oproepen voor een COVID-19 vaccinatie. Ook daarin staat heel duidelijk vermeld dat de voorrang op vaccinatie alleen bedoeld is voor medewerkers "die direct contact hebben met cliënten".

Argos blijft achter haar beleid staan. 'Als we hier straks code rood hebben, worden medewerkers van de administratie ook ingezet op andere taken binnen de zorg, zoals het inschenken van koffie. Wij hebben mensen nodig om de zorg te kunnen bieden. Je moet soms alle zeilen bij zetten.' Volgens de zorgorganisatie heeft dit tijdens de eerste en tweede COVID-19 golf ook plaatsgevonden. 

Argos heeft begin februari een oproep gedaan om alle thuiszorgorganisaties versneld te vaccineren tegen COVID-19 maar verzuimde hierbij aan te geven dat ze zelf "niet zorgend" personeel voor hebben laten gaan. 

Ook de andere acht zorgorganisaties in Zuid-Holland die aangesloten zijn bij ConForte hebben veel meer vaccinaties laten geven dan volgens de landelijke richtlijnen was toegestaan.

'Alle medewerkers die werken in de verpleeghuizen hebben een uitnodiging gehad. Niet alleen zorgmedewerkers die direct in contact staan, maar ook medewerkers die indirect in contact staan met bewoners', zegt een woordvoerster namens ConForte. Het gaat dan bijvoorbeeld om receptionisten en koks die de maaltijden voor de bewoners bereiden. 'Die komen indirect toch ook in contact met bewoners. Zij staan namelijk in contact met medewerkers die weer direct in contact staan met de bewoners.'

De overkoepelende organisatie ConForte stelt in een reactie dat de Argos Zorggroep als enige alle medewerkers voor de COVID-19 vaccinatie onder de voorrangsregeling heeft uitgenodigd. Argos zou ook al hun medewerkers hebben voorzien van een werkgeversverklaring zodat ze tijdens de avondklok een reden hebben om de straat op te gaan. Ook de mensen die overdag thuiswerken. 

Minister Hugo de Jonge heeft ontstemd gereageerd op het onjuist toekennen van de vaccinatie met voorrang. 'Het is niet de tijd om de toffe peer uit te hangen en te denken: ik nodig mijn hele personeelsbestand uit. Elk vaccin dat wordt toegediend bij iemand die het niet hard nodig heeft, gaat ten koste van iemand die het veel harder nodig heeft. Dan dring je gewoon voor. We moeten zuinig zijn.'

Voor het verweer van Argos dat al hun medewerkers bij nood inzetbaar moeten zijn in de te leveren zorg heeft de Jonge geen begrip. 'De groeten. Zo werkt het niet. De afspraak is heel erg goed gemaakt met werkgevers en iedereen weet daarvan.' Hij zegt contact op te gaan nemen met de genoemde zorginstellingen.

De brancheorganisatie Actiz is van mening dat hun communicatie over wie er recht heeft op voorrang bij vaccinatie in de verpleeghuizen zeer duidelijk is geweest. 'We hebben te maken met schaarste aan vaccins. Het is zaak dat zorginstellingen zorgvuldig omgaan met het inzetten van vaccins.'

Biatleet Jacquelin met snelvuur naar nieuwe wereldtitel achtervolging

Biatleet Emilien Jacquelin heeft zich voor het tweede jaar op rij laten kronen tot wereldkampioen op de achtervolging. De Fransman was in het Sloveense Pokljuka met afstand de beste en kwam in de tweede helft nauwelijks nog in gevaar.

Sprintwereldkampioen Martin Ponsiluoma opende de achtervolging, de Fransen Simon Desthieux en Emilien Jacquelin volgden op dik tien seconden en nog eens zo'n tien tellen na dat duo vertrokken de Noren Johannes Dale, Johannes Thingnes én Tarjei Bø en Sturla Holm Lægreid, de Fransman Quentin Fillon Maillet en de Zweed Sebastian Samuelsson.

Bij de eerste schietbeurt ging Ponsiluoma gelijk de fout in: twee strafronden, terwijl Desthieux, Jacquelin, Lægreid, Dale en Johannes Thingnes Bø allemaal foutloos bleven, net als Samuelsson. Jacquelin en Bø sloegen op de ski's vervolgens een gat; de Noor moest dat bekopen met een misser, maar Jacquelin bleef foutloos. Lægreid en Samuelsson deden dat ook en volgden Jacquelin op een seconde of vijftien, met Desthieux en Bø er achteraan.

Jacquelin arriveerde ruimschoots als eerste bij de eerste staande schietbeurt en een fantastisch stukje snelvuur leverde vijf rappe treffers op. Samuelsson en Desthieux bleven foutloos en doken een kleine halve minuut na Jacquelin de ronde in, Lægreid en Bø noteerden één misser. Jacquelin herhaalde zijn fenomenale trucje nog eens: in fantastisch tempo schoot hij ook de laatste vijf schijven omver en dus was de wereldtitel praktisch binnen.

Samuelsson en Bø troffen ook vijf keer doel en op een halve minuut van Jacquelin streden zij om het zilver, want Desthieux moest één keer de strafronde in en kon met Lægreid en Fillon Maillet knokken om plek vier. Jacquelin verdedigde zo op fraaie wijze zijn wereldtitel, Samuelsson wist in de slotfase zowaar Bø te verrassen en pakte het zilver, voor de Noor.

Revanche voor Krol met wereldtitel op 1.500m, Oranje podium

Op de slotdag van het WK afstanden in Thialf in Heerenveen heeft Thomas Krol de wereldtitel op de 1.500 meter gepakt. Krol, die gisteren nog gediskwalificeerd werd op de kilometer, bleef met 1.43,75 als enige onder de 1.44.

Het is een geheel Nederlands podium. Kjeld Nuis, de wereldkampioen van vorig jaar, werd tweede in 1.44,11, het brons was voor Patrick Roest die naar 1.45,49 schaatste. De eerste niet-Nederlander was de Rus Sergey Trofimov die vierde werd in 1.45,51.

Het nutteloze feitje van de dag: (tafel)tenniskampioen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Topsporters blinken meestal uit in één sport, maar wist je dat tennisser Fred Perry eerst wereldkampioen tafeltennis werd voordat hij op de tennisbaan 8 Grand Slams won? In 1929 veroverde Perry zijn wereldtitel achter de tafeltennistafel en vier jaar later won hij zijn eerste US Open titel op de tennisbaan.

Wiklund verrast met goud op 1.500m, Oranje naast podium

Ragne Wiklund heeft op de slotdag van het WK afstanden in Heerenveen verrassend de wereldtitel op de 1.500 meter voor vrouwen veroverd. De Noorse schaatste met 1.54,61 bovendien een nieuw persoonlijk record.

Brittany Bowe, die gisteren de titel pakte op de kilometer en ook voor de schaatsmijl topfavoriet was, pakte nu het zilver in 1.55,03. Het brons ging naar de Russin Lalenkova in 1.55,09.

De Nederlandse vrouwen kwamen naast het podium terecht. Antoinette de Jong werd vierde in 1.55,35, Ireen Wüst vijfde in 1.55,88. Melissa Wijfje schaatste in 1.56,30 naar de negende tijd.

Zondag weer veilig koffiedrinken op Museumplein

Voor degenen die zondag op het Amsterdamse Museumplein een lekker bakkie pleur willen komen drinken is er goed nieuws! Burgemeester Femke Halsema heeft het Museumplein en de straten rondom het plein vandaag opnieuw aangewezen als veiligheidsrisicogebied. Dat betekent dat de politie er preventief mag fouilleren; geen last dus van onverwachte messentrekkers.

Op zondag 17 januari gebeurde dat voor het eerst. Op de verboden demonstratie tegen de geldende coronaregels kwamen ongeveer tweeduizend demonstranten af. Toen de politie het Museumplein wilde ontruimen werd er door een groepje relschoppers geweld gebruikt tegen agenten, ME'ers en politiepaarden. In de weken daarna gebeurde dat nog een aantal keer.

Honderden aanhoudingen
"De politie heeft de afgelopen weken honderden aanhoudingen verricht op en rond het Museumplein. Het is geen van deze personen toegestaan om zich vandaag op het Museumplein te begeven. Doen ze dat wel, dan kan de politie op gezag van de burgemeester aan elk van deze personen per direct een gebiedsverbod opleggen", zo staat in een persbericht van de gemeente.

Het veiligheidsrisicogebied is ingesteld vanaf 11.00 uur. Het besluit is genomen in samenspraak met de politie en het Openbaar Ministerie. Het is volgens de gemeente mogelijk dat er vandaag opnieuw mensen met slagwapens naar het Museumplein willen komen.

Aangezien die aangepakt gaan worden, is het met het verwachte zonnige weer een heerlijk vredig dagje om een bakkie te drinken op het grote grasveld.

Wereldtitels skicross naar Zweden en Zwitserland

In het Zweedse Idre Fjäll is gestreden om de wereldtitels op de skicross. Dat gebeurde bij behoorlijk lage temperaturen en met een snijdende wind die over het lange parcours trok, met aan het einde de bekende lange rollers en heuvels richting de finish.

Vrouwen
Met Fanny Smith en Talina Gantenbein had Zwitserland twee ijzers in het vuur, Alizée Baron vertegenwoordigde Frankrijk en de van een blessure teruggekeerde Sandra Näslund moest het voor het thuisland gaan doen.

De beste start was voor Näslund; Smith en Baron volgden, Gantenbein haakte al gelijk af. In die volgorde kwamen ze het lange rechte stuk op en ondanks een poging van Baron veranderde dat niet: Näslund bekroonde haar comeback met de wereldtitel in eigen land, voor Smith en Baron.

Mannen
François Place was er voor Frankrijk bij en nam het op tegen thuisheld Erik Mobärg, Alex Fiva uit Zwitserland en de verrassende Brit Oliver Davies. De leiding ging bij de start naar Fiva, terwijl Davies na een goede start wat af leek te haken.

Mobärg dook achter Fiva de volgende bochten in en opende op het rechte stuk de aanval, maar ook Place kwam kijken. De Fransman verschalkte Mobärg, maar pakte Fiva niet meer en dus ging het goud naar de Zwitserse veteraan, voor Place, Mobärg en Davies.

UFC 258: Burns doet Usman even pijn

MMA-gala UFC 258 ging zaterdagnacht voornamelijk om de kampioen in het weltergewicht, Kumaru Usman, weer eens bezig te zien. De verder weinig indrukwekkende card had een leuk hoofdprogramma waar uitdager Gilbert Burns de kampioensgordel van Usman mocht proberen af te nemen.

Een ronde lang leek Burns dat goed af te gaan en deed hij Usman flink pijn. Al snel nam hij het initiatief en de dominante positie in de octagon en de kampioen kreeg de ene rake klap na de andere te pakken. Burns leek soms met Usman te spelen en de sterke Braziliaanse grappler probeerde hem zelfs naar de grond te krijgen. Een uitnodiging, waar de kampioen vanzelfsprekend niet op in ging.


Burns was in ronde één ijzersterk (Foto: Jeff Bottari/Zuffa LLC via Getty Images)

in de volgende vijf minuten kwam Usman op stoom. Het leek erop alsof hij Burns in de eerste ronde zijn gang liet gaan, want in de tweede ronde wisten de lange armen van Usman zijn vuisten richting het doel te knallen. Hij leek zelfs zelfverzekerd genoeg om Burns met lowkicks aan te pakken. Burns wist niet wat hem overkwam, want blokkeren zat blijkbaar niet in zijn trainingsroutine.

De derde ronde van vijf minuten hoefde niet eens te beginnen. Na een halve minuut wist Usman zijn vuisten kapot te slaan op het gezicht van Burns, die dan ook ter aarde stortte. Scheidsrechter Herb Dean gaf Burns ruim de tijd om zich te verdedigen, maar op een gegeven moment moest hij wel ingrijpen.

Usman won zo voor de dertiende achtereenvolgende keer; een record in de weltergewichtsklasse aangezien hij nu MMA-legende Georges St.Pierre voorbijgaat. UFC-baas Dana White zal een lastige keuze hebben om een waardige tegenstander voor Usman te vinden, Jorge Masvidal misschien, of toch Colby Covington of Leon Edwards...

Volledige uitslag UFC 258
Kamaru Usman verslaat Gilbert Burns na TKO (stoten, ronde 3)
Alexa Grasso verslaat Maycee Barber na jurybesluit (29-28 x3)
Kelvin Gastelum verslaat Ian Heinisch na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Ricky Simón verslaat Brian Kelleher na jurybesluit (30-27 x3)
Julian Marquez verslaat Maki Pitolo na opgave (anaconda choke, ronde 3)
Anthony Hernandez verslaat Rodolfo Vieira na opgave (guillotine, ronde 2)
Belal Muhammad verslaat Dhiego Lima na jurybesluit (30-27 x3)
Polyana Viana verslaat Mallory Martin na opgave (armklem, ronde 1)
Chris Gutierrez verslaat Andre Ewell na jurybesluit (30-26, 29-28, 29-27)
Gabe Green verslaat Phil Rowe na jurybesluit (29-28 x2, 30-27) 

Politie maakt twee keer einde aan ‘coronafeest’ op woonwagenkamp: zes arrestaties

Een politiemacht heeft tot twee keer toe een einde gemaakt aan een feest op woonwagenkamp Teersdijk in Nijmegen. De agenten hebben aanhoudingen verricht en boetes uitgeschreven voor het overtreden van de avondklok. Meer hierover bij de Gelderlander.

De eerste keer dat de politie uitrukte naar de Teersdijk voor een illegaal feest was rond 22.30 uur. In twaalf politiebusjes kwamen ze aan op het woonwagenkamp, wat met schilden, wapenstok en hondenbegeleiders werd betreden. 

Rond een vreugdevuur in de buitenlucht, was een feest op het kamp aan de gang. Toen de feestgangers de politiemacht in de gaten kregen renden er een aantal weg. Aan de achterblijvende feestvierders werden door de agenten boetes uitgedeeld en drie feestgangers zijn gearresteerd, daarna heeft de brandweer het vreugdevuur geblust.

Door de komst van de politie waren veel feestgangers naar binnen gegaan. Maar kort nadat de politie was vertrokken besloten zo’n vijftien tot twintig man rond 00.00 uur opnieuw buiten een vreugdevuur aan te steken.

De politie heeft daarop weer ingegrepen op het woonwagenkamp rond 00.40 uur, er werden weer drie personen door de politie aangehouden. Het vreugdevuur is daarna met een brandblusser gedoofd door een agent.

‘Sneeuwpret’ zorgt voor problemen in Hengelo: man richt wapen op kinderen

Een man uit Hengelo heeft zaterdagmiddag een luchtdrukwapen op spelende kinderen gericht. De melder dacht in eerste instantie dat het ging om een vuurwapen, waardoor de politie met kogelwerende vesten op de melding af ging. Het wapen is in beslag genomen en zal worden vernietigd. Zo meldt Tubantia.

Het is niet duidelijk waarom de man besloot zijn luchtdrukwapen op de kinderen te richten. Waarschijnlijk is er een  sneeuwbal naar hem gegooid.

Op Facebook plaatste Politie Hengelo-Ov het volgende bericht:

'Vanmiddag kregen wij de melding dat er een man uit Hengelo een vuurwapen op kinderen had gericht.
Aanrijdend hebben wij samen een plan gemaakt hoe we deze melding zouden behandelen. Aangezien er sprake was van een mogelijk vuurwapen, trokken wij onze zware vesten aan. Wij gaan er bij dit soort meldingen altijd van uit dat er sprake is van een echt vuurwapen.
Uiteindelijk troffen wij de man aan in zijn woning. Na uitlevering van het vuurwapen bleek het te gaan om een luchtdrukwapen.
De man is door ons aangehouden en er zal proces verbaal worden opgemaakt.
Het luchtdrukwapen is door ons in beslag genomen en zal worden vernietigd gezien de omstandigheden hoe dit luchtdrukwapen gebruikt is.
De sneeuw brengt heel veel plezier met zich mee. Probeer ook een beetje rekening met elkaar te houden, niet iedereen vindt het leuk om een sneeuwbal te ontvangen. Of om sneeuwballen tegen de ruiten van de woning te krijgen.'

Wijkagent neemt lachgascilinders, hasj, ballonnen en inhalatiepatronen in beslag

De politie heeft zaterdagavond zeventien volle lachgascilinders in beslag genomen in Winterswijk. De cilinders van 2 kilo lagen in een auto. De agenten kwamen het lachgas op het spoor na een melding. Zo meldt Tubantia.

Naast de zeventien volle lachgascylinders zijn ook nog inhalatiepatronen, hasj en ballonnen in de auto aangetroffen. Dit is allemaal in beslag genomen, meldt wijkagent Willem Saris op Twitter. Er is proces-verbaal opgemaakt.


Laatste winnaar rijdt vandaag eigen Elfstedentocht: ‘We zien wel hoe ver hij komt’

Een Tocht der Tochten past niet in tijden van een pandemie, maar oud-winnaar Henk Angenent laat zich niet tegenhouden. Vandaag probeert hij of het toch mogelijk is om de hele route van de Elfstedentocht te schaatsen. 'Na de tocht van 1997 is dit altijd zijn grote wens geweest.’ Meer hierover in het AD.

Oude liefde roest niet en zo besloot Angenent, nadat het ministerie deze week een streep haalde voor marathonwedstrijden op natuurijs, na een aantal inspecties op het ijs zijn eigen elfstedentocht te gaan schaatsen.

Vanmorgen is hij met drie vrienden gestart aan de 200 km lange schaatstocht. Hoever ze zullen komen is de vraag, er zal veel gekluund moeten worden. Angenent en zijn vrienden worden onderweg van versnaperingen voorzien door zijn vrouw en dochter, die met een auto voor het viertal uit rijden.

De Leeuwarder Courant houdt vandaag hier een verslag bij van deze schaatstocht.

COVID-19: Tijdelijke stop met blaastesten door foutieve testresultaten

De GGD stopt voorlopig met de coronablaastesten vanwege een aantal verkeerde testuitslagen bij de GGD Amsterdam. Zo valt te lezen bij AT5.

Dat meldt RTL Nieuws zaterdagavond. De foutieve uitslagen zouden te maken hebben met het verkeerd afnemen van de ademtest. De tijdelijke stop is een tegenvaller, want het was de bedoeling dat de coronablaastest landelijk zou worden ingezet.

De coronablaastest heeft twee grote voordelen ten opzichte van de oude manier van testen. Zo weten deelnemers al na een paar minuten of ze positief zijn of niet. Daarnaast is blazen een stuk aangenamer dan het inmiddels bekende wattenstaafje dat tot diep in de neus moet worden gebracht voor de test.

In Amsterdam is de ademtest op twee locaties gebruikt; het Buikslotermeerplein en de RAI. Bij de start van de coronablaastest gaf minister De Jonge aan dat deze manier van testen landelijk ingevoerd zou worden, maar voorlopig zal dat worden stopgezet.


Politie beëindigt feest in schuur

In een schuur aan de Weststraat in de Wouwse Plantage werd zaterdagavond een feest van ongeveer twintig mensen ontdekt. Ze kregen een bekeuring voor het samenscholen. Een vrouw werd gearresteerd.

De politie kreeg aan het begin van de avond een melding van een feest. In een schuur troffen agenten zo'n twintig mannen en vrouwen aan. Ze werden een voor een uit de schuur gehaald en kregen een proces-verbaal voor groepsvorming. Een 51-jarige vrouw uit Roosendaal wilde niet vertrekken en werd aangehouden. Ze verzette zich hierbij waardoor een agent genoodzaakt was om de wapenstok en pepperspray te gebruiken. Ze is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht. Ze wordt vandaag verhoord.

Man gaat door het lint bij controle vervoersbewijs en dreigt met mes

Bij de controle naar een vervoersbewijs op het centraal station in Breda, ging een man volledig door het lint. Hij schopte en sloeg de beveiligers en bedreigde hen bovendien met een klein mes. Met grote moeite konden zij de man in bedwang houden tot de politie arriveerde.

Zaterdagavond kreeg de spoorwegpolitie de melding dat er op het station in Breda een trein zou arriveren waarin twee mannen zaten te blowen. Ook hadden zij waarschijnlijk geen geldig vervoersbewijs bij zich. Op aanwijzing van de conducteur werden de mannen op het perron aangesproken. Een van hen weigerde echter alle medewerking en trok plots een klein mes tevoorschijn, waarmee hij een dreigende houding aannam.

Direct schoten de aanwezige beveiligers hun bedreigde collega te hulp en door snel adequaat handelen wisten zij gezamenlijk de verdachte naar de grond te werken. In dat gevecht schopte en sloeg de man fors van zich af, waarbij hij een beveiliger verwondde. De toegesnelde politie nam de verdachte over en zette hem in de cel.

Politie ontdekt en beëindigt feest in bunker

De politie heeft zaterdagavond laat een feest in een bunker aan de Oostelijke Bermweg in Vlissingen ontdekt en beëindigd. 84 mensen kregen een bekeuring en twee mannen werden gearresteerd.

Agenten ontdekten een uitnodiging op social media. De deelnemers verzamelden zich zaterdagavond bij een benzinestation langs de A58 bij Oost-Souburg. Het feest werd gehouden in een bunker aan de Oostelijke Bermweg. De politie trof in de bunker een grote groep jongeren aan. Zij werden een voor een naar buiten gehaald en kregen een proces-verbaal voor het negeren van de avondklok en voor groepsvorming. In totaal kregen 84 mensen een bekeuring. Twee mannen uit Hardinxveld-Giessendam (26) en Vlissingen (38) werden aangehouden voor een overtreding van de algemene plaatselijke verordening. Ze werden naar een politiecellencomplex gebracht. Na verhoor mochten ook zij met een proces-verbaal vertrekken.

Agenten troffen nadien in de bunker een flinke hoeveelheid drugs op de grond aan. Naast deze drugs werd ook de nodige geluidsapparatuur meegenomen. Aan het eind van de actie werd de sfeer nog grimmig. De politie deelde enkele klappen met een wapenstok uit. Hierna keerde de rust snel terug en gingen alle jongeren weg. Bij de actie waren zo'n vijftien agenten en twee politiehonden aanwezig. De politie werd tevens geholpen door de Koninklijke Marechaussee. De gemeente Vlissingen is gevraagd om de bunker op te ruimen.

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Ongewenste vreemdeling schopt agent tegen zijn hoofd

Bij de controle van een dronken man nabij het Centraal Station van Tilburg bleek dat deze als ongewenst vreemdeling te boek stond. Toen de agenten hem daarvoor wilde aanhouden ging hij het gevecht aan.

Zaterdag om 17.15 uur kreeg de politie een melding dat een man zich vervelend gedroeg bij de ingang van het NS-station aan de Spoorlaan in Tilburg. Eenmaal ter plaatse werd al snel duidelijk dat de man te veel gedronken had. Op verzoek van de agenten toonde hij een geldig buitenlands identiteitsbewijs. Bij de controle daarvan bleek dat de man als ongewenst vreemdeling te boek stond en daarom werd hem medegedeeld dat hij mee moest naar het bureau.

Dat was de verdachte kennelijk niet van plan. Hij liep weg en toen de agenten hem tegen wilde houden ging hij met hen het gevecht aan. Daarbij kwam een politieman met de verdachte ten val waarbij hij de kans zag om de agent met kracht tegen diens hoofd te trappen. Uiteindelijk lukte het om de 34 jarige verdachte de boeien aan te slaan en werd hij aangehouden.

FOK! Wat een weer: helder en koud

winterbanner

De ochtend begint overwegend helder en koud, wel drijven er wat velden hoge bewolking over. De temperatuur ligt tussen -5°C in het uiterste zuidwesten en -11°C plaatselijk in het noordoosten van het land. In het noordoosten en oosten komen daarbij gevoelstemperaturen beneden de min 15 graden voor. De rest van de dag verloopt overwegend zonnig, geleidelijk komt er van het westen uit steeds meer hoge bewolking het land binnendrijven. Het blijft droog. De temperatuur loopt op naar rond of net boven het vriespunt in het noorden en noordoosten van het land en ca. 4°C in het zuiden. In Zuid-Limburg wordt het lokaal 6°C. Er is vooral op lokale wegen aanhoudend kans op gladheid door sneeuwresten of bevriezing van natte weggedeelten. De zuidoostenwind is boven land matig en aan zee en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

In de nacht naar maandag wordt de bewolking geleidelijk dikker. In de tweede helft van de nacht valt er in het westen af en toe wat lichte regen. Met een nog bevroren ondergrond leidt dit mogelijk tot verraderlijke gladheid door ijzel. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, in het oosten en noordoosten iets eronder, in het zuidwesten iets erboven. De wind is zuid tot zuidoost en is matig, langs de kust en boven het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig.

Maandag overdag is het bewolkt en valt er af en toe regen. Omdat de temperatuur in de ochtend nog dicht bij het vriespunt ligt en de vorst nog in de grond zit kan er enige tijd verraderlijke gladheid door ijzelvorming optreden. De grootste kans op ijzel is voor de noordoostelijke helft van het land. In de tweede helft van de middag wordt het van het westen uit overwegend droog. De maximumtemperaturen lopen uiteen van 2°C in het uiterste noordoosten tot 7°C in het zuidwesten en zuiden. De wind draait geleidelijk van zuid tot zuidoost naar zuid tot zuidwest en is matig, langs de kust en op het IJsselmeer vrij krachtig tot krachtig. (Bron: KNMI)

 

 Er werd afgelopen week veel sneeuw geruimd (Foto: qltel)
Er werd afgelopen week veel sneeuw geruimd (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Zwaargewonde man aangetroffen in kantoor fietsenstalling station

De recherche in Purmerend heeft zaterdag de hele dag onderzoek verricht in en rond de fietsenstalling bij het NS station aan het Beatrixplein in Purmerend. In het kantoor werd zaterdagochtend een zwaargewonde man aangetroffen. Hij was niet aanspreekbaar en heeft aanzienlijk aangezichtsletsel.

Het slachtoffer, een medewerker van de fietsenstalling, is overgebracht naar het ziekenhuis. Het is de politie nog niet duidelijk wat zich heeft afgespeeld. De betreffende medewerker had dienst tot vrijdagavond 19.00 uur.

Er is een forensisch en buurtonderzoek ingesteld. De politie roept getuigen op zich te melden die weten wat er gebeurd kan zijn, of die onregelmatigheden hebben waargenomen bij het kantoor van de fietsenstalling, tussen vrijdagavond 19.00 uur en zaterdagmorgen 08.30 uur. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.