Tony's Chocolonely wordt niet meer slaafvrij gemaakt

Het hippe cholcolademerk Tony's Chocolonely kan misschien wel op een zwarte lijst. Nu zij een samenwerking zijn aangegaan met het Belgische Barry Callebaut kunnen zij niet meer garanderen dat ze slaafvrije chocolade maken.

Sinds 2007 wordt een lijst bijgehouden van bedrijven die netjes met hun Afrikaanse toeleveranciers omgaan. En één van die aanbevelingen is zakendoen met toeleveranciers die geen gebruik maken van moderne slavernij.

Chocolademaker Barry Callebaut kan of wil die garantie namelijk niet geven en Tony's Chocolonely wil de samenwerking niet opgeven, ook niet nu ze weten dat er mogelijk slavenarbeid wordt gepromoot.

"In 2005 kozen we voor een samenwerking met Barry Callebaut om aan te tonen dat het mogelijk is om volledig traceerbaar te zijn terwijl we met een grote verwerker samenwerken", reageert het chocoladebedrijf.

"Vorig jaar hebben we 387 gevallen van illegale kinderarbeid gevonden en 221 daarvan direct kunnen verhelpen. We hebben nog nooit een geval van moderne slavernij in onze waardeketen aangetroffen. De meeste grote chocoladebedrijven weten niet hoeveel gevallen van illegale arbeid er in hun waardeketen van cacao zijn en kunnen er dus ook niets aan doen."

Tony's Chocolonely is sinds 2018, mede dankzij hun goede reputatie, het grootste chocolademerk van Nederland en werd in 2020 voor de derde keer tot meest duurzame Nederlandse merk uitgeroepen.