FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 23 augustus 2020

De Bazaar ontruimd door politie vlak voor sluitingstijd

Na de weigering van de Bazaar eerder vandaag om 4 hallen te sluiten, is de politie alsnog vlak voor sluitingstijd tot ontruiming overgegaan in opdracht van de Veiligheidsregio Kennemerland. Aan het begin van de avond waren de hallen 30 t/m 33 ontruimd, er waren op dat moment nog ongeveer 100 bezoekers aanwezig. Het vertrek van deze bezoekers is rustig verlopen.

In de 4 hallen die vandaag dicht moesten blijven, werken honderden marktkooplieden die daar voornamelijk fruit, vlees en groenten verkopen. Het besluit van de Veiligheidsregio Kennemerland om de 4 hallen voor twee weken te sluiten kwam pas gisteravond laat binnen bij De Bazaar. Dit besluit is genomen omdat, ondanks alle maatregelen die De Bazaar daartoe heeft genomen, het in de praktijk onmogelijk is om de anderhalve meter afstand tussen de bezoekers te waarborgen. 

Indy 500 vol crashes, spanning en sensatie

Het is normaal gesproken eind mei en op de dag van de Grand Prix van Monaco, maar de COVID-19-crisis gooide de boel ook in de IndyCar Series overhoop. Zondag was het dan zover: de Indianapolis 500 en dat werd een behoorlijk spannende race, waarin voor de kijker in elk geval genoeg te beleven was.

De 104e Indianapolis 500 ging van start met Marco Andretti op pole, Scott Dixon en Takuma Sato naast hem op front row en de pas 19-jarige Hoofddorpse rookie Rinus van Kalmthout op de vierde plek. Dixon pakte gelijk de leiding, Ryan Hunter-Reay kwam voorbij Van Kalmthout naar plek vier en na zes ronden viel de eerste caution al: James Davison's rem liep vast, werd zo heet dat de rechtervoorband in de fik vloog en klapte ook nog eens uit elkaar - gelukkig stopte Davison netjes en beheerst en kwam hij er zelf goed vanaf.

De brand van Davison

Bij de herstart werd Van Kalmthout gepakt door James Hinchcliffe, ook Alexander Rossi kwam er na twee pogingen langs. Dit keer duurde het wat langer, maar toch was de volgende caution relatief rap alweer een feit: Marcus Ericsson, rijdend achter Van Kalmthout, maakte een klein foutje en ging met een stevige tik de muur in. Iedereen kwam gelijk naar binnen voor een vers setje banden en een nieuwe sloot brandstof, waarna de race weer verder kon.

Oliver Askew reed bij de herstart op kop en werd gelijk gepakt door titelverdediger Simon Pagenaud, die tijdens de tweede caution ook niet was gestopt. Van Kalmthout vloog bij de herstart buitenom langs Andretti én Hunter-Reay en reed niet veel later op de derde plek, achter Dixon en Rossi, nadat iedereen die tijdens de caution niet gestopt was binnen was geweest. Andretti kwam na zestig ronden als eerste van de voorste mannen binnen, Dixon en Rossi volgden.

Ericsson crasht

Die stops verliepen niet ideaal, maar beter dan bij Van Kalmthout: de Nederlander maakte een fout bij het binnenrijden van zijn pitbox, raakte een teamlid - die wel in orde was - en liet zijn motor afslaan, waardoor hij veel tijd verloor. Dixon kwam als leider de baan weer op, ruim voor de eerder gestopte Askew, Pagenaud en Helio Castroneves, die even later hun volgende stop dan weer kwamen maken. Na zo'n 85 ronden ging het weer fout: Dalton Kellett hing zijn auto stevig in de muur en veroorzaakte een nieuwe caution.

Van Kalmthout was net bezig om één van zijn twee ronden achterstand - hij kreeg een stop & go voor zijn pitstopfaal - ongedaan te maken, dus de caution kwam voor hem slecht uit. De herstart ging ook niet soepel, want nog voor men een bocht gereden had kwam de gele vlag weer tevoorschijn: Conor Daly spinde, Askew reageerde precies niet op de juiste manier en klapte hard de binnenmuur in. Beiden waren gelukkig wel in orde, hoewel Askew van de medici wel even de tijd kreeg om rustig op adem te komen, alvorens de baan te verlaten.

Daly en Askew crashen

Na de herstart werd het ronde na ronde stuivertje wisselen voor de leiding tussen Dixon en Rossi, met Pato O'Ward en Sato die erachter zaten te kijken. Na 120 ronden stuiterde Alex Palou de muur in: caution, waardoor nagenoeg iedereen een stop kwam maken. Daarna waren er in principe nog twee stops nodig, hoewel het met heel veel geluk mogelijk zou zijn om het met één stop te halen tot aan de finish. De pitstop van Rossi ging niet lekker: hij werd te vroeg weggestuurd en tikte Sato aan, waardoor hij bij de herstart achteraan aan moest sluiten.

Felix Rosenqvist was niet gestopt en reed bij de herstart op één, maar Van Kalmthout ging er gelijk voorbij en kwam zo eindelijk weer in de ronde van de leider terecht. Alleen Dixon kon het enorme tempo van Van Kalmthout volgen, maar de Nederlander moest de meervoudig kampioen wel van zich af zien te houden om niet weer een ronde achterstand op te lopen. Als eerste maakte Van Kalmthout zijn voorlaatste stop, maar hij kwam wel op een ronde achterstand terug. Rosenqvist stopte ook en kwam vóór Dixon de baan op, nét niet op een ronde achterstand.

Palaou crasht

Al snel bleek dat het wel eens perfect uit kon pakken voor Rosenqvist, want de gefrustreerde Rossi hing zijn auto in de muur: caution, terwijl iedereen nog twee stops moest maken, behalve Rosenqvist en onder meer Zack Veach. Dixon pakte bij de herstart de leiding en zo kabbelde de race even voort. Met ruim dertig ronden te gaan kwam de een na de ander binnen voor de laatste stop, waardoor Spencer Pigot, Veach en Max Chilton ineens voorop reden - zij moesten nog een stop maken, maar hadden nog wel een ronde of vijftien om te hopen op een caution.

Dixon volgde, maar kreeg Sato in zijn nek, duellerend om de mogelijke virtuele leiding, en de Japanner nam hem overtuigend te grazen. Met vijftien ronden te gaan maakte ook Van Kalmthout zijn laatste stop en dus reed hij weer op een ronde achterstand, terwijl Dixon alles uit de kast trok om Sato's leidende positie aan te vallen. Met vijf ronden te gaan tikte Spencer Pigot de muur in, waarna hij terug de baan op stuiterde en hard tegen de pitmuur knalde: gele vlag en in principe het einde van de race, terwijl Pigot even op de grond gelegd werd.

Van een rode vlag om nog normaal te kunnen racen is in de IndyCar Series geen sprake en dus kon Sato achter de safety car op weg gaan naar zijn tweede zege, voor Dixon en Graham Rahal. Van Kalmthout eindigde uiteindelijk als twintigste.

Pigot's harde crash en tevens het einde van de race

Coman kopt Bayern München naar zesde Champions League-titel

Bayern München heeft de Champions League gewonnen. In Lissabon werd dankzij een kopbal van Kingsley Coman met 1-0 gewonnen van Paris Saint-Germain. Voor Bayern was het de zesde keer dat ze de Champions League wonnen.

Uitgerekend de 24-jarige Kingsley Coman maakte in de 59e minuut het enige doelpunt. De Franse buitenspeler, geboren in Parijs en oud-speler van PSG, kopte raak na een uitstekende aanval van Bayern München.

Ook Manuel Neuer had een belangrijk aandeel in de zege van Bayern München. In de eerste helft stopte hij een inzet van Neymar. Ook keerde hij een schot van Mbappé en had geluk dat Di Maria liever met zijn linkerbeen wilde afwerken dan met zijn zwakkere rechterbeen. In de tweede helft wist de doelman van Bayern München vlak na de 1-0 de gelijkmaker van Marquinhos te voorkomen.

Door de winst van de Duitsers komt Bayern München daarmee qua Champions League-titels op gelijke hoogte met Liverpool. Alleen Real Madrid (dertien) en AC Milan (zeven) wonnen het belangrijkste Europese clubtoernooi vaker dan de Duitse club

Wat weten we inmiddels over COVID-19 ?

Gisteren kwam ik op Twitter een zeer informatief draadje tegen van Richard Steenvoorden (bioloog). Hij geeft in een duidelijk overzicht weer, wat de wetenschap tot op heden  heeft geconcludeerd over COVID-19.
Hij geeft veel doorverwijzingen naar zijn informatiebronnen, op zich een heel prettige manier van informatie delen.  Veel leesplezier!

A thread by Richard Steenvoorden 🌱

Ik pretendeer geen expert te zijn, want dat is niemand bij een nieuwe ziekte. Maar ik probeer het vanuit mijn achtergrondkennis begrijpelijk te maken voor de leek.

Net zoals in deze draad van maart waar ik toen beknopt alle relevante info in plaatste.

Nu vijf maanden na deze draad is er nog steeds geen angst nodig, maar wel voorzichtigheid.

Net als in het klimaatdebat heb je de doemdenkers gedreven door angst én mensen die alles wegwuiven onder mom van “het is maar een griepje”. Zoals wel vaker ligt de waarheid in het midden. Door willekeurige testen onder de bevolking, zoals hier in Indiana (VS), weten we dat #COVID19 zo’n 6x dodelijker is dan de seizoensgriep.

Het heeft een case fatality rate (CFR) van 0.6, tegenover 0.1 van griep. (livescience.com/indiana-corona…) Ondertussen zijn er mondiaal 9 miljoen mensen geregisteerd besmet geraakt en zijn er meer dan 700.000 mensen overleden.

Wat maar het topje van de ijsberg is omdat niet elk land goed registreert, wat mondiaal een scheef beeld geeft in de ernst per land. (gisanddata.maps.arcgis.com/apps/opsdashbo…) Van die 700.000 doden zijn er 6.200 te betreuren in Nederland. Al ligt dit aantal met correctie voor oversterfte waarschijnlijk dichter bij de 10.000 doden (@statistiekcbs).

Je ziet het veel: hoe dichtbevolkter een land is, hoe meer gevallen per capita. (arcgis.com/apps/opsdashbo…) 

Verder legt dit artikel in de @volkskrant ook goed uit waarom deze twee periodes niet te vergelijken zijn.

Erg goed geschreven door o.a. @mkeulemans (Sowieso is deze man op dreef dit afgelopen half jaar). (volkskrant.nl/nieuws-achterg…) Ook wordt in deze draad mooi uitgelegd waarom er nu zo’n verschil is in het aantal besmettingen, de getroffen groepen en de ziekenhuisopnames. 👇🏻

En aan de andere kant, de gefabriceerde angst ook, dat het slechtste in mensen omhoog kan halen. (sciencealert.com/infectious-dis…) Een van die complotten zegt dat Covid-19 zogenaamd in de griepprik zit, dat is regelrechte onzin.

Er zitten überhaupt geen coronavirussen in de #griepprik, want het is gericht op influenza. (reuters.com/article/uk-fac…) Ook zorgt de griepprik er niet voor dat je vatbaarder bent voor het nieuwe #coronavirus. Hier is geen bewijs voor. (factcheck.org/2020/04/no-evi…) En ja, #SARS_CoV_2 bestaat echt. Het fysieke virus is al meerdere malen onafhankelijk van elkaar in diverse laboratoria aangetoond 🔬🦠

En nee, het virus is niet synthetisch in een lab gecreëerd. Niets wat daartoe nog op lijkt.

Dit is hoe wetenschappers dat bepaald hebben: . (sciencealert.com/here-s-how-we-…) Natuurlijk zijn er genoeg mensen (ook slimme Nobelprijswinnaars) die zoiets kunnen roepen, maar werkelijk iedereen kan nu willekeurige hypotheses de wereld in smijten voor een clickbait nieuwsbericht.

Eerst is hiervoor degelijk bewijs nodig en dat is nog niet gevonden. Wat wel mogelijk is dat het een natuurlijke chimeer is van twee bestaande soorten, dit gebeurt vaker bij betacoronavirussen door natuurlijke recombinatie van het RNA.

Maar hier moet dus meer bewijs voor gevonden worden hoe en in welke host dat is gebeurd. (sciencealert.com/genome-analysi…) En eigenlijk wilde ik er geen woorden aan vuil maken, maar #5G veroorzaakt geen COVID-19. Het is door 'n virus genaamd SARS-CoV-2.

Biologische en elektromagnetische fenomenen werken niet samen en het één wordt al helemaal niet door het ander verspreid. (sciencealert.com/5g-radiation-h…) Er zit ook al helemaal geen stukje ‘HIV’ in het virus, dit is hier in dit artikel mooi ontkracht🧬. (volkskrant.nl/wetenschap/ban…) Testmethodes: op dit moment worden mensen voornamelijk via rt-PCR getest op aanwezigheid van het virus🧪.

Dit is een kostbare en redelijk betrouwbare techniek (±80%). Hierbij worden 3 stukken ssRNA🧬, waarvan 2 uniek voor SARS-CoV-2 herkend. #pcrtest (sciencealert.com/how-does-the-c…)

Zelf heb ik gedurende mijn studietijd ook ooit een PCR-test gedaan, het is een complexe, gevoelige werkwijze.

In deze youtube video wordt voor de geïnteresseerden duidelijk uitgelegd hoe zo’n PCR-test met het coronavirus precies werkt 👨‍🔬:

Waar het fout kan gaan met deze methode is bijvoorbeeld als men te vroeg (de eerste 4 dagen) na initiële besmetting een test afneemt waardoor je meer kans hebt op een vals-negatief. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Er is geen test welk 100% betrouwbaar is. Het geeft overzichtelijk wel een goed beeld, maar vals-positieven of vals-negatieven zijn altijd mogelijk.

Ook is er een selectie vooraf op typische COVID19-symptomen, waardoor je al veel FP's en FN's uitsluit. (sciencedirect.com/science/articl…) Wetenschappers raden zelfs aan zoveel mogelijk goedkope tests in te zetten die onbetrouwbaarder zijn.

Dat klinkt misschien raar, maar ook logisch: dat geeft op grote getallen een beter beeld. Vooral wanneer zieke mensen veel virusdeeltjes uitscheiden: (sciencealert.com/harvard-resear…)

Gelukkig worden andere testmethodes ook telkens verbeterd. In Singapore is nu een COVID-19 serologische test ontwikkeld die 99% specifiek is: .

Erg handig voor het screenen naar het percentage immuniteit onder de bevolking. (sciencedaily.com/releases/2020/…) In de VS hebben ze nu een hele makkelijke én goedkope speekseltest ontwikkeld die ongeveer net zo betrouwbaar is als een PCR test.

Deze is wel minder invasief én ook nog eens sneller: #SalivaDirect . (livescience.com/covid-19-saliv…) 

 Het blijkt dat COVID-19 een voorspelbaar patroon heeft. Influenza begint bijv. vaak met een hoestje en dan koorts, maar COVID-19 begint met koorts, gevolgd door hoesten, spierpijn en misselijkheid.


Dus temperatuur scannen is een goede eerste herkenning (sciencealert.com/study-of-more-…)

Verder kan men aan de hoeveelheid en type cytokines in het bloed ongeveer inschatten hoe ‘t ziekteverloop van de individu kan gaan zijn, dit is bij bloedonderzoek met een herkenbaar patroon vastgesteld.

Vooral cytokine IFN-λ, thrombopoietin (welk associeert met bloedproppen)

.. IL-21, IL-23, IL-33 en het eiwit IL-1Ra zijn verhoogd in vergelijking met mildere gevallen van COVID-19. @nature (nature.com/articles/d4158…)

Wat nu na meer onderzoek duidelijk is (naast de bekende koorts, kortademigheid, vermoeidheid en hoesten in 30% gevallen), is dat bij een deel van de geïnfecteerde mensen ook een tijdelijk verlies van reuk optreedt (#Anosmia genoemd 👃): . (sciencedaily.com/releases/2020/…) Dit komt omdat de cellen die ondersteuning bieden aan je olfactory-sensoren gevoelig zijn voor COVID-19 door hun #ACE2-receptoren.

Doordat de neuronen zelf gelukkig niet worden aangetast, is het verlies van geur tijdelijk. Dit is anders bij verkoudheid. (sciencealert.com/covid-s-impact…) Ook lijkt de longfunctie van een deel van de ernstig zieke mensen na herstel toch nog verminderd.

Het is nog maar te bezien over hoe dat zal herstellen op de lange termijn. (sciencealert.com/even-those-who…) Bij ernstige gevallen komt de vorming van bloedproppen voor, welk op hun beurt voor trombose kunnen zorgen . .

Een mogelijke bijdrage hierin is door de glycoproteine genaamd #Transferrin. Welk meer voorkomt bij mannen en naarmate men ouder wordt. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Bloedproppen hebben ook een link met een primitief deel van ons immuunsysteem. Bij mutatie van het ‘complement’ deel is er ook meer kans op een heftiger verloop van COVID-19.

Bij mensen met #obesitas en #diabetes is het ‘complement’ deel ook actiever. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Mensen met bloeddtype 🅾️ hebben minder kans om positief te testen op COVID-19. Ze hebben zelfs 50% kans op een minder heftig verloop.

Mensen met bloedtype 🅰️ lijken juist 50% meer kans op heftiger verloop te hebben. Verder is er nog veel onduidelijk. (sciencealert.com/early-research…) Er zijn veel gevallen van hartproblemen bij oudere mannen. Dit komt omdat bij ouder wordende hartcellen meer genen tot expressie komen die een belangrijke rol spelen bij infectie door SARS-CoV-2.

Dit kan leiden tot allerlei complicaties en zelfs hartfalen (sciencedaily.com/releases/2020/…)

Er zijn ook gevallen bekend waarbij het virus het neurologische deel van je lichaam kan beschadigen: .

Zoals het Guillain–Barré syndroom. Hierbij raakt het immuunsysteem in overdrive en valt het haar eigen zenuwcellen aan. (sciencealert.com/some-covid-19-…) Ook kan de ziekte soms geheugenverlies veroorzaken. Dit komt doordat je immuuncellen in de hersenen allerlei ontstekingssignalen sturen.

Dit verandert de verbindingen tussen neuronen. Dit heeft 'n negatief effect op het korte- én langetermijngeheugen 🧠 (sciencealert.com/covid-19-might…)

Eigenlijk blijkt COVID-19 gewoon een multi-ziekte. Het manifesteert zich op diverse plekken in het lichaam.

Naast neurologische schade, longschade, hart- en vaatschade is er zelfs ook nierfalen bekend. Een groot aantal mensen moest aan een nierdialyse: (sciencedaily.com/releases/2020/…)

Gelukkig is door al nieuwe kennis en ervaring, ook in ziekenhuizen, de behandeling van de coronapatiënt verbeterd.

Ook dit zal hopelijk leiden tot minder IC-opnames, sterfte en langdurige schade. (nos.nl/l/2344836) Over immuniteit:

Uit Duits onderzoek blijkt dat het immuunsysteem wellicht sneller SARS-CoV-2 kan herkennen als men een eerdere rondgaande verkoudheid hebben gehad welk door een ander coronavirus is veroorzaakt. . (sciencedaily.com/releases/2020/…) Volgens dit onderzoek in Nature kunnen de lymfocyten van 20-50% van de onderzochte bloeddonoren het virus herkennen. Dus zou er toch een deel immuniteit al zijn onder de bevolking? Dat zou goed nieuws zijn. (nature.com/articles/s4157…) Dit kan ook deels verklaren waarom sommige mensen een asymptomatisch of licht verloop van ziekte hebben.

Op dit moment van typen zijn asymptomatische mensen de grootste bron van verspreiding (20-40ers) (uk.reuters.com/article/us-hea…)

30% van de verkoudheden komt van één van de andere bekende coronavirussen.

Daardoor kunnen bij sommige mensen de memory T-cellen de virusdeeltjes dus herkennen, deze cellen kunnen jaren na een infectie nog actief blijven. (sciencealert.com/common-colds-m…) Ook dit artikel laat zien dat een antilichaam genaamd #S309 geproduceerd in mensen die SARS-CoV hebben gehad, ook werkt tegen SARS-CoV-2.

Dit antilichaam herkent meer stukken van ‘spike’ eiwitten die zich bevinden op de mantel van betacoronavirussen . (nature.com/articles/d4158…) Mannen hebben het zwaarder dan vrouwen. Doordat vele genen van ons immuunsysteem op het X-chromosoom zitten hebben wij er maar één kopie van, er is dus geen back-up bij een mutatie🧬.

Dus daardoor is meer kans op 'n heftiger verloop van infectieziektes. (ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/P…) Zoals verteld komt het virus binnen via ACE2-receptoren op de cel. Deze receptoren komen ook meer voor in de longcellen van mannen dan bij vrouwen. (sciencealert.com/men-could-be-m…) Als je meer wilt weten over waarom mannen vaak zieker worden door infecties in het algemeen raad ik je aan deze interessante video van de Universiteit van Nederland te kijken: (Ja, de #mannengriep is dus géén mythe )

 Ook blijken er bij jongere gezonde mensen die overlijden aan de ziekte vaak fouten in belangrijke genen te zitten, stille mutaties worden ze ook wel genoemd: . (sciencealert.com/researchers-ar…) Die 5% van de mensen zijn interessant voor genetici, want grote factoren als leeftijd, sekse en obesitas doen er dan niet toe.


Deze stille mutaties kunnen soms in een populatie zelfs positief uitpakken. Dit kwam wellicht ook voor bij het heftige ziektebeeld van twee jongere broers waarvan er één is gestorven.

Door een gen op het X-Chromosoom (#TLR7 🧬). Deze ‘toll-like receptor 7’ kan normaal gesproken single stranded RNA (ssRNA) van virussen ontdekken. (nos.nl/l/2341733) En aan de hand van verschil in immuunsystemen kan straks ook het mogelijke verloop van de ziekte voorspeld worden.

Zoals of er meer kans is op een ‘cytokine storm’ waarbij het lichaam zichzelf teveel schade aandoet: (sciencedaily.com/releases/2020/…)

Verspreiding:

Eerst werd gedacht dat het in golven zou komen, zoals de Spaanse griep.

Maar het lijkt er meer op dat het een mondiale bosbrand is. Dit komt vooral omdat bijna niemand immuun is, daardoor doen factoren als seizoenen er iets minder toe. (sciencealert.com/experts-predic…) Ook lijkt het erop dat er ondertussen 6 'strains' (stammen/subtypes) zijn, het virus lijkt dus langzamer te evolueren dan voorspeld.

Dat is goed nieuws, want dan kan een toekomstig medicijn of vaccin mogelijk op alle stammen werken. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Wel zijn 5 van de 6 stammen virulenter (meer infectieus) geworden door mutaties in het ‘spike’ eiwit.

Met dit eiwit komt het de menselijke cel via de ACE2-receptor binnen. Er zijn zo'n 50 soorten mutaties hiervan al bekend. (phys.org/news/2020-08-m…) Er is nu ook veel meer bewijs dat asymptomatische mensen ook het virus kunnen verspreiden. Er is nog geen complete zekerheid, maar het is wel hoogstwaarschijnlijk.

Dit omdat de virale load bij deze mensen ook aardig hoog lijkt te zijn. (sciencealert.com/all-carriers-o…) Kleine kinderen lijken niet zo besmettelijk als oudere personen.

Maar dat is alleen omdat ze zelf amper ziek worden of zelfs asymptomatisch blijven. En er zijn zelfs onderzoeken die stellen dat kinderen een hogere virale ‘load’ hebben dan ouderen. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Die virale load bij kleine kinderen, vooral in de eerste twee dagen, lijkt net zo hoog is als iemand die in het ziekenhuis wordt opgenomen.

Dit is lastig bij het maken van goed beleid, omdat de milde symptomen zo op andere verkoudheden lijken. (sciencealert.com/some-healthy-k…) Verspreiding binnen het lichaam gaat via #filapodia, dat zijn tentakels die uit de geïnfecteerde cellen groeien.

Geprogrammeerd door het virus, zo kunnen de virusdeeltjes zich van de ene cel naar de andere cel verplaatsen. (livescience.com/coronavirus-cr…) Vitamines en medicijnen 💊 :

Extra vitamine C gaat de gemiddelde, goed etende, vitale persoon, niet helpen. Met een gezond en gevarieerd dieet krijgt je namelijk meer dan genoeg binnen. . (livescience.com/coronavirus-vi…) Vitaminesupplementen doen over het algemeen zelfs meer kwaad dan goed, mensen nemen snel té veel wat juist de gezondheid schaadt.

De overgrote meerderheid heeft meer baat bij een gezond dieet met genoeg groenten om je immuunsysteem op peil te houden🥦.
(sciencealert.com/are-vitamin-pi…) Maar bij ouderen (55+) kunnen supplementen wel het ziekteverloop verkorten. ⅓ van de oudere personen hebben vaker tekort aan minimaal één vitamine door slechtere opname en/of dieet.

Ook rokers kunnen er baat bij hebben, roken zorgt voor uitputting van vitamines (tot wel ⅓) 🚬

Voor die groepen mensen zouden supplementen (vooral zink en vitamine c) wel mogelijk een positief effect hebben op duur en heftigheid van ziektes in het algemeen. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Ook mensen met een tekort (<10 mg/dl bloed) aan vitamine D hebben een heftiger verloop van verkoudheden, griep en wellicht Covid19.

Mensen die genoeg vit D binnen krijgen zijn significant gezonder dan mensen met tekort. Hoge dosis vit D heeft geen effect. (news.harvard.edu/gazette/story/…) De hoeveelheid vitamine D 💊 in je plasma kan dus gezien worden als een onafhankelijke risicofactor voor het verloop van de ziekte: . Bij lage waardes werkt je immuunsysteem namelijk niet meer optimaal. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Om genoeg vitamine D te laten aanmaken door je lichaam heb je als blank persoon minimaal 10-15 min (tussen 10-15u 🕒 ) UV-B uit zonlicht per dag nodig, bij donkere mensen ligt dit 6x hoger.

Daarnaast is vitamine D te vinden in diverse soorten 🐠 en 🍄. (health.usnews.com/wellness/artic…) Een andere belangrijke vitamine: K. Deze vitamine is betrokken bij de regeling van de stolling van het bloed.

Hoe lager het gehalte vitamine K, hoe ernstiger het mogelijke verloop van de ziekte: . (rtlnieuws.nl/editienl/artik…) Je kan je immuunsysteem, naast een gezond dieet, op peil houden door op goed gewicht te blijven ⚖ .

Met elke kilo minder vet heb je 0,13 mg C-reactief eiwit (CRP) minder in je bloed. Dit eiwit zorgt voor chronische ontstekingen. (parool.nl/nieuws/het-fel…) Door die chronische ontstekingen in het lichaam hebben mensen met (morbide) #obesitas vaker een heftigere (of zelfs dodelijke) afloop van #COVID19 (sciencedaily.com/releases/2020/…)

Medicijnen 💊 :

Het ontwikkelen van een veilig medicijn of vaccin duurt meestal jaren. Wat wel op korte termijn kan is een bestaand medicijn dat wellicht ook werkt bij het ziekteverloop en sneller herstel: een studie identificeerde 21 werkzame stoffen (sciencedaily.com/releases/2020/…)

Het antivirale middel #Remdesivir kan het herstel verspoedigen, dit wordt naar mijn weten in Nederland nu ook geadviseerd: . (businessinsider.com/coronavirus-tr…) De goedkope steroide #dexamethasone kan het aantal doden verminderen bij ernstig zieke mensen: (businessinsider.com.au/dexamethasone-…)

En misschien moeten we wel allemaal aan de ananas 🍍. Een enzym uit deze samengestelde vrucht kan wellicht de interne verspreiding van het virus vertragen. (inqld.com.au/news/2020/08/1…) En dan: #hydroxychloroquine.

Helaas gepolitiseerd en bevindingen zijn variabel. De ene studie positief, de ander neutraal en sommige zelfs negatief.

Het lijkt erop dat HCQ bij dierlijke cellen de replicatie kan stoppen, maar niet in menselijke longcellen (sciencealert.com/here-s-why-hyd…)

Ook kan HCQ de infectie niet voorkomen, dus preventief slikken heeft sowieso geen nut: (livescience.com/hydroxychloroq…)

En dan 't beruchte onderzoek in de Lancet dat aantoonde dat HCQ schadelijk zou zijn werd teruggetrokken vanwege onbetrouwbare data.

Veel verzonnen data bij navraag ziekenhuizen. Helaas was het kwaad al geschied en zijn grote onderzoeken abrupt stopgezet. (livescience.com/surgisphere-st…) Wel geven een hele hoop landen aan dat HCQ heel effectief is.

Zo'n 6000 doktoren uit 30 landen gaven aan dat het op dat moment het meest effectieve medicijn is.

 Er zijn nu 65 studies (en tellende) die een in vroeg gebruik een hoge effectiviteit laten zien tegen Covid-19. In een later stadium van de ziekte geeft het variabele resultaten. (c19study.com) In december 2020 weten we zeker of HCQ met zink en azitromycine gaat werken in later stadium van het ziektebeeld. Op dit moment loopt er een klinische test met 750 patienten: (clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT04…)

Andere medicijnen:

Vanuit mijn Leiden is er ook wellicht een oud-medicijn dat helpt bij het herstel. Bij de eerste 15 proefpersonen was het positief.

De eerste grote klinische test is nu begonnen, de toekomst zal uitwijzen hoe dit werkt. (m.leidschdagblad.nl/cnt/dmf2020081…) Vaccins 💉:

Er zijn er op dit moment 70 vaccins in ontwikkeling, 28 hiervan worden er al klinisch op mensen getest: (sciencealert.com/clinical-trials)

En zes van deze vaccins zitten in fase 3 (testen op grote groepen mensen) waaronder één uit Nederland. (sciencealert.com/who-report-giv…) Er zullen aan het eind van het jaar 30 mogelijke vaccins in fase 3 belanden: (businessinsider.com/coronavirus-va…)

Wel moeten we ervoor oppassen dat ook de farmaceutische industrie niet teveel invloed krijgt, want dit gaat om miljarden, dus hebben ze na veel spenderen ook baat bij angst.

Dit artikel van tijdens de varkensgriep (H1N1) laat goed zien hoe dat eerder ging (spiegel.de/international/…)

Verder ook in ontwikkeling: designer antilichamen. Dit zijn kunstmatig ontwikkelde moleculen die aan het virus binden waardoor je immuunsysteem de indringer kan herkennen en infectie is uitgesloten. (sciencemag.org/news/2020/08/d…) Ook in Israël heeft een kunstmatig antilichaam (hier ook wel: hyperimmun globuline genoemd) bij de eerste klinische testen een zeer positief resultaat: (timesofisrael.com/worlds-1st-tri…)

Ook is er in San Francisco (VS) een synthetisch gecreëerd molecuul genaamd #AeroNabs dat een antivirale werking heeft.

Dit wordt nu klinisch getest en daarna proberen ze het wereldwijd goedkoop te produceren als alternatief tot er een vaccin is. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Maar tot er 'n goed medicijn of vaccin is moeten we de r0 (verspreidingsfactor) laag zien te houden.

Dus nu de trend weer opwaarts is moeten wij weer oppassen. Wat je het beste WEL en NIET kan doen in coronatijd heb ik hier eerder beschreven 👇🏻 .

 Dit alles zodat we géén mondkapjes overal op straat hoeven te gaan dragen als laatste oplossing 😷.


Buiten dragen heeft dat namelijk net zoveel nut als een paraplu binnenshuis gebruiken. De wetenschap is er ook te onduidelijk over. (hpdetijd.nl/2020-07-05/sto…) De meeste onderzoeken die worden aangehaald en aangeven dat mondkapjes werken hebben een belangrijke beperking: ze werden gedaan bij zorgmedewerkers die ook weten hoe ze met een juist mondkapje om moeten gaan. (nu.nl/weekend/607066…) Wat ik zelf in Madrid zag is dat mensen het buiten moeten dragen. Maar bij het nuttigen van drankje of hapje in restaurant of café, waar vele samen zitten mag hij af.

Ook hergebruiken mensen het kapje, dragen hem compleet verkeerd of hebben überhaupt een slecht mondkapje. Met het juiste medische mondkapje, welk: niet met vingers aangeraakt, niet is hergebruikt, goed afsluit, in een overdekte en afgesloten omgeving met meerdere mensen wordt gebruikt, heeft het deels nut. Dan kan het de kans op overdracht helpen verminderen. Wellicht heeft het zelfs dan nut om de kans op besmetting te verlagen in openbare toiletten: . Hoe dan ook, om dit alles perfect te gaan regelen wordt een complex werk.

Voor nu is, naar mijn mening, in vliegtuigen, OV en wellicht supermarkten afdoende. (phys.org/news/2020-08-r…) Voor als je mondkapjes gaat gebruiken: zie hier welke mondmaskers goed werken:

en Maar zie dit niet als wondermiddel, het is één van de vele factoren op de juiste locatie kunnen bijdragen aan verlaging van de r0. (sciencealert.com/some-masks-are…) (sciencealert.com/simple-low-cos…) Wat daarnaast helpt is natuurlijk zonnig zomerse weer, als mensen meer buiten dan binnen zitten is er minder kans op besmetting.

Dit UV-licht buiten zorgt voor beschadiging van het genetische materiaal en UV wordt al decennia gebruikt tegen pathogenen. (livescience.com/uv-light-kill-…) Deze kennis wordt nu ook gebruikt bij de ontwikkeling van nog betere (ver)UV-C lampen, die wellicht in de toekomst steeds vaker ingezet kunnen worden op drukbezochte locaties.

Nu worden deze lampen al gebruikt om water of ruimtes te ontsmetten:


Binnenhuis heb je geen UV wat de deeltjes inactiveert en bij een lage RH verspreiden de aerosolen zich makkelijker.


Druppels van 5 micrometer die ontstaan bij praten kunnen wel 9 minuten blijven zweven. Bij 'n hoge RV (>90%) dalen deze deeltjes sneller. (aaqr.org/articles/aaqr-…) Wat ook helpt is het ventileren van gebouwen, zodat ziektekiemen zich niet gaan ophopen. Dit helpt ook bij andere pathogenen.

Een goed geventileerde kamer kan je in de praktijk meten aan de hand van de hoeveelheid CO2 als indicator. (news.harvard.edu/gazette/story/…) Een hoeveelheid binnenhuis van 800 ppm betekent dat de luchtcirculatie erg goed is en dit uitbraken kan voorkomen.

Ter vergelijking: buiten is dit ongeveer 412 ppm. HEPA filters in de ventilatie zijn ook aan te raden, deze filteren 99,97% van de deeltjes. (sciencealert.com/engineer-expla…) Waar wij daarnaast vooral verder voor moeten waken is onze #privacy 🔍

Want overheden krijgen nu steeds meer controle over onze data. Ze weten precies met wie je praat, waar je bent of heengaat zonder verantwoording af te leggen. Straks middel > kwaal. (decorrespondent.nl/11480/telecomb…) En laten wij a.u.b. niet doorslaan en waken voor vergaande maatregelen, waarbij drones worden ingezet tegen mensen die geen mondkapje dragen.

Zoals je in dit begin van 't jaar al in China zag en nu zelfs in landen als Australië. Of verplichte quarantaine.

  Ook moeten we ons meer bewust worden van de neveneffecten van de lockdowns wereldwijd.


Depressies lijken zich te verdubbelden. (bloomberg.com/news/articles/…) En zelfs 60% van jongvolwassenen geven aan dat ze angstenstoornissen of depressies hebben: (livescience.com/depression-anx…)

Onder oudere mensen die al depressies hadden lijkt er geen toename te zijn. Ze geven aan er beter mee om te kunnen

 En als afsluiter van deze lange draad: voorkomen is altijd beter dan genezen. .


En in dit geval zelfs economisch gezien 500x goedkoper. Dus hou je aan de voorschriften en leef zo gezond mogelijk, mentaal én fysiek. (sciencedaily.com/releases/2020/…) Ik hoop dat jullie wat wijzer zijn geworden van deze verzameling aan informatie. Wellicht klopt er iets niet (altijd mogelijk) of heb je aanvullingen, laat het dan even weten!

En wellicht is sommige informatie over een maand wel weer achterhaald, zo gaat dat in de wetenschap ✌🏻.

Hiddink was in januari al akkoord met Curaçaose voetbalbond

Guus Hiddink wist in januari dat hij bondscoach van Curaçao zou worden. Hij had toen al een mondeling akkoord bereikt met de Curaçaose voetbalbond om bondscoach van de nationale voetbalploeg van het eiland te worden. Dat heeft de voetbalbond van Curaçao zondag laten weten tijdens een persconferentie.

Volgens technisch directeur Etienne Siliee zal Hiddink niet veel gaan verdienen. Hij zou zijn functie als een mooie uitdaging beschouwen, maar eist wel een professioneel werkklimaat. De bond is heel erg blij met de komst van Hiddink. Doel is kwalificatie van het WK in Qatar in 2022. Hiddink zal hiervoor verschillende voetballers met Curaçaose achtergrond benaderen.

Volgens de bond gaat het in eerste instantie om acht voetballers. Enkele spelers zijn hiervoor al benaderd, maar de enige naam die tijdens de persconferentie bekend werd gemaakt is die van Richairo Zivkovic, die een Servische moeder heeft en een Curaçaose vader. Zivkovic wil eerst overleggen met de bondscoach van Servië om te kijken wat zijn kansen zijn om voor dat land uit te komen.

In februari sprak Hiddink al met de toenmalige bondscoach van Curaçao Remko Bicentini. Die zou volgens de bond geen assistent onder Hiddink willen worden. Zijn contract is afgelopen vrijdag beëindigd. De bond bedankte hem voor zijn goede werk als bondscoach en zegt dat de deur altijd voor hem open blijft.

Afgelopen vrijdag bevestigde Hiddink dat hij bondscoach van Curaçao wordt. Bicentini zegt dat hij dat bericht uit de media moest vernemen. De Curaçaose voetbalbond bood excuses aan voor die ongelukkige gang van zaken.

Voor Curaçao geldt dat ze in oktober en november de eerste horde moeten nemen in de kwalificatie voor het WK. Het land moet in een halve competitie af zien te rekenen met Guatemala, Saint Vincent & de Grenadines, Cuba en de Britse Maadeneilanden. Alleen de groepswinnaar gaat door naar volgende ronde in de CONCACAF-zone. 

Asielzoekers volgen voorlichtingsprogramma over zwemmen in open water

Verdrinkingsstatistieken wijzen uit dat het relatief vaak gaat om mensen die niet in Nederland geboren zijn en mogelijk geen (goed) zwemonderwijs hebben genoten. Reden genoeg voor het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), de Nationale Raad Zwemveiligheid (NRZ) en Reddingsbrigade Nederland om de handen ineen te slaan en gezamenlijk de voorlichting hierover richting nieuwkomers ter hand te nemen. In dat kader worden initiatieven ontplooid, zoals de pilot met Leisurelands voor 20 asielzoekers van AZC Winterswijk, die de zaterdagen 15 en 22 augustus leerden over de gevaren van open water.

In de afgelopen weken is nog maar weer eens duidelijk geworden hoe belangrijk het is om voorlichting te geven over zwemveiligheid. Door het mooie weer zochten zeer veel mensen het water op om ervan te genieten, maar er kwam helaas ook een flink aantal van hun in de problemen. Kennis over veiligheid rondom water, die vroeger als algemeen bekend werd verondersteld, lijkt niet meer bij iedereen paraat te zijn.

Programma
In 2019 is in Winterswijk een eerste initiatief genomen door Leisurelands, exploitant van recreatiegebied Hilgelo, en Reddingsbrigade Nederland om in samenwerking met AZC Winterswijk te komen tot een voorlichtingsprogramma. Dit maakte onderdeel uit van het project NL Zwemveilig (en daarbinnen het deelproject Zwemveiligheid Open Water), dat door de NRZ wordt gecoördineerd. In vervolg op dit experiment is dit jaar een pilot ontwikkeld, waarbij ook het lokale Zwembad Jaspers betrokken was. De 20 asielzoekers van AZC Winterswijk volgden een waterveiligheidsprogramma, waarbij ze gedurende twee ochtenden leerden wat de gevaren van zwemmen in open water zijn, wat je moet doen om te voorkomen dat je in open water in de problemen komt én wat je kunt doen mocht het onverhoopt toch misgaan.

Maatschappelijke diensttijd
De asielzoekers kregen tijdens hun training instructie en ondersteuning van tien jongeren, die een traject volgen binnen 'Reddingsbrigade: een ervaring voor het leven!', het project voor maatschappelijke diensttijd (MDT) van Reddingsbrigade Nederland. Deelprojectleider Marcel Jagersma, tevens MDT-projectleider, gaf namens Reddingsbrigade Nederland uitleg over de gevaren van zwemmen in open water. ,,Er is verteld dat bijna iedereen in Nederland kan zwemmen en dat velen hier zwemdiploma's halen wanneer ze jong zijn. De asielzoekers zijn erop gewezen dat zij voorzichtig moeten zijn bij open water, omdat zij niet kunnen zwemmen. Dat ze niet verder moeten gaan dan waar ze nog stevig kunnen staan en dat ze voor de kurklijn moeten blijven. We richtten ons bij deze pilot op jongvolwassenen, en dan mannen, omdat zij helaas vaak voorkomen in de verdrinkingsstatistieken.''

Oefenen
Er is voor gekozen de deelnemende asielzoekers zowel in het zwembad als in open water te laten oefenen met drijven en om vanuit drijven weer tot staan te komen. Ook het omdraaien in water, voor het geval men met het gezicht erin terechtkomt, is uitgebreid geoefend. 'Het vaccin tegen verdrinken is leren zwemmen!', zo onderschrijven de samenwerkingspartners. ,,Het liefst zouden we natuurlijk al deze mensen leren zwemmen'', aldus Jagersma. ,,Maar omdat ze nog geen status hebben en het ook niet duidelijk is of ze die gaan krijgen, vallen ze buiten eventuele gemeentelijke regelingen. Niets doen, is echter geen optie. Wij willen graag voorkomen dat deze mensen in gevaar komen. De asielzoekers hebben bij deze pilot tevens ervaren wat het is om in donker en relatief koud water te zijn en dat je, als je dieper gaat, snel in de problemen kunt komen.''

Nederlandse beachvolleybaltitels naar Schoon/Stam en Bouter/Penninga

Raïsa Schoon en Katja Stam hebben bij de Nederlandse kampioenschappen beachvolleybal in Scheveningen de titel veroverd. Het als derde geplaatste duo versloeg in de finale het koppel Sanne Keizer/Madelein Meppelink in drie sets: 19-21, 21-17 en 17-15. Keizer en Meppelink voerden de plaatsingslijst aan.

Schoon en Stam waren eerder deze zomer ook al prima op dreef in de Eredivisie. Het tweetal zegevierde in drie toernooien op rij. De 18-jarige Schoon en de twee jaar oudere Stam waren onlangs ook in het openingstoernooi van de Eredivisie al te sterk voor het ervaren koppel Keizer/Meppelink. Vorig jaar was Stam nog een koppel op het strand met Julia Wouters.

Marleen van Iersel, die na het stoppen van Joy Stubbe op zoek was naar een nieuwe dubbelpartner, legde nu samen met Jantine van der Vlist beslag op de derde plaats.

Bij de heren ging de titel verrassend naar Jasper Bouter en Ruben Penninga. In de finale werd met 2-0 gewonnen van Stefan Boermans en Yorick de Groot. Het werd 21-17 en 21-9. Boermans en De Groot wonnen in de halve finale nog knap van de toernooifavorieten Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen.

Warholm loopt wéér fenomenale tijd op 400 meter horden

Tijdens de Diamond League in Stockholm heeft de Noorse atleet Karsten Warholm wederom historie geschreven. Op de 400 meter horden snelde de Noor zonder noemenswaardige concurrentie naar een fenomenale 46,87 seconden, de tweede tijd ooit gelopen - alleen Kevin Young was met het wereldrecord van 46,78 tijdens de Olympische Spelen van 1992 sneller, Warholm zelf had met 46,92 al de op één na beste tijd ooit staan.

400m mannen
Warholm had een kleine twee uur hersteltijd na zijn fenomenale hordenrace, vervolgens stond dezelfde afstand zónder horden op hem te wachten. Die won hij overtuigend in een behoorlijk sterke 45,05 seconden, voor de Sloveen Luka Janezic (45,85) en de Nederlander Jochem Dobber (46,23).

Polsstokhoogspringen mannen
Ook nu was het weer een one-man-show van de 20-jarige Amerikaanse Zweed Armand Duplantis, die tot en met 6,01 meter foutloos bleef en daarna drie keer voor 6,15 meter - een nieuw wereldrecord - ging. Dat lukte niet, maar hij won wel ruim: de Belg Ben Broeders werd met 5,73 meter tweede, voor de 5,53m van Sam Kendricks.

Polsstokhoogspringen vrouwen
Bij de vrouwen was het allemaal wat minder spectaculair: de Britse Holly Bradshaw won met 4,69 meter, voor het Zweedse duo Angelica Bengtsson (4,62m) en Michaela Meijer (4,52m), die haar derde plek deelde met de Sloveense Tina Sutej.

Hoogspringen vrouwen
Het werd wederom een duel der Oekraïnse jongelingen, gewonnen door het pas 18-jarige fenomeen Yaroslava Mahuchikh - met haar PR van 2,04 meter al slechts centimeters van het wereldrecord verwijderd. Ze won dit keer in 2,00 meter, wat ze in haar derde poging haalde, terwijl landgenote Yuliya Levchenko op 1,98m bleef steken.

1500m mannen
Net als een week eerder in Monaco werd het een duel tussen de Keniaan Timothy Cheruiyot en de jonge Noor Jakob Ingebrigtsen en opnieuw was Cheruiyot net iets te sterk: hij sprintte naar de winst in 3:30,25 minuten, vlak voor de 3:30,74 van Ingebrigtsen en de 3:31,48 van de Australiër Stewart McSweyn.

400m horden vrouwen
Femke Bol pakte in een nette tijd van 54,68 seconden de winst, hoewel ze daarmee haar nationale record niet benaderde. De Oekraïnse Anna Ryzhykova werd in 55,19 tweede, voor de 55,92 van de Noorse Amalie Iuel.

1500m vrouwen
Favoriete Laura Muir wachtte tot de laatste ronde en de Britse maakte het waar: ze snelde weg en won in een vlijmscherpe 3:57,86 minuten, waarmee landgenotes Laura Weightman en Melissa Courtney-Bryant - en ook de Keniaanse Winny Chebet - op zo'n vier seconden gelopen werden.

De wereldrace van Warholm

100m vrouwen
Ajla Del Ponte is in uitstekende vorm en met 11,20 seconden pakte ze haar zevende opeenvolgende zege. Marije van Hunenstijn werd in 11,28 verrassend tweede, voor de sterke Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou (11,32), die het Duitse duo Rebekka Haase en Gina Lückenkemper een fractie van een seconde voor wist te blijven.

800m mannen
Donovan Brazier was de favoriet en dat pakte goed uit: de Amerikaan kwam er in de slotfase uit en won met 1:43,76 minuten zijn tiende van tien races, voor de Canadees Marco Arop (1:44,67) en de Zweedse thuisheld Andreas Kramer (1:45,04), die knap voor de Keniaan Ferguson Rotich bleef.

400m vrouwen
Echt geweldig was het niveau niet, Wadeline Jonathas uit de VS won in 51,94 seconden, voor de Britse Laviai Nielsen (52,16). Plek drie ging naar de Nederlandse Lieke Klaver, die met 52,35 een kleine seconde boven haar persoonlijk record bleef.

Verspringen mannen
Geen grote uitschieters, maar wel een zege voor de Zuid-Afrikaan Ruswahl Samaai, die met 8,09 meter in de 'finale' drie centimeter verder sprong dan de Zweed Thobias Montler. De Fin Kristian Pulli pakte met 8,02 meter de derde plek.

800m vrouwen
Met name de Britse Jemma Reekie was op dreef en met een sterk eindschot snelde ze naar de winst in een keurige 1:59,68 minuten. De Amerikaanse Raevyn Rogers werd met 2:01,02 tweede, voor de Noorse Hedda Hynne (2:01,44).

200m mannen
Adam Gemili pakte de winst, maar de tijd van de Brit was met 20,61 seconden niet bijster indrukwekkend. De Zweed Felix Svensson werd tweede in 20,75 seconden, dezelfde tijd als de Zwitserse nummer drie Silvan Wicki.

Discuswerpen mannen
Voor eigen 'publiek' was Daniel Ståhl de topfavoriet en met 69,17 meter maakte hij dat wederom waar. Simon Pettersson kwam met 67,72 het dichtst bij zijn landgenoot, de Litouwer Andrius Gudzius werd derde met 66,80 meter.

Verspringen vrouwen
Een nieuwe Oekraïnse zege en wel voor Maryna Bekh-Romanchuk, die in de 'finale' naar 6,85 meter sprong. Daarmee klopte ze hinkstapspecialiste Caterine Ibargüen (6,61m), terwijl thuisatlete Khaddi Sagnia met 6,83 meter de derde plek veroverde tegenover de Roemeense Alina Rotaru (6,59m).

Arantxa Rus te sterk voor Van Uytvanck en treft nu S. Williams

Arantxa Rus heeft in de eerste ronde van het WTA-toernooi van Cincinnati de nodige indruk gemaakt. De nummer 72 van de wereldranglijst won met overtuigende cijfers van de Belgische Alison Van Uytvanck, de nummer 58 van de ranking. Rus zegevierde binnen anderhalf uur in twee sets: 6-2 en 6-3.

De twee tennissters kwamen op de WTA Tour nooit eerder tegen elkaar uit. Rus had zich via het kwalificatietoernooi geplaatst voor het hoodstoernooi. In de volgende ronde wacht de Amerikaanse favoriete Serena Williams, die als derde is geplaatst. Williams had een bye voor de eerste ronde. 

Het toernooi van Cincinnati wordt dit jaar vanwege de coronacrisis in New York gehouden. Het evenement geldt als laatste test voor de US Open, die op 31 augustus in New York begint. Rus is voor de US Open direct geplaatst voor het hoofdtoernooi. 

NASCAR opent double header op Monster Mile

In de NASCAR Cup Series staat dit weekeinde alweer de derde double header van het seizoen op het programma, dit keer op de Monster Mile in Dover. Zaterdag werd de eerste race van 311 ronden verreden, zondagavond volgt de tweede.

Het veld werd op gang gezwaaid met Chase Elliott en Denny Hamlin op de eerste rij en Martin Truex, Clint Bowyer, Joey Logano en Jimmie Johnson erachter. De eerste caution was al snel een feit: Erik Jones tikte Kurt Busch de rondte in, waarna Busch stevig de muur raakte.

Na de caution konden we door tot de gpelande competition caution, waarin Austin Dillon en Matt Kenseth - zij kwamen niet naar binnen - de leiding overnamen. Denny Hamlin kwam naar voren, pakte de leiding over en won de eerste stage, ruim voor Dillon, Brad Keselowski, Bowyer en Truex.

Met Hamlin, Truex en Bowyer voorop begon stage twee, waarin verder weinig gebeurde: Hamlin domineerde de stage, alleen Truex bleef een klein beetje in de buurt. Truex en Kyle Busch gingen in de pitstraat voorbij Hamlin naar de leiding, Keselowski volgde op de vierde plek met nog dik honderd ronden te gaan.

Truex hield de leiding soeverein in handen, maar Hamlin kwam er in de slotfase toch weer naartoe en met tien ronden te gaan ging hij er voorbij. Die leiding stond hij niet meer af en Hamlin boekte alweer zijn zoveelste zege van het jaar, voor Truex en Kyle Busch.

Van der Poel klasse apart op NK wielrennen

Mathieu van der Poel is in Drenthe Nederlands kampioen op de weg geworden. Na 27 ronden op en rond de VAM-berg kwam Van der Poel, vooraf al gezien als de grote favoriet, alleen over de finish.

Op 45 kilometer van de streep plaatste de renner van Alpecin de beslissende aanval. Niemand kon Van der Poel, die in 2018 ook al de titel op de weg pakte, volgen en hij reed solo naar de finish.

De sterk rijdende Nils Eekhof pakte op zo'n anderhalve minuut achterstand zilver. Het brons was voor Timo Roosen.

Veel grote namen ontbraken vandaag. Zij zijn in voorbereiding op de Tour de France die komende zaterdag van start gaat en mochten van de Toure-organisatie uit angst voor corona ook niet starten.

Frijns na spannende strijd weer naar DTM-podium

De tweede en laatste DTM-race van het weekeinde op de lange layout van de Lausitzring heeft behoorlijk wat spanning opgeleverd. Tot in de laatste ronden reed het halve veld binnen enkele seconden van elkaar en dus werd op het scherp van de snede gestreden.

Robin Frijns vertrok vanaf poleposition en had teamgenoot Nico Müller naast zich, met Audi-genoot René Rast en BMW-coureur Sheldon van der Linde erachter. Frijns nam bij de start de leiding, Rast schoof voorbij Müller naar plek twee en Van der Linde bleef staan en viel terug naar de allerlaatste plek.

Al vrij snel opende Rast succesvol de aanval op Frijns, die kort daarop weer terugsloeg. Rast was na een klein half uur de eerste van de voorste mannen die zijn stop kwam maken, Marco Wittmann dook ook naar binnen en Müller volgde een ronde later. Ze kwamen achter vier eerder gestopte mannen de baan weer op, waarbij Rast voorbij Müller stak.

Frijns kwam als laatste nieuwe banden halen en kwam op de zevende plek terecht, direct achter Rast en Müller en met Jamie Green - vroeg gestopt - als leider. In het laatste kwartier begon Green wat weg te zakken: Timo Glock ging hem voorbij en Lucas Auer ook, waarna Auer zelfs de leiding in handen nam - de gehele top-8 reed inmiddels binnen vijf seconden.

Glock sloeg voorin terug tegen Auer, Frijns stak voorbij Müller naar de vijfde plek. Frijns probeerde ondertussen wat hij kon, maar kwam met geen mogelijkheid voorbij Rast. Bij het ingaan van de laatste ronde pakte Auer de leiding weer terug van Glock, die gelijk Green in zijn nek had hijgen.

Eindelijk kwam Frijns buitenom voorbij Rast, maar het was te laat om nog voor het podium te kunnen gaan...zo leek het. In de allerlaatste bocht stak de Nederlander zijn Audi nog langs de auto van Green naar de derde plek, maar Auer boekte zijn vijfde DTM-zege en zijn eerste sinds 2017, voor Glock.

Random Pics van de Dag #83

Elke dag (nou ja, zoveel mogelijk) een dosis plaatjes en memes. Random.

Grappig, mooi, bizar, interessant of compleet WTF?!?! Alles kun je hier tegenkomen.

En weet je een onderschrift bij een bepaalde foto? Zet het in de comments (die staan op de laatste pagina!)

Doen plaatjes het niet? Schakel dan je adblocker uit. Liever toch bannervrij FOK!ken? Neem een premium account en steun FOK!

UEFA wil toch nadenken over direct KO-format in slotfase EL en CL

De UEFA wil toch nadenken om de knock-outfase van de Europese competities aan te passen zoals het dit seizoen wordt gespeeld. Het zou inhouden dat de tweeluiken met een thuis en uitwedstrijd zullen verdwijnen en dat daar één duel voor in de plaats komt. UEFA-voorzitter Aleksandar Ceferin is gecharmeerd van de huidige opzet, zo vertelde hij tegenover AP.

Vanwege alle uitgestelde wedstrijden in Europa kwam het slot van het seizoen flink onder druk te staan. De UEFA besloot daarop dat teams in de knock-outfase van de twee grootste clubtoernooien in Europa maar één keer tegen elkaar zouden spelen. In gesprek met persbureau AP vertelt Ceferin dat dit noodgedwongen experiment hem is bevallen.

"Dit systeem met één wedstrijd komt interessanter op mij over dan het andere systeem met twee wedstrijden. Het is een van de interessante dingen die voort zijn gekomen uit deze pandemie. We moesten deze keuze maken, maar we zien nu dat het een heel erg interessant systeem is."

Eerder deze week vertelde Ceferin dat hij het niet zag zitten om vaker een eindtoernooi te maken van de laatste fases van de Champions League en Europa League. De laatste paar wedstrijden van de toernooien werden in Portugal en Duitsland afgewerkt. Het verdwijnen van de tweeluiken behoort dus wel tot de opties. "We hebben er hiervoor nooit aan hoeven denken, maar nu zit het in onze gedachten. We gaan hier zeker over discussiëren tijdens de volgende vergadering."

Ceferin is niet bang dat het grote financiële gevolgen heeft voor de UEFA. Het zijn toch maximaal 14 CL en 14 EL-duels minder in een seizoen. Of het door gaat en in welke vorm zou onderzocht moeten worden. De KO8 in Lissabon is nu alleen mogelijk omdat er geen supporters zijn meegereist en er in een leeg stadion wordt gespeeld. Een Final Four zou onder normale omstandigheden haalbaarder zijn. Mocht het format op de schop gaan dan zal dat in kunnen gaan vanaf het seizoen 2024/2025.  

Bizar einde MotoGP-race Red Bull Ring, Viñales ontsnapt aan megacrash

De Grand Prix van Steiermark in de MotoGP mogen we op z'n zachtst gezegd bijzonder noemen. Op de Red Bull Ring werd bijzonder hevig gestreden om de podiumplaatsen, terwijl een van de toppers ook nog eens ontsnapte aan een keiharde crash.

De race ging van start met Pol Espargaro als eerste KTM-polesitter ooit en Takaaki Nakagami en Joan Mir naast zich. Mir pakte bij de start de leiding, Espargaro kreeg Jack Miller onderdoor en ook Nakagami pakte hem, terwijl Miller gelijk voorbij Mir naar de leiding ging.

Er werd voorin flink geknokt, waarbij Mir de leiding terugpakte en Miller Nakagami weer in zijn nek kreeg. Rins reed vervolgens ronde na ronde een iets kleinere voorsprong bij elkaar op Miller en Nakagami, die op hun beurt weer een dikke twee tellen hadden op Espargaro en Alex Rins.

Brad Binder vertrok als dertiende, maar de Zuid-Afrikaan - deze maand goed voor de eerste KTM-zege ooit - reed ondertussen een stukje achter Rins al op de zesde plek. Na de helft ging het fout voor Maverick Viñales: zijn Yamaha weigerde ineens te remmen en bij dik 200 kilometer per uur stapte de Spanjaard eraf. Een goede keuze, want zijn machine schoot rechtdoor en ging kneiterhard de kussens in, terwijl Viñales gelukkig op de been was.

De Yamaha vloog in de hens en daar was niet veel meer van over, maar belangrijker was dat Viñales in orde was. De rode vlag werd gezwaaid om de boel op te ruimen en het kussen te vervangen en na een flinke onderbreking konden we dan weer door, met Mir, Nakagami en Miller op de eerste startrij.

Mir pakte gelijk weer de leiding met twaalf ronden te gaan, maar Miller kwam er onderdoor en Espargaro sloot aan, voor de sterk vertrokken Miguel Oliveira en KTM-genoot Binder. Die kon de andere twee niet echt volgen, Espargaro en Oliveira gingen langs Mir naar de tweede en derde plek, waarbij ze Miller ook onder druk begonnen zetten.

Met vijf ronden te rijden pakte Espargaro de leiding over van Miller, terwijl Dovizioso op de vijfde plek aansloot bij Mir en er zelfs voorbij ging. Espargaro, Miller en Oliveira reden als koplopers de laatste ronde in, maar het ging zeker niet zomaar op die manier eindigen.

Miller kwam onderdoor bij Espargaro naar de leiding, waarna laatstgenoemde in de laatste bochten uit alle macht de tegenaanval opende. Dat lukte niet, maar dat betekende niet dat Miller won: de twee gingen in de allerlaatste bocht ietwat wijd, waardoor Oliveira erlangs kwam en als eerste Portugees ooit een zege boekte in de koningsklasse van de motorsport, voor Miller en Espargaro.

Flinke ophef over Netfix film Cuties

Er is een flink schandaal gaande rondom de Netflix-film Cuties. Wokeness kent geen grenzen. De Franse film Cuties (Mignonnes) is pas op 9 september te zien, maar er is al enorme ophef ontstaan over de voor de film gebruikte poster en omschrijving. De poster zou kinderen onzedelijk in beeld brengen.

Er zijn al 150.000 handtekeningen ingezameld om deze film tegen te houden.

Zie ook Bowlestrek en Nerdrotic met hun items hier over op;

Op zijn YouTube channel staat nog een video over dit onderwerp.

Live meekijken naar demonstratie tegen de coronamaatregelen op Malieveld

Op dit moment wordt er op het Malieveld opnieuw gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Deze demonstratie is georganiseerd door het Algemeen Burger Collectief en de actiegroep Viruswaarheid. De politie Den Haag heeft al duidelijk aangegeven dat ze de demonstratie veilig en ordelijk willen laten verlopen, en daarom zichtbaar aanwezig zijn. De politie staat in nauw contact met de organisatie van de demonstratie en de demonstranten.

Hier een aantal livestreams via Facebook, livestream 1  , livestream 2  ,  livestream 3   en livestream 4 via Facebook, deze streams worden gestreamd door  tegenstanders van de coronamaatregelen.

Moto2-race Steiermark beslist op centimeters en regeltjes

De Grand Prix van Steiermark in de Moto2 is uitgelopen op een mooie race, die achter het groene tafeltje beslist werd. Op de Red Bull Ring in Oostenrijk werd met name in de slotfase flink gestreden.

De lichten sprongen uit met op de eerste rij Aron Canet, Jorge Martin en Tetsuta Nagashima. Martin pakte bij de start de leiding, Canet en Nagashima volgden en Augusto Fernandez kwam er met Remy Gardner en Thomas Lüthi achteraan - tot Fernandez aan het eind van de eerste ronde onderuit gleed.

Canet kon in de tweede ronde inpakken: hij probeerde naar Martin toe te remmen, een actie die in het grind eindigde. Nog een ronde later ging het in de subtop alweer fout: Sam Lowes kwam weer eens veel te lomp aanremmen, waardoor hij Somkiat Chantra en Jorge Navarro onderuit kegelde, waarbij Chantra op zijn hoofd geraakt werd door Navarro, ogenschijnlijk zonder al teveel problemen.

Lowes ging nog eens onderuit en kreeg vervolgns een zwarte vlag: hij mocht eindelijk inpakken. Martin en Nagashima gingen aan kop, Gardner en Marco Bezzecchi sloten aan. Beiden gingen voorbij Nagashima, die aan moest proberen haken, terwijl Martin vooraan een langzaam groter wordend gaatje sloeg naar Bezzecchi en Gardner.

In de laatste ronden kwam Bezzecchi alsmaar dichter bij Martin, die volle bak door moest rijden. Het was precies genoeg voor de Spanjaard: hij hield nét genoeg over om zijn tweede opeenvolgende zege te pakken, voor Bezzecchi en Gardner, die zo zijn tweede podiumplek pakte. Bo Bendsneyder kwam er weer niet aan te pas en reed louter mee in het achterveld.

Daar bleef het echter niet bij, want kort na de finish bleek dat Martin in de laatste ronde in een van de laatste bochten een paar centimeter buiten de baan had gereden en dus werd hij één plek teruggezet. Bezzecchi pakte zo ineens zijn eerste Moto2-zege.

De Bazaar weigert sluiting, laat de Gemeente maar komen!

Op last van de veiligheidsregio Kennemerland moet De Bazaar in Beverwijk 4 hallen sluiten vanaf vandaag. Dit bericht werd gisteravond laat aan De Bazaar meegedeeld. De Bazaar weigert nu de hallen te sluiten en deze hallen zijn nog gewoon voor iedereen toegangelijk. De Bazaar is van mening dat de Gemeente Beverwijk de boel maar dicht moet komen gooien.

Honderden ondernemers zouden het nakijken hebben gehad door de plotselinge sluiting van de hallen, daarom heeft De Bazaar besloten geen gehoor te geven aan de opdracht van Veiligheidsregio Kennemerland.
(Zie ons vorig bericht over de plotselinge sluiting hier)

Er zijn vannacht met spoed alternatieve kramen voor de gedupeerde ondernemers gerealiseerd aan de Randweg, maar dit biedt geen goed alternatief. Veel marktkooplieden hebben inkopen voor vandaag en zullen nu een groot deel hiervan niet meer kunnen gebruiken. 

De bazaar heeft op hun website een speciale pagina geplaatst waar ze een fotoverslag van vandaag bijhouden.

Eerste Moto3-zege voor Vietti in Grand Prix van Steiermark

Op de Oostenrijkse Red Bull Ring is de eerste en in principe enige Grand Prix van Steiermark verreden in de Moto3. Het werd weer een grotendeels typische Moto3-race: grote kopgroep, weinig verschillen en spannend tot het eind.

Met Gabriel Rodrigo, Raul Fernandez en Tatsuki Suzuki op de eerste rij sprongen de lichten op groen, maar Tony Arbolino pakte de leiding. De eerste drie volgden hem, Celestino Vietti, Deniz Öncü, Ai Ogura, John McPhee, Albert Arenas en Darryn Binder completeerden de top-10 na een kleine ronde.

Zo kabbelde de race verder voort, zoals dat in de Moto3 gaat: veel positiewisselingen, maar niemand die een echt verschil kon maken en halverwege reed Arbolino alsnog aan de leiding. Met vijf ronden te gaan ging het rond de derde plek fout: Öncü verremde zich en kegelde Tech 3-teamgenoot Ayumu Sasaki hard onderuit.

Met een man of acht in de kopgroep ging men de slotfase in, tot McPhee - de nummer twee in het WK - kort voor de laatste ronde onderuit schoof. Vietti had de leiding inmiddels in handen, alleen Arbolino volgde nog echt en plaatste nog een laatste aanval. Die slaagde niet en Vietti pakte zijn eerste zege, voor Arbolino en Ogura.

Dit zijn de (nieuwe) leden van The Suicide Squad

David Ayers Suicide Squad was in 2016 geen onverdeeld succes; onder critici en fans waren de reacties gemengd. Maar er ligt voldoende potentie in het idee van een groep kleurrijke criminelen die worden ingezet om de held uit te hangen, en als iemand dat goed kan vertellen is het wel Guardians of the Galaxy-regisseur James Gunn. 

In een panel voor DC FanDome (waar ook de eerdere trailers voor Wonder Woman 1984, Justice League en The Batman vanaan komen) werd de nieuwe cast voorgesteld en een featurette vertoond waarin we de eerste beelden uit de film zien. De cast is flink groter; naast enkele terugkerende castleden (zoals Margot Robbie als Harley Quinn, Viola Davis als Amanda Waller, Joel Kinnaman als Rick Flag) zijn er ook nieuwe leden van Task Force X. Hoewel alle castleden al maanden geleden bekend zijn gemaakt worden ze in deze video met hun personages allemaal nog eens aan je voorgesteld.

Verwacht een hoop lol in deze film, want de toon zal een stuk lichter zijn dan in Ayers voorganger. In deze featurette wordt nog eens extra benadrukt dat The Suicide Squad probeert om daadwerkelijk wat nieuws te laten zien.

The Suicide Squad, met eh, al die namen die je hierboven in de video zag, verschijnt volgend jaar augustus.

Robert Pattinson is de wreker in eerste trailer voor The Batman

Naast al het nieuws over Ben Affleck in The Flash en de nieuwe trailer voor Justice League zou je bijna vergeten dat er volgend jaar gewoon een nieuwe Batman-film in de bioscopen verchijnt: Matt Reeves' The Batman, met Robert Pattinson in de titelrol. In een eerste trailer maken we kennis met zijn bondgenoot James Gordon en natuurlijk de Batman zelf.

De film speelt zich in een alternatief universum af ten opzichte van de andere DC-films. Daarom wordt James Gordon hier niet door J.K. Simmons, maar door Jeffrey Wright gespeeld en hoeft deze jongere Bruce Wayne niet per sé gespeeld te worden door iemand die op Ben Affleck lijkt. Hoe deze film uiteindelijk toch gaat aansluiten op de andere films, óf dat überhaupt gaat gebeuren en of er plannen zijn de film onderdeel te laten zijn van een nieuwe, eigen Batman-trilogie is allemaal nog niet bekend (en totdat we de film hebben gezien misschien ook niet echt relevant).

The Batman, met Robert Pattinson als Bruce Wayne, Zoë Kravitz als Selina Kyle, Paul Dano as Edward Nashton, Jeffrey Wright als James Gordon, John Turturro als Carmine Falcone, Peter Sarsgaard als Gotham D.A. Gil Colson, Barry Keoghan als Officer Stanley Merkel, Jayme Lawson als burgemeesterskandidaat Bella Reál, Andy Serkis als Alfred Pennyworth en Colin Farrell als Oswald Cobblepot, verschijnt op 1 oktober 2021 in de bioscoop.

De eerste beelden uit de Justice League Snyder Cut openen met Darkseid

Aangezien de Snyder Cut van het oorspronkelijk in 2017 verschenen Justice League twee keer zo lang duurt als de theaterversie is er veel materiaal dat we nog niet gezien hebben. Dat materiaal is gebruikt in de eerste teaser trailer voor Zack Snyders versie van wat oorspronkelijk zijn film was.

Zoals eerder al bekend werd is Zack Snyder bezig zijn versie van Justice League af te maken om op HBO Max te vertonen, de streamingdienst die eerder dit jaar in de VS van start ging. Tijdens het online evenement DC FanDome was er een panel over de film waarin werd bevestigd dat de film inderdaad vier uur duurt en om die reden wordt aangeboden als een miniserie van vier afleveringen. Buiten de VS bestaat bovendien de kans dat de film als een enkele uitgave in bijvoorbeeld bioscopen komt; hier wordt nog over nagedacht.

De trailer die tijdens het panel werd vrijgegeven (en gisteren van tevoren al even uitlekte) toont bijna alleen beelden die we nog niet eerder hebben gezien, en veel van die beelden sluiten aan op momenten die in de eerste trailers voor de film, in 2017, getoond werden maar uiteindelijk niet in de film terecht kwamen, zoals het ongeluk van Victor Stone (Cyborg) of een scène waarin Barry Allen (The Flash) het leven redt van Iris West. Ook heeft de schurk van de film, Steppenwolf een beter uitgewerkt ontwerp gekregen en krijgt de Knightmare-scène uit Batman v Superman: Dawn of Justice een vervolg met een beeld van opperschurk Darkseid.

Zack Snyders Justice League verschijnt volgend jaar op HBO Max, maar het is nog niet bekend wat de exacte datum is. Ook is nog niet bekend wat voor ons de opties zullen zijn om de film, of miniserie, te bekijken, maar de tijd zal het leren.

FOK! Wat een weer: een ratjetoe

Hallo vriendinnen en vrienden!

Ik zat gisteren op het terras in een zeer belangrijke vergadering. Het weer daarbij was prima, misschien net iets te fris en te winderig, maar wel prima uit te houden. Voor het zover was trokken er 's ochtends en 's middags een aantal stevige buien over het land. Bij mij in Haarlem viel meer dan 10 mm. Vervolgens trok die lijn over een groot deel van het land heen. Er kwam ook onweer voor en lokaal best wel wat regen. 

In de middag klaarde het vervolgens weer breed op, en kon ik in een ontspannen sfeer vergaderen op het terras.

Vandaag krijgen we eigenlijk een herhaling van gisteren. In de ochtend buien in het kustgebied en s'middags vooral in het binnenland. Ik denk echter wel dat het zwaartepunt nu in het zuiden komt te liggen. Daarbij is wederom onweer mogelijk. Dit vooral iets later op de dag. De maxima zijn zeer bescheiden met 19 op de Wadden tot 22 in het zuiden. Ik denk echter dat niemand daar rouwig om is. De wind is westelijk en neemt in vergelijking met gisteren wel iets af, zo tussen de kracht 4 en 5. 

Fijne zondag!  

En handen boven de dekens hé.  

Meer weer op FOK!

 Dreigende onweerswolk (Foto: Scherpschutter)
Dreigende onweerswolk van afgelopen week bij Scherpschutter. (Foto:Scherpschutter)

Zandvoortbui (Foto: DJMO)
Zandvoort aan zee met een dreigende lucht. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Suicide Squad gaat de Justice League aan in nieuwe Rocksteady game

Rocksteady Games, de makers van de Batman: Arkham-serie, zijn terug met een nieuwe game: Suicide Squad: Kill the Justice League.

Brainiac heeft controle over de helden van de Justice League en de Suicide Squad bestaande uit Harley Quinn, Captain Boomerang, Deadshot en King Shark zijn gedwongen om samen te werken om de Justice League tegen te houden. Creëer chaos in Metropolis.

Suicide Squad: Kill the Justice League komt uit in 2022 voor PlayStation 5, Xbox Series X en pc.

Deel Oosterse markt Beverwijk dicht op last VR Kennemerland

Rond middernacht bereikte De Bazaar het nieuws dat de Veiligheidsregio Kennermeland heeft besloten per ingang van zondag 23 augustus a.s. Hal 30 tot en met Hal 33 voor twee weken te sluiten.

De Bazaar is verrast dat deze beslissing midden in de nacht tot stand is gekomen. Dit besluit leidt dan ook tot grote verbazing bij De Bazaar. Afgelopen vrijdag is er nog een overleg geweest met de voorzitter van de veiligheidsregio Marianne Schuurmans en loco burgemeester Sergio Ferraro. Toen is besproken dat bezoekers op sommige plaatsen zich niet goed aan de 1,5 meter regel houden. Echter is daar ook besproken dat nog er nog steeds mogelijkheden zijn tot escalatie van maatregelen. Een van de maatregelen zou een brief vanuit gemeente en veiligheidsregio zijn om huurders op het hart te drukken bezoekers tot afstand te manen. 

Eén van de afspraken is als een BOA constateert dat het ergens te druk is, er op dat moment direct overleg plaatsvindt, zodat er bijgestuurd kan worden. In de praktijk wordt dat doorgaans achteraf gedeeld en is er dus niets meer aan te doen. Controle van BOAs van afgelopen zaterdag leidden niet tot een verzoek tot sluiting, omdat er geen overtredingen werden geconstateerd.

De Bazaar is vrij toegankelijk winkelgebied, waar ruim 2500 ondernemers hun brood verdienen. En De Bazaar had graag gezien dat er meegedacht werd over oplossingen over het handhaven van 1,5 meter. Want zoals blijkt is dit overal in het land een probleem, neem bijvoorbeeld de stranden e.d. De Bazaar heeft dan ook het gevoel dat de Veiligheidsregio dit onverwachtse besluit dan ook meer om politieke redenen dan om volksgezondheidsredenen heeft genomen.

George Zapantoulis, Algemeen Directeur De Bazaar: "Wij hebben geen idee wat we nog meer kunnen doen, aangezien we niet de wettelijke mogelijkheden hebben om de regels ook kracht bij te zetten door beboeten of weigeren van mensen. Los van het feit als dit wel zou mogen, hoe je dit dan in de praktijk zou moeten uitvoeren. Ik betreur het dat op deze manier de besluitvorming tot stand is gekomen, aangezien er vrijdag nog een overleg is geweest en dit koud op ons dak valt en vele honderden ondernemers hiermee hard getroffen worden".

Om het leed enigzins te verzachten van de ondernemers die getroffen worden door het sluiten van de hallen, biedt De Bazaar deze ondernemers een kraam aan op de Randweg.

De organisatie van het plaatsen van de kramen vindt op dit moment plaats, zodat dat morgen gereed is.

Weer DTM-podium voor Frijns

Robin Frijns heeft alweer zijn derde DTM-podium in vijf races te pakken. Op de Grand Prix-layout van de Lausitzring, waar het zaterdag behoorlijk vochtig was, pakte de Nederlander in de eerste race een derde plek.

De Audi's domineerden weer en met Nico Müller wederom op pole en René Rast, Frijns en Mike Rockenfeller erachter sprongen de lichten op groen. Müller kende een prima start en kreeg teamgenoot Frijns achter zich aan, Philipp Eng schoof door naar de derde plek, hoewel de slecht vertrokken Rast die rap terugpakte.

Na een goede twintig minuten waren de verschillen fors: Müller reed alleen op kop, Frijns volgde en had op zijn beurt Rast en Eng ruim achter zich. De Zwitserse achterblijver Fabio Scherer was de eerste die zijn regenbanden in kwam ruilen, Sheldon van der Linde en Harrison Newey volgden een rondje later.

Eng was kort daarop de eerste van de voorste mannen die naar binnen kwam, Frijns, Rast en Rockenfeller kwamen een ronde later binnen. Nóg een ronde later wisselde Müller zijn banden in: hij kwam voor Frijns de baan op, maar de Nederlander ging er - net als Eng - op zijn inmiddels opgewarmde banden soepel voorbij en pakte de leiding.

Ook Marco Wittmann kwam voorbij Müller, die Rast in zijn nek en langszij kreeg. Rast schoof vervolgens langs Eng, die ook al gepasseerd was door Wittmann. Met een klein kwartier te rijden passeerde Rast ook Wittmann, waardoor hij de jacht op leider Frijns kon openen. De Nederlander had het weer eens moeilijk met de banden en in de slotfase kwam Rast wel érg dicht in de buurt.

Met zeven minuten te rijden kwam Rast voorbij Frijns, die op moest gaan passen voor Müller. Dat lukte een paar minuten, daarna kwam de Zwitser er voorbij. Rast's zege kwam niet meer in gevaar, Müller eindigde als tweede en Frijns pakte wederom een niet onverdienstelijke podiumplek.

Eerste MotoGP-pole ooit voor KTM

KTM heeft de allereerste poleposition te pakken in de MotoGP. Pol Espargaro mag zondag vanaf de eerste plek beginnen aan de Grand Prix van Steiermark op de Red Bull Ring, waar een week eerder de tumultueuze Oostenrijkse Grand Prix verreden werd.

Espargaro noteerde de snelste tijd en zag dat niemand daar in een laatste poging nog aan kwam. De verrassend sterke Takaaki Nakagami opende de aanval, maar zijn rondetijd werd afgepakt omdat hij buiten de baan kwam, hoewel hij op 0,022 seconden alsnog een erg knappe tweede plek pakte. Johann Zarco completeert op 0,052 seconden met zijn Ducati de eerste startrij.

Met Joan Mir (Suzuki), Jack Miller (Ducati) en Maverick Viñales (Yamaha) staan ook op de tweede rij drie fabrikanten, net als op rij drie: Alex Rins (Suzuki), Miguel Oliveira (KTM) en Andrea Dovizioso (Ducati), die met zijn negende plek alsnog binnen slechts drie tienden van de poleposition van Espargaro zat.

In de Moto2 ging de pole naar Aron Canet, zijn eerste van het jaar. Op zijn Speed Up was hij te snel voor de Kalex-armada, aangevoerd door Jorge Martin (+0,118) en Tetsuta Nagashima (+0,370). Bo Bendsneyder komt er steeds minder aan te pas en start zondag vanaf de 26e plek.

Gabriel Rodrigo pakte in de Moto3 zijn eerste pole van 2020, hoewel het er behoorlijk om spande: Raul Fernandez gaf slechts 0,012 seconden toe en met Tatsuki Suzuki op 0,064 tellen zat de hele eerste rij bijzonder dicht bij elkaar.

De Moto3 trapt de racedag zondag om 11.00 uur af, om 12.20 uur gevolgd door de Moto2. Om 14.00 uur gaan de lichten op groen voor de MotoGP.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.