UEFA wil toch nadenken over direct KO-format in slotfase EL en CL

De UEFA wil toch nadenken om de knock-outfase van de Europese competities aan te passen zoals het dit seizoen wordt gespeeld. Het zou inhouden dat de tweeluiken met een thuis en uitwedstrijd zullen verdwijnen en dat daar één duel voor in de plaats komt. UEFA-voorzitter Aleksandar Ceferin is gecharmeerd van de huidige opzet, zo vertelde hij tegenover AP.

Vanwege alle uitgestelde wedstrijden in Europa kwam het slot van het seizoen flink onder druk te staan. De UEFA besloot daarop dat teams in de knock-outfase van de twee grootste clubtoernooien in Europa maar één keer tegen elkaar zouden spelen. In gesprek met persbureau AP vertelt Ceferin dat dit noodgedwongen experiment hem is bevallen.

"Dit systeem met één wedstrijd komt interessanter op mij over dan het andere systeem met twee wedstrijden. Het is een van de interessante dingen die voort zijn gekomen uit deze pandemie. We moesten deze keuze maken, maar we zien nu dat het een heel erg interessant systeem is."

Eerder deze week vertelde Ceferin dat hij het niet zag zitten om vaker een eindtoernooi te maken van de laatste fases van de Champions League en Europa League. De laatste paar wedstrijden van de toernooien werden in Portugal en Duitsland afgewerkt. Het verdwijnen van de tweeluiken behoort dus wel tot de opties. "We hebben er hiervoor nooit aan hoeven denken, maar nu zit het in onze gedachten. We gaan hier zeker over discussiëren tijdens de volgende vergadering."

Ceferin is niet bang dat het grote financiële gevolgen heeft voor de UEFA. Het zijn toch maximaal 14 CL en 14 EL-duels minder in een seizoen. Of het door gaat en in welke vorm zou onderzocht moeten worden. De KO8 in Lissabon is nu alleen mogelijk omdat er geen supporters zijn meegereist en er in een leeg stadion wordt gespeeld. Een Final Four zou onder normale omstandigheden haalbaarder zijn. Mocht het format op de schop gaan dan zal dat in kunnen gaan vanaf het seizoen 2024/2025.