FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 6 juli 2020

Dumoulin niet op NK wielrennen

Tom Dumoulin doet op 23 augustus niet mee aan het NK wielrennen op de weg. Dumoulin, die het NK vorig jaar moest missen door een knieblessure, zegt de voorkeur te geven aan een Frans trainingskamp als voorbereiding op de Tour de France die zes dagen later begint.

Overigens is de kans klein dat Dumoulin, de wereldkampioen tijdrijden van 2017 en drievoudig Nederlands kampioen in deze discipline, eind september bij de WK in Zwitserland de tijdrit gaat rijden. Die wedstrijd staat namelijk gepland op de slotdag van de Tour de France. "En die wil ik uitrijden,ook al doe ik zelf niet mee voor het klassement," aldus de renner.

Steeds meer deskundigen scharen zich achter coronacriticus De Hond

Opiniepeiler Maurice de Hond is al maanden de luis in de pels van, onder andere, het RIVM. De Hond hekelt het beleid van het Rijksinstituut en onderbouwt dat met feiten en publicaties. Het RIVM luisterde echter nooit serieus, maar nu scharen meer en meer deskundigen zich achter de adviezen van De Hond.

Het weer toelaten van grote aantallen mensen bij binnenbijeenkomsten zónder expliciete aandacht voor ventilatie, is een groot risico voor de volksgezondheid. Daarvoor waarschuwen deskundigen in navolging van De Hond, die al maanden pleit voor betere ventilatie en verminderd risico op besmetting in de buitenlucht.

Sinds 1 juli gelden voor binnenbijeenkomsten geen maximum aantal bezoekers meer, mits gegarandeerd wordt dat deze bezoekers anderhalve meter afstand kunnen houden. Het RIVM blijft bij het advies om zich aan de ventilatie-eisen van het Bouwbesluit te houden.

Binnenklimaatexpert Atze Boerstra: "Mensen actief aansporen om zoveel mogelijk te ventileren, wat kan daar op tegen zijn? Wie weet hoeveel besmettingen je daar mee voorkomt."

Collega Francesco Franchimon kan dat alleen maar beamen. "Op andere gebieden wordt wel gekozen voor 'better safe than sorry', waarom hier dan niet?"

Brandbrief aan WHO
236 internationale wetenschappers stuurden een brandbrief naar de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) met een aanbeveling om meer aandacht te schenken aan de virusoverdracht via aerosolen, kleine waterdruppeltjes. 

De WHO vindt dat vooral grotere waterdruppeltjes, zoals gevormd door hoesten of niezen een groter gevaar vormen, maar meer en meer deskundigen raken overtuigd dat de aerosolen in combinatie met slechte ventilatie een veel groter gevaar voor de volksgezondheid vormen. Het RIVM wil meer bewijs zien.

"De normen in het Bouwbesluit zijn echt minimumeisen, waarin geen rekening is gehouden met infectieziekten”, zegt Franchimon. "Je hebt echt meer verse lucht in binnenruimtes nodig." Philo Bluyssen, hoogleraar aan de TU Delft: "De voorschriften in het Bouwbesluit zijn niet gericht op gezondheid. Het voldoet niet.”

Medische achtergrond
De problemen liggen bij degenen die bij de bestrijding van het coronavirus in Nederland zijn betrokken. Dat zijn bijna allemaal wetenschappers met een medische achtergrond en zij geloven niet in virusoverdracht via de lucht.

Bluyssen zegt dat er voorbeelden zat zijn. "Bij koren of slachthuizen, er zijn voorbeelden in overvloed."

Niet naleven Bouwbesluit
Als laatste is er grote kritiek op het überhaupt naleven van de ventilatie-eisen zoals beschreven in het Bouwbesluit. "Ik durf te zeggen dat 20 tot 30 procent niet voldoet aan de eisen in het Bouwbesluit. Of dat nou kroegen, scholen of kantoren zijn", aldus binnenklimaatexpert Atze Boerstra.

De controle is gewoon minimaal. "De afdeling bouw- en woningtoezicht van de gemeente controleert bij een nieuw gebouw aan de hand van de bouwtekeningen of de ventilatie voldoet. Maar als het gebouw eenmaal in gebruik is, wordt er zelden meer gecontroleerd", aldus Boerstra.

De wetenschappers erkennen dat het virus niet alleen via aerosolen overdraagbaar is, maar dat ook grotere druppels en direct contact een grote rol spelen in virusoverdracht. "Accepteer nou gewoon dat er een derde route is: via de lucht. Als we weer met honderden mensen in een ruimte samen willen komen, moeten we daar echt rekening mee houden."

Peter R. de Vries nuanceert misdrijven Epstein

Misdaadverslaggever Peter R. de Vries meldde vrijdagavond in topamusementsprogramma RTL Boulevard dat de wereld de misdrijven van zedendelinquent Jeffrey Epstein en zijn madam Ghislane Maxwell moet nuanceren.

"Er zijn geen meisjes de struiken ingetrokken en met de mes op de keel tot iets gedwongen, he", aldus De Vries, die vindt dat de meisjes 'verleid' of 'geronseld' zijn. "De meisjes zijn vrijwillig keer op keer naar dat landgoed afgereisd."

Het feit dat het om minderjarige meisjes gaat en dat sommigen op een eiland werden vastgehouden gaat er bij de nobele misdaadverslaggever niet in. "Als het om meerderjarige meisjes ging, dan was er gewoon geen misdrijf. Dan ga je gewoon ergens vrijwillig naartoe."

De verklaringen van een aantal van de misbruikte meisjes die zich wel degelijk gedwongen voelden om Epstein en zijn gasten te verwennen doet weinig met De Vries. "Ze zijn uitgebuit. Het feit dat het minderjarige meisjes waren maakt het natuurlijk een misdrijf, maar het is natuurlijk wel iets anders dan de klassieke verkrachting", zo besluit De Vries zijn relaas.

Linssen alsnog naar Feyenoord

Feyenoord heeft Bryan Linssen alsnog aangetrokken. In mei leken de Rotterdammers nog naast de komst van de Limburger te grijpen, maar Linssen tekent alsnog bij Feyenoord. De 29-jarige aanvaller heeft een contract voor drie jaar getekend.

"Het is geen geheim dat we al langer gecharmeerd zijn van Bryan", licht technisch directeur Frank Arnesen toe op de website van Feyenoord. "Zowel voor hem als voor ons is dit een stap vooruit."

Eerder werden de onderhandelingen nog gestopt omdat beide partijen niet nader tot elkaar konden komen. "Ik schrok heel erg van hun eerste voorstel en hield er geen fijn gevoel aan over. Het was duidelijk dat ik geen eerste keuze was voor Feyenoord", zei Linssen twee maanden geleden.

Nu zijn de Rotterdammers en Linssen er toch uitgekomen met elkaar en speelt hij volgend seizoen alsnog voor zijn droomclub.

Linssen maakte in 2008 zijn debuut in het betaald voetbal in het shirt van Fortuna Sittard. De geboren Limburger kwam uiteindelijk via MVV, VVV-Venlo, Heracles Almelo en FC Groningen bij zijn huidige club Vitesse terecht. Daar speelde hij 113 wedstrijden en was de aanvaller goed voor 47 doelpunten. In totaal heeft Linssen 88 doelpunten gemaakt in de eredivisie.

Hoofdredacteur Gaykrant opgepakt op verdenking zedendelict

Een 44-jarige Amsterdammer is opgepakt op verdenking van een zedendelict. Volgens verschillende media gaat het om de hoofdredacteur van de Gaykrant. Adjunct-hoofdredacteur Paul Hofman heeft de taken van Hans P. overgenomen.

Tegen de NOS zegt Hofman dat het nieuws als donderslag bij heldere hemel kwam. "We zijn ontzettend geschrokken, dit doet ons allemaal veel. Als er sprake is van laakbaar gedrag, dan nemen we daar afstand van."

De Gaykrant begon in 1980 als papieren blad. In 2013 viel het doek, als gevolg van dalende advertentie-inkomsten en lezersaantallen. In 2017 maakte de Gaykrant een doorstart als digitaal platform, met Hans P. als hoofdredacteur.

Op de eigen website meldt de Gaykrant dat P. om persoonlijke omstandigheden is teruggetreden. "De Gaykrant is Hans als oprichter en hoofdredacteur van de hernieuwde Gaykrant veel dank verschuldigd."

Eind augustus toch EK op de weg

Er zal dit jaar toch het EK wielrennen op de weg worden georganiseerd. Het EK wordt van 24 tot en met 28 augustus in het Franse Plouay gehouden.

Voordat de coronapandemie roet in het eten gooide, zou het EK in september in het Italiaanse Trentino worden verreden. Dat werd met een jaar uitgesteld. In de nieuwe volle wielerkalender voor de rest van dit jaar heeft de Europese wielerbond een gaatje weten te vinden om toch dit jaar het EK te houden.

De nationale kampioenschappen vinden in het weekend van 22 en 23 augustus plaats en gelijk daarna dus het EK. Een dag na het einde van het EK start de Tour de France.

Xbox Games Showcase op 23 juli

Microsoft kondigt de Xbox Games Showcase aan. De showcase vindt plaats op 23 juli en gaat ons een aantal first-party titels tonen, waarschijnlijk komen een aantal third-parties ook voorbij.

De presentatie begint om 18:00 uur Nederlandse tijd. Om 17:00 uur Nederlandse tijd vindt er een pre-show plaats met Geoff Keighley. We gaan ongetwijfeld een flinke demonstratie krijgen van Halo Infinite, de rest is nog even afwachten.

Brama ontvangt excuses van Boschker en verlengt bij FC Twente

Wout Brama blijft nog minimaal één jaar actief bij FC Twente. De club uit Enschede heeft maandag bekendgemaakt dat de 33-jarige middenvelder een nieuw contract heeft getekend voor een seizoen. Zijn vorige verbintenis liep eind vorige maand af. "Het is goed dat Wout ook komend seizoen deel uitmaakt van de selectie."

"Hij heeft nog steeds de voetballende kwaliteiten om van waarde te kunnen zijn voor FC Twente. Bovendien is het is belangrijk dat er ervaring in de groep zit; hij kan als geen ander spelers bij de hand nemen, zowel binnen als buiten het veld", reageert technisch directeur Jan Streuer.

Brama raakte vorig seizoen op een zijspoor onder de inmiddels vertrokken trainer Gonzalo Garcia. In een uitgelekt gesprek met supporters spraken zowel Garcia als keeperstrainer Sander Boschker bijzonder negatief over de rol van Brama binnen de Twente-selectie.

"Gelukkig heb ik vorige week met Sander Boschker de problemen van vorig seizoen uit kunnen praten", reageert Brama op de clubwebsite. "De manier waarop ik tijdens het bewuste gesprek met supporters na afloop bij FC Emmen werd neergezet vond ik niet kunnen."

"Ik zet daar nu een streep onder, dat ligt achter ons. We gaan verder, we hebben elkaar hard nodig. Ik heb er heel veel zin in", aldus Brama, die net als Boschker het woord krijgt op de clubsite.

"Vorige week hebben Wout en ik elkaar inderdaad uitgebreid gesproken", reageert Boschker, die zijn excuses heeft aangeboden. "De manier waarop ik tijdens het bewuste gesprek over Wout heb gesproken was niet goed. Het beeld dat ik van Wout heb geschetst was niet correct."

"Dat heb ik met Wout kunnen bespreken en ik heb daarvoor mijn excuses aangeboden. We hebben afgesproken om het achter ons te laten. Het is mooi dat Wout voor de club behouden blijft."

Ook algemeen directeur Paul van der Kraan is blij met het aanblijven van Brama. "Vorig seizoen kwam Wout na een gesprek tussen staf en supporters in een kwaad daglicht te staan. Zo ken ik Wout helemaal niet", aldus Van der Kraan.

"De manier waarop we daarna met de situatie zijn omgegaan was niet goed. Het kan niet zo zijn dat er op die manier openlijk over een werknemer wordt gesproken, dat is FC Twente onwaardig en daarvoor zijn excuses op zijn plaats."

"We wensen Wout een goed seizoen toe en uiteindelijk hopen we dat hij ook daarna van waarde gaat zijn voor FC Twente, in welke vorm dan ook."

Aanhouding in oplichting met COVID-19 artikelen

De FIOD heeft vandaag in Amsterdam een 47-jarige vrouw aangehouden die verdacht wordt van oplichting en witwassen van crimineel verkregen geld. Vermoedelijk is zij betrokken bij de oplichting van een Amerikaans bedrijf dat in Nederland voor 249.000 euro nitril handschoenen voor de medische sector heeft besteld, die vervolgens niet zijn geleverd. De woning van de verdachte is doorzocht en fysieke en digitale administratie zijn in beslag genomen. Inmiddels is beslag gelegd op banktegoeden.

Het strafrechtelijk onderzoek staat onder leiding van het het Functioneel Parket.

De coronacrisis haalt bij heel veel mensen het beste naar boven. Helaas zien sommigen kansen voor fraude. Misbruik maken van de coronacrisis is maatschappelijk onacceptabel. De opsporingsdiensten en het OM geven prioriteit aan de bestrijding van misbruik van deze situatie en treden hiertegen op. Indien mogelijk met een snelle interventie gericht op het stoppen hiervan.

LEGO komt met Home Alone en Seinfeld sets

Via LEGO Ideas kunnen thuisbouwers ideeën voor gave nieuwe LEGO-sets indienen als ze zelf iets bijzonders gebouwd hebben. Elk jaar pikt de speelgoedfabrikant een paar mooie suggesties uit de berg van ideeën die binnen komen. Deze keer is er gekozen voor het huis uit Home Alone, de set van Seinfeld inclusief bijbehorende poppetjes en een typemachine.

Driessen noemt rentree Sneijder 'desastreus' voor Eredivisie

Wesley Sneijder denkt na aandringen van een aantal FC Utrecht-supporters serieus na over een rentree in de Eredivisie. Valentijn Driessen, chef voetbal van De Telegraaf, vindt dit om meerdere redenen geen goed idee. In zijn column in de krant wijst hij onder meer naar het overgewicht van de recordinternational en de ambities van de club om een aanval te doen op de top drie van de Eredivisie.

"Een rentree van Sneijder is leuk, commercieel aantrekkelijk, maar zou voor de sportieve geloofwaardigheid van de Eredivisie desastreus zijn", aldus Driessen.

Driessen noemt de eventuele terugkeer van Sneijder in de Eredivisie een 'onzalig plan'. "Besluit de Eredivisie komend seizoen op een half veld te gaan voetballen, dan moet Wesley Sneijder direct de sportschool in om de overtollige kilo's eraf te trainen."

"Vanaf 12 september spelen ze bij FC Utrecht echter op een veld met afmetingen van 100 bij 50 meter en hebben ze het plan opgevat de aanval op de topdrie in te zetten. Daarom kan er geen plaats zijn voor de inmiddels 36-jarige Sneijder als voetballer."

Waar de terugkeer van Arjen Robben bij FC Groningen door Driessen gezien wordt als een positief signaal voor de status van de competitie, denkt hij daar bij een rentree van Sneijder anders over. "Zelfs als het iemand betreft met de intrinsieke kwaliteiten van Sneijder."

Driessen vindt Sneijder in zijn biografie 'eerlijk over zichzelf en bijzonder zelfkritisch'. "Die eigenschappen moet hij opnieuw tonen en niet meegaan in de waan van de dag."

"De supporters van de Utrechtse harde kern, die hem nu proberen over te halen, zullen Sneijder uitkotsen als hij twee wedstrijden niet levert", stelt Driessen, die het 'onbegrijpelijk' vindt dat technisch directeur Jordy Zuidam en trainer John van den Brom niet direct afstand hebben genomen van de 'opportunistische' gedachte van Sneijder.

"Je gaat oprecht twijfelen aan hun capaciteiten in de rol die ze bij FC Utrecht vertolken, als ze serieus met de terugkeer van een 36-jarige aan de slag gaan. Wees eerlijk naar jezelf, je achterban en Sneijder in plaats van mee te gaan met supportersgedram en je te laten leiden door commerciële motieven."

"Wees bij afwijzing van dit stompzinnige idee niet bang voor Sneijder, want als iemand bestand is tegen de harde werkelijkheid en waarheid is het de kleine Utrechter. Zo bewees hij altijd in zijn carrière als speler", vervolgt Driessen.

"Het valt te hopen dat het bij iedereen bij FC Utrecht - toch gezien als serieuze club - even in het bolletje is geschoten vanwege de festiviteiten ter ere van het vijftigjarige bestaan van de club. Het zou wat zijn als juist bij deze mijlpaal de slechtste beslissing van een halve eeuw FC Utrecht wordt genomen."

Driessen vindt dat Utrecht overigens wel in zee moet gaan met Sneijder. Hij denkt dat de oud-speler van onder meer Ajax, Real Madrid en Galatasaray op een andere manier van grote waarde kan zijn voor de club.

"Als hij fysiek in orde is, kan Sneijder zich als non-playing selectielid op het trainingsveld bewegen tussen de spelers en tegelijk de verbinding zijn naar de technische staf. Het staat namelijk buiten kijf dat Sneijder met al zijn ervaring spelers en staf op het niveau FC Utrecht iets te bieden heeft."

Hamilton niet boos op Verstappen en Leclerc om niet knielen

Voorafgaand aan de eerste Grand Prix van het seizoen in Oostenrijk gaf de Formule 1 een statement af tegen racisme, daarbij knielden diverse coureurs zoals bijvoorbeeld Lewis Hamilton. Zeven coureurs, waaronder Max Verstappen en Charles Leclerc, knielden niet. Hamilton respecteert die beslissing van zijn collega's.

"Ik weet niet waarom sommigen het niet deden, maar al met al moet niemand geforceerd worden tot een scenario waarbij ze moeten knielen terwijl ze dat niet willen", aldus de Mercedes-coureur, zo lezen we op RacingNews365.

"Ik heb nooit verzocht of geëist van iemand dat ze zouden knielen, ik ben er zelfs nooit over begonnen tegenover de coureurs. F1 en de GDPA, de vereniging van de coureurs, brachten het idee naar boven en vroegen of de coureurs dat wilden doen", zo verduidelijkt Hamilton.

De wereldkampioen gaf aan dat knielen niet het belangrijkste is waar het om gaat. "Sommigen zeiden dat ze het niet zouden doen. Ik heb iedereen hun zegje laten doen en heb tegen de rest gezegd 'kijk jongens, ik ga het doen, maar jullie moeten doen waar jullie je goed bij voelen'. Ik ben erg dankbaar voor diegenen die het samen met mij gedaan hebben, ik denk namelijk dat het een krachtig gebaar is."

"Of je het echter nou wel of niet doet, het gaat de wereld niet veranderen. Het probleem is veel groter dan iets wat met een simpel gebaar opgelost kan worden. Persoonlijk vond ik dat iedereen zijn eigen keuze had om te doen wat ze wilden. Ik wil absoluut niet dat anderen zich gedwongen voelen om het te doen, ik wil juist dat ze enthousiast worden om deel uit te maken van de verandering", aldus Hamilton.

Zondag had Verstappen al in een verklaring uitgelegd waarom hij niet zou gaan knielen. "Ik ben erg toegewijd aan gelijkheid en de strijd tegen racisme. Maar ik geloof dat iedereen het recht heeft om zichzelf te uiten op een moment en op een manier die bij hen past. Ik ga vandaag niet knielen, maar respecteer en ondersteun de persoonlijke keuzes die elke coureur maakt", aldus de Nederlander

'Monaco spendeert tientallen miljoenen mogelijk aan fenomeen van PSV'

Donyell Malen staat in de belangstelling van AS Monaco. Le10Sport meldt dat de 21-jarige aanvaller van PSV in beeld is bij de Monegasken als mogelijke opvolger van Wissam Ben Yedder.

Laatstgenoemde spits wordt gelinkt aan een transfer, waardoor de Ligue 1-club wellicht bij de Eindhovenaren uitkomt voor de viervoudig Oranje-international.

Ben Yedder wordt al maandenlang in verband gebracht met een overstap, zoals naar Manchester United en zou volgens Franse media graag een nieuwe stap in zijn loopbaan willen zetten.

De 29-jarige Fransman werd afgelopen zomer voor veertig miljoen euro overgenomen van Sevilla en AS Monaco zou deze zomer eveneens een dergelijke som willen incasseren bij een vertrek.

Bij een verkoop van de ervaren spits richt AS Monaco de pijlen volgens de berichtgeving op Malen. Hoewel de aanvaller sinds december niet meer in actie is gekomen door een blessure en de coronacrisis, ziet AS Monaco veel potentie in 'het fenomeen'.

Malen wist in de eerste seizoenshelft veel indruk te maken met 17 goals en 9 assists in 25 wedstrijden in alle competities.

Malen, die eerder al werd gelinkt aan onder meer Barcelona, Juventus, AC Milan en Napoli, ligt nog tot medio 2024 vast in Eindhoven. Rik Elfrink van het Eindhovens Dagblad meldde eerder op Twitter dat het plan van Malen echter is om komend seizoen weer te gaan scoren voor PSV.

"In de voetballerij is niks honderd procent zeker en geruchten zullen er altijd zijn, maar de intentie is dat hij bij PSV na zijn blessure weer op stoom raakt", aldus de journalist.

Uitspraak wrakingsverzoek Viruswaanzin op 7 juli 2020 te volgen via livestream

Op dinsdag 7 juli 2020 om 13.00 uur doet de wrakingskamer van de rechtbank Den Haag uitspraak in het wrakingsverzoek van Viruswaanzin. Vanwege de coronamaatregelen is de rechtbank niet toegankelijk voor publiek. De uitspraak kan door alle belangstellenden via een livestream worden gevolgd. 

Op donderdag 25 juni jl. werd het kort geding van Viruswaanzin tegen de Staat behandeld. Aan het eind van de behandeling heeft Viruswaanzin de rechter gewraakt. Dit wrakingsverzoek is op 6 juli 2020 behandeld.

Bundeswehr kijkt naar 'coronahonden'

De Bundeswehr onderzoekt of militaire diensthonden aan de geur van iemands speeksel kunnen herkennen of die persoon is besmet met het coronavirus.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door de school voor diensthonden in Ulmen in de Eifel in samenwerking met de burger dierenartsenopleiding in Hannover. Over een kleine maand verwachten de onderzoekers duidelijkheid.

Honden worden al sinds jaar en dag ingezet voor verschillende taken, zoals het opsporen van bijvoorbeeld drugs of springstof. Maar ze kunnen ook ziekten traceren, waaronder verschillende vormen van kanker of een aankomend suikertekort bij diabetici. Met die wetenschap in het achterhoofd ontstond het idee voor het onderzoeksproject. Volgens projectleider dierenarts Esther Schalke beoogt het project de ideale koppeling tot stand te brengen tussen wetenschap en praktijk.

In totaal wordt aan 10 herdershonden, spaniels en retrievers geleerd om het virus te herkennen. Daarbij werken ze met inactieve viruscellen. Volgens de Bundeswehr zijn de viervoeter behoorlijk succesvol. Ze herkennen het virus in ongeveer 80 procent van de gevallen.

De onderzoekers verwachten nog 3 tot 4 weken nodig te hebben voor ze een definitief oordeel kunnen geven. Is dat positief, dan komt de volgende stap en moeten ze nadenken hoe ze de dieren actieve viruscellen op laten sporen. In die fase komt er echter nog een veel belangrijker punt om de hoek kijken, want hoe kun de dieren en hun begeleiders op een veilige manier werken zodat de besmettingsrisico's nihil blijven? Naast Duitsland worden vergelijkbare onderzoeken uitgevoerd in Groot-Brittannië, Finland en Frankrijk.

Van Hanegem weerlegt kritiek op inkomende Feyenoord-transfers

Feyenoord versterkte zich voor het nieuwe seizoen met Mark Diemers en Christian Conteh, terwijl Bryan Linssen vermoedelijk maandag de volgende is. Willem van Hanegem laat zich in zijn column voor het Algemeen Dagblad positief uit over het werk van technisch directeur Frank Arnesen tot dusver. Hij denkt dat de komst van Diemers en Linssen goed kan uitpakken.

Rondom het aantrekken van Diemers en Linssen klonk er enige kritiek vanuit de buitenwacht. "Bij Feyenoord hoor ik: Mark Diemers van Fortuna en Bryan Linssen van Vitesse, maken die het elftal nou beter?"

"Diemers vind ik zelf wel een speler die iets kan, dat kan best eens goed uitpakken in De Kuip. Daar geloof ik wel in", aldus Van Hanegem.

"En Linssen is in de Eredivisie een speler die goals maakt. Feyenoord zoekt het nou eenmaal in een bepaalde vijver en met dat in het achterhoofd kan ik op voorhand best leven met deze namen."

"Oké, het zijn geen publiekstrekkers zoals Arjen Robben bij FC Groningen dat wel is", vervolgt de oud-middenvelder. Hij kijkt uit naar de rentre van Robben. "Die brengt echt wat teweeg in Groningen en in de Eredivisie als geheel."

"Nu al. Ik heb al vaker geroepen dat een voetballer vooral beter wordt door andere goede spelers bij hem op het veld. Robben gaat dat dus doen. Voor een trainer is het dan zaak dat Robben randzaken aan anderen kan overlaten."

"Danny Buijs moet ervoor zorgen dat Robben straks niet gaat meepraten over welk soort brood er wordt gegeten en over de kleur van de bus. Maar daar ben ik niet bang voor bij Robben."

In navolging van Robben denkt ook Sneijder na over een rentree in de Eredivisie. Mogelijk gaat hij aan de slag bij FC Utrecht. De Kromme vindt dat geen goed idee.

"De poging van de aanhang van FC Utrecht om Wesley Sneijder over te halen weer te beginnen, moeten we niet te serieus nemen. Ik ben zelf de laatste die vindt dat Sneijder kilo's moet afvallen. Hij is gestopt met voetballen, zo ziet hij er ook uit. Geen probleem. Laat het zo."

FC Twente zet streep door Douglas en hoopt op deals met Ajax en PSV

Jan Streuer gaat een drukke transferperiode tegemoet als technisch directeur van FC Twente. Het is aan hem de taak om de selectie voor het nieuwe Eredivisie-seizoen rond te krijgen met een beperkt budget. In gesprek met TC Tubantia licht hij een tipje van de sluier op en zegt hij te hopen op de komst van spelers die bij Ajax en PSV buiten de boot vallen.

Behalve Gijs Smal, die overkwam van FC Volendam, haalde Streuer nog geen enkele speler naar de Grolsch Veste.  Met de clubloze Tomas Necid is Twente niet rond. "Op onze lijst staan veel spitsen en we zijn ons nog aan het oriënteren", aldus Streuer.

De nieuwe trainer Ron Jans begint met een kleine groep van circa vijftien spelers aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen. "De kunst is om nu nog even geduld te hebben, want er komen er nog heel veel spelers op de markt", aldus Streuer.

"Grote clubs als Ajax en PSV bijvoorbeeld willen toch eerst even aankijken wat ze met de huidige spelers willen. Straks komt er misschien nog ruimte als ze zelf wat aankopen hebben gedaan."

Streuer liet onlangs al weten dat hij hoopt Karim El Ahmadi terug naar Enschede te halen. De fans zouden graag zien dat de Braziliaanse verdediger Douglas weer een kans krijgt bij Twente. Door die wens zet Streuer een dikke streep.

"Douglas heeft al tijden niets meer laten zien, en hoe lang is het wel niet geleden dat hij een fatsoenlijke wedstrijd heeft gespeeld", aldus Streuer over de 32-jarige verdediger die sinds zijn vertrek bij Sporting Portugal in 2018 zonder club zit.

"Voordat zo'n speler is opgetraind zijn we tijden verder. Wij zoeken ervaren spelers die voorbeelden zijn voor de rest. El Ahmadi is zo'n voorbeeld en Brama ook. Douglas is dat in mijn ogen niet."

De machteloze missie van Dutchbat

'Ze hebben hopeloos gefaald en zijn laf geweest'. Net als veel andere Nederlanders zag Coen Verbraak de val van Srebrenica als een groot fiasco. Dat fiasco is het volgens hem nog steeds. Toch was hij verrast dat zijn opvatting over de Nederlandse militairen correctie behoefde toen hij sprak met acht Dutchbatters. Met hen blikt hij terug in zijn driedelige documentaire 'Srebrenica: De machteloze missie van Dutchbat'.

Tekst: ritmeester Djenna Perreijn

Vijf vragen aan journalist, historicus en documentairemaker Coen Verbraak:

1. Waarom een documentaire?
“Het is 25 jaar geleden dat Srebrenica viel. Een oud-studiegenoot die bij Defensie werkt, tipte mij dat veel Dutchbatters mijn vorige serie 'Onze jongens op Java' volgden. Zij herkenden zich in de verhalen van de Indië-veteranen. Ook zij kwamen terug uit een verloren oorlog, ontvingen geen waardering voor hun inzet en kregen vooral haat en hoon over zich heen.Het bleek niet moeilijk om de voormalige blauwhelmen over de streep te krijgen. Alleen Thom Karremans voelde er in het begin niets voor. Hij heeft denk ik de afgelopen 25 jaar z'n portie wel gehad. Ik overtuigde hem ervan dat het over 10 jaar misschien niet meer op deze manier kon, hij is 71. Ik vond hem als commandant van Dutchbat onmisbaar in de documentaire. Toen hij de interviews zag die ik al had opgenomen, besloot hij toch mee te werken. Zo hoopte hij iets te betekenen voor zijn mannen en vrouwen. Karremans zag in dat ik een eerlijk verhaal wilde maken.”

2. Is uw kijk op Srebrenica veranderd?
“Absoluut. Ik dacht dat ik er veel van wist, maar zaken bleken toch anders te zijn. Dat zit 'm vooral in de persoonlijke ervaringen. Ik wist bijvoorbeeld niet hoe mentaal en fysiek verzwakt de Dutchbatters waren. Ze waren afgesneden van voeding, brandstof en andere hulpmiddelen. Toen ik 25 jaar geleden het nieuws volgde dacht ik: 'Kom op, niet zeuren. Je bent toch militair!'. Ik zag Dutchbatters de vluchtelingen Servische bussen in begeleiden. Het leek alsof we in dienst van de Serven stonden. Net als veel andere Nederlanders schaamde ik mij een beetje tegenover de rest van de wereld. Ik vond dat we voor gek stonden. Terwijl de rest van die wereld, inclusief de Verenigde Naties, juist de Dutchbatters in de steek lieten. Ze waren een paardenbloempluisje in een enorme storm. Ik realiseerde me destijds niet hoe onmogelijk hun situatie was. Ze waren totaal niet geëquipeerd om in Srebrenica werkelijk iets te kunnen betekenen. Ze hadden niet de juiste bewapening en een onduidelijk mandaat. Vooropgesteld: het grootste drama was dat van de vluchtelingen. Maar óók voor de Dutchbatters is het uitgelopen op een hele traumatische ervaring. Dat vond ik belangrijk om te belichten in dit drieluik.”

3. Wat was uw indruk van de veteranen die u sprak?
“We hadden verrassend eerlijke en openhartige gesprekken. Ik had niet het gevoel dat ze iets achterhielden. Ze waren bereid hun verhaal te vertellen, ook als het moeilijk was. Er zijn veel tranen gevloeid. Het viel op hoe vers in het geheugen Srebrenica bij iedereen nog zat. Je voelt hun schaamte en onmacht nog steeds; het houdt ze dagelijks bezig. Deze interviews hadden op de crew meer impact dan de gesprekken vorig jaar met veteranen over Java. Misschien omdat deze mensen een stuk jonger zijn. Het droevige eraan is dat het anders had kunnen lopen. Dat realiseren zij zich ook. Maar ja, daar was de situatie niet naar. De Nederlanders stonden doodsangsten uit. Generaal-majoor Kees Matthijssen, destijds kapitein, omschreef Dutchbat als een speelbal. Ze waren van totaal onderschikt belang in die openluchtgevangenis. En als de Nederlanders bij de evacuatie van de compound geen vinger hadden uitgestoken, hadden de Serven het zelf opgeknapt en was het misschien nog akeliger afgelopen.”

4. Wat maakte het meeste indruk op u?
“Mensen die als 19-jarige soldaat getuige waren van de gruwelijkheden gingen terug naar dat moment om het met ons te delen. Zoals Liesbeth. Zij las een brief voor die ze schreef bij het graf van Raviv van Renssen. Hij overleed nadat moslimstrijders een handgranaat in zijn pantservoertuig gooiden. Haar verhaal kneep mijn keel dicht. Net als bij het verhaal van Anne, eveneens pas 19 jaar tijdens de uitzending. Toen hij een paar jaar later nietsvermoedend een snelle boodschap deed, werd hij op straat nageroepen: 'lafbek!'. Hij was vergeten dat er ‘Dutchbat’ op de achterkant van zijn jas stond. Hij barstte in huilen uit tijdens het navertellen. Met de kennis van nu kunnen we niet meer beweren dat de Dutchbatters onsympathieke lafbekken waren.”

5. Wat hoopt u dat de documentaire losmaakt?
“Ik heb de veteranen alles kunnen vragen. Toch is daarmee niet het hele verhaal verteld, dat pretendeer ik ook niet. Dit zijn slechts de ervaringen van 8 Dutchbatters. Ik had er ook voor kunnen kiezen om Ratko Mladić in de gevangenis te interviewen. Of om nabestaanden van Srebrenica te spreken. Maar ik wilde Dutchbatters interviewen. Het gaat om hun verhaal, door hún ogen. Het is oral history: een vorm van geschiedschrijving die is gebaseerd op herinneringen van ooggetuigen. Ik vind het mooi om het vertrouwen van mensen te winnen, zodat ze eerlijk hun verhaal kunnen doen. De documentaire is niet kritiekloos, maar ik laat de veteranen vertellen zonder het gesprek sterk te sturen. Doordat ze recht in de camera kijken, praten ze ook tegen de kijker thuis. Dat maakt hun verhaal nog indringender. Ik hoop dat mensen dat ook zo ervaren.”

‘Srebrenica – de machteloze missie van Dutchbat’ is op maandag 6, dinsdag 7 en woensdag 8 juli, drie dagen achter elkaar, om 20.30 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.

Afgelopen vrijdag was Verbraak te gast in "De Nieuws BV" op NPO Radio 1. Hier sprak Verbraak over de documentaire

Dutchbat (Foto's: Ministerie van Defensie)

Dutchbat (Foto's: Ministerie van Defensie)
Dutchbat (Foto's: Ministerie van Defensie)

Islampartij NIDA wil meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen

De van oorsprong Rotterdamse politieke partij NIDA wil meedoen aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. "De stem van een nieuwe generatie met supersdivers DNA en islamitische inspiratie", zoals de partij zichzelf omschrijft, roept sympathisanten op te helpen bij het bijeenbrengen van het inschrijfgeld van 11.500 euro.

"NIDA had sinds haar oprichting in 2013 al landelijke ambities. We wilden vanuit de steden duurzaam groeien. Van straat naar raad, van stad naar land. Op eigen kracht. Na de nodige groei en ervaring, in hokjes doorbreken en bruggen bouwen, in Rotterdam, Den Haag, Almere en elders in het land, zijn we zo ver", aldus partijvoorzitter Nurullah Gerdan op de website van NIDA.

"Hele generaties groeiden op in een landelijke politiek met islam en diversiteit als het probleem. Tijd voor de stem en oproep van een superdiverse generatie in de politiek met islam als inspiratie voor de oplossing!" Zo vertelt politiek leider Nourdin El Ouali. Hij legde in januari zijn werk in de gemeenteraad van Rotterdam neer om te werken aan de uitbreiding van het landelijke partijnetwerk.

"Omdat we geloven dat er meer is. Dat er meer in zit voor iedereen. Meer dan men denkt. Niet meer van hetzelfde. We geloven meer en meer dat het anders moet en kan. Niet meer van dezelfde groei, maar bloei! Van geloofwaardige politiek, een schuldvrije economie tot harmonie met natuur", vult El Ouali aan.

Islampartij NIDA wil meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen (WikiCommons/-JvL-)
Islampartij NIDA wil meedoen aan Tweede Kamerverkiezingen (WikiCommons/-JvL-)

NVWA gaat extra controleren op aanleveren van mortaliteitsgegevens van vleeskuikens

De Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit (NVWA) gaat vanaf 1 oktober 2020 handhaven op het correct en volledig aanleveren van de dagelijkse mortaliteit en de opgetelde dagelijkse mortaliteit bij de aanvoer van vleeskuikens op het slachthuis. Deze gegevens moeten door de vleeskuikenhouder worden berekend. De sectororganisaties AVINED en Nepluvi en de slachthuizen zijn hiervan op de hoogte gesteld.

Besluit houders van Dieren
Het Besluit houders van dieren geldt voor houders die meer dan 500 stuks gevogelte houden. De regeling schrijft de welzijnseisen voor waar de houder van gevogelte aan moet voldoen. Zo moeten pluimveehouders informatie aanleveren over onder andere de voetzoolleasiescore, dagelijkse sterfte en maatregelen die ze treffen om het welzijn in de stal te verbeteren. Met deze informatie kan de NVWA nagaan hoe het is gesteld met de diergezondheid en het welzijn van de dieren. Mortaliteitspieken zijn een aanwijzing voor het welzijn in de stal. Ook zijn de gegevens van de dagelijkse mortaliteit van belang om de aangeleverde opgetelde dagelijkse mortaliteit te kunnen narekenen. De NVWA controleert of pluimveehouders zich aan deze aanleverplicht houden en onder de norm blijven.

Groot onderhoud N319 Zutphen - Ruurlo

Provincie Gelderland werkt aan de N319 tussen de N314 bij Warnsveld en de Groenloseweg in Ruurlo. Het gaat om werkzaamheden in het kader van groot onderhoud. Tegelijkertijd past Gelderland de weg aan om de verkeersveiligheid te verbeteren.

Van 13 juli tot en met 31 juli 2020 is het deel tussen Kranenburg en de rotonde N319/N315 bij Ruurlo aan de beurt. De weg krijgt een nieuwe asfaltlaag en is daarom in die periode geheel afgesloten. Het gemotoriseerd verkeer wordt omgeleid. Het totale onderhoud duurt tot medio september.  Om de rotonde aan te pakken gaat deze vrijdagavond 24 juli vanaf 20.00 uur dicht en ook zaterdag 25 juli gesloten voor verkeer.

Fietsers
Het gemotoriseerd verkeer is bij de omleidingen wat langer onderweg. Op het moment dat er werkzaamheden aan of bij het fietspad zijn, krijgen fietsers ter plekke aanwijzingen voor een alternatieve route. Deze kost niet of nauwelijks meer reistijd.

Overlap met werkzaamheden N319 Ruurlo – Groenlo
In dezelfde periode werkt de provincie aan het stuk van Zutphen – Ruurlo en aan het deel Ruurlo Groenlo. Provincie Gelderland stemt de omleidingsroutes op elkaar af. Kijk voor informatie over de andere werkzaamheden op de pagina van de N319 Ruurlo - Groenlo.

Provincie Gelderland werkt samen met andere wegbeheerders aan een goed en veilig wegennet. Dit vergt regelmatig onderhoud en aanpassing. Deze werkzaamheden veroorzaken altijd hinder voor de weggebruiker. Weggebruikers kunnen helpen om de overlast en drukte te verminderen door hun weg goed te plannen, geen sluiproutes te gebruiken en aanwijzingen op borden én van verkeersregelaars op te volgen. Het wordt veiliger in het verkeer als alle deelnemers met hun volle aandacht bij de weg en andere weggebruikers zijn.

Getuigen gezocht van ramkraak met Canta

Maandagochtend rond 03:15 uur is een Canta ingereden op een pand van een opticien aan de Nieuwe Gouw in Landsmeer. De politie zoekt getuigen. De politie kreeg in de nacht van zondag op maandag een melding van een mogelijke ramkraak. Toen agenten bij de winkel aan de Nieuwe Gouw aankwamen, troffen zij daar een rode Canta met draaiende motor en schade aan de voorzijde.

De glazen pui van de winkel was ontzet. Een getuige had twee personen zien wegrijden op een scooter in de richting van het Marktplein. De politie heeft in de omgeving gezocht naar de verdachten, maar deze niet meer aangetroffen. De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Versoepeling coronamaatregelen voor Britse film- en televisieproducties

Tijdens de Britse persconferentie over de coronamaatregelen is afgelopen weekend bekendgemaakt dat buitenlandse filmproducties soepeler met de regelgeving om mogen gaan. Dit vertelde de Britse minister van Cultuur Oliver Dowden.

Tijdens de conferentie noemde Dowden onder meer versoepelingen voor de producties van Mission: Impossible 7, The Batman, Jurassic World: Dominion en de filmversie van de musical Cinderella. Zij kunnen en mogen filmen in het lang, op de voorwaarde dat cast en crew leven en werken in 'een eigen bubbel'. Dit houdt in dat zij onder andere alleen van set naar accommodatie mogen reizen. Daarnaast geldt de tweeweekse quarantianemaatregel bij toegang tot het land niet voor de personen die aan de film- en televisieproducties werken. Dit besluit heeft Dowden deels genomen na een gesprek en overleg met Cruise, hoofdrolspeler en producent van Mission: Impossible 7

"De grootste blockbusters ter wereld en hoogwaardige televisieprogramma's worden gemaakt in Groot-Brittannië", zo sprak Dowden. "Onze creativiteit, expertise en zeer succesvolle belastingsvoordelen voor de mediaproducties zorgt ervoor dat we een populaire locatie zijn. Dit zorgt voor ons ook weer voor een boost aan de economie. We willen dat de industrie weer overeind krabbelt; door kleine groepen van essentiële cast- en crewleden voor het quarantainedeel uit te zonderen is onderdeel van onze inzet om de camera's weer veilig te laten draaien."

Oliver Dowden, minister van Cultuur
Oliver Dowden, Britse minister van Cultuur

Bevestiging van besmetting COVID-19 bij nertsenbedrijf Gemert

In Gemert is bij het nertsenbedrijf waar eerder een verdenking van SARS-CoV-2 was de besmetting nu officieel vastgesteld. Op het bedrijf zitten 12000 moederdieren. De besmetting is aan het licht gekomen door middel van het early warning monitoringssysteem waarmee wekelijks dieren worden getest op het virus. Het bedrijf wordt vandaag geruimd.

In totaal zijn er nu 20 nertsenbedrijven in Nederland besmet verklaard. Op de 18 bedrijven waar eerder SARS-CoV-2 is vastgesteld, zijn alle dieren geruimd. De laatste twee locaties, het 19e en 20ste bedrijf, volgen vandaag.

Maatregelen
Het kabinet heeft al maatregelen genomen voor alle pelsdierhouderijen in Nederland, zoals een landelijk vervoersverbod van nertsen, een bezoekersverbod in stallen en een strikt hygiëneprotocol, om verdere verspreiding tegen te gaan en om te voorkomen dat CoV-2 overgaat van nerts op mens, dat op twee bedrijven aannemelijk is gebeurd.

Het is van belang om nogmaals te benadrukken dat medewerkers met COVID-19 verschijnselen niet met de nertsen in aanraking komen, niet in de stal komen en zich laten testen.

Het Rijk werkt aan een stoppersregeling waarmee nertsenbedrijven op korte termijn vrijwillig hun bedrijfsvoering kunnen beëindigen. In 2024 stoppen nertsenhouderijen conform het wettelijk verbod sowieso hun activiteiten.

Componist Ennio Morricone (91) overleden

Italiaanse filmcomponist Ennio Morricone is overleden na de gevolgen van een val. Dit maakt het Italiaanse nieuwsmedium Gazzette vandaag bekend.

De componist heeft enkele dagen geleden bij een val zijn dijbeen gebroken. Sindsdien is Morricone in het ziekenhuis in Rome opgenomen, waar hij vandaag is gestorven.

Morricone begon op zijn zesde al met het componeren van muziek. Zijn eerste filmmuziek verscheen in 1961 voor de film Il Federale. Het grote succes scoorde de componist in samenwerking met filmregisseur Sergio Leone met onder andere de films For a fistful of dollars, Once Upon a Time in the West en The Good, the Bad and the Ugly.

Voor de Tarantinofilm The Hateful Eight ontving Morricone een BAFTA-award, Oscar en een Golden Globe. 

Het is vandaag..

Goedemorgen! Het is vandaag maandag 6 juli 2020 en het is Wereld kusdag! Mijn dag kan sowieso niet meer stuk. Maar er zijn mensen die een nog betere dag hebben zoals rapper 50 cent en misschien wel de meest gehate man van Nederland; Gordon Heuckeroth. Zij zijn vandaag namelijk ook nog eens jarig!

Wereld kusdag.
Een kus krijgen is voor veel mensen een prettig gevoel, je merkt dat je geliefd bent bij de gever. In vrijwel elke cultuur is het geven van een kus een teken van liefde. Er zit achter deze dag geen organisator, de kus is immers universeel, voor iedereen en van iedereen. Eigenlijk is iedereen de organisator, dus geef het door via mond op mond reclame om het toepasselijk te houden. Kusjes!

Vijf gametips voor de maand juli

Juli laat zoals gebruikelijk een dipje zien in grote releases, maar toch is er genoeg te spelen voor op een wisselvallige zomerdag. Sony laat met Ghost of Tsushima en Iron Man VR twee forse releases zien, hoewel deze als exclusieve PlayStation 4-titels natuurlijk slechts een beperkte doelgroep bedienen. Daarom hebben we ook nog een Switch-game en twee multiplatformgames in de aanbieding. Klik op een afbeelding om naar de bijbehorende pagina te gaan.

Lego-beeld AndrÚ Hazes op de Dam al na zes dagen onthoofd

Het legobeeld van André Hazes dat zes dagen geleden op de Dam in Amsterdam werd geplaatst, is vernield. Het hoofd en zijn hoed liggen in stukken naast het beeld. Dat melden verschillende Amsterdammers aan AT5.

Streetart Frankey maakte het beeld in opdracht van ondernemersvereniging Dam en plaatste het vorige week dinsdag op het plein voor het paleis, op de dag dat de zanger 69 jaar zou zijn geworden. Frankey wilde op die manier meteen de betonblokken op de Dam opvrolijken, vertelde hij.'Omdat het eigenlijk net Legoblokken zijn, leek het me mooi iets met Lego te doen, en de toch wat lelijke blokken een wat meer positieve vibe te geven.'

In de smaak
Hoewel de kunstenaar geen vergunning had om het beeld te plaatsen, viel het in de smaak bij velen. Al op de eerste dag gingen tientallen mensen op de foto met Lego-Hazes. 'Het is een goede reden om weer naar de Dam te gaan als Amsterdammer, heel vet', zei een voorbijganger.

Passanten probeerden het beeld afgelopen nacht te herstellen, maar dat is blijkbaar niet gelukt. Vanochtend lagen het hoofd en de hoed toch weer naast het beeld. Het is niet duidelijk of de schade gerepareerd kan worden.

Schrappen eindtoets groep 8 kan ongelijkheid vergroten

Door het schrappen van de eindtoets vanwege de coronacrisis lopen zonder verder ingrijpen naar schatting 14 duizend leerlingen dit jaar een hoger schooladvies mis. Het gaat hierbij vaker om leerlingen met een migratieachtergrond, kinderen van laagopgeleide ouders en kinderen van ouders met een laag inkomen. Dit staat in de zojuist verschenen publicatie ‘Schrappen eindtoets groep 8 kan ongelijkheid vergroten’ van het Centraal Planbureau (CPB).

Normaal gesproken kunnen basisscholen het advies voor het niveau van voortgezet onderwijs omhoog bijstellen als de score op de eindtoets hoger is dan verwacht. In de afgelopen jaren kreeg steeds ongeveer 8% van de leerlingen op deze manier een hoger schooladvies. Dit jaar is dat niet mogelijk, omdat de eindtoets vanwege corona geschrapt is. Basisscholen en middelbare scholen hebben verschillende maatregelen genomen om de negatieve effecten van het schrappen van de eindtoets te verminderen, maar de effecten hiervan zijn nog onduidelijk. Het is daarom belangrijk om in de gaten te blijven houden hoe de huidige lichting het op de middelbare school gaat doen.

Donderdag 9 juli brengt het CPB een publicatie uit over het effect van het vervallen van de centrale examens in het voortgezet onderwijs.

FOK! Wat een weer: onstuimig begin van de week

Zo zeg, de maandag gaat de toon zetten voor de komende dagen. Het is wisselend bewolkt en in de loop van de ochtend komen steeds meer buien tot ontwikkeling. Vooral in het (noord)oosten is er kans op onweer. Later vanmiddag en vanavond neemt de buiigheid af. Met een middagtemperatuur van 17°C in het noordwesten tot lokaal 20°C in het binnenland is het vrij koel. De wind wordt overal westelijk en is matig tot vrij krachtig, aan zee en op het IJsselmeer eerst nog krachtig tot hard, 6-7 Bft. Geleidelijk neemt de wind aan zee iets af. In de avond wordt de wind west tot noordwest en neemt af naar zwak tot matig, in het Waddengebied naar matig tot vrij krachtig.

Komende nacht klaart het van het westen uit breed op en wordt het vrijwel overal droog. Het koelt af naar ca. 12°C aan zee en lokaal 7°C in het binnenland. De westelijke wind neemt af naar zwak tot matig. In de loop van de nacht draait de wind naar zuidwest.

Dinsdag overdag zijn er perioden met zon en trekt een smalle zone met buien van west naar oost over het land. In de loop van de middag wordt het van het westen uit meest droog en breekt de zon door. In de avond neemt de bewolking opnieuw toe en gaat het van het westen uit af en toe regenen, met name in het noordwesten van het land. De middagtemperatuur loopt uiteen van 17°C in het noorden tot 21°C in het zuiden. Er staat een matige, aan de kust en op het IJsselmeer af en toe vrij krachtige wind uit richtingen tussen zuid en west. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Gemaakt aan de Purmerringvaart bij Purmerend, 15.39 uur. (Foto: Pukeko)
Omdat ie zo mooi is, nogmaals de foto van Pukeko (Foto: Pukeko)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

AustraliŰ sluit grens deelstaten na recordpiek corona

In Australië wordt in de nacht van dinsdag op woensdag, voor het eerst sinds de uitbraak van de Spaanse griep in 1919, de grens tussen deelstaten New South Wales en Victoria voor onbepaalde tijd gesloten. Dit om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Momenteel is er een nieuwe besmettingshaard in Australië. In Victoria werd in de afgelopen 24 uur het record van 111 nieuwe coronagevallen, gehaald op 28 maart, gebroken en liepen 127 nieuwe mensen het virus op. Dat was met name in Melbourne.

Daar mogen bewoners van negen flatgebouwen hun appertement niet uit. Zaken als voedsel worden door de overheid gebracht, maar dat verloopt volgens de bewoners uiterst moeizaam.

Zo zouden sommige bewoners om twee uur 's nachts nog steeds geen eten hebben ontvangen. In de voedselpakketten die wél geleverd werden zou van alles ontbreken of zou sommige etenswaar ruim over de THT-datum zijn.

Honkbalwerper krijgt bal hard op hoofd

Masahiro Tanaka, werper van de honkballers van de New York Yankees, heeft niet een al te lekker weekeinde achter de rug. Tijdens een training op zaterdag werd de Japanner hard geraakt door een bal.

Tanaka wierp de bal naar teamgenoot Giancarlo Stanton en de homerunspecialist haalde hard uit...vol op het hoofd van Tanaka. De Japanner ging tegen de vlakte en men maakte zich niet geheel onlogisch flinke zorgen over zijn gezondheid.

Volgens manager Aaron Boone had Tanaka last van symptomen die duiden op een hersenschudding, maar die trokken later in de dag weg en uit een CT-scan kwam niks zorgwekkends naar boven. Hij werd dan ook weer ontslagen uit het ziekenhuis en lijkt verder in orde.

De 31-jarige Tanaka zal nog wel door het zogenaamde concussion protocol moeten - een voorzorgsmaatregel tegen hersenschuddingen - alvorens hij het veld weer mag betreden.

Tanaka wordt geraakt

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.