FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 11 maart 2020

Aanhouding beschietingen bussen Eindhoven

Vanmiddag heeft de politie een verdachte aangehouden die ze verdenken van het beschieten van een aantal bussen in Eindhoven gisterenavond.

Gisterenavond kreeg de politie diverse meldingen binnen waarbij de ruiten van verschillende bussen sneuvelden door een toen nog onbekende oorzaak. Ook werden er diverse bushokjes vernield. Vandaag is er volop geïnvesteerd in opsporingsonderzoek door de politie met als doel de feiten en omstandigheden van dit incident boven water te krijgen.

Dit onderzoek heeft snel geresulteerd in de aanhouding van een 29-jarige vrouw uit Eindhoven. Bij doorzoeking van haar auto werden er diverse luchtdrukwapens aangetroffen met bijbehorende munitie. In de woning werden er ook nog gasdrukpatronen gevonden. Men heeft sterk het vermoeden dat deze wapens gebruikt zijn voor het beschieten van de bussen. Dit zal moeten blijken uit nader onderzoek van de wapens. Waarom deze verdachte er toe gekomen is om deze onverantwoordelijke daad te plegen is nog onduidelijk. Verhoor en nader onderzoek zal hierin meer duidelijkheid moeten geven.

24-jarige moeder en kind overvallen

De vrouw wilde dinsdag 10 maart omstreeks 09:30 uur samen met haar kind net de deur uit toen ze door een onbekende man weer haar woning in Rotterdam werd binnengeduwd. Al snel kwam er een tweede man bij. Onder bedreiging van een vuurwapen werd de vrouw op haar slaapkamer vastgebonden. De daders doorzochten vervolgens de hele woning en zijn gevlucht met een onbekend geldbedrag. Het slachtoffer wist zichzelf los te maken en heeft toen de politie ingeschakeld. Het slachtoffer en het kind zijn niet gewond geraakt, maar natuurlijk wel enorm geschrokken.

Op dit moment onderzoekt de politie camerabeelden van in en rondom de omgeving. Alle tips en informatie met betrekking tot deze overval zijn echter welkom. De politie weet dat de daders gekleed waren in het donker en in het Papiaments met elkaar communiceerden. Heeft u meer informatie die kan helpen met dit onderzoek? Bel dan 0900-8844, maak gebruik van dit tipformulier of meld uw tip online via Meld Misdaad Anoniem (0800-7000).

Apotheken in Amsterdam verkopen stofmaskers Gamma als medische mondkapjes

Twee apotheken in het centrum van Amsterdam verkopen simpele stofmaskers van bouwmarkt Gamma als medische mondkapjes. Voor de maskers wordt ook nog eens de hoofdprijs gevraagd. Zo kost bij een van de apotheken een enkel stofmasker 15 euro, terwijl de Gamma zelf 5,49 euro per drie stuks rekent.

Met de verkoop van de maskers spelen de apotheken in op de angstgevoelens die heersen onder Amsterdammers over het coronavirus. Maar ze doen dat onder valse voorwendselen. Want de maskers bieden helemaal geen bescherming tegen virussen, zo zegt een woordvoerder van het RIVM. "We raden alleen medisch personeel aan om mondkapjes te gebruiken. Voor burgers heeft dat geen zin en al helemaal niet als het gaat om mondkapjes van de Gamma."

'Alleen voor toeristen'
AT5 ging bij de apotheken langs voor tekst en uitleg. Een medewerker vertelt dat de stofmaskers van de Gamma zijn ingeslagen, omdat er veel vraag was naar mondkapjes. "De enige die ze nu nog heeft, is de Gamma. Wij hebben ze alleen voor toeristen. We hebben geen opties meer." Voor een stofmasker was de verslaggever vandaag 5 euro kwijt, gisteren was dat zelfs nog 8 euro.

Een andere apotheek verkoopt de stofmaskers zelfs voor 15 euro per stuk. Dat is meer dan tien keer zoveel als je bij de Gamma voor een stofmasker betaalt. "Omdat hier hele bussen met Chinezen binnenkwamen in januari. Die wilden allemaal graag een masker hebben. We hebben toen geprobeerd overal maskers vandaan te halen", vertelt een medewerker. "Niet omdat het onze 'core business' is, maar gewoon omdat wij dachten: nou, zij willen graag een masker. Het is een soort schijnveiligheid. Als ze het willen, dan hebben wij het."

Ook een woordvoerder van de GGD verbaast zich over de verkoop van de stofmaskers bij de apotheken. "De mondkapjes zijn niet geschikt voor dit doel. Burgers die niet ziek zijn, raden we nog steeds af om mondkapjes te kopen. Ze hebben geen meerwaarde. En de mondkapjes van de GAMMA voldoen bovendien niet aan de regels."

Niet geschikt voor medisch gebruik
En toch worden de mondkapjes dus verkocht bij de apotheken. Volgens het RIVM zouden de apotheken moeten weten dat de maskers niet verantwoord zijn voor medisch gebruik.

De twee apotheken zijn van dezelfde bedrijfsleider. Die laat in een reactie aan AT5 weten het niet eens te zijn met de stelling van de GGD dat de mondkapjes niet effectief zouden zijn. Volgens hem beschermen de stofmaskers wel degelijk tegen virusdruppeltjes in de lucht. Bovendien is het volgens de bedrijfsleider aan mensen zelf om te bepalen of ze een mondkapje kopen of niet.

'Valt binnen ondernemersschap'
De beroepsorganisatie voor apothekers, de KNMP, reageert gelaten op de verkoop van de stofmaskers. "Wat deze apotheker doet, valt binnen het ondernemerschap. Maar dit is niet iets wat wij als beroepsorganisatie van zorgverleners adviseren te doen. Het is ook geen dagelijkse praktijk."

Zirkzee, Gravenberch, Geertruida en Botman opgeroepen voor Jong Oranje

Joshua Zirkzee (Bayern München) en Ryan Gravenberch (Ajax) zitten het voor het eerst bij de voorselectie van Jong Oranje. Ook Lutsharel Geertruida (Feyenoord) en Sven Botman (sc Heerenveen) beleven deze primeur. De KNVB meldt woensdag dat de vier spelers zijn opgenomen in de selectie van de ploeg van Erwin van de Looi, die het gaat opnemen tegen Jong Wit-Rusland en Jong Portugal.

De EK-kwalificatiewedstrijd tegen Wit-Rusland wordt gespeeld op vrijdag 27 maart op De Vijverberg in Doetinchem. De kraker tussen de nummers één en twee in de EK-kwalificatiepoule tussen Nederland in Portugal wordt op dinsdag 31 maart gespeeld. Deze wedstrijd wordt gespeeld in Estádio Cidade de Barcelos in het Portugese Barcelos.

Voorselectie Jong Oranje:
Doel: Kjell Scherpen (Ajax), Jan Hoekstra (FC Groningen), Fabian de Keijzer (FC Utrecht), Justin Bijlow (Feyenoord)

Verdediging: Perr Schuurs (Ajax), Deyovaisio Zeefuik (FC Groningen), Justin Hoogma (FC Utrecht), Lutsharel Geertruida (Feyenoord), Tyrell Malacia (Feyenoord), Rick van Drongelen (Hamburger SV), Jordan Teze (PSV), Sven Botman (sc Heerenveen), Sherel Floranus (sc Heerenveen), Armando Obispo (Vitesse), Danilho Doekhi (Vitesse)

Middenveld: Tahith Chong (Manchester United), Carel Eiting (Ajax), Ryan Gravenberch (Ajax), Dani de Wit (AZ), Ludovit Reis (FC Barcelona), Azor Matusiwa (FC Groningen), Joey Veerman (sc Heerenveen)

Aanval: Ferdy Druijf (AZ), Joshua Zirkzee (Bayern München), Daishawn Redan (FC Groningen), Noa Lang (FC Twente), Ferdi Kadioglu (Fenerbahce), Javairo Dilrosun (Hertha BSC), Cody Gakpo (PSV), Kaj Sierhuis (Stade de Reims), Abdou Harroui (Sparta Rotterdam), en Ché Nunnely (Willem II).

23 jaar brommen voor Harvey Weinstein

De openbaringen van zijn gedrag jegens vrouwen die voor hem werken en de aanklachten die daaruit voortvloeiden waren de eerste stappen in de #MeToo-beweging, en vandaag heeft Harvey Weinstein voor zijn misdaden 23 jaar cel gekregen.

Weinstein, tot 2017 (het jaar waarin de aanklachten naar buiten kwamen) een succesvol filmproducer en over het algemeen een grote naam in Hollywood, kreeg de celstraf voor de verkrachting van een vrouw en seksuele aanranding van een andere vrouw. Dit is slechts het topje van de ijsberg voor wat betreft het gedrag van Weinstein, die jarenlang zwijggeld betaalde aan vrouwen die hem voor de rechter wilden slepen. De jury in Manhatten sprak hem vrij van beschuldigingen van "roofdierachtige seksuele aanranding". De 23 jaar die hij moet zitten duren echter waarschijnlijk tot het einde van zijn leven; Weinstein verkeert in een slechte staat van gezondheid en woonde de zitting bij in een rolstoel.

Weinstein zelf verklaarde in een speech tijdens de zitting dat hij "diepe spijt" had van zijn daden, maar daarbij toonde hij weinig berouw. Hij haalde uit naar de #MeToo-beweging, impliceerde dat deze te ver was gegaan en probeerde zichzelf in een beter licht te plaatsen door te vertellen over zijn liefdadigheidswerk. "Ik snap dit niet," zei hij volgens Variety. "Ik denk dat mannen hier niets van snappen. Dit gevoel van duizenden mannen en vrouwen die een rechtmatig proces wordt ontnomen. Ik maak me zorgen om dit land."

Twee van zijn slachtoffers gaven emotionele toespraken tijdens de zitting, om toe te lichten welke schade hij hen heeft berokkend. Volgens Miriam Haley, die door Weinstein gedwongen werd tot orale seks, verklaarde dat hij haar leven voorgoed veranderde en haar geestkracht teniet heeft gedaan. "Hij heeft mijn vertrouwen en mijn lichaam beschaamd, alsmede mijn persoonlijke recht om niet in te gaan op seksuele toespelingen," aldus Haley. Volgens Joan Illuzzi, die de aanklacht leidde, is Weinstein een sociopathische manipulator, een "monster" die zijn macht in de filmindustrie misbruikte om misbruik te kunnen maken van vrouwen.

Weinstein zat sinds donderdag vast in Rikers Island, een gevangenis op een eiland in New York City. Hij zal snel worden overgedragen aan het gevangeniswezen van de staat New York.

Kragh Andersen wint tijdrit Parijs-Nice voor klassementsleider Schachmann

Søren Kragh Andersen heeft de individuele tijdrit in Parijs-Nice gewonnen. De Deen was over 15,1 kilometer zes seconden sneller dan klassementsleider Maximilian Schachmann, die daarmee zijn leiderspositie verstevigt.

Halverwege de tijdrit had Thomas de Gendt de snelste tijd neergezet. De Belg mocht even dromen van de tijdritzege in Parijs-Nice, maar Kasper Asgreen was net wat sneller dan De Gendt. Asgreen mocht niet lang genieten van zijn toptijd, want het was Søren Kragh Andersen die maar liefst twaalf seconden sneller dan zijn landgenoot.

Even leek het erop dat Maximilian Schachmann de tijdritzege zou pakken. De klassementsleider was bij het eerste en enige tussenpunt de snelste, maar in het tweede deel van de tijdrit moest hij tijd toegeven op de renner van Sunweb. Schachmann zou in de tijdrit uiteindelijk zes seconden toegeven op Kragh Andersen.

In het klassement verstevigde Schachmann wel zijn leiderstrui. Hij heeft nu al een kleine minuut voorsprong op de nieuwe nummer twee Kragh Andersen, die maar liefst door zijn sterke tijdrit zeventien plaatsten wist te stijgen in het algemeen klassement.

Schansspringer Stoch wint, evenaart Ahonen en pakt RAW AIR-leiding

Schansspringer Kamil Stoch heeft de vijfde van tien wedstrijden gewonnen in RAW AIR, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee. De Pool pakte in Lillehammer zo zijn 36e World Cup-zege en evenaarde niemand minder dan Janne Ahonen. Zijn legendarische landgenoot Adam Malysz staat op 39, daarboven staan alleen de Fin Matti Nykänen (46) en de Oostenrijker Gregor Schlierenzauer (53).

In de eerste ronde was Timi Zajc de beste, terwijl alleen de tot nu toe in RAW AIR ernstig tegenvallende Vierschansenwinnaar Dawid Kubacki hem bij kon benen. Diens Poolse landgenoot Kamil Stoch volgde, met daarachter de verrassend sterke Rus Evgeniy Klimov, de Japanner Ryoyu Kobayashi en de eveneens verrassende Fin Antti Aalto. De nummers één en twee in het algemene klassement vielen flink tegen: Marius Lindvik stond na één sprong negentiende, Stefan Kraft nog vijf plekken lager.

Ziga Jelar stond na één sprong negende en liet een dijk van een tweede sprong zien, waarmee hij in elk geval vier plekken pakte nadat Aalto er juist zestien inleverde en Kobayashi vlak achter Jelar eindigde. Klimov viel vier plekken terug en zag zijn podiumkans vervliegen, Stoch sprong wél over Jelar's score heen. Kubacki sprong niet geweldig en zag dat zes man hem passeerden, Zajc kwam ook tekort en moest genoegen nemen met plek drie en Jelar pakte zo zijn allereerste podiumplek.

In het RAW AIR-klassement neem Stoch de leiding over van Lindvik, die met een twaalfde plek drie posities inleverde, terwijl Kraft er zelfs vijf kwijt raakte. Stephan Leyhe stijgt naar de tweede plek, vlak achter Stoch, Jelar staat nu op een derde positie.

COVID-19: WHO noemt virus pandemie, 121 nieuwe besmettingen in Nederland

Update 17.50 uur:
Het COVID-19 SARS-CoV-2 coronavirus is door de Wereldgezonheidsorganisatie (WHO) officieel bestempeld als een pandemie, een epidemie op wereldwijde schaal. Dat heeft de voorzitter Tedros Adhanom Ghebreyesus van de WHO zojuist bekend gemaakt.

Microsoft host Xbox Digital Event na annuleren E3

E3 is officieel geannuleerd en de eerste reacties komen naar buiten. Ook Phil Spencer van Microsoft heeft gereageerd en vindt het uiteraard spijtig dat E3 dit jaar niet doorgaat.

Door deze beslissing kiest Microsoft ervoor om een eigen 'Digital Xbox Event' te organiseren, waarin een diepere blik geworpen wordt op de volgende generatie games (lees: Xbox Series X). Meer informatie over dit evenement volgt de komende weken.

E3-gamebeurs wordt mogelijk geannuleerd

Volgens Bloomberg gaat de Electronic Entertainment Expo, de E3, een gameconferentie die normaal in juni in Los Angeles plaatsvindt niet door. De beurs wordt geannuleerd vanwege zorgen over het coronavirus.

Volgens ingewijden wordt de annulering om 17.30 uur Nederlandse tijd door de organisatie Entertainment Software Association bekendgemaakt. De ESA schreef dinsdag in een memo aan partners dat het de opties voor een online E3-evenement onderzoekt.

E3 is het grootste evenement van de gamingindustrie waar normaal nieuwe hardware- en softwareaankondigingen worden gedaan. Dit jaar zouden we waarschijnlijk meer te weten te komen over de nieuwe consoles van Microsoft en Sony, al heeft Sony al eerder aangegeven niet te komen omdat ze hun eigen moment willen hebben voor de PlayStation 5. Veel ontwikkelstudio's en uitgevers zijn op de beurs te vinden om aanwezige pers en publiek meer informatie te geven over hun games.

De ESA zwijgt nog over dit gerucht. Een week geleden gaf de organisatie nog aan dat de beurs door zou gaan en dat ze de ontwikkelingen omtrent Corona nauw in de gaten houden. Onder andere uitgever Digital Devolver geeft via Twitter aan dat je je vliegticket en hotel maar beter kunt annuleren. Dat wordt streamen.

Update: Inmiddels heeft ESA de E3 officieel geannuleerd, met oog op de gezondheid en veiligheid van personeel en bezoekers omwille van het coronavirus. Dit jaar hebben we dus geen E3 met persconferenties, gameplay-demo's en interviews. De ESA onderzoekt de mogelijkheid om er een digitaal evenement van te maken, maar of dat plan van de grond komt is nog afwachten.

Veltman terug op het trainingsveld

Joel Veltman heeft de volgende stap in zijn revalidatie gezet. De verdediger van Ajax was de voorbije weken afwezig bij de Amsterdammers vanwege een blessure, maar heeft zich woensdag weer op het trainingsveld gemeld, zo geeft Ajax via de officiële kanalen aan. Het is onbekend hoe lang het nog duurt voordat Veltman wedstrijdfit is. De verdediger raakte op 2 februari tijdens het competitieduel met PSV (1-0 winst) geblesseerd aan zijn knie.

De verwachting was dat de hij enkele maanden aan de kant zou staan, maar mogelijk verloopt het herstelproces beter dan gedacht. Op foto's van Ajax is te zien dat Veltman onder meer enkele dribbels uitvoert met de bal.

Een week na het duel met PSV meldde Ajax dat Veltman een operatie moest ondergaan en dacht de club dat de Oranje-international ongeveer twee maanden buitenspel zou staan.

Nu heeft Veltman dus zijn gezicht al weer getoond op het trainingsveld. Naast Veltman staan ook Zakaria Labyad, Ryan Babel, Noussair Mazraoui en David Neres aan de kant met blessures.

De 28-jarige verdediger miste de afgelopen tijd onder meer het verloren tweeluik met Getafe in de Europa League en de verloren halve finale van de TOTO KNVB Beker tegen FC Utrecht.

Daarnaast verloor de ploeg van Erik ten Hag in de Eredivisie van Heracles Almelo en AZ, waardoor de riante voorsprong op de Alkmaarders op de ranglijst verdween.

Nederland intensiveert migratiehulp aan Griekenland

Nederland gaat Griekenland verder ondersteunen bij het verbeteren van de migratieaanpak, mede in de context van de afspraken uit de EU-Turkije Verklaring. Dat is nodig, omdat de buitengrenzen van de Europese Unie en het Griekse asielsysteem onder druk staan. Dat meldde staatssecretaris Ankie Broekers-Knol (Asiel en Migratie) woensdag aan de Tweede Kamer.

Recent zijn er twee vrachtwagens met 71 generatoren, 4300 kussens, 6 tenten en 1900 nooddekens aan Griekenland geleverd. Die hulpgoederen komen bovenop de 30.000 dekens die afgelopen herfst al door Nederland aan de Griekse eilanden zijn verstrekt.

Experts
Ook levert Nederland extra experts. Sinds de migratiecrisis van 2015-2016 zijn tientallen medewerkers van de Immigratie- en Naturalisatiedienst, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers, de Koninklijke Marechaussee en de Dienst Terugkeer en Vertrek in Griekenland actief. Op verzoek van Frontex komen daar nu nog 4 extra experts bij, die aan de slag gaan met grenscontroles tussen Griekenland en Turkije.

Verder komen er twee Nederlandse ‘eilandcoördinatoren’, die vanaf 1 mei via de EU uitgezonden worden naar de Griekse eilanden. Zij brengen alle partijen lokaal bij elkaar en zorgen dat knelpunten in procedures en opvang worden besproken en opgelost. Ook zijn zij de schakel naar de Europese Commissie en de lidstaten. Via ontwikkelingssamenwerking wordt 200.000 euro bijgedragen aan projecten om vluchtelingen psychisch te ondersteunen.

Herplaatsing
Ten tijde van de migratiecrisis in 2015-2016, stond Nederland vooraan met het leveren van haar aandeel aan relocatie: er zijn circa 1750 asielzoekers herplaatst vanuit Griekenland naar Nederland. Alleen Duitsland en Frankrijk herplaatsten meer mensen. Nederland zet sindsdien in op een structurele oplossing voor de Griekse problemen. Het opnemen van migranten in Nederland, specifiek alleenstaande minderjarige vluchtelingen, brengt een dergelijke oplossing niet dichterbij.

Structurele verbetering nodig
Nederland helpt Griekenland waar mogelijk. Tegelijkertijd dringt Nederland er samen met de EU bij Athene op aan om te komen tot structurele verbeteringen. De omstandigheden in de opvangkampen zijn onvoldoende, de asielprocedures gaan te langzaam en er moet meer worden gedaan aan terugkeer. Om die inspanningen te ondersteunen is door de EU sinds maart 2016 2,4 miljard euro uitgetrokken

De Yokai zijn klaar voor Nioh 2

Uitgever Koei Tecmo en ontwikkelaar Team Ninja hebben de launchtrailer voor Nioh 2 uitgebracht. De game komt 13 maart uit op PlayStation 4.

Reis naar het Japan van 1555 en verken een land dat in een gewelddadige oorlog is beland. Monsters en kwade geesten verschijnen en daar mogen wij als huurling op jagen met bovennatuurlijke krachten van de mythische Yokai. Mocht het soms te moeilijk worden dan kun je in online multiplayer anderen om hulp vragen in Visitors of samen voltooide levels nog eens spelen in Expeditions.

Drie nieuwe namen in voorselectie Nederlands elftal

Bondscoach Ronald Koeman heeft de voorselectie van het Nederlands elftal voor de oefeninterlands tegen de Verenigde Staten en Spanje bekendgemaakt. De selectie bevat drie nieuwkomers: Mohamed Ihattaren (PSV), Teun Koopmeiners en Owen Wijndal (beiden AZ).

Leroy Fer (Feyenoord) en Tim Krul (Norwich City) maken na lange afwezigheid hun rentree in de voorlopige selectie. De Feyenoord-middenvelder speelde in 2014 zijn laatste interland. Doelman Krul kwam in 2015 voor het laatst uit in Oranje.

Het Nederlands elftal speelt op donderdag 26 maart in het Philips Stadion tegen de Verenigde Staten. Drie dagen later is Spanje in de Johan Cruijff ArenA de tegenstander.

Volledige voorselectie
Patrick van Aanholt (Crystal Palace)
Nathan Aké (Bournemouth)
Ryan Babel (Ajax)
Donny van de Beek (Ajax)
Steven Berghuis (Feyenoord)
Marco Bizot (AZ)
Daley Blind (Ajax)
Myron Boadu (AZ)
Jasper Cillessen (Valencia)
Virgil van Dijk (Liverpool)
Denzel Dumfries (PSV)
Leroy Fer (Feyenoord)
Hans Hateboer (Atalanta Bergamo)
Mohamed Ihattaren (PSV)
Frenkie de Jong (FC Barcelona)
Luuk de Jong (Sevilla)
Justin Kluivert (AS Roma)
Teun Koopmeiners (AZ)
Tim Krul (Norwich City)
Matthijs de Ligt (Juventus)
Quincy Promes (Ajax)
Davy Pröpper (Brighton & Hove Albion)
Marten de Roon (Atalanta Bergamo)
Calvin Stengs (AZ)
Kevin Strootman (Olympique Marseille)
Stefan de Vrij (Internazionale)
Wout Weghorst (VfL Wolfsburg)
Georginio Wijnaldum (Liverpool)
Owen Wijndal (AZ)
Jeroen Zoet (FC Utrecht)

Getuigen gezocht van inbraak abdijkerk Thorn

In de nacht van maandag 9 op dinsdag 10 maart werd ingebroken in de Abdijkerk in Thorn. Daar werden vernielingen aangericht en vermoedelijk meerdere kostbare kelken weggenomen.

De politie vraagt de hulp van het publiek om te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor de inbraak en diefstal. Ziet u een soortgelijke kelk als op de foto, deel dit dan met de politie.

Getuigen wordt verzocht contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Inspecteur Generaal verlaat de NVWA wegens wantrouwen

Rob van Lint heeft besloten per 1 mei 2020 terug te treden als inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Aanleiding hiervoor is het feit dat de Ondernemingsraad van de NVWA heeft aangegeven dat zij geen vertrouwen heeft in het onder zijn leiding opgestelde plan van aanpak voor het verbetertraject van de NVWA.

De NVWA heeft een grondig proces achter de rug waarbij de oorzaken van problemen bij de NVWA zijn geanalyseerd en waarbij is geconcludeerd dat er een fundamenteel andere werkwijze nodig is om stap voor stap tot verbeteringen te komen. Deze nieuwe werkwijze is op tal van plekken al in de organisatie te zien.

Rob van Lint: “Na het stopzetten van de ontwikkeling van het nieuwe ICT-systeem Inspect is besloten een herbezinning te doen over de manier waarop de NVWA zichzelf kan verbeteren. Het vertrouwen van de Ondernemingsraad in mij als inspecteur-generaal en in de door mij voorgestelde aanpak van deze veranderingen in de komende jaren is absoluut noodzakelijk. Daarom heb ik besloten terug te treden. Dit gaat mij aan het hart omdat ik me de komende jaren graag sterk had willen maken voor de NVWA.”

Rob van Lint heeft ministers Schouten (Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit) en Bruins (Medische Zorg en Sport) laten weten dat hij heeft besloten per 1 mei 2020 terug te treden als IG van de NVWA. 

Minister Schouten: ‘Ik respecteer de keuze van Rob van Lint. Ik wil Rob danken voor al zijn inspanningen om het werk van de NVWA in goede banen te leiden. Dat heeft hij met grote toewijding en veel liefde voor alle vakmensen gedaan.’

Fries water als warmtebron

De Friese wateren kunnen gebruikt worden als verwarming van de toekomst. Provincie, Wetterskip en gemeente Súdwest-Fryslân willen warmtewinning uit water op grote schaal inzetten om huizen te verwarmen. Aquathermie is een nieuwe warmtebron en een schoon alternatief voor aardgas. In Heeg zijn vergevorderde plannen om op deze manier alle woningen in het dorp te verwarmen. Fryslân zet daarmee een eerste forse stap om Europees koploper te worden op het gebied van deze warmtetechniek.

Fryslân ziet economische kansen door kennis en kunde over aquathermie naar de provincie te halen en verder te ontwikkelen. De drie partijen willen met verschillende projecten in kaart brengen wat aquathermie betekent voor de watertemperatuur, waterkwaliteit en natuur. Daarnaast wordt onderzocht wat er nodig is op het gebied van regelgeving, financiën en organisatie voor een succesvolle invoer van deze techniek.

Warm Heeg
De inwoners van Heeg willen het Hegermeer gebruiken om het volledige dorp te voorzien van warmte. Ze sluiten daarvoor alle 864 woningen aan op een warmtenet dat gevoed wordt met warmte uit het naastgelegen meer. De Energiecoöperatie Heeg heeft het project bedacht en opgezet. Een subsidie van het rijk moet het mogelijk maken om het plan tot in detail uit te werken en uiteindelijk van start te kunnen gaan. Provincie, Wetterskip en gemeente steunen de dorpsbewoners.

Kennis opdoen
Om zoveel mogelijk ervaring op te doen met aquathermie starten in Fryslân verschillende grote en kleine projecten. Vanaf eind 2021 wordt het Swettehûs in Leeuwarden verwarmd met water uit het Van Harinxmakanaal. Vanaf deze locatie bedienen brugwachters de bruggen in Fryslân. Ook woongemeenschappen en woonwijken zijn in beeld om mee te doen als proefproject.

Aquathermie
Het winnen van warmte uit water vindt al op verschillende plekken plaats, maar is nog nooit zo grootschalig toegepast als in het plan van Heeg. Uit eerder onderzoek is gebleken dat aquathermie ruim één-derde van de Friese huizen en gebouwen van warmte kan voorzien.

Start actie Schone Maas: Brabant pakt plasticsoep aan in eigen wateren

De grote hoeveelheid plastic afval die deze winter in de Biesbosch aanspoelde als gevolg van het hoge water, maakt duidelijk hoe belangrijk het is om plasticsoep niet alleen in de zee maar ook in de rivier te bestrijden. Zaterdag 14 maart start in Brabant de actie Schone Maas. Gedeputeerde Rik Grashoff en wethouder Mart van der Poel van Heusden steken zelf de handen uit de mouwen om aandacht te vragen voor deze vervuiling.

De actie Schone Maas Brabant is een samenwerking van onder meer provincie, gemeenten aan de Maas, IVN, natuurorganisaties, Rijkswaterstaat en waterschappen. En ook dit jaar steunt de actie weer op de hulp van vrijwilligers om het afval op te ruimen op de rivieroevers. Het aangespoelde plastic is een bedreiging voor een goede milieu- en waterkwaliteit in onze directe leefomgeving. Er wordt daarom ook onderzocht waar het afval vandaan komt om vervolgens te kunnen werken aan het verminderen van de afvalstroom.

81 procent van gevonden afval is plastic
Gemiddeld worden er bijna 500 stuks afval per 100 meter rivieroever gevonden. 81 procent hiervan is plastic. Een kwart van het aangetroffen afval is wegwerpplastic. Dit blijkt uit uitgebreid onderzoek van 2017 tot en met 2019 langs de Maas en de Waal. De top vijf bestaat uit ondefinieerbare stukjes plastic en piepschuim, wegwerpplastic zoals snoep-, snack- en chipsverpakkingen en lollystokjes, drank- en voedselverpakkingen en wattenstaafjes.

Probleem plastic soep aanpakken bij de bron
"De provincie stimuleert mensen om betrokken te zijn bij hun omgeving en waardeert het dat veel vrijwilligers zich inzetten voor natuur en landschap”, aldus gedeputeerde Rik Grashoff. “Maar het zou fijn zijn als dit soort schoonmaakacties niet meer nodig zijn. Daarom is het mooi dat nu via een grootschalig citizen science onderzoek informatie wordt verzameld voor de verdere aanpak van het probleem bij de bron.”

De provincie Noord-Brabant heeft mede daarom ook de verklaring van de Statiegeldalliantie ondertekend. Bedrijven, burgers en overheden in Nederland en België roepen daarin de beide regeringen op om statiegeld te heffen op blikjes en plastic drankflessen.

Gemeente Heusden actief in afvalscheiding en voorkomen zwerfafval
Wethouder Mart van der Poel: “Als gemeente hebben we een belangrijke rol in de preventie en bewustwording. Heusden is een gemeente voor ‘Doeners met een Droom’. Samen met inwoners zijn we actief bezig met afvalscheiding en -preventie en het voorkomen en opruimen van zwerfafval. Met de actie Schone Maas en de Landelijke Opschoondag dragen veel Heusdense Doeners hun steentje bij aan een schone natuur en leefomgeving.”

Op zaterdag 7 maart zijn in Waalwijk en Moerdijk al mensen aan de slag gegaan en vanaf vandaag in de overige gemeenten langs de Maas. Ook op zaterdag 21 maart, tijdens de Landelijke Opschoondag, slaan honderden mensen weer aan het opruimen.

Man opgepakt na bedreiging en zware mishandeling

Dinsdagmiddag hielden agenten in de Gravestraat in Vlissingen een verdachte aan voor het plegen van een zware mishandeling en bedreiging met een mes. Omstreeks 16.05 uur meldde een getuige dat er een vechtpartij gaande was in de Gravestraat in Vlissingen. Agenten gingen direct ter plaats, want er werd in de melding over gesproken dat er ook een mes in het spel zou zijn.

In de Gravestraat troffen de agenten de twee slachtoffers. Een van de mannen (44, afkomstig uit Vlissingen) bleek gewond te zijn geraakt als gevolg van de vechtpartij, de ander (27, afkomstig uit Vlissingen) was bedreigd met een mes. Beide mannen vertelden de agenten wie de dader was.

Mes in beslag genomen
Even later kwam de man die beide slachtoffers hadden genoemd naar buiten. Hij is door de agenten aangehouden als verdachte van mishandeling en bedreiging. De man (47, afkomstig uit Vlissingen) is overgebracht naar een politiecellencomplex.

Daar wordt hij vandaag  gehoord over de feiten die hij zou hebben begaan. De verdachte was eveneens lichtgewond geraakt, dus voordat hij naar zijn cel werd gebracht hebben de agenten hem in het ziekenhuis laten behandelen aan zijn verwondingen. Tijdens zijn insluitingsfouillering werd bij hem een mes aangetroffen. Dat is in beslag genomen door de politie.

Aangifte
De man van 44, een van de slachtoffers, is overgebracht naar het ziekenhuis om daar behandeld te worden aan zijn verwondingen. Hij was dusdanig onder invloed van alcohol dat hij tot nu toe nog geen aangifte heeft kunnen doen. Dat zal op een later tijdstip gebeuren. De man die zegt bedreigd te zijn door de aangehouden verdachte heeft wel aangifte gedaan. Over de aanleiding van de ruzie tussen de drie mannen is nog niets bekend.

Drietal met geladen vuurwapen aangehouden bij vertrekhal Schiphol

De Koninklijke Marechaussee heeft maandagavond bij een reguliere controle een vuurwapen met munitie aangetroffen in een auto op Schiphol. De drie inzittenden zijn aangehouden op verdenking van verboden wapenbezit.

Tijdens de controle, die werd gehouden bij de vertrekpassage van de luchthaven, vertoonde de bijrijder volgens de marechaussee zenuwachtig gedrag. 'Hij wilde zich aan de controle onttrekken door uit de auto te stappen. Bij het verlaten van de auto gooide deze passagier snel een tas op de achterbank.'

In de tas werd het vuurwapen aangetroffen. In het vuurwapen zat een patroonhouder met munitie. Geen van de mannen wilde uitleggen van wie het vuurwapen was, waarna ze werden aangehouden. Het gaat om twee mannen van 19 en een man van 20 jaar uit Amsterdam.

Naar aanleiding van het aantreffen van het vuurwapen is een woning in Amsterdam doorzocht. Daarbij is niets bijzonders aangetroffen. Het vuurwapen is in beslag genomen. De Koninklijke Marechaussee doet verder onderzoek.

Inbrekers te water in Lutjebroek

Woensdagochtend rond 03:15 uur zijn twee mannen aangehouden in Lutjebroek, die met behulp van een boot verschillende tuinen in waren geslopen. De 24-jarige man zonder bekend adres en de 29-jarige man uit Grootebroek worden verdacht van inbraak in de schuren van drie verschillende woningen aan de Lelielaan.

Rond 03:00 uur kreeg de politie een melding over twee personen die gezien waren in de achtertuin van een woning. Meerdere eenheden gingen naar de locatie en zochten naar de verdachten. Eén van de agenten zag achter in de tuin een steiger aan het water. Daar lag een boot waar één van de verdachten in stond. De agent riep naar de man dat hij van de boot af moest komen. De verdachte probeerde nog de motor van de boot te starten, maar toen dit niet lukte gaf hij zich over.

Na inspectie van de boot bleek dat de tweede verdachte zich verschuilde in een hoekje van de kajuit. Beide mannen werden aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. In de boot vond de politie inbrekerswerktuigen en verschillende goederen afkomstig uit de schuren van de drie woningen.

De Deltaweg (A256) gaat van 120 km/u naar 100 km/u

Vanaf 14 maart 2020 wordt de snelheid op de Deltaweg (A256) verlaagd van 120 naar 100 kilometer per uur.  Dit weekend worden de borden geplaatst, vanaf dan gaat de nieuwe snelheid ook in.

In de bocht van de A58 vanuit Bergen op Zoom richting de Deltaweg (A256) richting Zierikzee zijn al meerdere ongevallen gebeurd. Dit geldt ook voor de afslag naar Goes Zuid en Knooppunt de Poel. Door in- en uitvoegend verkeer zijn er soms grote verschillen in rijsnelheid. Bovendien ontstaan er tijdens spitsuren regelmatig files. Om de verkeersveiligheid en de doorstroming op dit gedeelte van de Deltaweg te verbeteren is besloten de snelheid aan te passen van 120 naar 100 kilometer per uur.

Op de A58 wordt de snelheid (overdag) verlaagd naar 100 kilometer per uur in verband met het terugdringen van stikstofuitstoot. Deze snelheidsverlaging geldt ook vanaf dit weekend. Statenlid Harry van der Maas: “Ik vind het goed dat we de snelheid op de Deltaweg gaan aanpassen. Op deze manier leveren we een bijdrage aan de verkeersveiligheid en tegelijkertijd sluiten we aan bij de snelheidswijziging op de A58”.

Sportkoepel NOC*NSF doet oproep om alle sport in Brabant af te gelasten

NOC*NSF heeft een oproep gedaan aan haar leden om komend weekend alle sportwedstrijden in Noord-Brabant af te gelasten. De sportkoepel wil daarmee de verspreiding van het coronavirus tegengaan.

De oproep geldt voor alle amateur en professionele sportclubs in Noord-Brabant, zowel voor thuis- en uitwedstrijden. De hockeybond volgt het advies en heeft de wedstrijden van de Brabantse clubs afgelast. Komend weekend zijn ook de thuiswedstrijden van de Brabantse clubs in de Eredivisie en Keuken Kampioen Divisie afgelast.

Schmidt nieuwe trainer van PSV

Roger Schmidt zal vanaf volgend seizoen de nieuwe trainer van PSV zijn, zo heeft de Eindhovense club vanochtend laten weten. De 52-jarige Duitser was eerder onder andere werkzaam bij Red Bull Salzburg en Bayern Leverkusen. Schmidt tekent een contract tot medio 2022 in Eindhoven.

"Roger stond bovenaan onze lijst en we zijn er ontzettend blij mee dat hij voor PSV gekozen heeft", aldus technisch manager John de Jong die samen met directeur Toon Gerbrands in alle stilte Schmidt binnenhaalde.

"Vanaf het eerste gesprek had ik een prettig gevoel bij PSV", zo vertelt Schmidt op de site van PSV. "Natuurlijk kende ik de club beroepshalve, maar ik had geen specifieke kennis van de filosofie. Tijdens de vele gesprekken met Toon Gerbrands en John de Jong kreeg ik een goed beeld van de manier van werken en besefte ik steeds nadrukkelijk dat de visie van PSV op topvoetbal bij me past. Daarnaast is elkaar kunnen vertrouwen een groot goed. Er is tot het zetten van de handtekeningen niets van onze ontmoetingen naar buiten gekomen. Ik vind dat veelzeggend over de manier waarop ze bij PSV met elkaar omgaan. Voor mij is vertrouwen dé basis om met elkaar aan de slag te gaan."

De Duitse trainer heeft ook veel zin om in de Eredivisie aan de slag te gaan. "De Eredivisie is onderdeel van de uitdaging die ik bij PSV heb gevonden. Het Nederlandse voetbal heeft mij altijd kunnen bekoren en ik kijk er echt naar uit om in een voor mij compleet nieuwe omgeving aan de slag te gaan. PSV staat volledig achter de manier van voetballen waar ik voor sta. En ik sta achter de eis van PSV dat de club altijd om de prijzen moet spelen. Mijn teams voetballen om te winnen, altijd."

De Jong vindt dat Schmidt goed bij PSV past. "Als club ga je op zoek naar een trainer die past in het profiel dat je met elkaar hebt opgesteld. Bij PSV houden we van een bepaalde manier van voetballen. We willen graag de baas zijn op het veld. Roger denkt daar hetzelfde over. In mijn tijd als scout heb ik zijn Red Bull Salzburg en Bayer Leverkusen vaak zien spelen. Dat maakte telkens weer indruk op me. De energie waarmee die ploegen op zoek gingen naar het doel van de tegenstander, dat is echt mooi om te zien. Roger heeft de dubbel gewonnen met Red Bull Salzburg , de nationale beker in China en werd met Bayer Leverkusen derde en vierde in de Bundesliga. Hij heeft ervaring in de Champions League, kortom een zeer aansprekend cv. Daarnaast zijn we hier bij PSV heel erg van het samenwerken. Bij PSV willen we elkaar helpen. Dat zit ook in de werkwijze van Roger opgesloten"

Nieuw seizoen voor Destiny 2 is gestart

Bungie laat weten dat Season of the Worthy nu beschikbaar is voor Destiny 2. Om de start van het nieuwe seizoen te vieren heeft Bungie een nieuwe gameplay-video online gezet.

Season of the Worthy nodigt zowel veteranen als nieuwe spelers uit om te ontdekken hoe het verhaal van Destiny zich blijft ontvouwen. Spelers krijgen de mogelijkheid om nieuwe activiteiten te spelen, zoals Seraph Tower public events, bunkeractiviteiten en de terugkeer van de uitdagende Trials of Osiris.

De belangrijkste kenmerken van Season of the Worthy:

  • Verdedig de Last City van de Red Legion door het opstarten van Rasputin
  • Nieuwe Seraph Tower public events en bunkeractiviteiten
  • Trials of Osiris keert ieder weekend terug (minimaal Power Level 960)
  • Season Artifact: Upgrade de Warmind Khanjali en verdien seizoensgebonden gear mods
  • Verdien de seizoensgebonden armor set: Sevents Seraph
  • Ontgrendel de Tommy’s Matchbook, een Exotic Auto Rifle

Season of the Worthy is vanaf nu beschikbaar tot 9 juni.

"Nieuwe Tony Hawk Pro Skater in de maak"

Het lijkt erop dat wij dit jaar toch een nieuwe Tony Hawk Pro Skater game gaan krijgen. Afgelopen weekend ging de documentaire “Pretending I’m a Superman” over de videogame serie. Gisteren ging er een tweet rond waarbij de band The Death Set werkt aan een soundtrack voor de nieuwe game.

Twitteraar TheNathanNS zag dat zijn favoriete bandje een tweet de ether had gestuurd dat zij werken aan vijf nieuwe tracks voor de game. Uiteraard werd de tweet snel verwijderd, maar screenshots waren al snel gemaakt. Activision, die in 2018 de licentie verloor over de gameserie, houdt nog zijn kaken stijf dicht of zij de game wel of niet gaan uitbrengen.

Verbod zwijgcontracten in de zorg

Minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) komt met een verbod op zwijgcontracten over incidenten in de zorg. Een wetsvoorstel hiertoe is vandaag in consultatie gegaan en gaat naar verwachting na de zomer naar de Tweede Kamer. De Jonge: “Zwijgcontracten in de zorg deugen niet en zijn volstrekt onaanvaardbaar. Ze staan haaks op een open en lerende cultuur die nodig is voor goede zorg. Een wettelijk verbod moet dit fenomeen nu echt uitbannen.”

Zwijgcontracten zijn overeenkomsten waarin afspraken tussen een cliënt en een zorgaanbieder staan, die een cliënt in de vrijheid belemmeren om over een incident met anderen te spreken. Cliënten mogen dan bijvoorbeeld niet met de media of met familieleden praten over wat hen is overkomen of ze mogen niet naar de inspectie stappen. “Juist als je heftige dingen hebt meegemaakt, is het belangrijk om daarover in gesprek te kunnen gaan. Niets mag een cliënt in de weg staan om zijn of haar verhaal te doen,” aldus minister De Jonge.

De afgelopen jaren hebben ingrijpende gebeurtenissen plaatsgevonden waarover zorgaanbieders een aantal keer zwijgcontracten hebben opgesteld. Hoewel de brancheverenigingen zich inzetten om hieraan een einde te maken, wordt cliënten nog steeds soms het zwijgen opgelegd door middel van deze contracten. Daarom kiest minister De Jonge nu voor een wettelijk verbod. Als het wetsvoorstel wordt aangenomen, mogen zwijgcontracten niet meer worden gesloten. De inhoud van zwijgcontracten die toch nog worden gesloten, wordt automatisch ongeldig verklaard.

Vanaf vandaag kan iedereen zes weken lang op het conceptwetsvoorstel reageren voordat het naar de Tweede Kamer gaat.

"Maak een curry op je CPU"

Nu iedereen binnen zit vanwege het coronavirus, worden rantsoenen natuurlijk schaars. Kleine maaltijden om voedsel te besparen wordt daarom ook aangeraden. Maar hoe doet de gemiddelde PC MASTER RACE liefhebber dit nou het beste?

Bezitters van een AMD CPU zitten het hele jaar er warmpjes bij. Niet vanwege de vele uren die ze gamen, maar vanwege de warmte die hun CPU afgeeft. En hoe kun je die warmte in deze dagen het beste gebruiken? Door er een lekkere curry op te maken, dacht een Japanner die ook de hele dag binnen zit.

Uiteraard raden wij van FOK! Het niet aan om dit thuis uit te proberen, maar als je het doet, film het alsjeblieft?

FOK! Wat een weer: geen weerbericht meer i.v.m corona

Laatste weerbericht!!!!

Helaas beste mensen, het coronavirus heeft ook de weercrew bereikt. In overleg met de Admins is besloten om tot nader order géén weerberichten meer te plaatsen i.v.m het besmettingsgevaar. Ook wij zijn in strikte afzondering geplaatst en mogen op géén enkele wijze contact met FOK! hebben. 

Dat wil dus zeggen dat wij niets meer mogen posten of reageren op FOK! Dat zal wel even wennen worden. Gelukkig zijn er nog genoeg crewleden die het weerbericht in een andere vorm kunnen maken, maar let op.. de naam FOK! Wat een weer... is besmet en mag dus zeker NIET worden gebruikt!!!

Wanneer we er weer zijn? Geen idee. Zolang ik, Monique of Frank een kuchje laat of moet niezen is geen enkele FOK-user veilig. We willen het allerergste voorkomen, vandaar deze drastische maatregel. 

Ik kan tenslotte alleen nog meedelen dat er de afgelopen 24 uur plaatselijk weer zo'n 20 mm gevallen is. Ook is nog het vermelden waard dat vandaag de meeste regen in het zuiden valt. Ook in het noorden blijft het niet helemaal droog, daar draven enkele buien op. In het midden lijkt het wel grotendeels droog te blijven. In de avond kan de regen zich nog wel iets uitbreiden. Met een graad of 12 is het best wel aangenaam. De wind zwakt ook wat af. 

De weersverbetering hangt nog steeds in de lucht. Met name vanaf zondag lijkt het echt zonniger te worden en ook met aangename temperaturen, maar het hogedrukgebied moet wel op de juiste plaats liggen.

Zo, nu ga ik in quarantaine. 

Het ga jullie goed, en hopelijk overleven we het! 

Meer weer op FOK!

verbod (Foto: verbod)
Verbod op het weerbericht.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

59% van de volwassenen drinkt meer dan geadviseerd

In 2019 gaf 41 procent van de Nederlanders aan geen alcohol of niet meer dan 1 glas per dag te drinken. Daarmee voldeden ze aan de richtlijn van de Gezondheidsraad. Van de vrouwen van 18 jaar en ouder was dit ruim 50 procent. Van de ouderen was dit zelfs twee op drie. Volwassenen die maximaal 1 glas alcohol per dag drinken roken minder en gebruiken ook minder drugs. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête/Leefstijlmonitor 2019 van het CBS, in samenwerking met het RIVM en het Trimbos-instituut.

In 2019 gaf bijna 80 procent van de volwassenen aan weleens alcohol te hebben gedronken in de afgelopen 12 maanden. 11 procent van de volwassenen gaf aan het afgelopen jaar geen alcohol te hebben gedronken, maar daarvoor wel ooit. 9 procent had nooit alcohol gedronken.
Sinds 2015 adviseert de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken of niet meer dan 1 glas alcohol per dag. 41 procent van de bevolking van 18 jaar en ouder voldoet aan deze alcoholrichtlijn; 30 procent van de mannen tegen 53 procent van de vrouwen.

Ouderen voldoen vaker aan de alcoholrichtlijn
Van de mensen van 75 jaar of ouder dronk 66 procent niet of maximaal 1 glas alcoholhoudende drank per dag en voldeed daarmee aan de alcoholrichtlijn. Van de 18- en 19-jarigen voldeed 30 procent aan deze richtlijn. Onder mensen met een laag inkomen is het aandeel dat niet drinkt of hooguit 1 glas alcohol per dag hoger dan onder de mensen met een hoog inkomen (54 procent tegen 30 procent), ook wanneer rekening is gehouden met verschillen in leeftijd en gezondheid.

Meer rokers onder mensen die niet voldoen aan alcoholrichtlijn
Mensen die niet voldoen aan de alcoholrichtlijn zijn vaker roker dan mensen die er wel aan voldoen: 26 procent tegen 16 procent. Ook het percentage dagelijkse rokers verschilt tussen deze groepen: 18 procent tegen 13 procent. Van de mensen die aangeven niet of maximaal 1 glas alcohol per dag te drinken zegt 4 procent in de afgelopen 12 maanden drugs te hebben gebruikt, en 3 procent zegt cannabis te hebben gebruikt. Bij de groep die meer dan 1 glas alcohol drinkt per dag was dat respectievelijk 13 procent en 10 procent. Ook wanneer rekening is gehouden met leeftijd en geslacht blijven er verschillen aanwezig.

Steeds meer mensen voldoen aan alcoholrichtlijn
Het percentage volwassenen dat voldoet aan de alcoholrichtlijn is toegenomen ten opzichte van 2014 (voor het vaststellen van deze alcoholrichtlijn) en 2015 (het jaar dat deze alcoholrichtlijn werd ingevoerd). In 2014 dronk ruim 37 procent van de volwassenen geen alcohol of maximaal 1 glas per dag tegen ruim 41 procent in 2019. Ten opzichte van 2018 is het percentage mensen dat voldoet aan de alcoholrichtlijn nauwelijks veranderd.

Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)
Afbeelding ter illustratie (Foto: Pixabay)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.