FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 12 maart 2020

COVID-19: Scholen niet dicht, waarschijnlijk geen controle

Minister Bruins zegt dat mensen thuis moeten blijven als ze enige symptomen vertonen die kunnen wijzen op het coronavirus. Neusverkoudheid, hoesten en koorts zijn symptomen. Die mensen moeten sociale contacten mijden. Ook roept hij iedereen op om zoveel mogelijk thuis te werken.

Evenementen met meer dan 100 bezoekers verboden.

Voor Brabant volgen er vandaag nog verdere maatregelen.

Update 16:06 uur:

De maatregelen zijn:

  • Iedereen in Nederland: blijf thuis bij klachten neusverkoudheid, hoesten, keelpijn of koorts. Mijd sociaal contact. Bel pas met huisarts als klachten verergeren.
  • Bijeenkomsten met meer dan 100 personen worden in heel Nederland afgelast. Dat geldt ook voor publieke locaties zoals musea, concertzalen, theaters, sportclubs en sportwedstrijden.
  • Mensen in heel Nederland worden opgeroepen zoveel mogelijk thuis te werken of de werktijden te spreiden.
  • Voor kwetsbare personen (ouderen en personen met verminderde weerstand) geldt: vermijd grote gezelschappen en openbaar vervoer. In het algemeen wordt mensen dringend verzocht om bezoek aan kwetsbare personen te beperken.
  • Voor zorgpersoneel en personeel in vitale processen: er wordt veel van u gevraagd. Blijf pas thuis als u klachten hebt en koorts. Overleg zo nodig met uw werkgever. En ook: reis niet naar het buitenland.
  • Hogescholen en universiteiten wordt verzocht onderwijs online aan te bieden in plaats van grootschalige colleges.
  • Scholen in het primair, voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs en kinderopvang blijven gewoon open: er zijn daar weinig besmettingen en die omgeving is minder internationaal. Kinderen en jongeren vormen bovendien niet de groep met de hoogste risico’s. Bovendien zouden de maatschappelijke gevolgen van het sluiten van deze scholen groot zijn en draagt sluiten weinig bij aan het beperken van de verspreiding. Kinderen die verkouden zijn, moeten thuis blijven.

Tot slot: de maatregelen gelden voor heel Nederland tot en met 31 maart. Dat geldt ook voor Noord-Brabant.

Update 23:12 uur:

Ondanks dat de regering, in tegenstelling tot bijvoorbeeld België heeft besloten de scholen niet te sluiten, heeft een anonieme bron FOK! laten weten dat er momenteel geen controles worden uitgevoerd op basis van de leerplichtwet. 'Huisbezoeken in het kader van de BRP (Basisregistratie Personen) en Participatiewet zijn stil gelegd. Instructie is voor nu: zoveel mogelijk werken vanuit huis, doe geen huisbezoeken, en als je verkouden of zo bent blijf je natuurlijk thuis', aldus de bron.

Manchester United en FC Basel zetten grote stap richting kwartfinales Europa League

In achtste finales van de Europa League heeft Manchester United met grote cijfers gewonnen van LASK Linz. De ploeg van trainer Ole Gunnar Solskjaer won in Linz met 0-5. Ook FC Basel heeft goede zaken gedaan. Tegen Eintracht Frankfurt won de Zwitserse club met 0-3. Vanwege het coronavirus is nog onduidelijk wanneer de returnwedstrijden gespeeld worden. Om diezelfde reden werden Sevilla - AS Roma en Internazionale - Getafe al uitgesteld.

Overig uitslagen Europa League
Eintracht Frankfurt - FC Basel 0-3
LASK Linz - Manchester United 0-5
Istanbul Başakşehir - FC Kopenhagen 1-0
Sevilla - AS Roma uitg.
Glasgow Rangers - Bayer Leverkusen 1-3
Olympiakos Piraeus - Wolverhampton Wanderers 1-1
VfL Wolfsburg - Shakhtar Donetsk 1-2
Internazionale - Getafe uitg.

FOK! F1-manager 2020 is van start!

Update 13 maart: in verband met het uitstellen van de eerste Grand Prixs blijft de manager voorlopig open.

De eerste testsessies van de Formule 1 in Barcelona zijn al weer een poosje achter de rug, dus we konden niet achterblijven om ook dit jaar weer de FOK! Formule 1-manager 2020 te openen! Net als de voorgaande editie kan je weer een team bestaande uit twee coureurs, een chassis en een motor samenstellen. Daarmee kun je punten halen voor de plek waarop die onderdelen in een F1-grandprixweekend zijn geëindigd. Voor die punten wordt budget uitgekeerd, waarmee je je team kunt verbeteren.

De onderdelen variëren in waarde, al naar gelang ze beter of slechter gepresteerd hebben in een raceweekend. Naarmate het F1-seizoen vordert zal de waarde van de onderdelen steeds geleidelijker veranderen. Hierbij geldt dat de recente prestaties wel degelijk nog enkele schommelingen in de waarde van een onderdeel teweeg kunnen brengen. Lees meer hierover in de speluitleg.

Qua puntentelling is er niks veranderd. Net als de voorgaande jaren worden er geen strafpunten uitgedeeld, om een 'dubbele straf' te voorkomen. Wel is er voor de coureur met de snelste raceronde een extra bonus.

Om je direct in te schrijven voor de FOK! Formule 1-manager klik je hier. Kijk ook bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Je kunt ook een pm sturen aan FOKmanagers (zonder uitroepteken), of een bericht achterlaten in het speciale F1-manager 2020-topic in het Formule 1-forum.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Let op! De eerste managerronde sluit op vrijdag 13 maart 2020 om 23:59 uur. Zorg dat je voor die tijd je het door jou samengestelde team hebt opgeslagen voor de Grand Prix van Australië.

We wensen je veel plezier met het seizoen 2020 van de FOK! Formule 1-manager!

Max Verstappen voor het eerst dit jaar in een F1-auto op het circuit van Zandvoort
Max Verstappen voor het eerst dit jaar in een F1-auto op het circuit van Zandvoort. (Foto: Red Bull/Getty Images)

COVID-19: Schansspringseizoen voorbij, WK skivliegen afgelast

Na het alpineskiën is ook het schansspringen eraan dankzij het door SARS-CoV-2 veroorzaakte COVID-19. In Noorwegen was men net over de helft van RAW AIR, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee en onderdeel van de World Cup, maar donderdag werd bekend dat ook in Noorwegen een streep door dergelijke evenementen gaat.

Officieel geldt dat bij de Noren vanaf 18.00 uur, dus in theorie had de wedstrijd bij de mannen in Trondheim - gepland om 17.00 uur - nog kunnen beginnen, maar dat ging logischerwijze niet door. Ook het voor RAW AIR afsluitende skivliegen in Vikersund van vrijdag tot en met zondag is afgelast, net als het WK skivliegen in Planica, dat volgende week het slotstuk moest worden. De vrouwen zouden nog naar Rusland trekken voor de Blue Bird Tour, maar ook dat is afgelast en daarmee is het gehele seizoen nu voorbij.

Mannen
Zo kan ook de balans opgemaakt worden voor RAW AIR en de World Cup. Kamil Stoch wint de Noorse reeks wedstrijden, voor Ryoyu Kobayashi. De Japanner won vorig jaar de World Cup op dominante wijze, maar die gaat nu naar de Oostenrijker Stefan Kraft. De Duitser Karl Geiger eindigt ruim achter hem en dat duo staat dan weer vér voor Kobayashi en Vierschansenwinneer Dawid Kubacki. Kraft won dit seizoen vijf keer: op de kleine schans in Rasnov, de grote schans in Nizhny Tagil, Sapporo en Lahti en de vliegschans in Tauplitz/Bad Mitterndorf.

Vrouwen
Maren Lundby pakte net als vorig jaar de eindwinst in RAW AIR én won voor het derde jaar op rij het eindklassement in de World Cup. In RAW AIR ging plek twee naar haar jonge landgenote Silje Opseth, die in Lillehammer voor het eerst gewonnen dacht te hebben - ze stond op het podium en werd geïnterviewd en gehuldigd - tot bleek dat er een systeemfoutje was gemaakt en Lundby alsnog won, met een waar tranendal tot gevolg.

In de World Cup ging plek twee naar de Oostenrijkse Chiara Hölzl, voor haar landgenote Eva Pinkelnig. Lundby won dit seizoen vijf keer: drie keer in Lillehammer en één in Rasnog en Ljubno.

Enorme verliezen op de beurzen

Goedenavond.

De effectenbeurzen laten enorme verliezen zien de laatste weken, maar vandaag spant wel de kroon. De angst regeert en geen enkel aandeel kan zich aan de malaise ontrekken. 

De AEX sloot vandaag met ruim 10% verlies en zo'n verlies is sinds de krach van 1987 niet meer voorgekomen. Het besluit van president Trump om geen Europese vluchten meer toe te laten en de zorgen of angst voor het Corona-virus zorgde ervoor dat men zich massaal van aandelen ontdeed. 

Ook Wall Street stevent af op een verlies van rond de 10%, en dat zal morgen waarschijnlijk ook wel weer zo zijn uitwerkingen hebben op de wereldwijde beurzen. 

De economische gevolgen zullen ingrijpend zijn denk ik. 

beursval (Foto: Pixabay.com)
beursval (Foto: Pixabay.com)

Fast & Furious 9 en A Quiet Place Part II uitgesteld

Eerst was het enkel James Bond. Toen kwam ook Peter Rabbit erbij. Maar vandaag regende het verplaatsingen in de agenda van Hollywood.

Grootste uitstel kwam in de vorm van Fast & Furious 9. Nadat eerder dit jaar de trailer in volle bombarie lanceerde, blijkt dat we nog lang moeten wachten op de idiote stunts van de familie van Vin Diesel. De film is direct uitgesteld tot april 2021. Dat betekent nog meer dan een jaar wachten. Eerder vandaag plaatste ook John Krasinski (regisseur) een bericht op Instagram dat is besloten om de release van A Quiet Place Part II vooralsnog uit te stellen.

Dit alles hangt natuurlijk samen met het Corona-virus. Het is niet ondenkbaar dat meer blockbusters de komende tijd gaan volgen. Hoewel de film bijna uit komt (en persvoorstellingen al zijn geweest) is het niet ondenkbaar dat Disney alsnog besluit om Mulan op een later moment uit te gaan brengen. Dit geldt ook voor het aanstaande Black Widow. Al deze verschuivingen kunnen impact hebben op de bredere filmkalender met effecten die we de komende jaren nog kunnen gaan merken.

a quiet place

Opvallend hierbij is dat The New Mutants al meerdere keren is uitgesteld. De film komt vooralsnog op 2 april uit in de VS. Vergeet echter niet dat de eerste trailer al in oktober 2017 uitkwam met een belofte om de film in 2018 uit te brengen. Na meerdere keren uitstel leek het erop dat de film nooit uit zou komen, totdat Disney na de overname van Fox ineens aankondigde de film toch uit te gaan brengen. De kans is groot dat dit echter opnieuw niet zal gebeuren.

Ondertussen zijn de bioscopen gewoon open, maar worden er slechts 100 man per zaal toegelaten. Als er meer films worden uitgesteld, houden we jullie hier op de hoogte! 

COVID-19: NOS Journaal om 20.00 uur met gebarentolk

Het NOS Journaal van 20.00 uur wordt vanaf vanavond voorlopig elke dag voor doven en slechthorenden met een gebarentolk uitgezonden op het themakanaal NPO Nieuws.

Dagelijks zijn er nieuwe ontwikkelingen rond het coronavirus, waarbij ook in Nederland maatregelen worden genomen om besmetting tegen te gaan. Om de groep Nederlanders die gebruik maakt van gebarentaal de ontwikkelingen zo goed mogelijk te kunnen laten volgen, heeft NPO met de Rijksoverheid afgesproken dat het Journaal van 20.00 uur in elk geval gedurende de komende twee weken van een gebarentolk wordt voorzien. Dit Journaal biedt dagelijks een uitgebreid overzicht van actuele informatie over het coronavirus, handelingsperspectieven en mogelijke maatregelen die in binnen- en buitenland worden genomen.

Het Journaal met gebarentolk is te zien op NPO Nieuws; bij KPN te vinden op kanaal 43, bij Ziggo op kanaal 501 en bij T-Mobile op kanaal 260. NPO Nieuws is online te zien via NPO Start. Via NPO Start is het Journaal met gebarentolk later ook terug kijken.

Wanneer er spoedeisende informatie bekend wordt gemaakt, wordt door de overheid geprobeerd deze ook van een gebarentolk te voorzien.

Bonifazio sprint naar ritzege in vijfde etappe Parijs-Nice

Niccolò Bonifazio heeft de vijfde rit in Parijs-Nice gewonnen. De Italiaan van Direct Energie was na 227 kilometer de snelste in de massasprint. Maximilian Schachmann van Bora-hansgrohe blijft aan de leiding staan in het algemeen klassement.

Vrij snel vanuit de start ontstond er een kopgroep van vier. Jan Tratnik, Alexis Gougeard, Anthony Turgis en Ryan Mullen waren de namen in de kopgroep en uiteindelijk bleek Tratnik de sterkste van de kopgroep. De 30-jarige Sloveen loste op acht kilometer zijn laatste medevluchter Gougeard en had nog een halve minuut voorsprong.

Tratnik had nog een halve minuut voorsprong op een jagend peloton en bij het ingaan van de laatste kilometer had hij nog een handvol seconden voorsprong, maar uiteindelijk was dat niet voldoende voor de winst. In de laatste vijftig meter werd hij voorbijgereden door het peloton en Niccolo Bonifazio wist de sprint overtuigend te winnen, voor Iván García Cortina die de derde etappe wist te winnen. Peter Sagan legde beslag op de derde plaats.

In het algemeen klassement veranderde er niks en daardoor blijft Maximilian Schachmann aan de leiding. Vanaf vrijdag zijn de massasprinten voorbij en trekken de renners de heuvels in.

Maximaal tien Russische atleten naar Olympische Spelen

De internationale atletiekbond World Athletics heeft woensdag bekendgemaakt dat er maximaal tien Russische atleten deel mogen nemen aan de Olympische Spelen in Tokio. World Athletics heeft deze beslissing genomen vanwege de dopingzaken waarin de Russische atletiekbond betrokken is.

Vanwege het grootschalig overtreden van de dopingregels is de Russische atletiekbond sinds 2015 geschorst. Sinds die tijd mogen Russische atleten onder neutrale vlag deelnemen aan toernooien als ze hun onschuld kunnen bewijzen.

Nu wordt deze maatregel voor Tokio en overige toernooien verscherpt door het beperken van het aantal deelnemers. Bovendien is er door World Athletics een boete van 10 miljoen dollar opgelegd.

“De eerdere maatregelen waren niet genoeg om de Russische atletiekcultuur te veranderen”, aldus Sebastian Coe, directeur van World Athletics. “We hopen dat deze nieuwe straf wel voldoende gaat zijn om verandering te bewerkstelligen. Deze straf past bij de ernst van de overtredingen van de Russische bond en is een duidelijke boodschap dat we dit zeer serieus nemen.”

UEFA schrapt Champions League-wedstrijden

De Europese voetbalbond heeft bekendgemaakt dat de Champions League-duels Manchester City-Real Madrid en Juventus-Olympique Lyonnais volgende week dinsdag niet door zullen gaan.

De UEFA heeft de beslissing genomen omdat de spelers van Real Madrid en Juventus momenteel in quarantaine moeten verblijven. Gisteren testte Daniele Rugani,verdediger van Juventus,positief. Vandaag werd bekend dat een basketballer van Real Madrid ook het coronavirus heeft.

AZ heeft groen licht voor bouw nieuw stadiondak

AZ heeft woensdag van de gemeente Alkmaar een vergunning gekregen voor de bouw van een nieuwe stadiondak.

In de afgelopen maanden is door de Alkmaarse voetbalclub hard gewerkt aan het ontwerp van het nieuwe dak, vervolgens heeft de gemeente dit beoordeeld. Ook tijdens de bouw zal de gemeente toezien op de veiligheid van het dak.

“We zijn blij met het besluit van de gemeente Alkmaar”, vertelt Robert Eenhoorn, algemeen directeur van AZ. “Deze vergunning stelt ons in staat door te gaan met het bouwen aan een optimaal, veilig en comfortabel voetbalstadion voor onze supporters. Voor ons heeft de veiligheid van supporters in de afgelopen periode voorop gestaan en we zijn verheugd dat we daar nu weer een nieuwe stap in kunnen zetten. We hopen dat de vergunningverlening een goede stap is op weg naar een echte samenwerking.”

“De gemeente heeft de vergunning beoordeeld, TNO heeft mede beoordeeld en wij hebben vertrouwen in de maakbaarheid en veiligheid van het nieuwe dak”, aldus Pieter Dijkman, verantwoordelijk wethouder van de gemeente Alkmaar. “Met de tijdige vergunningverlening kan AZ door met het realiseren van het nieuwe dak.”

Tot 1 april geen voetbal in Nederland

Alle voetbalwedstrijden in Nederland zijn deze maand afgelast vanwege het coronavirus. De duels in de eredivisie, de eerste divisie en de interlandwedstrijden van het Nederlands elftal zijn tot 1 april geschrapt. Ook alle amateurwedstrijden gaan niet door.

Het stilleggen van het Nederlandse voetbal komt voort uit de maatregelen van het kabinet om alle evenementen met meer dan honderd personen in heel Nederland af te gelasten.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal KNVB: "We hebben steeds op nadrukkelijk verzoek van de overheid hun beleid gevolgd en dat is op dit moment niet anders. Uiteraard staat veiligheid en gezondheid bij alle betrokkenen bovenaan. Deze maatregelen brengen voor de voetbalwereld echter ook grote organisatorische, sportieve en financiële uitdagingen met zich mee. In de toekomst zal de voetbalsector een beroep moeten doen op de hulp van de overheid en autoriteiten om de organisatorische kwesties, maatschappelijke effecten en economische uitdagingen voor de gehele sector te kunnen ondervangen. We gaan te zijner tijd hier met alle partijen graag het gesprek over aan."

Alle wedstrijden van veld- en zaalvoetbalverenigingen gaan tot en met 31 maart niet door. Jan Dirk van der Zee, directeur amateurvoetbal KNVB: "Wij adviseren alle amateurverenigingen om ook geen trainingen, oefenwedstrijden of andere grote bijeenkomsten te organiseren. We hopen op begrip voor dit lastige besluit en de medewerking van alle clubs om gezamenlijk de competities tot een goed einde te brengen. De komende periode gaan we nadenken over een goede oplossing voor ons amateurvoetbal."

COVID-19: Oefening Frisian Flag afgelast

Defensie heeft besloten dat de oefening Frisian Flag vanaf Vliegbasis Leeuwarden niet doorgaat. Deze oefening stond gepland van 23 maart tot 3 april.

Hoewel de oefening in Friesland was gepland, zouden eenheden uit andere provincies, waaronder Noord-Brabant, Frisian Flag ondersteunen. Defensie neemt maatregelen om verspreiding van het coronavirus in Nederland tegen te gaan, maar moet eventuele ernstinzet (zoals de bewaking van het luchtruim) garanderen. Daarom is het niet mogelijk de benodigde ondersteuning voor de oefening te leveren. Hieraan zouden eenheden van verschillende landen meedoen.

Naast de oefening Frisian Flag is ook besloten het buitenlandse onderdeel van de helikoptertraining genaamd Helicopter Weapon Instructors Course voor nu niet door te laten gaan. Dit gedeelte zou in Duitsland plaatsvinden. Het onderdeel wordt op een later moment ingehaald. Wanneer is nog niet bekend.

Cold Response

De internationale oefening Cold Response in en nabij Noorwegen is ook gestopt. Gisteren maakten de Noorse strijdkrachten bekend dat de oefening geleidelijk wordt afgebouwd. Vandaag werd duidelijk dat ook voor de Nederlandse deelnemers zoals Zr.Ms. Johan de Witt de oefening stopt. Morgen eindigen de scenario’s waar Nederlandse militairen aan deelnemen.

De mediadag die voor de grootschalige oefening Defender 2020 op 14 maart zou plaatsvinden is afgelast.

Defensie houdt de situatie omtrent de verspreiding van COVID-19 nauwlettend in de gaten en volgt het advies van het RIVM. Per oefening wordt bezien of deze door kan gaan, eventueel met aanvullende maatregelen, of wordt afgelast.

Mario-levels bouwen met LEGO

The LEGO Group heeft een samenwerking met Nintendo aangekondigd waarbij een nieuwe productlijn wordt ontwikkeld van interactieve LEGO-sets die geïnspireerd zijn door de Super Mario-serie.

Door middel van nieuwe technologieën die The LEGO Group en Nintendo samen ontwikkeld hebben, kan een interactief LEGO Mario figuur munten verzamelen in een fysiek game level dat is opgebouwd uit LEGO bouwstenen. Het is geen videogame en ook geen traditionele LEGO-set, maar een nieuwe ervaring die Super Mario tot leven brengt in de fysieke LEGO wereld.

Onderstaande video hint naar wat we kunnen verwachten wanneer LEGO Super Mario later dit jaar lanceert.

Gent-Wevelgem en E3 geschrapt

De Vlaamse minister van Sport, Ben Weyts, heeft zojuist bekendgemaakt dat er geen sportwedstrijden met publiek tot en met 31 maart, mogen worden gehouden in verband met het coronavirus. Betaald voetbal is een uitzondering al spelen ze zonder publiek.

Dit houdt voor de wielerfans in dat onder meer Gent-Wevelgem en de E3 BinckBank Classic niet doorgaan. Ook Nokere Koerse, Bredene Koksijde Classic en Driedaagse Brugge-De Panne zijn afgelast.

COVID-19 beëindigt ook seizoen alpineskiërs, Kilde kampioen

Ook voor de heren alpineskiërs zit het World Cup-seizoen erop. Na het afgelasten van de finales in het Italiaanse Cortina d'Ampezzo volgende week zouden de slalom en reuzenslalom in Kranjska Gora komend weekeinde de boel afsluiten, maar ook die gaan niet door.

Nadat al besloten werd dat er geen publiek naar de wedstrijden mocht komen, heeft de Sloveense organisatie donderdag bekendgemaakt dat het hele evenement geschrapt wordt, waarmee het seizoen dus voorbij is. Aleksander Aamodt Kilde sluit de winter zo voor het eerst af als World Cup-kampioen, nadat de na vorig seizoen gestopte Marcel Hirscher maar liefst acht jaar op rij de beste was.

Kilde won opvallend genoeg maar één wedstrijd, alleen de super-G in Saalbach-Hinterglemm een maand geleden. Verder werd hij ook nog vijf keer tweede en één keer derde, terwijl hij op drie disciplines in de top-4 eindigde: tweede op de alpinecombinatie, derde op de super-G en vierde op de afdaling.

Concurrent Alexis Pinturault uit Frankrijk had de wedstrijden in Kranjska Gora aangemerkt als zijn laatste kans op de eindwinst, hij is op de technische disciplines immers beter dan Kilde. Op de reuzenslalom sluit de Fransman de winter als tweede af, op de alpinecombinatie pakt hij de kristallen bokaal. De Noor Henrik Kristoffersen, derde in de algemene eindstand, wint de eindklassementen op beide technische disciplines, waarop Pinturault (reuzenslalom) en diens landgenoot Clement Noël (slalom) nu nipt tekort komen.

Marathon van Rotterdam uitgesteld

De organisatie van de Marathon van Rotterdam heeft besloten om de wedstrijd uit te stellen vanwege de uitbraak van het coronavirus. De marathon zou op 5 april worden gehouden, maar dit wordt nu later dit jaar.

"De organisatie acht het niet verantwoord gezien de laatste ontwikkelingen en huidige situatie om het evenement plaats te laten vinden. De veiligheid en gezondheid van de lopers, vrijwilligers, toeschouwers en andere betrokkenen staat bij de organisatie altijd voorop."

Ook de marathon van Utrecht, die voor 19 april op het programma stond, wordt uitgesteld.

COVID-19: Conferentie over persvrijheid uitgesteld

De World Press Freedom Conference 2020 wordt uitgesteld omdat sprekers en bezoekers door het Coronavirus niet meer willen, mogen of kunnen reizen. Hierdoor is de kwaliteit van het programma van de conferentie en een voldoende aantal bezoekers niet meer te garanderen.

Nederland en Unesco hadden de World Press Freedom Conference (WPFC) gepland van 22-24 april in het World Forum in Den Haag. De beoogde nieuwe datum wordt 18-20 oktober, eveneens in het World Forum.

Om onnodige kosten voor de organisatie, sprekers en bezoekers te voorkomen is besloten om het besluit tot uitstel nu te nemen. Alle betrokken partijen kunnen nu tijdig worden geïnformeerd. Het conferentiecentrum kan nog kosteloos worden omgeboekt. Wachten met uitstel zou hoge kosten met zich meebrengen.

Het succes van de WPFC is voor een belangrijk deel afhankelijk van circa zestig externe partijen, grotendeels uit het buitenland. Zij nemen het overgrote deel van het conferentie-programma voor hun rekening in de vorm van sessies en andere activiteiten. De conferentie kan ook alleen slagen met een hoog aantal bezoekers uit alle werelddelen.

De WPFC is een jaarlijks evenement van Unesco dat elk jaar in een ander land plaatsvindt. Nederland is in 2020 gastland. Het evenement duurt drie dagen en trekt 1500-2000 bezoekers per dag, afkomstig uit de hele wereld.

Spaanse competitie stilgelegd

La Liga maakte zojuist bekend dat de hele Spaanse voetbalcompetitie, Primera en Segunda División, per direct is stilgelegd vanwege het coronavirus.

Daarnaast zijn de spelers van zowel het voetbal- als het basketbalteam van Real Madrid naar huis gestuurd nadat een basketbalspeler positief getest werd op het coronavirus. Het hele basketalteam moet in quarantaine.

F1: McLaren racet niet in Australië vanwege corona

Het Formule 1-team McLaren heeft zich teruggetrokken voor de Grand Prix van Australië die komend weekend gepland staat. De reden hiervoor is dat een teamlid van de Britse renstal positief heeft getest op het coronavirus, zo werd via Twitter bekendgemaakt. Hij zit momenteel in quarantaine.

McLaren is het eerste team dat zich teruggetrokken heeft voor het openingsweekend van het nieuwe seizoen. Mogelijk zullen meer renstallen volgen naar aanleiding van het nieuws. Ook een aantal teamleden van Haas verbleef enige tijd in quarantaine. Zij blijken niet besmet met het coronavirus.

Eerder verklaarde de Formule 1-wereld al dat als er een team vanwege het virus niet aan de start zou kunnen verschijnen in Melbourne er een streep zou gaan door de wedstrijd. Er is nog niet bekend of dat ook daadwerkelijk zal gaan gebeuren.

Standbeeld van Cruijff bij Arena op 22 april onthuld

Het levensgrote bronzen standbeeld van Johan Cruijff bij de Arena, dat tot stand is gekomen door een inzamelingsactie onder supporters, wordt op 22 april onthuld. De onthulling is via een stream live te volgen.

Het beeld komt bij de hoofdingang van het stadion te staan. De datum is bewust gekozen, zodat alle supporters ruimschoots de gelegenheid krijgen om het standbeeld van de legendarische nummer 14 te kunnen bewonderen.

Datum zorgvuldig gekozen
Een dag na de onthulling speelt Ajax namelijk de thuiswedstrijd tegen Vitesse en op zaterdag 25 april is de geboortedatum van Cruijff. De dag erop vindt de jaarlijkse Cruijff Legacy Run 14K Run plaats rondom de Johan Cruijff Arena.

Het idee om een standbeeld voor Johan Cruijff vanuit de supporters te realiseren, ontstond destijds bij de Ajax Supporters Delegatie. Het lukte Ajaxsupporters binnen drie maanden het gewenste eindbedrag van 75.000 euro op te halen. Naast een online inzamelingsactie werd er in oktober 2018 tijdens Ajax - AZ een collecte gehouden.

Het beeld is gemaakt door de Friese beeldhouwer Hans Jouta, die eerder het standbeeld van Bobby Haarms maakte, dat al sinds 2011 bij de hoofdingang van de Johan Cruijff Arena staat. 'Dat Hans Jouta regelmatig bij thuiswedstrijden in het stadion zit, versterkt het uitgangspunt van de werkgroep dat het standbeeld vanuit en door de supporters wordt gerealiseerd', aldus de initiatiefnemers.

Jordi Cruijff, de zoon van Johan, laat weten erg blij te zijn. 'Wij hebben het beeld al mogen zien en het ziet er geweldig uit. Namens de familie wil ik dan ook alle supporters van Ajax bedanken die zich hebben ingezet en hebben bijgedragen aan de totstandkoming van dit mooie eerbetoon aan mijn vader.'

Veenkoloniaal Museum koopt schildeij 'Op het IJ' aan

Het Veenkoloniaal Museum in Veendam heeft het schilderij ‘Op het IJ’ van Charles Leickert aangekocht. Op het schilderij staat de landbouwindustrieel Willem Albert Scholten die net door het ijs is gezakt. Scholten had in de 19e eeuw een groot aantal aardappelfabrieken in binnen- en buitenland, en speelt een belangrijke rol in het Veenkoloniaal Museum. Gedeputeerde Mirjam Wulfse van Cultuur onthulde op 12 maart het schilderij.

Nat pak
Het schilderij van Charles Leickert is de grootste aankoop ooit van het Veenkoloniaal Museum. Het kon worden aangeschaft door de financiële steun van de Vereniging Rembrandt, het J.B. Scholtenfonds en particuliere schenkers. Leickert maakte het schilderij in opdracht van W.A. Scholten, die rond 1870 aan verschillende kunstenaars vroeg om bijzondere gebeurtenissen uit zijn leven te schilderen. Op het schilderij van het Veenkoloniaal Museum is te zien hoe Scholten net uit een wak uit het ijs is opgeklommen. De industrieel was te zuinig om twee gulden te betalen voor het pontje over het IJ en besloot over het ijs te lopen. Met als gevolg een nat pak.

Willem Albert Scholten
Willem Albert Scholten bouwde zijn aardappelmeelimperium op vanuit de Groninger Veenkoloniën. In 1842 opende hij in Foxhol zijn eerste grote fabriek en uiteindelijk bezat hij meer dan twintig fabrieken in binnen- en buitenland, maar met name in Oost-Groningen. Daarom speelt Scholten een belangrijke rol binnen de collectie van het Veenkoloniaal Museum. Het schilderij van Leickert is het vijfde schilderij van de industrieel dat het museum in zijn bezit heeft.

Automobilist (32) ramt vrachtwagen en slaat over de kop, overlijdt ter plaatse

De politie is op zoek naar getuigen van een dodelijk ongeval op de A2 ter hoogte van Beek donderdagochtend. Een 32-jarige man uit Sittard is bij het ongeval overleden.

De bestuurder heeft donderdagochtend rond 04.25 uur door nog onbekende oorzaak een vrachtwagen aan de achterkant geraakt. Vervolgens is de auto over de kop geslagen en tot stilstand gekomen. Het slachtoffer is ter plekke aan zijn verwoningen overleden.

De politie is op zoek naar getuigen, en meer speciefiek naar mensen met bijvoorbeeld dashcambeelden. Zij worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844. 

Politiehond bijt inbreker in vakantiewoning

Woensdagmiddag hield de politie een 31-jarige Pool aan op verdenking van inbraak in een vakantiewoning aan de Vondellaan in Zandvoort. Omstreeks 16.50 uur zag personeel van het vakantiepark dat de gordijnen van het pand gesloten waren, terwijl zij daarvoor (tijdens afwezigheid van de eigenaar) nog open waren geweest. Personeel blokte het vakantiehuisje af, zodat niemand ongezien weg kon gaan. Vervolgens werd de politie gebeld.

Omdat niet duidelijk was of er iemand in het huisje was, werd na verschillende waarschuwingen diensthond Bart naar binnen gestuurd. Deze vond de verdachte. De man bleek inbrekersgereedschap bij zich te hebben. Hij werd aangehouden. Bij het aantreffen van de verdachte werd hij door de diensthond gebeten. De man is onder doktersbehandeling gesteld.

Omstreden Nashville-verklaring niet strafbaar

De omstreden orthodox-christelijke Nashville-verklaring, ook wel omschreven als het 'anti-homo pamflet', is niet strafbaar. Dat oordeelt het Openbaar Ministerie (OM) na bestudering van de verklaring.

Begin januari publiceerde het Reformatorisch Dagblad onder de titel 'Gezamenlijke verklaring over Bijbelse seksualiteit' de Nederlandse vertaling van het Nashville Statement. De verklaring was door een groot aantal mensen ondertekend, onder meer door SGP-politicus Kees van der Staaij.

De publicatie zorgde voor veel meldingen bij antidiscriminatiebureaus en bij de politie. Ook zijn er meerdere aangiften gedaan, zowel tegen de inhoud van de verklaring als tegen de opstellers, ondertekenaars en ondersteuners.

Geen strafbaar feit
Naar aanleiding daarvan deed het OM onderzoek naar eventuele strafbaarheid. 'Het OM komt daarbij tot de conclusie dat er met betrekking tot de uitlatingen die worden gedaan in de Nashville-verklaring geen sprake is van enig strafbaar feit; er zal daarom niet worden overgaan tot vervolging', aldus de aanklager.

'Dit betekent niet dat uitlatingen die in de context van de geloofsovertuiging of het maatschappelijk debat zijn gedaan, nooit strafbaar kunnen zijn. In dit geval is het OM echter van oordeel dat de uitlatingen binnen de context waarin ze zijn gedaan juridisch gezien de grens van het toelaatbare niet overschrijden.'

Het OM schrijft dat het zich realiseert dat mensen door de teksten zeer zijn geraakt, maar dat dit niet beslissend is voor een juridische toets.

Danny op straat

In Danny op straat doet Danny Ghosen op journalistieke wijze verslag van problemen en spanningen in Nederland op plekken of bij groepen die doorgaans moeilijk toegankelijk zijn. Vanavond duikt Danny in de wereld van criminele minderjarige jongeren met een enkelband, die onder strenge voorwaarden buiten de gevangenis zijn geplaatst.

Danny praat met twee jongens (15 en 16) over het leven onder elektronisch toezicht. Wat doet het met ze en helpt het de jonge ex- gedetineerden het goede pad op? Ook spreekt Danny twee gezinnen over het functioneren van het systeem van begeleiding en behandeling van een kind dat veroordeeld is.

Danny op straat is een serie die op zoek gaat naar de rafelranden en subculturen van ons land. Eerdere afleveringen over o.a. drill rap en pedoactivisme maakten veel los.

Danny op straat bestaat uit 15 afleveringen van 13 minuten, die vanaf 6 februari iedere donderdag worden uitgezonden rond 21.10 uur op NPO 2.

Danny Ghosen (Foto: Gregor Servais)
Danny Ghosen (Foto: Gregor Servais)

Groenere schoolpleinen voor Noord-Holland

De provincie Noord-Holland gaat scholen op weg helpen naar een groener schoolplein. Door het organiseren van kennisbijeenkomsten, het meefinancieren van onderzoek naar de beste inrichting van een groen schoolplein en via het al bestaande Betrekken bij groen-fonds moet het voor scholen makkelijker worden om hun pleinen minder versteend te maken.

Uit onderzoek blijkt dat groene schoolpleinen een gezonde omgeving voor kinderen vormen, klimaatbestendig zijn, hittestress tegengaan, biodiversiteit in steden bevorderen en natuureducatie stimuleren.

Verdeeld over de provincie worden dit jaar bijeenkomsten georganiseerd. Via het provinciale platform Groen Kapitaal worden onder andere leerkrachten, schoolleiders, beleidsmakers en hoveniers uitgenodigd om mee te praten en denken met scholen om stappen te zetten naar een groen(er) schoolplein.

Begin 2021 start de nieuwe subsidieronde van het Betrekken bij groen-fonds. Scholen worden uitgenodigd om een bijdrage aan te vragen voor het vergroenen van hun plein. Daarnaast steekt de provincie € 15.000 in het onderzoek ‘Groene schoolpleinen voor een gezonde ontwikkeling van kinderen’ dat Topsector Tuinbouw uitvoert. Daaruit moet blijken wat de beste inrichting van een schoolplein is voor een optimale speel- en leeromgeving. Ook wordt onderzocht hoe andere opgaven zoals klimaatadaptatie in een schoolpleinontwerp meegenomen kunnen worden.

Groene-schoolpleinbeweging
Deze plannen komen voort uit het initiatiefvoorstel ‘Groen doet kinderen goed’ van Partij voor de Dieren van 19 november 2018. Uit een verkenning in opdracht van de provincie adviseerde IVN Natuureducatie om binnen 5 jaar 25% van de Noord-Hollandse schoolpleinen te vergroenen. Ook adviseerde IVN een ‘groene-schoolpleinenbeweging’ te starten zodat belanghebbenden kennis kunnen uitwisselen. Hiermee gaat de provincie aan de slag.

Zware val schansspringer Leyhe, mogelijk kruisband gescheurd

Schansspringer Stephan Leyhe is woensdagavond in Trondheim zwaar ten val gekomen tijdens de zesde wedstrijd van RAW AIR, de Noorse tegenhanger van de Vierschansentournee. Het ging om de kwalificatie voor de wedstrijd van donderdag, want in RAW AIR tellen ook de kwalificatiesprongen mee.

Leyhe stond na vijf van de tien competities op de tweede plek, vlak achter de Poolse leider Kamil Stoch. De Duitser sprong erg ver, maar maakte een fout bij de landing en ging onderuit. Hij greep gelijk naar de linkerknie en moest na de nodige hulp afgevoerd worden. Donderdag vliegt Leyhe terug naar Duitsland voor nader onderzoek, zo liet de Duitse skibond DSV weten.

Stoch sprong in de kwalificatie naar de tiende plek en behoudt zijn leidende positie in RAW AIR. Leyhe valt uiteraard weg, Ziga Jelar - de nummer drie - eindigde als elfde en de Noor Marius Lindvik maakte vanaf plek vier met een vierde plek wat punten goed op Stoch. Om 17.00 uur gaat de wedstrijd in Trondheim donderdag van start.

De val van Leyhe

Vrouwen
Bij de vrouwen heeft de Noorse Maren Lundby een grote voorsprong in het klassement. Ze won de kwalificatie in Trondheim, nadat ze in Lillehammer al de kwalificatie én wedstrijd won, net als de kwalificatie in Oslo. De Oslo-wedstrijd kon niet doorgaan en werd verplaatst naar Lillehammer, waar ze tweede werd. Haar jonge landgenote Silje Opseth staat op een verrassende tweede plek.

De vrouwen springen donderdag om 20.00 uur hun wedstrijd in Trondheim en voor hen is dat de afsluiter van RAW AIR - zij komen niet in actie op de enorme vliegschans van Vikersund.

Natuurorganisaties en provincie aan de slag voor natuurherstel

Ongeveer 50 Zuid-Hollandse natuurbeheerders brachten op 11 maart voor de verandering een ochtend binnen door, om samen te werken aan een heldere en urgente opdracht: het versneld op orde brengen van de natuurkwaliteit van de Zuid-Hollandse Natura-2000-gebieden. Die hebben te lijden onder een teveel aan stikstof, en ook onder andere bedreigingen zoals klimaatverandering, waterkwaliteit en bezoekersdruk. Belangrijke vragen: "hoe geven we invulling aan de wettelijke verplichtingen die volgen uit de Europese Habitatrichtlijn? En wat is ervoor nodig om onze doelen te realiseren?"

Natuur Gedeputeerde Berend Potjer: “Mooi om te zien dat er zoveel energie zit bij onze natuur- en terreinbeheerders om samen te werken aan natuurherstel. We hebben prachtige natuurgebieden in Zuid-Holland die onze bescherming meer dan waard zijn. En om de bescherming van deze gebieden gaat het nu juist bij de aanpak van de stikstofproblematiek. Ik geloof daarbij in slimme combinaties met andere opgaven zoals klimaatverandering, bodemdaling, waterkwaliteit en vitale toekomstbestendige landbouw.”

Op weg naar betere bescherming
De bijeenkomst op 11 maart was onderdeel van het gezamenlijke traject met natuurbeheerders om de stikstofgevoelige Natura-2000-gebieden in Zuid-Holland in de vanuit Europese regelgeving vereiste ‘gunstige staat van instandhouding’ te brengen en te houden. Aanwezig waren vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en Stichting Het Zuid-Hollands Landschap, andere terreinbeheerders zoals drinkwaterbedrijf Dunea en gemeenten Rotterdam en Den Haag, maar ook de waterschappen die zorgen voor voldoende en schoon water in de natuurgebieden.

Op zoek naar slimme combinaties
Zuid-Holland telt in totaal 21 in Europees verband beschermde Natura-2000-gebieden, waarvan er 12 gevoelig zijn voor neerslag van stikstof. Rond die 12 gebieden start de provincie gebiedsprocessen op. Samen met alle partners kijken we wat er gedaan kan worden om de neerslag van stikstof in het gebied op een acceptabel niveau te krijgen. Provincie en beheerders zien mogelijkheden om knelpunten in samenhang aan te pakken, dus met slimme combinaties te gaan werken. Gezonde natuurgebieden kunnen beter tegen een stootje waardoor er ook meer ruimte ontstaat voor het verlenen van ontheffingen voor economische activiteiten. Voor de benodigde extra inspanningen zullen extra financiële middelen nodig zijn. De provincie gaat hierover in overleg met het Rijk.

Vervolg
De provincie heeft aan 3 adviesbureaus (Sweco, Arcadis en RoyalHaskoningDHV) gevraagd om te onderzoeken wat ervoor nodig is om de Natura-2000 doelstellingen in Zuid-Holland te halen. De kennis van de terreinbeheerders is daarbij onontbeerlijk. De bureaus komen daarom dit voorjaar een aantal keren bijeen met de beheerders van de verschillende gebieden. De resultaten van dit proces komen te staan in een zogenoemde ‘natuurdoelenanalyse’ per gebied. Die vormt de basis voor de verdere gebiedsgerichte aanpak van de stikstofproblematiek, waarmee overheden, ondernemers en maatschappelijke organisaties vervolgens aan de slag kunnen.

Rotterdamse haven moet beter voorbereid zijn op risico grootschalige olielekkage

De Rotterdamse haven telt zeer veel vaarbewegingen, waaronder van zeeschepen met enkelwandige brandstoftanks gevuld met ruwe stookolie. Om te voorkomen dat deze tanks lek kunnen slaan, zijn aanvullende maatregelen nodig. Door het beter benutten van de haveninfrastructuur voor dergelijke schepen en zorgvuldige begeleiding door sleepboten moet de haven zich maximaal inzetten om grootschalige lekkages in de toekomst te voorkomen. Dit stelt de Onderzoeksraad voor Veiligheid in het vandaag gepubliceerde rapport over de olielekkage in de haven op 23 juni 2018. Op die dag kwam de chemicaliëntanker Bow Jubail in aanvaring met een steiger. De enkelwandige brandstoftank werd daarbij doorboord, waardoor ruim 200 ton ruwe stookolie in het water terecht kwam. De uitstroom bleek lastig te bestrijden en leidde tot serieuze milieuschade.

De aanvaring maakt duidelijk dat een grootschalige lekkage ingrijpende gevolgen heeft. Ondanks dat de oliebestrijdingsoperatie snel op gang kwam, mondde de lekkage in korte tijd uit in serieuze milieuschade. De honderden besmeurde vogels vormden hiervan een zichtbaar bewijs. Een ‘shutdown’ van bedrijven in de haven werd voorbereid, wat aanzienlijke economische en milieutechnische gevolgen zou hebben gehad. Dit kon uiteindelijk worden voorkomen.

Verspreiding via diepere waterlagen
Enkele minuten na de aanvaring kwam de crisisbeheersing op gang. Het Havenbedrijf Rotterdam, Rijkswaterstaat en de Veiligheidsregio Rotterdam-Rijnmond hebben met veel inzet gewerkt aan de beheersing van de gevolgen van de olielekkage. Tegelijkertijd werd zichtbaar dat zij onvoldoende waren voorbereid op een calamiteit van deze omvang.

Er werd gehandeld conform bekende scenario’s, onder andere door de olie in te dammen met drijvende schermen. Er werd geen rekening gehouden met het scenario van olie die zich vermengt met het havenwater en zo in diepere waterlagen terecht komt. De dichtheid en specifieke samenstelling van de olie die uit de Bow Jubail stroomde, gecombineerd met de snelheid van de uitstroom, maakte dat het zich onder het wateroppervlak verder kon verspreiden. Essentiële informatie ontbrak bovendien, waardoor de oliebestrijders onvoldoende zicht hadden op het tempo waarmee de olie zich verspreidde. De olie raakte letterlijk uit het zicht.

Op het moment dat ver op de Oude Maas olie werd gesignaleerd, werd de focus verlegd van oliebestrijding naar olieruiming. Hoewel ook deze operatie snel op gang kwam, bleek het beschikbare materieel onvoldoende voor een lekkage van deze omvang. Het inzetten van extra opruimcapaciteit via Rijkswaterstaat kostte veel tijd.

Inzetten op voorkomen lekkages
De Raad beveelt de Rotterdamse haven aan om met aanvullende maatregelen maximaal in te zetten op het voorkomen van grootschalige lekkages. Wanneer vooraf bekend is dat zeeschepen met enkelwandige brandstoftanks de haven aandoen, kan rekening worden gehouden met de aanlegplaats, ondersteuning door specifieke sleepboten en de waterstand. Tevens kan de haven het voortouw nemen in het opstellen van veiligheidseisen die aan zeeschepen met enkelwandige brandstoftanks worden gesteld. Ten slotte beveelt de Raad de minister van Infrastructuur en Waterstaat aan om het eerder uitfaseren van deze schepen internationaal op de agenda te zetten.

Omdat ook aanvullende maatregelen niet geheel kunnen voorkomen dat een grootschalige lekkage opnieuw plaatsvindt, blijft samenwerking tussen partijen noodzakelijk. Formele afspraken moeten daarom worden verbeterd. Ook de gezamenlijke voorbereiding op calamiteiten en het oefenen met verschillende scenario’s kan worden geïntensiveerd.

Na de aanvaring zijn een aantal betrokken partijen zelf actief aan de slag gegaan om te leren van het voorval. De Raad is positief over de verbeterpunten die tijdens dit ‘eerste orde leren’ zijn geïdentificeerd. Met het vandaag gepubliceerde rapport en de aanbevelingen wil de Onderzoeksraad het leren dat reeds in gang is gezet een stap verder brengen om zo maximale veiligheidswinst te boeken.

Vondst van de Maand: glazen colafles

In de nieuwe Vondst van Maand-vitrine besteedt Huis van Hilde aandacht aan vondsten uit een recenter verleden. Deze maand wordt een glazen colafles uit het begin van de 20e eeuw in het zonnetje gezet.

Deze fles is gevonden bij een opgraving uit 2005 -2006 in Wijk aan Zee. Hierbij zijn vondstmaterialen en sporen aangetroffen van de 14e eeuw tot en met de 20e eeuw. Deze Vondst van de Maand is vanaf 4 maart gratis te bekijken in het Huis van Hilde.

Achtergrond
Cola werd populair nadat John Pemberton in 1886 Coca-Cola uitvond. Deze alcoholvrije drank was geïnspireerd op de coca-wijn van apotheker Angelo Mariani. In de periode dat cola voor het eerst op de markt kwam dacht men dat koolzuurhoudend water goed was voor de gezondheid, dus werd het verkocht als geneesmiddel. Door de grote populariteit van Coca-Cola ontstond er rond 1900 een grote concurrentiestrijd, de zogenaamde 'Kola Wars', tussen vele frisdrank producenten, waarbij de meest vreemde smaken werden bedacht.

De fles in deze vitrine werd bij de opgraving in Wijk aan zee gevonden en is van 'Ala-Cola'. Dit merk werd gemaakt door de Romano Ala-Cola Bottling Co. in Bessemer, Alabama (Verenigde Staten). Aangezien deze fabriek slechts tussen 1912 en 1914 actief was, kan deze fles dus goed gedateerd worden naar de periode van de 'Kola Wars'. Het logo op de fles lijkt sprekend op dat van Coca-Cola. Het is dus niet vreemd dat ze hiervoor werden aangeklaagd door de colagigant.

Naast het glazen flesje zijn in de vitrine ook een Nederlandse advertentie van Ala Cola en een foto van Coca-Cola drinkende dames uit omstreeks 1930 - 1940 te bekijken.

Vondst van de Maand
Het provinciaal archeologisch depot zit vol bijzondere vondsten uit Noord-Holland. Uit deze rijke collectie wordt maandelijks een selectie gemaakt die getoond wordt in de speciale ‘Vondst van de maand'-vitrine.

Ook in hoger beroep 1,5 jaar voor verduistering 7,5 ton

Het gerechtshof ’s-Hertogenbosch heeft vandaag een 65-jarige man uit Limburg veroordeeld tot een gevangenisstraf van 18 maanden. Volgens het hof is hij schuldig het verduisteren van in totaal ruim 750.000 euro bij een aantal Verenigingen van Eigenaren en particulieren. De rechtbank Oost-Brabant kwam in oktober 2017 tot dezelfde straf.

Verduistering
De man was als eigenaar van een administratiekantoor in Gemert (mede)bestuurder van verschillende Verenigingen van Eigenaren (VVE). In die hoedanigheid maakte hij grote geldbedragen over naar de rekeningen van zijn eigen kantoor en zijn privérekening. De bedragen varieerden van 40.000 euro tot ruim 95.000 euro. Ook was de man bewindvoerder en vanuit die positie deed hij hetzelfde. Bij een van zijn cliënten ging het in totaal om een bedrag van 240.000 euro. De man gebruikte het geld om schulden van zijn eigen kantoor te betalen, maar ook voor privé-uitgaven. Medewerkers van zijn kantoor spraken hem meerdere keren aan op dit gedrag. Toch ging hij door. Daarom deden zij in oktober 2015 aangifte bij de politie.

Misbruik van vertrouwen
Net als de rechtbank vindt het hof dat de man het vertrouwen dat de leden van de VVE’s in hem stelden, ernstig heeft geschaad. Het geld dat aan de verschillende VvE’s toebehoorde was bestemd voor huisvesting, een basisbehoefte. Leden van VvE’s sparen vaak jarenlang om te kunnen investeren in (groot) onderhoud van hun woningen. Als bewindvoerder beheerde de man de financiën van kwetsbare mensen die dit zelf niet konden. Zij moesten kunnen vertrouwen dat hij zorgvuldig met hun geld zou omgaan. De man heeft dit vertrouwen ernstig geschaad en grof misbruik gemaakt van zijn vertrouwenspositie.

Gezondsheidsproblemen
De man heeft last van psychische en lichamelijk problemen, waaronder reuma. Volgens zijn advocaat zou de man daarom geen gevangenisstraf moeten krijgen. Het hof ziet daarin geen belemmering voor het opleggen van een onvoorwaardelijke gevangenisstraf, ook omdat dit bij de tenuitvoerlegging wordt beoordeeld door een arts.

De straf
Het misbruik dat de man heeft gemaakt van het in hem gestelde vertrouwen en het negeren van de waarschuwingen over zijn gedrag van zijn eigen medewerkers vindt het hof strafverzwarend.

In het voordeel van de man weegt het hof mee dat hij volledig heeft meegewerkt aan het politieonderzoek, dat hij meerdere keren spijt heeft betuigd en enkele gedupeerden heeft terugbetaald. Uit onderzoek van de reclassering blijkt dat de kans op herhaling gering is.

De periode dat verduisterd werd, de grootte van het fraudebedrag, en de blijvende schade voor de gedupeerden, maken dat alleen een gevangenisstraf passend is. Al met al komt het hof tot een gevangenisstraf van 20 maanden. Omdat de zaak in het hoger beroep te lang heeft geduurd (de zogenoemde ‘redelijke termijn’ hiervoor is 2 jaar), worden er 2 maanden vanaf getrokken.

Schadevergoeding
3 gedupeerden hebben een schadevergoeding geëist. Door het faillissement van de verdachte kon de rechtbank hier niet op beslissen. Nu het faillissement van de verdachte is afgewikkeld, konden die eisen tot schadevergoeding alsnog behandeld worden. Maar omdat tijdens het hoger beroep vragen rezen die niet beantwoord konden worden, kan ook het hof niet nu beslissen. De gedupeerden kunnen nog wel via de civiele procedure een schadevergoeding eisen.

'Zonder vrijheid geen kansen'

Vrijheid en je talenten ontwikkelen. Voor minister Bijleveld hebben beide alles met elkaar te maken. “Omdat wij in vrijheid leven kun je je kansen pakken, je hart volgen en echt iets bereiken.” Dat hield zij woensdag de studenten van het MBO Amsterdam Zuid-Oost voor, tijdens het Nationaal Gesprek over Vrijheid.

Minister Bijleveld vertelde aan ongeveer 150 leerlingen op een Mbo in Amsterdam over onder andere opa Willem. Die was op 4 mei 1940 nog en feestje aan het vieren, maar stond de dag erna het land te verdedigen tegen de Duitsers. ”Dat moest. Er was geen keuze in 1940.”

Dankbaar
Maar er waren meer verhalen die het belang van vrijheid onderstreepten: van een docent die als militair in Bosnië en Irak diende. En van een Koerdisch-Syrische leerling die vertelde over de burgeroorlog in Aleppo, waar hij destijds woonde. Hij was dankbaar dat hij hier een kans had gekregen en heeft ook daarom voor een veiligheidsopleiding gekozen. Bijleveld: “Dit verhaal geeft aan hoe belangrijk het is dat wij hier in vrijheid leven.”

Je hart volgen
Want door onze “zo gewone, vanzelfsprekende vrijheid, kun je, als je je best doet en je verantwoordelijkheid neemt, echt wat bereiken. Kun je de kansen pakken die je tegenkomt en je hart volgen. Vrijheid is de basis waardoor je kunt zijn wie je wilt zijn.” Daar werd 75 jaar geleden voor gevochten, en daar wordt op andere plekken nog steeds voor gevochten. Daarom zijn die verhalen van de docent, de leerling en over opa Willem het waard verteld te blijven worden. “Ze herinneren mij eraan dat vrijheid altijd ook iets van ons vraagt en ze zorgen ervoor dat wij niet vergeten waar onze vrijheid vandaan komt.”

Nationaal Gesprek over Vrijheid
Nationaal Gesprek over Vrijheid is een initiatief van De Balie, vfonds, Nationaal Comité 4 en 5 mei en Stichting Coördinatie 75 Jaar Vrijheid en wordt mede uitgevoerd door de MBO Raad. In 2020 wordt 75 jaar vrijheid gevierd. In aanloop naar en tijdens het jubileumjaar gaan onder anderen ministers en andere autoriteiten naar 75 scholen in heel Nederland. Met leerlingen wordt bijvoorbeeld gesproken over wat vrijheid in Nederland betekent en wat jongeren eraan bij willen dragen.

Afbeelding: Defensie
Afbeelding: Defensie

Uitgebreid onderzoek in sloot na overlijden Karin Grijpstra

Vandaag, donderdag 12 maart, doet de politie opnieuw onderzoek in de sloot langs De Wier in Koarnjum in verband met het onderzoek naar het overlijden van Karin Grijpstra. De 55-jarige Karin werd zondag 23 februari rond 09.00 uur levenloos in deze sloot gevonden. Karin had de gewoonte wat later naar bed te gaan en is waarschijnlijk aan het begin van de nacht nog naar buiten gegaan om haar hond uit te laten.

Inmiddels is uit onderzoek gebleken dat zij vermoedelijk door een misdrijf om het leven gekomen is. Daarom is de politie een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart. Het team is de afgelopen weken druk bezig geweest met onderzoek. Zo hebben zij onder andere buurtonderzoek en sporenonderzoek in de omgeving gedaan en zijn zij bezig met het maken van een tijdlijn.

Toen het lichaam van Karin gevonden is, is uiteraard al in het water gezocht naar aanwijzingen die kunnen helpen om de omstandigheden rondom haar overlijden duidelijk te krijgen. Ook de weg, berm en directe omgeving van de sloot zijn toen uitgebreid onderzocht, onder andere met behulp van speurhonden. De bodem van de sloot is op dat moment nog niet zo uitgebreid onderzocht als vandaag gebeurt. Het team dat het onderzoek verricht plaatst eerst netten om te voorkomen dat er zaken kunnen wegspoelen bij het verlagen van het waterniveau. Daarna verlagen zij het waterniveau naar een zo laag mogelijke waterstand. Vervolgens schept een kraan de modder van de bodem op de kant. Professionals van forensische opsporing doorzoeken handmatig de modder zorgvuldig.

Inmiddels heeft het team 46 tips ontvangen. De gouden tip zat daar nog niet tussen. Daarom komen ze nog steeds graag in contact met mensen die tussen middernacht en 09.00 uur ’s ochtends op De Wier zijn geweest. Daarnaast spreken ze ook graag mensen die in de avond en nacht in de omgeving wellicht bijzonderheden hebben gezien. Er was die avond in het dorp een toneelvoorstelling, misschien hebben bezoekers daarvan na afloop of onderweg naar huis iets gezien dat hen opgevallen is. Getuigen kunnen contact opnemen met de gratis opsporingslijn 0800-6070 of via 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Afbeelding: Politie
Afbeelding: Politie

Motorsport vs. Coronavirus

Gisteren heeft de motorsportwereld een zware slag geleden. In verband met het coronavirus werden races in de MotoGP, WorldSBK en het motocrosskampioenschap opgeschoven en verplaatst. Voor de eerstgenoemde was dit zelfs de derde nieuwe kalender in een week tijd. 

Wat heeft dit voor gevolgen voor de rest van het sportseizoen? Worden er überhaupt nog (genoeg) races verreden?

MotoGP: “Er komt in 2020 zeker een MotoGP-seizoen”
Carmelo Ezpeleta liet begin maart nog weten er vanuit te gaan dat er geen verdere rondes geschrapt hoeven te worden. De CEO van Dorna Sports doelt daarmee op de oorspronkelijke seizoenstart op het Losail Circuit van Qatar. Door reisrestricties voor Italiaanse en Japanse paspoorthouders zag het wegracekampioenschap zich genoodzaakt om dat weekend de hoogste klasse te schrappen. De junior- en middenklasse Moto3 en Moto2 reden wel. Zij waren toentertijd al aanwezig in Qatar in verband met voorbereidende tests. 

Er zijn inderdaad geen raceweekenden meer uitgevallen maar wel hebben er volop wijzigingen plaatsgevonden. Woensdag is de ronde in Argentinië - de op dat moment nieuwe openingsrace - uitgesteld naar het einde van het seizoen. Dit gebeurde eerder al met de Thaise Grand Prix en de ronde in Austin. De nieuwe seizoenstart zal plaatsvinden op Circuito de Jerez op 3 mei. De kans is echter aanwezig dat de uitbraak van het coronavirus ook hier nog een rol gaat spelen. 

Kampioenschap 2020
Met het uitstellen van de Thaise, Amerikaanse en Argentijsnse Grand Prix zijn enkele Europese races een week naar voren gehaald of uitgesteld om plaats te maken in het schema. Het gevolg hiervan is een zeer veeleisende kalender voor het tweede gedeelte van het seizoen. Na een vrij weekend na Misano vliegen de teams na Thailand direct door naar Aragon. De coureurs hebben hierna een vrij weekend om bij te komen voor zij beginnen aan de Austrasian rondes: Motegi, Philip Island en Sepang. Het laatste vrije weekend komt na de race in Maleisië. Austin, Argentinië en Valencia worden verreden in drie opeenvolgende weekenden. Die laatste staat momenteel voor 29 november op de planning. 

Contractueel moeten er minimaal 13 rondes plaatsvinden om tot een kampioenschap te komen. De MotoGP heeft dus wat ademruimte met officieel 20 raceweekenden. Achter de schermen wordt er echter druk gekeken naar alternatieven zoals het rijden zonder toeschouwers, aldus Jorge Viegas. Mogelijk krijgen we een gedeeltelijk winterseizoen. De voorzitter van motorsportbond FIM legt uit: “We zullen in januari racen als dat nodig is. We kunnen twee Grand Prix in hetzelfde weekend houden of achter gesloten deuren racen. Dat is allemaal mogelijk als we geen andere keuze hebben. In de huidige situatie kunnen we niets uitsluiten, je moet flexibel en creatief zijn.” Viegas geeft aan dat zelfs de reservecircuits in Portugal een optie zijn. ”Portimao en Estoril staan op reserve. In Portugal is er nog geen sprake van reisrestricties.”

Overigens is er genoeg reden om aan te nemen dat de huidige kalenderversie niet ongewijzigd blijft. Alleen al logistiek is het bijna niet haalbaar. Maar het uitstellen van een aantal races naar oktober en november geeft Dorna tijd. Tijd die nodig is om de snelle ontwikkelingen nauw te blijven volgen en zichzelf de ruimte te geven. Voorlopig kunnen zij zich richten op de aanstaande seizoenstart in Spanje. Volgens Ezpeleta hoeven we ons geen zorgen te maken. “Er komt in 2020 zeker een MotoGP-seizoen”, liet hij weten in een interview voor MotoGP. 

NBA-seizoen stilgelegd, sterspeler positief op COVID-19

De gevolgen van het coronavirus SARS-CoV-2 voor de sportwereld beginnen redelijk uit de klauwen te klopen. Links en rechts wordt van alles afgelast en nu is ook de NBA er voorlopig aan: de competitie wordt tot nader order stilgelegd, zo heeft men bekendgemaakt.

Woensdagavond zouden de Utah Jazz en Oklahoma City Thunder tegen elkaar spelen, maar kort voor het begin werd de wedstrijd uitgesteld en een kleine drie kwartier later zelfs geheel afgelast. Uiteindelijk bleek dat een van de Jazz-spelers positief getest heeft op het coronavirus en de daardoor veroorzaakte ziekte COVID-19, naar alle waarschijnlijkheid gaat het om de Franse center Rudy Gobert.

Saillant detail is overigens dat enkele dagen eerder, tijdens een persconferentie, uitgerekend Gobert het een goed idee vond om de draak te steken met het coronavirus en even alle microfoons aan te tikken - het is mogelijk dat het virus zijn verstandelijke vermogens op dat moment al aantastte dus. Gobert was overigens niet aanwezig bij de afgelaste wedstrijd van woensdag, want hij voelde zich niet goed.

De NBA heeft aangekondigd dat men de onderbreking zal gebruiken om de volgende stappen te bepalen.

COVID-19: Inreisverbod VS, grote gevolgen voor Schiphol

Het inreisverbod van de Verenigde Staten voor alle Schengenlanden van Europa, inclusief Nederland, zal een grote impact hebben op Schiphol. Vanaf zaterdagochtend 04.59 uur Nederlandse tijd komt iedereen die de afgelopen 14 dagen in een Europees land is geweest, behalve Amerikanen, vanwege de corona-uitbraak het land niet in.

KLM vliegt dagelijks naar zeker elf bestemmingen in de Verenigde Staten. Het Amerikaanse Delta Air Lines voert in totaal 21 vluchten per dag uit van Nederland naar elf bestemmingen in de VS.

Beide maatschappijen zorgen voor talloze passagiers op Schiphol die op KLM- en Delta-vluchten overstappen. Een woordvoerster van KLM laat NH Nieuws weten uit te zoeken wat de Amerikaanse maatregel voor de maatschappijen gaat betekenen. Ook de luchthaven brengt in kaart wat het precies voor de vluchten betekent.

'Dit gaat er inhakken'
'Dit gaat er inhakken. Waarschijnlijk zullen veel vluchten worden geschrapt. Veel passagiers die op Schiphol overstappen naar Amerika, komen uit een ander EU-land die de komende tijd niet welkom zijn in de VS', zegt luchtvaartverslaggever Doron Sajet van NH Nieuws. 'Het is een mega-belangrijke luchthaven voor Amerika naar de rest van Europa en andersom.'

Naast KLM en Delta vliegen ook American Airlines en United Airlines dagelijks van en naar Schiphol. Het door president Trump aangekondigde inreisverbod geldt zeker dertig dagen.

In kaart brengen
Schiphol waarschuwt reizigers op haar website en app voor het inreisverbod. De luchthaven zegt op dit moment met de luchtvaartmaatschappijen in overleg te zijn om in kaart te brengen wat dit voor passagiers gaat betekenen.

Ondertussen ziet Geert Wilders het liefst dat men in heel Nederland uit voorzorg voorlopig thuis, in sociaal isolement, blijft. Daartoe zouden alle universiteiten en scholen dicht moeten en alle evementen verboden moeten worden, en wel per direct om Italiaanse toestanden hier te voorkomen. 

Nieuwe tracker op de FP: Defensie

Misschien is het je al opgevallen, of misschien ook niet. Er staat een nieuwe tracker (Defensie) op de Frontpage. Hierin staan de laatste topics uit DEF op het forum en verzamelen we ook alle defensie-items die op de FP geplaatst worden.

De afgelopen tijd hebben we al een aantal speciale defensie-items op de FP geplaatst, zoals de Landmacht en FOK! schieten met scherp, uitreiking militaire Willemsorde, Nieuwe commandant landmacht "we gaan voorwaarts" en Militair loopt 600 km lange dodenherdenking. De komende tijd zullen hier ongetwijfeld nog meer leuke items met veel foto's bij komen in deze tracker.

Ben je zelf militair en kun je ons helpen aan leuke items, mail dan naar frontpage@fok.nl . En natuurlijk mag je, zoals bij elk artikel op onze FP, je commentaar achterlaten in een reactie.

De nieuwe tracker
De nieuwe tracker

COVID-19: Seizoen alpineskiesters voorbij, Brignone pakt eindwinst

Voor de alpineskiesters zit het seizoen er vroegtijdig op. In het Italiaanse Cortina d'Ampezzo zouden volgende week de World Cup-finales gehouden worden, maar die werden afgelopen week al geannuleerd. Daarmee zouden de wedstrijden in Åre van donderdag en vrijdag het seizoen afsluiten, maar nu zijn ook die wegens de COVID-19-dreiging geannuleerd.

De huidige tussenstand in de World Cup betekent dus ook gelijk de eindstand en daarmee wordt Federica Brignone de eerste Italiaanse eindwinnares ooit - bij de mannen was Alberto Tomba in 1994/95 de laatste eindwinnaar. Brignone excelleerde dit seizoen alleen op de slalom niet: op dat onderdeel eindigde ze als 36e in de World Cup-stand.

De Italiaanse won de kristallen bokaal op de alpinecombinatie en de reuzenslalom, eindigde als tweede op de super-G en als derde op de afdaling en parallelwedstrijden. Ze won vijf wedstrijden gedurende de winter: de reuzenslaloms in Courchevel en Sestrière, de alpinecombinaties in Altenmarkt-Zauchensee en Crans Montana en de super-G in Rosa Khutor/Sochi.

De eindwinnares van de afgelopen drie seizoenen, Mikaela Shiffrin, blijft steken op de tweede plek. De dominante slalomskiester staat tweede op dat onderdeel, derde op de reuzenslalom en vijfde en zevende op de afdaling en super-G, maar kwam na de wedstrijden in Bansko eind januari niet meer in actie wegens het plotselinge overlijden van haar vader.

De mannen sluiten het seizoen - als het goed is - gedurende het weekeinde af met een slalom en reuzenslalom in het Sloveense Kranjska Gora, waar in elk geval geen publiek toegestaan is. De Noorse World Cup-leider Aleksander Aamodt Kilde en de Fransman Alexis Pinturault strijden om de eindwinst, met Kilde's landgenoot Henrik Kristoffersen nog als theoretische outsider.

SP lanceert enquête onder medewerkers Belastingdienst

Het zijn roerige tijden voor mensen die werken bij de Belastingdienst. De toeslagenaffaire is heftig en heeft geleid tot veel debat, nieuwe bestuurders, nieuwe staatssecretarissen en een voorstel voor reorganisatie. Dit debat wordt gevoerd over de hoofden van de medewerkers van de Belastingdienst heen. SP-Kamerlid Renske Leijten lanceert daarom donderdag een enquête om van de medewerkers van de Belastingdienst zelf te horen wat zij vinden over hoe het gaat bij de Belastingdienst. Uniek, want een Kamerlid die een onderzoek doet onder ambtenaren van de Belastingdienst? Dat is nog niet eerder voorgekomen.

Leijten: ‘Ja, het is ongebruikelijk dat een volksvertegenwoordiger een ambtenaar vragen stelt over zijn of haar werk. Ministers en staatssecretarissen vonden dat tot nu toe altijd ‘not done’, dat moest via hen. Hoog tijd om die ongeschreven regel uit het raam te gooien. Medewerkers van de Belastingdienst hebben ook gewoon vrijheid van meningsuiting. Deze enquête is een poging om de kloof die er is tussen de werkvloer en de politieke leiding te verkleinen. Het is niet bedoeld om ‘af te rekenen’, maar om te gaan bouwen aan een Belastingdienst om trots op te zijn.’

Duizenden ouders werden door de Belastingdienst onterecht beschuldigd van fraude met kinderopvangtoeslag. Ook binnen de Belastingdienst stonden er klokkenluiders op die de heksenjacht op ouders niet konden verkroppen. Zij werden onder druk gezet om niet naar buiten te treden. Andere medewerkers durfden uit angst voor represailles zich niet uit te spreken. Leijten: ‘Er moet een nieuwe cultuur komen binnen de Belastingdienst. Fouten moeten direct aangepakt worden. Mensen die misstanden melden moeten serieus worden genomen. Deze enquête moet een eerste stap daartoe zijn.’

De gegevens uit de enquête zullen worden verwerkt en het rapport zal worden aangeboden aan de nieuwe staatssecretaris. Zo kan hij goed rekenschap geven van de opdracht die hij heeft. Gegevens worden door ons uiteraard vertrouwelijk behandeld.
De enquête is te vinden op: www.sp.nl/belastingdienst

Jaarcijfers 2019 van M.: Criminele geldstromen blootgelegd

Nooit eerder was het aantal anonieme tips over financieel-economische delicten en harddrugs zo hoog als in 2019, blijkt uit een analyse van de jaarcijfers van Meld Misdaad Anoniem (M.). Het meldpunt ontving zo’n duizend meldingen (+44%) over zaken als witwassen en crimineel- en onverklaarbaar vermogen. Over de handel in harddrugs werd 4.943 keer getipt, een stijging van 30%. M. stuurde vorig jaar in totaal 16.890 meldingen naar de politie en andere opsporingsinstanties.

De stijging van beide categorieën is volgens Meld Misdaad Anoniem niet los van elkaar te zien. Woordvoerder Marc Janssen: “Drugs en illegale geldstromen zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. In de Nederlandse drugshandel gaan jaarlijks miljarden om. Dit illegaal verkregen vermogen wordt witgewassen. Het geld vloeit deels terug in onze maatschappij door bijvoorbeeld de aankoop van luxegoederen en het investeren in vastgoed. Daarmee oefenen criminelen invloed uit op de bovenwereld. Dat zie je ook terug in de meldingen bij M.”

Een concreet voorbeeld is een groot onderzoek naar witwassen en de handel en productie van drugs in Leeuwarden, waarin een M.-tip doorslaggevend was. In juni werden bij een grootschalige actie acht aanhoudingen gedaan. Er werd beslag gelegd op veertien panden een aantal dure auto’s en boten. In bedrijfspanden en woningen werd voor 700.000 euro aan contant geld aangetroffen. Justitie verdenkt een 37-jarige hoofdverdachte onder andere van het witwassen van crimineel verkregen vermogen, het overtreden van de Opiumwet en het leiding geven aan een criminele organisatie.

Drugsketen
Tipgevers melden bij M. over de hele drugsketen: van de import van cocaïne via de lucht- of zeehavens en de productie van synthetische drugs tot informatie over lokale dealers in de wijk. Janssen: “De aard van de meldingen is heel divers, maar de overeenkomst tussen de melders is dat ze zich zorgen maken. Dat kan zijn omdat ze informatie hebben over georganiseerde criminaliteit en heel dicht tegen criminele netwerken aan zitten, maar ook omdat ze bezorgd zijn over lokale drugshandel waarbij kwetsbare personen benadeeld worden.”

Dankzij anonieme tips werden grote partijen harddrugs gevonden. In december kwam de douane ruim 500 kilo cocaïne op het spoor in de Rotterdamse haven. De drugs zaten verstopt in een container met vruchtenpulp. M.-tips brachten de politie ook op het spoor van opslaglocaties. In een bedrijfsloods in Nieuwendijk deed de politie een ongekend grote drugsvangst: 200 kilo xtc-pillen, amfetamine en MDMA. Het aantal meldingen over de productie van synthetische drugs neemt al jaren toe. Het afgelopen jaar werden dankzij anonieme tips drugslabs ontmanteld in onder andere Uitgeest, Sommelsdijk, Breda, Terschuur, Brunssum en Wijchen. In een woning in het Limburgse Broekhuizen werden ruim een half miljoen xtc-pillen aangetroffen. Ook lokale drugsdealers werden na M.-tips opgespoord. In Den Haag werden zelfs drie generaties familieleden opgepakt voor drugshandel: dochter, moeder en oma.

Onzichtbare criminaliteit
De trends in de anonieme meldingen sluiten aan bij het landelijk beeld waarin een verschuiving zichtbaar is naar ‘onzichtbare criminaliteit’ als ondermijning. Uit een analyse blijkt dat bijna zeventig procent van de tips elementen van ondermijning bevatten. Janssen: “Ondermijning heeft grote impact op de samenleving. Het gaat hierbij vaak om criminele netwerken die intimidatie, geweld en zelfs schietpartijen niet schuwen. Voor de aanpak hiervan zijn tips onmisbaar. De informatie kan de start van een onderzoek zijn, maar ook het ontbrekende puzzelstukje waarmee een zaak kan worden opgelost.”

Ruim 2.200 aanhoudingen
Uit de terugkoppeling van de politie in 2019 blijkt dat mede dankzij M.-tips minimaal 2.210 aanhoudingen zijn verricht. Verder werd teruggekoppeld dat er minstens 452.222 hennepplanten in beslag zijn genomen. De geschatte straatwaarde van deze hennep is rond de 45 miljoen euro. Ook zijn er ruim 200 vuurwapens van straat gehaald dankzij anonieme tips.

Het afgelopen jaar speelden M.-tips ook een rol bij de veroordeling van daders van ernstige delicten. Zo werd een man uit Duiven in hoger beroep veroordeeld tot een gevangenisstraf van vijf jaar voor een gewelddadige overval op een 74-jarige man in Tolkamer. Een 23-jarige man kreeg een celstraf van twee jaar voor een mishandeling van twee vrouwen op straat in Amsterdam-West en een administratiekantoor in Rijswijk werd beboet voor het nalaten van het melden van ongebruikelijke transacties, een zogenaamde wwft-melding.

FOK! Wat een weer: code geel vanwege windstoten

Code geel: In de ochtend kunnen met uitzondering van Brabant en Limburg zware windstoten uit een westelijke richting tot ongeveer 80 km/u voorkomen, in de kuststrook en in het Waddengebied tot ongeveer 95 km/u. In de loop van de ochtend verdwijnen de zware windstoten tijdelijk.

In de ochtend zijn er ook wolkenvelden aanwezig, maar de zon schijnt ook af en toe. Tevens komen er vooral in het oosten aanvankelijk nog enkele buien voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De zuidwest- tot westenwind is (vrij) krachtig, aan de kust en boven het IJsselmeer hard of stormachtig. Bovendien kunnen er vooral in het westen en noorden zware windstoten voorkomen van rond de 80 km/u, aan de kust en in het Waddengebied tot ongeveer 95 km/u. In de loop van de ochtend neemt de wind geleidelijk af. In de middag trekken er enkele (hagel)buien oostwaarts over het land. Ook bij deze buien zijn zware windstoten mogelijk van ca. 75-80 km/uur.

In de nacht naar vrijdag is het wisselend bewolkt en vooral in de noordelijke helft van het land komen er van tijd tot tijd buien voor. De minima komen uit op omstreeks 6°C. De westenwind is matig tot vrij krachtig en aan de kust hard tot stormachtig.

Vrijdag overdag zijn er wolkenvelden aanwezig, maar schijnt de zon ook af en toe. Tevens komen er buien voor. In de loop van de middag wordt het van het noorden uit droog en gaat de zon vaker schijnen. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind, eerst uit west, later op de dag uit noordwest, is vrij krachtig, aan de kust hard tot stormachtig. In de loop van de dag neemt de wind af naar matig, aan de kust naar (vrij) krachtig. (Bron: KNMI)

Meer weer op FOK!

Mooie wolken in Berlijn
Mooie wolken in Berlijn

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Snowboardcrosser Eguibar wint voor eigen publiek, ontknoping wordt spannend

Voor de liefhebbers van de snowboardcross keren we nog even een paar dagen terug in de tijd, want in de Spaanse Sierra Nevada werd de voorlaatste wedstrijd van het World Cup-seizoen gehouden. Na het annuleren van de wedstrijden in Bas Gastein, Feldberg en Secret Garden - allemaal wegens de weersomstandigheden - was het pas de eerste wedstrijd sinds Big White eind januari.

Bij de vrouwen streden World Cup-leidster Michela Moioli en de Tsjechische Eva Samkova om de leiding, die naar Samkova ging. Zij was op weg naar de winst, maar ging ineens onderuit en was gezien. Moioli werd gepasseerd door Chloe Trespeuch en de Française ging er met de winst vandoor. Moioli werd wel tweede, voor haar Australische titelconcurrente Belle Brockhoff, die nu alleen nog kans op de eindwinst maakt als ze de laatste wedstrijd wint én als Moioli daar niet start of zo ongeveer haar slechtste resultaat ooit heeft.

De vrouwenfinale

Lucas Eguibar was de gehele dag met grote afstand de beste bij de mannen en voor eigen publiek ging de Spanjaard er met de winst vandoor, de vierde in zijn carrière - de eerste drie waren allemaal in Veysonnaz, waar zondag de World Cup-finale gehouden wordt. De Oostenrijker Alessandr Hämmerle werd tweede, voor de Duitser Paul Berg en Jakob Dusek uit Oostenrijk, waardoor Hämmerle in de World Cup nipt de leiding overneemt van Lorenzo Sommariva. De Italiaan werd vijfde en die twee gaan in Veysonnaz - in principe - bepalen wie de titel pakt. Glenn de Blois kwam net niet door de kwalificaties heen.

De mannenfinale

Atlético schakelt titelhouder Liverpool uit na verlenging; Paris Saint-Germain ook naar laatste acht

Atlético Madrid heeft zich na een doelpuntrijke verlenging ten koste van Liverpool geplaatst voor de kwartfinales van de Champions League. Atlético won na verlengingen met 3-2 van Liverpool, nadat het in Madrid ook al met 1-0 had gewonnen.

Een verlenging was noodzakelijk omdat het na negentig minuten 1-0 voor Liverpool stond. De titelverdediger kwam vlak voor rust op 1-0 dankzij een doelpunt van Georgino Wijnaldum. Liverpool bleef zoeken naar de 2-0 maar steeds stuitte de thuisploeg op een uitstekende keepende uitstekende keepende Jan Oblak.

Saúl leek Atlético Madrid in de slotseconden van de reguliere speeltijd naar de kwartfinales te koppen. De middenvelder kopte raak en er werd al volop gejuicht, maar hij deed dat ook buitenspelpositie.

Verlengingen waren noodzakelijk en in die verlengingen maakte Liverpool al snel de 2-0. Roberto Firmino was de maker van het doelpunt, nadat zijn eerste inzet nog op de paal belandde. Lang kon Liverpool niet genieten van de voorsprong. Liverpool-doelman Adrián, die de geblesseerde eerste keeper Alisson Becker verving, leverde de bal in bij Joao Felix. De Portugees gaf mee aan invaller Marcos Llorente, die met fraai afrondde in de verre hoek.

Daarmee stond Atlético over twee wedstrijden op 2-2 én had het een belangrijk uitdoelpunt in handen.

Liverpool moest weer op zoek naar een nieuwe treffer. Maar het was opnieuw invaller Llorente die doel trof voor de uitploeg. In de tweede helft van de verlengingen moest titelverdediger Liverpool er nu twee maken. De thuisploeg bleef aanvallen, maar een comeback zat er niet meer in voor de thuisploeg en in blessuretijd wist Atlético in blessuretijd nog de 2-3 te maken via Álvara Morata.

Paris Saint-Germain
Paris Saint-Germain heeft eindelijk weer eens de laatste acht bereikt in de Champions League. De Franse ploeg won in de return met 2-0 van Borussia Dortmund. Dat was na de nederlaag van 2-1 drie weken geleden in Duitsland genoeg om de kwartfinales te halen. In de voorgaande drie seizoenen werd Paris SG steeds in de achtste finales uitgeschakeld.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.