FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 27 november 2019

Magistrale Messi eist hoofdrol op in jubileumduel; spanning in Poule E

Barcelona heeft zich woensdagavond geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Het elftal van trainer Ernesto Valverde won in het eigen Camp Nou met 3-1 van Borussia Dortmund en weet zich zodoende met de laatste groepswedstrijd nog voor de boeg reeds verzekerd van de eerste plaats in Groep F. Lionel Messi eiste met een doelpunt, twee assists én een vermeende schwalbe een hoofdrol op in zijn 700ste officiële wedstrijd voor Barcelona. In de andere wedstrijd in de poule won Internazionale met 1-3 van Slavia Praag, waardoor de Italianen net als Dortmund na vijf duels zeven punten hebben. Op de laatste speeldag speelt Inter voor eigen publiek tegen Barcelona, terwijl Dortmund het uitgeschakelde Slavia Praag ontvangt.

Barcelona - Borussia Dortmund 3-1
Frenkie de Jong begon bij Barcelona zoals gewoonlijk in de basis en kreeg ditmaal op het middenveld gezelschap van Sergio Busquets en Ivan Rakitic. Laatstgenoemde kende een onwennig begin en stond na amper twee minuten voetballen aan de basis van de eerste grote kans van de wedstrijd. Rakitic verspeelde de bal rond de middencirkel op kolderieke wijze, waarna Dortmund kon overnemen via Julian Brandt en Achraf Hakimi. Nico Schulz kreeg de bal uiteindelijk in het strafschopgebied voor de voeten, maar Marc-André ter Stegen voorkwam de vroege 0-1.

Het betekende een matige start voor Barcelona, maar de formatie van Valverde richtte zich vrij snel op. Dortmund werd van het kastje naar de muur gestuurd door de thuisploeg en keek bij rust uiteindelijk verdiend tegen een 2-0 achterstand aan. De score werd na precies 29 minuten voetballen geopend door Luis Suárez: de Uruguayaanse spits rondde na een fraaie pass van Messi koelbloedig af oog in goog met doelman Roman Bürki. Messi verdubbelde kort erna zelf de voorsprong voor Barcelona. De Jong onderschepte een pass van Mats Hummels, waarna de Nederlander Suárez aan het werk zetten. Die had op links oog voor Messi, waarna laatstgenoemde scoorde.

Smet op een verder probleemloze eerste helft voor Barcelona was het geblesseerd uitvallen van Ousmane Dembélé, nog voor de openingstreffer van Suárez was gevallen. Antoine Griezmann mocht zo alsnog zijn opwachting maken, nadat hij aanvankelijk genoegen moest nemen met een reserverol. Griezmann bewees halverwege de tweede helft zijn waarde voor Barcelona, door na schitterend voorbereidend werk van Messi de 3-0 op het scorebord te brengen. Messi had kort ervoor overigens een gele kaart gekregen vanwege een schwalbe. Jadon Sancho redde een kwartier voor tijd de eer voor Dortmund met een fraai schot vanbinnen de zestien.

Slavia Praag - Internazionale 1-3
In dezelfde poule boekte Internazionale de tweede zege in deze editie van de Champions League. Lautaro Martínez (twee keer) en Romelu Lukaku zorgden voor de Italiaanse goals tegen Slavia Praag. Door de zege staan Inter en Borussia Dortmund nu gelijk in punten in Poule F.

Spanning in Poule E
De tickets voor de knockout-fase van de Champions League zijn woensdagavond in Groep E nog niet verdeeld. Liverpool en Napoli hielden elkaar op Anfield op een gelijkspel, waardoor het verschil een punt blijft bedragen: tien om negen. FC Salzburg staat na de zege op KRC Genk op zeven punten en ontvangt Liverpool op de laatste speeldag: het eerste duel op Anfield eindigde in 4-3 en dus is een 1-0 zege voldoende. Napoli heeft met een thuiswedstrijd tegen de Belgen, die een schamel punt hebben, de makkelijkste opdracht op papier.

Liverpool - Napoli 1-1
Er was werk aan de winkel voor Liverpool na een slechte eerste helft. Het team van Jürgen Klopp, die Georginio Wijnaldum op de bank liet beginnen, kon amper voor gevaar zorgen en kwam na twintig minuten spelen op achterstand. Na een lange bal van Giovanni Di Lorenzo ontdeed Mertens zich middels een mogelijke overtreding van Virgil van Dijk en had hij een vrije doortocht richting het doel van Alisson, die geen antwoord had op de diagonale inzet van de Belg: 0-1. Liverpool had ook na de tegengoal moeite om ruimtes te vinden en kwam niet verder dan een kopbal van Van Dijk, recht in de handen van Alex Meret na een vrije trap, en een schotkans voor James Milner waarbij Meret op de juiste plek stond. Het was veelzeggend dat Klopp op de bon ging voor commentaar op de leiding.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet: Liverpool moest het spel maken tegen een Napoli dat op de defensie én de voorsprong leunde. De ploeg van Ancelotti, die Hirving Lozano 72 minuten op het veld liet staan, kwam goed weg toen Kalidou Koulibaly op de doellijn een misstap van Meret kon goedmaken. Klopp koos voor de entree van Alex Oxlade-Chamberlain, ten koste van Joe Gomez, en zag Liverpool sterker worden. Na 65 minuten viel de gelijkmaker: na een corner van Miler kopte Dejan Lovren heerlijk raak. Tot meer was Liverpool echter niet in staat, ondanks dat Napoli alleen bij de goal van Mertens gericht op doel schoot, en zodoende wordt alles op de laatste speeldag beslist.

KRC Genk - FC Salzburg 1-4
De thuisploeg leek de eerste helft tegen FC Salzburg zonder schade door te komen, maar kort voor rust kwamen de Oostenrijkers snel op een comfortabele voorsprong. Een vrije trap van Dominik Szoboszlai belandde na 43 minuten spelen aanvankelijk in de muur, waarna hij in de rebound een op het oog ongevaarlijk schot in de rebound produceerde. Gaëtan Coucke had echter een matig antwoord op de inzet, waardoor Patson Daka van dichtbij kon binnen tikken. Twee minuten later was het andermaal raak voor Salzburg. Takumi Minamino werd bediend door Enock Mwepu en verschalkte Coucke met een diagonaal schot.

Twintig minuten voor tijd bracht Hee-Chan Hwang de beslissing in Genk, toen hij raak schoot op aangeven van Erling Braut Haaland. Mbwana Samatta deed in de slotfase nog iets terug namens de regerend kampioen van België, maar de schade werd desondanks nog erger. Haaland kreeg de bal enigszins gelukkig mee in het strafschopgebied en tekende voor zijn achtste Champions League-doelpunt, waarmee hij de eindstand op 1-4 bepaalde.

Ziyech leidt Ajax naar koppositie in Groep H van de Champions League

Ajax heeft woensdagavond de koppositie in Groep H van de Champions League gegrepen. De Amsterdammers waren in Noord-Frankrijk met 0-2 te sterk voor Lille OSC en Hakim Ziyech was de grote man in het elftal van trainer Erik ten Hag. De Marokkaans international nam zelf de openingstreffer voor zijn rekening en stelde Quincy Promes in staat om de marge te verdubbelen. Ajax is nu dicht bij overwintering in de Champions League en sluit de groepsfase over twee weken af met een thuiswedstrijd tegen Valencia.

Ten Hag moest puzzelen voor de uitwedstrijd tegen Lille, door de schorsingen van Joël Veltman en Daley Blind. Perr Schuurs en Lisandro Martínez vormden daardoor het centrum van de defensie, terwijl Noussair Mazraoui en Zakaria Labyad op het middenveld speelde en Sergiño Dest de rechtsback was. Al na twee minuten spelen stonden de Amsterdammers in het Stade Pierre-Mauroy op voorsprong. Dusan Tadic bediende Hakim Ziyech, die vanaf de rand van het strafschopgebied raak schoot. Dat Ajax binnen het kwartier niet op een 0-2 voorsprong stond, was te danken aan een redding van Lille-doelman Mike Maignan op een inzet van Tadic.

Na een halfuur spelen kreeg Lille een levensgrote kans op de gelijkmaker. Na een vlijmscherpe counter verscheen Jonathan Bamba vrij voor Ajax-doelman André Onana, maar de aanvaller van Lille slaagde erin om het leer over de lat te tillen. De Fransen werden in het kwartier voor rust steeds gevaarlijker en vooral Mazraoui had het moeilijk aan de zijde van Ajax. Hij ontsnapte vlak voor rust aan zijn tweede gele kaart en werd in de rust naar de kant gehaald voor Edson Álvarez. Daarnaast moest ook Labyad voor rust nog het veld verlaten met een knieblessure, waardoor Noa Lang zijn opwachting mocht maken.

Kort na rust kwam Ajax voor de tweede keer in de wedstrijd heel goed weg. Victor Osimhen zette Schuurs opzij en vond Jonathan Ikoné, die voor een leeg doel hoog over schoot. Ajax werd gaandeweg de tweede helft sterker, wat aanvankelijk resulteerde in mogelijkheden voor Lang en Ziyech. Na een klein uur spelen verdubbelden de Amsterdammers de marge. Ziyech vond Quincy Promes opnieuw bij de tweede paal, waar de aanvaller snel genoeg was om de bal tegen de touwen te glijden. Dat Lille tien minuten later niet terugkwam in de wedstrijd, was voornamelijk te danken aan Onana.

De sluitpost keerde in eerste instantie een inzet van Bamba. Vanuit de rebound kwam de bal bij Yusuf Yazici terecht, maar opnieuw redde Onana. Ziyech leek vervolgens op enigszins curieuze wijze voor de 0-3 te zorgen, maar hij kreeg de bal in de opbouw naar de treffer tegen de hand aangeschoten. Na inmenging van de VAR besloot scheidsrechter Felix Brych een streep door de treffer te zetten. Ondanks een mogelijkheid voor Tadic en een schot van Van de Beek op de paal kwam er in de slotfase geen verandering meer in de 0-2 stand in Lille.

Ajax grijpt zo de koppositie in Groep H van de Champions League, met twee punten voorsprong op Chelsea en Valencia. Lille was door het gelijkspel in het Mestalla eerder op de avond al geëlimineerd en neemt het op de laatste speeldag op tegen Chelsea. Voor Ajax wacht de thuiswedstrijd tegen Valencia over twee weken. De Amsterdammers hebben aan een punt zeker genoeg om te overwinteren.

Politie Amsterdam: mes in specialistische teams en bureaus eerder dicht

De capaciteitsproblemen bij de Amsterdamse politie zijn zo groot geworden, dat de driehoek (politie, justitie en burgemeester) ingrijpende maatregelen neemt om toch genoeg agenten op straat te houden. Op korte termijn worden binnen het korps teams tegen onder meer overlast en veel voorkomende criminaliteit opgeheven en sluiten negen politiebureaus vanaf 18.00 uur de deuren.

Burgemeester Femke Halsema schrijft aan de gemeenteraad dat het gaat om een "pijnlijke, doch welbewuste beslissing". Volgens Halsema is de nood inmiddels zo hoog geworden, dat zelfs de basispolitiezorg in de districten onder druk staat. "De herhaalde oproep van de driehoek voor 500 extra agenten en het meermaals luiden van de noodklok bij de minister van justitie en veiligheid hebben tot nu toe niet tot het gewenste resultaat geleid. (..) Het water staat ons, zoals u weet, aan de lippen."

Amsterdam kampt al tijden met een tekort aan 500 fte's aan manschappen. Door de moord op advocaat Derk Wiersum en de daarna benodigde extra inzet voor opsporing en beveiliging van kwetsbare personen, is de overbelasting en roosterdruk alleen maar groter geworden. Niet alleen binnen de basisteams, maar ook binnen de opsporing is de druk te hoog. Halsema schrijft dat een groot aantal onderzoeken op het gebied van zware criminaliteit stil ligt en dat de druk op het personeel leidt tot "ziekteverzuim, verminderd moreel en uitstroom van personeel".

Verstrekkende maatregelen
Om de basistaken te kunnen blijven uitvoeren en 'de roosterdruk te normaliseren' worden er voor in ieder geval de komende zes maanden de volgende verstrekkende maatregelen genomen. Zo wordt het mes gezet in de extra politie om de binnenstad leefbaarder te maken. De extra agenten die onder meer de laatste jaren op de Wallen actief waren om daar de overlast te verminderen, zullen worden overgeheveld naar de basisteams.

Politiebureaus eerder dicht
Negen politiebureaus in de stad zijn alleen nog geopend tussen 8.00 uur en 18.00 uur. Daardoor blijven nog maar vijf bureaus 24 uur per dag geopend, te weten Bureau Burgwallen, Bureau Boven IJ, Bureau Meer en Vaart, Bureau Flierbosdreef en Bureau Van Leijenberghlaan.

'15 procent minder zaken behandeld'
De vier teams die gekoppeld zijn aan de districten voor het afhandelen van veelvoorkomende criminaliteit (CUBT) zullen voor een kwart van hun diensten worden ingezet binnen de basisteams. Naar schatting zullen hierdoor 10 tot 15 procent minder zaken kunnen worden behandeld. Het aantal geprioriteerde zaken dat blijft liggen neemt hierdoor verder toe, aldus Halsema.

Horecateam opgeheven
Verder wordt het team dat zich richt op transportcriminaliteit en de criminele taxibranche stopgezet en wordt het horecateam dat zich richt op "veilige, eerlijke en transparante horeca" opgeheven.

Het team dat in actie komt bij noodhulp in het havengebied wordt overgeheveld naar de basisteams. Hierdoor is het volgens Halsema geen deskundigheid meer rond incidenten bij bedrijven met gevaarlijke stoffen. Bij bedrijfsongevallen zal dit betekenen dat de politie het terrein niet kan betreden en dit moet overlaten aan de brandweer en de geneeskundige hulpverleningsorganisatie (GHOR).

15.000 diensten
Met de maatregelen zullen naar verwachting circa 15.000 diensten naar de basisteams verschuiven. De komende maanden kijkt de politie in afstemming met de gemeente en het Openbaar Ministerie naar de middellange en lange termijn maatregelen om de capaciteit binnen de basisteams structureel te versterken. Ook wordt gekeken of bepaald administratief werk naar gemeentepersoneel kan worden overgeheveld en wordt overwogen om strikter te kijken naar de evenementenkalender van komend jaar.

Volgens de driehoek kunnen de genomen maatregelen niet los worden gezien van de beschikbare capaciteit en middelen voor de aanpak van veiligheidsvraagstukken als ondermijning, drugshandel, radicalisering en terrorisme. "De eventuele financiële gevolgen voor de uitvoering van deze programma's worden in de aanloop van de voorjaarsnota in kaart gebracht."

Wielerbond UCI wil hercontroles in het kader van Operation Aderlass

De internationale wielerbond UCI wil dat bloed- en urinemonsters uit 2016 en 2017 opnieuw gecontroleerd worden. De UCI heeft een verzoek daarvoor ingediend bij de CADF, de onafhankelijke antidopingorganisatie van de wielersport.

Reden voor de hercontroles is informatie die door de Oostenrijkse justitie aangeleverd is in het onderzoek naar de dopingzaak Operation Aderlass. In deze zaak rondom sportarts Mark Schmidt zijn diverse sporters geschorst, waaronder de wielrenners Alessandro Petacchi, Kristijan Koren, Borut Bozic, Kristijan Durasek, Stefan Denifl en Georg Preidler.

Wetsvoorstel uitbreiding slachtofferrechten naar Tweede Kamer

Als het aan minister Dekker (voor Rechtsbescherming) ligt, moeten verdachten van ernstige zeden- en geweldsmisdrijven die in voorlopige hechtenis zitten voortaan verplicht aanwezig zijn op de terechtzitting en bij de uitspraak. Op deze manier wordt zeker gesteld dat het slachtoffer zijn spreekrecht kan uitoefenen in het bijzijn van de verdachte. Dit draagt bij om herhaling te voorkomen en helpt de verdachte om inzicht te krijgen in de gevolgen van het misdrijf. De wetgeving die dit regelt, is vandaag ingediend bij de Tweede Kamer.

Minister Dekker: "Slachtoffers hebben vaak iets vreselijks meegemaakt. Als ze gebruik maken van hun spreekrecht tijdens de rechtszaak, verdienen ze het dat ze niet alleen kunnen spreken, maar dat ze ook echt gehoord worden."

De verschijningsplicht is eveneens van belang voor de samenleving. Door de aanwezigheid van de verdachte wordt zichtbaar hoe het recht in concrete, ernstige strafzaken wordt gerealiseerd. Maar ook voor de verdachte zelf is het van belang dat hij direct kan waarnemen wat op de terechtzitting aan de orde komt, wat de overige procesdeelnemers zeggen - in het bijzonder over zijn rol bij het tenlastegelegde feit - en welk onderzoeksmateriaal als bewijs naar voren wordt gebracht.

Ook komt er spreekrecht tijdens de tbs-verlengingszitting. De minister vindt het belangrijk dat slachtoffers rechtstreeks contact hebben met de rechter en kunnen zeggen waarom zij bescherming nodig hebben (contactverbod of straatverbod). Het moment waarop een dader weer terugkeert in de samenleving, kan bij slachtoffers of nabestaanden veel leed, waaronder angst, veroorzaken. Zij worden op dat moment weer geconfronteerd met wat er is gebeurd. Daarom kan het slachtoffer zich uitlaten over de bijzondere voorwaarden die aan de voorwaardelijke beëindiging van tbs met dwangverpleging kunnen worden verbonden.

Een ander nieuw element is dat straks ook de stieffamilie van een overleden slachtoffer gebruik mag maken van het algemene spreekrecht tijdens de terechtzitting. Nu is dat nog niet in de wet geregeld. Dekker wil recht doen aan het feit dat steeds meer kinderen opgroeien in een samengesteld gezin. Soms worden kinderen al vanaf jonge leeftijd grootgebracht door opvoeders die geen bloedverwanten zijn, maar die wel degelijk een nauwe band met het kind hebben en het kind verzorgen en opvoeden. Overigens gaat het niet alleen om de stiefouders, maar ook om de stiefbroers en -zussen.

Verder komt er een vast moment waarop van het algemene spreekrecht gebruik kan worden gemaakt. Nu wordt daar verschillend mee omgegaan. De bewindsman stelt voor het slachtoffer of de nabestaande te laten spreken voorafgaand aan het requisitoir van de officier van justitie. Dan kan de officier er nog rekening mee houden. Tot slot wordt de voorschotregeling aan slachtoffers en nabestaanden uitgebreid naar overtredingen. De regeling beperkt zich nu tot zaken waarin sprake is geweest van een misdrijf.

Uitvallen WK-topscorer enige smet op zege Ajax onder 19 in Frankrijk

Ajax onder 19 heeft woensdagmiddag dankzij een 1-2 zege op de leeftijdsgenoten van Lille OSC uitstekende zaken gedaan in de groepsfase van de UEFA Youth League.

Het elftal van trainer John Heitinga staat met nog een duel te gaan bovenaan in groep H, wat goed is voor een plaats in de achtste finales. De basis voor de zege in Frankrijk werd gelegd in de beginfase, toen Ajax tweemaal keihard toesloeg. Enige minpunt was het geblesseerd uitvallen van Sontje Hansen, tijdens het jeugd-WK in Brazilië nog topscorer met zes doelpunten.

Ajax, met verschillende spelers die uitkwamen op het jeugd-WK in de gelederen, kende een droomstart in Lille. Linksback Terrence Douglas kwam aan de zijkant het strafschopgebied ingestormd en legde de bal vervolgens panklaar neer voor Brian Brobbey. De jonge aanvaller rondde vervolgens beheerst af.

Vier minuten later werd een inzet van dichtbij van Brobbey nog gekeerd door de doelman van de thuisclub, maar in de rebound was Kenneth Taylor alsnog trefzeker voor de bezoekers uit Amsterdam. Hansen knalde de bal na een kwartier spelen keihard tegen de lat, waardoor Lille in leven werd gehouden.

Heitinga had echter niet alleen maar reden tot juichen, want diezelfde Hansen moest na een half uur noodgedwongen naar de kant vanwege een lichte kwetsuur. De topschutter van het WK maakte plaats voor verdediger Steven van der Sloot. Laatstgenoemde maakt de wedstrijd halverwege de tweede helft onbedoeld spannend. De invaller verloor de bal op knullige wijze en moest lijdzaam toezien hoe de doorgebroken Fadiga Ouattara Ajax-doelman Calvin Raatsie wist te verschalken. Kort na de aansluitingstreffer van Lille werd Naci Ünüvar afgelost door Anass Salah-Eddine.

Er was ook tegenslag voor Lille, want de Fransen brachten het laatste kwartier door met tien spelers. Aanvoerder Cheikh Niasse haalde de doorgebroken Quinten Timber neer en kreeg gelijk een rode kaart voorgehouden.

Ajax kwam de laatste fase van het vijfde groepsduel zonder kleerscheuren door, al was de spanning pas bij het laatste fluitsignaal helemaal verdwenen. Het elftal van Heitinga gaat met tien punten uit vijf wedstrijden aan kop, met Lille dat op een punt volgt. Over twee weken is hekkensluiter Valencia, dat woensdagmiddag met 2-1 won van Chelsea, de laatste opponent. De eerste plaats levert sowieso een plaats op in de achtste finale, met de tweede plek worden de play-offs bereikt.

Liverpool won overigens met liefst 7-0 van Napoli. Ki-Jana Hoever en Sepp van den Berg speelden de hele wedstrijd mee namens de thuisploeg, maar kwamen niet tot scoren.

Nieuwe gezondheidshype: met je blote poepgat vol in de zon

Naakt op je rug liggen, benen omhoog en die aars in de zon. Dat is volgens vele influencers dé manier om vitamines binnen te krijgen. Waarom? Geen idee. 


Anale zonneschijn met Ra of Earth (Bron: YouTube)

"Met slechts dertig seconden zon op je poepgat, haal je meer energie binnen dan een hele dag gekleed in de zon rondlopen", zo zweert influencer Ra of Earth. 

Een andere zegt dat ze zelfs beter slaapt sinds ze haar aars vol in de zon laat bakken. Actrice Shailene Woodley vindt het ook allemaal prachtig en is zelfs al begonnen met een eigen interpretatie. "Ik geef mijn vagina graag wat extra vitamine D. Nadat ik verhalen las over gistinfecties en andere genitale aandoeningen, las ik dat vitamines het beste zijn voor je vagina."

Dr. Diana Gall is duidelijk in haar oordeel en vindt dit allemaal maar onzin. "Er is geen enkel wetenschappelijk bewijs dat dit soort zonnebaden beter voor je zou zijn."


Woodley doet aan anuszonnebaden (Foto: John Shearer/Getty Images)

Update 18.45
Met dank aan user ToT voor de tip: iedereen kan ervaringen en tips uitwisselen in het FOK! NWS-forum over dit onderwerp!

Schoothondje van Trump in Congres wederom in zwaar weer

Republikein en Trump-schoothondje Devin Nunes zit weer in de problemen. Hij heeft ogenschijnlijk met zijn assistent Derek Harvey samengewerkt met Rudy Giuliani om mogelijk politiek gevoelige informatie over Joe Biden uit Oekraïne te verkrijgen. Nunes, Trump en Giuliani hebben er een handje van om allerhande samenzweringstheorieën te verspreiden, zelfs als deze allang bewezen onzin zijn. Alles is schijnbaar geoorloofd als het Donald Trump zou kunnen steunen in 2020.

Volgens informatie van advocaten van ene Lev Parnas, een assistent van Giuliani, zouden Nunes en Harvey eind 2018 in het geheim naar Wenen zijn afgereisd om te praten met Viktor Shokin, de bewezen corrupte ex-openbare aanklager van Oekraïne. Hij claimde informatie te hebben die slecht zou zijn voor Joe Biden. Nu blijkt daar niets van waar te zijn, maar dat houdt Nunes niet tegen. Hij blijft er regelmatig over praten bij de getuigenissen van de Impeachment Inquiry. Hij is lid van de Intelligence Committee en is dus onderdeel van de verhoren over de impeachment van Trump, terwijl Nunes zich in 2017 na een lange serie opzichtige fouten niet meer mocht bemoeien met het onderzoek naar Russische inmenging in de verkiezingen van 2016.

Nunes was volgens de documenten van het Amerikaans Congres inderdaad in Europa op de genoemde data, evenals zijn assistent. Mocht het dus waar zijn dat hij daar Shokin en Giuliani ontmoet heeft om samenzweringstheorieën over Biden en Oekraïne te bespreken, dan zou hij potentieel zelf als getuige opgeroepen kunnen worden. Nunes zou bovendien onderzocht kunnen worden door de Ethics Committee wegens het misbruiken van belastinggeld.

Ten Hag krijgt tip voor centrale verdediging: "Als het moet, kunnen ze als slagers fungeren"

Ajax kan woensdagavond tegen Lille OSC niet beschikken over de geschorste Joël Veltman en Daley Blind. Daardoor is het puzzelen voor Erik ten Hag in het hart van de defensie. Een van de opties is om Perr Schuurs en Edson Álvarez centraal in de verdediging te posteren, maar dit heeft niet de voorkeur van Khalid Boulahrouz. De voormalig Oranje-international zou graag zien dat, de normaal gesproken op het middenveld opererende, Lisandro Martínez een linie naar achteren geschoven wordt.

"Álvarez en Martínez spreken dezelfde taal en zijn gewend aan het tempo en het niveau in de Champions League. Als het moet, kunnen ze bovendien als slagers fungeren en de boel opruimen. Daarom zou ik met hen starten", legt de oud-verdediger uit aan NUsport.

Dit zou dan ten koste gaan van Perr Schuurs, die afgelopen weekend tegen Heracles Almelo nog in de basis begon.

"Als je Champions League-ervaring hebt, herken je sommige momenten in de wedstrijd wat eerder. Dat heeft Schuurs minder", vervolgt Boulahrouz echter over Schuurs. Hij denkt bovendien dat het middenveld meer 'voetballend vermogen' krijgt als Martínez een linie naar achteren geschoven wordt: "Zakaria Labyad zou daar ook prima kunnen spelen. Maar ik zou het ook wel begrijpen als Ten Hag met Álvarez en Schuurs wil spelen, want dan hou je het middenveld en de voorhoede intact. Het is maar net hoeveel posities hij wil wijzigen."

Ajax won de heenwedstrijd tegen les Dogues in september met 3-0, maar volgens Boulahrouz vertekent deze uitslag enigszins. De Amsterdammers gaven in de Johan Cruijff ArenA namelijk wel een aantal grote kansen weg.

"Lille had niet de kwaliteit om daar gebruik van te maken, maar het is duidelijk dat ze minder kansen moeten weggeven. Als ook het aanvallende spel goed loopt, zie ik het duel wel in een ruime zege voor Ajax eindigen."

Arsenal-trainer Emery strijdbaar: "Natuurlijk geloven de spelers in mij"

Unai Emery blijft vastberaden om het tij te keren bij Arsenal, ondanks dat ontslag boven zijn hoofd lijkt te hangen. The Gunners wonnen dit seizoen slechts vier van de eerste dertien Premier League-duels en daardoor staat de ploeg van Emery achtste. Het gat met nummer vier Chelsea is al acht punten. Steeds meer fans zijn ervan overtuigd dat Emery niet de juiste trainer voor Arsenal is en ze eisen daarom dat de Spanjaard vertrekt.

In de Europa League presteren de Londenaren beter en is men bijna zeker van een plek in de tweede ronde. Donderdag komt Eintracht Frankfurt op bezoek. Op de persconferentie voor dat duel kreeg Emery woensdag de vraag of zijn spelers nog in zijn visie geloven. "Ja, natuurlijk. Dat laten ze zien", antwoordde de 48-jarige trainer.

"Ieder moment in mijn trainerscarrière is moeilijk. Dit is een mooie baan, maar ook een moeilijke", ging Emery verder. "Mijn toekomst draait om vandaag en morgen. Het is mijn job om alleen naar de wedstrijd van morgen te kijken en mijn team goed voor te bereiden."

Afgelopen weekend blameerde Arsenal zich tegen Southampton, de nummer negentien van de Premier League die voor de interlandperiode nog voor schut werd gezet door Leicester City (0-9). The Saints waren in het Emirates Stadium dicht bij een verdiende zege, maar Alexandre Lacazette maakte diep in blessuretijd 2-2.

"We waren heel teleurgesteld na die wedstrijd en de fans ook. Maar ik hoop dat alle supporters morgen achter het team en achter de spelers gaan staan", aldus Emery. "Ik geloof in ons, ik geloof in onze spelers. Ons vertrouwen is voor een groot deel afhankelijk van de sfeer in het stadion. De spelers hebben het nodig dat ze steun voelen van de fans."

Tot slot liet de manager weten dat Granit Xhaka opnieuw bij de wedstrijdselectie zit. "Hij zit bij de groep en maakt kans om te spelen. Ik hoop dat iedereen achter hem staat. Xhaka's comeback wordt heel belangrijk voor ons."

Toyota maakt coureurs voor nieuwe seizoen WK rally bekend

Het Toyota fabrieksteam heeft woensdag haar coureurs voor het komende WK rally-seizoen bekendgemaakt. De komst van Sébastien Ogier naar het Japanse team was een publiek geheim en is nu officieel. Naast de Fransman zijn ook Elfyn Evans en Kalle Rovanperä bevestigd.

Toyota nam na het afgelopen seizoen afscheid van wereldkampioen Ott Tänak. De Est stapt over naar Hyundai. Ook de Brit Kris Meeke en Fin Jari-Matti Latvala komen niet langer voor in de plannen van.

Het drietal wordt vervangen door zesvoudig wereldkampioen Ogier, die eerder al bekendmaakte te vertrekken bij Citroën. De 30-jarige Welshman Evans reed zijn gehele WK-carrière voor Ford. In 2017 won hij de Rally van Wales. De derde coureur is de slechts 19-jarige Kalle Rovanperä. De talentvolle zoon van oud-rallycoureur Harri Rovanperä won afgelopen seizoen het WRC 2 Pro-kampioenschap, het tweede niveau van het WK rally. Op achtjarige leeftijd was Kalle al een grote hit op Youtube.

Kalle Rovanperä op 8-jarige leeftijd (Bron: Youtube)

Heracles ziet Bakboord wegvallen vanwege zware knieblessure

Heracles Almelo kan voorlopig geen beroep doen op Navajo Bakboord. De Almeloërs maken woensdagochtend via de officiële kanalen bekend dat de verdediger een zware knieblessure op heeft gelopen. Het is daarom nog maar de vraag of de rechtsback dit seizoen nog in actie kan komen.

Bakboord liep de blessure op tijdens een interland van Oranje Onder-20 tegen de leeftijdsgenoten van Frankrijk: "De linksback van de Fransen kwam op, en ik wilde hem samen met een collega afstoppen."

"De Franse speler viel echter op de buitenkant van mijn knie zodat deze naar binnen draaide. Ik voelde een knak, het voelde meteen verkeerd", blikt Bakboord terug.

De afgelopen zomer van Ajax overgenomen vleugelverdediger had in eerste instantie niet door hoe ernstig zijn blessure was: "In de dagen die volgden leek het mee te vallen, ik kon best veel."

"De knie werd niet dik en het leek niet heel ernstig. Op de MRI die we maakten zag het er al iets erger uit. Vervolgens ben ik naar een kniespecialist geweest en daar bleek dat de voorste kruisband had afgescheurd. De knie is nu nog niet goed genoeg om meteen te opereren."

Voor Bakboord is het nu zaak om spiermassa op te bouwen, waarna hij over twee weken geopereerd zal worden. De twintigjarige back zal daarna waarschijnlijk revalideren op het KNVB Sportcentrum in Zeist.

"Dit komt hard aan, deze blessure is een nachtmerrie voor een voetballer. Het is zwaar, maar ik heb op de club en thuis de juiste mensen om me heen. Ik ga keihard aan mijn herstel werken."

Red Bull Racing ook in 2021 met Honda-motor

Red Bull Racing en Honda hebben hun samenwerking met een jaar verlengd tot en met 2021. Ook zusterteam Toro Rosso blijft gebruik maken van de Japanse motoren.

Na twaalf seizoenen nam Red Bull Racing op het einde van vorig seizoen afscheid van Renault en maakte de overstap naar Honda. Toro Rosso maakt al sinds 2018 gebruik van motoren van de Japanse autofabrikant.

De samenwerking verloopt tot nu toe succesvol. De Honda-motor stond lange tijd als onbetrouwbaar te boek maar dit seizoen zijn die problemen opgelost. Ook was er dit jaar sportief succes voor beide teams. Max Verstappen boekte drie overwinningen en stond daarnaast vijf keer op het podium. Toro Rosso mocht twee keer het podium betreden met Danniil Kvyat en Pierre Gasly. In Augustus was Verstappen nog lovend over de Honda-motor: “Vorig jaar misten we vermogen en daardoor was het op snelle circuits best pijnlijk. Dit jaar zitten we dichter bij Mercedes.”

Komend weekend staat met de Grand Prix van Abu Dhabi de laatste race van het seizoen op het programma.

NBA: Verdediging Clippers sterker dan aanval Mavericks

Slechts twee wedstrijden werden gisteravond gespeeld in de NBA. De Los Angeles Clippers legden in eigen huis de Dallas Mavericks over de knie: 114 – 99. De Denver Nuggets maakten geen fout in Washington. De nummer twee van het westen versloeg de Wizards met 104 – 117.

De wedstrijd tussen de Clippers en de Mavericks was een interessante strijd. De verdediging van de Clippers wordt gezien als de beste in de NBA, terwijl van de Mavericks met name de aanval wordt geroemd. Het is een bekend spreekwoord dat je met een goede aanval een wedstrijd kan winnen, maar met een goede verdediging kampioen wordt. In deze wedstrijd bewezen de Clippers dat ook wedstrijden met een strakke verdediging beslist kunnen worden.

Luka Doncic, de revelatie van de Mavericks die dit seizoen nog praktisch onstuitbaar is, lag de hele wedstrijd aan de ketting bij Paul George en Kawhi Leonard. De Sloveen raakte slechts vier schoten. Met het ontregelen van het spel van Doncic werd ook de angel uit de aanval van de Mavericks gehaald. De Clippers leidden van start tot finish en de zege is nooit in gevaar geweest. Het was voor het eerst dit seizoen dat een tegenstander de Mavericks onder de honderd punten wist te houden.

Names de Clippers kwam Kawhi Leonard tot 28 punten. Paul George scoorde 26 punten en wist ook zes keer een tegenstander de bal te ontfutselen. Lou Williams blijft zijn rol als zesde man met verve vervullen. De veteraan kwam van de bank en maakte 21 punten.

Doncic, die van het veld nauwelijks tot scoren kwam, mocht wel vaak vanaf de vrije worplijn aanleggen. Hij eindigde met 22 punten en 6 assists. Beide ruim onder zijn gemiddelden dit seizoen.

De Denver Nuggets blijven in het westen prima in het spoor van de Los Angeles Lakers. De nummer twee van de conference had geen enkele moeite met de Washington Wizards. Er wordt wel eens beweerd dat een team de mentaliteit aanneemt van de beste speler van het team. In het geval van Denver is dat de center Nikola Jokic. Hij staat er om bekend dat hij liever een ploeggenoot laat scoren dan dat hij zelf scoort. De Nuggets zijn ook uniek omdat de center als primaire spelverdeler fungeert.

De Nuggets hebben een brede selectie waar elke speler voor gevaar kan zorgen. Tegen de Wizards werd nieuwkomer Jerami Grant, overgekomen van Oklahoma City, topscorer met twintig punten. Liefst acht spelers van de Nuggets maakten minstens acht punten.

De Wizards spelen een verloren seizoen. Point guard John Wall zal waarschijnlijk het hele seizoen moeten missen nadat hij in het voorjaar zijn achillespees scheurde. De Wizards selecteerden deze zomer in de draft de Japanse forward Rui Hachimura, die als college-speler van Gonzaga veel indruk maakte. Hij is de eerste Japanner die in de NBA uitkomt. Tot nu toe speelt de Japanner wisselvallig, maar hij wordt wel gezien als één van de betere rookies van dit seizoen.

Uitslagen

Washington Wizards – Denver Nuggets 104 – 117
Los Angeles Clippers – Dallas Mavericks 114 – 99

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 14-3
Miami Heat 12-4
Boston Celtics 12-4
Toronto Raptors 12-4
Philadelphia 76ers 11-6
Indiana Pacers 10-6
Brooklyn Nets 9-8
Orlando Magic 6-10
Washington Wizards 5-10
Detroit Pistons 6-11
Charlotte Hornets 6-12
Chicago Bulls 6-12
Cleveland Cavaliers 5-12
Atlanta Hawks 4-13
New York Knicks 4-13

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 15-2
Denver Nuggets 13-3
Los Angeles Clippers 13-5
Dallas Mavericks 11-6
Utah Jazz 11-6
Houston Rockets 11-6
Minnesota Timberwolves 9-8
Phoenix Suns 8-8
Sacramento Kings 7-9
Oklahoma City Thunder 6-10
New Orleans Pelicans 6-11
San Antonio Spurs 6-12
Portland Trail Blazers 6-12
Memphis Grizzlies 5-11
Golden State Warriors 3-15

Klinsmann keert terug in Bundesliga als vervanger van clubicoon bij Hertha BSC

Jürgen Klinsmann gaat aan de slag als trainer van Hertha BSC, zo melden de Berlijners woensdagochtend via de officiële kanalen. De 55-jarige oud-international wordt de opvolger van Ante Covic, die pas sinds begin juli werkzaam was als hoofdtrainer van Die Alte Dame. Met een huidige vijftiende plek maakt Hertha echter een teleurstellend seizoen door.

Technisch directeur Michael Preetz laat weten dat de beslissing om afscheid te nemen van Covic niet zomaar is genomen: "Dit is enorm moeilijk geweest voor ons. Ante heeft meer dan twintig jaar deel uit gemaakt van Hertha en is afgelopen zomer met veel passie, expertise en nauwkeurigheid aan deze baan is begonnen. Deze ontwikkeling spijt ons en we willen Ante danken voor zijn toewijding. Zodra er wat meer afstand is, zullen we met hem praten om hem op andere manieren bij Hertha te betrekken."

De 44-jarige Covic stond als speler, verspreid over twee periodes, elf jaar onder contract bij Hertha en had van 2013 tot afgelopen zomer het beloftenelftal van de club onder zijn hoede.

De geboren Berlijner slaagde er echter niet om zijn ploeg aan de praat te krijgen, waardoor hij nu plaats moet maken voor Klinsmann. De oud-spits was als laatst werkzaam bij de nationale ploeg van de Verenigde Staten, waar hij tussen 2011 en 2016 de scepter zwaaide.

Klinsmann heeft enige ervaring als trainer in de Bundesliga, daar hij het in het verleden net geen seizoen volhield als trainer van Bayern München.

Voor zijn periode bij Der Rekordmeister was Klinsmann twee jaar de bondscoach van Duitsland en in die hoedanigheid voerde hij Die Mannschaft in 2006 naar de derde plek op het WK in eigen land.

Klinsmann krijgt bij Hertha met Javairo Dilrosun, Karim Rekik en Daishawn Redan drie Nederlandse spelers onder zijn hoede.

Politie pakt vierde kopschopper Gorinchem op

De politie heeft een vierde verdachte aangehouden in het onderzoek naar een mishandeling in Gorinchem, waarvan filmpjes rondgingen op social media. Het gaat hier om een 16-jarige jongen uit Gorinchem. Gisteren werden ook al drie jongens aangehouden. Deze verdachten, een 14-jarige en twee 15-jarige jongens, zitten nog vast.

Via social media werden beelden van de mishandeling verspreid, die ook bij de politie terechtkwamen. Dat leidde tot een uitgebreid onderzoek, waarbij werd gesproken met vele getuigen. Daarnaast zijn de beelden die rondgingen door rechercheurs geanalyseerd. Op basis van alle bevindingen zijn de vier jongens aangehouden. Zij worden beschouwd als de hoofdverdachten. Het onderzoek richt zich nu op de groep eromheen, die ook heeft deelgenomen aan de openlijke geweldpleging. In de komende tijd zullen er nog meer aanhoudingen gaan volgen. 

Auto ontploft in Utrecht, politie zoekt getuigen

Vannacht is in de Vlierboomstraat in de Utrechtse wijk Ondiep een auto ontploft. Het dak van de auto is door de explosie eraf geblazen. De politie is een onderzoek gestart en zoekt getuigen.

Rond 03:15 uur kreeg de politie meldingen van een luide knal in de Vlierboomstraat. Agenten die poolshoogte gingen nemen, zagen in de straat een auto staan waarvan het dak was afgeblazen. Onmiddelijk stelden zij een onderzoek in.

Nadat een explosievenverkenner van de politie had ingeschat dat de plaats delict veilig was om te werken, kon de forensische opsporing beginnen met het veiligstellen van de sporen. Inmiddels heeft er ook een buurtonderzoek plaatsgevonden. De politie is namelijk op zoek naar mensen die meer kunnen vertellen over wat er vannacht is gebeurd.

Overleden man in Bergen is slachtoffer van een misdrijf

De politie gaat woensdagmorgen verder met haar onderzoek, onder meer in de woning, in de Roefsstraat. Dinsdagmiddag werd daar het levenloze lichaam aangetroffen van een man. De politie gaat uit van een misdrijf. Het onderzoek door forensische opsporing moet zorgvuldig plaatsvinden om het sporenbeeld niet te verstoren. Als gevolg hiervan is het slachtoffer nog niet geïdentificeerd.

De politie heeft een Team Grootschalige Opsporing (TGO) met daarin twintig rechercheurs opgericht om de zaak te onderzoeken. Dinsdag is er gestart met buurtonderzoek en zijn er getuigen gehoord. Dit buurtonderzoek krijgt vandaag een vervolg. Op het moment dat duidelijk is wie de dode man in woning is, zal eerst de familie in kennis gesteld worden van zijn overlijden.

De politie wil voor haar onderzoek graag in contact komen met mensen die meer informatie hebben. De politie vraagt getuigen contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Pessimisme in Real-kleedkamer over uitgevallen Hazard: "Meer dan een tik"

Eden Hazard maakte dinsdagavond een uitstekende indruk tegen Paris Saint-Germain. Na afloop van de wedstrijd overheerst echter het pessimisme in de kleedkamer van Real Madrid. De dribbelaar moest zich een dikke twintig minuten voor tijd namelijk laten wisselen met een enkelblessure en de Belgisch international staat als gevolg van deze kwetsuur mogelijk enige tijd aan de kant.

In de Spaanse pers wordt gesproken over 'slechte gevoelens' bij de medische staf van de Koninklijke na de eerste tests. Hazard kreeg in de 68e minuut van de uiteindelijk in 2-2 geëindigde wedstrijd in het Santiago Bernabéu te maken met een tackle van landgenoot Thomas Meunier, waarna hij zich moest laten wisselen.

De aanvaller ging daarop onder applaus naar de kant en werd vervangen door Gareth Bale. Trainer Zinédine Zidane kon na afloop van het duel de zorgen onder de achterban niet wegnemen: "Het was meer dan een tik."

"Hij kreeg een tik en verdraaide zijn enkel daarna ook nog", wordt hij geciteerd door Marca. Hazard heeft een geschiedenis met de rechterenkel waar hij nu mogelijk opnieuw aan geblesseerd is geraakt.

De 28-jarige Belg liep twee jaar geleden tijdens een interland van de Rode Duivels namelijk al eens een breuk aan het gewricht op. Hij zat toen een kleine drie maanden in de lappenmand en miste de start van het seizoen bij zijn toenmalige werkgever Chelsea.

Een langdurige afwezigheid van Hazard zou Real Madrid slecht uitkomen, aangezien de grootmacht in de komende weken tegen onder meer het Valencia van Jasper Cillessen en aartsrivaal Barcelona speelt.

De eerste Clásico van het seizoen stond in eerste instantie al in oktober op de agenda, maar is door de politieke onrusten in Catalonië verplaatst naar 18 december.

Hazard zal woensdag nader onderzocht worden.

Ibrahimovic wordt mede-eigenaar van Hammarby: "Ik ben onder de indruk van deze club"

Zlatan Ibrahimovic investeert in AEG (Anschutz Entertainment Group) en wordt mede-eigenaar van de Zweedse club Hammarby IF, zo meldt de club via de officiële kanalen. De 38-jarige spits liet eerder op Instagram al doorschemeren dat hij in zee zou gaan met de club, maar media speculeerden dat dit als hoedanigheid van speler zou zijn.

Nu maakt Hammarby bekend dat de legendarische aanvaller voor een kwart eigenaar wordt. Onlangs hebben vertegenwoordigers van Hammarby in Los Angeles om de tafel gezeten met AEG en Ibrahimovic.

AEG informeerde de Zweedse club dat men de helft van de aandelen had verkocht aan Ibrahimovic, wat betekende dat de aanvaller deels eigenaar is van de club. Voorzitter Richard von Yxkull is blij met de nieuwe samenwerking.

"Dit is wel nieuw voor ons, maar tegelijkertijd erg leuk en spannend. De timing voelt goed. We hebben ons sterk ontwikkeld de laatste jaren en volgend jaar spelen we Europees."

"Om dan een persoon als Zlatan Ibrahimovic bij de club te hebben, iemand met veel passie en een winnaarsmentaliteit, voelt goed. Het is nog te vroeg om te zeggen hoe Ibrahimovic kan bijdragen aan Hammarby, maar er zit duidelijk potentie in deze samenwerking."

Ibrahimovic, die onlangs transfervrij vertrok bij het Los Angeles Galaxy dat eveneens onder AEG valt, is verheugd met de deal. "Dit is een fantastische club met geweldige fans."

"Ik ben onder de indruk van wat de club heeft bereikt de afgelopen jaren, zowel op als buiten het veld. Het voelt goed om me aan te sluiten bij Hammarby en de club verder te ontwikkelen", aldus Ibrahimovic op de clubsite.

Rutte naar VN Klimaatconferentie COP25

Rutte neemt op maandag 2 december deel aan de opening van de VN Klimaatconferentie COP25 in Madrid, Spanje. De minister-president spreekt de nationale verklaring uit en voert gesprekken met andere regeringsleiders over de voortgang bij het behalen van de doelen van het Parijs Akkoord. Op een aparte bijeenkomst van het Climate Vulnerable Forum houdt de minister-president een toespraak over klimaatadaptatie.  

Namens Nederland nemen ook minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat, minister Kaag voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelings-samenwerking en minister Van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat op verschillende dagen deel aan COP25, die tot vrijdag 13 december duurt.

FOK! leert Europa nog meer Rotterdams voor songfestival

De users van het Eurovisie Songfestival-forum op ons eigen FOK! verkeren al sinds de overwinning van Duncan Laurence in opperste staat van opwinding. Met het liedjesfestijn in eigen land kunnen we bijna stellen dat voor sommigen een droom uitkomt en terecht natuurlijk.

Om alle fans uit heel Europa alvast te laten wennen aan gaststad Rotterdam zijn onze vrienden van het Songfestival-forum met een cursus begonnen. Niemand minder dan Franklin Brown, ja die van eerste keer, zal de Europeanen voorbereiden op hun komst naar Rotterdam met typisch Rotterdamse zinnen.

Vorige week leerden we al 'ja toch, niet dan' en vandaag is het tijd voor een nieuwe les!

'Muur' Matthijs de Ligt bedolven in Italië na 'monumentale' daad

Matthijs de Ligt wist dinsdagavond wederom veel indruk te maken bij Juventus. De Italiaanse grootmacht won met 1-0 van Atlético Madrid in de Champions League, waardoor la Vecchia Signora als groepswinnaar doorgaat naar de volgende ronde. Naast doelpuntenmaker Paulo Dybala krijgt vooral De Ligt veel complimenten in de Italiaanse media.

De Ligt werd tijdens en na het duel op social media al bedolven onder loftuitingen en werd omschreven als 'een muur'. Ook de Italiaanse pers stipt de cruciale rol van de Nederlander aan, zoals bij een ingreep van Ángel Correa vlak voor tijd.

La Gazzetta dello Sport zag dat De Ligt vrijwel onpasseerbaar was en wijst ook naar het uitstekende spel van De Ligt bij duel met Atalanta (1-3 zege). "De wedstrijd van zaterdag was geen incident."

"In de slotfase liet hij het hele stadion opveren met een ingreep op Correa. Maar al de hele wedstrijd was De Ligt belangrijk, zoals bij het blokken van schoten van Vitolo en João Félix", aldus de roze sportkrant, die spreekt van 'de beste jonge centrale verdediger ter wereld'.

"Hiervoor heeft Juventus 85 miljoen euro betaald", concludeert men. Football Italia omschrijft de actie van De Ligt op Correa als 'een sliding als een trein die de bal vlak voor de voeten weghaalde'.

Ook Calciomercato is onder de indruk van De Ligt, die een zeven krijgt, het hoogste cijfer na Dybala (7,5). "De Ligt was een leeuw die ondanks zijn schouderprobleem opgelopen in Bergamo steeds meer zijn tanden laat zien. Hij groeit wedstrijd na wedstrijd."

La Stampa vond de ingreep van De Ligt bij Correa 'monumentaal', terwijl Tuttosport de Oranje-international omschrijft als een uitblinker die 'meedogenloos' was.

Corriere dello Sport zag dat de twintigjarige centrale verdediger een ijzersterk duo vormde met collega Leonardo Bonucci, een 'onverslaanbaar' tweetal voor de Italiaanse topclub.

'Ajax gaat strijd aan met grootmachten om Argentijns international'

Ajax heeft met Nicolás Tagliafico, Lisandro Martínez en de aan Alavés verhuurde, Lisandro Magallán al drie Argentijnen onder contract staan. De Amsterdammers gaan mogelijk ook voor een vierde speler uit het Zuid-Amerikaanse land. TyC Sports maakt namelijk melding van de interesse van Ajax in Exequiel Palacios.

De 21-jarige middenvelder speelt momenteel nog voor River Plate, waar hij in november 2015 zijn officiële debuut maakte. De teller voor de viervoudig international van zijn land staat inmiddels op 74 wedstrijden namens de club uit Buenos Aires en Palacios lijkt hard op weg naar Europa, waar hij in de afgelopen maanden werd genoemd bij verschillende clubs.

De jonge Argentijn gold eerder dit jaar naar verluidt als een belangrijk doelwit voor Real Madrid, maar van een overstap naar de Koninklijke kwam het uiteindelijk niet. Zijn naam passeerde verder de revue bij onder meer Paris Saint-Germain, Manchester City, Atlético Madrid en Barcelona en nu zou dus ook Ajax zich in de strijd hebben gemengd.

Palacios, die afgelopen weekend met River Plate de finale van de Copa Libertadores verloor van Flamengo, is door een ontsnappingsclausule in zijn tot medio 2021 doorlopende contract voor vijftien miljoen euro op te pikken.

Los Millonarios zouden bovendien niet afwijzend tegenover een vertrek van het talent staan, aangezien de club zijn transfersom goed kan gebruiken om de schuldenlast te verlichten.

NHL: Bruins vernederen Canadiens voor eigen publiek

De ijshockeyers van de Boston Bruins hebben op bezoek bij de Montreal Canadiens een ware mokerslag uitgedeeld. Onder leiding van David Pastrnak wonnen de nummers één in de Eastern Conference met maar liefst 1-8.

Jake DeBrusk bracht de Bruins op voorsprong, maar Shea Weber deed vrij snel iets terug. Nog voor het einde van de eerste periode stond het dankzij Pastrnak en Brad Marchand echter al 1-3 en na zeventig seconden in de tweede periode hadden Pastrnak en Anders Bjork al voor 1-5 gezorgd. Pastrnak maakte er nog één en in de derde periode troffen Charlie Coyle en Danton Heinen ook nog doel.

Na zeven opeenvolgende overwinningen moesten de Dallas Stars een nederlaag slikken. De Chicago Blackhawks waren in het eigen United Center met 3-0 te sterk dankzij goals van Brandon Saad, Patrick Kane en Connor Murphy, terwijl goalie Corey Crawford met 32 saves zijn doel mooi schoon hield - de eerste shutout van het seizoen voor Chicago.

De enige andere wedstrijd van de avond ging tussen de New Jersey Devils en Minnesota Wild. Bij de bezoekers maakte goalie Kaapo Kähkönen zijn NHL-debuut en dat deed hij met 32 reddingen. Zach Parise en Jordan Greenway scoorden namens de Wild, Jesper Boqvist en Kyle Palmieri voor de thuisploeg en in de derde periode bezorgde Ryan Suter Minnesota de winst.

Blackhawks - Stars (Bron: YouTube)

Lichaamsgroei 1981-2018: recent vooral gewichtstoename

Mannen van 20 jaar of ouder waren in 2018 gemiddeld 1,81 meter, vrouwen 1,67 meter. De gemiddelde lengte is voor mannen sinds 1981 met 3,8 centimeter toegenomen en voor vrouwen met 1,5 centimeter. Per toegenomen centimeter lichaamslengte is de Nederlandse man tussen 1981 en 2018 bijna 2,3 kilogram zwaarder geworden, vrouwen met 4,7 kilogram ruim het dubbele. Dit blijkt uit de Gezondheidsenquête van het CBS, waarin respondenten zelf rapporteren over hun lengte en gewicht.

De gemiddelde man was in 2018 bijna 14 centimeter langer dan de gemiddelde vrouw. Dit lengteverschil is sinds 1981 met 2,3 centimeter toegenomen. De lengtetoename bij mannen vond vooral plaats in de jaren 80 en 90 van de vorige eeuw. Dit was ook het geval voor vrouwen, maar de toename was aanzienlijk minder sterk. Het gewicht nam toe in alle decennia, met een piek in de jaren 90. Vrouwen hebben in de periode 1990–2000, maar ook in de jaren 2010–2018 tamelijk fors aan gewicht gewonnen, terwijl hun lengte in die jaren nauwelijks veranderde.

Klein en groot
De meeste mensen zijn niet heel veel langer of korter dan het gemiddelde. Van de mannen heeft 42 procent een lengte die minder dan 5 centimeter afwijkt van het gemiddelde van 1,81 meter. Van de vrouwen heeft bijna de helft een lengte die minder dan 5 centimeter afwijkt van het gemiddelde van 1,67 meter.

Ongeveer 3 procent van de mannen is ten minste 15 centimeter korter dan de gemiddelde man, 4 procent is minstens 15 centimeter langer dan de gemiddelde man. Bij vrouwen liggen deze percentages op respectievelijk 2 en 3.

Hoge uitschieters gewicht
Bij het gewicht is de verdeling iets schever. Veel mannen en vrouwen hebben een gewicht rond of net onder het gemiddelde. Maar aan de bovenkant zijn er flinke uitschieters. Gewichten van ruim boven de 100 kg zijn geen zeldzaamheid, vooral bij mannen, maar ook bij vrouwen komt dit voor.

Kleiner onder de rivieren
Ook in de Gezondheidsmonitor, een samenwerking van de GGD’en, het CBS en het RIVM, wordt deelnemers naar lengte en gewicht gevraagd. De grote omvang van het onderzoek maakt het mogelijk om meer (regionale) uitsplitsingen te maken.

De gemiddelde lengtes van volwassen mannen en vrouwen (19 jaar of ouder) verschilt per provincie. Limburg wijkt daarbij het meest af: zowel Limburgse mannen als vrouwen zijn het kortst. Inwoners van Brabant zijn iets langer dan de Limburgers, maar nog altijd korter dan het Nederlands gemiddelde. Boven de rivieren zijn de verschillen niet zo groot, maar ligt de gemiddelde lengte bij zowel mannen als vrouwen meestal net boven het landelijke gemiddelde. De langste mensen wonen in Friesland en Groningen. Het lengteverschil tussen Friezen en Groningers enerzijds, en Brabanders en Limburgers anderzijds, is ongeveer 3 centimeter, voor zowel mannen als vrouwen.

Mensen met een migratieachtergrond zijn gemiddeld korter dan mensen met een Nederlandse achtergrond. Als de mensen met een migratieachtergrond buiten beschouwing worden gelaten, blijven Limburgers en Brabanders het kortst. Boven de rivieren komt de gemiddelde lengte dan vooral hoger uit in Noord- en Zuid-Holland, en in Flevoland. In die provincies wonen dan ook relatief veel mensen met een (niet-westerse) migratieachtergrond.

Europees Parlement legt export Oekraïens kippenvlees aan banden

Het Parlement heeft dinsdag ingestemd met een wijziging van het EU-Oekraïne associatieverdrag om de export van goedkoop Oekraïens kippenvlees aan banden te leggen. Door gebruik te maken van een juridisch vacuüm kon het Oekraïense kippenvlees tariefvrij in de EU worden verkocht.

In een resolutie die met 444 stemmen vóór is aangenomen, met 128 stemmen tegen, bij 74 onthoudingen, roept het Parlement Oekraïne op tot loyale samenwerking en een “grondige, trouwe en nauwgezette tenuitvoerlegging” van de overeenkomst. Over de EU-normen voor voedselveiligheid en gezondheid valt niet te onderhandelen, voegen de leden daaraan toe.

Eén tarief, verhoging tariefvrij quotum
Met de gewijzigde tekst van de handelsovereenkomst wordt de maas in de wet gedicht en wordt de handel in vlees van pluimvee weer op regels gebaseerd. Er zal één enkel tarief worden gehanteerd voor import van kippenborsten met en zonder bot. Daarnaast zal Oekraïne het quotum voor tariefvrije export naar de EU kunnen verhogen. Zodra de Oekraïense exporteurs deze tariefvrije contingenten hebben uitgeput moeten ze douanerechten betalen voor extra uitvoer naar de EU.

De wijziging van de handelsovereenkomst tussen de EU en Oekraïne van 2016 werd noodzakelijk nadat aan het licht was gekomen dat een Oekraïense producent gebruikmaakte van een lacune in de handelsovereenkomst om zo meer tariefvrije kippenborst te kunnen verkopen - een product van groot economisch belang voor boeren in de EU. Hoewel er invoerquota zijn vastgesteld om het risico op ontwrichting van de EU-markt te beperken en boeren in de EU te beschermen tegen onbeperkte invoer, kon kippenborst met een stuk vleugelbeen legaal en zonder beperkingen in de EU worden ingevoerd. De Oekraïense producent sneed de kippen zodanig uit dat er nog een deel van de vleugel aan de borst vast zat, waardoor volgens de handelsovereenkomst het kippenvlees tegen een nultarief kon worden ingevoerd.

Rapporteur Enikő Győri (EVP, HU): "Deze wijziging zorgt ervoor dat de producenten in de EU nu beschermd zijn tegen onbeperkte invoer van pluimveevlees. Oekraïne moet in de toekomst de geest van loyale samenwerking met de EU respecteren, en de EU moet zich inspannen om de mazen in de wet te dichten. Ik roep de Oekraïense exporteurs op de bepalingen van de handelsovereenkomst te respecteren, inclusief de naleving van de sanitaire en fytosanitaire voorschriften."

Na goedkeuring van de Raad moet Oekraïne de gewijzigde regeling ratificeren, waarna die in werking zal treden.

De invoer van kippenborst met bot uit Oekraïne steeg van 2016 tot 2018 tot 55.000 ton, en werd aanzienlijk goedkoper verkocht dan vergelijkbare EU-producten. De handel in goederen tussen de EU en Oekraïne was in 2018 goed voor 40 miljard euro. In 2016 en 2017 bedroeg de invoer van pluimveevlees uit Oekraïne 1,1 procent van de totale invoer van pluimvee in de EU.

Sneller einde aan huwelijkse gevangenschap

Minister Dekker (voor Rechtsbescherming) past de wet aan om sneller een einde te kunnen maken aan huwelijkse gevangenschap. De wet wordt duidelijker en het wordt voor de rechter straks makkelijker om in één procedure zowel de echtscheiding als de ontbinding van een religieus huwelijk te regelen. Dit blijkt uit een wetsvoorstel dat bij de Tweede Kamer is ingediend. Huwelijkse gevangenschap is een situatie waarin iemand tegen haar of zijn wil in een (religieus) huwelijk blijft, omdat het niet lukt om een ontbinding van dat huwelijk te krijgen.

De rechter kan al een bevel geven om mee te werken aan de ontbinding van het religieuze huwelijk en dat als een nevenvoorziening regelen bij de echtscheiding. Maar de behandeling van het verzoek om een nevenvoorziening is straks, anders dan nu, niet meer afhankelijk van de vraag of dit kan leiden tot vertraging van de echtscheidingsprocedure. Zo komt er eerder een oplossing en kunnen echtgenoten verder met hun leven.

Nu nog leidt vertraging in de echtscheidingsprocedure tot een tweede gang naar de rechter als de echtgenoot moet worden gedwongen om mee te werken aan ontbinding van het religieuze huwelijk, zo blijkt uit de praktijk. Voor het slachtoffer van huwelijkse gevangenschap is dat een extra drempel. Dat wil de minister voorkomen. Daarom krijgt de rechter meer ruimte om in één procedure de zaken eenvoudiger af te wikkelen. Overigens kan de rechter ook worden gevraagd een religieus huwelijk te ontbinden als er geen burgerlijk huwelijk is gesloten.

Ook wordt in de wet vastgelegd dat partijen in een religieus huwelijk in beginsel verplicht zijn hun medewerking te verlenen aan de religieuze echtscheiding. Dekker: ‘De norm is helder. Iedereen moet de vrijheid hebben om te scheiden en om zijn of haar leven weer los van elkaar te kunnen voortzetten. Dat geldt zowel voor het burgerlijk huwelijk, als voor de beëindiging van de religieuze verbintenis, ongeacht of deze verbintenis naast een burgerlijk huwelijk bestaat. Het mag en kan niet zo zijn dat de ene echtgenoot de andere in die vrijheid belet’.

Vaak blijven echtgenoten in de ogen van de religieuze (en sociale) gemeenschap waarin zij leven met elkaar gehuwd, ook als hun burgerlijk huwelijk is ontbonden. Dit kan gevolgen hebben voor hun mogelijkheden om bijvoorbeeld een nieuw huwelijk te sluiten of om naar het buitenland te reizen met kinderen of een nieuwe partner. ‘En dat is onwenselijk’, aldus Dekker.

Italiaanse voortvluchtige opgepakt in Den Haag

Op maandag 25 november is een voortvluchtige 57-jarige man aangehouden in Den Haag. De man bezit de Italiaanse nationaliteit en werd gezocht in het kader van een Europees arrestatiebevel voor verdovende middelenhandel en lidmaatschap van een criminele organisatie. Het opsporingsonderzoek heeft tussen 2013 en 2016 gedraaid in de regio van Napels.

Op deze strafbare feiten staat in Italië een maximale straf van 30 jaar. De man was tot maandag de enige verdachte uit het onderzoek die nog niet in hechtenis was genomen. Het betrof hier de handel in verdovende middelen van Nederland naar Italië waarin hij een coördinerende rol speelde.

De Voorziening Anti-Maffia (VAM) is twee jaar geleden opgericht binnen de Landelijke Eenheid en houdt zich bezig met de opsporing van Italiaanse georganiseerde criminaliteit in Nederland. Door de intensieve samenwerking tussen de VAM en de Italiaanse anti-maffiadienst (DIA) is aan het licht gekomen dat deze voortvluchtige zich mogelijk in Den Haag ophield. De VAM heeft vervolgens in samenwerking met het Landelijk Parket en de Eenheid Den Haag de arrestatie gecoördineerd die maandag uitgevoerd is door de Eenheid Den Haag. De man is daarbij aangehouden in het restaurant waar hij werkzaam was als chef.

De voortvluchtige zal overgeleverd worden aan de Italiaanse autoriteiten voor zijn verdere berechting.

FOK! Wat een weer: we doen het nog eens dunnetjes over

Holla!  

Het weer van de afgelopen dag doen we vandaag nog eens dunnetjes over. Opnieuw zullen we de zon niet of nauwelijks zien en verspreid over de dag valt er regen. In de ochtend passeert een eerste gebied en in de middag trekt er een tweede gebied met neerslag over. Later op de dag gaat het ook flink waaien en draait de wind van zuid naar west. De maxima liggen rond de 11 graden. 

Ook donderdag valt er van tijd tot tijd regen.

Pas vanaf vrijdag zit er verbetering in de lucht, maar dan koelt het ook af.

Nachtzoentje van mij. 

Meer weer op FOK!

Regenboog Charged (Foto: Charged)
Regenboog van vorige week nabij Zaandam, maar nu vanaf de andere kant. (Foto: Charged)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

NFL: Jackson voert prachtige show op in Los Angeles

De Baltimore Ravens hebben in de NFL een bijzonder dominante uitwedstrijd achter de rug. Tijdens Monday Night Football werden de Rams in het eigen Los Angeles op pijnlijke wijze aan de kant geramd: 6-45.

De Rams kwamen er werkelijk geen moment aan te pas en het was vooral de grote Lamar Jackson-show. De quarterback van de Ravens leverde in het eerste kwart twee touchdown passes af bij wide receiver Marquise Brown, later bediende hij Willie Snead ook nog twee keer en ook Mark Ingram mocht scoren - wat hij met een 1-yard run eerder ook al deed.

Naast de 'Jackson Five' kwam de quarterback uiteindelijk tot 169 passing yards én 95 rushing yards. Om de dominantie op de grond een beetje aan te geven: de gehele offense van de Rams kwam tot welgeteld 22 rushing yards, nagenoeg allemaal dankzij Todd Gurley.

Rams - Ravens (Bron: YouTube)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.