FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 20 november 2019

Van der Poel en Van Vleuten uitgeroepen tot wielrenners van het jaar

Mathieu van der Poel en Annemiek van Vleuten zijn bij het Wielergala in Den Bosch verkozen tot Wielrenner en Wielrenster van het Jaar. Lorena Wiebes is het Talent van het Jaar.

Van der Poel is de opvolger van Tom Dumoulin, die de afgelopen vijf jaar werd verkozen als wielrenner van het jaar. De andere genomineerden voor de Gerrit Schulte Trofee waren Bauke Mollema (winnaar Ronde van Lombardije), Steven Kruijswijk (derde in de Tour de France), Mike Teunissen (eerste Nederlandse geletruidrager Tour de France sinds 1989), Harrie Lavreysen (wereldkampioen sprint en teamsprint) en Twan van Gendt (wereldkampioen BMX).

Van der Poel won dit jaar het wereldkampioenschap veldrijden, verschillende wereldbekerwedstrijden in het mountainbiken en was op prachtige wijze de beste in de Amstel Gold Race.

De Keetie van Oosten-Hage Trofee voor wielrenster van het jaar was voor Annemiek van Vleuten. Van Vleuten werd op een indrukwekkende wereldkampioen na een solo van 90 kilometer. Daarnaast won de Nederlandse ook de Giro Rosa met ritzeges en het eindklassement en was ze de beste in eendagswedstrijden Strade Bianche en Luik-Bastenaken-Luik.

Lorena Wiebes kreeg de Gerrie Knetemann Trofee voor talent van het jaar. De pas 20-jarige Nederlandse won maar liefst vijftien keer dit jaar en ze sloot het jaar af als nummer één van de wereld bij de vrouwen.

Riot kiest andere route LOL European Masters

Riot geeft en Riot neemt. Vorig jaar kreeg de Nederlandse organisatie Gamers First de rechten om de League of Legends Benelux Premier League op te zetten. De winnaars van deze competitie stroomden door naar de European Masters. Verrassend genoeg is de Benelux Premier League nu vervangen door de Dutch en de Belgian League.

LOL
Dutch en Belgian League

De scheiding tussen de twee Leagues is slechts in naam: spelers uit Nederland, België en Luxemburg mogen zich voor ieder toernooi opgeven. De prijzenpot voor beide toernooien is  €25.000,- en twee plekken in de voorrondes van de European Masters. Inschrijven kan nog tot 4 december hier voor Dutch League en hier voor Belgian League.

Dutch League LOL

Het eerste seizoen spelen er zes teams in iedere League, maar in volgende edities zijn er meer teams welkom. De teams spelen twee keer een wedstrijd tegen elkaar. Voor iedere league is er €7.500,- aan prijzengeld te verdelen. De winnaar van iedere league mag meespelen in de European Masters Play-ins, de kwalificatiewedstrijden voor de European Masters. De twee beste teams van iedere league stromen door naar de Nationale Finales met een prijzenpot van €10.000,-.  

Belgian League LOL

Deze grote veranderingen zijn het resultaat van een andere strategie van Riot Games. De Benelux-regio valt nu, samen met Frankrijk, onder Damien Ricci, hoofd esport. Riot zocht naar partners die bereid waren te investeren in de nieuwe versie van de league. De organisatie van de Dutch en Belgian Leagues is in handen van 4Entertainment, bekend van  onder andere GameForce.

Advocaat gearresteerde Anouar T. woedend: 'Ik mocht niet bij mijn cliŽnt'

Wesley van Soest, de advocaat van de vannacht aangehouden Anouar T., is woedend op justitie. Hij wilde vandaag zijn cliënt bezoeken, maar mag niet bij hem in de cel. T. is opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum. T. is de neef van Nederlands meest gezochte crimineel Ridouan Taghi.

Anouar T. is door de politie in beperking geplaatst, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. 'Ik word al de hele dag tegengewerkt, het is echt belachelijk', laat hij weten aan AT5.

'Vanochtend vroeg hoorde ik dat hij was aangehouden. Uiteraard ging ik meteen naar hem toe om hem bij te staan, dat kon, maar al snel kreeg ik te horen dat mij de toegang tot hem was ontzegd.' Daarna lukte het Van Soest de hele dag niet, ondanks verschillende pogingen, om T. te bezoeken. Het Openbaar Ministerie laat weten dat het allemaal een misverstand is geweest en dat hij zijn cliënt inmiddels gewoon kan bezoeken.

De recherche heeft volgens het AD in een van de voertuigen die zijn gebruikt bij de liquidatie op de advocaat van kroongetuige Nabil B. informatie gevonden die gekoppeld kon worden aan Anouar T.. In de nacht van dinsdag op woensdag is hij door een arrestatieteam van de politie klemgereden op een snelweg vlakbij zijn woonplaats Maarssen.

Plofkraker
Anouar T. staat bekend staat als plofkraker. Hij zat bij de zogenaamde Audi-bende. Begin 2016 had hij met Sadik C. en Kevin H. een plofkraak gepleegd in het Duitse Meppen, waarna ze in een gestolen Audi RS4 met 250 kilometer per uur terug naar Nederland reden. Bij de vlucht ging het mis, ze kregen een zwaar ongeluk. Sadik stierf ter plekke en Kevin raakte zwaargewond. Anouar wist te vluchten, maar de taxichauffeur die hem naar een hotel bracht belde de politie. Hij werd tot vier jaar cel veroordeeld.

Met de aanhouding van de neef van Taghi is het scenario dat Redouan Taghi verantwoordelijk is voor de moord op Wiersum voor de politie weer duidelijker geworden. Na de moord werd Taghi al veel gelinkt aan de zaak.

Drie nieuwe opvanglocaties ongedocumenteerden in Amsterdam

De gemeente Amsterdam heeft drie nieuwe locaties aangewezen om ongedocumenteerden, veelal illegale asielzoekers, onderdak te bieden. Het gaat hierbij om een pand aan de Plantage Muidergracht in de Plantagebuurt, op het Overhoeksplein in Noord en op de Anderlechtlaan in Nieuw-Sloten.

Amsterdam vangt momenteel een groep van zo'n 480 ongedocumenteerden op, die grotendeels voortkomen uit de Bed-Bad-Brood-regeling. Met de drie nieuwe locaties en de zes opvangplekken waar eerder over is besloten kan de gemeente nu zo'n 356 nieuwe opvangplekken realiseren. Deze opvangplekken zijn voor ongedocumenteerden die bereid zijn te werken aan hun terugkeer of om bijvoorbeeld opnieuw asiel aan te vragen. De plekken zijn niet bedoeld voor ongedocumenteerden uit veilige landen, waar de Bed-Bad-Brood-opvang dat wel was.

Reserve locaties
Twee van de zes opvangplekken worden als reserve gehouden, dat zijn de panden op het Zaandammerplein in de Spaarndammerbuurt en het pand aan de Danie Theronstraat in de Transvaalbuurt. Dat zijn zo'n 76 plekken die worden achtergehouden om 'mogelijke tegenvallers' op te vangen. Dit zou dan gaan om vertragingen in de planning van bijvoorbeeld vergunning en/of verbouwingen.

Tijdelijke locatie
De opvangplekken aan de Anderlechtlaan in Nieuw-Sloten en de Plantage Muidergracht in de Plantagebuurt zijn tijdelijke locaties, die zijn voor respectievelijk zes en drie jaar beschikbaar. Vanaf 2023 moet gezocht worden naar vervangende huisvesting.

Panden niet ingezet
Eerder werd ook gesproken over de opvang van ongedocumenteerden aan de Schepenbergweg in Bullewijk, Zeeburgdijk in Zeeburg en de Beemsterstraat in de Waterlandpleinbuurt. Deze worden uiteindelijk niet ingezet.

Ander Europees land
Voor de 140 Dublinclaimanten die in Amsterdam verblijven, de ongedocumenteerden die via een ander Europees land in Nederland aankwamen en in het eerste Europese land asiel hadden moeten aanvragen, blijft het pand aan de Derkinderenstraat aan de Overtoom beschikbaar. Deze locatie is tot eind 2020 beschikbaar. Daarna wordt de locatie met Staatsecretaris Broekers van Justitie en Vreemdelingenzaken geëvalueerd. Er wordt dan ook besloten wat er met deze groep zal gebeuren.

Den Blijker maakt overstap naar Talpa

Rotterdamse ras-ondernemer pur sang, chef-kok en presentator Herman den Blijker maakt per 1 januari 2020 de overstap naar Talpa Network. Hij tekende onlangs een meerjarig contract bij het multimediabedrijf. Den Blijker wordt breed ingezet bij de televisiezenders van dit bedrijf. De exacte invulling van de programma’s die hij gaat maken, en hoe de andere gezamenlijke activiteiten eruit gaan zien, wordt op een later moment bekend gemaakt.

Herman den Blijker: “Talpa maakt het mogelijk om de komende jaren programma’s te maken en te ontwikkelen die altijd op mijn verlanglijstje hebben gestaan! Ik ben dankbaar voor het vertrouwen dat John de Mol, Erland Galjaard en Marco Louwerens in mij hebben en ik kan niet wachten om aan de slag te gaan!” 

Marco Louwerens, directeur Televisie: “Geweldig dat deze ruwe bolster met blanke pit bij ons aan de slag gaat. Herman is een uitgesproken, oprecht karakter dat in al die jaren zichzelf is gebleven. Zijn liefde voor lekker en goed eten spat van het scherm. Mede vanwege zijn Rotterdamse directheid is hij onweerstaanbaar voor zijn vele fans. Ik verheug me op alle mooie programma’s die we met elkaar gaan ontwikkelen en op het plezier tijdens het maken.” 

Herman den Blijker (foto: William Rutten)
Herman den Blijker (foto: William Rutten)

NHL: Wťťr indrukwekkende comeback Islanders

De ijshockeyers van de New York Islanders hebben voor de tweede keer in korte tijd een indrukwekkende comeback op touw gezet in de NHL. De ploeg won op bezoek bij de Pittsburgh Penguins met 4-5 na overtime.

Dankzij Bryan Rust en Brandon Tanev stonden de Penguins na één periode met 2-0 voor, waarna Anthony Beauvillier en Brock Nelson vroeg in de tweede periode voor 2-2 zorgden. Tanev tekende dan weer voor de 3-2, Jake Guentzel zette de Penguins vroeg in de derde periode op 4-2.

Met ruim vier minuten te gaan was Josh Bailey trefzeker namens de Islanders, anderhalve minuut voor tijd trok Ryan Pulock de stand gelijk. Nelson werd vervolgens de gevierde man bij de bezoekers, na bijna drie minuten in overtime scoorde hij de winnende treffer.

Uitslagen NHL dinsdag
Buffalo Sabres - Minnesota Wild 1-4
Columbus Blue Jackets - Montreal Canadiens 5-2
Florida Panthers - Philadelphia Flyers 5-2
New Jersey Devils - Boston Bruins 1-5
Pittsburgh Penguins - New York Islanders 4-5 OT
Detroit Red Wings - Ottawa Senators 3-4
Nashville Predators - Winnipeg Jets 1-2
St Louis Blues - Tampa Bay Lightning 3-1
Chicago Blackhawks - Carolina Hurricanes 2-4
Dallas Stars - Vancouver Canucks 6-1
Calgary Flames - Colorado Avalanche 2-3
Vegas Golden Knights - Toronto Maple Leafs 4-2
San Jose Sharks - Edmonton Oilers 2-5

Penguins - Islanders (Bron: YouTube)

Golfer Van Meijel verzekert zich via Q-School van European Tour

Golfer Lars van Meijel heeft zich als derde Nederlander verzekerd van een startbewijs voor de Europese tour van komend jaar. De 25-jarige Brabander eindigde in de finale van het kwalificatietoernooi in het Spaanse Taragona na zes ronden bij de beste 25 deelnemers.

Van Meijel presteerde dit tijdens de zogenoemde Qualifying School, het loodzware kwalificatietoernooi over zes ronden waar golfers uit de verschillende Europese competities de afgelopen week streden om 25 startplaatsen voor het seizoen 2020. Na 108 holes kwam Van Meijel uit op een score van dertien slagen onder par, precies voldoende voor kwalificatie.

Van Meijel sloeg zijn slag in de eerste drie ronden. Hij mocht zelfs als de nummer twee beginnen aan de vierde ronde. Daarin, en in ronde vijf, verloor hij wel wat terrein, waardoor hij op de cruciale 25ste plaats begon aan de laatste dag. Daarin maakte Van Meijel het in de slotfase nog spannend met drie bogeys op rij vanaf de vijftiende hole, maar uiteindelijk bleef hij met een slag aan de goede kant van de streep. Hij eindigde op de gedeelde zeventiende plaats.

"Ik kan het nog nauwelijks geloven, ik denk dat dit nog wel even tijd nodig heeft om in te dalen", zegt Van Meijel minuten nadat zijn kaart binnen is. "Ik had natuurlijk al wel een deelkaart, maar nu kom ik ook in de grote toernooien. Het is snel gegaan dit jaar en zeker na een moeilijk 2018 is dat wel heel lekker. Als je zo'n slecht jaar hebt dan slaat toch de twijfel toe of je wel goed genoeg bent. Ik ben iedereen - mijn ouders, mijn team, coaches, sponsors iedereen - zo ontzettend dankbaar dat ze achter me staan. Samen hebben we dit mogelijk gemaakt."

Nederland komt volgend jaar met drie golfers uit op het hoogste niveau. Enkele weken geleden promoveerde de Hagenaar Darius van Driel (30) ook al. Hij deed dit door in de top 15 te eindigen van het jaarklassement van het op een na hoogste niveau de Challenge Tour. De afgelopen vijf seizoenen kwam alleen Luiten permanent uit op de Europese Tour.

Ook Wil Besseling en Robbie van West probeerden bij Q-School een volledige speelkaart voor de Europese tour te bemachtigen, maar eindigden beiden buiten de top-25. Voor Van West viel er toch iets te vieren want hij promoveerde door zijn prestatie naar de Challenge Tour. 

https://nos.nl/artikel/2311293-golfer-van-meijel-verovert-na-van-driel-en-luiten-ticket-voor-europese-tour.html

Curlers verliezen nipt van ItaliŽ en zijn uitgeschakeld op het EK

De Nederlandse curlingmannen hebben op het EK in Zweden met 7-6 verloren van Italië. De halve finales zijn daardoor buiten bereik maar deelname aan het WK is wel zeker.

Door de winst op dinsdag tegen Denemarken en Rusland was er nog een kleine kans om de halve finales te bereiken.

Italië kwam vroeg in de wedstrijd op een 2-0 voorsprong. In het vierde end scoorde Nederland vier punten, vervolgens kwam het Italiaanse team weer langszij. Na tien reguliere ends was de stand 6-6 en moest de verlenging de beslissing brengen. In deze verlenging scoorde Italië het winnende punt.

Oranje sluit dit toernooi op donderdag af met een wedstrijd tegen Noorwegen. Zweden en Schotland zijn al zeker van de halve finales.

Problemen voor Trump of wordt Giuliani zondebok?

Op dag vier van de openbare verhoren in de afzetprocedure van Amerikaans president Trump kwam dan eindelijk de joker voor de Democraten voor de microfoon. En wat voor joker was dit.

EU-ambassadeur voor de Verenigde Staten Gordon Sondland werd woensdagochtend gehoord. Sondland had eerder verklaard geen 'quid pro quo' te hebben gehoord, maar hij veranderde zijn verklaring op het moment suprème spectaculair.


Gordon Sondland wordt ingezworen (Foto: Chip Somodevilla/Getty Images)

Deze keer zei Sondland overtuigd te zijn dat het tegenhouden van de militaire hulp aan Oekraïne direct verbonden was aan de start van het onderzoek naar energiegigant Burisma, waar de zoon van Joe Biden een hoge functie bekleedde.

"Het was geen geheim, iedereen wist ervan", zo meldde hij. "Giuliani had 'geëist' dat de hulp werd tegengehouden tot na de aankondiging van het corruptie-onderzoek." Daarnaast noemde hij vice-president Mike Pence, minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo en huidig stafchef Mick Mulvaney. "Ik wilde niet met Giuliani werken, maar we moesten roeien met de riemen die we hadden."

Blijft Trump buiten schot?
Goed nieuws voor de Republikeinen en Trump blijft echter dat Sondland verklaarde dit nooit direct van de president zelf gehoord te hebben, ook al heeft hij Trump in de dagen rond het beruchte telefoongesprek met de Oekraïense president meerdere malen gesproken. "Ik kan me niet herinneren dat president Trump ooit met me over beveiligingshulp heeft gesproken", aldus Sondland.

Dat betekent misschien slecht nieuws voor Trump's persoonlijke advocaat Rudy Giuliani. Naar aanleiding van het verhoor van Sondland zou hij wel eens de zondebok van het hele verhaal kunnen worden.

Zal Trump hem onder de bus gooien, werd hem voordat de openbare verhoren begonnen dan ook gevraagd. "Dat zou kunnen, maar weet wel dat ik een erg goede verzekering heb. Als hij dat doet weet ik zeker dat al mijn ziekenhuisrekeningen worden afbetaald", sprak hij mysterieus. Giuliani's advocaat haastte zich direct te zeggen dat de voormalig burgermeester van New York 'een grapje maakte'.

De president daarentegen zou woensdag een tripje maken naar Texas, maar de helikopter die Trump naar zijn vliegtuig, de Air Force One, zou brengen was inmiddels vele uren te laat. Ongewoon, voor de drukke agenda van de president.

Verloop dag vier:
Later op woensdag komen Laura Cooper, functionaris bij het Ministerie van Defensie, en David Hale, staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, nog aan het woord. 

OM eist opnieuw forse straf tegen een voormalige rechter uit Irak

Een gevangenisstraf van vijf jaar en negen maanden heeft het Openbaar Ministerie (OM) vandaag in hoger beroep geëist tegen een voormalige rechter uit Irak. In de ogen van het OM misbruikte de 72-jarige man zijn ambt als rechter in dat land.

Dit deed hij door valse Iraakse arrestatiebevelen te laten opmaken tegen zijn voormalige schoonzoon en diens broer. Zij werden in die bevelen valselijk beschuldigd van zeer ernstige misdrijven die zij in Irak zouden hebben gepleegd tijdens het regime van Saddam Hoessein. Ten gevolge van die arrestatiebevelen is de schoonzoon in Nederland enige tijd opgehouden geweest door de politie en is zijn broer in Irak vastgehouden.

Dwang
Met de valse arrestatiebevelen wilde de verdachte zijn toen nog schoonzoon dwingen tot een scheidingsregeling en het betalen van een geldbedrag. Zowel verdachte als zijn voormalige schoonzoon wonen in Nederland en hebben de Iraakse en Nederlandse nationaliteit. Dat is ook de reden waarom deze zaak door een rechter in ons land kan worden behandeld.

Hoger beroep
De verdachte en het OM zijn in hoger beroep gegaan tegen het vonnis van de rechtbank Den Haag van 9 februari 2018. De rechtbank veroordeelde verdachte tot een gevangenisstraf van 5,5 jaar.

Hoogte straf
Het OM ging om twee redenen in hoger beroep. Vanwege de hoogte van de gevangenisstraf en omdat het OM vindt dat verdachte ten onrechte is vrijgesproken voor het valselijk opmaken en gebruik maken van een arrestatiebevel in één van de zaken. Het laatste betreft voornamelijk een juridisch-technisch aspect.

Onschuldig
Door het opmaken van de Iraakse arrestatiebevelen heeft verdachte op een illegale wijze twee onschuldige mensen vastgezet dan wel geprobeerd vast te zetten. In de ogen van het OM pleegde verdachte ook valsheid in geschrift.

Laakbaar
De advocaat-generaal (AG), de officier van justitie in hoger beroep, tilt zwaar aan deze zaak. “Het belang van een integere en onafhankelijke rechtspraak is één van de belangrijkste fundamenten waarop een samenleving, waar ook ter wereld, gebaseerd moet zijn. Dit maakt het handelen van verdachte vanuit zijn ambt als rechter daarom zo laakbaar.”

Het Gerechtshof in Den Haag sluit op 18 december het onderzoek en zal dan mogelijk ook uitspraak doen in deze zaak.


Nederlandse tropenarts in isolatie na besmetting met lassavirus

Een Nederlandse tropenarts is in Sierra Leone besmet geraakt met het lassavirus. De arts is ziek geworden tijdens het werk en naar Nederland gerepatrieerd met een speciale vlucht. De patiënt wordt in strikte isolatie verzorgd bij het LUMC Leids Universitair Medisch Centrum. Op dit moment onderzoeken de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst en het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu met wie de patiënt contact heeft gehad om eventuele verspreiding in Nederland te voorkomen.

Lassakoorts wordt veroorzaakt door het lassavirus. Dit virus komt vooral voor in delen van West-Afrika. Bepaalde muizen kunnen het virus verspreiden. Daarnaast kan het virus zich van mens op mens verspreiden. De meeste personen krijgen geen klachten na een besmetting, maar soms kunnen mensen zo ernstige klachten krijgen dat ze overlijden.

Lassakoorts in Nederland
Lassakoorts komt in Nederland heel zelden voor. De afgelopen 40 jaar is de ziekte slechts twee keer vastgesteld, de laatste keer in 2000. Het ging toen om een ernstig zieke man die kort daarvoor in Sierra Leone werkzaam was als chirurg.

Lassakoorts is een meldingsplichtige A-ziekte. Dit houdt in dat het RIVM de bestrijding coördineert. Een aantal Nederlandse universitair medische centra (UMC's) zijn voorbereid op de opvang, screening en verzorging van patiënten die mogelijke lassakoorts hebben. Bij een vermoeden van lassakoorts worden patiënten naar één van deze UMC’s gebracht voor behandeling in isolatie.

Schiphol wint Kristalprijs 2019

Royal Schiphol Group wint de Kristalprijs 2019, de prijs voor de meest transparante verslaggeving over het financiële jaar 2018. Schiphol eindigde met hun maatschappelijke jaarverslag als hoogste op de ranglijst van de Transparantiebenchmark 2019. De jury geeft aan dat Schiphol op een heldere manier over duurzame thema’s rapporteert en daarbij ook transparant is over de verbeterpunten. De Kristalprijs is in 2010 ingesteld door het ministerie van Economische Zaken en Klimaat (EZK) samen met de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA).

Prijzen en eervolle vermeldingen
De Kristalprijs 2019 wordt uitgereikt aan de organisatie waarvan het maatschappelijke jaarverslag als hoogste op de ranglijst van de Transparantiebenchmark 2019 is geëindigd. Naast Schiphol behoorden ook Alliander, NS en ABN AMRO tot de top 4. Naast deze hoofdprijzen zijn er dit jaar drie eervolle vermeldingen: voor Havenbedrijf Amsterdam (de hoogst scorende nieuwkomer), voor ABN AMRO (meest innovatieve jaarverslag) en een voor Coca Cola Nederland (meest transparante jaarverslag als onderdeel van multinational).

18-jarige die met pistool speelde wilde zijn zusje niet vermoorden

De officier van justitie houdt een destijds 18-jarige jongen verantwoordelijk voor de dood van zijn 14-jarige zusje in augustus 2017 in Almere. De verdachte is dood door schuld verweten. Voor de ten laste gelegde doodslag is vrijspraak gevraagd.

Op de avond van 25 augustus zat de verdachte met zijn zusje op zijn kamer in hun ouderlijk huis in Almere. De jongen speelde met een pistool dat hij eerder in huis gevonden had en dat van zijn vader was. Hij verklaart dat hij de trekker overhaalde nadat hij het magazijn verwijderd had, zonder het wapen daadwerkelijk te richten. Een in het wapen achtergebleven patroon werd daarop afgevuurd en trof het lichaam van het 14-jarige meisje. Zij overleed enkele dagen later aan haar verwondingen.

Uit het politieonderzoek blijkt niet dat de verdachte de opzet had om zijn zusje te doden. Van doodslag kan daarom geen sprake zijn. Wel is hij zeer onvoorzichtig geweest door de trekker van een vuurwapen over te halen. Dit terwijl hij niet gecontroleerd had of er een patroon in de kamer van het wapen was achtergebleven en hij er niet voor zorgde dat het wapen weg gericht was van een persoon. De verdachte kan daardoor in de visie van het Openbaar Ministerie dood door schuld worden verweten.

De verdachte is zelf ook zwaar getroffen door zijn handelen. Hij heeft zijn zusje verloren en zijn ouders hebben een dochter verloren door zijn toedoen. De ernst van het feit maakt dat het Openbaar Ministerie het toch noodzakelijk vindt hem hier ook strafrechtelijk verantwoording voor af te laten leggen. Op advies van deskundigen heeft de officier van justitie de rechtbank gevraagd de verdachte volgens het jeugdstrafrecht te berechten. Tegen hem is negen maanden jeugddetentie geëist, waarvan 255 dagen voorwaardelijk. De verdachte heeft na zijn aanhouding twee weken in voorlopige hechtenis gezeten.

De vader van het slachtoffer zal op een later moment worden vervolgd voor verboden wapenbezit.

'Neef Taghi aangehouden voor moord op Derk Wiersum'

Woensdagochtend 18 september werd de 44-jarige advocaat Derk Wiersum in Amsterdam-Buitenveldert op straat doodgeschoten. In het uitgebreide onderzoek naar zijn dood is in de nacht van 19 op 20 november een verdachte aangehouden. Politie en justitie verdenken deze man van betrokkenheid bij de moord op Wiersum. Volgens het Parool zou het gaan om een neef van Ridouan Taghi. Een woordvoerder wilde dit tegenover AT5 noch bevestigen, noch ontkenne. 

Een arrestatieteam hield de verdachte op de openbare weg aan. Hij is vervolgens overgebracht naar een cellencomplex en in opdracht van een officier van justitie in volledige beperkingen geplaatst. Er worden daarom ook geen verdere bijzonderheden over de verdachte en/of de verdenkingen tegen hem gedeeld. Direct na de aanhouding is, onder leiding van een rechter-commissaris, de woning van de verdachte doorzocht.

Eerdere aanhoudingen
In het onderzoek naar de moord op Derk Wiersum zijn al eerder aanhoudingen verricht. Op dinsdag 1 oktober werd een man aangehouden die ook wordt verdacht van betrokkenheid bij de moord. Daarnaast hield de politie later nog twee andere verdachten aan: zij worden verdacht van heling van één van de gestolen voertuigen die (bij de voorbereiding van) de moord gebruikt is. De recherche gaat er op dit moment echter niet vanuit dat deze verdachten direct betrokken zijn bij het schietincident zelf. Ze zijn gehoord en inmiddels in vrijheid gesteld, maar blijven verdachten in het onderzoek.

Onderzoek
Het onderzoek naar de moord op Derk Wiersum gaat ook na deze aanhouding(en) onverminderd door en de recherche sluit niet uit op korte termijn meer aanhoudingen te verrichten.

TBS met dwang geŽist voor aanval op gevangenispsycholoog

Wat begon als een doorsnee vrijdag eindigde in een horrorscenario. Tijdens je werk aangevallen worden met een scherp voorwerp. Het overkwam een psychologe in de penitentiaire inrichting in Alphen aan den Rijn. Het Openbaar Ministerie (OM) heeft in hoger beroep tegen verdachte een tbs maatregel met dwangverpleging geëist.

Op 7 juli 2017 vond een beoordelingsgesprek plaats tussen verdachte, destijds gedetineerd in Alphen aan den Rijn, en een inrichtingspsycholoog. Personeel van de inrichting had aangegeven dat moeilijk contact te leggen was met verdachte. Het lukt het slachtoffer om het gesprek met verdachte te voeren maar op het moment dat het gesprek teneinde loopt zou verdachte iets uit zijn broekzak gehaald hebben. Verdachte zou het slachtoffer bij de keel hebben gegrepen en vervolgens het scherpe voorwerp tegen haar keel hebben gedrukt. Door te gillen en te vechten, en met behulp van de toegesnelde bewaarders, wist het slachtoffer de aanval af te weren.

De rechtbank sprak verdachte in 2018 vrij omdat niet zonder twijfel kon worden vastgesteld dat verdachte gebruikt had gemaakt van een stuk glas of een scherp voorwerp. Het letsel kon in de visie van de rechtbank ook op een andere manier zijn ontstaan, bijvoorbeeld door de nagels van verdachte. De rechtbank veroordeelde de verdachte wel voor het bij de keel grijpen van het slachtoffer en gelaste hiervoor plaatsing in een psychiatrisch ziekenhuis voor de duur van één jaar. Het OM was het niet met de rechtbank eens en ging in hoger beroep.

De advocaat-generaal acht de kans dat de verwondingen van het slachtoffer door bijvoorbeeld de nagels van verdachte zijn ontstaan onaannemelijk. Het slachtoffer zou snijwondjes aan haar hals hebben. Getuigen spreken over na het gesprek aangetroffen stukjes glas op de vloer van de spreekkamer en één getuige verklaart dat verdachte nog een stukje glas in zijn hand hield nadat hij bij de psycholoog was weggehaald. Verdachte zou ook pas nadat hij kennis had genomen van het strafdossier hebben verklaard dat hij enkel met één hand de keel van het slachtoffer had vastgegrepen. Uit het onderzoek blijkt volgens het OM dat verdachte met beide handen de keel, een uiterst kwetsbaar lichaamsdeel, van het slachtoffer heeft dichtgeknepen en met zoveel kracht dat de bewakers hem van het slachtoffer moesten lostrekken. Het OM acht poging doodslag dan ook bewezen.

In hoger beroep is verdachte opnieuw onderzocht naar zijn geestelijke gesteldheid. De deskundigen adviseren om verdachte volledig ontoerekeningsvatbaar te verklaren. Behandeling in een psychiatrisch ziekenhuis zou onvoldoende effectief en van te korte duur zijn. Mede gelet op die conclusies, de ernst van de feiten, het ontbreken van ziektebesef en –inzicht bij verdachte en het hoge recidiverisico, is het OM van mening dat tbs met dwangverpleging in deze geboden is.

Het hof Den Haag doet uitspraak op 4 december 2019.

Vijf jaar en TBS geŽist tegen 24-jarige loverboy

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft een gevangenisstraf van vijf jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen een 24-jarige man uit Nijmegen. Hij wordt onder meer verdacht van loverboypraktijken. Volgens de officier van justitie heeft de man meerdere jonge, kwetsbare meisjes onder zijn invloed gebracht en deze vervolgens ingezet voor het plegen van strafbare feiten en het verrichten van seksuele handelingen voor hemzelf en anderen. Dit speelde tussen 2013 en 2018 in en rond Nijmegen. Een 25-jarige medeverdachte stond in april al terecht in deze zaak.

De 24-jarige verdachte staat deze week terecht voor de rechtbank in Arnhem voor in totaal dertien strafbare feiten, waaronder mensenhandel, mishandeling, poging oplichting, vernieling, vuurwapenbezit en meerdere diefstallen. De man heeft volgens het OM daarnaast geprobeerd om op 19 januari 2019 met zijn auto twee agenten van de weg te drukken. Er wordt hem daarvoor ook poging doodslag ten laste gelegd.

Volgens de officier van justitie zocht de verdachte bewust kwetsbare meisjes uit. “Hij palmde ze in en zorgde ervoor dat ze een relatie met hem aangaan.” De verdachte had vervolgens seks met slachtoffers, maakt hen geld afhandig en fraudeerde met hun bankrekening en DigiD. Ook dwong hij meisjes om seks met anderen te hebben. Dit gebeurde met behulp van geveinsde liefde, maar ook met dreigementen en chantage met seksfilmpjes. Ook moesten slachtoffers telefoonabonnementen afsluiten, waarna de verdachte de bijbehorende telefoons innam.

Naast loverboypraktijken heeft de man zich volgens het OM ook schuldig gemaakt aan andere strafbare feiten. Zo willen politieagenten begin dit jaar een auto aan de kant zetten in verband met een aantal verkeersovertredingen. De auto wordt volgens de officier van justitie bestuurd door de 24-jarige verdachte. Er ontstaat een achtervolging op de A73. Op de Maas en Waal-weg bij Druten stopt de achtervolging als de bestuurder van de auto de politiewagen van de weg drukt. Volgens het OM was er een aanmerkelijke kans op een dodelijk ongeluk. De officier acht een poging doodslag wettig en overtuigend bewezen.

“Het gedrag van verdachte is gericht op ‘pakken wat je pakken kan’ en hij laat zich niets gelegen aan de gevoelens van anderen. Ook de poging doodslag op de agenten laat deze gevoelloosheid bij verdachte zien”, aldus de officier van justitie. “De betrokken politieagenten ondervinden tot op heden de gevolgen van het gedrag van verdachte.”

Volgens de officier hebben de loverboypraktijken van verdachte grote impact gehad op de slachtoffers. “De verdachte heeft op ernstige wijze inbreuk gemaakt op de persoonlijke vrijheid van de meisjes. Zij zijn in een zodanige afhankelijke positie van verdachte gebracht, dat zij hieraan geen weerstand hebben kunnen bieden. Sommige meisjes waren jarenlang ‘als was in zijn handen’ en verdachte maakte hun wil ‘ondergeschikt aan de zijne’. Verdachte heeft, met volledige miskenning van de lichamelijke en geestelijke integriteit van betrokkenen, zijn eigen financieel gewin en lustgevoelens op de voorgrond gesteld.”

Deskundigen constateren dat er bij verdachte sprake is van een persoonlijkheidsstoornis. Er zou daarnaast sprake zijn van een erg groot herhalingsgevaar. Omdat er tegelijkertijd sprake is van ernstige feiten eist de officier naast een gevangenisstraf ook tbs met dwangverpleging. “Gebleken is dat voorwaardelijke straffen een te vrijblijvend kader vormen om zinvol te werken aan behandeling van de stoornis”, aldus de officier van justitie.

Viering 200 jaar Militaire Muziek afgesloten bij interland Nederland-Estland

Bij elke thuiswedstrijd van het Nederlands elftal zorgde een militair orkest dit jaar voor de muzikale omlijsting. Gisteravond speelde de Koninklijke Militair Kapel ‘Johan Willem Friso’ de volksliederen voorafgaand aan de ontmoeting met Estland. Nederland won met 5-0 in Amsterdam. Met het optreden van de kapel werd ook de viering van 200 jaar Militaire Muziek afgesloten.

Oorspronkelijk was militaire muziek bedoeld om bijvoorbeeld de richting op het slagveld aan te geven en het moreel erin te houden. Tegenwoordig heeft de muziek voornamelijk een relationele en ceremoniële en functie, zoals vanmorgen.

De Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ zorgde voor de ere-roffels en speelde de volksliederen van Ecuador en Algerije. Dat gebeurde toen Koning Willem-Alexander de geloofsbrieven van de ambassadeurs van beide landen in ontvangst nam. Met een waardige ceremonie toont Defensie, en daarmee Nederland, respect en gastvrijheid.

Baltische gebied
Toch levert Defensie met de muziek ook nog steeds een bijdrage aan militaire operaties. In 2017 verzorgde de Koninklijke Militaire Kapel ‘Johan Willem Friso’ diverse optredens in het Baltische gebied. Defensie beoogde daarmee de bevolking en de NAVO-militairen met elkaar in contact te brengen om de vertrouwensbasis te verstevigen. Dat is relevant. Schimmige partijen probeerden met valse berichten en cyberactiviteiten verdeeldheid te zaaien in de onderlinge relaties. Iets wat nog steeds gebeurt.

Sport verbindt
Ook de KNVB droeg met het ‘world-coaches program’ afgelopen zomer in de Baltische Staten bij aan onderlinge verbondenheid. Voetballegendes als Anouk Hoogendijk, Aron Winter en Regi Blinker verzorgden voetbalclinics voor de jeugd in Litouwen. Daar zijn ook Nederlandse troepen voor de enhanced Forward Presence ingezet.

Hoogendijk: “Het is mooi om via voetbal de Litouwse bevolking dichter bij de Nederlanders te brengen. Sport verbindt.” Het KNVB-bezoek krijgt van 11 tot 13 december een vervolg. Dan krijgen de ambassadeurs van het Nederlandse voetbal een 'koud weer'-training. Ze treden ook weer in contact met de Litouwse jeugd.

Ook de Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso keert terug naar de Baltische regio voor een reeks optredens in de zomer van 2020.

Militaire muziek vlak voor de interland Nederland-Estland (Afbeelding: Defensie)
Militaire muziek vlak voor de interland Nederland-Estland (Afbeelding: Defensie)

Feyenoord stelt Arnesen aan: "Een blik op zijn CV zegt genoeg"

Frank Arnesen is de nieuwe technisch directeur van Feyenoord, zo maken de Rotterdammers woensdagmiddag bekend via de officiële kanalen. De 63-jarige Deen wordt de opvolger van Martin van Geel, die eerder dit jaar vertrok bij de club. Zijn taken werden de afgelopen op interim-basis toevertrouwd aan Sjaak Troost.

"Eén blik op het CV van Frank zegt genoeg. Hij is iemand met jarenlange ervaring bij grote clubs in Europa en op verschillende posities binnen het voetbalbedrijf", reageert president-commissaris Toon van Bodegom op de aanstelling van Arnesen in De Kuip. "Hij heeft aandacht en oog voor de jeugd en neemt een enorm netwerk met zich mee. Frank Arnesen heeft alle kennis en kunde om verder te bouwen aan een toekomstbestendig technisch beleid bij Feyenoord."

"Feyenoord is natuurlijk een prachtige club, maar niet alleen daarom kijk ik er naar uit in Rotterdam aan de slag te gaan. Het moment voelt gewoon goed", verklaart Arnesen zijn keuze voor de Rotterdamse club. "De basis en een flink aantal randvoorwaarden voor het bedrijven van topsport zijn de laatste jaren op orde gebracht. Denk bijvoorbeeld aan de nieuwe accommodaties voor het eerste elftal en voor de jeugdopleiding die zijn gerealiseerd. Bovendien proef je bij iedereen die je spreekt dat de mensen veranderingsgezind zijn, in die zin dat ze open staan voor nieuwe ideeën en impulsen. Dat is een klimaat waarin ik graag werk en succesvol denk te kunnen zijn."

Arnesen was tot begin oktober als technisch directeur verbonden aan Anderlecht. In een eerder stadium werkte de Deense bestuurder bij PSV als assistent-trainer, technisch manager en technisch commissaris. Daarnaast was Arnesen in het verleden als technisch directeur verbonden aan onder meer Tottenham Hotspur, Chelsea en Hamburger SV. De nieuwbakken Feyenoord-directeur begint medio januari met zijn werkzaamheden in Rotterdam.

Feyenoord heeft in de persoon van Pieter Smorenburg een nieuwe financieel directeur, die per direct aan de slag gaat in De Kuip. Van Bodegom is blij met de komst van Smorenburg, iemand met veel ervaring in het bedrijfsleven. "Binnen de club is iedereen er van overtuigd dat het goed is dat we weer een financieel directeur krijgen. Feyenoord is gezond. De ambitie is niet alleen om dat te blijven, maar juist om grote stappen te zetten. Bij de strategiebepaling, bij het verkennen van alle opties en de uitwerking er van is grote expertise op financieel gebied noodzakelijk. Met Pieter Smorenburg hebben we die nu in huis."

4 maanden cel voor bedreiging met insulinepen

De rechtbank veroordeelt een 38-jarige man uit Almelo voor bedreiging tot een gevangenisstraf van 4 maanden. De man maakte zich schuldig aan het bedreigen van 1 van de hulpverleners van een kliniek waarin hij verbleef. Hij gebruikte daarbij niet alleen woorden. Ook maakte de Almeloër gooiende/prikkende bewegingen met een insulinepen waarvan de naald gebruikt was.

Psychische problemen
De man is eerder voor soortgelijke feiten veroordeeld. Er staat tegenover dat bij de man sprake is van ernstige psychische problemen. Volgens de rechtbank kunnen de bedreigingen door deze problemen verminderd aan de man worden toegerekend. De kans op herhaling wordt zonder verdere behandeling en begeleiding als hoog ingeschat. Daarom is het belangrijk dat de man een klinische behandeling krijgt en verdere dagelijkse begeleiding om hem te ondersteunen op alle leefgebieden. De reclassering adviseert om dit binnen het hulpverleningskader van een eerdere opgelegde voorwaardelijke straf te doen.

Verder met behandeling
De rechtbank legt de man een gevangenisstraf van 4 maanden op en zal de vordering om een eerder opgelegde voorwaardelijke straf alsnog uit te zitten afwijzen. Hierdoor is het mogelijk dat de man binnen het hulpverleningskader verder kan gaan met zijn behandeling. Het herhalingsgevaar kan op deze manier worden ingeperkt.

Intrekken verblijfsvergunning disproportioneel na verblijf van 50 jaar

De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) trok de verblijfsvergunning in van een man die al bijna 50 jaar in Nederland verbleef. Dit omdat hij was veroordeeld tot zes jaar en vier maanden gevangenisstraf voor twee verkrachtingen, poging doodslag en drie diefstallen door middel van braak. De man zit zijn straf nog uit. Tegen het intrekken van de verblijfsvergunning ging de man in beroep.

Na behandeling van de zaak concludeerde de meervoudige kamer van rechtbank Noord-Nederland (bestuursrecht) dat de man al zo lang rechtmatig verbleef in Nederland dat intrekken van de verblijfsvergunning disproportioneel moest worden geacht. Dit mede omdat de man hier op vierjarige leeftijd was gekomen. Naar het oordeel van de rechtbank is geen ‘fair balance’ gevonden tussen het belang van de vreemdeling en het Nederlands algemeen belang.

De rechtbank verklaart het beroep van de man gegrond en vernietigt het besluit van de IND tot intrekking van de verblijfsvergunning. Ook moet de IND een vergoeding betalen aan de eiser voor de overschrijding van de redelijke termijn.

FOK! leert Europa Rotterdams voor songfestival

De users van het Eurovisie Songfestival-forum op ons eigen FOK! verkeren al sinds de overwinning van Duncan Laurence in opperste staat van opwinding. Met het liedjesfestijn in eigen land kunnen we bijna stellen dat voor sommigen een droom uitkomt en terecht natuurlijk.

Om alle fans uit heel Europa alvast te laten wennen aan gaststad Rotterdam zijn onze vrienden van het Songfestival-forum met een cursus begonnen. Niemand minder dan Franklin Brown, ja die van eerste keer, zal de Europeanen voorbereiden op hun komst naar Rotterdam met typisch Rotterdamse zinnen.

Ploeggenoten verwelkomen Lammers na 4 maanden afwezigheid op trainingsveld

Sam Lammers heeft woensdagochtend zijn rentree gemaakt op het trainingsveld van PSV, zo meldt Voetbal International. De aanvaller raakte aan het begin van het seizoen geblesseerd in de strijd om de Johan Cruijff Schaal tegen Ajax en kwam sindsdien niet meer in actie voor de Eindhovenaren.

Vier maanden later is Lammers zo ver hersteld dat hij weer wat individuele oefeningen op het veld kon afwerken. Zijn rentree kwam hem op een applaus van zijn medespelers te staan. De hoop bij PSV is dat de aanvaller in de winterstop weer aan kan sluiten bij de hoofdmacht voor het trainingskamp dat in Qatar wordt belegd.

Trainer Mark van Bommel kon de afgelopen weken eveneens geen beroep doen op sterspelers Donyell Malen en Steven Bergwijn, maar het duo is weer zo goed als hersteld. De twee aanvallers deden woensdag volop mee aan de training. Ook middenvelder Jorrit Hendrix is naar alle waarschijnlijkheid weer inzetbaar.

PSV hervat de competitie na de interlandonderbreking zaterdagavond in eigen huis tegen sc Heerenveen. Volgende week donderdag staat in de Europa League de uitwedstrijd tegen Sporting Clube de Portugal op het programma.

De Eindhovenaren wisten in de afgelopen zes wedstrijden geen enkele overwinning te boeken en zullen zo snel mogelijk een einde willen maken aan deze serie.

Van Kalmthout volgend seizoen in de IndyCar Series

Rinus van Kalmthout rijdt komend seizoen in de Amerikaanse IndyCar Series. De 19-jarige coureur heeft een contract als eerste coureur ondertekend bij Ed Carpenter Racing.

Van Kalmthout, in Amerika bekend als Veekay, rijdt het volledige seizoen, inclusief de Indy 500. De Noord-Hollander is superblij met zijn nieuwe stoeltje. “Een megastap in mijn carrière”, aldus Van Kalmthout op een persconferentie op het hoofdkantoor van sponsor Jumbo Supermarkten. “Het is niet makkelijk om in de IndyCar te komen. Er zijn maar een beperkt aantal stoeltjes. Dus als ik niet zulke goede jaren had gehad, had ik hier nooit gestaan. Ik ben supertrots om hier te staan en dit nieuws te kunnen melden. Een megastap in mijn loopbaan.”

Van Kalmthout begon zijn 'Road to Indy' drie jaar geleden. In 2017 werd hij tweede in het F2000 kampioenschap en een jaar later won hij het Pro Mazda kampioenschap. Dit seizoen maakte hij de overstap naar de IndyLights en deed lang mee voor het kampioenschap. Uiteindelijk moest hij genoegen nemen met een tweede plaats. Die tweede plaats was genoeg om voldoende indruk te maken bij Ed Carpenter Racing.

Eerder waren Arie Luyendijk en Robert Doornbos actief in de IndyCar Series. Het nieuwe seizoen begint op 15 maart op het stratencircuit van St. Petersburg in Florida.

PSV doet VR met Exodus Burned

Voetbalclub PSV wil de fans op een leuke manier in beweging houden. Vanaf januari opent het Exodus Burned Experience Center, waar bezoekers in virtual reality tegen elkaar strijden. Iedere deelnemer heeft een harnas aan, waarmee hun hele lichaam een controller is geworden.

PSV doet VR met Exodus Burned
Andy Lürling (LUMO Labs), Frans Janssen (commercieel directeur PSV) en Peter Kortenhoeven (Pillow’s Willow)

Exodus Burned hebben we reeds eerder belicht, uitgetest en ervaren: lees meer hier. In tegenstelling tot het zittend spelen met een controller in je handen, ben je nu aan het springen, koppen en schieten. Een potje duurt acht intensieve minuten. Het publiek kijkt zo naar een dynamische wedstrijd zowel op het beeld als in het veld. Dankzij de technologie van VRee Experiences (een partner van LUMO Labs) kan je genieten van draadloos full body virtual reality zonder een zware server nodig te hebben.

 

PSV is stellig dat dit het eerste Exodus Burned Experience Center is. Dit impliceert natuurlijk meerdere vestigingen. Dit centrum is er dankzij investeringen van LUMO Labs en het Leisure Ontwikkel Fonds Noord-Brabant (LOF Brabant) gekomen.

Ontwikkelaar Pillow’s Willow heeft vanaf het begin van de ontwikkeling van Exodus Burned duidelijk gemaakt, dat zij esport-aspiraties hebben. Met meerdere centers brengt dit meteen de mogelijkheid om interstedelijke competities op te zetten. In de tussentijd wachten wij vol ongeduld af hoe het Exodus Burned Experience Center er uit gaat zien.

PSV doet VR met Exodus Burned

Ajax gaat 'onbevredigende' uitspraak van UEFA aanvechten bij CAS

Ajax stapt naar het international sporttribunaal CAS, zo maakt de club via de officiële kanalen bekend. De Amsterdammers zijn het niet eens met de uitspraken van de UEFA, die onder meer hebben geleid tot het verbod voor uitsupporters tijdens de wedstrijd tegen Chelsea op Stamford Bridge (4-4). Ajax vecht een pakket van meerdere straffen nu aan bij het hoogste rechtsorgaan in de sport.

Voorafgaand aan de wedstrijd tegen Chelsea had Ajax al beroep aangetekend bij de UEFA tegen een pakket van meerdere straffen. De Amsterdammers hadden een voorwaardelijke straf, die na incidenten rond de uitwedstrijd tegen Valencia (0-3 zege) werd omgezet in een onvoorwaardelijke straf. Daardoor waren Ajax-supporters begin november niet welkom op Stamford Bridge voor het Champions League-duel met Chelsea.

Bovenop dat verbod heeft Ajax een nieuwe voorwaardelijke straf gekregen, met de looptijd van een jaar. Indien het binnen dat tijdsbestek opnieuw misgaat, wacht voor de Amsterdammers een nieuwe Europese uitwedstrijd zonder meegereisde aanhang. Daar bovenop werden nog twee geldboetes uitgedeeld en dat pakket van verschillende straffen heeft Ajax doen besluiten om naar het CAS te stappen.

Ajax had al bij de UEFA een hoger beroep aangetekend tegen het pakket van verschillende straffen, maar dat werd afgewezen door de Europese voetbalbond. Men kon zich niet vinden in de motivering voor de straffen naar aanleiding van de uitwedstrijd tegen Valencia.

De UEFA besloot echter om de straffen te laten staan, wat Ajax in een statement al 'onbevredigend' noemde.

CitroŽn beŽindigt deelname aan WK rally

Citroën keert in 2020 niet terug in het WK rally. De Franse autofabrikant heeft dat besloten nadat Sébastien Ogier bekend heeft gemaakt over te stappen naar Toyota.

De Fransman Ogier en zijn Finse teamgenoot Esapekka Lappi hebben voor 2020 nog een contract bij Citroën, desondanks heeft Ogier besloten weg te gaan. De zesvoudig wereldkampioen beleefde een lastig seizoen en werd met zijn Citroën C3 WRC derde in het eindklassement. Ook bij de constructeurs was er een derde plaats.

Eerder had Citroën al bekendgemaakt na 2021 te stoppen. In het seizoen daarna stapt het WK over naar auto's met een hybride-aandrijving. Omdat Citroën volgend seizoen niet beschikt over een topcoureur heeft men het afscheid een twee jaar vervroegd.

“Onze beslissing om ons terug te trekken uit het WRC aan het einde van 2019 volgt op de keuze van Sébastien Ogier om Citroën Racing te verlaten”, vertelt Citroën CEO Linda Jackson. “We hadden deze situatie natuurlijk niet gewild, maar we konden ons geen seizoen 2020 voorstellen zonder Sébastien. Een deel van het DNA van Citroën is verbonden met de rallysport en we zijn dan ook trots dat we een van de meest succesvolle merken zijn in de geschiedenis met 102 overwinningen en acht wereldtitels bij de constructeurs.”

'Ontevreden Hofland twijfelt over toekomst bij Fortuna Sittard'

Kevin Hofland is mogelijk bezig aan zijn laatste maanden bij Fortuna Sittard. De Limburger meldt woensdag op basis van goed ingevoerde bronnen rondom de club dat de assistent van hoofdtrainer Sjors Uljee twijfelt over zijn toekomst bij de club. Hofland zou ontevreden zijn over een aantal zaken en daarnaast weinig mogelijkheden zien om door te groeien.

Hofland is naar verluidt onder meer niet te spreken over de trainingsfaciliteiten bij zijn werkgever. Fortuna traint op accommodaties van een aantal amateurclubs in de regio en de voormalige Oranje-international zou dit graag anders zien. De assistent, van wie wordt gezegd dat hij achter de schermen eigenlijk de touwtjes in handen heeft, zou daarnaast niet tevreden zijn over de samenwerking met technisch manager Sjoerd Ars.

Hofland vindt dat hij te weinig inspraak heeft in de transferactiviteiten van zijn club, die in opdracht van clubeigenaar Isitan Gün worden geregeld door Ars. Een aantal tips van Hofland werd afgelopen zomer door Ars genegeerd, wat de relatie tussen het duo geen goed heeft gedaan. De twee zouden, mede doordat Ars slechts parttime in dienst is, maar weinig contact met elkaar hebben.

Hofland laat in een reactie aan de regionale krant weten dat de berichten over een vertrek nog wat voorbarig zijn: "Natuurlijk zijn we niet altijd even content, bijvoorbeeld met de situatie rond de velden. En Ars spreek ik niet vaak, alleen op maandag en vrijdag. Wat de toekomst betreft, ik heb nog een contract voor 2,5 jaar en heb er nog met niemand over het volgend seizoen gesproken. Die evaluatie zal in de winterstop volgen", laat hij weten.

Ars geeft aan dat er inderdaad weleens discussies zijn: "Maar niet meer dan normaal. Je kunt het ook niet altijd met elkaar eens zijn."

Koranverbranding verstoord

De leider van een groep 'tegen de islamisering van Noorwegen' werd door verschillende mannen aangevallen nadat hij tijdens een demonstratie een exemplaar van de Koran in brand had gestoken.

Een demonstratie gehouden door Stop Islamisation of Norway (SIAN) in de stad Kristiansand eindigde gewelddadig nadat de groepsleider, Lars Thorsen, een politiebevel tartte tegen het verbranden van het moslimboek. De bijeenkomst was goedgekeurd door de lokale autoriteiten, maar de politie had SIAN gewaarschuwd voor het ontheiligen van de Koran, nadat de groep zei dat het van plan was dit te doen.

Twee exemplaren van de religieuze tekst werden tijdens de demonstratie in een vuilnisbak gegooid, terwijl Thorsen een derde in brand stak. Deze acties zorgden ervoor dat woedende tegendemonstranten zich niet konden beheersen, over een hek klommen en de leider van SIAN te lijf gingen.

De video toont Thorsen die een brandende koran weggooit terwijl een onbekende man hem aanvalt. De man slaagt erin Thorsen's jas te pakken en hem rond te draaien. De aanvaller valt echter op de grond na een knullige poging de anti-islam-activist te schoppen. De politie probeert vervolgens het gevecht te beëindigen terwijl verschillende andere mensen richting Thorsen rennen.

Zowel Thorsen als de agressievelingen zijn opgepakt.

Moslimleiders in Noorwegen hebben aangekondigd dat ze van plan zijn om aanklachten tegen haatzaaien in te dienen tegen SIAN wegens het verbranden van de Koran en het bijbehorende verbaal geweld.

Thorsen is niet vies van religieuze controverse. Hij ontving onlangs een voorwaardelijke gevangenisstraf van 30 dagen en een boete voor het verspreiden van pamfletten in Oslo die moslims ervan beschuldigden 'beruchte seksuele roofdieren' te zijn die 'in epidemische proporties verkrachten'.

Staat mogelijk aansprakelijk voor dodelijk schietincident in Irak in 2004

De rechtbank in Den Haag heeft vandaag in een tussenvonnis bepaald dat de Staat mogelijk aansprakelijk is voor een schietincident in Irak op 21 april 2004. Hierbij werd een inzittende van een auto die een controlepost passeerde dodelijk getroffen.

Toedracht en doodsoorzaak onzeker
Het vonnis gaat over een schietincident op 21 april 2004 in Irak. De Stabilization Force Iraq (SFIR) handhaafde destijds de openbare orde in Irak. Nederland leverde met een bataljon mariniers een bijdrage aan SFIR in Zuidoost Irak. Het schietincident vond plaats bij een controlepost van het Iraqi Civil Defense Corps (ICDC), waar op dat moment ook Nederlandse militairen waren.

De rechtbank stelt vast dat de auto waarin het slachtoffer zat, is beschoten door één Nederlandse militair en door één of meer ICDC'ers. Wie het dodelijk schot heeft gelost, kan niet meer worden vastgesteld. Het Europese Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde eerder dat Nederland te weinig onderzoek naar het schietincident heeft gedaan.

Handelen Nederlandse militair niet onrechtmatig
De rechtbank beschikt over voldoende gegevens om de rechtmatigheid van het geweldgebruik te beoordelen. Bepalend is of het geweld wordt gerechtvaardigd door een oprechte overtuiging dat geweld noodzakelijk is (honest belief) bij degene die heeft geschoten en of het geweld proportioneel is. De rechtbank oordeelt dat handelen van de Nederlandse militair die de auto heeft beschoten, rechtmatig is.

Belangrijk voor dat oordeel is dat dezelfde controlepost een half uur eerder was beschoten vanuit een andere auto en dat de auto met het slachtoffer kort voor het vuur van de Nederlandse militair is beschoten door één of meer ICDC'ers. De Nederlandse militair heeft het ICDC-vuur aangezien en mogen aanzien voor vuur vanuit de auto waarin de inzittende zich bevond.

Onrechtmatig handelen ICDC’er(s)
Het handelen van de ICDC'er of ICDC'ers is niet rechtmatig. Geen van de ICDC-ers heeft verklaard te hebben gevuurd op de auto. Geen van hen heeft zich beroepen op een honest belief. Uit de omstandigheden kan de rechtbank geen (veronderstelde) oprechte overtuiging bij de ICDC afleiden. Belangrijk daarbij is dat er voor de ICDC geen voorafgaand vuur was.

De rechtbank oordeelt dat de Staat verantwoordelijk is voor het onrechtmatig handelen van de ICDC'ers, die onder zijn direction and control stonden. Als het dodelijk schot is gelost door een of meer ICDC'ers, is de Staat dus daarvoor aansprakelijk.

Mogelijk proportionele aansprakelijkheid
Omdat onduidelijk is wat precies gebeurd, overweegt de rechtbank om aansluiting te zoeken bij het leerstuk van de proportionele aansprakelijkheid. De Staat moet dan een percentage van de schade betalen. Partijen mogen hierop reageren. Daarna zal de rechtbank een definitieve beslissing nemen over aansprakelijkheid van de Staat.

Vijf aanhoudingen na schot uit auto

Dinsdagmiddag rond 15.30 uur kreeg de politie de melding dat er geschoten was op de Stationsstraat in Sittard. De auto van waaruit geschoten werd, werd dinsdagavond aangetroffen in Rotterdam. De vijf inzittenden zijn aangehouden. Er raakte niemand gewond.

De politie startte een onderzoek nadat vanuit een auto een schot was gelost op de Stationsstraat in Sittard. Het kenteken van de auto werd ingevoerd in het ANPR ‘Automatic Number Plate Recognition’. Dinsdagavond dook de auto op in Rotterdam. Rond 21.00 uur werd hij op de Wilhelminakade stopgezet en zijn de vijf inzittenden aangehouden. De vijf mannen, 19 jaar, woonachtig in Engeland, 21 en 23 jaar, zonder vaste woon- of verblijfplaats, 27 jaar, uit Hoensbroek en 28 jaar uit Utrecht worden vandaag overgebracht naar Limburg. De auto is in beslag genomen.

Op dit moment is niet duidelijk waar vanuit de auto op geschoten is. De politie onderzoekt de zaak.

'Klimaatmeisje is tijdreiziger'

Een 19e-eeuwse foto van een jong meisje dat een griezelige gelijkenis vertoond met klimaathysterica Greta Thunberg heeft geleid tot theorieën dat de klimaatactiviste een tijdreiziger zou zijn.

De zwart-wit foto is gepubliceerd uit het fotoarchief van de Universiteit van Washington en toont drie kinderen die hard aan het werk zijn in het Yukongebied in Canada, omstreeks 1898. Een meisje op de voorgrond van de foto vertoont een opmerkelijke gelijkenis met de 16 -jarige Zweedse, die momenteel met een stel influencers een milieuvriendelijke zeereis maakt van Noord-Amerika terug naar Europa.

Volgens de social media-gebruikers kan deze foto maar één ding betekenen: Greta Thunberg is een tijdreiziger. Verrassend genoeg vraagt niemand zich af of haar tijdmachine milieuvriendelijk is.

NBA: Carmelo Anthony onderuit bij rentree in NBA

Net iets meer dan een jaar nadat Carmelo Anthony voor de Houston Rockets zijn laatste NBA wedstrijd speelde, keerde de forward terug op het veld. De veelvoudig All-Star mocht starten voor zijn nieuwe ploeg, de Portland Trail Blazers, in een uitwedstrijd tegen de New Orleans Pelicans. Het debuut van Anthony mocht niet baten voor Portland. De ploeg ging met 115 – 104 onderuit. De Trail Blazers zakten door de nederlaag naar de een-na-laatste plaats in het westen.

Portland, dat het hele seizoen al door blessures wordt geplaagd, miste tegen New Orleans ook Damian Lillard wegens rugklachten. Anthony mocht de wedstrijd starten en schoten binnen een minuut zijn eerste driepunter raak. In het vervolg van de wedstrijd wist de forward niet het verschil te maken. Coach Terry Stotts hield zijn speeltijd beperkt en Anthony eindigde de wedstrijd met tien punten.

Bij New Orleans, ook geteisterd door blessures, keerde Brandon Ingram weer terug. De forward is één van de spelers die deze zomer overkwamen van de Los Angeles Lakers in de ruil voor Anthony Davis. Ingram werd gezien als grote belofte, maar wist dit bij de Lakers maar bij vlagen te laten zien. In zijn eerste wedstrijden bij New Orleans maakte Ingram indruk en zijn spel leverde hem ook lof op van zijn grote voorbeeld Kevin Durant. Ingram scoorde tegen Portland 21 punten voor de Pelicans.

Carmelo Anthony debuteert bij Portland. Bron: YouTube

In Sacramento werd een wedstrijd gespeeld tussen twee ploegen met een jonge selectie die na jaren afwezigheid weer de play-offs hopen te halen. De Phoenix Suns deden dit voor het laatst in 2010, De Sacramento Kings vallen al sinds 2006 buiten de boot. Phoenix is het seizoen bijzonder sterk begonnen. Aan het talent van Devin Booker is nooit getwijfeld, maar de ploeg heeft zich in de zomer versterkt met een paar veteranen: center Aron Baynes en de spaanse guard Ricky Rubio. De laatste won deze zomer met Spanje het WK basketbal, waar hij tot MVP van het toernooi werd gekozen.

Sacramento won de wedstrijd met 120 – 116. Nadat de eerste vijf wedstrijden van het seizoen werden verloren, is dit de zesde zege in acht wedstrijden. Het waren twee oud-spelers van Phoenix die de Kings aan de zege hielpen. Bogdan Bogdanovic brak persoonlijke records met zeven driepunters en 31 punten, center Richaun Holmes buffelde onder de basket naar 20 punten en 15 rebounds.

Bij Phoenix was het twijfelachtig of Ricky Rubio zou spelen. De Spanjaard kampte met rugklachten, maar kreeg toch groen licht om te starten. Rubio miste al zijn schoten van het veld en bleef in achttien minuten op één punt steken. Devin Booker werd met dertig punten topscorer bij de Suns.

De Los Angeles Lakers wonnen tegen de Oklahoma City Thunder met 112 – 107. LeBron James noteerde met 25 punten, 11 rebounds en 10 assists weer een triple double. Hij werd daarmee de eerste speler die tegen alle dertig NBA teams een triple double wist te noteren.

De Golden State Warriors boekten pas de derde overwinning van het seizoen. Uit in Memphis werden de Grizzlies met 95 – 114 verslagen. Alec Burks, deze zomer gehaald als derde optie achter Steph Curry en D’Angelo Russell, krijgt door de vele blessures bij Golden State veel speeltijd. Tegen de Grizzlies was de guard goed voor 29 punten.

Uitslagen

Memphis Grizzlies – Golden State Warriors 95 – 114
New Orleans Pelicans – Portland Trail Blazers 115 – 104
Sacramento Kings – Phoenix Suns 120 – 116
Los Angeles Lakers – Oklahoma City Thunder 112 - 107

Stand Eastern Conference                                                

Boston Celtics 11-2
Milwaukee Bucks 10-3
Miami Heat 9-3
Toronto Raptors 9-4
Philadelphia 76ers 8-5
Indiana Pacers 8-6
Orlando Magic 6-7
Charlotte Hornets 6-8
Brooklyn Nets 5-8
Atlanta Hawks 4-9
Cleveland Cavaliers 4-9
Detroit Pistons 4-9
New York Knicks 4-10
Chicago Bulls 4-10
Washington Wizards 3-8

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 12-2
Houston Rockets 11-3
Denver Nuggets 9-3
Los Angeles Clippers 9-5
Utah Jazz 8-5
Dallas Mavericks 8-5
Minnesota Timberwolves 8-6
Phoenix Suns 7-6
Sacramento Kings 6-7
Memphis Grizzlies 5-9
Oklahoma City Thunder 5-9
San Antonio Spurs 5-9
New Orleans Pelicans 5-9
Portland Trail Blazers 5-10
Golden State Warriors 3-12

Jacht op 'We Are Here' gaat door

Het door een groep illegalen gekraakte pand aan het Leksmondplein in Amsterdam-Zuidoost is vanmorgen ontruimd door de politie.

Het pand werd in september gekraakt door de notoire groep illegalen We Are Here. Het ging om een voormalige buurtsuper, maar tot teleurstelling van de illegalen waren er geen levensmiddelen meer aanwezig. Een Afrikaans-Ghanese kerkgemeenschap wilde namelijk in het gebouwtje een kerk beginnen, maar mede door de kraakactie lukte dat nog niet.

De krakers hadden tot 09:00 uur woensdagochtend om het pand te verlaten. Bij het pand stonden tientallen illegalen, zij hebben hun spullen in een gehuurd busje geladen. Waar het busje heen gaat is onduidelijk, maar waarschijnlijk niet naar de vertrekhal van Schiphol.

"De ontruiming is rustig verlopen", zegt een woordvoerder van de politie. "Er zaten circa honderd mensen in het gebouw. Het pand is nu leeg en is weer overhandigd aan de eigenaar."

Er is niemand aangehouden. Waarschijnlijk was de politie bang dat het cellencomplex gekraakt zou worden.

Nederland opent Davis Cup Finals met verlies

De Nederlandse tennissers zijn niet lekker begonnen aan de Davis Cup Finals, de eerste keer dat het landentoernooi volledig wordt beslist door een één week durend kampioenschap in plaats van een reguliere knock-outfase. In Madrid was Kazachstan te sterk.

Botic van de Zandschulp opende met een duel tegen Mikhail Kukushkin, die zoals verwacht zonder al teveel probleem de winst pakte: 2-6, 2-6. Vervolgens had Robin Haase vrij veel moeite met Alexander Bublik, maar de Hagenaar wist zijn 22-jarige opponent wel het hoofd te bieden: 7-5, 3-6, 7-6 (5).

Haase vormde vervolgens een team met dubbelspecialist Jean-Julien Rojer en nam het op tegen Kukushkin en Bublik, maar dat werd niet echt een succes. In de tweede set werd nog wel een tiebreak gespeeld, maar daarin waren de Kazachen simpelweg te sterk: 4-6, 6-7 (2).

Nederland speelt woensdag tegen Groot-Brittannië. Tallon Griekspoor mag een poging wagen om het Andy Murray lastig te maken in het openingsduel, waarna Haase tegen Daniel Evans speelt.

Ramsey grijpt hoofdrol bij fraaie ontknoping EK-kwalificatie

Wales heeft zich op fraaie wijze geplaatst voor het EK van volgend jaar. Het elftal van bondscoach Ryan Giggs stelde het EK-ticket dinsdagavond in het eigen Cardiff City Stadium veilig in het onderlinge duel met Hongarije, dat de wedstrijd nog was begonnen als nummer twee van groep E. Wales is het twintigste en laatste team dat zich via de reguliere kwalificatie geplaatst heeft, de overige vier plekken worden met play-offs ingevuld.

In theorie maakten liefst drie landen in de groep nog kans om in het kielzog van groepswinnaar Kroatië kwalificatie voor het EK af te dwingen. Wales en Hongarije hadden alles nog in eigen hand, terwijl Slowakije zelfs moest winnen van Azerbeidzjan en vervolgens moest hopen op een gelijkspel tussen de twee eerstgenoemde landen. De Slowaken wonnen zelf in eigen land met 2-0 van Azerbeidzjan, maar de remise tussen Wales en Hongarije kwam er uiteindelijk niet.

Aaron Ramsey groeide met twee doelpunten uit tot de held van de Welshmen. Zijn eerste doelpunt maakte de middenvelder van Juventus na precies een kwartier voetballen. Ramsey werd op schitterende wijze bediend door Gareth Bale, waarna hij van dichtbij raak kopte: 1-0. De bevrijdende 2-0 viel vrijwel onmiddellijk na rust en kwam opnieuw op naam van Ramsey, die ditmaal vrij kon inschieten na een assist van Kieffer Moore.

Uitslagen EK-kwalificatie dinsdag
C: Duitsland - Noord-Ierland 6-1
C: Nederland - Estland 5-0
E: Slowakije - Azerbeidzjan 2-0
E: Wales - Hongarije 2-0
G: Noord-Macedonië - Israël 1-0
G: Polen - Slovenië 3-2
G: Letland - Oostenrijk 1-0
I: België - Cyprus 6-1
I: San Marino - Rusland 0-5
I: Schotland - Kazachstan

Need for Speed Heat

Need for Speed is een titel die al een tijdlang mee gaat in de gameswereld. Het is alweer 25 jaar geleden dat het eerste deel het licht zag en sinds die tijd is deze arcade racer alle kanten op geraced. Van rondjes rijden op een track, van wegscheuren voor de politie of juist achter criminelen aan zitten, de serie heeft van alles gezien. Ook dit keer mag Ghost Games aan de slag met het nieuwe deel met de pakkende retro naam Need for Speed Heat.

Stabiel doch 'afhankelijk' Oranje gewaarschuwd: "Daar ligt het probleem"

Het Nederlands elftal sloot de EK-kwalificatie dinsdagavond af met een 5-0 overwinning tegen Estland. Het duel in de Johan Cruijff ArenA werd een gemakkelijke prooi voor de ploeg van Ronald Koeman, daar de Esten weinig weerstand boden. De kranten zijn lovend over de stabiele reeks die Oranje heeft neergezet, maar kraken ook enkele kritische noten. Zo luidt de algehele conclusie dat veel spelers nog stappen moeten maken om op het EK van volgend jaar te kunnen presteren.

De Telegraaf vat de wedstrijd tegen Estland samen als 'een nuttig experiment', waarbij Koeman veel spelers een nieuwe rol gaf. Naast invaller Myron Boadu maakte ook Calvin Stengs zijn debuut voor Oranje. De krant erkent dat laatstgenoemde aanvaller van AZ niet zijn beste avond had, maar is vooral positief. "Cijferfetisjisten zullen na het eerste kwartier op basis van de statistieken tot de conclusie zijn gekomen dat het een zwak debuut was, maar schijn bedroog."

"De aanvaller leed inderdaad (te) veel balverlies, maar legde risico in zijn passing, was twee keer onbegrepen en speelde brutaal zijn deuntje mee", aldus De Telegraaf. Het Algemeen Dagblad rept over een voorspelbaar en gezapig duel. "De tegenstander is puur defensief ingesteld, terwijl bij het Nederlands elftal een handvol spelers wordt gespaard. (...) Nederland is de veel betere ploeg uiteraard, maar de frisheid en finesse ontbreken lange tijd om het defensieve Estland snel stuk te spelen."

Trouw is verheugd dat Oranje zich rap heeft weten te plaatsen voor het EK, maar stipt wel aan dat de kwaliteit omhoog kan, gezien de tegenstanders op het eindtoernooi. De krant wijst onder meer naar de finale van de Nations League, die met 1-0 werd verloren van Portugal. "Kansloos, maar je hoort er niemand meer over. Zo vreemd was het niet, Portugal kan een goede, geslepen ploeg zijn. Het was wel een teken te meer dat Oranje zó goed niet is, met doelmannen, backs, enkele middenvelders en aanvallers van nu eenmaal niet de hoogste categorie."

NRC is lovend over de stabiele EK-kwalificatie van Oranje, maar ziet daarnaast wel een duidelijk gebrek aan creativiteit in de voorhoede. "Gebleken is dat Nederland moeite heeft om het spel te maken tegen kleinere voetballanden die zich terugtrekken. Dat kwam met name naar voren in het tweeluik met Noord-Ierland en Wit-Rusland. Het probleem ligt offensief; de creativiteit, de laatste pass naar de aanvallers, de afhankelijkheid van frontman Depay."

Net als de andere kranten besteedt de Volkskrant vooral aandacht aan de strijd van de internationals tegen racisme. De wedstrijd was volgens het dagblad 'af en toe een spetterend niemendalletje, alsmede een politiek statement op voetbalschoenen'. "Vooral om dat laatste is het toch een gedenkwaardige avond in Amsterdam", doelt men op de viering van de eerste goal, waarbij Georginio Wijnaldum en Frenkie de Jong met een gezamenlijk gebaar opstonden tegen racisme.

"Net vijf minuten zijn gespeeld in de Johan Cruijff Arena als Georginio Wijnaldum scoort, naar de zijlijn rent en zijn linkerhand om de rechterhand van de meegespurte Frenkie de Jong vouwt, terwijl zijn donkere vinger naar de witte huid van De Jong wijst. Twee armen naast elkaar, in elkaar gehaakt. Bloedbroeders. Vrienden. Middenvelders. Mannen, samen op jacht naar succes. Ongeacht kleur, geloof of wat dan ook."

Man opgepakt die met vuurwapen op straat zwaait

De politie heeft dinsdag in Utrecht een 27-jarige man aangehouden die in het bezit was van een vuurwapen. Een alerte getuige zag op de Kanaalstraat een man die met een vuurwapen zwaaide en belde de politie.

Op basis van het doorgegeven signalement en live camerabeelden hebben agenten de man uit de gemeente Cranendonck getraceerd in een horecagelegenheid. Hier is hij aangehouden. Het wapen is ook aangetroffen en in beslag genomen. De politie doet onderzoek naar de echtheid van het vuurwapen.

Mourinho tekent contract tot medio 2023 bij Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur nam dinsdagavond afscheid van Mauricio Pochettino, die wegens de tegenvallende resultaten zijn congé kreeg. Met José Mourinho haalden de Londenaren razendsnel een opvolger voor de Argentijn binnen. De Daily Mail en de Daily Mirror schrijven dat deze trainerswissel the Spurs wel een aardig bedrag moet kosten.

Mourinho heeft zijn handtekening gezet onder een contract tot medio 2023 en gaat bij Tottenham een jaarsalaris van zeventien miljoen euro opstrijken. Het betekent dat de Portugese oefenmeester twee keer zoveel als Pochettino gaat verdienen in Noord-Londen. De Argentijn was bij Tottenham nog in het bezit van een verbintenis tot medio 2023 en aanvankelijk was de forse afkoopsom voor voorzitter Daniel Levy een reden om nog eens goed over een vertrek na te denken.

Levy wilde naar verluidt schikken om de afkoopsom naar beneden te krijgen, maar volgens de Daily Mirror is hij daar niet in geslaagd. Pochettino tekende in mei 2018 nog een verbeterde vijfjarige verbintenis bij Tottenham en dat heeft nu gevolgen, want de oefenmeester krijgt een slordige 23 miljoen mee na zijn ontslag. De totale kosten om Pochettino en zijn staf de laan uit te sturen, lijkt de vergoeding die Manchester United Mourinho in december 2018 moest betalen te overschrijden.

"Of hij bij Tottenham past? Het is interessant. José houdt ervan om geld uit te geven en Daniel Levy niet. Als het aan José ligt, worden er enkele grote namen binnengehaald. Hij houdt van ervaring en speelt niet graag met jonge spelers, maar je kan geen twijfels hebben over zijn prestaties tijdens zijn carrière", zegt Jamie Redknapp bij Sky Sports over de trainerswissel.

Jamie Carragher voegt toe: "Mensen plaatsen hun vraagtekens bij zijn periode bij Manchester United, maar hij is gedurende zijn carrière overal enorm succesvol geweest. Dat is waar het Tottenham aan ontbreekt, op dit moment."

Koning woont World Holocaust Forum bij in IsraŽl

Willem-Alexander woont donderdag 23 januari 2020 op uitnodiging van president Reuven Rivlin het World Holocaust Forum bij in Jeruzalem, Israël. Deze ceremonie is een initiatief van het Europees Joods Congres, Yad Vashem en World Holocaust Forum Foundation en brengt staatshoofden en regeringsleiders uit rond 30 landen samen ter gelegenheid van de Internationale Herdenkingsdag voor de Holocaust.

Het World Holocaust Forum vindt voor de vijfde keer plaats om de Holocaust te herdenken en antisemitisme wereldwijd aan te kaarten. Veel overlevenden van de Holocaust hebben zich later in Israël gevestigd.

In 2019 en 2020 viert Nederland 75 jaar vrijheid. Leden van het Koninklijk Huis wonen in dit kader diverse vieringen en herdenkingen bij.

Verstekelingen koelcontainer vermoedelijk uit Koeweit en Irak

De vreemdelingen die gisteren werden aangetroffen in een koelcontainer op een vrachtschip komen vermoedelijk uit het Midden-Oosten, voornamelijk Koeweit en Irak. Het onderzoek naar de identiteitvastelling is nog vol gaande, dus de definitieve herkomst kan nog niet met zekerheid worden vastgesteld. Onder de 25 personen zijn 6 minderjarigen. De chauffeur van de vrachtwagen is een 39-jarige man uit Roemenië. Zijn rol wordt onderzocht.

Gisteravond draaide een vrachtschip dat onderweg was naar Engeland om, nadat was gebleken dat er verstekelingen aan boord waren. Het schip keerde terug naar de Vulcaanhaven in Vlaardingen, waar de 25 personen van boord werden gehaald. Ze hadden zich verscholen gehouden in een koelcontainer, waardoor bij terugkomst medische zorg de eerste prioriteit kreeg. Zij werden onderzocht door het massaal uitgerukte ambulancepersoneel. Twee van hen werden overgebracht naar het ziekenhuis, omdat zij zich niet lekker voelden. Zij konden in de loop van de nacht het ziekenhuis verlaten. 

Alle verstekelingen zijn aangehouden en overgedragen aan de AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel). Ze worden gehoord. Er zal ook worden gekeken of zij mogelijk in een ander land een verblijfsvergunning hebben aangevraagd. Als dat het geval is, worden zij naar dat land terug gestuurd.

Gemeente moet aanpassing badkamer betalen

De gemeente Eindhoven moet een inwoner op grond van de Wet maatschappelijke ondersteuning 2015 (Wmo 2015) de kosten vergoeden van de vervanging van een ligbad voor een douche ook al is de badkamer afgeschreven. Dat de inwoner de aanpassing van de badkamer zelf zou kunnen betalen, is geen reden om de aanvraag voor een vergoeding op grond van de Wmo 2015 af te wijzen. Dit heeft de Centrale Raad van Beroep geoordeeld in zijn uitspraak van 20 november 2019.

De betrokkene in deze zaak is een vrouw geboren in 1923. Zij kon vanwege medische redenen haar ligbad niet meer gebruiken. Daarom heeft zij bij de gemeente een aanvraag ingediend, op grond van de Wmo 2015, om haar ligbad te vervangen door een douche. De gemeente wees deze aanvraag af. De betreffende badkamer was meer dan 20 jaar oud en daarmee was de normale afschrijvingstermijn verstreken. Volgens de gemeente gaat het dan om een algemeen gebruikelijke aanpassing die onder het groot onderhoud valt. Daarom moet de woningeigenaar hier zelf voor zorgen.

Wat algemeen gebruikelijk is, hoeft de gemeente op grond van de Wmo 2015 niet te vergoeden. Algemeen gebruikelijk zijn diensten, hulpmiddelen of maatregelen, zoals woningaanpassingen, die niet specifiek bedoeld zijn voor mensen met een beperking en die daadwerkelijk beschikbaar zijn. Daarnaast moeten de kosten betaalbaar zijn met een minimuminkomen.

De gemeente Eindhoven is daaraan voorbij gegaan door aan te nemen dat een badkamer na 25 jaar is afgeschreven en dat de vervanging van een badkamer dan algemeen gebruikelijk is. Het vervangen van het ligbad door een douche op medische gronden kostte in dit geval € 6.500,-. Dat is niet te betalen met een minimuminkomen. Dit betekent dat de aangevraagde woningaanpassing niet als algemeen gebruikelijk kan worden aangemerkt.

De gemeente was van mening dat de betrokken inwoner de aanpassing van de badkamer zelf kon betalen met een hypotheek op haar woning. Daarmee stelt de gemeente een financiële voorwaarde bij het verstrekken van een maatwerkvoorziening. De Wmo 2015 kent alleen de mogelijkheid om een eigen bijdrage op te leggen. Voor het stellen van een aanvullende financiële voorwaarde biedt de Wmo 2015 dus geen ruimte.

De rechtbank had de gemeente opgedragen de kosten van het vervangen van het ligbad door een douche te vergoeden. De Centrale Raad van Beroep laat deze uitspraak in stand. Het oordeel van de Centrale Raad van Beroep is in deze zaak een eindoordeel. Partijen kunnen tegen deze uitspraak dan ook geen hoger beroep instellen.

Trailer: nieuwe ontdekkingen in The Expanse 4

Voor seizoen 4 van The Expanse, dat vanaf volgende maand te zien is, is nu de eerste trailer vrijgegeven. Hierin is een glimp te zien van wat de bemanning van de Rocinante tegenkomt als ze voorbij de Ring Gate gaan.

The Expanse, gebaseerd op de boekenreeks van James S.A. Corey, startte in 2015 op de Amerikaanse tv-zender SyFy, die de serie na drie seizoenen annuleerde. Dit maakte de weg vrij voor Amazon om de serie over te nemen en een vierde seizoen te bestellen voor Prime Video. Dit heeft voor Nederlandse kijkers het neveneffect dat de eerste seizoenen, die op Netflix te zien waren, ook naar Prime Video zijn verhuisd, waar nu seizoen 1-3 beschikbaar zijn als opwarmertje voor het nieuwe seizoen.

Het vierde seizoen start met een nieuw hoofdstuk voor de bemanning van de Rocinante, met een missie voor de V.N. om nieuwe werelden te ontdekken voorbij de Ring Gate. De mensheid heeft toegang gekregen tot duizenden aarde-achtige planeten die ervoor zorgen dat er spanningen ontstaan tussen de naties van de verschillende planeten. Ilus is de eerste van deze nieuwe planeten, die rijk is aan natuurlijke grondstoffen maar ook gekenmerkt wordt door ruïnes van een lang uitgestorven buitenaardse beschaving. Terwijl de Earthers, Martians en de Belters manoeuvreren om Ilus en zijn natuurlijke grondstoffen te koloniseren, zijn ze zich niet bewust van alle grotere gevaren die hun te wachten staan.

The Expanse 4 is op Amazon Prime Video te zien vanaf 13 december.

Voor de promotie van het nieuwe seizoen bouwde Amazon afgelopen juli tijdens Comic-Con International een stukje van de set van The Expanse na, waar bezoekers zelf konden ervaren hoe het is om in de wereld van The Expanse (en de series The Boys en Carnival Row) te leven. FOK! was daarbij en maakte een videoverslag, dat je nog even na kunt kijken:

Verkenning dreigingen uit buitenland voor volksgezondheid in Nederland

Globalisering maakt dat mondiale ontwikkelingen, zoals klimaatverandering, toenemende mobiliteit en technologische ontwikkelingen, steeds vaker dreigingen vormen voor de volksgezondheid in Nederland. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft in opdracht van het ministerie van VWS Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport een quickscan uitgevoerd om deze dreigingen op hoofdlijnen in kaart te brengen.

Belangrijke dreigingen van buitenaf zijn onder andere extreem weer door klimaatverandering en de aantasting van de leefomgeving, zoals lucht-, bodem- en waterverontreiniging. Ook wordt het steeds lastiger om bijvoorbeeld de kwaliteit te controleren van producten die buiten Nederland zijn geproduceerd, zoals medicijnen of nieuwe tabaksproducten. Verder kan de toenemende mobiliteit leiden tot meer (nieuwe) infectieziekten. In Caribisch Nederland is door de toenemende mobiliteit (immigratie en wegtrekkende hoogopgeleide jongeren) de vraag naar zorg groter dan het aanbod.

De quickscan levert meer zicht op de effecten van globalisering op onze volksgezondheid. Het ministerie van VWS wil deze quickscan gebruiken als startpunt voor verdere discussie over prioriteiten en om (interdepartementaal) beleid te ontwikkelen.

Politie zoekt getuigen van plofkraak in Alkmaar

De politie zoekt getuigen van een plofkraak op een geldautomaat aan de Wendelaarstraat in Alkmaar. Rond 03.15 uur kwam de melding bij de politie binnen. Buurtbewoners werden opgeschrikt door twee enorme knallen. Getuigen zagen dat twee daders er op een scooter vandoor gingen. Dit was in de richting van Heiloo.

De schade aan de automaat en het pand is flink. Agenten hebben de omgeving afgezet voor sporenonderzoek. Het is nog niet bekend of er geld is buitgemaakt. Ook getuigen die de laatste dagen opvallende dingen hebben gezien rond de Wendelaarstraat worden opgeroepen zich te melden. Zij kunnen contact opnemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Animal Rights ontdekt horrorstal - konijnen achtergelaten om te creperen

Eerder deze maand deed een Animal Rights onderzoeksteam een gruwelijke ontdekking in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. In een vervallen schuur achter een dichtgetimmerde woning aan de Driesstraat troffen zij de gemummificeerde lijken aan van vele tientallen konijnen die hoogst waarschijnlijk in hun batterij kooien zijn gecrepeerd. “Wij zien veel dierenleed voorbij komen uit de vee-industrie” zegt Els van Campenhout van Animal Rights, “maar dit is ook voor ons een zeldzame en wrede misdaad om mee geconfronteerd te worden.”

Omkomen van honger en dorst
Animal Rights heeft bij de politie aangifte gedaan. Het vermoeden bestaat dat de voormalige eigenaars van de konijnenfokkerij op een dag de deuren achter zich dicht getrokken hebben en de konijnen aan hun lot hebben over gelaten. “Omkomen van honger en dorst zonder ontsnappingsmogelijkheid moet voor onvoorstelbare paniek, stress en lijden gezorgd hebben,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. Een deel van de kooien bestaat uit zogenaamde voedster-kooien, waarin moederkonijnen hun jongen werpen. “Je moet er niet aan denken dat wanhoop deze moeders mogelijk tot kannibalisme heeft gedreven,” zegt Van Campenhout.

Gerechtelijke vervolging
Animal Rights verwacht van de politie dat de daders, ook al kan de misdaad van tien tot vijftien jaar terug dateren, opgespoord worden. Uitgezocht moet worden of deze mensen elders weer opnieuw begonnen zijn. “Het kan niet zo zijn dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het creperen van deze konijnen, ergens anders opnieuw hun terreur uitoefenen over andere dieren,” zegt Van Campenhout. “We verwachten van justitie dat deze mensen opgespoord en bestraft worden,” vervolgt ze. “We willen minimaal zien dat de verantwoordelijken een levenslang dierenhoudverbod krijgen opgelegd.”

Gruwelijke industrie
Zelfs zonder de excessen van Grimbergen is de konijnenhouderij volgens Animal Rights een vreselijke, wrede industrie. Konijnen lopen veelal op gaas in batterijkooien. Maar ook in het door de industrie bejubelde ‘parksysteem’ kunnen konijnen nooit naar buiten, zien nooit daglicht, lopen op plastic bodems met spleten, kunnen niet grazen of graven, zitten in onnatuurlijke groepsverbanden, leven in de ammoniak stank boven hun eigen keutels en urine, is het sterftecijfer en antibioticagebruik hoog, worden rammen en voedsters grotendeels in eenzame opsluiting gehouden, en worden deze seksueel geweld aangedaan bij het afnemen van sperma en kunstmatige inseminatie. Een ‘vleeskonijn’ wordt slechts 10 weken oud, een voedster misschien één jaar.

Animal Rights
Animal Rights roept de consument daarom op om de komende feestdagen konijn van het menu te laten en te kiezen voor vreedzame, plantaardige alternatieven.

FOK! Wat een weer: code geel voor bevriezing en dichte mist

Met uitzondering van het noordwestelijk kustgebied kan het vooral op lokale wegen plaatselijk glad zijn door bevriezing van natte weggedeelten. De gladheid zal in de loop van de ochtend verdwijnen. In het noorden en oosten van het land komt bovendien dichte mist voor met een zicht van minder dan 200 meter. In de loop van de ochtend zal de dichte mist verdwijnen.

In de noordoostelijke helft is er mist die in de loop van de ochtend geleidelijk over zal gaan in nevel en laaghangende bewolking, in het noordoosten kan de mist tot ver in de middag blijven hangen. Elders lossen de nevel en mistbanken vanochtend op en zijn er aanvankelijk zonnige perioden. In de loop van de dag breidt het gebied met lage bewolking zich uit over het westen en mogelijk ook het zuiden. Het wordt een kille dag met een maximumtemperatuur tussen de +2°C in hardnekkige mist tot maximaal 6°C daar waar de zon wat langer blijft schijnen. De zuidoostenwind wordt in de loop van de dag overal oostelijk en is zwak, op het IJsselmeer en aan de kust matig.

In de nacht naar donderdag is het in de noordelijke helft bewolkt en komt nevel en of mist voor. In het zuiden kan het breed opklaren en lokaal nevel voorkomen. De minimumtemperatuur ligt rond het vriespunt, in het noorden er net boven en in het zuiden er net onder. De wind blijft oostelijk en is in het binnenland zwak en op het IJsselmeer en in het westen matig.

Donderdagochtend begint in het noorden mistig. In de loop van de ochtend zal de mist optrekken maar het blijft wel grijs en nevelig. In het zuiden komt veel (hoge) bewolking voor en zal de zon ook nauwelijks te zien zijn. De maximumtemperatuur ligt rond 4°C. De wind komt uit het oosten tot zuidoosten en is zwak tot matig. (Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Charged spotte vandaag, zoals zoveel andere mensen, een regenboog
Charged spotte vandaag, zoals zoveel andere mensen, een regenboog

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Vooral meer moeders economisch zelfstandig

Steeds meer vrouwen hebben voldoende inkomen om in hun eigen levensonderhoud te voorzien. Bij vrouwen met een partner en minderjarige kinderen is het aandeel economisch zelfstandigen het sterkst gestegen, van 57 procent in 2011 naar bijna 65 procent in 2018. Dit meldt het CBS op basis van de nieuwste cijfers van m/v-stat, de databank van de Emancipatiemonitor.

In 2018 was 62 procent van alle niet-onderwijsvolgende vrouwen van 15 jaar tot AOW-leeftijd economisch zelfstandig. Dat wil zeggen dat ze met werken minimaal een inkomen verdienden op het niveau van bijstand voor een alleenstaande. In 2018 bedroeg die drempelwaarde 960 euro netto per maand.

Van de mannen was ruim 80 procent economisch zelfstandig. Het doorsnee jaarinkomen uit werk van mannen was 50.000 euro bruto en van vrouwen 31.000 euro. Het verschil ligt vooral aan de arbeidsduur. Mannen werken overwegend voltijds, vrouwen meestal in deeltijd.

Verschil tussen mannen en vrouwen wordt kleiner
Gedurende de economische crisis bleef het aandeel economisch zelfstandige vrouwen min of meer gelijk. Bij mannen was er een lichte daling, doordat zij vaker in bedrijfstakken werken die gevoelig zijn voor economische schommelingen. Sinds 2014 neemt de economische zelfstandigheid voor zowel mannen als vrouwen weer toe. Door de sterkere groei bij vrouwen is het verschil in economische zelfstandigheid tussen de seksen sindsdien afgenomen, al bedraagt dat verschil nog 18 procentpunt.

Ook stijging bij vrouwen zonder kinderen
De stijging van het aandeel economisch zelfstandigen onder vrouwen is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan vrouwen met een partner en minderjarige kinderen. Steeds meer moeders blijven (evenveel uren) werken na de geboorte van hun eerste kind, waardoor ze vaker economisch zelfstandig blijven.

De economische zelfstandigheid van samenwonende vrouwen zonder (thuiswonende) kinderen steeg eveneens, vooral bij 45-plussers. Een steeds groter deel van vrouwen in deze leeftijdsgroep werkt, bovendien maken ze gemiddeld meer uren. Bij mannen is het aandeel economisch zelfstandigen vooral onder 55‑plussers toegenomen. De toename hangt samen met het overheidsbeleid om doorwerken tot de AOW-gerechtigde leeftijd te stimuleren.

Vrouwen vaker dan mannen werkzaam zonder economisch zelfstandig te zijn
In 2018 waren bijna 1,8 miljoen vrouwen en 933 duizend mannen niet economisch zelfstandig. Voor een derde van deze vrouwen was werk weliswaar de belangrijkste inkomensbron, maar was het inkomen te laag om economisch zelfstandig te zijn. Van de mannen die niet economisch zelfstandig waren, werkte een kwart. Een nog groter deel van deze mannen was afhankelijk van een uitkering.

Ruim een vijfde van de economisch niet-zelfstandige vrouwen had geen eigen inkomen. Vrijwel altijd zijn dit gehuwde of samenwonende vrouwen die voor hun levensonderhoud afhankelijk zijn van hun partner.

Vooral meer moeders economisch zelfstandig
Vooral meer moeders economisch zelfstandig

150.000 zorgmedewerkers staken voor betere CAO

Een overweldigend aantal ziekenhuizen sluit vandaag de deuren voor niet-spoedgevallen tijdens de eerste landelijke ‘ziekenhuisstaking’. Honderden afdelingen, zoals operatiekamers, radiologie, verpleegafdelingen, facilitaire dienst en laboratoria, worden 24 uur lang gesloten voor niet-spoedeisende zaken. De actiebereidheid is groot: meer dan 90% van de Nederlandse ziekenhuizen en revalidatiecentra doen mee aan de stakingsdag.

150.000 medewerkers, verspreid over 119 locaties (83 ziekenhuizen, 32 poliklinieken, 4 revalidatiecentra) leggen die dag hun werk neer omdat ze boos zijn op de NVZ vanwege het uitblijven van een goede cao. In een groot deel van de ziekenhuizen worden ook (ludieke) acties gevoerd. Welke locaties meedoen aan de staking, is hier te zien.

Tijdens de landelijke stakingsdag van de ziekenhuismedewerkers op 119 locaties, zal ook per ziekenhuis een afvaardiging naar het Jaarbeursplein in Utrecht komen. Hier vertellen medewerkers hun verhaal, herhalen de vakbonden hun eisen en overhandigt FNV-voorzitter Han Busker aan NVZ-voorzitter Ad Melkert een petitie met duizenden steunbetuigingen voor de medewerkers in de ziekenhuizen.

Uitingen van ongenoegen in de zorg  (Foto: FOK!)
Uitingen van ongenoegen in de zorg (Foto: FOK!) 

Emissieloos OV stap dichterbij door 50 nieuwe waterstofbussen

Vijftig nieuwe waterstofbussen erbij in het openbaar vervoer. Die afspraak ondertekenen minister Stientje Van Veldhoven (Milieu en Wonen), gedeputeerde Floor Vermeulen (provincie Zuid-Holland) en gedeputeerde Fleur Gräper (provincie Groningen) vandaag. Alle 50 bussen rijden uiterlijk in 2021 door Groningen, Drenthe en Zuid-Holland. De eerste 20 van deze bussen zijn al besteld en vervoeren komend jaar de eerste reizigers. Met deze afspraak komt emissieloos openbaar vervoer weer een stap dichterbij. Dat is goed voor het klimaat en schone lucht. Daarbij geeft het rijden op waterstof een postieve impuls.

Waterstof
De inzet van 50 nieuwe waterstofbussen is belangrijk voor het verduurzamen van het vervoer in Nederland. Op dit moment rijden er in Nederland 8 waterstofbussen rond in het OV. Minister Stientje Van Veldhoven: “Heel goed nieuws dat er straks 50 bijkomen. Waterstof heeft echt de toekomst als het gaat om zware vervoersmiddelen als bussen en vrachtwagens. Ze hebben een grote actieradius, zonder het klimaat en de luchtkwaliteit te belasten. Nu zijn er nog weinig tankstations voor waterstof, maar dat is natuurlijk een kip-ei verhaal. Deze 50 bussen gaan straks allemaal tanken. Dat kan net het zetje in de rug zijn dat rijden op waterstof nodig heeft”.

Batterij-elektrische auto’s zijn geschikt voor kleinere afstanden. Met waterstof-elektrische voertuigen kun je op één tank afstanden boven de 400 kilometer afleggen, zonder uitlaatgassen te produceren. Dat geldt ook voor zware voertuigen, zoals bussen. De afname van waterstof door de bussen draagt bij aan de economische levensvatbaarheid van waterstoftankstations. Daarnaast kan de hiervoor ontwikkelde techniek later ook worden ingezet voor bijvoorbeeld vrachtwagens, schepen en treinen op waterstof. En zorgt het gebruik van waterstof voor minder belasting van ons elektriciteitsnetwerk.

Vijftig bussen in drie provincies
De samenwerkingsovereenkomst wordt vanmiddag symbolisch getekend op een waterstofbus, die geparkeerd staat op het busplatform bij Den Haag Centraal. Twintig van de vijftig waterstofbussen gaan daar ook daadwerkelijk in de buurt rijden, die worden ingezet in de provincie Zuid-Holland. “Wij hebben de ambitie Zuid-Holland goed bereikbaar te houden. Ook willen we op een innovatieve manier aan de slag gaan voor een beter klimaat. De komst van de waterstofbussen biedt mooie kansen om het Openbaar Vervoer in Zuid-Holland verder te verduurzamen”, vertelt gedeputeerde Floor Vermeulen.

Van de 50 bussen gaan er 20 rijden in de provincies Groningen en Drenthe. Deze bussen zijn besteld en ook de bijbehorende waterstoftankstations zijn aanbesteed. Er komen nog 10 extra bussen bij, die worden ingezet in de regio Emmen. Gedeputeerde Fleur Gräper: “Met het ondertekenen van deze afspraak geven we concreet invulling aan onze gezamenlijke ambitie om voorop te lopen bij de transitie van fossiele energie naar schone en hernieuwbare energie, in dit geval in de vorm van waterstof. De bussen en de waterstofvulpunten zijn voor ons een fundamentele bouwsteen in de waterstofeconomie van de toekomst. Ook 'Europa' geeft ons hierbij een belangrijke steun in de rug door ons aan te wijzen als eerste Hydrogen Valley van Europa en daar zijn we trots op.”

Samenwerking tussen Europese instellingen, de provincies Groningen en Zuid-Holland en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat maken de realisatie van dit project mogelijk. De EU draagt 7,5 miljoen euro bij, de provincies en het ministerie ieder 3,75 miljoen euro. De provincies dragen daarnaast ook financieel zorg voor de exploitatie van de bussen.

2030 hele OV emissievrij
In 2016 maakte het Rijk afspraken met opdrachtgevers in het openbaar vervoer dat na 2025 elke nieuwe bus uitstootvrij gaat rijden. Vanaf 2030 moeten alle bussen in het openbaar vervoer emissievrij rijden. Deze afspraken zijn bekrachtigd in het klimaatakkoord dat in juni van dit jaar werd gepresenteerd. Op dit moment rijden er zo’n 500 zero-emissie bussen in Nederland, veelal batterij-elektrisch. Dat aantal verdubbelt naar verwachting in 2020. Er zijn op dit moment acht waterstoftankstations in Nederland. Nog deze kabinetsperiode zijn dat er naar verwachting 20.

Politie schiet doorgedraaide man neer in Rotterdam

Dinsdagavond rond 22.30 uur gingen politiemensen naar een overlastmelding aan de Chinese Tuin in Rotterdam IJsselmonde. Een man ging aldaar volledig door het lint en keerde zich ook tegen de agenten. Zij zagen zich daarbij genoodzaakt te schieten.

De man is met spoed naar het ziekenhuis gebracht. Het is nog onduidelijk hoe zijn situatie is. Er is een plaats delict gemaakt en de politie onderzoekt het incident.

De EU en het klimaatakkoord van Parijs: het streven naar klimaatneutraliteit

De EU moet de langetermijndoelstelling voor klimaat aanpassen in 2020. Het Parlement wil ambitieuzere doelstellingen, maar willen de EU-landen klimaatneutraliteit bereiken vóór 2050?

COP25 in Madrid
Volgende week zal het Europees Parlement tijdens een plenaire vergadering stemmen over een resolutie om klimaatneutraliteit tegen 2050 vast te leggen als langetermijndoelstelling van het klimaatakkoord van Parijs. De stemming komt voorafgaand aan de COP25 VN-conferentie over klimaatverandering in december in Madrid.

Het klimaatakkoord van Parijs wil de opwarming van de aarde onder de 2°C houden en inspanningen doen om het maximum vast te leggen op 1,5°C. Dit om zware gevolgen van klimaatverandering te vermijden. Het akkoord is ondertekend door 194 landen en de Europese Unie. Alle EU-landen tekenen zelfstandig maar ze coördineren hun standpunten onderling en leggen gemeenschappelijke doelstellingen vast op Europees niveau met betrekking tot het verminderen van de C02-uitstoot.

Nationale doelstellingen voor de reductie van CO2-uitstoot
Om de doelstellingen van het klimaatakkoord van Parijs te kunnen halen, wordt van de EU-landen verwacht dat zij doelstellingen vastleggen voor hun klimaatinspanningen, elke vijf jaar en almaar strenger. Deze doelstellingen worden nationaal bepaalde bijdragen genoemd. Op het moment worden er updates en nieuwe doelstellingen verwacht van alle ondertekende partijen vóór 2020.

92% van Europeanen stemmen in dat de uitstoot van broeikasgassen moet verminderen tot een minimum, terwijl de overige uitstoot moet worden geneutraliseerd. Dit om een klimaatneutrale EU-economie te bereiken tegen 2020.

EU-klimaatdoelstellingen
De EU was de eerste grote economie die de doelstelling om CO2-neutraal te worden voorlegde, onder het klimaatakkoord van Parijs. De huidige doelstelling van de EU streeft naar het verminderen van de CO2-uitstoot tegen 2030 met 40%, in vergelijking met het niveau van 1990. Er is echter steeds meer druk om de ambitie te verhogen.

Volgens een IPCC-verslag over de opwarming van de aarde in 2018, moet de wereldwijde uitstoot netto nul bereiken vóór 2050, als we de doelstelling van 1,5 °C willen halen. Wereldwijde protesten door jongeren en schoolstakingen voor het klimaat - begonnen door de Zweedse activiste Greta Thunberg - en de Eurobarometer-enquête van 2019, bewijzen dat Europeanen bereid zijn om de klimaatdoelstellingen te verscherpen.

EU-leiders willen de EU-langetermijndoelstellingen betreffende klimaat bespreken tijdens de Europese top in december. Begin 2020 zal de EU een vernieuwde klimaatstrategie moeten inleveren aan de VN.

Luchtvaart stoot helft broeikasgas transportsector uit

In 2018 stootte de Nederlandse transportsector 26 miljard kilogram CO2-equivalenten aan broeikasgassen uit. Dat is bijna net zoveel als in 2012. De luchtvaart draagt daar 49 procent aan bij, het wegvervoer 21 procent. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers.

In 2018 stootte de Nederlandse transportsector 26 miljard kilogram CO2-equivalenten aan broeikasgassen uit. Dat is 12 procent van de totale broeikasgasuitstoot door de Nederlandse economie. Binnen de transportsector veroorzaakt de luchtvaart bijna de helft van broeikasgasemissies (49 procent), gevolgd door vervoer over water (zeevaart en binnenvaart) (26 procent) en vervoer over de weg (21 procent). Twee derde van de transportemissies valt buiten de scope van de klimaatdoelen voor Nederland, namelijk die van internationale lucht- en zeevaart.

Sinds 2010 zijn de broeikasgasemissies van de transportsector gestegen met 3 procent, terwijl de totale emissies van de Nederlandse economie in deze periode daalden met 8 procent. De emissies stegen met name in de luchtvaartsector, namelijk met 13 procent. Bij vervoer over water en over de weg daalde de uitstoot met respectievelijk 2 procent en 8 procent.

Berekening broeikasgasemissies Nederlandse economie
De broeikasgasemissies van de transportsector en de Nederlandse economie worden berekend volgens de richtlijnen van het System of Environmental Economic Accounts (SEEA), de zogenoemde milieurekeningen. De broeikasgasemissies door de Nederlandse economie bestaan uit de emissies die worden veroorzaakt door Nederlandse economische activiteiten en worden bepaald volgens de afbakening van de Nationale rekeningen, zodat ze direct consistent zijn met macro-economische gegevens, zoals het bruto binnenlands product. De broeikasgasemissies door de Nederlandse economie wijken af van de nationale broeikasgasemissies berekend volgens de richtlijnen van de International Panel on Climate Change (IPCC). Wel meegeteld bij beide totalen, maar geen onderdeel van de Nederlands transportsector, is de broeikasgasuitstoot door eigen vervoersbewegingen van huishoudens en transport dat wordt uitgevoerd door bedrijven die buiten de transportsector vallen.

Transportsector stoot veel broeikasgassen uit buiten Nederland
Een groot deel van de Nederlandse transportactiviteiten vindt plaats buiten Nederland. Hierdoor wordt 75 procent van de broeikasgassen uitgestoten in het buitenland. Voor vervoer over de weg is dat 30 procent, bij de binnenvaart 38 procent. Bij de zeevaart is 93 procent van de uitstoot buiten de Nederlandse territoriale wateren. De uitstoot door de luchtvaart is voor 95 procent buiten de Nederlandse landsgrenzen.

De transportsector is een emissie-intensieve bedrijfstak. Dit komt omdat bij transport veel motorbrandstoffen (benzine, diesel, lpg, stookolie, kerosine) worden gebuikt, waardoor CO2 vrijkomt. Met name de luchtvaart en het vervoer over water veroorzaken veel meer broeikasgassen per euro toegevoegde waarde dan gemiddeld in de economie.

De emissie-intensiteit van de transportsector daalde tussen 2010 en 2018 met 8 procent. Ter vergelijking, de emissie-intensiteit van de Nederlandse economie als geheel daalde in deze periode met 18 procent. In de luchtvaart is de emissie-intensiteit het meest gedaald, met 20 procent. De economische activiteiten van de luchtvaart gaan gepaard met steeds minder uitstoot, door onder andere een kleinere gemiddelde vliegafstand, verbetering van de brandstofefficiëntie en een hogere bezettingsgraad van vliegtuigen. De gemiddelde vliegafstand is verkort doordat het vervoer naar Europese bestemmingen sterker is toegenomen dan het intercontinentale vervoer. Ook in de zeevaart en binnenvaart is de emissie-intensiteit sinds 2010 gedaald, namelijk met 14 procent. Belangrijke oorzaken van deze daling zijn efficiëntere motoren en de inzet van steeds grotere schepen. Bij transport over de weg daalde de emissie-intensiteit met 17 procent.

Luchtvaart stoot helft broeikasgas transportsector uit
Luchtvaart stoot helft broeikasgas transportsector uit

Laatste reviews en specials
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
special
Random Pics van de Dag #1041
©FOK.nl e.a.