Magistrale Messi eist hoofdrol op in jubileumduel; spanning in Poule E

Barcelona heeft zich woensdagavond geplaatst voor de knock-outfase van de Champions League. Het elftal van trainer Ernesto Valverde won in het eigen Camp Nou met 3-1 van Borussia Dortmund en weet zich zodoende met de laatste groepswedstrijd nog voor de boeg reeds verzekerd van de eerste plaats in Groep F. Lionel Messi eiste met een doelpunt, twee assists én een vermeende schwalbe een hoofdrol op in zijn 700ste officiële wedstrijd voor Barcelona. In de andere wedstrijd in de poule won Internazionale met 1-3 van Slavia Praag, waardoor de Italianen net als Dortmund na vijf duels zeven punten hebben. Op de laatste speeldag speelt Inter voor eigen publiek tegen Barcelona, terwijl Dortmund het uitgeschakelde Slavia Praag ontvangt.

Barcelona - Borussia Dortmund 3-1
Frenkie de Jong begon bij Barcelona zoals gewoonlijk in de basis en kreeg ditmaal op het middenveld gezelschap van Sergio Busquets en Ivan Rakitic. Laatstgenoemde kende een onwennig begin en stond na amper twee minuten voetballen aan de basis van de eerste grote kans van de wedstrijd. Rakitic verspeelde de bal rond de middencirkel op kolderieke wijze, waarna Dortmund kon overnemen via Julian Brandt en Achraf Hakimi. Nico Schulz kreeg de bal uiteindelijk in het strafschopgebied voor de voeten, maar Marc-André ter Stegen voorkwam de vroege 0-1.

Het betekende een matige start voor Barcelona, maar de formatie van Valverde richtte zich vrij snel op. Dortmund werd van het kastje naar de muur gestuurd door de thuisploeg en keek bij rust uiteindelijk verdiend tegen een 2-0 achterstand aan. De score werd na precies 29 minuten voetballen geopend door Luis Suárez: de Uruguayaanse spits rondde na een fraaie pass van Messi koelbloedig af oog in goog met doelman Roman Bürki. Messi verdubbelde kort erna zelf de voorsprong voor Barcelona. De Jong onderschepte een pass van Mats Hummels, waarna de Nederlander Suárez aan het werk zetten. Die had op links oog voor Messi, waarna laatstgenoemde scoorde.

Smet op een verder probleemloze eerste helft voor Barcelona was het geblesseerd uitvallen van Ousmane Dembélé, nog voor de openingstreffer van Suárez was gevallen. Antoine Griezmann mocht zo alsnog zijn opwachting maken, nadat hij aanvankelijk genoegen moest nemen met een reserverol. Griezmann bewees halverwege de tweede helft zijn waarde voor Barcelona, door na schitterend voorbereidend werk van Messi de 3-0 op het scorebord te brengen. Messi had kort ervoor overigens een gele kaart gekregen vanwege een schwalbe. Jadon Sancho redde een kwartier voor tijd de eer voor Dortmund met een fraai schot vanbinnen de zestien.

Slavia Praag - Internazionale 1-3
In dezelfde poule boekte Internazionale de tweede zege in deze editie van de Champions League. Lautaro Martínez (twee keer) en Romelu Lukaku zorgden voor de Italiaanse goals tegen Slavia Praag. Door de zege staan Inter en Borussia Dortmund nu gelijk in punten in Poule F.

Spanning in Poule E
De tickets voor de knockout-fase van de Champions League zijn woensdagavond in Groep E nog niet verdeeld. Liverpool en Napoli hielden elkaar op Anfield op een gelijkspel, waardoor het verschil een punt blijft bedragen: tien om negen. FC Salzburg staat na de zege op KRC Genk op zeven punten en ontvangt Liverpool op de laatste speeldag: het eerste duel op Anfield eindigde in 4-3 en dus is een 1-0 zege voldoende. Napoli heeft met een thuiswedstrijd tegen de Belgen, die een schamel punt hebben, de makkelijkste opdracht op papier.

Liverpool - Napoli 1-1
Er was werk aan de winkel voor Liverpool na een slechte eerste helft. Het team van Jürgen Klopp, die Georginio Wijnaldum op de bank liet beginnen, kon amper voor gevaar zorgen en kwam na twintig minuten spelen op achterstand. Na een lange bal van Giovanni Di Lorenzo ontdeed Mertens zich middels een mogelijke overtreding van Virgil van Dijk en had hij een vrije doortocht richting het doel van Alisson, die geen antwoord had op de diagonale inzet van de Belg: 0-1. Liverpool had ook na de tegengoal moeite om ruimtes te vinden en kwam niet verder dan een kopbal van Van Dijk, recht in de handen van Alex Meret na een vrije trap, en een schotkans voor James Milner waarbij Meret op de juiste plek stond. Het was veelzeggend dat Klopp op de bon ging voor commentaar op de leiding.

In de tweede helft veranderde het spelbeeld niet: Liverpool moest het spel maken tegen een Napoli dat op de defensie én de voorsprong leunde. De ploeg van Ancelotti, die Hirving Lozano 72 minuten op het veld liet staan, kwam goed weg toen Kalidou Koulibaly op de doellijn een misstap van Meret kon goedmaken. Klopp koos voor de entree van Alex Oxlade-Chamberlain, ten koste van Joe Gomez, en zag Liverpool sterker worden. Na 65 minuten viel de gelijkmaker: na een corner van Miler kopte Dejan Lovren heerlijk raak. Tot meer was Liverpool echter niet in staat, ondanks dat Napoli alleen bij de goal van Mertens gericht op doel schoot, en zodoende wordt alles op de laatste speeldag beslist.

KRC Genk - FC Salzburg 1-4
De thuisploeg leek de eerste helft tegen FC Salzburg zonder schade door te komen, maar kort voor rust kwamen de Oostenrijkers snel op een comfortabele voorsprong. Een vrije trap van Dominik Szoboszlai belandde na 43 minuten spelen aanvankelijk in de muur, waarna hij in de rebound een op het oog ongevaarlijk schot in de rebound produceerde. Gaëtan Coucke had echter een matig antwoord op de inzet, waardoor Patson Daka van dichtbij kon binnen tikken. Twee minuten later was het andermaal raak voor Salzburg. Takumi Minamino werd bediend door Enock Mwepu en verschalkte Coucke met een diagonaal schot.

Twintig minuten voor tijd bracht Hee-Chan Hwang de beslissing in Genk, toen hij raak schoot op aangeven van Erling Braut Haaland. Mbwana Samatta deed in de slotfase nog iets terug namens de regerend kampioen van België, maar de schade werd desondanks nog erger. Haaland kreeg de bal enigszins gelukkig mee in het strafschopgebied en tekende voor zijn achtste Champions League-doelpunt, waarmee hij de eindstand op 1-4 bepaalde.