FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 17 november 2019

Debutant Tsitsipas wint ATP Finals na tiebreak

Tennisser Stefanos Tsitsipas heeft de ATP Finals op zijn naam geschreven. Dat was een knappe prestatie, want de jonge Griekse nummer zes van de wereld deed in de O2 Arena pas voor het eerst mee aan het eindejaarstoernooi.

In de finale speelde Tsitsipas tegen de als vijfde geplaatste Oostenrijker Dominic Thiem, die een eerste set zonder breaks in de tiebreak won. In set twee plaatste Tsitsipas gelijk twee breaks in de eerste twee servicegames van Thiem, wat hem de setwinst opleverde.

In het derde bedrijf opende Tsitsipas weer met een snelle break, maar Thiem sloeg terug. In de tiebreak werkte de Oostenrijker een 4-1 achterstand weg, maar Tsitsipas hield het hoofd koel en met drie opeenvolgende punten pakte hij het alsnog: 6-7 (6), 6-2, 7-6 (4).

De Fransen Pierre-Hugues Herbert en Nicolas Mahut pakten de titel in het dubbelspel, door de Zuid-Afrikaan Raven Klaasen en de Nieuw-Zeelander Michael Venus met 6-3, 6-4 te verslaan.

Zwolse basketballers houden koppositie vast, Feyenoord klopt Den Bosch

De basketballers van de Zwolse Landstede Hammers hebben de koppositie in de Dutch Basketball League vast kunnen houden. In eigen huis won de ploeg met 92-75 van ZZ Leiden, onder meer dankzij 20 punten van Noah Dahlman. De Zwolse landskampioenen staan bovenaan met een 8-1 record.

Nummer twee Feyenoord kreeg bezoek van Heroes Den Bosch en in een volgepakt Topsportcentrum in Rotterdam leverde dat een mooi duel op. Het ging lang gelijk op, maar in het laatste kwart trok Feyenoord de winst naar zich toe: 67-57, Jeroen van de List was met 18 punten de topschutter.

Donar trok van Groningen naar Amsterdam voor een duel met hekkensluiter Apollo. Dat ging nog verrassend lastig en de Amsterdammers hadden wel een kleine kans op hun tweede zege, maar die kwam er niet: de Groningers wonnen met 71-86 en staan zo net als Feyenoord op een 6-2 record.

De Den Helder Suns kregen tot slot visite van Basketbal Academie Limburg uit Weert en ook dat werd spannend. Pas in het laatste kwart konden de Suns zich los spelen en onder meer dankzij 19 punten van Michael Miller won Den Helder uiteindelijk met 72-67.

Toernooizeges voor Aranxta Rus en Lesley Pattinama-Kerkhove

Terwijl de topspeelsters van de WTA-tour verdienen van een welverdiende vakantie, wordt een niveau lager nog druk gespeeld. Vandaag viel er op het ITF circuit dubbel Nederlands succes te noteren. Aranxta Rus won het toernooi van Orlando. In de finale versloeg onze landgenote de Roemeense Irina Fetecau met 6-3 6-2. In Thailand won Lesley Pattinama-Kerkhove het toernooi van Hua Hin door met 6-3 6-4 van de Amerikaanse tiener Hurricane Tyra Black te winnen.

De overwinning van Aranxta Rus verdient een plek in de recordboeken. Het was de tiende zege van Rus op ITF niveau dit jaar. Nooit eerder wist een speelster in een jaar zoveel toernooien op dit niveau te winnen. Het ITF circuit is een niveau lager dan het WTA niveau waarop de topspeelsters actief zijn. Het prijzengeld op dit circuit varieert van 15.000 dollar tot 100.000 dollar, waarvan de winnaar zo'n 15% mag opstrijken. 

Ondanks de overwinning zal Rus twee plekken zakken op de WTA-ranglijst, naar de 101e plaats. Ze zit daarmee precies op de wip voor directe deelname aan de Australian Open in januari. De laatste rechtstreeks geplaatste speelster voor dit toernooi staat vaak rond de honderste plaats op de ranglijst.

Lesley Pattinama-Kerkhove boekte haar tweede toernooizege op rij, allebei in de Thaise badplaats Hua Hin. Door de overwinning keert Pattinama terug in de top 200. Op de nieuwe WTA ranglijst zal ze op de 190e plaats terug te vinden zijn.

Leclerc: "Vettel kiest een gat dat er niet echt is"

Ferrari-teamgenoten Charles Leclerc en Sebastian Vettel zorgden voor vuurwerk op baan bij de Grand Prix van Brazilië. De leiding van de Italiaanse renstal zal echter niet blij zijn met het soort vuurwerk, beide heren ging samen van de baan na een onderlinge aanrijding.

Leclerc begon zijn verhaal voor de microfoon van Ziggo Sport nog diplomatiek. "Je wil niet dat dit gebeurt binnen je eigen team. Ik wil mijn excuses aanbieden aan het team, want dit mag nooit gebeuren. Het was een goede race van mijn kant, maar het incident moeten we nog eens bekijken", zo lezen we op GPblog.nl.

Uiteindelijk gaf de Monegask nog wel zijn mening over het ongeluk. "Vettel kiest een gat dat er niet echt is, maar ik geef hem daar voldoende ruimte. Ik wist dat hij er zat, maar hij stuurt opeens in naar mijn kant. We zullen er dus als team naar moeten kijken, want dit mag niet gebeuren", aldus Leclerc.

Leclerc: "Vettel kiest een gat dat er niet echt is" (Pro Shots / Zuma Press)
Leclerc: "Vettel kiest een gat dat er niet echt is" (Pro Shots / Zuma Press)

Verstappen: "Ik heb veel lol gehad"

Max Verstappen heeft een goed weekend bekroond met de overwinning bij de Grand Prix van Brazilië. De Nederlander had veel lol onderweg en reed een prachtige race.

"Het was ongelofelijk. Ik heb veel lol gehad en het is geweldig om de race te winnen. Lewis was erg snel dus ik moest blijven pushen. Als team hebben we het geweldig gedaan. Lewis stopte elke keer één ronde eerder dan ik, dus we moesten onze stops perfect uitvoeren. Ik had twee keer een goede inhaalactie op hem, dus dat bracht ons steeds weer terug aan de leiding. Van daaruit kon ik de race controleren", aldus de Red Bull-coureur zo lezen we op Verstappen.nl.

"De eerste stop hadden we iets beter voor kunnen bereiden. Ik kwam achter Lewis de baan op, dus ik pushte voluit in mijn outlap om dicht achter hem te zitten. Lewis had een beetje verkeer, dus dat kwam voor mij perfect uit. In de laatste bocht wist ik dat ik Charles Leclerc in moest halen, anders was Lewis weg. Ik remde heel laat en kreeg net de DRS. Het vermogen ging vol open. We wisten dat we het hele weekend een goede topsnelheid hadden en ik denk dat Lewis mij niet had verwacht, want hij reageerde heel laat. Ik was erg blij dat ik er voorbij kon komen. Vervolgens ging de stint heel goed. We hadden dezelfde snelheid en hij kon niet dichterbij komen", zo ging Verstappen verder in zijn terugblik op de race.

De Nederlander raakte de leiding van de wedstrijd weer kwijt tijdens de safetycar periode, maar het bleek onderdeel van een slim plan zo vertelde Verstappen. "Toen de safetycar naar buiten kwam, heeft het team een goede strategische keuze gemaakt om te wisselen naar de zachte banden. Met de herstart vertrok Hamilton heel vroeg, dus dat kwam goed uit voor mij. Het was een super mooie actie en hij liet mij ook leven gelukkig. Toen hadden we nog een gevecht in bocht vier, maar ook hier kwam ik goed uit."

Dankzij het uitvallen van de Ferrari's staat Verstappen er in de WK-stand ook weer uitstekend voor. "We staan nu derde in het kampioenschap met elf punten voorsprong, terwijl we veertien punten achter lagen toen we hier kwamen, dus dat is ook heel goed en natuurlijk proberen we dat nu ook vast te houden."

Verstappen: "Ik heb veel lol gehad" (Pro Shots / Zuma Press)
Verstappen: "Ik heb veel lol gehad" (Pro Shots / Zuma Press)

Price prolongeert op superieure wijze titel Grand Slam of Darts

Gerwyn Price heeft zijn titel op de Grand Slam of Darts met succes geprolongeerd. In de finale werd Peter Wright met 16-5 omver geblazen. 

In de eerste sessie wist Wright de schade nog te beperken door met een 3-2 achterstand de pauze in te gaan. Een versnelling van Price met twee twaalfdarters en een 88-finish zorgde ervoor dat The Iceman zijn voorsprong uitbreidde naar 7-3. Met een 75-finish en een elfdarter kwam Wright nog even terug tot 7-5, waarna Price de turbo indrukte. Een elfdarter, 130-finish en twee veertiendarters hielpen Price aan een 13-5 voorsprong, waarna hij met een twaalfdarter en een 59 check-out op één leg van de overwinning wist te komen.

In de 21ste leg kreeg de darter uit Wales zijn eerste matchdarts, maar die werden gemist. Wright pakte zijn zesde leg, waarna Price een leg later het alsnog afmaakte via dubbel vijf voor de titel.  Price kwam tot een gemiddelde van bijna 108, waar Wright 92 liet noteren. Qua finishes lagen ze dicht bij elkaar. Het was 54% tegenover 51% in het voordeel van Wright. Price speelde zondagmiddag in de halve finales nog tegen Michael van Gerwen. 

Gerwyn Price wint de Grand Slam of Darts. (PRO SHOTS/Niels Boersema)
Gerwyn Price wint de Grand Slam of Darts. (PRO SHOTS/Niels Boersema)

Van Gerwen kwam 4-1 achter. Hij maakte wel één break achterstand ongedaan, maar Price liep vervolgens uit naar een 7-4-voorsprong. Mede dankzij een finish van 124 knokte Van Gerwen zich terug tot 9-9, maar in de volgende leg werd hij opnieuw gebroken. Price behield daarna zijn voorsprong, breidde die uit naar 15-11 en stond daarna nog één leg af. The Iceman boekte zo zijn eerste overwinning in twintig partijen op de Nederlander.

Het gemiddelde van Van Gerwen was weliswaar hoger dan dat van Price (101,91 tegenover 100,73), maar de Brabander was een stuk minder trefzeker op zijn dubbels (35,29 tegenover 53,33 procent). . Wright was in de andere halve finale met 16-11 te sterk voor Glen Durrant, de wereldkampioen bij de BDO.

Volgend weekend is het volgende darttoernooi. De Players Championship Finals. De beste 64 darters van de vloer strijden in Minehead om de eindzege. Het is het op één-na-laatste darttoernooi van Raymond van Barneveld. 

F1: Uitslag Grand Prix van Brazilië

Max Verstappen heeft de Grand Prix van Brazilië op zijn naam geschreven. De Nederlander zegevierde met de Red Bull op Interlagos na een zeer enerverende race. Verrassende nummer twee was Pierre Gasly met de Toro Rosso, voor Carlos Sainz. Lewis Hamilton kwam als derde over de meet, maar kreeg een straf vanwege een aanrijding met Alexander Albon in de voorlaatste ronde.

Verstappen startte vanaf poleposition en was meteen goed vertrokken, gevolgd door Hamilton die na de start Sebastian Vettel pakte. Charles Leclerc moest na zijn gridstraf vanaf plek veertien komen, maar dat belette de Monegask niet om met de Ferrari snel naar voren te komen. Van achteraan de grid reed Carlos Sainz snel naar een vijftiende plek.

Vooraan pakte Verstappen snel twee seconden voorsprong op Hamilton die hierna de afstand gelijk hield. Iets verder naar achteren waagde Daniel Ricciardo een te optimistische inhaalactie op Kevin Magnussen en tikte de Haas bij bocht vier in de rondte. De Australiër werd hiervoor bestraft door de wedstrijdleiding.

Hamilton gooide na achttien ronden de knuppel in het hoenderhok door als eerste te pitten, een ronde later gevolgd door Verstappen. De Nederlander zag dat Williams de bolide van Kubica er voor gooide en verloor hierdoor kostbare tijd. Hij kwam achter Hamilton op de baan, maar de Brit werd ook opgehouden, waardoor het gat snel dicht was. Hamilton passeerde de nog niet gestopte Leclerc, een bocht later gevolgd door Verstappen. De Nederlander gaf daarna op het rechte stuk alles en wist met een fraaie inhaalactie Hamilton bij bocht 1 te passeren. Op dat moment leidde Vettel voor Valtteri Bottas en Albon.

Het leidende drietal haalde snel hierna nieuw rubber, waarna Verstappen de eerste plek weer overnam. De Nederlander breidde zijn marge ten opzichte van Hamilton snel uit naar drie seconden. Beide coureurs consolideerden hierna, omdat het gat met nummer drie Vettel tien seconden was. In de 42e ronde kwam Hamilton opnieuw binnen, snel gevolgd door Verstappen. De Brit verkleinde hierdoor de marge naar anderhalve seconde. Beiden kwamen vlak achter Vettel terecht die snel hierna ook de pits opzocht.

Hamilton begon aan te dringen bij Verstappen, maar de Nederlander gaf geen krimp. Te meer omdat er na 53 ronden een safety car volgde. De Mercedes van Bottas gaf de geest en kon niet meteen weggehaald worden. Red Bull maakte van de gelegenheid gebruik om Verstappen opnieuw te pitten naar zacht, terwijl Mercedes Hamilton buiten liet. Dit gaf de Brit weliswaar de leiding, maar hij reed op oudere banden die ook nog eens een compound harder waren.

Bij de herstart ging Hamilton laat op het gas, maar Verstappen had dat goed in de gaten en de Nederlander pakte in bocht 1 buitenom de leiding. Daarachter greep Albon plek drie van Vettel. Dit zorgde ervoor dat de Ferrari's met elkaar in de clinch gingen en na 64 ronden passeerde Leclerc Vettel. De Duitser sloeg snel terug, maar beiden raakten elkaar op het rechte stuk voor bocht vier. De Ferrari's moesten hierna met schade opgeven en een nieuwe safety car was het geval. Mercedes besloot Hamilton ditmaal wel te pitten.

Het gaf Verstappen de leiding voor Albon en de verrassende Gasly die na een puike race op het podium beland was, voor Hamilton en Sainz. Na de herstart barstte het geweld direct weer los. Hamilton pakte plek drie en ging op jacht naar meer. In de voorlaatste ronde keek de Brit bij Albon, maar kwam ruim tekort om de Thai te passeren en tikte de Red Bull in de rondte. Hierdoor vond Gasly zich terug op plek twee.

Na 71 enerverende ronden werd Verstappen afgevlagd als eerste, voor Gasly en Hamilton. De Brit mocht naar het podium, maar moest deze plek na een vijf seconden straf inleveren. Dit gaf plek drie aan Sainz, voor Kimi Räikkönen, Antonio Giovinazzi, Ricciardo, Hamilton, Lando Norris, Sergio Perez en Daniil Kvyat.

Uitslag

# Coureur Team Tijd
1 M. Verstappen Red Bull 1:33:14.678
2 P. Gasly Toro Rosso +6.077
3 C. Sainz Jr. McLaren +8.896
4 K. Räikkönen Alfa Romeo +9.452
5 A. Giovinazzi Alfa Romeo +10.201
6 D. Ricciardo Renault +10.541
7 L. Hamilton Mercedes +11.139
8 L. Norris McLaren +11.204
9 S. Pérez Racing Point +11.529
10 D. Kvyat Toro Rosso +11.931
11 K. Magnussen Haas +12.732
12 G. Russell Williams +13.599
13 R. Grosjean Haas +14.247
14 A. Albon Red Bull +14.927
15 N. Hulkenberg Renault +18.059
16 R. Kubica Williams +1 ronde
DNF S. Vettel Ferrari +6 ronden
DNF C. Leclerc Ferrari +6 ronden
DNF L. Stroll Racing Point +6 ronden
DNF V. Bottas Mercedes +20 ronden


Coureursstand

# Coureur Team Punten
1. Lewis Hamilton Mercedes 387
2. Valtteri Bottas Mercedes 314
3. Max Verstappen Red Bull 260
4. Charles Leclerc Ferrari 249
5. Sebastian Vettel Ferrari 230
6. Pierre Gasly Toro Rosso 95
7. Carlos Sainz Jr. McLaren 95
8. Alex Albon Red Bull 84
9. Daniel Ricciardo Renault 54
10. Sergio Perez Racing Point 46
11. Lando Norris McLaren 45
12. Kimi Räikkönen Alfa Romeo 43
13. Nico Hülkenberg Renault 37
14. Daniil Kvyat Toro Rosso 35
15. Lance Stroll Racing Point 21
16. Kevin Magnussen Haas 20
17. Antonio Giovinazzi Alfa Romeo 14
18. Romain Grosjean Haas 8
19. Robert Kubica Williams 1
20. George Russell Williams 0


Constructeursstand

# Team Punten
1 Mercedes 695
2 Ferrari 479
3 Red Bull 366
4 McLaren 121
5 Renault 83
6 Racing Point 65
7 Toro Rosso 64
8 Alfa Romeo 35
9 Haas 28
10 Williams 1

FOK! sportfoto-onderschrift week 46

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is SiGNe met het volgende onderschrift: "Budget inkrimpen OK maar dit gaat toch wat te ver!"

De opgave van deze week:

Memphis Depay is druk bezig met zijn training bij het Nederlands Elftal, wat is hij hier aan het doen? (Pro Shots / Erik Pasman)
Memphis Depay is druk bezig met zijn training bij het Nederlands Elftal, wat is hij hier aan het doen? (Pro Shots / Erik Pasman)

Miedema helpt Arsenal aan zege voor recordaantal toeschouwers

Mede dankzij een doelpunt van Vivianne Miedema heeft Arsenal vandaag in de FA Women's Super League een 0-2 overwinning geboekt op Tottenham Hotspur. North London Derby trok vandaag 38.262 toeschouwers, een record in de Engelse vrouwencompetitie. Het vorige record stond met 31.213 toeschouwers op naam van de derby tussen Manchester United en Manchester City op 7 september.

Arsenal kwam in de wedstrijd in de 67e minuut op voorsprong dankzij aanvoerder Kim Little. In de 82e minuut verdubbelde Miedema de voorsprong. Het betekende al haar dertiende doelpunt in tien duels dit seizoen voor de club uit Londen. Bij Arsenal speelde verder Daniëlle van de Donk ook de hele wedstrijd mee, Jill Roord viel kort voor tijd nog in. Siri Worm, de Nederlandse linksback van Spurs, werd in de 83ste minuut gewisseld.

Chelsea gaat in de competitie aan de leiding met 16 punten, Manchester City staat tweede met 15 punten. Ook Arsenal heeft 15 punten maar een net iets minder doelsaldo.

Wiegman: "Mannen kunnen 'klootzak' zeggen en daarna een biertje drinken"

Sarina Wiegman is sinds januari 2017 bondscoach van de Nederlandse damesploeg en boekte sindsdien grote successen. De Oranje Leeuwinnen werden in 2017 Europees kampioen en legden afgelopen zomer op het WK in Frankrijk beslag op een zilveren medaille. Wiegman is gelukkig als bondscoach van de Nederlandse dames, maar zou in de toekomst ook best als trainer in de Eredivisie voor mannen willen werken.

"Ik zou daar wel over nadenken. Maar ik zit nu bij de Oranje vrouwen, waar ik het naar mijn zin heb en dat wil ik voorlopig zo houden. Maar op het moment dat zo'n situatie zich aandient, dan zou ik dat wel overwegen, want ik wil heel graag in het voetbal willen werken", vertelt de vijftigjarige Wiegman zondagochtend desgevraagd in het televisieprogramma Goedemorgen Oranje van FOX Sports .

Wiegman denkt wel dat een mannenploeg een andere aanpakt nodig heeft. "De dynamiek van een vrouwengroep is anders dan die van een mannengroep. Mannen zijn rechttoe rechtaan. Ze kunnen 'klootzak' tegen elkaar zeggen en daarna een biertje met elkaar drinken."

"Bij vrouwen blijft dat veel langer hangen. Je moet daar vervolgens met elkaar over in gesprek om het uit te spreken. Wat ik fijner vind? Het is geweldig als je met ambitieuze mensen en topspelers werkt. Dat doe ik nu. Daarnaast werk ik met een staf waar specialisten in zitten en daar ben ik heel blij mee."

Wiegman heeft als bondscoach van de Oranje Leeuwinnen nog een contract tot en met de Olympische Spelen van 2020 in Tokio. Ze is met de KNVB in onderhandeling over het verlengen van die verbintenis, zo verklapt ze. "Ik heb geen clausule in mijn contract, maar als dat zo zou zijn, zou ik het hier ook niet zeggen", voegt de bondscoach eraan toe.

Nieuwe aanhoudingen in zaak verdwijning Johan van der Heyden

In het onderzoek naar de sinds zondag 2 juni 2019 spoorloos verdwenen Belgische loodgieter Johan van der Heyden (56), dat de Nederlandse politie samen met de Belgische collega’s en het Openbaar Ministerie uitvoert, zijn in de afgelopen dagen drie aanhoudingen verricht.

In de loop van vrijdag 15 november jongstleden werden twee minderjarige jongens aangehouden die met de verdwijning te maken zouden kunnen hebben. Omdat deze verdachten minderjarig zijn, is de politie erg terughoudend met het geven van identiteitsinformatie. Hun woonplaats en leeftijden worden dan ook niet bekend gemaakt.

In de nacht van afgelopen zaterdag 16 op zondag 17 november werd ook nog een 30-jarige verdachte aangehouden in een woning in Hoogerheide wegens mogelijke betrokkenheid bij de zaak. Deze 30-jarige verdachte heeft geen vaste woon- of verblijfplaats en is aangehouden door een arrestatieteam. Alle verdachten zijn ingesloten en worden verhoord door rechercheurs.

Op het moment van deze drie aanhoudingen zijn op verschillende locaties zoekingen gedaan. Tijdens die zoekingen zijn diverse goederen in beslag genomen.

Onlangs werden in Steenbergen en omgeving ook diverse (buurt)onderzoeken gedaan. Door die onderzoeken heeft de politie nieuwe informatie binnengekregen. Eén van de tips die bij de politie binnenkwam ging over de witte bus van Johan van der Heyden, een Peugeot Boxer. Deze bus zou aan de Schansdijk in Steenbergen hebben gestaan voordat hij, leeg, werd aangetroffen in Den Bosch.

De aanhoudingen van de afgelopen dagen brengt het totaal aantal verdachten dat is aangehouden in deze zaak op zes. Vijf verdachten zitten vast in Nederland; drie mannen en twee vrouwen. In België zit één vrouw vast voor mogelijke betrokkenheid bij de zaak.

De Hoofdofficier van Justitie in Breda looft een beloning van 15.000 euro uit in het onderzoek naar de verdwenen Johan van der Heyden. Dit geldbedrag is voor de persoon die het onderzoeksteam de informatie geeft die leidt tot de oplossing van dit ernstige misdrijf.

Nieuwe aanhoudingen in zaak verdwijning Johan van der Heyden (Afbeelding: Federaal Parket België)
Nieuwe aanhoudingen in zaak verdwijning Johan van der Heyden (Afbeelding: Federaal Parket België)

Duel FC Den Bosch - Excelsior ontsierd door racistische spreekkoren, Cambuur en Eagles maken geen fout

Het duel tussen FC Den Bosch en Excelsior is zondagmiddag geëindigd in een 3-3 gelijkspel. Vanwege racistische spreekkoren door een deel van de Bossche aanhang gericht aan Excelsior-speler Ahmed Mendes Moreira werd de wedstrijd door scheidsrechter Laurens Gerrits korte tijd stilgelegd.

Eerder op de middag won Go Ahead Eagles met 0-2 van Telstar. Elmo Lieftink opende vlak na rust de score. In de blessuretijd gooide Julius Blick de wedstrijd definitief in het slot. Door de overwinning stijgen de Eagles naar de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Koploper SC Cambuur won met 3-1 van Almere City. Met twee doelpunten en een assist was Jamie Jacobs de matchwinnaar.

Mars Schreeuw om Leven door Utrecht

Zaterdag liepen circa tienduizend mensen een stille mars door Utrecht, die startte en eindigde bij de Jaarbeurshallen. De christelijke organisatie Schreeuw om Leven wil met de jaarlijks terugkerende mars aandacht vragen voor abortus, waar ze fel op tegen zijn. De stichting vindt dat het ongeboren leven beschermd dient te worden en wil uitdragen dat er voldoende alternatieven zijn voor abortus. 

Voorafgaand aan de mars werden de aanwezigen toegesproken door Kees van Helden, directeur Schreeuw om Leven, Abby Johnson, hoofdkarakter film Unplanned, Kees van der Staaij, fractieleider SGP, Gert-Jan Segers, fractieleider ChristenUnie,  Diederik van Dijk, directeur NPV - Zorg voor het leven (woordvoerder Platform Zorg voor het Leven) en Jos Leijenhorst, directeur Pro-Life zorgverzekeringen. Tevens deed een vrouw die abortus had ondergaan haar verhaal.  

Er waren langs de route ook wel wat tegengeluiden te horen, maar die waren lang niet zo overweldigend als het aantal deelnemers aan de mars. 

Ik was er bij en keek er naar. Ik vroeg me serieus af of de mensen die meeliepen ook tegen abortus zouden zijn als het gaat om jonge kinderen die misbruikt worden en daardoor zwanger raken, of als een studente verkracht wordt en daardoor zwanger is geraakt. Want je kunt wel stellen dat de ongeboren vrucht er niet om gevraagd heeft om gedood te worden, maar je kunt ook stellen dat de ongeboren vrucht er evenmin om heeft gevraagd om uberhaupt verwekt worden. En dan is het dus aan de draagster ervan om te beslissen of zij de vrucht wil houden ja of nee.

Want hoewel er inderdaad voldoende alternatieven zijn, zoals het kind na de geboorte af te staan ter adoptie, is het voor vrouwen die verkracht zijn al traumatisch genoeg. Die moet je geen extra trauma willen bezorgen door hen te dwingen de zwangerschap uit te dragen en vervolgens het kind van haar verkrachter aan een ander af te staan. 

Prolife-demonstratie in Utrecht
Prolife-demonstratie in Utrecht

Prolife-demonstratie in Utrecht
Prolife-demonstratie in Utrecht

Prolife-demonstratie in Utrecht
Prolife-demonstratie in Utrecht

Prolife-demonstratie in Utrecht
Prolife-demonstratie in Utrecht

Prolife-demonstratie in Utrecht
Prolife-demonstratie in Utrecht


Hockeysters Den Bosch aan kop na gelijkspel SCHC

Den Bosch heeft de koppositie in de Livera Hoofdklasse Dames overgenomen van SCHC. De Bossche hockeysters waren in eigen huis met 7-0 te sterk voor het gepromoveerde HGC, terwijl SCHC voor eigen publiek niet verder kwam dan een 1-1 gelijkspel tegen Kampong. Oranje-Rood voorkwam op het nippertje een puntendeling met Victoria. Het werd in Eindhoven 2-1.

Amsterdam - Pinoké (3-1)
Dankzij de derde overwinning op rij kroop Amsterdam naar de derde plaats op de ranglijst in de Livera Hoofdklasse Dames. Pinoké werd in de burenruzie in het Amsterdamse Bos met 3-1 verslagen. Dat was voor de Steekneuzen de eerste nederlaag na drie zeges op rij. Met twee doelpunten had Felice Albers een groot aandeel in de overwinning van Amsterdam. De andere treffer kwam op naam van Michelle Fillet. Frances Westenberg had vlak voor rust Pinoké nog op gelijke hoogte gebracht.

Den Bosch - HGC (7-0)
Den Bosch profiteerde van het puntenverlies van SCHC en nam de koppositie weer over in de Livera Hoofdklasse Dames. In eigen huis werd HGC met ruime cijfers aan de kant gezet: 7-0. Frédérique Matla maakte drie doelpunten, maar miste ook een strafbal. Noor Omrani was twee keer succesvol. De andere treffers kwamen op naam van Sanne Koolen en Lieke Hulsen. HGC incasseerde de elfde nederlaag op rij. Dat overkwam eerder ook Klein Zwitserland (2011-2012) en Push (2015-2016). Met nul punten blijft de ploeg uit Wassenaar hekkensluiter.

Hurley - Bloemendaal (2-2)
Bloemendaal pakte na vier nederlagen op rij eindelijk weer eens een punt. In het Amsterdamse Bos knokte de ploeg zich knap terug van een 2-0 achterstand. Voor Hurley is het alweer het vijfde gelijkspel van het seizoen. In de stand staat Hurley nu achtste met een voorsprong van drie punten op Bloemendaal.

Laren - HDM (3-2)
Na vijf duels zonder overwinning pakte Laren eindelijk weer eens de volle buit. hdm werd met 3-2 verslagen. In het eerste kwart bouwde Laren een 2-0 voorsprong via treffers van Lisanne de Lange en Mila Muyselaar. Muyselaar zette ook de 3-1 op het bord, nadat Imme van Es de ruststand op 2-1 had bepaald. Pien van Nes bracht de spanning toch terug, maar hdm kon de vijfde nederlaag van het seizoen niet voorkomen.

Oranje-Rood - Victoria (2-1)
Oranje-Rood had zondagmiddag de handen vol aan Victoria. Na twee doelpuntloze kwarten zette Lisa Scheerlinck de Eindhovense formatie op voorsprong uit een strafcorner. Bente van Dijk maakte acht minuten later, eveneens uit een corner, gelijk. Die stand bleef tot vlak voor tijd op het scorebord staan. Marlena Rybacha zorgde ervoor dat de drie punten in Eindhoven bleven. De Poolse pushte raak uit een strafcorner.

SCHC - Kampong (1-1)
SCHC verspeelde door het 1-1 gelijkspel tegen Kampong de koppositie in de Livera Hoofdklasse Dames. Yibbi Jansen maakte uit een strafcorner vlak voor rust gelijk, nadat Malou Pheninckx Kampong al na zeven minuten op voorsprong had gezet.

Nederland verliest op EK curling van Duitsland

Het Nederlandse curlingteam heeft op het EK curling verloren van Duitsland. In het Zweedse Helsingborg was de eindstand 6-4.

De nederlaag tegen de oosterburen is het tweede verlies in drie wedstrijden. De ploeg van bondscoach Shari Leibbrandt verloor zaterdag met 4-0 van Zwitserland en won met 8-5 van Engeland.

Op maandag volgt in de ochtend een confrontatie met Europees kampioen Schotland en 's middags is regerend wereldkampioen Zweden de tegenstander.

Topper onbeslist in Hoofdklasse hockey, Kampong en Amsterdam verliezen

De topper in de Hoofdklasse hockey tussen Bloemendaal en Rotterdam kende geen winnaar. Op de tiende speeldag eindigde het duel op ‘t Kopje in 1-1. De hockeyers van Kampong en Amsterdam leden een dure nederlaag. Kampong ging op de eigen Klapperboom onderuit tegen Oranje-Rood: 1-3. Amsterdam liet zich verrassen door Tilburg, dat voor eigen publiek met 1-0 won. Den Bosch blijft goed meedraaien in de top na de 3-1 zege op Pinoké.

Bloemendaal - Rotterdam (1-1)
Bijna had Bloemendaal de overwinning in de tas. Na twee doelpuntloze kwarten zette Yannick van der Drift de Mussen op voorsprong. Maar in de slotminuut voorkwam Kane Russell met een rake strafcorner een nederlaag voor Rotterdam. Het betekende pas het tweede puntenverlies voor de landskampioen, die op de ranglijst nog steeds een voorsprong van drie punten heeft op Rotterdam.

Den Bosch - Pinoké (3-1)
Met twee keer een 3-1 overwinning kende Den Bosch een zeer succesvol dubbelweekend. De 3-1 zege op Pinoké, dat na een klein kwartier nog wel op voorsprong kwam, was alweer de zevende overwinning van het seizoen. Hierdoor blijft Den Bosch derde op vijf punten van koploper Bloemendaal. De nederlaag aan de Oosterplas maakte een einde aan een reeks van twee zeges op rij voor Pinoké.

HGC - Almere (5-1)
Almere kwam net als zaterdag tegen Kampong op voorsprong, maar slaagde er opnieuw niet in die voorsprong vast te houden. Nog voor rust boog HGC die achterstand om in een voorsprong, die het na rust uitbouwde naar 5-1. Daarmee revancheerde de ploeg uit Wassenaar zich van de 7-3 nederlaag tegen Amsterdam zaterdag in het Wagener Stadion. Met nog een inhaalduel op het programma staat HGC vierde op zeven punten van koploper Bloemendaal. Almere blijft hekkensluiter met slechts een punt.

Hurley - Klein Zwitserland (1-2)
In de onderste regionen van de Hoofdklasse Heren boekte Klein Zwitserland een belangrijke overwinning. Concurrent Hurley werd in het Amsterdamse Bos met 2-1 verslagen. Hiermee maakten de Steenbokken een einde van een reeks van zes duels zonder overwinning. Bovendien passeerde Klein Zwitserland op de ranglijst Hurley, dat de derde nederlaag op rij leed.

Kampong - Oranje-Rood (1-3)
In de andere topper van de dag bezorgde Oranje-Rood Kampong de eerste thuisnederlaag (1-3) van het seizoen. Daarmee kwam een einde aan een reeks van zestien ongeslagen duels van Kampong. Met twee rake strafcorners had Mink van der Weerden een belangrijk aandeel in de zege van de Eindhovenaren, die door de zege de plekken die recht geven op deelname aan de play-offs in het vizier houden. Kampong blijft Oranje-Rood in de stand voor met slechts een punt, maar ook met een duel minder gespeeld.

HC Tilburg - Amsterdam (1-0)
Na de demonstratie tegen HGC op zaterdag volgde voor Amsterdam zondagmiddag de ontnuchtering. Op bezoek bij Tilburg werd met 1-0 verloren. Het was de eerste zege van Tilburg sinds de fusie in 2011 op Amsterdam. Jaïr van der Horst maakte de enige en dus ook historische treffer. De drie punten waren zeer welkom voor Tilburg dat een plekje steeg naar positie tien op een punt achterstand van Klein Zwitserland. Amsterdam gaat aan kop van het rechterrijtje met vijftien punten uit tien duels.

Meedogenloosheid China in strijd tegen separatisme gelekt

Honderden pagina's gelekte interne overheidsdocumenten onthullen hoe de massale hechtenis van Oeigoeren en andere minderheden in Xinjiang voortkwam uit richtlijnen van de Chinese leider, Xi Jinping. "Toon absoluut geen genade in de strijd tegen terrorisme, infiltratie en separatisme", zo lezen de documenten.

Oeigoeren zijn islamitische inwoners met een Turkse achtergrond, die voornamelijk in de Chinese autonome regio Xinjiang wonen. In totaal zijn er ongeveer elf miljoen Oeigoeren in China, die al jaren strijden voor vrijheid van religie. Inmiddels heeft de regering in China al meer dan een miljoen moslims in gevangenkampen zitten, of 'heropvoedingskampen' zoals zij deze noemen.

Volgens de documenten zou Xi in 2014 opgeroepen hebben tot het heropvoeden van moslims, enkele weken nadat Oeigoerse extremisten een aanslag op een treinstation hadden gepleegd waarbij 31 doden vielen. Xi riep niet op tot het vormen van kampen, maar vroeg de partijgenoten een 'vorm van dictatuur' op te dringen.

Het Verenigd Koninkrijk werd gezien als een slecht voorbeeld, 'waar mensenrechten boven het veiligheid werd gesteld'. Xi zag de Verenigde Staten ten tijden na de moslimaanslag op de Twin Towers als voorbeeld: War on Terror.

Kinderen van gestrafte ouders
Een van de meest veelzeggende documenten is een script voor lokale functionarissen in Turpan in het zuiden van Xinjiang om te gebruiken wanneer de kinderen van 'gestrafte ouders' terug naar huis reizen voor de schoolvakanties. Veel van de beste studenten van Xinjiang gaan naar een universiteit buiten de regio in andere Chinese provincies.

Ambtenaren kregen de opdracht om studenten zodra ze thuiskwamen te onderscheppen en uit te leggen dat hun ouders waren blootgesteld aan religieus extremisme en 'speciaal onderwijs' ontvingen om hun gedachten van 'gewelddadige terroristische gedachten' te bevrijden.

Zodra de gezinsleden doorvroegen waarom de ouders niet terug naar huis mochten aangezien het slechts een training was, antwoordden de ambtenaren dat de ouders 'ziek' waren. "Vrijheid is alleen mogelijk als dit 'virus' in hun denken is uitgeroeid en ze in goede gezondheid verkeren", aldus het script. "Vergelijk het met een verkoudheid. Die kan je negeren, in de hoop dat het vanzelf overgaat, maar je loopt de kans dat het vele malen verergert."

Onwillige ambtenaren
Niet alle ambtenaren wilden meewerken met het interneren van Oeigoeren. Alleen al in 2017 werden meer dan twaalfduizend onderzoeken gestart naar onwillige ambtenaren. Zo werden ambtenaren veroordeeld tot gevangenisstraffen voor het moedwillig vertragen van 'de strijd tegen separatisme'.

Voetbalsters PSV laten punten liggen in Friesland

De voetbalsters van PSV hebben uit bij sc Heerenveen met 1-1 gelijkgespeeld. Ondanks het puntenverlies blijft de Eindhovense club koploper in de Eredivisie.

In de 38e minuut bracht Tiny Hoekstra Heerenveen op een 1-0 voorsprong. Na ruim een uur spelen werd het gelijk door een doelpunt van kersvers international Katja Snoeijs. PSV staat met twintig punten na acht speelronden aan de leiding, Ajax volgt op vier punten achterstand. De vrouwen van FC Twente staan derde.

'Joe Biden moet doodgeknuppeld worden'

Noord-Korea is niet zo'n fan van de Democratische Amerikaanse presidentskandidaat Joe Biden. In een bericht op de site van de Pyongyang Times, een van de staatskranten aldaar, weet men hem uit te maken voor een hondsdolle hond.

Biden heeft ogenschijnlijk ooit eens iets over Noord-Korea gezegd wat níet helemaal lovend was, niet zo vreemd gezien het feit dat een snoeihard regime daar de leiding heeft, en daar is men niet zo blij mee. "Hij heeft de brutaliteit om slecht te spreken over het leiderschap van de Democratische Volksrepubliek Korea", briest men.

Volgens het dictatoriale sufferdje zit Biden in de laatste fase van dementie en daar is maar één oplossing voor: "Het lijkt erop dat de tijd voor hem is gekomen om dit leven te verlaten." Er wordt niet echt om de kern van de zaak heen gedraaid: "Hondsdolle honden als Biden kunnen veel mensen pijn doen als ze maar rond mogen rennen. Ze moeten doodgeknuppeld worden, voor het te laat is."

Met een weinig verkapte doodsbedreiging richting een Amerikaans politicus lijkt het een vrij logische stap dat de Amerikanen voorlopig in elk geval geen diplomatie zullen bedrijven met het land van Kim Jong-un, hoewel het nog opvallend stil is vanuit het Witte Huis.

Gidey verbetert wereldrecord in de Zevenheuvelenloop

Letesenbet Gidey heeft zondag in de Zevenheuvelenloop een nieuw wereldrecord op de 15 kilometer gelopen. Op het parcours rondom Nijmegen kwam de Ethiopische tot een tijd van 44.20 en was daarmee ruim een minuut sneller dan het oude record.

Het oude record van 45.37 stond sinds 2017 op naam van Joyciline Jepkosgei. Onder mooie weersomstandigheden was de 21-jarige Gidey, die op het WK atletiek in Doha tweede werd op de 10.000 meter, ruim sneller.

De wedstrijd bij de mannen werd gewonnen door Stephan Kissa. De 23-jarige Oegandees finishte in een tijd van 41.49. Edwin Kiptoo uit Kenia werd tweede. Op de derde plaats eindigde zijn landgenoot Moses Koech.

Ferrari pakt eerste MotoE-titel

Matteo Ferrari heeft de allereerste titel gepakt in de MotoE, de dit jaar geïntroduceerde raceklasse met elektrische motoren. Op het circuit van Valencia werd zondag de zesde en laatste race van het eerste seizoen gereden.

Hector Garzo eindigde zaterdag als tweede, maar werd wegens een te lage bandendruk gediskwalificeerd. Ferrari schoof zo op naar de derde plek en vertrok zondag vanaf de tweede stek met twintig punten voorsprong op Bradley Smith, de enige die hem nog van de eerste MotoE-titel af kon houden.

Joshua Hook kende vanaf de tiende plek een zeer sterke start, maar schoof onderuit en nam ook Xavier Simeon mee. Voorin had Smith na zijn kopstart een gat geslagen naar polesitter Eric Granado, die Ferrari, Alex de Angelis en Mike di Meglio achter zich aan had. De kampioenschapsleider zag De Angelis vrij snel binnendoor komen, maar ook plek vier was nog voldoende voor de Italiaan om de titel te pakken.

Garzo was de volgende die naar voren kwam: hij ging niet alleen voorbij Ferrari, maar pakte ook De Angelis. Voorin werd in de laatste ronde hard gevochten: Granado zette zijn machine binnendoor bij Smith, die een bocht later terugsloeg en ook weer terug werd gepakt. De Brit probeerde het in de laatste bocht nog eens, maar ging te wijd en Granado kon zijn tweede opeenvolgende zege pakken.

Garzo eindigde als derde, voor De Angelis en Ferrari, die zich daarmee verzekerde van de eerste MotoE-titel ooit.

Blondin wint massastart, Schouten zilver

De massastart voor vrouwen, het laatste onderdeel bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Minsk, is gewonnen door Ivanie Blondin. De Canadese, die gisteren brons pakte op de 3.000 meter, was als eerste over de meet.

Irene Schouten eindigde als tweede, voor de Italiaanse Francesca Lollobrigida. Melissa Wijfje werd zesde.

Volgende week zijn de volgende wereldbekerwedstrijden, dan in het Poolse Tomaszów Mazowiecki.

Nuis wint 1.500m, Krol derde

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in Minsk heeft Kjeld Nuis de 1.500 meter voor mannen op zijn naam geschreven. De wereldrecordhouder reed naar 1.46,22.

Denis Yuskov werd tweede door in een rechtstreeks duel wereldkampioen Thomas Krol te verslaan. (1.46,45 om 1.46,49) Patrick Roest, die vrijdag de 5.000 meter won, werd vijfde in 1.47,37. Marcel Bosker eindigde als achtste in 1.47,53.

Eerder vandaag was Koen Verweij de snelste in de B-groep. Verweij kwam in 1.47,71 over de finish.

MotoGP-coureur Zarco hard onderuit gekegeld, Lorenzo's carrière voorbij

In Valencia het MotoGP-seizoen tot een einde gekomen. De slotrace werd opgeschrokken door een raar ongeluk en was bovendien ook een race van afscheid: drievoudig wereldkampioen MotoGP Jorge Lorenzo reed zijn laatste Grand Prix.

Jack Miller pakte bij de start vanaf de derde plek de leiding, maar polesitter Fabio Quartararo sloeg gelijk terug. Alex Rins knalde van de achtste naar de derde plek, voor Andrea Dovizioso en de wat matig vertrokken wereldkampioen Marc Marquez. Quartararo sloeg voorin een voorzichtig gaatje, Marquez reed als een mes door de warme boter naar voren en opende de achtervolging op de Franse rookie.

Na een handvol ronden zat Marquez bovenop het achterwiel van Quartararo en met een stevige actie zette de Spanjaard zijn Honda binnendoor en er voorbij. Halverwege ging Danilo Petrucci onderuit, terwijl in het achterveld MotoGP-debutant Iker Lecuona en Johann Zarco ogenschijnlijk flink hard tegen de vlakte waren gegaan, waarbij de Spaanse tiener zich in de grindbak over Zarco ontfermde.

Bij de herhaling bleek wat er aan de hand was: Petrucci schoof onderuit, Zarco leek daar wat van geschrokken te zijn en viel ook, waarna hij opstond...en van achteren hard onderuit gekegeld werd door de KTM van de ook gevallen Lecuona. Zarco werd logischerwijze naar het medisch centrum overgebracht, maar dat gebeurde wel met een scooter, waarop te zien was dat hij verder in elk geval wel redelijk in orde was.

Voorin kon Quartararo het tempo van Marquez net niet bijhouden, terwijl Miller daar niet ver vandaan een vrij eenzame race reed; Dovizioso en Rins kwamen niet echt in de buurt. Marquez werd niet meer bedreigd en sloot af met zijn twaalfde zege van het jaar, voor Quartararo en Miller.

Lorenzo kwam - ietwat geholpen door de vele valpartijen - als dertiende over de streep en sloot zijn fantastische, maar helaas door blessures geplaagde carrière op het achterwiel af.

Obama waarschuwt socialisten in eigen partij

Voormalig Amerikaans president Barack Obama heeft tijdens een fondsenwerfavondje in Washington zijn socialistische partijgenoten opgeroepen om een toontje lager te zingen. Hij waarschuwde hen niet te ver naar links in het politieke spectrum op te schuiven met hun beleidsvoorstellen.

"Het Amerikaanse volk wil niet dat we het hele systeem afbreken en vanaf de grond opnieuw opbouwen, of een sociale revolutie starten", bekritiseert de voorganger van huidig president Donald Trump voornamelijk de ulra-linkse presidentskandidaten Bernie Sanders en Elizabeth Warren.

Obama adviseerde hen om zich vooral niet te laten leiden door 'bepaalde extreemlinkse Twitterfeeds'. "Zelfs als we onszelf uitdagen en durf leggen in onze visie, moet deze ook geworteld blijven in de realiteit", aldus de Democraat.

Verder waarschuwde Obama dat 'de activistische vleugel van onze partij' de Democratische kandidaten niet zou moeten dwingen beleid voor te stellen dat vooral gematigde en onafhankelijke kiezers kan vervreemden van de partij.

Zowel Republikeinen als Democraten zien in deze boodschap, aan toekomstige geldschieters voor Democratische kandidaten tijdens de komende presidentsverkiezingen, steun voor de gematigde Joe Biden.

Democratische kandidaten proberen elkaar de laatste tijd de loef af te steken met het ene cadeautje na het andere. In beslag nemen van wapens, minimumloon van 15 dollar per uur, geen studieschulden meer, met als klapper The Green New Deal, een 93 biljoen dollar kostende serie maatregelen die de wereld moet redden van een apocalyptische klimaatopwarming.

Drugsrijder is auto kwijt na achtervolging

Nadat agenten een automobilist een stopteken gaven vanwege het rijden met een hoge snelheid, volgt er een achtervolging door Oosterhout. De bestuurder bleek onder invloed te zijn van drugs en werd aangehouden.

Zaterdagavond 16 november zagen agenten rond 21.00 uur een automobilist met hoge snelheid rijden op de Keiweg. Nadat zij de 21-jarige Oosterhouter een stopteken gaven, besloot hij nog harder weg te rijden. Hierop volgt een korte achtervolging door het centrum van Oosterhout.

In de Mathildastraat stopt de auto en neemt de bestuurder de benen. Na wederom een korte achtervolging, ditmaal te voet, weten agenten de man aan te houden. Op het bureau heeft hij een speekseltest moeten doen, hieruit bleek dat hij onder invloed was van drugs. Tevens bleek dat hij een ongeldig rijbewijs had en dus niet mocht rijden.

Hij heeft een rijverbod gekregen en zijn auto is inbeslaggenomen.

Coach Noord-Ierland kapittelt gedrag Oranje-duo en arbiter Marciniak

Noord-Ierland speelde zaterdag met 0-0 gelijk tegen Nederland. Een plek bij de eerste twee landen in Groep C is daardoor niet meer mogelijk voor de ploeg van bondscoach Michael O'Neill. Steven Davis had in de eerste helft een uitgelezen mogelijkheid om te scoren, maar miste de penalty. O'Neill beweert dat de spelers van Oranje zijn pupil uit zijn concentratie haalden.

Nadat scheidsrechter Szymon Marciniak een strafschop had gegeven na een handsbal van Joël Veltman, klaagden veel spelers van Nederland bij de arbiter over zijn besluit. "Geen twijfel dat dit invloed op hem had. Het bracht twijfels in zijn hoofd", zegt de bondscoach van Noord-Ierland in gesprek met de BBC over de misser van de middenvelder.

"Er is niets ergers dan daar te staan en penalty te moeten nemen. Een speler wordt dan nerveus. Hij (de scheidsrechter, red.) had bij die situatie beter moeten handelen."

O'Neill wijst met de beschuldigende vinger onder anderen naar Virgil van Dijk. De verdediger van Liverpool leidde de klaagzang en was lange tijd in gesprek met de arbiter.

"Van Dijk was erg mondig en ging tegen de scheidsrechter in. Wanneer hij (de scheidsrechter, red.) eindelijk gereed is om de penalty op te zetten, laat hij de doelman (Jasper Cillessen, red.) uit zijn doel komen om te protesteren om de een of andere reden. Het had zeker invloed op Steven. Hij had volgens mij nog geen penalty gemist in de tijd dat ik bondscoach ben."

Bowe wint 1.000m, Ter Mors tweede

De 1.000 meter voor vrouwen op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden in het Wit-Russische Minsk is gewonnen door Brittany Bowe. De Canadese verbeterde met 1.15,35 bovendien het baanrecord dat op naam stond van Marrit Leenstra.

Jorien ter Mors, die na een jaar afwezigheid dit seizoen haar rentree maakt, werd tweede in 1.15,94, net daarachter werd Yekaterina Shikhova  (1.15,96) derde. Ook de andere Nederlandese vrouwen deden het goed. Jutta Leerdam (1.16,00) werd vierde, Letitia de Jong (1.16,15) vijfde.  Ireen Wüst (1.16,58) en Antoinette de Jong (1.16,60) werden zevende en achtste.

Arisa Go won eerder vandaag de 1.000 meter in de B-groep. De Japanse reed een tijd van 1.17,45.

Kim Jun-ho wint 500m, Ntab derde

Op de slotdag van de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Wit-Russische Minsk heeft Kim Jun-ho de 500 meter voor mannen gewonnen. De Zuid-Koreaan klokte een tijd van 34,87.

Gao Tingyu eindigde als tweede in 34,91. Dai Dai Ntab was drie duizendste langzamer en werd derde. Kai Verbij reed in 35,10 naar de vijfde tijd. Ronald Mulder (35,44) en Lennart Velema (35,53) vielen buiten de top tien.

De 500 meter in de B-groep werd eerder vandaag gewonnen door Laurent Dubreuil. De Canadees klokte een tijd van 35.37.

Binder en KTM sluiten Moto2-avontuur af met winst en gaan op naar MotoGP

Motorfabrikant KTM heeft met een zege afscheid genomen van de Moto2. Op het circuit van Valencia won Brad Binder de laatste race van het jaar, waarmee hij het Moto2-avontuur van zichzelf en zijn team - KTM stopt met de Moto2, Binder gaat met het merk naar de MotoGP - op prachtige wijze afsloot.

Jorge Martin kende vanaf de tweede plek een sterke start en nam de leiding, voor Thomas Lüthi, Binder, polesitter Jorge Navarro, Luca Marini en Xavi Vierge. Lüthi nam de leiding al snel over, want Martin maakte een foutje en viel een paar plekken terug.

Na een paar ronden hadden Lüthi, Binder en Navarro een gaatje naar de rest, aangevoerd door een duellerende Stefano Manzi en Martin. Binder deed even een aanval op de koppositie, maar Lüthi sloeg dat af en verwees de Zuid-Afrikaan weer naar de tweede plek.

Bij het ingaan van de laatste ronde was Binder er toch in geslaagd de koppositie over te nemen en dit keer sloeg hij een gaatje naar Lüthi, Navarro en de aangesloten Manzi. Binder werd niet meer bedreigd en won, voor Lüthi en Navarro, die Manzi achter zich hield.

De FOK! verkiezingen 2019 zijn van start gegaan!!

FOK! Verkiezingen 2019 van start

FOK! is jarig en dat vieren we een jaar lang uitgebreid in ons JUBileum-forum. Uiteraard horen daar ook verkiezingen bij. In dit topic kun je je lijstje posten wie jij de beste of liefste user vindt. Ook kun je kwijt wie de grootste roddelaar, zuiger of  juist het meest behulpzaam is. Dat lijstje kun je heel eenvoudig maken door de namen in te vullen op deze website, en dan de html code naar het topic te kopieren. 

De spelregels

STEMMEN
• Vul de lijst gemakkelijk in op de volgende pagina: https://verkiezingen.fokcrew.nl/.
• Post het resultaat in dit topic!
• De slowchatreeks vind je hier! 

Stemmen kan tot en met zondag 15 december 2019.
Promoot dit topic en deze verkiezingen bij je FOK!vrienden!

• Je hoeft niet alles in te vullen, alleen invullen wat je boeiend vindt is prima.
• Vul één naam per award in. Anders telt je stem niet mee.
• Je kunt je stem/nominatie natuurlijk wijzigen. Geef even een seintje wanneer je dat hebt gedaan (met een post in het topic).
• Stemmen op jezelf heeft geen nut, deze stemmen worden genegeerd.
• Onzinstemmen (stemmen op 1 persoon bij alle awards bijvoorbeeld) worden genegeerd.
• Iedereen mag meedoen, en je mag op iedereen (behalve jezelf) stemmen.
• Stemmen op users die #ANONIEM zijn geworden worden genegeerd.

UFC: druk avondje voor jury

De uitsmijter van MMA-gala UFC Fight Night 164 tussen Jan Blachowicz en Ronaldo Souza was niet wat de vechtfans ervan verwachtten. Zoals bij alle sporten is het nooit gegarandeerd dat alle gevechten vermakelijk zullen zijn, maar voor de vechter gaat het er uiteindelijk om de wedstrijd te beëindigen met je hand omhoog.

Blachowicz wist na een teleurstellend gevecht de jury aan zijn kant te krijgen. Jacare was teleurgesteld. "Elke keer als het spannend is en het een beslissing wordt, verlies ik. Gegarandeerd.", daarbij een belangrijke les in vechtsport naast zich neerleggend: 'never leave it to the judges'.

Jacare (26-8 MMA, 9-5 UFC) debuteerde in het lichtzwaargewicht, eigenlijk ingegeven door het feit dat zijn succesvolle middengewichtcarrière hem nooit tot die begeerde titelstrijd bracht. Direct mocht hij tegen topvechter Blachowicz (25-8 MMA, 8-5 UFC) die in juli nog voormalig kampioen Luke Rockhold in de tweede ronde knockout sloeg.


Blachowicz trapt Jacare (Foto: Alexandre Schneider/Zuffa LLC via Getty Images)

Jacare en Blachowicz gingen voorzichtig van start, met de Pool die met lage beentrappen Jacare probeerde pijn te doen. De Braziliaan probeerde Blachowicz tegen het hek vast te zetten, om zo punten te scoren. Drie lange ronden was dit het recept. Ook het publiek begon uit verveling maar met hun mobiele telefoon te spelen, wat weer prachtige sfeerbeelden in de arena Ginasio do Ibirapuera in Sao Paulo opleverde.

Dat was dan ook het mooiste van de vijfentwintig minuten. Ronde vier nam Blachowicz het initiatief over en de laatste twee ronden was hij de meest actieve, alsof Jacare moeite had om de volle vijf ronden met dat extra gewicht rond te lopen. Enigszins verrassend verloor de thuisvechter.


Jacare doet wat terug (Foto: Alexandre Schneider/Zuffa LLC via Getty Images)

Blachowicz was duidelijk tevreden. "Voor mij is dit prima, deze overwinning." Zijn roep om een titelstrijd lijkt een loze, zeker na dit teleurstellend optreden zal de UFC-directie hem niet belonen. Toch riep de Pool überkampioen Jon Jones op om de uitdaging aan te nemen. "Een titelstrijd, ik ben er klaar voor. Nog een jaar of drie voordat ik ermee stop. Het moet nu gebeuren."

Wi je meepraten over MMA of de UFC in het algemeen? Bezoek dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC Fight Night 164 en daarna nog wat hoogtepunten:
Jan Błachowicz verslaat Ronaldo “Jacare” Souza na jurybesluit (47-48, 48-47 x2)
Mauricio “Shogun” Rua vs. Paul Craig eindigt onbeslist (29-28, 28-29, 28-28)
Charles Oliveira verslaat Jared Gordon na knockout (stoten, ronde 1)
Andre Muniz verslaat Antonio Arroyo na jurybesluit (30-27 x3)
Wellington Turman verslaat Markus Perez na jurybesluit (30-27 x3)
James Krause verslaat Sergio Moraes na knockout (stoten, ronde 3)
Ricardo Ramos verslaat Eduardo Garagorri na opgave (verwurging, ronde 1)
Francisco Trinaldo verslaat Bobby Green na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Randy Brown verslaat Warlley Alves na opgave (verwurging, ronde 2)
Douglas Silva de Andrade verslaat Renan Barão na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Ariane Lipski verslaat Isabella de Padua na jurybesluit (30-26 x2, 29-27)
Tracy Cortez verslaat Vanessa Melo na jurybesluit (30-27 x2, 29-28) 

16-jarigen doen gooi naar macht in Moto3-race met zware crashes

De laatste Moto3-race van het seizoen heeft op het circuit van Valencia flink wat chaos opgeleverd. Olie, zware crashes en 16-jarige jochies die om de winst vochten, het seizoen werd bepaald niet op saaie wijze afgesloten.

Jubilaris Andrea Migno mocht bij zijn 100e race van pole vertrekken, maar moest zijn plekje gelijk inleveren bij Marcos Ramirez. Die kon een gat slaan naar een door Migno en Sergio Garcia aangevoerd groepje, omdat Jaume Masia vanaf plek twee onderuit ging en de rijders achter hem ophield.

Het duurde niet lang voor Ramirez pas op de plaats moest maken: de rode vlag werd gezwaaid nadat een machine brandend op het asfalt lag. In de herhaling bleek dat Carlos Tatay onderuit was gegaan, waarna twee man vol tegen hem aan reden. Dennis Foggia ging ook tegen de vlakte nadat hij vol op een andere machine knalde en met name de Italiaan leek er niet best aan toe - hoewel gelukkig wel bij bewustzijn.

Na een vrij lange onderbreking kon de race dan eindelijk (weer) beginnen, waarbij Ramirez weer de leiding nam, maar nu met Migno in zijn kielzog. Een groepje van zes man reed zich los, met verder ook nog Tatsuki Suzuki, Garcia, de hopelijk geen olie meer lekkende Aron Canet en de Tsjechische rookie Filip Salac.

Kersvers wereldkampioen Lorenzo Dalla Porta ging in de achtervolgende groep onderuit en Alonso Lopez, Tony Arbolino en John McPhee reden er bovenop, waarbij de race dit keer wel gewoon door kon gaan. Ondertussen werd de kopgroep bijna vergezeld door de pas 16-jarige Xavier Artigas, die zijn allereerste Grand Prix reed nadat hij het Moto3-WK bij de junioren als derde afsloot.

Met een handvol ronden te gaan pakte de jonge Artigas brutaal de leiding over van Garcia, eveneens pas zestien jaren jong. Nog vijf man waren over bij het ingaan van de slotronde, Ramirez en Canet waren afgehaakt. Migno leek even op weg te zijn naar de winst, maar Garcia kwam er in de slotbocht voorbij en wist de race in zijn thuisprovincie te winnen, voor Migno en de sensationele debutant Artigas.

Democraat Edwards wint gouverneursverkiezing Louisiana

Afgelopen nacht heeft de zittende gouverneur John Bel Edwards de verkiezing voor het gouverneursschap van Louisiana gewonnen. Nadat alle stemmen waren geteld had de democraat een voorsprong van 40.000 stemmen op zijn republikeinse uitdager Eddie Rispone. Het is een nieuwe tegenslag voor de republikeinse partij, die twee weken geleden de gouverneursrace in Kentucky en de meerderheid in het congres van Virginia verloor.

John Bel Edwards werd vier jaar geleden gekozen als gouverneur in Louisiana, een staat in het diepe zuiden van de Verenigde Staten met een traditioneel overwegend republikeins stemmende bevolking. Edwards heeft zich hard gemaakt voor het op orde brengen van de staatsbegroting en het uitbreiden van Medicaid, een programma dat zorg verleent aan ouderen, mensen met een laag inkomen en gehandicapten. Ook pleit hij voor het verhogen van het minimumloon. Zijn uitdager, Eddie Rispone, is een zakenman zonder bestuurlijke ervaring die zich in de campagne hard maakte voor het uitvoeren van Trumps beleid in Louisiana, met name het hard aanpakken van immigratie.

In een open verkiezing op 12 oktober, een zogeheten jungle election, haalden Rispone en Edwards de meeste stemmen, maar omdat geen van beide kandidaten de benodigde 50% haalde was een run-off verkiezing noodzakelijk. Deze won de democraat met 774.000 tegen 734.000 stemmen.

Voor de democraten is het een nieuwe opsteker. Nadat eerder deze maand Andy Beshear de gouverneursverkiezing in Kentucky won, blijkt het ook in het diepe zuiden mogelijk om verkiezingsresultaten te boeken. Ook biedt de overwinning de democraten een plaats aan tafel bij het hertekenen van kiesdistricten in 2021. In dit typisch Amerikaanse fenomeen, gerrymandering genaamd, mogen winnaars van verkiezingen zelf de kiesdistricten opnieuw tekenen. Dit wordt doorgaans gedaan op een manier die zo gunstig mogelijk voor de winnende partij uitpakt en is voer voor constante juridische gevechten.

Meer goed nieuws voor de democraten is dat de trend dat de 'suburbs' democratisch stemmen aanhoudt. Suburbs zijn de buitenwijken van steden waar overwegend bovenmodaal verdienende en hoger opgeleide blanke stemmers wonen. De laatste decennia stemmen suburbs overwegend republikeins, maar sinds de midterm-verkiezingen in 2018 is landelijk een trend zichtbaar dat deze groep stemmers de overstap naar de democraten maakt. In de verkiezing in Louisiana kozen de buitenwijken van de grootste steden New Orleans en Baton Rouge in meerderheid voor Edwards.

Voor de republikeinse partij en president Trump is het verlies van Rispone pijnlijk. Trump won Louisiana in 2016 met twintig punten voorspring op Hillary Clinton en met de winst van dit gouverneursschap werd rekening gehouden. De partij stortte miljoenen in de campagne van Rispone en Trump is meermaals naar Louisiana afgereisd om campagne te voeren met Rispone.

Vanuit democratische hoek is er ook kritiek op Edwards. De gouverneur is voorstander van vrij wapenbezit en tegenstander van abortus. Een ander standpunt zou in het diepe zuiden van de Verenigde Staten echter gelijk staan aan politieke zelfmoord.

Schiphol met duizenden klimaat-sms'jes bestookt

Een actie waarbij Greenpeace oproept tot het sturen van sms'jes naar Schiphol, is volgens de milieuorganisatie een succes. De laatste weken zijn er ruim 10.000 berichten naar de luchthaven verstuurd waarin wordt gevraagd wanneer er een klimaatplan verschijnt. Ieder sms'je wordt via een spraakbericht opgelezen zodra een medewerker de telefoon opneemt.

Greenpeace vindt 'dat het afgelopen moet zijn met de uitzonderingspositie van Schiphol in het klimaatbeleid.' De actie gaat nog een maand door tot een grote manifestatie die op 14 en 15 december op de luchthaven wordt gehouden. 'Een protest in festival-sferen in het hart van de vervuiler.'

Een Schiphol-medewerker die de telefoon opneemt krijgt de volgende boodschap te horen. 'Hallo, met _____! We zitten midden in een klimaatcrisis, maar Schiphol wil nóg meer groeien en vervuilen. Dit kan echt niet. Daarom doe ik mee met deze actie van Greenpeace. Komen jullie snel met een klimaatplan?!'

De milieuorganisatie vindt dat de sms'jes geoorloofd zijn. 'Misschien heeft Schiphol last van de telefoontjes, maar dat valt in het niet bij de overlast die door deze grote vervuiler wordt veroorzaakt', aldus campagneleider Dewi Zloch van Greenpeace.

Beachvolleyballers Brouwer/Meeuwsen in finale in Mexico

Beachvolleyballers Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen hebben zich geplaatst voor de finale van het sterkbezette World Tour-toernooi van Chetumal in Mexico.

In de groepsfase won het duo hun twee wedstrijden, waarna de Duitsers Nils Ehlers en Lars Flüggen eraan moesten geloven. In de kwartfinales waren ze na een mooi duel te sterk voor Robin Seidl en Philipp Waller uit Oostenrijk (21-18, 19-21, 15-11) en in de halve finales werden de Amerikanen Trevor Crabb en Tri Bourne met 21-15, 21-13 overtuigend geklopt. In de finale spelen Brouwer en Meeuwsen zondag tegen Trevor's broer, voormalig partner en huidig rivaal Taylor Crabb en diens partner Jacob Gibb.

Christiaan Varenhorst en Steven van de Velde kwamen in de groepsfase tot één zege en één nederlaag, waarna ze in de tussenronde werden uitgeschakeld door de Oostenrijkers Martin Ermacora en Moritz Pristauz (19-21, 26-28).

Bij de vrouwen wonnen en verloren Madelein Meppelink en Sanne Keizer één wedstrijd, waarna ze in de tussenronde in drie sets wonnen van Wang Xinxin en Xue Chen uit China. Het Russische duo Mariia Bocharova/Maria Voronina werd vervolgens ook geklopt en in de kwartfinales wonnen ze van Barbara en Fernanda uit Brazilië. Taliqua Clancy en Mariafe Artacho uit Australië waren in de halve eindstrijd dan te sterk (22-20, 13-21, 14-16) en dus spelen Meppelink en Keizer om de derde plek tegen Talita en Taiana Lima uit Brazilië.

NHL: Eichel held van Buffalo met vier goals, fraaie comeback Islanders

IJshockeyer Jake Eichel heeft in de NHL grote indruk gemaakt. Hij nam zijn Buffalo Sabres aan de hand tegen de Ottawa Senators, bracht zijn ploeg twee keer op voorsprong en scoorde vervolgens ook de 3-2 en uiteindelijk beslissende 4-2, de eerste keer dat hij vier keer scoort.

De New York Islanders deden het op een andere manier goed. Op bezoek bij de Philadelphia Flyers keken ze na twee periodes tegen een 3-0 achterstand aan, maar Anthony Beauvillier zorgde in de derde periode voor hoop. Mathew Barzal maakte de aansluitingstreffer en Beauvillier trok de stand zelfs gelijk, waarna shootoutgoals van Jordan Eberle en Barzal de Islanders alsnog de winst bezorgden.

Uitslagen NHL zaterdag
Minnesota Wild - Carolina Hurricanes 3-4 OT
Arizona Coyotes - Calgary Flames 3-0
Edmonton Oilers - Dallas Stars 4-5 OT
Los Angeles Kings - Vegas Golden Knights 4-3
Tampa Bay Lightning - Winnipeg Jets 3-4
Boston Bruins - Washington Capitals 2-3 SO
Buffalo Sabres - Ottawa Senators 4-2
Florida Panthers - New York Rangers 4-3
Montreal Canadiens - New Jersey Devils 3-4 OT
Philadelphia Flyers - New York Islanders 3-4 SO
Pittsburgh Penguins - Toronto Maple Leafs 6-1
Nashville Predators - Chicago Blackhawks 2-7
St Louis Blues - Anaheim Ducks 1-4
Vancouver Canucks - Colorado Avalanche 4-5 OT
San Jose Sharks - Detroit Red Wings 4-3 SO

Eichel schittert (Bron: YouTube)

Tsitsipas verslaat Federer, ook Thiem naar eerste ATP Finals-finale

Tennissers Stefanos Tsitsipas en Dominic Thiem staan in de finale van de ATP Finals. Voor beiden is het de eerste keer dat ze de eindstrijd van het eindejaarstoernooi bereiken, Tsitsipas doet er zelfs voor het eerst aan mee.

De als zesde geplaatste Griek speelde tegen niemand minder dan Roger Federer, de zesvoudig winnaar die de eindwinst in 2011 voor het laatst pakte. Een vroege break in de eerste set was voldoende voor Tsitsipas, hoewel Federer op 5-3 nog wel zes setpoints wegwerkte. De Griek brak in set twee opnieuw vroeg, zag dat ongedaan gemaakt worden en nam Federer's service gelijk weer over, dit keer definitief: 6-3, 6-4.

Thiem, als vijfde geplaatst, speelde tegen titelverdediger Alexander Zverev en plaatste in set één op 6-5 een beslissende break. In de tweede set deed hij dat met wat moeite op 3-2, waarna hij het niet veel later keurig uit wist te serveren: 7-5, 6-3.

Ook Kroatië en Oostenrijk naar EK voetbal

Nederland en Duitsland plaatsten zich zaterdagavond met een 0-0 gelijkspel tegen Ierland en een 4-0 zege tegen Wit-Rusland voor het Europees kampioenschap voetbal van volgend jaar, maar nog twee landen konden de kalenders vrij gaan maken: Kroatië en Oostenrijk.

Kroatië speelde in groep E thuis tegen Slowakije, dat dankzij Robert Bozenik na een half uur op voorsprong kwam. In de tweede helft kon het feest in Rijeka echter losbarsten: Nikola Vlasic trok de stand gelijk, Bruno Petkovic was vier minuten later al goed voor de 2-1 en Ivan Perisic gooide de deur twintig minuten voor tijd min of meer in het slot, waar het ook bij bleef. De Kroaten zijn zo geplaatst, Hongarije, Wales en Slowakije maken allemaal nog kans op het tweede ticket.

In groep G was Polen al geplaatst, maar het tweede startbewijs was nog niet vergeven. Oostenrijk kwam tegen Noord-Macedonië na zeven minuten al op voorsprong dankzij David Alaba, Stefan Lainer verdubbelde de score kort na rust. Vlatko Stojanovski scoorde in blessuretijd nog wel, maar de Oostenrijkse zege was een feit en daarmee was ook de EK-kwalificatie definitief binnen.

Uitslagen EK-kwalificatie zaterdag
C: Noord-Ierland - Nederland 0-0
C: Duitsland - Wit-Rusland 4-0
E: Kroatië - Slowakije 3-1
E: Azerbeidzjan - Wales 0-2
G: Oostenrijk - Noord-Macedonië 2-1
G: Slovenië - Letland 1-0
G: Israël - Polen 1-2
I: Cyprus - Schotland 1-2
I: Rusland - België 1-4
I: San Marino - Kazachstan 1-3

NBA: Paul George imponeert bij thuisdebuut Clippers

NBA kampioenschappen worden gewonnen op het veld. Maar om in een winnende positie te komen moet je als club toeslaan in de zomer en de juiste spelers aantrekken. De Los Angeles Clippers wisten Kawhi Leonard en Paul George te strikken en werden één van de grote winnaars van afgelopen zomer. George, die de eerste wedstrijden van dit seizoen miste met een schouderblessure, maakte gisteravond zijn thuisdebuut voor de Clippers. De fans van de Clippers mochten tevreden zijn, Paul George leidde zijn ploeg naar een 150 – 101 overwinning op de kansloze Atlanta Hawks.

Paul George werd in 2010 als tiende gedraft door de Indiana Pacers. In zijn tweede seizoen speelde hij zijn eerste play-off serie tegen de Miami Heat van LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh. Zijn ploeg bleek kansloos tegen de latere kampioen. De jaren daarna groeide George uit tot één van de beste all-round forwards in de NBA die diverse individuele prijzen won, maar drie jaar op rij bleek de Miami Heat te sterk voor de Pacers.

In 2014 werd George beloond voor zijn goede spel met een plek in het Amerikaanse nationale team voor het WK in Spanje. Tijdens de voorbereiding van dit toernooi brak hij zijn been waardoor hij bijna een jaar moest missen. Na zijn terugkeer speelde hij nog twee seizoenen voor Indiana, voordat hij koos voor een vertrek naar Oklahoma City. Hier zou hij met Russell Westbrook en Carmelo Anthony een nieuw superteam gaan vormen. Het superteam in Oklahoma City kwam nooit echt van de grond en afgelopen zomer besloot Oklahoma City aan een nieuwe jonge selectie te gaan bouwen en werd George geruild met de Los Angeles Clippers.

Eerder deze week debuteerde George in een uitwedstrijd tegen de New Orleans Pelicans. De Clippers gingen onderuit, maar de forward maakte een bijzonder sterke indruk. In zijn eerste thuiswedstrijd werd George enthousiast onthaald door het publiek. De All-Star liet er geen twijfel over bestaan dat hij klaar was om te spelen. Binnen zes minuten had hij vijftien punten gemaakt en stond zijn ploeg met 25-10 voor. Onder luid applaus werd George gewisseld. Spannend werd de wedstrijd nooit meer. George hoefde uiteindelijk maar twintig minuten in actie te komen en kwam daarin tot 37 punten.

Bij de Clippers miste Kawhi Leonard zijn tweede wedstrijd op rij met een lichte knieblessure. Verwacht wordt dat Leonard later deze week zijn rentree kan maken. Het zal dan de eerste keer zijn dat George en Leonard samen op het veld staan, een combinatie waar in Los Angeles veel van wordt verwacht.

Paul George imponeert bij thuisdebuut. Bron: YouTube

De Houston Rockets kampen met veel blessureproblemen. Drie starters ontbraken in de uitwedstrijd tegen de Minnesota Timberwolves: Russell Westbrook, Clint Capela en Eric Gordon. Ook Danuel House, die veel minuten maakt als invaller is geblesseerd. De Timberwolves misten Andrew Wiggins, die wegens een sterfgeval bij zijn familie was.

Houston hoeft zich om blessures geen zorgen te maken zolang James Harden maar fit is. Bij rust stond Houston met 62-64 voor en had de guard al dertig punten voor zijn rekening genomen. De Rockets wonnen de wedstrijd met 105-125. Harden eindigde met 49 punten.

Harden kreeg hulp uit verrassende hoek. Rookie Chris Clemons kwam van de bank, speelde indrukwekkend en kwam tot 19 punten. Clemons werd niet gekozen in de draft en kreeg een contract waarbij hij het gros van zijn wedstrijden in de anonimiteit van de G-League zou spelen. Door de vele blessures bij Houston kreeg hij een kans bij de Rockets en hij greep de mogelijkheid met beide handen aan.

De Portland Trail Blazers boekten een belangrijke zege in San Antonio tegen de Spurs. De Trail Blazers speelden nog zonder Carmelo Anthony, die waarschijnlijk dinsdag zijn debuut zal maken tegen New Orleans. CJ McCollum en Damian Lillard zorgden met 32 en 22 punten voor het gros van de productie van de Trail Blazers. De guards kregen hulp van center Hassan Whiteside, die 21 punten en 12 rebounds liet noteren in de wedstrijd die met 116-121 werd gewonnen.

San Antonio kent een stroeve start van het seizoen. Coach Greg Popovich, al jaren aan het roer bij San Antonio, liep tegen twee technische fouten aan en moest het veld verlaten. De Spurs staan op dit moment ruim buiten een plek die recht geeft op deelname aan de play-offs. Mocht San Antonio zich inderdaad niet plaatsen voor de play-offs, dan zou dat voor het eerst sinds 1997 zijn.

Uitslagen

Chicago Bulls – Brooklyn Nets 111 - 117
Indiana Pacers – Milwaukee Bucks 83 - 102
New York Knicks – Charlotte Hornets 102 - 103
Miami Heat – New Orleans Pelicans 109 - 94
Minnesota Timberwolves – Houston Rockets 105 - 125
Dallas Mavericks – Toronto Raptors 110 - 102
San Antonio Spurs – Portland Trail Blazers 116 - 121
Los Angeles Clippers – Atlanta Hawks 150 -101

Stand Eastern Conference                                                

Boston Celtics 10-1
Milwaukee Bucks 9-3
Miami Heat 9-3
Toronto Raptors 8-4
Philadelphia 76ers 7-5
Indiana Pacers 7-6
Charlotte Hornets 6-7
Orlando Magic 5-7
Brooklyn Nets 4-7
Cleveland Cavaliers 4-7
Atlanta Hawks 4-8
Chicago Bulls 4-9
Detroit Pistons 4-9
Washington Wizards 3-7
New York Knicks 3-10

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 10-2
Houston Rockets 10-3
Denver Nuggets 8-3
Utah Jazz 8-4
Phoenix Suns 7-4
Los Angeles Clippers 8-5
Dallas Mavericks 7-5
Minnesota Timberwolves 7-6
Memphis Grizzlies 5-7
Oklahoma City Thunder 5-7
San Antonio Spurs 5-8
Portland Trail Blazers 5-8
Sacramento Kings 4-7
New Orleans Pelicans 3-9
Golden State Warriors 2-11 

WK paardensport naar Herning en Pratoni del Vivaro

Het FEI-bestuur heeft zaterdag de gaststeden voor de wereldkampioenschappen paardensport bekendgemaakt. Het WK paardensport zal weer worden gehouderen op meerdere plekken. 

Het FEI wereldkampioenschap in vier disciplines: springen, dressuur, paradressuur en voltige zal plaatsvinden in het Deense Herning in augustus 2022. De Deense stad, die jaarlijks ook een kwalificatiewedstrijd voor de FEI wereldbeker dressuur organiseert, organiseerde in 2013 al een hippisch evenement met meerdere disciplines. Dat was het EK voor springen, dressuur en paradressuur.

Na de mislukte wereldruiterspelen in het Amerikaanse Mill Spring werd besloten het WK op te knippen en konden steden zich inschrijven voor één tot alle disicplines. 

Het WK eventing en mennen zal worden georganiseerd in Pratoni del Vivaro. Deze Italiaanse locatie ligt zo'n 35 kilometer ten zuiden van Rome en is niet onbekend met het organiseren van prestigieuze hippische evenementen en kampioenschappen. Het was bijvoorbeeld de locatie van de cross countryproef van het WK in 1998 en de WK's enkelspan van 2006 en 2010. De locaties zijn gekozen vanwege hun bewezen geschiktheid. 

De wereldkampioenschappen 2022 in de olympische en para-olympische disciplines van springen, dressuur, eventing en paradressuur zijn meteen ook kwalificaties voor de Spelen van Parijs 2024. Het bestuur was het ook unaniem eens dat de beslissing voor de FEI wereldkampioenschappen endurance en reining uitgesteld zal worden in afwachting van het resultaat van de besprekingen over beide disciplines.

Racetalent Verschoor (18) schrijft historie en wint Grand Prix Macau

Coureur Richard Verschoor heeft Nederlandse (auto)sportgeschiedenis geschreven. De 18-jarige Utrechter heeft op het gevreesde en geroemde Guia Circuit de Grand Prix van Macau gewonnen, de meest prestigieuze single seater-race op aarde in de opleidingsklassen, terwijl hij pas voor het eerst in zijn leven in Macau was en in het hele F3-seizoen niet één podium pakte.

Nog vóór de start gaf de raceleiding aan naar Robert Shwartzman te kijken wegens een probleem met de gridprocedure, maar dat maakte weinig uit: de vanaf plek twee vertrokken Rus kreeg een lekke band en lag er na een bocht al uit. Polesitter Jüri Vips behield de leiding, Verschoor kende een topstart en pakte vanaf de vierde plek in één fraaie beweging zowel Shwartzman als Christian Lundgaard.

Na een paar ronden moest de safety niet geheel verrassend eens de baan op komen: Ferdinand Habsburg, die op een keurige zesde plek reed, hing zijn auto met enig geweld in de muur, waarbij de Oostenrijker er zelf gelukkig een stuk beter uit wist te komen dan zijn auto. Na drie ronden kon het veld weer op gang gevlagd worden en Verschoor kroop gelijk in de slipstream van Vips, waarna hij de Est op fraaie wijze te grazen nam.

Vips probeerde uit alle macht voorbij Verschoor te komen en zat op het lange 'rechte' stuk keer op keer volop in de slipstream. Daarachter opende Logan Sargeant met succes de aanval op Christian Lundgaard, waarna de virtual safety car vrij snel uitgeroepen werd: de vorig jaar zo zwaar gecrashte Sophia Flörsch stond met technisch malheur stil op het rechte stuk en dus moest haar auto even aan de kant gehaald worden.

Na de virtual safety car opende Vips vanuit de slipstream wederom volle bak de aanval, waarbij de Est zich in de Lisboa-bocht bijna de bandenstapel in reed. Vips gaf absoluut niet op en probeerde het nog een allerlaatste keer in de slotronde, maar het lukte niet en als eerste Nederlander ooit schreef Verschoor de meest gewilde Formule 3-race van allemaal op zijn naam, voor Vips en Sargeant.

DE VIDEO BEHORENDE BIJ DIT ARTIKEL WERKT HELAAS NIET MEER
De race in Macau (Bron: YouTube)

18-jarige alcomobilist weigert ademanalyse en is rijbewijs kwijt

In de nacht van zaterdag op zondag reed een surveillerende agent over de A17. Ter hoogte van Oud Gastel reed een personenauto waarvan de bestuurder zo ongeveer de gehele rijbaan en een stuk van de vluchtstrook nodig had tijdens de rit. De agent gaf de bestuurder een stopteken.

De bestuurder, een 18-jarige jongeman uit Hoeven, gaf gehoor aan het stopteken. Toen de agent hem aansprak rook hij al een alcoholwalm uit de auto. De Hoevenaar sprak met dubbele tong. De bestuurder kreeg om ongeveer 02.15 uur de opdracht om een blaastest te doen. De jongeman wilde niet meewerken. Hij is aangehouden en mee naar het bureau genomen, omdat hij overduidelijk zichtbaar onder invloed was.

Op het bureau moest de man een ademanalysetest doen. Ook hier wilde hij niet aan meewerken. Het weigeren van een ademanalyse is strafbaar en dus werd het rijbewijs van de jongeman ingevorderd. Ook kreeg hij een rijverbod van 24 uur. Er zal proces-verbaal worden opgemaakt tegen de jongen. De Officier van Justitie zal de verdere afhandeling bepalen.

Volop teamorders bij WTCR in Macau

Op het beruchte Guia Circuit in Macau heeft Yvan Muller ook op zondag prima zaken gedaan in de strijd om de titel in de WTCR. Norbert Michelisz gaat daar weliswaar nog aan de leiding, de Fransman maakte gedurende het weekeinde veel punten goed. Zondag stonden de tweede en derde race op het programma.

Race twee
Yann Ehrlacher pakte vanaf poleposition de leiding, maar de Fransman liet zijn Lynk & Co-merkgenoten Thed Björk en Muller al snel voorbij, omdat die twee nog kans hebben op de titel. Muller nam zelfs al snel de leiding over, terwijl zijn neef Ehrlacher titelconcurrent Esteban Guerrieri achter zich moest houden.

Dat lukte niet echt, Ehrlacher viel zelfs snel terug naar plek zeven achter Nicky Catsbug, maar Kevin Ceccon pakte Guerrieri's derde plek dan weer af. Catsburg verschalkte ondertussen Johan Kristoffersson, waarna hij probeerde om teamgenoot en WK-leider Michelisz te helpen door Guerrieri te pakken.

Catsburg slaagde er niet in Guerrieri te verschalken en dus zat er helaas maar één ding op: zich vanaf de vijfde plek terug laten zakken naar de twaalfde stek, zodat Michelisz een extra puntje kon pakken op de tiende plek. Muller won voor Björk en Ceccon, Tom Coronel eindigde achter Catsburg als dertiende en Niels Langeveld werd zestiende.

Race drie
Met Rob Huff en Andy Priaulx op de voorste rij ging de slotrace van start en laatstgenoemde pakte daarbij de leiding. Jean-Karl Vernay, Kristoffersson en Björk sloten aan, Catsburg duelleerde daarachter met Muller. Het ging zo lang door, tot Björk - ook nog kanshebber op de titel - in de slotronde genaaid werd door zijn team: hij moest twee plekken inleveren, zodat hij achter Muller reed en de Fransman een extra puntje pakte.

Voorin wist Priaulx landgenoot Huff van zich af te houden en de Brit, rijdend voor het Lynk & Co waar ook Muller voor rijdt, mocht de race van de fabrikant zowaar winnen. Dat deed hij dus ook, voor Huff, Vernay en Kristoffersson. Catsburg werd vijfde en hield Muller van zich af, een ongetwijfeld zwaar geïrriteerde Björk werd zevende. Coronel eindigde als elfde, Langeveld als dertiende.

In het kampioenschap staat Michelisz nog altijd op kop, maar Guerrieri heeft slechts negen punten achterstand en Muller volgt nu op elf punten. De geslachtofferde Björk heeft met 28 punten ook nog een theoretische kans.

Vrachtdrone met valdozen helpt mensen in nood

Een nieuw ontwikkelde transportdrone levert noodhulp af bij mensen die onbereikbaar zijn over land. Vrijdag vond de 1e demonstratievlucht van het dronesysteem met kartonnen valdozen plaats op Vliegbasis Deelen. Hiervoor werd onder meer een lading eieren zonder parachute gedropt van een hoogte van 100 meter.

Piloot en majoor buiten dienst Arie Slagter: “We hebben het systeem in 3 runs getest. Met 12 dozen en als laatste met eieren. De vliegsnelheid was bij het droppen van die dozen 96 kilometer per uur. Ze zijn allemaal heel gebleven en op de juiste plek geland. Wij zijn dus dik tevreden.”

De drone kan tot 250 kilometer overbruggen en zo goederen afleveren bij mensen die door bijvoorbeeld een natuurramp onbereikbaar zijn. Het systeem bestaat uit een vrachtdrone die geladen wordt met kartonnen ‘valdozen’. De drone heeft een spanwijdte van 12 meter en is 6 meter lang. Aan weerszijden hangen 2 zogenoemde cargobay’s onder de vleugels, daarin passen per stuk 3 valdozen.

Dansend naar beneden
De cargobay’s worden op afstand geopend, waarna de dozen vallen en er kartonnen vleugels als een ster uitklappen. Licht dansend op de wind daalt de doos vervolgens naar beneden. Een kartonnen kreukelzone zorgt ervoor dat de inhoud van de dozen heel blijft. Het blijkt mogelijk om zonder parachute pakketten hulpgoederen van 20 kilo nauwkeurig af te leveren. Dit gebeurt met behulp van een global positioning system (GPS).

Zonder parachute
Het systeem is ontwikkeld door de ‘Wings for Aid’-coalitie, die bestaat uit bedrijven, universiteiten en kennisinstellingen. Eerdere prototypes zijn samen met het Rode Kruis en het Wereldvoedselprogramma getest. Het uiteindelijke ontwerp is inmiddels in productie gegaan.

De luchtmacht en landmacht zijn vrijwel vanaf het begin betrokken bij de ontwikkeling en het testen. De krijgsmacht stelde faciliteiten beschikbaar en leverde kennis en kunde op het gebied van bijvoorbeeld het luchtruim en procedures.

200 maaltijden per doos
Een doos bevat bijvoorbeeld tot 200 maaltijden of een complete ‘shelter construction kit’, een noodonderkomen. Met meer dan 100 miljoen vluchtelingen per jaar en voortdurende klimaatverandering is dit een belangrijke aanvulling op het logistieke arsenaal van hulporganisaties.

Vrachtdrone met valdozen helpt mensen in nood (afbeelding: Defensie)
Vrachtdrone met valdozen helpt mensen in nood (afbeelding: Defensie)

FOK! Wat een weer: overdag droog

Gegroet!

Er kan eigenlijk weinig mis gaan met het weerbericht deze dagen. Zoals ik het gisteren zei is het ook vrijwel volledig uitgekomen. In het zuiden scheen de zon. Op sommige plaatseen zelfs 6 uur. In het midden was de sluierbewolking dikker, maar minder donker dan gisteren. Alleen in het noorden was het echt grauw en grijs. Met de neerslag viel het overigens wel mee. 

Vannacht vroor het in het binnenland met minima van -1 tot -3 graden. De kans op gladheid is klein, omdat de meeste wegen droog zijn. Alleen langs de kust bleef het een paar graden boven 0. 

Vandaag schijnt de zon geregeld. Echter een storing nadert vanuit het zuidoosten en dat wil zeggen dat in de loop van de dag de bewolking toe gaat nemen. De regen zelf volgt pas later. Het noordwesten heeft dus een overwegend droge dag. In Limburg regent het begin van de avond. Mogelijk dat er in de heuvels een enkele natte sneeuwvlok bij zit, want het is daar met 4 tot 5 graden aardig kil. Elders blijft het wat zachter. Alhoewel 6 graden ook de moeite niet is.  De wind draait later van zuidoost naar noord.

Maandag regent het een groot deel van de dag. 

Fijn weekend.  


Meer weer op FOK!

Een zichtbare regenboog (Foto: FOK!)
Een regenboog van afgelopen week.

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Mogelijk persoon met vuurwapen op de Wallen, groot deel afgezet

Een groot deel van de Wallen in Amsterdam is gisteravond afgezet door de politie. Dit gebeurde nadat er een melding binnen was gekomen van iemand die mogelijk een vuurwapen bij zich had.

Zo waren de Ouderzijds Achterburgwal, de Molensteeg, de Monnikensteeg en de Zeedijk afgezet. De politie geeft aan dat er iemand gezien is in de Molensteeg die mogelijk een vuurwapen bij zich zou hebben. De politie is vervolgens met veel mankrachten uitgerukt, inclusief een arrestatieteam.

Op een foto die AT5 toegestuurd kreeg, is te zien dat drie agenten met getrokken pistool paraat staat bij een raam. De foto is genomen vanuit een café in de Molensteeg. Een woordvoerder van de politie laat weten dat er rekening werd gehouden met het feit verdachte zich mogelijk nog in een pand op de Molensteeg begaf, maar dat bleek niet zo te zijn.

Het Wallengebied is rond 23.00 uur weer vrijgegeven. De verdachte is daarentegen nog niet gearresteerd. Er zijn geen gewonden gevallen.

Prima driestrijd in eerste MotoE-race Valencia

Eric Granado heeft op het circuit van Valencia de eerste van twee MotoE-races van het weekeinde gewonnen. Voor Granado was het zijn eerste zege in de elektrische klasse, waar zaterdag de vijfde en voorlaatste race van het eerste seizoen in werd verreden.

Het veld vertrok met Granado op poleposition, maar de Braziliaan werd gelijk verschalkt door Bradley Smith, waarbij Granado zelf Xavier Simeon, Hector Garzo en kampioenschapsleider Matteo Ferrari achter zich aan kreeg.

Smith, Granado en Garzo reden zich los van de rest en in dat trio ontstond een prima duel om de winst. Granado nam daarbij vanuit de slipstream de leiding weer over en dit keer hield hij die positie wél vast. De Braziliaan pakte zo de zege, voor Garzo en Smith, met Ferrari op de vierde plek.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.