FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 9 november 2019

Australië en Frankrijk na doodsaaie duels op gelijke hoogte in Fed Cup-finale

In het Australische Perth staat het na één dag gelijk in de finale van de Fed Cup, het jaarlijkse tennistoernooi voor landenteams bij de vrouwen. De Australische dames, voor het eerst sinds 1993 in de finale, nemen het voor eigen publiek op hardcourt op tegen Frankrijk, dat drie jaar geleden de eindstrijd nog haalde.

Lekker spannend was het voor het publiek in Perth niet. Australië opende met Ajla Tomljanovic, die het opnam tegen de Française Kristina Mladenovic. Dat was in vrij rap tempo voorbij: 6-1, 6-1 voor Mladenovic. In de tweede partij speelde wereldranglijstaanvoerdster Ashleigh Barty tegen Caroline Garcia en dat was nóg minder spannend: 6-0, 6-0.

Zondag spelen Barty en Mladenovic tegen elkaar, net als Tomljanovic en Garcia. Als het dan 2-2 staat beslist het dubbelspel.

Tegenvallende dag shorttrackploeg in World Cup

De Nederlandse shorttrackploeg heeft tijdens de tweede World Cup van het seizoen, in Montreal, geen lekkere dag achter de rug. Op het Canadese ijs werd één finaleplaats gehaald, maar dat eindigde al vrij snel in een kansloze missie.

Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Suzanne Schulting en Lara van Ruijven stonden in de finale van de gemengde aflossing, maar al na een paar ronden schoof Schulting vanuit het niks - en op een recht stuk - onderuit. Nederland kwam als laatste over de streep en werd wegens een foutieve wissel ook nog eens gediskwalificeerd. China won de verder best aardige finale, voor Rusland en Zuid-Korea.

Op de 1000 meter ging het ook al fout voor Schulting, die in de halve finales bestraft werd voor een duwtje. Yara van Kerkhof ging er in de series op vrijdag al uit, Van Ruijven sneuvelde in de herkansingen. De winst ging naar de Canadese Kim Boutin, die Seo Whi-min uit Zuid-Korea en de Chinese Fan Kexin wist te kloppen.

Bij de mannen sneuvelde Melle van 't Wout in de herkansingen en kwam De Laat niet door de kwartfinales, terwijl Dylan Hoogerwerf het moest doen met een optreden in de B-finale: derde. De Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon pakte de winst in de finale, voor thuisfavoriet Steven Dubois en de Chinees Han Tianyu.

De 1500 meter leverde Friso Emons een plekje op in de B-finale, waarin hij vierde werd, geen slecht resultaat. Breeuwsma en Dennis Visser kwamen de herkansingen niet door. Dankzij Park Ji-won kon Zuid-Korea nog een zege bijschrijven, An Kai uit China en Park's landgenoot Lee June-seo completeerden het podium. Daar was wel wat hulp voor nodig: de Rus Semen Elistratov finishte als tweede, maar werd gediskwalificeerd.

Bij de vrouwen eindigde het voor Rianne de Vries in de halve finales van de 1500 meter, waar Xandra Velzeboer de herkansingen niet overleefde. Een Koreaans 1-2'tje werd verzorgd door Kim Ji-yoo en Noh Do-hee, na een diskwalificatie van de Russische Ekaterina Efremenkova wist Hanne Desmet uit België zowaar haar eerste podiumplek ooit te pakken.

Dubbel World Cup-goud Nederlandse baanrenners

Tijdens de World Cup baanwielrennen in Glasgow heeft Nederland op de tweede dag weer twee gouden medailles bij mogen schrijven, nadat vrijdag de teamsprint bij de mannen al werd gewonnen.

Op de individuele sprint is altijd wel een Nederlander favoriet en dat was nu niet anders. Matthijs Büchli sneuvelde in de achtste finales, wereldkampioen Harrie Lavreysen en Europees kampioen Jeffrey Hoogland plaatsten zich met knappe zeges op de Brit Jason Kenny en de Rus Denis Dmitriev voor de halve eindstrijd.

Daarin had Lavreysen het vrij moeilijk met Tomohiro Fukaya uit Japan, hoewel hij wel in twee heats won. Hoogland liet de Pool Mateusz Rudyk volstrekt kansloos, waarna Fukaya de Pool in de strijd om plek drie met 2-0 klopte. In de finale was Lavreysen zijn landgenoot Hoogland met 2-0 de baas, net als een week eerder.

Op het omnium was Kirsten Wild wederom de beste. De dubbele wereldkampioene op het onderdeel werd vorige week in Minsk teleurstellend zevende, maar begon nu al beter met een derde plek op de scratch en een vijfde plaats op de tempokoers. De afvalrace wist ze vervolgens overtuigend te winnen, waarna de Nederlandse in de puntenkoers haar voorsprong vast kon houden. De tegenwoordig voor Oezbekistan koersende veterane Olga Zabelinskaya kwam nog gevaarlijk dicht in de buurt, maar moest ondanks haar twee ronden voorsprong genoegen nemen met plek twee, voor de Australische Annette Edmondson.

Shanne Braspennincx en Lauurine van Riessen reden beiden de halve finales in de keirin, maar werden daar door wereldkampioene Lee Wai Sze uit Hong Kong onderuit gekegeld. In de kleine finale werden ze respectievelijk vierde en zesde. De winst ging naar de Britse Katy Marchant, die Emma Hinze uit Duitsland in de laatste centimeters passeerde en met 0,002 seconden voor kon blijven. De Franse Europees kampioene Mathilde Gros werd derde.

De scratch bij de vrouwen werd een prooi voor Karolina Karasiewicz. De Poolse was in de eindsprint ietwat verrassend de sterkste, voor de Russische Anastasia Chulkova en diens landgenote Diana Klimova. Amy Pieters moest genoegen nemen met een achtste plek.

Op de koppelkoers kwamen Jan Willem van Schip en Roy Pieters er geen moment echt aan te pas. De Fransen Benjamin Thomas en Donavan Grondin pakten de winst, voor het Britse duo Ethan Hayter/Oliver Wood en de Australiërs Sam Welsford en Leigh Howard, die de aanval al in de eerste van tweehonderd ronden openden.

Uitslag Heracles Almelo - VVV-Venlo

VVV-Venlo heeft zaterdagavond zijn achtste nederlaag op rij geleden. De Venlonaren hadden geen schijn van kans tegen Heracles Almelo.

Het werd uiteindelijk maar liefst 6-1. Grote man aan de kant van Heracles was Cyriel Dessers, die drie keer het net vond. Trainer Robert Maaskant van VVV, die zijn ploeg twee maanden geleden voor het laatst punten zag behalen, zal na de kansloze nederlaag vrezen voor zijn baan.

Heracles Almelo toonde vanaf het eerste fluitsignaal initiatief en drukte VVV direct naar achter. In de openingsfase werd Mauro Júnior vrij voor keeper Thorsten Kirschbaum gezet, maar de huurling van PSV mikte over. Na 23 minuten was er geen houden meer aan voor VVV; Dessers speelde Alexander Merkel aan, die in alle vrijheid de openingstreffer kon binnen schieten: 1-0. Vlak voor rust maakte Heracles er 2-0 van. Silvester van de Water zette een een-twee op met Navajo Bakboord en schoot de bal met rechts verwoestend in de kruising.

Ook na rust hadden de Limburgers niets te vertellen in het Polman Stadion en vergrootte Heracles zijn voorsprong al snel verder. Een lage voorzet van Lennart-Marten Czyborra belandde bij Dessers, die eenvoudig kon binnen glijden: 3-0. Heracles ging door en maakte al snel ook de vierde. Mauro Júnior onderschepte zelf de bal op het middenveld, liep helemaal naar het strafschopgebied, waar de Braziliaan uiteindelijk van spits Dessers een niet te missen kans kreeg: 4-0.

De gifbeker was daarmee nog niet leeg voor VVV, want door geklungel achterin kregen de bezoekers in de 64ste minuut ook de 5-0 om de oren. Dessers profiteerde van weifelend ingrijpen van meerdere verdedigers en omspeelde doelman Kirschbaum. Ruim een kwartier voor tijd deed Peter van Ooijen met een rake vrije trap wat terug voor VVV: 5-1.

Het slotakkoord was voor Heracles, dat via Dessers opnieuw scoorde. De Belg draaide weg bij zijn tegenstander en tekende voor een hattrick: 6-1.

Heracles Almelo

6 - 1

VVV-Venlo

 23' Merkel
 41' v.d.Water
 56' Dessers
 60' Mauro Júnior
 64' Dessers
 82' Dessers
   74' v.Ooijen
 
 Gele kaart: v.d.Water, Pröpper, (Heracles Almelo), Neudecker, R.Janssen, (VVV-Venlo)
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 9.400
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Bakboord
Pröpper (v.d.Buijs/80)
Knoester
Czyborra
Kiomourtzoglou (Jakubiak/46)
Mauro Júnior (Bijleveld/86)
Merkel
v.d.Water
Dessers
Dos Santos
  Kirschbaum
Pachonik
Röseler (v.Bruggen/54)
Schäfer
R.Janssen
Neudecker
Post
v.Ooijen
Yeboah (Dekker/ 66)
Soriano (Opoku/67)
Wright


Heracles Almelo-speler Mauro Junior in duel met VVV Venlo-speler Tobias Pachonik (Pro Shots / Erik Pasman)

Handballers Bevo weten weer wat verliezen is, LIONS maakt geen misstap bij Volendam

Na een sterke reeks van zeven overwinningen heeft Bevo een nederlaag geleden. Bij het Belgische Visé werd door de Limburgers met 31-28 verloren. Nummer twee uit de BENE-League OCI-LIONS maakte geen fout en won met 28-27 bij Volendam. Laagvlieger Aalsmeer boekte haar derde zege van het seizoen.

Uitslagen BENE-League speelronde 10
HC Visé BM (BEL) - Herpertz/Bevo HC (NED) 28-31
KRAS/Volendam (NED) - OCI-LIONS (NED) 28-27
Green Park/Aalsmeer (NED) - JD Techniek/Hurry-Up (NED) 33-29
Handbal Tongeren (BEL) - Sporting Pelt (BEL) 35-42
Hubo Initia Hasselt (BEL) - HC AtomiX (BEL) 37-30
Achilles Bocholt (BEL) - The Dome/Handbal Houten (NED) 37-21

Stand
1. Achilles Bocholt (BEL) 10-18
2. OCI-LIONS (NED) 10-16
3. HC Visé BM (BEL) 10-15
4. Herpertz/Bevo HC (NED) 10-14
5. Sporting Pelt (BEL) 10-12
6. JD Techniek/Hurry-Up (NED) 10-11
7. Handbal Tongeren (BEL) 10-9
8. Hubo Initia Hasselt (BEL) 10-7
9. The Dome/Handbal Houten (NED) 10-6
10. Green Park/Aalsmeer (NED) 10-6
11. KRAS/Volendam (NED) 10-4
12. HC AtomiX (BEL) 10-2

Uitslag Fortuna Sittard - ADO Den Haag

Fortuna Sittard heeft drie punten overgehouden aan het bezoek van ADO Den Haag. De ploeg van trainer Sjors Ultee won zaterdagavond met minimaal verschil van het bezoek uit de Hofstad: 1-0. Amadou Ciss maakte de winnende treffer en heeft nu vijf keer gescoord in de laatste vijf thuisduels in de Eredivisie van Fortuna, dat zelf niet één van de laatste vijf thuisduels in alle competities heeft verloren.

Fortuna had in de openingsfase het meeste balbezit, maar wist geen serieuze kans te creëren. ADO hield dan ook eenvoudig stand, al wist het team van Fons Groenendijk zelf pas vlak voor rust een schot te lossen en gevaarlijk te worden. Een vrije trap van ongeveer 35 meter van John Goossens werd al grabbelend gestopt door Alexei Koselev en in de blessuretijd kopte Lex Immers uit een vrije trap van Goossens op de lat, al leek hij buitenspel te staan.

Het team van Ultee was enkele minuten eerder op voorsprong gekomen. Ciss maakte zich los van Shaquille Pinas en schoot de bal goed binnen: 1-0. Voor Michiel Kramer zat de wedstrijd er na een helft al op: de aanvaller van ADO viel alleen op bij een opstootje en na een tackle waarvoor hij een gele kaart ontving. Tomas Necid kwam na de onderbreking als diens vervanger binnen de lijnen.

Dankzij een uitstekende redding van Koselev en het aluminium behield Fortuna de leiding. Immers leek de score te openen uit een corner, maar zijn inzet werd goed gekeerd door de keeper. In de rebound schoot Beugelsdijk op de paal. Twee minuten later kon Luuk Koopmans een slappe inzet niet klemmen waarna Felix Passlack in de rebound een flinke kans kreeg: via Koopmans en de paal werd het uiteindelijk een hoekschop.

ADO bood meer tegenstand in de tweede helft, maar heel flitsend was het niet wat het team van Groenendijk liet zien. Een lekker schot van Aaron Meijers was een prooi voor Koselev, die een kwartier voor tijd toch werd gepasseerd. De treffer van Immers ging echter niet door omdat Necid in buitenspelpositie de bal van richting veranderde. Ook in een grimmige slotfase kwam het scorebord niet meer in beweging.

Fortuna Sittard

1 - 0

ADO Den Haag

 40' Ciss    
 
 Gele kaart: Ninaj, (Fortuna Sittard), Kramer, Necid, Bakker, Beugelsdijk, Immers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 8.223
Arbiter: v.d. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers
Ninaj
Angha
Cox
Passlack
Smeets
Tekie
Ciss
Sambou (Carbonell/78)
Diemers
  Koopmans
Malone
Beugelsdijk
Pinas
Meijers
Immers
Bakker (Falkenburg/78)
Goossens
Summerville
Kramer (Necid/46)
Hooi (Haye/63)

Arnhem was vandaag toneel voor grootschalige actie gericht op veiligheid

De politie in Arnhem heeft donderdag een grote actie gehouden die startte in de middag en duurde tot ’s avonds laat. Doel van de actie was zichtbare aanwezigheid in Arnhemse wijken en controles gericht op diverse aspecten van veiligheid. De twee basisteams Arnhem Noord en Zuid werkten hiertoe samen met diverse specialistische afdelingen van politie, zoals de Afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM), Arrestantentaken en team Verkeer. Ook deed vanuit gemeente een aantal handhavers mee.

Tijdens de actie is onder meer aandacht besteed aan verkeersveiligheid, illegaal wapenbezit, illegale prostitutie en openstaande boetes. Daarnaast zijn ruim dertig verdachten verhoord in diverse, lopende strafzaken. Door de samenwerking van de diverse betrokken teams en partijen maakten zij (doelgericht) gebruik van elkaars kennis en ervaring en konden onderstaande resultaten behaald worden.

Vergroten verkeersveiligheid
Zichtbaarheid en veiligheid zijn in het verkeer van groot belang. Tijdens zogeheten dynamische controles hebben agenten 110 bekeuringen geschreven voor uiteenlopende verkeersovertredingen. Twee bromfietsen zijn in beslag genomen en één voertuig buiten gebruik gesteld. Een rijbewijs is ingevorderd vanwege grote snelheidsoverschrijding en een bestuurder reed onder invloed van alcohol. In één voertuig troffen agenten een grote handelshoeveelheid harddrugs; de bestuurder werd aangehouden.

Executie- en signalering
Er is voor bijna 3500 euro aan nog openstaande boetes geïnd. Tijdens de controles zijn personen ingesloten voor een totale duur van 1100 dagen. Bij een persoon die nog 100 dagen open had staan werd een vuurwapen aangetroffen en in beslag genomen. Daarnaast zijn er bij controle meerdere XTC-pillen aangetroffen, een handelshoeveelheid cocaïne en ook hasj.

Zoekingen
Ook heeft de politie met de actie een bijdrage kunnen leveren in enkele lopende onderzoeken. Zo werd in een woning in Arnhem-Zuid 13 kilo aan illegaal vuurwerk gevonden dat in beslag werd genomen. In een schuur werden ruim 1200 XTC-pillen gevonden. In een woning in Arnhem-Noord lagen hoeveelheden illegale erectiepillen en bij een andere doorzoeking trof de politie een nepvuurwapen; dat gaat voor verder onderzoek naar forensische opsporing.

Vreemdelingenpolitie
De AVIM heeft meerdere controles uitgevoerd met betrekking tot prostitutie. Twee vrouwen bleken illegaal in Nederland te verblijven. Eén van hen had nog 60 dagen open staan, de ander kreeg een bevel terugkeer naar land herkomst uitgereikt.

(Muzikale toevoeging door BasOne   , Sorry MO, kon het niet laten)

Leicester City wint ook van Arsenal

Arsenal is er zaterdagavond voor de vierde keer op rij niet in geslaagd om te winnen in de Premier League. De ploeg van manager Unai Emery kwam er niet aan te pas tegen Leicester City, dat verdiend won: 2-0. The Foxes rukken daardoor op naar de tweede plek in de Engelse competitie, al komt achtervolger Manchester City zondag nog in actie tegen Liverpool. Bij Arsenal, dat zesde staat, zal de druk op Emery door de nederlaag verder toenemen.

De eerste grote kans van de wedstrijd was voor Arsenal-spits Alexandre Lacazette, die de bal uit de kluts opeens voor zijn voeten vond. De inzet van de Fransman ging echter net naast. Daarna werden de Londenaren slordig en had Leicester het beste van het spel. Ayoze Perez was gevaarlijk met een schot van afstand, terwijl Youri Tielemans bij de tweede paal Jamie Vardy leek te bedienen. De spits van Leicester maaide echter over de bal heen en liet daarmee een goede kans liggen. Vlak voor rust vloog een vrije trap van James Maddison rakelings over de kruising van het Arsenal-doel.

Drie minuten na de pauze had Wilfred Ndidi de thuisploeg op voorsprong moeten zetten, maar de Nigeriaan mikte in volledig vrije positie op de lat. Een kleine tien minuten later scoorde Pierre-Emerick Aubameyang op aangeven van Sead Kolasinac, maar de Arsenal-spits deed dat vanuit buitenspelpositie en werd teruggefloten. Aan de andere kant sloeg Leicester toe: Vardy kon het prachtige teamdoelpunt eenvoudig afmaken na een combinatie tussen Harvey Barnes en Tielemans: 1-0.

Enkele minuten later had Vardy opnieuw een grote kans, maar ditmaal stuitte de Engelsman op doelman Bernd Leno. In de 75ste minuut gooide Leicester de wedstrijd alsnog in het slot: Vardy legde terug op Maddison, die de bal droog en laag in de hoek schoof: 2-0. Arsenal werd daarna bij momenten van het kastje naar de muur getikt door Leicester, maar wist de schade tot twee tegentreffers te beperken.

Drie arrestaties na vondst 300 kilo coke op de Maasvlakte

Na een tip heeft de politie 300 kilo cocaïne gevonden in een auto op de Maasvlakte in Rotterdam. De drie inzittenden van de auto zijn aangehouden. Naar aanleiding van een tip die is binnengekomen bij het Team Criminele Inlichtingen (TCI) is door de Dienst Regionale Recherche ruim 300 kilo verdovende middelen gevonden aangetroffen in een auto. De drugs zijn in beslag genomen en door de Forensische Opsporiung getest. Het bleek te gaan om cocaïne.

De drie inzittenden van de auto zijn aangehouden. Uit onderzoek is gebleken dat de verdachten de verdovende middelen uit een container hebben gehaald, die vanuit Brazilië naar Rotterdam is vervoerd. De drie 'uithalers' zijn allen mannen in de leeftijd van 22 tot 28 jaar. Zij zijn in verzekering gesteld. Het onderzoeksteam doet verder onderzoek.

Hazes Jr. en Monique uit elkaar, Hazes heeft een ander

André Hazes en Monique Westenberg zijn uit elkaar. De 25-jarige zanger laat in een verklaring weten dat de breuk sinds ‘enkele maanden’ een feit is, maar volgens Monique is het korter geleden. 

Volgens Monique heeft André zijn oog op een ander laten vallen. Ze vraagt in een uitgebreide instagrampost vooral om rust voor haar en haar zoon om deze gebeurtenis een plaats te geven en het haar zoon uit te kunnen leggen. 

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Het persbericht dat namens André’s management zojuist is uitgebracht is voor mij behoorlijk pijnlijk. Afgelopen weken hebben wij, na een rot zomer, weer een fijne periode gehad en onze zoon was ontzettend blij dat papa weer zo veel om ons heen was en dat maakt een moeder hart heel blij. Afgelopen week hebben wij een goed gesprek gehad waarna wij toch besloten definitief een punt achter onze relatie te zetten. De reden hiervan is omdat er geen afspraken gemaakt kunnen worden op bepaalde eigenschappen die nodig zijn om niet alleen als artiest, maar ook als gezin balans te hebben. De tijd om dit een plekje te geven heb ik nog niet gehad en het meest belangrijke de tijd en de rust om het onze zoon proberen uit te leggen. Vandaag heeft André mij via een appje laten weten dat hij gevoelens voor een andere vrouw heeft waar hij een tijdje contact mee heeft. Wie dit is maakt het alleen maar nog pijnlijker. Dat er nu stel op sprong voor gekozen wordt om zijn persbericht naar buiten te brengen heeft hier alles mee te maken. Graag wil ik nu de rust krijgen om dit op een rustige manier proberen uit te leggen aan mijn zoon en dit allemaal te verwerken.

Een bericht gedeeld door 𝑴𝒐𝒏𝒊𝑸𝒖𝒆 𝑵𝒐𝒆̈𝒍 (@moniquenoell) op9 Nov 2019 om 10:07 (PST)

Bayern dient Dortmund weer dikke nederlaag toe; Lewandowski schrijft historie

Bayern München heeft Borussia Dortmund zaterdagavond een pijnlijke nederlaag toegediend in de Bundesliga. In het eerste competitieduel onder leiding van interim-trainer Hansi Flick won der Rekordmeister met 4-0. Robert Lewandowski was tweemaal trefzeker tegen zijn oude club en staat dit seizoen op zestien treffers. Hij scoorde dit seizoen in elke wedstrijd in de Bundesliga en de Champions League; geen enkele speler wist ooit elf opeenvolgende wedstrijden in de Duitse competitie tot scoren te komen. Bayern deelt de tweede plek in de competitie met RB Leipzig. Koploper Borussia Mönchengladbach heeft een punt meer en een duel tegoed. Dortmund staat vijfde.

Lewandowski had niet lang nodig om zich te verzekeren van het indrukwekkende record. Na zestien minuten werd een voorzet van Serge Gnabry nog afgeslagen door Dortmund, maar de bal kwam goed voor de voeten van Benjamin Pavard. Die nam het leer uit de lucht en vond Lewandowski, die opdook bij de eerste paal en ongehinderd raak mocht koppen. Het was een van de weinige hoogtepunten van de eerste helft. Beide ploegen maakten weinig indruk, al waren de meeste kansen voor Bayern. Zo werd een treffer van Gnabry, na een van richting veranderd schot van Lewandowski, zeven minuten voor rust afgekeurd wegens buitenspel.

Lewandowski probeerde zijn ploeggenoten in de eerste helft naar voren te slepen, maar met wisselend succes. In de tweede helft was Bayern in aanvallend opzicht een stuk daadkrachtiger. Kort na de onderbreking verdubbelde Gnabry de marge. Een voorzet van Thomas Müller ging voorbij aan Lewandowski, maar werd door de buitenspeler verlengd richting de hoek verlengd. Aanvankelijk werd het doelpunt afgekeurd, maar na tussenkomst van de VAR bleek de treffer rechtmatig. Voor Müller was het zijn honderdste assist in de Bundesliga: het hoogste aantal in de competitie sinds statistiekenbureau Opta de cijfers bijhoudt (2004).

Het werd uiteindelijk nog erger voor Dortmund. Na een uur liet Lewandowski een goede kans op de 3-0 onbenut, maar een kwartier voor tijd prikte hij toch zijn tweede treffer van de avond binnen. De Pool hield de bal goed bij zich onder druk, combineerde met Müller en rondde van dichtbij af.

Door een eigen doelpunt van voormalig Bayern-verdediger Mats Hummels, die een voorzet van Ivan Perisic onbedoeld achter zijn eigen keeper werkte, won Bayern met 4-0. Voor het derde seizoen op rij incasseert Dortmund een dikke nederlaag in de Allianz Arena, na een eerdere 6-0 en 5-0.

Uitslag sc Heerenveen - Sparta Rotterdam

Heerenveen heeft de thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam gewonnen. Na een tijd met 0-1 te hebben achtergestaan, hielden de Friezen de drie punten toch thuis: 2-1.

Al na een minuut spelen kregen de Friezen ee grote kans. Bart Vriends probeerde de bal terug te spelen op doelman Harush, maar deed dat tekort. De doelman van Sparta kon nog net herstellen voordat Jens Odgaard de 1-0 wist te maken. Een paar minuten daarna dacht Rodney Kongolo alsnog de 1-0 te maken, maar hij maakte hands waardoor de goal werd afgekeurd. Het was Heeenveen die het sterkste was. Sparta leverde de bal te veel in en ook de verdediging liet te wensen over. Tegen de verwachting in kwamen de Rotterdammers in de 26e minuut toch op voorsprong. Lars Veldwijk, die voor het eerst dit seizoen in de basis staat, kopte de bal binnen in het Friese doel. In de 34e minuut een grote kans voor de Friezen. Ricardo van Rhijn haalded uit met links en raakte de kruising van het doel. Ook in het resterende deel van de eerste helft was Heerenveen het meest dreigend, maar gescoord werd er niet.

In de 51e minuut was er wederom een grote kans voor Veldwijk. Hij kwam goed voor keeper Hahn maar zijn kopbal ging nu naast. Een paar minuten later kon Joey Veerman de bal binnenschieten, maar Dirk Abels, verdediger van Sparta, stond in de weg op de lijn. In het vervolg hobbelde het spel heen en weer,maar er was geen sprake van echte kansen. Dat veranderde in de 72e minuut toen Chiderja Ejuke de 1-1 op zijn schoeten had, maar hij de bal naast schoot. Even daana schoot Ejuker wel raak met een boogballetje vanuit een lastige hoek. In de 77e minuut was het bijna 1-2, maar de uithaal van Abdou Harroui belandde op de lat. Aan de andere kant was het (wederom) Ejuke die voor de 2-1 zorgde. Hij schoot de bal door de benen van Ariel Harush door. Vlak voor tijd kregen de Rotterdammers een grote kans op de 2-2. Rayhi kon van dichtbij uithalen, maar doelman Hahn stond precies op de goede plek.

sc Heerenveen

2 - 1

Sparta Rotterdam

73' Ejuke
79' Ejuke
  26' Veldwijk
 
Gele kaart: Auassar, (Sparta Rotterdam)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 18.089
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
v.Rhijn
Dresevic
Botman
Floranus
J.Veerman
Faik (Bruijn/ 63)
Kongolo (Halilovic/72)
v.Bergen
Odgaard (Höegh/86)
Ejuke
  Harush
Abels
Mattheij
Vriends (Piroe/84)
Faye
Harroui
Smeets
Auassar
Rayhi
Veldwijk (Dervisoglu/72)
Ache

Dierenactiviste belaagt blinden vanwege 'zielige' geleidehond

Eén ding heeft Jonathan Attenborough nooit aan zien komen: dierenrechtenactivisten die blinde mensen verbaal aanvallen vanwege het hebben van geleidehonden, en beweren dat de labradors "in het veld vrij rond moeten rennen".

Jonathan Attenborough, die vijf jaar geleden zijn gezichtsvermogen verloor, vertelde dat hij twee keer verbaal werd aangevallen terwijl hij op stap was met zijn 'constante metgezel' Sam.

"Een incident in een hotelbar in Portsmouth was erg naar," zei de 30-jarige. “Een vrouw benaderde mij en mijn vriend, een andere geleidehondeigenaar, om ons te vertellen dat ze een dierenrechtenactiviste was en dat wij wreed waren. Ze was enorm confronterend en boos en de situatie zorgde ervoor dat we ons erg ongemakkelijk voelden."

"Ik probeerde met haar te praten, maar er was geen doorkomen aan. 'Deze honden, zei ze, zouden daar niet op de vloer van een bar moeten liggen, ze zouden daar buiten in het veld moeten spelen.' Dit was om 1 uur 's nachts."

Alhoewel dit niet de eerste aanvaring was met activisten, was dit absoluut de meest agressieve. 

"Deze honden zijn waarschijnlijk de meest verzorgde honden die je je kunt voorstellen, hun voeding is top, ze hebben eersteklas medische zorg, ze krijgen altijd check-ups, dus voor mij is dat geen argument", voegde Attenborough toe. "Sam is als mijn beste vriend, we gaan overal samen heen, hij is nooit alleen weggegaan en hij is 24/7 bij me, dus ik kan niet begrijpen waar deze agressie vandaan komt."

Morele verantwoording afleggen
Robert Meikle, uit Glasgow, die al ongeveer een jaar een blindengeleidehond heeft gehad, zei dat hij ook geconfronteerd werd met een agressie. "Ik ben benaderd en gevraagd waarom ik het moreel kan verantwoorden om een geleidehond te hebben, en om eerlijk te zijn vind ik het volkomen ongepast dat iemand zich geroepen voelt om zo mensen te benaderen die misschien gehandicapt zijn en een geleidehond hebben."

Sommige dierenrechtenactivisten beweren dat het fokken van hulphonden in plaats van het trainen van honden die in opvangcentra zijn achtergelaten verkeerd is, en dat de honden nooit toestemming hebben gegeven om hulphonden te zijn.

Misschien geeft dat ook een beetje het misvormde wereldbeeld weer van dit soort activisten.

Amsterdammer hoeft tandartsrekening van 5 cent niet te betalen

Een Amsterdammer die door zorgkostenbedrijf Infomedics voor de rechter werd gesleept omdat hij nog vijf cent moest betalen, hoeft deze niet te betalen. De rechter vindt de vijf eurocent niet in verhouding met de proceskosten van 240 euro, die door Infomedics betaald moet worden. De schuldenaar kwam niet opdagen bij de rechtszaak.

Waarschijnlijk sleepte Infomedics de schuldenaar niet met voorbedachten rade voor de rechter, maar gebeurde dit door het geautomatiseerde systeem van het bedrijf. Toch zorgde dit er niet voor dat de wanbetaler de vijf cent alsnog moest overhandigen. De rechter oordeelde dat Infomedics ervoor moet zorgen dat er geen rechtszaken worden aangevraagd voor kleinschalige wanbetaling.

De schuldenaar raakte in de problemen nadat hij Infomedics 19,27 euro moest betalen voor een tandartsbezoek. Toen hij niet betaalde kwam hier 40 euro aan administratiekosten bovenop. De man maakte na een aanmaning wel geld over, maar liet hierbij vijf cent openstaan.

Pechstein pakt 39e titel na curieuze 5.000m

Schaatsser Claudia Pechstein heeft voor de 39e maal goud gepakt bij de Duitse kampioenschappen langebaan in Inzell. Ditmaal won ze de 5.000 meter. Opvallend detail: Ze was de enige deelneemster nadat Roxanne Dufter en Michelle Uhrig zich beiden afmeldden.

"Het was mijn doel om een constante race af te leggen. Dat verder niemand meedeed, kan ik niets aan doen”, aldus de inmiddels 47-jarige veterane. Ze zette een tijd neer van 7.10,07. Daarmee was ze niet de snelste: Martina Sablikova deed ook mee  buiten mededinging. De Tsjechische drievoudig olympisch kampioene kwam in 7.00,51 over de meet.

Tussen Pechstein en de Duitse schaatsbond botert het niet. De afgelopen weken trainde ze mee met de Poolse selectie. In het voorseizoen kreeg ze van de Nederlandse trainer Erik Bouwman namelijk te horen dat ze niet meer welkom is. Pechstein wil excuses maar gisteren zei Bouwman dat hij geen reden ziet om dat te doen.

'UEFA maakt plannen voor Champions League-finale in New York'

De UEFA is van plan om de finale van de Champions League in 2024 af te werken buiten Europa. Volgens Morning Consult bekijkt de Europese voetbalbond de mogelijkheden om de finale in de Verenigde Staten te laten spelen, met New York als bestemming. Het zou de eerste keer zijn dat de finale van het miljardenbal buiten Europa wordt afgewerkt.

De UEFA zou de commerciële partners inmiddels op de hoogte hebben gebracht van de plannen om de finale naar de Verenigde Staten te brengen. TEAM Marketing AG, een Zwitsers bedrijf dat namens de UEFA wereldwijd opereert, heeft betrokken partijen laten weten dat de Europese voetbalbond op New York mikt voor de Champions League-finale. De voorkeur gaat uit naar het Metlife Stadium in New Jersey als strijdtoneel. Tegenover Morning Consult wil zowel de UEFA als TEAM niet reageren op de geruchten.

De onderhandelingen zouden zich in een vroeg stadium bevinden. Eerder dan 2024 zal een Champions League-finale buiten Europa niet mogelijk zijn. Dit seizoen staat de finale voor zaterdag 30 mei in het Atatürk Olimpiyat Stadion in Istanbul op het programma. De finale van 2021 is toegewezen aan Sint-Petersburg, terwijl de finales van 2022 en 2023 worden gespeeld in respectievelijk München (Allianz ArenA) en Londen (Wembley).

Het is nog onduidelijk wanneer de locatie voor de finale van 2024 bekend wordt gemaakt.

Zes aanhoudingen bij Pandora-actie in Blerick

Vanuit het project Pandora heeft de politie vrijdagmiddag en -avond zes aanhoudingen verricht. Er zijn drie auto’s in beslag genomen en op vier adressen heeft de politie een huiszoeking verricht in een woning. Daarbij is een ruime hoeveelheid hennep en geld aangetroffen. Ook zijn er twee wapens bij de huiszoekingen gevonden. De hennep, het geld en de wapens zijn in beslag genomen.

In het centrum van Venlo zijn vrijdagmiddag twee Poolse mannen, 26 en 34 jaar oud, aangehouden omdat ze verdovende middelen (softdrugs) bij zich hadden. Later zijn er in Blerick twee mannen aangehouden op verdenking van het bezit van en de handel in verdovende middelen. Deze twee Blerickenaren van 18 en 20 jaar oud, zaten net als de eerder aangehouden personen in een auto op het moment van de controle. Beide auto’s zijn in beslag genomen.

Handel in verdovende middelen
Na de aanhoudingen heeft de politie op vier adressen een huiszoeking verricht. Twee woningen in het Vastenavondkamp, een woning in het centrum van Blerick en een woning in Tegelen werden door de politie bezocht. In de woning in Tegelen is de bewoonster aangehouden en een 24 jarige man uit Blerick die in de woning aanwezig was. Ook deze personen zijn aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de handel in / het bezit van verdovende middelen. De auto van de 24 jarige man is ook in beslag genomen.

Hennep, geld en wapens
In totaal trof de politie een aanzienlijke hoeveelheid hennep aan, ruim 2,7 kg. Alle hennep is in beslag genomen. Daarnaast is een geldbedrag en een tweetal wapens aangetroffen. Ook het geld en de wapens zijn in beslag genomen. Het onderzoek gaat door.

Pandora, van onrust naar rust in de wijk!
De aanhoudingen komen voort vanuit Pandora. Pandora is de wijkgerichte aanpak waarbij de politie, gemeente Venlo, het Openbaar Ministerie en de Belastingdienst nauw samenwerkt om de veiligheid en de leefbaarheid in de wijk te vergroten. Criminaliteit moet een halt worden toegeroepen. Het leven in de wijk moet voor de wijkbewoners aangenamer, leuker en veiliger worden. Van onrust naar rust in de wijk! Pandora richt zich op meerdere wijken in de gemeente Venlo. Op dit moment ligt de focus op Blerick en in het bijzonder op het Vastenavondkamp.

Opnieuw puntverlies voor Tottenham Hotspur

Tottenham Hotspur is er niet in geslaagd om een einde te maken aan een tegenvallende reeks resultaten in de Premier League. Nadat de vorige vier competitiewedstrijden resulteerden in nederlagen tegen Brighton & Hove Albion en Liverpool en remises tegen Watford en Everton, werd er zaterdagmiddag in eigen huis ook met 1-1 gelijkgespeeld tegen promovendus Sheffield United. De Londenaren bezetten momenteel de twaalfde plek in de Engelse hoogste afdeling en kunnen later dit weekend nog ingehaald worden door onder meer Manchester United.

Tottenham Hotspur - Sheffield United 1-1
Tottenham wist in de eerste helft opnieuw geen indruk te maken en het grootste gevaar kwam voor rust van de bezoekers. Chris Basham kreeg na een paar minuten al een goede kans om de score te openen, maar hij stuitte op Paulo Gazzaniga. De vervanger van Hugo Lloris moest niet veel later opnieuw ingrijpen na een poging van John Fleck, terwijl hij met een halfuur op de klok opgelucht kon ademhalen toen John Lundstram slechts de paal raakte. Tottenham stelde daar in aanvallend opzicht weinig tegenover en kwam niet dichterbij een doelpunt dan een schot van Giovani Lo Celso dat niet ver naast het doel van Dean Henderson ging.

Een fraaie actie van Lys Mousset leverde niet lang na de rust opnieuw een goede kans op voor de bezoekers, maar zijn poging vloog net langs het doel van Gazzaniga. Son had daarna aan de overkant meer geluk toen hij de bal via een verdediger voor zijn voeten kreeg en tussen de benen van Henderson door raak schoot. Even leek het er vervolgens op dat Sheffield binnen twee minuten weer langszij zou komen, maar een doelpunt van David McGoldrick werd na langdurig overleg met de VAR uiteindelijk afgekeurd wegens buitenspel. The Blades hadden ruim tien minuten voor tijd echter meer geluk toen een voorzet van George Baldock langs alles en iedereen in het doel zeilde en een check van de VAR even later uitwees dat er geen sprake was van buitenspel.

Burnley - West Ham United 3-0
Burnley begon goed aan de thuiswedstrijd tegen the Hammers en via Ashley Barnes stond het na iets meer dan tien minuten spelen al 1-0. Chris Wood dacht de voorsprong vervolgens een dikke vijf minuten voor rust te verdubbelen, maar zijn treffer werd uiteindelijk afgekeurd via buitenspel. Dankzij een uithaal van opnieuw Wood vlak voor de onderbreking kwam Burnley echter toch nog op 2-0 en een ongelukkig moment van West Ham-doelman Roberto wierp the Clarets vervolgens ook de 3-0 in de schoot. De keeper sloeg nog geen tien minuten na de hervatting van de wedstrijd een corner in eigen goal en gooide het duel daarmee definitief in het slot.

Newcastle United - Bournemouth 2-1
Nathan Aké begon opnieuw in de basis bij Bournemouth en hij zag van achteruit hoe Harry Wilson de bezoekers na een kwartier spelen op voorsprong zette. Newcastle liet zich in de eerste helft echter ook niet onbetuigd en the Magpies kwamen via DeAndre Yedlin, die eerst nog moest vrezen dat zijn goal werd afgekeurd wegens buitenspel, een paar minuten voor de rust weer op gelijke hoogte. Vlak na de onderbreking kwam de thuisploeg via Ciaran Clak ook op voorsprong en Bournemouth slaagde er in het restant van het duel niet meer in om die marge weg te poetsen.

Southampton - Everton 1-2
Een vroeg doelpunt van Tom Davies zorgde voor het klassenverschil in de eerste helft. Na een corner kopte Mason Holgate de bal richting de verste paal, waar Tom Davies de bal van dichtbij achter Alex McCarthy kopte: 0-1. Southampton maakte een passieve en nerveuze indruk voor rust, mede door de fluitconcerten en vijandigheid van de eigen fans. Vier minuten na rust verscheen toch de 1-1 op het scorebord: Danny Ings tikte van dichtbij binnen, na een actie van Sofiane Boufal op rechts. Een kwartier voor tijd viel de beslissing: na een sublieme voorzet van Djibril Sidibé vanaf rechts rondde Richarlison bij de tweede paal af: 1-2. Het aluminium stond niet veel later de 1-3 van Alex Iwobi in de weg.

Schlemiel Rekik leidt overwinning RB Leipzig in

RB Leipzig is voorlopig op een tweede plaats in de Bundesliga terug te vinden. Het team van Julian Nagelsmann zegevierde zaterdag ruim over Hertha BSC, dat één punt uit de laatste vier duels heeft verzameld. Schalke 04 kwam tot driemaal toe op voorsprong tegen Fortuna Düsseldorf, maar dat was niet voldoende voor een overwinning. 1. FC Union Berlin blijft goed bezig en heeft na de zege op FSV Mainz 05, de derde driepunter in de laatste vier wedstrijden, nu twee punten meer dan stadsgenoot Hertha.

Hertha BSC - RB Leipzig 2-4
De thuisploeg, met Karim Rekik en Javairo Dilrosun, groef zich in de eerste helft in en deelde regelmatig speldenprikken uit. Dat leidde na iets meer dan een half uur spelen tot de 1-0: een geplaatst schot van Maximilian Mittelstädt vanaf een meter of twintig. Het bezoek rechtte de rug en zorgde nog voor rust voor de ommekeer. Timo Werner benutte een penalty, na een handsbal van Rekik, en de Nederlander veranderde in de extra tijd een schot van Marcel Sabitzer van richting: 1-1 en 1-2. In de tweede helft hielden de teams elkaar in evenwicht, maar enkele minuten voor het einde sloegen de bezoekers voor een derde keer toe. Na een pass van Werner bekroonde Kevin Kampl een individuele actie met de 1-3. In de extra tijd zorgden Werner met zijn tweede en Davie Selke voor de eindstand: 1-4 en 2-4.

Schalke 04 - Fortuna Düsseldorf 3-3
Het team van David Wagner ging met een minimale voorsprong de rust in en dat was verdiend te noemen. Na een lastig begin sloeg Schalke na een half uur spelen toe via een snelle counter, met Daniel Caligiuri als eindstation. Hij schoot de bal met rechts in de verre hoek: 1-0. In het restant van het eerste bedrijf behield de thuisploeg de controle over de wedstrijd. Rouwen Hennigs tekende na dik een uur spelen vanaf elf meter, na een handsbal van Weston McKennie, voor de gelijkmaker. Na een corner van Bastian Oczipka kopte Ozan Kabak luttele minuten later echter de 2-1 binnen. Het venijn zat in de slotfase, met een hoofdrol voor Hennings: hij maakte uit een counter de 2-2 en tekende uiteindelijk na een goede combinatie met Kaan Ayhan voor de 3-3. Tussendoor had Suat Serdar een defensieve misstap afgestraft.

FSV Mainz 05 - 1. FC Union Berlin 2-3
In het weekend dat in Berlijn stil wordt gestaan bij het dertigjarig jubileum van de val van de Berlijnse Muur droeg Union ook zijn steentje bij aan de feestelijkheden. De promovendus kreeg op bezoek in Mainz via Christian Gentner na een kwartier zijn eerste kans van de wedstrijd, maar de middenvelder zag zijn poging uiteindelijk over het doel van Robin Zentner gaan. Marcus Ingvartsen had met een halfuur op de klok echter meer geluk en hij zette de bezoekers met een intikker op voorsprong. De ploeg van Jean-Paul Boëtius en Jeremiah St. Juste dacht daarop met een minimale achterstand de rust in te gaan, maar in de blessuretijd ging het nog een keer mis voor Mainz toen Sebastian Andersson een corner binnen kon koppen. Een tweede rake kopbal van Andersson leverde vlak na rust ook de 0-3 voor de bezoekers op, waarna Mainz in de slotfase toch nog wat terugdeed. Late doelpunten van Karim Onisiwo en Dabiel Brosinski bleken echter niet genoeg om een comeback in gang te zetten.

SC Paderborn - FC Augsburg 0-1
Hekkensluiter Paderborn kreeg na ruim vijf minuten spelen een uitgelezen kans om de voorsprong te pakken toen een overtreding van Raphael Framberger in de zestien een penalty opleverde. Klaus Gjasula ontfermde zich vervolgens over het buitenkansje, maar hij slaagde er niet in om de bal langs Tomás Koubek te schieten. Augsburg had een paar minuten voor de rust meer geluk toen Philipp Max van een meter of 25 aan mocht leggen voor een vrije trap en zijn fraaie poging liet Leopold Zingerle kansloos. In de tweede helft dacht Alfred Finnbogason de voorsprong van de bezoekers vervolgens te verdubbelen, maar zijn doelpunt werd afgekeurd wegens buitenspel. Ondanks kansen over en weer werd er daarna niet meer gescoord, al ging er in de slotfase opnieuw een streep door een goal van Augsburg nadat er buitenspel werd geconstateerd. De weer van een blessure teruggekeerde Jeffrey Gouweleeuw viel in de extra tijd in bij de bezoekers.

Chelsea zegeviert in stadsderby en boekt zesde Premier League-zege op rij

Chelsea heeft zaterdag alweer de zesde opeenvolgende overwinning in de Premier League geboekt. De thuisploeg was te sterk voor Crystal Palace. Dankzij doelpunten van Tammy Abraham en Christian Pulisic werd het 2-0. Door de overwinning is Chelsea voorlopig op een tweede plaats terug te vinden, met vijf punten minder en een wedstrijd meer dan lijstaanvoerder Liverpool.

Chelsea domineerde de wedstrijd in de eerste helft, maar de inspanningen van het team van Lampard resulteerden niet in een doelpunt. Pulisic was een van de meest actieve spelers van de thuisploeg: hij had al vroeg in de wedstrijd voor de 1-0 kunnen zorgen, maar Vicente Guiata keerde zijn poging. Ook Willian was enkele keren dicht bij een openingsdoelpunt: een vrije trap ging maar net naast en Gary Cahill blokte een inzet die richting doel ging.

Crystal Palace, met Patrick van Aanholt in de basis, maakte defensief gezien een goede indruk, maar vormde verder geen gevaar voor Chelsea. Wilfried Zaha zat niet goed in de wedstrijd en het team van Roy Hodgson schoot in de eerste helft niet een keer gericht op het doel van Kepa Arrizabalaga.

Chelsea nam zes minuten na de onderbreking de leiding: na goed voorbereidend werk van Ngolo Kanté en Willian schoof Abraham de bal voorbij Guiata in de verste hoek: 1-0.

Chelsea zocht meteen naar een tweede doelpunt, maar mede dankzij een goede redding van Guaita op een inzet van Pulisic bleef de 2-0 lange tijd uit. Twintig minuten voor tijd kreeg James Tomkins een goede kans op de 1-1: de kopbal na een vrije trap van Luka Milivojevic miste echter precisie. Elf minuten voor tijd kopte Pulisic de 2-0 binnen, na een geblokt schot van invaller Michy Batshuayi, en was het duel beslist.

Val van de Berlijnse Muur 30 jaar later herdacht

Een klein beetje geschiedenis op deze duistere zaterdag: het is vandaag precies dertig jaar geleden dat de Berlijnse Muur viel. Dat zorgt natuurlijk voor herdenkingen, zoals vooral bij het monument op de bekende Bernauer Strasse, waar onder meer de leiders van Polen, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en - natuurlijk - Duitsland aanwezig waren.

De Muur werd vanaf 1961 gebouwd als scheiding tussen het communistische oosten en het kapitalistische westen. Eind jaren tachtig lieten Hongaarse grensbewakers Oost-Duitsers toe in Hongarije en daarmee werd de weg langzaam geopend naar wat uiteindelijk de val van de Muur zou worden. Een uitgebreid geschiedenisverhaal is overal wel te vinden, dus we komen met een vraag: heb jij de val bewust meegemaakt en hoe heb je het destijds beleefd?

Fietsen veldrijder Nieuwenhuis gestolen vlak voor EK veldrijden

De crossfietsen van veldrijder Joris Nieuwenhuis zijn gestolen in het Italiaanse Silvelle daags voor het EK veldrijden. Dat meldt zijn ploeg Team Sunweb op Twitter.

De fietsen zijn meegenomen uit een busje, dat op een beveiligde parkeerplaats bij het hotel stond waar het Nederlands team verblijft. "Alle fietsen hebben een uniek Team Sunweb-design op het frame. Als je ze ziet of informatie hebt, neem dan alsjeblieft contact op met de politie. Bedankt!", schrijft Sunweb, met een afbeelding van een van de fietsen van Nieuwenhuis.

Nieuwenhuis komt zondag in actie tijdens het EK veldrijden in het Italiaanse Silvelle. Naast Nieuwenhuis komen ook Mathieu van der Poel, Lars van der Haar, Corné van Kessel en David van der Poel aan de start bij de mannen op het EK.

FC Utrecht-supporters boycotten 'Ajax-uit': "Schaam je, gemeente Amsterdam"

Er zullen geen supporters van FC Utrecht aanwezig zijn bij de uitwedstrijd tegen Ajax aanstaande zondag. Dat meldt de supportersvereniging van de Domstedelingen. Reden voor het besluit van de Utrecht-fans is de beslissing van de gemeente Amsterdam om slechts 500 toeschouwers toe te laten in het uitvak. "Gemeente Amsterdam, shame on you!", zo schrijft de supportersvereniging.

Volgens de supportersvereniging is jaren geleden 'een traject ingezet om de verstandhouding tussen beide supportersgroeperingen te verbeteren'. "Het doel van deze normalisatie is om weer volle uitvakken in Utrecht en in Amsterdam te hebben, zonder verbaal en/of fysiek geweld. Gedurende dit traject is ook de KNVB aangesloten en heeft dit normalisatietraject verder vorm gekregen."

Utrecht was vorig seizoen met 630 fans aanwezig in het uitvak van de Johan Cruijff ArenA. "Dit seizoen was de afspraak dat FC Utrecht in eerste instantie 500 kaarten zou afnemen. Zodra deze verkocht waren, kon FC Utrecht extra kaarten aanvragen. En zo geschiedde", zegt de supportersvereniging. De gemeente Amsterdam stak daar echter een stokje voor. "Tot onze grote verbazing blijkt dat de gemeente Amsterdam niet bereid is om goedkeuring te geven voor deze (100 tot 150) extra kaarten aan FC Utrecht-supporters."

Volgens de gemeente is er te weinig politiecapaciteit beschikbaar om extra supporters toe te laten. "De gemeente Amsterdam houdt haar poot stijf, ondanks grote inspanningen van FC Utrecht, de supportersverenigingen en de gemeente Utrecht. Zelfs het aanbod van FC Utrecht om extra beveiliging mee te nemen was geen optie voor de gemeente." De supportersvereniging neemt Ajax niets kwalijk. "Ajax en haar supportersvereniging treft in deze geen schuld. Van Ajax en haar supportersvereniging mogen wij met 650 supporters en zelfs nog met meer supporters komen."

Het is nog onduidelijk of het besluit om het uitvak leeg te houden gevolgen heeft voor de Ajax-supporters bij de wedstrijd in Utrecht. Vorig seizoen zaten er 1.200 Ajacieden in het uitvak in Stadion Galgenwaard. "Of, en zo ja welke consequenties dit heeft voor het aantal supporters in het uitvak bij de thuiswedstrijd kan op dit moment nog niet gezegd worden en zullen we op een rustig moment nader met de betrokken partijen bespreken", zegt de supportersvereniging van Utrecht.

Bejaarde man overleden na botsing met tractor

Een 83-jarige man uit Veulen is vrijdagavond overleden nadat hij eerder die dag betrokken was bij een verkeersongeval in America.

De man was als fietser betrokken bij een verkeersongeval met een tractor op de Laagheideweg. De politie is nog doende met het onderzoek naar de toedracht van het ongeval. De bestuurder van de tractor is inmiddels als verdachte gehoord.

19-jarige aso mept agent tijdens aanhouding

De politie hield zaterdag 9 november rond 02:00 uur een 19-jarige Tilburger aan nadat hij hen had beledigd op de Heuvel. De man verzette zich hevig tijdens zijn arrestatie en heeft hij een agent geslagen.

De politie verzocht de man het centrum van Tilburg te verlaten nadat hij wanorde had gecreëerd voor een uitgaansgelegenheid aan de Heuvel. De Tilburger werd direct agressief en schreeuwde beledigingen richting de agenten. Hierop hielden ze de man aan.

Hij verzette zich hevig tijdens zijn arrestatie en sloeg een agent. De verdachte is overgebracht naar het politiebureau. Een agent moest ter controle naar het ziekenhuis en er is aangifte van mishandeling gedaan.

Dronken Pool ramt bedrijfshek en rijdt door zonder kenteken

Vrijdagavond werd aan de Van Beethovenlaan in Roosendaal een dronken bestuurder met een beschadigde auto aangehouden.

Rond 19.55 uur kreeg de politiemeldkamer een alarm van een bedrijf aan de Bredaseweg. Uit onderzoek bleek dat een auto door het hek van het terrein was gereden. Het hek was kapot en de auto was daarna weer weggereden. Op het terrein werd een kentekenplaat van een Poolse auto gevonden.

Even later kreeg de politie een melding dat een flink beschadigde auto bij een benzinestation aan de Van Beethovenlaan stond. De kentekenplaat bleek afkomstig van deze auto. Uit een blaastest bleek dat de 33-jarige bestuurder (woonplaats onbekend) teveel alcohol had gedronken en dat hij geen rijbewijs had. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt. Hij mocht rond 22.45 uur het politiebureau verlaten.

Winkeldief per kerende post terug naar Torentijd

Vrijdagavond werd bij een benzinestation aan de Schroeweg in Middelburg een man aangehouden voor een winkeldiefstal. Hij kwam juist uit de penitentiaire inrichting Torentijd en werd door de politie weer teruggebracht.

Een agent in vrije tijd zag dat er een conflict was tussen een medewerker van het benzinestation en een man. Het bleek dat deze man net uit Torentijd kwam en nu pinda's en sigaretten uit de winkel van het benzinestation had gestolen.

De agent hield de man aan en liet zijn collega's waarschuwen. De 36-jarige man (woonplaats onbekend) werd voor verder onderzoek weer naar Torentijd gebracht. Hij zit nog vast en wordt zaterdag verhoord.

14-Jarige jongen overleden na verkeersongeval

Een 14-jarige jongen uit Julianadorp is overleden in de nacht van vrijdag op zaterdag na een verkeersongeval op de N248 in Kolhorn. De jongen fietste in de nacht van vrijdag op zaterdag met een aantal vrienden toen hij rond 00.15 uur in aanrijding kwam met een personenauto.

De jongen raakte hierbij zwaargewond. De hulpverleningsdiensten kwamen ter plaatse om de jongen de eerste hulp te verlenen. De jongen werd met ernstige verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis. Hier overleed hij later aan zijn verwondingen.

De vrienden van de jongen werden opgevangen en de N248 is na het ongeval enige tijd geleden afgesloten voor al het verkeer. 

De bestuurder van de personenauto, een 37-jarige man uit Hollands Kroon, werd aangehouden. Bij hem werd een blaastest afgenomen die uitwees dat de automobilist niet onder invloed van alcohol had gereden. De afdeling Verkeersongevalsanalyse stelt een onderzoek in naar de exacte toedracht van dit verkeersongeval.

Spaanse spoorloper aangehouden

Vrijdagmorgen werd langs de spoorlijn in Kapelle een man aangehouden. Het incident gebeurde rond 10.45 uur. De politie kreeg een melding dat een man naast het spoor zat. De machinist had vanwege de veiligheid de trein stilgezet. De man had geen identiteitsbewijs en werd aangehouden. Hij is voor verder onderzoek naar een politiecellencomplex gebracht.

De man werd met behulp van een Spaanse tolk verhoord. Omdat eerst niet duidelijk werd wie hij was en waar hij vandaan kwam, stelde de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) een onderzoek in naar zijn identiteit. Hieruit bleek het te gaan om een 36-jarige man, zonder vaste woon- of verblijfplaats. Tegen hem is proces-verbaal opgemaakt.

WK hockey in 2022 in Spanje en Nederland

De Internationale Hockey Federatie (FIH) heeft bekend gemaakt dat het WK Dames 2022 georganiseerd wordt door Spanje. De speciale commissie van de FIH beoordeelde het bid van Spanje, dat ondersteund werd door de KNHB, als het beste.

Uniek aan het Spaanse bid is de onderliggende samenwerking tussen de KNHB en de Spaanse hockeybond. Hierdoor worden voor het eerst in de hockeygeschiedenis WK-wedstrijden in twee landen gespeeld: in Spanje en Nederland. De FIH maakte tegelijkertijd bekend dat het WK voor mannenteams in 2023 weer plaats vindt in India.

Aan de definitieve keuze van de FIH voor Spanje en India ging een uitgebreide bidprocedure vooraf. Spanje dong met Duitsland, Maleisië en Nieuw-Zeeland naar de organisatie van het WK Dames, terwijl India met België en Maleisië streed om het WK Heren.

De Spaanse hockeybond diende twee varianten van haar bid in bij de FIH. De ene variant ging uit van organisatie door Spanje alleen, de andere variant werd ondersteund door de KNHB en had als vertrekpunt dat zowel in Nederland als in Spanje wedstrijden gespeeld konden worden. Met deze tweede variant versloeg Spanje de bids van Duitsland, Maleisië en Nieuw-Zeeland.

Twee poules, twee cross-overs en twee kwartfinales in Amsterdam
De zestien deelnemende nationale damesteams strijden van 1 tot en met 17 juli 2022 in vier poules van vier teams om plaatsen af te dwingen voor de kwartfinales. De poulewedstrijden van twee poules worden gespeeld in Terrassa, waaronder de poule met de Spaanse dames. De andere twee poules worden gespeeld in het Wagener Stadion in Amsterdam (waaronder de poule met de Nederlandse Dames). Ook de cross-overs en kwartfinales worden over beide landen verdeeld. De halve finales en finales vinden, zo spraken beide landen met de FIH af, plaats in Spanje.

Thuisduels voor Spanje en Nederland
KNHB directeur Erik Gerritsen is verheugd over de uitkomst: "Allereerst wil ik onze collega’s in Spanje en India feliciteren met dit mooie resultaat. Gedurende de bidprocedure hebben wij veelvuldig contact gehad met Spanje over het WK Dames. Al snel zagen Spanje en Nederland veel voordelen van een bid met de KNHB in een ondersteunende rol. Effectief spelen in deze opzet beide landen bijvoorbeeld minimaal drie thuisduels. Dat is voor de hockeyfans van beide landen een zeer aantrekkelijk scenario", reageert Gerritsen.

"Voor de FIH is het onder andere aantrekkelijk dat er meer wedstrijddagen zijn waarop een thuisspelend land actief is. Dat vergroot de kans op een vol stadion op meer wedstrijddagen. Vanzelfsprekend hebben we Spanje ook aangeboden waar nodig breder te ondersteunen met de organisatie van het WK. Nu dit Spaanse bid gewonnen heeft, gaan we snel met Spanje in gesprek over de concrete invulling van onze rol en ondersteuning. Maar bovenal is het voor de Nederlandse hockeyfans en de KNHB geweldig nieuws dat we na het EK in 2021 ook in 2022 mooie internationale wedstrijden in Nederland kunnen bieden."

WK hockey in 2022 in Spanje en Nederland (Pro Shots / Kay Int Veen)
WK hockey in 2022 in Spanje en Nederland (Pro Shots / Kay Int Veen)

FOK! sportfoto-onderschrift week 45

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van de vorige week is Multani met het volgende onderschrift: "Ireen Wüst uitgekozen tot meest mobiele schaatsster."

De opgave van deze week:

Na de kwalificatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten aanschouwden Vatteri Bottas, Sebastian Vettel en Max Verstappen het model van de nieuwe Formule 1-bolide voor 2021. Wat zeggen de heren tegen elkaar? (Pro Shots / Action Images)
Na de kwalificatie van de Grand Prix van de Verenigde Staten aanschouwden Vatteri Bottas, Sebastian Vettel en Max Verstappen het model van de nieuwe Formule 1-bolide voor 2021. Wat zeggen de heren tegen elkaar? (Pro Shots / Action Images)

Twee gewonden na zwaar ongeval A17

Bij een ongeval op de A17 zijn vanmorgen twee gewonden gevallen. Het ongeval gebeurde rond 6.05 uur tussen knooppunt De Stok en industrieterrein Borchwerf in de richting van Dordrecht. De twee auto's botsten op elkaar.

Een auto werd bestuurd door een 19-jarige man uit Tholen en de andere auto door een 20-jarige man uit Bergen op Zoom. De politie doet onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. Zo is een sporen onderzoek ingesteld en worden de betrokkenen verhoord. Ter hoogte van knooppunt De Stok werd een omleiding ingesteld.

Afriyie kan er niets mee: 'Geen woorden voor geweld tegen KOZP'

Kick Out Zwarte Piet-voorman Jerry Afriyie heeft geschokt gereageerd op het geweld waarmee de KOZP-bijeenkomst vrijdag in Den Haag te maken heeft gekregen.

"Ik heb echt geen woorden voor wat er is gebeurd", zo heeft hij op Facebook de woorden aan elkaar geregen.


KOZP (Foto: Yuriko Nakao/Getty Images)

"Rond de zestig man met gezichtsbedekkende kleding probeerden ons congres binnen te stormen met knuppels, zwaar vuurwerk en andere wapens. En toen dat niet lukte, hebben ze alle ramen en auto’s die in de omgeving waren, vernield", zo gaat de mensenrechtenactivist en dichter verder. Daarnaast zoekt Afriyie in de regering een herder.

"Doe fakking iets met je we zijn neutraal. 'If you are neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor'", klinkt het kil. "Met geweld krijg je ons niet stil."

Naar aanleiding van het incident in Den Haag zijn vrijdagavond vijf mensen tussen de 13 en 37 jaar aangehouden, de politie sluit meer arrestaties niet uit. 

"Kick Out Zwarte Piet zal de komende tijd tijdens zeker twaalf intochten ‘met racistische karikaturen van zwarte mensen’ van zich laten horen", dreigt Afriyie, de dichter met de donker gekleurde huid.

Vuurwapen en vals geld gevonden na beroving

De politie ontving vrijdag 8 november rond 15:45 uur een melding van een beroving aan de Valkenstraat in Breda. Daar zouden twee personen, onder dreiging van een vuurwapen, zijn beroofd. Na een korte achtervolging zijn twee verdachten aangehouden. In hun auto werd drugs en een vuurwapen aangetroffen.

De vier zouden in de Valkenstraat hebben afgesproken voor de verkoop van een telefoon. Nadat de telefoon was gekocht, werd door een van de verkopers een vuurwapen getrokken en moesten de kopers hun eigendommen afgeven. De verdachten, een 24-jarige man uit Den Haag en een 23-jarige man uit Almere, gingen er met een tas en autosleutel vandoor.

Achtervolging
Een kenteken van de verdachten werd achterhaald en snel kregen agenten zicht op het voertuig. Na een korte achtervolging is de auto gestopt op de Hoofdstraat in Zevenbergschen Hoek. De twee zijn met behulp van de benaderingstechniek gevaarlijke verdachten uit de auto gepraat. Vijftien minuten nadat de melding van beroving was binnengekomen, zijn ze door de politie aangehouden en overgebracht naar het bureau.

Onderzoek
In de auto werd onder andere een bivakmuts en meer dan een halve kilo wiet aangetroffen. In een verborgen ruimte vonden agenten een vuurwapen. Ook heeft de politie ruim 1000 euro vals geld, wat de verdachte tijdens hun vluchtpoging uit het raam gooiden, in beslag genomen. Beide verdachten zitten vast voor verder onderzoek.

BellatorMMA: agressieve Van Steenis slaat vuisten stuk op Salter

Costello van Steenis is tegen zijn eerste verlies opgelopen in zijn nog jonge carrière bij MMA-organisatie Bellator. Tegenstander John Salter kreeg met twee gewonnen ronden de jury aan zijn kant. Troost voor Van Steenis is dat hij Salter voor het eerst de volle vijftien minuten liet vechten voor de overwinning.

Van Steenis (12-2 MMA, 4-1 BMMA), teammaat van MMA-grootheid Gegard Mousasi, ging weer heerlijk agressief van start en het gezicht van Salter (17-4 MMA, 7-1 BMMA) moest de harde beuken van The Spaniard weerloos ondergaan, maar Salter was met zijn gevreesde grondwerk ijzersterk. Al na een minuut had hij de Nederlander op de grond en regende het vuisten op het lichaam van Van Steenis.

De tweede ronde was bijna een kopie van de eerste. Salter die op de grond veel sterker was nadat Van Steenis al vroeg in de ronde Salter wilde neerslaan. Na deze ronde was het duidelijk dat Van Steenis de derde ronde moest knallen om er tenminste nog een 'onbeslist' eruit te kunnen slepen.

Van Steenis had zich beter onder controle in die derde en laatste ronde en dwong Salter in de verdediging. Salter leek al zijn kruit in de eerste twee ronden verschoten te hebben en Van Steenis was heer een meester, zelfs tijdens het grondwerk neemt hij de dominante posities.

Met nog anderhalve minuut te gaan weet Salter dan toch een take-down te maken en zo de punten te scoren die voor hem de partij redt. Een paar seconden voor het einde van het gevecht weet Van Steenis nog op te staan, maar het tij is niet meer te keren voor de jonge Nederlander die zo tegen zijn eerste nederlaag aan liep.

"Ik kon die klappen op een gegeven moment niet meer hebben", aldus de winnaar Salter. "Hij slaat zo enorm hard. Hij verdient alle respect, wat een vechter."

Volledige uitslag Bellator 233 en daarna nog wat hoogtepunten van de avond:
John Salter verslaat Costello van Steenis na jurybesluit (29-28 x3)
Andrew Kapel verslaat Muhammed “King Mo” Lawal na knockout (stoten, ronde 1)
Arlene Blencowe verslaat Leslie Smith na jurybesluit (30-27 x3)
Tyrell Fortune verslaat Azunna Anyanwu na TKO (stoten, ronde 2)
Tyree Fortune verslaat Chuck Campbell na jurybesluit (28-29, 29-28 x2)
Logan Storley verslaat E.J. Brooks na TKO (blessure, ronde 1)
Julius Anglickas verslaat Jordan Young na jurybesluit (30-27 x3)
Amanda Bell verslaat Janay Harding by TKO (stoten, ronde 3)
Kyle Crutchmer verslaat Robert Gidron na jurybesluit (30-27 x3)
Romero Cotton verslaat Jason Perrotta na opgave (blessure, ronde 1)
Christian Edwards verslaat Cesar Bennett na knockout (trap, ronde 1)
Grant Neal verslaat Jimmy Lugo na jurybesluit (30-26 x2, 29-28) 

Vier aanhoudingen voor hypotheekfraude, witwassen en oplichting

Op dinsdag 5 november 2019 heeft de politie op vier verschillende locaties in Amsterdam en Almere in totaal vier personen aangehouden op verdenking van witwassen, oplichting en hypotheekfraude. Het betreft twee mannen en twee vrouwen variërend in leeftijd 36 tot en met 61 jaar oud. Na de aanhoudingen zijn de woningen van de verdachten doorzocht. Hierbij is administratie in beslag genomen. Afgelopen vrijdag zijn de vier verdachten heengezonden, omdat er onvoldoende gronden zijn om ze voor te geleiden aan de rechter-commissaris. Als het onderzoek is afgerond, zal de officier van justitie een afdoeningsbeslissing nemen.

Het strafrechtelijk onderzoek startte naar aanleiding van een onderzoek dat de Belastingdienst had ingesteld bij een woningbemiddelaar en waar een verdachte vastgoedtransactie aan het licht kwam. Deze verdachte transactie heeft de Belastingdienst als signaal ingebracht bij het RIEC (Regionaal Informatie- en Expertise Centrum), een samenwerkingsverband van verschillende overheden dat zich richt op de bestuurlijke en integrale aanpak van georganiseerde criminaliteit.

Katvanger
De zaak kwam aan het licht nadat het vermoeden rees dat één van de vrouwelijke verdachten als katvanger is gebruikt om een woonboerderij in de gemeente Stichtse Vecht te kopen met vermoedelijk een vals opgemaakte werkgeversverklaring. De verklaring was afkomstig van een makelaarskantoor dat enkele tientallen woningen verhuurt in met name de gemeente Amsterdam. Naar aanleiding van dat signaal werd een onderzoek gestart en dit leidde uiteindelijk naar de vier verdachten. Tijdens het onderzoek bleek dat de woningen, die door de woningbemiddelaar verhuurd worden, veelal worden verhuurd aan prostituees. De verdachten zouden de huur contant hebben ontvangen en de politie onderzoekt of de verdachten via het bedrijf zich schuldig hebben gemaakt aan witwassen.

Hennepplantage
Parallel aan de aanhouding van de vier verdachten controleerden de politie en gemeente Amsterdam dinsdag ook een viertal woningen die vanuit het bedrijf worden verhuurd. In drie woningen werden misstanden vastgesteld, waaronder ‘spookbewoning’, of te wel onjuiste of geen inschrijving in de Basisregistratie Personen (BRP) en op één van de adressen werd een hennepplantage van 80 planten aangetroffen.

Arbeidsmigranten
Bij een controle op de woonboerderij bleek geen van de hypotheekgevers er woonachtig te zijn. Wel wees een doorzoeking uit dat veertien arbeidsmigranten, afkomstig uit Slowakije, gehuisvest waren in het pand. In en rond de boerderij werden verschillende overtredingen geconstateerd door de gemeente en de Inspectie Sociale Zaken & Werkgelegenheid (ISZW). Op de boerderij is beslag gelegd. De gemeente Stichtse Vecht en het ISZW doen nader onderzoek naar de misstanden.

Integrale aanpak
Bij de aanpak van verschillende vormen van georganiseerde criminaliteit en ondermijnende activiteiten maken politie, gemeenten, Openbaar Ministerie en Belastingdienst samen een vuist. Bij deze actie werkte de Amsterdamse politie nauw samen met de politie Midden Nederland, Landelijke Eenheid, gemeente Amsterdam en Stichtse Vecht, Belastingdienst, Openbaar Ministerie en ISZW.

173 voertuigen gecontroleerd bij internationale verkeerscontrole

Vrijdagmiddag en -avond hielden Belgische en Nederlandse agenten een internationale verkeerscontrole in het grensgebied van de gemeente Sluis en het Belgische Eeklo en Maldegem.

De actie was vooral gericht op de aanpak van alcohol en drugs in de grensstreek. Volgens Christian Wisse, expert wijkagent van het politieteam Zeeuws-Vlaanderen was de gezamenlijke controle verder bedoeld om de grensoverschrijdende politiesamenwerking voort te zetten en te versterken: "Na een gezamenlijke briefing in Eeklo hebben we een controlepost ingericht bij de grensovergang op de Watervlietseweg in IJzendijke. Het in- en uitgaande verkeer werd gecontroleerd op onder andere documenten en het alcoholgebruik. 's Avonds hebben we gecontroleerd op de grensovergang van Eede naar Maldegem. We kijken terug op een zeer geslaagde samenwerking, wat zeker voor herhaling vatbaar is."

Resultaten
In totaal werden 173 voertuigen gecontroleerd. Aan diverse weggebruikers werden bekeuringen uitgedeeld voor het niet dragen van de autogordel (4x), het niet gebruiken van een kinderzitje, losliggende lading, het niet kunnen tonen van het rijbewijs (2x), het onverzekerd rijden (3x), het rijden terwijl het rijbewijs is ingevorderd, het opgeven van een valse naam en het niet hebben van een hulpkoppeling voor een aanhangwagen. Verder voor het rijden onder invloed van verdovende middelen (cocaïne en THC). Van deze bestuurder werd ook het rijbewijs ingevorderd. Een automobilist kreeg een proces-verbaal voor het rijden onder invloed van alcohol. Hij blies 430 ugl en kreeg een rijverbod van 6 uur. Van een persoon werd nog een achterstallige boete van 81 euro geïnd.

173 voertuigen gecontroleerd bij internationale verkeerscontrole (Afbeelding: Politie)
173 voertuigen gecontroleerd bij internationale verkeerscontrole (Afbeelding: Politie)

Politie zoekt passagiers lijnbus na ernstig ongeval

In de nacht van vrijdag 8 november op zaterdag 9 november heeft op de kruising van de Admiraal de Ruijterweg en de Jan van Galenstraat in Amsterdam een aanrijding tussen een fietser en een lijnbus plaatsgevonden. Hierbij is de fietser zwaargewond geraakt. De politie doet onderzoek naar de aanrijding en is op zoek naar (specifieke) getuigen.

Rond 03.00 uur komt de melding binnen dat er een aanrijding is geweest tussen een lijnbus en een fietser op de betreffende kruising. Hulpdiensten snellen zich naar de locatie en daar blijkt de fietser bekneld te zitten onder de bus. Dit slachtoffer kan met behulp van onder andere stapelbare hefkussens door de brandweer worden bevrijd en is daarna direct naar het ziekenhuis overbracht. De 23-jarige vrouw uit Finland is op dat moment zwaargewond, maar wel aanspreekbaar.

De bestuurder van de bus raakte niet gewond bij de aanrijding, hij is door de politie ter plaatse verhoord. De politiie is op zoek naar getuigen van het ongeval. Ook komt ze graag in contact met de passagiers die in de lijnbus zaten. Zij kunnen kunnen conctact opnemen via 0900-8844, 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem of een tip achterlaten op het formulier op de website. 

Arrestatieteam in actie na schietpartij nabij A10 in Amsterdam-West

Een arrestatieteam van de politie heeft vanochtend een inval gedaan aan de Helicopterstraat in West. De politie vermoedde namelijk dat zich in het pand betrokkenen schuilhielden van een schietpartij in de buurt eerder vanochtend.

De schietpartij vond rond 7:00 uur plaats in de buurt van de A10, volgens een getuige bij de ophaalbrug die de Valschermkade met de Generaal Vetterstraat verbind. Dat laatste kan de politie niet bevestigen.

Inval arrestatieteam
De persoon die werd beschoten is volgens de politie in een auto gestapt en weggereden. Dit voertuig is vervolgens aan de kant gezet en de vier inzittenden, onder wie de gewonde, zijn aangehouden. Het slachtoffer is naar het ziekenhuis gebracht.

De politie had het vermoeden dat betrokkenen van het schietincident zich in een pand aan de Helicopterstraat bevonden. Daar werd rond 9:00 uur een inval gedaan, waarbij nog eens drie personen zijn aangehouden. "We zijn nu aan het uitzoeken wie welke rol heeft gehad", aldus een woordvoerder van de politie.

Teamsprinters wéér dominant in World Cup

De Nederlandse teamsprinters in het baanwielrennen blijven de wereld domineren. In het Schotse Glasgow was de kampioensploeg net als tijdens de World Cup-opening in Minsk weer de beste.

In de kwalificaties reden Nils van 't Hoenderdaal, Harrie Lavreysen en Sam Ligtlee nog 'slechts' de vierde tijd, met Jeffrey Hoogland in de plaats van Ligtlee werd Rusland vervolgens ruim geklopt in de knockoutronde. In de finale ging het tegen de Britten Jack Carlin, Ryan Owens en Joseph Truman eerst nog even gelijk op, maar in de slotronde was Van 't Hoenderdaal véél te sterk voor Truman: 42,163 seconden voor Nederland tegen 43,515 voor de Britten.

Ook in de strijd om het brons reden drie Nederlanders en wel namens de BEAT Cycling Club. Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos reden de derde tijd in de kwalificatie en wonnen hun knockoutrace van het Duitse Team Erdgas.2012, maar waren niet snel genoeg voor een finaleplaats. In de strijd om brons verloren ze vervolgens van de Fransen Quentin Caleyron, Melvin Landerneau en Sebastien Vigier.

Bij de vrouwen reden Kyra Lamberink en Shanne Braspennincx de vijfde tijd in de kwalificatie, waarna ze geklopt werden door Lea Friedrich en Pauline Grabosch van Team Erdgas.2012, dat vervolgens Simona Krupeckaite en Migle Marozaite uit Litouwen versloeg in de strijd om brons. Het goud ging naar Ekaterina Rogovaya en Daria Shmeleva uit Rusland, die de Chinese dames Zhong Tianshi en Zhuang Wei met enkele duizendsten de baas waren - de tijdswaarneming gaf bij de finish zelfs nog een verschil van 0,000 seconden aan.

Op de ploegenachtervolging bij de mannen waren de Denen weer de besten. Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen en Rasmus Pedersen wonnen in een mooie finale met een dikke halve seconde verschil van Francesco Lamon, Simone Consonni, Filippo Ganna en Michele Scartezzini uit Italië. Het Franse kwartet, dat vecht om de Spelen te halen, klopte de Britten in de strijd om de derde plek.

Bij de vrouwen was er wel Brits feest: Neah Evans, Katie Archibald, Elinor Barker en Eleanor Dickinson waren eigenlijk vanaf het begin net even te sterk voor Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Gudrun Stock uit Duitsland, die op ruim twee seconden gereden werden. De Italiaanse dames pakten het brons door Frankrijk in een prima race te verslaan.

Maritieme sector opnieuw gegroeid in 2018

De omzet van de maritieme sector groeide in 2018 met 3,4% ten opzichte van 2017. Dat blijkt uit de Maritieme Monitor 2019. De sector herstelt door voor het tweede jaar op rij te groeien nadat 2016 geen groei liet zien. Ook de werkgelegenheid steeg in 2018 licht met 1,3%.

Werkgelegenheid
De Nederlandse havens zijn goed voor de meeste banen in maritiem Nederland. Inclusief de indirecte werkgelegenheid leverde de havensector aan 82.000 mensen werk in 2018. Deze cijfers gaan enkel over de op- en overslag, bijvoorbeeld niet over de toeleverende industrie in de havens. In totaal werkten 276.877 mensen in de maritieme sector, waarvan 167.181 in de sector zelf, en de rest aan de sector toelevert. Dit is 3% van de werkgelegenheid in Nederland.

Havens
Het record van meer dan 600 miljoen goederen dat via de Nederlandse havens werd vervoerd, zorgde voor een omzet van €18 miljard voor de op- en overslag van de havensector. Dit is een forse toename ten opzichte van 2017 toen de omzet nog €16.7 miljard bedroeg. Vooral de distributiefunctie richting het Europese achterland draagt bij aan de omzet van de havens.

Export
Een belangrijke motor voor de groei van de sector is de export. Deze steeg in 2018 naar ruim €33 miljard. Een groei van 5,2%. De grootste exportsectoren zijn havens en offshore met respectievelijk €9.877 en €6.765 miljard euro in 2018. De totale export van Nederland bedraagt €496 miljard.

Maritieme monitor
De Maritieme Monitor wordt in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat uitgevoerd door Ecorys met CBS. De monitor komt tot stand in nauwe samenwerking met de Stichting Nederland Maritiem Land en geeft een beeld van de economische ontwikkeling, arbeidsmarkt en innovatie van de sectoren zeevaart, scheepsbouw, offshore (energie), binnenvaart, waterbouw, havens (op- en overslag), marine, visserij, maritieme dienstverlening, jachtbouw/watersportindustrie en maritieme toeleveranciers.

Zeldzame groene zandbij aangetroffen in Utrecht

Van de ongeveer 160 soorten wilde bijen die veldonderzoekers aantroffen bij recent onderzoek in de provincie Utrecht, zijn er zeven soorten bij die niet eerder in de Utrechtse natuur zijn gezien. Provincie Utrecht heeft opdracht gegeven tot dit onderzoek; het beschermen van de bijzondere Utrechtse natuur is één van haar kerntaken.

De zeven soorten die voor het eerst in Utrecht zijn gesignaleerd, zijn de gele tubebij, groene zandbij, gouden kegelbij, vierbandgroefbij, breedbandgroefbij, de driedoornige metselbij en – het kleinste exemplaar - de zompmaskerbij. Deze bijensoorten werden tot nu toe alleen in de zuidelijke landsdelen aangetroffen. Provincie Utrecht heeft het initiatief genomen tot dit onderzoek om de actuele verspreiding van bedreigde bijensoorten in kaart te brengen, de belangrijkste gebieden aan te wijzen en het juiste beheer en inrichting te formuleren. Het definitieve onderzoeksrapport verschijnt in maart 2020.

Zeldzame groene zandbij
Vooral de signalering van de groene zandbij was verrassend voor Kees Goudsmits, veldonderzoeker bij Van Den Bijtel Ecologisch Onderzoek. “De groene zandbij is een zeer zeldzame soort die tot nu toe alleen in Zuid-Limburg wordt gezien, maar nu dus ook op diverse plekken in Utrecht. Hij lijkt zich vooral thuis te voelen rond de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Niet zo verwonderlijk: forten beschikken over hellingen en gevarieerde plantensoorten met bloemen. Ze fungeren als een soort ‘eiland’ in een intensief gebruikt gebied waar weinig variatie is en weinig bloeit.”

Er is een groot verband tussen de wijze van natuurbeheer en de bijenstand. Bijen hebben voedsel en nestgelegenheid nodig, deze moeten op korte afstand van elkaar liggen. Daarom zijn bloeiende planten in combinatie met een onbegroeide bodem, waarin een groot aantal soorten hun nest maakt, van groot belang. Collega-veldonderzoeker Chris Achterberg: “Je ziet veel meer bijen in uiterwaarden waar de natuur wordt ontwikkeld dan in uiterwaarden met landbouwgrond. We hebben veel bijen aangetroffen in gebieden waar bewust natuur wordt ontwikkeld: Landgoed De Boom, Park Vliegbasis Soesterberg en Plantage Willem III.”

Bermen en tuinen
Een deel van de bijensoorten maakt nesten in dood hout, dus ook bosbeheer is van belang voor wilde bijen. Kees: “Daarnaast leveren steden, tuinen en wegen een goede bijdrage door middel van de daar geplaatste bijenhotels en de bloemrijke bermen en tuinen. Bermbeheer waarbij alles rigoureus wordt weggemaaid in het voorjaar en zomer, is een ramp voor wilde bijen en overigens ook voor een heleboel andere insecten.”

De onderzoeksresultaten zijn goed nieuws voor provincie Utrecht, die het bijenonderzoek liet uitvoeren in het kader van het actief soortenbeleid. Hierin staat het beschermen en behouden van bedreigde plant- en diersoorten voorop ten behoeve van de biodiversiteit. De provincie heeft 13,6 ton subsidie beschikbaar voor projecten die een impuls geven aan leefgebieden van beschermde soorten. In de provincie Utrecht leven ruim 500 plant- en diersoorten die in hun voortbestaan worden bedreigd.

Meerdere schoten bij koffiebar in Amsterdam

Een koffiebar aan het Gedempt Hamerkanaal in Amsterdam is vannacht onder vuur genomen. Buurtbewoners in het Hamerkwartier hoorden meerdere schoten.

De knallen werden gehoord rond 2.00 uur. Op de beelden zijn in de ruiten een behoorlijk aantal gaten te zien. Meerdere politie-eenheden waren ter plaatse en er werd onderzoek gedaan naar sporen.

Volgens een getuige zijn er geen gewonden gevallen en heeft de politie in de omgeving twee verdachten aangehouden. Of de verdachten iets met het schietincident te maken hebben is nog niet bekend.

FOK! Wat een weer: zonnetje?

De dag begint bewolkt en lokaal valt er wat lichte regen. In de loop van de middag breekt in het zuiden de zon steeds vaker door. In de noordelijke helft van het land blijft het overwegend bewolkt en komen er geregeld buien voor. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De wind is eerst overwegend zuidelijk en zwak tot matig. Van het westen uit draait de wind geleidelijk naar west tot zuidwest en neemt toe naar matig tot vrij krachtig, in de kustgebieden en boven het IJsselmeer naar (vrij) krachtig, mogelijk hard, 7 Bft. In de avond draait de wind weer naar zuid en neemt af naar zwak tot matig, in het noordelijk kustgebied naar vrij krachtig.

Komende nacht wisselen wolkenvelden en opklaringen elkaar af. Het wordt nevelig en in het zuiden kan in een bredere opklaring een mistbank voorkomen. Vlakbij de kust ligt de minimumtemperatuur enkele graden boven nul, in het binnenland zal het op veel plaatsen licht vriezen. In het zuiden komt de wind uit een oostelijke richting en is zwak, in het noorden komt de wind uit een zuidelijke richting en is zwak tot matig, boven het Waddengebied mogelijk vrij krachtig.

Zondag overdag komt er in het noorden nog bewolking voor, maar in de rest van het land zijn er zonnige perioden. In het Waddengebied is er kans op een enkele bui, in de rest van het land blijft het droog. De middagtemperatuur komt uit rond 9°C. In het zuiden blijft de wind oostelijk en matig, boven het noorden staat een matige zuidenwind.(Bron: KNMI)


Meer weer op FOK!

Het was mooi weer in Haarlem... (Foto: Stephan5)
Het was mooi weer in Haarlem... (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Opnieuw plunderende jongeren in Amsterdam

Opnieuw is een kledingwinkel in Amsterdam bestormd en bestolen door een groep jongeren. Zo'n vijftien jongeren renden naar binnen en namen van alles mee uit kledingwinkel Lacoste op het Rokin, vrij snel gingen ze er weer vandoor. Volgens de politie hadden ze geen wapens bij zich, althans niet zichtbaar.

Agenten hebben al twee verdachten kunnen aanhouden. Maar de politie is nog hard op zoek naar de andere plunderaars.Een politiewoordvoerder laat aan AT5 weten de zaak zeer serieus te nemen. "Met een grote groep een winkel plunderen is diefstal in vereniging en dat wordt zwaarder gestraft dan normale diefstal. Deze jongeren zullen niet ongestraft blijven."

Tweede plundering in twee dagen
Het is de tweede plundering in 24 uur. Gisteravond werd Sportwinkel JD Sports op het Bijlmerplein in Zuidoost geplunderd. Op video's die AT5 ontving is te zien dat een groep jongeren de winkel plundert en vervolgens met verschillende artikelen de winkel uitrent.

 
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.