ParalympiŰr Vervoort (40) kiest voor dood

Paralympisch kampioene Marieke Vervoort is overleden. De Belgische rolstoelatlete streed al jarenlang tegen een ongeneeslijke spierziekte en is deze week definitief uit het leven gestapt: 'Wielemie' koos voor euthanasie, wat ze jaren geleden al aan had gekondigd, en werd 40 jaar.

Vervoort debuteerde in 2012 in Londen op de Spelen met goud op de 100 meter en zilver op de 200 meter. Vier jaar later was er brons op de 100 en zilver op de 400 meter in Rio de Janeiro, waarbij ze tussendoor ook nog meerdere wereldtitels pakte. Door haar verlammingsziekte werd de pijn waar Vervoort dagelijks mee te maken had alsmaar erger. Zo gaf ze al eens aan amper een uur per nacht te slapen, omdat de pijn simpelweg niet te houden was.

De papieren voor de euthanasie werden in 2008 al ondertekend door de atlete, die ondanks dat wel zo lang ze kon bleef vechten om alles uit haar helaas vrij korte leven te halen. Inmiddels was het mooi geweest en had ze er genoeg van, met als gevolg dat de euthanasie deze week werd uitgevoerd.