FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 25 oktober 2019

Verdachte dodelijke schietpartij Amsterdam langer vast

De man die afgelopen woensdag werd opgepakt na een dodelijke schietpartij op het Hugo de Grootplein in Amsterdam-West, blijft zeker veertien dagen langer vastzitten.

Dat heeft het Openbaar Ministerie vanmiddag bekendgemaakt. De 41-jarige Amstelvener werd op de Admiraal de Ruijterweg, nadat agenten een waarschuwingsschot hadden gelost, aangehouden. In de auto waarin hij reed werd een vuurwapen aangetroffen.

Bij de schietpartij kwam de 49-jarige Goran Savic, een uitbater van een pizzeria op het Hugo de Grootplein, om het leven. De kogels leken echter bedoeld voor Jovan Djurovic, die in Montenegro te boek staat als een bendeleider. Djurovic werd ook geraakt, maar hij overleefde de schietpartij wel.

Lees ook: Politie zoekt getuigen van dodelijk schietincident Amsterdam

De verdachte zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat.

Amsterdamse culturele instellingen moeten tienduizenden euro's per jaar inleveren

Een aantal culturele instellingen in Amsterdam krijgt in 2020 tienduizenden euro's minder dan beloofd. Dat blijkt uit een brief van wethouder Touria Meliani van Kunst en Cultuur. Vandaag maakte zij een lijst bekend met instellingen die door het tekort worden getroffen.

Zo'n 189 gesubsidieerde culturele instellingen hadden verwacht 2 procent aan nominale compensaties te krijgen. Deze wordt nu gekort naar 0,9 procent, waardoor instellingen 45 procent minder krijgen dan verwacht.

Nominale compensatie
Een nominale compensatie is een bedrag dat de gemeente verstrekt bovenop de vastgestelde subsidie die een culturele instelling ontvangt. Het is een extra vergoeding waarmee instellingen hun jaarlijkse extra kosten mee kunnen betalen. Het gaat om bijvoorbeeld verhogingen van huurprijzen, pensioensregelingen en vergunningaanvragen.

Duizenden tot tienduizenden euro's
Van de Amsterdamse instellingen waar het om gaat, wordt de Openbare Bibliotheek Amsterdam het hardst getroffen, zij leveren zo'n 254.553 euro in. Ook het Stedelijk en het Nationale Opera en Ballet krijgen ruim een ton minder dan verwacht. Een merendeel van de lijst zijn kleinere cultuurinstellingen die duizenden tot tienduizenden euro's moeten inleveren, zoals het CBK Zuidoost, Flamenco Biënnale Nederland en Perdu.

Stijgende kosten
Maaike Lauwert, curator bij kunstinstelling De Appel, vertegenwoordigt 40 culturele instellingen in Amsterdam. Zij maakt zich flink zorgen om wat dit tekort zal doen met de programmering van deze organisaties. "Voorheen betaalden we onder andere salarissen van medewerkers in de cultuursector door dat van het programmabudget af te halen", zegt Lauwert. "De nominale compensatie zorgde ervoor dat salarissen en bijvoorbeeld de huur, niet meer werden betaald met het programmabudget."

Lauwert is bang dat dat nu wel weer het geval wordt. "Ik denk dat 99 procent van de 40 culturele instellingen die ik vertegenwoordig dit gaan verhalen op de salarissen. Dat kan betekenen dat werknemers bijna hetzelfde zullen verdienen als in 2016. En dat is een probleem want niet alleen de huur, maar ook gas-, water- en lichtprijzen stijgen."

Het overzicht wordt in de raadscommissie Kunst, Diversiteit en Democratisering van aankomende dinsdag besproken.

Vier grote steden vragen Rutte om hulp bij opvang daklozen

Wethouders van de vier grote steden, waaronder de Amsterdamse wethouder Simone Kukenheim (Zorg), hebben een brandbrief naar onder meer premier Mark Rutte gestuurd. Ze willen meer geld om het groeiende aantal daklozen te helpen.

"Zonder een landelijke aanpak zal het aantal daklozen in de grote steden, en daarbuiten, de komende jaren blijven stijgen", schrijven de wethouders in de brief. Ze willen meer woonplekken en een eerlijke verdeling van daklozen over alle gemeenten. Daarnaast moeten er volgens de bestuurders regels worden geschrapt.

'Mouwen opstropen'
De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) steunt de oproep. "De huidige ontwikkelingen staan in schril contrast met de continue boodschap van het kabinet dat het goed gaat met de economie en dat iedere Nederlander hiervan profiteert. Laten we de mouwen opstropen en gezamenlijk de trend keren en dakloosheid terugdringen", zegt VNG-bestuurder Miriam Haagh.

Onlangs kondigde Kukenheim aan dat er in Amsterdam een 24-uursopvang voor 104 daklozen komt. Wel verdwijnt de winteropvang, waar ruim driehonderd daklozen in de wintermaanden in de avond en nacht terecht konden.

Applaudiseren in prestigieuze universiteit ontmoedigd

'Kappen met klappen', dat zal binnenkort de regel worden bij de University of Oxford, één van de meest prestigieuze universiteiten van Groot-Brittanië en misschien wel de wereld. Stephen Hawking, Christopher Hitchins, Oscar Wilde, Margaret Thatcher en in totaal 28 Nobelprijswinnaars zijn allemaal voormalige studenten van deze eeuwenoude universiteit. 

Bijna tachtig jaar geleden vochten studenten van deze universiteit moedig voor de vrijheden van Europa, werd de Enigma-code gebroken en nu zijn de studenten blijkbaar bang voor applaus. Daarnaast mogen blinde sprekers blijkbaar niet genieten van een stevig en verdiend applaus na een mooie spreekbeurt.

"Het beleid werd voorgesteld om het gebruik van de Britse gebarentaal tijdens onze evenementen aan te moedigen, om die evenementen voor iedereen toegankelijker en inclusiever te maken, inclusief mensen met angstgevoelens", aldus studentenvertegenwoordiger Roisin McCallion, na de eerste vergadering van de studentenvakbond in het nieuwe studiejaar. 

Een moedige overwinning van McCallion, precies 74 jaar nadat Oxford-studente Dororthy Crowfoot Hodgkin iets vergelijkbaars wist te bewerkstelligen. Hodgkin ontdekte in haar studententijd namelijk de structuur van penicilline en zij kreeg daar twintig jaar later de Nobelprijs voor Scheikunde voor toegewezen.

Het wordt stil in de Middeleeuwse gebouwen van de universiteit, waar wetenschappelijke grootheden als Rodney PorterErwin Schrödinger en Charles Scott Sherrington ongetwijfeld de handen regelmatig op elkaar kregen.


Jizz hands! (Bron: Giphy)

Bloedprikkende dieven mogelijk ook actief in Goirle

De stelende bende die in Nederland actief is door met een smoes bij ouderen aan de deur te gaan dat zij bloed komen afnemen, is donderdagavond mogelijk ook actief geweest in Goirle.

Vrijdagochtend kreeg de politie namelijk een melding van een 65 jarige bewoonster van de Tilburgseweg in Goirle. Rond 22.00 uur was daar een man aan de deur gekomen die zei dat hij voor de ‘stichting Elisabeth’ bloed kwam afnemen. De man liet heel overtuigend een IPad zien waarop een lijst met adressen stond. Toch trapte de vrouw niet in deze smoes en smeet de deur dicht. Vandaag las zij in de krant over de babbeltruc en belde ze de politie. Eerdere slachtoffers, die wel personen binnen lieten, merkten later dat er geld of goederen uit huis waren gestolen.

De man die bij haar aan de deur kwam omschrijft ze als een gezette man van ongeveer 40 jaar oud. Hij hard donker, kort haar en een Zuid Europees uiterlijk. Hij sprak accentloos Nederlands.

Jongeren bekogelen dieren kinderboerderij met zwaar vuurwerk

Dieren op kinderboerderij Zimmerhoeve in Amsterdam zijn vanavond bekogeld met zwaar vuurwerk. De politie is op zoek naar de drie daders en heeft hun signalementen verspreid via Burgernet. Het gaat om jongens die vermoedelijk net onder de twintig jaar oud zijn. Ze hebben een Noord-Afrikaans uiterlijk.

Een van hen draagt een zwart trainingspak en een witte pet, een ander een rode trui en een ander een beige jas. Wie de drie ziet, wordt gevraagd 112 te bellen.

Uitslag FC Twente - FC Emmen

FC Twente heeft na vier nederlagen op rij weer eens gewonnen. In het thuisduel tegen FC Emmen won FC Twente met 4-1.

Bij rust stond het al 3-0 voor FC Twente via twee doelpunten van de Slowaakse spits Haris Vuckic. Lindon Selahi maakte de andere treffer voor rust. Vroeg in de tweede helft deed Emmen iets terug via Keziah Veendorp, maar dichter kwam de uitploeg niet. In de slotfase werd het 4-1 uit een benutte strafschop van Aitor Cantalapiedra. In eerste instantie miste de Spanjaard de penalty, maar hij mocht die overnemen omdat de keeper van Emmen te vroeg van de lijn was en bij zijn tweede poging was het wel raak vanaf elf meter.

FC Twente klimt met de zege naar de tiende positie. FC Emmen blijft de nummer veertien van de ranglijst, met 5 punten minder dan de tegenstander uit Enschede.

FC Twente

4 - 1

FC Emmen

 24' Vuckic
 30' Vuckic
 42' Selahi
 88' Cantalapiedra(pen)
   50' Veendorp
 
 Gele kaart: , Chacón,Gorgulu, Telgenkamp, (FC Emmen)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.400
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Drommel
Latibeaudiere
O.Busquets
Schenk
Verdonk
Selahi (Aboerjania/90)
Roemeratoe
Espinosa (Brama/77)
Cantalapiedra
Vuckic
Zekhnini (Menig/70
  Telgenkamp
Hiariej (Ugrinic/ 78)
Gorgulu
Heylen
Burnet
Slagveer (Kolar/70)
Pena
De Leeuw
Chacón
Laursen
Arias (Veendorp/46)

Hamilton snelste in eerste training Mexico

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd laten noteren in de eerste vrije training vor de Grand Prix van Mexico. De Brit snelde in Mexico Stad met zijn Mercedes naar een tijd van 1.17,327 waarmee hij nipt sneler was dan Charles Leclerc en Max Verstappen.

De baan was nog vochtig na een regenbui, waardoor de meeste coureurs er voor kozen om wat langer in de pits te blijven. De baan werd langzaam maar zeker droog, waarna de tijden sneller en sneller werden. Verstappen meldde zich bovenaan de tijdenlijst, maar had bij bocht twaalf wel een flink moment toen hij zich verremde.

Nadat het eerste setje banden ingeleverd was ging Lance Stroll voor een snelle run, maar de Canadees gleed vlak voor het opkomen van het rechte stuk van start/finish iets te veel en ging de bandenstapels in. Hij kon met de Racing Point op eigen kracht naar de pits, maar er was wel een code rood. Daarna werd het tempo stevig opgevoerd met Hamilton als eerste, voor Leclerc en Verstappen.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:17.327 25
2 C. Leclerc Ferrari 1:17.446 23
3 M. Verstappen Red Bull 1:17.461 17
4 A. Albon Red Bull 1:17.949 21
5 V. Bottas Mercedes 1:18.005 25
6 S. Vettel Ferrari 1:18.218 20
7 C. Sainz Jr. McLaren 1:18.401 21
8 P. Gasly Toro Rosso 1:18.593 23
9 D. Kvyat Toro Rosso 1:18.835 27
10 A. Giovinazzi Alfa Romeo 1:18.959 22
11 N. Hulkenberg Renault 1:19.011 22
12 K. Magnussen Haas 1:19.013 22
13 K. Räikkönen Alfa Romeo 1:19.205 22
14 L. Norris McLaren 1:19.299 23
15 D. Ricciardo Renault 1:19.499 23
16 L. Stroll Racing Point 1:19.679 21
17 S. Pérez Racing Point 1:19.717 23
18 R. Grosjean Haas 1:19.850 22
19 G. Russell Williams 1:20.548 26
20 N. Latifi Williams 1:21.566 30

Grote eer voor klimaatmeisje

Klimaatmeisje Greta Thunberg heeft dan niet de Nobelprijs voor de Vrede gekregen, maar haar is door het Natural History Museum in Londen een misschien wel vergelijkbare eer toebedeeld.


De humane Greta Thunberg (Foto: Stephanie Keith for Getty Images)

Een schijnbaar nutteloos kevertje is vernoemd naar het meisje dat naar verluidt koolstofdioxide in de lucht kan zien. Geinig, want het beestje kan dat zeker niet, aangezien de kever geen ogen heeft. Net als Greta wil dit kevertje ook niet vliegen. Het 1 mm grote diertje heeft namelijk geen vleugeltjes, maar wel twee voelsprietjes die op de guitige paardenstaartjes van Thunberg zouden lijken. 

'Nelloptodes gretae'
Het kevertje, dat ontdekt is in Kenia ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw, heeft de mooie wetenschappelijke naam Nelloptodes gretae gekregen. Wetenschapper Michael Darby was verantwoordelijk voor de naamgeving. Hij is, zoals hij zelf graag zegt, enorm onder de indruk van het 16-jarige schoolmeisje...

Andere beroemdheden die al eerder een diertje naar zich vernoemd kregen zijn zanger Bob Marley (een parasiet, genaamd Gnathia marleyi), acteur Leonardo DiCrapio (een spin, genaamd Spintharus leonardodicaprioi), evolutiebioloog Richard Dawkins (een vis, genaamd Dawkinsia), komiek John Cleese (een ringstaartmaki, genaamd Avahi cleesei) en vrouw-van-Jay Z Beyoncé (een vlieg, genaamd Scaptia Beyonceae).

Donald Trump
Amerikaans president Donald Trump heeft de zeldzame eer dat twee dieren naar hem vernoemd zijn. Een mot, genaamd Neopalpa donaldtrumpi, staat bekend om een blonde bos haar en de relatief kleine geslachtsorganen.

Daarnaast heet een amfibie Dermophis donaldtrumpi, deze heeft de eigenaardige eigenschap om zijn hoofd in het zand te steken en heeft de naam van de vredespresident gekregen, vanwege zijn uitspraken over de klimaatverandering. 

Ajax in beroep tegen straf UEFA; fans mogen hopen op 'Chelsea'

Ajax gaat in beroep tegen de straf van de UEFA, zo heeft de club laten weten. De Europese voetbalbond bepaalde dat de Amsterdammers geen fans mogen meenemen naar de uitwedstrijd tegen Chelsea in de groepsfase van de Champions League. Algemeen directeur Edwin van der Sar kondigde al aan dat de club het er niet bij zou laten zitten. Supporters van Ajax mogen nu dus alsnog hopen op een reis naar Londen.

Ajax heeft woensdag de motivering van de UEFA ontvangen. Een dag later heeft de club de stukken beoordeeld, waarop is besloten om beroep aan te tekenen.

"De straf die we als club van de UEFA hebben gekregen na de wedstrijd in Valencia vind ik heel onverdiend en teleurstellend. In het stadion heerste een prima sfeer en voor onze supporters in Spanje had ik alleen maar complimenten", reageerde Van der Sar onlangs in De Telegraaf . "Er is één relletje buiten het stadion geweest. Dat had niets met onze officiële supporters te maken."

Behalve een wedstrijd zonder uitsupporters kreeg Ajax ook een boete van vijftigduizend euro en een voorwaardelijke straf van één jaar voor de verkoop van tickets bij een uitwedstrijd. De supporters van Ajax lieten tijdens de uitwedstrijd tegen RKC Waalwijk door middel van fakkels en vuurwerk hun onvrede blijken over de straf van de Europese voetbalbond. "Daar help je niemand mee", reageerde Van der Sar.

"Op deze manier luistert echt niemand naar je. Nu hangt ons ook in Nederland een straf boven het hoofd."

Drugsonderzoek op Zr. Ms. Johan de Witt

De Koninklijke Marechaussee doorzoekt vandaag Zr. Ms. Johan de Witt vanwege een drugsonderzoek. Dat gebeurt in Den Helder onder leiding van het Openbaar Ministerie. Het marineschip keerde gisteren terug uit het Caribisch gebied.

Aan boord van het schip werd vorige maand een Nederlandse militair aangehouden. Hij had 11 kilo drugs in zijn rugzak. De militair werd van Curaçao overgebracht naar Nederland en zit nog in voorarrest.

3 helikopters aan boord van het schip zijn gisteren doorzocht. Ook de bemanning werd gecontroleerd bij het van boord gaan. Daarbij is niets aangetroffen.

De douane assisteert de marechaussee met personeel en drugshonden.

Zr. Ms. Johan de Witt (archieffoto Defensie)
Zr. Ms. Johan de Witt (archieffoto Defensie)

Judoka Polling klopt rivale Van Dijke en pakt goud op Grand Slam in Abu Dhabi

Kim Polling heeft het grandslamtoernooi van Abu Dhabi gewonnen in de de klasse onder 70 kilogram. De Nederlandse judoka was in de finale te sterk voor Sanne van Dijke, haar rivale in de strijd om een olympisch ticket. Slechts één van de twee judoka's mag naar Tokio.

De finale tussen Polling en Van Dijke was na twee minuten voorbij nadat Polling won via ippon. Voor Polling was het haar vierde zege op een grandslamtoernooi, maar haar laatste zege was op een grandslamtoernooi was alweer vijf jaar geleden. Toen won de 28-jarige Nederlandse in het Russische Tyumen.

Polling was vanaf juni 2018 bijna een jaar lang uitgeschakeld door een hernia. Op het EK van dit jaar werd ze al vroegtijdig uitgeschakeld en op het WK werd ze in de derde ronde gediskwalificeerd. Door de zege loopt Polling op de wereldranglijst wel in op haar rivale Van Dijke.

Bij de mannen greep Frank de Wit naast het brons in de klasse tot 81 kilogram. In het duel om het brons verloor de Nederlander van Vedat Albayrak uit Turkije, waardoor hij genoegen moest nemen met een vijfde plaats in Abu Dhabi.

Syrische asielzoeker aangehouden om vernedering gedode strijders

De politie heeft dinsdag in het asielzoekerscentrum in Ter Apel een 29-jarige Syriër aangehouden die wordt verdacht van ernstige vernedering van gesneuvelde strijders in Syrië.

Hij zou de persoonlijke waardigheid van de gedode personen hebben aangerand door zijn voet te plaatsen op een stoffelijke overschot en naar een ander lijk te schoppen. Gewapende mannen behandelden de gedode strijders als trofeeën en bespuugden hun stoffelijke overschotten.

Verder zou de aangehouden verdachte, die zelf met een machinegeweer gewapend was, ook op video hebben laten vastleggen hoe hij zingend de dood van de overledenen viert en naar hen verwijst als honden. Deze video is vervolgens geplaatst op YouTube, waarmee de wandaden werden verspreid.

Gevechten
De vernederingen hebben zich vermoedelijk voorgedaan rond gevechten in Hama in april 2015. De verdachte zou destijds een commandant zijn geweest van de terroristische organisatie Ahrar Al Sham. In april 2015 lanceerden verschillende groepen een offensief om Assad getrouwe troepen te verdrijven uit de provincie Idlib.

De verdachte heeft zich begin oktober gemeld bij de opvang voor asielzoekers in Ter Apel. Hij stond internationaal gesignaleerd door de Duitse justitie. De man verbleef eind 2015 korte tijd als asielzoeker in Duitsland, maar zou vanwege familieomstandigheden zijn teruggekeerd naar Syrië.

Aanranding van de persoonlijke waardigheid, in het bijzonder vernederende of onterende behandeling van mensen die buiten gevecht zijn gesteld is strafbaar volgens de Wet Internationale Misdrijven (WIM). Op deze schending van de Verdragen van Geneve staat maximaal een levenslange gevangenisstraf. De verdachte is vrijdag door de rechter-commissaris in Den Haag voor twee weken in bewaring gesteld.

Van oma tot kleindochter: vier verdachten van drugshandel opgepakt

Een moeder en dochter die zijn opgepakt voor handel in harddrugs, blijven 14 dagen langer vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris vandaag bepaald. De vader van het gezin zit al een maand vast voor drugshandel in Den Haag. De oma van het gezin is ook verdachte, maar op vrije voeten.

De zaak kwam aan het rollen na een melding via Meld Misdaad Anoniem. Na het oppakken van de vader (51) bleef het nummer van de bestellijn echter in de lucht en actief. De dochter (29) werd zowel met moeder (51) als met oma (76) in een auto gezien, vermoedelijk tijdens het dealen van drugs.

Bij doorzoekingen zijn verschillende hoeveelheden drugs aangetroffen. Ook werden spullen gevonden voor de handel in drugs, zoals weegschalen en zogenoemde ponypacks.

De vader zit momenteel voor 90 dagen in voorarrest. Op 6 november wordt bepaald of moeder en dochter ook langer vast blijven zitten. De oma mag de rest van het onderzoek in vrijheid afwachten. Op 6 januari is een eerste pro-formazitting in de zaak.

'Thuisfront-jongere' leert op Eendracht over werk militaire ouder

Niet de militaire vader of moeder liet afgelopen week het gezin voor een tijdje achter. Dit keer waren het kinderen uit militaire gezinnen die vertrokken. Een 35-koppige groep koos 5 dagen het ruime sop aan boord van zeilschip de Eendracht. Vandaag legden ze weer aan in Rotterdam. En net als militairen die terugkeren van missie, heette hoog bezoek hen welkom: de Defensieminister herself.

De ‘thuisfront-jongeren’ moeten vaak voor lange periodes een ouder missen, óók op belangrijke, vrolijke en verdrietige momenten. Om deze groep in het zonnetje te zetten sloegen de Dienst Humanistisch Geestelijke Verzorging van Defensie en de Stichting Zeilschip Eendracht de handen ineen. Dat resulteerde voor het 2e jaar in een zeilreis op Nederlands grootste 3-mastschoener.

Gezamenlijk verhaal
Samenwerking, teambuilding, doorzettingsvermogen en discipline stonden aan boord centraal. De jongeren van 15 tot 25 jaar draaiden mee in een wachtsysteem van ‘4 uur op en 8 uur af’. Naast de nodige ontspanning, maakten ze schoon, assisteerden in de kombuis, hesen, streken en trimden de zeilen, stonden achter het roer en hielpen bij de navigatie. Zo begrijpen ze beter wat ouders meemaken tijdens hun bijzondere werk. Doordat nu het kind van de militair op reis is gegaan, ontstaat bovendien een gezamenlijk verhaal rondom uitzending.

Betrokkenheid
“Geweldig dat de Eendracht samen met de geestelijk verzorgers van Defensie deze zeilreis mogelijk maken”, zei minister Ank Bijlveld-Schouten. “Het toont ook de betrokkenheid vanuit de samenleving. De vaders en moeders zetten zich in voor de veiligheid van die samenleving. Mooi dat die iets terugdoet voor de kinderen, die hun ouders zo vaak moeten missen.”

Minister Ank Bijleveld tussen de jongeren aan boord van de Eendracht (Afbeelding: Defensie)
Minister Ank Bijleveld tussen de jongeren aan boord van de Eendracht (Afbeelding: Defensie)

Raadslid Amsterdam schrijft mee aan Syrische grondwet

Het Amsterdamse VVD-raadslid Hala Naoum Néhmé is benaderd om deel te nemen aan een commissie die de nieuwe Syrische grondwet gaat schrijven.

Naoum Néhmé is gevraagd door de Verenigde Naties om samen met 150 anderen de grondwet van Syrië te herschrijven. De commissie bestaat naast politici ook uit advocaten, activisten en rechters. Zij werden aangesteld doordat in 2015 een resolutie voor de herschrijving van de grondwettelijke orde en de rechtspraak van het land unaniem werd aangenomen. Volgende week vliegt Naoum Néhmé naar het Zwitserse Geneve om de eerste bijeenkomst bij te wonen. Ze blijft daarnaast ook raadslid in Amsterdam.

Aan de Telegraaf laat Naoum Néhmé weten dat ze in ieder geval in de grondwet van het land wil schrappen dat de president van het land per se moslim moet zijn. 'Het zou moeten gaan om talent. In de grondwet staat ook dat mensen met een dubbele nationaliteit geen politieke taken mogen vervullen. Dat zou betekenen dat de Syriërs die naar Europa zijn gevlucht en in de toekomst terug willen, geen democratische rechten hebben. Dat probeer ik te schrappen.'

Naoum Néhmé groeide zelf op in de Syrische stad Aleppo, maar vluchtte op 15-jarige leeftijd met haar familie naar Nederland.

Bloedprikbabbeltruc - Politie geeft foto van verdachten vrij

De bloedprik-babbeltruc, trap er niet in! Deze twee slinkse criminelen deden zich voor als nep verpleegkundigen bij een 90-jarige man uit Eindhoven om vervolgens zijn rekening te plunderen, zoals hier op de beelden te zien is. Wie (her)kent ze?

Met een smoes over een heersende griepepidemie praatte dit duo zich binnen bij het hoogbejaarde slachtoffer. De vrouw nam via een vingerprik bloed af, de man ging ondertussen op zoek naar waardevolle spullen en geld.

Gewetenloos
Het slachtoffer kreeg te horen dat zijn bloedwaarde niet goed was, maar dat een pil het zou oplossen. Hij moest wel even 1 euro pinnen om de pillen te bestellen. Met het zogenaamde pinapparaat werden zijn pasgegevens gekopieerd. Vlak erna zien we dit gewetenloze duo dan hier bij een bank in Winkelcentrum Woensel en in Heeze met de gestolen bankpas van meneer pinnen. Zo wisten ze 4000 euro buit te maken.

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Bloedprik-babbeltruc verdachte 1 (afbeelding: Politie)
Bloedprik-babbeltruc verdachte 1 (afbeelding: Politie)

Bloedprik-babbeltruc verdachte 2 (afbeelding: Politie)
Bloedprik-babbeltruc verdachte 2 (afbeelding: Politie)

10 jaar cel voor ontploffing van handgranaten en verboden wapenbezit

De rechtbank heeft vandaag een 42-jarige man veroordeeld tot een gevangenisstraf van 10 jaar vanwege het tot ontploffing brengen van twee handgranaten in het centrum van Delft en verboden wapenbezit.

Ontploffing handgranaat
Op 17 mei 2018 heeft de man midden in de nacht samen met een ander kort na elkaar bij twee coffeeshops in Delft een handgranaat laten ontploffen. De explosies hebben een enorme schade veroorzaakt. Ook is een toevallige voorbijganger gewond geraakt. De rechtbank vindt het bijzonder zorgwekkend dat oorlogswapens als handgranaten in een dichtbevolkte stad worden ingezet. Waarom de man dit heeft gedaan, is niet duidelijk geworden. Vermoedelijk gaat het om een ruzie in het criminele milieu.

Verboden wapens
De man is vaker aangehouden met wapens. Want op 20 maart 2018 reed hij in een auto met een geladen revolver en op 12 juni 2018 met een semiautomatisch wapen, een jachtgeweer en weer een handgraat. Bij hem thuis werd nog een handgranaat aangetroffen.

Gevangenisstraf van 10 jaar
Door zijn gedrag heeft de man op een indringende manier inbreuk gemaakt op de gevoelens van veiligheid in de stad Delft en zeker ook in de gehele samenleving. Om deze redenen en ook vanwege zijn gewelddadig verleden krijgt hij een gevangenisstraf van 10 jaar opgelegd.

Gevangenisstraf van 21 maanden voor medeverdachte
Een man van 22 jaar is vrijgesproken van betrokkenheid bij de explosies in Delft. Het dossier bevat hiervoor onvoldoende bewijs. Hij reed op 12 juni met de andere man in de auto. Hij wist van het semiautomatische wapen en heeft geprobeerd dit wapen te verkopen. Ook heeft hij geprobeerd een getuige in zijn zaak ervan te weerhouden een verklaring af te leggen tegenover de politie. Voor de wapenhandel en het beïnvloeden van een getuige krijgt hij een gevangenisstraf van 21 maanden.

Celstraf, behandeling en gebiedsverbod voor ontucht met buurmeisje

De rechtbank Oost-Brabant heeft een 48-jarige man uit Geldrop veroordeeld voor ontucht met zijn buurmeisje. Hij krijgt een gevangenisstraf van 24 maanden, waarvan 8 maanden voorwaardelijk. De man moet daarnaast onder meer meewerken aan een behandeling voor zijn problemen en mag 5 jaar niet meer in zijn woonplaats komen.

De verdachte had een goede relatie met zijn buren; hij kwam vaak bij ze over de vloer en het 5-jarige buurmeisje was regelmatig bij hem aan het spelen. In juni van dit jaar was het meisje weer bij de verdachte thuis. Op enig moment hoorde haar vader het meisje huilen en ging hij poolshoogte nemen. Volgens de verdachte was het meisje van de bank gevallen. Toen de vader later bij zijn dochter doorvroeg over wat er was gebeurd, kwam hij erachter dat de verdachte ontucht met haar had gepleegd. Dit gebeurde vaker in de maanden daarvoor.

De ontucht heeft grote impact op het gezin. De vader vertelde tijdens de behandeling van deze zaak op indringende wijze dat zijn dochter sinds het misbruik is veranderd en de ouders haar niet meer kennen zoals voorheen. Hier houdt de rechtbank rekening mee. De rechtbank heeft daarnaast ook de persoonlijke omstandigheden van de verdachte meegewogen. Volgens een psycholoog is er bij de verdachte sprake van een licht verstandelijke beperking en is het feit hem verminderd toe te rekenen. Ook weegt mee dat de verdachte een blanco strafblad heeft, zijn baan is kwijtgeraakt en zijn woning in Geldrop moest verlaten.

Al met al vindt de rechtbank een celstraf van 24 maanden op z’n plaats. Om de verdachte ervan te weerhouden opnieuw in de fout te gaan, zijn daarvan 8 maanden voorwaardelijk. Aan die voorwaardelijke straf koppelt de rechtbank een aantal bijzondere voorwaarden om de kans op herhaling zoveel mogelijk te beperken. Zo krijgt de verdachte onder meer een meldplicht bij de reclassering en moet hij zich laten behandelen. De verdachte mag daarnaast 5 jaar niet in Geldrop komen en moet het meisje een schadevergoeding betalen van zo’n 5.500 euro.

NOS-journalist Robert Bas vrijgelaten

De raadkamer van de rechtbank Rotterdam heeft journalist Robert Bas van de NOS, die gisteren door de rechter-commissaris in gijzeling was gesteld toen hij weigerde als getuige in een strafzaak een verklaring af te leggen, uit de gijzeling ontslagen.

Verschoningsrecht
Het oordeel van de rechtbank luidt als volgt. Aan de journalist als getuige komt een verschoningsrecht toe. Dat recht is niet absoluut, in de zin dat hij op geen enkele vraag antwoord zou hoeven geven, maar betekent in elk geval wel dat hij geen vragen hoeft te beantwoorden waardoor hij (informatie over) zijn bronnen zou prijsgeven.

Ruime uitleg
Dat verschoningsrecht moet ruim worden uitgelegd en geldt daarom ook, zoals hier, als uit andere informatie al duidelijk is wie de bron is. De vragen die de getuige in dit geval gesteld zouden worden, vallen volgens de rechtbank (en anders dan de rechter-commissaris eerder van oordeel was) allemaal onder het verschoningsrecht van de journalist. De journalist hoeft daarom geen uitleg te geven over uitlatingen van hem die hij heeft gedaan in een gesprek met zijn bron.

Belangenafweging
Vervolgens is doorbreking van het verschoningsrecht volgens de wet nog mogelijk, maar de rechtbank vindt dat hier niet aan de orde/gerechtvaardigd, omdat het fundamentele belang van bronbescherming in dit geval zwaarder weegt dan andere belangen, zoals het ondervragingsrecht van de verdediging.

KNVB zet onderzoek naar BeNeLiga door met nieuwe fase

Het onderzoek naar de haalbaarheid van de BeNeLiga krijgt een vervolg. De KNVB meldt vrijdag via de officële kanalen dat de eerste fase van het onderzoek door consultancy bedrijf Deloitte het potentieel heeft bevestigd. In samenspraak met de betrokken partijen is derhalve besloten om een tweede fase van het onderzoek op te starten.

Medio 2019 zaten Ajax, AZ, FC Utrecht, Feyenoord, PSV en Vitesse rond de tafel met de vijf grootste clubs uit België om het idee van een gezamenlijke competitive te bespreken. "Zo'n competitie lijkt een doeltreffende manier om de kloof met de grootste vijf Europese competities te verkleinen, zowel financieel als sportief."

"België en Nederland hebben momenteel twee competities die tot de middenmoot van Europa behoren, maar kunnen gezamenlijk de zesde competitie van Europa worden", schrijft de Nederlandse voetbalbond.

"De ambitie om aan te sluiten bij de top vijf in Europa is ook ingegeven door de veranderingen die momenteel op Europees niveau worden besproken, met het risico dat het speelveld verwatert tot een mix van grote en kleine competities, waarin de middenmoot verdwijnt", aldus de KNVB.

De Nederlandse en Belgische clubs besloten om een haalbaarheidsonderzoek uit te laten voeren om uit te vinden wat de meerwaarde is van een BeNeLiga. Deloitte voerde het onderzoek uit en de resultaten bevestigen dat een nieuwe competitie 'potentieel significant waardeverhogend is'.

"Op basis van de huidige bevindingen besloten de initiatiefnemers dat er voldoende grond is om over te gaan tot een tweede fase van het haalbaarheidsonderzoek. Daarbij wordt onder andere gefocust op het competitieformaat van de BeNeLiga, de effecten ervan op de verschillende competities, als ook een impactanalyse per club."

Reactie Openbaar Ministerie op gijzeling NOS journalist

De rechter-commissaris heeft gisteren in een strafzaak van het arrondissementsparket Rotterdam de beslissing genomen om Robert Bas, een journalist van de NOS, in gijzeling te nemen. Vandaag is deze beslissing door de raadkamer getoetst. Het Openbaar Ministerie is van mening dat de gijzeling van de journalist dient te worden beëindigd.

Aanleiding verhoor
De strafzaak betreft het onderzoek naar de zogenoemde vergismoord uit 2015. Hierbij kwam een 41-jarige man uit Berkel en Rodenrijs om het leven. In dit onderzoek is een getuige enige tijd getapt. Door die tap heeft het OM kennis gekregen van gesprekken tussen de getuige en de journalist. Het OM heeft ervoor gekozen om de uitwerking van de gesprekken in het dossier op te nemen, omdat zij relevante informatie bevatten met betrekking tot de strafzaak. Bij deze beslissing is een zorgvuldige belangenafweging gemaakt tussen enerzijds het maatschappelijke belang van deze strafzaak, namelijk het opsporen en vervolgen van verdachten van een moord en anderzijds de belangen van de journalist.

Op 22 februari 2019 heeft de verdediging in deze zaak de rechtbank verzocht om de journalist te horen als getuige. Het OM heeft zich tijdens die zitting verzet tegen het horen van de journalist, omdat zij van mening is dat bij het horen van een journalist als getuige te allen tijde uiterste terughoudendheid dient te worden betracht. De rechtbank heeft het verzoek van de verdediging om de journalist te horen niettemin toegewezen.

Recht op bronbescherming
Het recht op bronbescherming is een belangrijk recht, vastgelegd in zowel het Wetboek van Strafvordering als de Aanwijzing toepassing dwangmiddelen en opsporingsbevoegdheden bij journalisten. Het is echter geen absoluut recht. Kijkend naar deze specifieke strafzaak is het OM van mening dat Robert Bas geen recht op bronbescherming toekomt, omdat de identiteit van zijn bron al bekend is. Daarnaast is ook bekend onder welke omstandigheden de informatie door de bron aan Bas is verstrekt.

Gijzeling
Robert Bas heeft gisteren bij de rechter-commissaris uitgelegd dat hij op geen enkele vraag antwoord wenst te geven en dat hij –ongeacht de consequenties- ook in de toekomst bij dit standpunt zal blijven. In de visie van het OM betekent dit dat het wettelijke doel van het middel gijzeling niet gediend wordt. Het gijzelen van een getuige is immers bedoeld om hem te bewegen alsnog antwoord te geven op vragen. Op het moment dat duidelijk is dat dit doel niet zal worden bereikt, verliest het middel alle effectiviteit en is gebruik ervan niet opportuun.

Uitgezette Nederlander aangehouden voor terrorisme

Een 28-jarige Nederlander, die woensdag door Zweden als ongewenst vreemdeling het land is uitgezet, is na aankomst op Schiphol aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme.

De man verbleef sinds 2016 in Zweden en had de aandacht op zich gevestigd vanwege zijn gedrag op internet en banden met Islamitische Staat. Volgens de Zweedse autoriteiten houdt de man zich bezig met het produceren en verspreiden van IS-propaganda, zoals videoclips, foto’s en artikelen.

De rechter-commissaris in Rotterdam heeft de verdachte vandaag voor twee weken in bewaring gesteld.

OM en FIOD geven Voedselbank Nijmegen 16.000 kilo waspoeder

De FIOD en het Functioneel Parket hebben 16.000 kilo inbeslaggenomen waspoeder aan de Voedselbank Nijmegen geschonken. Het poeder was tijdens een doorzoeking eind april gevonden. Achterin een loods in Wijchen stonden 20 pallets met waspoeder van een onbekend merk. Ook stonden daar stapels lege nagemaakte dozen van een bekend wasmiddelenmerk.

In de telefoon van een verdachte stonden instructiefilmpjes hoe deze merkvervalste dozen in elkaar moesten worden gezet, hoe de stickers op plastic flessen moesten worden geplakt en hoe de dozen vervolgens moesten worden gevuld met het poeder.

Normaliter zouden de waspoeder en de dozen moeten worden vernietigd. Het poeder was niet nep en van prima kwaliteit, dus is besloten het een goede bestemming te geven. De dozen zijn wel vernietigd.

Op dinsdag 22 oktober heeft de Voedselbank alle waspoeder opgehaald en naar verluidt ruikt het daar nu heerlijk naar waspoeder.

Fietser zonder licht vraagt 'sletjeskorting'

De politie heeft gisteravond in het centrum van Amsterdam tientallen fietsers bekeurd omdat zij zonder fietsverlichting reden. Daarbij deed een van de beboete fietsers een ietwat opmerkelijk verzoek.

In totaal schreven agenten bij de controles op het J.D. Meijerplein en de Vijzelgracht 137 boetes uit voor rijden zonder licht. Ook werd een bestuurder betrapt op rijden onder invloed.

De fietsers kregen naast een boete ook een fietslampje van de agenten. Daarbij kregen de agenten een bijzonder verzoek: 'Eén jongedame vroeg op serieuze toon of ze naast een lampje ook nog "sletjeskorting" kreeg', schrijft verkeersagent Jeroen Heuts op Twitter. 'Het antwoord ben ik haar verschuldigd gebleven.'

Een boete voor geen of gedeeltelijke fietsverlichting bedraagt 64 euro.

Jongens vluchten na aanrijden vrouw

Een 55-jarige vrouw is op donderdagmiddag aangereden op de Veilingweg in Bovenkarspel door twee jongens op een scooter. De twee verdachten gingen er na het ongeval vandoor.

Rond 12:50 uur liep de vrouw over de Veiligweg toen er van achter een scooter aan kwam rijden. Toen de scooter passeerde raakte deze de dame, waarbij zij hard ten val kwam. De scooter belandde in de naastgelegen greppel. De twee verdachten lieten de scooter achter en renden weg. Deze scooter bleek een dag eerder gestolen te zijn.

Op basis van het signalement heeft de politie een verdachte aangehouden. Een onderzoek wordt ingesteld naar de betrokkenheid van deze verdachte en naar de identiteit van de tweede verdachte. Het slachtoffer heeft bij het ongeval lichte verwondingen opgelopen en is ter plaatse behandeld.

Opvallende overvaller dreigt met mes en gaat er met geld vandoor

Een overvaller, gekleed in een oranje veiligheidshesje met groen opschrift, heeft vanmorgen een greep in de kassalade gedaan van een benzinepomp aan de Spoorlaan in Tilburg. Hij bedreigde ondertussen de pompbediende met een mes.

Rond 06.30 uur liep de overvaller het pompstation binnen. Hij dreigde de pompbediende met een mes en eiste geld. Nadat hij een hoeveelheid bankbiljetten uit de kassalade gegraaid had ging hij er te voet vandoor.

Uit de duidelijke camerabeelden blijkt dat de verdachte een blanke man is van rond de 55 jaar. Hij droeg hij geen gezichtsbedekking, maar wel een oranje veiligheidshesje. De politie is op basis van de duidelijke beelden op zoek naar de dader.

Trump zegt kranten op, want nep

The New York Times en The Washington Post vallen niet meer op de mat van het Witte Huis. President Donald Trump heeft de abonnementen op laten zeggen, officieel wegens kostenbesparing, maar dat lijkt natuurlijk onzin te zijn.

Trump, niet echt fan van de vrije pers, noemde The New York Times eerder deze week weer eens een nepkrant. Dat deed hij met The Washington Post ook: "We gaan die waarschijnlijk stopzetten, ze zijn nep", aldus de Amerikaanse oppernepper.

Ook federale agentschappen moeten hun abonnementen op de kranten op gaan zeggen, zo lijkt het. Als Trump het niet leuk vindt, mag iemand anders dat natuurlijk ook niet vinden.

Man met schotwond afgezet bij ziekenhuis Amsterdam

Bij een schietpartij is gisteravond een gewonde gevallen. De man werd rond 20.45 uur afgezet bij de spoedeisende hulp van het OLVG West aan de Jan Tooropstraat. De politie heeft nog niemand aangehouden.

Het slachtoffer is direct geopereerd. Wat de precieze toedracht van het incident is en waar het incident plaatsvond is vooralsnog niet bekend.

De politie heeft getuigen via een Burgernetmelding gevraagd om uit te kijken naar een grijze Audi A3 met een Frans kenteken.

Update 10:00 uur:
De politie heeft vanmorgen twee personen in de leeftijd van 21 en 27 jaar oud aangehouden.

Rond 20.30 uur kreeg de politie een melding dat een man met een schotwond in zijn been het ziekenhuis was binnengelopen. Hij was daar gebracht met een Audi A3 met Frans kenteken. De man verklaarde tegen de rechercheurs, die ter plaatse waren gekomen, dat hij op straat in zijn been was geschoten. De omstandigheden waaronder dit had plaatsgevonden was onduidelijk. De man is na behandeling in het ziekenhuis ontslagen.

Bloed aangetroffen
Rond 02.30 uur ziet een surveillance-eenheid van de Landelijke Eenheid het betreffende voertuig op de A2 rijden ter hoogte van Breukelen en zet de auto bij een tankstation aan de kant. In het voertuig treffen de agenten bloed aan, maar geen vuurwapen. Op verzoek van de recherche zijn beide inzittenden, die zich niet konden legitimeren, aangehouden en overgebracht naar een cellencomplex. De Audi A3 is, ten behoeve van het onderzoek door de recherche-afdeling Amsterdam-West, in beslag genomen.

Ubisoft stelt drietal games uit

Ubisoft heeft drie van hun games uitgesteld tot het volgende fiscale jaar dat loopt tot in 2021. Het gaat om Gods & Monsters, Watch Dogs Legion en Rainbow Six Quarantine.

Gods & Monsters had een release date voor 25 februari 2020, terwijl Watch Dogs Legion uit zou komen op 6 maart 2020. Rainbow Six Quarantine had nog geen publieke release date. Alle games hebben nog geen nieuwe datum gekregen, dus we weten niet hoe lang we op de titels moeten wachten.

Een groter slachtoffer is Skull & Bones. Eerder dit jaar werd de game al uitgesteld tot 2020, maar nu komt de game niet voor maart 2021. Hiermee lijkt de game de sprong te maken naar next-gen.

skullnbonesgameplay

EP-leden dringen aan op sancties tegen Turkije na invasie Syrië

Donderdag nam het Europees Parlement een resolutie aan waarin de EP-leden waarschuwen dat de interventie van Turkije in het noordoosten van Syrië een ernstige schending van het internationaal recht is, die de stabiliteit en de veiligheid van de regio als geheel ondermijnt.

Door VN gecontroleerde veiligheidszone in Noord-Syrië
Sinds de Turkse militaire invasie zijn behalve een groot aantal civiele en militaire slachtoffers, ten minste 300 000 burgers ontheemd geraakt, zo onderstrepen de leden van het Europees Parlement, onder verwijzing naar VN-bronnen. De leden van het Europees Parlement pleiten voor de instelling van een door de VN controleerde veiligheidszone in Noord Syrië.

De Turkse plannen om "een zogenaamde veilige zone" langs de grens in Noordoost-Syrië in te stellen worden in de resolutie met klem verworpen; daarnaast uiten de Europarlementariërs hun bezorgdheid over het feit dat de Amerikaans-Turkse overeenkomst over een tijdelijk staakt-het-vuren de Turkse bezetting van deze veilige zone zou kunnen legitimeren.

Risico van een heropleving van IS
Het Parlement betuigt solidariteit met het Koerdische volk en onderstreept de belangrijke bijdrage, met name van vrouwen, van de door Koerden geleide strijdmacht heeft geleverd als bondgenoot in de strijd tegen Da’esh. De leden van het Europees Parlement zijn uiterst bezorgd over berichten dat honderden IS-gevangenen als gevolg van het Turkse offensief ontsnappen uit kampen in Noord-Syrië, wat het risico op een heropleving van IS vergroot.

Chantage door de Turkse president
De Europarlementariërs vinden het onaanvaardbaar dat de Turkse president Recep Tayyip Erdogan vluchtelingen heeft bewapend en "gebruikt om de EU te chanteren”.

Zij roepen de Raad op een reeks gerichte sancties en visumverboden in te voeren tegen Turkse functionarissen die verantwoordelijk zijn voor schendingen van mensenrechten en te overwegen om gerichte economische sancties tegen Turkije in te stellen. Daarnaast geven de Europarlementariêrs de Raad in overweging om handelspreferenties in de overeenkomst inzake landbouwproducten op te schorten en in laatste instantie, de douane-unie tussen de EU en Turkije op te schorten.

FOK! Wat een weer: noodweer en records

Dag dames en heren.

Laten we beginnen met het noodweer dat delen van Spanje, Frankrijk en Italie heeft getroffen. Een klein, maar hardnekkig lagedrukgebiedje trok tergend langzaam van de oostkust van Spanje naar de Golf van Biskaje. Tegelijkertijd ontstond er ook één nabij Corsica. Dit leverde de afgelopen dagen honderden mm's aan regen op. Helaas bleef dit niet zonder gevolgen. In Frankrijk is de schade erg groot, met name in Languedoc. Daar vielen drie dodelijke slachtoffers. Zware windstoten, onweer en hevige regenval teisterden deze gebieden.

Ik blijf het echt verbazend vinden hoe er op relatief korte afstand zulke monster-hoeveelheden regen kunnen vallen. Een aantal stations had 100 mm in een uur. In totaal viel er verspreid over deze gebieden in 48 uur 250 tot 400 mm. Logisch dat daar ellende van komt. Zelfs ik als regenliefhebber vind dat wel te gortig. Ik geniet van een wolkbreuk, zolang er maar geen grote schade wordt aangericht. Vandaag vonden we het meeste slechte weer in een strook van Tunesie via Genua naar de zuidelijke Alpen toe. Ook in deze streken werden grote hoeveelheden regen afgetapt.

In ons eigen land niets van dat alles. Na de passage van een zwak regengebiedje klaarde het breed op, en kon de temperatuur razendsnel omhoog schieten. Sterker nog, we behaalden gisteren een nieuw datumrecord. Nooit eerder werd het op deze datum warmer dan 19,6 graden. Op de Wadden was het iets frisser en in het zuiden kwam men zelfs boven de 20 graden uit. Erg zacht dus.

Er komt wel een kentering. Tijdens het weekend trekt er een koufront over en dan draait de wind naar het noorden toe. Daarmee wordt de weg vrij gemaakt voor aanmerkelijk frissere lucht. De temperaturen zakken dan naar waarden rond de 10 graden of zelfs iets daaronder. In de nacht kan het dan misschien tot lichte vorst komen.

Vandaag nog niet. Dan zien we vooral bewolking in het westen en noorden en enkele opklaringen in het zuiden en oosten. Lokaal kan er uit de bewolking wat regen vallen. Het wordt hierbij tussen de 14 en 19 graden. De wind draait naar zuidwest en kan aan de kust toenemen tot hard. Ook in het binnenland gaat het met windkracht 4 tot 5 harder waaien.

Tot ziens!


Meer weer op FOK!

Amersfoort (Foto: NoBody122)
Mooie luchten in Amersfoort, nabij het Eemplein. (Foto: NoBody122)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
©FOK.nl e.a.