FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 16 mei 2019

Man rijdt in op avondvierdaagse Drenthe

Kinderen die gisteravond meededen aan de avondvierdaagse in Westerbork kregen de schrik van hun leven. Een 58-jarige automobilist reed met een rotgang langs en raakte een verkeersregelaar.

Omdat veel mensen getuige waren van het incident en de man door zijn dorpsgenoten werd herkend kon de politie hem gisteravond arresteren.

Sybrand Buma vertrekt uit Kamer om burgemeester van Leeuwarden te worden

Sybrand Buma vertrekt uit de Tweede Kamer, hij wordt burgemeester van Leeuwarden. 

De gemeenteraad van Leeuwarden maakte zojuist bekend de CDA-leider te gaan voordragen voor benoeming door de Kroon. Dat is slechts een formaliteit, dus Buma wordt de opvolger van PvdA’er Fred Crone, die naar de Eerste Kamer vertrekt.

Met deze stap treedt Buma in de voetsporen van zijn vader en grootvader, die waren beiden ook burgemeester van diverse Friese steden. Zo was zijn vader burgemeester van Workum en Sneek. Terwijl een verre voorvader van Buma, Bernardus Buma, van 1813 tot 1815 burgemeester was van de Friese hoofdstad.

Voor het CDA betekent het vertrek van Buma vooral dat de partij een nieuwe fractievoorzitter moet kiezen en in een later stadium ook een partijleider. Daarvoor zijn diverse kandidaten beschikbaar. Door de regeringsdeelname van de partij zijn de voornaamste kandidaten voor het partijleiderschap, ministers De Jonge en Hoekstra, en outsider Keijzer niet beschikbaar als fractievoorzitter. De opvolger van Buma als fractievoorzitter is zeker niet automatisch de lijsttrekker voor de komende jaren. 

Voor de coalitie betekent het vertrek dat er weer een grondlegger van het kabinet wegvalt. Nadat eerder Pechtold en Zijlstra vertrokken is Buma de derde onderhandelaar die vertrekt uit de Haagse politiek. Daar staat tegenover dat de secondant van Buma bij de formatieonderhandelingen, het tot nu toe onbekende kamerlid Pieter Heerma, wordt genoemd als opvolger van Buma. Daarmee blijft het collectief geheugen van de coalitietop intact.

Maar uitverkiezing van Heerma is nog geen gelopen race, hij zou zelf niet graag in de belangstelling staan. Daarom wordt ook staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Knops genoemd. Hij zou op zijn beurt dan worden opgevolgd door Kamerlid Van Toorenburg. 

Staking dreigt bij vakbond FNV

Het personeel van vakbond FNV dreigt zelf te gaan staken. Ze zijn boos omdat de directie van FNV wegens verliezen wil gaan reorganiseren. Van de 2000 medewerkers kunnen bij deze reorganisatie wellicht 400 medewerkers hun baan kwijt raken. De verliezen van de FNV zijn het gevolg van een gestaag verlies van leden.

Protest
Vandaag is er een protest van 600 werknemers tegen de plannen voor het hoofdkantoor van de FNV. Een van de protesteerders is Barry Okunic. "Het is heel vreemd om tegen je eigen bond te demonstreren. Maar we staan hier als werknemers en komen op voor onze belangen", aldus Okunic. Een onderdeel waar op wordt bezuinigd zijn de schoonmakers, die volgens de plannen weer worden uitbesteed. "Hebben we net acties gevoerd dat schoonmakers in dienst moeten komen bij het bedrijf waarvoor ze werken draaien we dat bij onszelf terug. We nemen werkgevers de maat, maar de FNV houdt zich zelf niet aan de regels als werkgever", zegt hij.

Ondersteunende diensten
Ook bestuurder metaal Ron Peters hoort bij de protesteerders, die vooral boos zijn omdat er in de ondersteunde diensten wordt gesneden. "Zonder die ondersteuning kan ik mijn werk niet goed doen. Die secretaresses hebben veel kennis en ervaring en hebben aan drie woorden genoeg om een brief te tikken of een pamflet. De directie wil alleen secretaresses met HBO of meer hebben. Maar iemand met drie universitaire titels spreekt de taal van de leden niet." zegt Peters.

Als de plannen niet voor volgende week woensdag van tafel zijn, gaat het boze personeel staken.

Bertens wint twee keer op één dag en staat in kwartfinale Rome

Kiki Bertens kwam donderdag voor het eerst in actie op het WTA-toernooi van Rome. De Nederlandse moest direct tweemaal spelen en wist haar beide partijen in drie sets te winnen. Door de winst staat de nummer vier van de wereld in de kwartfinales van het tennistoernooi van Rome.

Bertens moest in de ochtend al vroeg spelen tegen de Amerikaanse Amanda Anisimova. Tegen het 17-jarige toptalent leek de Nederlandse een makkelijke overwinning te boeken. Ze won de eerste set eenvoudig met 6-2. In de tweede set kwam ze op een 3-0 en een 4-1 voorsprong, maar toch verloor ze de set tegen Anisimova met 4-6. Bertens had het in de derde set moeilijk tegen de 17-jarige Amerikaanse. Ze mocht bij 5-4 in haar voordeel voor de wedstrijd serveren, alleen slaagde ze daar niet in. Berten was weer op tijd bij de les en won de wedstrijd alsnog met 7-5 in de derde set.

In de middag moest Bertens het opnemen tegen de Spaanse Carla Suárez Navarro, die eerder op de dag ook haar wedstrijd had gewonnen. Bertens kwam het beste uit de startblokken en zou de eerste set met 6-4 naar zich toetrekken. Suárez Navarro kwam aan het eind van de eerste set al beter in haar spel en dat zette ze door in de tweede set, terwijl Bertens heel slordig ging spelen. Het gevolg was dat de Spaanse de set eenvoudig naar zich toe trok en moest Bertens opnieuw een driesetter spelen.

Bertens leek vermoeid te zijn in de tweede set, maar daar was in de derde set niks van te merken. De 27-jarige Nederlandse nam een dubbele break voorsprong en kwam op een 4-0 voorsprong. Suárez Navarro kwam nog terug tot 4-2, waarna Bertens op eigen service niet meer in de problemen en zo de wedstrijd won.

In de kwartfinale speelt Bertens tegen de nummer één van de wereld Naomi Osaka. De Japanse moest net zoals veel speelsters ook twee keer in actie vanwege het slechte weer in Rome, maar ook zij slaagde daar glansrijk in. Ze won haar partijen eenvoudig en elke setstand eindigde in 6-3 in het voordeel van de Japanse.

Opnieuw sprintzege voor Groenewegen in Vierdaagse van Duinkerke

Dylan Groenewegen heeft na de eerste en de tweede ook de derde etappe in de Vierdaagse van Duinkerke gewonnen. De Nederlandse topsprinter van Jumbo-Visma is logischerwijs ook de leider in de Vierdaagse van Duinkerke.

Net zoals de eerste twee etappes reed er een kleine groep lang vooruit waarna Jumbo-Visma de controle behield in het peloton. In de laatste tien kilometer werden de vroege vluchters weer ingerekend en kon er weer gesprint worden voor de overwinning. Jumbo-Visma had in de derde rit weer de sprinttrein op orde en zo sprintte Groenewegen naar zijn derde overwinning op rij in de Vierdaagse van Duinkerke, die zes etappes telt.

Voor de Nederlandse topsprinter was het alweer zijn achtste seizoenzege. Dit seizoen doet alleen Julian Alaphilippe het beter in de zegestand. De Fransman heeft negen zeges achter zijn naam staan dit seizoen. Primoz Roglic, de ploeggenoot van Groenewegen, heeft evenveel zeges als Groenewegen.

Lange wachtlijsten in Amsterdam na sluiting MC Slotervaart

In één maand tijd zijn er bij een online meldpunt 65 klachten binnengekomen van patiënten uit Amsterdam die maandenlang moeten wachten op een ziekenhuisbehandeling. Half april bleek uit een onderzoek van AT5, dat sinds de sluiting van het MC Slotervaart, patiënten soms wel een half jaar tot een jaar moeten wachten op een operatie.

De SP stelde naar aanleiding van het onderzoek van AT5 het online meldpunt in. Aanstaande maandag biedt de partij aan de directie van Zilveren Kruis een zwartboek aan met alle klachten over de lange wachttijden. De klachten komen met name van patiënten zelf. Maar ook huisartsen en ambulancebroeders hebben meldingen gedaan.

Gezondheidscentrum in gebouw MC Slotervaart
De SP eist van de directie van zorgverzekeraar Zilveren Kruis dat er in het gebouw van het voormalige MC Slotervaart een gezondheidscentrum wordt geopend. Hierdoor kan een deel van de lange wachtlijsten weggewerkt worden.

In de zorginstelling moet een spoedeisende hulppost komen, een polikliniek en mogelijk een zorghotel, zodat patiënten uit andere ziekenhuizen die nog niet naar huis kunnen, daarheen kunnen en zo plaats maken voor nieuwe patiënten.

'Leuren met patiënten'
"Sinds de sluiting van het MC Slotervaart is het leuren met patiënten alleen maar toegenomen", zegt Erik Flentge van de SP. 'We eisen van Zilveren Kruis alle steun en hulp zodat de wachtlijsten weggewerkt kunnen worden. De afgelopen weken hebben zich patiënten bij ons meldpunt gemeld met schrijnende verhalen."

Zo schrijft een patiënt: "Na twee meniscusoperaties krijg ik een kunstknie. Ik ben onder behandeling van het OLVG West en ben vorige maand op de wachtlijst gezet. Tot mijn verbazing kreeg ik te horen dat de wachttijd tenminste een half jaar is. Het is een schande dat er aan de ziekte en ellende van patiënten verdiend moet worden. Weg met de marktwerking." De man zit vervolgens nu gedwongen aan de pijnstillers, vertelt Flentge. "Een schandalige situatie!"

Lang wachten
Sinds de sluiting van het MC Slotervaart zijn er lange wachtlijsten ontstaan bij andere ziekenhuizen in de stad. Vooral voor patiënten met oogaandoeningen, maag- darm- en leverziekten en Amsterdammers met reuma, duurt het maanden voordat ze terecht kunnen bij een specialist in een ziekenhuis.

Ook B-staal veldrijdster Betsema positief op afwijkende anabole waarden

Donderdag heeft de internationale wielerunie UCI bekendgemaakt dat ook in de B-staal van de urine van Denise Betsema afwijkende anabole waarden zijn vastgesteld. De veldrijdster testte op 27 januari positief op anabole steroïden.

Na de positieve test verklaarde Betsema onschuldig te zijn en vroeg een B-staal aan. Nu deze test ook positief is moet ze vrezen voor een schorsing. Voordat de UCI een uitspraak doet krijgt de 26-jarige renster nog wel de kans om haar onschuld te bewijzen.

Oranje Onder-17 haalt opnieuw de EK-finale door zeer late treffer

Oranje Onder-17 heeft donderdag in de halve finale met minieme cijfers gewonnen van Spanje (1-0) en staat zondag in de EK-finale in Ierland.

Mohamed Taabouni tekende in minuut 89 voor de winnende treffer van de ontmoeting in Dublin. De jeugdinternational, op clubniveau actief voor Jong AZ, zag een schot van net buiten het strafschopgebied in de verre hoek belanden, tot grote vreugde van spelers en staf. Kort daarvoor zag Naci Ünüvar een afstandsschot via de lat terug het veld inkomen en werd een inzet van matchwinner Taabouni onschadelijk gemaakt door de Spaanse defensie.

Spanje Onder-17 had geen tijd meer om in blessuretijd de gelijkmaker te forceren en droop na het laatste fluitsignaal teleurgesteld af. Het elftal van bondscoach Peter van der Veen kan de Europese titel prolongeren, want een jaar geleden werd het EK winnend afgesloten. In de finale werd na het nemen van strafschoppen gewonnen van Italië. Ditmaal is Frankrijk of wederom Italië de tegenstander. Zij treffen elkaar donderdagavond om 20.00 uur.

Waarom werd er geschoten op de Putselaan in Rotterdam?

In de vroege donderdagochtend, even voor 04:00 uur, werd de Putselaan in Rotterdam opgeschrikt door een paar heftige knallen. Er bleek een aantal keer op de rolluiken van een horecagelegenheid te zijn geschoten. Hoewel niemand gewond raakte, is het natuurlijk heel zorgelijk dat er 's nachts kogels door de straten vliegen. De politie is op zoek naar beelden die mogelijk kunnen bijdragen aan het onderzoek en naar mensen die meer informatie hebben.

De bewuste kogelgaten (Foto: Politie.nl)
De bewuste kogelgaten (Foto: Politie.nl)

Verschillende mensen belden vannacht de politie toen zij knallen hoorden waarvan ze dachten dat het schoten waren. Agenten gingen er snel naartoe en vonden een aantal hulzen. In het luik voor het café zaten gaten. Een onderzoek in de omgeving naar mogelijke daders leverde op dat moment niets op. Forensische opsporing en een explosievenhond, getraind op het vinden van wapens en munitie, onderzochten het pand en de omgeving.

Getuigen en beelden gezocht
De recherche onderzoekt het incident en heeft al een aantal getuigen gesproken. Zij vertellen onder andere over een zwarte auto, mogelijk een Audi, die zou zijn weggereden na de schoten. Als er mensen zijn die camerabeelden hebben van de omgeving van de Putselaan/Transvaalstraat, waar mogelijk iets op staat wat te maken kan hebben met deze zaak, dan hoort de politie dat graag. Ook anderen die informatie hebben over het incident vannacht, of mogelijke betrokkenen, roept de politie op om contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844, maar ook anoniem via 0800-7000.

Informatie is van levensbelang
Informatie kan van levensbelang zijn, zeker als het gaat om zware criminaliteit zoals schietincidenten. Als u meer weet over achtergronden, betrokkenen of verbanden, wil de politie graag met u in gesprek. Dit gesprek is vanaf het eerste moment strikt vertrouwelijk. Weet u van een ernstig misdrijf dat heeft plaatsgevonden of gaat plaatsvinden of hebt u hierover sterke vermoedens? Dan kunt u terecht bij het Team Criminele Inlichtingen via telefoonnummer 079-3458 999. Hier vindt u meer informatie over dit team.

Politie zoekt getuigen straatroof in Velserbroek

Een 17-jarige jongen uit Velserbroek is woensdagavond het slachtoffer geworden van een straatroof. Het slachtoffer werd rond 22:25 uur op de Velserbroekse Dreef beroofd van zijn zwarte scooter.

De jongen had ’s avonds gewerkt in IJmuiden en reed op zijn scooter richting huis. Op de rotonde in Santpoort-Noord, sloeg de jongen af in de richting van de Velserbroek toen hij een witte scooter met gedoofde lichten zag rijden. Op deze scooter zaten twee voor hem onbekende jongens. De scooter kwam naast het slachtoffer rijden en hij zag dat de bijrijder van de scooter een op een vuurwapen gelijkend voorwerp op hem richtte. De bijrijder gaf aan dat de jongen af moest stappen. Toen hij afstapte, ging de jongen op de scooter zitten en zei dat hij alleen een stukje wilde rijden. De bijrijder keerde de scooter om en reed weg in de richting van Driehuis. De bestuurder van de andere scooter volgde hem. Het slachtoffer rende vervolgens naar een vriend van hem die in de buurt woont en daar werd de politie gealarmeerd. Een zoektocht in de omgeving leverde niets op.

Signalementen
Het slachtoffer kon zijn belagers als volgt omschrijven.

Bijrijder;
-Licht getint uiterlijk;
-Rond de 17 jaar oud;
-Ongeveer 1,75 meter lang;
-Droeg een zwarte jas/vest met capuchon en een donkere broek.

Bestuurder;
-Blank uiterlijk;
-Rond de 18 jaar oud;
-Kort licht haar;
-Tussen de 1,80 en 1,90 meter lang;
-Normaal postuur.

Getuigen
De politie heeft deze zaak in onderzoek en is op zoek naar getuigen. Heeft u iets gezien of heeft u andere informatie die belangrijk kan zijn? Neem dan contact op met de politie via 0900-8844. Anoniem kan ook via 0800-7000.

'Van Aanholt onderdeel van 'double swoop' van 57 miljoen naar Manchester United'

Patrick Van Aanholt staat in de belangstelling van Manchester United, zo weet The Sun donderdag te melden. The Red Devils zouden van plan zijn om op korte termijn een bod van 57 miljoen euro uit te brengen bij Crystal Palace, voor een zogenaamde double swoop. Naast Van Aanholt wil Manchester United naar verluidt ook Aaron Wan-Bissaka overnemen van the Eagles .

Het is geen geheim dat Ole Gunnar Solskjaer zijn selectie na het teleurstellende seizoen graag wil versterken. Manchester United eindigde op de zesde plaats in de Premier League en liep zo plaatsing voor de Champions League mis. Naast een centrumverdediger moeten er minimaal twee vleugelverdedigers worden aangetrokken. Antonio Valencia gaat vertrekken en Manchester United zoekt naar een opvolger voor Ashley Young.

Luke Shaw werd weliswaar bij Manchester United gekroond tot Player of the Year, maar de club wil desondanks een ervaren vleugelverdediger aan de selectie toevoegen. Om die reden hebben the Red Devils naast Wan-Bissaka ook Van Aanholt in het vizier. Solskjaer zou gecharmeerd zijn van zijn 'energie en aanvallende impulsen', waardoor de Nederlander wordt beschouwd als een goed alternatief voor Shaw in de defensie.

Overigens zou Manchester United niet de enige club met belangstelling voor Van Aanholt zijn, want ook AS Roma en Juventus hebben hem naar verluidt op de korrel. De negenvoudig international van Oranje speelt sinds januari 2017 voor Crystal Palace, dat hem destijds voor 10,5 miljoen euro overnam van Sunderland. In de afgelopen jaren kwam Van Aanholt tot 82 officiële wedstrijden voor the Eagles, waarin hij goed was voor 11 doelpunten en 3 assists.

NHL: Sharks delen klap uit aan Blues

De ijshockeyers van de San Jose Sharks hebben een klap uitgedeeld in de finale van de Western Conference in de NHL. De ploeg won op bezoek bij de St Louis Blues het derde onderlinge duel en staat op een 2-1 voorsprong.

Erik Karlsson en Joe Thornton brachten de bezoekers in de eerste periode op voorsprong, Alexander Steen deed vroeg in de tweede periode iets terug. Nog geen twintig seconden later stond het dankzij Thornton echter al 1-3, maar Vladimir Tarasenko ramde op fraaie wijze de 2-3 binnen.

David Perron tekende voor de gelijkmaker en nog voor het einde van de tweede periode bracht hij de Blues in de powerplay op voorsprong. Het leek zo toch nog goed te komen voor de thuisploeg, maar een minuut voor tijd tikte Logan Couture de 4-4 binnen en na ruim vijf minuten overtime was Karlsson trefzeker: 4-5.

NHL play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
02.00 Carolina Hurricanes - Boston Bruins, East Finals - Wedstrijd 4 (3-0 Boston)*
*Live op FOX Sports

Blues - Sharks (Bron: YouTube)

Assistent García García krijgt touwtjes in handen bij FC Twente

Gonzalo García García is de nieuwe hoofdtrainer van FC Twente. Dat maakt de promovendus donderdagmiddag bekend. De promovendus maakt donderdagmiddag via de officiële kanalen bekend dat de Uruguayaan de opvolger wordt van de onlangs ontslagen Marino Pusic. García García, die dit seizoen de rol van assistent-trainer vervulde, heeft voor een jaar getekend in de Grolsch Veste.

"Toen Ted van Leeuwen en de clubleiding mij vroegen voor deze functie gaf mij dat vertrouwen. Bij een club als FC Twente is de rol van trainer een grote verantwoordelijkheid, die voel ik ook, maar ik ben er klaar voor. Afgelopen seizoen heb ik de club goed leren kennen; heb FC Twente op alle fronten van binnenuit kunnen ervaren. Het is een club met veel dynamiek, kijk alleen al naar de supporters", vertelt hij.

García García kreeg bijna anderhalf jaar geleden zijn Spaanse trainerspapieren: "Ik ben nog jong en natuurlijk zullen er twijfels zijn. Die twijfels zullen er misschien ook na drie maanden nog zijn, maar na een maand of zes is dat hopelijk anders. Ik heb een voetbalidee die aansluit bij de filosofie waar FC Twente voor staat. Dat is ook de club die ik nog ken uit mijn tijd toen ik er zelf als speler tegen voetbalde", gaat hij verder. De nieuwe oefenmeester, die hiervoor actief was als assistent bij het Deense Esbjerg fB, zal op 13 juni aan de voorbereiding op het nieuwe seizoen beginnen.

Technisch directeur Ted van Leeuwen, die García García nog kent uit de tijd dat hij bij AGOVV Apeldoorn speelde, heeft alle vertrouwen in zijn keuze: "Ik heb met hem dezelfde voetbalklik als ik had met trainers als Peter Bosz en Fred Rutten. Trainers met een duidelijk voetbalplan en daar niet van afwijken. Gonzalo is weliswaar nog jong, maar klaar voor het hoofdtrainerschap. In zijn hoofd is hij al jaren trainer."

De bestuurder geeft aan dat handhaving in de Eredivisie het doel moet zijn, maar hij wil ook attractief spel zien: "De bal moet rollen, niet de spieren. Uiteraard vergt dit tijd, maar uiteindelijk zal dit leiden tot een mooie positie op de ranglijst. Op die manier creëren we ook weer waarde op het veld. Met de eventuele inkomsten kunnen we de schulden van de club verder aflossen."

Mia Khalifa deelt video operatie nieuwe borsten

De borsten van ex-pornoster Mia Khalifa zijn weer gerepareerd. Deze week liet de 26-jarige Libanese een video zien van onder andere de operatie die zij in februari onderging.

Tijdens deze vier uur durende operatie werd het implantaat in haar borst vervangen door een nieuw exemplaar. De borst werd tijdens een ijshockeywedstrijd geraakt door een ijshockeypuck die met grote snelheid Khalifa in haar welbekende linkerborst raakte en deze daardoor beschadigde.

Lees ook: Borsten Mia Khalifa zijn okay

De chirurg, Dr Jay Calvert, wist te vertellen dat dit implantaat wel eens haar leven gered zou kunnen hebben, aangezien de puck met zo'n enorm hoge snelheid over de glazen omheining kwam aanzetten.


Operatievideo met zwarte balkjes (Bron: Youtube)

NBA: Bucks vechten zich langs Raptors in wedstrijd één

De basketballers van de Milwaukee Bucks zijn de finale van de Eastern Conference in de NBA prima begonnen. De ploeg won in eigen huis met 108-100 van de Toronto Raptors, maar dat had de nodige voeten in de aarde.

De Raptors hadden de touwtjes lange tijd in handen in het eerste van maximaal zeven duels, maar aan het einde van het derde kwart hadden de Bucks het gat onder leiding van Giannis Antetokounmpo teruggebracht naar vier punten. Brook Lopez kende een ijzersterk vierde kwart, waarin hij 13 van zijn 29 punten maakte, en leidde de Bucks zo alsnog naar de winst.

NBA play-offs donderdag (Nederlandse tijden, best-of-7)
03.00 Golden State Warriors - Portland Trail Blazers, West Finals - Wedstrijd 2 (1-0 Warriors)*
*Live op Ziggo Sport

Bucks - Raptors (Bron: YouTube)

Masnada zorgt voor eerste Italiaanse zege deze Giro, Conti neemt leiderstrui over van Roglic

Fausto Masnada heeft Italië de eerste ritzege in de Giro d'Italia geschonken. De Italiaanse wielrenner van Androni Giocattoli - Sidermec maakte onderdeel uit van de vroege vlucht en maakte het vervolgens af. De nummer twee in de daguitslag Valerio Conti neemt de leiderstrui over van Primoz Roglic. Sam Oomen maakte ook deel uit van de vroege vlucht, maar kwam niet verder dan een elfde plaats.

Het geaccidenteerde parcours in de zesde etappe was te zwaar voor de sprinters en te licht voor de klimmers, waardoor aanvalslustige renners deze etappe hun kans kregen. Meerdere renners hadden het idee om de vroege kopgroep te zitten, waardoor het eerste uur hard werd gereden en er geen vroege vlucht weg raakte.

Na veertig kilometer was er ook nog een grote valpartij, met daarbij leider Roglic. De schade bleek niet groot te zijn en kon terugkeren in het peloton. Niet veel later zou wel de goede vlucht wegrijden, met daarbij Oomen. De jonge Nederlander heeft nu alle vrijheid nu Tom Dumoulin moest afhaken vanwege een valpartij.

Oomen kreeg twaalf renners met zich mee en de kopgroep had al snel zes minuten voorsprong op het peloton. De winnaar zou dan ook vooraan zitten en op een klim van 2e categorie (met de top op 18 kilometer van de finish) reden de Italianen Masnada en Conti weg bij de rest van de kopgroep. Naast de dagzege had Conti ook nog een ander doel, want de Italiaan van UAE Emirates was de best geklasseerde renner in de kopgroep en zou aan de finish de leiderstrui overnemen van Roglic.

Conti had aan Masnado een goede bondgenoot en de twee Italianen werkte goed samen in de slotkilometers van de zesde etappe. In de sprint die zou volgen was Masnada duidelijk te snel voor Conti en zo hadden beide renners iets overgehouden aan de zesde etappe van deze Giro. In het klassement heeft Conti een mooie bonus op een andere Italiaan Giovanni Carboni, die ook mee was in de vroege vlucht.

Actie tegen Shell: #LuisterDanOok

Op vrijdag 17 mei komen actievoerders uit het hele land naar het hoofdkantoor van Shell in Den Haag in reactie op een pr-actie van het bedrijf. Met de actie #LieverInGesprek zegt Shell dat ze graag in gesprek wil. De actievoerders, onder leiding van de SP, betogen dat Shell dan ook moet luisteren. Tijdens de actie op 17 mei zullen de actievoerders aan Shell-directeur Marjan van Loon vragen om plaats te nemen in de Shell-stoel en daadwerkelijk naar hen te luisteren.

In een reeks filmpjes hebben vele verschillende mensen – klimaatstakers, de econoom Ewald Engelen, gedupeerde Groningers, Jan Terlouw, huurders, studenten en anderen hun verhaal aan Shell gedaan. Deze oproepen zullen ook worden getoond bij het Shell-hoofdkantoor tijdens de actie op vrijdag.

SP-kamerlid Sandra Beckerman: "Shell verdient geld ten koste van mensen. Of die mensen nou wonen in Groningen of in Nigeria. Het bedrijf ligt op ramkoers met de samenleving van nu, maar ook met die van de toekomst. Haar winst is belangrijker dan onze samenleving. Shell startte zelf een pr-tour en zegt dat ze in gesprek wil. Nou, dan wordt het ook tijd dat ze luistert. Wij hebben alle eisen tegen Shell gebundeld, want één vinger kun je breken maar een vuist niet."


Man uit Harderwijk krijgt 7 jaar cel voor voorbereiding moord

De rechtbank Gelderland legt een 77-jarige man uit Harderwijk 7 jaar gevangenisstraf op voor het voorbereiden van een moord.

De man was van plan om de nieuwe partner van zijn ex-partner te vermoorden. Hij probeerde daarvoor een vuurwapen te regelen. Als dat niet zou lukken, bestond zijn plan uit een aanval met een taser, gevolgd door het snijden met een mes. In zijn woning is een taser gevonden.

Gesprekopnames
Er zijn opnames van gesprekken, waarin de man zijn plannen uit de doeken doet. Zijn broer heeft deze opnames aan de politie overhandigd. Tijdens een pseudokoop is de man door een arrestatieteam aangehouden.

Geen medisch onderzoek
De rechtbank ziet geen noodzaak tot medisch onderzoek naar de man. Volgens de rechtbank heeft de advocaat onvoldoende onderbouwd dat de man vanwege zijn medische toestand fysiek niet in staat was een moord te plegen.

Jarenlange celstraf
De rechtbank legt een jarenlange celstraf op voor deze voorbereiding van moord. Door tijdig optreden van justitie zijn deze plannen verijdeld. De straf is een jaar lager dan de eis van de officier van justitie. Dit is vanwege de vergevorderde leeftijd van de man.

Castlevania Anniversary Collection launchtrailer

De Castlevania Anniversary Collection is vanaf vandaag beschikbaar voor PS4, Switch, Xbox One en pc. De collectie, die twintig euro kost, bevat bijna alle klassieke Castlevania-games. Dit zijn de games voordat Koji Igarashi de boel overnam met Symphony of the Night. Bekijk de launchtrailer hieronder.

De collectie bevat de volgende games:

Castlevania (1987, NES)
Castlevania II: Simon’s Quest (1988, NES)
Castlevania: The Adventure (1989, Game Boy)
Castlevania III: Dracula’s Curse (1990, NES)
Kid Dracula (1990, NES)
Castlevania II: Belmont’s Revenge (1991, Game Boy)
Super Castlevania IV (1991, SNES)
Castlevania Bloodlines / New Generation / Vampire Killer (1994, Mega Drive)

Konami heeft ook inmiddels laten weten dat de Japanse versies van al deze games later via een gratis update beschikbaar worden. De Japanse versies hebben bijvoorbeeld soms een andere soundtrack.

Nintendo komt met voucher-promotie voor online-leden

Leden van Nintendo Switch Online (abonnement die je toegang geeft om online te gamen) kunnen vanaf nu gebruikmaken van een nieuwe voucher-promotie. Vouchers worden in sets van twee verkocht en kosten samen 99 euro. Je kunt de vouchers vervolgens gebruiken om twee Nintendo-games te kopen. Hiermee kun je zo'n twintig euro besparen op de digitale versies van deze games.

Klik hier voor een lijst van de beschikbare spellen. Kink in de kabel is dat de vouchers slechts 12 maanden geldig zijn.

SP zet hoofdkantoor Airbnb te huur op Airbnb

Een geheel appartement voor 10 gasten, met 5 bedden en een jacuzzi is sinds 2 dagen te huur via Airbnb. Van het hoofdkantoor van Airbnb is een advertentie gemaakt door de Amsterdamse SP, die hiermee opnieuw het gemak waarmee gefraudeerd kan worden met vakantieverhuur aan de kaak wil stellen.

De ruimte voldoet allesbehalve aan de regels die de Amsterdamse gemeente stelt aan vakantieverhuur in de stad. Zo mag het maximaal aantal gasten niet meer zijn dan 4 gasten en dus 4 bedden. "Airbnb heeft schijt aan alle regels", zegt Erik Flentge van de SP. "Niemand checkt de regels en de advertentie kan er dus zonder enige consequentie al twee dagen op staan." Ondertussen hebben ook al ruim 20 mensen geprobeerd de ruimte te boeken.

Afgelopen week werden twee zeecontainers zonder vergunning op straat geplaatst voor verhuur aan toeristen. Een gedupeerde toerist maakte rechtsomkeert toen hij zag waar hij zijn 134 euro aan had vergooid. Een nieuwe uitwas van fraude via de site. AT5 toonde in september vorig jaar al aan hoe makkelijk het is om te frauderen met de Airbnb. AT5 zette toen de ambtswoning van burgemeester Femke Halsema online voor vakantieverhuur.

De SP mikt nu op het eigen kantoor van de vakantieverhuur site. De partij is uiterst kritisch over vakantieverhuur via Airbnb en de handhaving daarop. "Amsterdammers ervaren overlast en er wordt zo ook woonruimte onttrokken aan de stad. Blijkbaar heeft zelfs hun eigen kantoor lak aan alle regels."

LTO: Overheid moet harde lijn trekken tegen dierextremisme

LTO Nederland en POV hebben woensdag met minister Carola Schouten (LNV) over de gebeurtenissen in Boxtel gesproken. De bezetting van een varkensstal door een internationale groep dierextremisten bracht dieren in gevaar, heeft een grote impact op de ondernemer, en zorgt voor onrust, angst en verontwaardiging onder boeren.

De sector voelt zich gesteund door brede maatschappelijke steun voor de boerenfamilie in Boxtel. Ook minister Schouten veroordeelde de aanval op de Nederlandse landbouw. Dat neemt niet weg dat de zorg en angst onder boeren groot is.

Schade verhalen en snelrecht toepassen
LTO Nederland en POV pleiten daarom voor een lik-op-stuk beleid tegen dit soort extremistische acties. In het gesprek met de minister is daarom gevraagd bij dit soort acties gebruik te maken van snelrecht. Daarnaast moet wat LTO Nederland en POV betreft de economische (vervolg)schade die aan ondernemers, zoals de varkensboer in Boxtel, wordt berokkend op de daders worden verhaald. De overheid dient hiervoor garant te staan zodat noch de ondernemer, noch de sector hiermee wordt belast.

Hard optreden tegen extremisten
LTO Nederland en POV blijven er bovendien op hameren dat de overheid de dreiging van dierextremisme serieus moet nemen. Er moet meer prioriteit worden gegeven aan het monitoren, screenen en onderzoeken van deze groeperingen. En er moet in voorkomende gevallen stevig worden opgetreden. Als er niet hard tegen illegale acties wordt opgetreden dan is dat een signaal dat eigenrichting wordt getolereerd. Dat is een ontzettend gevaarlijke gedachte. Boeren moeten erop kunnen vertrouwen dat ze veilig zijn in hun eigen huis en stal, en op hun erf.

Minister Schouten heeft aangegeven de angst die er leeft serieus te nemen. LTO Nederland en POV roepen hun achterban dan ook op om de rust te bewaren en niet op de provocaties van extremisten in te gaan. Bij (een vermoeden van aanstaande) illegale acties wordt opgeroepen direct de politie te bellen. Boeren, dieren en de maatschappij zijn niet gebaat bij escalatie.

Vervolg
Naar aanleiding van de potentiële risico’s voor de diergezondheid die de bezetting in Boxtel met zich meebracht heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit besloten dat het bedrijf voorlopig op slot gaat en er verscherpt wordt gemonitord op mogelijke insleep van ziektekiemen. Het veterinaire risico is door het ministerie als laag beoordeeld en er worden op dit moment geen aanvullende maatregelen nodig geacht. De sector zal direct met het ministerie over eventuele andere stappen in overleg treden op het moment dat daar aanleiding toe is. Op korte termijn vindt er een vervolggesprek plaats met minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie & Veiligheid.

MLB: Yankees verslaan Orioles twee keer op één dag

De honkballers van de New York Yankees hebben een keurige woensdag achter de rug. De ploeg speelde thuis twee keer tegen de Baltimore Orioles en won beide duels: 5-3 en 3-1. Gleyber Torres was goed voor drie homeruns, werper Domingo German werd de eerste dit seizoen die zijn achtste zege binnenhaalde in de MLB.

De Boston Red Sox ontvingen de Colorado Rockies, die een 5-0 stand na de derde inning met runs in de vierde en zevende inning bijna om wisten te draaien: 5-5. In de eerste extra inning bereikte Xander Bogaerts de honken, waarna rookie Michael Chavis hem met een single over de thuisplaat sloeg voor de winnende run: 6-5.

Uitslagen MLB woensdag
Minnesota Twins - Los Angeles Angels 8-7
New York Yankees - Baltimore Orioles 5-3
Arizona Diamondbacks - Pittsburgh Pirates 11-1
San Francisco Giants - Toronto Blue Jays 4-3
New York Yankees - Baltimore Orioles 3-1
Cincinnati Reds - Chicago Cubs 6-5 (1 extra inning)
Philadelphia Phillies - Milwaukee Brewers 2-5
Washington Nationals - New York Mets 5-1
Boston Red Sox - Colorado Rockies 6-5 (1 extra inning)
Detroit Tigers - Houston Astros 1-5
Miami Marlins - Tampa Bay Rays 0-1
Atlanta Braves - St.Louis Cardinals 4-0
Kansas City Royals - Texas Rangers 1-6
Los Angeles Dodgers - San Diego Padres 2-0

Torres kende een lekker dagje (Bron: YouTube)

Call of Duty: Mobile beta nu (bijna) live

Na de aankondiging in maart gaat het nu eindelijk van start: Call of Duty: Mobile is vanaf nu te downloaden. Je moet alleen nog wel in het juiste land wonen.

Gebruikers welke zichzelf hebben opgegeven als bèta tester en in een geselecteerd land wonen kunnen nu aan de slag met de bèta. Activision heeft helaas nog niet vermeld welke landen er mee mogen doen, maar dat zal in de loop van de tijd duidelijker worden. De game biedt bekende maps als Nuketown en een variatie aan multiplayer-modi, waaronder Team Deathmatch en een competitive Ranked Mode. Ook lijkt de trailer te hinten naar de Battle Royale modus die in Call of Duty: Black Ops IIII zit.

Nintendo Switch is PlayStation 4 voorbij in Japan

Het gaat goed met de verkoop van de Nintendo Switch. In Japan is Nintendo’s hybride console onlangs de PlayStation 4 voorbijgeschoten qua verkoop.

De Switch is 8,13 miljoen over de toonbank gegaan, waar de PlayStation 4 op 8,07 verkochte exemplaren staat. Een knappe prestatie aangezien de PlayStation 4 al vijf jaar wordt verkocht en de Switch pas twee jaar op de markt is.

Nou doen draagbare systemen het historisch gezien altijd goed in Japan. Kijk je naar de wereldwijde verkoopaantallen, dan zie je ook dat Sony nog een ruime voorsprong heeft. De PlayStation 4 staat wereldwijd op 96,8 miljoen verkochte exemplaren, de Nintendo Switch op 34,74 miljoen. Nintendo is een samenwerking aangegaan met de Chinese internetgigant Tencent om in dat land een nieuwe, potentieel gigantische, markt aan te boren.

Nintendo Switch

Volleybalbond: matchpoint in finale onterecht afgekeurd

Afgelopen weekeinde werden de volleyballers van het Doetinchemse Orion landskampioen. Abiant Lycurgus werd in het eigen Groningen verslagen in de vijfde en beslissende finalewedstrijd, maar dat had nooit mogen gebeuren, zo heeft volleybalbond Nevobo erkend.

Lycurgus won de eerste twee sets en op 25-24 in de derde set, matchpoint dus, serveerde Frits van Gestel de bal hard binnen: een ace en dus kon het feest losbarsten....tot scheidsrechter Koos Nederhoed op aangeven van een lijnrechter liet weten dat de bal uit was.

Op beelden (zie hieronder, of hier) is te zien dat de service écht niet buiten de lijnen was en woordvoerder Thijs Pietersen van Nevobo erkent dat. "De beslissing van de scheids- en lijnrechter was niet correct", klinkt het duidelijk. Dikke pech voor Lycurgus, want overspelen zit er niet in: "Daar voorzien de reglementen niet in", aldus Pietersen.

Vanuit Groningen werd gelijk druk geroepen om een VAR, of een systeem als Hawk-Eye in het tennis, maar dat is in Nederland nog niet aan de orde. "Dat kost duizenden euro's per wedstrijd, een belangrijke overweging om het niet te doen", zegt Pietersen.

Super Mario Maker 2 bouwt uit

Heb je altijd al het idee gehad dat je betere levels kunt ontwerpen dan Nintendo? Dan kun je met Super Mario Maker 2 je lol weer op. Nintendo heeft de nodige details over de game bekendgemaakt tijdens de Direct van afgelopen nacht.

Net zoals in het eerste deel op de Wii U en 3DS, kun je in Super Mario Maker 2 weer je eigen levels creëren en delen met de wereld. Uiteraard is er het nodige toegevoegd en heb je veel nieuwe gereedschappen in je bouwkit. Zo kun je nu onder andere gebruikmaken van gladde hellingen, Snake Blocks die hun eigen pad volgen, Swinging Claws die Mario wegwerpen en ijspegels die op de spelers neerdalen. Dit en meer in de stijl van Super Mario Bros., Super Mario Bros 3, of Super Mario World. Daarnaast heb je de Super Mario 3D World-stijl met zijn eigen unieke features, zoals Cat Mario, paddenstoeltrampolines, Charvaargh – de Lord of Lava – en een Koopa Troopa-auto.

Waar het eerste deel bestond uit een verzameling losse levels om door te spelen, heeft Super Mario Maker 2 een ware singleplayer-campaign. Mario krijgt de taak om het kasteel van Peach opnieuw op te bouwen, maar hiervoor heeft hij de nodige munten nodig. En daarvoor moet hij zich door meer dan honderd levels bewegen.

Ben je door de story mode heen, dan kun je je wagen aan de vele creaties van andere spelers in de Course World Hub. Je kunt zoeken op populariteit van een level of op termen als “puzzle-solving” of “autoscroll”. Levels zijn vervolgens te downloaden om ze offline te spelen. Super Mario Maker 2 kent ook de nodige online multiplayer modi. Zo moet je in Multiplayer Versus als eerste het einde van een level behalen. Daar tegenover staat de Multiplayer Co-op, waarbij iedereen wint als een iemand het einde van een level bereikt. Als je wilt kun je zelfs lokaal samen met een vriend levels ontwerpen.

Wil je al deze en nog veel meer nieuwe functies nog eens op je gemak voorbij zien komen, kijk dan naar de Nintendo Direct hieronder. Super Mario Maker 2 verschijnt op 28 juni voor Nintendo Switch. Er is een Limited Edition beschikbaar waarbij je 12 maanden Nintendo Switch Online ontvangt. Heb je al een abonnement, dan wordt daar een jaar aan toegevoegd. Als je de Limited Edition voorbestelt krijg je hier bovendien een speciale Nintendo Switch-stylus bij in de stijl van Super Mario Maker 2.

Eerste slag voor Bloemendaal en Kampong in hockeyplay-offs

Bloemendaal en Kampong hebben woensdag in de play-offs van de Hoofdklasse in het herenhockey de eerste slag geslagen. In de halve finales wonnen beide ploegen op vreemde bodem hun eerste wedstrijd. Landskampioen Kampong was in Wassenaar met 2-5 te sterk voor HGC en Bloemendaal won in het Wagener Stadion met 0-2 van Amsterdam.

HGC - Kampong (2-5)
17' 0-1 Philip Meulenbroek
22' 1-1 Max Plennevaux
36' 1-2 Bjorn Kellerman
42' 1-3 Philip Meulenbroek
46' 1-4 Philip Meulenbroek
53' 2-4 Olivier van Tongeren
56' 2-5 Philip Meulenbroek

Het uitgebreide wedstrijdverslag van Hockey.nl kun je hier lezen.

Amsterdam - Bloemendaal (0-2)
62' 0-1 (sc) Jasper Brinkman
69' 0-2 (sc) Tim Swaen

Ook hier heeft Hockey.nl uitgebreid verslag van gedaan, dat kun je hier vinden.

Hateboer en De Roon grijpen in laatste tien minuten naast Coppa Italia

Lazio heeft voor de zevende keer in zijn clubgeschiedenis de Coppa Italia gepakt. De Romeinen waren in het Stadio Olimpico met 0-2 te sterk voor Atalanta. De doelpunten van het duel vielen in de laatste tien minuten, toen Sergej Milinkovic-Savic en Joaquín Correa trefzeker waren en Lazio zodoende de Italiaanse beker bezorgden.

Atalanta draait een indrukwekkend sterk seizoen en kon dat bekronen met de eerste hoofdprijs sinds 1963. Bij de ploeg uit Bergamo stonden Hans Hateboer en Marten de Roon aan de aftrap in het Stadio Olimpico. Lazio, dat in 2013 voor het laatst de Coppa Italia won, kreeg via Lucas Leiva de eerste mogelijkheid van het duel, al ging zijn kopbal naast. De grootste kans van de eerste helft was vervolgens voor Atalanta, toen De Roon de paal raakte. Ook Ciro Immobile kwam voor rust niet tot scoren, waardoor het eerste bedrijf eindigde zonder treffers.

Het eerste gevaar van de tweede helft werd gesticht door Timothy Castagne, wiens inzet gekeerd werd door Thomas Strakosha. Het duel stevende lang af op een doelpuntloos gelijkspel, ondanks dat Alejandro Gómez nog het aluminium raakte. Negen minuten voor tijd viel toch nog de beslissing in de finale van de Coppa Italia. De ingevallen Milinkovic-Savic promoveerde een hoekschop van Lucas Leiva met het hoofd tot doelpunt. Atalanta-trainer Gian Piero Gasperini voerde vervolgens drie wijzigingen door om in de slotfase nog de gelijkmaker af te kunnen dwingen.

Via Correa kreeg Lazio echter een kans om de score uit te breiden. Pierluigi Gollini voorkwam in eerste instantie een treffer van de Argentijnse aanvaller, maar was in blessuretijd kansloos toen Correa vrij opdook in het strafschopgebied na een snelle counter. De eindstand werd zodoende bepaald op 0-2, waardoor Lazio voor de zevende keer de Coppa Italia verovert. In de laatste twee wedstrijden van het seizoen kan Atalanta nog een ticket voor de groepsfase van de Champions League afdwingen door de vierde plaats in de Serie A vast te houden.

Reisbureau opgeblazen, politie zoekt getuigen

In een bedrijfspand aan de Jan Blankenstraat in Den Haag vond in de nacht van woensdag op donderdag een explosie plaats. Door de klap van de explosie raakten meerdere panden beschadigd. Uit onderzoek bleek dat iemand kort voor de explosie wegrende in de richting van de Van Limburg Stierumstraat.

Donderdagochtend rond half twee kwamen bij de politie meerdere meldingen binnen dat er een harde knal was gehoord op de Jan Blankenstraat. Toen agenten ter plaatse kwamen, zagen zij dat alle ruiten van een reisbureau dat in het pand gevestigd was, eruit lagen. Ook was de dubbele voordeur uit het pand geblazen.

Overal lag glas en auto’s die dicht bij het pand geparkeerd stonden raakten beschadigd. Door de druk van de explosie raakten gevelplaten van het pand los en werden ramen vernield. Een appartementencomplex van drie verdiepingen dat boven de zaak ligt, is korte tijd ontruimd geweest. Bij de explosie zijn geen gewonden gevallen zo meldt de politie. 

Getuigen wordt verzocht om contact op te nemen met de politie via 0900-8844, of via 0800-7000  voor Meld Misdaad Anoniem. 

De ravage is groot bij het reisbureau (Foto: Politie.nl)
De ravage is groot bij het reisbureau (Foto: Politie.nl)

Giro: Etappe 6 - Heel lang en een lastige finale

De vijfde etappe van de Giro d'Italia werd gewonnen door Pascal Ackermann, de tweede sprintzege voor de rappe Duitser. Vandaag wordt het weer een langdurig verhaal: 238 kilometer van Cassino naar San Giovanni Rotondo, met een licht uitdagend einde.

In de uitgebreide voorbeschouwing van Rellende_Rotscholier lezen we dat we beginnen in Cassino, waar in de Tweede Wereldoorlog hevig is gevochten. Voor verhalen over verkrachtende soldaten en zware veldslagen verwijzen we graag door naar de eerdergenoemde voorbeschouwing.

We trekken verder langs onder meer Campobasso, het googelen waard, en Lucera, waar ooit een moslimenclave totaal werd verwoest door de Napolitaanse koning, in opdracht van de paus, om er vervolgens een klooster op de lijken te bouwen. Gezellig dus.

Het is verder heel erg lang vlak vandaag, maar in de laatste dertig kilometer kan de TV aan. Er moet geklommen - en dus ook gedaald - worden en uiteindelijk finishen de heren op een strook waar het licht omhoog loopt, het klinkt als een perfecte dag voor de vluchters.

Het is een lange rit en dus is de start vroeg: iets voor half twaalf. Vanaf kwart over één is Eurosport erbij, de finish staat grofweg tussen vijf en half zes op de planning. Een herhaling van de hoosbuien van gisteren komt er niet aan, het gaat hooguit lichtjes regenen.

De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
De route van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)
Het profiel van vandaag (Bron: Giro d'Italia)

'Binnen vijf jaar geen onbeveiligde overweg meer'

Binnen vijf jaar alle overwegen die niet zijn beveiligd zijn met spoorbomen en bellen opheffen of beveiligen. Aan dit doel werkt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) samen met gemeenten, provincies, belangenverenigingen en spoorbeheerder ProRail.

Om meer snelheid in de aanpak van overwegen te brengen, stelt zij Letty Demmers aan als landelijk bemiddelaar. Van Veldhoven wil toe naar nul slachtoffers door ongevallen op spoorovergangen.

Landelijke bemiddelaar
De aanpak van onbeveiligde overwegen loopt in veel gevallen voorspoedig, maar soms is versnelling nodig. Daarom stelt de staatssecretaris Letty Demmers aan als landelijk bemiddelaar overwegen. Zij gaat er op plekken waar dit nodig is aan werken dat bestuurlijke processen rondom het opheffen of beveiligen van overwegen vlotter verlopen. Het is de bedoeling dat Demmers al vanaf volgende maand afspraken maakt met alle betrokken partijen om tot meer snelheid te komen.

Letty Demmers is momenteel waarnemend burgemeester van Noord-Beveland en heeft hiervoor in diverse gemeenten bestuurlijke functies vervuld. Om de aanpak van onbewaakte spoorwegen verder te bespoedigen heeft spoorbeheerder ProRail inmiddels een directeur Overwegen aangesteld. Sinds kort vervult Anne Zwiers deze rol.

Einde aan onbewaakte overwegen
De afgelopen jaren werden al 49 onbewaakte spoorovergangen opgeheven of beveiligd. Binnen vijf jaar moet dit ook gebeurd zijn met de 132 openbaar toegankelijke overwegen die nog niet beveiligd zijn. Over deze overwegen wordt nu op bestuurlijk niveau gesproken of worden al concrete maatregelen uitgewerkt.

Door de inzet vanuit het Rijk, ProRail en decentrale overheden zijn Nederlandse overwegen veel veiliger geworden. Zo nam sinds 2000 het aantal slachtoffers van ongevallen op overwegen al af met 70%. Verschillende kabinetten investeerden door de jaren heen in overwegveiligheid. Staatssecretaris Van Veldhoven trok hier deze kabinetsperiode 50 miljoen extra voor uit.

Binnen vijf jaar zouden dit soort situaties dus niet meer voor mogen komen: 

Ondernemersvertrouwen neemt licht toe

Het ondernemersvertrouwen is in het tweede kwartaal van 2019 iets hoger dan een kwartaal eerder. Na twee kwartalen van afname nam het vertrouwen licht toe. Het tekort aan arbeidskrachten vormt voor een deel van de ondernemers echter nog steeds een belemmering bij de uitoefening van hun bedrijfsactiviteiten. Dit melden het CBS, KVK, het Economisch Instituut voor de Bouw, MKB-Nederland en VNO-NCW op basis van de Conjunctuurenquête Nederland onder ondernemers in het niet-financiële bedrijfsleven.

Het ondernemersvertrouwen is, na twee kwartalen daling op rij, licht gestegen. De stemmingsindicator van ondernemend Nederland nam met 1,4 punt toe tot 12,0 aan het begin van het tweede kwartaal van 2019. Daarmee ligt het vertrouwen ruim boven het gemiddelde sinds de start van de meting in 2008. Het niveau van het ondernemersvertrouwen ligt echter lager dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, toen de indicator zich op een historisch hoog niveau bevond.

Weer meeste vertrouwen in bouw
In de meeste bedrijfstakken waar de vertrouwensindicator hoger is dan het gemiddelde ondernemersvertrouwen, neemt het vertrouwen af. In de bedrijftakken waarin de indicator lager is dan gemiddeld, neemt het vertrouwen in de meeste gevallen daarentegen toe. Over het algemeen zijn de verschillen tussen de bedrijfstakken dus kleiner dan in het voorgaande kwartaal.

Het vertrouwensniveau onder de ondernemers in de bouw is in het tweede kwartaal met 27,8 minder hoog dan een kwartaal eerder. Desondanks is het vertrouwen in die bedrijfstak voor het elfde kwartaal op rij het grootst van alle bedrijfstakken. Ook bij de ondernemers in de bedrijfstakken informatie en communicatie, groothandel en zakelijke dienstverlening is het vertrouwen bovengemiddeld.

In de bedrijfstak vervoer en opslag verbeterde het vertrouwen fors; van licht negatief in het eerste kwartaal naar 8,4 in het tweede kwartaal en herstelde daarmee van de terugval een kwartaal eerder. Ook in de detailhandel herstelde het vertrouwen van een terugval in het voorgaande kwartaal en kwam uit op 10,9. In de delfstoffenwinning en de autohandel en –reparatie is de indicator negatief.

Tekort arbeidskrachten houdt aan
In het tweede kwartaal belemmert een tekort aan arbeidskrachten één op de vier bedrijven bij de uitoefening van de bedrijfsactiviteiten. Sinds medio 2018 ligt het aandeel bedrijven dat hiermee te maken heeft onafgebroken rond de 25 procent. Ondanks het krappe aanbod van arbeidskrachten verwacht per saldo 10 procent van de ondernemers in het tweede kwartaal het personeelsbestand te kunnen uitbreiden.

Een tekort aan arbeidskrachten wordt het meest genoemd door ondernemers in de zakelijke dienstverlening (34 procent). Binnen de zakelijke dienstverlening zijn echter grote verschillen in het ervaren personeelstekort. Zo ervaart meer dan de helft van de uitzendbureaus en van de beveiligingsbedrijven een tekort aan arbeidskrachten, terwijl slechts één op de 14 reisbureaus een tekort aan arbeidskrachten ondervindt.

Ook in de bedrijfstakken informatie en communicatie, horeca, vervoer en opslag alsmede de bouw is het personeelstekort in het tweede kwartaal bovengemiddeld en in de horeca en de bouw zelfs groter dan een kwartaal eerder. Een tekort aan arbeidskrachten wordt door de ondernemers in de delfstoffenwinning het minst genoemd (8,5 procent).

Werkloosheid verder gedaald naar 300.000

Het aantal 15- tot 75-jarigen met betaald werk is de afgelopen drie maanden met gemiddeld 11.000 per maand toegenomen. In april waren er 8,9 miljoen werkenden. Het aantal werklozen daalde met gemiddeld 10.000 per maand tot 300.000. Zij hadden geen betaald werk en gaven aan recent naar werk te hebben gezocht en daarvoor direct beschikbaar te zijn. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. UWV registreerde eind april 257.000 lopende WW-uitkeringen.

4,1 miljoen mensen hadden om uiteenlopende redenen geen betaald werk. Naast de eerder genoemde werklozen ging het om 3,8 miljoen mensen die niet recent hebben gezocht en/of niet direct voor werk beschikbaar waren. Zij worden niet tot de beroepsbevolking gerekend. Hun aantal is in de laatste drie maanden met gemiddeld 7.000 per maand toegenomen.

Werkloosheidsindicator
Om de conjuncturele ontwikkelingen op de arbeidsmarkt in verschillende landen te kunnen vergelijken, wordt vaak gebruikgemaakt van de werkloosheidsindicator van de International Labour Organization (ILO). Volgens deze indicator worden mensen van 15 tot 75 jaar zonder betaald werk die hier recent naar hebben gezocht en direct beschikbaar zijn met ‘werkloos’ aangeduid. In april waren er 300.000 werklozen, wat komt neer op 3,3 procent van de beroepsbevolking. Eind 2018 lag dit percentage met 3,5 voor het eerst onder het laagste niveau van voor de crisis.

UWV: Aantal WW-uitkeringen inmiddels weer lager dan eind 2018
UWV verstrekte eind april 257.000 WW-uitkeringen. Het aantal WW-uitkeringen daalt alweer drie maanden op rij en is nu bijna 4 procent lager dan eind maart en 18 procent lager dan eind april vorig jaar. Na een stijging in januari is het aantal WW-uitkeringen inmiddels ook weer lager dan eind 2018 toen er nog 263.000 WW-uitkeringen verstrekt werden.

UWV: seizoenen zijn van invloed op het aantal WW-uitkeringen
Het seizoen is van invloed op het aantal WW-uitkeringen. In seizoengevoelige sectoren zoals de bouw en landbouw neemt de werkgelegenheid meestal weer toe na de winter. Het aantal WW-uitkeringen in deze sectoren daalt dan ook met 11 procent (landbouw) en 7 procent (bouw) ten opzichte van de vorige maand. Bij de uitzendbedrijven neemt het aantal WW-uitkeringen in een maand tijd met 9 procent af.

Nederland op derde plek binnen de EU
In maart kwam het werkloosheidspercentage in Nederland ook uit op 3,3. Daarmee behoort Nederland binnen de Europese Unie tot de top 3 van landen met de laagste werkloosheid. Alléén in Tsjechië en Duitsland was het percentage werklozen lager. Het hoogst was de werkloosheid in Spanje en Griekenland, waar respectievelijk 14,0 en 18,5 procent van de beroepsbevolking van 15 tot 75 jaar werkloos was. In Nederland piekte de werkloosheid begin 2014. Deze bedroeg 7,8 procent in maart 2014, waarmee Nederland toen de tiende plek innam binnen de EU-28.

Amsterdam zet kap 1796 bomen door en vraagt vergunning aan

De plannen om de bijna achttienhonderd risicovolle bomen in Amsterdam te kappen gaan door. Het plan zorgde voor enige ophef. Volgens de Vereniging Vrienden van het Vondelpark was dit aantal behoorlijk hoog en moet er een 'second opinion' komen die zou bepalen of dit wel echt nodig is. De gemeente meent dat de kap onvermijdelijk is, en heeft de vergunning ervoor aangevraagd.

De bomen kunnen een veiligheidsrisico vormen omdat ze bijvoorbeeld ziek of aangetast zijn. 'Hierdoor kunnen ze omvallen of er kunnen zware takken afbreken. Dit kan hinderlijk zijn, maar in het ergste geval kan dit ook letsel en schade veroorzaken.' De gemeente is verantwoordelijk voor de veiligheid en zij oordeelt dat verder uitstel van het vervangen van deze bomen 'onaanvaardbare risico's' met zich meebrengt.

Hoger dan normaal
Dat het aantal zo hoog ligt is te verantwoorden. Tot 2018 lag de verantwoordelijkheid voor het kappen en herplanten bij de stadsdelen, maar nu is dat centraal georganiseerd en zijn de aantallen dus bij elkaar opgeteld. 'Afgelopen jaar zijn door de centralisatie niet alle onveilige bomen gekapt, daarom is het aantal bomen dat dit jaar gekapt wordt, hoger dan normaal', laat de gemeente in een schriftelijke reactie aan AT5 weten.

Ongeveer de helft van alle bomen is gecontroleerd door de gemeente en in sommige gevallen verder onderzocht. Deze controle bevestigt dat alle 1796 te kappen bomen wegens veiligheidsredenen moeten worden gekapt. 'Het langer uitstellen van de kapprocedure voor deze bomen is niet mogelijk vanuit de zorgplicht om tijdig maatregelen te nemen om de veiligheid te kunnen borgen.'

De kap moet in het najaar beginnen. De vergunning wordt op 16 mei aangevraagd. Het besluit daarover wordt door de dagelijkse besturen van de stadsdelen genomen. Het aantal bomen dat per stadsdeel gekapt wordt, verschilt tussen de 23 en 521.

De andere helft, die nog niet gecontroleerd is, wordt het komende jaar nog geïnspecteerd. Als bewoners bezwaar hebben tegen het kappen van een boom kunnen zij binnen zes weken bezwaar maken.

Deze staan niet in Amsterdam. Maar ze zijn wel mooi. (Stockfoto: pixabay)
Deze staan niet in Amsterdam. Maar ze zijn wel mooi. (Stockfoto: pixabay)

FOK! Wat een weer: waarom maken wij nog een weerbericht?

Goeiedag!  

Ja, de titel verklapt al mijn motivatie om weerberichten te maken. Wat kan ik nou vertellen? Het is alweer een week lang zonnig, en ik heb echt mijn best gedaan om mijn beurt voor het weerbericht over te slaan. Wat is het verschrikkelijk eentonig en saai weer, dus als ik dan toch moet, dan zal ik het niet nalaten om even mijn gal te spuwen over het huidige weer. Ik wil wat vertellen met onweersbuien die op ons afkomen, of actieve depressies. Nee, het is weer aanhoudende hogedruk. Ik krijg er het rambam van. Verbetering is niet direct in zicht, al komt er wel meer bewolking.

Gisteren was het schitterend weer in de Italie. Hoosregens met onweer trokken door een depressie die iets ten zuiden over de Middellandse zee ligt,  over vrijwel het hele land. Alleen in het noorden was het wat droger met wat meer zon. 

Ook veel regen en buien boven het midden van Europa, want ook daar ligt een depressie. Deze depressie breidt zijn invloed wel wat naar het westen uit, maar zoals de laatste jaren het geval is, zullen wij hooguit wat restanten ervan meepikken. 

We zijn inmiddels alweer goed op weg om naar nieuwe droogterecords te gaan. Ook in de laatste pluim is niets wat er op wijst dat er regen van betekenis gaat komen.

Vandaag kan er aan het einde van de dag een spetter vallen in het noordoosten en oosten, maar of dat meetbaar zal zijn dat waag ik maar zeer te betwijfelen. Wel komt er dus meer bewolking. 

In het weekend zou er een enkele bui kunnen vallen, maar dat zal opnieuw voor de oostelijke en zuidelijke helft van het land zijn, dus daar koop ik helemaal niets voor in het westen.

Hopelijk heb ik morgen betere berichten. (Ook morgen mag ik weer ja )

Fijne dag!  

Mooie wolkenformatie (Foto: Interpretatie)
Mooie wolkenformatie (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Jakobsen slaat toe in vierde rit Tour of California, Van Garderen blijft leider

Fabio Jakobsen heeft de vierde rit in de Tour of California gewonnen. De Nederlandse sprinter van Deceuninck - Quick Step was in de massasprint te snel voor Jasper Philipsen en Peter Sagan. Voor de Belgische ploeg was het alweer de derde overwinning op rij deze ronde, nadat eerder Kasper Asgreen en Rémi Cavagna ook al een ritzege meepakte. Tejay van Garderen blijft leider in de Amerikaanse WorldTour-wedstrijd.

De vierde etappe bracht het peloton van Laguna Seca naar Morro Bay, grotendeels langs de kustlijn. Ondanks dat er een paar klimmetjes inzaten was 212,5 kilometer lange etappe gemaakt voor de snelle mannen in het peloton. Lange tijd reed er een kopgroep van vijf vooruit, alleen werden die vroegtijdig bijgehaald.

In de laatste tien kilometer van de wedstrijd moest leider Van Garderen van fiets verwisselen en leek er weinig aan de hand voor de Amerikaan. Hij werd door zijn ploeggenoten teruggebracht in het peloton, alleen mistte hij een bocht. Vervolgens werd hij nog opgehouden door een andere valpartij en kwam 53 seconden later over de finish. Hij leek de leiding in het algemeen klassement kwijt te zijn aan Asgreen, maar de wedstrijdjury besloot Van Garderen dezelfde tijd te geven als de winnaar en zo blijft de renner van EF Education First aan de leiding.

Vooraan werd er gesprint voor de overwinning met een kleine groep. De Belg Philipsen ging vroeg aan en werd gevolgd door Sagan. Een van die twee leek de overwinning te grijpen, maar op het laatst kwam Jakobsen er nog over en zo boekte Deceuninck - Quick Step de derde zege op rij in de Tour of California.

'Van der Poel kiest WK wegwielrennen boven WK mountainbike'

Mathieu van der Poel begint dit weekend aan de wereldbekerseizoen in het mountainbiken, maar het WK mountainbiken slaat hij zeer waarschijnlijk over, zo meldt de Belgische krant Het Nieuwsblad. "Het is kiezen tussen het WK mountainbiken en het WK op de weg. Beide combineren gaat niet."

Volgens de Belgische krant staat het zo goed als vast dat hij kiest voor het WK in Yorkshire (29 september). "Het is een unieke kans. En het WK mountainbiken is in Canada, dat speelt ook mee."

Ondanks dat Van der Poel voor het WK op de weg kiest zal de winnaar van de Amstel Gold Race geen uitgebreid weegprogramma rijden. Hij zal in het najaar hoogstens tien wedstrijddagen rijden voor het WK. Welke wedstrijden dat precies zijn staat niet vast, maar één van die koersen is zeker de Arctic Race in Noorwegen. Van der Poel zal eind juni in ieder geval niet zijn Nederlandse titel op de weg verdedigen.

Na het WK wielrennen zal Van der Poel één week later wel deelnemen aan het test­event mountainbike van de Spelen in Tokio. Die zal worden verreden op zes oktober.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #955
special
Random Pics van de Dag #954
special
Random Pics van de Dag #953
special
Weekend gifdump #121
special
VrijMiBabes #160 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #160
©FOK.nl e.a.