Sybrand Buma vertrekt uit Kamer om burgemeester van Leeuwarden te worden

trein2000

Sybrand Buma vertrekt uit de Tweede Kamer, hij wordt burgemeester van Leeuwarden. 

De gemeenteraad van Leeuwarden maakte zojuist bekend de CDA-leider te gaan voordragen voor benoeming door de Kroon. Dat is slechts een formaliteit, dus Buma wordt de opvolger van PvdA’er Fred Crone, die naar de Eerste Kamer vertrekt.

Met deze stap treedt Buma in de voetsporen van zijn vader en grootvader, die waren beiden ook burgemeester van diverse Friese steden. Zo was zijn vader burgemeester van Workum en Sneek. Terwijl een verre voorvader van Buma, Bernardus Buma, van 1813 tot 1815 burgemeester was van de Friese hoofdstad.

Voor het CDA betekent het vertrek van Buma vooral dat de partij een nieuwe fractievoorzitter moet kiezen en in een later stadium ook een partijleider. Daarvoor zijn diverse kandidaten beschikbaar. Door de regeringsdeelname van de partij zijn de voornaamste kandidaten voor het partijleiderschap, ministers De Jonge en Hoekstra, en outsider Keijzer niet beschikbaar als fractievoorzitter. De opvolger van Buma als fractievoorzitter is zeker niet automatisch de lijsttrekker voor de komende jaren. 

Voor de coalitie betekent het vertrek dat er weer een grondlegger van het kabinet wegvalt. Nadat eerder Pechtold en Zijlstra vertrokken is Buma de derde onderhandelaar die vertrekt uit de Haagse politiek. Daar staat tegenover dat de secondant van Buma bij de formatieonderhandelingen, het tot nu toe onbekende kamerlid Pieter Heerma, wordt genoemd als opvolger van Buma. Daarmee blijft het collectief geheugen van de coalitietop intact.

Maar uitverkiezing van Heerma is nog geen gelopen race, hij zou zelf niet graag in de belangstelling staan. Daarom wordt ook staatssecretaris van Koninkrijksrelaties Knops genoemd. Hij zou op zijn beurt dan worden opgevolgd door Kamerlid Van Toorenburg.