Fietsersbond blij met snorfiets van fietspad: 'Het wordt veiliger'

De Fietsersbond is na een jarenlange strijd maar wat blij dat de snorfiets vanaf volgende week niet meer binnen de Amsterdamse ring op het fietspad mag. Snorscooteraars kwamen de laatste weken in verzet, maar dat is volgens de fietsersbond nergens voor nodig.

"In 1999 ging de bromfiets naar de rijbaan. Toen was er ook de verwachting dat het onveiliger zou worden en er meer ongelukken zouden gebeuren. Die verwachting is er nu ook bij de snorscooteraars, maar we denken dat het eerder veiliger wordt", legt Teeja Arissen van de bond uit.

Arissen benadrukt dat snorscooterrijders zich mogelijk veiliger wanen dan zij eigenlijk op het fietspad zijn. "Als een auto afslaat en je gaat harder dan een auto verwacht, dan heb je een heel ernstig ongeluk." Op de weg zouden de scooterrijders beter gezien worden in het overige verkeer.

Fijnstof
Ook het Longfonds juicht de nieuwe maatregel toe: "Uit onderzoek van de GGD Gelderland-Midden (2017) blijkt dat fietsers op fietspaden blootstaan aan zeer hoge pieken ultrafijnstof. 21 procent van de fietsende longpatiënten geeft in hetzelfde onderzoek aan vanwege de vervuiling drukke fietspaden te mijden of minder te fietsen. Dat is zorgwekkend omdat zeker voor longpatiënten regelmatig bewegen van groot belang is voor de gezondheid. Uiteindelijk is een structurele oplossing het langzaam stoppen met de levering van brom- en snorfietsen met verbrandingsmotor en het stimuleren van schone alternatieven zoals elektrische scooters en -fietsen."

Het is nog de vraag wat snorscootereigenaren gaan doen. "Ik heb nog geen helm gekocht", zegt een van hen desgevraagd. "Ik verkoop 'em en ga voor mijn motorrijbewijs", aldus een ander. Weer anderen willen de snorscooter op laten voeren en er dan een geel kentekenplaatje op laten zetten, zodat deze harder mag.

E-bike
Fietshandelaren zien dat een deel van de snorscooteraars nu interesse toont voor een e-bike. Ook die gaat 25 kilometer per uur en daarmee mag gewoon nog op het fietspad zonder helm worden gereden.

"We zien dat de mensen die in het verleden hebben gekozen voor merken als Vespa, dan bij ons uitkomen omdat ze een high-end e-bike willen hebben. We zien ook steeds meer jongeren die al voordat ze 16 waren al op een e-bike stappen en dan op hun 17e alleen maar op mooiere e-bikes gaan doorrijden. Het is wel een vervanging voor de scooter", legt verkoper Nick Hielckert uit.

Ook de fietsersbond ziet meer in de e-bikes, omdat ze lang niet zo groot en zwaar zijn als een snorscooter. Hoeveel snorscooteraars daadwerkelijk over zullen stappen is nog even afwachten. In ieder geval kijkt de fietsersbond erg uit naar aankomende maandag: "Ik ga echt genieten die dag en ik denk met mij heel veel fietsers."