Eritrese treinaanrander: 'ik ben onschuldig'

De 19-jarige Eritreër Aman K. verdwijnt, als het aan het Openbaar Ministerie ligt, voor anderhalf jaar achter de tralies. Hij zou door het hele land verschillende meisjes en jonge vrouwen hebben aangerand in de trein. 

De officier van justitie vindt dat tien aanrandingen, en één poging daartoe, zijn bewezen. Er zijn camerabeelden van de asielzoeker in treinen en stations door het hele land, net nadat hij de vrouwen betast had of terwijl hij daarmee bezig was. Bij twee van zijn slachtoffers, meisjes van 13 en 15 jaar, liet hij DNA achter in de nek en hals, dat door de politie werd veiliggesteld. 

Gisteren stond de man voor de meervoudige strafkamer van de rechtbank in Assen. De man zelf ontkent in alle toonaarden, zijn slachtoffers zouden allemaal liegen, en hij zelf zou niks mankeren. Zijn advocaat vroeg vrijspraak voor de man: naast iemand zitten is niet strafbaar en ook iemand's been aanraken of aan het haar ruiken van iemand zouden niet strafbaar zijn. Verder zou zijn cliënt verminderd toerekeningsvatbaar zijn. 

Volgens een psychiater heeft Aman een aanpassingsstoornis.  De officier van justitie stelt dan ook dat het gevaar op herhaling zeer hoog is. De eis van anderhalf jaar cel is dan ook een onvoorwaardelijke eis. 

Aman K. werd geboren in Eritrea. Al snel verhuisde hij naar Sudan. Zijn moeder gaf hem de opdracht om zijn geluk te beproeven in Europa. Dat voerde hem onder meer naar Denemarken en Duitsland. Omdat hij vanwege de rechtszaak geen recht heeft op een asielvergunning wil Nederland hem uitzetten, maar daar wil de Eritreër nog tegen in beroep gaan.