Helen Mirren: 'fuck Netflix!'

De positie van Netflix in de filmwereld, en het feit dat hun 'Netflix Original Films' steeds meer proberen de films in de bioscoop te beconcurreren, blijft voor spanningen zorgen in Hollywood. Ook tijdens CinemaCon, de jaarlijkse bijeenkomst voor filmexploitanten, kwam de streamingdienst ter sprake.

"Ik hou van Netflix," zei actrice Helen Mirren tijdens een presentatie voor haar film The Good Liar, "maar fuck Netflix!" Ze beargumenteerde dat de bioscoopervaring nog altijd superieur is aan het thuis bekijken van films, en kreeg een daverend applaus van de aanwezigen, zo meldt Variety vandaag.

Netflix is al enige tijd onderwerp van kritiek omdat de dienst, die films als Roma en Bird Box uitbrengt, deze films maar een beperkte tijd in de bioscopen vertoont voordat kijkers gebonden zijn aan een Netflix-lidmaatschap om de film te kunnen kijken. Vooral in de context van het jaarlijkse awardseizoen levert dit veel discussie op, omdat een film als Roma eigenlijk alleen even kort in de (Amerikaanse) bioscopen verscheen om in aanmerking te kunnen komen voor awardnominaties.

Na de meest recente editie van de Academy Awards gingen er daarom ook stemmen op om partijen als Netflix en Amazon uit te sluiten van deelname. Volgens Steven Spielberg spelen deze partijen simpelweg in een andere categorie: "als je je commiteert aan een televisieformaat ben je een tv-film. Als je dat goed doet verdien je een Emmy, maar geen Oscar."

De mogelijke wijziging van deelnameregels voor de Academy Awards heeft intussen ook de aandacht getrokken van het Amerikaanse ministerie van justitie, dat signaleert dat de wijziging van deze regels mogelijk antitrustwetten kan breken. Dit meldt Variety op basis van een brief die de Academy of Motion Picture Arts and Sciences, organisator van de Academy Awards, heeft ontvangen.

"In het geval dat de Academy - een organisatie die meerdere [Oscar-] deelnemers onder haar leden schaart - nieuwe regels vaststelt voor deelname aan de Oscars waardoor concurrenten worden buitengesloten kan dat antitrustregels schenden," schrijft het ministerie in de brief.

"Overeenkomsten waarin nieuwe deelnemers kunnen worden buitengesloten kunnen in strijd zijn met antitrustwetten wanneer het doel of effect is dat eerlijke concurrentie door goederen of diensten, die door consumenten worden gebruikt maar de winsten van bestaande partijen bedreigt, wordt verstoord. Als de Academy een nieuwe regel introduceert waarin bepaalde typen films, zoals films die online worden gedistribueerd, worden buitengesloten van deelname aan de Oscars en die deelname beïnvloedt de verkoopkansen van die films, schendt dat sectie 1 van de Sherman Act."

De Board of Governors van de Academy, een organisatie met meer dan 7000 leden, komt later deze maand bijeen om te praten over eventuele aanpassingen van de regels.

Intussen is Alfonso Cuarons Roma, waarvoor hij een Oscar voor Beste Regie won en die eigenlijk alleen nog exclusief op Netflix te zien is, ook nog in Nederlandse theaters te bekijken, zoals het Schiedamse Wenneker Cinema, Cultuurcentrum Griffioen in Amstelveen of LantarenVenster in Rotterdam.