Waterpolosters naar superfinale World League

De Nederlandse waterpolosters hebben zich in Turijn geplaatst voor de finale van de Europa Cup. De ploeg van bondscoach Arno Havenga rekende in de halve eindstrijd overtuigend af met gastland Italië: 17-11.

Nederland plaatste zich als een van de zes landen voor het eindtoernooi in Turijn, waar Spanje in de kwartfinales met 9-6 verslagen werd. Tegen Italië was het in het eerste kwart nog spannend, maar bij rust stond het al 8-4 en die voorsprong wist Oranje in de tweede helft vast te houden.

Plaatsing voor de halve finales was al genoeg voor een plek in de superfinale van de World League. Dat is weggelegd voor de beste drie van de Europa Cup, maar doordat de World League-superfinale in Boedapest gespeeld wordt en gastland Hongarije de halve finales ook haalde, was een plek bij de laatste vier voldoende.

Nederland speelt zondag in de finale tegen Rusland, van 4 tot en met 7 juni wordt de World League-finale afgewerkt. De winnaar daarvan - vorig jaar verloor Nederland de finale nipt van de VS - krijgt het eerste olympische startbewijs. Daarna is er in juli op het WK in Zuid-Korea een olympisch ticket te verdienen. Plaatsing voor de Spelen gaat verder nog via het EK en OKT van volgend jaar.