FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 maart 2019

Nederlandse atletiekploeg pakt vier medailles op EK indoor

Op de tweede dag van de Europese kampioenschappen indooratletiek heeft de Nederlandse ploeg in krap een uur tijd vier medailles bij mogen schrijven. In Glasgow was het raak op de 60 en 400 meter, zowel bij de vrouwen als bij de mannen.

Dafne Schippers snelde op de 60 meter naar een knappe zilveren medaille in 7,14 seconden. De Poolse favoriete Ewa Swoboda maakte haar rol met 7,09 waar, de Britse Asha Philip pakte brons in 7,15 seconden, waarmee ze één duizendste van een seconde sneller was dan landgenote Kristal Awuah. De Zwitserse Mujinga Kambundji, vooraf Swoboda's voornaamste concurrente, greep met 7,16 en plek vijf naast de medailles. Jamile Samuel werd in de halve finales uitgeschakeld.

Bij de mannen was het de 20-jarige Joris van Gool die voor een verrassing zorgde. Met 6,62 seconden wist hij knap het brons te pakken, vlak achter de gouden Slowaak Jan Volko (6,60), van wie enkele dagen eerder wegens een hamstringblessure niet eens zeker was of hij kon lopen. Emre Zafer Barnes pakte met 6,61 namens Turkije het zilver.

Op de 400 meter bij de vrouwen was Lisanne de Witte een kanshebster op de medailles en dankzij een uitstekend slot maakte ze dat waar. Met een persoonlijk record van 52,34 pakte de Nederlandse het brons, wel vrij ruim achter de eerste twee: de Zwitserse Léa Sprunger liep in een beste wereldjaarprestatie van 51,61 naar goud, één honderdste voor het Belgisch record van Cynthia Bolingo Mbongo.

Bij de mannen ging de winst zoals verwacht naar Karsten Warholm en de jonge Noor deed dat op indrukwekkende wijze: met 45,05 seconden evenaarde hij het uit 1988 stammende Europese record van Thomas Schönlebe uit Oost-Duitsland. De Spanjaard Oscar Husillos werd met een nationaal record van 45,66 tweede, brons ging verrassend en in een Nederlands record van 46,13 seconden naar Tony van Diepen.

De Italiaanse favoriet Gianmarco Tamberi sprong met 2,32 meter naar het goud bij het hoogspringen, waar het zilver met 2,26m gedeeld werd door de Griek Konstadions Baniotis en de Oekraïner Andrii Protsenko. Het polsstokhoogspringen bij de mannen werd een Pools feestje: goud ging in 5,90 meter naar Pawel Wojciechowski, Piotr Lisek pakte zilver in 5,85 meter. De Zweed Melker Svärd Jacobsson pakte met 5,75 meter het brons.

Op de 3000 meter bij de mannen ging het goud tot slot naar een jongeman: de Noor Jakob Ingebrigtsen, slechts 18 jaren jong, duelleerde met zijn oudere broer Henrik Ingebrigtsen en pakte met 7:56,15 minuten het goud. Broer Henrik moest genoegen nemen met zilver, want met een geweldige sprint kwam de Brit Chris O'Hare in de slotmeter nog net langszij.

Barcelona zet Real Madrid op schier onoverbrugbare achterstand

Real Madrid lijkt uitgeschakeld in de strijd om de Spaanse landstitel. De ploeg van Santiago Solari verloor zaterdag voor eigen publiek van Barcelona. Daardoor heeft Real nu een achterstand van twaalf punten. Het was de tweede zege voor Barcelona in El Clásico in vier dagen tijd en de derde van het seizoen. Ivan Rakitic werd de matchwinner met een doelpunt in de eerste helft.

Real Madrid had vóór zaterdag al vijf competitieduels op rij niet gewonnen van Barcelona: de langste zegeloze reeks sinds december 2011 (zeven duels). Trainer Solari voerde twee wijzigingen door ten opzichte van de ploeg die woensdag met 0-3 onderuit ging in de Copa del Rey. Gareth Bale verving Lucas Vázquez in de voorhoede en Thibaut Courtois nam weer plaats onder de lat ten koste van Keylor Navas. Bij Barcelona werd Nélson Semedo op het middenrif vervangen door Arthur Melo. Woensdag kwam Barcelona 'pas' in de vijftigste minuut op voorsprong; ditmaal werd de 0-1 al na 25 minuten geproduceerd.

Aan de rechterflank ontsnapte Rakitic uit de rug van Sergio Ramos en zijn loopactie werd opgemerkt door Sergi Roberto. De middenvelder stuurde Rakitic weg, waarna de Kroaat de uitgekomen doelman Courtois verschalkte met een lobje. Het was voor Roberto zijn zesde assist in een Clásico: evenveel als Xavi en drie minder dan Lionel Messi (negen). De voorsprong nam Barcelona mee de rust in en dat was verdiend te noemen. Het team van Ernesto Valverde was duidelijk sterker in het Santiago Bernabéu; door reddingen van Courtois op inzetten van Luis Suárez bleef het voor rust bij een doelpunt verschil.

Real Madrid kreeg wel enkele kansen, maar wist Barcelona niet in grote problemen te brengen. Bale schoot over uit een vrije trap en twee schoten van Luka Modric waren evenmin op doel. Barcelona, dat al 23 Clásicos op rij heeft gescoord in LaLiga en daarmee het record (voor beide ploegen) verbeterde, eindigde de eerste helft woedend. Ramos trof Lionel Messi met de elleboog, maar de verdediger bleef onbestraft. In de tweede helft beet Real Madrid ook op voetballend gebied van zich af. De vrijstaande Karim Benzema schoot van dichtbij naast en Vinícius Júnior liet twee grote kansen onbenut: hij stuitte op Marc-André ter Stegen en even later van dichtbij op Clément Lenglet.

Daarna kwam de klad er echter in bij Real Madrid. De onzichtbare Bale werd na een uur naar de kant gehaald en werd massaal uitgefloten door de aanwezige supporters. Marco Asensio was zijn vervanger, maar ook hij kon niet voor een nieuwe impuls zorgen bij de Koninklijke . De tweede helft kabbelde voort en de voorsprong van Barcelona kwam niet vaak meer in gevaar. In de slotfase kreeg zowel Real Madrid als Barcelona nog enkele kansjes. Barcelona heeft nu voor het eerst in 87 jaar de overhand in El Clásico, als het gaat om de onderlinge balans. Van de 242 officiële ontmoetingen wonnen de Catalanen er 96, tegenover 95 zeges voor Real Madrid (51 remises).

Luis Suarez en Sergio Ramos liggen op de grond. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Luis Suarez en Sergio Ramos liggen op de grond. (PRO SHOTS/SIPA USA)

Uitslagen Laliga:

Espanyol - Real Valladolid 3-1
Villarreal - Deportiv.Alavés 1-2
SD Huesca - Sevilla 2-1
Real Madrid - FC Barcelona 0-1

Kluivert en Karsdorp zien ultieme vernedering AS Roma met lede ogen aan

Lazio heeft de Romeinse derby tegen AS Roma zaterdagavond in zijn voordeel weten te beslissen. In Stadio Olimpico werd het liefst 3-0. Roma blijft daardoor voorlopig vijfde staan in de Serie A, maar heeft nu nog maar drie punten meer dan Lazio, dat bovendien nog een wedstrijd tegoed heeft.

Zonder Justin Kluivert en Rick Karsdorp, die beiden negentig minuten op de bank zaten, kende Roma een dramatische start. Joaquin Correa snelde na twaalf minuten voetballen met speels gemak voorbij Federico Fazio, waarna de Argentijnse spelmaker een vernuftige pass in huis had op Caicedo. Die omspeelde doelman Robin Olsen en kon vervolgens simpel voor de 1-0 zorgen. Het antwoord van Roma volgde bijna onmiddellijk, maar Thomas Strakosha redde knap op een inzet van Edin Dzeko.

Het restant van de eerste helft leverde geen grote kansen op. Beide teams speelden ideeëloos en kwamen voor rust niet meer in de buurt van een doelpunt. Kort na de onderbreking was Roma via Nicolò Zaniolo gevaarlijk, maar de volley van het toptalent scheerde voorbij het doel van Lazio. Even later schoot Lorenzo Pellegrini recht in de handen van Strakosha. Roma kwam beter in de wedstrijd, maar het elftal van Eusebio Di Francesco zag alle hoop op een resultaat een kleine twintig minuten voor tijd vervliegen.

Fazio haalde de doorgebroken Correa neer, waarna de strafschop die volgde op zeer overtuigende wijze werd benut door Immobile. Roma wist geen ommekeer meer te realiseren. Sterker nog: in de maakte Cataldi er nog 3-0 van en werd Aleksandar Kolarov met rood van het veld gestuurd. Daardoor beleefde Roma een werkelijk dramatische generale repetitie voor Champions League-return van aankomende week tegen FC Porto. I Giallorossi verdedigen woensdagavond in Portugal een 1-2 voorsprong.

Uitslagen Serie A: 

Empoli - Parma 3-3
AC Milan - Sassuolo 1-0
Lazio Roma - AS Rome 3-0

Uitslag Vitesse - NAC Breda

Om 20.45 uur begon in de Eredivisie in het duel tussen Vitesse en NAC Breda. De thuisclub boekte een geflatteerde zege op de hekkensluiter. Het kwam op achterstand en pas diep in de tweede helft op voorsprong, maar liep uiteindelijkt toch nog uit een 4-1 overwinning.

Vitesse

4 - 1

NAC Breda

 54' Buitink
 77' v.d.Werff
 86' Büttner
 90+1' Bero
   29' Korte
 
 Gele kaart: Clark, (Vitesse), Verschueren, (NAC Breda)
 Rode kaart: , Klomp (88/2xg) (NAC Breda)
 
Stadion: Gelredome, Arnhem
Toeschouwers: ?
Arbiter: Kooij
 
Opstelling:   Opstelling:
Eduardo
Karavajev
Doekhi
Clarke-Salter (v.d.Werff/46)
Clark
ödegaard
Serero
Bero
Büttner
Dauda (Buitink/33)
Linssen
  v.Leer
v.Anholt
Klomp
Dervite (Mühren/81)
Palmer-Brown
Leigh
Korte (Rosheuvel/70)
El Allouchi (Fernandes/81)
Verschueren
Lundqvist
Te Vrede

Opnieuw antisemitisch incident in Frankrijk

Helaas heeft zich opnieuw een ernstig incident voorgedaan in Frankrijk. Bij een herdenkingsmonument voor een Synagoge in Straatsburg, waar tot 1940 een herdenkingsmonument stond voor een Joods gebedshuis, vonden vandalen het nodig om dit monument te vernielen, maar ik denk dat we het er allemaal over eens kunnen zijn dat dit niet zomaar vandalen waren.

De burgemeester noemde het een 'nieuwe daad van antisemitisme in de stad', 'Dit ondermijnt de waarden van de republiek' aldus de burgervader. 

Drie weken geleden werden er al zo'n 80 graven beklad met hakenkruizen en diverse leuzen. President Macron bracht een bezoek aan de begraafplaats en kondigde harde maatregelen aan. Hopelijk worden die snel van kracht en wordt dit soort tuig snel opgespoord. Frankrijk heeft het hoogste aantal Joodse inwoners van Europa. Dat zijn ongeveer 550.000 mensen. 

Hier worden we niet vrolijk van en hopelijk wordt dit snel aangepakt. 

Sáblíková rijdt 13 jaar oud WR 3.000m uit de boeken op WK allround

Martina Sáblíková heeft op sensationele wijze de 3.000 meter bij het WK allround gewonnen. Met 3.53,31 verbeterde ze het 13 jaar oude wereldrecord van Cindy Klassen. Antoinette de Jong werd tweede, Isabelle Weidemann derde. Miho Takagi behield de leiding in het algemeen klassement.

Ireen Wüst moest het in de achtste rit opnemen tegen Ida Njåtun. Wüst begon voorzichtig, maar wist  wel gelijk een gaatje te slaan met de Noorse. Ze kwam daarna wel op stoom en kwam uiteindelijk in 3.59,79 over de streep, de snelste tijd tot dan.

Miho Takagi reed in de tiende rit tegen Isabelle Weidemann. Takagi, die ruim zeven seconden mocht verliezen op Wüst, reed langzamere rondes dan de Nederlandse en moest Weidemann voor zich laten: 3.58,52 om 4.00,17.

Antoinette de Jong en Martina Sáblíková vormden het  een-na-laatste paar. Sáblíková nam de regie in de wedstrijd, maar De Jong kon volgen. De Tsjechische ging nog een tandje sneller rijden en nu moest De Jong wel passen. Sáblíková wist het tempo hoog te houden en kwam in 3,53,31 over de meet, een nieuw wereldrecord. De Jong reed uiteindelijk 3.58,25.

Carlijn Achtereekte reed in de laatste rit tegen Natalia Voronina. Achtereekte, de olympisch kampioen op deze afstand, begon prima maar zakte aan het eind van de rit in. Ze kwam in 3.58,71 over de streep.


Sablikova viert haar wereldrecord (Pro Shots / Erik Pasman)

Uitslag Excelsior - PSV

PSV weet na drie opeenvolgende remises in de Eredivisie weer wat winnen is. Op bezoek bij Excelsior kende de koploper een probleemloze avond. Dankzij een dubbelslag van Steven Bergwijn werd het in Kralingen 0-2. De aanvaller, goed voor elf doelpunten en twaalf assists, werd de eerste speler die dit seizoen qua treffers én assists de dubbele cijfers bereikte in de Eredivisie. Groots speelde PSV niet, maar Excelsior was geen moment in staat om van zich af te bijten voor eigen publiek. De voorsprong van PSV op Ajax, dat dit weekend vrijaf heeft, bedraagt nu vijf punten.

Mark van Bommel verraste met zijn opstelling: zowel de zeventienjarige jeugdexponent Mohammed Ihattaren als de negentienjarige Michal Sadilek maakte zijn debuut in de basis. Ihattaren werd met zijn 17 jaar en 18 dagen de jongste basisspeler voor PSV sinds Stanley Bish (16 jaar en 137 dagen) in oktober 1967. PSV had al sinds 1985 niet meer verloren van Excelsior en het werd al gauw duidelijk dat dat ook zaterdag niet zou gebeuren. In de achtste minuut maakte Bergwijn er 0-1 van: de aanvaller werd goed aangespeeld door Angeliño, dribbelde met wat mazzel tussen twee man door en schoof de bal langs keeper Alessandro Damen.

De buitenspeler bepaalde meteen de ruststand, al kwam er nog een mogelijkheid om de marge te vergroten. Angeliño schoot halverwege het eerste bedrijf voorlangs. PSV was de baas in Kralingen, maar stichtte weinig gevaar en leek net als Excelsior te snakken naar de pauze. Het tempo kwam steeds lager te liggen en beide ploegen gingen slordiger spelen; bij PSV ging het samenspel vaak mis in de afrondende fase van een aanval. Van Excelsior hadden de Eindhovenaren echter weinig te duchten.

Het spelbeeld veranderde nauwelijks in de eerste fase na rust: PSV had de controle, zonder erg veel gevaar te stichten. Toch werd het 0-2, door een slimme actie van Bergwijn. De aanvaller voorzag dat Thomas Oude Kotte de bal zou terugkoppen richting Damen en stond op de juiste plek om van dichtbij te profiteren. Halverwege het tweede bedrijf stuitte Hirving Lozano op de keeper van Excelsior en Ihattaren schoot naast. Het onmachtige Excelsior moest zich vooral richten op het beperken van de schade.

Excelsior

0 - 2

PSV

     8' Bergwijn
 54' Bergwijn
 
 Gele kaart: , Lozano, (PSV)
 
Stadion: Woudestein, Rotterdam
Toeschouwers: 4.400
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Damen
Horemans
Mattheij
Oude Kotte
v.d.Meer
Schouten
Messaoud (Anderson/72)
Fortes
Edwards
El Hamdaoui
Eckert (Ómarsson/90)
  Zoet
Dumfries
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Ihattaren (Gakpo/76)
Sadílek
Bergwijn (Rigo/90 2)
De Jong
Lozano (Malen/87)

VS: Brexit-chloorkip is lastercampagne

De Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië heeft uitgehaald naar wat hij angstverhalen en overdreven gedoe in de pers noemt over met chloor gewassen kip en met hormonen opgeblazen rundvlees. Het Verenigd Koninkrijk moet volgens hem na de Brexit respect tonen voor Amerikaanse methodes voor voedselproductie.

Ambassadeur Woody Johnson verwijst naar bezorgdheid in het Verenigd Koninkrijk dat met een handelsdeal met de VS na de Brexit de maatstaven voor voedselveiligheid zullen dalen. In zijn land mag kip bijvoorbeeld met chloor worden gewassen, maar Europese regelgeving verbiedt dit. De EU beschouwt de praktijk namelijk als sluipweg om vieze abatoirs te ontsmetten, en de levensduur van vlees oneigenlijk te verhogen door het verser te laten lijken. Dat zou juist tot meer besmettingsgevaar leiden.

"Er wordt jullie een valse keuze voorgeschoteld: hou je aan EU-standaarden of je wordt overspoeld door Amerikaans eten van inferieure kwaliteit", aldus Johnson tegen The Telegraph. "Opruiend taalgebruik zoals chloorkip en hormoonvlees wordt alleen maar ingezet om Amerikaanse boeren in een slecht daglicht te plaatsen. Laten we deze mythes eens bij hun echte naam noemen: een lastercampagne."

'Agrarisch Museum'
Amerikaanse voedselproductie is gebaseerd op wetenschap en technologie om een groeiende wereldbevolking te eten te geven, aldus de ambassadeur, die daar het "Agrarisch Museum van de EU" tegenover plaatst.

De Britse vakvereniging van boeren heeft ook vraagtekens bij Amerikaanse praktijk geplaatst, en zegt dat handelsovereenkomsen er niet toe moeten leiden dat er voedsel wordt geïmporteerd "met een lagere standaard dan die van boeren in het Verenigd Koninkrijk wordt verlangd". De praktijken zouden weliswaar veilig zijn, maar "onze consumenten stellen hoge eisen aan dierenwelzijn", aldus voorzitter Minette Batters tegen de BBC.

Milieuminister Michael Gove ontkende in 2017 dat het nastreven van handelsdeals "onze hoge dierenwelzijnsstandaard" zou "verdunnen".

Batters vindt dat de Amerikanen zich maar moeten aanpassen. "Dan hebben we een handelsovereenkomst."

Dierenambulance vist toerist uit de gracht

Een toerist is vanmiddag in Amsterdam te water geraakt in de Oudezijds Voorburgwal, ter hoogte van de Sint Jansbrug. Hij is door medewerkers van de Dierenambulance uit het water gehaald. Volgens een getuige struikelde de man toen hij voor een fiets opzij stapte. 'Hij stond vlak bij de brug en daar houdt de railing nogal abrupt op. Hij stapte achteruit om plaats te maken voor een fietser en viel toen achterover de gracht in.'

Medewerkers van de Dierenambulance waren op dat moment in een bootje plastic zwerfafval uit de grachten aan het vissen voor een demonstratie op het Museumplein. Ze hoorden het gebeuren en hebben de toerist geholpen. 'Omdat hij een zware rugzak droeg, zag je hem al snel zinken', vertelt Rosalinde Pols van de Dierenambulance, die op dat moment in de boot zat. 'Hij bewoog niet, je merkte dat hij al verkleumd was. We hebben hem op de boot gekregen en zijn natte kleren snel uit gedaan. Daarna zijn we in de zon gaan liggen zodat hij weer warm zou worden. Hij was meteen weer vrolijk en heel dankbaar.'

Pols is niet geschrokken. 'Het is wel vaker zo dat we ter plaatse komen en eerste hulp moeten bieden aan mensen, terwijl we opgeleid zijn om dat bij dieren te doen. Maar het hoort erbij. We handelden gewoon. Wel viel het op dat de mensen die op straat bleven staan alleen stonden te filmen. Toen we vroegen of ze 112 wilden bellen, stonden ze niet in de startblokken om te helpen.'

De toerist, die vermoedelijk uit Oost-Europa komt, is in de ambulance nagekeken en daarna door de politie naar een plek gebracht waar hij zichzelf op kon warmen.

Straatschoffies maken 70 euro buit bij overval op pizzakoerier

De politie onderzoekt de overval op een pizzakoerier die vanvond plaatsvond op de Heinlantstraat in Rotterdam-Zuid. De koerier werd tegen 19:00 uur door twee nog onbekende jonge jongens met een keukenmes bedreigd. Ze gingen er vandoor met zijn portemonnee met daarin €70,-.

Het slachtoffer raakte niet gewond.De politie onderzoekt de zaak en komt graag in contact met getuigen. Zij worden verzzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844 of 0800-700 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Van Schip buiten de medailles op omnium; Ankudinof nieuwe wereldkampioen Individuele achtervolging

Jan-Willem van Schip is er bij de WK baanwielrennen niet in geslaagd een tweede medaille te veroveren. Op het onderdeel omnium moest de Nederlander genoegen nemen met een vijfde plaats.

Na drie van de vier onderdelen op het omnium stond de 25-jarige Van Schip op de vierde plaats met uitzicht op de medailles. Het laatste was de puntenkoers, waar hij vrijdag nog het goud op had veroverd, en in het begin van de race zag het er goed uit voor de excentrieke Nederlander. Hij kwam in de buurt van het goud, maar in het tweede deel van de wedstrijd was Van Schip leeg en moest het een vijfde plaats doen op het omnium.

De wereldtitel was voor Campbell Stewart. De Nieuw-Zeelander was lang in gevecht met de Brit Ethan Hayter voor het goud. In het slot van de wedstrijd pakte Stewart een bonusronde, wat goed is voor twintig punten, en won zo de wereldtitel. Hayter greep ook nog naast het zilver nadat Benjamin Thomas de laatste sprint won, wat goed is voor dubbele punten. De Brit moest genoegen nemen met het brons.

Individuele achtervolging dames:
Ashlee Ankudinof heeft goud gewonnen op de individuele achtervolging. De 28-jarige Australische moest het in de finale opnemen tegen Lisa Brennauer. De 30-jarige Duitse had in de kwalificaties nog ruim de snelste tijd geklokt (3:25.697), maar in de finale was ze ruim drie seconden langzamer dan haar tijd in de kwalificatie. Ankudinof was ook iets langzamer dan eerder op de dag, maar pakte in een rechtstreeks duel met Brennauer wel de wereldtitel en is daarmee de opvolgster van Chloé Dygert.

Gélinas-Beaulieu wint 500m, Roest tweede

Antoine Gélinas-Beaulieu heeft de 500 meter voor mannen gewonnen bij het WK allround in Calgary. De Canadees reed naar 35,53.

Patrick Roest eindigde als tweede in een nieuw persoonlijk record van 35,74. Sverre Lunde Pedersen werd derde in 35,85. Sven Kramer verloor veel tijd, hij werd in 36,41 negende. Douwe de Vries reed met 36,47 een nieuw persoonlijk record wat de tiende tijd was.

Straks volgt de 5.000 meter.

Uitslag Heracles Almelo - FC Utrecht

FC Utrecht heeft uit bij Heracles een ruime zege behaald. Na het laatste fluitsignaal was de eindstand 1-5. Na drie wedstrijden is hiermee een einde gekomen aan de zegereeks van de Heraclieden.

Al binnen tien minuten kwamen de bezoekers dankzij een doelpunt van Sander van de Streek op voorsprong. Heracles kreeg vervolgens kansen via Kristoffer Peterson en Brandley Kuwas maar doelman David Jensen stond in de weg. In de slotfase van de eerste helft kreeg Wout Droste na een overtreding op Sean Klaiber, met tussenkomst van de VAR, een rode kaart.

Na rust was het Willem Janssen met de 2-0 voor Utrecht. Adrián Dalmau bracht de thuisclub terug tot 1-2. Door een doelpunt van Gyrano Kerk en twee strafschoppen viel de wedstrijd definitief in het slot.

Heracles Almelo

1 - 5

FC Utrecht

 60' Dalmau    9' v.d. Streek
 50' Janssen
 65' Kerk
 79' Gustafson (pen)
 86' Bazoer (pen)
 
 Gele kaart: Dalmau, Czyborra, (Heracles Almelo),
 Rode kaart: Droste (44) (Heracles Almelo),
 
Stadion: Polman Stadion, Almelo
Toeschouwers: 11.200
Arbiter: Bax
 
Opstelling:   Opstelling:
Blaswich
Breukers
Rossmann
v.d. Buijs
Czyborra
Duarte
Droste
Merkel
Kuwas
Dalmau (v.d. Water/87)
Peterson (Dos Santos/45 5)
  Jensen
Klaiber
Letschert
Janssen
Gavory
v.d. Streek (Emanuelson/86)
v. Overeem
Gustafson
Kerk (Venema/86)
Kramer
Boussaid (Bazoer/68)

Oma (50) opnieuw moeder

De 50-jarige Michelle Hall, die reeds twee kleinkinderen heeft,  zou volgens haar huisarts al dik een jaar in de overgang zijn. Haar buikklachten schreef ze dan ook toe aan de menopauze. Toen haar menstruatie uitbleef, deed ze voor alle zekerheid een zwangerschapstest. De schok was bijzonder groot toen die positief bleek te zijn. 

Ze bleek op dat moment al een half jaar zwanger. Ze had dus iets minder dan drie maanden om te wennen aan het idee dat ze opnieuw moeder zou worden. Onlangs is haar zoon Grayson geboren, en hoewel er wat opstartproblemen waren, het jochie had last van onder andere slaapapneu, geniet de moeder nu met volle teugen van haar zoon. Haar kleinkinderen hebben dus een oom die jonger is dan zijzelf. 

Takagi slaat groot gat met concurrentie op 500m

Op de eerste dag van het wereldkampioenschap allround in het Canadese Calgary heeft Miho Takagi de 500 meter gewonnen. Takagi, die vorig weekend nog tweede werd op het WK sprint in Heerenveen, sloeg met een winnende tijd van 37.22 een groot gat met haar concurrenten. De Japanse is de huidig wereldkampioene allround.

Ireen Wüst werd op gepaste afstand tweede met 38,46. Antoinette de Jong reed een nieuw persoonlijk record met 38,53 en werd derde. Carlijn Achtereekte reed met 39,25 ook een nieuwe toptijd en werd twaalfde.

Skiër Paris wint afdaling in Kvitfjell

Alpineskiër Dominik Paris heeft voor de derde keer dit seizoen een World Cup-afdaling gewonnen. Na de wedstrijd in Bormio en de klassieker in Kitzbühel was de 29-jarige Italiaanse wereldkampioen op de super-G zaterdag de beste in het Noorse Kvitfjell.

De Zwitser Beat Feuz leek een tijd neergezet te hebben waarmee hij wel eens de winst kon pakken, maar daar verkeek Kugelblitz zich op. Paris kwam niet veel later naar beneden, leek zijn voorsprong halverwege even uit handen te geven, maar pakte het met een ijzersterk slotstuk terug. De Süd-Tiroler dook 0,25 seconden onder de tijd van Feuz door en dat bleek genoeg voor de winst.

Een late aanval kwam er nog van Matthias Mayer. De Oostenrijkse olympisch kampioen op de super-G kwam net wat tekort op Feuz en Paris, maar met 0,37 seconden achterstand mocht hij wel het podium betreden. Mauro Caviezel leek ook nog even gevaarlijk te worden, maar de Zwitser strandde op 0,62 seconden en de vierde plek.

Tiende wereldtitel voor langlaufster Johaug

Langlaufster Therese Johaug heeft zich op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Seefeld laten kronen tot wereldkampioene op de 30 kilometer massastart, dit keer afgewerkt in vrije stijl. Voor de 30-jarige Noorse is het haar derde wereldtitel op het onderdeel, na 2011 (vrije stijl) en 2015 (klassieke stijl), terwijl het in totaal al haar tiende WK-goud is.

Na een dikke vijf kilometer waren er nog maar een paar dames over die het tempo van Johaug konden volgen, maar ook die moesten het laten gaan. De Noorse zag haar voorsprong langzaam maar zeker groter worden, waarna ze het gat tot en met de finish kon consolideren. Van enige strijd om het goud was dan ook geen sprake meer: ze won met meer dan een halve minuut voorsprong, terwijl slechts zeven dames binnen twee minuten bleven.

Een groep met de Noorse Ingvild Flugstad Østberg, de Amerikaanse Jessica Diggins, Nathalie von Siebenthal uit Zwitserland, de Oostenrijkse Teresa Stadlober en het jonge Zweedse duo Ebba Andersson en Frida Karlsson lag lange tijd in achtervolging op de tweede plek, vaak onder aanvoering van Diggins en de jonge Zweedse dames. Met een goede tien kilometer te gaan trok de pas 19-jarige Karlsson ten strijde, een dappere zet voor iemand die amper twee weken geleden haar World Cup-debuut maakte en sindsdien op dit WK al zilver (10 kilometer klassiek) en goud (estafette) won.

Østberg wist de aansluiting bij Karlsson na enige tijd te vinden, waarna de twee samen streden om het zilver. Daar was de meer ervaren Østberg toch net wat meer geslepen en dus pakte de Noorse de tweede plek, voor Karlsson, die zo in haar tienerjaren al een volledige set WK-medailles heeft. Diggins eindigde moegestreden op de vierde plek, voor de nog naar voren gekomen Zweedse Charlotte Kalla.

26-jarige om het leven gekomen bij eenzijdig verkeersongeval

Een 26-jarige man is zaterdag 2 maart omstreeks 17.40 uur overleden na een eenzijdig verkeersongeval op de Tweemanspolder in Zevenhuizen. De man reed door nog onbekende oorzaak met zijn bus tegen een lantaarnpaal en bomen.

De man werd gereanimeerd, maar overleed ter plaatse aan zijn verwondingen. De politie doet onderzoek naar de toedracht. Het verkeer werd daarom tijdelijk omgeleid. 

Baansprinters Hoogland en Lavreysen eenvoudig naar halve finales sprinttoernooi

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben bij de WK baanwielrennen in Polen de halve finales bereikt van het individuele sprinttoernooi. Matthijs Büchli, nog goud op de keirin, verloor zaterdag in de eerste ronde van het sprinttoernooi.

Hoogland, die de eerste tijd had in de kwalificaties, plaatste zich makkelijk voor de halve finales van het sprinttoernooi. De 25-jarige Europese kampioen was in twee heats veel te sterk voor Nicholas Paul uit Trinidad & Tobago. In de halve finales neemt hij het op tegen de Australische titelverdediger Matthew Glaetzer.

Ook Lavreysen wist zich in twee heats te plaatsten voor de halve finale. In zijn kwartfinale won de 21-jarige baansprinter in twee heats van Nathan Hart uit Australië. Lavreysen had in de kwalificaties de tweede tijd en neemt het nu tegen de Poolse thuisfavoriet Mateusz Rudyk.

Büchli was de derde Nederlander die in actie kwam op het sprinttoernooi bij de mannen, maar dat was minder succesvol. De nieuwe wereldkampioen op de keirin had een slechte kwalificatietijd neergezet en in de eerste ronde nam hij het op tegen de Nieuw-Zeelander Sam Webster, die vervolgens te sterk was voor de Nederlander.

De halve finale en de finale zullen op zondag plaatsvinden.

Sprinters overtuigen op EK indoor

Op het Europees kampioenschap indooratletiek hebben de Nederlandse sprinters het in de voorrondes prima gedaan. Op de 60 meter en de 60 meter horden werden alle beschikbare plaatsen in de halve finales gehaald.

Op de 60 meter horden kwam Nadine Visser in actie en dat deed ze uitstekend: met 7,99 seconden dook ze als enige onder de acht seconden en dus staat Visser overtuigend in de halve eindstrijd.

Op de 60 meter won Dafne Schippers haar serie in 7,24 seconden, waarmee ze zich voor de halve finales plaatste. Dat lukte Jamile Samuel ook, hoewel zij met 7,34 en een vierde plek wel als tijdsnelste een ronde verder mocht.

Bij de heren was het Joris van Gool die Nederland op de kortste afstand vertegenwoordige, met succes. Zijn 6,71 seconden was goed voor winst in de series en een plek in de halve finales.

De halve finales van de 60 meter beginnen om 19.50 uur, om 21.35 uur worden de finales gelopen, eerst de vrouwen, dan de mannen.

Praagse politie pakt schutter Čaba D. op voor Amsterdamse liquidatie

De man die verdacht wordt van de liquidatie aan de Beethovenstraat op 30 juli 2018, Čaba D., is vrijdagavond 1 maart aangehouden door een speciaal politieteam in Praag. Bij de liquidatie op 30 juli kwam de 62-jarige Ivan Serdarusic om het leven. Zijn nabestaanden zijn geïnformeerd over de aanhouding.

Op dinsdag 19 februari 2019 werd de 38-jarige Čaba D. op de Nationale Opsporingslijst geplaatst in verband met zijn betrokkenheid bij de liquidatie aan de Beethovenstraat. Ook werd er door het Openbaar Ministerie in Nederland een Europees aanhoudingsbevel uitgevaardigd. De recherche kwam de man al vrij snel na de liquidatie op het spoor omdat hij herkenbaar was vastgelegd op camerabeelden. Dankzij tips, recherchewerk en een DNA-spoor werd duidelijk dat het om de 38-jarige Čaba D. ging.

Hij heeft zowel de Hongaarse als Servische nationaliteit, maar het vermoeden bestond dat hij gebruik maakte van een valse identiteit. D. zat tot februari 2017 een celstraf uit voor een moord gepleegd in Servië in 2004. Naast de liquidatie aan de Beethovenstraat, is hij ook verdachte in twee moordzaken in Budapest in september 2018 en Belgrado in januari 2019. De komende periode zal het Europese aanhoudingsbevel getoetst worden door het Tsjechische Openbaar Ministerie. Daarnaast zal met de andere betrokken landen overleg plaatsvinden over zijn overlevering.

Een woordvoerder van de politie: "Met de aanhouding van D. in Praag is het onderzoek voor de Amsterdamse recherche nog niet afgerond. Het onderzoeksteam wil nog altijd zoveel mogelijk informatie ontvangen over de tijd dat hij in Nederland verbleef voorafgaand aan de liquidatie in Amsterdam. Bekend is dat hij al vanaf 8 juli 2018 in Nederland verbleef. Weet u waar Čaba D. in de periode van 8 tot en met 30 juli 2018 verbleef in Nederland? Of heeft u informatie over met wie hij contact had? Neem dan contact op met de Opsporingstiplijn via 0800-6070."

Update 19:20 uur
De Tjechische politie heeft een video van de arrestatie van D. online gezet.


Zes gewonden bij kindercarnaval Oberhausen

Vlak voor de optocht van het kindercarnaval in Oberhausen (Duitsland) zijn er zes gewonden gevallen, waarvan er twee er ernstig aan toe zijn. Volgens WDR ontstond de brand in een carnavalswagen terwijl een van de slachtoffers een generator wilde vullen met benzine.

Deze man is met zware brandwonden overgebracht naar het ziekenhuis. Bij het blussen van de brand raakten nog eens vijf personen gewond. De optocht, die jaarlijks meer dan 50.000 bezoekers naar het stadsdeel Osterfeld lokt, werd niet afgelast, maar begon wel later door het ongeluk. 

Succes voor Bosz; ongenadig pak slaag voor Schalke 04

Bayer Leverkusen heeft goede zaken gedaan in de strijd om Europees voetbal. Voor Schalke was het een beroerde middag, want er werd dik verloren. Leverkusen boekte op een middag waarop concurrenten Eintracht Frankfurt en TSG 1899 Hoffenheim elkaar eveneens troffen een overwinning op SC Freiburg en stijgt zodoende, voorlopig, naar de zesde plek in de Bundesliga. VfL Wolfsburg, dat later dit weekend nog in actie komt, kan Leverkusen wel weer van de positie die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de voorrondes van de Europa League stoten. Voor Schalke 04 was het een minder geslaagde middag: de worstelende Knappen gingen met ruime cijfers onderuit tegen Fortuna Düsseldorf en wachten nu al zes competitiewedstrijden op een overwinning.

Bayer Leverkusen - SC Freiburg 2-0
Charles Aránguiz bezorgde Bosz en consorten na vier minuten al een droomstart door een afvallende bal uit een corner in één keer achter Alexander Schwolow te schieten. De thuisploeg had in het restant van de eerste helft maar liefst driekwart van het balbezit, al resulteerde dit verder nauwelijks in grote kansen. Kevin Volland was op slag van rust nog het dichtst bij een tweede treffer voor die Werkself , maar zijn poging ging hoog over het doel van Schwolow. In de tweede helft moest de doelman wel handelend optreden bij een nieuwe poging van Volland en Schwolow slaagde erin om het schot van de aanvaller uit zijn doel te houden. Een ruim kwartier voor tijd viel de beslissende 2-0 toch nog toen Leon Bailey de bal na een goede aanval op aangeven van Julian Brandt in een leeg doel kon schieten.

Eintracht Frankfurt - TSG 1899 Hoffenheim 3-2
In een directe confrontatie tussen twee concurrenten in de strijd om Europees voetbal was het Frankfurt dat na twintig minuten spelen op voorsprong kwam. Een vrije trap van Filip Kostic werd door richting veranderd door Ante Rebic, waarna de Kroaat de goal op zijn naam kreeg. Die Adler leken vervolgens met een voorsprong aan de thee te kunnen, maar via Joelinton kwam Hoffenheim op slag van rust toch weer op gelijke hoogte. Met een uur op de klok grepen de bezoekers na een knappe goal van Ishak Belfodil, maar zij wisten deze marge in een penibele laatste 25 minuten niet vast te houden. Nuhu Kashim moest namelijk voortijdig inrukken met zijn tweede gele kaart en Frankfurt wist hier in de slotfase, nadat Jetro Willems zijn entree had gemaakt als invaller, van te profiteren. Sebastién Haller kopte zijn ploeg in de laatste minuut van de officiële speeltijd op gelijke hoogte en diep in de blessuretijd tekende Conçalo Paciênca voor de winnende treffer.

1. FC Nürnberg - RB Leipzig 0-1
Nürnberg kreeg al vroeg in de wedstrijd de kans om verrassend op voorsprong te komen toen arbiter Daniel Schlager na een overtreding van Ibrahima Konaté op Tim Leibold naar de stip wees. Hanno Behrens ontfermde zich vervolgens over het buitenkansje, maar hij mikte vanaf elf meter op de lat. Leipzig nam vervolgens het heft in handen en na kansen voor Kevin Kampl en Marcel Halstenberg zette Lukas Klostermann de bezoekers een paar minuten voor de rust op voorsprong. Die Roten Bullen lieten het hier ondanks een aantal gevaarlijke momenten in de tweede helft bij zitten, waardoor er een minimale overwinning mee teruggenomen kon worden naar Saksen. Leipzig stijgt door de driepunter voorlopig over Borussia Mönchengladbach heen naar de derde plek, al komt de concurrent later op de zaterdag nog wel in actie tegen Bayern München.

Schalke 04 - Fortuna Düsseldorf 0-4
Met Jeffrey Bruma in de basis kreeg Schalke 04 in eigen stadion een pak slaag van promovendus Fortuna Düsseldorf. De bezoekers namen in de Veltins-Arena via Dodi Lukebakio een voorsprong. De Belgische aanvaller schoot raak vanaf de stip na een overtreding van Matija Nastasic. Schalke probeerde na de thee iets te forceren, maar kreeg het deksel hard op de neus. Dawid Kownacki vergrootte aan de overkant de voorsprong van Düsseldorf. Daarmee was de gifbeker nog niet leeg voor die Königsblauen . Benito Raman deed namens de gasten ook nog een duit in het zakje en Kownacki strooide in de slotfase nog wat extra zout in de wonden. Voor Schalke nemen de zorgen steeds meer toe. Inmiddels is de club afgezakt naar de veertiende plaats en komt de degradatiestreep gevaarlijk dichtbij. Düsseldorf lijkt zo goed als 'veilig' te zijn.

Hertha BSC - FSV Mainz 05 2-1
Bij de wedstrijd tussen Hertha BSC en Mainz ontbraken de drie Nederlanders aan de aftrap. Karim Rekik en Jean-Paul Boëtius waren vanwege een schorsing niet van de partij. Javairô Dilrosun keerde na een blessure terug bij de wedstrijdselectie, maar begon op de bank. In de eerste helft werden de fans in Berlijn niet verwend door beide ploegen. Het tweede bedrijf bleek veel interessanter. Direct na de rust kwamen de bezoekers op voorsprong door een eigen doelpunt van Niklas Stark. Lang kon Mainz niet genieten, want vier minuten later bracht Marko Grujic Hertha op gelijke hoogte. Even later vond pechvogel Stark ook het vijandelijke net namens de Berlijners en kroonde hij zich tot matchwinner.

Opnieuw WK goud voor Oranje op WK baanwielrennen: Pieters en Wild winnen koppelkoers

Nederland heeft alweer het vijfde goud binnen op de WK baanwielrennen. Zaterdagavond won Amy Pieters en Kirsten Wild het onderdeel Madison, ook wel bekend als koppelkoers. Het Nederlands duo won met twee punten verschil het goud voor Australië. Brons ging naar Denemarken.

Het Nederlands duo begon overtuigend aan de Madison. Bij de eerste zes tussensprints eindigde het Nederlands duo telkens bij de eerste twee. Ze bouwde een mooie voorsprong op ten opzichte van de concurrentie.

De koppelkoers werd even stilgelegd na een nare valpartij van de Nieuw-Zeelandse. In het tweede deel kwam Australië sterk opzetten. Amy Cure en Georgia Baker wonnen drie van de laatste zes tussensprinten, maar uiteindelijk hield Pieters en Wild twee punten over op Australië.

Voor Wild is het de zesde wereldtitel in haar loopbaan maar de eerste op de koppelkoers. Vorig jaar was Wild er samen met Pieters al dichtbij, maar toen in Apeldoorn werd Nederland nog tweede. Dit onderdeel staat op de Olympische Spelen van Tokio ook voor het eerst op het programma.

Voor Nederland is het alweer het vijfde goud op de WK in Pruszków, een evenaring van het record van Apeldoorn vorig jaar. Eerder wonnen de Nederlandse mannen al goud op de teamsprint, was Matthijs Büchli de beste op de keirin, won Wild goud op het omnium en pakte Jan-Willem van Schip goud op de puntenkoers.

Opnieuw WK goud voor Oranje op WK baanwielrennen: Pieters en Wild winnen koppelkoers (Pro Shots / Action Images)
Opnieuw WK goud voor Oranje op WK baanwielrennen: Pieters en Wild winnen koppelkoers (Pro Shots / Action Images)

Tijdrit 500 vrouwen
Kyra Lamberink is vijfde geworden op het onderdeel 500 meter. De 22-jarige sprintster kwam tot een tijd van 33,972 seconden. In de kwalificaties was ze een kleine twee tienden sneller geweest.

Het goud ging naar Daria Shmeleva met een tijd van 33.012. De Russische was een kleine drie tienden van een seconde sneller dan de Oekraïense Olena Starikova. De Australische Kaarle McCulloch (33.419) hield de Duitse titelverdedigster Miriam Welte van het brons af.

Hetty van de Wouw, de andere Nederlandse baanrenster op dit onderdeel, wist de kwalificaties niet te overleven. Ze werd daarin zeventiende met een tijd 34.518.

Manchester United ontsnapt in spektakelstuk op Old Trafford

Manchester United heeft zaterdag de felbegeerde vierde plaats in de Premier League overgenomen van Arsenal. De thuisploeg won met 3-2 van Southampton. Eerder op de zaterdag kwam Arsenal niet voorbij Tottenham Hotspur (1-1). Manchester City won met minimaal verschil van Bournemouth (0-1) en heeft twee punten voorsprong op Liverpool, dat zondag op bezoek gaat bij rivaal Everton.

Bournemouth - Manchester City 0-1
83 Procent balbezit, negen schoten om nul: Manchester City was in de eerste helft duidelijk de enige ploeg met aanvallende intenties. De achterste linie van Bournemouth, met Nathan Aké, doorstond echter iedere test. Gaandeweg de eerste helft moest de thuisploeg steeds verder terug. Kansen waren er onder meer voor David Silva en Nicolás Otamendi; laatstgenoemde probeerde het met een gewaagde omhaal vanaf de rand van het strafschopgebied en die inzet scheerde maar net langs de lat. Een grote domper voor de bezoekers was het uitvallen van Kevin de Bruyne in de slotfase van de eerste helft. De Belg werd afgelost door Riyad Mahrez.

Josep Guardiola zal gehoopt hebben dat Mahrez voor een nieuwe impuls kon zorgen in de tweede helft en dat gebeurde ook. De Algerijn werd in het strafschopgebied gevonden door Silva en schoot van dichtbij de 0-1 binnen. Het was voor Silva zijn tachtigste assist in de Premier League, waarmee hij op gelijke hoogte kwam met David Beckham. Slechts zeven spelers bereidden nog meer doelpunten voor in de competitie. Negen minuten voor tijd scoorde Sergio Agüero bijna nog op bizarre wijze. Een lange bal die bedoeld was voor Sterling ging richting de verre hoek en verraste Arthur Boruc, die de bal nog maar net tegen de onderkant van de lat kon werken.

Manchester United - Southampton 3-2
Op prachtige wijze zorgde Yan Valery na 25 minuten voor de verrassende 0-1. De twintigjarige Fransman stond volledig vrij aan de rechterflank en werd gevonden door Charlie Austin, die het spel verplaatste na balverlies van Andreas Pereira aan de zijlijn. Circa 22 meter van het doel, en vanuit een lastige hoek, vuurde Valery snoeihard raak in de kruising. David de Gea kreeg alleen nog een hand tegen de bal. Manchester United, dat slechts een van de voorgaande vijf thuiswedstrijden tegen Southampton in de Premier League had gewonnen, domineerde het balbezit in de zoektocht naar de gelijkmaker. Voor rust bleef Southampton echter overeind.

In de tweede helft maakte Pereira zijn fout voorafgaand aan de 0-1 goed. De middenvelder nam de bal over op het middenveld, vond van geruime afstand de ruimte voor een schot en plaatste de bal op heerlijke wijze in de rechterhoek. Manchester United was daar nog niet tevreden mee en het duurde slechts vijf minuten voordat de thuisploeg op voorsprong kwam. Romelu Lukaku kreeg de bal van Pereira, kapte in het strafschopgebied naar binnen en vond de verre hoek: 2-1. Manchester United voetbalde goed, maar moest toch toestaan dat het 2-2 werd: een geweldige vrije trap van James Ward-Prowse was De Gea te machtig. Vlak voor tijd greep Manchester United de overwinning alsnog, want Lukaku vond van net buiten het strafschopgebied de verre hoek.

Wolverhampton Wanderers - Cardiff City 2-0
Cardiff had in het eerste kwartier de overhand, maar tegen de verhoudingen in greep Wolverhampton de leiding. Diogo Jota fungeerde als eindpunt van een vlotte aanval, waarbij meerdere spelers de bal slechts een keer raakten. Even later ontving Jota de bal opnieuw vlak voor het doel, maar hij hield het leer bij zich en stelde Raúl Jiménez in staat om er 2-0 van te maken. Plots had Wolverhampton de wedstrijd onder controle. Leander Dendoncker trof later in de eerste helft de paal en schoot van dichtbij over. Na rust hing de 3-0 nadrukkelijker in de lucht dan de 2-1. Met Adama Traoré als een van de gevaarlijkste spelers zocht de thuisploeg naar de definitieve beslissing, maar de uitblinkende doelman Neil Etheridge hield de schade beperkt.

Brighton & Hove Albion - Huddersfield Town 1-0
Bij de thuisploeg stond middenvelder Davy Pröpper in de basis, maar ontbrak Jürgen Locadia bij de wedstrijdselectie. De gasten traden in de Engelse badplaats aan met Terence Kongolo en Juninho Bacuna. In de eerste helft viel er weinig te genieten in Brighton. De thuisploeg was wel gevaarlijk via Alireza Jahanbakhsh, maar hij raakte de lat. Bacuna liet zich gelden bij Huddersfield en zag doelman Mathew Ryan zijn poging keren. Na de pauze liet het spektakel even op zich wachten in de degradatieclash. Uiteindelijk bleef hekkensluiter Huddersfield toch weer met lege handen achter. Invaller Florin Andone werd de held aan de kant van Brighton door in het laatste kwartier voor de enige treffer van de wedstrijd te zorgen. De thuisploeg doet goede zaken en blijft vooralsnog uit de gevarenzone. Het lot van Huddersfield lijkt, met een achterstand van dertien punten op de veilige zeventiende plek, bezegeld.

Burnley - Crystal Palace 1-3
De thuisploeg hielp hun gasten aardig in het zadel bij de eerste treffer. Na een kwartier spelen verschalkte verdediger Phil Bardsley zijn eigen doelman. Burnley was vervolgens sterker, maar wist de defensie van linksback Patrick van Aanholt niet te kraken. Vlak na de rust was het Chelsea-huurling Michy Batshuayi die de marge voor zijn ploeg wist te vergroten. Een kwartier voor tijd maakte Wilfried Zaha het nog erger voor de fans op Turf Moor. De behendigde aanvaller stuurde twee tegenstanders het bos en zette de 0-3 op het scorebord. Ashley Barnes redde in de slotfase nog de eer voor Burnley. Palace stijgt door de overwinning naar de dertiende plek en houdt de degradatiezone op afstand. Voor Burnley blijft de gevreesde streep dichtbij. De ploeg van manager Sean Dyche staat zestiende.

Kogel- en messenwerende vesten in AZC's

“Ach het is maar een klein gedeelte van de ‘vluchtelingen’ dat voor overlast zorgt”. Roeptoeterende kamerleden, moet je eens mee aankomen in Kampen of in Weert en er zijn nog wel een paar van die steden waar gigantische overlast is. Dit zogenaamde ‘kleine groepje’ winkelt dagelijks proletarisch, net als veel Roemenen trouwens. Maar, je kunt er duizend columns of ander soort protesten aan wijden er wordt niet echt geluisterd en er worden dus al helemaal geen echte maatregelen getroffen.

100ste toernooizege voor Federer na toernooiwinst in Dubai

Achttien jaar na zijn eerste toernooizege heeft Roger Federer in Dubai zijn honderdste titel in het enkelspel veroverd. In de finale van het Dubai Tennis Championships won de 37-jarige Zwitser in de finale van de Griek Stefanos Tsitsipas: 6-4, 6-4.

Federer won in 2001 het eerste toernooi uit zijn carrière op de ATP-Tour. In de finale was de destijds 19-jarige Zwitser toen te sterk voor Julien Boutter, nadat hij eerder dat toernooi won van Goran Ivanisevic en Jevgeni Kafelnikov. Hij had toen al twee ATP-finales verloren.

Bij de 100 zeges op de ATP-tour zitten twintig grandslamtoernooien en 27 masterstitels. Federer loopt nog negen toernooizeges achter op recordhouder Jimmy Connors. De Amerikaan kwam in het open era tot 109 toernooizeges.

100ste toernooizege voor Federer na toernooiwinst in Dubai (Pro Shots / Action Images )
100ste toernooizege voor Federer na toernooiwinst in Dubai (Pro Shots / Action Images )

Blaak soleert naar zege in Omloop Het Nieuwsblad

Chantal Blaak heeft de veertiende editie van de Omloop Het Nieuwsblad voor vrouwen op haar naam geschreven. De Nederlands kampioene kwam solo over de streep in Ninove.

De vrouwen vertrokken tien minuten na de mannen uit Gent voor de 123 kilometer naar Ninove. Niet snel na de start werden de vrouwen even opgehouden door de mannen vanwege de trage start. Nadat de vrouwenwedstrijd weer op gang werd gebracht viel de beslissing op de Muur van Geraardsbergen.

Blaak trok op heilig grondgebied hard door en haar ploeggenote wereldkampioene Anna van der Breggen liet het gat vallen in de kopgroep, waar ook Ellen van Dijk, Annemiek van Vleuten, Floortje Mackaij, Ashleigh Moolman, Katarzyna Niewiadoma en Marta Bastianelli in de kopgroep aanwezig was.

Op de Bosberg, de laatste helling van de dag, had Blaak al een mooie voorsprong en na een solo van vijftien kilometer kwam de Nederlandse kampioene solo aan in Ninove. De Italiaanse en Europees kampioene Bastianelli won na een goede minuut de sprint voor de tweede plaats, voor de 22-jarige Jip van den Bosch. Van Vleuten, die het vorige seizoen afsloot met een zware knieblessure op het WK wielrennen, werd bij haar rentree knap vierde in de eerste klassieker van het jaar.

Blaak soleert naar zege in Omloop Het Nieuwsblad (Pro Shots / George Deswijzen)
Blaak soleert naar zege in Omloop Het Nieuwsblad (Pro Shots / George Deswijzen)

Stybar wint eerste voorjaarsklassieker van het seizoen na late aanval

Zdeněk Štybar heeft de eerste voorjaarsklassieker van het jaar gewonnen. De Tsjech van Deceuninck - Quick Step won de Omloop Het Nieuwsblad na een late uitval. Greg Van Avermaet won de sprint voor de tweede plaats, van een klein achtervolgend groepje. Tim Wellens maakte het podium compleet door als derde te eindigen.

Vanaf het begin reed er een kopgroepje van vier weg. Ze kregen meer dan vier minuten van het peloton, al speelde ze nooit een rol van betekenis in de koers. De vier werden dan ook al vroeg weer ingerekend door het peloton.

Op veertig kilometer van de streep begon de finale van de Omloop Het Nieuwsblad. Danny van Poppel opende samen met zijn ploeggenoot Wout Van Aert de aanval. De versnelling van het Jumbo-Visma duo zorgde ervoor dat er een groepje met veel topfavorieten zich afscheidde van het peloton. Niki Terpstra had de slag gemist samen met titelverdediger Michael Valgren en Sep Vanmarcke.

Ondanks dat er een achtervolging in de achtergrond op gang kwam bleef de groep altijd vooruit. Op dertig kilometer werd de groep wel teruggebracht naar zes man, nadat Tiesj Benoot ongelukkig onderuit ging bij een bocht naar links. Štybar, Wellens, Dylan Teuns, Daniel Oss en Van Avermaet zaten voor de valpartij en begonnen als eerste aan de Muur van Geraardsbergen, al was het verschil met de achtervolgers nog maar vijftien seconden.

Op de Muur van Geraardsbergen, heilig gebied voor de Belgen, moest Oss als eerste afhaken in de kopgroep. Ondanks het kleine verschil in de achtergrond kon niemand meer aansluiten bij de voorste, ondanks een poging van Terpstra.

Op de Bosberg bleef het vijftal ook bij elkaar en werd duidelijk dat de winnaar vooraan zat. In de laatste vijf kilometer opende Wellens de aanval. De Belg van Lotto Soudal werd teruggehaald door landgenoot Van Avermaet, waarna Štybar de aanval opende. Ook daar reageerde Van Avermaet direct op, maar kreeg het laatste gaatje niet meer dicht. De Tsjech pakte al snel tien seconden en kwam solo aan in Ninove. Van Avermaet werd nog wel tweede in de sprint, voor Wellens.

Stybar wint eerste voorjaarsklassieker van het seizoen na late aanval (Pro Shots / George Deswijzen)
Stybar wint eerste voorjaarsklassieker van het seizoen na late aanval (Pro Shots / George Deswijzen)

Verborgen tunnel ontdekt onder Alcatraz

De meest tot de verbeelding sprekende gevangenis ter wereld is ongetwijfeld Alcatraz. Enkele van de zwaarste misdadigers in het verleden, zoals Al Capone, zaten er opgesloten, en er is nooit iemand succesvol uit ontsnapt, op 3 personen na die nooit teruggevonden zijn.

Alcatraz was voordat het een gevangenis werd eerst een militair fort. Onderzoekers van de Binghamton University in New York hebben onder leiding van archeoloog Timothy de Smet onderzoek naar dit fort gedaan met de modernste technische middelen. Hierbij vonden ze onder de recreatietuin een van bakstenen gemetselde en gewelfde gang, die voorzien was van ventilatieroosters. Daarboven was een aarden wal aangebracht die de tunnel bombestendig moest maken.

Alcatraz in 1895
Alcatraz in 1895 (Foto: Wikipedia)

In een publicatie van de universiteit vertelde de Smet dat hij om meerdere redenen verbaasd was. "De resten zaten maar een paar centimeter onder de oppervlakte en ze waren op miraculeuze wijze perfect bewaard gebleven. De betonnen vloer van de recreatietuin is flinterdun en zit op sommige plaatsen echt bovenop de architectuur uit de jaren 1860". Hij is wel blij dat er nog resten te vinden waren. "Toen het fort begin twintigste eeuw werd omgevormd tot gevangenis, was er amper bescherming voor cultureel erfgoed. Alcatraz was daar sowieso niet oud en belangrijk genoeg voor. Daarom werd het gebied plat gebulldozerd. En verdween een stukje geschiedenis."

Het team maakte gebruik van grondradar en lasertechnieken om op zoek te gaan naar de resten, om zodoende het gebied niet te verstoren. "We wisten niet wat me moesten verwachten. We wisten niet eens of er überhaupt iets van belang over zou zijn uit de tijd van het fort, om hoeveel materiaal het zou gaan en in welke staat die eventuele resten zouden zijn."

De Smet hoopt nu dat hij zijn onderzoek op Alcatraz kan voortzetten. De gevangenis is sinds 1972 beschermd en een belangrijke toeristische trekpleister.

Alcatraz in 2005 (Foto: Wikipedia)
Alcatraz in 2005 (Foto: Wikipedia)

Australische vrouwen en mannen winnen in Hockey Pro League

De vrouwen van Australië speelden zaterdag alweer hun zesde wedstrijd in de FIH Pro League. Tegen de Verenigde Staten kwamen ze in Sydney in het eerste kwart met 0-1 achter, maar wonnen ze toch met 2-1.

Het waren Danielle Grega (Verenigde Staten), Jodie Kenny en Mariah Williams (Australië) die de doelpunten maakten. In de strijd om de koppositie was de overwinning belangrijk voor Australië, dat nu veertien punten uit zes duels heeft. Nederland staat op negen uit vier en speelt zondag uit tegen China.

Bij de mannen won Australië in Sydney met 2-1 van Spanje door goals van Lachlan Sharp en Daniel Beale. Namens de Spanjaarden scoorde Pau Quemada. Australië doet mee om de koppositie en heeft nu tien punten uit vijf duels. Spanje doet het minder goed en staat op vier uit vier.

Chinezen aan huis gekluisterd door te lage kredietscore

In 2018 kregen 23 miljoen Chinezen min of meer een reisverbod opgelegd omdat ze een te lage sociaalkredietscore hadden. In dit kredietsysteem kan elke burger punten krijgen, of juist verliezen op basis van z'n sociale gedrag. Op basis van de score kan de overheid burgers verbieden om om vliegtickets of tickets voor een hogesnelheidslijn aan te schaffen. Het systeem werd in 2013 ingevoerd en moet volgend jaar volledig operationeel zijn. 

Zo leveren roken in de trein, je hond los laten lopen tijdens het uitlaten, drugsgebruik, door rood licht lopen of je belasting niet op tijd betalen 'strafpunten' op. Het mooie is dat dat soort overtredingen steeds vaker volautomatisch geregistreerd worden. Zo experimenteren de Chinezen al langere tijd met camera's met gezichtsherkenning bij zebrapaden. 

Volgens president Xi Jinping is het kredietsysteem bedoeld om betrouwbaar gedrag te belonen en slecht gedrag te bestraffen: "Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt". Op dit moment hangen er in China zo'n 170 miljoen beveiligingscamera's, in 2020 moeten dat er drie keer zo veel zijn. Dat komt neer op bijna één camera per twee burgers. Om te zorgen dat niemand aan het systeem kan ontsnappen worden er ook steeds meer databanken en social media accounts gekoppeld. 

Handboogschutter Schloesser Europees kampioen

Handboogschutter Mike Schloesser is in het Turkse Samsun Europees kampioen geworden op het onderdeel compound. De Limburger won van de Fransman Adrien Gontier.

Na vijf ends hadden Schloesser en zijn Franse tegenstander een score van 148. Een schoot-off moest vervolgens de beslissing brengen. Beide schoten een tien maar de pijl van Schloesser zat dichter bij het midden van de roos zodat hij de nieuwe Europees kampioen is.

Lidl Dordrecht overvallen, politie zoekt getuigen

Supermarkt Lidl aan het Pearl Buck-erf in Dordrecht is zaterdagochtend rond half negen overvallen. Het personeel en klanten bleven ongedeerd. De politie is op zoek naar getuigen.

Op het moment van de overval was de supermarkt net een half uur open. Een man bedreigde het winkelpersoneel bij de kassa’s met een schroevendraaier en vermoedelijk ook met een vuurwapen. Met de schroevendraaier wrikte hij een aantal kassalades open en griste een paar honderd euro mee. Vervolgens vluchtte hij in de richting van de naastgelegen woonwijk, richting het Boris Pasternak-erf en omliggende straten.

In de omgeving heeft de politie met meerdere eenheden uitgebreid gezocht. Hier kwam ook een politiehelikopter aan te pas en via Burgernet is de hulp van het publiek ingeroepen. Dit heeft nog niet geleid tot het vinden van de verdachte. De recherche onderzoekt de zaak.

De Bruin valt tegen op WK bobsleeën, olympisch kampioenen duelleren

In het Canadese Whistler is vrijdagavond het wereldkampioenschap bobsleeën en skeleton begonnen. Het WK werd geopend met de eerste twee runs van de tweemansbobs, die zaterdagavond strijden om de medailles.

Wat het goud betreft lijkt het een strijd te worden tussen de twee mannen die in Pyeongchang het olympisch goud deelden. De Duitser Francesco Friedrich domineert al het hele seizoen - hij won acht van de acht World Cup-wedstrijden - en gaat met remmer Thorsten Margis aan de leiding. Thuisfavoriet Justin Kripps volgt met remmer Cameron Stones op slechts 0,12 seconden, nadat hij in run één zelfs de leiding pakte.

Nico Walther en diens remmer Paul Krenz staan op 0,29 seconden op de derde plek, gevolgd door de Britten Brad Hall/Nick Gleeson en de Letten Oskars Kibermanis/Matiss Miknis. Ivo de Bruin en Dennis Veenker vallen vooralsnog tegen: het Nederlandse duo, dit seizoen regelmatig in de buurt van de top-10, staat slechts op de achttiende plek met nog twee runs te gaan.

Om 02.00 uur Nederlandse tijd gaat zaterdagnacht de derde run van start, gevolgd door run vier. Eerder op de avond komen de vrouwen in actie voor hun eerste twee runs, wat allemaal live te zien is via het officiële YouTube-kanaal van de internationale bond IBSF.

Romário: "Ik ben met al mijn trainers gebotst, dat was in Barcelona niet anders"

Romário is sinds donderdag op uitnodiging van hoofdsponsor Energiedirect op Nederlandse bodem om carnaval te vieren. De oud-aanvaller uit Brazilië werd vrijdag benoemd tot ambassadeur van voormalig werkgever PSV, de club waar hij tussen 1988 en 1993 96 doelpunten in 107 duels maakte. In De Telegraaf blikt de wereldkampioen van 1994 terug op onder meer zijn tijd in Eindhoven.

Romário groeide uit tot een van de beste en populairste spitsen ooit, ook door zijn escapades buiten het veld. "Ik heb zoveel gekke dingen gedaan. Ik kan me het niet eens meer allemaal herinneren", vertelt de Braziliaan met een lach aan het dagblad. Hij maakte in zijn actieve loopbaan meer dan duizend goals. Hij zou naar eigen zeggen nóg beter zijn geweest in deze tijd. "Ik zou kunnen wennen aan de regels die nu gelden. Ik denk dat ik nog veel meer doelpunten zou maken."

"In het huidige voetbal draait het meer om power en minder om techniek. Ik zou dus wel meer in het krachthonk moeten zitten. Maar mijn techniek zou hetzelfde zijn, dus had ik juist nog meer het verschil kunnen maken." Guus Hiddink was zijn eerste trainer in Europa. "Hiddink ging persoonlijk naar Brazilië om mij op te halen en naar PSV te brengen. Hij was heel belangrijk voor mij, ook voor de rest voor mijn loopbaan", benadrukt hij.

Bij Barcelona kreeg hij met een andere Nederlander te maken, wijlen Johan Cruijff. "Cruijff was de grootste coach die ik ooit in mijn leven heb gehad." Hij ontkent niet dat hij vaak botste met Cruijff. "Maar ik ben met al mijn trainers gebotst. Dat was in Barcelona niet anders. Met Cruijff had ik ooit een weddenschap, toen ik carnaval wilde vieren in Rio de Janeiro. Dat mocht, maar dan moest ik wel twee keer scoren. Ik maakte er drie..."

Van Gerwen vroegtijdig onderuit op UK Open

Darter Michael van Gerwen is al in de vierde ronde van de UK Open uitgeschakeld. In het Engelse Minehead was de Engelse veteraan Mervyn King met 6-10 te sterk voor de wereldkampioen.

Van Gerwen, als eerste geplaatst, begon niet onaardig met een 170-finish. King kwam echter op dreef en liep uit naar 2-7, waarna Van Gerwen dankzij een elfdarter terug naar 5-7 kwam. Een finish van 141 hielp King weer op weg en met dubbel 6 maakte hij het vervolgens af.

Van de negen Nederlanders bij de laatste 64 wist welgeteld één man de volgende ronde te halen: Jermaine Wattimena was met 10-2 veel te sterk voor landgenoot Jeffrey de Zwaan. Jelle Klaasen sneuvelde met 4-10 tegen de Let Madars Razma, Raymond van Barneveld dolf met 7-10 het onderspit tegen Simon Stevenson.

Voor Benito van de Pas viel met 3-10 het doel tegen de Duitser Gabriel Clemens, terwijl Jan Dekker met dezelfde score sneuvelde tegen de Australiër Simon Whitlock. Christian Kist maakte het uiterst spannend tegen WK-revelatie Nathan Aspinall, maar ging met 9-10 onderuit tegen de Engelsman.

De laatste Nederlander was Geert Nentjes, maar ook de jonge Urker kon het niet voor elkaar krijgen: een bijzonder goed spelende Duitser Max Hopp stuurde hem met 3-10 terug naar huis.

Organisatie 24 uur van Le Mans maakt volledige deelnemerslijst bekend

De ACO heeft de volledige deelnemerslijst van de 2019 editie van de 24 uur van Le Mans bekend gemaakt. In totaal zullen op zaterdag 15 juni zestig auto's van start gaan voor de uitputtingsslag op het beroemde Franse circuit.

De zestig teams zijn verdeeld over vier klassen: 8x LMP1, 17x LMP2, 17x GTE-Pro en 18x GTE-Am. Op de reservelijst staan nog eens tien teams.

Door deelname aan het FIA World Endurance Championship is Racing Team Nederland met Giedo van der Garde, Nyck de Vries en teameigenaar Frits van Eerd verzekerd van deelname. Verder zullen Renger van der Zande (LMP1), Ho-Pin Tung (LMP2), Nick Catsburg (GTE-Pro) en Jeroen Bleekemolen (GTE-Am) van start gaan.

Deelnemers 2019 24 uur van Le Mans (Bron: Youtube)

LMP1
#1 – Rebellion Racing – R-13 Gibson
#3 – Rebellion Racing – R-13 Gibson
#4 – ByKolles Racing Team – ENSO CLM P1/01
#7 – Toyota Gazoo Racing – TS050 HYBRID
#8 – Toyota Gazoo Racing – TS050 HYBRID
#10 – DragonSpeed – BR1 Gibson (Renger van der Zande)
#11 – SMP Racing – BR1 AER
#17 – SMP Racing – BR1 AER

LMP2
#22 - United Autosports - Ligier JS P217 Gibson
#23 - Panis Barthez Competition - Ligier JS P217 Gibson
#25 - Algarve Pro Racing - Oreca 07 Gibson
#26 – G-Drive Racing – ORECA 07 Gibson
#28 – TDS Racing – ORECA 07 Gibson
#29 – Racing Team Nederland – Dallara P217(Frits van Eerd/Giedo van der Garde/Nyck de Vries)
#31 – DragonSpeed – ORECA 07 Gibson
#34 - Inter Europol Competition - Ligier JS P217 Gibson
#36 – Signatech Alpine – A470 Gibson
#37 – Jackie Chan DC Racing – ORECA 07 Gibson
#38 – Jackie Chan DC Racing – ORECA 07 Gibson (Ho-Pin Tung)
#39 - Graff - Oreca 07 Gibson
#43 – RLR MSport/Tower Events – ORECA 07 Gibson
#47 - Cetilar Villorba Corse - Dallara P217 Gibson
#48 - IDEC Sport - Oreca 07 Gibson
#49 - ARC Bratislava - Ligier JS P217 Gibson
#50 – Larbre Competition – Ligier JS P217 Gibson

GTE Pro
#51 – AF Corse – Ferrari 488 GTE EVO
#63 - Corvette Racing - Chevrolet Corvette C7.R
#64 - Corvette Racing - Chevrolet Corvette C7.R
#66 – Ford Chip Ganassi Team UK – Ford GT
#67 – Ford Chip Ganassi Team UK – Ford GT
#68 – Ford Chip Ganassi Team USA – Ford GT
#69 – Ford Chip Ganassi Team USA – Ford GT
#71 – AF Corse – Ferrari 488 GTE EVO
#81 – BMW Team MTEK – BMW M8 GTE (Nick Catsburg)
#82 – BMW Team MTEK – BMW M8 GTE
#89 - Risi Competizione - Ferrari 488 GTE EVO
#91 – Porsche GT Team – Porsche 911 RSR
#92 – Porsche GT Team – Porsche 911 RSR
#93 - Porsche GT Team – Porsche 911 RSR
#94 - Porsche GT Team – Porsche 911 RSR
#95 – Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage AMR
#97 – Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage AMR

GTE Am
#54 – Spirit of Race – Ferrari 488 GTE
#55 – Spirit of Race – Ferrari 488 GTE
#56 – Team Project 1 – Porsche 91 RSR
#57 - Car Guy Racing - Ferrari 488 GTE
#60 – Kessel Racing – Ferrari 488 GTE
#61 – Clearwater Racing – Ferrari 488 GTE
#62 – WeatherTech Racing – Ferrari 488 GTE
#70 – MR Racing – Ferrari 488 GTE
#77 – Dempsey Proton Racing – Porsche 911 RSR
#78 – Proton Competition – Porsche 911 RSR
#83 - Kessel Racing - Ferrari 488 GTE
#84 – JMW Motorsports – Ferrari 488 GTE
#85 – Keating Motorsports – Ford GT (Jeroen Bleekemolen)
#86 – Gulf Racing – Porsche 911 RSR
#88 – Dempsey Proton Racing – Porsche 911 RSR
#90 – TF Sport – Aston Martin Vantage GTE
#98 – Aston Martin Racing – Aston Martin Vantage GTE
#99 – Dempsey Proton Racing – Porsche 911 RSR

Reserve
#30 - Duqueine Engineering - Oreca 07 Gibson
#20 - High Class Racing - Oreca 07 Gibson
#32 - United Autosports - Ligier JS P217 Gibson
#33 - Eurasia Motorsport - Ligier JS P217 Gibson
#24 - Panis Barthez Competition - Ligier JS P217 Gibson
#27 - IDEC Sport - Ligier JS P217 Gibson
#80 - Ebimotors - Porsche 911 RSR
#58 - Team Project 1 - Porsche 911 RSR
#44 - Meyer Shank Racing - Oreca 07 Gibson
#79 - TF Sport Red River Sport - Aston Martin Vantage

Merkel schaart zich achter klimaatspijbelaars

In haar wekelijkse videopodcast heeft Angela Merkel zich openlijk achter de klimaatspijbelaars geschaard en moedigde ze hen zelfs aan om meer actie te ondernemen. Daarmee gaat ze lijnrecht in tegen veel van de Duitse politici, die van mening zijn dat demonstraties niet onder schooltijd, maar in eigen tijd gevoerd moeten moeten. 

Verder maande ze de scholieren ook wat geduld moeten hebben: "Ik weet dat de scholieren willen dat veel dingen sneller gaan, zoals het afschaffen van kolengestookte energie. Maar als regeringsleider moet ik veel dingen in overweging nemen. We moeten banen en economische voortvarendheid verenigen met de doelen van klimaatbescherming.”

Het voornemen van Duitsland is om vanaf 2038 te stoppen met kolengestookte energie volgens Merkel: "Bekeken vanuit de scholieren duurt dat heel erg lang, maar het is een grote uitdaging dat te doen en ik vraag ze om begrip hiervoor."

Schöne over eventuele transfer: "Alles moet in de puntjes kloppen, anders blijf ik liever bij Ajax"

Lasse Schöne heeft na 270 wedstrijden nog altijd een bijzonder warm gevoel bij Ajax. Een vertrek bij de Amsterdamse club is wat de middenvelder betreft dan ook nog lang geen optie. De 32-jarige Deen erkent dat hij de voorbije jaren diverse aanbiedingen heeft ontvangen. "Ik heb door de jaren heen wel wat aanbiedingen gehad, maar ik ben een gevoelsmens", benadrukt Schöne via de officiële kanalen van Ajax.

"Wil ik Ajax verlaten, moet alles kloppen tot in de puntjes", geeft Schöne, die een contract tot medio 2020 heeft en aan zijn zesde seizoen in Amsterdamse dienst bezig is, aan. "Anders blijf ik liever hier. Mijn gevoel was nooit honderd procent en dan ga ik niet weg om weg te gaan. Je speelt bij Ajax. Je speelt Europees voetbal en om het kampioenschap, wat wil je nog meer?"

Schöne, die in mei zijn 33e verjaardag viert, beleeft nog altijd erg veel plezier aan het voetballen. "Mentaal en lichamelijk zit het goed. Als je op een bepaalde leeftijd komt, daar ben ik zeker nog niet aan toe, en je veel blessures krijgt, dan denk je wel: het is mooi geweest. Of als je in de ochtend wakker wordt en er geen zin in hebt, dan kun je beter stoppen. Maar daar ben ik nog lang niet."

"Ik voel me goed, heb er veel plezier in en wil zolang mogelijk door." Hij kende mindere periodes, erkent Schöne. "Maar ik heb me steeds terug geknokt en laten zien dat ik van waarde kon zijn. Frank de Boer heeft daar ook zeker mee geholpen in een periode waarin het minder ging."

Man die uit rijdende auto sprong overleden

De man die donderdag in Deurne uit een rijdende auto sprong en daarbij zwaargewond raakte, is vrijdag aan zijn verwondingen overleden meldt RTL Nieuws. Even daarvoor werd een man door zijn voordeur heen beschoten, hij raakte gewond aan zijn benen. 

Lees ook: Man door voordeur beschoten, verdachte zwaargewond

De verdachten gingen ervandoor en de politie kwam ze op het spoor in de wijk Rijpelberg in Helmond. De politie zette de achtervolging in die die uiteindelijk eindigde in een voortuin aan de Zeilbergsestraat. Onderweg, op de Energiestraat in Deurne, sprong de bijrijder uit de rijdende auto en raakte zwaargewond aan zijn hoofd. De andere verdachte is inmiddels ook opgepakt. 

Dronkenlap rijdt agenten van hun sokken bij aanrijding

Vrijdagavond reed een dronken bestuurder op de Kauterstraat in Nieuw Namen een lantaarnpaal uit de grond. Terwijl agenten met de afhandeling bezig waren, werden ze bijna van hun sokken gereden door een dronken bromfietser, die vervolgens door een zeer behulpzame omstander tot stoppen werd gedwongen.

De politiemeldkamer kreeg rond 20.45 uur een melding dat er een auto tegen een lantaarnpaal was gereden. Agenten gingen poolshoogte nemen en zagen dat de lantaarnpaal was geknakt en dat een Belgische auto beschadigd was. De bestuurder, een 19-jarige man, had vermoedelijk teveel alcohol gedronken. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het politiebureau voor een ademanalyse. De uitslag was 575 ug/l. Tegen hem wordt proces-verbaal opgemaakt. De auto werd door een bergingsbedrijf weggetakeld.

Terwijl de agenten met de afhandeling van de aanrijding bezig waren, kregen ze een melding dat een bromfiets met een opvallend rijgedrag richting Nieuw Namen reed. De agenten zagen de bromfiets rijden; dan weer hard remmend, dan weer hard wegrijden. De agenten gaven beiden tevergeefs een stopteken. De man reed door, maar kwam niet ver. Een zeer alerte omstander gaf de man een duw, waardoor hij viel. Hij kon hierop door de agenten worden aangehouden.

Het gaat om een 39-jarige man uit Nieuw Namen. Ook deze bestuurder had vermoedelijk teveel alcohol gedronken en werd voor verder onderzoek meegenomen naar het politiebureau. De uitslag van de ademanalyse was 590 ug/l. Hij bleek ook geen rijbewijs te hebben. Tegen hem worden verschillende processen-verbaal opgemaakt.

Eindzege UAE Tour voor Roglic, Bennett wint slotrit

Primo¸ Roglič heeft de eindwinst in de UAE Tour te pakken. De Sloveense kopman van Jumbo-Visma kwam in de slotetappe niet in de problemen en won het eindklassement voor Alejandro Valverde en David Gaudu. De slotrit eindigde in een massasprint en die werd gewonnen door Sam Bennett. De Ierse sprinter van BORA-hansgrohe won voor Fernando Gaviria en Caleb Ewan.

De laatste etappe in Dubai over 145 kilometer over vlakke wegen was gemaakt voor de sprinters. Vlak na de start reed er een kopgroep van drie weg. Ze krijgen vijf minuten voorsprong, maar met nog drie kilometer te rijden was de vroege vlucht teruggepakt.

Een massasprint moest de beslissing brengen in de laatste rit. Lotto Soudal trok de sprint aan voor Ewan, alleen kwam de kleine Australiër er nooit uit, mede dankzij een goede lead-out voor Gaviria. De winst ging niet naar de Colombiaanse sprinter, maar naar Bennett, die optimaal profiteerde van het werk van UAE-Team Emirates.

De eindwinst voor Roglič kwam nooit in gevaar. De Sloveen pakte de leiderstrui al op de eerste dag na de winst in de ploegentijdrit van zijn team Jumbo-Visma. Ook op bergop aankomsten in deze ronde door de Verenigde Emiraten was hij duidelijk de beste.

Schansspringer Kubacki wereldkampioen na knotsgekke wedstrijd

Schansspringer Dawid Kubacki heeft zich in het Oostenrijkse Seefeld gekroond tot wereldkampioen op de kleine schans. Daar was een vrij bizarre wedstrijd voor nodig, waarin de springers die in de finaleronde laat in actie kwamen door de weersomstandigheden vrijwel kansloos waren - door de sneeuw was het aanloopspoor vooral voor de latere springers veel te langzaam.

Kubacki kwam in de eerste ronde slechts tot de 27e plek, maar was in de finale véél beter dan de rest en zag iedereen zich stukbijten op zijn score. Het dichtst in de buurt kwam landgenoot Kamil Stoch, achttiende na de eerste ronde, terwijl de Oostenrijker Stefan Kraft van de tiende naar de derde plek steeg.

De Sloveen Ziga Jelar zakte in de finaleronde van de derde naar de 27e (!) plek, landgenoot Peter Prevc kelderde van vijf naar 24. De Duitser Karl Geiger stond na één sprong tweede en eindigde als achttiende, leider en Ryoyu Kobauashi viel van de eerste plek terug naar de veertiende stek in het eindklassement.

Atleten De Witte en Van Diepen naar EK-finale 400 meter

Op het Europees kampioenschap indooratletiek in Glasgow hebben Lisanne de Witte en Tony van Diepen zich geplaatst voor de finales van de 400 meter. Vooral voor Van Diepen was dat ietwat onverwacht, De Witte wordt gezien als kanshebster op een medaille.

De Witte snelde in haar halve finale naar een tweede plek in een nieuw persoonlijk record van 52,38 seconden. Daarmee werd ze net tweede, want de Belgische Cynthia Bolingo Mbongo liep met 52,37 naar de winst en een nationaal record. In de andere halve finale was de Zwitserse favoriete Léa Sprunger met 51,90 - de beste Europese tijd van het seizoen - de snelste, terwijl Agne Serksniene met 52,33 een Litouws record liep.

Achter de ongenaakbare Noorse topfavoriet Karsten Warholm (45,95) werd Van Diepen met een persoonlijk record van 46,62 tweede in zijn halve finale. De finales staan zaterdagavond op het programma en zijn zoals het hele EK live op Eurosport te zien. De vrouwen lopen om 21.10 uur, gevolgd door de mannenfinale en de finales van de 60 meter voor vrouwen en mannen.

De vijfkamp leverde een Brits feestje op bij de dames. Topfavoriete Katarina Johnson-Thompson won de afsluitende 800 meter en scoorde zo een geweldig totaal van 4983 punten, naast een beste wereldjaarprestatie ook de op drie na hoogste score ooit. Haar landgenote Niamh Emerson vocht zich met 4731 punten naar zilver, vlak voor de 4723 punten van de Française Solene Ndama. Anouk Vetter gaf er na drie onderdelen - waarna ze vierde stond - met een voetblessure de brui aan.

De series van de 800 meter eindigden nogal zuur voor Thijmen Kupers. De Nederlandse outsider eindigde als derde in 1:48,72 minuten, één honderdste van een seconde achter de Tsjech Filip Snejdr, terwijl een tweede plek nodig was om de halve finales te halen. Richard Douma kwam met 1:50,36 en een zesde plek niet in de buurt van de volgende ronde.

De 3000 meter bij de vrouwen leverde goud op voor de Schotse favoriete Laura Muir. Ze liep lange tijd met concurrente Konstanze Klosterhalfen voorop, maar met een ronde te gaan schopte Muir de turbo aan en daar had de Duitse geen antwoord op. Muir pakte goud in 8:30,61 minuten, voor Klosterhalfen en de Britse Melissa Courtney. Maureen Koster (8:52,12) werd zesde, Julia van Velthoven (9:14,90) eindigde als dertiende.

Michal Haratyk uit Polen pakte het goud bij het kogelstoten. In zijn eerste van zes pogingen kwam hij tot 21,65 meter en dat bleek direct genoeg voor goud. De Duitser David Storl stootte 21,54 meter, Tomas Stanek uit Tsjechië pakte met 21,25 meter het brons.

Vier aanhoudingen na overlastmeldingen

De politie heeft vrijdagavond in de buurt van de Peerboom in Westdorpe vier mannen aangehouden. Verder werden een pistool, drugs, geld en een auto in beslag genomen.

De politie kwam in actie na diverse meldingen dat er regelmatig vanuit een woning aan de Peerboom zou worden gedeald. Rond 20.00 uur werd in de buurt een auto gecontroleerd. In de auto werd zo'n vijftig gram weed gevonden en in beslag genomen. De inzittenden werden aangehouden. Het gaat om een man (29) uit het Belgische Ukkel en een 31-jarige man uit het Belgische Sint Niklaas.

Na overleg met de officier van justitie werd vervolgens een onderzoek in de woning aan de Peerboom ingesteld. In de woning troffen agenten een pistool en twee dozen munitie aan. Verder werden bijna een kilogram hennep, zo'n 300 gram harddrugs en 8000 euro aan contant geld gevonden. Ook vond de politie nog twee flessen met vermoedelijk GHB en twee potten met wit poeder. Onderzoek moet uitwijzen of dit ook verdovende middelen of versnijdingsmiddelen zijn. Naast al deze spullen werd tot slot een auto in beslag genomen.

Naast de bewoner werd ook een man (23) uit Westdorpe aangehouden. De twee mannen uit België werden na verhoor in vrijheid gesteld. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. De andere twee mannen zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht. Ze zitten nog vast.

Vier aanhoudingen na overlastmeldingen (Foto: Politie)
Vier aanhoudingen na overlastmeldingen (Foto: Politie)

Inhalende asomobilist rijdt door na veroorzaken ongeval

Een 70-jarige vrouw uit de gemeente Edam-Volendam raakte vrijdagavond rond 19.20 uur gewond bij een aanrijding op de Provinciale weg in Hoorn. Een asomobilist tikte tijdens een inhaalmanoeuvre met hoge snelheid haar auto aan, waarna haar auto begon te spinnen en tegen een boom klapte. De vrouw kwam door de klap bekneld te zitten en moest door de brandweer worden bevrijd. Ze werd gewond overgebracht naar het ziekenhuis. 

De veroorzaker reed na het ongeluk weg. De politie liet een burgernetbericht uitgaan waarin verzocht werd om naar de auto, een grijze BMW, uit te kijken. Even later werd het voertuig leeg aangetroffen op de Gording. De politie doet onderzoek naar het ongeluk en vraagt getuigen contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem.

Twee gewonden bij frontale botsing

Een 18-jarige automobilist uit Enkhuizen raakte vrijdagavond ernstig gewond bij een frontale aanrijding met een vrachtwagen. Dit gebeurde rond 20.15 uur op de N307 tussen Hem en Bovenkarspel. De bestuurder kwam door onbekende oorzaak op de verkeerde weghelft terecht waardoor een aanrijding ontstond met een vrachtwagen die in tegenovergestelde richting reed.

De 18-jarige automobilist raakte bekneld in het voertuig en moest hieruit door de brandweer worden bevrijd. Hij werd ernstig gewond overgebracht naar het ziekenhuis. Bij hem in de auto zat een 16-jarig meisje, eveneens uit Enkhuizen. Ook zij werd door de brandweer uit het voertuig gehaald. Zij was gewond maar wel aanspreekbaar. Ook zij werd naar het ziekenhuis vervoerd. De 19-jarige vrachtwagenchauffeur uit Epe bleef ongedeerd.

Baanrenster Lee sprint naar WK-goud voor Hong Kong

Op het wereldkampioenschap baanwielrennen in het Poolse Pruszkow heeft Lee Wai Sze het goud gewonnen op de individuele sprint bij de dames. Voor de Hong Kongse is het haar tweede wereldtitel, nadat ze in 2013 goud won op de 500 meter tijdrit.

Lee rekende in de kwartfinales met 2-0 af met de Russische Anastasia Voynova, waarna de Franse tiener Mathilde Gros er in de halve finales met 2-0 aan moest geloven. In de eindstrijd stond Lee tegenover de Australische Stephanie Morton, tweevoudig vicewereldkampioene. Morton won met 2-0 van Olena Starikova uit Oekraïne en van de jonge Duitse Lea Friedrich, maar in de finale was Lee twee keer simpelweg te sterk.

Gros pakte het brons door Friedrich eveneens in twee heats te kloppen. Laurine van Riessen sneuvelde in de kwartfinales tegen Gros, Hetty van de Wouw ging er twee ronden eerder uit tegen Daniela Gaxiola uit Mexico.

Na 2016 en 2018 kroonde de nog altijd maar 22-jarige Italiaan Filippo Ganna zich tot wereldkampioen op de individuele achtervolging. In de finale was hij véél te sterk voor de Duitser Domenic Weinstein en na vier kilometer klokte Ganna af in 4:07,992 minuten, waarmee hij Ashton Lambie's wereldrecord benaderde. De Amerikaan werd zelf vijfde, Ganna's landgenoot Davide Plebani won de strijd om brons van de Rus Alexander Evtushenko.

Cro Cop krijgt beroerte, stopt met MMA

Als er een lijst met MMA- en K-1-grootheden is, dan staat Mirko Filipovic steevast in de top. Na meer dan twintig jaar vechtsport stopt zijn carrière abrupt na het krijgen van een beroerte.

"Het is over", zei Cro Cop in een interview met een Kroatisch tv-station. "Ik hoop dat ik niet ga huilen, maar dit is het onvermijdelijke pensioen." Op de Facebookpagina van de meester plaatste hij een foto van zichzelf in een ziekenhuis met een polsbandje om. "Ik had een beroerte, een bloeding in mijn hersenen. Ik heb enorm veel geluk gehad."

Cro Cop vocht epische gevechten uit in zowel kickboksen als MMA en zijn uiteindelijke gevecht met Fedor Emelianenko had in de tegenwoordige tijd hoogstwaarschijnlijk een record aan kijkers getrokken. Beide vechters waren op hun best en het gevecht om het kampioenschap in het zwaargewicht bij de legendarische MMA-organisatie Pride werd uiteindelijk na drie zware ronden gewonnen door Fedor.

"Ik zal nooit de ring meer instappen, ik kan geen klap op mijn hoofd meer veroorloven. Binnenkort ga ik weer voor controle, maar voorlopig mag ik alleen bokszaktrainingen en een beetje cardio, maar geen klappen op mijn hoofd meer", aldus de emotionele 44-jarige Cro Cop die nog een contract bij MMA-organisatie Bellator op zak had.

'Right leg hospital, left leg cemetery' definieert de voormalig Kroatische politieman nog het meeste. Zijn verwoestende high-kicks zijn geschiedenis.

"Ik kan nooit meer vechten"

Right leg hospital, left leg cemetery (Bron: Youtube)

Nieuwe trailer X-Men: Dark Phoenix bevat flinke spoiler

De release van de nieuwe X-Men-film, Dark Phoenix, is al enige malen uitgesteld; hoewel de film oorspronkelijk bedoeld was om vorig jaar maart uit te komen, zal het uiteindelijk tot juni duren voordat fans het nieuwe deel in de serie kunnen kijken. In de promotie van de film is deze week een opvallende keuze getoond; een schokkende gebeurtenis in de film wordt zo goed als volledig getoond in de nieuwste trailer.

Het spreekt voor zich dat wie een poging wil doen deze spoiler niet te weten te komen in de drie maanden die nog resten tot de release, nu beter kan stoppen met lezen en de trailer beter niet kan kijken. Al is het niet uitgesloten dat de gebeurtenis tussen nu en dan algemene kennis wordt, natuurlijk.

In de trailer is te zien hoe een conflict tussen Jean Grey en de X-Men lijkt te leiden tot de dood van één van de X-Men. Regisseur Simon Kinberg heeft aangegeven dat wat de trailer lijkt te tonen ook daadwerkelijk gebeurt, en dat het een signaal is dat "niemand veilig" is in deze film (een interessant moment, aangezien dit de laatste X-Men-film is die filmstudio 20th Century Fox uitgeeft alvorens overgenomen te worden door Disney). De film zelf is, na X-Men: The Last stand, de tweede poging de populaire Dark Phoenix Saga uit de comics vorm te geven op het grote scherm. In het verhaal verliest Jean Grey (Sophie Turner) de controle over de Phoenix Force, een cosmische entiteit die zij sinds haar jeugd bij zich draagt (al lijken beschrijvingen van de film - en inderdaad deze trailer - erop te wijzen dat een gebeurtenis in de ruimte het moment is waarop de Phoenix zich met Jean verbindt), waardoor zij een groot gevaar wordt en de belangrijkste tegenstander van de X-Men.

X-Men: Dark Phoenix, met ook Jennifer Lawrence, James McAvoy, Nicolas Hoult, Jessica Chastain en Michael Fassbender, is te zien vanaf 6 juni in de grote bioscoopformaten. De écht laatste Fox-Marvel-mutantenfilm, New Mutants, volgt op 1 augustus.

Fimbul

De Noordse mythologie leent zich uitstekend voor interessante films, muziek, boeken – en ook games zoals God of War vorig jaar uitstekend heeft laten zien. In Fimbul volg je het verhaal van een oude berserker, die tijdens de lange winter voor Ragnarok een appeltje te schillen heeft met vikingen, trollen en reuzen. Helaas kreeg ik het er allemaal niet warm van.

Verleden bij Ajax en PSV telt niet voor Stam: "Feyenoord is een topclub"

Jaap Stam wordt kort na zijn (r)entree als trainer in Nederland al genoemd als de opvolger van Giovanni van Bronckhorst bij Feyenoord. Laatstgenoemde vertrekt uit De Kuip en de club heeft nog geen opvolger aangesteld. Dick Advocaat was de topkandidaat, maar de bij FC Utrecht vertrekkende trainer bedankte na de kritiek op een eventuele aanstelling bij Feyenoord. Stam houdt zich naar eigen niet bezig met de geruchten. 

"Al kun je wel zeggen dat het mooi is als ze je naam noemen", erkent de trainer van PEC Zwolle zaterdag in De Telegraaf . "Feyenoord is een topclub en uiteindelijk wil je zelf altijd een keer stappen maken, maar ik ben hier net begonnen." De 46-jarige Stam was in het verleden (interim)trainer van PEC, de beloften van Ajax en Reading. In maart vorig jaar kwam het verblijf van Stam in Engeland tot een abrupt einde.

Stam ondertekende twee maanden geleden een contract met PEC, als opvolger van John van 't Schip. Hij ligt tot volgend jaar zomer bij de Zwolse club vast. Voor Stam is zijn verleden bij Ajax en ook PSV geen belemmering om eventueel ooit voor selectie van Feyenoord te gaan staan. "Toen ik bij Willem II zat, ben ik naar PSV gegaan. Maar ik kon ook naar Feyenoord, dat interesse had. Je maakt keuzes om bepaalde beweegredenen."

"In het trainersvak, en zelfs als je speler bent, heb je het niet zelf voor het uitkiezen waar je naartoe wil. Iedereen heeft ambities. Je wilt naar een bepaald niveau toe en dan is het afwachten waar je de kans krijgt in de top van Nederland, of ergens anders, om jezelf te laten zien. Maar dat is nu niet aan de orde", herhaalt Stam. "En laat duidelijk zijn: bij mij is alles erop gericht om het maximale uit PEC te halen. Er ligt namelijk nogal een flinke taak."

Het begin van Stam in Zwolle mocht er zijn. Uit de eerste vier duels werden tien punten gepakt, dankzij onder meer een 3-1 zege op Feyenoord. De laatste twee wedstrijden tegen ADO Den Haag (1-0) en De Graafschap (0-3) gingen echter verloren, waardoor de Zwollenaren maar een punt boven de rode streep in de Eredivisie staan.

Auto te water, bestuurder overleden

Een 35-jarige automobilist uit Gemert is vrijdagavond overleden nadat hij met zijn auto te water was geraakt langs de Zuiderdijk in Oosterleek. Vrienden van de man alarmeerden de hulpdiensten toen hij niet verscheen op een afspraak.

Zij reden de route die hij af zou leggen en troffen zijn auto in het water aan. De bestuurder werd door de brandweer uit het voertuig gehaald en werd door agenten gereanimeerd. Het slachtoffer overleed echter ter plaatse.

Zatlap rijdt politie met vonkenregen voorbij

De politie zocht afgelopen nacht naar een auto die was weggereden bij een verkeersongeval op de Midden-Brabantweg in Kaatsheuvel. Toen de agenten richting het ongeval reden, kwam een zwaar beschadigde auto hen op diezelfde weg met een vonkenregen voorbij rijden. De bestuurder,  een 37-jarige man uit Waalwijk, is aangehouden.

De meldkamer kreeg rond 04.30 uur een melding dat een auto op de Midden-Brabantweg tegen lantaarnpalen was gereden, en vervolgens door was gereden. Er lagen twee palen in de berm en de weg was bezaaid met brokstukken. Door deze brokstukken raakte ook een andere auto beschadigd. Toen de agenten richting Kaatsheuvel reden, kwam een zwaar gehavende auto hen voorbij rijden met een vonkenregen onder de auto vandaan en een uitgeklapte airbag uit het portier hangend. Hierop werd de automobilist aan de kant gezet.

Toen de agent de airbag opzij duwde, kwam de bestuurder tevoorschijn. Hij werd aangehouden en overgebracht naar het politiebureau. Naast dat hij de plaats van het ongeval had verlaten, wordt hij verdacht van het rijden onder invloed van alcohol. Op het bureau weigerde hij de ademtest. Hierop werd direct zijn rijbewijs ingevorderd. De verdachte zit nog vast voor verder onderzoek.

'Schaatsers kregen onterecht salbutamol'

Hoewel ze geen astma hadden, kregen ze toch salbutamol voorgeschreven van hun longarts. Drie langebaanschaatsers doen anoniem hun verhaal in de Volkskrant. Tussen 2000 en 2010 kregen gezonde schaatsers het astmamedicijn, dat op de dopinglijst staat, voorgeschreven. 

Zo zou longarts Jaap Westbroek (verbonden aan ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen) aangeboden hebben om de schaatsers te diagnosticeren met inspanningsastma; ongeacht de uitkomst van de longtest. Met die diagnose zouden ze in de gelegenheid zijn om legaal te puffen. Hij zou gezegd hebben: "Je hebt het niet nodig, maar we kunnen ervoor zorgen dat je het wel nodig hebt." Westbroek spreekt de beschuldiging fel tegen: "Ik kan me niet voorstellen dat ik zo losbandig ben geweest."

Tot 2011 was het verplicht om een doktersverklaring te hebben voor sporters die salbutamol gebruikten. Sinds 2011 is het toegestaan om 800 microgram per 12 uur te gebruiken. De KNSB geeft aan nooit signalen te hebben gekregen dat schaatsers het middel oneigenlijk kregen voorgeschreven: "Wij vertrouwen erop dat artsen medicijnen slechts voorschrijven als dat medisch noodzakelijk is."

Winkeldief op de vlucht mept beveiligster in het gezicht

De politie hield vrijdag 1 maart een 47-jarige man uit Breda aan op verdenking van winkeldiefstal. Een beveiligster die de achtervolging inzette, kreeg een vuistslag in het gezicht. De beveiligster zag rond 16.15 uur een man bij een winkel aan de Ginnekenstraat in Breda kleding wegstoppen. Hij liep vervolgens zonder te betalen langs de kassa. Buiten de winkel werd de verdachte door haar gecontroleerd, waarop de man wegrende richting de Markendaalseweg. Ondertussen werd de politie gealarmeerd.

Op de Fellenoordstraat greep de beveiligster de vluchtende winkeldief vast. Hij probeerde zich hierop los te trekken en sloeg haar in het gezicht. Ondertussen arriveerde de politie en hield de man aan. Hij is overgebracht naar het politiebureau en zit vast voor verder onderzoek. Er werden bij hem verschillende kledingstukken aangetroffen die mogelijk van diefstal afkomstig zijn. De kleding is in beslag genomen. De beveiligster hield aan het incident een pijnlijk gezicht over.

Woningbrand eist 5 levens, 4 mensen zwaargewond

Bij een woningbrand in het Duitse Neurenberg zijn vijf mensen om het leven gekomen. Onder de doden zouden vier kinderen zijn.  Vier personen die de brand overleefden zijn zwaargewond geraakt. 

De brand ontstond rond 03:00 uur, toen de hulpdiensten ter plaatse kwamen stond de eensgezinswoning al in lichterlaaie. De brandweer en recherche doen onderzoek naar de brand. De woning is onbewoonbaar verklaard. 

Lichte afname verspreiding libellen

Vanaf 2007 neemt de trend in verspreiding van libellen in Nederland af. Sinds dat jaar gaan er iets meer libellensoorten in verspreiding achter- dan vooruit. Libellen van laagveen en moeras zitten nog steeds in de lift, soorten van stromend water stabiliseerden na een eerdere, sterke toename. Typische soorten voor hoogveen en vennen vertonen vanaf 2008 een afname in hun verspreiding. Dit blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en De Vlinderstichting, gepubliceerd op het Compendium voor de Leefomgeving.

Nederland telt ongeveer zestig soorten libellen. De veranderingen in hun voorkomen kunnen door de tijd worden gevolgd dankzij waarnemingen die sinds begin jaren ’90 systematisch worden verzameld op basis van het door de Vlinderstichting en het CBS ontwikkelde Landelijk Meetnet Libellen. Ook worden veel waarnemingen buiten vaste telprotocollen verzameld. In de Nationale Databank Flora en Fauna (NDFF) worden de gegevens uit verschillende bronnen uiteindelijk samengebracht. Tussen 1991 en 2007 nam de verspreiding van libellen met meer dan 80 procent toe. In 2007 komt aan die opwaartse trend een einde, en volgt een lichte daling. Iets meer soorten nemen vanaf dit jaar in verspreiding af (21) dan toe (16).

Verschillen tussen watertypen
Met name libellensoorten die kenmerkend zijn voor de habitat stromend water, nemen tussen 1991 en 2007 fors toe, en blijven daarna min of meer stabiel. In 2018 is de verspreiding van deze groep met 150 procent toegenomen ten opzichte van 1991. Tot de libellen van dit leefgebied behoren enkele zeldzame en bedreigde soorten, zoals de gaffellibel en kleine tanglibel. Libellensoorten van laagveen en moeras nemen weliswaar minder snel toe, maar deze toename zet wel door.

De ombuiging naar een licht dalende trend van de totale Nederlandse libellengemeenschap kan worden toegeschreven aan de ontwikkeling van kenmerkende soorten van hoogveen en vennen. Na eveneens een toename in 1991-2007, is na 2008 sprake van een afname in verspreiding van deze groep.

Verbeterde waterkwaliteit en warmer klimaat
Veel soorten libellen hebben na 1991 geprofiteerd van grootschalige verbeteringen van de waterkwaliteit, en van de meer natuurvriendelijke inrichting van oevers en beheer van Nederlandse wateren. Warmteminnende soorten met een zuidelijke verspreiding, zoals de grote keizerlibel en de vuurlibel, hebben zich de laatste jaren sterk in noordelijke richting uitgebreid. Veel libellen van vennen en hoogveen zijn soorten met een meer noordelijke verspreiding, zoals maanwaterjuffer en venglazenmaker. Deze libellen zijn, als gevolg van hun afhankelijkheid van koelere omstandigheden, gevoeliger voor temperatuurstijgingen.

Verzuurde vennen minder zuur
Vennen en hoogveen zijn gevoelig voor verzuring. Door maatregelen tegen verzuring sinds de jaren ’90 is de zuurgraad van dit watertype afgenomen. De verspreiding van zuurminnende soorten als zwarte heidelibel en gewone pantserjuffer is in vennen en hoogveen afgenomen. Hoewel hun plaats voor een deel is ingenomen door soorten van minder zure vennen, is het voorkomen van libellen in dit watertype per saldo gedaald.

Het Landelijk Meetnet Libellen wordt uitgevoerd in opdracht van het ministerie van LNV en is onderdeel van het Netwerk Ecologische Monitoring\

Lichte afname verspreiding libellen (Foto ter illustratie: Pixabay)
Lichte afname verspreiding libellen (Foto ter illustratie: Pixabay)

FOK! Wat een weer: meer bewolking

Vandaag blijft het zwaar bewolkt en lokaal valt lichte regen of motregen. De maximumtemperaturen liggen tussen 8°C op de Wadden en lokaal 12°C in het zuiden. De zuid- tot zuidwestenwind neemt toe naar matig, in de avond aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig, mogelijk hard.

Kletsnatte zondag
Zondag blijft een regenzone waarschijnlijk precies boven ons land slepen. Hierdoor regent het langdurig en vallen de carnavalsoptochten in het water. Ondanks de regen is het zacht voor de tijd van het jaar met maxima van 10 graden in het noorden tot 14 in het zuiden. Normaal is het 7-9 graden.

Zondagavond en in de nacht naar maandag wakkert de wind flink aan. Het wordt onstuimig en volgens sommige computerberekeningen komt het aan de kust zelfs tot storm. Ook trekken felle buien over het land. Het onstuimige weer houdt maandag aan. De dagen daarna blijft het wisselvallig en wordt het een paar graden kouder.

Carnavalsstorm 2016
In 2016 en 2017 speelde de wind de carnavalsoptochten ook al parten. Veel optochten werden afgelast, zeker in 2016 toen op 8 februari sprake was van een officiële carnavalsstorm. Ook in 2017 werden sommige tochten vervroegd, ingekort of aangepast vanwege zware windstoten.

Vorig jaar was van herfstweer geen sprake. Het was droog en koud met maxima van 3-4 graden. ’s Nachts vroor het zelfs 4-6 graden en moesten carnavalsgangers zich goed aankleden. Ook werd gewaarschuwd voor gladheid. De laatste carnavalsdagen waren licht wisselvallig met lokaal wat winterse neerslag. (Bron: KNMI & Weeronline)

Paar dagen geleden was DJMO in Scheveningen. Mooi weer toen nog
Paar dagen geleden was DJMO in Scheveningen. Mooi weer toen nog

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1231
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
©FOK.nl e.a.