'Schaatsers kregen onterecht salbutamol'

Hoewel ze geen astma hadden, kregen ze toch salbutamol voorgeschreven van hun longarts. Drie langebaanschaatsers doen anoniem hun verhaal in de Volkskrant. Tussen 2000 en 2010 kregen gezonde schaatsers het astmamedicijn, dat op de dopinglijst staat, voorgeschreven. 

Zo zou longarts Jaap Westbroek (verbonden aan ziekenhuis Tjongerschans in Heerenveen) aangeboden hebben om de schaatsers te diagnosticeren met inspanningsastma; ongeacht de uitkomst van de longtest. Met die diagnose zouden ze in de gelegenheid zijn om legaal te puffen. Hij zou gezegd hebben: "Je hebt het niet nodig, maar we kunnen ervoor zorgen dat je het wel nodig hebt." Westbroek spreekt de beschuldiging fel tegen: "Ik kan me niet voorstellen dat ik zo losbandig ben geweest."

Tot 2011 was het verplicht om een doktersverklaring te hebben voor sporters die salbutamol gebruikten. Sinds 2011 is het toegestaan om 800 microgram per 12 uur te gebruiken. De KNSB geeft aan nooit signalen te hebben gekregen dat schaatsers het middel oneigenlijk kregen voorgeschreven: "Wij vertrouwen erop dat artsen medicijnen slechts voorschrijven als dat medisch noodzakelijk is."