Verborgen tunnel ontdekt onder Alcatraz

De meest tot de verbeelding sprekende gevangenis ter wereld is ongetwijfeld Alcatraz. Enkele van de zwaarste misdadigers in het verleden, zoals Al Capone, zaten er opgesloten, en er is nooit iemand succesvol uit ontsnapt, op 3 personen na die nooit teruggevonden zijn.

Alcatraz was voordat het een gevangenis werd eerst een militair fort. Onderzoekers van de Binghamton University in New York hebben onder leiding van archeoloog Timothy de Smet onderzoek naar dit fort gedaan met de modernste technische middelen. Hierbij vonden ze onder de recreatietuin een van bakstenen gemetselde en gewelfde gang, die voorzien was van ventilatieroosters. Daarboven was een aarden wal aangebracht die de tunnel bombestendig moest maken.

Alcatraz in 1895
Alcatraz in 1895 (Foto: Wikipedia)

In een publicatie van de universiteit vertelde de Smet dat hij om meerdere redenen verbaasd was. "De resten zaten maar een paar centimeter onder de oppervlakte en ze waren op miraculeuze wijze perfect bewaard gebleven. De betonnen vloer van de recreatietuin is flinterdun en zit op sommige plaatsen echt bovenop de architectuur uit de jaren 1860". Hij is wel blij dat er nog resten te vinden waren. "Toen het fort begin twintigste eeuw werd omgevormd tot gevangenis, was er amper bescherming voor cultureel erfgoed. Alcatraz was daar sowieso niet oud en belangrijk genoeg voor. Daarom werd het gebied plat gebulldozerd. En verdween een stukje geschiedenis."

Het team maakte gebruik van grondradar en lasertechnieken om op zoek te gaan naar de resten, om zodoende het gebied niet te verstoren. "We wisten niet wat me moesten verwachten. We wisten niet eens of er überhaupt iets van belang over zou zijn uit de tijd van het fort, om hoeveel materiaal het zou gaan en in welke staat die eventuele resten zouden zijn."

De Smet hoopt nu dat hij zijn onderzoek op Alcatraz kan voortzetten. De gevangenis is sinds 1972 beschermd en een belangrijke toeristische trekpleister.

Alcatraz in 2005 (Foto: Wikipedia)
Alcatraz in 2005 (Foto: Wikipedia)