FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 maart 2019

FOK! sportfoto-onderschrift week 9

Elke week hebben we hier op FOK! een nieuwe ronde van het FOK! sportfoto-onderschrift. Bij een leuke, bijzondere of grappige foto zijn we op zoek naar een goed onderschrift. De winnaar van deze week maken we volgende week bekend.

De winnaar van vorige week is Ouwehoersubsidie met het volgende onderschrift: "Van ballenjongen tot balen jongen!"

De opgave van deze week:

De Italiaan Jimmi Tuivaiti zit in de mangel bij de Ieren Ultan Dillene en Tadhg Furlong, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)
De Italiaan Jimmi Tuivaiti zit in de mangel bij de Ieren Ultan Dillene en Tadhg Furlong, wat is een leuk onderschrift bij deze foto? (Pro Shots / Insidefoto)

Puntverlies voor koploper Twente; Sparta klimt naar tweede plaats

Vrijdagavond heeft FC Twente op bezoek bij Roda JC punten laten liggen. De Tukkers speelden in Zuid-Limburg met 1-1 gelijk. FC Den Bosch leed opnieuw puntverlies, tegen Jong Ajax werd het 2-2, en zakt daardoor naar de vierde plaats in de Keuken Kampioen Divisie. Door winst tegen RKC Waalwijk stijgt Sparta Rotterdam naar de tweede plaats. Met nog elf wedstrijden voor de boeg is de voorsprong van Twente op Sparta negen punten.

Uitslagen Keuken Kampioen Divisie vrijdag
Almere City FC - FC Eindhoven 2-0
FC Dordrecht - N.E.C. 2-2
Go Ahead Eagles - MVV Maastricht 2-0
Helmond Sport - Jong PSV 0-2
Jong Ajax - FC Den Bosch 2-2
Jong FC Utrecht - Telstar 0-1
Roda JC Kerkrade - FC Twente 1-1
SC Cambuur - TOP Oss 0-0
Sparta Rotterdam - RKC Waalwijk 2-1

Tiende wereldtitel op rij voor Noorse langlaufers

De Noorse langlaufers hebben zich op het wereldkampioenschap in het Oostenrijkse Seefeld voor de tiende keer op rij laten kronen tot wereldkampioen op de estafette: twee keer tien kilometer in klassieke stijl, twee keer tien kilometer in vrije stijl.

Emil Iversen en Martin Johnsrud Sundby openden het bal namens de Noren, terwijl Rusland met Andrey Larkov en Alexander Bessmertnykh bij wist te blijven, net als de Finnen met Ristomatti Hakola en Iivo Niskanen. Calle Halfvarsson, de tweede loper van de Zweden, was op de eerste vijf kilometer ijzersterk, maar zakte vervolgens grandioos in en gaf het spreekwoordelijke stokje op een halve minuut achterstand over aan Jens Burman.

Burman wist snel aan te sluiten bij Sjur Røthe (Noorwegen), Alexander Bolshunov (Rusland) en Matti Heikkinen (Finland), maar moest er nog sneller weer af. De Fransen Adrien Backscheider en Maurice Manificat hadden op de klassieke stijl een goede basis gelegd, nummer drie Clément Parisse was op dreef, vocht zich langs Burman en sloot zelfs even aan bij de kopgroep, waar hij wel snel weer moest lossen, net als Heikkinen in de slotfase.

Bij de groep slotlopers was het vervolgens overzichtelijk: Johannes Høsflot Klæbo en Sergey Ustiugov duelleerden namens Noorwegen en Rusland om goud, Richard Jouve (Frankrijk) en Perttu Hyvärinen (Finland) deden dat om brons. Ustiugov kon het echter niet bolwerken: met nog dik drie kilometer te gaan moest hij keihard lossen en kon Klæbo een definitief gat slaan.

De Noren pakten zo met overmacht het goud, Ustiugov wist Rusland met pijn en moeite nog naar zilver te skiën. Jouve en Hyvärinen kwamen zelfs even volledig tot stilstand in de strijd om brons, maar dat bracht geen uitsluitsel. Het werd een sprint en daarin was rassprinter Jouve ongenaakbaar.

Goud voor Noorwegen (Bron: YouTube)

Uitslag De Graafschap - ADO Den Haag

In speelronde 24 van de Eredivisie is de wedstrijd tussen De Graafschap en ADO Den Haag in een gelijkspel geëindigd, in Doetinchem werd het 1-1.

ADO Den Haag kwam na een halfuur spelen op een 1-0 voorsprong dankzij een doelpunt van Sheraldo Becker. Een stand die vervolgens tot de slotfase op het scorebord bleef staan. De thuisclub creëerde weinig gevaar in het strafschopgebied maar kwam toch op gelijke hoogte. Een kleine tien minuten voor tijd raakte Erik Bakker de lat en in de rebound wist Youssef El Jebli de bal in het doel te schieten. De Graafschap blijft zeventiende en ADO stijgt naar de elfde plaats.

De Graafschap

1 - 1

ADO Den Haag

 81' El Jebli    32' Becker
 
 Gele kaart: , Bakker, Immers, (ADO Den Haag)
 
Stadion: De Vijverberg, Doetinchem
Toeschouwers: 12.498
Arbiter: Kuipers
 
Opstelling:   Opstelling:
Jurjus (Bertrams/40)
Owusu
Straalman
v.d. Pavert
Tutuarima
Matusiwa
El Jebli
Vet
Burgzorg
Benschop (Narsingh/33)
Bahoui
(v. Mieghem/70)
  Zwinkels
Troupée
Beugelsdijk
Kanon
Meijers
Bakker
El Khayati (Pinas/87)
Immers
Goossens (Malone/72)
Necid
Becker (Hooi/90)

Tiener gewond bij steekincident Amsterdam

De politie heeft in Amsterdam drie personen aangehouden na een steekincident op de Pieter Calandlaan. Rond 17:10 uur raakte een minderjarige knul gewond die gewond overgebracht is naar het ziekenhuis. 

De politie sluit meerdere aanhoudingen niet uit. Getuigen wordt verzocht om zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Baanwielrenster Wild prolongeert wereldtitel op het omnium

Op de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków staat Kirsten Wild na twee van de vier onderdelen op het omnium op de derde plaats achter de Japanse Yumi Kajihara en de Italiaanse Letizia Paternoster.

Wild begon met een vierde plaats op het omnium. De regerend wereldkampioene op dit onderdeel werd vierde op de scratch, die werd gewonnen door de Italiaanse Paternoster. Op het tweede onderdeel de temporace,waarbij iedere ronde punten zijn te verdienen, op de zesde plaats. Dat onderdeel werd gewonnen door Kajihara en ze staat nu ook aan de leiding in het tussenklassement.

De Japanse heeft na twee onderdelen een puntentotaal van zeventig punten. Paternoster staat op de tweede plaats, met een achterstand van twee punten. Wild volgt op zes punten van de Japanse met een totaal van 64 punten.

Het omnium is een combinatieklassement van vier onderdelen die verdeeld over de dag worden verreden. Na de scratch en de temporace volgen later vandaag nog de afvalkoers en de puntenkoers.

De avondsessie is te volgen op Eurosport. De sportzender begint de uitzending om 18.30 op Europsport 1.

Update 19.55

Na het derde onderdeel van de vier is Wild opgeklommen naar de tweede plaats achter de Italiaanse Paternoster. Wild werd in de afvalkoers tweede achter de Amerikaanse Jeniffer Valente en dat was net niet voldoende om aan de leiding te komen van het tussenklassement. Paternoster heeft 104 punten en heeft daarmee twee punten voorsprong op de Nederlandse. Kajihara, die na twee onderdelen aan de leiding stond van het omnium, staat nu derde met 98 punten.

Update 21.38

Wild heeft met succes haar wereldtitel op het onderdeel omnium verdedigt. De 36-jarige Nederlandse begon met een achterstand van twee punten op Paternoster, maar had snel haar achterstand teruggebracht, al bleef het gedurende race spannend tussen de Italiaanse en de Nederlandse. Bij de voorlaatste sprint nam Wild weer de leiding over van Paternoster en in de laatste sprint pakte beide dames geen punten meer, waardoor Wild haar titel op de omnium prolongeerde.

Wild prolongeert wereldtitel op het omnium (Pro Shots / Action Images )
Wild prolongeert wereldtitel op het omnium (Pro Shots / Action Images )

2 Aanhoudingen voor woningoverval door 'agenten'

De politie heeft woensdag twee Amsterdammers van 32 en 37 jaar aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij een woningoverval gepleegd op 17 juli 2018 in Zaandam.

Rond 02.15 werd er aangebeld bij een woning op het Dok in Zaandam. De bewoner deed nietsvermoedend open omdat er drie mannen in politie-uniform voor de deur stonden. Toen het slachtoffer de deur opende werd hij bedreigd met een vuurwapen en gekneveld. De daders maakten onder andere geld en sieraden buit.

De verdachten zijn vandaag voorgeleid aan de rechter-commissaris. Ondertussen is het onderzoek naar de woningoverval nog steeds gaande en meerdere aanhoudingen worden niet uigesloten.

Zilver voor Bos op kilometer bij WK baanwielrennen

Theo Bos is op het WK baanwielrennen in Polen doorgedrongen tot de finale van de kilometer. De Nederlandse baansprinter zette de tweede tijd neer. Ook Sam Ligtlee wist zich te plaatsen voor de finale.

Bos zette een tijd neer van 1.00.133. Alleen Quentin Lafargue was sneller. De Fransman dook in de kwalificatie als enige onder de minuut: 59.845. Ligtee wist zich met een tijd van 1.01.062 als zevende te plaatsen voor de finale, die vrijdagavond plaatsvindt in Pruszkow.

De avondsessie is live te volgen op Eurosport en die begint om 18.30.

Update 20.48

Bos, die in 2005 al eens de wereldtitel pakte op de kilometer, moest net zoals in de kwalificaties zijn meerdere erkennen in de Lafargue. De Fransman was weliswaar wat langzamer (1.00.029) dan in de kwalificatie, maar won met drie tienden voorsprong op Bos. Het brons ging naar de Fransman Michaël D'Almeida op zeventiende van zijn landgenoot.

De andere Nederlander in de finale, Sam Ligtlee, moest zich tevreden stellen met een zevende plek met een tijd van 1.01.205

Spaanse bond schrapt maandagen van speelkalender La Liga

In La Liga worden vanaf volgend seizoen geen wedstrijden meer op maandagen gespeeld. Dat heeft bondspresident Luis Rubiales gezegd.

"Business is belangrijk, maar de fans zijn belangrijker. Er wordt niet meer gevoetbald op maandag", schrijft Rubiales vrijdagmiddag op Twitter. "Met ingang van volgend seizoen wordt er in La Liga op zaterdag en zondag gespeeld. We zullen zien wat er voor vrijdagen gebeurt, of we een overeenkomst kunnen bereiken die voor alle betrokkenen goed is."

Supporters van Deportivo Alavés protesteerden vorige maand door tijdens het thuisduel met Levante, dat vanwege tv-uitzendingen naar een maandagavond was verplaatst, een begrafenis uit te beelden. Eerder lieten ze ook al hun onvrede merken toen in december de thuiswedstrijd tegen Athletic Club op maandag moest worden gespeeld.

In Spanje worden al sinds 2010 competitieduels op maandagen afgewerkt. Volgens de organisator van La Liga worden die wedstrijden op televisie door veel mensen bekeken, maar de toeschouwersaantallen in de stadions liepen wel terug.

Handbalster Rozemalen vervolgt carrière in Frankrijk

Charris Rozemalen speelt de komende twee seizoenen voor Toulon St-Cyr Var Handball. De 27-jarige opbouwspeelster komt over van het Duitse Bietigheim.

Toulon staat momenteel op de negende plaats en is daarmee nog niet zeker van lijfsbehoud in de hoogste Franse divisie. Rozemalen treft bij de Franse club haar landgenote Jessy Kramer.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

Happy to announce that i will play for Toulon Saint-Cyr Var Handball the next 2 years👏🏻💥#lafrance

Een bericht gedeeld door Charris Rozemalen (@charrisrozemalen_) op1 Mrt 2019 om 5:27 (PST)

Politie houdt man aan voor zware mishandeling

De politie hield in de nacht van donderdag op vrijdag een 45-jarige Rotterdammer aan. Hij wordt ervan verdacht, samen met vijf andere mannen, twee plaatsgenoten te hebben mishandeld op het Mathenesserplein in Rotterdam.

Net na 01.00 uur belde een getuige de politie dat op het Mathenesserplein een man liep die onder het bloed zat. Agenten gingen erop af en troffen de zwaargewonde man aan. Die verklaarde dat hij even daarvoor in een café aan de Vierambachtsstraat was geweest. Daar was hij opgekomen voor een vriend die in een ruzie met een andere groep mannen verzeild was geraakt. Eenmaal buiten werd hij door zes mannen aangevallen en in elkaar geslagen. Het slachtoffer werd met de ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

De politie stelde direct een onderzoek in. Een getuige meldde dat hij de mishandeling had gezien. Volgens hem viel het slachtoffer na de mishandeling op de grond en liepen daarna vijf van zijn aanvallers weg. Een zesde man verkocht het slachtoffer nog een aantal schoppen tegen zijn hoofd en vertrok daarna weer naar het betreffende café. Agenten konden hem daar aanhouden. Op het moment van de aanhouding meldde de man voor wie het slachtoffer was opgekomen in het café zich op het politiebureau aan het Marconiplein. Ook hij bleek zwaar te zijn mishandeld door de mannen en moest net als zijn vriend naar het ziekenhuis worden vervoerd.

De politie zoekt getuigen. Deze worden verzocht om zich te melden bij de politie via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

Vettel snelste op laatste testdag; Technische problemen voor Verstappen

Op de laatste Formule 1-testdag op het circuit van Barcelona heeft Sebastian Vettel de snelste tijd gereden. Max Verstappen voltooide slechts 29 ronden vanwege problemen met de versnellingsbak.

In de ochtend van de laatste dag van de gezamenlijke tests klokte Vettel een tijd van 1.16.221. Technische problemen zorgden voor een vroegtijdig einde van de dag voor de Duitser. Lewis Hamilton kwam kort in de buurt van zijn grote concurrent. De Mercedes-coureur reed 1.16.224.

Net als Vettel kreeg ook Verstappen technische problemen. Vanwege de problemen met een haperende versnellingsbak reed de Nederlander slechts 29 ronden. Zijn snelste tijd was goed voor de elfde plaats.

”We hadden een probleem met de versnellingsbak”, vertelt Verstappen aan Verstappen.nl. “Het was al een wonder dat we naar buiten konden. We hadden helaas weinig onderdelen, die zijn vannacht vanuit Engeland overgekomen. Het team heeft enorm veel werk verricht om vandaag te kunnen rijden. Echter hadden we niet veel versnellingsbakken tot onze beschikking, omdat er twee kapot waren gegaan door crashes en dan houdt het op.”

Ondanks de problemen op de slotdag is Verstappen tevreden over de auto voor dit seizoen: “Normaal is het fijn om veel ronden te rijden, want je leert altijd wel wat. Dat was vandaag dus niet top, maar qua snelheid ziet het er wel redelijk goed uit. Natuurlijk weet je het niet helemaal zeker, omdat we niet echt met weinig benzine hebben kunnen rijden, maar als je naar de lange runs kijkt, zie je dat het allemaal wel redelijk dicht bij elkaar zit tussen de top drie teams. Daar kunnen we tevreden over zijn.”

Over kansen voor het seizoen 2019 kan Verstappen nog niet veel zeggen: “Het seizoen is heel lang en er kunnen veel dingen gebeuren. Vorig jaar werd het kampioenschap pas gewonnen na de zomerstop. In Melbourne moeten we zorgen dat we veel punten scoren, waar we ook eindigen. Ik kijk er in ieder geval naar uit om te gaan racen. We hebben een goed pakket, de motor werkt prima, dus daar ben ik blij mee.”

De Witte overtuigend naar halve finales 400 meter op EK indoor

Atlete Lisanne de Witte heeft zich op het Europees kampioenschap indoor in Glasgow overtuigend geplaatst voor de halve finales op de 400 meter. De 26-jarige Nederlandse won haar serie in 52,56 seconden - haar beste tijd van het seizoen - en noteerde zo achter de Zwitserse Léa Sprunger (52,46) en passant de tweede tijd van iedereen.

Bij de mannen waren er gemengde resultaten op de 400 meter. Liemarvin Bonevacia kwam er nauwelijks aan te pas en eindigde met 47,86 als zesde en laatste in zijn serie, maar Tony van Diepen deed het keurig. De 22-jarige Nederlands kampioen kwam tot 47,32 seconden, liep daarmee naar de tweede plek en plaatste zich zo automatisch voor de halve finales, die net als die van de vrouwen vrijdagavond gelopen worden.

Op de vijfkamp staat Anouk Vetter na drie onderdelen op de vierde plek. Met 8,33 seconden op de 60 meter horden, 1,75 meter bij het hoogspringen en 15,40 meter bij het kogelstoten staat ze 130 punten achter de Britse leidster en topfavoriete Katarina Johnson-Thompson. Met het verspringen en de 800 meter nog te gaan lijkt het voor Vetter wel lastig te worden om de Française Solene Ndama en/of de Britse Niamh Emerson te passeren en zo een medaille te pakken.

Drie Nederlandse heren kwamen in de series van de 3000 meter in actie, zonder succes. Mike Foppen kwam er wel dicht in de buurt, maar met 7:57,55 kwam hij twee posities tekort om zich voor de finale te plaatsen. Dat lukten Benjamin de Haan (8:11,57) en Bram Anderiessen (8:18,30) ook niet.

Van Bommel reageert op 'kritiek om kritiek': "Daar ben ik het mee oneens"

PSV wist de afgelopen drie duels niet te winnen en trainer Mark van Bommel beaamt dat het een beetje moeizaam loopt bij de Eindhovenaren. "Maar het is niet zo dat we overhoop gespeeld worden", relativeert de oefenmeester volgens het clubkanaal van PSV tijdens de persconferentie in aanloop naar de uitwedstrijd tegen Excelsior. "Als er kritiek is, onderbouwd met argumenten neem ik dat direct aan. Maar zo links en rechts wordt ook geroepen dat het slecht is. Of dat we er niet alles aan doen. Kritiek om de kritiek. Daar ben ik het mee oneens."

"De doelpunten die we tegen krijgen vielen uit een corner, een counter en uit een aantal momenten dat we niet op staan te letten. Dat gebeurde voorheen ook, maar nu gaan de kansen er direct in. Het probleem is dat we daardoor in de achtervolging moeten. Dan ga je vaak wat geforceerder voetballen en lijkt het minder. Het oogt niet meer zo spectaculair als voor de winter", vervolgt de oefenmeester. Hij gaf de afgelopen weken geregeld de kans aan Mohammed Ihattaren en Cody Gakpo en er gaan stemmen op om de jongelingen vanaf het beginsignaal te laten spelen.

"Ik twijfel altijd over de opstelling. Dat heb ik vaker gezegd. Alle jongens die erin komen geven het elftal wat extra's. Wij maken op basis van de tegenstander de afweging wat voor PSV het beste is", besluit Van Bommel. Zijn ploeg neemt het zaterdagavond om 19.45 uur in het Van Donge & De Roo Stadion op tegen Excelsior, de huidige nummer veertien van de Eredivisie. Titelconcurrent Ajax is dit weekeinde vrij, omdat de ontmoeting met PEC Zwolle is verplaatst wegens de naderende Champions League-ontmoeting met Real Madrid.

Baanwielrenner Van Schip pakt met overmacht wereldtitel op puntenkoers

Jan-Willem Schip heeft op de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków de wereldtitel veroverd op de puntenkoers.

Van Schip won met maar liefst 28 punten voorsprong op de Spanjaard Sebastian Mora. Het brons was Het brons was voor de Ier Mark Downey.

Van Schip, die op de weg uitkomt voor Roompot-Crelan, liet vanaf het begin van de wedstrijd zien dat hij de man was om in de gaten te houden was. Hij pakte samen met de Belg Kenny de Ketele al snel een bonusronde en won ook meermaals de sprint. Hij stond daardoor al vanaf het begin aan de leiding en gaf deze ook niet meer af. In het slot van de wedstrijd liep de Nederlander nog verder weg bij de concurrentie en pakte zo zijn eerste wereldtitel op de baan.

Vorig jaar pakte hij bij de WK het zilver op dit onderdeel. Ook op het omnium eindigde hij toen als tweede in Apeldoorn.

Baanwielrenner Van Schip pakt met overmacht wereldtitel op puntenkoers (Pro Shots / Action Images)
Baanwielrenner Van Schip pakt met overmacht wereldtitel op puntenkoers (Pro Shots / Action Images)

De Boer door na geweldige comeback van Atlanta United

Het Atlanta United van trainer Frank de Boer heeft zich met een knappe comeback geplaatst voor de kwartfinales van de CONCACAF Champions League. De kampioen van de MLS verloor het heenduel nog met 3-1 van het Costa Ricaanse CS Herediano, maar op Amerikaanse bodem (Atlanta moest door een monstertruck-event uitwijken naar een nabijgelegen stadion) stelde men vlotjes orde op zaken. Al na 47 seconden werd de openingsgoal gevierd en de wedstrijd werd moeiteloos met 4-0 gewonnen.

Josef Martinez kon direct profiteren van matig verdedigen en in de negende minuut kon Julian Gressel de marge verdubbelen na een fraaie combinatie met Ezequiel Barco. Daarmee was het keurkorps van Frank de Boer al virtueel door en na rust maakten wederom Martinez en Leandro González aan alle onzekerheid een einde door goed uitgespeelde mogelijkheden af te ronden.

Nu gaat het vizier van Atlanta op de competitie, die dit weekeinde van start gaat. De Boer en de zijnen starten met een uitwedstrijd tegen DC United. In de CONCACAF Champions League volgt nu een tweeluik met het hoog ingeschaalde Monterrey uit Mexico. Het is voor het eerst dat Atlanta meedoet aan het prestigieuze toernooi.

11-jarige bevallen omdat regering abortus weigert

Het WTF-verhaal brengt ons naar het geboorteland van Koningin Maxima: Argentinië. Daar is onlangs een 11-jarig meisje bevallen nadat zij meermaals verkracht was door de vriend van haar oma, aan wie ze 3 jaar geleden werd toevertrouwd nadat zij en haar oudere zussen misbruikt werden door de vriend van hun moeder. 

Vijf weken geleden werd 'Lucia' (een schuilnaam) binnengebracht in het Eva Péronziekenhuis. Niet vanwege haar zwangerschap, maar omdat ze ernstige snijwonden had op haar armen die een poging tot zelfmoord impliceerden. In Argentinië is het toegestaan om abortus te plegen wanneer deze het gevolg is van verkrachting, of als het leven van de moeder in gevaar is door de zwangerschap.

Hoewel Lucia aan beide voorwaarden voor abortus voldeed mocht ze van de Argentijnse regering geen abortus laten plegen, hoe breed haar situatie ook werd uitgemeten in de pers. Uiteindelijk besloot het ziekenhuis om de baby met 24 weken zwangerschap te halen middels een keizersnede. Volgens de arts die de keizersnde uitvoerde is Lucia slachtoffer van een politieke verkiezingsstrijd: "Ze werd gebruikt om stemmen te ronselen." In Argentinië strijden vrouwen en mensenrechtenactivsten al langer om het recht op abortus.

Aartsbisschop Carlos Alberto Sanchez uit Tucuman, de provincie waar Lucia woont, besloot ook een duit in het zakje te doen. Hij sprak zich op Twitter niet alleen uit tegen abortus maar verklapte ook Lucia's echte naam, die tot dan toe door de pers geheim was gehouden. Volgens de bisschop hadden beide levens gered kunnen worden. Een journalist deed er nog een schepje bovenop: "Nu riskeert de baby de dood. Als de zwangerschap twintig dagen langer geduurd zou hebben, hadden zowel de moeder als kind kunnen leven."

'Feyenoord sluit miljoenendeal met nieuwe hoofdsponsor'

Feyenoord heeft een nieuwe hoofdsponsor gevonden, aldus De Telegraaf. Droomparken verbindt zich voor zes miljoen euro per jaar tot 2021 aan de club. De huidige hoofdsponsor Qurrent werd onlangs overgenomen door energieleverancier Greenchoice en als gevolg daarvan loopt de samenwerking met de Rotterdammers ten einde, al behoudt Feyenoord wel de inkomsten die tot het seizoen 2020/21 zijn gegrarandeerd, aldus het Algemeen Dagblad. Met de komst van de nieuwe hoofdsponsor legt Feyenoord een extra financiële basis richting de aanstaande verhuizing naar een nieuw stadion.

Droomparken bezit veertien vakantieparken in ons land en de verwachting is dat het bedrijf internationaal gaat uitbreiden door overnames. Dat zou de internationale bekendheid van Feyenoord ook goed doen. De Rotterdamse topclub hoopt in 2023 het nieuwe stadion te betrekken en alle commerciële deals lopen om die reden niet na dat jaar door. De Kuipbewoners wachten nog altijd op definitief groen licht voor de bouw, wat men dit jaar hoopt te krijgen.

In De Kuip zijn de groeimogelijkheden nihil. De skyboxen en business-seats zitten vol en uitbreiding van de horeca-gelegenheden is ook niet mogelijk. Daardoor loopt de club inkomsten mis. Volgens De Telegraaf kunnen alleen grote partnerships op dit moment nog zorgen voor een financiële injectie. Kandidaten zouden echter willen wachten op nieuws over de stadionplannen. Een luchtvaartmaatschappij, een online-betting partner en een havenbedrijf zouden zich daarna aan de club willen binden.

7 panden aangewezen voor opvang ongedocumenteerden

Het stadsbestuur van Amsterdam heeft een eerste zevental panden aangewezen als geschikte locaties voor de 24-uursopvang voor ongedocumenteerden. Dat heeft wethouder Rutger Groot Wassink bekend gemaakt in een brief aan de gemeenteraad.

Het gaat om drie panden in Zuid, twee in Oost, een in Centrum en eentje in Noord. De beoogde panden zijn de Van Leijenberglaan 11 (Zuid), Pieter Aertszstraat 5 (Zuid), Gerard Doustraat 156 (Zuid), Zeeburgerdijk 296 (Oost), Danie Theronstraat 2 (Oost), Mariëndaal 13 (Noord) en de Marnixstraat 2 (Centrum).

Inspraakrondes met buurt
Deze maand en in april komen er inspraakrondes (zogenaamde consultatierondes) waarbij de gemeente zorgen, aandachtspunten en ideeën aanhoort. Er komen ondermeer bewonersavonden en medegebruikers van het pand worden apart geïnformeerd en aangehoord.

Het gaat om een eerste groep panden. Er worden op het moment nog onderzoeken gedaan naar andere panden in de stad. Als de uitkomsten positief zijn, zullen hier ook consultatierondes volgen.

'Doorstart Intertoys bijna rond'

De Portugese investeringsmaatschappij Green Swan gaat de failliete speelgoedketen Intertoys nieuw leven inblazen. De deal is zo goed als rond, bevestigen bronnen. Met de doorstart zullen zeker 80 filialen de deuren moeten sluiten. Wat het betekent voor de 3200 medewerkers is nog onduidelijk, zo meldt het AD. 

Hoewel volgens ingewijden de deal dus al zo goed als rond is, willen de curatoren het nog niet bevestigen. Die laten in een reactie weten 'in gesprek te zijn met een koper'. Volgende week moet duidelijk worden of Green Swan inderdaad de speelgoedketen overneemt en wat de gevolgen zullen zijn. 

'Dichter bij God kun je niet komen'

‘We gaan in de halve finale komen, ik heb ineens zo’n gevoel dat we in de halve finale gaan komen. Met het balbezit voor Frank de Boer, Frank de Boer speelt de bal, heel goed, naar Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp neemt de bal aan, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis Bergkamp, Dennis bergkamp, Dennis Bergkamp. Oooooooh, Frank de Boer speelt de bal op Dennis Bergkamp, die neemt de bal feilloos aan en die schiet de bal erin. We spelen nog officieel 20 seconden, Dennis Bergkamp, 2-1!’

Willem II beloont penaltyheld met nieuw contract

Timon Wellenreuther mag een jaar langer bij Willem II blijven. De club heeft de optie in zijn aflopende contract gelicht. Wellenreuther werd donderdagavond de grote held van Willem II toen hij in de strafschoppenserie drie penalty's van AZ stopte. De Tricolores wisten zich daardoor voor het eerst sinds 2005 te plaatsen voor de finale van de KNVB Beker.

Willem II nam de 23-jarige doelman in de zomer van 2017 transfervrij over van Schalke 04. De Duitser kreeg in Tilburg toen een contract tot medio 2019, met de optie voor een extra jaar. Die optie is nu dus gelicht. Eerder verdedigde Wellenreuther, die tot nu toe 41 duels voor Willem II speelde, ook het doel van Karlsruher SC en Real Mallorca.

In de geschiedenis van de KNVB Beker wist Willem II de trofee tweemaal te veroveren, namelijk in 1944 en 1963. De ploeg van trainer Adrie Koster speelt op 5 mei de grote finale in De Kuip tegen Ajax, dat woensdagavond afrekende met Feyenoord (0-3). Voor Ajax, dat de beker in 2014 voor het laatst won, wordt het de 25ste finale.

Roglic klopt Dumoulin in sprint bergop en is dicht bij eindzege UAE Tour

Primo¸ Roglič heeft de zesde etappe in de UAE Tour gewonnen. De Sloveen van Jumbo-Visma en klassementsleider in deze was op de slotklim in een sprint van een select groepje net iets te snel voor Tom Dumoulin.

In de UAE-tour was het vandaag aan de klimmers. Na een lange vlakke aanloop was er op het einde van de etappe een slotklim van 18,5 kilometer aan 5,6%.

Vlak na de start was er al een grote valpartij in het peloton. Belangrijkste slachtoffer was Alejandro Valverde. De wereldkampioen kon zijn weg snel weer vervolgen. Na de valpartij ontstond er een kopgroep van acht renners met als opvallendste naam Elia Viviani. De Italiaanse kampioen, die donderdag nog een etappe wist te winnen, liet zich snel daarna afzakken naar het peloton samen met Michael Mørkøv, waardoor er nog zes renners overbleven vooraan.

De voorsprong liep op naar de negen minuten en dat was het teken voor Movistar en Sunweb om de achtervolging in het peloton in te zetten. Het zorgde ervoor dat de kopgroep met vijf minuten voorsprong aan de slotklim begon.

Al snel viel de kopgroep uit elkaar en bleven Jan Tratnik en Joey Rosskopf over. Rosskopf bleek de sterkste van het tweetal, alleen was de Amerikaan niet sterk genoeg om de overwinning te pakken. Dankzij veel kopwerk van Laurens De Plus in dienst van zijn kopman Roglič werd Rosskopf op twee kilometer van de meet teruggepakt.

De Plus bleef in de laatste twee kilometer ook zijn kopwerk doen en vanwege het hoge tempo van de Belg in Nederlandse dienst werd er niet aangevallen op de slotklim. In een sprintje bergop maakte Roglič het werk van zijn knecht af en won voor Dumoulin, waardoor Sunweb nog altijd wacht op de eerste zege van het seizoen.

Met nog één etappe te gaan staat Roglič ook stevig aan de leiding van het algemeen klassement. De Sloveen in dienst bij Jumbo-Visma heeft een voorsprong van 31 seconden op Valverde. David Gaudu, die derde werd in de etappe, staat ook op de derde plaats in het klassement. Wilco Kelderman en Tom Dumoulin zijn de nummer vijf en zes in het algemeen klassement.

Hakbijlzwaaier aangehouden in Honselersdijk

Agenten in Honselersdijk hebben vrijdag 1 maart even na 16.00 uur een 37-jarige man aangehouden nadat hij met een hakbijl had gezwaaid in het centrum. De politie kreeg rond 15.50 uur de melding dat er een man op de Schoener rondliep met een hakbijl.

De man liep richting de Dijkstraat waar agenten hem aantroffen. Om de man onder controle te krijgen werd het vuurwapen getrokken, waarna hij kon worden geboeid en overgebracht naar het politiebureau. De politie doet verder onderzoek.

Tot 3 jaar geëist voor illegale vuurwerkhandel vanuit Duitse bunker

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag voor de rechtbank in Zwolle tot 36 maanden onvoorwaardelijke gevangenisstraf geëist tegen drie verdachten uit de omgeving van Den Haag. Het OM verwijt hen het voorhanden hebben van illegaal vuurwerk in een bunker in Duitsland. In totaal ging het om ruim 2500 shells en 7713 kg andersoortig vuurwerk (bangers en flowerbeds, sommigen van enkele tientallen kilo’s per stuk) dat verdachten hadden opgeslagen in bunkers net over de grens.

De mannen werden op 19 oktober 2016 op heterdaad betrapt door de Duitse politie terwijl ze het vuurwerk uit een vrachtwagen laadden en opsloegen in een gehuurde opslagplaats. De 35-jarige P.P. uit Leidschendam wordt gezien als de hoofdverdachte. De twee andere verdachten zouden hem volgens de afgelegde verklaringen hebben geholpen op zijn verzoek.

De enorme hoeveelheid vuurwerk was vermoedelijk bestemd voor de Nederlandse markt om daar illegaal te worden afgezet. Of de verdachten zich voor eigen rekening met vuurwerk bezig hielden of dit voor anderen uitvoerden blijft onduidelijk. De hoofdverdachte verklaarde vandaag tegenover de rechter wel dat hij het voor een ander had gedaan maar noemde geen naam.

Het vuurwerk dat bij de verdachten in beslag is genomen is zogeheten professioneel vuurwerk. In de handen van particulieren is dit soort vuurwerk levensgevaarlijk. In het verleden hebben hiermee ernstige ongevallen plaatsgevonden.

Reden voor de officier van justitie om een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van 36 maanden voor de hoofdverdachte en 18 maanden gevangenisstraf waarvan 6 maanden voorwaardelijk met een proeftijd van 2 jaar voor de twee medeverdachten te eisen. De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Belastingdienst start aangiftecampagne

Vanaf vandaag doet Nederland aangifte inkomstenbelasting over het jaar 2018. Dit jaar hebben 8 miljoen mensen een uitnodiging ontvangen om aangifte te doen: 6,7 miljoen particulieren en 1,3 miljoen ondernemers. Aangifte doen kan ook dit jaar weer tot 1 mei. Mensen die voor 1 april aangifte doen horen vóór 1 juli of zij geld terugkrijgen of moeten betalen.

'Om het voor iedereen makkelijk te maken, hebben we ook dit jaar weer veel gegevens vooraf ingevuld’, vertelt Eline Spros, directeur Particulieren van de Belastingdienst. ‘Zo gaat het aangifte doen niet alleen sneller, het vermindert bovendien de kans op onbewuste fouten. We kunnen echter niet alles weten. Daarom moeten mensen de aangifte goed controleren en deze aanvullen waar het nodig is. Iedereen blijft zelf verantwoordelijk voor de aangifte die ze indienen.’

Belastingdienst start aangiftecampagne (Afbeelding: Belastingdienst)
Belastingdienst start aangiftecampagne (Afbeelding: Belastingdienst)

Rolex van 25.000 euro gestolen door slimme truc bij verkoop

Opnieuw is er een Rolex gestolen in Amsterdam. Tijdens een afspraak om het horloge te verkopen in het Hilton Hotel werd slachtoffer Justin op geraffineerde wijze opgelicht.

Dat vertelt Justin aan Hart van Nederland. Hij wilde het horloge, met een waarde van zo'n 25.000 euro, verkopen voor zijn vader. Op internet vond hij een koper waarmee hij vervolgens via Whatsapp contact had om een afspraak te maken voor een verkoop. Na het sturen van een aantal foto's van het horloge sprak Justin met de koper af in het Hilton Hotel.

Justin had daar een meeting-room geregeld zodat hij het geld kon controleren. Op dat moment lijkt het geld echt te zijn en gaat Justin akkoord met de verkoop. Vervolgens biedt de koper aan om het geld te sealen en daar denkt het slachtoffer nu dat het mis is gegaan.

Het geld is tijdens die actie waarschijnlijk verwisseld voor vals geld en dus is Justin het horloge van zijn vader en 25.000 euro kwijt. "Mijn vader vond het echt klote. Ik wilde hem helpen en nu heb ik het gevoel dat ik het verkloot heb voor hem", aldus het slachtoffer. 

Dit incident staat niet op zichzelf. De afgelopen maanden is er al meer dan 10 keer een Rolex, of ander duur horloge, gestolen in de stad. Onder andere Estelle Cruijff en de vader van Nicolette van Dam werden beroofd. 

Lees ook: Dries en Dave Roelvink dragen geen horloges meer uit angst voor overvallen

Toch laat de politie aan AT5 weten dat het niet uit gaat van één bende die verantwoordelijk is voor alle diefstallen. Met name omdat de manieren waarop de horloges buit worden gemaakt erg van elkaar verschillen. Wel waarschuwt de politie dragers van een duur horloge dat ze een potentieel doelwit zijn. 

Kingdom Hearts: The Story So Far komt eind maart

Square Enix en Disney maken vandaag bekend dat Kingdom Hearts: The Story So Far voor PlayStation 4 vanaf 29 maart 2019 verkrijgbaar is in Europa. Deze verzameling bevat negen delen van de serie.

Kingdom Hearts: The Story So Far kunnen Keyblade-dragers terugkeren naar de magische avonturen van Sora, Donald Duck, Goofy die samen proberen de Heartless-invasie te stoppen die hun universum bedreigt. De bundel biedt zowel fans als nieuwkomers de kans om het hele verhaal te beleven dat voorafging aan Kingdom Hearts III.

De collectie bevat de volgende delen:

  • Kingdom Hearts HD 1.5+2.5 ReMIX
  • Kingdom Hearts FINAL MIX
  • Kingdom Hearts Re:Chain of Memories
  • Kingdom Hearts 358/2 Days (in hd geremasterde filmpjes)
  • Kingdom Hearts II FINAL MIX
  • Kingdom Hearts Birth by Sleep Final MIX
  • Kingdom Hearts Re:coded (in hd geremasterde filmpjes)
  • Kingdom Hearts HD 2.8 FINAL CHAPTER PROLOGUE
  • Kingdom Hearts Dream Drop Distance HD
  • Kingdom Hearts 0.2 Birth by Sleep –A fragmentary passage–
  • Kingdom Hearts χ Back Cover (film)

Kingdom Hearts: The Story So Far

Fietser gaat maatje halen om wegwerkers te mishandelen

Een fietser vond het donderdagmiddag zo onverteerbaar dat hij door wegwerkzaamheden op de Blaak in Rotterdam af moest stappen, dat hij twee wegwerkers de huid vol schold. Hij kwam even later zelfs terug met een vriend, om de wegwerkers te bedreigen en te mishandelen. De politie kon de dappere helper aanhouden en hoopt met hulp van getuigen ook de fietser snel in te kunnen rekenen.

Twee mannen waren donderdagmiddag met wegwerkzaamheden bezig op de Blaak. Door de werkzaamheden waren fietsers genoodzaakt om de bus van de mannen heen te rijden en hun weg deels te vervolgens over de rijbaan. Zo ook de man die rond 16.00 uur kwam aanfietsen. Hij stopte bij de bus van de wegwerkers en zette het direct op een schelden. De mannen vroegen de fietser door te rijden. Dat deed hij uiteindelijk ook.

Een half uur later kwam hij terug, en niet alleen: hij had iemand meegenomen. De fietser sloeg een van de wegwerkers met een fietsslot in zijn gezicht. Zijn vriend bedreigde de ander met een mes. Op het moment dat de slachtoffers omstanders om hulp riepen, besloot de fietser er vandoor te gaan. Zijn maat rende hem achterna, maar een van de wegwerkers was sneller. Hij wist de man vast te houden en even later over te dragen aan de politie. Die hield de 46-jarige Rotterdammer aan.

De politie doet onderzoek naar de andere verdachte. Het gaat om een man van ongeveer 50 jaar oud met een mager postuur en ongeveer 1.80 meter lang. Hij droeg zijn zwart/grijze haar in een staartje, was donker getint en had opvallend veel putjes in zijn wangen. Hij droeg een lichtblauwe spijkerbroek en halflange oranje jas met een bedrijfsnaam erop. Ook had hij een kleine zwart met witte rugzak bij zich.

De politie vraagt getuigen zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website ingevuld worden. 

Tot 42 maanden cel in Winschoter zedenzaak

De rechtbank Noord Nederland, locatie Groningen, veroordeelt een zestal mannen wegens het plegen van ontucht met een meisje van beneden de leeftijd van 16 jaar. Aan de mannen werden gevangenisstraffen variërend van 6 maanden tot 42 maanden opgelegd.

Veelvuldig misbruik
Het slachtoffer werd vanaf haar dertiende tot en met haar vijftiende levensjaar seksueel misbruikt door haar oom Michel M. die hiervoor vorig jaar werd veroordeeld tot een gevangenisstraf van acht jaren en aan wie de TBS-maatregel werd opgelegd. Haar oom isoleerde het - reeds getraumatiseerde - slachtoffer van haar omgeving en legde zijn wil volledig aan haar op. Het slachtoffer stelde zich in opdracht van hem beschikbaar voor seks met onder anderen de zes veroordeelde mannen. De mannen werden op verschillende manieren voor een seksafspraak benaderd door het slachtoffer of door haar oom die zich online voordeed als het slachtoffer.

Ook moest het slachtoffer een vriend van haar oom en mannen in een Asielzoekerscentrum benaderen voor (gratis) seks. In alle gevallen kwam het initiatief voor de seks van de kant van de oom, niet van de nu veroordeelde mannen. Tijdens de afspraken had het slachtoffer op door haar oom voorgeschreven wijze seks met de andere mannen. Dit was (veelal) zonder condoom, ruig en enkele malen onder invloed van wiet of cocaïne. In de meeste gevallen filmde het slachtoffer de seks, zodat ze de beelden nadien kon opsturen naar haar oom.

Bijdrage aan leed slachtoffer
Het slachtoffer heeft gedurende twee jaar van haar jeugd vele malen seks moeten hebben met volwassen mannen, in een periode waarin zij het juist nodig had om een onbezorgd leven te leiden en zich kind te kunnen voelen. De rechtbank rekent het de zes veroordeelde mannen aan dat zij aan dit leed - in verschillende mate - een bijdrage hebben geleverd.

Hogere straf voor weten leeftijd slachtoffer
Ten aanzien van één van de zes mannen kon de rechtbank vaststellen dat hij vanaf enig moment heeft geweten dat hij van doen had met een (toen) veertienjarig meisje. Desondanks bleef hij met haar afspreken voor seks. Aan deze man wordt de hoogste straf opgelegd: een gevangenisstraf voor de duur van 42 maanden. De rechtbank verwijt de overige vijf mannen - die allen hebben aangegeven dat zij niet wisten dat het slachtoffer beneden de zestien jaar oud was - dat zij geen of onvoldoende onderzoek hebben gedaan naar de leeftijd van het meisje. De rechtbank acht het doen van onderzoek via sociale media daartoe ontoereikend.

Strafmotivering
Ten aanzien van de (vier) mannen die eenmaal seks hadden met het slachtoffer heeft de rechtbank als uitgangspunt voor de straf een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van zes maanden genomen. Dit uitgangspunt is lager dan dat van de officier van justitie, die uitging van tien maanden gevangenisstraf voor eenmaal seks met het slachtoffer, omdat de rechtbank meer gewicht hecht aan het feit dat de verdachten niet zelf contact hebben gelegd met het slachtoffer en dat zij dus niet bewust op zoek waren naar een meisje van beneden de 16 jaar oud.

In het geval sprake was van omstandigheden zoals het niet gebruiken van een condoom en het hebben van een trio heeft de rechtbank een maand bij het uitgangspunt van zes maanden gevangenisstraf opgeteld, hetgeen resulteert in gevangenisstraffen van zes en (driemaal) zeven maanden. Aan de man die drie keer seks met het meisje had en die haar daarbij ook aan een boom vastbond en sloeg, legt de rechtbank een onvoorwaardelijke gevangenisstraf voor de duur van 30 maanden op. De rechtbank heeft er geen meerwaarde in gezien om een deel van die 30 maanden voorwaardelijk op te leggen, zoals geëist door de officier van justitie. Alle zes de mannen moeten daarnaast schadevergoeding aan het slachtoffer betalen.

Strafproces ten aanzien van andere zaken
Ten aanzien van een zevende verdachte heeft de rechtbank de officier van justitie reeds niet-ontvankelijk in de vervolging verklaard, nu de verdachte kort na de inhoudelijke behandeling van de zaak zelfmoord pleegde door voor de trein te springen. De behandeling van de zaak van een achtste verdachte werd aangehouden. Deze zaak wordt op 23 mei behandeld.

Levenslang geëist tegen Willem Holleeder

Vandaag hebben de officieren van justitie de rechtbank gevraagd Willem Holleeder te veroordelen tot een levenslange gevangenisstraf. Volgens het OM maakt hij deel uit van een criminele organisatie en is hij schuldig aan het uitlokken van zes levensdelicten en twee pogingen. Het OM is van oordeel dat als je opdracht geeft voor zoveel moorden een tijdelijke straf van 30 jaar niet op zijn plaats is. Dan past alleen een levenslange gevangenisstraf.

De strafzaak tegen Holleeder laat zien dat politie en OM over een lange adem moeten beschikken om zaken van een dergelijke omvang voor de rechter te kunnen brengen. Het gaat om recht te doen. Om de nabestaanden een stem te geven en te komen tot herstel van hun vertrouwen in de rechtsstaat.

De straf moet volgens het OM duidelijk maken dat de maatschappij geen genoegen neemt met mensen als verdachte, die menen te kunnen beslissen over andermans leven, geld en goederen. Verder moet de straf voorkomen dat verdachte ooit nog in de gelegenheid zal zijn om zijn praktijken voort te zetten.

Volgens het OM leek Holleeder de dood als bagage met zich mee te dragen. Zijn motieven zijn uiteindelijk altijd terug te voeren naar geld en macht, het verwerven of behouden van zijn positie in het criminele milieu.

De volgende feiten kunnen naar oordeel van het OM wettig en overtuigend bewezen worden verklaard:

  • Het medeplegen van de uitlokking van de poging tot moord op Mieremet;
  • Het medeplegen van de uitlokking van de moord op Van Hout;
  • Het medeplegen van de uitlokking van de doodslag op Ter Haak;
  • Het medeplegen van de uitlokking van de moord op Endstra;
  • Het medeplegen van de uitlokking van de zware mishandeling van Denneboom;
  • Het medeplegen van de uitlokking van de moord op Mieremet;
  • Het medeplegen van de uitlokking van de moord op Houtman;
  • Het medeplegen van de uitlokking van de moord op Van der Bijl;
  • Deelname aan een criminele organisatie die tot oogmerk had het plegen van moorden en wapenbezit.

Een levenslange gevangenisstraf is de zwaarste straf die Nederland kent. Levenslanggestraften hebben sinds 2016 een kans om zich te herstellen en mogelijk ooit weer vrij te komen. Na 25 jaar wordt beoordeeld of iemand met levenslang mag gaan werken aan een mogelijke terugkeer in de maatschappij. Belangrijke uitgangspunten daarbij zijn de mate van herstel, het risico op herhaling en de belangen van slachtoffers en nabestaanden.

Schoonspringsters Jansen en Van Duijn beginnen World Series met 5e plek

In het Japanse Sagamihara zijn de World Series in het schoonspringen begonnen. Op dag één stond onder meer het synchroonspringen vanaf de driemeterplank op het programma, met Nederlandse deelname.

Inge Jansen en Celine van Duijn begonnen niet heel goed, maar werkten zich vervolgens na vijf sprongen op naar een keurige 278,10 punten, goed voor de vijfde plek. De winst ging niet geheel verrassend naar China: Shi Tingmao en Wang Han waren een klasse apart.

Ook bij de mannen was er Chinees succes: Cao Yuan en Xie Siyi scoorden in alle zes ronden het hoogst en wonnen met aanzienlijke voorsprong.

Het Chinese feestje werd op het tienmeterplatform gecompleteerd, want ook daar gingen beide wedstrijden naar hét schoonspringland. Lu Wei en Zhang Jiaqi wonnen ruim bij de dames, voor Kim A-rim en Kim Mi-rae uit Noord-Korea. Cao Yuan en Chen Aisen waren bij de heren veruit de besten.

Foutje PvdD: Friesland mag nog tot 2023 ganzen afschieten

Afgelopen woensdag werd er in de provincie Friesland gestemd over de aanpak van ganzen. Het plan van gedeputeerde Johannes Kramer was om de huidge aanpak tot 2023 te verlengen. Dat houdt in dat er per jaar 200.000 ganzen afgeschoten mogen worden. Dieptriest volgens PvdD'er Rinie van der Zanden die vindt dat het povinciebestuur extreem over het graf heen regeert op deze manier. 

De PvdA, SP en zelfstandig statenlid Sietze Schukking hadden echter een alternatief: niet tot 2023 doorgaan maar slechts tot 2021. Na 13 uur vergaderen mocht er gestemd worden. Er waren 41 politici aanwezig, en omdat Van der Zanden een kapitale blunder beging, ze stemde per ongeluk tegen in plaats van voor, werd het alternatieve plan met 21 tegen 20 verworpen, wat zoveel inhoudt dat het originele plan is aangenomen. 

Van der Zanden: "Ik had het direct door, maar wist niet dat ik het alleen nog kon herstellen voordat het finale besluit zou vallen." Een politicus kan een uitglijder nog herstellen zolang het agendapunt nog niet is afgehamerd. Hoewel ze wel bij de microfoon was gaan staan, kreeg ze het woord pas toen de stemming over het plan al voorbij was. 

Volgens Kramer is het overigens niet de bedoeling om zoveel mogelijk ganzen af te schieten, maar om vraatschade voor boeren te beperken. Van der Zanden wil zo snel mogelijk na de Provinciale Staten verkiezingen op 20 maart een nieuwe stemming afdwingen. 

Foutje PvdD: Friesland mag nog tot 2023 ganzen afschieten (Foto ter illustratie: Pixabay)
Foutje PvdD: Friesland mag nog tot 2023 ganzen afschieten (Foto ter illustratie: Pixabay)

18-jarige om het leven gekomen bij verkeersongeval

Bij een verkeersongeval aan de Eindhovenseweg-Zuid in Best is donderdagavond even na 23.00 uur een man van 18 jaar uit Eindhoven om het leven gekomen. Hij zat als bijrijder in een Peugeot die werd bestuurd door een vriend van 18 uit Eindhoven. Een vriend van 19 jaar uit Eindhoven reed achter de twee aan in een Renault. Ze reden vanuit Best richting Eindhoven toen het op de Eindhovenseweg-Zuid helemaal fout ging.

Bij een inhaalactie raakte de bestuurder van de Peugeot de macht over het stuur kwijt. De auto reed over de middenberm, raakte een paal en kwam uiteindelijk op het fietspad aan de andere kant van de weg tot stilstand. De bijrijder overleefde de klap niet. De bestuurder raakte gewond aan zijn schouder en werd naar het ziekenhuis gebracht. De achterste auto reed van schrik tegen een boom op de middenberm. Ook deze bestuurder is naar het ziekenhuis gebracht. Zijn verwondingen lijken mee te vallen.

Dead or Alive 6 is er klaar voor

Koei Tecmo heeft de releasetrailer van Dead or Alive 6 met de wereld gedeeld. De fighter is vandaag uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Dead or Alive 6 bevat 24 speelbare vechtersbazen en -bazinnen. Natuurlijk zijn er weer stage hazards in de arena's zoals een een gigantische kraken die met zijn tentakels van alles doet. Er is een storymodus die het verhaal vanuit verschillende personages laat zien door middel van een tijdlijn. Spelers kunnen hun vaardigheden verbeteren door middel van de nieuw ontworpen Quest-modus, gebouwd om vechters uit te dagen, om daarna nog meer te leren in de uitgebreide trainingsmodus. Dat allemaal om natuurlijk uiteindelijk je mannetje, of vrouwtje, te staan in online potjes.

Bovendien heeft Team Ninja nog meer details onthuld over Dead or Alive 6's seizoenspas 1. De DLC kan vanaf vandaag worden gekocht en bevat twee nieuwe vechters van The King of Fighters XIV. Een ervan is al bekend: Mai Shiranui. Zoals gebruikelijk zijn er meteen een kledingkast vol kostuums. Welgeteld 62 waaronder: DOA6 Happy Wedding Costumes Vol. 1 en 2, DOA6 New Costumes set Vol. 1 en 2, extra personage-kostuums voor de twee SNK-personages en bonuskostuums voor NiCO en Nyotengu. De inhoud van Season Pass 1 wordt beschikbaar tussen maart en juni 2019.

Dark Souls Trilogy is uitgebracht

Vandaag is Dark Souls Trilogy Standard Edition voor PlayStation 4 en Xbox One verschenen, met alle drie veelgeprezen Dark Souls games en alle bijbehorende DLC content in een 3-disc verzameling.

De tot 2.000 exemplaren oplage beperkte Collector's Edition is exclusief te pre-orderen via de Bandai Namco Entertainment Europe store, en bevat het volgende:

  • De Dark Souls Trilogy, met Dark Souls Remastered, Dark Souls II: Scholar of The First Sin, Dark Souls III: The Fire Fades, en alle DLC content van de drie games
  • Een genummerde, hoogwaardige 34cm hoge, handgeschilderde Elite Knight at the Bonfire beeld
  • De Dark Souls Trilogy soundtrack – met 6 soundtrack CD’s met muziek van de drie games
  • En een 460-pagina tellende Dark Souls Trilogy Engelstalige compendium – met geïllustreerd kaarten met boss en NPC locaties, item-encyclopedie, bestiarium van vijanden en bosses, en een manuscript van alle dialogen van elk spel

Door de tijd die nodig is om ieder stuk handmatig te schilderen en om de kwaliteit te kunnen garanderen, start de levering op 31 mei 2019 en wordt het verder opgevolgd in juni.

Dark Souls Trilogy Collector's Edition (Foto: Bandai Namco)

Rotterdam wil afval in tien jaar tijd halveren

De hoeveelheid restafval in Rotterdam moet in tien jaar tijd gehalveerd zijn. Dat is de ambitie van het programma ‘Van Zooi naar Mooi’, dat wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid) vandaag naar de gemeenteraad heeft gestuurd. In 2030 is in Rotterdam circulair de maatstaf en is het primaire grondstoffengebruik met 50% verminderd ten opzichte van nu. Met het stimuleren van de circulaire economie verwacht Rotterdam bovendien 3.500 tot 7.000 nieuwe banen te creëren.

Wethouder Arno Bonte (Duurzaamheid): "Over tien jaar gebuikt Rotterdam de helft minder grondstoffen. Mijn ambitie is om Rotterdam zo snel mogelijk afvalvrij te maken. Daarmee dragen we bij aan een schone planeet en een toekomstgerichte economie."

Grondstoffenonderzoek
Aan de basis van het programma Van Zooi naar Mooi ligt het grondstoffenonderzoek van onderzoeksbureau Metabolic. Dit bureau heeft in opdracht van Rotterdam de verschillende grondstofstromen in beeld gebracht en de impact daarvan op de economie. Ook heeft Metabolic een analyse gemaakt binnen welke sectoren maatregelen van de gemeente het meeste effect hebben op het stimuleren van de circulaire economie.

Concrete acties langs vier sleutelsectoren
De vier sleutelsectoren waar het circulaire programma zich de komende jaren op richt zijn de bouw, groene stromen, consumptiegoederen en zorg. Meer dan 60% van het Rotterdamse afval komt uit de bouwsector. Daarom gaat de gemeente samen met bouwbedrijven het gebruik van circulair beton stimuleren. Daarnaast komen er materialenhubs aan de rand van de stad, waarvandaan ongebruikte en gebruikte bouwmaterialen een nieuw leven kunnen krijgen. In Rotterdam wordt momenteel 14% van het afval weggegooid. Het meeste hiervan belandt in de verbrandingsoven. Dat is zonde. Daarom gaat Rotterdam de inzameling van huiselijk gft-afval uitbreiden, onder andere in hoogbouw, en komt er een ‘upcycle mall’, waar van oude producten weer bruikbare nieuwe worden gemaakt. In de Rotterdamse ziekenhuizen komen er medicijnfilters waarmee voorkomen wordt dat medicijnresten in het oppervlaktewater belanden.

Samenwerking
Het circulaire programma staat niet op zichzelf maar vergt van iedereen een andere manier van kijken naar de wereld. Bij de uitwerking van het programma ligt daarom de nadruk op de verbinding met inwoners en ondernemers. Rotterdam wil circulaire initiatieven stimuleren en het investeringsklimaat verbeteren voor groene ondernemers en innovatieve start-ups.

Rotterdam wil afval in 10 jaar tijd halveren (Stockfoto: Piaxabay)
Rotterdam wil afval in 10 jaar tijd halveren (Stockfoto: Piaxabay)

Eerste nederlaag Van Gerwen in Premier League, Smith klopt Van Barneveld

Darter Michael van Gerwen heeft zijn eerste nederlaag in de Premier League dit jaar te pakken. De Nederlander werd in de Westpoint Arena in Exeter na drie zeges geklopt door James Wade: 7-3. Met een 124-finish kwam Van Gerwen nog op 3-2, maar vervolgens pakte Wade met onder meer een 121-finish vijf legs op rij, waarmee hij de zege pakte.

Raymond van Barneveld staat na vier wedstrijden nog altijd zonder overwinning. Tegen WK-finalist Michael Smith kwam Barney op een 3-1 voorsprong, maar vervolgens zakte zijn spel in, terwijl Bully Boy op gang kwam en zijn kansen pakte. Op 6-4 slaagde Van Barneveld er niet in om op een goede finish te komen en dus kon Smith het via dubbel 20 beslissen: 7-4.

Mensur Suljovic speelde zich via opeenvolgende finishes van 81 en 121 naar een 6-1 voorsprong tegen Peter Wright, die met onder meer een elfdarter terug wist te komen tot 6-4. Daar bleef het voor de Schot echter bij en Suljovic kon het via dubbel 8 afmaken: 7-4.

Michael van Gerwen - James Wade (Bron: PDC)
Michael van Gerwen - James Wade (Bron: PDC)

Luke Humphries en Gerwyn Price stonden een stevige pot te finishen. Zo gooide Price 147 uit, waarna Humphries antwoordde met 161. Een tiendarter bracht Price op voorsprong, maar de jonge Engelsman bleef knokken en wist er een prima gelijkspel uit te slepen: 6-6.

Daryl Gurney werd tot slot murw gebeukt door oud-wereldkampioen Rob Cross, die via onder meer een 153-finish op 6-0 kwam. Gurney wist wel een honderd procent score op de dubbels neer te zetten: op 6-0 gooide hij zijn enige dart op een dubbel er gelijk in, waarna Cross het met 7-1 alsnog afmaakte.

Michael Smith - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)
Michael Smith - Raymond van Barneveld (Bron: PDC)

Voorbijganger vindt 50 jerrycans drugsafval

Donderdagavond werden aan de Boutweg in Oudenbosch tientallen jerrycans met daarin vermoedelijk afval van synthetische drugs gevonden. Een bergingsbedrijf heeft de afvaldumping opgeruimd. 

Een voorbijganger meldde rond 22.30 uur aan de politiemeldkamer de afvaldumping. Op een oprit werden zo'n 50 jerrycans van ongeveer 10 a 15 liter aangetroffen. De omgeving werd door de politie afgezet, waarna even later door de brandweer werd geconstateerd dat sprake was van een veilige situatie.

De politie stelde een onderzoek in naar de herkomst van de vaten. Ook werden getuigen verhoord. De gemeente Halderberge werd geïnformeerd en door een ruimingsbedrijf werden de jerrycans vervolgens 's nachts nog opgeruimd. 

Voorbijganger vindt 50 jerrycans drugsafval (Foto: Politie)
Voorbijganger vindt 50 jerrycans drugsafval (Foto: Politie)

Triskelion gaat dierproefvrij verder dankzij TIM

Het commerciële onderzoekscentrum Triskelion, onderdeel van TNO, stopt met dierproeven. Na jarenlang proefdierengebruik richt Triskelion de pijlen nu op een zelf ontwikkeld alternatief, genaamd TIM. Toxicoloog en Animal Rights campagnecoordinator Jen Hochmuth is enthousiast: “TIM simuleert het verteringsstelsel van een mens. Hiermee kunnen medicijnen geheel veilig en zonder proefdieren getest worden.”

Op 16 januari 2019 publiceerde de Staatscourant dat de vergunning om proefdieren te fokken en te gebruiken werd ingetrokken. Robert Molenaar van Animal Rights nam contact op met Triskelion voor meer uitleg. Molenaar: “Een belangrijke motivatie voor Triskelion om geheel dierproefvrij te gaan is dat de betrouwbaarheid van dierproeven te wensen overlaat. Dieren reageren anders op stoffen dan mensen waardoor je amper een vertaalslag kan maken.”

In het gesprek kwam naar voren dat het innovatieve bedrijf verder kijkt dan het hier en nu. De Nederlandse overheid heeft de ambitie uitgesproken om voorloper te worden in dierproefvrij onderzoek en Triskelion sluit zich aan bij deze doelstelling. De stip op de horizon, van een dierproefvrije wereld, een belangrijke reden was om niet te investeren in verdere dierproeven. Hochmuth: “Een logische redenering. Waarom zou je als bedrijf in dierproeven blijven investeren terwijl de toekomst in moderne dierproefvrije technieken ligt?”

Uit de laatste beschikbare cijfers blijkt dat Triskelion in 2014 nog meer dan 8.000 dierproeven heeft uitgevoerd op muizen, ratten, konijnen, geiten, kippen en zebravissen. Maar liefst 18.5% van deze experimenten zorgde voor ernstig leed bij de proefdieren. Molenaar: “We betreuren het dierenleed maar we zijn blij met de stappen die nu gemaakt zijn. We zijn uitgenodigd om een kijkje te nemen in de keuken van Triskelion in Zeist. Dat doen we graag!”


NVWA neemt koeien en paarden in beslag

Een veehouder in de gemeente Leeuwarden heeft onder toezicht van inspecteurs van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) 59 van de 99 runderen van het bedrijf met spoed laten afvoeren door een veehandelaar. De dieren moesten worden afgevoerd omdat er ernstige tekortkomingen waren bij de huisvesting van de dieren. De dieren hadden geen droge en schone ligplaats en waren ernstig vervuild.

De NVWA heeft al eerder bestuursrechtelijk en strafrechtelijk opgetreden tegen deze veehouder omdat de 65-jarige vrouw er niet in slaagde haar dieren op een goede manier te huisvesten en te verzorgen. In januari 2019 heeft de NVWA op kosten van het bedrijf de agrarische bedrijfsverzorging ingeschakeld. Omdat bij een inspectie op 28 februari 2019 opnieuw bleek dat de huisvesting van de dieren niet in orde was zijn de 59 dieren onder toezicht van de NVWA afgevoerd.

De economische politierechter heeft in december 2018 bepaald dat de veehouder nog maximaal 40 stuks vleesvee mag houden. Omdat bij de inspectie op 28 februari 2019 bleek dat de dieren op het bedrijf nog steeds niet goed gehuisvest worden heeft de Officier van Justitie van het Functioneel Parket van het Openbaar Ministerie nog een extra strafrechtelijke maatregel opgelegd. Dit betekent dat de veehouder gedurende 6 maanden geen dieren meer mag aanvoeren op het bedrijf.

Pony’s en ezels
Bij een andere inspectie bij een veehouder in Drenthe hebben inspecteurs van de NVWA 10 pony's en 2 ezels weggehaald omdat deze dieren niet goed werden verzorgd. De dieren waren ernstig vermagerd en veel dieren hadden lange tot zeer lange hoeven. Ook de huisvesting van de dieren was niet in orde omdat de dieren geen schone en droge ligplaatsen hadden. De NVWA heeft proces-verbaal opgemaakt tegen de veehouder. De 10 pony's en 2 ezels zijn overgebracht naar een opslaghouder waar de dieren op kosten van de veehouder worden gehuisvest en verzorgd.

Politie houdt alle scenario's open rond dode Ossenaar

In het onderzoek naar de dood van een 63-jarige bewoner van een flatwoning aan de Lisztgaarde in Oss, werd donderdagmiddag het forensisch onderzoek in de woning afgesloten. Eerder deze week werd sectie op het lichaam verricht.

Door de complexheid van de in de woning aangetroffen situatie, nam het sporenonderzoek meerdere dagen in beslag. Ondanks dat het onderzoek daar voor nu klaar is, blijft de woning voorlopig ter beschikking van het onderzoeksteam. Mocht daar in de toekomst aanleiding voor zijn, kan er altijd nog op de onverstoorde plaats delict nader onderzoek worden gedaan.

Lees ook: Ossenaar (63) om het leven gekomen door misdrijf

Dinsdag werd bij het NFI sectie op het lichaam verricht. De uitkomsten daarvan worden nu in het onderzoek naar de exacte toedracht meegenomen. Vooralsnog houdt de politie nog steeds rekening met meerdere mogelijke scenario’s, maar duidelijk is dat de man door geweld om het leven kwam.

Een woordvoerder van de politie: "Het onderzoek is dus nog in volle gang. Behalve het forensisch onderzoek, is er een uitgebreid onderzoek in de buurt geweest, we hoorden inmiddels diverse getuigen en we hebben bewakingsbeelden veiliggesteld die worden geanalyseerd. Inhoudelijk gaan we op dit moment niet op de stand van het onderzoek in. Het delen van te veel informatie kan ons rechercheonderzoek frustreren."

Zaterdagavond 23 februari tegen acht uur troffen agenten op aanwijzing van familie een dode man aan in een flatwoning aan de Lisztgaarde. Het ging om de bewoner, die daar alleen woonachtig was. De man werd het slachtoffer van een misdrijf en kwam door geweld om het leven. Sinds die zaterdagavond is een Team Grootschalige Opsporing (TGO) bijeen dat onderzoekt wat er in de woning gebeurd is.

Halsema waarschuwt Amsterdamse brandweer

Burgemeester Femke Halsema heeft gisteravond een oproep gedaan aan de Amsterdamse brandweercommandant Leen Schaap om snel vorderingen te maken met de veranderingen bij de brandweer. Als dit niet snel lukt, wil zij nagaan of er nieuwe stappen gezet moeten worden.

Dit zei Halsema in een debat in de commissie Algemene Zaken. Daar werd gesproken over de uitspraken van Schaap in De Telegraaf eerder deze week en over het onderzoeksrapport van Peter van Uhm. Hij bracht afgelopen najaar rapport uit met een aantal adviezen over hoe de verandering van de brandweer vorm kan worden gegeven.

Volgens onder andere Forum voor Democratie lijsttrekker Annabel Nanninga is er nog te weinig gebeurd met de adviezen uit het rapport. Dat erkende de burgemeester: "Voorop staat dat er uitvoering moet worden gegeven aan de bevindingen van Van Uhm. Wij zijn als regiobestuur ongeduldig en verwachten dat de veranderingen komend half jaar worden uitgevoerd. Als er voor de zomer niet genoeg is gedaan, gaan we na of er nieuwe stappen gezet moeten worden."

Ook was er vanuit de commissie veel kritiek op Schaap omdat hij te veel zou communiceren via de media. Eerder deze week zou hij tegenover De Telegraaf hebben gezegd dat 'brandweermannen 95 procent van de tijd zitten te wachten op brand' en dat het 'onder burgemeester Halsema vooral praten is.' Schaap gaf later aan zich niet te herkennen in die uitspraken.

Halsema wilde gisteren niet op deze uitspraken reageren omdat Schaap er afstand van heeft gedaan. Wel herkende zij zich in de kritiek dat Schaap veel in de media te vinden is. "Er moet meer gepraat worden bij de brandweer en niet via de media. Want daar begin ik ook wel een beetje mijn bekomst van te krijgen. Dat er politiek wordt bedreven, van alle zijden van de brandweer, via de media."

Van Boemeldam tot Waaienburg

Wie met de trein naar carnaval gaat en vooraf de reisplanner op de app raadpleegt, komt direct in de carnavalsstemming. Als je vandaag naar de “Drei uurkes Vurraf” gaat en je komt uit Muggenburg, dan reis je via Leemput, Oeteldonk naar Lampegat ! 101 steden zijn onder hun carnavalsnaam te vinden. En let op, deze steden liggen lang niet alleen beneden de rivieren. want zo kun je ook van Boemeldam (Purmerend) naar Waaienburg (Den Helder).

Woordvoerder Monique van Hezewijk: "Vorig jaar was het een spontane actie van een collega die voor het eerst carnaval ging vieren. Gezien de enthousiaste reacties van reizigers toen wordt de actie dit jaar herhaald. Woensdag 6 maart, als de feestvierders hun askruisje hebben gehaald, dan wordt alles weer teruggezet."

Ze vervolgt: "Maar de NS gaat deze dagen verder. Er rijden extra lange treinen en meer treinen in de avonduren om reizigers op hun feestplek van bestemming te brengen. Diverse stations zijn rijkelijk versierd in de lokale carnavalssferen zodat je als reiziger direct in de stemming komt. En op verschillende plaatsen wordt de prins weer feestelijk met een speciale trein ingehaald op het station, voordat de optocht verder de stad in gaat. We wensen al onze reizigers een fijne carnaval."

Van Boemeldam tot Waaienburg (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)
Van Boemeldam tot Waaienburg (Afbeelding: Nederlandse Spoorwegen)

Onderzoeken in The Sinking City

Bigben en Frogwares presenteren een nieuwe video die het onderzoekssysteem onthult van The Sinking City. De video werpt de speler direct in het mysterieuze universum van de game: detective Charles Reed gaat in de straten van Oakmont op zoek naar de oorzaak van de bovennatuurlijke elementen en waanzin die de stad verwoesten.

Als Charles staat de speler er volkomen alleen voor. Gewapend met slechts hun observatievaardigheden en trouwe notitieboekje, moeten spelers misdaadscènes onderzoeken, informatie verzamelen en bewoners ondervragen, zonder hints of hulp. Hoewel sommige kwesties makkelijk zijn op te lossen, vereisen andere de unieke vaardigheden van Reed, zoals Retrocognition, waarmee hij eerdere scènes opnieuw kan afspelen.

Om in hun onderzoek te slagen, moeten spelers aanwijzingen verzamelen, uitvogelen wat ze gemeen hebben en hun theorieën onderbouwen met behulp van het Mind Palace, een van de essentiële tools in de game. Hoewel spelers hier hun hypotheses over mogelijk schuldige partijen kunnen indienen, zal het Mind Palace hen nooit vertellen of ze op de goede weg zijn. De speler zal de consequenties van zijn keuzes moeten accepteren.

The Sinking City speelt zich af in de jaren 20 en is een actie- en onderzoeksgame, geïnspireerd door de boeken van horrormeester H.P. Lovecraft. Als Charles, een privédetective, die naar Oakmont, Massachusetts gaat moeten spelers de oorzaak achterhalen van een rampzalige, bovennatuurlijke overstroming. Binnen deze beklemmende, duistere sfeer moet de speler de oorsprong ontdekken van wat het ook is dat de stad en de geesten van haar inwoners in zijn greep houdt.

The Sinking City zou 21 maart uit moeten komen op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Tenminste, dat was de laatste datum die we officieel hoorde.

Treinenfappers op FOK! doen weer hun nieuwjaarsronde!

Net zoals in 2016, 2017 en 2018 doen ook dit jaar de vaste posters van de langlopende en zeer populaire treinenreeks uit het forum PTA een nieuwjaarsrondje. Geheel in PTA-stijl (Planes, Trains & Automobiles) gaan ze eerst per vliegtuig naar Edinburgh om vervolgens per trein de rest van Schotland en Engeland te verkennen.

Treinstation Edinburgh(Foto: Pixabay)

Traditiegetrouw hoort daar uiteraard ook weer een bijpassend boekje bij. Het boekje, wederom gemaakt door opper-trein-fapper Dr_Flash bestaat dit jaar uit 38 pagina's, met daarin de planning maar het staat ook vol met feitjes, weetjes, grapjes, het weer, puzzels en een heus Stationsnamenlepelspel.

Nieuwsgierig geworden? Bekijk het boekje hier.

Dan rest ons niets anders, dan ze ontzettend veel (reis en trein) plezier te wensen. Dus laat gerust even een groet achter hieronder in de reacties!
We wachten de foto's en de bijbehorende verslagen weer met spanning af. 

Met The Division 2 de Dark Zone in

Ontdek meer over de Dark Zones in de Tom Clancy’s The Division 2 Enter the Dark Zone trailer. De open beta van Tom Clancy’s The Division 2 is vanaf morgen tot en met 4 maart speelbaar op PlayStation 4, Xbox One en pc.

Spelers kunnen de Open Beta nu alvast pre-loaden op al deze platformen via de deze links: PlayStation 4, Xbox One en pc

Tom Clancy’s The Division 2 is vanaf 15 maart verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Marechaussees lopen geld bijeen voor PTSS-collega's

De marechaussees Rick Bouhuys en Anthony de Wijs zijn van plan met volle militaire bepakking van Den Helder naar Scheveningen te lopen. 27 februari zijn ze begonnen aan hun 103 kilometer tellende tocht over het strand. Vandaag hopen ze bij de Pier te zijn. Beide militairen willen zo geld inzamelen voor het Veteranen-PTSS-Werkhonden-Research (V-PWR) project.

V-PWR is een onderzoek van de faculteit Diergeneeskunde Universiteit Utrecht. Daar wordt bestudeerd hoe de inzet van hulphonden bij veteranen met een Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) werkt én is te verbeteren. Het onderzoek richt zich op de interactie tussen mens en dier.

De marechaussees hebben collega’s met PTSS. In het V-PWR-project komt hun liefde voor dieren samen met de mogelijkheid iets voor hun maten met PTSS te doen.

Laatste stukje meelopen
De mannen hopen dat zoveel mogelijk mensen, liefst met hond, het laatste stukje meelopen. Liefhebbers daarvoor dienen zich om 11.00 uur te verzamelen bij de Kust Zeilvereniging Scheveningen, aan het einde van het Zwarte Pad in Scheveningen. Doneren kan ook, via deze link.

Marechaussees lopen geld bijeen voor PTSS-collega’s
Marechaussees lopen geld bijeen voor PTSS-collega’s

OM komt met strafeis tegen Holleeder: 'Hij heeft alle schijn tegen'

Vandaag, op dag 54 van de inhoudelijke behandeling van het proces tegen Willem Holleeder, komt het OM met haar strafeis tegen 'de Neus'. Kenners verwachten een levenslange eis. "Ik denk dat hij de bui wel ziet hangen", zegt misdaadverslaggever Marian Husken.

De zaak tegen Holleeder begon in februari vorig jaar. De geboren Jordanees staat terecht voor de dood van zes mannen: Cor van Hout (2003), Robert ter Haak (2003), Willem Endstra (2004), Kees Houtman (2005), John Mieremet (2005) en Thomas van der Bijl (2006). Hij zou die mannen niet zelf gedood hebben, maar wel de opdrachtgever geweest zijn. Daarnaast zou hij betrokken zijn bij de poging tot moord of doodslag op Mieremet in 2002 en David Denneboom in 2004.

Lees ook: Morgen hoort Holleeder de strafeis

Patroon
"Holleeder heeft alle schijn tegen", zegt Marian Husken, die samen met Harry Lensink de zaak op de voet heeft gevolgd voor De Willem Podcast. "De kroongetuigen in de zaak, Peter la Serpe en Fred Ros zijn in eerdere zaken al betrouwbaar geacht en wijzen in twee moorden naar Holleeder. Maar we hebben het vaker meegemaakt in de geschiedenis dat iemand vrijgesproken wordt terwijl er veel bewijs leek te zijn. Al verwacht ik het in deze zaak echt niet. Veel beschuldigingen aan het adres van Holleeder zijn via via. Maar wat opvalt, is dat veel mensen die uiteindelijk vermoord zijn tegen de politie hebben gezegd: "Als ik vermoord word, zit Holleeder erachter". Dat is misschien geen direct bewijs, maar als dat meerdere keren voorkomt, kun je toch wel spreken van een patroon." De verklaringen van de zussen van Holleeder, Astrid en Sonja, en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog spelen ook een belangrijke rol in het proces. "Zij wijzen rechtstreeks naar Willem in de moord op Cor van Hout", zegt Husken.

Ontkenning
"Holleeder heeft altijd veel gezag gehad voor de rechtbank en het hele proces lang goed meegewerkt. Hij geeft overal antwoord op en ook al gaat het vaak om zeer ernstige zaken, er is soms ook nog wel ruimte voor een grap", zegt Husken. "Maar hij ontkent alle aantijgingen. Ook heeft hij het gevoel dat het OM hem geen eerlijk proces heeft gegeven. Hij denkt dat de officieren hem bij voorbaat al schuldig vonden."

Penoze
Volgens Husken komt er met het einde van dit proces ook een einde aan het tijdperk voor de oude penoze. Al kunnen alle procespartijen nog in hoger beroep na de zitting. "Het laatste woord in de Holleeder-zaak is zeker nog niet gezegd. Als je telkens roept dat je onschuldig bent, en je wordt tóch veroordeeld, ga je zeker in beroep", verwacht ze.

1000 ordners
Met de strafeis van vanmiddag komt er dus een einde aan de behandeling van de zaak, waar in de afgelopen jaren door zo'n veertig rechercheurs aan is gewerkt. Het dossier bestaat uit zo'n 1000 ordners en de politie heeft ruim 230 getuigen gehoord. Daarnaast zijn er nog eens 56 getuigenverhoren geweest bij de rechter-commissaris. Omdat het zo'n grote zaak betreft, heeft de rechtbank langer dan de gebruikelijke twee weken nodig om tot een uitspraak te komen. De uitspraak wordt in de eerste week van juli verwacht.

Zr. Ms. Karel Doorman in Amsterdam voor onderhoud

Het grootste marineschip van Nederland ligt op dit moment op een scheepswerf in Amsterdam Noord voor onderhoud. De Karel Doorman blijft daar zeventien weken.

Het schip is sinds 2015 in gebruik en werd bij West-Afrika en Sint Maarten ingezet. Aan boord is onder meer plek voor groot militair materieel en op het achterdek kunnen twee helikopters landen. Op dit moment werken er echter dagelijks ongeveer 300 mensen aan het onderhoud van het schip.

'Het is eigenlijk vergelijkbaar met onderhoud aan uw auto', zegt Carolien Verberne van de Koninklijke Marine, die voor het schip verantwoordelijk is. 'Dan weet u ook dat u om de zoveel tijd uw grote beurt moet gaan laten verrichten. En dat geldt voor dit schip ook.'

Het schip ligt meestal in Den Helder. Nadat alle wapensystemen en communicatieapparatuur eraf waren gehaald, is het via IJmuiden naar een scheepswerf aan de Tt. Vasumweg gesleept. 'De Koninklijke Marine onderhoudt zelf haar oorlogsschepen', zegt René Huiberts van de Directie Materiële Instandhouding (DMI) van Defensie. 'Maar de grote schepen kunnen we niet dokken in Den Helder. Vandaar dat het naar een particuliere werf gaat.'

Droog
Het schip ligt nu nog in het water, maar vanaf komende week zal het droog worden gelegd voor onderhoud aan het onderste deel. Verder worden er al voorbereidingen getroffen voor het schilderwerk.

'We gaan het van roest ontdoen en we gaan ook schilderen', zegt René Huiberts van de DMI. 'Dus daar worden nu steigers voor geplaatst. Zodat we goed en veilig ons werk kunnen doen.' In de zomervakantie zal het schip weer richting Den Helder gaan. Het onderhoud duurt daarna nog een halfjaar.

FOK! Wat een weer: bewolkt

Het is op de meeste plaatsen nevelig of mistig met laaghangende bewolking. Verder valt er vanmorgen met name in het midden, zuiden en oosten nog af en toe regen of motregen. In de loop van de ochtend verdwijnen nevel en mist van het noordwesten uit, maar blijft het wel tamelijk bewolkt. Mogelijk klaart het in de kustgebieden hier en daar even op. De middagtemperatuur bedraagt circa 8°C. De wind komt uit noord tot noordwest en is meest matig, aan zee lokaal vrij krachtig. In de zuidelijke helft is de wind aanvankelijk westelijk. In de avond neemt de wind af naar zwak en draait naar west tot zuidwest.

Komende nacht is het overwegend bewolkt en blijft het op de meeste plaatsen droog. De minima komen uit rond 4°C, maar in een opklaring kan het kwik dalen naar 1°C. Er staat een zwakke, aan zee en op het IJsselmeer matige zuidwestenwind.

Zaterdag overdag blijft het zwaar bewolkt en mogelijk valt er hier en daar lichte regen of motregen. Aan het einde van de avond gaat het in het noordwesten harder regenen. De maximumtemperaturen liggen tussen 8°C op de Wadden en lokaal 12°C in het zuiden. De zuidwestenwind neemt toe naar matig, in de avond aan zee en op het IJsselmeer naar krachtig. (Bron: KNMI)

Paar dagen geleden was DJMO in Scheveningen. Mooi weer toen nog
Paar dagen geleden was DJMO in Scheveningen. Mooi weer toen nog

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Duitse illusionist veroordeeld tot 20 jaar om kinderporno

De Duitse illusionist Jan Rouven is in Las Vegas veroordeeld tot 20 jaar cel wegens kinderporno. Daarnaast heeft de rechter de 41-jarige Duitser een geldboete van 500.000 dollar (410.000 euro) opgelegd.

Rouven viel kort flauw nadat hij het vonnis hoorde, meldde het Las Vegas Review Journal.

Leclerc snelste op voorlaatste testdag

Charles Leclerc heeft eindelijk iets van de potentie van de nieuwe Formule 1-bolide van Ferrari laten zien. De Monegask was op de voorlaatste testdag op het circuit van Barcelona met een tijd van 1.16,231 ruim sneller dan Alexander Albon met de Toro Rosso. Pierre Gasly crashte hard met de Red Bull.

Leclerc klokte de snelste tijd van de test vlak voor de middag en was slechts 0,058 seconde langzamer dan de poletijd van Lewis Hamilton vorig jaar tijdens het raceweekend. De Ferrari-coureur was met 140 ronden, samen met Williams-coureur George Russell de drukste van de dag, al reden de Mercedes-coureurs met 182 ronden er gezamenlijk veel meer.

Ook vandaag waren er weer enkele rode vlaggen, met de langste voor Gasly die vlak na de lunch bij het uitkomen van bocht negen hard in de bandenstapels belandde. De auto was zo zwaar beschadigd dat de monteurs veel tijd moesten spenderen om Max Verstappen morgen tijdens de laatste dag te kunnen laten rijden.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 C. Leclerc Ferrari 1:16.231 140
2 A. Albon Toro Rosso 1:16.882 118
3 L. Norris McLaren 1:17.084 84
4 P. Gasly Red Bull 1:17.091 65
5 D. Ricciardo Renault 1:17.204 65
6 N. Hulkenberg Renault 1:17.496 73
7 L. Stroll Racing Point 1:17.556 103
8 A. Giovinazzi Sauber 1:17.639 71
9 R. Grosjean Haas 1:17.854 16
10 L. Hamilton Mercedes 1:18.097 85
11 G. Russell Williams 1:18.130 140
12 K. Magnussen Haas 1:18.199 53
13 V. Bottas Mercedes 1:18.862 97

Steeds meer zonnepanelen in Nederland

In 2018 is in Nederland 8 procent meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen opgewekt dan een jaar eerder. Vooral de productie uit zon nam toe. Dit blijkt uit nieuwe, voorlopige cijfers van het CBS over hernieuwbare elektriciteit.

De elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen in 2018 was 18,0 miljard kilowattuur (kWh), in 2017 was dit nog 16,7 miljard kWh. Windmolens hadden hierin met 55 procent het grootste aandeel, gevolgd door biomassa met 27 procent. Met zonnepanelen werd bijna 18 procent elektriciteit opgewekt. In 2017 was dit nog 13 procent. Het aandeel van waterkracht bij de productie van elektriciteit bleef beperkt tot 0,5 procent. Het aandeel hernieuwbare stroom in het totale elektriciteitsverbruik nam toe van 14 procent in 2017 naar 15 procent in 2018.

Beperkte groei windenergie
De productie van elektriciteit uit windenergie steeg in 2018 met 3 procent, van 9,6 miljard kWh naar 9,9 miljard kWh. De stijging bleef beperkt omdat, net als in 2017, het windmolenpark in Nederland nauwelijks groeide. Per saldo nam de capaciteit van windmolens op land toe met 90 megawatt naar ruim 3.300 megawatt. Op zee kwamen er geen molens bij en bleef de capaciteit staan op bijna duizend megawatt.

Meer zonnepanelen
De productie van stroom met zonnepanelen nam toe, van 2,2 miljard kWh in 2017 naar 3,2 miljard kWh in 2018. Dat is een stijging van ruim 40 procent die direct verband houdt met de forse toename van de opgestelde capaciteit van zonnepanelen. Het totale vermogen van zonnepanelen is in 2018 met ongeveer 1.400 megawatt gegroeid en wordt geraamd op 4.300 megawatt.

Ruim de helft van deze toename, zo’n 800 megawatt, kwam voort uit het plaatsen van grotere installaties op daken van gebouwen en op zonneweiden. De capaciteit van de kleinere installaties, vaak op daken van woningen, nam toe met ongeveer 600 megawatt. De opwekking van elektriciteit uit het verbruik van biomassa is in 2018 met 2 procent gestegen naar 4,8 miljard kWh. De groei wordt getemperd door onder andere onderhoud aan enkele grote biomassa-installaties.

Steeds meer zonnepanelen in Nederland (Foto ter illustratie: Pixabay)
Steeds meer zonnepanelen in Nederland (Foto ter illustratie: Pixabay)

19.500 90-plussers in bezit van rijbewijs

Bijna 80 procent van de Nederlandse bevolking van 17 jaar of ouder heeft een autorijbewijs. Begin 2019 hadden bijna 11,2 miljoen personen een Nederlands personenautorijbewijs B. Dat is 1 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.

In alle leeftijdsgroepen is het autorijbewijsbezit hoger bij mannen dan bij vrouwen. Van de Nederlandse mannen van 17 jaar of ouder heeft 85 procent een autorijbewijs, van de vrouwen 75 procent. Bij 70-plussers is het verschil tussen mannen en vrouwen het grootst. Van de mannen van 70 jaar of ouder heeft 85 procent een autorijbewijs tegen 53 procent van de vrouwen.

Rijbewijsbezit bij ouderen toegenomen, bij jongeren niet
Begin 2019 bezaten 1,5 miljoen 70-plussers een autorijbewijs. Van de 70-plussers heeft 67 procent een rijbewijs. Vijf jaar eerder was dit 56 procent. Begin 2019 waren er 19.500 personen van 90 jaar of ouder met een autorijbewijs. De 70-plussers hebben samen 1,2 miljoen personenauto’s op hun naam staan. Het meest voorkomende automerk bij 70-plussers is Opel, gevolgd door Toyota en Renault.

Begin 2019 bezaten 977.000 jongeren tot 25 jaar een autorijbewijs. In totaal bezit 57 procent van de 17- tot 25-jarigen een rijbewijs. Dit is nauwelijks meer dan vijf jaar eerder, toen 56 procent van deze leeftijdsgroep een autorijbewijs had. Jongeren tot 25 jaar hebben 264.000 personenauto’s op naam staan. Het meest voorkomende automerk bij 25-minners is Volkswagen, gevolgd door Peugeot en Opel.

Hoogste rijbewijsbezit in Renswoude, laagste in Amsterdam
Het autorijbewijsbezit is het hoogst in de gemeente Renswoude (90,9 procent). Hoog is het rijbewijsbezit ook in de gemeenten Tubbergen (90,3 procent), Rozendaal (90,3 procent), Staphorst (90,2 procent) en Wierden (89,6 procent). In stedelijke gemeenten is het autorijbewijsbezit het laagst. In Amsterdam heeft 63,5 procent van de volwassen bevolking een rijbewijs, in Maastricht is dat 63,6 procent.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.