Chinezen aan huis gekluisterd door te lage kredietscore

In 2018 kregen 23 miljoen Chinezen min of meer een reisverbod opgelegd omdat ze een te lage sociaalkredietscore hadden. In dit kredietsysteem kan elke burger punten krijgen, of juist verliezen op basis van z'n sociale gedrag. Op basis van de score kan de overheid burgers verbieden om om vliegtickets of tickets voor een hogesnelheidslijn aan te schaffen. Het systeem werd in 2013 ingevoerd en moet volgend jaar volledig operationeel zijn. 

Zo leveren roken in de trein, je hond los laten lopen tijdens het uitlaten, drugsgebruik, door rood licht lopen of je belasting niet op tijd betalen 'strafpunten' op. Het mooie is dat dat soort overtredingen steeds vaker volautomatisch geregistreerd worden. Zo experimenteren de Chinezen al langere tijd met camera's met gezichtsherkenning bij zebrapaden. 

Volgens president Xi Jinping is het kredietsysteem bedoeld om betrouwbaar gedrag te belonen en slecht gedrag te bestraffen: "Eens onbetrouwbaar, altijd ingeperkt". Op dit moment hangen er in China zo'n 170 miljoen beveiligingscamera's, in 2020 moeten dat er drie keer zo veel zijn. Dat komt neer op bijna één camera per twee burgers. Om te zorgen dat niemand aan het systeem kan ontsnappen worden er ook steeds meer databanken en social media accounts gekoppeld.