VS: Brexit-chloorkip is lastercampagne

De Amerikaanse ambassadeur in Groot-Brittannië heeft uitgehaald naar wat hij angstverhalen en overdreven gedoe in de pers noemt over met chloor gewassen kip en met hormonen opgeblazen rundvlees. Het Verenigd Koninkrijk moet volgens hem na de Brexit respect tonen voor Amerikaanse methodes voor voedselproductie.

Ambassadeur Woody Johnson verwijst naar bezorgdheid in het Verenigd Koninkrijk dat met een handelsdeal met de VS na de Brexit de maatstaven voor voedselveiligheid zullen dalen. In zijn land mag kip bijvoorbeeld met chloor worden gewassen, maar Europese regelgeving verbiedt dit. De EU beschouwt de praktijk namelijk als sluipweg om vieze abatoirs te ontsmetten, en de levensduur van vlees oneigenlijk te verhogen door het verser te laten lijken. Dat zou juist tot meer besmettingsgevaar leiden.

"Er wordt jullie een valse keuze voorgeschoteld: hou je aan EU-standaarden of je wordt overspoeld door Amerikaans eten van inferieure kwaliteit", aldus Johnson tegen The Telegraph. "Opruiend taalgebruik zoals chloorkip en hormoonvlees wordt alleen maar ingezet om Amerikaanse boeren in een slecht daglicht te plaatsen. Laten we deze mythes eens bij hun echte naam noemen: een lastercampagne."

'Agrarisch Museum'
Amerikaanse voedselproductie is gebaseerd op wetenschap en technologie om een groeiende wereldbevolking te eten te geven, aldus de ambassadeur, die daar het "Agrarisch Museum van de EU" tegenover plaatst.

De Britse vakvereniging van boeren heeft ook vraagtekens bij Amerikaanse praktijk geplaatst, en zegt dat handelsovereenkomsen er niet toe moeten leiden dat er voedsel wordt geïmporteerd "met een lagere standaard dan die van boeren in het Verenigd Koninkrijk wordt verlangd". De praktijken zouden weliswaar veilig zijn, maar "onze consumenten stellen hoge eisen aan dierenwelzijn", aldus voorzitter Minette Batters tegen de BBC.

Milieuminister Michael Gove ontkende in 2017 dat het nastreven van handelsdeals "onze hoge dierenwelzijnsstandaard" zou "verdunnen".

Batters vindt dat de Amerikanen zich maar moeten aanpassen. "Dan hebben we een handelsovereenkomst."