FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 3 maart 2019

Sablikova bekroont WK-titel met wereldrecord

Schaatsster Martina Sablikova is de nieuwe wereldkampioene allround schaatsen. De Tsjechische reed op de hooglandbaan van Calgary na het wereldrecord op de drie kilometer nu met 6.42,01 een nieuwe mondiale toptijd op de vijf kilometer en stootte zo Miho Takagi van de troon. Beste Nederlandse werd Antoinette de Jong op plek drie in het eindklassement.

Na de 1500 meter was de opdracht voor Sablikova duidelijk: haar wereldrecord op de vijf kilometer benaderen of verbeteren om de vijftien seconden achterstand op Takagi nog goed te maken. De Tsjechische reed in de voorlaatste rit de gehele race rondes in de 31 seconden met enkele 32,0 rondjes ertussen. Hierbij lag ze lang boven haar eigen wereldrecord, maar pakte ze dat in de slotrit alsnog waarmee ze haar titelaspiraties veel luister bijzette.

In de slotrit wist Takagi dat ze haar persoonlijk record met zeven seconden aan moest scherpen om in de buurt te komen van titelprologatie. De Japanse had in Ireen Wüst een gelijkwaardige tegenstandster, maar kwam met een tijd van 7.02,82 tekort. Wel hield ze de tweede plek vast, voor Antoinette de Jong die met een persoonlijk record van 6.56,26 genoeg had voor plek drie.

Tweede op de vijf kilometer werd de Canadese Isabelle Weidemann in een persoonlijk record van 6.49,68 vlak voor Carlijn Achtereekte in 6.50,12. Laatstgenoemde pakte hiermee in het klassement plek vier nog af van Wüst.

Martina Sábliková is wereldkampioene allround. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Martina Sábliková is wereldkampioene allround. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Verwardiër opgepakt om 'aanslag' op carnavalsoptocht Aalst

De Belgische politie heeft een verwarde man opgepakt nadat hij inreed op de carnavalsoptocht in Aalst. Het gaat om een oudere man, in dronken toestand met psychische problemen, nadere informatie over zijn identiteit ontbreekt nog.

In de auto, die rondreed met afgeplakte nummerplaten, werden door de politie een honkbalknuppel en messen aangetroffen. De man heeft verklaard dat hij Aalst 'een lesje wou leren'. Dat is mislukt, er zijn geen gewonden gevallen.

Een getuige vertelde aan de Vlaamse televisie dat de man tussen diverse barricaden door slingerde en vervolgens met gierende banden op de optocht afreed. "Hij is de straat opgereden en hij is gestopt achter de wagens. Hij is uitgestapt en haalde een honkbalknuppel tevoorschijn."

Nadat de bestuurder was aangehouden ging de grootste en bekendste carnavalsoptocht van België gewoon verder.

Pedersen wint 1.500m, Roest houdt schade beperkt

Sverre Lunde Pedersen heeft de 1.500 meter voor mannen gewonnen bij het WK allround in het Canadese Calgary. In een rechtstreeks duel met Patrick Roest kwam hij in 1.43,11 over de meet.

Roest werd tweede in 1.43,31. Sven Kramer eindigde als derde in 1.43,87. Douwe de Vries reed met 1.44,24 wederom een nieuw persoonlijk record en werd vijfde.

Op de afsluitende 10.000 meter straks heeft Roest een kleine vijf tellen op Pedersen. Kramer staat derde op ruim achttien seconden achterstand van Roest.

Takagi wint 1.500m, Wüst tweede

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap allround in Calgary heeft Miho Takagi de 1.500 meter op haar naam geschreven. De Japanse reed een winnende tijd van 1.52,08.

Ireen Wüst werd tweede in 1.53,48, Ivanie Blondin derde in 1.53,59. Carlijn Achtereekte reed met 1.53,93 een nieuw persoonlijk record en vijfde. Antoinette de Jong werd zesde.

Met alleen nog de 5.000 meter te gaan, heeft Miho Takagi vijftien seconden voorsprong op Martina Sáblíková. Antoinette de Jong is de nummer drie op zestien tellen en een halve seconde daarachter staat Wüst op plek vier.

'Levenselixer gevonden in eeuwenoude tombe in China'

Archeologen hebben een drankje gevonden dat volgens de overlevering het eeuwige leven zou moeten geven. Meer dan drie liter van het goedje werd in oktober 2018 aangetroffen in een grote kruik die begraven lag in een eeuwenoude tombe in de Henan provincie, in centraal China.

Lange tijd werd aangenomen dat het drankje gewoon een alcoholische versnapering zou zijn, aangezien het sterk naar alcohol rook. Wetenschappers gaan er na onderzoek vanuit dat dit drankje in het verleden voor andere doeleinden werd gebrouwen.

Recente testen laten namelijk zien dat het drankje voornamelijk bestaat uit kaliumnitraat en aluniet, een kalium-aluminiumsulfaat. In oude Taoïstische teksten worden deze ingrediënten toegeschreven aan beroemde levenselixers.

De tombe behoorde toe aan een rijke familie uit de Han-dynastie van om en nabij 200 voor het jaar nul. Blijkbaar was de kruik van grote waarde voor de familie aangezien deze begraven werd in de tombe. Of ze waren het drankje gewoonweg zat, aangezien de eigenaar tóch bleek te sterven... Er is echter geen sprake van menselijke overblijfselen die in de tombe zouden liggen.

Levenselixers waren een obsessie voor velen in het historische China en de beroemde Chinese ontdekkingsreiziger Xu Fu mocht tijdens de Qin-dynastie met drieduizend maagden zelfs tweemaal rond de aarde zeilen op om het recept uit de handen van de 'Onsterfelijken' op de berg Penglai te rukken. Fu bezweerde zijn meester, de eerste keizer van China, echter dat een gigantisch zeewezen de toegang tot de berg versperde. Van zijn reis om het wezen dan maar te vermoorden kwam hij nooit meer terug.

"Dit is de eerste maal dat we een elixer in China gevonden hebben", legde Shi Jiazhen, hoofdonderzoeker, uit. "Deze vloeistof kan ons veel leren over de Chinese gebruiken en geloofsovertuigingen om het eeuwige leven te bereiken."

De tombe beslaat ongeveer tweehonderd vierkante meter en meerdere artefacten zoals jade, brons en beschilderde potten zijn al opgegraven.

Cross, Price, Smith en Aspinall naar halve finales UK Open

Rob Cross, Gerwyn Price, Michael Smith en Nathan Aspinall staan in de kwartfinales van de UK Open. Het viertal won zondagmiddag hun partij in de kwartfinales. 

Cross toonde zich met 10-7 te sterk voor Josh Payne. De 28-jarige Engelsman had het wel lastig met de stugge Payne, die flink tegenstand bood. Laatstgenoemde had zelfs een beter gemiddelde en finishpercentage dan Cross. Op de belangrijke momenten toonde Voltage zich echter koelbloediger. Zo miste Payne in de tiende leg één pijl op de dubbel en dat werd meteen afgestraft door Cross met een dertiendarter. Met een 56 finish kwam de nummer twee van de wereld vervolgens op een dubbele break voorsprong (8-4). Payne kwam nog terug tot 9-7, waarna Cross 58 uitgooide voor de zege en een plek in de halve eindstrijd.

Smith won met overmacht van Steve Beaton. Het werd 10-1. Price heeft zondagmiddag een einde gemaakt aan het sterke toernooi van Simon Stevenson. Laatstgenoemde kon niet opnieuw voor een stunt zorgen in Minehead en verloor met 10-5 van The Iceman. Stevenson won al van  Adrian Gray, Mark Webster, Raymond van Barneveld, Kim Huybrechts en Dave Chisnall. Het sleutelpunt in de partij was de 164-finish van Price in de tiende leg, waarmee hij op 6-4 kwam. Daarna stond de Grand Slam-kampioen nog maar één leg af en plaatste Price zich voor de halve finales (10-5).

Aspinall gaf een masterclass weg op zijn finishes in zijn kwartfinale tegen Ross SMith. Dankzij check-outs vanaf 98, 90 en 121 kwam de Engelsman op een 3-0 voorsprong. Nadat Smith op het scoreboard was gekomen, wierp Aspinall ook 94, 79 en 80 uit voor een 7-2 voorsprong.  De 27-jarige darter uit Stockport bewaarde zijn beste finish voor het laatst, want in de veertiende leg vuurde hij een 170-finish in het bord. Het werd uiteindelijk 10-6. 

Price krijgt in de halve finales kans om revanche te nemen op Nathan Aspinall. De twee werden bij de loting aan elkaar gekoppeld en treffen elkaar zondagavond. Beide spelers namen het ook tegen elkaar op in de tweede ronde van het WK. Toen ging de zege ondanks een 2-0 voorsprong voor Price met 2-3 naar Aspinall. Dit werd uiteindelijk het startpunt van een droomtoernooi voor The Asp, want hij schopte het tot de halve finales van het WK. De andere halve finale gaat tussen Rob Cross en Michael Smith. De halve finales zijn live te zien op RTLZ. 

Uitslagen Kwartfinales UK Open 2019
Rob Cross 10-7 Josh Payne
Michael Smith 10-1 Steve Beaton
Gerwyn Price 10-5 Simon Stevenson
Nathan Aspinall 10-6 Ross Smith

Halve finales (vanaf 20u, live op RTLZ)
Gerwyn Price v Nathan Aspinall
Rob Cross v Michael Smith

'VVD weg ermee - gaswinning is genocide'

Mark Rutte was in het kader van de verkiezingen vandaag in Groningen om campagne te voeren. De Groningers waren niet heel blij met het bezoek van de VVD-leider en lieten hun ongenegen dan ook luidkeels merken. 

Tientallen actie-voerders waren aanwezig en riepen leuzen als "VVD, weg ermee"" en "Eey Rutte, niet met onze toekomst kutten." Ook de leus "He Ho kabinet, jullie worden afgezet, He Ho kabinet jullie vragen om verzet!" horen we voorbijkomen.  Ook werd er symbolisch een noodklok geluid en borden getoond met teksten als "gaswinning is genocide".

Liverpool verliest koppositie na gelijkspel in derby tegen Everton

Liverpool is de koppositie in de Premier League definitief kwijt na een misstap tegen stadsgenoot Everton. Het elftal van manager Jürgen Klopp kwam zondag op bezoek bij de Toffees niet verder dan een doelpuntloos gelijkspel (0-0), waardoor de Reds voor het eerst sinds 8 december door Manchester City zijn gepasseerd op de ranglijst. Het verschil tussen de twee titelrivalen bedraagt met nog negen speelrondes voor de boeg één punt in het voordeel van de regerend landskampioen.

Op Goodison Park maakten beide teams er een bloedstollende Merseyside-derby van. Everton schoot voor eigen publiek furieus uit de startblokken en wist al vroeg in de wedstrijd chaos te creëren in de verdediging van Liverpool. Gylfi Sigurdsson bracht de bal na een razendsnelle counter hard voor het doel, waarna Virgil van Dijk maar ternauwernood kon opruimen. Kort erna leek Sadio Mané de bal aan de overkant voor het inschieten te hebben na een voorzet van Jordan Henderson, maar de Senegalees werd op het laatste moment gestuit door een verdediger van Everton.

Liverpool kreeg gaandeweg meer grip op de wedstrijd en was na een klein halfuur voetballen bijzonder dicht bij de openingstreffer. Fabinho wist Mohamed Salah te bereiken in de diepte, waarna de Egyptische sterspeler richting het doel van Everton snelde. Salah probeerde met links de verre hoek te vinden, maar zag Jordan Pickford vervolgens fabelachtig reden. Het restant van de eerste helft leverde vervolgens geen grote kansen meer op. Bij Liverpool begon behalve Van Dijk overigens ook Georginio Wijnaldum in de basis; voorin verving Divock Origi de niet geheel fitte Roberto Firmino.

Na de onderbreking was de eerste serieuze mogelijk voor Everton: Dominic Calvert-Lewin kopte uit een hoekschop van Lucas Digne in de handen van doelman Alisson Becker. Even later leek Salah aan de overzijde op weg naar de 0-1, maar Michael Keane voorkwam met een fantastische ingreep dat Pickford hoefde in te grijpen. Na ruim een uur besloot Klopp voor het eerst te wisselen: Wijnaldum en Origi werden naar de kant gehaald ten faveure van James Milner en Firmino. Daarna kwam de wedstrijd volledig los.

Fabinho hielp een uitgelezen schietkans om zeep naar uitstekend voorbereidend werk van Van Dijk, terwijl namens Everton Bernard een teenlengte tekort kwam om voorzet van Richarlison binnen te lopen. In de slotfase was de spanning te snijden. Joël Matip kopte rakelings naast, terwijl ook Everton zo nu en dan nog loerde op een tegenaanval. Liverpool zocht met man en macht naar de winnende treffer, maar droop uiteindelijk teleurgesteld af.

Overige uitslagen Premier League zondag
Watford - Leicester City 2-1
Fulham - Chelsea 1-2
Everton - Liverpool 0-0

Uitslag AZ - Fortuna Sittard

AZ weet na twee opeenvolgende nederlagen weer wat winnen is. Een goede tweede helft was genoeg voor een driepunter tegen Fortuna Sittard. Het elftal van trainer John van den Brom keek zondag in de thuiswedstrijd tegen Fortuna Sittard halverwege tegen een 1-2 achterstand aan, maar wist de zege na de pauze toch nog veilig te stellen: 4-2. AZ verstevigt met de overwinning zijn vierde plaats in de Eredivisie en blijft zodoende in het spoor van Feyenoord, dat met nog tien speelrondes voor de boeg drie punten meer heeft. Fortuna is terug te vinden op een dertiende plaats.

AZ sloot een teleurstellende week zo toch nog enigszins positief af. De Alkmaarders verloren vorige week zondag in de competitie met 2-1 van Willem II, waarna midweeks tegen diezelfde opponent na strafschoppen uitschakeling volgde in de halve finales van de TOTO KNVB Beker. AZ had dan ook wat goed te maken voor eigen publiek en het begin van de ploeg mocht er in elk geval wezen: Calvin Stengs en Mats Seuntjens lieten in de eerste tien minuten uitstekende mogelijkheden op de openingstreffer liggen.

Na een klein halfuur voetballen wist het elftal van Van den Brom het overwicht alsnog uit te drukken in een voorsprong. Thomas Ouwejan werd in de zestien gevloerd door doelman Alexei Koselev, waarna de strafschop die volgde werd benut door Teun Koopmeiners. Kort erna had Guus Til de 2-0 op zijn voet, maar de middenvelder wist de bal na een fraaie combinatie van dichtbij niet op doel te krijgen. AZ had de wedstrijd zo onder controle, maar in de laatste acht minuten voor rust wist Fortuna de wedstrijd volledig te kantelen.

Een rake kopbal van Lazaros Lamprou betekende uit het niets de gelijkmaker, waarna Andrija Novakovich in de blessuretijd van de eerste helft ook nog voor de 1-2 tekende. Bizot was kansloos, nadat een schot van Novakovich onderweg van richting was veranderd. AZ zocht de kleedkamer zo halverwege op met een kater, maar Til zorgde na de onderbreking al snel voor de 2-2. Hij kopte van dichtbij raak na een voorzet van Ouwejan. De thuisploeg wist zijn comeback vervolgens rond het uur te voltooien: Oussama Idrissi rondde af na een assist van Til.

Fortuna probeerde de duimschroeven na het doelpunt van Idrissi nog wel aan te draaien, maar AZ liet zich niet opnieuw verrassen door het team van René Eijer en stelde de buit een kwartier voor tijd uiteindelijk definitief veilig. Een knal van Idrissi belandde nog tegen de lat, maar in de rebound zorgde Koopmeiners alsnog voor de 4-2. In de absolute slotfase kregen Ron Vlaar en Lars Hutten nog kansen aan weerszijden, maar doordat zij misten, kwam het scorebord in het AFAS Stadion niet meer in beweging.

AZ

4 - 2

Fortuna Sittard

 26' Koopmeiners(pen)
 54' Til
 61' Idrissi
 75' Koopmeinders
   37' Lamprou
 45+1' Novakovich
 
 Gele kaart: , Pinto, (Fortuna Sittard)
 
Stadion: AZ Stadion, Alkmaar
Toeschouwers: 13.823
Arbiter: Lindhout
 
Opstelling:   Opstelling:
Bizot
Svensson (v.Rhijn/64)
Vlaar
Koopmeiners
Ouwejan
Midtsjö
Til
Maher (Wuytens/82)
Stengs (Gudmundsson/87)
Seuntjens
Idrissi
  Koselev
Dembélé (Ramírez/69)
Mac-Intosch
Heerings
Pinto
Balic (Hutten/80)
Smeets
Diemers
Semedo (Ciss/72)
Novakovich
Lamprou

Uitslag Feyenoord - FC Emmen

Feyenoord heeft zich zondagmiddag herpakt na de midweekse bekernederlaag tegen Ajax. Emmen werd met 4-0 naar huis gestuurd. Het team van Giovanni van Bronckhorst speelde niet groots, maar kende weinig moeite met de Drentse club. Drie doelpunten kwamen op naam van Robin van Persie, die zijn eerste hattrick maakte in de Eredivisie.

Bij Feyenoord stonden Nicolai Jörgensen en Van Persie samen in de basisopstelling, wat ten koste ging van Jens Toornstra. Bovendien nam Ridgeciano Haps de linksbackpositie over van Calvin Verdonk. Het spelbeeld werd al gauw duidelijk in De Kuip. Feyenoord moest het spel maken; Emmen loerde op de omschakeling. Het leidde ertoe dat de bezoekers in de openingsfase een paar keer in de buurt van het doel van Kenneth Vermeer kwamen, maar de keeper hoefde niet in actie te komen. Feyenoord kreeg wel serieuze kansen. In de achttiende minuut prikte Steven Berghuis de bal net naast; doelman Kjell Scherpen tikte een kopbal van Robin van Persie over de lat na een voorzet van Berghuis.

In de mager gevulde Kuip nam de onvrede bij de supporters gaandeweg de eerste helft toe. Feyenoord maakte voetballend te weinig indruk, de doelpogingen lieten te wensen over en na een klein halfuur kwam er een uitstekende kans voor Emmen: na een corner kopte Sven Braken maar net over het doel van Vermeer. De opluchting was dan ook merkbaar, toen Van Persie zeven minuten voor rust de score opende. Sam Larsson draaide aan de linkerflank weg bij zijn tegenstander en vond Van Persie, die de voorzet op waarde schatte: 1-0. Het was het 200ste competitiedoelpunt van RVP, waarvan hij er 31 maakte in dienst van Feyenoord.

Kort daarna liet Braken een grote kans op de gelijkmaker liggen, nadat hij Cuco Martina had afgetroefd. De eerste helft eindigde met een domper voor Feyenoord. Vermeer raakte geblesseerd en moest vervangen worden door Joris Delle, omdat Justin Bijlow ook kampt met een blessure. Voor derde doelman Delle betekende zijn invalbeurt zijn debuut voor Feyenoord. In de blessuretijd van de eerste helft kopte Berghuis van dichtbij over na een voorzet van Haps. De 2-0 bleef voor rust uit, maar in de tweede helft hoefden de supporters er niet lang op te wachten. Na voorbereidend werk van Berghuis prikte Van Persie zijn tweede treffer van de middag binnen.

Berghuis zag dat Van Persie zich goed vrijliep en schatte de loopactie van zijn ploeggenoot op waarde in. Vervolgens schoof de routinier de bal behendig langs Scherpen. En hoewel het tempo bij Feyenoord tergend langzaam was, volgde na 62 minuten het derde doelpunt van Van Persie. Hij completeerde zijn hattrick door van dichtbij binnen te schieten. Een kwartier voor tijd liet Van Persie een vrije trap aan Berghuis, die prachtig raak krulde in de rechterhoek: 4-0. In de slotfase kreeg de topscorer aller tijden van Oranje een publiekswissel en kwam Luis Sinisterra binnen de lijnen. Gescoord werd er niet meer in De Kuip.

Van Persie schiet driemaal raak. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)
Van Persie schiet driemaal raak. (PRO SHOTS/Toon Dompeling)

Feyenoord

4 - 0

FC Emmen

 38' v. Persie
 52' v. Persie
 62' v. Persie
 76' Berghuis
   
 
 Gele kaart: , Neidhart, (FC Emmen)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 35.000
Arbiter: Kamphuis
 
Opstelling:   Opstelling:
Vermeer (Delle/42)
St. Juste
Martina
v.d. Heijden
Haps
Clasie
v. Persie (Sinisterra/87)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson (Kökcü/69)
  Scherpen
Gronsveld
Lukic
Bakker
Neidhart (Kuipers/68)
Bannink (Slagveer/46)
Veendorp
Chacon
Cavlan
A. Jansen (Arias/77)
Braken

Blu-ray: Jurassic World - Fallen Kingdom

Drie jaar geleden werd het themapark en luxeresort Jurassic World verwoest door losgebarsten dinosaurussen. Isla Nublar is nu een onbewoond eiland geworden waar de overgebleven dinosaurussen in de jungle aan hun lot overgelaten zijn. Wanneer de slapende vulkaan op het eiland weer actief wordt, dreigen de dinosaurussen opnieuw uit te sterven. Claire (Bryce Dallas Howard) zet alles op alles om dit te voorkomen. Ze weet Owen (Chris Pratt) over te halen om samen met haar en een team van specialisten terug te gaan naar Isla Nublar om te proberen de dinosaurussen te redden. Owen is vastbesloten om de de vermiste raptor Blue, die hij van jongs af aan heeft getraind, te vinden. Als ze op het eiland arriveren blijkt de vulkaan die op uitbarsten staat niet hun grootste probleem te zijn. 

'Deal met Zandvoort rond, GP vanaf 2020 op Formule 1 kalender'

Volgens doorgaans goed ingelichtte bronnen zoals ondernemers op het circuit en Erik de Vlieger, iemand met een schijnbaar betrouwbare reputatie, is er een akkoord gesloten tussen de Formule 1 en het Circuit Park Zandvoort om drie maal de GP van Nederland te organiseren op het circuit in de duinen. De race zou voor het eerst gehouden worden op 3 mei 2020 en het betreft een deal voor 3 jaar.

De race wordt de meest duurzame van de kalender. Een paar weken geleden kwam al naar buiten dat de organisatie geen auto's ging toestaan in Zandvoort zelf, nu wordt ook bekend dat er tickets verkocht zullen worden die recht geven op een parkeerplek bij een P+R in de buurt in combinatie met een gratis ritje met het OV van en naar het circuit. Dit was noodzakelijk voor de organisatie, gezien de aanvoerwegen van Zandvoort niet geschikt zijn voor zo'n grote stroom bezoekers.

Dat er een Nederlandse Grand Prix in de lucht hing is niks nieuws, sinds de komst en succes van Max Verstappen in de sport is de interesse in Formule 1 in Nederland enorm toegenomen. Elk raceweekend weer zijn er talloze Nederlandse fans die op de race af komen, tot het punt dat er complete tribunes gereserveerd worden aan toe. Reden genoeg voor de organisatie van de Formule 1 om in gesprek te gaan met Nederlandse circuits. Zandvoort had de voorkeur, maar als het circuit de zaakjes niet voor eind maart dit jaar in orde kreeg, zou Assen met de eer mogen strijken.

Verdere details over deze voorlopig nog onbevestigde berichten zijn er op moment van schrijven nog niet, wordt vervolgd!

Politie vindt verdovende middelen na brand

Zaterdagmiddag 2 maart heeft er een brand gewoed in een woning aan de Amerikalaan in Utrecht. De brandweer had de brand snel onder controle en de geëvacueerde bewoners van het appartementencomplex konden later die dag weer terugkeren naar huis. Niemand raakte gewond. De recherche deed onderzoek en zoekt getuigen.

Na de brand deed de recherche onderzoek in de woning. Daar troffen zij een partij verdovende middelen aan. Het onderzoek in de woning werd zondagochtend 3 maart weer hervat. Het pand en de aangetroffen drugs werden tot die tijd bewaakt door politieagenten met extra bewapening. Het onderzoek in de woning is afgerond. De aangetroffen drugs zijn in beslag genomen.

De recherche zet het onderzoek voort en roept getuigen, of mensen die meer weten, op om hun informatie met hen te delen. Mogelijk dat mensen verdachte personen of voertuigen hebben gezien die gelinkt kunnen worden aan het onderzoek. Zij worden verzocht om contact op te nemen met de politie op 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. 

IJsland stuurt 'Haters' naar het ESF

IJsland stuurt een nogal opvallende inzending naar het Songfestival in Tel Aviv. De ruige groep Hatari zal er met het nummer Hatrið mun sigra deelnemen, maar het is vooral de act die de gemoederen weet los te maken.

Het geheel doet namelijk opvallend veel aan SM-achtige praktijken denken. De naam van de band betekent zoveel als 'Haters'. De titel van het nummer, 'haat zal winnen' past dus goed bij de naam van de band. Toch zijn dat niet de zaken die de aandacht trekken. Kijk en oordeel zelf!

Lees meer over het Eurovisiesongfestival op ons speciale ESF-Forum!

Braspennincx vijfde op keirin bij WK baanwielrennen; Duitsland wint ploegkoers

Shanne Braspennincx is er bij de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków niet in geslaagd een medaille te veroveren op de keirin. De 22-jarige Nederlandse werd in de finale uiteindelijk vijfde.

De wereldtitel ging naar Lee Wai Sze. De baanwielrenster uit Hong Kong, die eerder dit WK al de beste was op de sprint, was op de keirin ook duidelijk een maatje te groot voor haar tegenstanders. 

Laurine van Riessen, die in de halve finales op de laatste plaats eindigde, nam haar revanche in de B-finale. De voormalig schaatsster ,die in een ver verleden het brons pakte op de 1000 meter bij de Olympische Spelen van 2010, won de B-finale en eindigde op de zevende plaats op het WK.

Ploegkoers mannen:
Bij de ploegkoers voor mannen ging het goud naar Duitsland. De Duitsers domineerde de race vanaf het begin en alleen Australië kon een beetje bijblijven, maar gedurende de race liep Duitsland met Roger Kluge en Theo Reinhardt steeds verder weg bij de concurrentie en pakte zo de wereldtitel in ploegkoers. Denemarken kwam in het tweede deel sterk opzetten en pakte het zilver. België pakte het brons nog af van Australië.

Jungels soleert naar zege in Kuurne-Brussel-Kuurne

Bob Jungels heeft zijn team Deceuninck - Quick Step een goed Vlaams openingsweekend bezorgd. Zaterdag won Zdeněk Štybar al het Omloop het Nieuwsbald en zondag schreef de Luxemburgs kampioen Kuurne-Brussel-Kuurne op zijn naam.

Ondanks het natte en winderige weer lag het tempo hoog. In het eerste uur bleef dan ook alles bij elkaar, maar in het tweede uur van de wedstrijd kon er toch een kopgroep wegrijden met daarbij Pim Ligthart. De Nederlander van Direct Energie Magnus Cort (Astana), Lawrence Naesen (Lotto Soudal) Jimmy Turgis (Vital Concept-B&B Hotels), Ludwig De Winter (Wanty-Gobert), Alex Kirsch (Trek-Segafredo) en Benoît Jarrier (Arkéa-Samsic) met zich mee.

Traditioneel brak in K-B-K op De Kwaremont de wedstrijd open. Deceuninck - Quick Step trok ten aanval en een dertigtal renners wisten zich af te scheiden van het peloton, met daarbij vijf renners van de Belgische ploeg. Pascal Ackermann en Dylan Groenewegen, de betere sprinters in deze wedstrijd, moesten met hun ploegen in de achtervolging. Al was het verschil op opgelopen tot de minuut.

Op de kaseissenstrook van de Varenstraat reed een kopgroepje weg van voren: Jungels kreeg Oliver Naesen, Sebastiaan Langeveld, Davide Ballerini en Magnus Cort mee. Ze voorsprong liep op naar de één minuut en twintig seconden, waar vooral Jumbo-Visma de achtervolging leidde. Het peloton kwam langzaam dichterbij, maar in de voorlaatste ronde liet Jungels de rest van de kopgroep achter zich en werd het één strijd tussen de Luxemburgs kampioen en het peloton.

In de slotkilometers kwam het peloton tot tien seconden, maar verder kwamen ze niet, waardoor Jungels de zege pakte. Owain Doull sprong in de laatste kilometer nog weg uit het peloton en werd tweede, voor Niki Terpstra die derde over de finishstreep kwam. Titelverdediger Groenewegen moest het doen met een vierde plaats.

Lavreysen pakt wereldtitel sprint, zilver voor Hoogland

Baanwielrenner Harrie Lavreysen heeft in het Poolse Pruszków de wereldtitel op de sprint veroverd. In een Nederlandse finale was de 21-jarige Nederlander te sterk voor zijn landgenoot Jeffrey Hoogland. Het brons ging naar Mateusz Rudyk

In de finale was de 21-jarige Nederlander over twee heats te snel voor zijn vier jaar oudere landgenoot. Op weg naar het goud klopte Lavreysen dit toernooi Sam Webster, Nathan Hart en de Poolse favoriet Rudyk.

Voor Lavreysen het zijn tweede gouden medaille op het WK baanwielrennen in Polen. Woensdag won hij samen met Hoogland en Roy van den Berg nog het goud op de teamsprint. Ook Matthijs Büchli maakte deel uit van dat team en hij won het goud op de keirin.

Nederland komt daarmee op zes gouden WK-medailles, waarmee de recordscore van vorig jaar in Apeldoorn (vijf keer goud) is overtroffen.

Harrie Lavreysen wordt wereldkampioen. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Harrie Lavreysen wordt wereldkampioen. (PRO SHOTS/SIPA USA)

Blu-ray: Call Me By Your Name

Het is de zomer van 1983 in Italië. Elio, een 17-jarige jongen brengt zijn dagen door in de villa van zijn ouders met het transcriberen en spelen van klassieke muziek, lezen en het flirten met zijn vriendin Marzia. Op een dag arriveert Oliver, een charmante Amerikaanse student die Elio's vader, een eminente professor, als stagiair komt helpen. Elio en Oliver ontdekken die zomer de onstuimige pracht van een ontwakend verlangen dat hun leven voorgoed zal veranderen.

Uitslag FC Groningen - VVV-Venlo

FC Groningen heeft tegen VVV-Venlo zijn vijfde overwinning geboekt in zeven duels. In een spectaculaire wedstrijd werd VVV-Venlo met 3-2 verslagen.

FC Groningen

3 - 2

VVV-Venlo

 24' Mahi(pen)
 41' Mahi(pen)
 64' Bel Hassani
   20' Post
 46' Mlapa
 
 Gele kaart: , Mlapa, (VVV-Venlo)
 Rode kaart: Doan (88/2xg) (FC Groningen), Rutten (35) (VVV-Venlo)
 
Stadion: Euroborg Stadion, Groningen
Toeschouwers: 16.757
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Padt
Zeefuik
Te Wierik
Chabot
Handwerker
Doan
Bruns (El Hankouri/60)
Reis
Bel Hassani (v.d.Looi/82)
Sierhuis (Gladon/77)
Mahi
  Unnerstall
Rutten
v.Bruggen (Grot/81)
Röseler
Kum
Seuntjens
Post
v.Ooijen (Dekker/37)
Joosten
Mlapa
Opoku

Uitslag sc Heerenveen - Willem II

SC Heerenveen heeft zondagmiddag zijn tweede Eredivisie-zege op rij geboekt. De Friezen waren in eigen huis te sterk voor Willem II, dat een wedstrijd met twee gezichten speelde. Het werd 4-2 in het Abe Lenstra Stadion. Door de tweede zege op rij staat Heerenveen plotseling weer in het linkerrijtje. Willem II staat op plaats elf. 

sc Heerenveen

4 - 2

Willem II

 4' Vlap
 10' Lammers(pen)
 33' Lammers
 90+4' Rienstra
   54' Isak
 67' Pavlidis
 
 Gele kaart:  Heerkens, (Willem II)
 Rode kaart:  Meissner (67) (Willem II)
 
Stadion: Abe Lenstra Stadion, Heerenveen
Toeschouwers: 17882
Arbiter: v. Kerkhof
 
Opstelling:   Opstelling:
Hahn
Hornkamp (Dresevic/ 89)
Höegh
Pierie
Woudenberg
Kobayashi
Vlap
Rienstra
v.Bergen (v.Amersfoort/ 84)
Lammers
Johnsen (Mihajlovic/69)
  Wellenreuther
Heerkens
Meissner
v.d.Bogert
Palacios
Dankerlui
Tapia
Llonch (Kristinsson/83)
Crowley
Isak
Pavlidis (Anita/71)

Golfer Luiten twaalfde in Oman

Joost Luiten is op het Oman Open als twaalfde geëindigd. Winnaar van het golftoernooi was de Amerikaan Kurt Kitayama.

Luiten, vorig jaar nog winnaar van het toernooi, verspeelde een mogelijk topklassering in de tweede ronde. De Rotterdammer had daar 77 slagen voor nodig. Dankzij een goede derde en vierde ronde kwam hij met een totaalscore van 286 toch nog in de buurt van de top tien. Winnaar Kitayama deed er vijf slagen minder over.

Mijndomein Masters is terug

De fans van de FPS-game Counter Strike: Global Offensive (CSGO) kunnen hun hart weer ophalen: het tweede seizoen van Mijndomein Masters begint op 21 maart. Gamers met een vaste hand kunnen zich als team hier opgeven. In tegenstelling tot vorig jaar wordt het toernooi nu op een nieuwe locatie in Den Haag gehouden.

Mijndomein Masters

Meedoen
In totaal kunnen acht teams meedoen. De finalisten van vorig jaar, Defusekids en GetGaming, zijn automatisch al zeker van een plek. Als je team nog niet bij een organisatie is aangesloten, dan heb je nog even de tijd. Pas op 20 maart hoef je dat geregeld te hebben. De zes online qualifiers worden gehouden van 8 tot en met 11 maart. Je kan je steeds één dag van tevoren opgeven voor een qualifier. De zes teams die het hoogst eindigen doen mee in het Mijndomein Masters knock-out toernooi.

Vertrouwd
Fans kunnen de wedstrijden als vanouds via Twitch en Fox Sports volgen. Net als vorig jaar mogen we genieten van presentator Koen “Koenz” Schobbers, analyticus Mike de Jongh en caster Jerre “Dynz” van den Berg. Natuurlijk is het roemruchte team Defusekids ook aanwezig. Zij pakten de afgelopen jaren al vele CSGO-prijzen en zijn natuurlijk favoriet om te winnen.

Mijndomein Masters

Vernieuwd
Op 21 maart worden de eerste wedstrijden niet in de vertrouwde gaskoepels in Rotterdam gespeeld, maar in de studio van Gamers First in Den Haag. De prijzenpot is verhoogd naar €7500,-. Voor de finale moeten de meeste liefhebbers wat verder reizen. Het wordt namelijk op 22 juni gehouden tijdens het GameDay-evenement in Den Helder.

Mijndomein Masters

Noorse dubbelslag voor skiër Paris

Alpineskiër Dominik Paris heeft tijdens de World Cup in het Noorse Kvitfjell de dubbel gepakt. Zaterdag won de Italiaan de afdaling, zondag was hij de beste op de super-G.

Paris maakte gehakt van de op dat moment leidende tijd van de Zwitser Mauro Caviezel, maar zag een aantal man vooral bovenin snel zijn. Thuisfavoriet Kjetil Jansrud kwam nog het dichtst in de buurt, maar Paris bleek 0,43 seconden te snel voor de in Kvitfjell zo sterke Noor - hij won er zeven keer, waaronder in de afgelopen vijf jaar.

Beat Feuz wist het podium te pakken: de Zwitser gaf 0,60 seconden toe op de Süd-Tiroler winnaar en bleef de Oostenrijkse Vincent Kriechmayr en de verrassende Amerikaan Travis Ganong zo voor.

Hamilton niet overtuigd van nieuwe Pirelli-banden

Pirelli heeft diverse aanpassingen gedaan aan de Formule 1-banden. Lewis Hamilton is niet overtuigd dat de banden ook daadwerkelijk beter zijn en verwacht dat het managen van de banden moeilijker is dan voorheen.

De nieuwe banden hebben een dunner profiel en Pirelli verwacht dat de problemen met oververhitting en blaarvorming daarmee opgelost zijn. Hamilton is minder positief. “Ik heb daar eigenlijk niet heel veel positieve dingen over te zeggen”, aldus Hamilton. “Dus misschien kan ik dan maar beter niets zeggen. Zoals we dit jaar ingaan, zal het in ieder geval een uitdaging worden. Volgens mij wordt het dit jaar nog lastiger dan vorig jaar.” Met dat laatste doelt hij op het bandenmanagement.

 
 
 
Dit bericht bekijken op Instagram

@roscoelovescoco inspecting the tyres. Yup he concurs they are too hard to bite🤣

Een bericht gedeeld door Lewis Hamilton (@lewishamilton) op28 Feb 2019 om 5:34 (PST)

Hamilton is ook niet blij met de nieuwe aanduiding. In plaats van verschillende kleuren hebben de banden nu typeaanduiding C1 t/m C5. C1 is de hardste band en C5 de zachtste band. Hamilton: “Dit vind ik persoonlijk nog verwarrender dan al die verschillende kleuren. Maar goed, we zullen er wel aan wennen en het zal ook wel de nieuwe norm worden.”

“Het dunnere profiel voorkomt oververhitting en blaarvorming, maar kan vooral in koude omstandigheden 'graining' veroorzaken”, aldus Mario Isola van Pirelli. “Daar hadden we vooral in de ochtenduren en namiddag mee te maken. Maar ik zal nog meer gedetailleerd met hem [Hamilton, red.] in gesprek gaan over de exacte reden waarom hij niet tevreden was.”

Wild sluit WK baanwielrennen af met brons op puntenkoers, Manly nieuwe wereldkampioene

Kirsten Wild heeft het WK baanwielrennen afgesloten met een bronzen medaille. Vorig jaar wist Wild in Apeldoorn nog wereldkampioene te worden op dit onderdeel. De nieuwe wereldkampioene is de Australische Alexandra Manly, die in de slotsprint nog net Lydia Boylan voorbij ging.

Manly nam halverwege de wedstrijd de leiding over van Wild. De Australische pakte een bonusronde, wat goed is voor twintig punten. De Ierse Lydia Boylan maakte het nog spannend door in de slotfase ook een bonusronde te pakken en nam de leiding over van de Australische, maar in de slotsprint pakte Manly nog voldoende punten. Ze ging daardoor nog net over Boylan en pakte zo de wereldtitel in de puntenkoers. Wild won de slotsprint en sloot haar WK baan af met een bronzenmedaille.

Het WK wielrennen 2019 sluit Wild af met vier medailles. Naast dit brons pakte ze eerder als goud op het omnium en de koppelkoers (met Amy Pieters) en zilver op het onderdeel scratch.

Wild pakt brons op de Puntenkoers. (PRO SHOTS/Action Images)
Wild pakt brons op de Puntenkoers. (PRO SHOTS/Action Images)

Tieners overvallen tiener bij fastfoodzaak

Zaterdagavond laat hebben twee jongens een 14-jarige jongen uit Leusden  beroofd bij een fastfoodrestaurant aan de Stadsring in Amersfoort. Rond middernacht verliet het slachtoffer het restaurant toen hij door twee jongens werd bedreigd met een steekwapen. Hij moest zijn persoonlijke eigendommen afstaan. 

Hij kon de politie het volgende signalement geven: de eerste dader was een magere donker getinte knul tussen de 13 en 15 jaar oud. Hij is circa 1.70 meter lang en had kort kroeshaar. Hij droeg een lichtbruine jas met een Gucci-tas. De tweede dader was een blanke knul tussen de 13 en 16 jaar oud. Ook hij was mager, had kort blond haar, is circa 1.80 meter lang en droeg een blauwe jas. 

De politie vraagt getuigen om contact op te nemen. Dat kan via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kan het tipformulier op de website worden ingevuld, of de gratis opsporingslijn 0800-6070 worden gebeld. 

Langlaufer Berdal stunt met solozege in Vasaloppet

Langlaufer Tore Bjørset Berdal heeft in Zweden voor een daverende stunt gezorgd. De 25-jarige Noor heeft er de Vasaloppet op zijn naam geschreven, 's werelds meest prestigieuze langlaufklassieker: 90 kilometer in klassieke stijl tussen Sälen en Mora.

De laatste jaren werd de wedstrijd steeds beslist in een sprint, maar dit keer opende Berdal een kilometer of tien voor de finish de aanval. Een echte kanshebber leek hij niet te zijn: in 2016 werd hij 46e, vorig jaar kwam hij als 21e over de streep in zijn enige andere deelname.

De groep favorieten deed alles om de achtervolging op gang te krijgen, maar Berdal's teamgenoten van Team Koteng slaagden er knap in om de overige toppers van de kop af te houden en dus wist Berdal na 4:39 uur solo over de streep te komen, dik tien seconden voor de rest.

De vrouwenwedstrijd was weer niet heel spannend. De Zweedse veterane Britta Johansson Norgren ging er al vroeg vandoor en won na 4:54 uur met bijna vier minuten voorsprong op haar naaste achtervolgster.

Ruimtespeeltje Musk zit vast aan ISS

De Amerikaanse ruimtevaart ziet er met de bemoeienis van uitvinder, zakenman en visionair Elon Musk weer florissant uit. Zondagochtend koppelde de beoogde astronautencapsule van Musk's SpaceX zich vast aan het internationale ruimtestation ISS. Aan boord een pop genaamd 'Ripley', naar de hoofdfiguur uit de Alien-filmserie.


Crew Dragon docking in real time (Bron: Youtube)

Verder wordt ruim tweehonderd kilo aan voorraden het ISS binnengebracht. Ripley bevat een groot aantal sensoren, waarvan de data door de vluchtleiding geanalyseerd zullen worden. Zo weten toekomstige astronauten wat ze kunnen verwachten als ze in de Crew Dragon de ruimte in worden geschoten. De raket, waarmee de Crew Dragon de ruimte is geschoten, is na de lancering keurig rechtop weer op aarde geland en is herbruikbaar. De capsule is overigens ook herbruikbaar.

De verwachting is dat de Crew Dragon na een paar weken weer zal terugkeren op het aardoppervlak. Mocht dit allemaal goed verlopen, dan zullen in juli van dit jaar twee astronauten dezelfde weg gaan bewandelen, de eerste bemande Amerikaanse ruimtevlucht in 8 jaar.

UFC: masterclasses in de kooi

Een volgepakt programma tijdens MMA-gala UFC 235 in Las Vegas, Nevada. Een uitverkocht T-Mobile Arena kreeg zaterdagnacht waar voor hun geld met grote sterren als kampioenen Jon Jones en Tyron Woodley, maar ook de altijd brute Robbie Lawler die UFC-nieuwkomer Ben Askren een pak slaag komt geven.

Jon Jones vs Anthony Smith
Veruit de favoriet, zoals altijd, maar Jones mocht aan de bak tegen de man die niet voor niets de bijnaam Lionheart heeft. Smith kwam om te vechten, maar hij kreeg een pak slaag van de onnavolgbare Jones.

De eerste ronde begon rustig, beide heren leken de kat uit de boom te kijken, maar in ronde twee wist Jones wat hij aan Smith had: een boksbal. Gedurende de rest van de ronden beukte Jones op Smith in, die alle harde klappen met een glimlach begroette. Draaitrappen, ellebogen en de altijd gemene 'oblique kick', een directe trap naar het bovenbeen of knie, volgden elkaar op.

Als het gevecht op de grond belandde was Jones alsnog de betere en vooral, slimmere vechter. Kleine truukjes, zoals een starre controle over de handen tijdens de clinch, of even gemeen de mond afsluiten waardoor Smith niet goed kon bijkomen, kenmerkten de pound-for-pound beste vechter bij de UFC.

Jones kwam even in gevaar in de vierde ronde. Hoe kon het ook anders, Jones werd weer eens slachtoffer van zichzelf. Terwijl Smith op de grond zat, ramde Jones zijn knie vol in het gezicht van Smith. Een illegale knie en als Smith gewild had, had hij zoveel pijn kunnen veinzen dat hij zichzelf de nieuwe lichtzwaargewichtkampioen had mogen noemen na diskwalificatie van Jones.

Smith is echter geen matennaaier en wilde dit verloren gevecht doorvechten. Jones kreeg twee punten aftrek en hij kon verder met het afstraffen van de sportieve Lionheart. Uiteindelijk won Jones alle ronden en blijft hij kampioen en stijgt hij naar de nummer één positie in de Pound-for-Pound ranglijst. Waar hij hoort.

Tyron Woodley vs Kumaru Usman
Woodley is misschien wel de minst geliefde kampioen in de UFC. Zijn constante Calimero-gedrag en gezeur over vermeend racisme binnen de UFC begint inmiddels iedereen wel de keel uit te hangen. Het wachten was dan ook dat iemand hem de mond kon snoeren, maar sinds hij kampioen is in de weltergewichtsklasse kon niemand ook maar dichtbij een overwinning komen. Nah, misschien Stephen Thompson dan, in het meest saaie gevecht ooit in de UFC.

Usman kwam zaterdag van een andere planeet. Al zijn negen gevechten in de UFC werden gewonnen en zijn enorme cardio bracht hem vaker de winst, dan zijn brute slagkracht of worstelcapaciteiten.

Woodley werd dit gevecht gedegradeerd tot een one-trick-pony vechter. Hij bleef wachten op die ene stoot, die ene verwurging, maar Usman zorgde er voor dat dát niet zou gebeuren. Woodley had vijf ronden niets in te brengen, maar dan ook absoluut niets. Geen seconde leek Woodley op een UFC-kampioen die al viermaal zijn kampioensgordel succesvol had verdedigd.

De ijzersterke Nigerian Nightmare Usman drukte Woodley constant tegen de kooi en speelde met de weltergewicht alsof het een beginner was. Alle juryleden waren dan ook unaniem in hun eindoordeel, na bijna drie jaar is er weer een nieuwe kampioen in de loodzware weltergewichtsdivisie en deze gaat het misschien wel langer volhouden dan Woodley. Kreeg een kampioen ooit zo'n pak slaag zoals zaterdagnacht? 

Robbie Lawler vs Ben Askren
Askren, de man die UFC-directeur Dana White nooit bij de UFC wilde hebben. De gehypte worstelaar die zich vooral liet ophemelen bij mindere organisaties, bakken geld verdiende met gevechten tegen de mindere goden en daarnaast een hobby had om White tegen de schenen te trappen.

Askren is nog steeds ongeslagen en White besloot om een deal te sluiten. Askren bij de UFC, iets wat niemand ooit verwacht had. Direct tegen de brute killer Lawler, zodat Askren gegarandeerd een pak slaag kon verwachten. Bloed moest er vloeien en White zou zien dat het goed was.

De eerste minuut verliep precies zoals White wilde. Askren kreeg een ongenadig pak slaag van de ontketende Lawler. Met zijn kenmerkende en angstaanjagende grijns bleef hij inhakken op de op de grond liggende Askren en het gevecht leek nog geen twee minuten te gaan duren en Askren kon huilend weer terug naar Wisconsin.

Alles werd anders toen Askren Lawler in een verwurging kreeg. Lawler leek even het bewustzijn te verliezen en scheidsrechter Herb Dean besloot Lawler van verdere schade te behoeden en het gevecht te stoppen. Lawler was echter niet bewusteloos en Askren had de verwurging niet goed aanzitten. Foutje scheids. Lawler baalde, maar had begrip voor de fout. Askren kon het niet nalaten om White nog een trap na te geven. "Was dit het beste dat je mij kon geven?!"

Askren begint met succes, al ware het controversieel. White bleef stil.

Volledige uitslag UFC 235 en daarna nog wat hoogtepunten:
Jon Jones verslaat Anthony Smith na jurybesluit (48-44 ×3)
Kamaru Usman verslaat Tyrone Woodley na jurybesluit (50-44 x2, 50-45)
Ben Askren verslaat Robbie Lawler na opgave (verwurging, ronde 1)
Weili Zhang verslaat Tecia Torres na jurybesluit (29-28, 30-27 x2)
Pedro Munhoz verslaat Cody Garbrandt door knockout (rechterhoek, ronde 1)
Zabit Magomedsharipov verslaat Jeremy Stephens na jurybesluit (29-28 ×3)
Johnny Walker verslaat Misha Cirkunov door TKO (stoten, ronde 1)
Cody Stamann verslaat Alejandro Perez na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Diego Sanchez verslaat Mickey Gall door TKO (ground 'n' pound, ronde 2)
Edmen Shahbazyan verslaat Charles Byrd door TKO (ellebogen, ronde 1)
Macey Chiasson verslaat Gina Mazany door TKO (stoten, ronde 1)
Hannah Cifers verslaat Polyana Viana na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)


Nederlandse finale op de sprint: Hoogland tegen Lavreysen; Braspennincx en Van Riesen door op keirin

Jeffrey Hoogland en Harrie Lavreysen hebben zich bij de WK baanwielrennen in het Poolse Pruszków geplaatst voor de finale van het sprinttoernooi. Het is de eerste volledig Nederlandse sprintfinale op een WK sinds 1957. Toen won Jan Derksen voor Arie van Vliet.

Hoogland was in de halve finales in twee heats veel te sterk voor de Australische titelverdediger Matthew Glaetzer. Lavreysen had wat meer moeite in zijn halve finales. De 21-jarige sprinter verloor nipt zijn eerste heat tegen de Poolse thuisfavoriet Mateusz Rudyk. In de andere twee heats was de Nederlander wel te sterk voor de Pool. Daardoor is er ieder geval een opvolger voor Theo Bos, die zowel de wereldtitel pakte in 2006 en 2007. 

De finales in Pruszków worden tussen 14.30 en 16.15 uur verreden. Een eventuele derde en beslissende heat is even na 16.30 uur.

Kerin dames:
Naast het sprintgeweld bij de mannen waren de dames op de keirin ook goed in vorm. Zowel Shanne Braspennincx als Laurine van Riessen wisten zich rechtstreeks te plaatsen voor de kwartfinales op het keirin-toernooi. 

14:00 – Puntenkoers 25 km – vrouwen
14:37 – Sprint – mannen (finale, 1e heat)
14:45 – Keirin – vrouwen (kwartfinales)
14:54 – Madison (ploegkoers) 50 km – mannen (finale)
15:54 – Keirin – vrouwen (halve finales)
16:11 – Sprint – mannen (finale, 2e heat)
16:27 – Keirin – vrouwen (finale 7e-12e plaats)
16:32 – Keirin – vrouwen (finale 1e-6e plaats)
16:37 – Sprint – mannen (finale, belles)

De wedstrijden zijn live te volgen op NOS als Europsport. Ook de Belg zendt op Canvas live de wedstrijden uit.

Politie onderzoekt opnieuw explosie bij coffeeshop

In de Linnaeusstraat in Amsterdam Oost is vanochtend vroeg een explosief afgegaan. Meerdere buurtbewoners hoorden een harde knal. De explosie vond plaats om 5.10 in de buurt van coffeeshop Smoke Palace, waar eerder dit jaar ook al een ontploffing plaatsvond. De politie kan nog niet bevestigen of deze coffeeshop opnieuw het doelwit was, maar het vermoeden is er wel.

Meerdere ramen sneuvelde tijdens de explosie en volgens de politie is er schade aan de omringende gebouwen tot aan een pand tien meter van de ontploffing verwijderd. Er zijn voor zover bekend geen gewonden gevallen. De Linnaeusstraat is voorlopig nog afgezet in verband met het politieonderzoek. Ook de Explosieven Opruimingsdienst Defensie is ter plaatse. Tram 19 en bus 41 rijden om.

Update 13:20 uur
Ten tijde van de explosie was er iemand wakker, die op dat moment een stream aan het voorbereiden was. Op de video die hij maakte is de knal duidelijk te horen. Vervolgens ging hij naar buiten en filmde de schade en hoe de eerste politiewagens arriveerden. 

Facebook weigert 'tietenadvertentie' van Milkshake Festival

Een advertentie van het festival Milkshake is tegengehouden door Facebook omdat er een deels ontbloot bovenlijf op te zien is. Dat schrijft Het Parool. Op de desbetreffende foto staat een vrouw met blote borsten die door fotobewerking geen tepels hebben, zo meldt AT5.

Marieke Samallo, oprichter van Milkshake noemt het in de krant een 'extreme vorm van vertrutting'. 'Eerder moesten we in onze 'aftermovie' die we op Facebook deelden al alle billen en borsten afplakken. We zijn echt doorgeschoten in preutsheid. Moet ik tegen mijn zoontje nou echt mysterieus gaan doen over het feit dat mensen tepels en billen hebben?'

'De advertentie van Milkshake voldoet volgens het platform niet aan de regels voor "adult content" in advertenties', bevestigt Facebook. Daarin staat dat advertenties geen seksueel expliciete inhoud mogen bevatten, dit omvat ook (gesuggereerde) naaktheid.

Milkshake Festival wordt op 27 en 28 juli voor de achtste keer gehouden in het Westerpark in Amsterdam. Voor degenen die het niet kennen: het is een dance-festival dat ontwikkeld is met de gedachtegang 'niets moet, alles mag' en het is misschien wel een van de meest kleurrijke en gekke festivals van de stad. Vorig jaar introduceerde het festival een naakt festivalterrein en kwam met een advertentie waarin stond: 'Milkshake is looking for nudists!'.

Makkelie leidt Dortmund tegen Spurs; Brych fluit Real Madrid - Ajax

Danny Makkelie is door UEFA aangesteld als arbiter voor het Champions League-duel tussen Borussia Dortmund en Tottenham Hotspur.  Die wedstrijd uit de achtste finales wordt dinsdag in de Duitse stad gespeeld. 

Makkelie wordt in Duitsland bijgestaand door assistent-scheidsrechters Mario Diks en Hessel Steegstra. Kevin Blom is vierde official, terwijl Pol van Boekel en Jochem Kamphuis als VAR en AVAR zullen fungeren.

Het eerste duel tussen beide teams werd drie weken geleden met ruime cijfers gewonnen door de Spurs. In Engeland werd het 3-0 voor de mannen van trainer Mauricio Pochettino.

Het Champions League-treffen tussen Real Madrid en Ajax staat onder leiding van Felix Brych. De 43-jarige Duitser is één van de topscheidsrechters in Europa. In 2015 floot hij de finale van de Champions League. Spaanse media wisten te melden dat de Spaanse topclub bij zeven eerdere ontmoetingen onder zijn leiding nog nooit verloor. Het eerste duel in Amsterdam werd met 1-2 gewonnen door Real Madrid.

Hockeyster Moes aasde al een tijd op een goal

Door de wisselende samenstellingen en de vele nieuwelingen zijn de hockeydames in de Pro League nog zoekende. Talent Freeke Moes bekroonde tegen China vijf minuten voor tijd het overwicht van de eerste helft en maakte haar eerste interlanddoelpunt, dat Nederland na een matige tweede helft alsnog de overwinning bracht (1-2).

Twee weken geleden tegen de Verenigde Staten schoot ze bij haar debuut op de paal. Zondag in haar derde interland schoot ze de bal tegen China voorlangs. Ze haalde ook knap twee strafcorners. Dribbelde gevaarlijk de cirkel binnen. Schoot met haar backhand naast. En toen kwam het moment dat ze voor de goal stond te wachten en de goed spelende Xan de Waard de bal precies in haar stick legde. Doelpunt.

Een belangrijk doelpunt, omdat Nederland in het vierde kwart een 1-0 voorsprong uit handen had gegeven en na een goede eerste helft alsnog dreigde gelijk te gaan spelen. "Ik ben superblij met mijn doelpunt. Ik heb in de Pro League al een paar kansen gehad en aasde al een tijd op een goal. Heerlijk dat ik nu wel heb gescoord en we de drie punten mee naar huis nemen", zei Moes na de wedstrijd.

‘Haar eerste interlandgoal en meteen de winnende’
Moes verklaarde dat het tijdens haar eerste interland in de Verenigde Staten nog zoeken voor haar was geweest. "Je hebt met een andere speelstijl te maken dan je gewend bent. Waar ligt de ruimte? Waar moet ik me aanbieden? Maar op een gegeven moment leer je situaties herkennen en begint het te lopen. Vandaag heb ik volgens mij prima gespeeld. We hebben de afgelopen tijd veel getraind en daardoor ben in mijn spel gekomen. Ik ben tevreden."

Middenvelder Margot van Geffen, die door de afwezigheid van Eva de Goede voor de eerste keer de aanvoerdersband van Oranje droeg, vroeg de speelsters voor het begin van de wedstrijd om met overtuiging en met lef te spelen. "Niet denken, maar doen. Nou, dat heeft Freeke zeker gedaan. Ik ben trots op haar. Ze maakte een mooie goal. Haar eerste interlandgoal en meteen de winnende. Deze vergeet ze niet meer."

Van Geffen zag Nederland fel uit de startblokken komen en via Lauren Stam uit een strafcorner verdiend de openingstreffer maken. Maar na rust was Oranje de draad kwijt. "We speelden veel te mat en lieten ons helemaal terugzakken. In de press kwamen we elke keer te laat. China was feller dan wij."

Een doelpunt van Guo Qiu acht minuten voor tijd bracht Nederland in de problemen. "Toen dachten we: we zijn niet helemaal naar China gekomen om gelijk te spelen of te verliezen. We schrokken wakker. Ik vind het zonde dat we dat blijkbaar nodig hadden, want ik had hier met 3-0 of 4-0 willen winnen. Dat was ook zeker mogelijk geweest. Maar ik ben blij dat het met deze jonge ploeg alsnog is gelukt om de drie punten binnen te slepen."

Pegida ontheiligt As-Soennahmoskee in Den Haag

Pegida-aanhangers hebben vanmorgen in alle vroegte, vlak voor tientallen gelovigen zouden arriveren, spandoeken aan de As-Soennahmoskee in Den Haag opgehangen met daarop teksten als: "Mohammed is een kinderneuker" en "De Koran is vergif". Daarnaast is er een pop van een Arabisch uitziende mannequin, halfnaakt met een babypop bij haar kruis, opgehangen. 

In een statement op de website laat de stichting weten dat ze de houding van de autoriteiten laks vindt: "Het is maatschappelijk dermate belangrijk dat bekend moet worden dat de veiligheid van de moslimgemeenschap in dit land steeds meer in het gedrang komt. De terughoudendheid en bijna lakse houding van de verantwoordelijke autoriteiten om op te treden tegen moslimhaat, vormen een vruchtbare bodem voor neonazistisch geweld. Wij beschouwen deze weerzinwekkende daad dan ook als een regelrechte aanval op de hele moslimgemeenschap en de godsdienstvrijheid."

Pauline Krikke, burgemeester van Den Haag laat in een reactie weten geschokt te zijn door het voorval. "In Den Haag hebben we het recht met elkaar van mening te verschillen, maar wel binnen de kaders van de wet en met respect voor elkaars denkbeelden, zonder dat we elkaar daarbij onnodig kwetsen of pijn doen", zo valt te lezen in de tweet van de gemeente.  

Noren verslaan Duitsers in strijd om wereldtitel noordse combinatie

Op het wereldkampioenschap op de noordse combinatie in het Oostenrijkse Innsbruck en Seefeld hebben de Noren het slotonderdeel gewonnen. De estafette werd een spannende strijd, maar Espen Bjørnstad, Jan Schmid, Jørgen Gråbak en Jarl Magnus Riiber waren een maatje te groot.

Het schansspringen werd gewonnen door de Oostenrijkers, die één seconde voor Japan mochten vertrekken aan de vier keer vijf kilometer langlaufen. Noorwegen volgde op zeventien seconden, het Duitse kwartet startte 41 seconden na de Oostenrijkers aan hun langlaufwedstrijd.

De Oostenrijkers Bernhard Gruber en Mario Seidl wisten de leidende positie vast te houden, terwijl Japan zoals verwacht terug begon te vallen. Franz-Josef Rehrl werd namens het thuisland vervolgens bijgehaald door Gråbak en de Duitser Fabian Riessle, waarna de drie slotlopers om het goud streden.

Riiber was duidelijk de sterkste in de groep, maar Lukas Klapfer (Oostenrijk) en Vinzenz Geiger (Duitsland) lieten zich niet zomaar verschalken...tot bovenop het laatste klimmetje: Riiber gaf een dot gas en sprintte naar de wereldtitel, voor de Duitse en Oostenrijkse teams.

Gouden Griffel-winnaar Peter van Gestel overleden

In zijn woonplaats Amsterdam is afgelopen vrijdag op 81-jarige leeftijd schrijver Peter van Gestel overleden. Van Gestel debuteerde in 1962 met de verhalenbundel Drempelvrees, bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Dat meldt het AD. 

Van Gestel volgde een opleiding aan de toneelacademie en een cursus voor hoorspelacteurs. Na enkele jaren als acteur te hebben gewerkt was hij vanaf de jaren zeventig actief als scriptschrijver en dramaturg bij de NCRV. Hij schreef verschillende hoorspelen en televisiespelen, waaronder een televisiebewerking van Het wassende water van Herman de Man.

Zijn eerste boek, de verhalenbundel Drempelvrees, verscheen in 1962 en werd bekroond met de Reina Prinsen Geerligsprijs. Een jaar later volgde Buiten de grens. Onder het pseudoniem Sander Joosten publiceerde hij in 1976 Ver van huis. Aan het einde van de jaren zeventig publiceerde hij zijn eerste verhalen voor kinderen in Vrij Nederland en later Het Parool.

Sinds 1979 schreef hij vrijwel uitsluitend jeugdboeken, waaronder het veelgeprezen werk Mariken. Deze bewerking van het van oorsprong 16e-eeuwse mirakelspel Mariken van Nieumeghen werd bekroond met de Gouden Uil, de Jonge Gouden Uil, een Zilveren Griffel, de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs. In 2000 verscheen een verfilming van het boek, eveneens onder de titel Mariken.

Ook voor Winterijs (2002) ontving Van Gestel de Woutertje Pieterse Prijs en de Nienke van Hichtumprijs, naast een Gouden Griffel. Veel andere boeken van de schrijver werden eveneens bekroond en in 2006 ontving hij voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs.

Drank- en drugsrijder parkeert auto in de sloot en gaat ervandoor

De politie stelde in de nacht van zaterdag op zondag een onderzoek in nadat er langs de A58 bij Goes een auto in de sloot werd aangetroffen. Rond 02:45 uur kregen de hulpdiensten de melding binnen. De opgetrommelde agenten en brandweer onderzochten het wrak en zochten in de sloot, maar een slachtoffer werd niet gevonden. De auto werd vervolgens afgevoerd door een bergingsbedrijf. 

De agenten onderzochten de identiteit van de bestuurder en kwamen bij een woning in Heinkenszand uit. Daar troffen ze een 26-jarige uit Ovezande aan, die volgens een blaastest teveel had gedronken. Naast de blaastest werd er ook een speekseltest afgenomen die positief uitsloeg op THC en amfetamine. Hij werd aangehouden en meegenomen naar het bureau waar een GGD-arts bloed afgenomen heeft. 

De man heeft zijn rijbewijs in moeten leveren. Hij zal op een later tijdstip nog worden verhoord over het verlaten van de plaats van het ongeval. Verder is er proces-verbaal tegen hem opgemaakt. 

Buma ziet Hoekstra wel zitten als premier

In WNL op Zondag gaf Sybrand Buma vanmorgen te kennen dat hij Wopke Hoekstra wel ziet zitten als premier. Hij wijst daarbij naar de rol die Hoekstra speelde in de kwestie Air France-KLM. Hij kocht in het geniep 12,3 % van de aandelen, om dat vervolgens nog uit te breiden naar een belang van 14%. Buma: "Hier laat Wopke Hoekstra zien dat Nederland op zijn strepen kan staan." 

Volgens Buma komen hijzelf, of Hugo de Jonge ook wel in aanmerking als premier: "Hoe meer mensen dat kunnen in een partij, hoe beter. Ik werk heel graag samen met Wopke en Hugo." Volgens Buma doen ze zoiets in het CDA altijd samen. Hij benoemde ook het interview dat Hugo afgelopen week gaf in het AD, waarbij hij de marktwerking in de zorg op de hak nam. 

Verder had hij ook nog kritiek op Mark Rutte, die tijdens de aftrap van de verkiezingscampagne  in de vaasjesfabriek in Putten geen namen wilde noemen toen hem gevraagd werden welke partijen de schreeuwers zijn in plaats van de doeners. Sybrand benoemde die partijen wél: De PVV, FvD, de SP en GroenLinks. Met name de laatste partij kreeg kritiek van buma, omdat ze volgens hem weg zijn gelopen van de onderhandelingstafel tijdens de kabinetsformatie. 

Kijk hier de hele aflevering terug.

Schoonspringster Jansen grijpt naast finaleplek in World Series

Schoonspringster Inge Jansen is er tijdens de eerste World Series-wedstrijd van het seizoen niet in geslaagd de finale te bereiken op de driemeterplank. In het Japanse Sagamihara kwam de Nederlandse in de halve finales tot de vierde plek, waar een plek bij de beste drie nodig was.

Jansen kwam na vijf sprongen tot 310,95 punten en kwam daarmee een kleine dertig punten tekort. De winst ging naar de Chinese Shi Tingmao, die in de finale 382,05 punten bij elkaar sprong en zo landgenote Wang Han nipt klopte. Op het tienmeterplatform pakte Yang Jian namens China bij de mannen de winst, door de Brit Thomas Daley op een handvol punten te kloppen.

Yang Hao en Chang Yani bezorgden China na een spannende strijd met François Imbeau-Dulac en Jennifer Abel uit Canada de winst in de gemengde wedstrijd op de driemeterplank, terwijl Lian Junjie en Si Yajie - eveneens uit China - de gemengde wedstrijd op het platform wonnen.

De Chinese sweep van het weekeinde werd uiteindelijk compleet: Zhang Jiaqi won nipt bij de dames op het platform, Xie Siyi won de wedstrijd van de driemeterplank bij de mannen.

Wattimena als laatste Nederlander uitgeschakeld op UK Open

De finaledag van de UK Open zal geen Nederlandse inbreng meer hebben. Jermaine Wattimena verloor zaterdagavond in de achtste finales van Michael Smith en was daarmee de beste landgenoot. 

Wattimena moest zaterdag de Nederlandse eer zien hoog te houden. In de vijfde ronde lukte dat nog. De nummer 24 van de wereld rekende daarin af met Luke Woodhouse; 10-8 in legs. In de avonduren moest hij vol aan de bak tegen Michael Smith, die donderdagavond in de Premier League van Raymond van Barneveld wist te winnen. Tegen Smith had Wattimena weinig in te brengen. De 30-jarige darter kwam met een gemiddelde van 85,6 slecht voor de dag. Zijn Britse opponent stelde daar een score van ruim 100 tegenover. Daardoor viel ook voor Wattima het doek; 3-10 in legs.

Ook Ross Smith staat in de kwartfinales. Hij won met 10-7 van James Wade. Rob Cross boekte een 10-6 zege op Cristo Reyes en Gerwyn Price stuurde Krzysztof Ratajski met 10-3 naar huis. 

Zondagmiddag zijn de kwartfinales en zondagavond zijn de halve finales en finale. RTL7 zendt de middagsessie in samenvatting uit om 18.00 uur. Vanaf 20.00 uur zijn de halve finales en finale live te zien bij RTLZ (!). Het darten is vanaf 21.30 uur ook weer bij RTL7 te zien na VTBL. 

UK Open - uitslagen vijfde ronde
James Wade 10-7 Max Hopp
Michael Smith 10-9 Daryl Gurney
Dimitri Van den Bergh 10-9 Mensur Suljovic
Rob Cross 10-5 Mervyn King

Nathan Aspinall 10-2 Madars Razma
Simon Whitlock 10-8 Gabriel Clemens
Josh Payne 10-7 Jamie Lewis
Gerwyn Price 10-7 Jamie Hughes

Steve Beaton 10-8 Keegan Brown
Krzysztof Ratajski 10-7 Jonny Clayton
Simon Stevenson 10-6 Kim Huybrechts
Jermaine Wattimena 10-8 Luke Woodhouse

Steve Lennon 10-8 Mickey Mansell
Dave Chisnall 10-5 Martin Schindler
Ross Smith 10-5 Steve West
Cristo Reyes 10-7 Richard North

Uitslagen achtste finales
Ross Smith 10-7 James Wade
Gerwyn Price 10-3 Krzysztof Ratajski
Michael Smith 10-3 Jermaine Wattimena
Rob Cross 10-6 Cristo Reyes

Nathan Aspinall 10-8 Steve Lennon
Simon Stevenson 10-9 Dave Chisnall
Steve Beaton 10-8 Dimitri Van den Bergh
Josh Payne 10-7 Simon Whitlock

Sunday March 3 - kwartfinales - vanaf 14 uur
Rob Cross v Josh Payne
Michael Smith v Steve Beaton
Simon Stevenson v Gerwyn Price
Nathan Aspinall v Ross Smith


Bobsleeër Friedrich sluit perfect tweemansseizoen af met wereldtitel

Bobsleeër Francesco Friedrich heeft zijn historische seizoen in de tweemansbob afgesloten met de wereldtitel. De Duitser won dit seizoen alle acht World Cup-wedstrijden - een unieke prestatie - en sloot dat op het WK in het Canadese Whistler op gepaste wijze af.

Na de eerste dag met twee runs stond Friedrich met remmer Thorsten Margis al bovenaan, 0,12 seconden voor mede-olympisch kampioen Justin Kripps en diens remmer Cameron Stones. Het Canadese duo kwam er op dag twee in de derde en vierde run niet meer aan te pas tegenover Friedrich, die met 0,59 seconden het goud pakte.

Zilver ging naar Kripps en Stones, die hun voorsprong op de Duitsers Nico Walther en Paul Krenz wel redelijk eenvoudig konden verdedigen: Walther pakte brons op 0,89 tellen van Friedrich. Ivo de Bruin en Dennis Veenker wonnen op de slotdag nog twee plaatsen en eindigden uiteindelijk als zestiende.

De vrouwen hadden zaterdagavond hun eerste twee van vier runs op het programma staan en olympisch kampioene Mariama Jamanka gaat er samen met remster Annika Drazek aan de leiding. De Duitse stond na één run nog een tiende achter de Amerikaanse titelverdedigster Elana Meyers Taylor en haar remster Lake Kwaza, maar sloeg in run twee terug en pakte 0,13 seconden voorsprong.

De strijd om goud lijkt tussen Jamanka en Meyers Taylor te gaan, want het Duitse duo Stephanie Schneider en Ann-Cristin Strack staat al op 0,47 seconden. Christine de Bruin uit Canada, de vrouw van Ivo de Bruin, staat met remster Kristen Bujnowski op 0,81 seconden op de vierde plek.

Nederlandse IS-strijder wil met jihadbruid naar NL

Shamina Begum, u weet wel: de jihadiste die niet langer in Groot-Britannië welkom is en op dit moment statenloos lijkt te zijn, omdat haar Britse nationaliteit is afgepakt omdat ze volgens Groot-Brittannië ook een Bengalees burgerschap kan aanvragen omdat haar moeder in Bangladesh woont, moet volgens haar man mee naar Nederland. Bangladesh wil haar en haar pasgeboren zoontje namelijk ook niet hebben, en aangezien ze getrouwd is met de Nederlander Yago Riedijk moeten ze maar naar Nederland volgens Yago.

Lees ook: IS-bruiden niet welkom in VS en GB

De Arnhemmer toog in 2014 richting Syrië om zich bij IS aan te sluiten. In 2015 ontmoette hij de 15-jarige Shamima. Zij was vanuit Groot-Brittanië met twee vriendinnen ook richting Syrië gegaan om zich bij IS aan te sluiten. Binnen tien dagen werd ze uitgehuwelijkt aan Yago. Hoewel hij er in eerste instantie geen heil in zag om met een 15-jarige te trouwen, besloot hij het toch te doen, omdat zij het wilde, zo vertelt hij in een interview. 

Lees ook: Hoogzwangere IS-bruid zonder spijt wil terug naar Londen

Yago beweert dat hij zich afkeerde van IS en geprobeerd heeft om de terreurgroep te verlaten. Vervolgens zou hij in Raqqa gemarteld zijn omdat hij verdacht werd van spionage. Hij wist met zijn vrouw uit het laatste bolwerk van de IS, Baghouz in oost-Syrië, te vluchten. Yago werd opgepakt, Shamima wist met hun net geboren zoontje te vlucten naar een kamp in noord-Syrië. Inmiddels zou ze weer elders zijn, maar wat haar precieze locatie op dit moment is, is niet duidelijk. 

Hockeyster Moes schiet Oranje naar 1-2 zege op China

Dankzij een strafcornerdoelpunt van Lauren Stam en de eerste interlandgoal van Freeke Moes hebben de Oranje Dames zondagochtend in Changzhou met 1-2 van China gewonnen. Oranje begon sterk en kwam verdiend op 1-0, maar was na rust van slag en gaf de voorsprong weg. Vijf minuten voor tijd maakte Moes de winnende goal.

Vijf strafcorners haalde Nederland in de eerste helft, waarin Oranje de betere ploeg was en Freeke Moes zich in haar derde interland nadrukkelijk liet zien. Meteen in het begin van de wedstrijd schoot ze met haar backhand naast en later met haar backhand voorlangs. Tussendoor dribbelde ze gevaarlijk de cirkel binnen en haalde ze twee strafcorners. Een heerlijk begin voor de aanvaller van Oranje-Rood, een van de nieuwelingen die in de Pro League een kans krijgt van bondscoach Alyson Annan.

Naast Ireen van den Assem meldde zich opvallend genoeg ook Renée van Laarhoven op de kop van de cirkel voor de eerste strafcorner voor Oranje. Waar iedereen waarschijnlijk dacht dat Van den Assem de bal op doel zou gaan pushen, was het toch Van Laarhoven die voor haar kans ging. Haar poging werd eruit gelopen door een Chinese speelster.

Opnieuw kreeg Nederland een strafcorner. Opnieuw was het Van Laarhoven die hem mocht nemen. Het leverde na een redding van de Chinese keepster Ye Jiao de derde strafcorner voor Oranje op. Die poging Van Laarhoven werd er wederom uitgelopen.

Toen Nederland in het tweede kwart opnieuw een strafcorner kreeg, meldde Lauren Stam zich op de kop van de cirkel naast Van den Assem. Van Laarhoven bleef achterin. De eerste poging van Stam sloeg ze nog naast, maar de tweede even later hard op de plank: 0-1. Haar vijfde interlandgoal in haar 62ste interland betekende een verdiende voorsprong voor Nederland, waar keepster Anne Veenendaal (die haar 50ste interland keepte en in de rust werd vervangen door Josine Koning) knap de eerste strafcorner van de Chinezen uit het doel hield.

Moeizame tweede helft
In het derde kwart lukte het Nederland niet om afstand van China te nemen. Oranje domineerde niet meer en zakte terug terwijl de thuisploeg steeds nadrukkelijker op jacht naar de gelijkmaker ging. Aan het begin van het vierde kwart kwam Oranje goed weg. Een gevaarlijke voorzet vanaf de linkerkant werd door twee Chinezen niet binnen getipt.

Negen minuten voor tijd viel de gelijkmaker alsnog. Bij de tweede paal tipte Guo een voorzet binnen, waarmee ze de stand gelijk trok. Het was het moment dat Nederland wakker schrok en leek te beseffen dat het zich niet op de automatische piloot naar de overwinning kon spelen.

Moes bekroont goede wedstrijd
Ireen van den Assem pushte de zesde strafcorner van Nederland op de keepster Ye Jiao en in de rebound redde de sluitpost met haar voet op het schot van Yibbi Jansen. Vijf minuten voor tijd was het Moes die haar uitstekende spel van de eerste helft beloonde en na goed voorbereidend werk van Xan de Waard de 1-2 maakte en Nederland alsnog naar de overwinning schoot. In de eindfase maakte De Waard de 1-3 een fractie van een seconde buiten de tijd.

Oranje speelde deze Pro League vijf wedstrijden buiten Europa. Vier werden er gewonnen, alleen van Australië is verloren. Voor de dames gaat over een maand de competitie verder met een thuisduel tegen China. De heren spelen dinsdagavond al hun eerste thuiswedstrijd. In Rotterdam zal Duitsland worden ontvangen. 

Lieke Hulsen in duel met Zhang Jinrong. (PRO SHOTS/SIPA USA)
Lieke Hulsen in duel met Zhang Jinrong. (PRO SHOTS/SIPA USA)

Golfster Van Dam wint Canberra Classic

Golfster Anne van Dam heeft haar eerste toernooizege van dit jaar te pakken. De 23-jarige Arnhemse won het Canberra Classic in Australië, dat meetelt voor de Europese Tour. Ze won met drie slagen verschil op de Sloveense Katje Pojacar.

Van Dam legde de basis voor haar zege zaterdag met een ronde in 63 slagen, waarmee ze gedeeld aan de leiding kwam samen met de Sloveense Pojacar. Op de laatste ronde sloot de 23-jarige golfster af met een ronde van 65 slagen en dat was goed voor de overwinning in Australië, mede doordat Pojacar niet verder kwam dan een ronde van 68 slagen.

Voor Van Dam was het haar vierde zege op de Europese Tour uit haar carrière. In 2016 won ze het Xiamen Open in China en vorig jaar won ze tweemaal in Spanje (Estrella Damm Ladies Open & Andalucia Open).

Dankzij deze zege versterkt Van Dam ook haar leidende positie in de Solheim Cup Rankings. Een plek bij de top-3 in augustus verzekert haar van deelname aan de wedstrijd tussen de beste golfsters van Europa en de Verenigde Staten (12-15 september, Gleneagles Schotland).

Politie onderzoekt berovingen Breda

De politie onderzoekt twee berovingen in Breda. Een 24-jarige vrouw het slachtoffer van een een lange, blanke man. Hij bedreigde haar op de Roeselarestraat met een mes en greep haar schoudertas. De vrouw liep rond 19.15 uur liep vanaf het winkelcentrum richting de Roeselarestraat.

Hier werd zij door een man aangesproken. Direct werd ze door hem bedreigd met een mes en greep hij haar schoudertas. De dader verdween met de tas, waarin onder andere haar portemonnee zat, richting winkelcentrum Hoge Vucht. De vrouw zocht vervolgens hulp bij een in de buurt gelegen winkel.

Voor de deur
Een bewoner van een woning aan het Laag Zand is voor zijn woning door twee mannen beroofd. De daders haalden spullen uit zijn kleding en verdwenen. Rond 21.00 uur werd er bij het slachtoffer op de ramen geklopt. Toen hij de voordeur opende, stonden er voor hem twee onbekende mannen voor de woning.

De man werd vervolgens in het gezicht geslagen, naar de grond getrokken en beroofd van een aantal goederen die hij in zijn kleding droeg. Uit schrik is het slachtoffer eerst naar familie gereden, waarop later de politie werd gebeld.

De politie onderzoekt de berovingen en roept getuigen op zich via 0900-8844 te melden. Ook kan er anoniem gebeld worden via 0800-7000. Ook kunnen tips via WhatsApp worden doorgegeven. 

Jongetje zwaargewond na aanrijding

De politie is op zoek naar getuigen van een ernstig verkeersongeval op de kruising Vaillantlaan met de Hobbemastraat in Den Haag op zaterdag 2 maart. Met name is de politie op zoek naar beeldmateriaal.

Omstreeks 21.45 uur reed een auto met meerdere inzittenden een kind en een vrouw aan. Beiden zijn overgebracht naar het ziekenhuis. Het jongetje raakte ernstig gewond. Een ander kind bleef ongedeerd. De inzittenden van de auto zijn na de aanrijding weggerend. Twee van hen werden aangehouden na een zoekactie.

De politie heeft vernomen dat omstanders na de aanrijding hebben gefilmd met hun mobiele telefoon. Deze omstanders wordt verzocht deze beelden beschikbaar te stellen ten behoeve van het onderzoek. Getuigen kunnen contact opnemen met de politie van bureau De Heemstraat via 0900 – 8844.

Hond gewond door klem in Amsterdamse Bos

Een hond is gisteren gewond geraakt door een klem in het Amsterdamse Bos. De viervoeter was tijdens een wandeling water aan het drinken toen zij met haar poot in een klem kwam.

Hond Juna raakte behoorlijk in paniek en kwam in het water terecht, meldt Dierenkliniek IJburglaan op Facebook. Dankzij de hulp van omstanders kon de hond weer op het droge terecht komen en is ze met spoed naar de dierenkliniek gebracht. Na het maken van röntgenfoto's bleek dat de viervoeter geen blijvend letsel had opgelopen door de klem.

De klemmen zijn vermoedelijk geplaatst om ratten te vangen. De kliniek roept hondeneigenaren op om goed op te letten, omdat er geen waarschuwingen in het park staan.

FOK! Wat een weer: regen en veel wind

Welkom!  

In het zuiden des lands bleef het gisteren de hele dag grijs en soms ook miezerig, maar in andere delen van het land kwam de zon er nog even verrassend goed bij, en was het prachtig weer. Dit was niet helemaal verwacht. Zeker in het midden en noorden heeft de zon volop geschenen. Later kwam de bewolking weer opzetten en uiteindelijk viel er op meer plaatsen wat motregen. Maar het was al met al beter dan gedacht. De afgelopen nacht is er regen gevallen.

Vandaag regent het voornamelijk in het midden en noorden van het land nog een tijd door, maar in het zuiden, waar het carnaval is, wordt het dan droger. Ik verwacht zo'n 5 tot 10 mm op veel plekken. De wind is goed aanwezig met kracht 5 tot 7 uit het zuidwesten. Hierbij wordt het ongeveer 11 graden.

Of en wanneer er eventueel nog meer wind komt te staan op de maandag is nog even afwachten. Dat bespreken we vanavond.  

Fijne dag!  

Paar dagen geleden was DJMO in Scheveningen. Mooi weer toen nog
Tjonge, het blijft maar mooi weer in Scheveningen! ( Foto:DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.

Noodweer op Kreta

Terwijl wij de afgelopen week zaten te genieten van de zon en temperaturen die opliepen tot 20 graden, was het aan de andere kant van Europa helemaal mis. Ik spreek dan met name over de Griekse eilanden.

Boven Europa hing een enorm en vooral zeer krachtig hogedrukgebied. Deze besloeg een groot deel van Europa. Maar ja, depressies behoren we ook te vinden op de weerkaarten. Echter die trokken over de Noordkaap of over het oostelijke deel van de Middellandse Zee. Het zuiden van Italie kreeg, zoals we vorig jaar ook al zagen zijn portie, maar vooral Kreta was aan de beurt. Ingeklemd tussen twee hogedrukgebieden in kon die depressie geen kant op en steeds maar weer gevoed worden door warm zeewater leverden dit enorme stortbuien met onweer op. Er valt wel eens een bui op Kreta in dit jaargetijde, maar nu sloegen alle stoppen door.

De buien richten een enorme ravage aan, en wat nog erger is vijf dodelijke slachtoffers. De schade wordt geschat op zo'n 100 miljoen Euro. Ook historische bruggen zijn compleet vernietigd. In Chania viel in twee dagen bijna 200 mm aan regen. Het toerisme zal een ander beeld van Kreta krijgen, met name dus in de omgeving van Chania.

Beelden volgen nog. 

Onweer boven Griekenland (Foto: Pixabay.com)
                                                              Onweer boven Griekenland (Foto: Pixabay.com)

Roest grijpt de macht op WK allround

Patrick Roest heeft de 5.000 meter voor mannen gewonnen bij het WK allround in Calgary. De Nederlander reed een winnende tijd van 6.08,27. Sven Kramer werd tweede, Sverre Lunde Pedersen derde. Na de eerste dag gaat Roest ook aan de leiding in het algemeen klassement voor Pedersen en Kramer.

Sverre Lunde Pedersen was de eerste van de favorieten die in actie kwam. De wereldkampioen op deze afstand moest het opnemen tegen Douwe de Vries. Pedersen nam de regie en bleef lang rondjes in de 28 rijden. De Vries volgde op gepaste afstand. Na een zware laatste ronde kwam hij uiteindelijk in 6.10,11 over de meet. De Vries zat met 6.12.72 maar net boven zijn persoonlijk record.

Sven Kramer reed in de rit erop tegen Patrick Beckert. Kramer, die een matige 500 meter reed, begon goed aan zijn race en had niets aan zijn opponent. Hij reed constant rondjes in de 29 laag. Door de twee laatste slechte rondes van Pedersen was Kramer met 6.08,83 sneller dan de Noor.

Danila Semerikov was de tegenstander van Patrick Roest in de eennalaatste rit. De twee begonnen langzaam aan hun race, al wist Roest wel een gaatje te slaan met Semerikov. Per ronde begon Roest wel langzaam in te lopen op de tijd van Kramer. Uiteindelijk kwam Roest in 6.08,27 over de meet, waarmee hij sneller was dan Kramer.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.