FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 24 november 2018

Zweedse en Oostenrijkse snowboardwinst op big air

In Beijing heeft de Zweedse snowboarder Sven Thorgren de World Cup-wedstrijd op de big air van zaterdag gewonnen. Hij sprong 184.00 punten bij elkaar en was daarmee ruimschoots de beste.

Met onder meer een frontside triple cork 1440 mute in zijn derde en laatste sprong pakte Thorgren de winst, zijn eerste in het World Cup-circuit. De jonge Japanner Takeru Otsuka werd tweede, Clemens Millauer uit Oostenrijk maakte het podium compleet. Niek van der Velden strandde in de kwalificaties op een 36e plek.

Sven Thorgren (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was de winst weer eens voor olympisch kampioene Anna Gasser, die nu zeven van haar negen World Cup-wedstrijden gewonnen heeft. Met onder meer een backside double cork 1080 melon sprong de Oostenrijkse 182.25 punten bij elkaar, genoeg om de Japanse Miyabi Onitsuka en Laurie Blouin uit Canada van het lijf te houden. Cheryl Maas kwam met een tiende plek niet door de kwalificaties.

Anna Gasser (Bron: YouTube)

Van Gerwen en Noppert eenvoudig naar kwartfinales Players Championship Finals

Michael van Gerwen en Danny Nopprt stomen door op de Players Championship Finals. De nummer één van de wereld plaatste zich vanavond voor de kwartfinale door met 10-4 te winnen van Stephen Burton. Noppert won met dezelfde cijfers van Krzysztof Ratajski. 

Burton kon tot 2-2 bijblijven bij Van Gerwen. Daarna zette de Brabander de versnelling in en liep uit naar 6-2. Burton pakte onderweg nog twee legs maar ging er toch met ruime cijfers af. Van Gerwen gaat zondagmiddag in de kwartfinale spelen tegen Steve Lennon. De Ier won eerder op de avond met 10-7 van Gabriel Clemens.

Noppert speelde op baan twee tegen Ratajski. Doordat de Pool veel dubbels miste kon Noppert uitlopen naar 7-3. Na de tweede onderbreking ging het finishen niet veel beter bij Ratajski waardoor Noppert met 10-4 kon winnen. In de kwartfinales treft hij Stephen Bunting, die met 10-9 van Peter Wright won. 

Uitslagen derde ronde Players Championship Finals
Chris Dobey 10-9 James Wade
Gary Anderson 10-2 Joe Cullen
Michael van Gerwen 10-4 Stephen Burton
Peter Wright 9-10 Stephen Bunting

Steve Lennon 10-7 Gabriel Clemens
Daryl Gurney 10-6 Brendan Dolan
Jonny Clayton 10-5 Ricky Evans
Danny Noppert 10-4 Krzysztof Ratajski

Kwartfinales - zondagmiddag

Chris Dobey v Daryl Gurney
Stephen Bunting v Danny Noppert
Gary Anderson v Jonny Clayton
Michael van Gerwen v Steve Lennon

Ook elfde partij op WK schaken eindigt in remise

Ook de elfde partij in de schaaktweekamp om de wereldtitel tussen Magnus Carlsen en Fabiano Caruana is in remise geëindigd. De tien voorgaande partijen kregen ook geen winnaar. De stand blijft daardoor in evenwicht, 5,5-5,5.

Maandag bij de twaalfde partij kan de beslissing gaan brengen. De verwachting is dat de Amerikaanse uitdager Caruana met wit de aanval gaat zoeken. Bij 6-6 volgt een tiebreak met snelschaak, waarin de Noorse titelverdediger als favoriet geldt. "Ik was niet tevreden over mijn opening en daarna wou ik gewoon op safe spelen", verklaarde Carlsen. "Ik heb nog wel iets geprobeerd, maar besloot al snel de boel lam te leggen. In deze fase van het WK moet je niet al te gek meer gaan doen."

“Er is vandaag niet veel gebeurd”, reageerde Caruana. "Het twaalfde spel zal voor ons allebei zenuwslopend zijn. Ik ga niet alles op alles zetten, maar zal hem uiteraard wel proberen onder druk te zetten."

Uitslag Fortuna Sittard - Heracles Almelo

Fortuna Sittard heeft thuis een makkelijke zege geboekt op Heracles Almelo. In Limburg won de thuisploeg met 3-0 en dat was alweer de derde thuiszege op rij voor Fortuna Sittard.

Mark Diemers opende de score na ruim een kwartier vanaf elf meter. De thuisploeg kreeg de penalty nadat Heracles-doelman Janis Blaswich een overtreding had gemaakt op Branislav Niňaj. Een kwartier voor rust kwamen Limburgers zelfs op 2-0 via Finn Stokkers.

Na een uur spelen besliste Ahmed El Messaoudi met een schot van buiten de zestien de wedstrijd door de 3-0 te maken. Het betekende alweer de derde thuiszege op rij voor Fortuna Sittard en stijgt naar de negende plaats in de competitie met zestien punten uit dertien wedstrijden. Heracles Almelo blijft op de vierde plaats staan met twintig punten uit dertien wedstrijden.

Fortuna Sittard

3 - 0

Heracles Almelo

 17' Diemers(pen)
 32' Stokkers
 63' El Messaoudi
   
 
 
Stadion: Fortuna Sittard Stadion , Sittard
Toeschouwers: 7.545
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Koselev
Essers
Dammers
Ninaj
Pinto (Ospitalieri/78)
El Messaoudi (Smeets/73)
Diemers
Rodríguez
Semedo (Vidigal/85)
Stokkers
Lamprou
  Blaswich
Breukers
Sama (Osman/46)
Rossmann
Czyborra
Duarte (Vermeij/64)
Merkel
v.d.Buijs
Kuwas (Drost/46)
Dalmau
Peterson

Uitslag PSV - sc Heerenveen

PSV heeft ook zijn dertiende wedstrijd van het seizoen gewonnen. sc Heerenveen werd in eigen huis met 3-0 verslagen.

De thuisclub kwam dankzij Lozano al snel op een 1-0 voorsprong en daarmee was de wedstrijd eigenlijk al beslist. Toen Heerenveen na een rode kaart van Thorsby met tien man kwam te staan werd het helemaal een kansloze missie voor de Friezen.

In de tweede helft zorgde Luuk de Jong met een prachtige omhaal voor de 2-0 en na een schot op de paal van Bergwijn gaf hij Lozano een niet te missen kans om de eindstand op 3-0 te bepalen.

Luuk de Jong scoort op mooie wijze. (PRO SHOTS/Thomas Bakker)
Luuk de Jong scoort op mooie wijze. (PRO SHOTS/Thomas Bakker)

PSV

3 - 0

sc Heerenveen

 11' Lozano
 52' De Jong
 66' Lozano
   
 
 Gele kaart: , Bulthuis, Lammers, (sc Heerenveen)
 Rode kaart: , Thorsby (37) (sc Heerenveen)
 
Stadion: Philips Stadion, Eindhoven
Toeschouwers: 34.100
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Zoet
Dumfries (Behich/74)
Schwaab
Viergever
Angelino
Rosario
Pereiro
Hendrix
Lozano (Gutiérrez/75)
De Jong
Bergwijn (Malen/80)
  Hahn
Floranus
Höegh
Bulthuis
Pierie
Rienstra
Vlap
Thorsby
v.Bergen (Rojas/77)
Lammers
Zeneli (v.Amersfoort/87)


Luuk de Jong zorgt met een omhaal voor de 2-0. (Pro Shots / Thomas Bakker)

Franz wint eerste World Cup-afdaling van het seizoen

Alpineskiër Max Franz heeft in Lake Louise de eerste afdaling van het nieuwe World Cup-seizoen gewonnen. De 29-jarige Oostenrijker ging in het prachtige Canadese skioord als eerste naar beneden en niemand kwam meer aan zijn tijd. Na Gröden in 2016 is het de tweede World Cup-zege voor de Oostenrijker.

Na Franz kwam de Italiaanse veteraan Christof Innerhofer naar beneden en de Süd-Tiroler was met 0,28 seconden achterstand gelijk de enige van het hele veld die binnen een halve seconde bleef van Franz. Op 0,54 tellen was de derde plek voor een andere Süd-Tiroler: Dominik Paris, drie honderdsten van een seconde voor de Oostenrijker Vincent Kriechmayr.

Johan Clarey uit Frankrijk en Beat Feuz uit Zwitserland grepen net naast het podium, ook de Duitser Thomas Dressen, de Noor Aksel Lund Svindal en de Oostenrijker Matthias Mayer bleven nog binnen een seconde van Franz.

De hele uitslag staat hier.

Spelersbus Boca aangevallen met stenen, finale nog verder uitgesteld

De aftrap van de finale van de Copa Libertadores tussen River Plate en Boca Juniors is zaterdagavond met een uur uitgesteld.

De aanloop naar de return van de finale verloopt behoorlijk tumultueus. De spelers van Boca Juniors zouden volgens verschillende Argentijnse media in aanraking zijn gekomen met traangas, op weg naar het stadion. Verschillende spelers hebben bij hun aankomst in El Monumental moeten overgeven in de kleedkamer.

Het is nog onduidelijk hoe de spelers van Boca in aanraking zijn gekomen met traangas. Op beelden is te zien dat de bus bij aankomst bij het stadion van aartsrivaal River Plate bekogeld wordt met verschillende voorwerpen. Volgens een lezing is er daarbij ook traangas gegooid, als vergelding voor de actie van Boca-supporters in 2015. Destijds werd er pepperspray in de spelerstunnel gespoten, waarna de spelers van River Plate last kregen van de ogen.

Het duel werd destijds gestaakt, waarna Boca Juniors uit de Copa Libertadores werd gezet. Volgens een andere lezing is het traangas door de politie gebruikt om de weg vrij te maken voor de bus van Boca Juniors. Op die manier zouden de spelers in aanraking zijn gekomen met het traangas. Op beelden is te zien hoe Carlos Tévez ondersteund moet worden bij de aankomst in El Monumental. Boca Juniors heeft aan de CONMEBOL gevraagd of medici kunnen controleren of de spelers in staat zijn om te spelen. De aftrap is daarom uit gesteld naar 22:00 uur (Nederlandse tijd).

Update 22.19 uur: De aftrap van de finale is inmiddels verplaatst naar 00.00 uur, zo maakte de Zuid-Amerikaanse bond zojuist bekend.

I amsterdam-letters verdwijnen begin december

De I amsterdam-letters die nu nog op het Museumplein staan, zullen daar begin december worden weggehaald. De afgelopen maanden barstte een flinke discussie los over het logo, nadat GroenLinks had voorgesteld om de letters uit het straatbeeld te laten verwijderen. Het leidde tot zowel protest als instemming.

Uiteindelijk werd besloten dat de letters voor het Rijksmuseum weg moesten, op andere plekken mag het logo blijven staan. Op het Museumplein stonden de letters volgens wethouder Kock in de weg, en trokken ze onnodig veel toeristen aan. Begin december zal het logo daar definitief verdwijnen.

'Vergistoerist'
Om 'vergistoeristen' die na het weghalen van de letters tevergeefs naar het Museumplein komen om de letters te zoeken van informatie te voorzien, worden er de eerste drie weken na het verwijderen hosts ingezet. 

De letters worden voorlopig opgeslagen; er zijn vooralsnog geen plannen om de letters bijvoorbeeld te verkopen. Zo hadden de provincie Friesland en Madurodam wel interesse om de letters over te nemen.

I Amsterdam (Foto: FOK!)
I amsterdam (Foto: FOK!)

Dubbelrodelaars Steu/Koller stunten met 1e World Cup-zege

In het Oostenrijkse Innsbruck-Igls is het World Cup-seizoen voor de rodelaars van start gegaan. Zaterdag stonden er twee wedstrijden op het programma: de dames openden het seizoen, gevolgd door de dubbels.

Bij de vrouwen wed het een Duits 1-2-3'tje. Dat is niet bepaald ongewoon in het rodelen, maar het werd toch nog aardig spannend. De nummer vier van het Duitse team, Julia Taubitz, stond na één run namelijk aan de leiding, op de voet gevolgd door de koningin van het rodelen, Natalie Geisenberger.

Die liet in de tweede run dan toch haar klasse zien, waarbij ze Taubitz met 0,036 seconden af wist te troeven. Veterane Tatjana Hüfner begon haar laatste seizoen met een derde plek op 0,266 tellen van Geisenberger, de van Kroatië naar Nederland overgekomen zusjes Daria en Dania Obratov plaatsten zich niet voor de hoofdwedstrijd.

De dubbels maakten er pas echt een spannende strijd van. Vooraf was er eerst aandacht voor Peter Penz en Georg Fischler: de Oostenrijkse grootheden zijn gestopt en mochten voor eigen publiek afscheid nemen. Dat deden ze op gepaste wijze, namelijk in lederhosen en op een slee uit de jaren zeventig. Hun 'echte' slee gaven ze over aan de jongelingen Thomas Steu en Lorenz Koller, die er gelijk geweldig gebruik van maakten: het duo was 0,003 seconden sneller dan de Duitsers Toni Eggert en Sascha Benecken, terwijl de verrassende Russen Vladislav Yuzhakov en Iurii Prokhorov op 0,033 seconden derde stonden.

In de tweede run hadden Ludwig Rieder en Patrick Rastner uit Italië de leiding in handen, waarna de Letten Kristens Putins en Imants Marcinkevics er 0,002 seconden onderdoor doken. Dat bleek uiteindelijk goed voor een bijzonder verrassende vierde plek, achter Yuzhakov en Prokhorov. De winst ging voor het eerst in hun loopbaan naar Steu en Koller, door 0,18 seconden te pakken op Eggert/Benecken.

Dat was voor de Duitsers overigens ook gewoon knap: Eggert brak vorige maand nog zijn been. Olympisch kampioenen Tobias Wendl en Tobias Arlt vielen met de zevende plek flink tegen, Emanuel Rieder en Simon Kainzwaldner uit Italië zorgden in de tweede run voor een schrikmoment met een stevige crash.

Uitslag NAC Breda - Ajax

Ajax heeft zaterdag de elfde competitiezege in dertien duels geboekt. De gasten wonnen mede dankzij een fraaie goal van Zakaria Labyad van NAC Breda.

Ajax moest het in het Rat Verlegh Stadion stellen zonder Hakim Ziyech. De Marokkaans international liep tijdens de interlandperiode een lichte knieblessure op en werd in de basiself vervangen door David Neres. Het gemis van Ziyech deed zich voelen voor Ajax. De Amsterdammers waren weliswaar vanaf het beginsignaal de bovenliggende partij, maar wisten een bijzonder defensief ingesteld NAC nauwelijks in de problemen te brengen. Ajax nam het doel van Benjamin van Leer in de eerste helft zelfs geen enkele keer onder vuur.

Toch kon de formatie van Ten Hag met een voorsprong aan de thee. Een hoekschop van Lasse Schöne werd vijf minuten voor rust door iedereen gemist, waarna debutant Jethro Mashart de bal bij de tweede paal ongelukkig in eigen doel liep: 0-1. Ajax kwam overigens niet zonder kleerscheuren uit de eerste helft: Donny van de Beek liep in de slotfase strompelend over het veld en moest zich in de rust met ogenschijnlijk een knieblessure laten vervangen door Labyad.

NAC begon brutaal aan de tweede helft. Gianluca Nijholt werd kort na de onderbreking bediend door Mitchell te Vrede, waarna de middenvelder van afstand André Onana tot een redding dwong. Die mogelijkheid bleek Ajax wakker te schudden. Nadat Neres eerst op de paal had geschoten en de rebound die volgde om zeep was geholpen door Kasper Dolberg, tekende Labyad negen minuten na rust voor de 0-2. De invaller liet Van Leer kansloos met een werkelijk schitterende volley, nadat Neres de bal met het hoofd had teruggelegd.

Daarmee was het verzet van NAC wel gebroken. Ajax ging beter voetballen en was twintig minuten voor tijd dicht bij een derde treffer. Labyad bracht de bal vanaf de rechterflank in de doelmond van de thuisploeg, waarna Dolberg van dichtbij op Van Leer stuitte. Aan de overzijde miste Te Vrede twee goede kansen, maar de zege kwam geen enkel moment meer in gevaar voor Ajax, dat zelf in de blessuretijd via Klaas-Jan Huntelaar nog eens scoorde. De Amsterdammers kunnen zodoende met vertrouwen toewerken naar de cruciale Champions League-wedstrijd van dinsdagavond tegen AEK Athene, al is het nu de vraag of Ten Hag dan kan beschikken over Van de Beek. Ziyech is in Griekenland vrijwel zeker niet van de partij.

 Frenkie de Jong (L) in duel met Arno Verschueren (R). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)
Frenkie de Jong (L) in duel met Arno Verschueren (R). (PRO SHOTS/Kay Int Veen)

NAC Breda

0 - 3

AFC Ajax

     40' Mashart (ed)
 54' Labyad
 90+3' Huntelaar
 
 Gele kaart: Klomp, Verschueren, Nijholt, Te Vrede, (NAC Breda), Labyad, (AFC Ajax)
 
Stadion: Rat Verlegh Stadion, Breda
Toeschouwers: 18.969
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
v. Leer
Sporkslede
Klomp (v. Hooijdonk/89)
Koch
Palmer-Brown
Mashart
Rosheuvel
Verschueren
Nijholt
El Allouchi (Korte/62)
Te Vrede
  Onana
Mazraoui
De Ligt
Blind
Tagliafico
Schöne
v.d. Beek (Labyad/46)
De Jong
Neres (Wöber/90+3)
Dolberg (Huntelaar/81)
Tadic

Dost schittert met twee goals bij debuut van Keizer

Marcel Keizer is zijn avontuur bij Sporting Clube de Portugal met een overwinning gestart. De ploeg won in de Portugese beker van Lusitano.

Bas Dost was met twee doelpunten en een assist de grote man aan de kant van Sporting, dat met Lusitano een club tegenkwam die uitkomt op het derde niveau van Portugal.

Dost opende drie minuten voor rust met een intikker de score en na 71 minuten zette hij de 1-3 op het scorebord. Na een voorzet vanaf de linkerflank volleerde de voormalig international van het Nederlands elftal de bal met de binnenkant van zijn voet binnen.

Dost had eerder de assist bij de 1-2 van Bruno Fernandes verzorgd en Diogo Braz had de gelijkmaker voor zijn rekening genomen namens Lusitano. Na 72 minuten bepaalde Abdoulay Diaby de eindstand op 1-4. Dost deed 90 minuten mee en Nemanja Gudelj werd na 85 minuten vervangen.

Uitslag PEC Zwolle - ADO Den Haag

Abdenasser El Khayati is opnieuw belangrijk geweest voor ADO Den Haag. In de uitwedstrijd tegen PEC Zwolle maakte de middenvelder twee goals en een assist en dat goed voor de zege in Zwolle: 2-3.

PEC nam al in de zevende minuut de leiding via Thomas Lam, die vanuit een corner van dichtbij raak kopte. Tien minuten later was het al gelijk toen El Khayati een penalty benutte.

Lang zou het niet gelijk blijven, want één minuut kwam PEC opnieuw op voorsprong na een blunder in de ADO defensie. Aaron Meijers wilde terugkoppen op de uitkomende doelman Robert Zwinkels, maar hij kopbal ging voorbij de doelman, waarna Clint Leemans de 2-1 eenvoudig maakte. Ook nu zou PEC Zwolle niet lang genieten van de voorsprong, want zes minuten later was het alweer gelijk opnieuw via El Khayati.

Ditmaal was het wel lang wachten op een nieuwe goal. Zeven minuten voor tijd maakte Nick Kuipers uit een corner de winnende goal voor ADO op aangeven van El Khayati, die nu bij de laatste dertien goals van ADO is betrokken met een assist of als afmaker.

PEC Zwolle

2 - 3

ADO Den Haag

 7' Lam
 18' Leemans
   17' El Khayati (pen)
 24' El Khayati
 83' N.Kuipers
 
 Gele kaart: v.Crooy, (PEC Zwolle), Falkenburg, Bakker, (ADO Den Haag)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 12.152
Arbiter: Mulder
 
Opstelling:   Opstelling:
v.d.Hart
Ehizibue
Lam (Lachman/84)
v.d.Berg
Paal
Hamer (Genreau/59)
Dekker (Scamacca/76)
Leemans
v.Crooy
v.Duinen
Namli
  Zwinkels
Troupée
N.Kuipers
Kanon
Meijers
Becker (Goppel/ 87)
Immers
El Khayati (Beugelsdijk/ 90 3)
Bakker
Lorenzen
Falkenburg (Zhang/78)

Skiester Brignone oppermachtig op reuzenslalom

Alpineskiester Federica Brignone heeft haar eerste zege van het World Cup-seizoen te pakken. De Italiaanse was de beste op de reuzenslalom in het Amerikaanse Killington.

In de eerste run stond er geen maat op de Noorse Ragnhild Mowinckel, die 0,37 seconden pakte op Brignone. Stephanie Brunner (+0,44) deed ook nog uitstekend mee, terwijl de eerste negen allemaal binnen één seconde stonden, met verder nog Tessa Worley (+0,52) en Viktoria Rebensburg (+0,53) als voornaamste uitdaagsters.

Thuisfavoriete Mikaela Shiffrin nam in de tweede run de leiding in handen, maar zag Brunner onder haar tijd door duiken. Brignone was de volgende die naar beneden kwam en de Italiaanse deed dat zeer overtuigend. Halverwege had ze zelfs meer dan een seconde voorsprong, waar uiteindelijk 0,78 seconden van overbleef. Mowinckel leek Brignone even uit te dagen, tot ze een foutje maakte en op 0,49 seconden genoegen moest nemen met de tweede plek. Brunner eindigde zo als derde: na drie vierde en zes vijfde plaatsen eindelijk haar eerste World Cup-podium.

De Nederlandse Adriana Jelinkova eindigde in de eerste run als 58e en plaatste zich zo niet voor de tweede manche.

Van Gerwen eenvoudig langs Brown, Noppert in slotfase langs King

Michael van Gerwen (29) heeft op overtuigende wijze de derde ronde bereikt bij de Players Championship Finals in Minehead. De nummer één van de wereld versloeg Keegan Brown (26) uit Engeland met 6-1. Ook Danny Noppert staat in de derde ronde. Hij won ternauwernood met 6-5 van Mervyn King. 

Van Gerwen leverde een uitstekende partij af met 106 gemiddeld, zestig procent op de dubbels en vier maximale scores. Mighty Mike gaat het in de derde ronde opnemen tegen Stephen Burton, die verrassend afrekende met Darren Webster. 

Noppert had in de openingsfase ontzettend veel moeite om de dubbels te vinden en daardoor kon King tot wee keer toe een break voorsprong pakken. Door een 110-finish was het 2-3, maar Noppert sloeg terug met een 91-finish. De Fries gooide vervolgens honderd uit met twee keer tops om 4-3 voor te komen. King gaf nu een cadeautje terug door twee pijlen te missen vanaf 57 en zo was het eerste verschil gemaakt (5-3). Toch was dat nog niet genoeg voor de zege. Met een veertien- en dertiendarter van King werd het alsnog 5-5. In de slotleg hield Noppert het voortouw en mocht het afmaken vanaf 74. Tops viel niet, alleen King miste ook een pijl voor de 70-finish. In de herkansing was het alsnog raak voor de Nederlander.

Jeffrey de Zwaan haalde de derde ronde niet. Hij verloor met 6-2 van Ricky Evans. De derde ronde staat vanavond op het programma. 

Uitslagen Players Championships Finals - Ronde II
Daryl Gurney 6-5 Ryan Searle
James Wade 6-4 Nathan Aspinall
Chris Dobey 6-3 Dave Chisnall
Steve Lennon 6-5 Cristo Reyes
Gary Anderson 6-1 Simon Whitlock
Michael van Gerwen 6-1 Keegan Brown
Peter Wright 6-2 Max Hopp
Krzysztof Ratajski 6-3 Adrian Lewis

Stephen Bunting 6-4 Madars Razma
Gabriel Clemens 6-5 James Wilson
Ricky Evans 6-2 Jeffrey de Zwaan
Stephen Burton 6-3 Darren Webster
Brendan Dolan 6-3 Ian White
Danny Noppert 6-5 Mervyn King
Jonny Clayton 6-5 Michael Smith
Joe Cullen 6-4 Steve Beaton

Programma derde ronde
James Wade v Chris Dobey
Gary Anderson v Joe Cullen
Michael van Gerwen v Stephen Burton
Peter Wright v Stephen Bunting

Stage Two
Steve Lennon v Gabriel Clemens
Brendan Dolan v Daryl Gurney
Jonny Clayton v Ricky Evans
Krzysztof Ratajski v Danny Noppert

Schaatser Mikhailov stunt met winst op massastart

Tijdens de World Cup schaatsen in Tomakomai heeft Vitaly Mikhailov voor een forse stunt gezorgd. De Wit-Rus pakte de winst op het Japanse buitenijs en deed dat door het hele peloton voor te blijven.

De 32-jarige Mikhailov ging er bijna gelijk na de start vandoor en kreeg zijn elf jaar jongere landgenoot Aliaksei Kirpichnik met zich mee. Niemand had zin om de achtervolging te leiden, waardoor Mikhailov ook na het afhaken van Kirpichnik op kop bleef rijden.

Een kleine versnelling in het peloton kwam veel te laat: de Wit-Rus kwam bijna tien seconden voor de rest als winnaar over de streep. Um Cheon-hu uit Zuid-Korea won de sprint van de groep daarachter en klopte de Belg Bart Swings. Kars Jansman en Chris Huizinga kwamen met de tiende en vijftiende plek niet in de buurt van de prijzen.

Bij de vrouwen kwam het wel 'gewoon' aan op een eindsprint. Daarin leek Francesca Lollobrigida de winst te gaan pakken, maar de Italiaanse werd op de streep geklopt door Kim Bo-reum uit Zuid-Korea. Ivanie Blondin pakte namens Canada de derde plek, Melissa Wijfje en Esmee Visser eindigden als negende en twaalfde.

De volledige uitslag van de mannenwedstrijd is hier te vinden, die van de vrouwen staat hier.

Dijkhoff: 'Boerkaverbod staat. Ook in Amsterdam'

Kersvers burgemeester Femke Halsema kan aan de bak. Na eerder de opmerking gemaakt te hebben dat het boerkaverbod in Amsterdam in ieder geval niet zal worden nageleefd, reageert VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff geërgerd.

Amsterdam geniet geen 'status aparte' aldus Dijkhoff, die in de hoofdstad nog steeds een prachtige gemeente ziet. "Net als in de rest van Nederland gelden de wetten van Nederland", aldus de VVD'er tegenover RTLnieuws. Burgemeester Halalsema zei eerder in de week, tijdens een bijeenkomst in Slotervaart, het naleven van zo een verbod niet nodig te vinden. Het voormalige GroenLinks-Tweede Kamerlid weet dat de gemeenteraad achter haar staat en wil de wet respecteren, maar geeft geen prioriteit aan het naleven daarvan.

Dijkhoff is niet blij met dit standpunt en meent dat ook de hoofdstad het Boerkaverbod zal moeten handhaven. Het verbod geldt overigens alleen in het openbaar vervoer, ziekenhuizen, onderwijs en overheidsgebouwen en includeert ook een verbod op het dragen van intergraalhelmen, bivakmutsen en nikaabs.

ChristenUnie blijft wegkijken van homohuwelijk

Zaterdag heeft de politieke partij ChristenUnie (CU) zich nogmaals afgewend van het homohuwelijk. Er komt voorlopig geen erkenning van deze, door het overgrote deel van Nederland geaccepteerde, huwelijksvorm.

Een voorstel tot acceptatie werd gedaan door een aantal jonge en ruimdenkende CU-leden, die geen conflict zien in een huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht en de leer van God. Indien het voorstel zou worden aangenomen, zou erkenning van het homohuwelijk in de oprichtingsdocumenten van de CU opgenomen worden. Iets wat partijvoorzitter Piet Adema absoluut niet zag zitten en het overgrote deel van de CU-leden dus ook niet.

"Als ideaal zien we het huwelijk tussen man en vrouw", aldus Adema, sinds 2013 partijvoorzitter van de christelijke partij. "Het zou een principiële koerswijziging zijn."

Toch lijkt de partij zich bewust van enige verandering. In 2007 moest het Wageningse raadslid Monique Heger nog opstappen omdat ze samenwoonde met een vrouw. In het  voorjaar van 2018 maakte ze haar terugkeer bij de partij en Heger is nu het enige raadslid voor de ChristenUnie in Wageningen.


Manchester City geeft voetbalshow weg; Liverpool scoort fraai

Manchester City en Liverpool hebben geen fout gemaakt in de Premier League. Beide titelkandidaten wonnen met overtuigende cijfers.

West Ham United - Manchester City 0-4
Het begin van Manchester City was indrukwekkend te noemen. De regerend landskampioen zette West Ham United vanaf het beginsignaal vast op eigen helft en had uiteindelijk slechts elf minuten nodig om op voorsprong te komen. Een voorzet van Raheem Sterling belandde via het been van een verdediger bij de eerste paal, waarna David Silva beheerst afrondde. Acht minuten later bracht Sterling zelf de 0-2 op het scorebord, door een voorzet van Leroy Sané binnen te lopen.

West Ham Uitend kreeg daarna via Marko Arnautovic een goede mogelijkheid, maar de ploeg van Manuel Pellegrini was simpelweg niet opgewassen tegen het aanvalsgeweld van the Citizens en moest elf minuten voor rust voor een derde maal vissen. Sané stuurde Fabián Balbuena het bos in na een voorzet van Sterling, waarna hij de bal eenvoudig kon binnen schuiven. In de tweede helft nam de voetbalmachine van Guardiola gas terug. Sterling en Sergio Agüero lieten goede kansen onbenut, alvorens Sané in de derde minuut van de blessuretijd alsnog voor de 0-4 tekende.

Watford - Liverpool 0-3
Het publiek op Vicarage Road kreeg een bijzonder aantrekkelijke openingsfase voorgeschoteld. Gerard Deulofeu dacht Watford al na twee minuten op voorsprong te brengen, maar zijn treffer werd afgekeurd vanwege buitenspel. Kort erna was Deulofeu opnieuw gevaarlijk: na goed voorbereidend werk van Troy Deeney miste hij uit kansrijke positie. Liverpool, met Virgil van Dijk en Georginio Wijnaldum in de basis, stelde zelf teleur in de eerste helft en wist de verdediging van Watford, waar Daryl Janmaat nog altijd ontbrak vanwege blessureleed, lange tijd nauwelijks aan het wankelen te brengen. Toch moest Ben Foster op slag van rust nog driemaal gestrekt na pogingen van Roberto Firmino, Sadio Mané en Mohamed Salah. Namens Watford dwong Roberto Pereyra Alisson Becker nog tot een redding in een doelpuntloze eerste helft.

In de tweede helft tapte Liverpool uit een ander vaatje. De ploeg van manager Jürgen Klopp leek kort na de onderbreking echter zeer goed weg te komen, doordat een charge in het strafschopgebied van Andrew Robertson op Will Hughes onbestraft werd gelaten door scheidsrechter Jonathan Moss. Watford hield daarna lang stand, maar halverwege het tweede bedrijf zorgde Mohamed Salah toch nog voor opluchting bij Liverpool. De Egyptische sterspeler verschalkte Foster na een voorzet van Mané. Trent Alexander-Arnold stelde de buit daarna uit een vrije trap veilig voor Liverpool, dat in de absolute slotfase via Firmino nog voor een derde maal toesloeg. Tussendoor was Liverpool-aanvoerder Jordan Henderson met zijn tweede gele kaart van de middag van het veld gestuurd.

Bovenaan de Premier League heeft Manchester City nog steeds twee punten voorsprong op Liverpool. Chelsea staat vijf punten achter The Reds, maar bij een uitzege op Tottenham Hotspur (aftrap 18:30 uur) is het verschil weer twee punten. De Spurs hebben op hun beurt maar één punt minder dan Chelsea.

Uitslagen Premier League zaterdag
Brighton & Hove Albion - Leicester City 1-1
Everton - Cardiff City 1-0
Fulham - Southampton 3-2
Manchester United - Crystal Palace 0-0
Watford - Liverpool 0-3
West Ham United - Manchester City 0-4
Tottenham Hotspur - Chelsea 3-1

Veganistengroep PETA wil naam Engels dorpje veranderen

Je maar beter gewoon vlees blijven eten bewijst activistengroep People for Ethical Treatment of Animals (PETA) nogmaals. De veganisten binnen deze dierenrechtenorganisatie vinden de naam van een Engels dorpje zo schokkend, dat deze veranderd zou moeten worden. Een chronisch eiwit- en vitaminengebrek, of gewoon een gekke promotiestunt?

De naam van het dorpje is namelijk niets anders dan 'Wool', oftewel wol in het Nederlands. PETA vindt dat die naam maar veranderd moet worden in 'Vegan Wool'. En waarom? "Om het veganisme te steunen en te protesteren tegen wreedheden tegen dieren", volgens de veganisten, want wolscheren is dierenmishandeling blijkbaar.

PETA probeert de inwoners van Wool om te kopen met een veganvriendelijk dekentje en ze gaan er vanuit dat het veranderen van de naam Wool naar Vegan Wool Engelsen zal 'inspireren om diermishandelingvrije kleding te kopen, maar ook om compassie te tonen met schapen die uiteengereten worden tijdens het verzamelen van wol'.

Een woordvoerder van de gemeenteraad vindt het allemaal maar gekkigheid. "Als ze eens naar de geschiedenis van dit dorp zouden kijken, dan komen ze te weten dat onze naam helemaal niets met de wolindustrie te maken heeft. Ik geloof niet dat we onze naam gaan veranderen, maar we nemen het mee in onze volgende gemeenteraadsvergadering op 17 december."

"Als gemeente zijn we enorm trots op ons erfgoed en de diversiteit van onze, soms wat unieke, dorpsnamen waarvan sommige al gebruikt worden sinds Saxische tijden."

PETA daarentegen vindt alle kritiek maar onzin en vindt de actie lekker gek. "Soms durven we hele gekke dingen te doen, om maar dingen aan de kaak te kunnen stellen. Zo stelden we voor dat de stad 'Nottingham' zijn naam zou moeten veranderen in 'Not Eating Ham' en we gaan ook met andere dorpen in gesprek om hun naam te veranderen."

Dat levert direct de volgende vraag op: welke stadsnaam zou in Nederland veranderd moeten worden in een diervriendelijke versie??

11-11: Memories Retold

Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de Eerste Wereldoorlog officieus ten einde kwam. Door de wapenstilstand tussen het Duitse Rijk en de Geallieerden die op 11 november 1918 inging, kwam er een definitief einde aan de gevechten. Het officieel einde van de oorlog vond plaats op 28 juni 1919, met de ondertekening van het vredesverdrag in Versailles. ‘Wat blijft er over?’ is een van de vragen die 11-11: Memories Retold hoopt te beantwoorden. Hoewel de oorlog alweer lang geleden is, mag de mensheid deze nooit vergeten. Een nobel streven van animatiestudio Aardman en ontwikkelaar Digixart. Het resultaat is een beklijvende oorlogsgame die afwijkt van de norm, in zowel gameplay als graphics.

Bayern ziet Dortmund verder uitlopen na late gelijkmaker

Bayern München is verder achterop geraakt in de Bundesliga. De landskampioen kwam niet langs Fortuna Düsseldorf, terwijl Borussia Dortmund wel won.

Bayern München - Fortuna Düsseldorf 3-3
Zonder Arjen Robben, die genoegen moest nemen met een reserverol, kende Bayern aanvankelijk niet al te veel problemen met het dit seizoen op vreemde bodem nog zegeloze Fortuna Düsseldorf. De ploeg van trainer Niko Kovac opende de score na zeventien minuten voetballen. Het bezoek kreeg de bal niet weg na een hoekschop, waarna Niklas Süle in de drukte raak schoot. Kort erna volgde de 2-0: Thomas Müller werd met een lange bal bereikt door Jérôme Boateng, waarna de international van Duitsland oog in oog met doelman Michael Rensing geen fout maakte.

Doordat Dodi Lukebakio vervolgens in de voorlaatste minuut van de eerste helft voor de aansluitingstreffer tekende, bood de ruststand toch nog enig perspectief voor Fortuna Düsseldorf. Bayern kwam na de onderbreking echter sterk uit de kleedkamer en wist zijn voordelige marge van twee na een uur weer in ere te herstellen. Robert Lewandowski bediende Müller met een fraai hakje, waarna laatstgenoemde vanaf een meter of zeventien de verre hoek vond. Negentien minuten voor tijd mocht Robben alsnog opdraven, maar een prettige invalbeurt werd het niet voor de Nederlander. Lukebakio zorgde een kwartier voor tijd voor de aansluitingstreffer en tekende in de derde minuut van de blessuretijd ook nog voor de 3-3.

FSV Mainz - Borussia Dortmund 1-2
Dortmund begon goed aan de wedstrijd in de Opel Arena en kreeg enkele kopkansen, maar de bal ging er niet in. Mainz kroop hierna uit de schulp en kreeg mogelijkheden via Jean-Philippe Mateta, Pierre Kunde en Aaron Martin, maar Roman Bürki gaf zich niet gewonnen. In de tweede helft werd er wél gescoord. Paco Alcácer viel in voor Mario Götze en koud in het veld tikte hij de openingstreffer binnen na een pass van Marco Reus. De Spanjaard maakte alweer zijn achtste treffer in de Bundesliga als invaller.

BVB hield die voorsprong echter niet vast, want Robin Quaison schoof na zeventig minuten de 1-1 tegen de touwen. De punten gingen desondanks mee naar Westfalen, met dank aan een schitterend schot van Pisczek. Jean-Paul Boëtius viel na 77 minuten in voor Alexander Hack. Dortmund blijft dus koploper en het heeft nu negen punten voorsprong op Bayern, dat nu vijfde staat.

Uitslagen Bundesliga zaterdag
Bayer Leverkusen - VfB Stuttgart 2-0 (vrijdag)
Bayern München - Fortuna Düsseldorf 3-3
FC Augsburg - Eintracht Frankfurt 1-3
FSV Mainz 05 - Borussia Dortmund 1-2
Hertha BSC - 1899 Hoffenheim 3-3
VfL Wolfsburg - RB Leipzig 1-0
Schalke 04 - 1. FC Nürnberg 18.30u

Ramos woest: "Het is een poging mijn imago en reputatie te schaden"

Sergio Ramos ontkent dat hij de antidopingregels heeft overtreden, zoals door Football Leaks wordt beweerd.

De verdediger van Real Madrid zou vorig jaar na de Champions League-finale tegen Juventus positief bevonden zijn op het gebruik van dexamethason, terwijl van tevoren het gebruik van dat middel niet was aangegeven bij de dopingautoriteiten.

Ramos laat zaterdagmiddag na de 3-0 nederlaag van Real Madrid op bezoek bij Eibar weten onschuldig te zijn. "Het is een moeilijke kwestie, het is gecompliceerd. Ik moet mezelf met mijn juridische team verdedigen tegen deze aantijgingen", wordt de Spaans international geciteerd door ESPN . "Ik heb gedurende mijn carrière 250 tot 300 dopingtests ondergaan en ben nooit positief bevonden. Er is nooit sprake geweest van een afwijking."

"We weten allemaal wat voor soort nieuws dit is. We zijn anderhalve maand geleden al bedreigd met het verhaal, maar als je de waarheid weet, ben je niet bang voor leugens", vervolgt de verdediger. Volgens Ramos brengt Football Leaks zijn goede naam in gevaar. "Het is een poging om mijn imago en professionele reputatie te schaden."

De positieve test op het gebruik van dexamethason zou niet de enige keer zijn geweest dat Ramos de antidopingregels overtrad. Voordat hij in april 2018 een urinetest moest afleggen na de wedstrijd tegen Málaga, ging hij uitgebreid douchen. Dat kan de uitslag beïnvloeden en is dan ook ten strengste verboden. De dopingcontroleur waarschuwde Ramos, maar de aanvoerder sprong desondanks onder de douche. Real Madrid liet eerder al weten dat Ramos de antidopingreglementen nooit heeft overtreden.

Ramos bracht zaterdagmiddag via Twitter een statement naar buiten waarin hij aangeeft dat hij mogelijk juridische stappen zal ondernemen.

Slachtoffer straatroof overstelpt met kaartjes en bloemen

Een week na de gewelddadige straatroof op het Cassandraplein in Eindhoven is het onderzoek in volle gang. Onder meer dankzij aandacht in Opsporing Verzocht kreeg de politie weliswaar veel reacties, maar nog weinig concrete tips over de dader. Het slachtoffer dankt iedereen voor de vele blijken van medeleven.

De 85-jarige vrouw kwam op zaterdag 17 november tegen 19.00 uur te voet terug van haar kaartclub, toen ze op het Cassandraplein plotseling en met veel geweld werd overmeesterd door een onbekende man. De vrouw was kansloos en raakte flink gewond aan haar hoofd omdat de dader daar meerdere keren tegenaan schopte.

Lees ook: Bejaarde gewond bij laffe straatroof

"Mogelijk iets losgelaten"
De recherche begon een uitgebreid onderzoek en riep op zondag de hulp in van iedereen die mogelijk meer wist over deze ernstige zaak. Veel aandacht op social media, onder meer door het tonen van een foto van het slachtoffer, maakte weliswaar veel reacties los, maar leidde niet tot veel tips: "Wij zijn ervan overtuigd dat er mensen zijn die meer weten over de dader. Mogelijk heeft hij iets losgelaten in zijn omgeving over de beroving. Misschien zijn er opmerkingen gemaakt waar hij apart op reageerde. Al dat soort informatie kan ons helpen om dichterbij de dader te komen", vertelt de recherche.

Camerabeelden
Omdat er weinig bekend is over de dader heeft de recherche in de directe omgeving van het Cassandraplein camerabeelden opgevraagd. De beelden van zeker zeventien camera’s worden op dit moment geanalyseerd. Tot op heden zonder succes. Iedereen met beeldmateriaal waarop mogelijk iets te zien is, wordt opgeroepen om de video’s of stills daarvan te delen met de politie.

Steunbetuigingen
Op social media werd en wordt vol ongeloof gereageerd op wat het slachtoffer is overkomen. Vele honderden steunbetuigingen kwamen bij de politie binnen in de vorm van berichtjes via social media en kaartjes voor de vrouw, onder meer als gevolg van een actie van Omroep Brabant. Alle kaartjes zijn zaterdag afgegeven bij mevrouw.

Zij is op dit moment thuis en wil de tijd nemen om bij te komen van wat haar is overkomen: "Alle lieve kaartjes, berichtjes en bloemen die ik heb ontvangen doen mij erg goed. Ik wil iedereen hartelijk bedanken voor het medeleven want dit echt bij aan mijn herstel. Laten we hopen dat de dader snel kan worden opgepakt", zo laat ze weten vanuit haar woonkamer die is gevuld met honderden kaartjes en vele bloemstukken.

Om alles een plekje te kunnen geven is het voor het slachtoffer belangrijk om rust te hebben. De politie doet namens het slachtoffer en haar familie dan ook een klemmend beroep op iedereen om haar rust te gunnen.

Andere straatroof
Een dag later werd een 82-jarige vrouw op de Diekirchlaan in Eindhoven slachtoffer van een straatroof. De vrouw liep daar met haar rollator toen plotseling haar handtas van haar arm werd gerukt. Ze viel op de grond en brak daarbij haar heup.

Ook met deze zaak in de recherche volop bezig en ook deze straatroof kwam dinsdagavond aan bod in Opsporing Verzocht. De recherche heeft hier ook weinig reactie binnen: "Wij zijn ook in deze zaak op zoek naar iedereen die meer weet. Zo is de tas van mevrouw nog altijd zoek en willen wij met meer getuigen in contact komen."

Slachtoffer straatroof overstelpt met kaartjes en bloemen (Foto: Politie.nl)
Slachtoffer straatroof overstelpt met kaartjes en bloemen (Foto: Politie.nl)

Russell pakt Formule 2-titel met overwinning in Abu Dhabi

George Russell heeft zich op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi laten kronen tot kampioen in de Formule 2. De Brit, die volgend jaar voor Williams rijdt in de Formule 1, won de laatste hoofdrace van het jaar en is met alleen de sprintrace van zondag nog te gaan niet meer te achterhalen.

Nyck de Vries kende een topstart en verschalkte George Russell, waarmee hij gelijk de leiding nam. De ogen gingen echter al snel terug naar de startgrid, want daar was het foute boel: Nicholas Latifi kwam vooraan de grid niet weg. Vrijwel iedereen kon er omheen, maar Arjun Maini boorde zijn auto met volle vaart in die van de Canadees, die nadat hij even bij was gekomen gelukkig wel uit kon stappen.

Men had flink wat tijd nodig om de boel op te ruimen, maar na zes ronden kon de race dan eindelijk weer van start gaan, met De Vries en Russell voorop. Na een paar rondjes kwam Russell naar binnen, niet veel later kwam ook De Vries nieuwe banden halen. Dat ging niet heel soepel en dat kostte de Nederlander de leiding: hij kwam weliswaar voor Russell de baan op, de kampioenschapsleider kon er op beter opgewarmte banden gelijk simpel voorbij.

Ondertussen gebeurde er vooraan niet al te veel: Russell had constant een kleine voorsprong op De Vries, maar met acht minuten te gaan werd de Fries gepasseerd door Artem Markelov. Luca Ghiotto had ondertussen een ruime voorsprong in handen, maar de Italiaan moest nog wel naar binnen - en kreeg vijf seconden tijdstraf wegens het afsnijden van een bocht.

Vier minuten voor het einde kwam Ghiotto dan naar binnen, waarbij hij door zijn tijdstraf terugviel naar de vijfde plek. Lando Norris passeerde hij op zijn verse banden echter al snel en ook De Vries moest er binnen de kortste keren aan geloven. Ghiotto reed zo nog naar de derde plek en dat zorgde voor gemengde gevoelens: hij eindigde 4,9 seconden achter winnaar en kersvers kampioen Russell. Markelov werd tweede, De Vries vierde.

Real Madrid vernederd in eerste duel na definitieve aanstelling Solari

Real Madrid heeft zich zaterdagmiddag geblameerd in LaLiga. De formatie van Santiago Solari werd met de grond gelijk gemaakt door middenmoter Eibar. Het werd 3-0.

In zijn eerste wedstrijd sinds zijn definitieve aanstelling voerde trainer Solari vier wijzigingen door: Marcelo, Raphaël Varane, Dani Ceballos en Marco Asensio maakten hun entree in de basis. Lucas Vázquez begon daardoor op de bank, terwijl Casemiro, Nacho en Sergio Reguilón alle drie ontbraken door blessures. Het duel begon spectaculair: Eibar was al gauw dicht bij een treffer, terwijl een prachtig doelpunt van Gareth Bale werd afgekeurd. In de derde minuut vuurde Kike van afstand tegen de paal; aan de overzijde ramde Bale de bal vanaf circa 23 meter stijf in de kruising, maar hij werd in buitenspelpositie bediend door Marcelo.

Even daarna werd een inzet van Karim Benzema door Eibar-verdediger Cote net voor de lijn weggehaald. In de achttiende minuut was het Eibar dat de score toch wist te openen. Na een snelle counter schoot Kike van dichtbij op Thibaut Courtois, waarna de rebound werd verzilverd door Gonzalo Escalante. Die 1-0 voorsprong bleef de hele eerste helft overeind en dat was niet onverdiend. Na het doelpunt bleef Eibar goed voetballen: de thuisploeg hield de bal vaak zonder al te veel moeite in de ploeg en hoefde achterin maar weinig toe te staan.

Dat resulteerde zeven minuten na de onderbreking in de 2-0. Álvaro Odriozola liet zich op kinderlijke wijze aftroeven door Marc Cucurella, waarna laatstgenoemde in het stafschopgebied van Real Madrid Sergi Enrich vrijspeelde. De spits schoot vervolgens beheerst raak in de verre hoek. Solari antwoordde onmiddellijk met het inbrengen van Daniel Carvajal voor Odriozola, maar Eibar nam nog voor het verstrijken van het uur verder afstand van de bezoekers. Een voorzet vanaf de linkerflank van Cucurella werd met de voet verlengd door Enrich, waarna Kike van dichtbij de 3-0 op het scorebord bracht.

Daarmee was de honger van Eibar echter nog lang niet gestild. Francisco de Orellana stuitte uit kansrijke positie op Courtois, terwijl Kike na een hoekschop rakelings naast schoot. Solari probeerde met het inbrengen van Isco en Vinícius Júnior nog wel wat te forceren, maar verder dan twee mogelijkheden voor Benzema en een rollertje van Vinícius Júnior kwam Real Madrid niet meer. Aan de overzijde voorkwam Courtois nog een grotere vernedering voor de hoofdstedelingen, die dinsdagavond in de Champions League op bezoek gaan bij AS Roma en volgende week in LaLiga op eigen veld Valencia treffen.

Uitslagen LaLiga zaterdag
Eibar - Real Madrid 3-0
Valencia - Rayo Vallecano 3-0
Huesca - Levante 2-2
Atletico Madrid - FC Barcelona 1-1

Nog geen Nederlands judosucces op Grand Slam Osaka

De Nederlandse judoka's zijn op de tweede dag van de Grand Slam in Osaka niet in de buurt van een medaille gekomen. Frank de Wit werd zevende en Juul Franssen vloog er al uit in de tweede ronde.

De Wit, vorig weekeinde nog goed voor zilver bij de Grand Prix in Den Haag, was in de klasse tot 81 kilogram als eerste geplaatst en had een bye in de eerste ronde. Hij won nog wel van de Fransman Nicolas Chilard en de Georgiër Nugzari Tatalashvili, maar verloor vervolgens de kwartfinales van de Japanner Takeshi Sasaki. In de herkansing verloor hij vervolgens met een golden score van een andere Japanner, Takanori Nagase.

Franssen (-63 kg) mocht eveneens eerste ronde overslaan. Ze verloor daarna direct met ippon van de Italiaanse Edwige Gwend. De judoka werd vorige week in Den Haag zevende. Vrijdag werd lichtgewicht Tornike Tsjkadoea (-60 kg) ook in de tweede ronde uitgeschakeld. 

Jesper Smink, Noël van ’t End (-90 kg), Michael Korrel (-100 kg), Henk Grol en Jur Spijkers (+100 kg) mogen het zondag nog proberen om een medaille te veroveren. 

Boksster Fontijn verliest WK-finale opnieuw

Boksster Nouchka Fontijn is er ook bij afwezigheid van Claressa Shields niet in geslaagd een mondiale titel te veroveren. De Amerikaanse klopte de Rotterdamse in de WK-finale en de olympische finale van 2016, waarna ze prof werd, maar ook zonder Shields moest Fontijn genoegen nemen met zilver.

In de finale van het middengewicht, de klasse tot 75 kilogram, nam Fontijn het op tegen de Chinese Li Qian. Daar verloor ze in 2014 in de halve finales van het WK van, waarna ze twee jaar later in de halve eindstrijd van de Spelen revanche nam. In New Delhi was de Chinese echter een maatje te groot: drie juryleden scoorden het duel 29-28 voor Li, één ging voor 30-27 en één jurylid koos opvallend genoeg juist voor 30-27 voor Fontijn.

Het stadion in New Delhi barstte eerder op de dag al volledig uit haar voegen bij de eerste finale. In de klasse tot 48 kilogram won de 35-jarige Indiase MC Mary Kom, één van de grootste sporthelden ooit in India, haar zesde wereldtitel met een overtuigende zege op de Oekraïnse Hanna Okhota.

Rellen in Parijs

Het is weer feest in Parijs. De gele hesjes zijn al geruime tijd bezig met acties rondom de accijnzen op brandstof en dat betekent bij de zuiderburen van onze zuiderburen natuurlijk maar één ding: wachten tot de boel helemaal uit de klauwen escaleert.

Vandaag is het dan zover, er wordt weer eens volle bak gereld in de straten van Parijs. Gele hesjes, extreemdit, extreemdat, iedereen is van de partij. Dat geldt natuurlijk ook voor de camera's van RT en dus kunnen we weer meegenieten van de jaarlijkse festiviteiten.

Live: rellen in Parijs (Bron: YouTube)

F1: Hamilton op pole voor laatste race 2018

Lewis Hamilton heeft de poleposition gegrepen voor de laatste race van het Formule 1-seizoen 2018. De wereldkampioen kwam in Abu Dhabi met de Mercedes tot een tijd van 1.34,794 waarmee hij iets sneller was dan teamgenoot Valtteri Bottas en de Ferrari van Sebastian Vettel. Max Verstappen worstelde de hele sessie met de auto en eindigde als zesde.

In Q1 ging de zon onder en dit zorgde ervoor dat het veld een beetje door elkaar gehusseld werd. In de onderste regionen maakte dit weinig verschil, want de bekende afvallers waren Stoffel Vandoorne, Lance Stroll en Sergey Sirotkin. Bij dit duo voegden de Toro Rosso's van Brendon Hartley en Pierre Gasly zich. Laatstgenoemde leek op weg naar een plek bij de beste vijftien, maar zijn Honda-motor gaf vlak voor het einde van de ronde de geest. Bij McLaren eindigde het kwalificatieduel tussen de afscheid nemende Fernando Alonso en Vandoorne op 21-0.

Het tweede deel van de kwalificatie was voor Hamilton die met een 1.35,6 op ultrazachte banden meteen zijn visitekaartje afgaf. De rest van de verwachte top zes zette ook een tijd op ultra's neer, maar toen de kruitdampen opgetrokken waren vond Verstappen zich na een lastig rondje terug op plek tien. De Nederlander deed nog een run op hyperzachte banden en verbeterde zich toen flink. Dit betekende wel dat de Nederlander morgen op een compound zachter moet starten dan zijn concurrenten. Red Bull-teamgenoot Daniel Ricciardo redde het net wel op ultra's. Carlos Sainz, Kevin Magnussen, Marcus Ericsson, Alonso en Sergio Perez vielen buiten de boot.

In Q3 zette Hamilton met een 1.35,2 opnieuw de toon. Het verschil met de rest was echter klein, want na de eerste run stond Verstappen op plek zes met een achterstand van minder dan 0,3 seconden. Dit veranderde in run twee toen Hamilton met 1.34,792 een flinke hap van de snelste tijd af haalde. Bottas was de enige die ook onder de 1.35 minuten bleef, voor Vettel, Kimi Räikkönen, Ricciardo en Verstappen die zijn tijd in de tweede run niet meer aan wist te scherpen. Romain Grosjean was met plek zeven de beste van de Formule 1.5, voor Charles Leclerc, Esteban Ocon en Nico Hülkenberg.

Uitslag

# Coureur Team Q1 Q2 Q3 Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:36.828 1:35.693 1:34.794 19
2 V. Bottas Mercedes 1:36.789 1:36.392 1:34.956 19
3 S. Vettel Ferrari 1:36.775 1:36.345 1:35.125 18
4 K. Räikkönen Ferrari 1:37.010 1:36.735 1:35.365 18
5 D. Ricciardo Red Bull 1:37.117 1:36.964 1:35.401 16
6 M. Verstappen Red Bull 1:37.195 1:36.144 1:35.589 14
7 R. Grosjean Haas 1:37.575 1:36.732 1:36.192 15
8 C. Leclerc Sauber 1:37.124 1:36.580 1:36.237 20
9 E. Ocon Force India 1:36.936 1:36.814 1:36.540 18
10 N. Hulkenberg Renault 1:37.569 1:36.630 1:36.542 15
11 C. Sainz Jr. Renault 1:37.757 1:36.982   9
12 M. Ericsson Sauber 1:37.619 1:37.132   14
13 K. Magnussen Haas 1:37.934 1:37.309   12
14 S. Pérez Force India 1:37.255 1:37.541   12
15 F. Alonso McLaren 1:37.890 1:37.743   15
16 B. Hartley Toro Rosso 1:37.994     9
17 P. Gasly Toro Rosso 1:38.166     9
18 S. Vandoorne McLaren 1:38.577     9
19 S. Sirotkin Williams 1:38.635     6
20 L. Stroll Williams 1:38.682     6

1,25 miljoen euro voor educatie Tweede Wereldoorlog

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport heeft 1,25 miljoen euro beschikbaar gesteld voor educatieprojecten over de Tweede Wereldoorlog. In 2019 en 2020 vieren we dat Nederland 75 jaar is bevrijd, eerst het zuidelijke deel in 1944 en daarna de rest van Nederland en Nederlands-Indië in 1945.

Dit lustrumjaar wordt de bevrijding nog groter gevierd dan anders en wordt er extra nadruk gelegd op het herinneren van de oorlog. De 1,25 miljoen euro komt boven op de 3,5 miljoen voor onder meer het Nationaal Comité, de Pleisterplaats Sophiahof voor de Indische en Molukse gemeente en de stichting 75 jaar vrijheid en 3 miljoen euro voor de herinneringscentra in Kamp Vught, Kamp Amersfoort en Westerbork.

“Dat we hier in Nederland zo lang in vrede leven is een enorm voorrecht waar we uitgebreid bij stil moeten staan”, zegt staatssecretaris Blokhuis. “Vrede is voor ons heel normaal, maar we vergeten soms dat dat helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Het verhaal van de Tweede Wereldoorlog is een krachtig middel om discriminatie en uitsluiting, antisemitisme en andere vormen van haat te leren herkennen. Met de educatieprojecten kunnen we het verhaal van de Tweede Wereldoorlog vertellen. Ook op nieuwe manieren en aan mensen die niet zo vaak bij dat deel van de geschiedenis stilstaan zoals scholieren of nieuwe Nederlanders. Zodat we allemaal de vrede van nu waarderen en lessen kunnen trekken uit het verleden.”

Staatssecretaris Blokhuis maakte bekend dat er extra geld komt voor educatieprojecten bij de officiële aftrap van ‘75 jaar vrijheid’. Daar werden de plannen voor de herdenking en de viering gepresenteerd. Aanwezig waren lokale comités 4-5 mei, landelijke maatschappelijke organisaties zoals het vFonds en gemeenten en provincies.

Langlaufer Klæbo geeft World Cup-winst op oerstomme wijze weg

In het hoge noorden van Finland, in Ruka om precies te zijn, is zaterdag de World Cup voor de langlaufers van start gegaan. Dat gebeurde met een sprint in klassieke stijl, wat in de finales voor de nodige chaos zorgde.

Bij de mannen leek de strijd vooraf te gaan tussen de Noor Johannes Høsflot Klæbo, die vorig jaar het hele veld keer op keer op een hoop langlaufde, en de eveneens jonge Rus Alexander Bolshunov. Dat bleek de strijd ook te worden, eerst in de halve finales en vervolgens in de finale. Klæbo was de betere van de twee en stevende op de winst af...tot hij besloot dat de winst wel binnen was en hij rustig aan kon doen.

Bolshunov kwam als een malle langszij en pakte in de laatste meters alsnog de winst weg van de verbouwereerde Noor, die nog als tweede eindigde. Zijn landgenoten Erik Brandsdal en Emil Iversen eindigden als derde en vierde, voor Gleb Retivykh uit Rusland en de vierde Noor in de finale, Sondre Turvoll Fossli.

Bij de vrouwen was er eveneens Russische winst, hoewel daar wat minder rare zaken voor nodig waren. Yulia Belorukova was simpelweg de beste en greep haar eerste World Cup-zege. Stina Nilsson leek haar mogelijk nog uit te dagen, maar in de laatste bocht skiedde de Zweedse zichzelf omver.

Haar landgenotes Maja Dahlqvist en Ida Ingemarsdotter eindigden zo op het podium, de derde keer voor Dahlqvist en de eerste keer in bijna drie jaar voor Ingemarsdotter. De Noorse Maiken Caspersen Falla finishte als vierde, voor de Finse Krista Pärmäkoski en Nilsson.

UFC Fight Night 141: Overeem tegen debutant

Zaterdagmiddag was het weer een mogelijkheid om lekker op de bank, rechtstreeks, een UFC-gala te volgen. UFC Fight Night 141 werd gehouden in de Chinese hoofdstad Beijing, met vele spectaculaire lokale helden uiteraard, maar vooral ook met Nederlands MMA-grootheid Alistair Overeem. Twee zwaargewichtpartijen aan het einde van het gala, een gewichtsklasse waar de knockout altijd op de loer licht.

Overeem heeft zijn laatste twee partijen zwaar verloren, met twee knockouts tegen Curtis Blaydes en Francis Ngannou. Beide vechters kwamen deze middag na Overeem in actie, maar Overeem mocht het publiek opwarmen. Een derde achtereenvolgend verlies, deze keer tegen UFC-debutant Sergey Pavlovic, zou funest kunnen zijn voor de Nederlander. De ongeslagen Rus kwam goed voorbereid en in vorm de octagon binnnen.

UFC-debutant Pavlovich was door de bookmakers zelfs aangewezen als lichte favoriet tegen de goedbetaalde veteraan Overeem. In het begin van de eerste ronde leek hij zijn favorietenrol dan ook waar te maken door met een keiharde rechtse op het hoofd van Overeem de Nederlandse reus hard te raken. The Reem wankelde, maar wist zich wonderbaarlijk genoeg te herstellen. Pavlovich wilde dit echter niet afwachten en dwong Overeem tegen het hek van de octagon en bewerkte de Nederlander met zijn vuisten. Zonder al te veel resultaat.

De ervaring van Overeem kreeg laat in de eerste ronde dan toch de overhand. Met een mooie take-down wist hij zijn Russische tegenstander op het canvas te krijgen en met een heerlijke ouderwetse ground-and-pound sloeg Overeem het licht uit bij zijn tegenstander die niets anders kon doen dan in foetushouding op de grond liggen. De scheidsrechter stopte het gevecht in de eerste ronde met nog 38 seconden op de klok.


Overeem maakt het af (Bron: Youtube) 

Francis Ngannou vs Curtis Blaydes
sja, .... wat moet ik hier van vertellen. Knockoutoverwinning van Ngannou. Na 46 seconden. Hieronder het gehele gevecht.

Volledige uitslag UFC Fight Night 141 en hieronder nog wat hoogtepunten:
Francis Ngannou verslaat Curtis Blaydes via KO (stoten, ronde 1)
Alistair Overeem verslaat Sergey Pavlovich via TKO (stoten, ronde 1)
Song Yadong verslaat Vincent Morales na jurybesluit (30-27 x3)
Li Jingliang verslaat David Zawada via TKO (stoten, ronde 3)
Alex Morono verslaat Song Kenan na jurybesluit (30-27 x3)
Wu Yanan verslaat Lauren Mueller na opgave (armklem, ronde 1)
Rashad Coulter verslaat Hu Yaozong na jurybesluit (29-28 x2, 30-27)
Weili Zhang verslaat Jessica Aguilar na opgave (armklem, ronde 1)
Liu Pingyuan verslaat Martin Day na jurybesluit (29-28 x2, 28-29)
Yan Xiaonan verslaat Syuri Kondo na jurybesluit (30-27 x3)
Kevin Holland verslaat John Phillips na opgave (rear-naked choke, ronde 3)
Louis Smolka verslaat Su Mudaerji na opgave (armklem, ronde 2) 

Drie actievoerders Greenpeace aangehouden

Op zaterdagochtend vond een actie plaats van Greenpeace in de haven van Vlaardingen. De zeehavenpolitie verrichte drie aanhoudingen tijdens de actie.

Rond 09:00 uur vanochtend bevestigden drie activisten van Greenpeace zich aan de zijkant van het schip de Stolt Tenacity waarmee palmolie vervoerd werd. Met de actie wilden de actievoerders voorkomen dat het schip aanmeerde in de haven van Vlaardingen. Volgens Greenpeace worden bij de productie van palmolie regenwouden in Indonesië vernietigd.

De drie actievoerders zijn aangehouden omdat zij het schip probeerden te belemmeren aan te meren. Bij de actie werkten kustwacht, de landelijke eenheid, de zeehavenpolitie en Havenbedrijf Rotterdam nauw samen.

Drie actievoerders Greenpeace aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)
Drie actievoerders Greenpeace aangehouden (Foto: stockfoto politie.nl)

Golfster Van Dam aan de leiding op slottoernooi Ladies European Tour

Golfster Anne van Dam staat na ronde twee ronden van het slottoernooi van de Ladies European Tour alleen aan de leiding. De Nederlandse voltooide haar ronde op de baan van La Quinta Golf & Country Club in 67 slagen en is daarmee op zeven slagen onder par gekomen. Ze heeft een slag voorsprong op de Spaanse Azahara Muñoz.

Van Dam was vrijdag weggezakt naar de gedeelde zesde plaats in het Andalusië Open in Marbella. De 23-jarige Arnhemse begon vrijdag aan haar tweede ronde, maar die werd afgebroken na vier holes vanwege invallende duisternis. Ze had toen al twee bogeys gemaakt, maar ook een birdie. Ze begon vandaag ook met een bogey, maar op de laatste acht holes maakte ze zes birdies, waardoor ze uitkwam op een ronde van 67 (-4) slagen, waarmee ze na twee rondes aan de leiding gaat voor Muñoz.

Later op de dag zal de derde ronde worden afgewerkt in Marbella.

Buijs vreest dat Doan in januari al onhoudbaar is voor FC Groningen

FC Groningen-trainer Danny Buijs houdt rekening met een winters vertrek van Ritsu Doan. De talentvolle Japanner staat op de radar van talloze clubs.

De Japans international maakt een stormachtige ontwikkeling door en wordt regelmatig in verband gebracht met clubs uit het buitenland. Volgens de coach is Doan niet meer te houden voor de Trots van het Noorden. Mocht hij in januari niet vertrekken, dan verwacht Buijs dat de aanvallende middenvelder in de zomer vertrekt.

Doan keerde vrijdag terug bij FC Groningen na interlands tegen Venezuela (1-1) en Kirzigië (4-0). "Ik heb met hem gesproken en zag een vrolijke en enthousiaste Doan voor me", zegt Buijs in gesprek met het Dagblad van het Noorden . "Hij heeft zijn familie nog even ontmoet in Japan, heeft weer twee kruisjes achter zijn naam en is fit gebleven. Voor hem was het een uitstekende week.”

Buijs is ervan overtuigd dat Doan met zijn gedachten nog volledig bij FC Groningen zit en nog niet bij een nieuwe club. “Hij oogt juist heel ontspannen op dit moment in tegenstelling tot die laatste fase van de zomerperiode”, aldus Buijs, verwijzend naar de interesse van CSKA Moskou.

"Dat heeft natuurlijk te maken met het gegeven dat hij intussen is uitgegroeid tot een volwaardig A-international en het feit dat hij zich in de Eredivisie intussen ook goed heeft laten zien. Dat geeft hem vertrouwen. Als er niks tussen komt, is hij volgende zomer sowieso weg. De vraag is of het niet al deze winter gebeurt. Ik hoop uiteraard op een paar maanden later, maar dat is niet aan mij."

FC Emmen gaat samenwerken met gevangenissen in Veenhuizen

FC Emmen gaat samenwerken met twee gevangenissen in Veenhuizen, zo meldt de club via de officiële kanalen. Dat moet beide partijen vooruit helpen.

De gevangenen gaan zich voornamelijk bezighouden met schoonmaak en onderhoud, terwijl zij met hun werk beter kunnen participeren in de maatschappij, luidt de uitleg. Naoberschap United, de maatschappelijke tak van FC Emmen, werkt daarom samen met de gevangenissen Esserheem en Norgerhaven uit Veenhuizen.

Niet alle gedetineerden komen in aanmerking voor deelname aan het project, meldt Emmen op de clubwebsite. Alleen uitgebreid gescreende en gemotiveerde gevangenen komen in aanmerking. “Alleen uitgebreid gescreende en gemotiveerde gevangenen komen in aanmerking voor het project. Zij kunnen via Naoberschap United werkervaring opdoen, om vervolgens kans te krijgen op een betaalde baan bij een van de sponsoren van FC Emmen. De deelnemers zullen altijd onder begeleiding aan het werk gan en komen niet in aanraking met spelers en personeel”, benadrukt FC Emmen.

“Naoberschap United zet zich in voor mensen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken”, vertelt Eric van Oosterhout, burgemeester van Emmen en voorzitter van Naoberschap United. “Dat geldt bijvoorbeeld voor mensen met een afstand tot een arbeidsmarkt, maar ook voor eenzame ouderen. Gedetineerden hebben vaak ook hulp nodig om weer volwaardig mee te kunnen draaien in de samenleving. Daar willen wij graag een steentje aan bijdragen.”

Tafeltennissters Heerlen na opgooien muntje door in Europa

De tafeltennissters van het Limburgse Lybrae Heerlen staan in de kwartfinales van de ETTU Cup, het Europese niveau onder de Champions League. Fenerbahce werd uitgeschakeld...met een muntje.

Vrijdagavond ging Heerlen thuis met 1-3 onderuit tegen de Turkse ploeg, maar in Istanbul werd vorige week met 1-3 gewonnen en dus werd gekeken naar het gamesaldo. Dat had weinig zin, want met 15-15 bracht dat geen uitkomst. De volgende stap was om alle punten bij elkaar op te tellen, maar ja: 280 voor Heerlen, 280 voor Fenerbahce.

Voor de scheidsrechter zat er niks anders op dan er een groen/rood muntje bij te pakken. De Heerlense coach ging voor 'groen', wat een uitstekende keuze bleek: Heerlen pakte zo de 'winst', Fenerbahce ligt eruit.

Hamilton snelste in derde vrije training

Lewis Hamilton heeft de snelste tijd gereden in derde vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De wereldkampioen reed met zijn Mercedes een tijd van 1.37,176 waarmee hij ruim sneller was dan de Ferrari's van Kimi Räikkönen en Sebastian Vettel. Max Verstappen kwam tot de vierde tijd.

Het duurde lang voordat er behoorlijke tijden op de klokken werden gezet. Na het eerste half uur stond Vettel bovenaan met een 1.38,6 en in een tweede run op nieuwe banden ging hier nog een seconde van af. Hamilton en Räikkönen gingen hier uiteindelijk nog onder door. Verstappen claimde plek vier, voor Valtteri Bottas.

Daniel Ricciardo noteerde de zesde tijd, maar kwam wel voortijdig stil te staan met een technisch probleem. Romain Grosjean kwam tot plek zeven, maar ook de Fransman kende geen gelukkige sessie, want vlak voor het einde kwam zijn Haas in botsing met de Toro Rosso van Pierre Gasly. Laatstgenoemde wilde bij zijn landgenoot binnendoor steken, waarbij de auto's elkaar raakten. Het duo moet uitleg geven bij de stewards. Ook Charles Leclerc kende geen vlekkeloze sessie, want de Sauber van de Monegask raakte met de achtervleugel enkele kunststof blokken. De vleugel brak af, waardoor een lange reparatie in de pits noodzakelijk was.

Uitslag

# Coureur Team Tijd Ronden
1 L. Hamilton Mercedes 1:37.176 17
2 K. Räikkönen Ferrari 1:37.464 18
3 S. Vettel Ferrari 1:37.587 15
4 M. Verstappen Red Bull 1:37.747 15
5 V. Bottas Mercedes 1:37.933 16
6 D. Ricciardo Red Bull 1:38.090 11
7 R. Grosjean Haas 1:38.304 13
8 N. Hulkenberg Renault 1:38.850 15
9 C. Sainz Jr. Renault 1:38.970 16
10 E. Ocon Force India 1:39.011 7
11 S. Pérez Force India 1:39.053 15
12 B. Hartley Toro Rosso 1:39.074 18
13 C. Leclerc Sauber 1:39.282 10
14 K. Magnussen Haas 1:39.612 13
15 P. Gasly Toro Rosso 1:39.740 12
16 F. Alonso McLaren 1:39.974 13
17 M. Ericsson Sauber 1:39.997 20
18 L. Stroll Williams 1:40.117 18
19 S. Vandoorne McLaren 1:40.233 14
20 S. Sirotkin Williams 1:41.182 22

Voorstel ingediend bij FIFA: elke twee jaar een WK

De Zuid-Amerikaanse voetbalbond zou graag elke twee jaar een WK gespeeld zien worden in plaats van om de vier jaar, zoals nu gebruikelijk is.

Alejandro Domínguez, de voorzitter van de CONMEBOL, bevestigt in gesprek met The Guardian een voorstel daartoe te hebben ingediend bij wereldvoetbalbond FIFA. Hoewel Domínguez geniet van de Nations League, ziet hij meer wereldkampioenschappen als een beter alternatief.

"In plaats van de Nations League kunnen we gewoon elke twee jaar een WK organiseren voor iedereen", betoogt Domínguez zaterdag. "Dat stelt spelers in staat om vier WK's mee te maken in hun carrière. Nu zijn veel spelers niet in staat om er meer dan twee te spelen." Er kleven volgens Domínguez ook andere voordelen aan: financieel is het interessant en voetbalsupporters maken vaker een WK mee op hun continent.

"We zouden het toernooi achtereenvolgens kunnen organiseren in Europa, Zuid-Amerika, Noord-Amerika, Afrika en Azië, zonder dat we zo lang hoeven te wachten tussen de toernooien door. We zien een mogelijkheid en we hebben een voorstel ingediend bij de FIFA", aldus de preses van de CONMEBOL, van wie bekend is dat hij een goede verstandhouding heeft met FIFA-preses Gianni Infantino. Het is evenwel onduidelijk hoe de FIFA aankijkt tegen het idee.

PVV: 'Alcohol wordt het nieuwe roken'

De PVV reageert in een persbericht op het Nationaal Preventieakkoord dat gisteren bekend werd gemaakt. Volgens de partij van Geert Wilders is het preventieakkoord totale gekte! Geert Wilders: "Laat ze allereerst dat woord “nationaal” schrappen. Het akkoord gaat over roken, drinken en obesitas, maar de mensen die roken, drinken en te dik zijn, zijn niet betrokken. Het is óver hen, zónder hen. En dat is totaal mesjogge! Wie denken ze wel niet dat ze zijn?"

Hij vervolgt: "Nooit meer een kratje bier voor de halve prijs, nooit meer Wilde Wijn Dagen, geen biertje meer in de sportkantine als de jeugd speelt? Het slaat compleet door. Het is precies wat we al vreesden: alcohol wordt het nieuwe roken."

Verder neemt hij het op voor de rokers, die volgens hem als criminelen worden weggezet: "Een pakje sigaretten wordt 10 euro, er komen volledig neutrale verpakkingen, sigaretten mogen niet meer in het zicht verkocht worden, alle rookruimtes worden verboden en er komen rookvrije terrassen en ziekenhuizen. Zorgmedewerkers mogen niet meer als roker “herkend” worden. Rokers worden als criminelen aan de kant gezet. Was het kabinet maar zo stoer tegen echte criminelen!"

Hij is van mening dat het in de ban doen van de e-sigaret een totale miskleun is: "Juist rokers die eerst overstappen op een e-sigaret boeken dan al grote gezondheidswinst."

De waanzin voorbij
Wilders: "En ze pakken de shishalounges niet aan. Niet alleen de waterpijpen met nicotine, maar ook die met alleen kruiden zijn zeer schadelijk voor de gezondheid. Zo laf. Moslims worden met rust gelaten. Pure dhimmitude."

Volgens hem is vooral de VVD finaal door de pomp: "Het is bizar dat de VVD toestaat dat een kleine partij als de ChristenUnie (met slechts 6 zetels in de Kamer) met dit akkoord zo een grote inbreuk op de persoonlijke levenssfeer van miljoenen Nederlanders maakt. Het is de waanzin voorbij."

Hij besluit het persbericht met de woorden: "Het preventieakkoord is ook nogal hypocriet. Harddrugsgebruik wordt niet aangepakt. Het zal je als ouder maar gebeuren, heeft je kind nooit gedronken of gerookt, altijd gesport en gezond gegeten, maar overlijdt het omdat het gebruik van MDMA normaal gevonden wordt!"

Politie en Douane slaan flinke slag in Rotterdam

Op vrijdagavond 23 november hield de politie samen met de belastingdienst, de FIOD en de douane een grootschalige verkeerscontrole aan het Noordplein in Rotterdam. Tijdens de actie werden 9 voertuigen en namaakkleding in beslag genomen en ruim 43.000 euro geïnd. Ook werden diverse bekeuringen uitgeschreven.

Namaakkleding
Tijdens de zogenaamde VIGOR-actie werden drie personen aangehouden. Een man werd aangehouden omdat het vermoeden ontstond dat hij in nagemaakte kleding van een exclusief merk handelde. De kleding werd in beslag genomen. Bij de woning van de verdachte werd nog meer namaakkleding aangetroffen en in beslag genomen. De recherche doet verder onderzoek naar de zaak.

Beslag op 9 voertuigen en ruim 43.000 euro geïnd
De belastingdienst legde beslag op 9 voertuigen en inde in totaal ruim 43.000 euro tijdens de actie. Daarnaast worden er diverse onderzoeken gestart door de FIOD en de belastingdienst om vast te stellen waarom de inkomsten niet overeenkomen met wat is aangetroffen.

Rijden zonder rijbewijs
Ook werden een man van 25 en een man van 54 jaar, beiden uit Rotterdam, aangehouden voor het rijden met een ingevorderd rijbewijs. Omdat het voor de 54-jarige man de derde keer was dat hij betrapt werd op rijden zonder geldig rijbewijs, werd zijn auto in beslag genomen.

Bekeuringen
Een auto werd buitengebruik gesteld door de politie in verband met openstaande bekeuringen met een totale waarde van rond de 950 euro. Er werden diverse bekeuringen uitgeschreven voor onder andere het niet handsfree telefoneren, niet juist dragen van de gordel, gladde banden en niet geluidsdichte uitlaat.

Mickelson wint golfduel tegen Woods en wint 9 miljoen dollar

Phil Mickelson is winnaar geworden van The Match, het duel van 9 miljoen dollar. De Amerikaan Mickelson was na 22 holes net iets beter dan zijn landgenoot Woods en mag 9 miljoen dollar op zijn bankrekening bijschrijven.

De 48-jarige Mickelson won pas na 22 holes, omdat de reguliere 18 holes op de baan van Shadows Creek Golf Course geen beslissing brachten. De wedstrijd bleef nog lang in evenwicht al had Mickelson, die vijf majors won in zijn carrière, het betere van het spel. Het stond dus na 18 holes nog gelijk, maar na vier extra holes spelen, op de korte par-3, maakte de ervaren Amerikaan een birdie onder kunstlicht en dat was voldoende voor de zege in 'The Match'.

NHL: Wild met late comeback alsnog langs Jets

De ijshockeyers van de Minnesota Wild hebben in eigen huis een knappe zege geboekt op de Winnipeg Jets. In het Xcel Energy Center leek het de andere kant op te gaan, maar de thuisploeg knokte zich terug.

Patrik Laine bracht de Jets in de eerste periode op 0-1, Nikolaj Ehlers zorgde een minuut voor het einde van de tweede periode zelfs voor 0-2. Toch gaf Minnesota niet op: Nino Niederreiter bracht de spanning vroeg in de derde periode terug, Eric Fehr was met acht minuten te gaan goed voor de gelijkmaker.

Daar bleef het enige tijd bij, tot Eric Staal 2,5 minuut voor het einde de 3-2 achter goalie Connor Hellebuyck schoot. Een dikke minuut later maakte Zach Parise het vervolgens af: 4-2.

Uitslagen NHL vrijdag
Philadelphia Flyers - New York Rangers 4-0
Anaheim Ducks - Edmonton Oilers 2-1
Buffalo Sabres - Montreal Canadiens 3-2
Minnesota Wild - Winnipeg Jets 4-2
New Jersey Devils - New York Islanders 3-4
Washington Capitals - Detroit Red Wings 3-1
Vegas Golden Knights - Calgary Flames 2-0
Columbus Blue Jackets - Toronto Maple Leafs 4-2
Boston Bruins - Pittsburgh Penguins 2-1
Carolina Hurricanes - Florida Panthers 4-1
Tampa Bay Lightning - Chicago Blackhawks 4-2
Arizona Coyotes - Colorado Avalanche 1-5
Dallas Stars - Ottawa Senators 6-4
St. Louis Blues - Nashville Predators 6-2
San Jose Sharks - Vancouver Canucks 4-0

Wild - Jets (Bron: YouTube)

Rijke Brit door hond in tractor overreden

Een rijke grootgrondbezitter is wel op een heel ongelukkige manier om het leven gekomen. Nadat hij lekker aan het werk was op zijn landgoed, reed zijn hond in de tractor over hem heen en sleurde hem meters mee. Pas toen de tractor tegen een hek aanknalde, werd de hondenbezitter verpletterd en stierf.

Ondernemer Derek Mead besloot een lekker dagje in de tuin te gaan werken, zijn imposante tuin behorende bij zijn landgoed  in North Somerset, Engeland. Vanzelfprekend pakte hij zijn tractor en ging samen met zijn hond in de cabine op weg naar zijn werkplek.

Daar aangekomen liet de beste man zijn kleine hondje in de cabine zitten, maar stom genoeg liet hij de tractor in zijn vrij staan met stationair draaiende motor. Zodoende hoefde het enthousiast bewegende hondje waarschijnlijk weinig meer te doen dan de versnellingspook een tikje te geven en aan het stuur te gaan hangen om de tractor te laten rijden.

Toen Mead door zijn zoon werd gevonden was deze al overleden ten gevolge van een gebroken ruggegraat en verstikking. Reanimatie mocht niet meer baten.

NBA: Warriors kunnen weer winnen

De basketballers van de Golden State Warriors hebben laten zien dat ze toch nog weten hoe men een overwinning moet boeken. De regerend kampioen ging vier keer op rij onderuit, maar klopte de Portland Trail Blazers thuis in Oakland.

Vooral in het tweede kwart haalden de Warriors flink uit (35-17), waarna het gat in de tweede helft nog wat uitgebreid werd. Onder leiding van Kevin Durant en Klay Thompson, goed voor 32 en 31 punten, werden de Trail Blazers met 125-97 terug naar huis gestuurd.

Uitslagen NBA vrijdag
Brooklyn Nets - Minnesota Timberwolves 102-112
Los Angeles Clippers - Memphis Grizzlies 112-107
Detroit Pistons - Houston Rockets 116-111
Atlanta Hawks - Boston Celtics 96-114
New York Knicks - New Orleans Pelicans 114-109
Philadelphia 76ers - Cleveland Cavaliers 112-121
Toronto Raptors - Washington Wizards 125-107
Chicago Bulls - Miami Heat 96-103
Indiana Pacers - San Antonio Spurs 100-111
Oklahoma City Thunder - Charlotte Hornets 109-104
Milwaukee Bucks - Phoenix Suns 114-116
Denver Nuggets - Orlando Magic 112-87
Golden State Warriors - Portland Trail Blazers 125-97
Los Angeles Lakers - Utah Jazz 90-83

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

ProRail waarschuwt voor onbewaakte overgangen

Dit jaar zijn er al drie doden gevallen bij de zogeheten Niet Actief Beveiligde Overwegen, oftewel NABO's. In de volksmond ook wel 'onbewaakte overwegen'. Dat zijn er drie teveel. Zaterdag 17 november kwam er een 47-jarige man om het leven bij een tragisch ongeluk op de onbewaakte overweg in Santpoort. Afgezien van de doden die vallen, vinden er jaarlijks ook erg veel bijna-ongelukken plaats.

Bijna raak in Geleen
Het onderstaande schokkende filmpje laat een situatie zien waarbij het nét aan goed gaat. Een jonge fietser steekt een onbewaakte overweg in Geleen over, waarbij een goederentrein passeert. Nadat de trein voorbij is steekt hij over en ziet daarbij een trein uit de andere richting over het hoofd. De jongen haalt op het nippertje de overkant.

Enorme impact
‘Ieder ongeluk heeft enorme impact op een machinist, conducteur en onze incidententenbestrijders’, vertelt Geert Vlogman. Hij is stakeholdermanager in het team van ProRail dat zich bezig houdt met de aanpak van onbewaakte overwegen. ‘Voor de treindienstleiders op de verkeersleidingposten is het eveneens een stressvolle situatie. Aanrijdingen zorgen voor ontzettend veel vertraging. Maar ook de bijna-aanrijdingen zijn soms reden voor de machinist om te stoppen met zijn of haar trein. De machinist kan niet op tijd anticiperen, zoals bijvoorbeeld een automobilist bij een mogelijk verkeersongeluk en dat geeft een gevoel van onmacht. Hij kan hooguit toeteren of snel remmen. De betreffende fietser of auto is vaak al doorgereden en de machinist blijft achter met een trein vol verontwaardigde reizigers. Daarnaast zorgt de stoppende trein voor veel vertraging bij andere treinen.’

Verschillende belangen
Geert brengt onder andere de verschillende belangen in kaart zodat de bestuurders kunnen besluiten welke maatregelen getroffen dienen te worden om NABO’s aan te pakken. Tijdens de gesprekken die hij voert krijgt hij regelmatig het argument te horen dat er bij die specifieke overweg nooit iets gebeurt. Of dat mensen zelf maar beter uit moeten kijken. ‘Dat is wel erg kort door de bocht’, zegt Geert. 'Gelukkig komen we door de gesprekken die we voeren vaak wel nader tot elkaar. Samen gaan we dan op zoek naar een passende oplossing'.

Aan iedereen die gebruikt maakt van een NABO, dagelijks of zomaar tijdens een wandeling of fietstocht adviseert Geert het volgende: ‘Blijf goed uitkijken, neem geen onnodige risico’s en probeer een andere weg te vinden. Daarnaast is het voor de machinisten erg fijn als je laat merken dat je de trein hebt gezien. Dat kan door op tijd te stoppen en je hand op te steken.’


Hockeysters winnen ook van China en spelen finale Champions Trophy tegen Australië

De hockeysters van Oranje hebben zaterdag hun laatste groepswedstrijd van de Champions Trophy met 2-1 gewonnen van thuisland China. Maxime Kerstholt en Marijn Veen maakten de goals, Veen twee minuten voor tijd. Door de overwinning speelt Nederland zondag in Changzhou in de finale tegen Australië, ondanks de nederlaag die de Aussies zaterdag leden tegen Japan.

In het eerste kwart was het Maxime Kerstholt die Nederland met haar eerste goal van het toernooi op voorsprong zetten tegen de Chinezen, die moesten winnen om zich voor de finale te plaatsen. Maria Verschoor kreeg in de hoek een vrije slag en speelde de bal snel naar Maartje Krekelaar, die Kerstholt bediende. Kerstholt legde hem voor haar backhand en schoot hard raak: 1-0. Een goal zoals ze die ook vaak in de Livera Hoofdklasse Dames maakt.

Voor rust miste Oranje grote kansen via Maria Verschoor en Ginella Zerbo, maar moest het ook oppassen voor uitbraken van de snelle Chinezen, die in de eerste helft één keer op doel schoten. Josine Koning, die ook dit toernooi Anne Veendendaal afwisselt, redde prima.

Na rust stond de Chinese keepster opnieuw in de weg op schoten van Marijn Veen, Xan de Waard, Maartje Krekelaar en een flats van Eva de Goede uit een strafcorner, de enige die Nederland deze wedstrijd kreeg.

Kort nadat China twee minuten voor tijd met een vliegende keepster ging spelen, maakte Marijn Veen de beslissende goal (2-0). Haar vijfde van het toernooi. In de slotminuut kwam China nog terug tot 2-1. De finale tussen Nederland en Australië is zondag om 11.30 uur te zien via NOS.nl

Hubert laatste GP3-kampioen

Anthoine Hubert heeft zich gekroond tot kampioen in de GP3, de klasse onder de Formule 1 en Formule 2. De Fransman was op het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi niet de beste, maar het was voldoende voor de titel met alleen de race op zondag nog te gaan.

Polesitter en titelkandidaat Nikita Mazepin pakte bij de start de leiding, maar Leonardo Pulcini kwam er al snel voorbij. Anthoine Hubert sloot aan op de derde plek, wat met Mazepin op plek twee genoeg zou zijn voor de titel.

Die titel kwam halverwege nog wel veel dichterbij voor Hubert: Mazepin kreeg tien seconden tijdstraf wegens het afsnijden van een bocht na een mislukte inhaalactie op Pulcini. Een behoorlijk zware straf, want hij kwam gewoon achter Pulcini de baan weer op, terwijl Hubert er ruim achter zat.

In de laatste ronde werd Hubert nog van het podium gedrukt, hoewel hij zich met het oog op het kampioenschap niet al te hevig verzette tegen de aanval van David Beckmann. De Fransman bleef ook nog precies binnen de tien seconden achter Mazepin en dus eindigde hij gewoon alsnog als derde.

Pulcini won de race, voor Beckmann, Hubert, Callum Ilott en de teruggezette Mazepin, maar het feest was er vooral bij Hubert: hij is de laatste GP3-kampioen alvorens de klasse volgend jaar overgaat in de Formule 3.

Wüst overtuigend naar World Cup-winst op 1500m, Kodaira wint 500m opnieuw

Schaatsster Ireen Wüst heeft tijdens de World Cup in het Japanse Tomakomai haar 22e World Cup-zege op de 1500 meter te pakken, haar 32e in totaal. Op het buitenijs deelde Wüst haar race heel netjes in, waardoor ze met een slotronde van 32,3 naar een eindtijd van 1:58,74 reed, anderhalve seconde sneller dan het baanrecord. Dat was in handen van Miho Takagi, die met 1:59,28 nu als tweede eindigde.

Brittany Bowe vertrok razendsnel en was halverwege bijna een seconde sneller dan Wüst, maar in de slotfase had ze het uitermate moeilijk. Met 1:59,82 hield ze Antoinette de Jong (1:59,95) nog wel net van het lijf, wat Bowe plek drie opleverde. Lotte van Beek (2:00,07), Melissa Wijfje (2:00,85) en Joy Beune (2:01,07) eindigden als zesde, zevende en achtste. 

Voor de volledige uitslag kun je hier terecht.

500m
Net als zondag was Nao Kodaira ook op zaterdag de beste op de 500 meter. De Japanse was weliswaar iets minder snel dan haar 38,03 van een dag eerder, maar met 38,26 was ze ruimschoots snel genoeg voor haar vierde zege in vier World Cup-wedstrijden. Vanessa Herzog uit Oostenrijk werd met 38,57 wederom tweede, Brittany Bowe pakte namens de VS met 38,99 de derde plek.

Jutta Leerdam (39,54) en Letitia de Jong (39,61) eindigden als elfde en twaalfde, Janine Smit (39,70) werd veertiende. Femke Beuling en Esmé Stollenga pakten met 40,14 en 40,31 de derde en vierde plek in de B-groep. De complete uitslag staat hier.

Deelnemersveld WK rugby compleet na kwalificatie Canada

De Canadese rugbyers hebben zich als twintigste en laatste team geplaatst voor het wereldkampioenschap van volgend jaar, van 20 september tot en met 2 november in Japan.

Er waren nog vier landen over die in Marseille streden om het laatste beschikbare plekje. Hong Kong en Kenia leken op voorhand redelijk kansloos en waren dat uiteindelijk ook, Canada won vorige week met 29-10 van Duitsland.

Die zege bleek zoals verwacht doorslaggevend: vrijdag won Duitsland weliswaar met 43-6 van Kenia, maar doordat Canada met 27-10 van Hong Kong won plaatsten de Canadezen zich voor het eindtoernooi in Japan.

Met het duel komt een einde aan de WK-kwalificatie, die op 5 maart 2016 begon met het duel tussen St Vincent & The Grenadines en Jamaica. Na 188 wedstrijden plaatsten acht van de 71 teams zich voor het WK, de overige twaalf deelnemers zijn landen die op het WK van 2015 in de top-3 van hun groep eindigden en zich zo automatisch plaatsten.

Politie onderzoekt gewapende overval supermarkt Lent

Vanmorgen rond zes uur hebben vier gemaskerde mannen een gewapende overval gepleegd op een supermarkt aan de Frankrijkstraat in Lent. Bij deze overval zijn zeven personeelsleden gegijzeld geweest in een koelcel. Zij hebben slachtofferhulp aangeboden gekregen en de politie is een onderzoek gestart.

De daders hadden messen en bijlen bij zich. Rond 06:30 uur zijn de daders er met de buit vandoor gegaan. Het gaat om een blanke en drie getinte mannen met witte maskers. Een van de daders droeg een Chelsea sportbroek met een witte bies. Een andere dader droeg opvallend witte DVOL sokken met witte Nike of Reebok schoenen.

Zeldzame steenmarter gespot in Noord-Holland

De Steenmarter is een erg zeldzaam dier in Noord-Holland. Vooral boven het Noordzeekanaal zijn betrouwbare meldingen op één hand te tellen. Wel werd de steenmarter al verwacht. Na een melding op 20 november 2014 in Assendelft bleef het lange tijd stil.

Op 7 maart 2017 werd een aangereden steenmarter gemeld uit Heiloo, maar er waren geen foto’s van en het kadaver kon niet meer teruggevonden worden. Een steenmarter die op 18 juli 2018 in de Diepsmeerpolder werd aangereden is wel gefotografeerd.

Twee maanden later werd er nog een gevonden, aan het begin van de Afsluitdijk. En ook onder het Noordzeekanaal kwamen de afgelopen jaren meldingen binnen. (Bron: PWN). 

Nederlandse 'sweep' op 1500 meter in Japan

Op de tweede dag van de World Cup schaatsen in het Japanse Tomakomai heeft de pas 22-jarige Japanner Tatsuya Shinhama ook op de tweede dag de winst gepakt.

De talentvolle Japanse sprintbom snelde op het buitenijs naar een snaarstrakke tijd van 35,20 seconden, waarmee hij nog eens 0,25 seconden van zijn baanrecord van zaterdag snoepte. De Rus Viktor Mushtakov werd in 35,44 tweede, Yuma Murakami gaf de Japanners met 35,53 en plek drie nog een reden om te juichen.

Achter Murakami eindigden twee Nederlanders: Kai Verbij en Jan Smeekens werden met 36,64 en 36,66 vierde en vijfde. Dai Dai Ntab (35,93) werd twaalfde, Michel Mulder (35,99) vijftiende en Hein Otterspeer eindigde met 36,44 als vierde in de B-groep. De volledige uitslag staat hier.

1500m
Een ouderwetse sweep voor de Nederlanders op de schaatsmijl. Kjeld Nuis was met 1:47,61 een klasse apart en reed drie seconden sneller dan het oude - en vrij matige - baanrecord. Patrick Roest (1:48,20) en Thomas Krol (1:48,39) completeerden het podium, thuisfavoriet Seitaro Ichinohe greep er net naast. Douwe de Vries (1:50,82) eindigde als zestiende, Marcel Bosker (1:51,04) pakte een nette tweede plek in de B-groep.

De hele uitslag staat hier.

Halsema: 'Moslims hebben het zwaarder dan anderen'

Femke Halsema was gisteravond te gast in jongerencentrum Argan in Slotervaart. De burgemeester was daar om in debat te gaan met Amsterdammers. Het debat ging er soms fel aan toe, maar volgens Halsema was het vooral een goede oefening van hoe het vaker zou moeten gaan in de stad.

Halsema deed ook een politiek gevoelige uitspraak. De Eerste Kamer ging namelijk deze zomer akkoord met een beperkt burkaverbod. Dat betekent dat gezichtsbedekkende kleding straks niet meer mag in het openbaar vervoer, het onderwijs en ziekenhuizen. De burgemeester liet tijdens het debat weten dat hier in Amsterdam niet op zal worden gehandhaafd. 'We gaan vrouwen toch niet uit de tram halen? Dat past niet bij de stad.' Haar standpunt leverde applaus van de zaal op.

Ook zei de burgemeester dat ze ziet dat moslims het moeilijker in de stad hebben dan anderen. 'Daar hoeven we niet ingewikkeld over te doen. Zeker als je herkend wordt door je sluier of baard. Dan heb je het soms zwaar te verduren.'

Emoties lopen hoog op
In het debat met de Amsterdammers liepen de emoties soms hoog op. 'Ik heb het gevoel dat mijn vrije leven, waar ik in de jaren zeventig voor gevochten heb, weer in de pan wordt gehakt door dat soort mensen. De salafisten en de fundamentele moslims', zei een geëmotioneerde man. 'Ik sta voor de veiligheid van die man. Dit is de verwarring die keer op keer plaatsvindt. Mensen hangen het op aan de gelovige moslims maar dat is niet waar', reageerde iemand in de zaal.

Halsema kreeg uit de zaal ook kritiek over het feit dat ze een deel van de moslims zou hebben weggezet met haar brief over het anti-radicaliseringsbeleid van de stad. De burgemeester reageerde fel op het verwijt: 'Volgens mij heeft een bestuurder in Nederland nog nooit zo pal voor geloofsvrijheid gestaan. Dat geldt niet alleen voor de gematigde gelovigen, maar ook voor de orthodoxe. Ik verdedig de orthodoxie in Amsterdam. Ik stop daar pas mee als ze over de grens van de democratie heengaan. Pas dan ontstaat er een probleem.'

Meer Amsterdammer gaan voelen
De hoop van Halsema is dat Amsterdammers zich nog meer Amsterdammer gaan voelen. 'Er zijn heel veel onderzoeken gedaan waaruit blijkt dat mensen die hier wonen, zich meer verbonden voelen met de stad dan met het land. Ik denk dat we dat de komende jaren ook nodig hebben. Wij hebben heel veel jongeren die zich wel moslim of Marokkaan voelen en Amsterdammer, maar zich niet heel erg geaccepteerd voelen in Nederland. Laten we dan meer Amsterdammers worden. Ik denk dat we elkaar daarop kunnen vinden.'

Opvallend was ook de hoeveelheid uitnodigingen die Halsema kreeg om binnenkort verder in gesprek te gaan met de aanwezigen. Ze nam ze allemaal aan. Aan het einde heerste er vooral tevredenheid bij iedereen. 'Het was leuk. Levendig vooral. Het is een oefening van hoe je met elkaar fel moet debatteren. Ik vond deze avond heel bijzonder. Er waren best een paar heftige tegenstellingen, maar de mensen troosten elkaar ook', reageerde Halsema na afloop.

'Geslaagde avond'
Ook bij de aanwezigen heerste een positief gevoel. 'Ik was eerst niet blij dat ze de burgemeester van Amsterdam was geworden, maar nu wel', vertelt een vrouw. Een jongen: 'Ze heeft een belangrijk signaal afgegeven. Ze wil echt in gesprek gaan, Amsterdammers begrijpen en ze is benieuwd wat er speelt. Het was een geslaagde avond.'


Van Gerwen en Noppert naar tweede ronde PC Finals

Zonder al te veel problemen heeft Michael van Gerwen de tweede ronde van de Players Championship Finals bereikt. De Nederlandse titelverdediger won met 6-1 van Matthew Edgar. 

In de tweede ronde neemt Van Gerwen het op tegen Keegan Brown, die Benito van de Pas uitschakelde. "Ik speelde best aardig", vertelt de Brabander. "Ik voelde dat ik beter werd naarmate de wedstrijd vorderde en ik weet dat ik sterker word hoe verder in het toernooi we komen. Ik zit niet ver meer van mijn beste vorm af en als ik op mijn best ben, weet ik zeker dat ik win.”

Danny Noppert liet zich niet verrassen door Rowby-John Rodriguez en zegevierde met 6-3. Ron Meulenkamp kon het voorbeeld van zijn landgenoot niet volgen en ging met 6-3 onderuit tegen Chris Dobey. Jeffrey de Graaf verloor met dezelfde cijfers van Darren Webster. Ook Jan Dekker kreeg met 6-3 klop. Hij werd verslagen door Ricky Evans. Vincent van der Voort ging er kansloos met 6-0 af tegen Michael Smith. 

Jermaine Wattimena trad aan tegen Stephen Burton. Hij kwam op 4-2, om vervolgens drie legs op rij te verliezen. Met een 62-finish dwong hij wel een elfde leg af, waarin de Nederlander zelf mocht beginnen. Wat volgde was een dramatische leg met scores van 45, 59, 99, 42, 60 en 96. Hierdoor kreeg Burton alle tijd om de leg en daarmee ook de zege te pakken (5-6).

De Players Championship Finals gaan zaterdagmiddag verder met de tweede ronde. De derde ronde wordt vanavond nog gespeeld. 

Uitslagen Players Championship Finals - ronde I - avondsessie
Ian White 6-2 Scott Taylor
Gary Anderson 6-2 Alan Tabern
Cristo Reyes 6-1 Rob Cross
Krzysztof Ratajski 6-5 Gerwyn Price
Peter Wright 6-2 Toni Alcinas
Michael van Gerwen 6-1 Matthew Edgar
Michael Smith 6-0 Vincent van der Voort

Stephen Burton 6-5 Jermaine Wattimena
Joe Cullen 6-5 John Henderson
Jonny Clayton 6-3 Mark Webster
Ricky Evans 6-3 Jan Dekker
James Wilson 6-2 Dimitri Van den Bergh
Danny Noppert 6-3 Rowby-John Rodriguez
Chris Dobey 6-3 Ron Meulenkamp
Darren Webster 6-3 Jeffrey de Graaf
Steve Beaton 6-5 Kim Huybrechts

Tweede ronde vanaf 13.45 uur
Daryl Gurney v Ryan Searle
James Wade v Nathan Aspinall
Dave Chisnall v Chris Dobey
Cristo Reyes v Steve Lennon
Gary Anderson v Simon Whitlock
Michael van Gerwen v Keegan Brown
Peter Wright v Max Hopp

Stephen Bunting v Madars Razma
James Wilson v Gabriel Clemens
Jeffrey de Zwaan v Ricky Evans
Stephen Burton v Darren Webster
Ian White v Brendan Dolan
Danny Noppert v Mervyn King
Michael Smith v Jonny Clayton
Steve Beaton v Joe Cullen
Adrian Lewis v Krzysztof Ratajski

16-jarige freestyleskiester Sildaru begint winter met winst

In het Oostenrijkse Stubai is het World Cup-seizoen voor de freestyleskiërs van start gegaan. Dat leverde gelijk winst op voor de Estse Kelly Sildaru, die terug is na een zware knieblessure - waardoor ze als topfavoriete de Olympische Spelen moest missen.

Sildaru is nog altijd maar 16 jaren jong, maar won aan het begin van 2016 en 2017 al slopestylegoud op de X-Games. In Stubai deed ze nog maar voor de derde keer mee in de World Cup: eind augustus 2017 debuteerde ze in het Nieuw-Zeelandse Cardrona met winst op de slopestyle en een tweede plek op de halfpipe.

In Stubai begon Sildaru in de finale met een mislukte eerste run, maar in de tweede run wist de duidelijke winnares van de kwalificatie alsnog toe te slaan. Met 88,46 punten scoorde ze beter dan olympisch kampioene Sarah Höfflin uit Zwitserland (86,36), die haar pas 18-jarige landgenote Mathilde Gremaud, goed voor zilver in Pyeongchang, achter zich liet (83,46).

Sildaru skiet naar de winst (Bron: YouTube)

Bij de mannen ging de winst naar dreadlock-Zweed Henrik Harlaut, die zo na een dikke zes jaar in de World Cup en twee big air-zeges zijn eerste slopestyle-winst boekte. Met zijn fraaie score van 88,88 punten was Harlaut te sterk voor de jonge Amerikaan Mac Forehand (88,08) en de Noor Ferdinand Dahl (86,76). Mees van Lierop werd in de kwalificaties uitgeschakeld met een 38e plek.

Meer beelden in de eerste minuut (Bron: YouTube)

Rotterdam wil koploper worden in nieuwe energie

Een klimaatneutrale stad, daar gaat Rotterdam voor. Daarom moet de CO2- uitstoot de komende jaren flink omlaag. Om Rotterdam onafhankelijk te maken van fossiele brandstoffen, is op alle terreinen en met veel partners aanpak nodig: haven en industrie, de bebouwde omgeving, mobiliteit, andere energiebronnen enenergiebesparing. Vandaag deelde wethouder Arno Bonte (duurzaamheid, luchtkwaliteit en energietransitie) de ambities van het college met de gemeenteraad.

In 2019 wil Rotterdam samen met bewoners, bedrijven en andere partners een klimaatakkoord sluiten over het halveren van de CO2-uitstoot in de komende 10 jaar. De energietransitie biedt volop kansen voor werkgelegenheid en ondernemerschap. Die kansen wil het college verzilveren.

In de komende vier jaar moet er een trendbreuk komen in stijging van de CO2-uitstoot om in 2030 de uitstoot te halveren en in 2050 klimaatneutraal te zijn. Wethouder Bonte schetst de opgave voor Rotterdam: "We zijn nu nog koploper vervuiling, binnen 10 jaar willen we koploper zijn in duurzaamheid en schone energie. We willen dan de groene motor van Nederland zijn."

Met bedrijven, maatschappelijke organisaties, bewoners, kennisinstellingen en andere partners wil de gemeente in 2019 een Rotterdams klimaatakkoord sluiten. Daarin worden ideeën samengebracht en afspraken gemaakt over hoe Rotterdam gezamenlijk de energietransitie kunnen vormgeven en de kansen maximaal kan benutten.

Verminderen van CO2-uitstoot kan door het verminderen, veranderen en verschonen van energiegebruik. Dat moet op alle terreinen gebeuren, zegt Bonte. "De haven zal zich moeten omvormen van een fossiele haven naar een haven die geld verdient met duurzame energie.

We gaan woningen massaal isoleren en wijkgericht werken aan het aardgasvrij maken van de stad. De productie van lokale en regionale duurzame energie uit onder meer zon en wind gaat fors omhoog en ons energieverbruik omlaag. Tenslotte is er veel winst te boeken door in te zetten op openbaar vervoer, fiets en elektrisch vervoer."

Onze samenleving is nu nog voor 93% afhankelijk van fossiele brandstoffen. Die vormen de belangrijkste uitstoot van CO2 en dat zorgt voor opwarming van de aarde met meer droogte, regenval en stijging van de zeespiegel als gevolg. Rotterdam is (inclusief de haven) verantwoordelijk voor 20% van de landelijke uitstoot. "De uitdaging is dus groot", zegt Bonte. "Bovendien ligt Rotterdam midden in een rivierdelta, dus de gevolgen van klimaatveranderingen komen bij ons extra hard aan. Het is ook in Rotterdams eigenbelang dat we de klimaatverandering voortvarend aanpakken."

Rotterdam
Rotterdam

FOK! Wat een weer: waterkoud met in het zuiden en oosten regen

Goeiedag!  

Het is nog steeds aan de frisse kant buiten, zo ervoeren we ook gisteren weer. Het was wel heel rustig weer. We hadden een afwisseling van wolkenvelden en af en toe een beetje zon, al stelde dat niet veel voor. Toch was het ook niet heel somber. Het was namelijk vooral SC-bewolking dat overheerste en geen stratus of andere lage bewolking. Heel lokaal viel er een spatje regen, maar dat was nauwelijks waarneembaar op de radar. 

Na een nacht met opklaringen en hier en daar wat vorst, neemt vandaag de bewolking (deels) toe. Dit op nadering van een storing. Echter, niet het hele land krijgt hiermee te maken helaas. Regenliefhebbers in het westen o.a in Haarlem die al zo tekort komen, bijten waarschijnlijk opnieuw in het stof. Ook in het noorden is de kans op regen klein tot nihil. Als eerste gaat het in het zuiden regenen en die regen bereikt ook nog het oosten van het land. Daar blijft die storing echter slepen en trekt niet verder noord- of westwaarts. Aan het einde van de dag kan, als de intensiteit van de neerslag groot genoeg is, de regen over gaan in natte sneeuw. Wit lijkt het niet te worden, want het kwik blijft wel boven 0. De zon speelt een ondergeschikte rol.

De maxima liggen rond de 3 a 4 graden en er staat een matige tot vrij krachtige noordoostelijke wind. In het zuiden wordt de wind later veranderlijk en neemt daarbij wat in kracht af.

Zondag is het overwegend bewolkt, maar droog. 

Fijn weekend!  

Nederland

De trein + de zon. (Foto: DJMO)
De zonsondergang vanuit de trein met SC-bewolking. (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Barcelona sluit het spelen van wedstrijden in China niet uit

Barcelona sluit niet uit dat het in de toekomst competitieduels in het Verre Oosten gaat spelen. Dat vertelt een directeur van de club.

Het was de bedoeling dat Barcelona en Girona op 26 januari van het aankomende jaar een competitiewedstrijd zouden spelen in Miami, maar vanwege verzet van onder meer de Spaanse voetbalbond en de FIFA lijkt de kans dat dit nog plaats zal vinden klein.

Barcelona en Real Madrid speelden vorig seizoen al eens rond lunchtijd tegen elkaar in LaLiga en dat trok zes keer zoveel kijkers in Azië als normaal. Als het aan algemeen directeur Oscar Grau ligt, zal hier in de toekomst vaker sprake van zijn: "LaLiga beslist over het tijdstip van de wedstrijden, daarom speelden we toen om 1 uur in Madrid. Dat was nog nooit eerder gebeurd in Spanje, maar wij denken wereldwijd", legt hij uit in gesprek met de South China Morning Post .

"Nieuwe markten, nieuwe gebieden, wij moeten ons dan aanpassen. Voor ons is het ook geen probleem om het tijdstip aan te passen, het is slechts een gewoonte. Wij geven de voorkeur aan een groot publiek", vervolgt de sportbestuurder. In de Amerikaanse NBA en NFL is het al gebruikelijk om wedstrijden overzees af te laten werken en Grau denkt dat het ook weleens zo ver zou kunnen komen in het voetbal.

"Ik denk dat het moeilijk wordt om het dit seizoen nog te doen, maar als we meer tijd krijgen... Als er een kans is om een wedstrijd in de Verenigde Staten te spelen, waarom in de toekomst dan niet in China? Barcelona heeft dit project al sinds het begin gesteund. Het is goed voor het merk LaLiga en goed voor het merk Barça. We bereikten meer fans voor potentiële sponsoren en voor potentiële tv-rechten. Het is maar één wedstrijd van de 380, dat kunnen we accepteren. Maar we hebben wel vanaf de eerste minuut gezegd dat het harmonieus moet verlopen, alle belanghebbenden moeten het eens worden."

Laatste reviews en specials
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1258
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.