FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 23 november 2018

NFL: Saints ook op Thanksgiving ongenaakbaar, Cowboys kloppen Redskins

Het was donderdag Thanksgiving en dat betekent in de VS natuurlijk het een en ander. Je helemaal vol vreten, veel korting en bovenal, football! In de NFL stonden donderdag dan ook drie wedstrijden op het programma, in plaats van de gebruikelijke ene wedstrijd.

De New Orleans Saints begonnen het seizoen met een nederlaag, maar wonnen vervolgens negen keer op rij. Die reeks werd ook niet gestopt door de bezoekende Atlanta Falcons, want Saints-quarterback Drew Brees wist ook minder ervaren receivers te bedienden: Tommylee Lewis, Austin Carr, Dan Arnold en Keith Kirkwood ontvingen allemaal een touchdown pass van de legende. Falcons-quarterback Matt Ryan bereikte alleen Calvin Ridley en Tevin Coleman, wat niet genoeg was om de Saints te stoppen: 31-17.

De Dallas Cowboys kregen bezoek van de Washington Redskins, een van de beste rivalries in de NFL. Dankzij touchdowns van Ezekiel Elliott (Cowboys) en Vernon Davis (Redskins) stond het 7-7, waarna beide ploegen nog een touchdown scoorden. In het derde kwart sloegen de Cowboys dankzij een 90-yard touchdown pass van quarterback Dak Prescott op Amari Cooper - diens tweede touchdown - een flink gat, waarna de thuisploeg in het vierde kwart stand kon houden: 31-23.

In Detroit kregen de Lions bezoek van de Chicago Bears, waar Chase Daniels pas de derde start als quarterback uit zijn carrière maakte wegens een blessure van Mitchell Trubisky. Daniel deed het bijzonder goed en gooide touchdown passes op Taquan Mizzell en Tarik Cohen. In het vierde kwart sloegen de Bears dankzij Eddie Jackson toe: de safety onderschepte een pass van Lions-quarterback Matthew Stafford en liep de endzone in, waarmee hij de 16-23 eindstand op de borden bracht.

De beste plays van Thanksgiving football (Bron: YouTube)

Halsema: burkaverbod niet handhaven

Burgemeester Femke Halsema gaat ervoor zorgen dat een burkaverbod in Amsterdam niet gehandhaafd wordt.

Dat vertelde ze vanavond tijdens een bijeenkomst over jeugd en veiligheid in Slotervaart. Halsema ging daar in gesprek met bewoners uit de wijk.

'Laat ik één ding zeggen: de overheid is aan het praten over een burkaverbod', vertelde ze. 'Amsterdam gaat daar geen gevolg aan geven.' Zo wil ze niet dat er vrouwen uit de tram worden gehaald omdat ze een niqaab dragen.

Tegelijkertijd zei Halsema dat ze er moeite mee heeft als vrouwen gedwongen een hoofddoek moeten dragen. 'Al is het niet hier, is het wel elders in de wereld. Ik verdedig het recht dat je een eigen keuze hebt. Er moet wel oog zijn voor de vrouwen die onvrij zijn.'

De uitspraak van Halsema leidt op Twitter tot reacties. 'Zo zo. Weer denkt men in Amsterdam wetten die voor iedereen in Nederland gelden, openlijk te moeten negeren', reageert Forum voor Democratie-fractievoorzitter Annabel Nanninga. 

De Eerste Kamer ging deze zomer akkoord met een beperkt burkaverbod. Dat betekent dat gezichtsbedekkende kleding straks niet meer mag in het openbaar vervoer, het onderwijs en ziekenhuizen. Op straat is het niet verboden.  

TOP Oss verslaat koploper Go Ahead Eagles

In de vijftiende speelronde van de Keuken Kampioen Divisie heeft TOP Oss met 1-0 gewonnen van koploper Go Ahead Eagles. Omdat naaste concurrenten Sparta en FC Den Bosch ook punten lieten liggen blijft de club uit Deventer op de eerste plaats staan.

Mario Engels twee keer trefzeker voor Roda JC Kerkrade (Pro Shots / Remko Kool)
Mario Engels twee keer trefzeker voor Roda JC Kerkrade (Pro Shots / Remko Kool)

Overige uitslagen Keuken Kampioen Divisie
Almere City FC - FC Dordrecht 1-1
FC Den Bosch - SC Cambuur 1-1
FC Eindhoven - Helmond Sport 2-1
FC Volendam - Jong FC Utrecht 2-0
Go Ahead Eagles - TOP Oss 0-1
Jong Ajax - MVV Maastricht 0-1
RKC Waalwijk - N.E.C. 1-0
Roda JC Kerkrade - Telstar 3-0
Sparta Rotterdam - Jong PSV 0-0
Jong AZ - FC Twente maandag 20.00u

'Ramos heeft twee keer anti-dopingregels overtreden'

Volgens klokkenluiderswebsite Football Leaks heeft Sergio Ramos tot tweemaal toe de anti-dopingregels overtreden.

De voetballer van Real Madrid is vorig jaar na de Champions League-finale tegen Juventus positief bevonden op de stof dexamethason, een bijnierschorshormoon dat vooral wordt gebruikt bij ernstige ontstekingen, kanker en vermoeidheid. Het gebruik van dexamethason is niet verboden maar moet van tevoren wel aangegeven worden door de teamarts, echter dat is niet gebeurd.

In april 2018 ging de Spanjaard opnieuw in de fout. Na een de wedstrijd tegen Málaga moest hij een urinetest ondergaan maar weigerde dat in eerste instantie en ging douchen. Iets dat verboden is omdat het de test kan beïnvloeden. Ramos werd door de dopingcontroleur gewaarschuwd maar negeerde dat.

Voor de zaak met betrekking tot dexamethason heeft Real Madrid van de UEFA een waarschuwing gekregen. Voor het weigeren van de dopingtest heeft het Spaanse antidopingautoriteit AEPSAD aan Real Madrid laten weten dat er geen regels zijn overtreden.

In een reactie op de publicatie van Football Leaks heeft Real Madrid laten weten dat Ramos de anti-dopingregels nooit heeft overtreden. Bovendien stelt de Spaanse club dat de UEFA de zaak heeft onderzocht en direct heeft gesloten omdat voetballer en club geen overtredingen hebben begaan.

De Zwaan verslaat Klaasen op PC Finals, invaller Van de Pas snel klaar

In Minehead is het laatste toernooi aan de gang voor het wereldkampioenschap darts. In de middag kwamen al drie Nederlanders in actie. Jeffrey De Zwaan won van Jelle Klaasen. Benito van de Pas ging eraf tegen Keegan Brown. 

Waar De Zwaan dit jaar een flinke stap omhoog weet te zetten, is Klaasen juist aan het kwakkelen geweest met zijn vorm. The Black Cobra wist direct een break te plaatsen. The Corbra herpakte zich op 3-0 en kwam op het scorebord. Klaasen wist vervolgens het gat te verkleinen (3-2) voor de pauze en had daarna het geluk dat De Zwaan vergat om de partij te beslissen. Het werd 4-3, maar De Zwaan bleef toch in de lead. Met een fraaie 112-finish werd het 5-3. Klaasen dwon met een 88-finish nog een tiende leg af, maar die ging in veertien pijlen naar De Zwaan. 

Van de Pas had de Players Championship Finals eigenlijk zelfs misgelopen. Hij werd 65e na een seizoen vloertoernooien en had het geluk dat Mensur Suljovic zich deze week afmeldde. Tegen Keegan Brown was in de eerste legs te zien waarom Van de Pas een moeizaam seizoen kent. Brown liet na om het snel af te maken en bij een stand van 3-4 kreeg Van de Pas één kans om gelijk te maken. De bullseye werd echter gemist, waarna Brown met een 144 finish de marge op twee legs bracht. De Engelsman besloot de partij vervolgens op schitterende wijze met een 144 check-out voor een twaalfdarter.

Uitslagen Players Championship Finals Ronde I
Jeffrey de Zwaan 6-4 Jelle Klaasen
Max Hopp 6-4 Steve West
Keegan Brown 6-3 Benito van de Pas
Adrian Lewis 6-2 Adam Hunt
Simon Whitlock 6-4 Kyle Anderson
Daryl Gurney 6-3 Robert Thornton
James Wade 6-4 Ross Smith
Dave Chisnall 6-4 Jamie Lewis

Brendan Dolan 6-4 Michael Barnard
Ryan Searle 6-2 Josh Payne
Nathan Aspinall 6-1 Martin Schindler
Gabriel Clemens 6-3 Andrew Gilding
Steve Lennon 6-2 Ryan Joyce
Mervyn King 6-4 Simon Stevenson
Stephen Bunting 6-5 Richard North
Madars Razma 6-4 Mickey Mansell

Avondsessie
Ian White v Scott Taylor
Gary Anderson v Alan Tabern
Rob Cross v Cristo Reyes
Krzysztof Ratajski v Gerwyn Price
Peter Wright v Toni Alcinas
Michael van Gerwen v Matthew Edgar
Michael Smith v Vincent van der Voort

Stephen Burton v Jermaine Wattimena
John Henderson v Joe Cullen
Jonny Clayton v Mark Webster
Ricky Evans v Jan Dekker
James Wilson v Dimitri Van den Bergh
Danny Noppert v Rowby-John Rodriguez
Chris Dobey v Ron Meulenkamp
Darren Webster v Jeffrey de Graaf
Steve Beaton v Kim Huybrechts

Van Bronckhorst over Vilhena: "Het is knap hoe hij bij Oranje inviel"

Giovanni van Bronckhorst was onder de indruk van de invalbeurt van Tonny Vilhena, die tegen Duitsland de assist gaf bij de 2-2 van Virgil van Dijk.

"Hij heeft bij Oranje een andere manier van spelen en het is duidelijk dat hij veel potentie heeft. Het is knap om er bij zo'n invalbeurt gelijk te staan, nu moet hij die lijn doorzetten bij ons", tekende RTV Rijnmond vrijdagmiddag tijdens een persconferentie op uit de mond van de oefenmeester. Van Bronckhorst kampt in de aanloop naar de wedstrijd tegen FC Groningen van zondag in De Kuip met wat personele problemen, aangezien Robin van Persie niet inzetbaar zal zijn.

De aanvoerder heeft nog te veel last van een spierblessure om aan te kunnen treden tegen de Trots van het Noorden en richt zich nu op de wedstrijd tegen PSV van het weekend erop. Naast Van Persie ontbreken ook Luis Sinisterra en Ridgeciano Haps tegen FC Groningen, terwijl Jeremiah St. Juste de laatste wedstrijd van zijn schorsing uitzit. Nicolai Jörgensen is wel inzetbaar tegen de ploeg van trainer Danny Buijs en begint naar verwachting in de punt van de aanval.

Van Bronckhorst weet dat zijn team zich, met nog een wedstrijd te goed en een achterstand van acht punten op Ajax en dertien punten op koploper PSV, weinig misstappen meer kan veroorloven: "Als we deze competitie nog iets willen, dan moeten we tot de winterstop een 100 procent score halen." Dat de twee concurrenten hun wedstrijden makkelijker winnen, beaamt hij echter niet: "Ook PSV wint niet altijd makkelijk de laatste tijd. Wij moeten gaan ontwikkelen dat we makkelijker spelen. Net als tegen Heracles Almelo wil ik weer veel dynamiek zien in het elftal."

Kroatië op 2-0 voorsprong in Davis Cup tegen Frankrijk

In de Davis Cup staat Kroatië na de eerste dag op een 2-0 voorsprong tegen titelhouder Frankrijk. In Lille won Borna Coric op de indoorgravelbaan in drie sets (6-2, 7-5, 6-4) van Jérémy Chardy. Marin Cilic won op zijn beurt van Jo-Wilfried Tsonga met 6-3, 7-5, 6-4.

Coric begon sterk aan zijn partij tegen Chardy, die twee van de drie ontmoetingen tussen de beide spelers had gewonnen. In de deze ontmoeiting was de Fransman kansloos tegen de Kroaat, die dit jaar nog maar een partij in de Davis Cup verloor. Coric kwam deze wedstrijd nooit in de problemen en na twee en negentien was het eerste punt voor Kroatië binnen.

Ook in de tweede partij van de dag koos de Franse coach Yannick Noah verrassend voor Tsonga, die een groot deel miste vanwege een knieblessure. Die keuze pakte dan ook niet goed uit en in elke set wist Cilic een break te plaatsen op de service van Tsjonga, terwijl die zelf in de gehele wedstrijd zijn opslag wist te behouden. Zo won de Kroaat, nummer zeven van de wereld, in drie sets van de Fransman, die inmiddels is afgezakt naar plaats 259 op de wereldranglijst.

Zaterdag gaat de ontmoeting verder met het dubbelspel. Het is de laatste finale van de Davis Cup in de huidige opzet. Het prestigieuze toernooi voor landenploegen wordt vanaf 2019 een zevendaags evenement, dat eind november in Madrid wordt gehouden.

Win Overwatch Legendary Edition voor pc

Deze week is er een gratis trial-versie van Overwatch aan de gang voor PlayStation 4, Xbox One en pc. In deze multiplayer first person shooter kies je een van de vele helden die elk hun voor- en nadelen hebben en ga je in een van de levels te winnen door het gestelde doel te halen, bijvoorbeeld een bepaald punt verdedigen of over te nemen in een bepaalde tijd.

Nu is deze gratis versie natuurlijk altijd leuk om te proberen, maar wij mogen in samenwerking met Blizzard Entertainment drie pc-versies van Overwatch Legendary Edition weg geven. Dit is een digitale code, dus de winnaars hoeven niet bij de brievenbus te wachten, maar alleen hun pm lezen en de daarin genoemde code op battle.net gebruiken. Maar hoe maak je kans op zo'n code? Door de volgende vraag goed te beantwoorden en te hopen dat de software jou aanwijst als winnaar. De vraag is: welke hero is de laatste aanwinst in Overwatch? Je kunt je antwoord op de volgende prijsvraagpagina kwijt tot en met 26 november. Dan kun je na de trial-version meteen al met je gewonnen loot verder spelen.

Succes!

Overwatch - Free trial (Foto: Blizzard Entertainment)

Meer kansen op onderwijs voor 'extreme zorgleerlingen'

Het kabinet komt met een set maatregelen, waardoor het voor leerlingen die veel zorg nodig hebben makkelijker wordt om onderwijs te krijgen. Elk kind moet de kans krijgen om zich maximaal te ontwikkelen, indien nodig met een aangepast programma op school of in een zorginstelling. De ministerraad stemt in met dit voorstel van minister Slob voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en minister De Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Eén van de maatregelen is het vereenvoudigen van de financiering van zorg in het onderwijs. De bedoeling is dat scholen - die speciaal onderwijs aanbieden, en bijvoorbeeld kinderen met zorg via een persoonsgebonden budget - voortaan werken met één of twee zorgaanbieders, zodat er vaste zorgassistenten in de klas komen. Nu hebben scholen soms met veel verschillende hulpverleners te maken, wat kan zorgen voor te veel drukte in de klas. Ouders worden betrokken bij de selectie van de zorgaanbieder. Maatwerk in de vorm van een eigen zorgverlener kan nodig blijven. Het plan van aanpak is meteen de verantwoording, zodat er minder administratie nodig is.

Ook wordt voortaan duidelijk gemaakt welk deel van het zorgbudget ingezet kan worden in onderwijstijd. Door die duidelijkheid moet het gesprek tussen ouders, scholen en zorgaanbieders soepeler gaan verlopen als het gaat om de organisatie van zorg voor leerlingen met bijvoorbeeld een meervoudige beperking. Ook komen er speciale onderwijszorgarrangementen voor kinderen met (meervoudige) psychische of lichamelijke beperkingen. Scholen moeten kinderen nu nog een volledig onderwijsprogramma laten volgen. Dat is voor deze kinderen niet altijd haalbaar. Onderwijszorgpilots in gemeenten als Rotterdam en Almere hebben laten zien dat arrangementen van zorg en onderwijs soms een uitkomst zijn voor deze kinderen.

Het kabinet wil daarnaast de leerplichtwet aanpassen, zodat kinderen niet langer een vrijstelling krijgen zonder dat er is gekeken of een kind met maatwerk toch nog onderwijs kan krijgen. Ook komt er meer subsidie voor Onderwijszorgconsulenten die ouders en hun kinderen kunnen ondersteunen bij het vinden van een passend aanbod van zorg en onderwijs.

Harms opent Lakeside tegen O'Shea, Landman treft McKinstry

De BDO heeft geloot voor hun WK in de Lakeside Country Club te Firmley Green. Titelverdedigers Glen Durrant en Lisa Ashton hebben zwaar geloot.

Durrant mag het in de eerste ronde opnemen tegen Mark McGrath of Adam Smith-Neale. McGrath wist eerder dit jaar van Michael Smith te winnen op de World Series of Darts van de PDC, terwijl Smith-Neale de verrassende winnaar werd van de Winmau World Masters.

Wouter Vaes is de enige Nederlandse deelnemer in de voorronde. De Limburger speelt een burenruzie tegen de Belg Roger Janssen. Voormalig Premier League-spelers Wes Newton en Andy Hamilton maken hun debuut op Lakeside en moeten eveneens in de voorronde beginnen. Zij treffen respectievelijk Paul Hogan en David Cameron.

Derk Telnekes gaat in de eerste ronde aanleggen tegen Mark McGeeney, de nummer één bij de BDO. Wesley Harms opent tegen Tony O’Shea, terwijl Chris Landman mag spelen tegen Kyle McKinstry. Willem Mandigers treft de winnaar uit het voorrondeduel tussen Newton en Hogan. Ook Richard Veenstra mag het opnemen tegen een voorrondespeler. Flyers legt aan Jim Widmayer of Nigel Heydon.

Bij de dames mag Ashton als titelverdediger ook direct aan de bak. De viervoudig wereldkampioene werd gekoppeld aan Mikuru Suzuki. Laatstgenoemde wist al tweemaal op rij de kwartfinale op de Winmau World Masters te halen en is al ruim een jaar ongeslagen op het Aziatische damescircuit. Er doen twee Nederlandse dartsters mee. Aileen de Graaf treft Paula Jacklin, terwijl Sharon Prins het gaat opnemen tegen Roz Bulmer. Anastasia Dobromyslova, die het WK bij de PDC mag spelen, treft debutant Laura Turner.

Het BDO WK begint 5 januari en de finale is op 13 januari. 

Loting Lakeside 2019
Voorronde
Mal Cuming v Justin Thompson
Brian Lokken v Krzysztof Kciuk
Paul Hogan v Wes Newton
David Cameron v Andy Hamilton
Oliver Ferenc v Ryan Hogarth
Mark McGrath v Adam Smith-Neale
Jim Widmayer v Nigel Heydon
Roger Janssen v Wouter Vaes

Eerste ronde
Mark McGeeney v Derk Telnekes
Martin Phillips v Conan Whitehead
Richard Veenstra v Widmayer/Heydon
Scott Waites v Jeffrey van Egdom
Michael Unterbuchner v Cuming/Thompson
Wayne Warren v Mark Layton
Wesley Harms v Tony O’Shea
Willem Mandigers v Hogan/Newton

Jim Williams v Janssen/Vaes
Daniel Day v Dean Reynolds
Scott Mitchell v Ferenc/Hogarth
Dave Parletti v Lokken/Kciuk
Gary Robson v Cameron/Hamilton
Chris Landman v Kyle McKinstry
Glen Durrant v McGrath/Smith-Neale
Ross Montgomery v Scott Baker

Dames - eerste ronde
Lorraine Winstanley v Casey Gallagher
Trina Gulliver v Karolina Podgorska
Anastasia Dobromyslova v Laura Turner
Aileen de Graaf v Paula Jacklin

Deta Hedman v Linda O’Brien
Fallon Sherrock v Corrine Hammond
Lisa Ashton v Mikuru Suzuki
Sharon Prins v Roz Bulmer

Bondscoach Thomsen maakt selectie voor EK handbal bekend

Bondscoach Helle Thomsen heeft de definitieve selectie voor het Europees kampioenschap handbal bekendgemaakt. Het EK in Frankrijk begint voor Nederland op zaterdag 1 december. De wedstrijden van Oranje worden live uitgezonden door Ziggo Sport.

Van de totale selectie van zestien speelsters waren tien speelsters al zeker van deelname aan het EK. Vrijdagmorgen hebben Delaila Amega, Rinka Duijndam, Merel Freriks, Dione Housheer, Lynn Knippenborg en Charris Rozemalen te horen gekregen dat ze begin volgende week hun koffers kunnen pakken op weg naar Frankrijk. De Nederlandse ploeg zal op 28 november afreizen naar Montbéliard.

Oranje start het toernooi op zaterdag 1 december. Hongarije is om 15.00 uur de tegenstander. Vier speelsters maken zich op voor hun eerste eindtoernooi met de A-ploeg. Delaila Amega, Rinka Duijndam, Merel Freriks en Dione Housheer staan aan de vooravond van hun debuut.

Selectie Nederland:
Lois Abbingh, Rostov Don (RUS)
Delaila Amega, TuS Metzingen (GER)
Debbie Bont, København Håndbold (DEN)
Kelly Dulfer, København Håndbold (DEN)
Rinka Duijndam, Borussia Dortmund (GER)
Merel Freriks, HSG Bensheim Auerbach (GER)
Nycke Groot, Györi Audi ETO KC (HUN)
Laura van der Heijden, SG BBM Bietigheim (GER)
Dione Housheer, Nykobing (DEN)
Lynn Knippenborg, TTH Holstebro (DEN)
Jessy Kramer, Toulon Saint Cyr Var Handball (FRA)
Angela Malestein, SG BBM Bietigheim (GER)
Estavana Polman, Team Esbjerg (DEN)
Charris Rozemalen, SG BBM Bietigheim (GER)
Martine Smeets, Molde (NOR)
Tess Wester, Odense (DEN)

Programma Nederland in groepsfase:
Zaterdag 1 december 2018, 15.00 uur: Hongarije – Nederland (Groep C)
Maandag 3 december 2018, 21.00 uur: Spanje – Nederland (Groep C)
Woensdag 5 december 2018, 18.00 uur: Kroatië – Nederland (Groep C)

Bruggink over ontstekingsremmers: "Ze gingen in de kleedkamer rond als snoepjes"

Op het WK in Rusland waren er per wedstrijd gemiddeld elf spelers die ontstekingsremmers hadden genomen.

In de 72 uur voor een wedstrijd werd 726 keer een ontstekingsremmer voorgeschreven. Er waren zelfs teams waar alle voetballers voor dit medicijngebruik kozen, inclusief de derde keeper. Hoewel het aantal schrikbarend hoog is, was het gebruik van ontstekingsremmers in Brazilië, tijdens het WK van 2014, nog groter. In Rusland werden de ontstekingsremmers echter ook vaak vervangen door analgetica, een pijnstiller.

Ook in de Eredivisie is het gebruik van ontstekingsremmers de normaalste zaak van de wereld. Arnold Bruggink deed zelf als speler niet anders, hoofdzakelijk vanwege een chronisch slechte enkel. "Als je dan om de drie dagen een wedstrijd had, dacht je bij de tweede 'dit gaat niet zo fijn'. Het ging op een gegeven moment ook tussen je oren zitten dat je iets moest nemen, ook al wist je dat het slecht voor je was", vertelt de oud-aanvaller in het Algemeen Dagblad . "Ik had een zeurende pijn in mijn enkel. Kraakbeenschade, bot op bot, dus dat ging ontsteken. Meestal hielp het wel als ik dan iets nam."

Bij PSV gebruikte Bruggink een Cataflam, dat diclofenac als werkzame stof heeft. Hij was bepaald niet de enige. "Ze gingen rond als snoepjes. Het was ook geen geheim. Maar ik was geen grootverbruiker. Ik heb ook nooit ergens last van gehad. Ik geloof wel dat je klachten kunt krijgen als je te veel neemt", besluit de analyticus van FOX Sports . Ook Danny Buijs zocht vroeger geregeld zijn heil in diclofenac. "Het leken net Smarties", zegt de huidige trainer van FC Groningen. "Ik nam ze om pijntjes te onderdrukken."

"Maar dat deed ik alleen als ik ergens last van had, niet uit bijgeloof of omdat ik ze lekker vond ofzo. Ik heb veel voetballers om mij heen gezien die hetzelfde deden." Buijs denkt dat het nu nog gebeurt. "Spelers hebben soms een pijnstiller nodig om een prestatie te kunnen leveren. Dat gaat wel altijd in overleg met de fysio en de dokter. Als een speler zegt dat hij pijn heeft, zegt ik niet 'hier heb je een pilletje'. Ik bepaal dat niet." Adrie Poldervaart, trainer en voorheen fysiotherapeut van Excelsior, beaamt dat. "Artsen zijn daarin geschoold", benadrukt de trainer van de Rotterdamse club.

"Ik neem aan dat zij weten wat goed is voor spelers. Artsen geven niet zomaar wat. Het heeft altijd een medische reden en het moet wel een meerwaarde hebben. Als de schade dermate groot is, kan daar geen medicijn tegenop. Diclofenac kun je niet zomaar kopen. Daar is altijd een arts bij betrokken." Bruggink denkt dat er in de Eredivisie nog steeds veel geslikt wordt. "Als het op het WK zo gaat, zal het hier niet veel anders zijn." De KNVB ziet geen bezwaar tegen het gebruik van ontstekingsremmers, zolang deze medicijnen maar onder 'goede controle' worden verstrekt.

Bottas snelste tijdens tweede vrije training Abu Dhabi

Red Bull begon de dag in de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi met een eerste en tweede plaats en ook na de tweede omloop stonden Max Verstappen en Daniel Ricciardo in de top drie. Ditmaal was enkel Mercedes-coureur Valtteri Bottas een fractie sneller.

Toch was niet alles pais en vree op het Yas Marina Circuit. Na de eerste vrije training uitten een aantal coureurs hun onvrede over de oranje kerbstones aan de buitenkant van bocht 20. In de tweede training maakten onder meer Verstappen en Charles Leclerc kennis met deze betonnen richel.

Verstappen reed met zijn Red Bull over de volledige lengte van de rand, terwijl Leclerc na een kennismaking met de oranje kerb eveneens bezorgd was over de staat van zijn bolide. De verwachting is dan ook dat de rand later vanavond wordt besproken tijdens de rijdersbriefing in Abu Dhabi.

Uitslag tweede vrije training:

# Rijder Team Tijd Band Ronden
1. V. Bottas Mercedes 01:37.236 Hypersoft 37
2. M. Verstappen Red Bull 01:37.280 Hypersoft 32
3. D. Ricciardo Red Bull 01:37.428 Hypersoft 31
4. L. Hamilton Mercedes 01:37.443 Hypersoft 35
5. K. Räikkönen Ferrari 01:37.461 Hypersoft 40
6. S. Vettel Ferrari 01:37.569 Hypersoft 39
7. R. Grosjean Haas 01:38.060 Hypersoft 30
8. N. Hulkenberg Renault 01:38.230 Hypersoft 36
9. K. Magnussen Haas 01:38.318 Hypersoft 30
10. E. Ocon Force India 01:38.402 Hypersoft 33
11. P. Gasly Toro Rosso 01:38.506 Hypersoft 32
12. C. Sainz Jr. Renault 01:38.511 Hypersoft 37
13. F. Alonso McLaren 01:38.725 Hypersoft 35
14. S. Pérez Force India 01:38.806 Hypersoft 31
15. C. Leclerc Sauber 01:38.831 Hypersoft 33
16. B. Hartley Toro Rosso 01:38.957 Hypersoft 35
17. M. Ericsson Sauber 01:39.502 Hypersoft 36
18. S. Vandoorne McLaren 01:39.938 Hypersoft 18
19. L. Stroll Williams 01:40.046 Hypersoft 33
20. S. Sirotkin Williams 01:40.935 Hypersoft 39

Vader laadt accu auto zoon op vluchtstrook.

Een automobilist heeft vanmorgen een flinke boete gekregen nadat hij zijn zoon op de vluchtstrook van de A9 probeerde te helpen. De auto van de zoon had geen brandstof meer en stond daarom stil op de vluchtstrook. Ook was de accu van de auto leeggeraakt.

De vader stopte naast de stilgevallen auto en begon met zijn eigen auto de accu op te laden. Volgens een agent had hij beter de politie, Rijkswaterstaat of ANWB kunnen bellen. De man had overigens ook overwogen om zijn auto achterstevoren op de vluchtstrook te parkeren.

Behalve een boete van 240 euro leverde het ook nog een leuke tweet op

Meesterscout De Visser biedt helpende hand aan De Graafschap: "Heb meerdere tips"

Piet de Visser gaat de komende tijd De Graafschap de helpende hand bieden, zo werd donderdagavond bekendgemaakt.

De Visser was in het verleden verantwoordelijk voor de doorbraak van spelers als Alex, David Luiz, Michael Essien en Jefferson Farfán en de 'meesterscout' kan er op 84-jarige leeftijd nog steeds geen genoeg van krijgen. De Visser staat nog altijd onder contract bij Chelsea en heeft ook een voetbalschool in Ghana.

De ervaren talentenontdekker zal de Superboeren kosteloos helpen: "Ik heb meerdere tips voor ze. Het is aan hen of ze daar iets mee doen", vertelt hij vrijdag in gesprek met de Gelderlander . De Achterhoekers staan momenteel op de zeventiende positie in de Eredivisie en De Visser ziet de noodzaak voor winterse versterkingen.

De fans van de Doetinchemmers hoeven echter geen huurspelers van Chelsea te verwachten, terwijl het ook lastig wordt om jonge spelers uit Afrika op De Vijverberg onder te brengen: "Ik zou zo een paar talenten uit Ghana bij De Graafschap durven stallen, maar dat is financieel een kansloos verhaal", wijst hij op de hoge salarissen die spelers van buiten de Europese Unie moeten ontvangen.

"Een Afrikaan moet vier keer zoveel verdienen als een speler uit de EU. Een voetballer van twintig jaar kost zo vier ton. Ze zullen het vooral van mijn Europese netwerk moeten hebben. Het zou mooi zijn als ik De Graafschap een beetje kan helpen om in de Eredivisie te blijven", sluit hij af. De ploeg van trainer Henk de Jong speelt zijn eerste wedstrijd zondag, als er afgereisd wordt naar De Galgenwaard voor een duel met FC Utrecht.

Titanenstrijd voor 8 miljoen euro tussen Woods en Mickelson: Winner takes it all

Tiger Woods en Phil Mickelson gaan vrijdagavond 20.00 uur Nederlandse tijd op de Shadow Creek Golf Course in de buurt van Las Vegas een tweestrijd aan. Inzet voor het duel over achttien holes tussen de twee beste golfers van de afgelopen twintig jaar is acht miljoen euro.

De twee Amerikanen hebben beide een lange succesvolle staat van dienst. De 48-jarige Mickelson is sinds 1992 actief op de PGA Tour. In totaal heeft hij 43 toernooizeges, waaronder vijf majors. De erelijst van zijn zes jaar jongere landgenoot Woods is nog iets imposanter. Sinds 1996 actief en in die periode won hij veertien majors en in totaal tachtig toernooien.

The Match: Phil Mickelson vs Tiger Woods (Pro Shots / Action Images)
The Match: Phil Mickelson vs Tiger Woods (Pro Shots / Action Images)

De wedstrijd over achttien holes wordt gespeeld volgens het matchplay-formaat. Dus voor elk gewonnen hole krijgt de winnaar een punt. In theorie kan de winnaar dus na tien holes bekend zijn.

Naast de acht miljoen euro voor de winnaar hebben de golfers onderling ook nog enkele weddenschappen afgesproken. Bijvoorbeeld wie op een bepaalde hole het dichtst bij de hole slaat. De geldbedragen van deze weddenschappen gaan naar een goed doel.

Voor Nederlandse kijkers is het duel vanaf 20.00 uur live te zien op Ziggo Sport Golf. Vanaf 23.40 uur ook op Ziggo Sport kanaal 14.

Geladen revolver gevonden bij onverwachte kroegcontrole Rotterdam

Waar de gemiddelde cafébezoeker vooral zorgt dat hij zijn portemonnee en sleutels bij zich heeft, had een aantal gasten van een kroeg aan de Beijerlandselaan in Rotterdam-Zuid andere zaken in zijn tasje of broekzak. Bij een preventieffouilleeractie kwamen daar donderdagavond een geladen revolver en verschillende soorten drugs boven tafel. Vijf Rotterdammers werden aangehouden.

Rond 20.15 uur stapte de groep agenten het café binnen en kondigde aan dat ze iedereen zouden fouilleren. Een 47-jarige Rotterdammer leek niet van plan dat af te wachten en stond op. Een politieman hield hem staande en zag hoe de bezoeker een zakje op de grond gooide. Na onderzoek bleek er 30 gram cocaïne in te zitten. Hij is aangehouden voor het bezit van harddrugs.

Onder een tafel waar vier mannen aan zaten stond een tasje, dat een aardig gewicht had. Daarin vonden de agenten een geladen revolver. Omdat niet duidelijk werd van wie de tas was, arresteerde het team alle vier de mannen. Het gaat om Rotterdammers van 27, 29 en twee van 28. Een zoektocht in het café leverde nog een aantal xtc-pillen en 12 zakjes hasj op.

De kroeg die bezocht werd door agenten van flexteam-Zuid stond in een door het Openbaar Ministerie aangewezen preventieffouilleergebied, in verband met het grote aantal (vuur-)wapengerelateerde incidenten in die omgeving. Dankzij deze controles kunnen vuurwapens worden ingenomen, hopelijk voordat er slachtoffers mee gemaakt worden.

Spelregelcommissie IFAB wil van ABBA-regel af

Spelregelcommissie IFAB heeft tijdens een vergadering geconcludeerd dat er te weinig animo is voor het doorgaan met het ABBA-systeem bij penaltyseries.

Bij het ABBA-systeem worden de strafschoppen niet meer om en om genomen, maar begint team A, waarna team B twee keer aan moet treden, waarna team A twee strafschoppen moet nemen, enzovoort. Deze nieuwe manier van het nemen van een strafschoppenserie is bedoeld om de druk eerlijker over de twee teams te verdelen, maar zorgt vooralsnog echter vooral voor verwarring. Doordat er in de voetballerij te weinig steun heerst voor het nieuwe systeem, wil de IFAB nu weer stoppen met het experiment.

Naast het afschaffen van ABBA werden ook een aantal andere zaken besproken tijdens de vergadering van donderdag in Glasgow. Zo ligt er een voorstel op tafel dat keepers meer bewegingsvrijheid moet garanderen bij strafschoppen. Als de nieuwe regels worden aangenomen, hoeven zij met nog slechts één voet op de doellijn te staan als de penalty wordt genomen. Verder is voorgesteld dat wisselspelers het veld zo snel mogelijk bij de dichtstbijzijnde zijlijn moeten verlaten in plaats van de vaste plek bij de middenlijn om tijdrekken te voorkomen.

Als laatste wil de IFAB dat er een duidelijkere omschrijving komt van aangeschoten hands, aangezien deze regel nogal eens tot discussie leidt. De spelregelcommissie belegt begin maart zijn jaarvergadering en dan zal er gestemd worden over de nieuwe voorgestelde regels. Als zij worden aangenomen, worden zij op 1 juni 2019 van kracht.

Schöne verlengt met een jaar bij Ajax

Lasse Schöne heeft zijn aflopende contract bij Ajax verlengd. De Deense middenvelder blijft een jaar langer verbonden aan de Amsterdammers.

Ajax had in het vorige contract van Schöne de optie om de samenwerking met een jaar te verlengen. "Ik ben blij dat die optie gelicht is", zegt de routinier vrijdag in gesprek met Ajax TV . De 32-jarige Deen is inmiddels aan zijn zevende seizoen bij de Nederlandse recordkampioen bezig.

Logischerwijs is hij daardoor ook één van de meest ervaren spelers in de selectie. "Dat bevalt mij erg goed", reageert hij. "Dat is makkelijk om nu te zeggen, omdat we goed presteren. Maar het is een hele leuke groep, die hongerig is naar prijzen. Je merkt dit aan alles. Volgens mij is dat ook te zien. We willen wat bereiken en dat is heel mooi om mee te maken."

Schöne werd in de zomer van 2012 door Ajax transfervrij overgenomen van NEC. De ervaren middenvelder heeft al meer dan 250 officiële wedstrijden voor de club gespeeld. Dit seizoen kwam hij in tien van de twaalf competitieduels in actie en telkens had hij een basisplaats.

Wijziging Grondwet over aanstelling burgemeester en Commissaris van de Koning

De ministerraad heeft op voorstel van minister Ollongren ingestemd met een grondwetswijziging. Het gaat om het ter bekrachtiging aan de Koning voordragen van het initiatiefvoorstel-Jetten tot deconstitutionalisering van de aanstellingswijze van de burgemeester en de Commissaris van de Koning (CdK). De wetgever is na een zogenoemd contraseign per direct bevoegd om te besluiten over de aanstellingswijze.

De Eerste Kamer stemde hier op dinsdag 20 november mee in met de vereiste twee derde meerderheid. Het voorstel schrapt de grondwettelijke Kroonbenoeming van de burgemeester en de CdK, maar draagt de wetgever op hun aanstellingswijze in de gewone wet te regelen.

Na de inwerkingtreding verandert er in beginsel niets aan de huidige procedure van benoeming. Burgemeesters blijven vanwege de Gemeentewet benoemd door de Kroon op aanbeveling van de gemeenteraad. CdK’s blijven volgens de Provinciewet benoemd door de Kroon, op aanbeveling van Provinciale Staten. In de praktijk wordt door de Kroon niet van de aanbeveling afgeweken.

Deze benoemingsprocedure blijft van kracht totdat de wetgever op enig moment in de toekomst aanleiding voor verandering ziet. Tijdens het debat in de Eerste Kamer is een motie-Rombouts aangenomen die richting geeft aan toekomstige discussie over eventuele verandering van positie en aanstellingswijze van de burgemeester. Minister Ollongren heeft de motie omarmd en schreef er vorige week een brief over aan de Eerste Kamer.

Wijziging Grondwet over aanstellingswijze van de burgemeester en Commissaris van de Koning
Wijziging Grondwet over aanstellingswijze van de burgemeester en Commissaris van de Koning

'Nationaal Preventieakkoord verbetert gezondheid van alle Nederlanders'

Met het Nationaal Preventieakkoord gaan meer dan 70 partijen samen aan de slag om Nederland gezonder te maken en gezondheidsverschillen te verkleinen. Het akkoord bestaat uit een uitgebreid pakket aan afspraken en maatregelen over het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik. Met vereende krachten willen de deelnemers onder andere bereiken dat er in 2040 een rookvrije generatie is ontstaan, dat jongeren en zwangeren geen alcohol drinken, iedereen veel bewuster is van de risico’s van alcohol en dat het aantal mensen met overgewicht daalt in plaats van stijgt. Namens het kabinet stuurt staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport het Nationaal Preventieakkoord naar de Tweede Kamer.

Urgentie is hoog
Staatssecretaris Blokhuis: “Roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik veroorzaken grote gezondheidsproblemen voor heel veel mensen. Jaarlijks sterven zo’n 20.000 Nederlanders door roken. Overgewicht staat met stip op twee als de belangrijkste oorzaak van bijvoorbeeld hart- en vaatziekten en zelfs 40% van alle gevallen van diabetes type 2. Alcohol veroorzaakt jaarlijks zo’n 3000 gevallen van kanker en is de hofleverancier van de verslavingszorg. De urgentie is dus hoog. Daarom komen we samen in actie met het Nationaal Preventieakkkoord, bovenop alle goede initiatieven die er al zijn. Ik ben ongelooflijk trots op de constructieve manier waarop alle betrokken partijen samenwerken. We maken samen een vuist voor een gezonder Nederland.”

100% rookvrije kindomgeving in 2025
In 2040 moet er sprake zijn van een rookvrije generatie. Dat betekent dat we de samenleving zo tabak- en rookvrij gaan inrichten dat kinderen niet meer verleid worden om te beginnen met roken en rokers geholpen worden er mee op te houden. Maatregelen die daaraan moeten bijdragen zijn onder andere dat vertegenwoordigers van sportverenigingen, kinderboerderijen, speeltuinen en kinderopvanglocaties samen met gemeenten toewerken naar een 100% rookvrije kindomgeving in 2025. De accijns op sigaretten wordt 1 euro verhoogd in 2020. Alvorens de prijs verder kan worden verhoogd tot 10 euro in 2023, zal het kabinet in 2021 een evaluatie uitvoeren. Sigaretten en shag worden voorzien van een neutrale verpakking en bij verkooppunten uit het zicht gehaald. Het eigen risico voor zowel de behandeling als de medicatie om te stoppen met roken wordt geschrapt en zorgverleners gaan actief aan de slag om te helpen bij het stoppen. Rookruimten in de horeca sluiten voor 1 juli 2022. Met bedrijven wordt afgesproken dat rookruimten op het werk uiterlijk een jaar later ook dicht zijn. Rookvrije terrassen in de horeca worden verder gestimuleerd.

30% minder suiker in frisdrank
Als we niets doen neemt het aantal mensen met overgewicht fors toe in 2040. In plaats daarvan is het de ambitie van het Nationaal Preventieakkoord om juist een daling te bereiken tot het niveau van 1996. Deze ambitie is buitengewoon hoog. Maar de urgentie is groot en partijen zien voldoende perspectief om stappen vooruit te zetten. Partijen zetten zich in om de omgeving gezonder te maken en om kinderen thuis, op school, op de opvang in de wijk en op de sportvereniging meer te laten bewegen. Om gezond eten te stimuleren, komt er onder andere een campagne over de Schijf van Vijf en een nieuw, breed gedragen voedselkeuzelogo. Om het drinken van water te stimuleren komen er meer watertappunten op publieke plekken. Producenten gaan suiker in frisdrank stapsgewijs verminderen naar 30% minder verkochte calorieën in 2025.

Naleving leeftijdsgrens alcoholverkoop naar 100%
De deelnemers van het Nationaal Preventieakkoord willen dat jongeren en zwangeren geen alcohol drinken en het aantal probleemdrinkers daalt. Daarnaast is het doel dat Nederlanders zich veel bewuster worden van de risico’s van alcohol. Partijen voeren daarom acties uit die daaraan bijdragen. Onderwijsinstellingen en studentenverenigingen gaan plannen maken om risicovol alcoholgebruik onder studenten stevig terug te dringen. Professionals en vrijwilligers worden ondersteund om problematisch alcoholgebruik te signaleren en te voorkomen. Naleving van de leeftijdsgrens door verstrekkers wordt stapsgewijs verbeterd tot 100% in 2030. Alcoholreclame langs de velden bij amateursport verdwijnt. Sportkantines gaan meer verantwoord om met alcohol, bijvoorbeeld door niet te schenken tijdens jeugdwedstrijden en de meters bier af te schaffen. Er komt een einde aan stunten met alcohol. Aanbiedingen worden beperkt tot maximaal 25% korting. Zo komen mensen minder in de verleiding om meer alcohol te kopen dat ze van plan waren. De betrokken partijen gaan er ook voor zorgen dat jongeren minder in aanraking komen met alcoholreclame via social media en op plekken waar ze vaak komen.

Start van een beweging
Uit een eerste analyse van het RIVM blijkt dat de maatregelen uit het Nationaal Preventieakkoord een gunstig effect hebben op het terugdringen van roken, overgewicht en problematisch alcoholgebruik, en daarmee op de gezondheid van alle Nederlanders. Tegelijkertijd blijkt ook dat de hoge ambities van het akkoord met dit pakket aan maatregelen niet binnen de planning worden gehaald. Een rookvrije generatie in 2040 ligt mogelijk in het verschiet met de huidige maatregelen en is volgens het RIVM haalbaar als er aanvullende maatregelen komen gericht op jongeren en zwangere vrouwen. Op het terrein van overgewicht en problematisch alcoholgebruik stelt het RIVM dat de hoge ambities – zoals het keren van de trend dat mensen steeds zwaarder worden - vragen om scherpere maatregelen. De betrokken partijen hebben op basis van deze analyse geconcludeerd dat met het Nationaal Preventieakkoord een belangrijke stap op weg naar het gewenste doel wordt gezet. Het is de start van een beweging. Voor verdergaande stappen is draagvlak nodig in de samenleving. De hoge ambities blijven echter gehandhaafd voor en door alle betrokkenen.

Meer dan 70 betrokken partijen
Met het Nationaal Preventieakkoord werken meer dan 70 maatschappelijke organisaties, bedrijven, branches, patiëntenorganisaties, zorgaanbieders, zorgverzekeraars, gemeenten, fondsen, sportbonden, onderwijs en het kabinet samen aan een brede beweging die Nederland nog gezonder en vitaler maakt.

Nationaal Preventieakkoord verbetert gezondheid van alle Nederlanders
Nationaal Preventieakkoord verbetert gezondheid van alle Nederlanders

OM in hoger beroep blokkade A7

Vandaag heeft het Openbaar Ministerie hoger beroep ingesteld tegen het vonnis van de rechtbank in de zaak van de A7-blokkade.

Het OM had onder andere ten laste gelegd dat verdachten op 18 november 2017 demonstranten met geweld of bedreiging met geweld hadden verhinderd om bij een betoging tijdens de intocht van Sinterklaas in Dokkum aanwezig te zijn. De rechtbank sprak hen daarvan vrij omdat volgens de rechtbank geen sprake is van geweld of bedreiging met geweld.

Het OM gaat tegen deze beslissing in hoger beroep. Het OM is daarnaast van mening dat Jenny Douwes, die voor opruiing is veroordeeld, ook als medepleger van de blokkade van de A7 is aan te merken. Zij is in de dagen voorafgaand aan de blokkade in contact geweest met een of meer van de blokkeerders op de A7.

Het OM is van mening dat hier sprake is van nauwe en bewuste samenwerking. De rechtbank heeft de verdachte hiervan vrijgesproken.

Boksster Fontijn naar WK-finale, brons voor Betrian

Op het wereldkampioenschap boksen voor vrouwen in New Delhi heeft Nouchka Fontijn voor de tweede keer op rij de finale gehaald in het middengewicht (-75kg). De 31-jarige Rotterdamse was in de halve eindstrijd te sterk voor Lauren Price uit Wales.

Het duel tussen Fontijn en Price kende geen duidelijk betere boksster, maar drie van de vijf juryleden besloten om de Nederlandse met 29-28 als winnares aan te wijzen, terwijl de andere twee het 28-29 voor Price gaven.

Fontijn kan zaterdag na olympisch zilver en WK-zilver haar eerste mondiale titel pakken als ze Li Qian verslaat. De Chinese was in 2014 in de halve finales van het WK te sterk voor Fontijn, die op de Spelen in Rio twee jaar later revanche nam in de halve eindstrijd. De finalesessie begint om 11.30 uur Nederlandse tijd en is live te zien via het YouTube-kanaal van de Indiase boksfederatie. De volgorde van de gevechten is hier te vinden.

De van het kickboksen overgestapte Jemyma Betrian maakte dit WK een uitermate sterke indruk in het vedergewicht (-57kg), maar ze sneuvelde in de halve finales. Tegen Ornella Wahner uit Duitsland leek de koek op bij de Nederlandse en dat zagen alle vijf juryleden: vier gaven het 28-29 voor Wahner, één ging zelfs voor 27-30. De debuterende Betrian gaat wel naar huis met brons.

De sessie van vrijdag, met Betrian vanaf 1:07:00 uur en Fontijn vanaf 2:01:00 uur (Bron: YouTube)

Moerenhout nieuwe bondscoach bij de wielerbond

Koos Moerenhout is de nieuwe bondscoach van de Nederlandse wegwielrenners. De 45-jarige oud-renner gaat zijn functie combineren met zijn met zijn werkzaamheden bij de Amerikaanse pro-continentale ploeg Hagens Berman Axeon, waar hij ploegleider is.

Moerenhout is de opvolger van Thorwald Veneberg, die doorgeschoven is naar de positie van directeur binnen wielerunie KNWU. Ook de vrouwen hebben een nieuwe bondscoach. Eerder deze week werd bekend dat Loes Gunnewijk dat gaat doen. Veneberg combineerde eerst zowel de mannen als de vrouwen op de weg, maar nu hij door is geschoven naar directeur was die combinatie niet meer mogelijk.

Ook is er een nieuwe bondscoach voor de mannen onder de 23. Dat gaat Adriaan Helmantel doen. Helmantel komt over van Sunweb, waar hij de trainer was van Tom Dumoulin, en gaat naast de beloften meerdere functies doen bij de KNWU. Hij gaat als performance coach van de duurrenners op de baan aan de slag en coacht de mannen en de vrouwen tijdens de tijdritten op de mondiale wegkampioenschappen.

De KNWU zoekt nog wel een bondscoach voor de sprinters op de baan. Voormalig bondscoach Bill Huck stapte in september op bij de nationale wielerbond.

Veertig maanden celstraf geëist voor voorbereiden terroristisch misdrijf

De officier van justitie heeft vandaag voor de rechtbank Zutphen veertig maanden celstraf geëist tegen een 44-jarige man uit Lingewaard. De man zou voorbereidingen hebben getroffen om een misdrijf te plegen met een terroristisch oogmerk. Ook stond hij terecht voor verboden wapenbezit.

Vincent T. is 23 mei aangehouden. Zijn woning is doorzocht. Hierbij trof de politie ruim 1800 kogelpatronen aan. Ook is een alarmpistool in beslag genomen. De man had nog geen vuurwapen dat geschikt was voor de kogelpatronen, maar uit onderzoek is gebleken dat hij wel heeft geprobeerd zo’n vuurwapen aan te schaffen. Ook had hij een briefje voorhanden met daarop een recept voor een ingrediënt om een explosief te maken.

Verder is uit onderzoek gebleken dat de man geweld tegen moslims en politiek linksgeoriënteerde personen gerechtvaardigd achtte. Dit blijkt uit zijn gedragingen op internet en sociale media, in onder andere Facebookgroep 'ATB Special Forces'. In chats ronselde hij leden, zocht hij naar wapens en gaf hij aan 'linkse kopstukken' af te knallen, aldus het Openbaar Ministerie.

Al deze gedragingen brengen het Openbaar Ministerie Oost-Nederland tot de conclusie dat de man bezig was een misdrijf met een terroristisch oogmerk voor te bereiden of te bevorderen. Van een terroristisch oogmerk is sprake als de verdachte de bedoeling heeft gehad (een deel) van de bevolking vrees aan te jagen. De voorbereidingshandelingen zijn strafbaar, ook al  ligt er geen concreet plan.

"In dit land mag iedereen denken wat hij wil. En binnen de grenzen van de wet mag heel veel gezegd en geschreven worden. Maar er ligt een rode lijn bij geweld, inclusief het voorbereiden ervan en het dreigen ermee. Die rode lijn moet gehandhaafd worden", aldus de officier van justitie.

De officier stelde dat er de afgelopen jaren steeds meer gerechtelijke uitspraken zijn gedaan in terrorismezaken. "Ook het vonnis in deze zaak zal een belangrijk bijdrage leveren aan de ontwikkeling van de rechtspraak op dit gebied." T. zit sinds mei vast in de zwaarbewaakte gevangenis in Vught.

De rechtbank Gelderland doet 7 december uitspraak.

Shenmue III haalt 7,1 miljoen dollar op dankzij crowdfunding

Shenmue III heeft uiteindelijk 7,1 miljoen dollar opgehaald via crowdfunding, dat heeft ontwikkelaar Ys Net bekendgemaakt. De game haalde in 2015 al 6,3 miljoen dollar op via Kickstarter, maar wist daarna dus nog meer geld te verkrijgen via Slacker Backer.

Met dat geldbedrag wordt een stretch goal bereikt die belooft het vechtsysteem een stuk uitgebreider te maken. Ys Net en Yu Suzuki (bedenker van Shenmue) zijn natuurlijk maar al te blij: "We voelen de ongelofelijke steun van de community om dit project te verwezenlijken. Bedankt!".

Shenmue III moet op 27 augustus 2019 uitkomen voor PS4 en pc.

Ontwikkeling The Walking Dead: The Final Season hervat

The Walking Dead: The Final Season wordt dan toch afgemaakt. Het project was een tijdlang gestaakt omdat ontwikkelaar Telltale Games failliet ging. Inmiddels heeft een andere studio, Skybound Games, het project overgenomen en een aantal oud-medewerkers van Telltale aangenomen.

Van The Final Season werden al twee van de vier episodes gereleased. 'Episode 3: Broken Toys' en 'Episode 4: Take Us Back' hebben nog geen nieuw releasedatum, maar Skybound Games belooft snel met nieuwe informatie te komen. Dit laatste seizoen maakt het verhaal van Clementine af.

Pokémon: Let's Go al drie miljoen keer verkocht

Pokémon: Let's Go, Pikachu! en Let's Go, Eevee! zijn wereldwijd al drie miljoen keer verkocht, dat heeft The Pokémon Company aangekondigd. De game had slechts een weekje nodig om dat aantal te bereiken en is daarmee de snelst verkopende Switch-game tot nu toe.

Pokémon Let's Go is een remake van de eerste generatie Pokémon-games, Pokémon Yellow in het specifiek. De game ontleent daarbij ook inspiratie van de mobiele game Pokémon Go, zoals de manier waarop je Pokémon vangt. De volgende grote Pokémon-game die nieuwe beestjes introduceert staat al in de planning voor eind 2019.

Sony kondigt nieuwe schoen aan

Eerder dit jaar werkte Nike en Sony al samen om een PlayStation schoen te ontwerpen en nu hebben zij een nieuwe aangekondigd. De PG 2.5 x PlayStation Colorway sneakers zijn wederom ontworpen door basketballer Paul George en zijn vanaf 1 december beschikbaar.

Of deze versie wel te verkrijgen zal zijn bij ons is op dit moment niet bekend. De vorige versies zouden dat eerst wel zijn, maar later bleek dit toch niet het geval.


Militairen ondersteunen politie bij terreuroefening

Het schietterrein van de Harskamp stond deze week in het teken van terreur. In het militaire ‘oefenstadje’ Oostdorp speelde zich de grootschalige terreuroefening Samen Sterker af. Bewakingseenheden van de Nationale Politie en de Koninklijke Landmacht kregen dagelijks te maken met incidenten doorspekte scenario’s. Ook speciaal opgeleide reservisten van het Korps Nationale Reserve oefenden mee.

De kans op een terroristische aanslag in Nederland is reëel. Tijdens de eerste uren daarna of bij dreiging daarvan is samenwerking tussen verschillende diensten van levensbelang. Om snel en daadkrachtig te handelen, trokken politie en ‘hulptroepen’ van de landmacht gezamenlijk op. In totaal streefden ongeveer 400 man het doel na om samenwerking en geoefendheid tussen beide partijen te bevorderen. Daarbij werden werkwijzen, procedures en communicatie op elkaar afgestemd.

Zo realistisch mogelijk
Een aanslag in België vormde 1 van de realistische scenario’s. Daarbij werden aanwijzingen gevonden voor opvolgende aanslagen in Nederland. De politie schaalde op en trof maatregelen op diverse fictieve locaties in Maastricht, Deventer, Apeldoorn, Den Haag en Middelburg. Omdat de inzet meer capaciteit vergde dan de politie had, werd de hulp van Defensie ingeroepen. Vervolgens werden in Oostdorp allerlei situaties geënsceneerd waarmee de betrokken diensten aan de slag konden.

Zo’n aanslag is erg realistisch, volgens hoofd bureau Nationale Operaties van 11 Luchtmobiele Brigade en medeorganisator luitenant-kolonel Hans van den Brink. “Dat maakt deze oefening heel zinvol. Vanwege de beschikbare tijd en ruimte krijgen de eenheden meer incidenten voor de kiezen dan bij een daadwerkelijke inzet is te verwachten. Ze worden nu flink geprikkeld en uitgedaagd.”

Bijdrage reservisten
Een deel van de militaire bijdrage aan Samen Sterker werd geleverd door 13 Infanteriebataljon van 11 Luchtmobiele Brigade. Reservisten van de 3 bataljons van het Korps Nationale Reserve (Natres) vormden een ander deel. Het bijstaan van civiele autoriteiten bij crises en rampen hoort tot de kerntaken van Defensie. De ministeries van Justitie & Veiligheid en Defensie hebben afgesproken dat 9 pelotons op een afroeptijd van 6 uur klaarstaan om de Nationale Politie te ondersteunen bij Terrorisme Gevolg Bestrijding (TGB). Dit wordt uitgevoerd door de Koninklijke Landmacht en het Korps Mariniers.

Alarmerings-app
Van den Brink: “De landmacht staat garant voor een paar honderd man ondersteuning binnen een paar uur. Dat wil je natuurlijk wel getraind hebben van tevoren.” Onder voorbehoud van geschiktheid en beschikbaarheid wordt mogelijk ook personeel van de Natres voor deze taak gereed gesteld. In het afgelopen halfjaar selecteerde de Natres in dat kader al 300 leden. Ze zijn niet alleen bedoeld voor deze taak, maar ook voor trainingsweekenden met vertegenwoordigers van de politie. Verder wordt er samen gewerkt aan een alarmerings-app.

Militairen ondersteunen politie bij terreuroefening (Foto: Defensie.nl)
Militairen ondersteunen politie bij terreuroefening (Foto: Defensie.nl)

Diana S. veroordeeld voor niet ingrijpen bij mishandeling kinderen

De 55-jarige Diana S. uit Bunschoten-Spakenburg is door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld omdat zij niet ingreep bij de regelmatige mishandeling van 10 van haar 19 kinderen. De rechtbank legt de vrouw een voorwaardelijke gevangenisstraf van 4 maanden op met een proeftijd van 2 jaar.

Regelmatige mishandeling
In de periode van september 2004 tot en met september 2016 werd een deel van de, toen minderjarige, kinderen van de verdachte regelmatig mishandeld. Uit aangiften van drie van de kinderen, en verklaringen van andere kinderen, blijkt dat de echtgenoot van de vrouw, Henk Koelewijn, de kinderen regelmatig hard sloeg, al dan niet met een lat uit een lattenbodem. Koelewijn werd in mei van dit jaar door de rechtbank Midden-Nederland veroordeeld voor het mishandel en en het opsluiten van een deel van zijn kinderen. Hij is tegen dat vonnis in hoger beroep gegaan. 

Diana S. heeft de kinderen zelf niet mishandeld volgens de rechtbank, maar zij heeft er ook niet voor gezorgd dat haar man stopte met de mishandelingen. De rechtbank neemt het Diana kwalijk dat zij haar kinderen jarenlang niet de geborgenheid en veiligheid heeft geboden die zij nodig hadden.

Voorwaardelijke opzet
Uit de verklaringen van de kinderen blijkt dat de vrouw op meerdere momenten heeft geprobeerd haar echtgenoot te stoppen wanneer hij de kinderen sloeg. Zij wist dus dat het slaan schadelijk was voor de kinderen. Toch waren haar pogingen om het geweld te stoppen niet adequaat en effectief. Zij heeft bovendien geen hulp gezocht en is niet (tijdelijk) met haar kinderen vertrokken uit huis waar zij woonden.

Daardoor is sprake van voorwaardelijk opzet op het in hulpeloze toestand laten van haar kinderen. Dat het, gelet op de religieuze overtuigingen, wellicht geen optie was om van haar echtgenoot te scheiden of tegen haar echtgenoot in te gaan maakt dat niet anders omdat zij ook op andere manieren hulp had kunnen zoeken.

Impact
Vanwege de verdenkingen tegen haar man zijn de nog minderjarige kinderen van het echtpaar uit huis geplaatst en hebben de ouders geen gezag meer over de kinderen. Daarnaast ervaart de vrouw het als erg lastig om contact met haar kinderen te onderhouden nu haar man geen contact mag opnemen met de minderjarige kinderen.

S. leeft bovendien al 2 jaar in onzekerheid over de afloop van strafzaken tegen haar man en vervolgens haarzelf en de strafzaken hebben geleid tot veel negatieve media-aandacht. De rechtbank begrijpt dat dit alles veel impact heeft op de vrouw en houdt hier in strafverlichtende zin rekening mee.

Lancering Russische raket gezien vanuit de ruimte

Duits astronaut en commandant van het Internationaal Ruimtestation (ISS) Alexander Gerst heeft een prachtige, science fiction-achtige, opname gemaakt van de lancering van de vrachtmodule Progress MS-10 vanaf de lanceerinstallatie in Bajkonoer, Kazakhstan.

Het ISS vliegt over de aardbol en vanaf het aardoppervlak is een klein lichtpuntje te zien die de lucht inschiet en de dampkring doorkruist. Nadat het de ruimte betreedt wordt een deel van de raket afgestoten, waarna dit weer terug richting aarde stort en enkele seconden later in de dampkring verbrandt. Twee dagen later bereikte de vrachtmodule het ISS.


Lancering Progress MS-10 (Bron: Youtube)

In november vond Gerst tijdens het opruimen van een oude kast in het ISS een opmerkelijke tijdcapsule. Een map met 3,5 inch floppy discs toebehorende aan voormalig astronaut William Shepherd en kosmonaut Sergei Krikalev die het ISS rond het jaar 2000 bewoonden als onderdeel van 'Expedition 1'. De map bevat onder andere 'Utilities' van Windows 95/98 en 'Crew Personal Support Data'.

Dakar 18 krijgt eerste DLC

Sinds september kan iedereen door het zand races met Dakar 18. Nu is het tijd voor de eerste DLC met de naam Dakar Series - Desafío Ruta 40. Deze Rally maakt deel uit van de Dakar Series. Dit evenement is nu ook in de game te doen.

Dakar 18 is gebaseerd op één van de zwaarste rally-evenementen van de wereld. In Dakar 18 kan je de rally die afgelopen januari is gereden, naspelen in een grote open wereld van zo'n 18.000 vierkante kilometer. De game speelt zich af in Peru, Bolivia en Argentinië en bevat alle stages van afgelopen rally, inclusief officiële teams en alle klasses die je in de Dakar Rally kan verwachten. Dakar 18 is beschikbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc



345 miljoen om Nederland op de fiets te krijgen

Provincies, vervoersregio’s en gemeenten investeren op korte termijn samen met staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) 345 miljoen euro in extra snelle fietsroutes en meer plekken om je fiets na de rit neer te zetten.

Dat schrijft Van Veldhoven donderdag aan de Tweede Kamer. Afgelopen juni maakte de staatssecretaris bekend 100 miljoen euro uit te trekken om bij regionale fietsprojecten een versnelling op te schakelen. Van Veldhoven wil samen met provincies en gemeenten nog deze kabinetsperiode 200.000 mensen extra op de fiets naar het werk krijgen.

‘Geheim wapen tegen drukte’
Van Veldhoven: “De fiets is Nederlands geheime wapen tegen drukte op de weg. Hij is snel, schoon en gezond. We staan met recht bekend als het fietsland bij uitstek en met deze samenwerking en dit geld zetten we daar met z’n allen nog een paar tandjes bij.”

Gedeputeerde Henk Brink, ambassadeur ‘snelfietsroutes’: “Sinds provincies zijn gestart met de aanleg van snelfietsroutes, in 2006, is al bijna 500 kilometer aan aantrekkelijke fietsroutes gerealiseerd. Als het aan de decentrale overheden ligt komt daar de komende jaren in ieder geval nog minstens 600 kilometer bij, met een ambitie voor nog eens 400 kilometer na 2021. Daar kunnen we de bijdrage van de staatssecretaris goed bij gebruiken. Ook maken we bestaande fietsroutes aantrekkelijker, breder en sneller, zodat mensen de fiets in plaats van de auto kunnen kiezen. Zo investeren we óók in verduurzaming van het woon-werk verkeer en in de bereikbaarheid van stedelijke regio’s in de toekomst.”

15 doortraproutes
Om snel door te fietsen worden 15 fietsroutes aangepast of nieuw aangelegd. Hier kunnen fietsers op termijn soepel bij kruisingen, stoplichten of andere obstakels op grote afstanden doortrappen. Deze zogenaamde snelfietsroutes zijn doorgaans ook breder en sneller dan normale fietspaden. Het geld komt onder meer ten goede aan de routes Breda – Tilburg, Amersfoort – Utrecht en Assen – Groningen.

25.000 extra plekken om je fiets te stallen
Het is frustrerend als je aan het einde van de rit je fiets niet kwijt kunt en je trein mist door het zoeken van een plekje. Daarom komen er 4 hagelnieuwe fietsstallingen bij station Amsterdam Centraal (IJ-zijde, 4000 plekken), station Amsterdam Bijlmer Arena (1850) station Heerlen (1000) en station Rotterdam Alexander (ook 1000 plekken). Met de uitbreiding van 53 bestaande stallingen komen er in totaal zo’n 25.000 plekken bij.

Gedeputeerde Floor Vermeulen, ambassadeur fietsvoorzieningen: “Naast de investeringen in onder andere wegen, vaarwegen, fietspaden en ov, proberen we de combinatie van fiets en OV zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Met name voor forensen kan dit een aantrekkelijk alternatief zijn. Dan moeten de faciliteiten wel in orde zijn, je moet bijvoorbeeld makkelijk je fiets kunnen stallen. In Zuid-Holland worden er momenteel zo’n 4.000 nieuwe fietsparkeerplekken gerealiseerd. Met de financiële impuls van de staatssecretaris kunnen we, samen met de vervoerregio’s en gemeenten, 2.400 nieuwe fietsparkeerplekken realiseren en doen we onderzoek naar nog eens 7.500 extra plekken in Dordrecht en Leiden.”

Werkgeversaanpak fiets
Van Veldhoven is de eerste bewindspersoon die vol inzet op de fiets. Samen met 11 werkgevers wil zij meer mensen op de fiets naar het werk laten gaan. Een van die 11 is het Universitair Medisch Centrum Groningen. Dat maakte onlangs bekend dat de acht universitaire ziekenhuizen in Nederland binnen drie jaar 10 procent van hun medewerkers uit de auto op de fiets naar het werk willen hebben. Op dit moment komen ongeveer 30.000 medewerkers van deze ziekenhuizen met de auto naar het werk.

Nationale fietsagenda 2.0
Dit voorjaar wil Van Veldhoven van start met de Nationale Fietsagenda 2.0, waarin een lopende en nieuwe afspraken worden gecombineerd. Doel is om in te zetten op 20 procent meer fietskilometers, en op onze ambitie om 200.000 werknemers extra op de fiets te krijgen.

Nederland fietsland
Ruim een kwart van alle verplaatsingen die Nederlanders maken gaat per fiets. In 2016 hebben we met z'n allen 15,5 miljard fietskilometers afgelegd. Van alle fietskilometers is ruim een derde als vrije tijd en een kwart voor werk. In Nederland is meer dan de helft van de autoritten korter dan 7,5 kilometer en van alle werknemers woont meer dan de helft binnen 15 kilometer van het werk. Deze mensen wil Van Veldhoven samen met de provincies, regio’s en gemeenten op de fiets zien te krijgen.

345 miljoen om Nederland op de fiets te krijgen (Foto ter illustratie ©Pxhere)
345 miljoen om Nederland op de fiets te krijgen (Foto ter illustratie ©Pxhere)

20-jarige hoort 9 jaar eisen voor poging tot doodslag

Het Openbaar Ministerie Noord-Holland heeft tegen een 20-jarige man uit Purmerend negen jaar gevangenisstraf geëist. Hij staat terecht omdat hij heeft geprobeerd twee plaatsgenoten met geweld van het leven te beroven, die op dat moment op straat het nieuwe jaar aan het vieren waren.

Aanval
‘’Een nieuw jaar waarin alles nog mogelijk is. Waar hoop de boventoon voert en je het blanco jaar dat voor je ligt nog kan inkleuren met dromen en wensen. Het moment waarbij je je geliefden, je familie, je buren een ‘gelukkig nieuwjaar’ wenst’’, aldus de officier van justitie ter zitting. Op 1 januari 2018, iets na middernacht, valt verdachte een voor hem onbekende man en vrouw aan. De vrouw kijkt toe hoe haar vriend vuurwerk afsteekt, tot zij plotseling van achter in haar hoofd en in haar schouder wordt gestoken met een scherp voorwerp.

Vervolgens raakt verdachte in gevecht met haar vriend, waarbij verdachte hem meerdere keren in zijn hals steekt. Uiteindelijk gaat verdachte er met een tas met vuurwerk vandoor. Het stel blijft achter op straat, de man is levensgevaarlijk verwond en bloedt hevig. Tot op de dag van vandaag kampen de slachtoffers nog met de fysieke en emotionele gevolgen van deze brute aanval. Het mannelijk slachtoffer heeft een maand in het ziekenhuis gelegen, waarvan een groot deel in coma.

Afspraak
Waarom valt een wildvreemde vanuit het niets twee mensen aan? Dat antwoord kan alleen verdachte geven. Maar hij heeft tijdens de politieverhoren niet willen verklaren waarom hij tot zijn daad is gekomen. In aanloop naar de zitting geeft hij via een briefje wel tekst en uitleg: niet hij maar een kennis zou verantwoordelijk zijn voor de aanval.

Samen hadden ze een afspraak om vuurwerk te stelen van mensen. Deze kennis zou na de aanval zijn gevlucht. Verdachte zou getuige van de aanval zijn geweest, in paniek de tas met vuurwerk hebben meegenomen, en daarna ook gevlucht zijn. Over de identiteit van de kennis kan verdachte niet verklaren.

Poging doodslag
Het OM vindt dit verhaal uiterst onwaarschijnlijk. Forensische sporen en ander bewijs duiden er op dat verdachte verantwoordelijk is voor de aanval. De officier van justitie acht poging doodslag daarom bewezen: ‘’Dat het mannelijk slachtoffer niet is overleden is vooral heel veel geluk geweest; uit het dossier blijkt dat er een periode is geweest waarbij de kans aanzienlijker was dat hij zou overlijden dan dat hij de aanval zou hebben overleefd.’’

Niet is vastgesteld dat verdachte ten tijde van het delict ontoerekeningsvatbaar was. Evenmin is er aanleiding om verdachte volgens het jeugdstrafrecht te vervolgen. Ten tijde van het delict was verdachte weliswaar jong, maar een pedagogische aanpak is, in de ogen van het OM, op basis van de ernst van de feiten en de persoon van verdachte niet passend. De officier eist een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van negen jaar.

De rechtbank doet op 7 december uitspraak. 

Blizzard schijnt te werken aan Warcraft GO

Bij de laatste Blizzcon kreeg Blizzard bakken aan kritiek over zich heen door de aankondiging van de nieuwe mobiele Diablo game. Wat is er allemaal met Blizzard aan de hand en waarom voelt alles anders daar? Mensen bij Kotaku vroegen zich dat ook af en gingen op onderzoek uit.

Bronnen binnen Blizzard zeggen dat dit vooral komt door de nieuwe CFO die pas is aangetrokken. Deze werkte eerder bij Activision en is druk bezig met allerlei besparingen binnen Blizzard, maar voert ook de druk op om sneller en meer games te lanceren. Daarnaast zijn ze bij Kotaku ook meer te weten gekomen over Diablo 4. De game is al een paar keer helemaal opnieuw gemaakt en zou het spel verschillende stijlen hebben gehad. Zo zou er ook een soort third-person versie zijn geweest. De versie waar men nu mee bezig is zou meer op Diablo 2 lijken.

De meest verrassende ontdekking is dat er gewerkt wordt aan een Pokémon GO-achtige Warcraft game. Meer dan dit is niet bekend op dit moment, maar ik denk dat Blizzard er goed aan doet om voorlopig even te wachten met het aankondigen van een nieuwe mobiele game.

Blizz Mobile

Trump is met Thanksgiving vooral dankbaar voor ... Trump

Donderdag werd het grote familiefeest en nationale feestdag Thanksgiving in de Verenigde Staten gevierd. Een feest vooral bedoeld om samen met de familie dankbaar te zijn voor al het goede in het leven. Trump werd aan  het einde van een persconferentie ook nog even gevraagd waar hij nou vooral zo dankbaar voor was. En Trump antwoordde zoals alleen Trump dat kan.

"Ik ben dankbaar dat ik zo'n fantastische famile heb en dat ik een enorme bijdrage aan dit land heb gegeven. Ik heb een enorme bijdrage aan dit land gegeven. Dit land is zoveel sterker in vergelijk met de tijd toen ik president werd, dat geloof je niet", aldus de president. "Je ziet het, maar we zijn zoveel sterker dat men het gewoon niet kan geloven. Als ik buitenlandse leiders ontmoet, dan zeggen zij 'we kunnen niet geloven hoeveel sterker de Verenigde Staten zijjn in vergelijk met twee jaar geleden'. Ik heb veel vooruitgang geboekt."

En met die woorden verliet een trotse president de persconferentie.

Trump's staatssecretaris van Buitenlandse Zaken Andrea Thompson vond in Thanksgiving een mooie dag om dank te zeggen aan de Amerikaanse wapenindustrie. "Ik ben dankbaar voor de Amerikaanse wapenindustrie, die het beste gereedschap ter wereld maakt en die mede dankzij de verkoopafdeling van Buitenlandse Zaken belangrijke partners zijn in het bewaren van de internationale veiligheid." Uiteraard gevolgd door #Thanksgiving.

Politie volle bak uitgerukt, crimineel blijkt spelend jongetje

In het Limburgse Beek is de politie donderdag aan het eind van de middag met spoed uitgerukt naar een melding. Er zou een gewapende man in een straat lopen en dus kwam men massaal in actie, met uiteraard kogelwerende vesten en getrokken vuurwapens.

Al snel bleek echter dat de gevaarlijke gek, die inmiddels op een veld liep, slechts een 12-jarig jochie was, die het door zijn ouders schijnbaar was toegestaan om met een op een geweer lijkend stuk speelgoed te spelen. "Hij was verkleed en droeg een masker", aldus een familielid, die vertelt dat het rennende gastje veel lol had. De politie meldde later dat de 'man' zijn 'grote vuurwapen' op woningen gericht had, nog een reden om toch maar wel uit te rukken.

De vader van het knaapje moest volgens hetzelfde familielid met de handen in de lucht op zijn knieën zitten, tot duidelijk was dat er niet veel gevaar dreigde. "We nemen een melding als dit altijd serieus, inclusief veiligheidsvesten dus", zegt een woordvoerder van de politie niet geheel onterecht. De familie van het jongetje reageert woedend en trekt het gelijk maar door naar elke vorm van buiten spelen: "Dit geloof je toch niet...niet meer buiten spelen dus!", klonk het wellicht een tikkeltje overdreven.

Politie haalt nephelpdesk uit de lucht

De politie heeft de domeinnaam klantenservicenederland.nl uit de lucht laten halen. Wie de website met deze domeinnaam bezocht, kreeg te maken met criminelen uit Zuid-Azië die tegen het betalen van een som geld beloofden computerproblemen op te lossen. Ook lukte het in bepaalde gevallen om de rekening van een slachtoffer leeg te trekken.

Over de site is een groot aantal aangiftes gedaan. De werkwijze komt veelal overeen met de oplichting waarbij de naam van Microsoft wordt misbruikt. Van de slachtoffers had meer dan de helft via Google gezocht naar hulp bij computerproblemen. De site scoorde hoog in de Google-ranking, wat bij veel slachtoffers vertrouwen opwekte.

Vervalst
De criminelen achter deze website hadden domeinnamen met bijbehorende website aangemaakt die leken op de namen van grote bedrijven zoals Norton, McAfee, Outlook, Google en Adobe. Op deze nep websites stonden veelal Nederlandse helpdesk telefoonnummers. Wie dit telefoon nummer belde, dacht doorverwezen te worden naar een helpdesk van het desbetreffende bedrijf. In werkelijkheid bleek het Nederlandse nummer door te zijn geschakeld naar het netwerk van de criminelen in het buitenland.

Opgelicht
‘We gaan je helpen van je computerprobleem af te komen, klinkt het in het Engels met een veelal Indiaas accent. Maar dat kost wel honderden euro’s. Vervolgens wordt er geld betaald terwijl het probleem niet wordt opgelost. Op deze manier word je dus opgelicht’, vertelt een cybercrime- rechercheur van de politie. ‘Dit noemen we tech support scam of helpdeskfraude. Je denkt contact te hebben met een helpdesk maar in werkelijkheid blijken het criminelen uit Zuid-Azië te zijn.’

Exacte kopie
De politie en het Openbaar Ministerie zijn er, mede dankzij de aangiftes, in geslaagd de domeinnaam en website uit de lucht te halen. Jammer is dat onmiddellijk na deze actie een exacte kopie van de site is verschenen onder de naam ‘klantenservicetelefoonnederland.nl’. Deze scoort nog niet hoog in de Google-resultaten, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd te zijn. Daarnaast waarschuwt de politie voor varianten van de klantenservicenederland-pagina’s. Soortgelijke websites die een net iets andere naam gebruiken zoals klantenservicenummernederland.com, mcafeeklantenservicenederland.nl en nortonklantenservicenederland.blogspot.com.

Deze sites hebben vaak dezelfde opmaak, alleen de naam van het bedrijf of het Nederlandse telefoonnummer is anders. De politie haalt samen met de autoriteit Consument en Media (ACM) de valse nummers uit de lucht.

Halsema laat oud-raadsleden in de kou staan

Er stonden gisterenavond een hoop ontevreden oud-raadsleden en ex-wethouders op het Rokin in Amsterdam. Niet omdat ze het met elkaar oneens waren over een politieke kwestie, maar omdat burgemeester Halsema en haar wethouders hun ex-collega's in de kou hadden laten staan, zo meldt AT5. 

'Alle oud-raadsleden en bestuurders van de stad zijn vanavond uitgenodigd door het college van B&W. Zowel de burgemeester als álle wethouders zijn verhinderd om ons toe te spreken', schrijft oud-raadslid Meltem Kaya op Twitter. De Telegraaf sprake enkele andere aanwezigen van de avond die duidelijk hun ongenoegen laten blijken. 

'Wat is dit voor idioterie. Eerst had Halsema al laten weten niet te komen. Dan is het gebruikelijk dat een wethouder haar vervangt. Die kon niet komen, de overige zeven wethouders ook niet. Kennelijk hebben ze maling aan degenen die zich jarenlang hebben ingezet voor de stad en het stadsbestuur', aldus één van hen. 

Ziek
Een woordvoerder laat vrijdagmorgen aan AT5 weten dat het de bedoeling was dat wethouder Ivens als gastheer op zou treden. Die moest echter op het laatste moment afzeggen omdat zijn zoontje in het ziekenhuis is opgenomen.

Geen gastheer op eigen feest
Eens per jaar wordt er een bijeenkomst georganiseerd door de vereniging van oud-raadsleden. Het college van B&W regelt dan een ontvangst op de ambtswoning. Deze keer was het in een zaaltje aan het Rokin omdat de ambtswoning wordt verbouwd. 

Capel moest de avond redden
Op het laatste moment is Sebastiaan Capel gevraagd om de gasten te ontvangen en toe te spreken. Hij is de stadsdeelvoorzitter van Stadsdeel Zuid, maar zelf ook oud-raadslid en lid van de vereniging van oud-raadsleden. 'Kennelijk was een kwartiertje tijd voor deze groep, die zich nog altijd inzet voor Amsterdam, teveel gevraagd voor het college', klaagt een aanwezige tegenover de krant. 

Snelste tijd voor Verstappen in eerste vrije training Abu Dhabi

Max Verstappen heeft de snelste tijd neergezet tijdens de eerste vrije training voor de Grand Prix van Abu Dhabi. De Nederlander was een halve seconde sneller dan teamgenoot Daniel Ricciardo, die op zijn beurt met zijn Red Bull nog een halve seconde sneller was dan Valtteri Bottas, die met de Mercedes de derde tijd reed. Lewis Hamilton zette de vierde tijd op de klokken gevolgd door Esteban Ocon die met de Racing Point Force India de top vijf compleet maakte. Robert Kubica reed zijn eerste vrije training in voorbereiding op volgend jaar.

Pos Coureur Team Tijd Verschil Ronden
1 M. Verstappen Red Bull 1:38.491   27
2 D. Ricciardo Red Bull 1:38.945 +0:00.454 19
3 V. Bottas Mercedes 1:39.452 +0:00.961 29
4 L. Hamilton Mercedes 1:39.543 +0:01.052 26
5 E. Ocon Force India (Racing Point) 1:40.102 +0:01.611 26
6 K. Magnussen Haas F1 1:40.235 +0:01.744 21
7 K. Räikkönen Ferrari 1:40.417 +0:01.926 24
8 S. Vettel Ferrari 1:40.453 +0:01.962 21
9 C. Sainz Renault 1:40.588 +0:02.097 21
10 R. Grosjean Haas F1 1:40.663 +0:02.172 23
11 P. Gasly Toro Rosso 1:40.671 +0:02.180 17
12 N. Hülkenberg Renault 1:41.023 +0:02.532 24
13 S. Perez Force India (Racing Point) 1:41.075 +0:02.584 23
14 B. Hartley Toro Rosso 1:41.137 +0:02.646 26
15 L. Stroll Williams 1:41.493 +0:03.002 22
16 A. Giovinazzi Sauber 1:41.662 +0:03.171 24
17 M. Ericsson Sauber 1:41.928 +0:03.437 22
18 S. Vandoorne McLaren 1:42.114 +0:03.623 22
19 F. Alonso McLaren 1:42.313 +0:03.822 16
20 R. Kubica Williams 1:42.992 +0:04.501 26

Drugsrijder tikt hectometerpaaltjes uit de grond op A16

Agenten hebben donderdag 22 november op de A16 ten hoogte van Breda/Rijsbergen een 25-jarige man uit Ossendrecht aangehouden. De man reed met zijn oplegger slingerend over de snelweg, wat groot gevaar opleverde voor het overige wegverkeer. Hij bleek onder invloed van drugs te zijn. Rond 17.24 ontving de politie verschillende meldingen van de slingerende wagen op de snelweg. Deze zou al verschillende hectometerpaaltjes uit de grond hebben gereden. Dienders gingen daarop met spoed richting de A16.

Daar zagen ze een oplegger rijden met daarop twee auto´s. Ze gaven de bestuurder een volgteken, maar de man zette zijn voertuig op de vluchtstrook stil. Ze namen een drugstest bij hem af en de man bleek onder invloed van amfetamine en wiet te zijn. Daarop is hij aangehouden. De verdachte bleek ook nog een flesje met vermoedelijk GHB op zak te hebben. De verdachte is afgevoerd naar het politiebureau waar bloed bij hem is afgenomen. Hij is ingesloten voor verder onderzoek.

Een woordvoerder van de politie: "Wij zijn blij met het alert handelen van de verschillende bestuurders die 112 hebben gebeld toen ze de oplegger zagen slingeren. Nu zijn er alleen hectometerpaaltjes gesneuveld, maar dat had zo maar anders af kunnen lopen. Wij doen verder onderzoek naar de zaak."

'Breath of the Wild zal nooit op TLOZ-tijdlijn geplaatst worden'

Elke game in de The Legend of Zelda-serie staat op zichzelf, maar is ook in een groter geheel te plaatsen. Na jarenlange ruzies over welke game precies waar op de tijdlijn(en) hoort, heeft Nintendo een aantal jaar terug de discussie voor eens en altijd proberen te beëindigen met het onthullen van de officiële The Legend of Zelda-tijdlijn. Dit was echter nog voor Breath of the Wild, dus waar hoort die op de tijdlijn?

Het antwoord op die vraag zullen we nooit weten. Eiji Aonuma heeft onlangs gezegd Breath of the Wild nooit te zullen plaatsen. "In boeken zoals het recent uitgekomen The Legend of Zelda Encyclopedia onthullen we waar elke Zelda-game zich bevindt op de tijdlijn. Dit gaan we niet doen voor Breath of the Wild. Mensen vinden het bij die game leuk om zelf het verhaal erbij te verzinnen aan de hand van de fragmenten die we ze bieden. Als we de game op de tijdlijn zouden plaatsen, dan zou het verhaal vaststaan en alle verbeelding wegnemen. Dat zou niet leuk zijn," aldus Aonuma.

Vreemd genoeg heeft Aonuma eerder dit jaar nog aangegeven dat Breath of the Wild sowieso als laatst op de tijdlijn hoort, alleen welke tak wilde hij toen niet zeggen. Waar Breath of the Wild zich dus werkelijk bevindt in het grote geheel, zal altijd wel een raadsel blijven en is voor iedereen persoonlijk in te vullen. "We willen dat spelers met plezier blijven fantaseren over de wereld, zelfs na het eindigen van de game. Ik hoop dat iedereen zijn eigen antwoord vindt, op zijn eigen manier."  

Breath of the Wild

Donar oppermachtig in Derby van het Noorden, eindelijk winst BAL

De basketballers van het Groningse Donar hebben in de Dutch Basketball League laten zien wie de beste ploeg is, in het noorden althans. De Derby van het Noorden in Leeuwarden was geen moment spannend: 60-97.

Leeuwarden wordt al het hele jaar geteisterd door blessures, maar staat nog redelijk knap op de zesde plek. De blessuregolf lijkt zich langzaam terug te trekken, maar tegen Donar kwam dat allemaal nog wat te vroeg. "Maar ja, we spelen tegen Donar", klonk het relativerend uit de mond van coach Tony van den Bosch.

In Weert was het feest, want na negen opeenvolgende nederlagen om het seizoen af te trappen heeft Basketball Academie Limburg eindelijk een zege te pakken. Apollo Amsterdam, al bezig aan net zo'n dramatisch seizoen, werd met 91-78 geklopt. Vooral in het derde kwart kregen de Amsterdammers, die nu op 1-10 staan, een gigantisch pak slaag: 31-6.

Waar BAL en Apollo rampzalig bezig zijn, is Landstede Basketbal juist geweldig op dreef. De Zwollenaren domineren de competitie dit seizoen en daar kwam in Rotterdam geen verandering in. Dankzij onder meer 22 punten van Kaza Kajami-Keane en 20 stuks van Noah Dahlman werd Feyenoord met 77-89 over de knie gelegd, waardoor de koploper na tien duels nog altijd ongeslagen is.

ZZ Leiden staat op de derde plek en verdedigde die positie donderdagavond met verde. In de eigen Vijf Meihal was de ploeg een maat te groot voor de debutanten van de Dutch Windmills uit Dordrecht, die met 91-66 klop kregen, maar nog wel op de vijfde plek staan.

Voltallig gezin gepakt voor ruim 160 auto-inbraken

Het onderzoek naar zeven autoinbrekers, die half augustus in Domburg werden aangehouden, is afgerond. Het onderzoek sluit aan bij de landelijke integrale aanpak van de Taskforce Mobiel Banditisme om Nederland minder aantrekkelijk te maken voor mobiele bendes. Politie en justitie vermoeden dat het gezin van half juli tot de aanhouding op 16 augustus verantwoordelijk is voor misschien wel 160 auto- en camperinbraken aan de Zeeuwse en Zuid-Hollandse kust. De familie wordt gezien als een duidelijk voorbeeld van mobiele bandieten. Op dinsdag 4 december start de (pro-forma)rechtszaak.

De politie kwam het gezin op het spoor tijdens een onderzoek naar een grote reeks inbraken aan de kust. In deze periode werden enkele mensen als verdachten op camerabeelden vastgelegd. Tijdens een extra controle aan de kust werd op 16 augustus in Domburg een verdachte camper gesignaleerd. In de auto zaten enkele inzittenden, die stonden afgebeeld op de camerabeelden. Hierop werden vier volwassenen en vier kinderen aangehouden.

Identiteit
Het politieonderzoek richtte zich eerst op het vaststellen van hun identiteit. Dit werd bemoeilijkt omdat ze niet de Nederlandse nationaliteit hadden en geen geldige identiteitsbewijzen hadden. Het Interregionaal Rechtshulp Centrum en de afdeling Vreemdelingenpolitie, Identificatie en Mensenhandel (AVIM) hielpen hierbij. Drie mensen hadden valse Italiaanse documenten. Het gaat om een man (43) met zijn 41-jarige vrouw en vier kinderen (15; 17; 18 en 20 jaar). De andere twee kinderen, een jongen (11) en een meisje van 1 jaar zijn geen verdachten in dit onderzoek.

Buit
Vervolgens werd het onderzoek gericht op de vele auto- en camperinbraken aan de kust. De camper, waarin de verdachten reden, werd in beslag genomen. In het voertuig werden vele spullen in beslag genomen, zoals koffers, kleding, speelgoed, elektrische apparaten, laptops, telefoons, sieraden en geld.

Mensenhandel, uitbuiting en kindermishandeling
Door het team mensenhandel werd onderzoek gedaan naar mensenhandel en uitbuiting. Hierbij bleek dat een van de kinderen in opdracht van de vader geld met een gestolen pinpas heeft opgenomen. Tevens is het vermoeden ontstaan dat de kinderen geen of onvoldoende scholing hebben genoten. Ook is door het criminele gedrag een scheve machtsverhouding ontstaan, waarbij geen duidelijke ouder-kind rol meer was.

De ouders hebben profijt gehad van het crimineel gedrag van hun kinderen en zullen hiervoor vervolgd worden. Politie en justitie brengen het nieuws over dit onderzoek speciaal tijdens de Week tegen Kindermishandeling naar buiten. Zij pleiten er beiden voor om de veiligheid van minderjarige kinderen te vergroten.

Belgisch onderzoek
Tijdens de samenwerking met de Belgische recherche bleek dat ook aan de Belgische kust veel inbraken waren gepleegd, vooral in de periode voordat er in Nederland werd ingebroken. Vermoedelijk is deze familie daar ook voor verantwoordelijk.

Criminele organisatie
Nu het politieonderzoek in de afrondende fase zit, verdenken politie en justitie de man en de vrouw er verder van dat zij leiding gaven aan een criminele organisatie, met als doel om diefstallen en inbraken te plegen om zodoende te kunnen voorzien in hun eigen levensonderhoud. Uit het onderzoek is gebleken dat de groep dagelijks parkeerplaatsen afstruinde en meerdere auto- en camperinbraken per dag pleegden. Het gezin is een bende, welke rondreisde met als doel om misdrijven te plegen, het zogenaamde mobiel banditisme.

Opvang
De ouders en de twee meerderjarige kinderen zitten, in afwachting van de rechtszaak, nog vast. De minderjarige kinderen zijn in vrijheid gesteld en in een pleeggezin geplaatst. Zij zijn nog wel verdachte. Ook voor de twee kleinsten is onderdak geregeld.

Japanse sprinters domineren in Japan, wereldrecord buitenbaan Kodaira

Tijdens de World Cup schaatsen in het Japanse Tomakomai heeft Nao Kodaira een wereldrecord voor buitenbanen gereden: de Japanse sprintkeizerin won de 500 meter in 38,03 seconden.

Tot Kodaira's rit had nog geen enkele vrouw op buitenijs sneller gereden dan 38,25 seconden, wat de Japanse Shihomi Shinya in 2003 in Asama deed, net als de Duitse Jenny Wolf in 2007 in Inzell. Kodaira maakte daar dus gehakt van en won opnieuw voor Vanessa Herzog, die ook dit keer flink toe moest geven: 38,52.

De Russin Daria Kachanova werd met 38,82 derde, Jutta Leerdam eindigde met 39,40 als negende en beste Nederlandse. Janine Smit (17e in 39,83) en Femke Beuling (20e in 39,86) kwamen er niet aan te pas, Letitia de Jong (39,89) en Esmé Stollenga (39,97) werden derde en vierde in de B-groep.

Bij de mannen ging de winst eveneens naar Japan. De 22-jarige rijzende ster Tatsuya Shinhama snelde naar 35,45 en boekte zo zijn eerste World Cup-zege, voor landgenoot Yuma Murakami (35,53). Jan Smeekens werd met 35,58 de eerste Nederlander die dit seizoen een podiumplek te pakken heeft, terwijl Ryohei Haga de flink Japans getinte top-4 completeerde.

Dai Dai Ntab startte voor de verandering niet vals en eindigde met 35,82 als zevende, Kai Verbij viel met 36,08 en een vijftiende plek vies tegen. Kjeld Nuis (35,90) en Michel Mulder (36,09) hadden in de B-groep eerder voor een Nederlands 1-2'tje gezorgd.

De volledige uitslag van de vrouwen staat hier, die van de mannen kun je hier vinden.

Asielzoeker weigert woning om te veel traptreden

Zeyad M. is een asielzoeker die op dit moment in een gezinsunit in het AZC in Katwijk woont. Hij woont daar in z'n uppie, want z'n vrouw is samen met de kinderen reeds elders gaan wonen na een echtscheiding. Het COA is dan ook mening dat hij zo snel mogelijk moet verhuizen zodat de unit vrijkomt voor nieuwe schrijnende gevallen zo schrijft de Telegraaf. 

De gemeente Leiden heeft een woning voor Zeyad , maar deze weigert hij te aanvaarden omdat de trap naar boven namelijk 17 treden heeft. Eenmaal in de woning zou hij nog eens 14 treden moeten bestijgen om naar de wc te kunnen. Die ene trede van de eerste trap is het grootste probleem: in een doktersverklaring staat namelijk dat hij maximaal 16 treden mag lopen als hart- en longpatiënt. 

Verder beweert Zeyad tegenover de rechter dat de verwarming in het appartement niet naar behoren zou werken. Het COA is van mening dat de man zo snel mogelijk moet vertrekken uit de gezinsunit en is daarom naar de rechter gestapt. Ze zijn van mening dat de man een prima aanbod heeft gekregen en geeft ook aan dat de man in het AZC ook daar regelmatig de trap moet nemen. De rechter doet over twee weken uitspraak.

Roest leidt achtervolgingsploeg naar World Cup-winst op buitenijs

We zien het tegenwoordig veel te weinig, maar deze week is het er weer: internationaal topschaatsen op buitenijs. Niet in Collalbo of Baselga, maar in het Japanse Tomakomai, waar ook een prima baantje ligt.

Vrijdag begon de dag wat de A-groepen betreft met de ploegenachtervolgingen en dat leverde bij de mannen Nederlandse winst op. Vorige week werd Nederland in Obihiro nog tweede, maar met de impuls van dé man in vorm, Patrick Roest, stond er geen maat op het trio Douwe de Vries, Marcel Bosker en Roest. Met 3:45,87 - een wereldrecord voor buitenbanen - was het drietal 1,28 seconden sneller dan de olympisch kampioenen uit Noorwegen, die op hun beurt 0,02 tellen sneller waren dan de Japanse thuisfavorieten.

De Nederlandse vrouwen werden vorige week ook tweede, maar zij grepen dit keer juist naast het podium. Lotte van Beek, Antoinette de Jong en Joy Beune werden volkomen op een hoop gereden door het ongenaakbare Japan van Ayano Sato en de gezusters Miho en Nana Takagi: met 3:02,37 won Japan, terwijl de 3:07,93 Nederland plek vier opleverde. Canada eindigde als tweede, maar wel op grote achterstand van het team van Johan de Wit: 3:05,95 minuten, driekwart seconde sneller dan de Russische ploeg. 

De volledige uitslag van de mannen is hier te vinden, die van de vrouwen staat hier.

Eerste teaser voor update van The Lion King

Vannacht heeft Disney de eerste beelden vrijgegeven van de update van animatieklassieker The Lion King. Sinds de aankondiging van deze 'live-action' verfilming wordt er twijfelachtig naar deze remake gekeken. Het is namelijk onmogelijk om de originele film te vertalen naar live-action, je zal altijd op animatie moeten blijven leunen.

De teaser bevestigt dit. Het lijkt een shot-voor-shot remake van de animatiefilm uit 1994 te zijn. Dit wordt versterkt door opnieuw James Earl Jones als Mufasa te casten. Desalniettemin ziet het er natuurlijk schitterend en spectaculair uit. Eigenlijk is dit niet te verantwoorden, maar dit wordt zonder twijfel één van de grootste kaskrakers in de bioscopen komend jaar. Hopelijk komt er dan weer een potje geld vrij om originele films te ontwikkelen.

De update van The Lion King bevat verder de stemmen van Donald Glover, Seth Rogen, John Oliver en Beyoncé. De film draait in de bioscopen vanaf 19 juli 2019.

Albert Heijn buigt voor Wakker Dier

Albert Heijn past een uitspraak op zijn website aan over het welzijn van Ierse Greenfieldsrunderen. Aanleiding hiervoor is een recente onthulling van Wakker Dier over misstanden bij Ierse runderen wanneer ze op stal staan. Uit dit onderzoek blijkt dat veel Ierse runderen op harde, betonnen roostervloeren staan. Terwijl de supermarkt claimt dat ‘deze koeien in de winter in comfortabele ruimtes leven’. Wakker Dier: “Goed dat Albert Heijn deze aanpassing doet. Het zou van lef getuigen als ze ook het onterecht positieve imago van Greenfields rechtzetten.”

Geen scharrelvlees
Het merk Greenfields wordt door Albert Heijn voorgesteld als diervriendelijk; een stukje vlees waaraan geen dierenleed te pas komt. De supermarkt vergelijkt Greenfields met scharrelrundvlees. Met als ‘enig verschil dat Greenfieldsrunderen wel gecastreerd mogen worden.’ Maar er zijn meerdere verschillen, zegt Wakker Dier. Bij scharrelrundvlees moeten de runderen toegang hebben tot een zacht ligbed. En is verdoving bij onthoornen verplicht. Ook worden harde voorwaarden gesteld aan de minimale leefruimte van een rund.

Jumbo
Albert Heijn is niet de enige supermarktketen die een te rooskleurig beeld schetst van het welbevinden van Ierse runderen. In het supermarktmagazine ‘Hallo’ van Jumbo stond dat ‘de standaarden waar Iers rundvlees aan moet voldoen, tot de hoogste ter wereld behoren’. Jumbo hanteert net als Albert Heijn het Ierse SBLAS-keurmerk. Het onderzoek laat zien dat dit keurmerk weinig voorstelt op het gebied van dierenwelzijn; het voldoet lang niet aan de welzijnseisen van één ster Beter Leven van de Dierenbescherming.

Undercover onderzoek
In de winter van 2017-2018 bezocht een undercover onderzoeksteam in opdracht van Wakker Dier dertien Ierse rundveehouderijen. Het team trof geregeld erg vervuilde en bomvolle stallen aan. Op alle boerderijen stonden runderen met kale plekken. In Ierland worden veel jonge kalfjes onverdoofd gecastreerd en onthoornd. Iers rundvlees is in veel Nederlandse supermarkten te koop. Wakker Dier roept deze supermarkten op te stoppen met dit kiloknallervlees.

FOK! Wat een weer: morgen regen?

Er zijn wolkenvelden. In het zuidwesten en zuiden valt hier en daar eerst nog wat lichte regen. De maxima lopen uiteen van 4°C in het noorden tot lokaal 7°C in Zuid-Limburg. De wind is zwak tot matig en komt uit oost tot zuidoost.

In de nacht naar zaterdag zijn er aanvankelijk brede opklaringen waarin vooral in de noordelijke helft mist en lage bewolking kunnen ontstaan. In het zuiden neemt in de loop van de nacht de bewolking toe, maar het blijft nog droog. De minimumtemperaturen varieren van lokaal -2°C in het noordoosten tot +2°C in het zuiden. De wind komt uit oost tot noordoost en is zwak tot matig.

Zaterdagochtend gaat het van het zuiden uit af en toe regenen. In de middag breidt de neerslag zich noordwaarts uit. In het noorden en noordwesten is het een groot deel van de dag droog, in de ochtend komt de zon daar nog door de hoge bewolking heen. Mogelijk valt daar helemaal geen regen. In het oosten kan de regen in de middag in natte sneeuw overgaan. Het wordt een koude dag met maximumtemperaturen die uitkomen rond 3°C. De wind draait naar noord tot noordoost en is overwegend matig, langs de noord(west)kust vrij krachtig. In het zuidoosten wordt de wind in de middag veranderlijk. (Bron: KNMI)

Nederland

Tot yuppenwoningen omgebouwde graansilo's in Amsterdam  (Foto: Interpretatie)
Tot yuppenwoningen omgebouwde graansilo's in Amsterdam (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
special
VrijMiBabes #205 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1248
review
The First Omen beantwoordt de vraag die niemand stelde
©FOK.nl e.a.