FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 31 juli 2018

'Extreemrechtse' sprinter uit EK-team gezet

Op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn moet Zwitserland het komende week op de 4x100 meter bij de mannen doen zonder Pascal Mancini. De 29-jarige sprinter is uit het estafetteteam gegooid wegens zijn wat opmerkelijke denkbeelden.

Na de finale van het WK voetbal, gewonnen door Frankrijk, postte Mancini een video van een groep apen. Dat moest dan Frankrijk voorstellen, want het Franse elftal bestaat uit een behoorlijk aantal donkere 'buitenlanders' - grotendeels in Frankrijk geboren, maar dat dan geheel terzijde.

Uit de reacties werd duidelijk dat Mancini zich in extreemrechtse kringen lijkt te begeven. Zijn verleden helpt hem daar niet echt bij: op het EK van 2014 kwam hij in eigen land (Zürich) al in opspraak door de 'omgekeerde Hitlergroet' te tonen.

"Ik wil de journalisten feliciteren", zo reageerde Mancini. "Nu heeft het Zwitserse team een kleinere kans op een medaille. Ik baal enorm dat ik niet mee mag doen, we hadden heel veel potentie." Op de individuele 100 meter mag Mancini overigens nog wel starten, maar een realistische kanshebber is hij geenszins.

"Jullie klappen maken mij sterker, waarvoor dank. De beschuldiging van racisme wordt puur gebruikt om de voornaamste zorg van onze tijd te verdoezelen: een vreemde in eigen huis worden", briest de sprinter, groot fan van diverse neonazi-bands. In de estafette had hij overigens onder meer met de geboren Jamaicaan Alex Wilson en Suganthan Somasundaram - roots in Sri Lanka - mogen lopen.

Investeringsmaatschappij Infestos achter nieuwe ploeg WŁst en Visser

De olympisch kampioenen Ireen Wüst en Esmee Visser hebben een geldschieter gevonden voor de komende vier schaatsseizoenen. Samen met vijf andere schaatsers en twee trainers hebben zij een contract getekend bij de Enschedese investeringsmaatschappij Infestos.

De investeringsmaatschappij wil zich gaan inzetten voor duurzame talentontwikkeling in de sport en het bedrijfsleven. "De schaatsploeg is een vliegende start van ons traject om talent te ondersteunen in de sport en daarbuiten", zegt Frank van Roij van Infestos. "Ireen Wüst is de meest succesvolle olympiër van ons land. Ze is het boegbeeld van onze ploeg en een voorbeeld voor de talenten in het team." 

Hoofdcoach van de schaatsploeg wordt Peter Kolder. Een oude bekende van Wüst Hij begeleidde haar aan het begin van haar professionele carrière en is sinds april haar trainer toen de schaatsers zonder ploeg werden opgevangen in de Topsport Trainingsgroep van de KNSB. Wouter olde Heuvel is aangesteld als assistent-trainer.

"Wüst is een talent geweest. Maar ze brandt nog van ambitie, dus in die zin is het nog steeds een talent", legt Kolder uit. "Dat is ook de reden dat ze in dit team zit. Ze kan de anderen helpen om op niveau te komen. Wüst kan mensen bij de hand nemen. Die rol krijgt ze in het team."

Naast Wüst en Visser wordt de nieuwe ploeg gevormd door Marcel Bosker, Lotte van Beek, Jos de Vos, Louis Hollaar en Marwin Talsma. Allen waren nog contractloos sinds afgelopen de Olympische Spelen. Daarnaast heeft er nog een bekende van Wüst zich verbonden aan de ploeg. Gerard Kemkers, tot en met 2014 jarenlang de coach van de veelvoudig kampioene, gaat vanaf 1 november aan de slag bij Infentos om het talentprogramma verder te ontwikkelen. "Ik kwam in gesprek met Infestos over hun plannen en er was direct een klik", aldus de Groninger. "Pas later kwam een schaatsploeg ter sprake. De grote behoefte aan ondersteuning in die sport heeft ervoor gezorgd dat alles heel snel is gegaan."

"Infestos wil talenten helpen om naar de top te komen", vertelt Kemkers. "Als ze dan uiteindelijk de overstap maken naar de topploegen, dan is dat prima. Wij stellen onszelf de vraag: hoe kunnen we die constante voeding blijven brengen naar de beste ploegen van Nederland? En dat in allerlei sporten. De klassieke vorm van sportsponsoring is simpelweg naast de kampioenen staan. Dit is een heel andere manier, die mij triggert. Het doel is om uiteindelijk tot een multi-talententeam te komen, waarbij de schaatsploeg als een vliegwiel dient."

Het is nog niet duidelijk onde welke naam de ploeg door het leven zou gaan. "Dat wordt de naam van ons hele ontwikkelingstraject. Daar gaan we de komende weken en maanden over nadenken", verduidelijkt Van Roij.

Nederlandse vrouwen en jongen (6) doodgeschoten in New York

Bij een schietpartij in een appartement in de New Yorkse wijk Queens zijn maandagavond een 47-jarige Nederlandse vrouw en haar 6-jarige zoontje om het leven gekomen. Ook een andere man en vrouw zijn doodgeschoten, terwijl de dader vermoedelijk zelfmoord heeft gepleegd.

De politie kreeg rond 21.00 uur een oproep: in de tuin van een appartement in Queens was een man met schotwond en een doorgesneden keel gevonden. De twee doodgeschoten vrouwen werden gevonden door agenten, die ook het dode kindje in het appartement vonden, net als een pistool.

Naar het motief wordt nog onderzoek gedaan en ook weet men nog niet of de dader en de slachtoffers familie zijn. Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het bericht inmiddels bevestigd.

Update 22.40 uur
De 47-jarige vrouw blijkt Linda Olthof te zijn, die tien jaar geleden een paar afleveringen te zien was in Goede Tijden, Slechte Tijden. De dader is een ex van haar, de 39-jarige James Shields. Hij was ook de vader van het doodgeschoten jongetje.

In totaal kwamen vier mensen om het leven, inclusief de dader, die zichzelf van het leven beroofd heeft. Het andere vrouwelijke slachtoffer blijkt ook een Nederlandse te zijn en was de huidige partner van Shields.

Beelden van de omgeving (Bron: YouTube)

Arias rondt transfer af en tekent bij Atlťtico Madrid

Santiago Arias heeft PSV officieel verlaten. De Colombiaanse rechtsback vervolgt zijn loopbaan bij Atlético Madrid.

Dat melden beide clubs via de officiële kanalen. Met de transfer is naar verluidt een bedrag van ongeveer elf miljoen euro gemoeid. De Colombiaans international zet zijn handtekening onder een langdurig contract bij de club uit LaLiga en gaat er qua salaris op vooruit.

PSV onderhandelde al maanden met Napoli en op het laatste moment mengde Atlético Madrid zich in de strijd om Arias. De Eindhovenaren eisten volgens sommige media vijftien miljoen euro, terwijl Napoli in eerste instantie niet verder wilde gaan dan tien miljoen. Uiteindelijk ging PSV akkoord met een transfersom van elf miljoen, wat ook Atlético Madrid bereid was te betalen. Arias mocht met zowel Napoli als Atlético onderhandelen over een contract en kwam er uiteindelijk dus met de Spaanse club uit.

De 26-jarige rechtsback heeft zijn handtekening gezet onder een vijfjarig contract bij de Spaanse topclub en ligt zodoende vast tot de zomer van 2023. Zijn verbintenis in Eindhoven liep nog door tot medio 2019. Arias maakte in de zomer van 2013 voor 675.000 euro de overstap naar PSV en speelde 172 wedstrijden voor de regerend landskampioen, waarin hij goed was voor 10 doelpunten en 21 assists. PSV gaat waarschijnlijk niet de markt op voor een vervanger, omdat men eerder al Denzel Dumfries van sc Heerenveen overnam en ook Derrick Luckassen en Pablo Rosario als rechtsback kunnen fungeren.

Arias zou bij de Spaanse topclub 1,5 miljoen euro per jaar gaan opstrijken, zo melden diverse media. Daarmee gaat hij er financieel op vooruit, want bij PSV ligt het salarisplafond op een miljoen euro bruto. De publiekslieveling verlaat PSV met in totaal vijf prijzen op zak, namelijk drie landstitels en twee keer de Johan Cruijff Schaal. Nu sluit Arias zich aan bij Atlético Madrid, dat getraind wordt door Diego Simeone. Los Colchoneros eindigden vorig seizoen als tweede in LaLiga, achter kampioen Barcelona. Naast Atlético was dus ook Napoli nadrukkelijk geïnteresseerd in de Colombiaanse vleugelverdediger.

Arias heeft er nooit een geheim van gemaakt dat hij PSV deze zomer achter zich wilde laten. Eind juli gaf Mark van Bommel al aan dat hij rekening hield met het vertrek van de rechtsback. "Een vertrek van Arias is ingecalculeerd. We hebben hem de tijd gegeven om met een club te praten", aldus de trainer tegenover Omroep Brabant na de 2-1 oefenzege op Valencia.

Lichaam gevonden in Bruinisse, berging gestaakt

Op de Oosterschelde bij Bruinisse wordt dinsdagmiddag met man en macht gezocht naar een 14-jarig meisje. Volgens de Kustwacht raakte ze in de problemen in het water. 

Er wordt vanuit boten en vanuit de lucht naar haar gezocht. Ook is er inmiddels een duikteam ingezet. Er is GRIP 1 afgekondigd om de zoektocht beter te kunnen coördineren. 

Update 16:37 uur
De kustwacht heeft de zoekactie gestaakt. Het Team OnderwaterZoekingen van de politie en de Veiligheidsregio Zeeland blijven doorzoeken naar het meisje, zo meldt de kustwacht op Twitter. 

Update 16:50 uur
De politie is inmiddels met sonar aan het zoeken. Dit gebeurt in samenwerking met de veiligheidsregio.

Update 18:49 uur
De politie heeft de hoop opgegeven om het meisje nog levend terug te vinden. De zoektocht is omgezet in een bergingsactie. 

Update 22:22 uur
De politie heeft een lichaam aangetroffen. De bergingsactie is afgerond aldus het team onderwaterzoekingen op Twitter. De identificatie zal zo snel mogelijk plaatsvinden. 

'Kamp Schippers bang voor Zwitserse sprintster'

Atletiekcoach Rana Reider, op Papendal de coach van onder meer Dafne Schippers, heeft een keuze gekregen: hij mag alleen nog Nederlanders trainen, anders volgt er ontslag voor de Amerikaan. Dat beweren Zwitserse media althans, waarbij het vooral gaat om Mujinga Kambundji.

De Zwitserse werkt sinds dit seizoen ook samen met Reider, onder wiens leiding Schippers steeds langzamer lijkt te gaan lopen. Voor Kambundji werkt de aanpak echter wél en de Zwitserse kent dan ook het seizoen van haar leven. Sterker nog, op de 100 en 200 meter is ze dit seizoen sneller dan Schippers.

Blick meldt dat er daarom keuzes gemaakt moeten worden door Reider, hoewel daar vanuit het Nederlandse kamp met geen woord over gesproken wordt. Op het EK in Berlijn, dat volgende week gehouden wordt, is Kambundji op de 100 en 200 meter een serieuze kandidate voor de medailles, vooral achter de Britse Dina Asher-Smith. Ook op de 4x100 meter maakt Kambundji met Zwitserland prima kans, wederom achter Asher-Smith en haar landgenotes.

LEGO maakt enorm Hogwarts Castle van 6000 stukjes

Zijn jullie het buiten zitten in de zon ook al zat? Bruin genoeg? Genoeg witbiertjes op het terras gedronken? Alle smaken van de ijssalon al geprobeerd? Dan brengt LEGO binnenkort verlichting! Vanaf 15 augustus kan de ware Harry Potterfan lekker de hele dag binnenzitten en beginnen met het bouwen van een Hogwarts Castle bestaande uit maar liefst 6000 steentjes!

Helaas voorlopig alleen verkrijgbaar voor LEGO VIP leden, maar vanaf 1 september voor elke LEGO-liefhebber. Voel je je aangesproken, dan moet je wel diep in de buidel tasten voor dit lekkers, want deze doos gaat net onder de 450 euro kosten, zeven cent per steentje dus, maar dan krijg je de doos gratis.

Dan heb je ook wel een pracht van een kasteel, met hieronder de indrukwekkende inhoud van deze op één na grootste bouwset van de Deense steentjesmaker:

 • 4 minifiguren: Goderic Griffoendor, Helga Huffelpuf, Zalazar Zwadderich en Rowena Ravenklauw, met een bouwbare minifigurenstandaard.
 • 27 microfiguren: Harry Potter™, Ron Wemel™, Hermelien Griffel™, Draco Malfidus™, Albus Perkamentus™, professor Sneep™, professor Anderling™, Remus Lupos, professor Dorothea Omber™, Argus Vilder, Heer Voldemort™, Bellatrix van Detta, 3 leerlingen uit elk van de 4 afdelingen, 2 schaakstukken en een standbeeld van de architect van Zweinstein™, 5 Dementors, plus figuren van Aragog de spin en de Basilisk en een bouwbare Hongaarse Hoornstaart.
 • De set bestaat uit een bouwbaar model van kasteel Zweinstein™ op microschaal, het huisje van Hagrid™, de Beukwilg™ en 5 boten.
 • Kasteel Zweinstein™ bevat de Grote Zaal met bouwbare ‘glas-in-loodramen’, vlaggen, banken, tafels, brandende fakkels en bewegende trappen; een toverdrankenlokaal met rekken en potten; het lokaal van het vak Verweer tegen de Zwarte Kunsten met diverse potten voor toverdranken, een grammofoon en een kast met een Boeman; een Schaakbordkamer met schaakstukken; de Kamer van Hoge Nood met diverse elementen, waaronder de Vuurbeker en de Verdwijnkast; de Geheime Kamer™ met de Basilisk en het dagboek van Marten Vilijn; een verborgen kamer met Duivelsstrik en plantenelementen; de gemeenschappelijke ruimte van Griffoendor™ met open haard en zitplaatsen; het kantoor van professor Dorothea Omber met bureau, stoel en roze meubilair; de bibliotheek met boekenkast en bureaus en het kantoor van professor Perkamentus met het Griffioenstandbeeld aan de ingang en het Geheugenkastje.
 • Hagrid’s huisje bevat Aragog de spin en bouwbare pompoenen.
 • De Beukwilg™ is inclusief de bouwbare blauwe vliegende Ford Anglia in de draaiende takken.
 • Ook inclusief 5 bouwbare boten.
 • Neem plaats in de Grote Zaal en eet mee met de professoren en leerlingen van Zweinstein™!
 • Sluip de Geheime Kamer™ in via de geheime ingang en kom oog in oog te staan met de Basilisk!
 • Volg een les Verweer tegen de Zwarte Kunsten en leer hoe je jezelf kunt beschermen tegen duistere magie!
 • Beklim de bewegende trap!
 • Studeer voor je S.L.I.J.M.B.A.L.len in de bibliotheek.
 • Accessoire-elementen: het Zwaard van Griffoendor™, de Beker van Helga Huffelpuf, toverstokken, toverdrankjes, vlaggen, vlammen, een ketel en 2 vergrootglazen.
 • Microfiguur-accessoires: 2 schaakstukken en het standbeeld van de architect van Zweinstein™.
 • Kasteel Zweinstein™ is ca. 58 cm hoog, 69 cm breed en 43 cm diep.


Hogwarts Castle (Bron: Youtube)

Uitslaande woningbrand onder controle

In een woning aan de Reguliersgracht in Amsterdam heeft vanavond brand gewoed. Het vuur brak rond 19:30 uur uit en was korte tijd uitslaand.

De brandweer was met meerdere wagens ter plaatse om de brand te bestrijden. Volgens een woordvoerder was er op het moment van de brand niemand aanwezig in de woning. Er zijn dan ook geen gevonden gevallen.

Vermoedelijk is de brand op het balkon begonnen en overgeslagen naar de woning zelf. De brand is inmiddels onder controle. Brandweerlieden zijn nog wel even bezig met het nablussen. 

Hoe de brand heeft kunnen onstaan is nog niet bekend. Ook is nog ondduidelijk of de woning nog bewoonbaar is. Er wordt onderzoek gedaan.

Brundle neemt het op voor Verstappen

Martin Brundle heeft het in zijn column voor Sky Sports opgenomen voor Max Verstappen. De voormalig F1-coureur vindt de woede uitbarsting van de Red Bull-coureur normaal en goed te verklaren.

"Verstappen was meteen erg scherp bij de start en gebruikte zijn rechtervoet goed", geeft Brundle aan in zijn column. "Hij positioneerde zich op een handige vijfde plek, klaar om toe te slaan als Mercedes en Ferrari problemen zouden krijgen met hun banden. De temperatuur van het asfalt was tenslotte erg hoog met liefst 57 graden."

"Helaas begaf de motor van Verstappen het en reed hij scheldend en tierend het gras in", vervolgt de Brit zijn verhaal. "Hij reageerde zoals iedereen zou doen als je zo uitzonderlijk getalenteerd bent en je hele leven wijdt aan het winnen van races. Hij wordt daarin echter ernstig beperkt zonder dat het zijn eigen schuld is. Het belooft een lang tweede seizoenshelft worden voor Red Bull en Renault."

Seinen en Piek naar tweede ronde vrouwendubbel op WK badminton

Op de tweede dag van het WK badminton heeft Cheryl Seinen samen met Selena Piek de tweede ronde bereikt. In het Chinese Nanjing was het Nederlandse koppel te sterk voor Agatha Imanuela/ Siti Fadia Silva Ramadhanti uit India: 23-21, 21-18.

Seinen en Piek hadden een moeizaam begin tegen het koppel uit India. Ze wisten van de eerste negen punten in de eerste game, maar één punt te winnen. Langzaam kwam het Nederlands duo langzaam terug in de game en wisten ze toch nog te winnen. In de tweede game van de wedstrijd ging het gelijk op tot 8-8, waarna ze een kloofje wisten te slaan van vier punten en die wisten ze vast te houden. Seinen/ Piek spelen in de tweede ronde tegen het als vierde geplaatste Japanse koppel Shiho Tanaka/ Koharu Yonemoto.

Eerder op de wisten Debora Jille en Imke van der Aar al de tweede ronde te bereiken in het vrouwendubbelspel. Het Nederlands koppel speelt dan tegen het achtste geplaatste koppel Della Destiara Haris/ Rizki Amelia Pradipta uit Indonesië.

Op de derde dag van het WK badminton spelen Soraya de Visch Eijbergen, Jelle Maas/ Robin Tabbeling en Jacco Arends/ Ruben Jille hun tweee ronde partij.

Nieuwe fysieke release voor Rocket League

Ontwikkelaar Psyonix gaat samenwerken met Warner Bros. om een nieuwe fysieke release van Rocket League op de markt te brengen. Deze versie lanceert op 31 augustus voor Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One.

De fysieke versie bevat naast de game 16 DLC Battle-Cars en een collectie van andere cosmetics. De onderstaande DLC hoort bij deze release:

 • Chaos Run DLC

 • Revenge of the Battle-Cars DLC

 • Supersonic Fury DLC

 • Aftershock, Esper, Marauder, Masamune, Proteus, Triton and Vulcan DLC Battle-Cars

 • Batman v Superman: Dawn of Justice Car Pack

 • DC Super Heroes DLC Pack

Deze DLC is al op de cartridge, danwel disk te vinden en hoeft niet nog eens gedownload te worden. Rocket League: Ultimate Edition, zoals de uitgave officieel heet, kost 39,99 dollar voor PlayStation 4 en Xbox One en 49,99 dollar op Nintendo Switch. Vermoedelijk wordt het dezelfde prijs in euro's.

Rocket League Ultimate Edition

Zoon bouwt doolhof voor van vakantie terugkerende ouders

Elk jaar als Jos en Daniëlle Snoeren uit Tilburg terugkomen van vakantie staat hun een verrassing te wachten. Zoon Bob bouwt al jaren iets moois om zijn ouders te verwelkomen. Zo bouwde hij al eens een zwembad van bierkratten en vorig jaar verrees er een kasteel van bananendozen voor het ouderlijk huis.

Dit jaar was de verrassing nog groter want Jos en Daniëlle konden niet meteen na hun terugkomst uit Italië hun huis betreden, ze moesten eerst door een heus doolhof. Bob en zijn vrienden bouwden met 1717 kratten van de supermarkt een labyrinth wat zijn ouders naar de ingang van huis moest leiden.

Voor volgend jaar heeft Bob alweer wilde plannen maar zijn moeder lijkt wel klaar met de grappen en grollen van haar zoon. "Hij gaat op kamers!" Zo vertelde Daniëlle aan Omroep Brabant. Zoonlief ziet dat voorlopig nog niet zitten.

Een doolhof als verrassing (Bron: YouTube/Omroep Brabant)

UCI overweegt zes renners per ploeg in Tour de France

UCI-voorzitter David Lappartient sluit in de toekomst niet uit dat de ploegen nog maar met zes renners aan de start komt van de Tour de France. Dit jaar waren dat er acht, en de jaren ervoor bestonden de ploegen nog uit negen renners. 

"Ik denk dat je verder moet gaan met de inkrimping van teams tot 6 renners om echt effect te zien bij deze maatregel", reageert UCI-voorzitter David Lappartient in het Zwitserse Le Temps."Met een ploeg van 7 renners blijft Sky controleren. Als je met 6 bent, dan heb je nog maar 5 knechten naast de kopman. Dan worden de renners al sneller vermoeid. Tegelijk moet je dan misschien ook meer teams uitnodigen om een peloton van respectabele omvang te krijgen."

Ook kijkt de UCI-voorzitter naar andere zaken om het interessanter te maken voor het publiek. "We gaan alles bestuderen. Moeten we de oortjes verbieden, aangezien zij de zin voor initiatief temperen? En wat met de wattagemeters? Moeten we ook het etappeschema herbekijken? We moeten alles bestuderen."

Giovinazzi 'on fire' tijdens eerste testdag in Hongarije

Antonio Giovinazzi heeft een uitstekende indruk achter gelaten tijdens de tweedaagse Formule 1-test op de Hungaroring in Hongarije. De Italiaan liet een tijd van 1:15,648 noteren en was daarmee een halve seconde sneller dan het officiële baanrecord van Sebastian Vettel.

Giovinazzi, rijdend voor Ferrari, liet in de ochtend al de beste tijd noteren, maar deed dat in de middag nog eens dunnetjes over. De Italiaan klokte de tijd met hypersofts, de band die tijdens de afgelopen Grand Prix niet werden ingezet.

Op dat moment was Giovinazzi liefst drie seconden sneller dan Marcus Ericsson van Sauber, die tweede stond. Op dat moment werd de sessie onderbroken door de enige rode vlag van de dag. Sean Gelael parkeerde zijn Toro Rosso in de vangrail, al had de Indonesiër vlak daarvoor nog zijn beste tijd van de dag neergezet.

Na een oponthoud van 20 minuten ging men verder en schroefde Ericsson ook hypersofts onder zijn auto. Aan de tijd van Giovinazzi kwam hij niet, maar liet wel een tijd van 1:18,155 noteren.

Met nog anderhalf uur op de klok trok een fikse regenbui over het circuit, waardoor een enkeling ervoor koos om op intermediates naar buiten te gaan. Dit resulteerde uiteraard niet in tijdsverbeteringen.

Naast de reguliere tests experimenteerden Lando Norris, Nicholas Latifi en Oliver Rowland dinsdag met de nieuwe voorvleugel, die vanaf volgend seizoen gebruikt zal worden.

Uitslag eerste testdag Hungaroring:

# Rijder Team Tijd ronden
1. A. Giovinazzi Ferrari 01:15.648 96
2. M. Ericsson Sauber 01:18.155 95
3. B. Hartley Scuderia Toro Rosso 01:19.251 126
4. L. Norris McLaren 01:19.294 106
5. G. Russell Mercedes 01:19.781 49
6. D. Ricciardo Red Bull 01:19.854 125
7. N. Latifi Force India F1 01:19.994 103
8. N. Hulkenberg Renault 01:20.826 63
9. O. Rowland Williams 01:20.970 65
10. S. Gelael Scuderia Toro Rosso 01:21.451 109

Vijf miljoen spelers voor Sea of Thieves

Microsoft heeft bekendgemaakt dat Sea of Thieves in totaal meer dan vijf miljoen spelers heeft aangetrokken. Voor E3 waren dit er nog vier miljoen, een stijging van een miljoen in anderhalve maand tijd dus.

De verkoopcijfers maakt Microsoft niet bekend en dankzij de introductie van Game Pass zullen we voorlopig niet weten hoeveel mensen daadwerkelijk de game nog spelen, maar er is duidelijk nog steeds sterke interesse om de game uit te proberen. De game kende een omstreden lancering, maar na meerdere content updates komt er een steeds positiever beeld over de game.

Fans en geïnteresseerden zijn samen goed voor 300 miljoen views op YouTube en meer dan 40 miljoen uur aan gestreamde content op Twitch. De nieuwste update voor de game, Cursed Sails, is vanaf vandaag beschikbaar en introduceert onder andere AI piratenschepen.

Gekkies krijgen boete voor fikkie stoken in gortdroge duinen

Inmiddels weet ongeveer iedereen wel dat het deze zomer enorm droog is en in sommige delen van de wereld vertaalt zich dat in heftige bosbranden die vele levens kosten.

Toch vonden vier minderjarige jongens het een enorm goed idee om bij strandslag Duinoord, vlakbij de Helderse duinen, met behulp van een fles wasbenzine een vuurtje te gaan stoken. Deze jongens werden betrapt en kregen van handhavers een flinke boete. Verder werden hun ouders ingelicht en zij mochten kiezen of hun zoon een HALT-traject in zou gaan, of toch de boete zou krijgen. Drie ouders kozen voor een HALT-traject en één paar ouders besloot de boete van 280 euro te betalen.


Vuurtje stoken na heftige droogte (Foto: gettyimages)

Mocht je denken dat deze jongens de enige waren met weinig verstand, dan kom je bedrogen uit. Handhavers controleerden vrijdag samen met een boswachter van Landschap Noord-Holland op het strand, in de duinen en in De Donkere Duinen. Meerdere recreanten bleken in die gebieden te roken of waren van plan een vuur te stoken, zoals een groep die met hout richting het strand liep. Anderen doofden hun vuur toen ze zagen dat er werd gecontroleerd.

"Het is onbegrijpelijk hoeveel risico mensen nemen om een gezellige avond op het strand te hebben", aldus een handhaver in een gemeentelijke persverklaring. "Degenen die wij spraken vonden dat een kampvuur gewoon moest kunnen en gingen hierover ook nog een discussie met ons aan. Dit terwijl er de dag ervoor nog branden waren."

Het rookverbod geldt minstens tot eind september. De gemeente Den Helder geeft aan in ieder geval geregeld te zullen controleren. De boete voor roken in de natuur is 140 euro, voor open vuur loopt dat op tot 280 euro.

Varkensstal in brand in Didam

Het blijft branden vandaag. In Didam staat een varkensstal van 30 bij 40 meter, met tweeduizend dieren, in de hens zo meldt de Gelderlander. Er is een NL-Alert verstuurd met de waarschuwing ramen en deuren gesloten te houden. 

Volgens de Gelderlander zijn er meerdere brandweerkorpsen opgeroepen; ook is er een watertransport geregeld. Op Twitter meldt Rijkswaterstaat dat de brand lijdt tot zogenoemde 'kijkersfiles' richting Duitsland. 

Dubbelslag voor veldrijder Hermans in Tour de WalloniŽ

Veldrijder Quinten Hermans heeft de vierde etappe van de Tour de Wallonie gewonnen. De 23-jarige Belg van Telenet Fidea Lions was na een etappe van 161,4 kilometer de snelste in een sprint van een dertigtal renners. Door de winst neemt Hermans ook de leiderstrui over van Tim Wellens.

In de vierde rit van Malmedy naar Herstal lagen er vooral in de laatste dertig kilometer wat klimmetjes te wachten voor de renners. Vooral de laatste vijftien kilometer waren lastig met een klimmetje van zeshonderd meter aan 12,7 procent, en in laatste zes kilometer moesten de renners ook nog de Côte de Vivegnis en de Côte de l’Abbaye over.

Lars van der Haar (Telenet Fidea Lions), Sjoerd van Ginneken en Etienne van Empel (beiden Roompot Nederlandse Loterij) zaten mee in de kopgroep. De Nederlanders hadden het gezelschap van Kenneth Vanbilsen, Dries De Bondt en Emiel Planckaert, Simon Sellier en Arnaud Courteille en Alex Kirsch. De kopgroep kreeg meer dan twee minuten van het peloton, waar Lotto Soudal aan kop van het peloton reed.

Met nog vijftig kilometer te gaan tot de finishstreep was het verschil onder de minuut gezakt. Tom Wirtgen, Lukas Spengler, Kévin van Melsen en Baptise Planckaert zagen hun kans op naar de kopgroep te rijden, waarin ze ook slaagde. Ondanks de grote kopgroep werden ze op zestien kilometer van de finish door het peloton.

Op de beklimmingen liet vooral Quick-Step Floors zich zien. De succesvolle ploeg ging met verschillende renners in de aanval, maar Wellens sloeg elke aanval af. Ook Michel Kreder zag zijn aanval stranden. Ook op de laatste helling kreeg niemand de ruimte, waardoor er een dertigtal ging sprinten om de dagzege.

Edward Planckaert ging de sprint van ver aan, waarna Hermans er makkelijk overheen ging. De veldrijder van Telenet Fidea Lions hield stand tot aan de finish en boekte zijn eerste profzege als wegrenner. Door de overwinning is Hermans ook de nieuwe leider in de Tour de Wallonië.

Geen Hari tegen Verhoeven in de ArenA

De langverwachte rematch tussen kickboksers Rico Verhoeven en Badr Hari in de Johan Cruijff Arena komt er voorlopig niet.

Althans, in ieder geval niet op 29 september als het stadion voor één avond wordt omgebouwd tot kickboksarena. Verhoeven daagde Hari eerder dit jaar uit om 'in september, ergens in Nederland' te vechten. 

De laatste confrontatie in 2016 tussen de twee liep uit op een sof. Badr Hari scheurde een spier in zijn arm en moest opgeven, sindsdien wordt er druk gespeculeerd over een rematch. 

Hari heeft de geruchten over een gevecht in september de kop ingedrukt, zo lijkt. Onder een Instagramvideo werd Hari gevraagd of hij aan het trainen was voor het gevecht met Verhoeven. "No, I'm not fighting in september at all." Nee dus. 

Voor hen die onderstaande Instagramvideo niet kunnen zien, kunnen hier klikken.

 

Where we learned it all 🇳🇱🥊 #TheyAreNotPrepared #BuildingTheVictory #NoFightInSeptember

Een bericht gedeeld door Badr Hari (@badrhariofficial) op30 Jul 2018 om 9:57 (PDT)

Toch valt er die avond genoeg te genieten, het programma staat niet alleen vol grote namen, maar de match-making is ook om te smullen. Wat te denken van Murthel Groenhart vs Mohammed Jaraya en Mourad Bouzidi vs Michael Duut! Verder staan de Nederanders Robbie Hageman, Kevin Hessling en Roel Mannaart garant voor keiharde gevechten.

Volledig programma Glory 59:
Prelims
Brahim Kallah (MOR) vs. Robbie Hageman (NLD)
Miles Simson (SUR) vs. Kevin Hessling (NLD)
Kevin van Heeckeren (NLD) vs. Donovan Wisse (SUR)
Stoyan Koprivlenski (BUL) vs. Anil Cabri (TUR)

Superfight Series
Roel Mannaart (NLD) vs. Daniel Skvor (CZE)
Mourad Bouzidi (TUN) vs. Michael Duut (NLD)
Murthel Groenhart (NLD) vs. Mohammed Jaraya (NLD)

Main Card
Tyjani Beztati (MOR) vs. Christian Baya (ANG).
Rico Verhoeven (NLD) vs. NNB

Vijf jaar cel geŽist tegen ouders die zoontje verwaarloosden

Het Openbaar Ministerie (OM) Oost-Nederland heeft gevangenisstraffen van vijf jaar geëist tegen een 35-jarige man en een 35-jarige vrouw, beiden afkomstig uit Duitsland. Zij worden ervan verdacht hun zoontje ernstig te hebben verwaarloosd. Het slachtoffer werd 22 juli vorig jaar ’s nachts naakt en sterk vermagerd ontdekt op een camping in Winterswijk.

De destijds 8-jarige jongen had eten uit een koelkast uit de voortent van een campinggast gehaald. Zijn ouders blijken even verderop op de camping te verblijven, samen met nog twee kinderen. Al snel blijkt volgens de officier van justitie dat er sprake is van een uitzonderlijke situatie.

Zo legt de jongen uit dat hij onder meer wordt vastgebonden, dat hij in een kist moet slapen, dat hij weinig te eten krijgt en dat hij regelmatig wordt geslagen. Dit in tegenstelling tot de twee andere kinderen in het gezin, die deze ontberingen niet hoeven ondergaan.

Uit onderzoek is volgens de officier van justitie gebleken dat de drie kinderen de behandeling van het slachtoffer bijna als gewoon zagen. ”In deze zaak zit het niet zozeer in de details, maar vooral in het diepgewortelde abnormale dat binnen het gezin bijna normaal werd, wat het zo ongelofelijk verdrietig voor het slachtoffer maakt.”

Het gaat nu goed met het slachtoffer, zo laat de officier weten. Samen met de twee andere kinderen woont de jongen bij een pleeggezin. Het gezag van de ouders is op last van de rechter beëindigd.

De officier acht kindermishandeling, wederrechtelijke vrijheidsberoving en het onthouden van noodzakelijke zorg aan het slachtoffer wettig en overtuigend bewezen. “Deze mensonterende situatie heeft niet alleen de maatschappij geschokt. Het heeft het leven van een jong kind hoogstwaarschijnlijk onherstelbaar beschadigd”, stelt de officier.

Het OM acht daarom een gevangenisstraf van vijf jaar een passende straf voor beide verdachten. De straf is geheel onvoorwaardelijk, mede omdat verdachten in Duitsland al eerder zijn veroordeeld voor een soortgelijk delict.

De rechtbank in Zutphen doet over twee weken uitspraak.

Friese oud-dominee: einde der tijden in 2030

Het is weer zover: wederom gaan we allemaal dood. Dit keer komt de voorspelling van Orlando Bottenbley, wie kent hem niet, voormalig dominee van een kerk in het Friese Drachten.

In 2010 en 2012 zei Bottenbley ook al dat het einde der tijden eraan zat te komen. Verder dan 'binnen 25 jaar' kwam hij nog niet, maar na ongetwijfeld grondig wetenschappelijk onderzoek weet hij het nu zeker: in 2030 is het afgelopen.

Dat geldt dan weer niet voor iedereen, want als je toevallig in Jezus gelooft heb je mazzel: die mensen staan in dat jaar weer op uit de dood, maar verder blijven alle doden ook daadwerkelijk dood. "Het jaag me niet op, het inspireert me mateloos", beweerde Bottenbley in een lokaal TV-programma.

Bottenbley stelt ons zo wel allemaal voor een irritant dilemma: een jaar of twaalf is eigenlijk net te lang om alle remmen los te gooien omdat we toch dood gaan, maar ook weer te kort om nog veel moeite te doen wat betreft uitgebreide toekomstplannen. 

Natuurbrand in Nationaal park De Maasduinen

Melden we zojuist nog een natuurbrand in Bergen op Zoom, ook in Nationaal Park De Maasduinen nabij het Reindersmeer in Well woedt een grote brand. Ook hier zijn brandweerkorpsen uit de hele regio opegroepen om te voorkomen dat het op een 'catastrofe' uitdraait zo lezen we op de website Maasduinencentraal

Volgens de Gelderlander staat er een gebied van 'enkele hectaren' in de brand. Een kudde schapen die in de buurt van de brand aan het grazen was, werd in allerijl geëvacueerd. 

Update 17:03 uur
De brandweer meldt dat er 150 hectare heide verloren is gegaan bijj de brand. Er zouden 17 brandweerwagens ter plaatse zijn om de brand te bestrijden. 

Natuurbrand in Bergen op Zoom onder controle

De brandweer is vanmiddag met groot materieel uitgerukt naar de Mastendreef in Bergen op Zoom voor de melding van een natuurbrand. 

Er zou een gebied van circa honderd bij tweehonderd meter in de hens staan. Over de oorzaak van de brand is vooralsnog niets bekend. 

Er zijn brandweerkorpsen uit de omgeving onderweg om te assisteren. De veiligheidsregio waarschuwt op Twitter voor overlast door de rook. Ze adviseert om uit de rook te blijven en ramen en deuren gesloten te houden. 

De veilligheidsregio meldt dat er 6 tankautospuiten en 3 tankwagens zijn ingezet om de brand te bestrijden. 

Update 16:50 uur
De brandweer heeft het sein meester gegeven volgens de veiligheidsregio. De komende uren wordt er nog nageblust. 

Sony verhoogt verkoopdoel PlayStation 4

Sony kende een sterk eerste kwartaal van het nieuwe fiscale jaar. De winst van het bedrijf steeg met een factor van 4,7. Deze groei werd toegeschreven aan hun muziektak, maar ook aan PlayStation. De uitgekomen software deed het boven verwachting goed.

Games als God of War en Detroit Become Human bleken sterke titels die de softwareverkoop stimuleerde. Het is voor Sony, in combinatie met de positieve ontvangst van de games die getoond werden tijdens E3, een reden om de verkoopdoelen van dit fiscale jaar bij te stellen. Dit doel wordt verhoogd en gaat van 16 miljoen naar 17 miljoen verscheepte PlayStation 4-consoles. In het eerste kwartaalwerden er 3.2 miljoen consoles verscheept. Vorig jaar in dezelfde periode lag dit nog op 3.3 miljoen consoles.

Ook is het aantal PlayStation Plus-abonnementen gedaald, van 34.2 miljoen in maart naar 33.9 miljoen nu. Vermoedelijk komt dit door de populariteit van onder andere Fortnite, waar geen abonnement voor nodig is. Het lijkt er in ieder geval op dat Sony en PlayStation wederom een sterk jaar tegemoet gaan.

PlayStation 4 groot

Blu-ray: Phantom Thread

De vertolking van een narcistische mode-ontwerper in Paul Thomas Anderson's Phantom Thread moet de laatste rol worden van drievoudig Oscar-winnaar Daniel Day Lewis, de man die de hoofdrol speelde in fantastische films als There Will Be Blood (2007), Gangs of New York (2002) en Lincoln (2012). Dit alleen al is genoeg reden om dit drama, waarin een sterke poging wordt gedaan om de meedogenloze modewereld onder de loep te nemen, een kans te geven. De klassieke muziek en het acteerwerk van alle betrokkenen en in het bijzonder Lewis is prachtig, maar toch is het ergens een tikkeltje vervelend om naar een verhaal te kijken dat grotendeels gaat over een narcistische persoonlijkheid die alles en iedereen om hem heen terroriseert.

Defensie richt pijlen op vrouwen

Om vrouwen te interesseren voor een baan als militair start vandaag een nieuwe campagne. De nieuwe wervingsronde laat zien dat de krijgsmacht uit veel meer bestaat dan militairen die moeten vechten.

Ongeveer 10% van de militairen is vrouw. Gebleken is dat vrouwen bij Defensie als eerste denken aan gevechtsfuncties en niet weten welke maatschappelijke rol de organisatie vervult. De campagne weerlegt deze ideeën. In een video laten vrouwelijke militairen zien wat werken bij Defensie wel inhoudt.

Diverse functies
Defensie bouwt aan een toekomstbestendige organisatie en heeft continu nieuw personeel nodig. Dus ook vrouwen. Zij kunnen onder meer aan de slag in de zorg, techniek, logistiek, catering, communicatie en ICT, beveiliging, bouw, infanterie of worden ingezet voor politietaken.

ICT’er matroos Sharon is aan boord van een marineschip verantwoordelijk voor de verbindingen. Ze werd ook ingezet voor de noodhulp aan Sint Maarten. Soldaat Leonie is vrachtwagenchauffeur en vervoert de meest uiteenlopende goederen. De 2 hebben gemeen dat ze nét dat beetje meer in hun werk zochten en ook hebben gevonden. Ze dragen op hun manier bij aan de taken van Defensie.

Keuze op basis van juiste informatie
“Als vrouwen denken dat werken bij Defensie alleen maar uit schieten en sporten bestaat, dan is de kans groot dat ze Defensie als potentiële werkgever om de verkeerde reden uitsluiten. Als ze eenmaal weten dat Defensie ook voor vrouwen een hele leuke en vooral boeiende en leerzame werkgever is met zeer veel vakrichtingen, dan maken ze keuzes op basis van de juiste informatie”, zegt campagnemanager Suzanne van Opstal.

Om vrouwen te laten zien dat Defensie ook een werkgever voor hen kan zijn, is er een speciale pagina op werkenbijdefensie.nl/vrouw.

Islamitische Staat eist aanslag op fietsers in Tadzjikistan op

Terreurgroep Islamitische Staat heeft de aanslag op een groepje buitenlandse fietstoeristen in Tadzjikistan opgeëist. Dat deed men via persagentschap Amaq, zoals wel vaker het geval is. 

Bij de aanslag kwamen zondag vier toeristen om het leven nadat ze met een auto omver werden gereden en door de inzittenden met messen werden bewerkt. Ook een 56-jarige Nederlander kwam daarbij om het leven. 

"De aanvallers waren soldaten van IS, die de aanval uitvoerden in reactie op de oproep om burgers van landen te treffen die deel uitmaken van de coalitie", aldus de verklaring van IS, doelend op de landen die samenwerken in het vechten tegen de groepering.

De Tadzjiekse overheid is volop bezig met onderzoek naar de aanslag, waarbij ook twee Amerikanen en een Zwitser het leven lieten.

Wielrenners worstelen zich naar 8e plek op militair WK

De sportieve arm van het grote Rusland strekte zich gisteren uit tot het kleine Chaam in Brabant. Met redelijke overmacht won het militair team van dat land de ongeveer 21 kilometer lange ploegentijdrit van het militair wereldkampioenschap wielrennen. Nederland deed in het sterke veld wat het kon, maar moest genoegen nemen met een 8e plek. Morgen is de individuele wegwedstrijd, ook rond Chaam.

De Nederlands chef d’équipe en oud-beroepsrenner kapitein Berry Hoedemakers, toonde zich tevreden over het resultaat van de 8 renners sterke Oranjeploeg. “Ze gaven wat ze konden en zijn geëindigd waar ze thuishoren. Misschien had het resultaat iets beter gekund… In de 1e ronde bleven 2 man achter omdat ze het tempo niet konden bijbenen. Daardoor zakte de snelheid. Plotseling moesten minder renners méér werk doen. Bij de Russen was de continuïteit in het rijden veel groter.”

Bekend liedje
Dat Nederland buiten de medailles viel, lag volgens de landmachtofficier beslist niet aan de voorbereiding. Al verliep die nu ook weer niet zo gesmeerd. Het is een (heel) bekend liedje: in vergelijking met landen met staatsamateurs als Rusland, is trainen in tijd van ‘de baas’ in de Nederlandse krijgsmacht niet altijd mogelijk. Hoedemakers: “Bij ons gaat het operationeel belang voor, wat ik begrijp. Iedereen is hard nodig om het dagelijkse werk te doen. Maar daardoor arriveerde een enkele renner wel later op dit wk...” Zoals 1e luitenant Irjan. De vlieger op een Chinookhelikopter volgde de verrichtingen van zijn teamgenoten vanachter de dranghekken. Eerst ‘recupereren’ van een oefening vlak voor het WK op Sardinië. Morgen bij de wegwedstrijd, treedt Irjan wel in het strijdperk.

Helemaal leeg
De luchtmachtman omschrijft de 8e plaats van zijn collega’s als ‘een redelijk resultaat’. Vooral in de 2e omloop had het volgens hem vooral in de bochten sneller gekund. “Maar wat doet het ertoe? Alle Nederlanders reden zich helemaal leeg”, benadrukt de luitenant.

Het verschil met de Russen school volgens hem vooral in de details. “En die zijn zó ongrijpbaar…” Bovendien reden de Russen erg snel. Zoals al gezegd trainen zij ‘full time’. Elke fout van een tegenstander straffen ze direct af. Nee, Nederland mag niet ontevreden zijn met de 8e plaats. De ‘team-effort’ was heel goed.” Aan het militair wereldkampioenschap doen renners uit 12 landen mee.

In het witte t-shirt één van de Nederlandse deelnemers (Foto: Defensie.nl)
In het witte t-shirt één van de Nederlandse deelnemers (Foto: Defensie.nl)

Naakte Baudet zorgt voor hilariteit

Release & reload! Zo noemt politicus Thierry Baudet zijn laatste Instagram-post. We zien de voorman van Forum voor Democratie daarbij naakt zonnebaden. De druk bezette lijsttrekker moet duidelijk even bijkomen van een zwaar politiek jaar en dat lukt zo te zien prima. Voor photoshoppend Nederland is dit uiteraard een kans voor op doel. Het kan ook zijn dat Release & reload! de titel is van een bijbehorende film, maar daarover hebben wij verder niets vernomen.

Update van vandaag:

Op ons eigen forum kun je inmiddels ook aan de slag om je eigen bewerking van Baudet te maken.

Release & reload! van Baudet (klik hier als de Instagram-post niet werkt):

 

Release & reload! #summer

Een bericht gedeeld door Thierry Baudet | FVD (@thierry_baudet) op30 Jul 2018 om 11:21 (PDT)

Een kleine update met de nieuwste juweeltjes erbij nu, de Photoshop-kunstwerkjes:

Twee mannen vast na vondst overleden vrouw

Agenten troffen maandag 30 juli omstreeks 21.00 uur een stoffelijk overschot aan in het water bij de Stevenshofdreef in Leiden. Na onderzoek bleek het te gaan om het lichaam van een vrouw. Direct werd er een groot onderzoek gestart.

Omdat de omstandigheden rondom de dood van de vrouw verdacht zijn is de politie, onder leiding van een officier van justitie, een Team Grootschalige Opsporing (TGO) gestart. Er wordt onder andere onderzoek gedaan naar de identiteit van de vrouw en de doodsoorzaak. De politie houdt er rekening mee dat zij slachtoffer is geworden van een misdrijf. Het vermoeden bestaat dat de vrouw al wat langer in het water heeft gelegen.

Twee mannen uit Leiden van 44 en 50 jaar zijn als verdachte in dit onderzoek aangehouden. Zij zitten momenteel vast en worden verhoord. Zij zitten in volledige beperkingen. Dit houdt in dat zij alleen met hun advocaat contact mogen hebben. Hun mogelijke rol bij de dood van de vrouw wordt onderzocht.

Twee mannen vast na vondst overleden vrouw (Foto: stockfoto politie.nl)
Twee mannen vast na vondst overleden vrouw (Foto: stockfoto politie.nl)

MLB: Red Sox breiden voorsprong uit, Astros verliezen weer

De honkballers van de Boston Red Sox hebben de 75e overwinning van het MLB-seizoen te pakken. Op Fenway Park werden de Philadelphia Phillies met wat moeite verslagen: Blake Swihart sloeg in de vierde extra inning de winnende 2-1 run binnen.

De Red Sox hebben de voorsprong op de Houston Astros zo uitgebreid. De regerend World Series-kampioenen gingen al voor de vijfde keer op rij onderuit. Dit keer bleken de Seattle Mariners in eigen huis met 2-0 te sterk voor de Astros, die nog wel het op één na beste winstpercentage in de MLB hebben.

Uitslagen MLB maandag
Boston Red Sox - Philadelphia Phillies 2-1
Atlanta Braves - Miami Marlins 5-3
Minnesota Twins - Cleveland Indians 5-4
St.Louis Cardinals - Colorado Rockies 5-4
Arizona Diamondbacks - Texas Rangers 5-9
Oakland Athletics - Toronto Blue Jays 10-1
Los Angeles Dodgers - Milwaukee Brewers 2-5
San Diego Padres - San Francisco Giants 3-5
Seattle Mariners - Houston Astros 2-0

De Twins, Red Sox en Cardinals pakten allemaal een 'walk-off'-zege (Bron: YouTube)

Verwarde man met mes opgepakt in Den Haag

Agenten hebben maandagmiddag rond 17.15 uur op de Pluvierstraat een 42-jarige man uit Den Haag aangehouden die verward en agressief gedrag vertoonde.

De politie had kort daarvoor een melding binnengekregen dat de man in een woning aan de Sleepnetstraat had gedreigd mensen op straat te gaan neersteken. Hierna liep hij met een mes de straat op. Direct gingen meerdere agenten naar de man op zoek, met ondersteuning van het Rapid Response Team. In de Pluvierstraat zagen ze de man lopen en riepen dat hij op zijn knieën moest gaan zitten en zich moest overgeven.

De man reageerde door een mes te trekken. Hierop richtten ze hun vuurwapen op hem en riepen dat ze de politiehond gingen inzetten. Het Rapid Response Team liet weten de taser te gebruiken als hij niet zou luisteren. De man gooide het mes weg en ging op de grond liggen zodat de agenten hem konden boeien. De man zit vast en wordt verhoord. Bij het incident vielen geen gewonden.

Rapid Response Team
De leden van de Rapid Response Teams zijn 24 uur per dag beschikbaar. Ze rijden door het hele land om snel op de plek van een incident te kunnen zijn en bijstand te bieden aan reguliere politiemensen die meestal als allereerste ter plaatse zullen zijn. Alles is erop gericht de dreiging van geweld of het geweld zelf zo snel mogelijk te stoppen.

De Rapid Response Teams maken onderdeel uit van de Dienst Speciale Interventies (DSI), waar goed getrainde en zwaarbewapende specialisten van politie en defensie zijn ondergebracht.

Verwarde man met mes opgepakt in Den Haag (Foto: Stockfoto politie.nl)
Verwarde man met mes opgepakt in Den Haag (Foto: Stockfoto politie.nl)

Geen gewonden bij kettingbotsing A27

Op de A27 tussen Utrecht en Almere, ter hoogte van de afslag naar Hilversum, vond om 14:30 een kettingbotsing plaats. Bij de botsing waren in totaal 5 auto's betrokken zo meldt de politie op twitter. 

Bij het ongeluk zijn geen gewonden gevallen. De afslag was door het ongeluk enige tijd afgesloten voor het verkeer. Inmiddels is de weg weer vrijgegeven. 

Assetto Corsa Competizione in september naar early access

Afgelopen weekend werd de 24 uur van Spa-Francorchamps gereden, de perfecte gelegenheid voor Italiaanse ontwikkelaar Kunos Simulazioni om aan te kondigen dat je hun nieuwe game al snel kan testen.

Assetto Corsa Competizione gaat in early access, waardoor je dus voor de release de game kan testen en er regelmatig nieuwe content wordt toegevoegd aan de game. De early access versie is via Steam te verkrijgen vanaf 12 september, hoewel het wel een erg 'bare bones'-versie zal zijn. In ieder geval de eerste maand zal je slechts toegang krijgen tot één auto en één circuit, namelijk de Lamborghini Huracan GT3 en de Nürburgring. Nee, niet de bijna 21 kilometer lange 'Groene Hel', maar het kleinere en nieuwere GP-circuit. Kunos is van plan iedere maand nieuwe content toe te voegen.

Assetto Corsa Competizione is het vervolg op Assetto Corsa, dat in 2015 zijn officiële release vierde. In tegenstelling tot zijn voorganger heeft Competizione de licentie van een officiële raceklasse bemachtigd: de Blancpain GT series, waar dus ook de 24 uur van Spa-Francorchamps onder valt. Om dit soort endurance-races zo goed mogelijk te simuleren, zal het nieuwe deel van Assetto Corsa regen- en nachtraces introduceren. De volledige release van Assetto Corsa Competizione wordt in het eerste kwartaal van 2019 verwacht.

Codemasters brengt eerste gameplayvideo F1 2018 uit

Codemasters heeft vandaag de eerste volledige gameplay-video vrijgegeven voor F1 2018. De video presenteert de nieuwe features van de game.

Naast verbeteringen in de carrièremodus, klassiekers en de simulatie is de game ook grafisch aangepakt, inclusief nieuwe visuele elementen die de game dichter bij de echte sport brengen zoals: weerspiegelingseffecten, mist, vernieuwde vormgeving van damp die uit de motor komt, waas die zichtbaar wordt door hitte, sporen die op het circuit achterblijven en meebewegende terreindeeltjes die zich buiten de baan bevinden.

Het nieuwe Super License-systeem is ontworpen om de gevolgen van een slechte rijstijl te minimaliseren in multiplayerraces. Spelers worden beoordeeld op hun racekwaliteiten en rijstijl en worden vervolgens ingedeeld met spelers die qua niveau vergelijkbaar zijn.

F1 2018 wordt op vrijdag 24 augustus 2018 uitgebracht op PlayStation 4, Xbox One en pc. Onze eerste indruk na een paar races kun je in onze hands-on lezen.

Politie zoekt bushokjesvandalen

Maandagavond zijn er zeven bushokjes vernield in respectievelijk Kaatsheuvel (3), Sprang-Capelle (2), Waalwijk (1) en Loon op Zand (1). Twee weken geleden werden ook al negen abri’s vernield. De politie is extra waakzaam en is dringend op zoek naar getuigen. 

In de periode van dinsdag 17 tot en met donderdag 19 juli 2018 werden er ook al negen bushokjes vernield in Kaatsheuvel: aan de Europalaan (2x), de Horst, het Prins Mauritsplein, de Berndijksestraat en het Paulus Potterplein Ook in Sprang-Capelle was het raak, daar gingen aan de Raadhuisstraat( 2x) en de Kerkstraat de bushokjes aan diggelen. 

Getuigen worden verzocht zich te melden via 0900-8844 of 0800-7000 voor Meld Misdaad Anoniem. Ook kun je je tip op de website achterlaten of de politie een WhatsApp berichtje sturen. 

Politie zoekt bushokjes vandalen (Foto: Politie.nl)
Politie zoekt bushokjesvandalen (Foto: Politie.nl)

Brand in Blaaktoren snel geblust

In de Blaaktoren aan de Kolk in Rotterdam heeft rond het middaguur enige tijd brand gewoedt. Dat meldt Rijnmondveilig op haar website. De brand brak uit op de elfde verdieping. De brandweer was met groot materiaal aanwezig. 

Om 13:27 uur werd het sein brandmeester gegeven. Op één woning na, zijn alle appartementen vrij gebleven van rook. De bewoners, die tijdelijk werden opgevangen in de grote Bibliotheek, kunnen weer terugkeren naar hun woning. 

Shoot-outs nekken Belgische hockeysters, Spanje en ArgentiniŽ naar kwartfinales

Het is België op het WK hockey voor vrouwen niet gelukt met hun shoot-outtrauma af te rekenen. Acht keer eerder werd een wedstrijd van België op een groot toernooi beslist met shoot-outs, acht keer eerder verloor België. Ook maandag - de negende keer - lukte het niet. In de knock-outfase van het WK nam België het op tegen Spanje. Na een gelijkopgaande wedstrijd was het Spanje dat de wedstrijd in een sudden death shoot-out besliste. Zij treffen woensdag Duitsland in de kwartfinales, België is uitgeschakeld.

België, dat op de beat van een meegebrachte drum niet aflatend werd aangemoedigd door een mooi uitgedost en fanatiek legioen, had licht de overhand in het eerste kwart. De wedstrijd speelde zich nog af op het middenveld: tot grote kansen kwam het nauwelijks. Eind eerste kwart was het Spanje dat voor het eerst gevaarlijk kan worden. De Belgische goalie Aisling D’Hooghe moest eerst redding bieden op een hoge inzet van Carlota Petchame, en daarna op een schot Carmen Cano.

In het tweede kwart had de captain van de Belgen, Anouk Raes, dé kans om een schitterende goal te maken. Uit de lucht kon ze ineens uithalen, maar de Spaanse keepster Maria Ruiz zorgde ervoor dat dat feestje niet doorging. Een prachtige combinatie van de Spanjaarden, opgezet door Kampong-speelster Gigi Oliva, leverde een strafcorner op. Die werd slecht aangegeven en knullig met de voet gestopt. Een reeks corners voor België werd sterk uitgelopen door Begoña Garcia. In een snelle tegenaanval op slag van rust had Spanje vervolgens moeten scoren. Een lange bal sneed door de Belgische defensie en bracht twee Spaanse spitsen vrij voor keepster D’Hooghe. Die verrichte echter een heldendaad en onderschepte de voorzet.

Na rust drong Spanje aan en was het via een sleep van Lola Riera dicht bij de openingstreffer. Spanje toonde in deze fase meer initiatief, België hield het bij - soms aardig fysiek - verdedigen. In het vierde kwart kwam België dan weer beter uit de startblokken. Over het geheel genomen bleek het een gelijkopgaande strijd tussen België en Spanje in het Lee Valley Hockey Stadion. Veel grote kansen of veel corners waren er niet, waardoor de wedstrijd met shoot-outs beslist moest worden.

Shoot-outs
Na de reguliere shoot-outserie stond het 2-2, waardoor er over werd gegaan op sudden death shoot-outs. Beatriz Perez scoorde de rebound, waarna de druk bij België lag. Louise Versavel kon echter niet tot een doelpoging komen, omdat ze in haar shoot-out werd afgefloten voor afhouden. Drama voor België dus, dat geen videoreferral meer over had om die beslissing aan te vechten. Groot feest daarentegen voor Spanje, dat als nummer elf op de wereldranglijst nu de kwartfinales op het WK heeft bereikt.

Argentinië - Nieuw-Zeeland 2-0
Argentinië heeft zich met een 2-0 overwinning op Nieuw-Zeeland geplaatst voor de kwartfinales van woensdag tegen Australië. De Argentijnen waren beter, maakten indruk en wonnen verdiend. Doelpuntenmakers waren de 34-jarige vedettes Noel Barrionuevo en Delfina Merino.

Dragon Ball Xenoversie-serie heeft 10 miljoen exemplaren verscheept

Van de Dragon Ball Xenoverse-serie zijn inmiddels 10 miljoen exemplaren verscheept, dat heeft uitgever Bandai Namco aangekondigd. Deze mijlpijl is met slechts twee games bereikt. De originele Dragon Ball Xenoverse kwam in 2015 uit op PS3, PS4, Xbox 360, XB1 en pc. De sequel kwam een jaartje later uit voor PS4, XB1 en pc. Een Switch-versie werd in 2017 gereleased.

Dragon Ball Xenoverse 2 heeft heel veel gratis updates gekregen, dit jaar zijn er heel bijvoorbeeld nog steeds heel wat personages toegevoegd.

Meerkampster Broersen zegt af voor EK atletiek

Nadine Broersen heeft zich afgemeld voor het EK atletiek in Berlijn. De 28-jarige atlete scheurde in november haar achterste kruisband af en is daar nog steeds niet goed van hersteld.

In een filmpje op haar Facebookpagina is duidelijk te zien dat Broersen het er zichtbaar moeilijk mee heeft dat ze niet kan meedoen aan het EK atletiek in Duitsland, dat volgende week dinsdag van start gaat. De meerkampster wist dat voor haar blessure een herstelperiode van 9 tot 12 maanden zou staan, maar dankzij het spoedige herstel hield ze stiekem toch hoop op het EK.

Wario legt even Wario Ware Gold uit

Wario Ware Gold is sinds een paar dagen uit voor 3DS, daarom krijgen we nu een overzichtstrailer waarin Wario zelf een aantal aspecten van de game uitlegt. Wario Ware Gold is een compilatie-game waarin je heel veel van de bekende bizarre 'micro-minigames' kunt spelen. Je gebruikt daarbij niet alleen knoppen, maar je draait bijvoorbeeld ook aan je 3DS en soms moet je er zelfs op blazen.

Arends en Piek klaar in gemengd dubbel WK badminton

Badmintonners Jacco Arends en Selena Piek zijn in de tweede ronde van het gemengd dubbel uitgeschakeld op de wereldkampioenschappen in de Chinese stad Nanjing.

Het Nederlandse duo verloor van de zevende geplaatste Maleisische koppel Soon Huat Goh en Shevon Jemie Lai. Na ruim een half uur spelen stond er 21-13 en 21-17 in het voordeel van de Maleisiërs op het scorebord.

Arends en Piek wonnen in de eerste ronde nog overtuigend van het Amerikaanse koppel Mathew Fogarty en Isabel Zhong. Piek komt dinsdag nog in actie in het vrouwendubbel met Cheryl Seinen. Arends zit met Ruben Jille nog in het toernooi in het mannendubbel.

In het vrouwendubbelspel bereikten Debora Jille en Imke van der Aar de tweede ronde. De Nederlandse vrouwen rekenden in hun openingspartij af met Meghana Jakkampudi en Poorvisha Ram uit India: 21-15, 19-21 en 21-18. Jille en Van der Aar stuiten nu op het als achtste geplaatste Indonesische duo Della Destiara Haris en Rizki Amelia Pradipta.

Belgische zwemmer Timmers mist EK vanwege hersenvliesontsteking

De Belgische zwemmer Pieter Timmers is met spoed in het ziekenhuis opgenomen met een hersenvliesontsteking. Dee dertigjarige Timmers zal daardoor niet in actie komen tijdens de Europese kampioenschappen in Glasgow, die deze week beginnen.

Timmers was het speerpunt van de Belgische zwemploeg en een van de kanshebbers voor een medaille in Glasgow. Hij won tijdens de Olympische Spelen in 2016 een zilveren medaille op de 100 meter vrije slag. Op de EK datzelfde jaar won hij zilver en brons met de estafetteploegen.

"Momenteel ziet het ernaar uit dat het om een virale meningitis gaat. Pieter is onder observatie en in behandeling in het ziekenhuis in Antwerpen. De komende dagen staan nog enkele tests en veel rust op het programma. Hoe de dagen daarna eruit zullen zien, weten we op dit moment nog niet. We focussen nu op zijn herstel", aldus Elle de Leeuw, vrouw en manager van Pieters. 

“Uiteraard is dit dikke pech. Pieter draaide heel goed op training. Hij zag het enorm zitten, was heel gemotiveerd en had er veel zin in", zegt de Belgische coach Rik Valcke. "Het is dus verre van ideaal dat dit nu gebeurt, maar laat ons hopen dat het nog een beetje goedkomt.”

GŲzŁbŁyŁk leidt wedstrijd om Cruijffschaal

De wedstrijd om de Johan Cruijff Schaal staat onder leiding van scheidsrechter Serdar Gözübüyük. Landskampioen PSV en KNVB Bekerwinnaar Feyenoord trappen zaterdag 4 augustus het voetbalseizoen 2018/2019 af. Gözübüyük fluit om 18.00 uur voor de aftrap in het Philips Stadion.

Twee jaar geleden mocht de scheidsrechter met de vele puntjes op de klinkers ook al de wedstrijd om de Nederlandse Supercup in goede banen lijden. Ook toen streden PSV en Feyenoord om de eerste prijs van het nieuwe voetbalseizoen. De Eindhovenaren zegevierden met 1-0 door een treffer van Davy Pröpper.

Gözübüyük zal aan de zijlijnen worden geassisteerd door Rob van de Ven en Charl Schaap. De vierde official is Dennis Higler. Danny Makkelie is aangesteld als videoreferee (VAR) en wordt bijgestaan door assistent-videoscheidsrechter Erwin Zeinstra (AVAR).

Gözübüyük leidt wedstrijd om Cruijffschaal (Pro Shots / Kay Int Veen)
Gözübüyük leidt wedstrijd om Cruijffschaal (Pro Shots / Kay Int Veen)

2 doden, 1 gewonde bij explosie in Arnhem

Een explosie en brand in een appartement aan de Daphnestraat maandagavond in Arnhem heeft ernstige gevolgen gehad. Twee slachtoffers zijn overleden in het ziekenhuis, een derde ligt gewond in het ziekenhuis. De derde man was weggelopen bij de brand, hij is vanochtend vroeg door een voorbijganger gevonden bij de Brabantsingel in Arnhem.

Even na negen uur ’s avonds werd de explosie gemeld. De hulpdiensten rukten meteen uit. Aan de Daphnestraat bleek dat buurtbewoners zich al over de slachtoffers ontfermden. Eén van de slachtoffers werd bij buren onder de douche gezet. Een ander slachtoffer was zelf de sloot in gerend. Een derde man was weggerend de wijk in.

Slachtoffers
Terwijl de brandweer de brand in het appartement bluste, werd er door ambulancepersoneel voor de slachtoffers gezorgd. De twee slachtoffers die nog aan de Daphnestraat waren, hadden ernstige brandwonden. Ze werden in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht. De politie startte intussen een zoektocht naar het derde slachtoffer.

Er werden een boot, speurhonden en een helikopter ingezet, maar de man werd gisterenavond niet gevonden. Ook is via burgernet en social media een oproep gedaan om uit te kijken naar deze man. Vanochtend in alle vroegte is deze man gevonden aan de Brabantsingel. Ook hij heeft brandwonden en is naar het ziekenhuis gebracht.

Over de identiteit van de slachtoffers kan de politie op dit moment nog geen mededelingen doen. De slachtoffers die gisterenavond naar het ziekenhuis werden gebracht, zijn daar overleden aan hun verwondingen. De derde ligt gewond in het ziekenhuis.

Politieonderzoek
De politie is een onderzoek gestart om te achterhalen wat er in de woning is gebeurd. Gisteravond bleek al dat er verdachte omstandigheden waren: er werden sporen gevonden die mogelijk verband houden met drugsgerelateerde zaken. Vandaag wordt er verder onderzoek gedaan door de recherche en forensische opsporing.

Het incident heeft veel impact gehad op mensen in de buurt, die bekend staat als een rustige buurt. Verschillende buren hebben hulp verleend. Vanochtend zijn wijkagenten in de buurt om met buurtbewoners in gesprek te gaan. Ook wordt er slachtofferhulp aangeboden.

2 doden, 1 gewonde bij explosie in Arnhem (Infographic: Politie.nl)
2 doden, 1 gewonde bij explosie in Arnhem (Infographic: Politie.nl)

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden

Het slachtoffer van het schietincident in een horecagelegenheid aan de Beethovenstraat in Amsterdam, een 62-jarige man uit Amsterdam, is vannacht aan zijn verwondingen overleden. De man is een bekende van politie/justitie. Het rechercheonderzoek door de politie gaat onverminderd voort. De dader is nog voorvluchtig.

Het schietincident vond plaats op maandag 30 juli 2018 rond 14.50 uur. De dader schoot gericht op de 62-jarige man en rende daarna naar buiten de Beethovenstraat op. Op de vermoedelijke vluchtroute - Jan van Eijckstraat, Albrecht Dürerstraat, Gerrit van der Veenstraat en Memlingstraat - vond de politie diverse voorwerpen, zoals een beige hoedje, vuurwapen, zwarte laptoptas, handschoen en een wit/blauw kledingstuk. Deze zijn in beslaggenomen ten behoeve van het onderzoek. Bij de zoektocht zette de politie een helikopter en een speurhond in. Ter hoogte van de Memlingstraat raakte de speurhond het spoor van de mogelijke dader kwijt.

In de media verscheen een bericht dat het slachtoffer in het bijzijn van een baby was neergeschoten. Op het terras bevond zich wel een gezelschap met een baby. Het schietincident vond binnen plaats. Voor zover bij de politie bekend hoorde het slachtoffer niet bij dit gezelschap.

Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden (Foto: Politie.nl)
Slachtoffer schietpartij Amsterdam overleden (Foto: Politie.nl)

Installatie Fortnite voor Android mogelijk buiten Play Store om

Na het succesvol porten van Fortnite naar iOS, is Android het volgende mobiele besturingssysteem waarop de razend populaire online shooter binnenkort verschijnt. Het zou zo maar eens kunnen dat installatie van de game buiten de Google Play Store om gebeurt.

Dit heeft xda-developers.com ontdekt in de broncode van de mobiele Fortnite-webpagina op de site van ontwikkelaar Epic. In de code staan downloadinstructies waarin onder andere uitgelegd wordt dat je toestemming moet geven voor het downloaden en installeren van Fortnite buiten de Play Store om.

Wellicht wil Epic hiermee omzeilen dat ze 30 procent van de winst moeten afdragen aan Google. Een slimme keus is het echter allerminst, want Android is bij verkeerd gebruik niet bepaald het veiligste besturingssysteem. Door apps en games uitsluitend uit de Play Store te downloaden, heeft de gebruiker nog enigszins de zekerheid dat er controle is uitgevoerd. Door Fortnite niet in de Play Store te zetten lopen gebruikers onnodig risico en kunnen kwaadwillenden gemakkelijker neppe versies vol met malware of virussen verspreiden.

Xda-developers meldt tevens dat Fortnite de eerste dertig dagen een exclusive is voor de Samsung Galaxy Note 9. Dit toestel wordt 9 augustus gepresenteerd en is vanaf 24 augustus beschikbaar. Fortnite zal dan 23 september uitrollen voor alle overige compatibele Android-smartphones. Of dit dan alsnog via de Google Play Store gebeurt, zullen we dan zien.

fortnite google play

Dolberg mist ook return tegen Sturm Graz

Kasper Dolberg kan woensdag niet in actie komen in de tweede wedstrijd tegen Sturm Graz. De Deen kampt met een buikwandblessure.

Dolberg raakte afgelopen week op de training geblesseerd aan zijn buikwand bij het schieten van de bal. De kwetstuur blijkt hardnekkiger dan verwacht en volgens De Telegraaf is de Ajax-selectie zonder de aanvaller naar Oostenrijk vertrokken. Daar spelen de Amsterdammers woensdagavond de return tegen Sturm Graz.

Vorige week miste Dolberg ook al de thuiswedstrijd, die Ajax met 2-0 won. Net als in dat heenduel zal Klaas Jan Huntelaar woensdag waarschijnlijk weer in de spits staan. Coach Erik ten Hag kan ook weer beschikken over Zakaria Labyad, die vorige week ontbrak vanwege een schorsing.

Ten Hag zal verder moeten bepalen welke rollen Daley Blind en Dusan Tadic woensdag zullen invullen. In de eerste wedstrijd tegen Sturm Graz waren beide nieuwelingen invaller. Tadic zou een uur kunnen spelen en dus komt hij in aanmerking voor een basisplaats, wat dan ten koste zou gaan van Lasse Schöne, Carel Eiting of Donny van de Beek.

Software voor Switch verkoopt als een trein

Het eerste kwartaal van het nieuwe fiscale jaar zit erop en Nintendo heeft de verkoopaantallen van Nintendo Switch en de software geüpdatet. Nintendo heeft in deze periode 1.88 miljoen Switch-consoles verscheept (5% minder dan vorig jaar). Het totaal komt hiermee op 19.67 miljoen. Het indrukwekkende is echter de software.

In totaal verscheepte Nintendo 17.96 miljoen eenheden software. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog 8.14 miljoen, een stijging van 120%. Nieuwe games als Donkey Kong Country: Tropical Freeze (1.40 miljoen) en Mario Tennis Aces (1.38 miljoen) deden het goed, terwijl ook oude titels als Mario Kart 8 Deluxe (1.13 miljoen), The Legend of Zelda: Breath of the Wild (840 duizend) en Super Mario Odyssey (760 duizend) door bleven verkopen. Het totale lijstje vind je in het bronartikel.

Nintendo komt nog met een financieel rapport, dus wat dit betekent voor de omzet van het bedrijf is nog even afwachten.

Nintendo Switch

16 illegale kampeerders op de bon geslingerd

De politie heeft in de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 samen met gemeentelijke handhavers van Veere in Westkapelle zestien bekeuringen uitgeschreven voor overnachten buiten een kampeerterrein.

Wijkagent Pauline Heuvelmans laat weten dat illegale recreatie in de gemeenten op Walcheren verboden is en dat de gemeente Veere hier samen met de politie actief op controleert. Het gaat daarbij niet alleen om mensen die gebruikmaken van een camper, maar ook om mensen die overnachten in personenauto’s, bestelbusjes en tenten.

De controle werd deze keer langs de kust gehouden en de illegale recreanten verbleven op de Schelpweg in Westkapelle. Wijkagent Pauline Heuvelmans krijgt in het zomerseizoen regelmatig meldingen binnen van overlast omtrent illegale recreatie. De recreanten laten hun overnachtingsplek niet schoon achter, vuilnis blijft liggen en chemische toiletten worden geleegd.

Castaway Paradise naar Xbox One en PlayStation 4

Indie-ontwikkelaar Stolen Couch Games brengt Castaway Paradise naar Xbox One and PlayStation 4 om op consoles je eigen vakantieparadijsje te maken.

Als schipbreukeling na een storm kun je twee dingen doen: wachten op hulp of je maakt er het beste van en je regelt je eigen vakantieparadijs. In Castaway Paradise kies je voor dat laatste. Het spel is geinspireerd door Animal Crossing en Harvest Moon. Je gaat groente en fruit verbouwen, vissen en insecten vangen en je gaat de lokale bevolking helpen hun eiland weer op te bouwen na de storm. Als je even tijd voor jezelf wil hebben kun je jouw huis aankleden met veel verschillende vloeren, behang en inboedel. Natuurlijk zijn er ook vele kledingstukken om aan te trekken.

Castaway Paradise kost normaal €12.99, maar is nu tijdelijk met 15% korting beschikbaar.

Greenpeace dumpt lekkende oliepijp in Amsterdam

Milieuorganisatie Greenpeace heeft vanochtend een lekkende oliepijp op de Zuidas in Amsterdam neergelegd. De buis ligt voor het kantoor van het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds (ABP) en is een actie tegen het beleggen in teerzandolie. Dat meldt AT5 op haar website. 

ABP heeft indirect 738 miljoen euro belegd in deze omstreden en vervuilende brandstof. Er zijn nu plannen voor het leggen van nieuwe pijpleidingen door Canada en de Verenigde Staten.

'Waardeloze belegging'
Bij de aanleg van de buizen zullen natuurgebieden sneuvelen en als er een lekkage ontstaat heeft dat volgens de organisatie ernstige gevolgen voor het milieu.

Daarnaast zijn de investeringen slecht voor de pensioenen, vertelt Kees Kodde, campagneleider van Greenpeace: 'Willen we de opwarming van de aarde beperken met maximaal 1.5 graad zoals afgesproken in het klimaatakkoord van Parijs, dan moet deze olie in de grond blijven en zijn deze beleggingen straks waardeloos.'

Ketchup
Het goedje dat nu over de Zuidas stroomt is uiteraard geen echte olie. De activisten hebben de vervuilende materie nagebootst met verdunde ketjap.

De organisatie heeft aangegeven de hele dag aanwezig te zijn, tot dat ze met bestuur van het fonds kunnen praten. Medewerkers van ABP zijn uitgenodigd om op symbolische wijzen de oliekraan dicht te komen draaien.

32.000 nieuwe inwoners in eerste kwartaal

De bevolking van Nederland groeide in de eerste helft van 2018 met ruim 32.000 inwoners. Dat is iets minder dan in dezelfde periode vorig jaar, toen er 35.000 mensen bij kwamen. Het verschil komt vooral doordat er meer mensen zijn overleden. Dat meldt het CBS op basis van de nieuwe bevolkingscijfers.

In het eerste halfjaar kwamen 82.000 kinderen ter wereld en overleden 81.000 mensen. De natuurlijke aanwas kwam daarmee uit op duizend. In de eerste helft van 2017 was dat nog 4.000. Toen was het aantal geboorten vrijwel gelijk, terwijl 78 duizend mensen overleden.

Verder schreven zich ruim 100.000 immigranten in bij een Nederlandse gemeente, ongeveer evenveel als in het eerste halfjaar van 2017 en dat van 2016. Ook het aantal emigranten is even groot, 69.000. Het migratiesaldo bleef daarmee eveneens gelijk, met 31.000. Inmiddels telt Nederland 17,2 miljoen inwoners.

Hogere sterfte alleen in het eerste kwartaal
In het eerste kwartaal van 2018 overleden 45.500 mensen, 3.000 meer dan in dezelfde periode vorig jaar. In de eerste drie maanden van dit jaar stierven vooral meer mensen van 65 jaar en ouder. Er heerste een langdurige griepepidemie die tot halverwege april geduurd heeft.

In het tweede kwartaal van 2018 was de sterfte met 35.000 overledenen gelijk aan die van een jaar eerder en was het saldo van geboorte en sterfte positief (7.000). Daardoor kwamen er over het hele eerste halfjaar per saldo duizend mensen bij.

Meer immigranten met Europese achtergrond
Het migratiesaldo bleef gelijk, maar de herkomst van de migranten is wel veranderd. Vorig jaar hadden migranten met een Aziatische achtergrond (inclusief Midden-Oosten) nog het hoogste migratiesaldo. Hun aantal is echter gedaald. Vooral het aantal Syriërs dat zich bij een Nederlandse gemeente inschrijft is afgenomen, van 11.000 in de eerste helft van 2017 naar 3.000 in de eerste helft van 2018. Er vertrekken nauwelijks Syriërs uit Nederland, ongeveer 300 in het eerste halfjaar.

Er kwamen daarentegen per saldo meer mensen met een Europese achtergrond (exclusief Nederlandse achtergrond) bij. De grootste groep wordt nog altijd gevormd door mensen met een Poolse achtergrond. Net als vorig jaar vestigden zich in de eerste zes maanden per saldo bijna 5.000 meer Polen in Nederland dan er vertrokken. Daarnaast is er een toename van mensen uit Bulgarije, Roemenië en de voormalige Sovjet-Unie. Van deze groepen samen kwamen er per saldo 5 duizend mensen bij.

Ook het aantal migranten met een Afrikaanse achtergrond was dit halfjaar hoger, er kwamen vooral meer mensen uit Ethiopië en Eritrea, per saldo 2.500.

Minder Nederlanders vertrekken
Een van de grootste groepen immigranten zijn mensen met een Nederlandse achtergrond. In de eerste helft van 2018 waren dat er bijna 11.000. Een iets grotere groep emigreerde, waardoor het vertrekoverschot op 900 uitkwam. Dit is laag in vergelijking met eerdere jaren. In de eerste helft van 2017 vertrokken er nog per saldo ruim 1.600 Nederlanders en in de jaren daarvoor ongeveer 2.500.

Arias mag van PSV met Atlťtico praten

Santiago Arias staat op het punt om PSV te verlaten voor Atlético Madrid. De verdediger heeft toestemming gekregen om met die club te praten.

Dat heeft PSV maandagavond bevestigd aan FOX Sports. Arias was maandag niet aanwezig op de jaarlijkse fotopersdag van PSV, waar de selectiefoto van het eerste elftal werd gemaakt. De 26-jarige Colombiaan leek eerder op weg te zijn naar Napoli, maar het lijkt dus Atlético Madrid te gaan worden.

Een overstap van Arias lijkt in een stroomversnelling te zijn gekomen, omdat Atlético dit seizoen Kroatisch international Sime Vrsaljko aan Internazionale verhuurt. De Italianen betalen een huursom van 6,5 miljoen euro en ze hebben een optie tot koop voor 17,5 miljoen euro.

Santiago Arias kwam in de zomer van 2013 terecht bij PSV, dat hem overnam van Sporting Clube de Portugal. De rechtsback won met de Brabanders drie keer de landstitel en tweemaal de Johan Cruijff Schaal. Arias speelde 45 interlands en eerder deze zomer was hij met Colombia op het WK actief.

FOK! Wat een weer: een lokale bui

Goeiedag!

Vanmorgen trekt een storing over het noordwesten naar het noordoosten toe. Daar vallen enkele regen- of onweersbuien op. In de middag is er ook in het binnenland een plaatselijke bui mogelijk, maar de voorkeur is het noordoosten. Kan een pittige onweersbui zijn. Toch is het niet helemaal zeker dat dat ook gaat gebeuren, maar de kans is er.

Het wordt iets minder heet met maxima van 23 graden aan zee tot nog steeds 30 in het binnenland. De wind draait in de loop van de dag naar west, en uiteindelijk zelfs naar noord. In Zeeland kan het zelfs even vrij krachtig tot krachtig waaien. 

Groetjes!  

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3 - goed insmeren dus! 

Nederland
 

Sauerland (Foto: Rewimo)
Rewimo en qltel zijn op vakantie in het Sauerland en zagen deze zonsondergang. (Foto: Rewimo)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Insomniac laat Spider-Man gold gaan

Insomniac Games laat weten dat Marvel's Spider-Man richting drukkerij is gegaan. De PlayStation 4-exclusive ligt 7 september in de winkel. 

Deze Spider-Man-game heeft een nieuw verhaal waarin er verschillende aartsvijanden los door de stad heen rennen en vliegen. Peter Parker moet zijn kostuum weer aan doen om de stad te redden van de ondergang. Naast bekende vijanden is het ook de videogamedebuut van Mister Negative.

Spider-Man gone gold

Black Ops 4 multiplayer beta begint dit weekend

Activision en Treyarch starten de closed beta voor Call of Duty: Black Ops 4 multiplayer en natuurlijk hoort daar een trailer bij. Voor de beta heb je een preorder nodig om mee te kunnen doen.

Het eerste van twee multiplayer beta weekenden begint vrijdag 3 augustus, allereerst voor PlayStation 4-eigenaren. De beta bestaat uit 10 speelbare Specialists, 6 maps en 6 game modes. Ook kunnen gamers aan de slag met nieuwe wapens, uitrustig en scorestreaks.

Het eerste weekend is op PlayStation 4 en begint vrijdag 3 augustus en eindigt 6 augustus. Het tweede beta-weekend is op PlayStation 4, Xbox One en begint vrijdag 10 augustus en eindigt 13 augustus. Pc-eigenaren kunnen als ze een preorder hebben geplaatst ook 10 augustus aan de slag, anders moeten er gewacht worden tot 11 augustus, maar hier heb je dan weer geen pre-order voor nodig. Alle begin- en eindtijden zijn om 18:00.

Call of Duty : Black Ops 4 komt 12 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #159
©FOK.nl e.a.