'Extreemrechtse' sprinter uit EK-team gezet

Op het Europees kampioenschap atletiek in Berlijn moet Zwitserland het komende week op de 4x100 meter bij de mannen doen zonder Pascal Mancini. De 29-jarige sprinter is uit het estafetteteam gegooid wegens zijn wat opmerkelijke denkbeelden.

Na de finale van het WK voetbal, gewonnen door Frankrijk, postte Mancini een video van een groep apen. Dat moest dan Frankrijk voorstellen, want het Franse elftal bestaat uit een behoorlijk aantal donkere 'buitenlanders' - grotendeels in Frankrijk geboren, maar dat dan geheel terzijde.

Uit de reacties werd duidelijk dat Mancini zich in extreemrechtse kringen lijkt te begeven. Zijn verleden helpt hem daar niet echt bij: op het EK van 2014 kwam hij in eigen land (Zürich) al in opspraak door de 'omgekeerde Hitlergroet' te tonen.

"Ik wil de journalisten feliciteren", zo reageerde Mancini. "Nu heeft het Zwitserse team een kleinere kans op een medaille. Ik baal enorm dat ik niet mee mag doen, we hadden heel veel potentie." Op de individuele 100 meter mag Mancini overigens nog wel starten, maar een realistische kanshebber is hij geenszins.

"Jullie klappen maken mij sterker, waarvoor dank. De beschuldiging van racisme wordt puur gebruikt om de voornaamste zorg van onze tijd te verdoezelen: een vreemde in eigen huis worden", briest de sprinter, groot fan van diverse neonazi-bands. In de estafette had hij overigens onder meer met de geboren Jamaicaan Alex Wilson en Suganthan Somasundaram - roots in Sri Lanka - mogen lopen.