Shoot-outs nekken Belgische hockeysters, Spanje en Argentinië naar kwartfinales

Redactie

Het is België op het WK hockey voor vrouwen niet gelukt met hun shoot-outtrauma af te rekenen. Acht keer eerder werd een wedstrijd van België op een groot toernooi beslist met shoot-outs, acht keer eerder verloor België. Ook maandag - de negende keer - lukte het niet. In de knock-outfase van het WK nam België het op tegen Spanje. Na een gelijkopgaande wedstrijd was het Spanje dat de wedstrijd in een sudden death shoot-out besliste. Zij treffen woensdag Duitsland in de kwartfinales, België is uitgeschakeld.

België, dat op de beat van een meegebrachte drum niet aflatend werd aangemoedigd door een mooi uitgedost en fanatiek legioen, had licht de overhand in het eerste kwart. De wedstrijd speelde zich nog af op het middenveld: tot grote kansen kwam het nauwelijks. Eind eerste kwart was het Spanje dat voor het eerst gevaarlijk kan worden. De Belgische goalie Aisling D’Hooghe moest eerst redding bieden op een hoge inzet van Carlota Petchame, en daarna op een schot Carmen Cano.

In het tweede kwart had de captain van de Belgen, Anouk Raes, dé kans om een schitterende goal te maken. Uit de lucht kon ze ineens uithalen, maar de Spaanse keepster Maria Ruiz zorgde ervoor dat dat feestje niet doorging. Een prachtige combinatie van de Spanjaarden, opgezet door Kampong-speelster Gigi Oliva, leverde een strafcorner op. Die werd slecht aangegeven en knullig met de voet gestopt. Een reeks corners voor België werd sterk uitgelopen door Begoña Garcia. In een snelle tegenaanval op slag van rust had Spanje vervolgens moeten scoren. Een lange bal sneed door de Belgische defensie en bracht twee Spaanse spitsen vrij voor keepster D’Hooghe. Die verrichte echter een heldendaad en onderschepte de voorzet.

Na rust drong Spanje aan en was het via een sleep van Lola Riera dicht bij de openingstreffer. Spanje toonde in deze fase meer initiatief, België hield het bij - soms aardig fysiek - verdedigen. In het vierde kwart kwam België dan weer beter uit de startblokken. Over het geheel genomen bleek het een gelijkopgaande strijd tussen België en Spanje in het Lee Valley Hockey Stadion. Veel grote kansen of veel corners waren er niet, waardoor de wedstrijd met shoot-outs beslist moest worden.

Shoot-outs
Na de reguliere shoot-outserie stond het 2-2, waardoor er over werd gegaan op sudden death shoot-outs. Beatriz Perez scoorde de rebound, waarna de druk bij België lag. Louise Versavel kon echter niet tot een doelpoging komen, omdat ze in haar shoot-out werd afgefloten voor afhouden. Drama voor België dus, dat geen videoreferral meer over had om die beslissing aan te vechten. Groot feest daarentegen voor Spanje, dat als nummer elf op de wereldranglijst nu de kwartfinales op het WK heeft bereikt.

Argentinië - Nieuw-Zeeland 2-0
Argentinië heeft zich met een 2-0 overwinning op Nieuw-Zeeland geplaatst voor de kwartfinales van woensdag tegen Australië. De Argentijnen waren beter, maakten indruk en wonnen verdiend. Doelpuntenmakers waren de 34-jarige vedettes Noel Barrionuevo en Delfina Merino.