FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 11 juni 2018

Mascherano vreest Nigeria 'vanwege hun gebrek aan organisatie'

Argentinië start als torenhoge favoriet in Groep D, maar Javier Mascherano waakt voor onderschatting. Vooral Nigeria kan volgens hem verrassen.

De ervaren verdediger annex middenvelder herinnert zich het vorige duel met de Afrikaanse ploeg (2-3 winst op het WK 2014). "Ze zijn moeilijk om tegen te voetballen. Niet alleen vanwege hun fysieke kracht, maar ook vanwege hun gebrek aan organisatie. Die wanorde creëert bij de rivaal ook wanorde. En dat is wanneer ploegen zoals die van ons het meeste lijden: wanneer er sprake is van wanorde”, meent de oud-speler van Barcelona.

Mascherano, tegenwoordig in dienst bij Hebei China Fortune, denkt evenwel dat Argentinië een goede kans maakt om de zware poule te winnen, mits het volledig geconcentreerd is en alle tegenstanders op waarde schat. Kroatië noemt hij een ploeg van wereldklasse met veel topspelers. "Vooral op het middenveld zoals Luka Modric, Marcelo Brozovic, Mateo Kovacic, Ivan Raktic, Ivan Perisic. Een team om voor te waken, echt een selectie met veel kwaliteit", betoogt de veteraan.

Ook IJsland verdient volgens hem het nodige respect. De prestaties van de ploeg op het EK van 2016 hebben indruk op Mascherano gemaakt. “IJsland is een relatief nieuw team. Misschien hebben ze niet een lange voetbaltraditie zoals wij die hebben, maar deze generatie voetballers heeft historie geschreven."

Speel als man of vrouw in Assassin's Creed Odyssey

Ubisoft heeft de eerste details van Assassin's Creed Odyssey bekendgemaakt. Het meest opvallende is al aan het begin van het spel: je mag kiezen of je als Alexios of Kassandra wil spelen. Dat personage blijf je dan het hele verhaal.

Assassin's Creed Odyssey komt 5 oktober uit op pc, PlayStation 4 en Xbox One. Voor mensen die Kassandra wel zien zitten: er komt een figurine van 30cm van haar. Er zijn ook vier figurines van Alexios, de grootste is bijna 70cm. Deze Ubicollectibles zijn later in de Ubishop verkrijgbaar.

Trailer

Gameplay

Figurines

Kijk mee naar de PC Gaming Show op E3 2018!

Elk jaar is er een speciale show op E3 met pc-games als centraal aandachtspunt. Hoewel de games ook op consoles uit kunnen komen, gaat het voornamelijk om pc als platform. De show wisselt in kwaliteit, maar is altijd toch wel de moeite waard om eens te bekijken.

Alle soorten games kunnen de aandacht krijgen, van AAA naar kleine indies. Wat het ons dit jaar brengt is dus nog een grote verrassing. De show begint om 00:00 uur Nederlandse tijd en is hieronder te bekijken via Twitch of hier via YouTube. Meepraten kan uiteraard in ons gezellige Forum!

Watch live video from PCGamer on www.twitch.tv

Red Bull Racing in The Crew 2

The Crew 2 liet tijdens de persconferentie ook van zich horen. En hoewel de beta natuurlijk al in gang is, kwam er toch nog een klein nieuwtje naar boven. The Crew is een vriendschap aangegaan met Red Bull Racing, want je kunt nu ook in een Formule 1 auto rijden.

Hoewel er geen 33 op de bolide stond, moeten wij het voorlopig doen met nummer 3. Bummer. Maar wat er nog niet is, kan nog komen. The Crew 2 is vanaf 29 juni verkrijgbaar voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

 

Bokser Crawford verovert nieuwe wereldtitel, Fury wint bij comeback

Bokser Terence Crawford is de nieuwe WBO-wereldkampioen in het weltergewicht (-66,7kg). In Las Vegas was de 30-jarige Amerikaan, volgens nagenoeg alle kenners een van de beste pound-for-pound-vechters ter wereld, te sterk voor de Australiër Jeff Horn.

Horn had de wereldtitel een klein jaar geleden gewonnen in een gevecht met Manny Pacquiao, maar tegen Crawford kon hij niet op. De Amerikaan, die vooral het lichtweltergewicht (-63,5kg) in een ijzeren greep hield, ging voor een volgende uitdaging: één gewichtsklasse hoger. Dat pakte prima uit en in de negende ronde deelde hij tegen Horn de beslissende klappen uit, nadat de Australiër al meerdere malen bijna tegen de vlakte was gegaan. 

In Manchester maakte Tyson Fury een comeback, na allerlei zaken als dopingproblemen. De oud-wereldkampioen zwaargewichten nam het op tegen de voor Albanië vechtende, in Zwitserland wonende en in Macedonië geboren Sefer Seferi. Die kreeg alle hoeken van de ring te zien door de controversiële Brit, die na vier ronden de partij al binnen had. Fans waren wat verveeld en begonnen rond de ring zelf al aan een partijtje boksen, gelukkig zonder gewonden.

Bij de vrouwen was er weer Belgische trots om te vieren: Delfine Persoon was de Argentijnse Natalia Vanesa del Valle Aguirre in Eernegem op punten de baas, kwam op een 41-1 record en behield haar WBC-wereldtitel in het lichtgewicht (-61,2kg). 

Crawford - Horn (Bron: YouTube)

Fury - Seferi (Bron: YouTube)

For Honor krijgt nieuwe factie en modus, deze week gratis

For Honor krijgt binnenkort een grote update. Een Chinese factie wordt toegevoegd met vier nieuwe speelbare personages en een nieuwe 4-4 modus 'Breach', als onderdeel van 'Marching Fire'.

Daarnaast komt Marching Fire met een onbeperkte singleplayer-modus en vele grafische verbeteringen. In de onderstaande twee trailers zie je Breach in actie en wordt haarfijn uitgelegd hoe de modus werkt. Mocht je niet bekend zijn met For Honor, dan heb je deze week de mogelijkheid de Starter Edition gratis te downloaden via uPlay.

For Honor: Marching Fire lanceert op 16 oktober.

Transference is psychologische thriller van Ubisoft

Op E3 heeft Ubisoft Transference aangekondigd, een psychologische thriller waarin je onderdeel wordt van een verknipt experiment van een wetenschapper. De game kan in zowel VR als op traditionele platforms gespeeld worden.

Transference wordt gemaakt in samenwerking met SpectreVision, een bedrijf opgericht door onder andere acteur Elijah Wood dat zich naar verluidt bezig houdt met specifiek het ontwikkelen van VR-content. Je speelt in Transference een wetenschapper die een digitale simulatie heeft gemaakt van zijn familie aan de hand van hun collectieve 'hersendata'. Bekijk de trailer hieronder.

Starfox komt meevliegen in Starlink van Ubisoft

Ubisoft heeft een kleine verrassing voor mensen die de toys-to-life-game Starlink: Battle for Atlas eerst nog niet als een dingetje zagen. Starfox maakt zijn opwachting in de game.

De ruimtevaartuigen zijn speelgoed die je scant zodat ze tot 'leven' komen in het spel. Je kunt zo ook wapens wisselen. En natuurlijk komen de Starwings als speelgoed, waardoor de Amiibo-fanaten weer losgaan op de pre-orders.

Starlink: Battle for Atlas komt 16 oktober uit op Nintendo Switch.

Nice bevestigt aanstelling van trainer Vieira

OGC Nice heeft officieel bevestigd dat Patrick Vieira de nieuwe trainer is. De Franse oefenmeester komt zoals verwacht over van New York City FC.

Dat werd maandagochtend per ongeluk al bekend gemaakt door Manchester City, maar dat online statement werd later ingetrokken. Nu is het dus alsnog officieel bevestigd door alle partijen. De 41-jarige Fransman maakt met deze overstap zijn debuut als trainer op de Europese velden. Als speler verwierf hij faam als onderdeel van het legendarische Invincibles-elftal van Arsenal. Dat team bleef in 2003-2004 ongeslagen in de Engelse competitie en Vieira was een sleutelspeler.

Als oefenmeester zette hij zijn eerste stappen onder de vleugels van het City Football Group waar concurrent Manchester City het vlaggenschip van is. Daar was hij assistent en vervolgens verkaste Vieira naar New York om de satellietclub in de Big Apple te leiden. Nu koerst hij naar zijn vaderland Frankrijk, waar hij het overneemt van Lucien Favre. Die trainer maakte in mei bekend te vertrekken naar Borussia Dortmund. Vieira geeft aan het moeilijk te vinden om de City Group te verlaten, maar liet zich overhalen door voorzitter Jean-Pierre Rivere.

"Ik ben verleid door het project en door de mensen die erbij betrokken zijn. Ik heb veel met het bestuur gepraat en ik word geprikkeld als ik naar het team kijk. Alles is hier aanwezig om er een succes van te maken", stelt Vieira. De Franse vedette weet echter nog niet of hij na de zomer nog de beschikking heeft over Mario Balotelli. Hij gaf eerder aan een vertrekwens te hebben, maar de nieuwe trainer kan hem mogelijk overtuigen om te blijven. "Ik heb hem een fijne vakantie gewenst en gezegd dat ik hem op 2 juli verwacht als we aan de voorbereiding beginnen. We hebben veel om over te praten."

Hoewel enthousiast over zijn nieuwe Franse werkgever, heeft hij het moeilijk om New York achter zich te laten. "Na tweeënhalf jaar als hoofdtrainer van NYCFC is het vandaag mijn laatste dag", twitterde hij. "Ik kan in alle eerlijkheid zeggen dat mijn tijd hier absoluut perfect is geweest. Als professional en op persoonlijk vlak. Ik verlaat de stad met prachtige herinneringen en zal altijd fan van de club blijven."

Vieira, die als speler ooit begon bij rivaal Cannes, moet het stellen zonder Europees voetbal. De ploeg eindigde afgelopen seizoen op plek acht, met één punt te weinig om te kwalificeren voor de Europa League. New York City laat weten dat assistent-trainer Kristian Wilson en fysio Matt Cook ook verkassen naar Nice.

Man overvalt bus die al overvallen wordt, passagiers slaan toe

Een of andere Harrie heeft zich in Brazilië niet van zijn handigste kant laten zien. Ook bij een overvaller moet nou eenmaal brood op de plank komen, maar ene Vanderson Oliveira da Silva had beter even een beetje op kunnen letten welke bus hij uit kon kiezen voor zijn daad.

In de miljoenenstad Salvador trok Vanderson halverwege de ochtend een stadsbus in, klaar om de passagiers van hun centen af te helpen. Daar was een collega, ene Maurino dos Santos Mendes, echter al druk mee bezig, zo ontdekte de tweede overvaller.

De heren, voor zover bekend geen bekenden van elkaar, kwamen snel tot de conclusie dat dit vermoedelijk niet de meest effectieve gang van zaken was en besloten het hazenpad te kiezen. Daar waren de passagiers het dan weer niet mee eens: de overvallers werden tegengehouden en aangevallen.

Vanderson kreeg het het zwaarst te verduren en werd onder politiebegeleiding naar het ziekenhuis gebracht. Maurino kwam er met lichte verwondingen vanaf en mocht gelijk door naar zijn voorlopige onderkomen in een lokale cel.

Skull & Bones komt in 2019 uit

Ubsioft geen na een jaar stilte meer details over Skull & Bones, het spel waar je piraatje mag spelen.

In Skull & Bones hijs je het zeil in de Indische Oceaan. In deze wateren zijn vele schatten te vinden, en er is maar een regel: wie het eerst komt, wie het eerst maalt. Om de betere schatten te vinden zul je vrienden moeten maken met andere piraten, maar wie zegt dat ze je trouw zijn?

Naast piraten zijn er bijvoorbeeld Portugese oorlogschepen, die je in je eentje niet makkelijk neerkrijgt. Je 'piratenvrienden' kun je dan goed gebruiken, anders ben je je schatten kwijt. Hieronder zie je de E3-trailer en een video met daarin zes minuten aan gameplay.

Skull & Bones komt in 2019 uit, er is al een beta aangekondigd zodat we het eerder uit kunnen proberen.

Honkballers Neptunus pakken tiende Europese titel

De honkballers van Curaçao Neptunus hebben voor de tiende keer in de geschiedenis de Europa Cup gewonnen. De Rotterdammers verdedigden de titel en zijn daarmee nog drie eindzeges verwijderd van recordhouder Parma, dat in 1999 de dertiende en nog altijd laatste beker pakte.

In het Neptunus Familiestadion in Rotterdam werd in de finale afgerekend met de Italiaans landskampioen A.S.D. Rimini: 5-0. Orlando Yntema wierp namens de Rotterdammers een ijzersterke wedstrijd en gooide elf Rimini-spelers met drie strikes uit.

Dankzij een dubbele honkslag van Darryl Collins kwam Neptunus op 2-0, Shaldimar Daantji maakte er met een homerun 3-0 van. Homeruns van Quintin de Cuba en Stijn van der Meer brachten al snel de 5-0 eindstand op de borden. 

Eindstand ECC 2018
1. Curaçao Neptunus (Nederland)
2. A.S.D. Rimini (Italië)
3. UnipolSai Bologna (Italië)
4. Rouen Huskies (Frankrijk)
5. Draci Brno (Tsjechië)
6. VOITH Heidenheim Heideköpfe (Duitsland)
7. L&D Amsterdam (Nederland)
8. T&A San Marino (San Marino)

Gameplay en toffe muziek voor Mario + Rabbids: Donkey Kong Adventure

Mario + Rabbids: Kingdom Battle krijgt DLC met Donkey Kong in de hoofdrol. Donkey Kong Adventure is weer getoond tijdens de E3-persconferentie van Ubisoft en toonde ons verschillende gebieden en vijanden.

Daarnaast werden we getrakteerd op de heerlijke klanken van de muziek van Grant Kirkhope. De DLC lanceert op 26 juni voor Nintendo Switch. De trailer is hieronder te bekijken en beluisteren.

'GeenPeil gooit handdoek in de ring'

De initiatiefnemers achter de website voor Hart voor Democratie gooien de handdoek in de ring. In een mail aan de mensen die wel getekend hebben laat Bart Bijman weten dat hij het niet ziet meer zitten om in drie dagen nog 170.000 handtekeningen op te halen. 

Bart: "Met nog 3 dagen tot de deadline van 14 juni, zien we ook niet meer gebeuren dat we nog ruim 170.000 handtekeningen ophalen, dus de tekenapplicatie op referendum.nl wordt maandagavond laat gesloten. We brengen het restant van de handtekeningen nog naar de Kiesraad te Heerlen, en dat was het dan."

Als reden voor het opgeven geeft Nijman aan dat er 1.001 argumenten te bedenken zijn. Hij trekt in de email echter de schuld naar zichzelf toe: "Waar is het mis gegaan? Daar kun je 1.001 argumenten, theorieën en gedachten bij bedenken, maar wij willen op geen enkele manier de indruk wekken dat we iemand anders dan onszelf de schuld geven van het niet halen van de benodigde handtekeningen. Dus die 1.001 argumenten, theorieën en gedachten mag ieder voor zichzelf invullen. We bedanken uiteraard iedereen die tekende, doneerde, flyerde en steunde! Aan u heeft het in ieder geval niet gelegen."

Rugbyers Zuid-Afrika kampioen in Sevens World Series

De rugby sevensploeg van Zuid-Afrika heeft de titel gepakt in de Sevens World Series 2017/18. Het laatste toernooi, in Parijs, leverde de Zuid-Afrikanen de winst en daarmee ook de eindzege in het kampioenschap op.

Fiji ging aan de leiding, maar werd in Parijs in de kwartfinales met 19-17 verslagen door Engeland. De Engelsen waren met 26-12 te sterk voor Canada in de halve finales en troffen vervolgens Zuid-Afrika, dat in de knock-outfase won van Spanje (15-10) en Nieuw-Zeeland (24-14).

Winst voor de Zuid-Afrikanen zou ervoor zorgen dat ze in de eindstand nipt over Fiji heen zouden wippen, terwijl het lot van Fiji in de handen van Engeland lag. Werner Kok zette de Zuid-Afrikanen vroeg op voorsprong, maar dankzij Oliver Lindsay-Hague en Dan Norton kwam Engeland langszij.

Ryan Oosthuizen en Dewald Human lieten zien dat Zuid-Afrika zich niet gewonnen gaf en dankzij de nodige conversies van Justin Geduld werd met 24-14 de zege en dus het kampioenschap gepakt.

Van de tien toernooien in de World Series won Zuid-Afrika er uiteindelijk twee: de eerste, in Dubai, en de laatste. Fiji won er vijf, waaronder de laatste vier voor Parijs, maar werd ook enkele keren vroegtijdig uitgeschakeld en dat deed ze de das om.

Tom Clancy's The Division 2 krijgt gratis DLC

Ubisoft liet gisteren al wat laten zien van Tom Clancy's The Division 2 tijdens de persconferentie van Microsoft. Vandaag tijdens de persconferentie van Ubisoft werd er nog een trailer getroond, met nog meer nieuws.

Uiteraard komt er DLC uit het eerste jaar, drie pakketten maar liefst. Echter, deze zullen gratis zijn. Alle DLC pakketten bevatten nieuwe missies, nieuwe wapens en nieuwe gebieden. Ubisoft lijkt dus ook af te willen stappen van seizoenspassen.

Tom Clancy's The Division 2 is verkrijgbaar vanaf 15 maart 2019 op PlayStation 4, Xbox One en pc. Het is daarnaast geoptimaliseerd voor Xbox One X en PlayStation 4 Pro. Spelers die kans willen maken om al eerder met de game aan de slag te gaan, schrijven zich nu in voor de bèta via http://thedivisiongame.com/beta.



Nieuwe Trials aangekondigd op E3

Ubisoft Redlynx, de Finse tak van de gamegigant, heeft op E3 een nieuw deel in de befaamde Trials-serie aangekondigd. De nieuwe game heet Trials Rising en met behulp van een voortreffelijke compilatie van wins en fails liet de ontwikkelaar zien dat er in essentie weinig is veranderd aan de platform racer.

Ook wordt er volgens de Finnen iets geheel nieuws geïntroduceerd in dit deel, namelijk een soort leerschool voor Trials-newbies. Later meer daarover.

j

Oud-winnares Vandeweghe vecht zich naar tweede ronde Rosmalen

Tennisster Coco Vandeweghe heeft de tweede ronde bereikt van het WTA-toernooi van Rosmalen. De Amerikaanse nummer zestien van de wereld, als eerste geplaatst, was op het Brabantse gras te sterk voor Aliaksandra Sasnovich uit Wit-Rusland.

Sasnovich, de nummer 51 van de wereld, maakte in set één weinig kans. Dat was in het tweede bedrijf echter anders. Vandeweghe kreeg op 5-4 keer op keer kansen om de wedstrijd op de service van Sasnovich af te maken, maar de Wit-Russische vocht voor wat ze waard was en werkte zes matchpoints weg. Een breakkans liet ze vervolgens onbenut, waarna Vandeweghe in de tiebreak dan toch te sterk was: 6-2, 7-6 (1).

Vandeweghe won het toernooi in Rosmalen in 2014 en 2016 en staat nu in de tweede ronde tegenover Arantxa Rus.

Beyond Good & Evil 2 opnieuw getoond op E3

Tijdens het Ubisoft-rondje op E3 dit jaar werden nieuwe beelden van Beyond Good & Evil 2 getoond. Behalve een indrukwekkende cinematic en wat gameplay was er ook ruimte voor wat opvallends: de mogelijkheid voor creatieve geesten om middels assets, artwork of muziek bij te dragen aan de game.

Niemand minder dan acteur Joseph Gordon Levitt betrad tijdens Ubisofts show het podium. Hij hield een praatje over Hitrecord, een soort Kickstarter maar dan met 'funding' in de vorm van creatieve bijdragen. Bekijk de uitleg hierover in het tweede filmpje.

Neres: "Dortmund deed een bod, maar Ajax wilde veel meer"

David Neres heeft zich uitgelaten over een bod dat Borussia Dortmund op hem zou hebben uitgebracht bij Ajax.

"Ze boden een bedrag, maar Ajax vroeg een veel hoger bedrag", vertelt Neres maandag in een programma op ESPN. Vorige maand meldde Voetbal International dat Dortmund 28 miljoen euro voor de Braziliaan wilde betalen. Volgens De Telegraaf lag het bod van de Duitsers twee miljoen euro hoger.

Terwijl Justin Kluivert deze week zijn transfer naar AS Roma lijkt af te ronden, hoeft Neres nog niet weg. "Momenteel ben ik niet van plan om te vertrekken. Ik vind niet dat ik al klaar ben om in een sterkere competitie te spelen. Ik wil hier meer wedstrijden spelen, ervaring opdoen, prijzen pakken en misschien ga ik dan volgend jaar of nog later weg."

Ajax nam de 21-jarige David Neres in januari 2017 voor twaalf miljoen euro over van São Paulo. Door variabelen kan die som nog oplopen tot vijftien miljoen. In anderhalf jaar tijd speelde de vleugelaanvaller 49 wedstrijden voor de Amsterdammers. Hij gaf zeventien assists en scoorde zelf ook zeventien keer.

Weer dansen in Just Dance 2019

Ubisoft heeft Just Dance 2019 aangekondigd. Weinig verrassend natuurlijk, maar leuk voor wie ervan houden. De game komt met een nieuwe setlist, waarvan de eerste titels bekend zijn.

Denk aan Finesse (Remix) van Bruno Mars ft. Cardi B en Bum Bum Tam Tam door Mc. Fioti, Future, J Balvin, Stefflon Don, Juan Magan. Ook K-Pop is vertegenwoordig in de vorm van Bang Bang Bang door BIGBANG!

De beelden vind je hieronder. In totaal komen er veertig nieuwe liedjes bij voor Nintendo Switch, Nintendo Wii, Nintendo Wii U, PlayStation 4 en Xbox One.

Vacante positie burgemeester Bunnik populair

Er hebben 53 kandidaten gereageerd op de burgemeestersvacature in de gemeente Bunnik. De verwachting is dat de benoeming van de nieuwe burgemeester eind dit jaar plaatsvindt.

Onder de sollicitanten bevinden zich 40 mannen en 13 vrouwen. 29 van de kandidaten hebben bestuurservaring in het openbaar bestuur. Op de vacature hebben 16 VVD'ers, 11 CDA'ers, 11 D66'ers, 5 CU'ers, 3 GL'ers, 2 PvdA'ers en 2 leden van een lokale partij gesolliciteerd. De laatste twee  sollicitanten zijn niet aangesloten bij een politieke partij en van één sollicitant is deze informatie niet bekend.

De komende tijd spreekt commissaris van de Koning Willibrord van Beek met een aantal kandidaten en maakt hij een selectie. Die selectie bespreekt hij met de vertrouwenscommissie van de gemeenteraad van Bunnik. De vertrouwenscommissie voert daarna gesprekken met kandidaten.

Vervolgens stelt de gemeenteraad een aanbeveling vast met daarop twee namen en stuurt die naar de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). De naam van de hoogstgeplaatste kandidaat is openbaar. Tegelijkertijd zendt de commissaris een rapportage aan de minister met daarin zijn oordeel over de procedure en over de kwaliteit van de kandidaten.

Limited Run Games kondigt veel fysieke games aan

Limited Run Games is een bedrijf dat zich specialiseert in het uitbrengen van fysieke versies van indie-games. Zojuist hebben zij op E3 hun release-schema voor 2018/2019 bekendgemaakt.

Het totale lijstje, inclusief release dates, vind je hieronder. Alle games zijn te bestellen via hun website, al kan het duren voor specifieke games daar verschijnen. De oplage is altijd beperkt, dus hou het in de gaten!

PS4
Observer - 18 juli
Thumper - 18 juli
Salt & Sanctuary - 18 augustus
Exile's God - Zomer 2018
Phantom Breaker Battlegrounds - Zomer 2018
Iconoclasts - Kwartaal drie 2018
Spelunky - Nog niet bekend
Double Switch - Nog niet bekend

Vita
VA-11 HALL-A - 18 juni
2064 - 18 juni
Salt & Sanctuary - 18 augustus
Exile's God - Zomer 2018
Phantom Breaker Battlegrounds - Zomer 2018
Senran Kagura Bon Appetit - Zomer 2018
Iconoclasts - Kwartaal 3 2018
House of Fata Morgana - Kwartaal 1 2019
Spelunky - Nog niet bekend

Switch
Oceanhorn - Per direct
Night Trap - 18 juli
Thumper - 18 juli
Cosmic Star Heroine - 18 augustus
Yooka-Laylee - 18 augustus
Golf Story - 18 september
Layers of Fear - 18 oktober
Dust: An Elysian Tail - Nog niet bekend
Double Switch - Nog niet bekend

Fortuna Sittard winkelt bij concurrent De Graafschap

Mark Diemers vervolgt zijn carrière verrassenderwijs bij Fortuna Sittard. De aanvallende middenvelder had een aflopend contract bij De Graafschap.

Met de Superboeren promoveerde de 24-jarige afgelopen seizoen via de nacompetitie naar de Eredivisie, maar het avontuur op het hoogste niveau zag hij niet zitten met de club uit Doetinchem. In een eerder stadium gaf hij al aan een stap hogerop te wensen en die heeft hij nu bij medepromovendus Fortuna gevonden, stelt hij in gesprek met Voetbal International.

Hij was in het bezit van een aflopend contract en van een toenadering tussen De Graafschap en Diemers kwam het na zijn uitspraken niet meer. Enkele Eredivisionisten, zoals Willem II en NAC Breda, hadden naar verluidt ook interesse, maar Diemers, die eerder werkzaam was bij sc Cambuur en FC Utrecht, kiest uiteindelijk voor Fortuna Sittard.

“Bij Fortuna had ik het gevoel dat ze me koste wat kost wilden hebben”, legt Diemers uit. “Ze zien een belangrijke rol voor me weggelegd in het elftal en ik kan mijn favoriete positie als nummer tien krijgen. Het gevoel was heel goed”, besluit de tweede aanwinst voor de ploeg van René Eijer. Eerder kwam Alessandro Ciranni al over van MVV.

Cocu: "Bij mij was het niet zoals bij Guardiola of Frank de Boer"

Phillip Cocu zag zichzelf tijdens zijn spelerscarrière niet als toekomstig trainer. Dat hij de stap toch maakte, heeft hij te danken aan Guus Hiddink.

"Guus was degene die me warm maakte voor het trainersvak", stelt Cocu in voetbalmagazine Helden. "Hij trok me steeds meer die kant op. Ik was ook zijn verlengstuk in het veld", herinnert de oud-middenvelder zich over zijn laatste jaren als speler bij PSV, toen Hiddink zijn trainer was.

"Tot die tijd had ik daar nooit zo erg bij stil gestaan. Bij mij was het niet zoals bij Josep Guardiola of bij Frank de Boer, aan wie iedereen bij Barcelona zag dat ze na hun carrière trainer zouden worden", meent de 47-jarige, die zelf toch ook aanvoerder was van de Catalaanse grootmacht.

Cocu, in 2008 gestopt als voetballer, sleepte als speler talloze prijzen in de wacht bij onder meer Barcelona en PSV en doet het nu bij de Eindhovenaren ook goed als oefenmeester. De landstitel werd dit seizoen net als in 2015 en 2016 binnengehaald. Toch ging het in de beginfase moeizaam en toen kwamen de goede aanwijzingen van Hiddink van pas.

Ook nu hebben de twee nog geregeld contact. "Hij was hier vorige week nog. Af en toe evalueren we samen, meestal aan het einde van het seizoen. Het is heerlijk om met een man die als coach zo succesvol is geweest te kunnen sparren."

Kijk mee naar de E3-persconferentie van Ubisoft!

Square Enix was voornamelijk herhaling, maar wist ook twee nieuwe IP aan te kondigen. Straks is het de beurt aan Ubisoft, we gaan zien wat zij ons te bieden hebben.

Sowieso krijgen we The Division 2 en Assassin's Creed Odyssey te zien. Ook heeft Ubisoft geroepen dat dit de grootste E3 ooit gaat worden voor For Honor. Voor de rest laten we ons wederom graag verrassen. Om 21:15 begint de pre-show, om 22:00 uur Nederlandse tijd de daadwerkelijke presentatie.

Hieronder kun je meekijken via Twitch, anders is hier een alternatief via YouTube. Meepraten kan uiteraard hieronder of op het Forum!

Watch live video from Ubisoft on www.twitch.tv

Dublinverdrag slecht nageleefd in Europa

Onderzoek naar de vluchtelingencrisis laat zien dat Dublinafspraken niet goed worden nageleefd. Op basis van dat verdrag kan Nederland asielzoekers overdragen aan de EU-lidstaat waar zij als eerste werden geregistreerd. Onderzoek van de Algemene Rekenkamer toont aan dat slechts 14,8% van de zogenoemde Dublinclaims leiden tot daadwerkelijke overdracht. EU-lidstaten die van Nederland verzoeken krijgen om een asielzoeker over te nemen, zijn daartoe niet in dezelfde mate bereid.

Voor de Algemene Rekenkamer vormde de vluchtelingencrisis van 2015 aanleiding om onderzoek te doen naar de feiten en cijfers rond de asielinstroom in die periode. Na jaren van gematigde instroom, steeg in 2015 het aantal asielzoekers flink. De Algemene Rekenkamer concludeert dat betrokken instanties binnen de asielketen veerkracht hebben getoond bij de grote instroom asielzoekers. De gemiddelde duur van asielprocedures nam weliswaar toe tijdens de piek van de asielstroom, maar daalde daarna ook weer snel.

In de periode van de vluchtelingencrisis werd ongeveer 60% van de asielaanvragen in Nederland ingewilligd. Het gaat vooral om vluchtelingen uit Syrië en Eritrea. In het kielzog van de grote instroom van vluchtelingen uit deze landen kwamen ook veel asielzoekers naar Nederland uit veilige landen zoals Marokko en Algerije. Bijna al deze asielaanvragen (98,4%) werden niet ingewilligd.

Europese afspraken over terugsturen asielzoekers worden niet nageleefd
Steeds meer asielzoekers die in Nederland asiel aanvragen, stonden al geregistreerd in een ander Europees land. In die gevallen kan Nederland een beroep doen op de Dublinafspraken en deze asielzoekers overdragen aan het land van eerste registratie. Gemiddeld over de periode 2014 en 2016 kan een kwart van de asielzoekers in verband worden gebracht met een ‘Dublinprocedure’. Eind 2016 is dat opgelopen naar iets meer dan de helft van de asielzoekers in Nederland.

Uit onderzoek van de Algemene Rekenkamer blijkt dat effectuering van deze ‘Dublinclaims’ van Nederland naar andere EU-lidstaten lager is dan tot nu toe werd aangenomen. Van de 19.979 claims die Nederland tussen 2014 en 2016 bij andere EU-lidstaten neerlegde, bleken er eind 2016 slechts 2.953 (14,8%) te zijn geëffectueerd. De verschillen tussen individuele lidstaten als het gaat om de aantallen asielzoekers die van Nederland werden overgenomen, zijn groot.

Grote verschillen in effectuering Dublinclaim Europese landen
Opvallend is dat Hongarije van alle EU-landen relatief het minste aantal asielzoekers terugneemt, namelijk 1,2%. Deels is dat toe te schrijven aan een verschil van mening tussen Nederland en Hongarije over asielzoekers die via Griekenland de EU zijn binnengekomen en volgens Hongarije dus naar dat land terug zouden moeten. Daarnaast zijn er twijfels over de opvang, leefomstandigheden en procedures voor asielzoekers in dat land. Nederland heeft de overdracht van asielzoekers naar Hongarije daarom opgeschort.

Asielzoekers niet aantoonbaar vertrokken
Asielzoekers van wie het verzoek op asiel wordt afgewezen moeten Nederland verlaten. De Algemene Rekenkamer heeft berekend dat 46,5% van de afwezen asielzoekers aantoonbaar is vertrokken op de peildatum van het onderzoek.

Bij asielzoekers uit Noord-Afrika liggen de percentages ‘aantoonbaar vertrek’ opvallend laag. Van afgewezen asielzoekers uit zowel Marokko als Algerije vertrok slechts 18% aantoonbaar, het laagste percentage van alle nationaliteiten. Dat betekent dat van 82% van deze asielzoekers niet bekend is waar zij zijn gebleven.

Marokko en Algerije blijken nauwelijks bereid mee te werken aan gedwongen terugkeer van hun onderdanen. Het kabinet probeert de terugkeer van ongewenste vreemdelingen naar die landen te verbeteren, maar dit heeft nog weinig vruchten afgeworpen. Veel van de Marokkanen en Algerijnen die wél aantoonbaar vertrokken, zijn naar andere EU-landen gegaan.

Dublinverdrag slecht nageleefd in Europa (Afbeelding Algemene Rekenkamer)
Dublinverdrag slecht nageleefd in Europa (Afbeelding Algemene Rekenkamer)

Steekpartij is toch geen steekpartij

Een melding over een mogelijk steekincident aan de Van der Vennestraat in Den Haag, bleek in de nacht van zondag 10 op maandag 11 juni anders in elkaar te zitten dan gedacht. Het vermeende slachtoffer bleek zichzelf verwond te hebben.

Omstreeks 23:15 uur kwam bij de politiemeldkamer de melding binnen dat er op de Van der Vennestraat een man was aangetroffen met mogelijke steekverwondingen. Ter plaatse troffen agenten een 34-jarige Hagenaar die gewond was aan zijn borst.

Ambulancepersoneel ontfermde zich over de man terwijl agenten probeerden te achterhalen wat er exact was gebeurd en waar. Na onderzoek bleek, mede op basis van de verklaring van de Hagenaar zelf, dat hij zichzelf verwond had.

Haase en Rus naar volgende ronde Rosmalen

Robin Haase heeft zich maandag geplaatst voor de tweede ronde van het grastoernooi in Rosmalen. De 31-jarige Hagenees was in drie sets te sterk voor Ivo Karlovic, vorig jaar nog verliezend finalist: : 7-6 (3), 6-7 (5), 6-3.

In de eerste twee sets waren er geen breaks te herkennen. Haase won de eerste set in de tiebreak, terwijl Karlovic de tweede set pakte in de tiebreak. In de derde set had de Nederlander aan één break genoeg om de wedstrijd te beslissen. Voor Haase was het zijn eerste zege sinds 2015 in Rosmalen.

In de tweede ronde neemt Haase het op tegen de Australische qualifier Bernard Tomic of de Cyprioot Marcos Baghdatis.

Rus
Ook Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor de volgende ronde op het Libéma Open. De honderd van de wereld won in drie sets van de Russische Ekaterina Aleksandrova: 6-7 (5), 6-4, 7-6 (7) .

Rus werd in de gehele wedstrijd niet gebroken, maar moest in de eerste set toch de set in de tiebreak laten aan Aleksandrova, die tien plaatsen lager staat op de wereldranglijst. In de tweede set op een 5-4 stand in het voordeel van Rus, was de enige break van de wedstrijd te noteren.

In de derde set overleefde Rus twee wedstrijdpunten en sloeg ze zelf toe op het derde wedstrijdpunt. De Nederlandse tennisster speelt in de tweede ronde tegen de als eerste geplaatste Coco Vandeweghe. De Amerikaanse schreef in 2016 het toernooi in Rosmalen op haar naam.

Stille wateren schoppen kont in The Quiet Man

Zojuist is tijdens de E3-presentatie van Square Enix de game The Quiet Man aangekondigd. Dat deze stille man liever zijn vuisten laat spreken zien we in de trailer.

Uit de trailer kunnen we opmaken dat de game zich afspeelt in New York en dat het hoofdpersonage hoogstwaarschijnlijk een doofstomme jongen is. "Silence rings loudest," verschijnt er in beeld wanneer hij met gemak twee ongure types tegen de grond werkt. Wat voor game het precies is, is nog onduidelijk. Meer informatie over de game krijgen we in augustus, tijdens Gamescom gokken we zo.

Aan het einde van de trailer wordt wel duidelijk dat The Quiet Man uitkomt op PlayStation 4 en pc. 
 

Extra oliebestrijdingsmateriaal naar Caribisch Nederland

In de zomer van 2018 wordt het oliebestrijdingsmateriaal op Bonaire, Sint Eustatius en Saba (BES-eilanden) verder uitgebreid met opblaasbare olieschermen. Deze schermen kunnen de kwetsbare flora en fauna in het gebied beschermen tegen de invloed van verontreinigingen vanuit de zee of in en rond de haven.

De huidige containers op de eilanden zijn voorzien van een olieverzamelsysteem en speciale pompen om olie uit het water over te hevelen. Ook zijn er aparte containers met beschermende kleding, handgereedschappen, absorberende materialen en materiaal voor vervoer van vogels. De oliebestrijdingsmaterialen stelt de eilanden in staat om op korte termijn kleinere vervuilingen te verzamelen, effecten te beperken of belangrijke punten uit voorzorg te beschermen tegen olie om het daarna op te ruimen. De eerste uren na een olieverontreiniging zijn cruciaal om de kwetsbare kust, marine park en de haven te beschermen. De havenmeester kan samen met hulpdiensten, marine-parks rangers en vrijwilligers de oliebestrijdingsmaterialen inzetten.

Maritieme incidenten
Sinds de BES-eilanden vanaf 2010 als drie afzonderlijke openbare lichamen deel van Nederland zijn, is Rijkswaterstaat verantwoordelijk voor een goede maritieme incidentbestrijding op zee samen de havenmeesters. Daarom heeft Rijkswaterstaat een aantal jaren geleden de eilanden voorzien van oliebestrijdingsmateriaal om zo de mogelijke effecten bij verontreiniging van dit bijzondere gebied te verkleinen. De komst van de olieschermen zorgt ervoor dat de maritieme incidentbestrijding verder wordt uitgebreid.

Hulp bij oliebestrijding
Daarnaast heeft Rijkswaterstaat samenwerkingsafspraken met Caribische buurlanden gemaakt over hulp bij de bestrijding van grotere olieverontreinigingen en met een internationale leverancier voor extra oliebestrijdingsmiddelen bij grote maritieme rampen.

Extra oliebestrijdingsmateriaal Caribisch Nederland (Foto: Rijkswaterstaat)
Extra oliebestrijdingsmateriaal Caribisch Nederland (Foto: Rijkswaterstaat)

Divinity: Original Sin 2 komt eind augustus naar consoles

Bandai Namco brengt de RPG Divinity: Original Sin 2 op 31 augustus naar PlayStation 4 en Xbox One. Het spel is ontwikkeld door onze zuiderburen, Larian Studios.

Larian Studios heeft aan alle systemen gesleuteld, nieuwe features toegevoegd om zo Divinity: Original Sin 2 - Definitive Edition ook naar consoles te brengen. Er is onder andere een party inventory, een nieuw journal, een nieuwe tutorial, een verbeterde PvP en een nieuwe moeilijkheidsgraad. Dat is lang nog niet alles, maar de grootste wijziging is het derde hoofdstuk: het is compleet herschreven.

Basketballers naar kwartfinale op WK 3x3

De Nederlandse basketballers hebben zich geplaatst voor de kwartfinales op het WK 3x3. Oranje won in de Filipijnse hoofdstad Manilla de groepsduels met Roemenië (21-11) en Nieuw-Zeeland (21-15) en is daardoor zeker van de tweede plaats in de poule die recht geeft op een plek bij de laatste acht.

Oranje, dat op de Filipijnen speelt met Jesper Jobse, Sjoerd van Vilsteren, Aron Royé en Dimeo van der Horst, won eerder al van Kirgizië. Alleen van Servië werd verloren met 21-17. In de WK-finale van 2017 was Servië ook al te sterk voor Nederland.

In de kwartfinale speelt de ploeg van bondscoach Brian Benjamin tegen Canada.

Twee speciale edities voor Dragon Quest XI

Square Enix heeft de 'Edition of Light' en 'Edition of Lost Time' bekendgemaakt. Deze speciale edities voor Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age komen ook 4 september uit.

De Edition of Light is de day-one editie van de game en bevat het volgende:

  • Supplicant
  • Healer
  • Seed of Skill x3

De Edition of Lost Time zal alleen in de Square Enix Store beschikbaar zijn en bevat:

  • de game  voor PlayStation 4 met exclusieve boxart
  • SteelBook case
  • Art book
  • Symphonic Suite
  • Map of Erdrea
  • Supplicant
  • Healer
  • Seed of Skill x18
  • Pep Pop

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age komt uit op PlayStation 4 en pc.

Platinum Games komt met Babylon's Fall

Babylon's Fall is de nieuwe IP van ontwikkelaar Platinum Games. De nieuwe titel werd met een weinig verhullende trailer getoond tijdens de persconferentie van Square Enix op E3.

"Deep within the shrines of Souls, the Nomads are born", zo luidt één van de teksten die over het scherm rollen. Even later zien we een geknielde persoon die bijna in tweeën gehakt wordt met een reusachtig zwaard, maar net op tijd op vernuftige wijze het zwaard van de schurk weet af te pakken om hem daarmee vervolgens om zeep te helpen. De CGI ziet er aantrekkelijk uit, al hebben we nog niet echt een idee gekregen wat voor game we kunnen verwachten.

Platinum Games kennen we van ijzersterke hack-n-slash-games zoals Bayonetta, NieR: Automata en Metal Gear Rising: Revengeance. De kans is dus niet gering dat we qua gameplay een soortgelijke titel kunnen verwachten met Babylon's Fall, gezien de track-record van de Japanse ontwikkelaar.

Just Cause 4 doet alles beter

Square Enix heeft tijdens zijn jaarlijkse E3 presentatie uit te doeken gedaan wat zij allemaal verbeterd hebben aan Just Cause 4. En geloof mij, dat is heel wat.

In Just Cause 4 speel je met Rico Rodriguez in de fictieve stad Solis tegen de kwaadaardige mevrouw Gabriella. Zij is namelijk de leider van de Black Hand militia. Nieuw is de optie om mods voor de grijphaak in te zetten, bijvoorbeeld voor elektrische lading of raketten om doelwitten de lucht in te laten vliegen. In de onderstaande trailer wordt het allemaal nog meer uitgelegd, dus kijk snel!

Just Cause 4 is vanaf 4 december beschikbaar op Xbox One, PlayStation 4 en pc.

 

3 arrestaties na schietpartij Roosendaal

Maandagmiddag vond op de kruising van de Van Coothlaan en de Bredaseweg in Roosendaal een schietincident plaats.Het operationeel centrum van de politie kreeg rond 14.10 uur een melding dat er enkele keren was geschoten. Diverse politie-eenheden gingen met spoed naar deze locatie. Er werden geen gewonden aangetroffen. Een 35-jarige man meldde zich bij de politie en deed aangifte van het incident. Vermoedelijk ligt de oorzaak in de relationele sfeer.

Tijdens de zoektocht naar de schutters werd ook een politiehelikopter ingezet. De omgeving van de Van Coothlaan/Bredaseweg werd afgezet. Er werd een sporenonderzoek ingesteld, waarbij enkele hulzen werden aangetroffen. Ook werden meerdere getuigen verhoord. In de buurt van de Laan van Henegouwen en aan de Sophiastraat werd twee auto's aangetroffen, die mogelijk met het incident te maken heeft. Deze zijn in beslag genomen en door een takelbedrijf weggesleept.

De politie heeft in Roosendaal drie mannen aangehouden, vanwege hun vermoedelijke betrokkenheid bij het incident. Het gaat om twee inwoners uit Roosendaal (22 en 23 jaar) en een 30-jarige man uit Bergen op Zoom. Zij zijn voor verder onderzoek en verhoor naar een politiecellencomplex gebracht.

Gameplay-demo voor Shadow of the Tomb Raider

Voor het eerst is er gameplay getoond van Shadow of the Tomb Raider. De gameplay is getoond als onderdeel van de E3-persconferentie van Square Enix die momenteel bezig is.

We zien voornamelijk veel gesneak van Lara en een aantal nieuwe manieren om vijanden dood te maken. Ook zien we Lara zich bedekken met modder, vermoedelijk om het lastiger te maken voor haar om ontdekt te worden. Bekijk de beelden en vorm zelfs een oordeel.

Shadow of the Tomb Raider lanceert op 14 september voor pc, PlayStation 4 en Xbox One.

Woedende Erdogan: 'Sluiten moskeeën opmaat naar kruistochten'

Erdogan is woedend! Alweer.... Ditmaal is hij pislink op Oostenrijk. 

Dit omdat de Oostenrijkse premier Sebastian Kurz zeven omstreden moskeeën gaat sluiten om radicalisering tegen te gaan. Veertig betrokken imams van deze moskeeën zullen de grens over worden gezet omdat zij betaald worden door buitenlandse mogendheden.

Erdogan is het hier natuurlijk niet mee eens: "Ik ben bang dat de door de Oostenrijkse kanselier genomen stappen de opmaat kunnen vormen voor nieuwe kruistochten.", "De westerse wereld moet de boel op orde krijgen", aldus Erdogan.

Ook de Turkse minister van Buitenlandse zaken is kwaad: "We veroordelen Oostenrijkse politici, Kurz in het bijzonder, omdat ze proberen politiek gewin te halen uit deze verontrustende ontwikkelingen. Terwijl ze moeten vechten tegen xenofobie, racisme, en de opkomst van extreem-rechts."


Lawbreakers is nu free to play op Steam

Waarschijnlijk een gevalletje 'too little, too late', maar Lawbreakers van Cliff Bleszinkski en zijn (failliete) studio Boss Key Productions is nu gratis te downloaden en te spelen via Steam.

De game werd lauwtjes ontvangen en kon vanaf dag één al geen grote spelersbase bereiken. Na enkele maanden aan tobben kondigde Boss Key Productions nog Royale-game Radical Heights aan, maar dat mocht niet baten. De studio ging failliet, maar voorlopig zijn de servers nog draaiende. Voor hoe lang weet niemand, dus mocht je nog interesse hebben is nu je kans.

LawBreakers_SCR4

Kijk mee naar de E3-persconferentie van Square Enix!

Square Enix komt na een aantal jaar weer met een eigen E3-persconferentie. We weten al een hoop, zoals de release datum van Kingdom Hearts 3, maar ongetwijfeld heeft Square ook nog een aantal verrassingen in petto.

Games als Dragon Quest XI en Shadow of the Tomb Raider lijken zekerheden, maar wat nog meer? Gaan we Final Fantasy VII Remake te zien krijgen? Wordt Life is Strange 2 behandeld? Krijgen we een trailer van het mysterieuze Avengers-project? We gaan het van 19:00 uur Nederlandse tijd meemaken. De stream is hieronder te bekijken via Twitch of hier via YouTube. Meepraten kan hieronder of op ons Forum!

Watch live video from Square Enix on www.twitch.tv

Special Editions en season pass Call of Duty: Black Ops IIII aangekondigd

Voor wie hoopte op gratis content-updates voor Black Ops IIII komt bedrogen uit. Activision heeft de Special Editions aangekondigd van de game en één onderdeel daarvan is de Black Ops Pass (lees: season pass).

De Digital Deluxe Edition komt met de game, de Black Ops Pass, digitale bonus items en 2400 Call of Duty-punten (in-game currency). De Digital Deluxe Enhanced Edition komt het het al genoemde, maar verhoogt het aantal Call of Duty-punten naar 8500. De Pro Edition komt met de game, Black Ops Pass, een steelbook, een Call of Duty: Black Ops IIII Pop Socket, 10 specialist patches, drie art cards en 1100 Call of Duty-punten. De plaatjes van de edities vind je hier.

De inhoud van de Black Ops Pass is als volgt. In totaal worden er twaalf multiplayer maps, vier nieuwe zombie ervaringen en vier exclusieve Blackout-personages toegevoegd. Een vijfde zombie-ervaring, Classified, komt beschikbaar bij de lancering van de game. De Black Ops Pass moet zorgen voor een regelmatige toestroom aan content in plaats van de grotere drops die tot nu toe werden gedaan.

Prijzen van de verschillende edities zijn niet gegeven.

Black Ops 4 Digital Deluxe Edition

Colbrelli klopt Gaviria en Sagan in Zwitserland

Sonny Colbrelli heeft de derde etappe in de Ronde van Zwitserland gewonnen. De Italiaanse sprinter van Bahrain Merida klopte in de sprint Fernando Gaviria en Peter Sagan. De Zwitser Stefan Küng blijft aan de leiding staan van het algemeen klassement.

Net zoals in de tweede etappe kregen drie vluchters de ruimte van het peloton. Calvin Watson (Aqua Blue Sport) en Filippo Zaccanti (Nippo-Vini Fantini) zaten net zoals gisteren in de vroege vlucht. Ditmaal hadden de twee het gezelschap van Fabien Grellier (Direct Energie). De vroege aanvallers hadden een maximale voorsprong van vijf minuten op het peloton.

Op het plaatselijke circuit van dertig kilometer rondom Gansingen, dat drie keer verreden werd, lagen twee klimmetjes. In de voorlaatste ronde reed Chris Juul Jensen na de kopgroep toe en sloot met nog dertig kilometer aan bij de kopgroep. De Deen van Mitchelton-Scott werd samen met de andere vluchters op tien kilometer van de streep gegrepen.

Op de laatste helling van de dag probeerde Peter Sagan weg te rijden, maar de Slowaakse wereldkampioen kreeg Wilco Kelderman mee in zijn wiel, die in dienst reed voor de Australische sprinter Michael Matthews. In de natte afdaling nam Sunweb de leiding maar alles bleef bij elkaar.

Bahrain Merida nam het in de laatste kilometer over van Sunweb, maar Arthur Vichot zag zijn kans. De Fransman trok ten aanval, maar werd toch weer gegrepen door het peloton. Colbrelli trok op iets meer dan 300 meter de sprint aan. Gaviria leek eroverheen te komen aan de andere kant van de weg met Sagan in zijn wiel. Alleen bleek Colbrelli toch net iets sterker dan de Colombiaan en de Slowaak en boekte zijn eerste zege sinds februari.

Fist of the North Star: Lost Paradise naar het westen

Sega kondigt aan dat Fist of the North Star: Lost Paradise op 2 oktober 2018 in Noord-Amerika en Europa verschijnt voor de PlayStation 4. De action-adventure RPG Lost Paradise is ontwikkeld door de Ryu Ga Gotoku Studio, het team achter de Yakuza-serie, en speelt in de wereld van de Fist of the North Star-manga.

Spelers moeten als Kenshiro hun weg vinden door een alternatieve versie van het originele verhaal, de resten van de post-apocalyptische Aarde verkennen in een aanpasbare buggy en bendes vernietigen met Kenshiro’s kenmerkende Hokuto Shinken-technieken.

Zoals je misschien al van Ryu Ga Gotoku Studio had verwacht, zit de wereld van Lost Paradise vol zijmissies die je helpen je personage te ontwikkelen en de wereld op te bouwen, aangevuld met een reeks grappige minigames. Van buggy-races en op ritme gebaseerde chiropractische Hokuto Shinken-therapiesessies tot het beheren van een nachtclub en meer. Maar natuurlijk is de hoofdrol weggelegd voor het vechten, met steeds wredere moves. Kenshiro vecht met traditionele Hokuto Shinken-moordtechnieken die hij in de loop van het verhaal vrijspeelt met de ervaringspunten die hij verdient door vijanden te verslaan en zijmissies en minigames te voltooien.

Het spel ondersteunt de Japanse en Engelse taal. e gelokaliseerde versie van Fist of the North Star: Lost Paradise bevat alles uit de originele Japanse versie, plus extra bloederig geweld. Voor het eerst zie je de volledige effecten van Kenshiro's brutale Hokuto Shinken op de schurken van de post-apocalyptische woestenijen.Omae wa mou shindeiru!

Fist of the North Star: Lost Paradise verschijnt op 2 oktober 2018 exclusief voor de PlayStation 4, zowel fysiek als digitaal.

Dapperheidsonderscheiding voor veertien veteranen

Minister van Defensie Ank Bijleveld reikt maandag 2 juli veertien dapperheidsonderscheidingen uit. De minister speldt eenmaal de Bronzen Leeuw op, tweemaal het Bronzen Kruis, vijfmaal het Kruis van Verdienste en zes keer het Vliegerkruis. De decorandi zijn veertien veteranen die zich onder zware gevechtsomstandigheden hebben onderscheiden boven Kosovo, in Afghanistan, Zuid-Soedan en voor de kust van Somalië.

De (oud-)militairen hebben veel fysiek zware en levensgevaarlijke missies uitgevoerd. In plaats van terug te deinzen, schroomden de militairen niet om het gevecht aan te gaan.

De veertien decorandi deden wat zij zelf als ‘vanzelfsprekend’ bestempelen. Dat is het volgens velen echter niet; met gevaar voor eigen leven deden zij wat nodig was voor hun kameraden en de veiligheid in het algemeen. Het is bijzonder dat deze vier soorten militaire dapperheidsonderscheidingen tijdens een ceremonie worden uitgereikt aan (oud-)militairen van alle vier de krijgsmachtdelen. Voor het eerst in lange tijd ontvangt namelijk ook iemand van de Koninklijke Marechaussee de onderscheiding.

Een militair komt niet zomaar in aanmerking voor een dapperheidsonderscheiding. Hier gaat een uitgebreid onderzoek aan vooraf. Hierbij wordt gelet op kwaliteiten als moed, beleid, trouw, initiatief, inzicht, vakmanschap en een hoge mate van zelfopoffering. Zijne Majesteit de Koning kent de decoraties toe. De uitreiking gaat vervolgens gepaard met militair ceremonieel en vindt plaats in het bijzijn van familie, vrienden en autoriteiten.

Ministerie van Defensie
Ministerie van Defensie

Duur ritje voor 'taxichauffeur'

De politie heeft zondag 10 juni op de A28 ter hoogte van Leusden een 36-jarige man uit IJsselstein bekeurd omdat hij tegen betaling passagiers vervoerde zonder de benodigde vergunning en chauffeurspas.

Tegen middernacht controleerden medewerkers van de Dienst Infrastructuur van de Landelijke Eenheid een auto voorzien van een taxi-kenteken. Desgevraagd verklaarde de ‘taxichauffeur’ dat hij twee vrienden naar huis bracht. Het waren tevens zijn buren en het ging zonder betaling. De twee passagiers achter in de auto verklaarden echter dat ze op Schiphol waren opgepikt nadat ze telefonisch een taxi hadden besteld. Ze hadden met de chauffeur de prijs afgesproken voor de rit naar Amersfoort.

De ‘taxichauffeur’, geconfronteerd met deze uitspraken, hield nog even vol dat het zijn buren waren maar gaf later toe dat hij geen taxivergunning had, geen chauffeurspas, geen meter en ook geen rittenstaat. Het totaalbedrag van de bekeuringen bedroeg uiteindelijk 720 euro.

Duur ritje voor 'taxichauffeur' (Foto: stockfoto politie.nl)
Duur ritje voor 'taxichauffeur' (Foto: stockfoto politie.nl)

Team Sonic Racing racet op E3

Deze week is ook uitgever SEGA aanwezig op de E3 2018 om de al aangekondigde racegame Team Sonic Racing te tonen. Het spel wordt ontwikkeld door Sumo Digital.

SEGA vandaag een trailer onthuld, waarin we een voorproefje krijgen van de racebanen, race auto’s en de bekende personages die in Team Sonic Racing voorbijkomen. In Team Sonic Racing scheuren fans als Sonic, Shadow, Tails en andere beroemde personages over de levendige circuits van het Sonic-universum. Speel solo of met maximaal twaalf coureurs online in verschillende spannende spelstanden voor één of meer spelers, waaronder Grand Prix, Time Trial, Team Adventure en meer. Er zijn verschillende personagetypes, spelstanden en auto-aanpassingsmogelijkheden.

Team Sonic Racing verschijnt deze winter zowel fysiek als digitaal op de PlayStation 4, Xbox One en Nintendo Switch en alleen digitaal op pc.

Cel en TBS geëist voor poging kindermisbruik

Het Openbaar Ministerie eist 18 maanden cel en tbs met dwangverpleging tegen een 24-jarige man uit Delft voor een poging tot ontucht met een 10-jarige meisje en voor het bezit van kinderporno. Het meisje kwam bij hem aan de deur met kinderpostzegels. De man trok haar vervolgens aan haar arm naar binnen.

In het huis zou de man zijn broek hebben laten zakken en tegen het meisje hebben gezegd dat zij haar mond moest opendoen. Juist op dat moment begon zijn hondje in de woonkamer te blaffen. Toen hij naar het hondje riep dat het stil moest zijn, zag het meisje kans om te draaien en het huis uit te vluchten.

De officier van justitie gelooft het verhaal van het meisje. Niet alleen omdat de verdachte wisselende verklaringen aflegt, maar ook omdat zij bijvoorbeeld de man en het huis kan beschrijven. Zo vertelt ze naar welke kant de deur open ging en hoe het slot van de deur eruit zag, dat ze die met schuifknop moest opendoen.

'Gelukkig is ze al snel weggekomen', zei de officier van justitie maandag. 'Maar je moet er niet aan denken wat er verder allemaal nog had kunnen gebeuren.' Ze noemde de gedachte - als ouder - dat je kind ergens naar binnen wordt getrokken 'enorm beangstigend'. 'Misschien is het daarom ook zo moeilijk om een kind steeds wat meer los te laten, wanneer het ouder wordt. Het is de grootste angst van iedere ouder dat je kind iets overkomt.'

Na zijn aanhouding zijn gegevensdragers van verdachte uitgelezen. Op een SD-kaartje in zijn telefoon werden meerdere foto's en filmpjes aangetroffen die als kinderpornografisch kunnen worden aangemerkt.

Volgens deskundigen staat vast dat verdachte lijdt aan een ziekelijke stoornis en/of gebrekkige ontwikkeling van zijn geestesvermogens. Hij werd eerder al veroordeeld voor twee andere zedendelicten en kreeg onder meer een PIJ-maatregel opgelegd. De kans op herhaling achten de deskundigen groot. Het Openbaar Ministerie vroeg daarom om tbs met dwangverpleging.

De rechter doet over twee weken uitspraak.

Devolver Digital doet hun persconferentie op hun eigen manier

Ben je klaar met verkoopcijfers, saaie introducties of games die al honderd jaar geleden 'gelekt' zijn? Indie-uitgever Devolver Digital ook, dus ze doen hun persconferentie zoals gewoonlijk weer op geheel eigen wijze. Woorden schieten te kort, maar gelukkig hebben we de beelden nog.

SCUM, My Friend Pedro en Metal Wolf Chaos XD zijn de aankondigingen, voor de rest is het een grote parodie. Aan het einde te zien gaan ze volgend jaar op dezelfde voet verder.

Meer details over Dead or Alive 6

Team Ninja heeft wat meer uit de doeken gedaan over Dead or Alive 6, momenteel in ontwikkeling voor PlayStation 4, Xbox One en pc.

Op de E3 onthulde de ontwikkelaar dat we het zesde Dead or Alive World Combat Championship begin 2019 zullen ervaren. Elk gevecht zal tot in de kleinste details worden gepresenteerd door de vernieuwde soft-engine, waardoor ingewikkelde gezichtsuitdrukkingen te zien zijn.

Het roster van Dead or Alive 6 is nog niet overvol. Bij de dames zijn Helena Douglas, Hayate en Kasumi bevestigd, bij de heren komen Ryu Hayabusa, Zack en Jann Lee een potje meevechten. Meer vechters zullen later bekend worden gemaakt. Er zijn twee nieuwe locaties in Dead or Alive 6 getoond: het DOA Colosseum, compleet met drie opvallende standbeelden met beroemde gevechtsstanden en The Throwdown, een straatje waar straatvechten tot kunst is verheven. Enkele locaties, zoals The Throwdown, hebben publiek die je terugduwen als je te dicht bij hen komt. Hierdoor wordt dat personage even uit zijn balans gehaald en kun je dat voordeel benutten, of dat nadeel ondervinden als jij het haasje was. Er zijn objecten in een arena die je kunt gebruiken om extra damage te doen. Deze objecten komen niet terug in het level tijdens een potje, dus beter dat jij ze gebruikt dan de tegenstander.

Nieuw in Dead or Alive 6 is de Break Gauge System, een speciale meter die je moet zien te vullen. Met deze meter kun je bijvoorbeeld een Break Blow of Break Hold uitvoeren. De Break Blow is een speciale tegenaanval als je deze goed timet tegen een inkomende aanval van de tegenstander. De Break Hold is zeg maar de joker die je inzet als je een aanval, welke dan ook, wil mijden. Deze breekt een hoge midden of lage aanval. Normaal moet je deze breken door de juiste tegenaanval in te zetten. De Fatal Rush is een simpele manier om een combo van maximaal vier aanvallen te maken. Handig voor nieuwkomers en makkelijk te breken voor de kenners.

'Ajax wil De Jong niet verkopen aan Barcelona'

Frenkie de Jong staat in de belangstelling van Barcelona, maar Ajax wil verdediger annex middenvelder deze zomer niet verkopen.

De Telegraaf meldt dat de Catalanen zich zondagmiddag hebben gemeld in Amsterdam, maar Ajax heeft geen enkele intentie om De Jong en hebben hem de status 'niet te koop' gegeven.

Barcelona lijkt maar niet te respecteren dat De Jong niet te koop is en probeert met Ajax-directeur Marc Overmars en De Jongs zaakwaarnemer Ali Dursun om tafel te komen. De Spaanse landskampioen is bereid om de 21-jarige te kopen en hem nog een jaar op huurbasis in Amsterdam te laten spelen, maar daar is Ajax niet geïnteresseerd in.

Barcelona weet dat Manchester City en Paris Saint-Germain ook interesse hebben in De Jong, maar dat is niet de enige reden dat ze haast willen maken met de transfer. De club was al lang bezig met de komst van Rodrygo, maar het Braziliaanse wonderkind lijkt zijn loopbaan nu te vervolgen bij Real Madrid en Barcelona wil een herhaling van dat scenario voorkomen.

Bij Ajax liggen momenteel andere prioriteiten. De club is bezig met de afronding van de verkoop van Justin Kluivert aan AS Roma en zet in op de komst van Dusan Tadic en Lisandro Magallán. De Jong zou zelf het liefst nog een jaar bij Ajax blijven. Door zijn blessure heeft hij de fans nog niet laten zien wat hij kan en de hij zou als kampioen willen vertrekken.

Mooie zege Schoofs in Rosmalen, Hogenkamp onderuit

Tennisster Bibiane Schoofs heeft bij haar debuut tijdens het WTA-toernooi in Rosmalen in de eerste ronde een mooie zege geboekt. De nummer 174 van de wereld was verrassend met 6-4 en 7-5 te sterk voor de Duitse Carina Witthoeft (WTA-75).

Schoofs kreeg voor het Nederlandse grastoernooi een wildcard en maakte deze volledig waar. In de eerste set kwam ze tegen Witthoeft al snel met 5-2 voor. De Duitse brak nog wel terug tot 5-4, maar de eerste set was hierna voor Schoofs. In het tweede bedrijf kwam Witthoeft op voorsprong, maar Schoofs brak terug en won de partij.

In de volgende ronde wacht de Servische Aleksandra Krunic (WTA-55) of de Griekse qualifier Valentini Grammatikopoulou (WTA-179).

Voor Richel Hogenkamp viel al direct het doek. De Nederlandse (WTA-151) was niet opgewassen tegen de Belgische Alison van Uytvanck (WTA-47): 1-6 en 2-6. Alleen in de eerste game kreeg Hogenkamp een kans op de service van haar opponente die vervolgens veel te sterk was voor de Nederlandse.

In de eerste ronde van het dubbelspel was er wel Nederlands succes. Kiki Bertens versloeg samen met haar Belgische partner Kirsten Flipkens Oksana Kalashnikova en Tatjana Maria in de supertiebreak: 4-6, 6-1 en 10-6. Ook Demi Schuurs en haar Belgische metgezel Elise Mertens zijn door naar de volgende ronde. Zij rekenden met 6-3 en 6-3 af met Kaitlyn Cristian en Sabrina Santamaria.

Paars draakje Spyro laat zich zien in E3-gameplay

Uiteraard is iedereens lievelingsdraakje Spyro ook aanwezig op E3. Op YouTube is er inmiddels gameplay van Spyro The Dragon Reignited Trilogy verschenen. De beelden vind je hieronder.

Reignited Trilogy is een complete remaster van de eerste drie Spyro-games voor de eerste PlayStation: Spyro the Dragon, Spyro 2: Ripto's Rage en Spyro: Year of the Dragon. Naast verbeterde graphics worden er ook enkele functies toegevoegd, zoals een verbeterd savesysteem en meer fast travel-mogelijkheden.

Spyro the Dragon Reignited Trilogy lanceert 21 september voor PlayStation 4 en Xbox One.

LottoNL-Jumbo onthult Tour de France-tenue

LottoNL-Jumbo heeft net als vorig jaar het tenue aangepast voor de Tour de France. De Nederlandse WorldTour-ploeg heeft de kleuren omgedraaid ten opzichte van het huidige shirt. De mouwen zijn nu geel, terwijl de rest van het shirt zwart is.

In het filmpje wat bij de presentatie van het shirt behoort maakte LottoNL-Jumbo bekend dat Steven Kruijswijk officieel bekend dat hij start in de Tour de France.

'Halo 5: Guardians komt naar Windows 10'

Microsoft is met haar 'Play Anywhere' initiatief bezig om veel van de Xbox One-games ook uit te brengen op pc. Dit programma bestond nog niet toen Halo 5: Guardians uitkwam en überhaupt was Halo al niet meer uitgekomen op pc na Halo 2.

Daar lijkt verandering in te komen. Op de Xbox-pagina van Halo 5: Guardians is te lezen dat de game exclusief beschikbaar is op Xbox One en Windows 10. Het kan een foutje zijn, maar het zou ook zomaar kunnen dat we vannacht tijdens The PC Gaming Show een aankondiging krijgen hierover.

Op pc is momenteel enkel Halo 5: Forge beschikbaar, waarmee maps gemaakt kunnen worden voor de Xbox One-versie.

Halo 5: Guardians Warzone 1

Marvel's Superhelden Zomer kan beginnen in Disneyland Paris

In Walt Disney Studios Park vindt tot en met 30 september een uniek evenement plaats. Alle superhelden van Marvel verzamelen zich dan namelijk voor de exclusieve Marvel Superhelden Zomer. FOK! was bij de lancering om de strijd aan te gaan bij de Guardians of the Galaxy Awesome Dance-Off, een handje te helpen met het redden van de wereld in de Stark Expo Presents: Energy For Tomorrow en de vernieuwende Super Heroes United-show te zien in het Studio Theater.

Coolblue laat losse webshops vallen

Vandaag sluit Coolblue de diverse losse webshops en groeit het e-commercebedrijf door onder het domein Coolblue.nl/be. Coolblue legt hiermee een nieuw fundament voor de website. Dit biedt meer overzicht voor de klant en vermindert complexiteit aan de achterkant, waardoor Coolblue sneller kan automatiseren.

Mogelijkheden
Het sluiten van de losse domeinen opent de deur naar een oneindige hoeveelheid mogelijkheden. In plaats van 325 webshops, biedt Coolblue nu honderdduizenden specifiekere ingangen. Dit zorgt ervoor dat de klant sneller bij het juiste product terechtkomt. Klanten hoeven daarnaast geen losse domeinnamen meer te onthouden en hebben één aanspreekpunt.

De innovatie vermindert ook complexiteit, waardoor Coolblue sneller kan doorontwikkelen. “Het overgaan naar één domein was best spannend. De commerciële consequenties zijn gigantisch groot: nu kunnen we sneller gaan automatiseren en doorontwikkelen. Ik kijk ernaar uit om de vele mogelijkheden verder te gaan uitbouwen,” aldus Beginbaas Pieter Zwart.

Snellere automatisering en doorontwikkeling Coolblue
Het doorgroeien onder één domein betekent onder andere dat Coolblue beter gevonden wordt door Google. Ook kunnen marketingcampagnes voortaan steeds slimmer ingezet worden: volledig geautomatiseerd, door een zelflerend systeem. Dit betekent meer mogelijkheden op bijvoorbeeld het gebied van adverteren, cross-sell en up-sell en tegelijkertijd minder handwerk. Bovendien wordt het voor het e-commercebedrijf gemakkelijker om de website te vertalen. 

Man gearresteerd na schietpartij woonwagenkamp

Vanochtend omstreeks 10 uur heeft er een schietincident op het woonwagenkamp aan de Louisekampstraat in Venlo plaatsgevonden. Er zijn geen gewonden gevallen volgens de politie. De verdachte is kort na het incident aangehouden.

Een getuige verklaarde tegenover Omroep Venlo dat er zeker tien schoten gelost werden: "Eerst hoorden we een auto hard aan komen rijden. Die stopte, vervolgens zeker een stuk of acht schoten. Daarna hoorden we geschreeuw en weer een paar schoten". 

De omstandigheden en aanleidingen die tot dit schietincident geleid hebben, worden nog onderzocht. Daarbij wordt gebruik gemaakt van onder andere sporen en -buurtonderzoek.

Veel geknok te zien in Jump Force

Bandai Namco Asia heeft wat gameplayvideo's van hun net aangekondigde fighter Jump Force online gezet. De crossovers tussen Dragon Ball, One Piece en Naruto zijn hierin duidelijk te zien.

Met 's werelds populairste en klassieke manga- en anime-franchises, waaronder Dragon Ball, One Piece, Naruto en vele anderen die later aangekondigd gaan worden, kunnen spelers hun driekoppige manga- en anime-dreamtag-team samenstellen en ze in een arena tegen elkaar laten strijden. De arena's zijn bekende plekken, waaronder Times Square in New York City en de Matterhorn in de Alpen. De Unreal Engine 4 wordt gebruikt voor deze graphics.

Jump Force komt ergens in 2019 uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. 

Saldo laden bij servicebalie NS gaat geld kosten

Zeven NS-servicemedewerkers overhandigden vanmorgen de handtekeningen van collega’s en reizigers die tegen de invoering van servicekosten bij de NS-servicebalie zijn. Vanaf maandag 2 juli 2018 rekent NS bij de NS-servicebalie € 0,50 servicekosten voor het laden van saldo op de OV-chipkaart bij de NS-servicebalie. Deze servicekosten gelden niet voor rolstoelgebruikers, reizigers ouder dan 75 jaar of reizigers met een visuele beperking.

Koen Sueters, directeur Service en Operatie bij NS: “Het was een open gesprek met betrokken collega’s. Ik begrijp dat niemand enthousiast wordt van servicekosten, we willen allemaal het beste voor onze reizigers. Maar het beste doen, betekent soms ook keuzes maken. De servicebalie is een erg kostbaar kanaal voor simpele transacties, terwijl er goede alternatieven zijn. Dat is zonde.”

Sueters vervolgt: “We willen stimuleren dat reizigers voor eenvoudige handelingen vaker gebruikmaken van de automaten of dit online regelen. Dat geeft collega’s de ruimte om steeds meer gevraagd en ongevraagd service te verlenen in het station. Bijvoorbeeld hulp bij het kopen van kaartjes of het laden van saldo bij de kaartautomaat. Aan de servicebalies blijven we kosteloos hulp verlenen bij bijvoorbeeld reis- en abonnementsadviezen en het beantwoorden van dringende of ingewikkelder vragen.”

Zelf saldo opladen
Bij alle automaten op de stations en bij lokale verkooppunten kunnen reizigers zonder extra kosten zelf hun OV-chipkaart opladen. Dat kan op elk station ook met muntgeld. Daarnaast kan online saldo gekocht worden of automatisch opladen worden aangevraagd. De komende maanden worden treinreizigers extra geinformeerd over de mogelijkheden om zelf saldo te laden, onder andere via folders bij de balies. Op een aantal stations zet de NS tijdelijk studenten in om reizigers te helpen bij het zelf laden van saldo.

Nog meer alternatieven
Voor treinreizigers die het liefst zonder saldo op hun OV-chipkaart reizen, introduceert NS na de zomer NS Flex. Daarmee reis je met de OV-chipkaart in het hele OV, maar betaal je met een factuur achteraf. Ook het kopen van losse kaartjes, bijvoorbeeld als e-ticket op je mobiele telefoon, blijft mogelijk. Deze kunnen met iDEAL of creditcard afgerekend worden.

Kansspelautoriteit gaat extra letten op online wedden door minderjarigen

De Kansspelautoriteit gaat voorafgaand en tijdens het WK Voetbal extra letten op het online aanbieden van sportweddenschappen, en vooral op deelname door minderjarigen. De toezichthouder op de markt voor de kansspelen roept op deelname door minderjarigen aan sportweddenschappen te melden via een speciaal meldingsformulier op haar website.

Deelname aan kansspelen, zoals het afsluiten van weddenschappen op sportwedstrijden, is toegestaan vanaf 18 jaar. Aanbieders van kansspelen zijn verplicht om minderjarigen te weren van deelname. In Nederland mag alleen de Toto, onderdeel van Nederlandse Loterij, wedden op de uitslag van sportwedstrijden aanbieden.

In de Wet op de kansspelen staat dat hiervoor één vergunning wordt verstrekt. Alle andere aanbieders van (online) sportweddenschappen mogen geen kansspelen aan Nederlandse consumenten aanbieden. Ze zijn verplicht ervoor te zorgen dat vanuit Nederland niet kan worden deelgenomen. Dit kunnen zij bijvoorbeeld doen door geo-blocking toe te passen: met Nederlandse IP-adressen kan er dan niet worden deelgenomen.

Geen controle mogelijk
De Kansspelautoriteit treedt op tegen illegale aanbieders van kansspelen, omdat er geen controle mogelijk is op de eerlijkheid van het spel, de detectie van kansspelverslaving en op deelname van kwetsbare groepen, zoals minderjarigen. Extra redenen om tegen illegale kansspelaanbieders op te treden zijn specifieke gerichtheid op Nederlandse consumenten (bijvoorbeeld door gebruik van de Nederlandse taal) en het laten deelnemen door jongeren.

Populair
Wedden op de uitslag van sportwedstrijden is populair en groeit hard. Uit de Marktscan 2016 van de Kansspelautoriteit blijkt dat de markt voor legale sportweddenschappen in Nederland in 2016 met 34 procent groeide ten opzichte van 2015. Algemeen bekend is dat er tijdens grote sporttoernooien, zoals het aanstaande WK Voetbal, extra gewed wordt. Ook als het Nederlands elftal niet meedoet, is dat het geval. Binnen de sector sportweddenschappen is voetbal veruit de populairste sport om op te wedden.

Meldingen
De Kansspelautoriteit kondigde eerder dit jaar in haar Toezichtagenda aan dat voorkomen dat minderjarigen aan kansspelen mee kunnen doen, een belangrijke prioriteit is. Jongeren vormen een kwetsbare groep; kansspelaanbieders moeten er alles aan doen om te voorkomen dat minderjarigen kunnen deelnemen.

De Kansspelautoriteit hoort graag van ouders, leraren, vrienden of andere betrokkenen of zij deelname aan sportweddenschappen door minderjarigen constateren. Minderjarigen kunnen zelf ook een melding doen. Meldingen kunnen worden gedaan via het Meldingsformulier minderjarigen. De informatie wordt niet gebruikt om minderjaren te beboeten voor hun deelname. De informatie wordt alleen gebruikt voor de aanpak van illegale aanbieders.

Inbreker rijdt in op agent

Op zondagavond 10 juni werd er ingebroken in een vakantiewoning aan de Reeenbergweg in Beekbergen. De inbreker werd in de omgeving van het huis aangetroffen. Bij het zien van een agent ging hij er vandoor in een auto en reed hierbij op de agent in.

Omstreeks 22:30 uur kwam bij de politie de melding binnen van de woninginbraak. Een agent zag de man lopen en sprak hem aan. Hierop ging de man er met een auto vandoor en reed daarbij in op de agent en zijn hond. De agent kon samen met zijn hond net op tijd wegspringen en raakte gelukkig niet gewond.

De man reed met zijn auto weg in de richting van de Immenbergweg. Het gaat om een blanke magere man van rond de 50 jaar. De politie is een onderzoek gestart en roept mensen op die iets gezien hebben zich te melden. 

Defensie deelt voortaan resultaten eigen onderzoeken

Het Ministerie van Defensie heeft bekend gemaakt dat voortaan van elk intern onderzoek de samenvatting en geleerde lessen openbaar gemaakt zullen worden. Dit op advies van Commissie van der Veer.

Doel van het openbaar maken is om van Defensie een lerende organisatie te maken. Tevens wil Defensie zo het veiligheidsbewustzijn verhogen. 

Met het onderzoek naar het fatale duikongeval in 2015 gebeurt dat voor het eerst. Op 23 november 2015 kwam matroos Mandy Groenewoud bij een duikongeval in de wateren rond Curaçao om het leven. De onderzoekers constateerden ernstige tekortkomingen tijdens de voorbereiding op de oefenduik. Structuur en opbouw ontbraken tijdens de oefening. Hierdoor begon matroos Groenewoud volgens de onderzoekers "onvoldoende voorbereid en met een niet gebruiksklaar duiksysteem aan de duik".

Groenewoud raakte op 50 meter diepte in de problemen. Een redding door een reserveduiker en reanimatie mocht niet meer baten. 

Het gehele onderzoek is hier te lezen. 

Archieffoto duiker van de Marine (Foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto duiker van de Marine (Foto: Ministerie van Defensie)

Staking streekvervoer treft Zuid-Holland op 12 juni

De streekbussen in Zuid-Holland gaan dinsdag 12 juni staken, als onderdeel van de estafettestakingen van de FNV. Op dinsdag 12 juni rijdt het streekvervoer van Connexxion niet in de regio Haaglanden. Vanuit de vestigingen Den Haag, Zoetermeer, Delft en Maasdijk rijden geen bussen uit.

De chauffeurs in het streekvervoer voeren al weken estafettestakingen, steeds in een andere provincie. Paula Verhoef, bestuurder FNV Streekvervoer: ‘De chauffeurs vragen geen extra pauze, ze vragen eens in de 2,5 uur even vijf minuten de tijd voor rust. Even uit die bus, even plassen, dat is toch heel normaal in plaats van vier tot vijf uren achter elkaar doorjakkeren?’

Volgens de FNV laten de werkgevers door hun houding niet zien dat ze echt oog hebben voor de mensen. Verhoef: ‘Deze stakingen gaan pas voorbij als de chauffeurs serieus genomen worden. Nog steeds is de actiebereidheid ongekend hoog, sterker nog, die loopt zelfs op. Het gaat om concrete toezeggingen over vijf minuten pauze eens in de 2,5 uur en een einde aan hun hoge werkdruk. Beter voor de veiligheid van chauffeur en reiziger, beter voor iedereen dat chauffeurs niet continu worden opgejaagd.’

FNV Streekvervoer is verbaasd dat de werkgevers na alle stakingen nog steeds niet met verbeterde voorstellen komen. Verhoef: ‘De vervoersbedrijven betalen blijkbaar liever de kosten van de stakingen, dan dat ze datzelfde geld besteden aan goede afspraken over de vermindering van de werkdruk. Reële rijtijden, momenten om even van de bus af te kunnen en meer tijd voor de goede dienstverlening aan passagiers, kosten lang niet zo veel als de schade die deze stakingen bij werkgevers veroorzaken.’

De starre houding van de werkgevers van de afgelopen jaren heeft geleid tot een diep wantrouwen bij chauffeurs tegen werkgevers. Jack d’Hooghe, buschauffeur en lid van de FNV-onderhandelingsdelegatie: ‘We praten al jaren over de werkdruk, maar maatregelen blijven uit. Heel simpel: we gaan door met acties tot er concrete afspraken liggen over het terugdringen van die werkdruk.’

De cao Streekvervoer geldt voor 12.000 werknemers.

Staking streekvervoer gaat door  (Foto: FOK! )
Staking streekvervoer treft Zuid-Holland op 12 juni (Foto: FOK! )

Failliet Eurocommerce moet 8,4 miljoen terugbetalen

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Zwolle geëist dat vier leden van één vastgoedfamilie in totaal 8.405.062 euro betalen, omdat misdaad niet mag lonen. De vader en zoon van de familie werden op 16 december 2016 veroordeeld voor valsheid in geschrift en faillissementsfraude onder andere met diverse ondernemingen in het vastgoedconcern Eurocommerce. Het bedrag zal wat het OM betreft worden overgemaakt aan de curatoren die de faillissementen afhandelen, zodat het te goede kan komen aan schuldeisers.

De vader was projectontwikkelaar en directeur van het Eurocommerce concern. Hij zou door een te rooskleurige voorstelling van zaken van het Eurocommerce concern kredieten hebben verkregen bij geldschieters. In het zicht van het faillissement heeft hij met zijn zoon miljoenen aan de boedel onttrokken. Het zou zijn ondergebracht bij de familieleden. De hoofdverdachte is ook privé failliet verklaard. Hij is ook veroordeeld voor faillissementsfraude in zijn privé-faillissement. De moeder en dochter zijn vrijgesproken van (medeplegen van) faillissementsfraude, waartegen het OM hoger beroep heeft ingesteld.

'Hoofdelijk aansprakelijk'
De oorspronkelijke vordering van het OM op de familie – vader, moeder, zoon en dochter- betrof tientallen miljoenen euro’s. Het OM heeft deze vordering naar beneden bijgesteld, omdat de rechtbank de verdachten niet voor alle ten laste gelegde feiten heeft veroordeeld. Er zijn daarnaast al bedragen betaald door verdachte na civiele uitspraken. Ook hebben curatoren reeds bedragen geïnd. Wat overblijft is een ontneming van een totaalbedrag van 8.405.062 euro. Volgens het OM is uit onderzoek gebleken dat dit bedrag is onttrokken aan de boedels. Het OM acht de familieleden hiervoor hoofdelijk aansprakelijk.

'Geld naar schuldeisers faillissement'
Er is destijds tijdens het uitvoeren van het strafrechtelijk onderzoek beslag gelegd, om eventuele toekomstige vorderingen zeker te stellen. Er is beslag gelegd op onroerend goed in bezit van de familieleden, op 8.600.000 euro banktegoeden en contant geld en een goudstaaf, gevonden in de diepvriezer van de hoofdverdachte en zijn vrouw. De goudstaaf is reeds overgedragen aan de curator in het privé-faillissement.

Het OM heeft besloten de ontnemingsprocedure door te zetten, ook al lopen er civiele procedures tegen de verdachten: “Het antwoord is eenvoudig” zei de officier op zitting: “Het OM wenst het beslag niet terug te geven aan de beslagenen zelf doch aan de curatoren in de faillissementen aan wier boedels de betreffende bedragen zijn onttrokken.”

Het OM heeft, nu een groot deel van de oorspronkelijke vordering al blijkt te zijn voldaan, voor 186.911 euro te veel aan beslag gelegd. Dat zal het OM vrij geven. De rest van het beslag zal bij onherroepelijke toewijzing van de ontnemingsvorderingen aan de curatoren ter beschikking worden gesteld. De rechtbank doet over zes weken uitspraak.

Failliet Eurocommerce moet 8,4 miljoen terugbetalen (Foto: Rechtspraak.nl)
Failliet Eurocommerce moet 8,4 miljoen terugbetalen (Foto: Rechtspraak.nl)

RIVM onderzoekt effect natuur op mensen

Natuur kan positieve effecten hebben op de geestelijke en lichamelijk gezondheid en het welbevinden. Dit komt doordat het mensen stimuleert elkaar te ontmoeten, te ontspannen en te bewegen. Om beter te begrijpen wat ‘groenprojecten’ in gemeenten concreet opleveren voor de gezondheid is het van belang de effecten te evalueren. Dit kan alleen als voorafgaand aan de verandering het gebruik van een locatie en de lokale gezondheid in beeld worden gebracht (nulmeting).

Het RIVM heeft met het onderzoeksinstituut Wageningen Environmental Research (voormalig Alterra) in 2015 een dergelijke nulmeting uitgevoerd voor een groenproject in Breda. Daar is een park met bewoners van de buurt Geeren-Zuid opnieuw ingericht om het aantrekkelijk te maken voor ontmoetingen, ontspanning en bewegen.

In Geeren-Zuid wonen veel mensen met een lage sociaaleconomische status, bij wie naar verwachting het effect van natuur op gezondheid het grootst is. In de nulmeting is het gebruik en de beleving van groen en de gezondheid van bewoners in kaart gebracht voordat het park opnieuw werd ingericht. Daarnaast zijn de betrokken professionals uit de wijk en gemeente geïnterviewd over hun verwachtingen van het effect van de herinrichting van het wijkpark.

De bewoners bleken het wijkpark nog maar beperkt te gebruiken, voornamelijk voor korte bezoeken. Zij waren vooral niet tevreden over de inrichting van het groen en de beperkte mogelijkheden om het te gebruiken. Wel dacht de meerderheid dat ze het park meer zouden gaan gebruiken na de herinrichting, vooral om er te zitten, te zonnen en te kletsen, maar ook voor een wandelingetje of om de hond uit te laten. De mentale en ervaren gezondheid van de bewoners van Geeren-Zuid was slechter dan van de gemiddelde Nederlandse bevolking.

De betrokken professionals uit de wijk en gemeente verwachtten dat het park door de herinrichting meer zal worden gebruikt. Inmiddels is het wijkpark heringericht en vinden er activiteiten door en met bewoners plaats. Vervolgonderzoek is nodig om te kunnen vaststellen welk effect de herinrichting en deze activiteiten op de gezondheid en het welbevinden hebben.

De volledige publicatie van het RIVM is hier te vinden. 

Echtpaar opgepakt voor orchideeënsmokkel

De Douane heeft vorige week met ondersteuning van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) een echtpaar aangehouden op Schiphol. In hun koffers hadden zij circa 440 beschermde orchideeën, zonder de bijbehorende documenten. De man is door de rechter-commissaris van de rechtbank in Amsterdam in bewaring gesteld voor 14 dagen.

De 49-jarige man en de 37-jarige vrouw werden afgelopen woensdagavond aangehouden op Schiphol. Het echtpaar kwam uit Peru en ze gingen naar Duitsland. Bij een controle van de bagage werd geconstateerd dat er orchideeën zaten in drie koffers en een sporttas.

Beschermde soort
Omdat de aangetroffen orchideeën tot een beschermde plantensoort behoren, hoort het transport begeleid te worden met documenten waaruit blijkt dat ze legaal verkregen zijn en dat ze bijvoorbeeld niet zijn geroofd uit de natuur. Die documenten ontbraken en dat is strafbaar.

De man en vrouw worden verdacht van overtreding van de Wet Natuurbescherming en de Plantenziektewet. De vrouw is heengezonden met een dagvaarding voor een politierechter zitting op 24 augustus. De orchideeën zijn in beslag genomen en ondergebracht in een quarantainekas.

CITES
De handel in (beschermde) plant- en diersoorten is internationaal aan strikte regels gebonden in de Convention on International Trade in Endangered Species (CITES). Dit verdrag bevat afspraken over de wetgeving, de naleving en de controle van de internationale handel in bedreigde dieren en planten. Illegale handel in (bedreigde) planten levert grote schade op aan de populatie van deze soorten, de leefomgeving, de natuur en de internationale rechtsorde.

De regels zijn er om de diversiteit in flora en fauna te handhaven en dieren tegen uitsterven te beschermen. Nederland heeft als onderdeel van de internationale gemeenschap de plicht om de internationale rechtsorde te handhaven, onder meer door het bestrijden van deze vormen van criminaliteit en daarmee samenhangende ondermijnende activiteiten.

'Overheidsinformatie na 10 jaar openbaar'

Overheidsinformatie moet na 10 jaar standaard overgebracht worden naar een toegankelijk archief. Nu staat daar nog 20 jaar voor. Zo wordt belangrijke – digitale - overheidsinformatie beter bewaard en blijft zij vindbaar en bruikbaar voor huidige en toekomstige generaties. Daarvoor pleit minister Slob (Archieven) in een brief aan de Tweede Kamer.

Digitalisering leidt ook bij de overheid tot een explosieve groei van informatie, van documenten en databestanden tot email en websites. Bovendien raakt informatie verspreid over allerlei verschillende systemen die draaien op software die snel veroudert. Overheden moeten daarom zo snel mogelijk de blijvend te bewaren informatie selecteren en overbrengen naar archiefdiensten; daar zorgen experts ervoor dat de digitale bestanden leesbaar blijven.

Informatie beter toegankelijk
Door de informatie al na tien jaar naar een archiefdienst te sturen, is deze beter toegankelijk voor historici, journalisten, genealogen, heemkundigen en andere gebruikers; online of in de studiezaal. Ook is de meeste informatie bij archiefdiensten openbaar en voor iedereen in te zien, niet alleen voor historisch onderzoek maar ook voor publieke verantwoording. Sommige informatie kan nog wel enige tijd afgeschermd zijn, maar alleen bij zwaarwegende redenen, zoals privacy of staatsveiligheid.

E-depots
Het voorstel van Slob maakt onderdeel uit van een bredere visie op archieven. Digitalisering vraagt volgens Slob om modernisering van de hele Archiefwet. En er is behoefte aan praktische ondersteuning. Archieven bestaan straks niet meer alleen uit papier, maar ook uit digitale bestanden in zogeheten E-depots. Dat vraagt nieuwe expertise en infrastructuur. Slob wil overheidsorganisaties en archiefdiensten hierbij ondersteunen. Het programma Rijk aan Informatie doet dit nu voor de departementen. Daarnaast financiert OCW kennis- en adviesdiensten van het Nationaal Archief gericht op de hele archiefsector.

Wetswijziging
Voor de nieuwe overbrengingstermijn moet de Archiefwet gewijzigd worden Minister Slob zal komend jaar gebruiken voor uitwerking en overleg, onder meer met de provincies, gemeenten en waterschappen.. Streven is om de eerste helft van 2019 een wetsvoorstel gereed te hebben voor een openbare raadpleging.

Veel dubbele lagen in trailer cyberpunk 2077

Wellicht de grootste aankondging tijdens de Xbox-briefing op E3 was dat we een trailer te zien kregen voor Cyberpunk 2077, de nieuwste game uit de stal van CD Projekt Red. Maar de Poolse ontwikkelaar bleek ook nog een aantal grappige easter eggs in de trailer te hebben verstopt, en zelfs gratis games.

Het eerste geheim dat ontrafeld werd zat helemaal aan het begin van de trailer, met de codes die voorbijscrollen over het scherm. Het gaat om dit fragment:

De codes bleken niet random te zijn, en toen twitteraar HumanOrginal de code invoerde op GOG bleek het een voucher te zijn voor The Witcher 3: Wild Hunt, inclusief de uitbreidingen Hearts of Stone en Blood and Wine. Een aantal scherpe kijkers kunnen dus nu genieten van een gratis game op kosten van CD Projekt Red.

De tweede verborgen boodschap komt uit een still van de trailer. Wanneer de trailer op het juiste frame wordt stilgezet komt er een flinke lap tekst op je scherm, waarin CD Projekt Red onder andere uitleg geeft over de releasedatum, de grootte, DRM en microtransacties.

Cyberpunk2077

Cyberpunk 2077 heeft nog geen releasedatum, maar we hebben dus zoals eerder gezegd wel een kekke trailer.

24 Nederlandse deelnemers Invictus Games Sydney

Afgelopen zaterdag werd in het Veteraneninstituut in Doorn de ploeg voor de komende Invictus Games voorgesteld. In oktober doen 24 (oud)militairen namens Nederland in Sydney mee.

Volgens Commandant der Strijdkracht Rob Bauer is doelen stellen het belangrijkste voor de deelnemers: “Jullie gaan dit mét elkaar doen. Niet voor de medaille, maar vooral voor de overwinning op jezelf. Ieder van jullie heeft ervaren dat zijn of haar leven is veranderd. Maar jullie hebben de kracht gevonden om door te gaan. Om jezelf opnieuw uit te vinden. Dat maakt jullie nog grotere helden dan jullie al waren.” 

De Invictus Games zijn de internationale spelen voor gewonde militairen. In Sydney komen van 20 tot 27 oktober 500 atleten uit 18 landen uit op 11 verschillende sportonderdelen. De Britse prins Harry, die zelf in Afghanistan diende, is de initiatiefnemer van de Invictus Games.

In 2020 zal Nederland het gastland zijn voor de Games. Afgelopen maand maakte prins Harry bekend dat de, op initiatief van Tweede kamerlid Hanke Bruins Slot, Nederlandse bid succesvol is geweest. Den Haag zal dan fungeren als hoofdlocatie van de sporters. 

24 (oud-)militairen komen in oktober namens ons land uit op de Invictus Games in Sydney, Australië (Foto: Ministerie van Defensie)
24 (oud-)militairen komen in oktober namens ons land uit op de Invictus Games in Sydney, Australië (Foto: Ministerie van Defensie)

Politie ontslaat agent die opnieuw in de fout ging

De leiding van de politie Oost Nederland heeft een medewerker uit de eenheid ontslagen. Aanleiding is een eerder opgelegd voorwaardelijk strafontslag, waarvan de medewerker de voorwaarden heeft overtreden.

De medewerker wordt ervan verdacht dat hij zich binnen een eerder opgelegde proeftijd van 3 jaar opnieuw schuldig heeft gemaakt aan grensoverschrijdend en niet-professioneel gedrag. Daarbij kwamen verdenkingen van het raadplegen van de politiesystemen voor privé doeleinden en een gebrek aan transparantie in de verantwoording van zijn handelen. Dit was aanleiding om de medewerker te ontslaan.

Nog een steekpartij bij een AZC

Een 17-jarige bewoner van het AZC in Velp raakte zondagavond tegen half negen zwaar gewond nadat hij was neergestoken. Twee andere bewoners, 17 en 26 jaar oud, werden aangehouden voor hun mogelijke betrokkenheid.

Het onderzoek naar het steekincident is in volle gang. De politie heeft inmiddels met meerdere getuigen gesproken. Vooralsnog is onduidelijk wat er aan het incident vooraf is gegaan en wat mogelijk de aanleiding of achtergrond is geweest. Uit het eerste onderzoek is duidelijk geworden dat het slachtoffer waarschijnlijk door meerdere personen werd aangevallen, waaronder de later aangehouden verdachten.

Wie precies het slachtoffer heeft gestoken moet nog blijken. De politie sluit niet uit dat op basis van het vervolgonderzoek nog meer verdachten worden aangehouden. Het slachtoffer liep meerdere steekwonden op en werd met spoed naar een ziekenhuis vervoerd. Hij werd daar opgenomen voor verdere behandeling.

Nog een steekpartij bij een AZC (Foto: Stockfoto politie.nl)
Nog een steekpartij bij een AZC (Foto: Stockfoto politie.nl)

Skyrim: Very Special Edition aangekondigd

Bethesda heeft Skyrim: Very Special Edition aangekondigd. De game stelt je in staat om met je Alexa-apparaat de wereld van Skyrim te verkennen met enkel voice-input. Daarnaast komt de game naar Etch-a-Sketch, Motorola Pagers en Samsung Smart-koelkasten.

Oké, het gaat natuurlijk overduidelijk om een grap. Het is verfrissend om te zien dat een grote uitgever als Bethesda zichzelf een beetje voor gek kan zetten op het grote podium. De trailer, met Keegan Micheal Key, kun je hieronder bekijken.

Battletoads keren terug in 2019

Veel van ons hebben in onze jeugd Battletoads gespeeld, en ongetwijfeld heel vaak uitgegooid en frustratie vanwege de hoge moeilijkheidsgraad. Microsoft en Dlala Studios brengen de franchise terug.

We hebben nog geen gameplay gezien of daadwerkelijke informatie over de game, maar het is fijn om te weten dat de vechtende kikkersbazen binnenkort weer terugkeren. De teaser trailer van de game vind je hieronder.

Slob: 'Belang leraar moet voorop staan'

Een stevige, professionele beroepsgroep is belangrijk voor leraren en het onderwijs in Nederland. De inspanningen van de afgelopen jaren om tot zo’n beroepsgroep te komen, hebben tot nog toe onvoldoende opgeleverd. Daarom kiest minister Slob (Onderwijs) voor een ingrijpende koerswijziging. ‘Het opbouwen van een stevige beroepsgroep voor leraren verdient een nieuwe kans’, schrijft hij maandag in een brief aan de Tweede Kamer.

Om te bepalen welke stappen nu gezet moeten worden om te komen tot een stevige beroepsgroep, heeft de minister Alexander Rinnooy Kan gevraagd om dat nader te verkennen. Rinnooy Kan gaat nog voor de zomer de eerste gesprekken voeren met lerarenorganisaties, leraren en andere betrokkenen. ‘Een goed functionerende beroepsgroep is in ieders belang en essentieel voor ons onderwijs. Ik wil daar graag naar vermogen toe bijdragen’, aldus Rinnooy Kan.

Rinnooy Kan was eerder voorzitter van de Commissie Leraren. Deze commissie werd in 2007 door de toenmalige minister van Onderwijs om advies gevraagd over de aanpak van het lerarentekort, de positie van de leraar en de kwaliteit van de leraar.

Rapportage
Naar verwachting kan Rinnooy Kan rond de herfst rapporteren over de verdere professionalisering van de beroepsgroep. Op basis daarvan kan een nieuwe koers bepaald worden. Rinnooy Kan is goed bekend met de vraagstukken die spelen. ‘Hij is bij uitstek geschikt voor deze taak, gezien zijn ervaring met complexe vraagstukken en zijn eerdere advisering over dit onderwerp’, stelt de minister.

Leraren zijn nu wel georganiseerd in vakbonden en per thema is er soms een vakvereniging, maar er is geen organisatie die hen op landelijk niveau overkoepelend vertegenwoordigt als het gaat om de kwaliteit van het vak en vakinhoudelijke vraagstukken. Bij andere beroepen, zoals advocaten en artsen, is dat wel het geval. Eerder voerde de Onderwijscoöperatie die rol uit. Omdat deze organisatie te weinig draagvlak had onder leraren besloten zij eerder te stoppen met hun activiteiten.

Register
De minister doet ook een pas op de plaats met het verplichte Lerarenregister. Slob: ‘Pas als duidelijk is wat er nodig is om het register in te zetten als register van, voor en door de leraar gaan we de volgende stap zetten.’ Het vrijwillige register blijft ondertussen gewoon beschikbaar voor leraren die daar hun portfolio in hebben opgeslagen.

Volgens de minister is het Lerarenregister te veel een doel op zich geworden, terwijl dit juist bedoeld was als een middel was om de beroepsgroep te versterken. ‘Al onze energie moet nu gericht zijn op het verder opbouwen van een stevige beroepsgroep. Leraren moeten daar nu al lang genoeg op wachten’, zegt Slob. Rinnooy Kan deelt dit beeld. ‘Het register is het sluitstuk en niet het begin.’

Regie terug bij de leraar
Volgens Slob moet de leraar de regie terugkrijgen. Hij is niet van plan om van bovenaf een beroepsgroep te verplichten, maar wil leraren wel ondersteunen om zo’n collectief goed vorm te geven. ‘Het belang van de leraar moet voorop staan. En dan kan de leraar dus ook het beste aan het roer staan’, aldus Slob.

'DEEN moet stoppen met kiloknallers'

Wakker Dier start vandaag met een radiocampagne gericht tegen supermarktketen DEEN. Deze super stunt veel met kiloknallers, vlees zonder dierenwelzijnskeurmerk. “DEEN eindigt regelmatig bovenin onze kiloknallerranglijst. Mede door hun gestunt worden dieren veroordeeld tot een vreselijk leven in industriële stallen. En dat moet stoppen,” aldus Anne Hilhorst van Wakker Dier.

Welzijnsproblemen
In Nederland leven miljoenen dieren in de vee-industrie. Daarvan belanden vele als kiloknaller in de supermarkt. De welzijnsproblemen bij de dieren achter de kiloknallers zijn groot. Zo leven industrievarkens in kale hokken, komen kippen nooit buiten en worden Ierse runderen onverdoofd gecastreerd.

Wakker Dier wil dat supermarkten diervriendelijkere producten aanprijzen in plaats van kiloknallers. Hilhorst: “Als DEEN vaker vlees met een keurmerk in de aanbieding zou doen, kiezen klanten eerder voor zo’n alternatief. En daarmee krijgen meer dieren een beter leven.”


Campagne tegen nepvuurwapens van start

‘Nepwapens, levensgevaarlijk!’ Onder dat motto start de politie in de week van 11 tot en met 22 juni een landelijke campagne over nepwapens. Nepwapens op straat kunnen tot levensgevaarlijke situaties leiden en veel mensen zijn zich daar vaak niet van bewust.

Regelmatig worden agenten op straat geconfronteerd met jongeren die nepwapens bij zich hebben. Vaak zijn deze replica’s nauwelijks van echt te onderscheiden. Zeker niet voor een agent die op straat in een split second moet beslissen of hij moet ingrijpen of niet.

Doel van de landelijke campagne is om ouders en jongeren bewust te maken dat het bezit van nepwapens gevaarlijk kan zijn. Als er een melding binnenkomt van een jongere die rondloopt met een wapen wordt zo’n melding opgepakt volgens de protocollen van een vuurwapenmelding. Het is voor een agent op straat lastig om bij zo’n melding in te schatten of het om een nepwapen gaat. ‘Wij nemen in zo’n geval geen enkel risico’, zegt Remco Blom, hoofdagent basisteam Schiebroek, eenheid Rotterdam. Hij heeft eerder met jongeren en nepwapens te maken gehad.

Te veel incidenten
Hoewel er landelijk een daling zichtbaar is van het in bezit hebben of gebruiken van nepwapens, vinden er nog steeds te veel incidenten plaats. Recent nog in Amersfoort, Voorburg, Zoetermeer en Eindhoven. Bij dit laatste incident moesten zelfs een onderhandelaar en arrestatieteam worden opgeroepen. Blom: ‘Bij twijfel wordt de BTGV-procedure opgestart. BTGV staat voor “benaderingstechniek gevaarlijke verdachten”. De procedure houdt in dat wij ons dienstwapen mogen pakken en richten als dat nodig is. Als de persoon met het wapen de aanwijzingen van de agent niet opvolgt, kan dat betekenen dat wij ons dienstwapen gebruiken en schieten. Hoe erg zou het zijn als later blijkt dat het om een nepwapen gaat?’ Het incident in Eindhoven liep gelukkig goed af, maar het toont opnieuw aan dat nepwapens voor gevaarlijke situaties kunnen zorgen.

Kermis en vakantie
In de praktijk blijkt dat het nogal eens voorkomt dat mensen een nepwapen in huis hebben. Ze hebben het meegenomen tijdens een vakantie in het buitenland of besteld via internet. De nepwapens worden vaak gekocht als speelgoed, maar kunnen ook voor andere zaken worden aangeschaft, bijvoorbeeld om mee te dreigen tijdens een overval.

Nepwapens zijn soms ook nog bij diverse kermissen in Nederland te winnen. Als het om goedgekeurd speelgoed gaat, te zien aan een CE-keurmerk, is het in huis hebben van een nepwapen niet strafbaar. Blom voegt daaraan toe: ‘Je moet ze alleen niet buitenshuis gebruiken. Nepwapens zijn levensgevaarlijk!’

Bewustwording
Jongeren en hun ouders zijn zich er vaak niet van bewust hoe de politie reageert als iemand met een nepwapen rondloopt. Daarnaast beseffen veel mensen niet welke dreiging ervan uitgaat als ze ermee de straat opgaan. Mensen schrikken vaak enorm als ze iemand met een wapen zien. Remco: 'We nemen meldingen over jongeren die met een vuurwapen rondlopen altijd serieus, maar houden ook in gedachten dat het om kinderspel kan gaan. In beide gevallen geeft het risico’s. Daarom is het goed om deze campagne te blijven herhalen. Elk jaar weer komen er mensen terug van vakantie met een nepwapen in de bagage. Hopelijk maakt dit ze bewust van de gevaren en zet de daling van incidenten met nepvuurwapens door.’

Campagne tegen nepvuurwapens van start (Foto: Politie.nl)
Campagne tegen nepvuurwapens van start (Foto: Politie.nl)

Schietgrage banaan in My Friend Pedro

Devolver Digital heeft een trailer met wel een erg schietgrage banaan en zijn vriend in de hoofdrol. In My Friend Pedro knal je alles overhoop met twee apart te richten wapens, slowmotion en handig gebruik van afketsende kogels.

Pedro gaat in opdracht van een banaan, ja, echt waar, heel veel slechterikken afknallen. Dat doe je met twee wapens, die elk apart te mikken zijn. Vind je dat lastig dan is er nog een slowmotion-mogelijkheid voor extra dramatische actie. Kogels ketsen ook af op bepaalde voorwerpen, zoals de koekenpan in de trailer.

My Friend Pedro komt begin 2019 uit op Nintendo Switch en pc.

Steekpartij bij AZC

Zondagavond is bij een steekincident in het asielzoekerscentrum aan de Laurens Stommesweg in Middelburg een man gewond geraakt. Agenten hebben een verdachte aangehouden.

Het incident gebeurde rond 19:00 uur. De hulpdiensten kregen een melding van een steekincident en spoedden zich naar het centrum. Naast politie en ambulancedienst kwam ook een traumahelikopter naar Middelburg om hulp te bieden. Het slachtoffer, een bewoner van het asielzoekerscentrum, is per ambulance naar een ziekenhuis gebracht.

Aanhouding
Rond 19:30 uur werd aan de Laan der Verenigde Naties een man, eveneens bewoner van het centrum, aangehouden vanwege mogelijke betrokkenheid bij het steekincident. De man is voor verder onderzoek en verhoor naar het politiecellencomplex gebracht.

Dolberg over WK-deelname: "Het besef begint te komen"

Kasper Dolberg kon het amper geloven toen hij hoorde dat hij een plek heeft gekregen in de definitieve WK-selectie van Denemarken.

De jonge spits kende mede door blessureleed een teleurstellend seizoen bij Ajax, maar toch mag hij mee naar Rusland. "Het was moeilijk te bevatten. In de paar uur na de bekendmaking was ik een beetje in de war. Het besef begint nu langzaam in te dalen", zegt Dolberg tegen BT. "Ik had het niet durven hopen, maar het is heel cool."

Dolberg was in Amsterdam zijn basisplek al vroeg in het seizoen kwijtgeraakt aan Klaas Jan Huntelaar toen hij in december ook nog eens geblesseerd raakte. "Dat kwam aan als een extra trap in mijn noten. Het was een zwaar seizoen, maar dat is misschien wel goed. Ik heb liever nu een dergelijk seizoen dan over vijf jaar."

Bondscoach Åge Hareide liet al weten dat Dolberg heel gretig oogt en dat hij minder vermoeid is dan veel van zijn teamgenoten. Door de afwezigheid van Nicklas Bendtner lijkt de Ajax-speler met Nicolai Jörgensen om een basisplek te vechten. In de oefenwedstrijd tegen Mexico (2-0 winst) verving Dolberg de Feyenoord-spits halverwege de wedstrijd.

Bitcoin fors gedaald na hack in Zuid-Korea

De koers van de digitale munt bitcoin is scherp gedaald na een hack bij een handelsplatform voor cryptomunten in Zuid-Korea, genaamd Coinrail. Ook andere digitale valuta's zoals ethereum en ripple leverden flink aan waarde in.

De koers van de bitcoin zakte met wel 12 procent tot circa 6800 dollar, de sterkste duikeling sinds medio maart. Dit jaar is de waarde van dit bitcoin al met meer dan 50 procent gezakt. Het is niet duidelijk hoeveel is buitgemaakt bij de hack bij Coinrail door cybercriminelen.

Het handelsplatform werkt samen met de autoriteiten en andere platformen om de daders te achterhalen. Via Coinrail worden meer dan vijftig soorten digitale munten verhandeld.

Bitcoin fors gedaald na hack in Zuid-Korea
Bitcoin fors gedaald na hack in Zuid-Korea (Foto: ANP)

Elder Scrolls Blades voor mobiel aangekondigd

De volgende game van Elder Scrolls is aangekondigd, dit keer voor mobiel. Elder Scrolls Blades heeft 'console-kwaliteit graphics' volgens Bethesda, maar speel je vooral mobiel. Het bedrijf zei echter ook dat het bezig is om de game naar consoles, pc en VR te brengen. Het is gratis en komt dit najaar naar iOS en Android.

Elder Scrolls Blades bevat PvP, wat ook platformonafhankelijk is. Dat betekent dat een pc-speler tegen een iOS-speler het kan uitvechten. Het heeft ook een stadbouw-element: terwijl je jouw stad opbouwt, ontgrendel je nieuwe NPC's en missies. Blades bevatten ook gevechten.

VS gaan oud-president Panama uitleveren

De Panamese oud-president Ricardo Martinelli wordt maandag door de Verenigde Staten uitgeleverd aan Panama, waar hij terecht moet staan voor spionage. Een van zijn advocaten heeft dat laten weten aan persbureau Reuters. Vrijdag liet de huidige president Juan Carlos Varela al weten dat het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken het uitleveringsverzoek inwilligt.

Martinelli zou overheidsgeld hebben gebruikt om meer dan 150 politieke rivalen te bespioneren in de periode 2009-2014, toen hij president was. De steenrijke zakenman verliet Panama in januari 2015 met een privéjet. Vorig jaar juni werd hij gearresteerd in de Amerikaanse stad Coral Gables, nadat hij eerder in de VS was waargenomen bij een voetbalwedstrijd van het nationale elftal van zijn land.

'VS gaan oud-president Panama uitleveren'
'VS gaan oud-president Panama uitleveren' (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: meer bewolking

Vandaag zijn er perioden met zon en blijft het vrijwel droog. In de loop van de middag neemt de bewolking in het zuiden toe en met name in het zuidoosten is er 's avonds kans op wat regen. De middagtemperatuur loopt uiteen van 18°C in het noordelijk kustgebied tot 24°C in het binnenland. De wind is noordoostelijk en matig van kracht. Langs de zuidwestkust wordt de wind 's avonds vrij krachtig, mogelijk krachtig, 6 Bft.

In de nacht naar dinsdag wisselen opklaringen en wolkenvelden elkaar af en in het zuidoosten is er kans op lichte regen. Het koelt af naar een graad of 10 in het oosten tot zo'n 14 graden in het zuidoosten. De wind wordt noordelijk en is zwak tot matig, aan de kust meest vrij krachtig.

Dinsdag overdag is er af en toe zon en het blijft op de meeste plaatsen droog. Het wordt frisser dan de afgelopen dagen, de middagtemperatuur loopt uiteen van 16°C in het noordelijk kustgebied tot 20°C in het zuidoosten. De noordenwind is matig, aan de kust vrij krachtig.

Dinsdag en woensdag vrij koel met temperaturen tussen 15 en 20°C, daarna middagtemperaturen tijdelijk weer oplopend naar 20 tot 25°C. Daarbij overheersen de droge perioden en zijn er perioden met zon. In het weekeinde van 16-17 juni toenemende kans op neerslag en middagtemperaturen dalend naar rond 20°C. (Bron: KNMI)

Zonkracht (onbewolkt/bewolkt) 6/3

Nederland
 

Zonnig met wat wolkjes (Foto: Stephan5)
Een lief schattig wolkje. Stabiel weer dus. (Foto: Stephan5)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Elder Scrolls Legends naar console

Een vernieuwde versie van het digitale kaartspel Elder Scrolls Legends verschijnt op Nintendo Switch, PlayStation 4 en Xbox One. Het free-to-play kaartspel krijgt betere graphics.

De voortgang die je in de pc- of mobiele versie van Elder Scrolls Legends hebt gemaakt zijn over te brengen, zodat je niet compleet opnieuw hoeft te beginnen. De nieuwe versie is helemaal van de grond opgebouwd met een nieuwe interface en arena.

Quake Champions gratis te downloaden deze week

Quake Champions is nog niet eens uitgebracht, maar als je het nu in Early Access op Steam download, dan is het nu gratis in plaats van een betaalde beta.

Het spel is al in beta, maar daar moet je tot nu toe 30 euro voor betalen, terwijl het uiteindelijke spel free-to-play wordt. Zelfs Bethesda vindt dat eigenlijk wel belachelijk, dus tijdens de persconferentie kondigden ze aan dat het nu gratis is. Wel alleen deze week, na 17 juni betaal je weer 30 euro als je het dan wil uitproberen.

Quake Champions is een multiplayer first person shooter met verschillende klassen om uit te kiezen. Het is tot nu toe alleen voor pc aangekondigd, maar Bethesda geeft al aan dat een console-versie best wel eens zou kunnen, misschien.

Hazard: "Wij hebben die winnaarsmentaliteit niet"

België hoort niet bij de topfavorieten voor het WK in Rusland dat komende week begint. Dat zegt Eden Hazard.

Volgens veel Belgische fans kan het team op de eindronde alleen ver komen als Hazard goed speelt, maar zo ziet hij dat zelf niet. "Ik voel me goed en ben klaar om een groots WK te spelen. Maar de Rode Duivels zijn niet afhankelijk van mij. We hebben genoeg talent", zegt de Chelsea-speler op Sporza.

"Ik scoor en ben beslissend. Maar ik moet dat nu doen op het WK, wanneer het telt. Ik voel me beter dan twee jaar geleden. Ik heb nu meer ervaring, net zoals de andere spelers. Bijna iedereen zit op dit moment op het top van zijn kunnen. Wanneer het WK geslaagd is? Als we alles gegeven hebben, ook al liggen we er dan al uit na de groepsfase of in de achtste finales. We mogen achteraf geen spijt hebben."

Hazard stelt dat je op een WK ook geluk nodig hebt. "Je kan sneuvelen na penalty's of door blessures. Het wordt niet makkelijk om het WK te winnen. We hebben een klein landje en er zijn landen die beter zijn", gaat hij verder. "Brazilië heeft het WK al vijf keer gewonnen en Frankrijk is ook heel goed. Dat zijn landen die hier gewoon zijn om te winnen. Wij hebben die winnaarsmentaliteit niet."

Bethesda brengt Wolfenstein en Prey naar VR

Bethesda brengt een standalone Wolfenstein-game en een multiplayer-modus van Prey naar VR. Welke VR-apparaten worden ondersteund is nog niet bekendgemaakt.

In Wolfenstein: Cyberpilot speel je een hacker in het verzet. Je gaat de nazi-robots hacken om ze tegen hun bazen op te zetten. Dus ja, je kunt een Panzerhund overnemen en achter de nazi's door Parijs zitten met die killermachine. Het spel komt in 2019 uit.

Prey krijgt een nieuwe multiplayermodus met VR-ondersteuning. Het heet Typhon Hunter en komt deze zomer uit. In deze modus speel je verstoppertje. Vijf spelerss zijn mimics, aliens die in objecten veranderd zijn. De zesde speler moet deze camouflage doorzien voordat de monsters hem doden. Het spel is op tv en VR te spelen.

Van Gerwen voor de derde keer de beste op Gibraltar

Michael van Gerwen heeft voor de derde keer de Gibraltar Darts Trophy op zijn naam geschreven. De tweevoudig wereldkampioen won eerder in 2015 en 2016. Van Gerwen won in de finale met 8-3 van Adrian Lewis.

Van Gerwen kwam in de finale 3-0 voor, waarna Lewis met een tiendarter wat terug deed. De nummer één van de wereld liep uit naar 6-1 door een 76 finish te gooien. Via dubbel 10 deed de Engelsman wat terug, alvorens de Nederlander via dubbel 6 op één leg van de overwinning kwam. Lewis kon nog één leg bijschrijen voordat Van Gerwen de elfde leg afsloot in elf darts. Het gemiddelde van de Vlijmenaar eindigde uiteindelijk op ruim 108, tegenover bijna 97 voor Lewis.

Eerder op de avond won Van Gerwen al met Jonny Clayton (6-2) en Steve West (7-4). Voor de darters staan volgende week Players Championships 13 en 14 op het programma. 

Uitslagen Gibraltar Darts Trophy - Kwartfinale
Michael van Gerwen (97.39) 6-2 (86.12) Jonny Clayton
Steve West (89.74) 6-5 (99.87) Rob Cross
Gerwyn Price (92.72) 5-6 (87.95) Paul Nicholson
Adrian Lewis (95.11) 6-3 (92.48) Peter Wright

Halve finale
Michael van Gerwen (105.20) 7-4 (92.14) Steve West
Paul Nicholson (98.14) 6-7 (98.72) Adrian Lewis

Finale
Michael van Gerwen (108.13) 8-3 (96.69) Adrian Lewis

Fallout Shelter nu gratis uit op PS4 en Switch

Bethesda liet weten dat Fallout Shelter nu gratis beschikbaar is voor Nintendo Switch en PlayStation 4. Het origineel kwam in 2015 uit op Android en iOS, later kwam het al naar Xbox One en pc.

Volgens Bethesda is Fallout Shelter al gespeeld door meer dan 120 miljoen spelers, wat meer is dan alle Bethesda-games bij elkaar. In het spel bouw je je eigen Vault, en manage je de vault en zijn bewoners. De bedoeling is om te groeien en daarvoor zul je je inwoners af en toe naar buiten moeten sturen om resources te vergaren. Of er nieuwe content bijkomt in deze console-versies is niet bekendgemaakt, maar we gaan er in ieder geval van uit dat het de laatste updates bevat.

Fallout Shelter

Always online in Fallout 76

Na alle teasers is er tijdens de persconferentie eindelijk meer bekendgemaakt over Fallout 76. Het spel wordt een always online multiplayer-festijn.

Je kunt nog wel in je eentje in de wereld rondrennen, maar Fallout 76 is wel gefocust op multiplayer. Producer Tod Howard gaf aan dat ze vier jaar geleden met het idee kwamen, ze waren al begonnen voordat Fallout 4 uitkwam. Hij omschrijft het spel als 'softcore survival'-game.

Als speler ben je geselecteerd om in Vault 76 in West Virginia te zitten, wachtend op het groen licht na alle cataclystische gedonder van nucleaire bommen. De dag is gekomen dat je er uit mag. Je merkt op je weg naar de uitgang dat velen al weg zijn. Je zult door zes verschillende regio's reizen, elk met hun eigen stijl, risico's en buit. Er zijn nieuwe vijanden te vinden in deze wereld. Het bouwen van je eigen nederzetting komt terug uit Fallout 4. Het zal aangevallen worden door vijanden, zoals Schorchbeast, die je alleen of samen zult moeten verslaan. Als het dood is kun je er zelfs van je dode trofee nog een foto maken. Als je doodgaat, dan houd je wel je voortgang. 

Fallout 76 gebruikt nieuwe renderingtechnieken, waardoor er 16x meer details te zien zijn. Als je in de verte kijkt zie je zelfs verschillend weer in de bergen. Op de map zie je ook nucleaire raketsilo's en spelers kunnen deze gebruiken. Je moet daarvoor wel speciale vijanden verslaan die de codes dragen om ze te lanceren. Een code is gesplitst en wordt gedragen door meerdere vijanden in de wereld, een voorbeeld waarom samenwerken handiger is.

Als je de code eenmaal hebt, dan kun je de raket overal op de map laten vallen. Na de daad kun je naar dat gebied om de zeldzame buit op te gaan halen, maar door je actie zijn er allerlei gevaren, waaronder straling.

Fallout 76 komt 14 november uit op PlayStation 4, Xbox One en pc. Er komt een beta en er is al een speciale editie van de game aangekondigd, met een lichtgevende wereldkaart en een T-51 Power Armor Helmet die je daadwerkelijk kunt dragen. Het heeft een stemvervormer en een werkend lampje. De prijs zal er ook naar zijn.



Met z'n tweeen schieten in Wolfenstein Youngblood

Wolfenstein Youngblood is het vervolg op Wolfenstein II: The New Colossus . Het speelt zich af in Parijs ergens in de eighties.  Dit keer spelen de dochters van BJ Blazkowicz de hoofdrol, De tweeling gaat tegen de nazi's vechten, net zoals hun vader.

Wolfenstein Youngblood kan solo of co-op gespeeld worden. BJ horen we wel tijdens de trailer, maar of hij daadwerkelijk ook in het spel zit is nog niet bekend. Datum, platformen en dergelijke zijn nog niet bekendgemaakt.

Bethesda brengt update en DLC voor Prey uit

Bethesda heeft tijdens haar persconferentie Mooncrash aangekondigd. Het is een uitbreiding voor de shooter Prey. Opmerkelijk detail, het is nu uitgebracht.

Je speelt Peter, een hacker. TransStar heeft een geheime maanbasis, maar dat is gestopt met het uitzenden van signalen. Je mag als Peter om het te onderzoeken. Natuurlijk gaat het compleet mis en mag je tegen allerlei wezens gaan vechten. Nieuw in Prey: Mooncrash is het feit dat vijanden dit keer random loot laten vallen. Prey: Mooncrash kost 20 euro. Er komt ook nog een Prey: Digital Deluxe edition met de basisgame en de uitbreiding, maar een prijs is nog niet bekendgemaakt.

De makers van Prey laten ook weten dat er een update uit is met drie nieuwe modi: Story, Survival en New Game+. De Story Mode is een enorm casual modus zodat iedereen het verhaal kan volgen zonder steeds dood te gaan. In Survival Mode krijg je het juist moelijker omdat er ook zuurstof en bloedingen zijn toegevoegd, je hebt dus met meer gevaren te maken. New Game+ laat je nog eens terugkeren met meer uitdagingen, maar je bent dan ook wel wat sterker door je vorige walkthrough.

RAGE 2 laat furieuze gameplay zien

RAGE 2 is een open-wereld FPS met voertuigen en hele snelle actie. De game werd uitgebreid getoond door Bethesda tijdens hun E3-persconferentie. We zien een paar wapens uit de originele RAGE terugkeren, maar ook een paar nieuwe vaardigheden die de prettige chaos alleen maar verhogen.

In RAGE 2 speel je in het jaar 2185, waar er steeds minder mensen nog in leven zijn. Wrede en bloedlustige bendes zwerven over de open wereld en de 'Authority' wil heersen over hen die zijn overgebleven. Je speelt als een Walker, een ranger in deze wereld. Nadat je uit je huis bent verjaagd en voor dood bent achtergelaten is het aan jou om deze bendes te stoppen en de benodigdheden te verzamelen om de 'Authority' te verslaan.

RAGE 2 wordt ontwikkeld door Avalanche Studios en id Software en komt in de lente van 2019 uit voor PS4, Xbox One en pc.

Metal Wolf Chaos XD van From Software komt naar het Westen

Metal Wolf Chaos XD, een remaster van de cultgame van From Software (Dark Souls), komt ergens dit jaar uit voor PS4, Xbox One en pc. Metal Wolf Chaos is een third-person shooter die in 2004 uitkwam exclusief voor de originele Xbox. Het opmerkelijke aan deze game is dat het nooit buiten Japan is uitgebracht, ondanks dat de stemmen allemaal alleen in het Engels zijn. De game verwierf cultstatus door populaire video's op YouTube.

In Metal Wolf Chaos speel je als Michael Wilson, de 47ste president van de Verenigde Staten. De vicepresident Richard Hawk is aan een gewelddadige coup d'etat begonnen en het is aan Wilson om dit tegen te houden met behulp van 'Metal Wolf', een mech.

De remaster maakt het spel widescreen en verbetert de resolutie en texturen.

Starfield is nieuwe IP van Bethesda

Dat Bethesda met Starfield bezig is was al min of meer bekend, maar nu hebben ze een compleet nietszeggende trailer uitgebracht om het officieel te maken. Het enige dat je er uit op kan maken is dat het spel zich in de ruimte afspeelt.

Starfield is de eerste nieuwe IP van Bethesda sinds 25 jaar, daarvoor hebben ze geteerd op The Elder Scrolls en Fallout. Todd Howard geeft aan dat het al een tijd in ontwikkeling is. Dat wist de wereld eigenlijk ook al omdat Zenimax, het moederbedrijf van Bethesda, een trademark op Starfield had gezet in 2013.

Starfield komt ooit uit op nog onbekende platformen.

Bethesda laat eerste beelden van Elder Scrolls VI zien

Bethesda heeft The Elder Scrolls VI geteaset. De opvolger van Skyrim gaat nog wel even duren, het spel is pas in pre-productie. 

Verdere details ontbreken, op een korte teaser na. Een bergachtige omgeving met mist ondersteunt met wat muziek van Dovahkiin. Geen setting, geen platforms, en geen releasedatum. Het is nu alleen officieel: Bethesda werkt aan The Elder Scrolls VI. Dat hadden we al verwacht Bethesda.

Nog meer demonen in Doom Eternal

Bethesda heeft Doom Eternal aangekondigd, de overbekende shooter ontwikkeld door ID Software. Helaas moeten we nog even wachten op gameplay, dat bewaren ze voor Quakecon.

Je bent wederom de DoomSlayer en natuurlijk ga je de demonen weer te lijf met allerlei wapens. De soundtrack wordt gemaak door Mick Gordon om je op te pompen terwijl je oude bekende maar ook nieuwe demonen kapotschiet met neiwue wapens en skills.

Pas op 10 augustus zien we meer van Doom Eternal, dan is er Quakecon in Dallas. Het spel komt uit op PlaySTation 4, Xbox One en pc.

Cuphead krijgt 'Delicious Last Course'-DLC

Indie-hit Cuphead krijgt volgend jaar een uitbreiding op Xbox One en pc. 'The Delicious Last Course' voegt een nieuw eiland toe. Naast nieuwe levels en eindbazen zijn er natuurlijk ook nieuwe wapens en charms. Verder is Ms. Chalice een speelbaar personage met haar eigen vaardigheden.

Cuphead is een 2D-platformer en bullet-game met een unieke art style die geïnspireerd is door oude Amerikaanse tekenfilms.

Aboutaleb:'Giftige boodschap moet geuit kunnen worden'

"Hoe giftig de boodschap ook is, hij moet geuit kunnen worden", stelde de Rotterdamse burgemeester Ahmed Aboutaleb zondag tijdens een buurtiftar in centrum De Middenweg in Rotterdam. Hij reageerde voor het eerst op de commotie die ontstond toen anti-islamgroep Pegida van hem toestemming kreeg om afgelopen donderdag tijdens het avondgebed bij de Laleli-moskee op Rotterdam-Zuid het voor moslims verboden varkensvlees te gaan roosteren. De demonstratie werd uiteindelijk door Pegida zelf afgeblazen omdat hun veiliheid niet kon worden gewaarborgd door de politie.

De burgemeester zei voor het eerst moreel en religieus onder druk te zijn gezet om de demonstratie te verbieden. "Het ging er zo ver aan toe dat de Turkse minister van Europese zaken mij de les ging lezen over mijn islamitische identiteit. Het gaat heel ver dat een staat, heel ver weg, de burgemeester van Rotterdam de les komt lezen over hoe de Nederlandse wet in elkaar steekt en hoe ik die moet toepassen", aldus Aboutaleb.

Hij zei het jammer te vinden dat Pegida uiteindelijk de boodschap niet heeft kunnen uiten, want hoe verschrikkelijk hij de boodschap ook vindt, de vrijheid vindt hij een groot goed. Vooral moslimjongeren haalden hard uit naar Aboutaleb toen Pegida van de demonstratie afzag. "Dat de boodschap niet geuit is, is eerder een teken van intolerantie dan een teken van overwinning." En: "Rijkdom voor onze stad en voor de democratie is dat ook giftige boodschappen in de ogen van sommigen verspreid moeten kunnen worden."

'Giftige boodschap moet geuit kunnen worden'
'Giftige boodschap moet geuit kunnen worden' (Foto: ANP)

Groothandel begint 2018 met hogere omzet

De omzet in de groothandel was in het eerste kwartaal van 2018 1,9 procent hoger dan in dezelfde periode een jaar eerder. Dit is de laagste jaar-op-jaartoename in twee jaar. De omzet groeide onder andere door hogere grondstofprijzen, meer vraag naar bouwmaterialen en een hogere melkprijs. De verder dalende graanprijs drukte de omzet. Dit meldt het CBS op basis van nieuwe kwartaalcijfers.

In de industrie werd meer geïnvesteerd in het vervangen van oude apparatuur en het vergroten van de productiecapaciteit. De leveranciers zagen de grotere vraag naar machines vertaald in een omzetgroei van ruim 5 procent. Op de grondstoffenmarkt stegen de prijzen van olie, metaal en erts. Door de groeiende conjunctuur en de stijgende grondstofprijzen steeg de omzet in de oliehandel en in de metaal- en ertshandel met elk 3,6 procent. De omzet bij de leveranciers van chemische producten, veelal basischemicaliën voor de industrie, groeide eveneens met 3,6 procent.

Omzet groothandelaren in bouwmaterialen en zuivel stijgen
De groothandel in bouwmaterialen zag als gevolg van toegenomen bouwactiviteiten de omzet groeien met ruim 8 procent. De hogere melkprijs hielp de zuivelhandel aan een omzetgroei van ruim 13 procent. Voor de handelaren in landbouwproducten waren het barre tijden. De combinatie van een hoge graanproductie en volle graanschuren drukte de prijs, met als gevolg een fors lagere omzet (-16,7 procent) voor de handel in graan.

Blijvend hoge verwachtingen, minder faillissementen
De groothandelaren zijn iets minder positief over het tweede kwartaal van 2018 dan het kwartaal ervoor. In het eerste kwartaal van 2018 gingen 85 groothandelaren failliet, het laagste aantal in de afgelopen vijf jaar. In totaal startten er 1 360 bedrijven, waarbij de vraag naar personeel steeg naar het hoogste niveau van de afgelopen vijf jaar. In het eerste kwartaal van 2018 stonden bijna 17 duizend vacatures in de groothandel open.

Groothandel begint 2018 met hogere omzet (Foto: CBS)
Groothandel begint 2018 met hogere omzet (Foto: CBS)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1230
special
Random Pics van de Dag #1229
special
Random Pics van de Dag #1228
special
Random Pics van de Dag #1227
special
Sterren kijken tijdens Comic Film & Manga Fest in Rotterdam
special
VrijMiBabes #202 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.