FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 29 maart 2018

Lindsay Lohan verliest opnieuw in GTA V-rechtszaak

Het hoogste Amerikaanse Hof van Beroep in New York heeft de rechtszaak van Lindsay Lohan tegen Grand Theft Auto V-uitgever Take-Two Interactive en ontwikkelaar Rockstar Games definitief van de hand gedaan: de vermeende gelijkenis tussen de Amerikaanse actrice en een fictief model uit GTA V is simpelweg niet overtuigend genoeg volgens de dienstdoende rechters.

In 2014 startte Lohan een rechtszaak tegen de gamegigant in verband met het personage Lacey Jonas uit GTA V, dat volgens Lohan overduidelijk op haar gebaseerd is. Lacey Jonas is in de game een blonde filmster met een eetstoornis en een voorliefde voor cocaïne die je in een side-mission kunt oppikken om haar te beschermen tegen hordes paparazzi. Verrassend genoeg kreeg de aanklacht van Lohan aanvankelijk groen licht toen een rechter oordeelde dat het verweer van Take-Two niet overtuigend genoeg was. In 2016 werd echter geconcludeerd dat de aantijgingen van Lohan onvoldoende bewezen konden worden om de zaak verder te kunnen rechtvaardigen omdat Lohans foto, portret of naam niet werden gebruikt in de betreffende uitingen.

Lohan liet het er niet bij zitten, ondanks dat inmiddels organisaties als The Motion Picture Association of America, The Entertainment Software Association en The American Booksellers Association zich allemaal achter Take-Two hadden geschaard. Vandaag kwam het New York Court of Appeals, het hooggerechtshof in New York, tot een definitieve uitspraak. 

"Met inachtneming van de toename in informatietechnologie en digitale communicatie, concluderen we dat een grafische weergave in een videogame of soortgelijke media een 'portret' kan zijn in de zin van de Wet op de Burgerrechten. Avatars in videogames worden niet anders beoordeeld dan afbeeldingen of foto's in het beschermen van de privacy en publiciteitsrechten van individuen". Na deze algemene uiteenzetting van het (portret)recht in New York volgt echter het vonnis over het vraagstuk of het in-game personage Lacey Jonas daadwerkelijk Lindsay Lohan ís: "in deze is het Jonas-personage eenvoudigweg niet herkenbaar als eiser, aangezien het slechts een generieke artistieke afbeelding is van een vrouwelijke twintiger zonder enige specifiek identificerende, fysieke kenmerken en bovendien is er geen naam of foto van eiser gebruikt in het computerspel GTAV en derhalve kan er geen beroep gedaan worden op artikel 5 van de Civil Rights Law". Jammerdebammer, Lindsay.


Groen licht voor beenloze coureur in Formule 3

Coureur Billy Monger zal komend weekeinde zijn debuut maken in het Brits Formule 3-kampioenschap. Op zich niet bijzonder, ware het niet dat de 18-jarige Brit geen onderbenen heeft. Die verloor hij in april vorig jaar na een zware crash in het Brits Formule 4-kampioenschap.

Na de crash moesten Monger's beide onderbenen geamputeerd worden, maar al snel gaf hij aan terug te willen komen in de autosport. Een crowdfundingscompagne leverde honderdduizenden ponden op en vanuit de hele autosportwereld kreeg de tiener steun, uiteindelijk met succes.

Het befaamde Carlin-team heeft Monger nu een plekje in de F3 aangeboden en op Oulton Park mag hij komend weekeinde debuteren. Gas geven gebeurt met een hendel bij het stuur, remmen doet hij met een pedaal die met zijn protheses bediend kan worden.

"Ik vind het geweldig dat ik er op Oulton Park bij kan zijn. Vooralsnog bekijken we het per race, maar ik hoop dat ik snel bekend kan maken dat ik het hele seizoen ga racen", aldus de jonge Brit, die voor het eerst sinds zijn crash weer een race zal rijden, hoewel hij wel al enkele weken getest heeft met Carlin.

"Het is fantastisch dat hij weer terug is op de grid", aldus een woordvoerder van Carlin. "Hij motiveert het team, is competitief en heeft de potentie om nog veel meer te bereiken. We willen hem daar zo goed mogelijk bij helpen."

Billy Monger's verhaal (Bron: YouTube)

Van Gerwen maakt gehakt van Van Barneveld, Gurney brengt fans in vervoering

Donderdagavond, geen Europa League-voetbal, wél Premier League Darts: het verhaal is wel bekend. We schakelen weer live in op RTL7, met de onvolprezen Koert Westerman en gast Vincent van der Voort.

Op het programma staat onder meer de heerlijke kraker tussen Michael van Gerwen en Raymond van Barneveld, wat al zo vaak spektakel opleverde. Volgende week volgt Judgement Night, waarin de onderste twee afvallen, dus het gaat spannend worden voor een aantal mannen. Rond 20.10 uur gaat het los.

De stand voor vanavond (Bron: Oddsportal)
De stand voor vanavond (Bron: Oddsportal)

Mensur Suljovic (AUT) - Gary Anderson (SCO) 5-7
Anderson begon sterk en kwam op 3-1, maar via onder meer een 12-darter vocht Suljovic zich terug naar 3-3. Anderson gaf nog eens gas en een 81-finish van Suljovic voorkwam dat de Schot al zeker was van een punt: 5-4. De Oostenrijker gaf niet op, maar Anderson maakte met een sterke eindsprint toch korte metten met hem: 7-5.

Mensur Suljovic - Gary Anderson (Bron: PDC)
Mensur Suljovic - Gary Anderson (Bron: PDC)

Michael Smith (ENG) - Gerwyn Price (WAL) 7-2
De partij begon bepaald niet denderend, van beide kanten. Smith was net iets beter en vooral dankzij een snaarstrakke 160-finish sloeg hij een gat: 5-2. Price gooide vervolgens geen gat in een pakje boter meer en moest het hoofd voor de zesde keer in acht wedstrijden buigen: 7-2.

Michael Smith - Gerwyn Price (Bron: PDC)
Michael Smith - Gerwyn Price (Bron: PDC)

Raymond van Barneveld (NED) - Michael van Gerwen (NED) 2-7
Beide heren hadden er gelijk zin in en de eerste vier legs werden eerlijk verdeeld, onder meer via een lekkere 132-finish voor Van Gerwen. Barney liet drie kansen op een dubbel liggen en Van Gerwen brak hem voor 3-2, waarna MVG ook zijn eigen leg hield: 4-2. Van Barneveld had duidelijk zijn A-game in het hotel laten liggen en het groene monster raffelde de boel in rap tempo af: 7-2.

Raymond van Barneveld - Michael van Gerwen (Bron: PDC)
Raymond van Barneveld - Michael van Gerwen (Bron: PDC)

Daryl Gurney (NIr) - Rob Cross (ENG)
Het begon spetterend, want de heren begonnen allebei met een 180, maar de rest van de door Cross gewonnen leg was maar matig. De Engelse wereldkampioen gooide heerlijk en werkte zich snel naar 3-1, maar Gurney wist van geen opgeven. Ondersteund door het Noord-Ierse publiek nam hij zelfs het heft in handen en met onder meer een 119-finish bracht hij met 6-5 alvast één zeker punt op de borden. Met twee 180's in de laatste leg stoomde hij voor het oog van zijn hoogzwangere vrouw nog even door, met een 7-5 zege als resultaat.

Daryl Gurney - Rob Cross (Bron: PDC)
Daryl Gurney - Rob Cross (Bron: PDC)

Simon Whitlock (AUS) - Peter Wright (SCO)
De heren verdeelden de eerste vier legs eerlijk, waarna Whitlock langzaam maar zeker wat afstand begon te nemen. In het weekeinde speelde Wright uitstekend, maar hij leek het wederom niet voor elkaar te krijgen en kwam op 5-3 achter te staan. Met een 124-finish en zijn tweede opeenvolgende twaalfdarter gooide Whitlock alvast een punt op het bord, maar Wright gaf nog niet op en gooide zich met shanghai-20 (single, triple, dubbel) naar 6-5. In de laatste leg wist de Schot zowaar een gelijkspel en dus een punt uit het vuur te slepen, waardoor de kans aanzienlijk is dat hij Judgement Night gewoon gaat overleven.

Simon Whitlock - Peter Wright (Bron: PDC)
Simon Whitlock - Peter Wright (Bron: PDC)

'Verbinding in Bijlmer tijdens The Passion'

Tussen de 15.000 en 20.000 mensen hebben donderdagavond in "een gemoedelijke sfeer" het spektakelstuk The Passion bijgewoond in de Amsterdamse Bijlmer. Dat zei een woordvoerder van het stadsdeel Zuidoost na afloop. Het verhaal van verbinding en het verhaal van de Bijlmer is duidelijk naar voren gekomen, aldus de zegsman. Het weer zat mee, het was droog.

Hoofdrollen waren dit jaar voor Tommie Christiaan in de rol van Jezus en Glennis Grace als Maria. Jeangu Macrooy en rapper Brainpower kropen in de huid van de discipelen Judas en Petrus.

De Bijlmer vormde dit jaar het decor van de achtste editie van het tv-spektakel. Het was een prominent onderdeel van de viering van vijftig jaar Bijlmer. Het thema van The Passion was dit jaar 'ik zie jou', over omzien naar elkaar. The Passion was live te zien op NPO 1.

Vorig jaar waren in Leeuwarden zo'n 16.000 mensen in de regen getuige van het paasverhaal over de laatste uren van Jezus. Toen trok de gezamenlijke uitzending van de KRO-NCRV en de EO ruim 3 miljoen kijkers.

'Verbinding in Bijlmer tijdens The Passion'
'Verbinding in Bijlmer tijdens The Passion' (Foto: BuzzE)

Sandler over transfer naar City: "Moet ik deze kans laten lopen?"

Philippe Sandler begrijpt dat de vraag gesteld wordt wat de verdediger van PEC Zwolle volgend seizoen bij Manchester City te zoeken heeft.

"Een speler van PEC maakt doorgaans geen transfer naar de Engelse top. Toch is het echt zo", vertelt Sandler in gesprek met Voetbal International. "Er zijn kenners die denken dat ik het ga redden én er zijn mensen die denken dat ik het niet aankan. Ik mag het nu laten zien. Wat had ik anders moeten doen? Deze kans laten lopen?"

De 21-jarige centrale verdediger sluit komende zomer aan bij de huidige koploper van de Premier League, waar de overgang in de winter werd afgerond. Sandler kijkt uit naar de samenwerking met Josep Guardiola. "Guardiola wil de komende jaren graag met jonge talenten gaan werken. Minder gearriveerde spelers kopen en als het ware zelf de jongens gaan opleiden. Ik mag werken met de beste trainer van de wereld. Dat is een jongensdroom. Mijn management en ik hebben uitvoerig met mensen van City gesproken, waaronder technisch directeur Txiki Bergiristain."

De in Amsterdam geboren verdediger stelt dat the Citizens alles van hem wisten. "Ze waren onder de indruk van mijn ballen tussen de linies en mijn snelheid. Ze zagen dat ik steeds beter werd in de duels maar benoemden ook dat ik moeite had met ruimte in de rug. De video-analisten hadden bijna al mijn wedstrijden bekeken. Dat gaf een goed gevoel."

"Ik ben niet zomaar een nummertje, ze hebben echt een plan met me. Ook Guardiola. Toen ik in het ziekenhuis was voor mijn medische keuring heeft mijn vader met hem gesproken. Hij wist precies wie ik was", besluit Sandler, die dit seizoen 22 keer in actie kwam in de hoofdmacht van PEC.

Van Breukelen over Labyad: "Het potentieel een van de besten van de Eredivisie te zijn"

Zakaria Labyad is in de ogen van Hans van Breukelen in potentie een van de beste spelers van de Eredivisie.

"Hij is via een omweg bij FC Utrecht beland, nadat hij na zijn tijd bij PSV een keuze maakte die achteraf helaas niet goed uitpakte", vertelt Van Breukelen in gesprek met het Algemeen Dagblad. "Hij heeft zich bij FC Utrecht kunnen en mógen herpakken, onder de juiste omstandigheden. Met een goed team, met Erik ten Hag, met De Jong. Hij kon meegaan in de goede vorm van het team."

De oud-doelman legt de Marokkaans international nu de nodige druk op. "Hij heeft laten zien potentieel een van de besten van de Eredivisie te zijn, maar hij moet het zelf blijven waarmaken. Het verwachtingspatroon wordt hoger."

Van Breukelen vindt het te prijzen dat FC Utrecht met Yassin Ayoub, Sofyan Amrabat en Labyad spelers aflevert voor de nationale elftallen. "Dat straalt uit op de club. Maar ze zijn onderdeel van een succesvol team. Labyad, Ayoub, Amrabat, via Utrecht hebben ze zelf die stap naar het Marokkaanse elftal kunnen en mogen maken. En dat is meer dan goed voor de club."

Geile foto's en liefdesbrieven voor 19-jarige massamoordenaar Florida

Nikolas Cruz wordt overstelpt met liefdesbrieven en hartstikke geile foto's van vrouwelijke leeftijdsgenoten, oudere vrouwen en in sommige gevallen zelfs mannen, voor veel 19-jarige jongens een soort droom. Eén klein detail: Cruz schoot vorige maand zijn oude high school in Parkland, Florida overhoop en vermoordde daarbij zeventien mensen.

Cruz zit uiteraard in de gevangenis, maar daar krijgt hij grote bergen fanmail, terwijl hij voor zijn slachtpartij nauwelijks vrienden had. "Ik heb het recht om om je te geven, Nikolas!", schrijft een vrouw uit Texas. "Je hebt zulke mooie ogen en de sproeten op je gezicht maken je zo aantrekkelijk", sopt een 18-jarige fan, waarbij ze haar brief versierde met hartjes en smileys.

Zo nu en dan worden er zelfs pikante plaatjes meegestuurd. Zo maakte een vrouw uit Chicago wat geile foto's in bikini en stuurde ze ook nog een plaatje mee van haar achterwerk, terwijl ze voorovergebogen staat. Een oudere besnorde man stuurde een wenskaart met een kat op de voorkant, en voegde nog wat foto's bij waarop hij in zijn witte Nissan uit 1992 zit, om Cruz daarmee op te vrolijken.

Advocaat Howard Finkelstein is ietwat overdonderd. "Het zijn echt bergen met brieven en kaarten. Ik ben veertig jaar advocaat en heb dit nog nooit meegemaakt. Elke verdachte of gevangene krijgt wel eens een brief, maar zoals dit? Nee." Overigens krijgt de verdachte moordenaar de brieven - en helaas voor hem ook de foto's - niet te zien, want vooralsnog zit hij in een isoleercel wegens kans op zelfmoord.

"We hebben hem een paar religieuze brieven voorgelezen, waarin men voor hem aan het bidden was en waarin men God vroeg om Nikolas te helpen bij het vinden van God. Fanbrieven willen en gaan we echter niet voorlezen, en foto's van nauwelijks geklede tienermeisjes gaan we hem al helemaal niet laten zien", aldus Finkelstein. 

De vraag van de dag: wat heb jíj allemaal moeten doen om naaktfoto's, liefdesbrieven en foto's van besnorde mannen in een oude witte Nissan te krijgen?

Update 21:40 uur
User DeniesSY weet de achtergrond allemaal iets beter te duiden. Ze doet (psychologisch) onderzoek naar de (straf)rechten van gevangen in Amerika en heeft daarnaast in dezelfde woonplaats gewoond.

Het gedrag van voornamelijk (jonge) tienermeisjes wijt zij aan het ‘Bonnie & Clyde Syndroom’ , een aandoening die zich vooral voordoet bij (jonge) vrouwen. Ze voelen zich seksueel aangetrokken tot een crimineel of massamoordenaar. Er zijn op internet talloze groepen te vinden waarin zulke ‘fans’ zich verenigd hebben.

Uit nieuwsgierigheid heeft DeniesSY zich bij één van deze groepen aangesloten. Dit om meer inzicht te krijgen in de gedachtegang van dit soort ‘gevangenisgroepies’. Het feit dat ze zelf in vrijheid leven terwijl hun lustobject in het gevang zit, geeft deze 'groupies' ook een bepaald gevoel van macht. Zij kunnen immers doen wat ze willen terwijl hun lustobject geen kant op kan. 

Toch zijn het niet alleen fans die zulke groepen joinen. Ook de vrouw die Cruz opving na de dood van zijn pleegmoeder, en zijn jongere broer die korte tijd heeft vastgezeten vanwege de moordpartij van Cruz, zijn lid van dezelfde groep als DeniesSY. Uit haar verhaal blijkt dat deze ‘fangroep’ inmiddels meer draait om het uitwisselen van informatie en updates over de zaak, dan over het aanbidden van Cruz zelf.

Roosen kopman LottoNL-Jumbo in Ronde van Vlaanderen

Timo Roosen is bij LottoNL-Jumbo kopman in de Ronde van Vlaanderen. Daarnaast heeft de ploegleiding de Noor Amund Grøndahl Jansen de rol van schaduwkopman gegeven. De Belgische wielerklassieker wordt zondag verreden.

Door de afwezigheid van Lars Boom heeft de ploegleiding de 25-jarige Roosen aangewezen als kopman. De 25-jarige Roosen maakte woensdag in Dwars door Vlaanderen een sterke indruk en finishte op een dertiende plaats.

Boom is als gevolg van een operatie om hartritmestoornissen te verhelpen nog niet op wedstrijdniveau en laat daarom de Vlaamse voorjaarsklassiekers aan zich voorbij gaan. De 32-jarige renner start zaterdag wel in de Volta Limburg Classic, een wedstrijd die in het verleden bekend stond als de Hel van het Mergelland.

“Omdat Lars niet start, gaan we anders deze wedstrijd in. We zullen proberen vrijer te koersen. We zijn benieuwd wat Timo en Amund kunnen. Ze moeten proberen een mooie uitslag te rijden'', aldus ploegleider Nico Verhoeven.

De ploeg die zondag aan de start staat bestaat verder uit Pascal Eenkhoorn, Jos van Emden, Bram Tankink, Robert Wagner en Maarten Wynants.

Lindgren verkiest Groningen boven Ajax: "Meer sympathie"

Rasmus Lindgren kijkt zondagmiddag met bovengemiddelde belangstelling naar de wedstrijd tussen FC Groningen en Ajax.

De middenvelder van BK Häcken stond onder contract bij beide clubs. In dienst van de Groningers kwam hij tot 190 wedstrijden en voor de Amsterdammers speelde de Zweed 85 wedstrijden. De wedstrijd in de Euroborg zondagmiddag is een ontmoeting tussen de nummers dertien en twee van de Eredivisie.

"De club zit in mijn hart en ik baal er van dat ze nu zo'n slecht seizoen doormaken. Maar wat ik nog erger vind is dat het stadion zo leeg zit. Dit is niet hoe ik FC Groningen ken", vertelt Lindgren in gesprek met ELF Voetbal. "Toen ik er speelde zat het bomvol en vonden tegenstanders het niet leuk om naar Groningen te gaan. Ik hoop dat die sfeer en dat gevoel weer terugkomt."

"Ik verwacht dat FC Groningen revanche wil nemen op het slechte seizoen en hoop dat het er voor zorgt dat ze een hele goede wedstrijd spelen. Aan de andere kant heeft Ajax meer kwaliteit en moeten ze natuurlijk ook alles winnen om in de race om het kampioenschap te blijven."

Toch zit Lindgren persoonlijk in een lastige positie als het om beide clubs gaat. "Het zou mooi zijn voor Ajax als ze drie punten pakken, want ik hoop dat ze kampioen worden. Maar ik heb meer sympathie voor FC Groningen en daarom hoop ik toch dat zij winnen."

Materazzi: "Roma heeft niets te verliezen tegen Barcelona"

Marco Materazzi heeft Barcelona gewaarschuwd voor AS Roma door te stellen dat de Italianen niks te verliezen hebben.

De Italianen en Spanjaarden staan tegenover elkaar in de kwartfinale van de Champions League. AS Roma bereikte de laatste acht door Shakhtar Donetsk uit te schakelen, waar Barcelona over twee wedstrijden te sterk was voor Chelsea.

"Roma heeft al voor een klein wonder gezorgd", vertelt Materazzi in gesprek met Omnisport. "Niet veel mensen hadden gedacht dat ze Shakhtar zouden verslaan, maar ze deden het. Nu hebben ze niets te verliezen tegen Barcelona en ze zouden gewoon moeten genieten van de komende paar wedstrijden. De druk zal bij Barça liggen."

De Italiaan, die in 2010 met Internazionale de Champions League won, verwacht ook dat Real Madrid ten koste van Juventus zich gaat plaatsen voor de halve finale. "Ik zie de twee Spaanse ploegen als favorieten om de Champions League te winnen. Real en Barcelona zijn gewend aan het spelen en winnen van de Champions League. Ik geef ze 51 procent kans om door te gaan, tegenover 49 procent voor de Italianen."

De Mos: "In het geval van Cocu denk ik dat het geen toeval is"

Phillip Cocu is de trainer die zijn ploeg in de tweede seizoenshelft van de competitie steevast het beste laat presteren van alle trainers.

Erik ten Hag merkte ooit op dat goede trainers zich onderscheiden door hun teams in de tweede seizoenshelft beter te laten presteren dan voor de winterstop. De trainer van Ajax is daar de laatste jaren in geslaagd, maar PSV-trainer Cocu presteert in dat opzicht nog beter.

"In het geval van Cocu denk ik dat het geen toeval is", vertelt Aad de Mos in De Telegraaf . "Elk seizoen hebben ze bij PSV in de eerste seizoenshelft wel een dipje, maar wat Cocu kenmerkt, is dat hij het team daar meestal ook weer snel uit weet te krijgen."

"Vaak blijven ploegen te lang in een crisis hangen, maar ik vind dat Cocu snel een oplossing ziet. Dan komt hij met een verandering van speelwijze of met een paar andere spelers in de ploeg en dan komt er toch weer snel stabiliteit in de prestaties. Dat is toch een kwaliteit."

Ten Hag begon het seizoen als trainer van FC Utrecht en stapte halverwege het seizoen over naar Ajax, waar hij de ontslagen Marcel Keizer opvolgde. De Mos stelt dat Ten Hag in Amsterdam nog niet het beste van zichzelf heeft laten zien. "Ik had wat meer verwacht van hem. De goede tactische ingrepen die je van hem bij FC Utrecht zag, heb ik bij Ajax minder gezien. Het lijkt toch of hij een beetje in een keurslijf zit, waardoor hij beperkt wordt in zijn tactisch handelen. Het is ook niet zo gek dat je een aanloopperiode nodig hebt als je van de subtop naar een topclub gaat. Die tijd heeft hij niet gekregen doordat hij midden in het seizoen de stap heeft gemaakt."

Overwatch teaset nieuw Uprising-event

In april krijgt Overwatch weer een event. Sowieso keert Uprising terug, zoals we dat vorig jaar zagen, maar er lijkt ook nieuwe content aan te komen. Dit blijkt uit de nieuwe teaser van Blizzard.

In de teaser is op een gegeven moment een korte storing te zien. Hierop wijzigt de naam van de missie en het jaar waarin deze plaatsvond. Waar Uprising in de Overwatch-wereld zeven jaar geleden plaatsvond, teaset de teaser een missie van acht jaar geleden.

Daarnaast is er ook een mural gemaakt in opdracht van Blizzard, waarin we Genji en McCree in Dorado zien. Ook is in de PTR op pc een verwijzing gevonden naar 'Overwatch Archives' en heeft Jeff Kaplan in januari al nieuws geteased rondom het event in april. Wat het allemaal betekent zien we ongetwijfeld snel.

Het nieuwe event begint in ieder geval op 10 april.

Rot-Weiss gaat voor titelprolongatie: EHL win je 2de keer op karakter?

‘Voor deze wedstrijden spelen we hockey’, zegt Rot-Weiss Köln-coach André Henning voorafgaand aan deel drie van hun Euro Hockey League-trilogie tegen Kampong. Vrijdagavond om 20.00 uur treffen de Duitse en de Nederlandse grootmacht elkaar in de KO16-ronde van het Europees clubtoernooi in Rotterdam.

Van de vorige twee wedstrijden tussen Rot-Weiss en Kampong was de winnaar van dat duel ook de uiteindelijke winnaar van de EHL: de Utrechters in 2016 en de mannen uit Keulen in 2017. Volgens Henning zijn het precies dit soort ontmoetingen waar hij en zijn team het meest van genieten. ‘Kampong – Keulen is misschien wel het beste affiche in het hockey. Wij genieten ervan om tegen de beste ploegen van de wereld te spelen, helemaal in de late-avond-wedstrijd. Deze duels zijn altijd intens, maar ook sportief met veel toeschouwers in het stadion en kijkers voor de buis. Hiervoor hockeyen we. In Duitsland hebben we ook niet de publiciteit voor en de kwaliteit van een evenement als de EHL.’

Henning noemt Kampong met klassespelers als David Harte, Sander de Wijn, Bjorn Kellerman en Robbert Kemperman in de gelederen ‘één van de beste teams van de planeet’. Maar ook Rot-Weiss beschikt over enkele wereldsterren met Tom Grambusch, Marco Miltkau en Christopher Rühr. Mats Grambusch maakt waarschijnlijk zijn rentree na een opgelopen blessure tijdens het zaalseizoen.

De Duitse coach maakt zich echter wel zorgen over de korte voorbereidingstijd die zijn ploeg op het veld heeft gehad. Weliswaar speelde Rot-Weiss drie oefenpotjes tegen Mannheimer HC, maar vanwege sneeuw en ijs viel een groot gedeelte van hun voorbereidende trainingen in het water. Bovendien waren de internationals van RW met de Honamas op trip in Spanje. De Bundesliga-wedstrijd tegen Uhlenhorst Mülheim ging met 3-1 verloren.

Het is inmiddels een bekend fenomeen in het Duitse hockey, de langere winterstop vergeleken met andere Europese competities. ‘Misschien zijn we niet 100 procent in vorm, maar Duitse teams zijn goed in dat soort achterstanden te compenseren met onze mentaliteit. Dat was vorig jaar ook het geval. Helaas zijn we in Duitsland nog niet in staat gebleken voldoende voorbereidingstijd te plannen voor de clubteams. We hebben slechts één competitiewedstrijd gespeeld en het trainingskamp van de nationale ploeg zat dicht op de EHL. Dat komt door de vele evenementen en wedstrijden die we in Duitsland hebben. Met de komst van de Hockey Pro League zal het clubhockey waarschijnlijk nog meer in het gedrang komen.’

‘Het Duitse clubhockey zal als eerste ten onder gaan, omdat wij niet voor maart aan ons seizoen kunnen beginnen. Maar goed, deze problemen zijn niet nieuw. Ze worden alleen maar groter en ingewikkelder. Klagen heeft echter nog nooit geholpen. Wij zullen gewoon ons best doen om optimaal te presteren.’

En die optimale prestatie zou voor de tweede keer op rij kunnen leiden tot het winnen van de Alain Danet Trophy. Voor vorig jaar viel Rot-Weiss altijd wat tegen in de EHL, maar door het succes van afgelopen seizoen is er ook een hoop druk van hun schouders gevallen. ‘Elk seizoen en elke wedstrijd is weer anders en afhankelijk van hoe alle individuen zich voelen en welke druk hij zichzelf oplegt. Maar al met al denk ik inderdaad dat er minder druk dan vorig jaar is. Vorig jaar was de druk enorm. Het finaleweekend was een week na de Duitse competitiefinale, die we verloren. In Duitsland rekende iedereen erop dat we de trofee na zeven jaar eindelijk een keer zouden winnen.’

‘Dit jaar hebben we een nieuwe uitdading. Het is nog geen enkele ploeg gelukt de titel te verdedigen. Nog een keer de winst pakken is de grootst mogelijk uitdaging voor ons en het zal nog moeilijker worden dan de eerste winst. De eerste titel win je door talent, de andere door karakter te tonen. Wij moeten vooral net zo gefocust en gemotiveerd zijn als vorig jaar.’

Moskou wijst diplomaten uit, sluit consulaat

Moskou zal eenzelfde aantal diplomaten uitwijzen als westerse landen. Dat zei de Russische minister Sergej Lavrov, die reageerde op de maatregelen die de landen hebben genomen vanwege de affaire Skripal.

Meerdere landen, waaronder Nederland, besloten recentelijk tot uitwijzing van Russische diplomaten vanwege de zenuwgasaanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter. Het gaat om regeringen uit heel Europa, de Verenigde Staten en andere landen.

De Russische tegenmaatregelen berusten volgens Lavrov op "wederkerigheid". "Ze omvatten de uitwijzing van een gelijkwaardig aantal diplomaten", stelde de minister. Hij maakte verder bekend dat de Verenigde Staten hun consulaat in Sint-Petersburg moeten sluiten, nadat Moskou eerder te horen had gekregen dat het Russische consulaat in Seattle dicht moet.

De zestig Amerikanen die het land moeten verlaten, krijgen tot 5 april om te vertrekken. Het gaat volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken om 58 in Moskou gestationeerde diplomaten en twee medewerkers van een diplomatieke post in Jekaterinenburg.

Moskou wijst diplomaten uit, sluit consulaat
Moskou wijst diplomaten uit, sluit consulaat (Foto: ANP)

VN-chef waarschuwt voor Koude Oorlog

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties António Guterres waarschuwt dat de oplopende spanningen tussen Rusland en het Westen tot een nieuwe Koude Oorlog kunnen leiden. Volgens Guterres zijn ,,communicatiemechanismen en controle" nodig om verdere escalatie te voorkomen.

De hoogste baas van de VN zei dit tegen journalisten in reactie op de aankondiging van de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov donderdag dat Rusland eenzelfde aantal diplomaten zal uitzetten als Westerse landen hebben gedaan. Volgens Guterres lijkt de situatie ,,in veel opzichten op wat we tijdens de Koude Oorlog hebben meegemaakt." Hij zei zich grote zorgen te maken.

VN-chef waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog
VN-chef waarschuwt voor nieuwe Koude Oorlog (Foto: ANP)

Blu-ray: The Foreigner

Jackie Chan is terug! De 63-jarige vechtexpert die bekend is van films als Rush Hour, Rumble in the Bronx en Drunken Master laat in zijn nieuwste project zien dat hij nog lang niet over zijn houdbaarheidsdatum heen is én dat hij zich ook prima kan laten gelden in een serieuze rol. The Foreigner is een wraakfilm à la Liam Neeson’s Taken die naast boordevol actie ook humor en drama bevat. Een bovengemiddelde thriller die het zeker waard is om in huis te halen op blu-ray!

Kosovo zet aanhangers Gülen uit naar Turkije

Kosovo heeft zes Turkse staatsburgers gearresteerd en uitgeleverd aan Turkije. De zes hebben volgens de Turkse regering banden met de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, die achter de mislukte couppoging van zomer 2016 zou zitten.

De zes werkten voor scholen die gefinancierd werden door de Gülen-beweging. Turkije beschouwt de beweging als een terroristische organisatie. Volgens het Turkse staatspersbureau Anadolu hielden de mannen zich bezig met de rekrutering van nieuwe leden op de Balkan en het werven van fondsen. Ook zouden zij Gülen-aanhangers hebben geholpen uit Turkije te ontsnappen.

Turkije is een belangrijke investeerder in Kosovo. Volgens een hoge Kosovaarse ambtenaar zou de Turkse regering grote druk hebben uitgeoefend op het straatarme Balkanland om op te treden tegen de Gülen-scholen.

Kosovo zet aanhangers Gülen uit naar Turkije
Kosovo zet aanhangers Gülen uit naar Turkije (Foto: ANP)

Minister onderzoekt verbod 'pedohandboek'

Minister Ferd Grapperhaus van Justitie en Veiligheid gaat onderzoeken of hij het strafrecht in stelling kan brengen tegen de verspreiding van lectuur die aanzet tot kindermisbruik. Grapperhaus wil tot het uiterste gaan, "omdat kindermisbruik een kind in zijn grondrechten aantast".

De minister is geschokt door het bericht van RTL Nieuws dat er op internet een 'handleiding' circuleert die tot in detail beschrijft hoe een pedoseksueel het vertrouwen van kinderen kan winnen, hen kan misbruiken en daarmee kan wegkomen. Het bezit en de verspreiding van het handboek is nu niet strafbaar. Een Kamermeerderheid van PVV, CDA, GroenLinks, SP en ChristenUnie dringt volgens RTL Nieuws aan op een verbod.

Grapperhaus "wil kijken of we dit in het strafrecht kunnen trekken". Binnenkort spreekt hij daarover ook zijn collega uit het Verenigd Koninkrijk, waar wel een verbod van kracht is. Hij maakt verder met providers bijvoorbeeld afspraken om verspreiders van zulke "afschuwelijke"lectuur aan de schandpaal te nagelen.

Minister onderzoekt verbod 'pedohandboek'
Minister onderzoekt verbod 'pedohandboek' (Foto: ANP)

Voorzitter PAOK gewapend het veld op: drie jaar schorsing

De Griekse voetbalclub PAOK Saloniki zal het voor lange tijd zonder voorzitter Ivan Savvides moeten doen. De beste man was het eerder deze maand tijdens het duel tegen AEK Athene niet eens met de scheidsrechter, en kwam gewapend en al het veld op, wat hem drie jaar schorsing opleverde.

De scheidsrechter keurde een goal van PAOK af, waarna er ietwat boos gereageerd werd. Ook Savvides kwam vriendelijk verhaal halen, met een vuurwapen aan de riem. Na een lange onderbreking werd de goal plots alsnog goedgekeurd, maar dat werd na afloop ongedaan gemaakt en de wedstrijd ging alsnog als 0-0 de boeken in.

De drie jaar schorsing voor de voorzitter is niet de enige straf voor PAOK: de club moet drie punten inleveren, waardoor de hoop op de landstitel vervlogen is. De Griekse competitie werd door het voorval drie weken stilgelegd - het was bepaald niet het eerste potentieel gewelddadige incident - en zal komend weekeinde weer hervat worden.

Savvides en zijn wapen betreden het veld (Bron: YouTube)

Broer kroongetuige Nabil B. geliquideerd

Een nog onbekende man is om het leven gekomen door een schietpartij in Amsterdam-Noord. Het incident gebeurde tegen 09.00 uur aan de Tt. Melissaweg, die bij een jachthaven ligt.

Een stukje verderop aan de Tt. Vasumweg heeft de politie een brandend voertuig gevonden. Diverse politieauto's en een traumahelikopter zijn ter plaatse.

Volgens een woordvoerder van de politie wordt later nog met duikers in het water gezocht, omdat er mogelijk voorwerpen in het water zijn gegooid.

Update 10:22 uur
Het zou gaan om de broer van kroongetuige Nabil B. die door het hoofd geschoten zou zijn. Dit meldt de NOS. De familie van de kroongetuige werd zwaar bewaakt. De politie is op zoek naar een donkere man, rond de 30 jaar oud en 1.70 lang. 

Nabil B. werd door het OM ingezet als kroongetuige in het proces rondom de 'Mocro-oorlog', een drugsoorlog in de Amsterdamse onderwereld. Nabil zou betrokken zijn geweest bij de 'vergismoord' waarbij Hakim C. om het leven kwam. 

Update 11:06 uur
Reduan B. zou door een sollicitant zijn neergeschoten. Dit meldt een medewerker van het bedrijf aan AT5: "Het was namelijk zo dat er een sollicitant zou solliciteren vandaag. Hij ging met hem naar boven en toen waren er schoten gehoord. Ik kwam ook naar buiten en we waren allemaal in shock geraakt van wat er gebeurde',"

Update 13:20 uur
Volgens de Telegraaf is Reduan van dichtbij met minimaal drie kogels om het leven gebracht. Het pand is afgezet, de politie heeft de medewerkers van het bedrijf verboden om met de media te praten. Een man die vandaag een afspraak zou hebben met een collega van Reduan zegt dat hij het niet kan bevatten: "Was de directeur de broer van de kroongetuige van de mocromaffia? Die lui hebben toch echt geen greintje gevoel in hun donder. Die man is gewoon een harde werker?"

Update 14:30 uur
Volgens het Parool gaan er al sinds bekend werd dat Nabil B. 'overgelopen was naar Justitie' geruchten in het criminele circuit dat 'iedereen van hem zou gaan slapen'. Directe familie van kroongetuigen zoals Nabil krijgen ook bescherming aangeboden, maar volgens het Parool lijkt het er op dat Reduan die beveiliging zelf afgeslagen heeft. 

Update 19:23 uur
De politie heeft inmiddels officieel bevestigd dat het om de 41-jarige Reduan Bakkali gaat. Na de liquidatie hebben specialisten van het arrestatieteam een pand doorzocht om er zeker van te zijn dat er geen verdachten meer binnen zouden zitten. Duikers van het arrestatieteam hebben ldaarnaast angs de kade gezocht naar mogelijk weggegooide goederen.

Recherche zoekt getuigen
De recherche is op zoek naar getuigen die voorafgaand, tijdens of kort na het schietincident iets verdachts hebben gezien of gehoord in de omgeving van de Tt Melissaweg of waar de mogelijke vluchtauto is aangetroffen, de omgeving van de Tt Vasumweg. Help mee om de dader(s) te pakken en geef uw informatie door via: 0900-8844. Anoniem uw tip doorgeven kan ook via Meld Misdaad Anoniem: 0800-7000

'Directeurtje' Louwerens vertrekt bij RTL en gaat mee naar Talpa

Programmadirecteur Marco Louwerens vertrekt bij RTL. Hij heeft zijn contract ingeleverd, bevestigt een woordvoerder van de zendergroep. Louwerens vertrekt hoogstwaarschijnlijk naar Talpa.

De 51-jarige Louwerens is sinds 2011 programmadirecteur van RTL 7 en was eerder programmacoördinator bij RTL 4. Hij werd door sommigen gezien als de opvolger van algemeen programmadirecteur Erland Galjaard, die per 1 mei opstapt. Of hij per direct vertrekt, is niet bekend.

Woensdag werd al bekend dat Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen van RTL 7 naar Talpa overstappen. Ze gaan programma's maken op Veronica. In zijn hoedanigheid als programmadirecteur van RTL 7 kreeg Louwerens het regelmatig aan de stok met het trio.

Programmadirecteur Louwerens vertrekt bij RTL
Programmadirecteur Louwerens vertrekt bij RTL (Foto: BuzzE)

Peuter valt van flat in Breda

Een jongetje van drie jaar is donderdagmiddag in Breda van de vierde etage van een flat gevallen. Volgens een politiewoordvoerder heeft de peuter vanuit een stapelbed het raam geopend en is hij naar beneden gevallen. Het slachtoffertje is met onbekend letsel naar het ziekenhuis gebracht.

Het ongeluk gebeurde volgens de politie aan de achterzijde van een flat aan de Baliëndijk in Breda. De moeder van het kindje was thuis toen het gebeurde. De politie benadrukt dat het gaat om een ongeval.

Peuter valt van flat in Breda
Peuter valt van flat in Breda (Foto: ANP)

Arbiter Kuipers naar WK in Rusland

De scheidsrechterscommissie van de FIFA heeft arbiter Björn Kuipers aangewezen als scheidsrechter voor het wereldkampioenschap voetbal in Rusland. Het wordt het tweede WK voor de supermarktmanager uit Oldenzaal. Kuipers was ook actief bij het WK van 2014 in Brazilië.

Kuipers wordt in Rusland geflankeerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra, ook wel bekend als Team Kuipers. Het WK in Rusland is vrijwel zeker het laatste toernooi voor Kuipers, die gisteren 45 jaar is geworden. Kuipers floot onder andere de finales van de Europa League (2013), Confederations Cup (2013) en Champions League (2014). Kuipers weet nog niet hoelang hij na het WK 2018 nog blijft fluiten. Na het WK beslist hij over zijn toekomst. 

Andere bekende Europese namen op de FIFA-lijst van 36 arbiters en 63 assistenten zijn onder anderen de Duitser Felix Brych, de Sloveen Damir Skovina en de Turk Cüneyt Cakir. Het was al bekend dat er geen arbiter uit Engeland actief zou zijn in Rusland. Ze ontbraken al op de voorlopige lijst van eind 2017. De teams gaan in de tweede helft van april naar Italië om zich voor te bereiden op het WK.

De kans is aanwezig dat ook Danny Makkelie naar Rusland af mag reizen. Hij is een voorname kandidaat om als videoscheidsrechter naar het WK te gaan. Half april tijdens het seminar in Italië, zal uiteindelijk bekendgemaakt worden welke personen er als videoscheidsrechter naar het WK gaan. 

Lijst met scheidsrechters die afreizen. (Bron: FIFA)
Lijst met scheidsrechters die afreizen. (Bron: FIFA)

Duitse luchtverdedigingseenheid onder bevel Nederland

Nederland en Duitsland zetten een volgende stap op het gebied van militaire samenwerking. Onder toeziend oog van de Duitse en Nederlandse ministers van Defensie, wordt op woensdag 4 april de Duitse luchtverdedigingseenheid Flugabwehrraketengruppe 61 onder bevel gesteld bij het Nederlandse Defensie Grondgebonden Luchtverdedigings Commando (DGLC). Ook gaan Duitse militairen deel uit maken van de staf van het DGLC. Hiermee integreren Nederland en Duitsland een deel van hun luchtverdedigingscapaciteiten.

De militaire ceremonie vindt plaats op de Luitenant-generaal Bestkazerne te Vredepeel onder toeziend oog van de Commandant der Strijdkrachten luitenant-admiraal Rob Bauer. De Duitse minister van Defensie, Ursula von der Leyen en de Nederlandse minister Ank Bijleveld-Schouten zullen de ceremonie ook bijwonen, evenals de Duitse plaatsvervangend commandant der Strijdkrachten. Beide ministers zullen de aanwezige troepen toespreken.

Flugabwehrraketengruppe 61 bestaat uit ongeveer 300 militairen en beschikt over radargeleide kanon- en raketsystemen voor de bestrijding van vliegtuigen en projectielen op de korte afstand. De Duitse eenheid blijft gehuisvest in Todendorf, Duitsland. Wel krijgen de staf, het kenniscentrum en de opleidingseenheid van het DGLC versterking van Duitse collega’s.

Duitsland en Nederland werken al langer samen op het gebied van luchtverdediging. Dit concentreerde zich tot nu toe op de Patriot-raketsystemen waarover beide landen beschikken. De Patriot is geschikt voor de luchtverdediging op de lange afstand en verdediging tegen ballistische raketten. Sinds najaar 2016 is een gezamenlijke Duits-Nederlandse Patrioteenheid operationeel, die geschikt is voor uitzendingen.

Naast de integratie van eenheden wordt ook onderzocht hoe de verschillende Duitse en Nederlandse luchtverdedigingseenheden nog intensiever met elkaar kunnen samenwerken op het gebied van doctrinevorming, opleidingen en het delen van kennis. Daarom is nu binnen het DGLC een binationaal kenniscentrum opgezet om de kennis en kunde van beide landen bij de bestrijding van bemande en onbemande vliegende toestellen en ballistische raketten te verbeteren.

Meer militaire samenwerking tussen Europese partners is een belangrijk speerpunt van het kabinet. Om deze reden staat het Nederland-Duitse samenwerkingsverband op termijn open voor andere Europese landen om hieraan deel te nemen.

Duitsland is één van de strategische partners van Nederland. Het DGLC is de vijfde eenheid die geïntegreerd samenwerkt met Duitsland. Eerder al werd de Nederlandse Luchtmobiele Brigade onder bevel gesteld bij de Duitse Division Schnelle Kräfte en kreeg de Nederlandse 43e Gemechaniseerde Brigade een Duits tankbataljon onder bevel, terwijl de brigade zelf bij de Duitse Eerste Pantserdivisie werd ondergebracht.

In 2016 kwamen de twee landen overeen dat het Duitse ‘Seebataillon’ wordt geïntegreerd in de Koninklijke Marine. Sinds 1995 werken Duitsland en Nederland nauw samen binnen het gezamenlijke Duits-Nederlands legerkorps in Münster.

Archieffoto Patriot (Foto: Ministerie van Defensie)
Archieffoto Patriot (Foto: Ministerie van Defensie)

No Man's Sky komt naar Xbox One, grote update deze zomer

Ontwikkelaar Hello Games heeft bekendgemaakt dat het de adventure/survivalgame No Man's Sky ook naar Xbox One brengt deze zomer. No Man's Sky kwam in augustus 2016 al naar PlayStation 4 en pc.

Behalve de komst naar Microsofts console zit er deze zomer een grote update aan te komen voor het spel. De update, die als titel "NEXT" heeft gekregen, is volgens NMS-bedenker Sean Murray 'een belangrijke stap in (het verlengen van) de reis van No Man's Sky, voor zowel ons als onze community'. Het is onduidelijk wat de update precies behelst, maar het lijkt om een serieuze aangelegenheid te gaan gezien het feit dat de update zelfs zijn eigen logo heeft gekregen, en volgens de ontwikkelaar de grootste update ooit is.

Blu-ray: Geostorm

Klimaatverandering is al langer een hot topic in Hollywood, want waar anders kan je de angst van een dystopische wereld door klimaatverandering zo goed tentoonstellen als op het witte doek? Het genre is groot geworden door films als Twister, The Day After Tomorrow en 2012; en nu is er een nieuwe rampenfilm die zich aan dit rijtje wil voegen, namelijk Dean Devlin’s Geostorm. Of het een welkome aanvulling is? Niet echt, en FOK! legt je uit waarom.

Huishoudens betalen nieuwe stikstoffabriek

De kosten van de nieuwe stikstoffabriek die de komende jaren wordt gebouwd om de afhankelijkheid van het Groningse gas te verminderen worden uiteindelijk opgehoest door de Nederlandse burger. Minister Eric Wiebes (Economische Zaken) denkt dat het om enkele euro's per huishouden per jaar zal gaan.

De stikstoffabriek, waarmee gas uit het buitenland geschikt kan worden gemaakt voor gebruik in Nederland, gaat naar verwachting 500 miljoen euro kosten. Dat bedrag zullen huishoudens uiteindelijk terugzien in de transportkosten voor gas die nu ook al worden betaald.

Hoe hard de transportkosten precies zullen stijgen kon Wiebes donderdag nog niet zeggen. "Ik zou het moeten gokken", aldus de bewindsman. "Als ik per jaar 2 euro per huishouden zeg, denk ik dat ik wel aan de taks zit."

Huishoudens betalen nieuwe stikstoffabriek
Huishoudens betalen nieuwe stikstoffabriek (Foto: ANP)

Miljardenboete Barclays voor rommelhypotheken

De Britse bank Barclays heeft in de Verenigde Staten een miljardenboete gekregen vanwege misleiding van investeerders aan wie schuldpapier is verkocht met rommelhypotheken als onderpand. Dat meldde het Amerikaanse ministerie van Justitie.

De bank moet een boete van 2 miljard dollar betalen, waarna verder wordt afgezien van vervolging. Afzonderlijk hebben twee ex-bestuurders van Barclays een schikking bereikt om zaken individueel af te kopen voor 2 miljoen dollar.

De wijdverbreide verkoop van obligaties op basis van te makkelijk verstrekte, Amerikaanse hypotheken, was een van de belangrijkste oorzaken van de kredietcrisis. Die stak in 2007 in de VS de kop op en sloeg het jaar daarop over naar Europa en de rest van de wereld.

Miljardenboete Barclays voor rommelhypotheken
Miljardenboete Barclays voor rommelhypotheken (Foto: ANP)

Erdogan: We zullen het VK niet steunen

De Turkse president Erdogan heeft vandaag tijdens zijn toespraak gezegd dat hij naar aanleiding van de gifgas aanval op de Russische oud-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter geen diplomaten het land zou uitzetten.

De Turkse president geeft aan dat Turkije niet achter het Verenigd Koninkrijk zal staan naar aanleiding van een 'claim' vanuit het Verenigde Koninkrijk. Dat is ongewoon want een paar dagen geleden zei Jens Stoltenberg dat de NAVO een eenheid zal vormen tegen Rusland. Dat blijkt dus nu niet het geval.

Het Verenigd Koninkrijk heeft recentlijk nog 23 diplomaten het land uitgezet ten gevolge van de gifgas aanval op de oud-dubbelspion en zijn dochter. Een paar dagen later sloten veel landen zich daar bij aan, voornamelijk landen die lid zijn van de NAVO. Turkije weigert nu dus om daar aan deel te nemen.

Verkeersellende rond Rotterdam

Automobilisten rond Rotterdam moeten rekening houden met ernstige vertraging. De A20 is dicht in de richting van Hoek van Holland bij het Kleinpolderplein na een ongeluk met zeker drie vrachtwagens. In omgekeerde richting zijn twee rijstroken dicht voor de hulpdiensten, zegt de ANWB.

Verkeer kan omrijden via de A15 en de A4, maar daar staat het verkeer eveneens vast door eerdere ongelukken. Ook op de A16 bij Ridderkerk staat file door de afwikkeling van een ongeluk met een betonwagen.

Op de wegen wordt sowieso extra drukte verwacht omdat veel mensen vanaf vrijdag een lang paasweekend vieren.

Verkeersellende rond Rotterdam
Verkeersellende rond Rotterdam (Foto: ANP)

Murray maakt langverwachte rentree in Rosmalen

Andy Murray zal zijn rentree maken op de tennisbanen maken in Rosmalen. De Schot, die al sinds Wimbledon vorig jaar niet meer in actie kwam in officiële wedstrijden vanwege een slepende heupblessure, heeft zijn deelname toegezegd aan het grastoernooi. Het toernooi in wordt gespeeld van 11 tot en met 17 juni. 

De dertigjarige Murray won in zijn carrière twee keer Wimbledon en eenmaal de US Open. Ook stond hij vijf keer in de finale van de Australian Open, is hij tweevoudig olympisch kampioen en voormalig nummer één van de wereld. Hij schreef in zijn carrière tot dusver 46 toernooien op zijn naam.

In de aanloop naar Wimbledon vorig jaar juli kreeg Murray last van zijn heup. Nadat hij op de Grand Slam in Londen werd uitgeschakeld in de kwartfinales, verergerden de klachten en laste hij een lange pauze in. Eind 2017 leek Murray weer fit en speelde hij een demonstratiepartij in Abu Dhabi. Het ging echter toch weer mis en moest de Australian Open afwezeggen vanwege zijn pijnlijke heup. In januari van dit jaar werd hij zelfs daaraan geopereerd. 

Het is de eerste keer dat Murray in actie zal komen op het grastoernooi in Rosmalen. Zijn laatste optreden in Nederland dateert van 2015 in Rotterdam. "Ik heb veel positiefs gehoord over het toernooi in Rosmalen en de grasbanen zijn van zeer goede kwaliteit. Dat maakt het voor mij een perfecte voorbereiding op Wimbledon'', aldus de Schot, die is afgezakt naar de 29e positie op de wereldranglijst.

Toernooidirecteur Marcel Hunze reageerde verheugd. "Er is de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in de kwaliteit van het toernooi en de grasbanen. De komst van tweevoudig Wimbledonkampioen Andy Murray is dan ook een mooie beloning." De toernooidirecteur liet ook al weten dat Nederlands beste spelers Robin Haase en Kiki Bertens aan het toernooi deel zullen nemen.

Murray maakt langverwachte rentree in Rosmalen (Pro Shots / Action Images)
Murray maakt langverwachte rentree in Rosmalen (Pro Shots / Action Images)

Knot: wees voorbereid op nieuwe recessie

Het is goed mogelijk dat zich binnen tien jaar een nieuwe economische recessie voordoet. Daarvoor waarschuwt president Klaas Knot van De Nederlandsche Bank (DNB). Om te voorkomen dat we straks "pech- en gelukgeneraties" hebben is het volgens hem belangrijk dat Nederland en Europa doorpakken met hun hervormingen.

Een van de verbeterpunten die Knot aanstipte bij de presentatie van het DNB-jaarverslag is het beperken van de hypotheekschuld van gezinnen. Al die schulden kunnen immers voor problemen gaan zorgen als bijvoorbeeld de rente weer gaat stijgen. Op de woningmarkt zal het huizenaanbod omhoog moeten. Daarnaast blijft het wachten op een grootscheepse herziening van het pensioenstelsel.

"Het gunstige economische tij biedt kansen om een ambitieuze hervormingsagenda door te voeren", geeft Knot het kabinet in Den Haag mee. Hij vindt ook dat het nu het moment is voor de overheid om extra buffers op te bouwen. Dat maakt de overheidsfinanciën immers een stuk schokbestendiger.

Kritiek achterblijvende loongroei
Verder heeft de DNB'er al een tijdje kritiek op de achterblijvende loongroei in Nederland. De toezichthouder pleit al jaren voor hogere lonen als middel om de Nederlandse economie verder vooruit te helpen.

Op Europees niveau betekent Knots boodschap vooral vaart maken met het geplande proces om een bankenunie en een soort gemeenschappelijke kapitaalmarkt op te zetten. De zogenoemde Economische en Monetaire Unie (EMU) is nog niet af, stelt hij. Verder benadrukte hij hoe ontzettend belangrijk het is dat de Europese Centrale Bank (ECB) zijn stimulerende monetaire beleid gaat afbouwen.

De DNB-preses ziet evenwel niet zoveel toegevoegde waarde in een Europees stabilisatiefonds, zoals topvrouw Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) eerder deze week voorstelde. Knot denkt dat de huidige begrotingsregels voor lidstaten, als die goed worden nageleefd, al voldoende ruimte bieden om op dit vlak orde op zaken te stellen. Een soort Europese variant van het IMF opzetten zou volgens Knot bovendien veel politieke weerstand oproepen.

Knot: wees voorbereid op nieuwe recessie
Knot: wees voorbereid op nieuwe recessie (Foto: ANP)

Kabinet: einde aan gaswinning in Groningen

De gaswinning uit het Groningenveld wordt volledig beëindigd. Alleen door het wegnemen van de oorzaak van het aardbevingsrisico kunnen de veiligheid en de veiligheidsbeleving in Groningen op afzienbare termijn worden gegarandeerd. Het kabinet neemt daarom maatregelen om de gaswinning zo snel mogelijk geheel af te bouwen.

Uiterlijk per oktober 2022, maar mogelijk al een jaar eerder, daalt de gaswinning tot onder het niveau van 12 miljard Nm3. Afhankelijk van het effect van de maatregelen wordt vanaf oktober 2022 een daling voorzien naar 7,5 miljard Nm3 en mogelijk fors minder. In de jaren daarna wordt de gaswinning helemaal afgebouwd tot nul.

Dat staat in een brief van minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat over de gaswinning in Groningen waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De gevolgen van de gaswinning zijn volgens het kabinet maatschappelijk niet langer aanvaardbaar. De aardbevingen veroorzaken schade aan huizen en gebouwen en zorgen voor onzekerheid bij bewoners. Bovendien heeft de versterkingsoperatie grote gevolgen voor het aangezicht van de provincie. Een voortdurende gaswinning, geflankeerd door een massale schadevergoedings-, herstel- en versterkingsoperatie, is volgens het kabinet dan ook geen houdbare situatie.

Het kabinet gaat hiermee verder dan het advies van Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning uit het Groningenveld terug te brengen tot 12 miljard Nm3 per jaar. Ook bij een jaarlijkse gaswinning op het niveau van 12 miljard Nm3 blijft het risico op een zware aardbeving bestaan. Voor het kabinet staat veiligheid voorop en daarom wordt de gaswinning uit het Groningenveld volledig beëindigd. Door het wegnemen van de oorzaak van de aardbevingen wordt de veiligheid in het gebied sterk verbeterd.

Dit heeft ook een positief effect op de versterkingsopgave: Groningen kan Groningen blijven. Het kabinet geeft opdracht aan KNMI, SodM, TNO en NEN om op korte termijn het precieze effect op het veiligheidsrisico in kaart te brengen. De evident onveilige gebouwen moeten zonder vertraging worden versterkt. Daarna wordt samen met de regio bekeken wat het gevolg is voor de versterkingsoperatie en welke maatregelen nodig zijn om de veiligheid. Het kabinet wil geen andere onomkeerbare stappen nemen totdat er meer helderheid is over het veiligheidsperspectief in de regio.

Het einde van de gaswinning in Groningen betekent een keerpunt voor de veiligheid in de regio. Daarmee zijn de overige maatschappelijke uitdagingen, zoals duurzaamheid, krimp en werkgelegenheid, nog niet van tafel. Het kabinet werkt samen met de regio aan een toekomstvisie voor het gebied. In het regeerakkoord waren daarvoor middelen gereserveerd ter waarde van 2,5% van de aardgasbaten. Het succes van die aanpak mag volgens het kabinet niet afhangen van het niveau van de gaswinning in Groningen. Daarom kijkt het kabinet naar een substantiële, meerjarige bijdrage aan Groningen die onafhankelijk is van de gasbaten en de omvang van de versterkingsoperatie.

Maatregelen afbouw gaswinning
Het beëindigen van de gaswinning in Groningen vraagt om een reeks ingrijpende maatregelen aan zowel de vraag- als aanbodzijde. Zo wordt voor 500 miljoen euro een nieuwe stikstofinstallatie in Zuidbroek gebouwd waarmee hoogcalorisch gas kan worden omgezet in laagcalorisch gas. Vanaf oktober 2022 levert deze installatie jaarlijks een besparing op van 7 miljard Nm3 gas uit het Groningenveld. Daarnaast wordt gekeken naar de mogelijkheid om meer stikstof in te kopen voor bestaande installaties.

Uiterlijk in 2022 moeten alle industriële grootverbruikers van Gronings gas zijn overgeschakeld op hoogcalorisch gas of op andere, duurzame bronnen. In totaal gaat het om 170 bedrijven die jaarlijks gezamenlijk circa 4,4 miljard Nm3 laagcalorisch gas afnemen. Sinds december zijn alle bedrijven aangeschreven en met 45 grootverbruikers worden inmiddels constructieve gesprekken gevoerd. De omschakeling van de acht grootste verbruikers kan al een daling van de vraag naar Groningengas met 2,4 miljard Nm3 opleveren. Als ook de 45 andere bedrijven die rechtstreeks zijn aangesloten op het landelijke transportnet voor laagcalorisch gas omschakelen, daalt de vraag met in totaal 3,4 miljard Nm3 per jaar.

De vraag naar laagcalorisch gas uit Duitsland, Frankrijk en België neemt de komende jaren met 2 miljard Nm3 per jaar af. Een verdere versnelling van de omschakeling van buitenlandse verbruikers is op dit moment niet mogelijk. Wel wordt nog gekeken naar de mogelijke omschakeling van een Duitse elektriciteitscentrale op hoogcalorisch gas. Daarnaast wil het Noord-Duitse energiebedrijf EWE de vraag naar Gronings gas met circa 1,7 miljard Nm3 verlagen door onder andere de bouw van een stikstofinstallatie.

Ook Nederlandse huishoudens zullen moeten bijdragen aan het terugdringen van de gaswinning. Zo worden de investeringen in onder andere de stikstofinstallatie in Zuidbroek doorberekend in de transportkosten. Ook de ombouw van bestaande woningen naar aardgasvrij, zoals aangekondigd in het regeerakkoord, zal de komende jaren leiden tot een lagere vraag naar Groningengas. Verder heeft het kabinet de deelnemers aan het klimaatakkoord gevraagd om voorstellen voor een snelle uitfasering van de CV-ketel. Ook wil het kabinet samen met de witgoedbranche de omschakeling door particulieren van gaskookplaten en gasovens op elektrische toestellen stimuleren.

Gevolgen voor gaswinning
Veel maatregelen kunnen direct in gang worden gezet. Daarnaast wordt een deel van de maatregelen de komende tijd verder uitgewerkt. Op dit moment bedraagt de gaswinning uit het Groningenveld maximaal 21,6 miljard Nm3 in een gemiddeld jaar en maximaal 27 miljard Nm3 in een koud jaar. Gasunie Transport Services, de beheerder van het landelijke gasnet, heeft op basis van de maatregelen een tijdpad opgesteld voor de minimale winning die in de komende jaren nodig is bij een koud, een gemiddeld en een warm jaar.

In dit tijdpad zijn de maatregelen opgenomen die het kabinet voldoende zeker acht, zoals de bouw van een nieuwe stikstofinstallatie, de afnemende vraag uit het buitenland en de ombouw van de 53 grootste industriële verbruikers van Groningengas. Afhankelijk van de weersomstandigheden en het succes van het aanvullende pakket aan besparingsmaatregelen, zoals extra inkoop van stikstof en een groter aantal bedrijven dat omschakelt op andere energiebronnen, kan de gaswinning sneller worden teruggebracht dan het tijdpad van het kabinet.

Van Barneveld wil 'A-game' laten zien tegen Van Gerwen

Donderdagavond is het weer tijd voor de Premier League Darts, dit keer in Belfast. Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen nemen het tegen elkaar op en dat zorgt doorgaans voor mooie wedstrijden.

"Ik wil mijn 'A-game' laten zien", zegt Van Barneveld vooraf. "Het wordt moeilijk om Michael te verslaan, maar niet onmogelijk. Ik kan alles doen wat ik wil, als ik maar naar mijn mogelijkheden speel", klinkt het zelfverzekerd. Vorige week won Barney nog met speels gemak van een in slechte vorm verkerende Peter Wright en dat heeft zelfvertrouwen gebracht: "Het geloof is terug, er is wat druk weg. Misschien wordt mijn vorm beter."

Van Gerwen domineert vooralsnog in de Premier League en gooide in al zijn wedstrijden een gemiddelde boven de 100. "Er zit nog wel meer in de tank, ik kan beter spelen", zegt de nummer één van de wereld desondanks. De avond begint zoals gebruikelijk weer rond 20.00 uur en zal live te zien zijn op RTL7.

Overheid wil 'onwenselijke invloed' uit buitenland beperken

Het kabinet onderzoekt hoe kan worden voorkomen dat vanuit het buitenland bij Nederlandse maatschappelijke organisaties (waaronder religieuze en levensbeschouwelijke), 'onwenselijke invloed' wordt gekocht. Het kabinet wil dat duidelijker wordt waar het geld vandaan komt. Geldstromen vanuit onvrije landen, waarbij misbruik wordt gemaakt van onze vrijheden, moeten zoveel mogelijk worden beperkt. Dit staat in een brief van minister Dekker voor Rechtsbescherming en minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De brief verkent de mogelijkheden voor wetgeving die in het regeerakkoord is aangekondigd.

Eén van de mogelijkheden waaraan het kabinet denkt is om deze organisaties te verplichten inzicht te geven in ontvangen donaties. Dit hoeft in beginsel alleen te gelden voor grotere donaties waarmee invloed kan worden gekocht. Een andere uitwerking zou kunnen zijn stichtingen te verplichten hun balans en de staat van baten en lasten, met daarin ontvangen donaties, inzichtelijk te maken. Beter inzicht kan de informatiepositie van opsporingsdiensten en toezichthouders versterken waardoor zij beter in staat zijn misbruik te bestrijden. Minister Dekker spreekt de komende periode met experts en betrokkenen om de opties nader uit te werken. "Met een doeltreffende en praktisch toepasbare regeling kunnen we de herkomst van het geld snel in kaart brengen," aldus de minister. Het streven is rond de zomer van 2018 met een conceptwetsvoorstel te komen.

Het kabinet onderzoekt ook de mogelijkheden voor een wettelijke beperking van geldstromen uit onvrije landen. Minister Koolmees leidt deze verkenning in nauwe samenwerking met andere departementen, waaronder de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en Justitie en Veiligheid. De departementen zoeken naar maatregelen die juridisch stand houden en in de praktijk ook te handhaven zijn. Het kabinet informeert de Tweede Kamer hier verder over in de tweede helft van dit jaar.

90.000 euro en werkstraf geëist om mosselfraude

Het Openbaar Ministerie (OM) heeft vandaag in de rechtbank in Middelburg een boete van 90.000 euro geëist tegen een mosselbedrijf uit Yerseke. Tegen de twee directeuren eiste het OM een werkstraf van 175 uur. Het bedrijf zette op de verpakking dat het om mosselen ging met een keurmerk, terwijl uit onderzoek blijkt dat de mosselen in de verpakking geen keurmerk hadden. Daarnaast zou het bedrijf een recall van mosselen hebben gedwarsboomd. Dat gebeurde nadat mensen ziek waren geworden.

Uit het onderzoek door de NVWA blijkt dat het bedrijf in 2012 en 2013 meermalen mosselen verkocht als ‘MSC-gekeurde’ mosselen, terwijl de verkochte mosselen dat niet waren. Met de administratie en facturen werd gesjoemeld, zodat niet meer te herleiden was dat de mosselen elders en helemaal niet volgens de richtlijnen van het keurmerk gevangen waren.

Het MSC-keurmerk staat voor duurzame visvangst en moet de klant garanderen dat de vis aan duurzaamheidseisen voldoet. Er werd niet alleen met het keurmerk gesjoemeld, zo blijkt uit het onderzoek. Eind 2013 waren in Engeland een ongewoon aantal mensen ziek geworden na het eten van mosselen van een warenhuisketen. De mosselen bleken opgevist in Ierland en verwerkt en geleverd door het bedrijf uit Yerseke.

Het bedrijf verzuimde vervolgens bij een recall met de NVWA te melden dat dezelfde mosselen ook aan een bedrijf in Zwitserland geleverd waren. Pas nadat ook in Zwitserland mensen ziek geworden waren, en daar een RASFF melding van werd gedaan door de Zwitserse autoriteiten, bleek dat het bedrijf uit Yerseke wel degelijk dezelfde mosselen aan de groothandel in Zwitserland had geleverd. Zij meldde dit vervolgens pas op 20 december 2013 aan de NVWA, terwijl ze de mosselen zelf al begin december in beeld had gekregen. Het bedrijf had wel zelf een stille recall gedaan van de producten uit Zwitserland.

Ernstige feiten
Het bedrijf uit Yerseke heeft de NVWA volgens het OM om de tuin proberen te leiden door procesorders en facturen valselijk op te maken: “Uit de verhoren blijkt dat binnen het bedrijf wel algemeen bekend was dat zo nu en dan andere mosselen werden geleverd dan met de klant was afgesproken. Het was dan op de werkvloer makkelijker andere verse mosselen te pakken dan ingevroren mosselen met het juiste keurmerk. In het voorjaar van 2013 was dit ook al eens gebeurd en in 2012 was ook aan andere klanten dan de groothandel in Zwitserland het verkeerde product geleverd” zei de officier op zitting.

De verdachten verklaren zelf dat er duizenden verpakkingen verkeerd gelabeld waren. Het gaat om ernstige feiten betoogde de officier op zitting: “Uit commercieel belang en om redenen van een praktische bedrijfsvoering werd door dit bedrijf een loopje genomen met de regels. Daarmee werd het in dit keurmerk gestelde vertrouwen misbruikt en beschadigd” zei de officier op zitting.

Het OM vindt de gedragingen niet alleen om het voorgaande zeer ernstig, maar ook en bovenal omdat de recall procedure van het product -dat zo snel mogelijk uit de markt moest worden gehaald- is gedwarsboomd: “En dat terwijl er op een bepaald moment alleen in Engeland al 65 ziektemeldingen bekend waren”, zei de officier: “Juist wanneer men handelt in mosselen, een product met bovengemiddelde risico’s wat betreft de voedselveiligheid, moet men doordrongen zijn van het grote belang van een snelle en juiste tracering en terughalen. Dat de verdachten aan dit belang geen voorrang hebben gegeven, maar enkel en alleen hebben gehandeld in het bedrijfsbelang en om een eerdere fraude te verdoezelen, rekent het OM hen zeer ernstig aan.”

Tegen de onderneming eiste het OM 90.000 euro boete. Tegen de twee directeuren eiste het OM een werkstraf van 175 uur.

90.000 euro en werkstraf geëist om mosselfraude (Foto: Rechtspraak.nl)
90.000 euro en werkstraf geëist om mosselfraude (Foto: Rechtspraak.nl)

Piratenpartij komt met petitie voor aanpassen sleepwet

Op woensdag 21 maart heeft een meerderheid van de kiezers zich uitgesproken tegen een controlestaat door 'tegen' te stemmen in het referendum over de Wiv2017.

Aan de hand van de uitslag heeft De Piratenpartij Nederland de petitie 'Verbeter de Wiv' online gezet die aan het kabinet en de Tweede Kamer vraagt een intrekkingswet te maken en die de partijen oproept deze intrekkingswet aan te nemen en roept iedereen op deze te ondertekenen.

De petitie somt de grootste bezwaren op die in een nieuwe Wiv moeten worden weggenomen. Niet tegen Wiv, wel voor een betere Wiv. De petitie noemt verbeterpunten voor de sleepwet: geen ongericht opslaan van data, geen data ongecontroleerd met buitenlandse diensten delen en geen DNA databank.

Vincent van der Velde, voorzitter Piratenpartij Nederland: "Het 'inlegvelletje', zoals na het vorig referendum, voldoet absoluut niet. Met deze petitie wil de Piratenpartij benadrukken dat de uitslag van het referendum moet leiden tot concrete aanpassingen van de wet."

Het ondertekenen van de petitie kun je hier doen

Piraten partij vlag
Piratenpartij komt met petitie voor aanpassen sleepwet

Legendarische Injustice 2 is uitgebracht

Warner Bros. Interactive Entertainment en DC Entertainment hebben vandaag de Legen-wait for it... dary Edition van Injustice 2 uitgebracht.

De Injustice 2 - Legendary Edition bevat naast de basisgame de volgende downloadable content:

  • Alle downloadbare speelbare personages: Darkseid, Red Hood, Starfire, Sub-Zero, Black Manta, Raiden, Hellboy, Atom, Enchantress en The Teenage Mutant Ninja Turtles.
  • Premiere-skins uit de Injustice 2 Ultimate Edition, waaronder Power Girl, John Stewart Green Lantern, Reverse-Flash, Grid en Black Lightning. Elk met unieke looks, stemmen en dialogen.

Naast deze content zijn verbeteringen beschikbaar voor alle bezitters van de basisgame Injustice 2:

  • De introductie van de Learn Hub, de uitgebreide tutorial van het spel
  • Er zijn nieuwe Gear items toegevoegd voor alle personages
  • De character level cap is verhoogd tot 30
  • Een nieuwe Augment Slot is beschikbaar in level 30

Injustice 2 - Legendary Edition is nu verkrijgbaar voor PlayStation 4, PlayStation 4 Pro, Xbox One, Xbox One X en pc via Steam en de Microsoft Store.

Man doodt vrouw met vloeibare nicotine

Voor wie het is ontgaan, nicotine is dodelijk wanneer je er genoeg van binnenkrijgt. Dat heeft een Zuid-Koreaan op een idee gebracht want hij wordt ervan verdacht zijn kersverse wederhelft naar de eeuwige rijstvelden te hebben gestuurd door haar te injecteren met vloeibare nicotine.

De 22-jarige man was samen met zijn 19-jarige bruid op huwelijksreis in het land van de rijzende zon. De politie verdenkt de man dat hij zijn vrouw heeft voorzien van een tuintje op haar buik omwille van haar levensverzekering, die omgerekend 114.000 euro is.

De dodelijke vaporaar heeft tegen de politie gezegd dat zijn vrouw de hand aan zichzelf had geslagen. Voordat hij terugkeerde naar Zuid-Korea heeft hij haar lichaam laten cremeren.

Voor de crematie is er autopsie op het lichaam gepleegd, hieruit kwam naar voren dat de doodsoorzaak een nicotinevergiftiging is. Ook bleek de man het zwarte garen niet uitgevonden te hebben. Hoewel hij verklaarde dat zijn lieftallige echtgenote zelf haar licht had gedoofd bleek dat hij de moord nog voor de uitvoering op papier te hebben gezet.

Telefoon: Oukitel K10, drie dagen zonder stroom

Oukitel heeft ieder jaar een nieuw topmodel in de K-serie. Zo bekeken we op FOK eerder al de K4000K4000 Pro en de  K10000 Pro. Met de K-serie wil Oukitel mensen aanspreken die de accucapaciteit van normale toestellen altijd te klein vinden. Dit doen ze met toestellen waarbij de accucapaciteit tussen de vier- en twaalfduizend mAh ligt. 

Dit jaar is het de beurt aan de Oukitel K10: een monster van een telefoon met een accu van 11.000 mAh die, samen met een P23 processor van MediaTek, ergens tussen de low en mid-end toestellen moet invallen. In de review van dit toestel kijken we of naast de enorme accu ook de rest van het toestel een goede indruk achterlaat. 

Van de Westelaken presenteert Wie is de Mol

Rik van de Westelaken komt terug bij de NPO. Hij gaat voor AVROTROS onder meer het nieuwe seizoen van Wie is de Mol presenteren. Van de Westelaken volgt hiermee Art Rooijakkers op, die vorige week bekendmaakte naar RTL te gaan.

Behalve Wie is de Mol gaat Van de Westelaken ook aan de slag als presentator van EenVandaag, zo maakte de omroep donderdag bekend.

De presentator werkte jarenlang voor het NOS Journaal en maakte eind 2016 de overstap naar SBS en Net5. Hier maakte hij programma's als Peking Express, Rik over de Grens en 5 Golden Rings.

Van de Westelaken presenteert Wie is de Mol
Van de Westelaken presenteert Wie is de Mol (Foto: BuzzE)

Mummie gevonden in 2500 jaar oude 'lege' kist

Medewerkers van de Universiteit van Sydney hebben een bijzondere ontdekking gedaan. In een 2500 jaar oude Egyptische grafkist zijn de restanten van een mummie gevonden. Dat was bijzonder, want sinds de kist zo'n 150 jaar geleden in bezit van de universiteit kwam werd deze beschouwd als leeg.

De kist werd in de negentiende eeuw aan de universiteit geschonken door archeoloog Charles Nicholson, samen met honderden andere oud-Egyptische voorwerpen - inclusief nog een aantal grafkisten en mummies. Men was er al die tijd van overtuigd dat grafrovers de kist al leeg hadden gehaald, tot dr James Fraser vorig jaar besloot om de kist toch eens te openen.

Daarin vond men plotseling toch menselijke resten, waaronder botten van de voeten. Volgens hiërogliefen op de kist gaat het om een priesteres uit de tempel van de godin Sekhmet, die zo populair was dat ze werd gezien als dochter van zonnegod Ra. Of het ook daadwerkelijk om deze Mer-Neith-it-es gaat is lastig te bepalen, maar volgens de wetenschappers in Australië lijkt die kans zeker aanwezig.

Op markten in het Egypte van de negentiende eeuw waren grafkisten razend populair, en vaak werd er een 'vervangende' mummie in gegooid om het geheel compleet te maken. Veel mummies hebben daardoor weinig met de kist te maken, en aangezien Nicholson deze kist vermoedelijk in 1857 of 1858 kocht, kan dat ook hier het geval zijn. 

Uit onder meer in de kist gevonden voorwerpen blijkt dat de kans zeker aanwezig is dat het om de priesteres gaat. Zo werden er voorwerpen gevonden die bij de statuur van zo'n persoon passen, en de kist is gemaakt van peperduur hout. Mer-Neith-it-es leefde zo'n 2500 jaar geleden tijdens de 26e Dynastie in het oude Egypte, de laatste periode waarin oorspronkelijke Egyptische leiders de macht hadden zonder daarbij onder de Assyriërs, Babyloniërs of Perzen te vallen. 

Een bioarcheoloog zal de restanten verder gaan onderzoeken, waarna de vondst uiteindelijk tentoongesteld gaat worden in het museum. Mer-Neith-it-es zal zich dan eindelijk niet meer eenzaam hoeven voelen: ze wordt samen gezet met een zes of zeven jaar oude jongen, Horus, een vrouw genaamd Meruah van zo'n 1000 jaar voor Christus en Padiashiakhet, een priester uit de 25e Dynastie.

Meer informatie en foto's zijn hier te zien, voor de liefhebber.

Uitslag: 49,4 procent tegen, 46,5 voor sleepwet

De Kiesraad maakt donderdag de definitieve uitslag bekend van het raadgevend referendum over de omstreden nieuwe inlichtingenwet. Volgens de voorlopige uitslag vorige week hebben de tegenstanders gewonnen.

Bij het referendum op woensdag 21 maart stemde 49,5 procent nee, de voorstanders kwamen op 46,5 procent. Daarnaast stemde 4 procent van de kiezers blanco, blijkt uit de uitslagen die alle gemeenten verstrekten aan de Verkiezingsdienst van het ANP. Het verschil tussen voor en tegen was 196.943 stemmen.

Als het nee-kamp inderdaad heeft gewonnen, dan moet het kabinet de inlichtingenwet opnieuw bekijken. Hoewel het referendum niet-bindend is, zal het kabinet niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag, beloofde vicepremier Kajsa Ollongren.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven. Maar tegenstanders vrezen dat het streven naar meer veiligheid ten koste gaat van de privacy.

Update 08:07
Relevante video toegevoegd

Update 11:53
Bij het raadgevend referendum over de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten vorige week woensdag heeft ruim 49,4 procent van de kiezers tegengestemd. Dat heeft de Kiesraad donderdag bekendgemaakt. De voorstemmers kwamen uit op ruim 46,5 procent. Blanco stemde ruim 4 procent.

De definitieve uitslag wijkt nauwelijks af van de voorlopige uitslag vorige week. Toen kwam het nee-kamp uit op 49,5 procent. Bij de voorstemmers was het voorlopige percentage ook praktisch gelijk. De opkomst is vastgesteld op iets meer dan 51,5 procent, ruim boven de drempel van 30 procent die nodig is om een referendum geldig te maken.

Nu het nee-kamp heeft gewonnen, moet het kabinet de inlichtingenwet opnieuw bekijken. Het referendum is niet bindend en het kabinet hoeft de wet niet in te trekken. Maar het kabinet zal niet over een nacht ijs gaan bij de weging van de uitslag, kondigde vicepremier Kajsa Ollongren al aan.

De nieuwe Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv) moet de diensten AIVD en MIVD meer bevoegdheden geven. Maar tegenstanders vrezen dat het streven naar meer veiligheid ten koste gaat van de privacy.


De gemiddelde voorstander van de sleepwet

Vijf minderjarigen in jeugdzorginstelling opgepakt

In een jeugdzorginstelling aan de Galgendijk in Kortgene zijn in de nacht van woensdag op donderdag rond 02.00 uur vijf minderjarigen aangehouden.

Zij worden ervan verdacht vernielingen te hebben aangericht in het pand waar zij verblijven en ook medewerkers te hebben bedreigd. Voor hun eigen veiligheid besloten de medewerkers zich in te sluiten in een kantoorruimte en daar de politie te bellen.

Meerdere agenten, onder wie een hondengeleider, zijn naar het adres gegaan. Toen zij binnenkwamen in het pand en het de jongeren duidelijk werd dat zij zouden worden aangehouden en overgebracht naar een politiecellencomplex werden de vijf erg agressief en begonnen zij ook de agenten uit te schelden en te bedreigen. Er werden zelfs klappen en schoppen uitgedeeld tegen de politiemensen. Door de agenten is pepperspray gebruikt om de minderjarigen aan te kunnen houden.

De vijf aangehouden verdachten zitten nog vast in het politiecellencomplex. Ze worden vandaag gehoord over de verschillende feiten waarvan zij verdacht worden. Door jeugdzorginstelling Juvent is aangifte gedaan van bedreiging en vernieling. Ook de agenten doen aangifte van het door de jongeren gebruikte geweld tegen hen.

Mark of the Ninja: Remastered ook naar pc, PlayStation 4 en Xbox One

Nog niet zo lang geleden werd bekend dat Mark of the Ninja Remastered naar Nintendo Switch zou gaan komen. Klei Entertainment heeft nu ook aangekondigd dat het naar de overige consoles en pc zal komen.

Nog nooit eerder kwam Mark of the Ninja naar een console van Sony. De originele versie verscheen in 2012 namelijk alleen voor pc en Xbox 360. Einde van dit jaar moet de remaster uitkomen.


Trailers kijken: de bioscoopreleases van week 13

Na Paddington Bear is het deze week tijd voor Peter Rabbit om de stap naar het grote scherm te maken. Het konijn krijgt concurrentie van Steven Spielbergs popcultuurfestijn Ready Player One en films met rollen van onder andere Christian Bale en Hans Teeuwen.

Ready Player One

Het is 2045 en de wereld staat op het punt van instorten. De mensen zoeken hun redding in OASIS, een uitgestrekt virtueel universum waarin men overal naartoe kan, alles kan en iedereen kan zijn. De OASIS is gemaakt door de geniale en excentrieke James Halliday (Mark Rylance). Als Halliday overlijdt, laat hij een immens fortuin en de totale controle over de OASIS na aan diegene die als eerste drie sleutels wint. Deze drie sleutels openen de deur naar het digitale Easter Egg dat hij ergens in zijn ogenschijnlijk oneindige creatie heeft verstopt.

God's Own Country

Johnny werkt van ’s ochtends vroeg tot ‘s avonds laat op de boerderij van zijn ouders, verscholen in de mistige landschappen van Yorkshire. Hij probeert zijn frustraties weg te drinken in de lokale pub, hij beleeft er seksuele avonturen die nergens toe leiden. Als een Roemeense seizoenarbeider voor enkele weken op de boerderij komt werken, voelt Johnny allerlei ongekende emoties. Een intense relatie begint en zal Johnny’s leven voorgoed veranderen.

Resurrection

Johan Leysen speelt een kluizenaar die in zijn eenvoudige huis in het bos een zelfvoorzienend bestaan leidt. Op een van zijn wandelingen vindt hij een halfnaakte jongeman, die hij kleren, voedsel en onderdak biedt. Hun woordeloze samenzijn wordt op de proef gesteld als de politie aan de deur komt en de mysterieuze jongeman een moord blijkt te hebben gepleegd.

The Bastard

Een Friese fietsenmaker krijgt op een dag het onwaarschijnlijke bericht dat hij een Ethiopische halfbroer heeft. Hij heet Daniel en zit gevangen in een dodencel in Addis Abeba. Dat nieuws is het startpunt van een onthutsende familiegeschiedenis. Over een verstoten kind dat opgroeit voor galg en rad, en een bejaarde vader die niet langer kan ontkomen aan zijn inmiddels volwassen bastaardzoon. Daniel koestert grote wrok en hunkert naar de erkenning. Maar zijn vader wil er niets van weten, al was het naar omdat Daniel zwart is. Een DNA-test veroordeelt ze tot elkaar. En dan blijken vader en zoon meer met elkaar gemeen te hebben dan ze ooit zouden willen toegeven.

Peter Rabbit

Verfilming van Beatrix Potter's tijdloze verhaal over een eigenwijs konijn dat probeert de moestuin van een boer binnen te dringen.

HET IS GEZIEN

50 jaar na de definitieve vrijspraak van Gerard Reve, van de aanklacht godslastering, is dit pleidooi voor de vrijheid van de kunsten door Erik Lieshout en Tom Rooduijn gemaakt.

Hostiles

In 1892 gaat de legendarische legerkapitein Joseph Blocker (Christian Bale) na veel verzet toch akkoord om een stervend Cheyenne opperhoofd (Wes Studi) en zijn familie terug te brengen naar hun geboortegrond. Tijdens de tocht van de geïsoleerde legerpost Fort Berringer in New Mexico naar de graslanden van Montana, kruisen de voormalige rivalen het pad van een jonge weduwe (Rosamund Pike), wier hele familie uitgemoord is door de Comanche stam. Samen moeten ze hun krachten bundelen om het ongenadige landschap, de vijandige stammen en de wraakzuchtige zonderlingen die op de loer liggen te overwinnen.

Aus dem Nichts

In één tel verandert het leven van Katja voor altijd. Bij een bomaanslag komen haar man Nuri en zoontje Rocco om het leven. Het duurt niet lang voordat de politie twee verdachten arresteert. Het blijkt een jong stel te zijn met een neo-nazi achtergrond. Tijdens de rechtszaak wordt Katja bijgestaan door Danilo, advocaat en beste vriend van Nuri. Maar na de onverwachte uitspraak van de rechter neemt Katja het heft in eigen handen. Een verhaal over familie, recht en wraak, geïnspireerd op de rechts-extremistische moorden in Duitsland en de daaropvolgende rechtszaak in 2013.

Wendy & Dixie

Kinderfilm over de vriendschap tussen de 12-jarige Wendy en Dixie, een gewond paard dat het doelwit is van de plaatselijke slager.

Check je lokale cinema om één van deze films vanaf deze week te zien.

Vervalsers mikken op kankermedicijnen

Geneesmiddelen tegen kanker blijken een interessant doelwit voor geneesmiddelenvervalsers. De omvang van het probleem lijkt klein, maar vervalste geneesmiddelen zijn vooral in de klinische praktijk moeilijk te herkennen. Dit blijkt uit een nieuw overzichtsartikel van het RIVM in het tijdschrift The Lancet Oncology.

Het RIVM heeft hierbij gekeken naar wat er in de wetenschappelijke literatuur bekend is over farmaceutische misdaad en vervalste oncologiegeneesmiddelen in het bijzonder. De vervalsers lijken vooral interesse te hebben in vloeibare oncologiegeneesmiddelen omdat deze eenvoudig zijn na te maken. De vervalsingen kunnen veel winst opleveren en een gebrek aan werkzaamheid valt niet altijd op.

Incidenten in het buitenland laten zien dat ook zorgverleners het doelwit kunnen zijn van vervalsers. Om de detecteerbaarheid van vervalsingen te vergroten is het rapporteren van een gebrek aan werkzaamheid of ongebruikelijke effecten bij geneesmiddelengebruik van groot belang.

Nieuwe maatregelen van de EU moeten de officiële handelskanalen schoon houden. Toch is blijvende aandacht vereist vanwege de beschikbaarheid van steeds betere vervalsingstechnologie en globalisering van de illegale handel.

Fortnite Battle Royale krijgt guided missiles

Fans van Fortnite BR kunnen binnenkort aan de slag met een nieuw wapen. Er komen namelijk guided missiles aan die je zelf kunt besturen. Wanneer de nieuwe guided missiles live gaan is nog niet bekend. Epic geeft alleen aan dat dit binnenkort zal zijn.

Vorige maand werd bekendgemaakt dat Fortnite BR de overstap maakt naar mobiele platformen. Om Fortnite Mobile te kunnen spelen heb je iOS 11 nodig op één van de volgende apparaten: iPhone 6S/SE, iPad Mini 4, iPad Air 2, iPad 2017, iPad Pro devices of nieuwer. De game komt later ook naar Android.


Schutter Florida had Disney World als doelwit

Omar Mateen, de schutter die in de homonachtclub Pulse in Orlando 49 mensen doodschoot, had Walt Disney World als eigenlijke doelwit. Hij wilde met een geweer verstopt in een kinderbuggy naar het gratis winkelgedeelte Disney Springs, maar besloot rechtsomkeert te maken toen hij zag hoeveel politie daar op de been was.

Openbaar aanklager Sara Sweeney vertelt in de rechtzaak tegen Noor Salman, de vrouw van Omar Mateen, dat de Pulse nachtclub niet het doelwit was, maar Disney. Salman staat terecht wegens mogelijke medeplichtigheid. Ze zou de buggy en pop waarin de wapens verstopt waren de dag voor de aanslag hebben gekocht bij een lokale Wal-Mart. Ook was ze de dagen ervoor met haar driejarige zoontje naar Disney World geweest.

Daarnaast zou ze hebben gelogen over de hoeveelheid wapens die haar man bezat, zijn internetgebruik en het feit dat hij IS-onthoofdingsvideo's keek. In de VS is het verboden te liegen tegen federale agenten.

Omar Mateen
Omar Mateen

Noor Salman
Noor Salman

'Skripals hebben weinig kans op overleving'

De Russische voormalige dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter Joelia hebben maar een heel kleine kans om te overleven. Volgens hun nicht Viktoria Skripal is de prognose "echt niet goed". De Skripals werden op 4 maart in Salisbury aangevallen met een zenuwgas.

"Ik heb misschien 1 procent hoop. Wat ze ook is toegediend heeft ze een heel kleine kans op overleving gegeven. Maar ze zullen voor de rest van hun leven invalide zijn", zei Viktoria tegen de BBC.

De moeder van Skripal heeft niets over het incident te horen gekregen. "De eerste prioriteit was om oma te beschermen zodat ze er niets van zou horen."

In de afgelopen dagen hebben 24 landen meer dan 115 Russische diplomaten uitgezet als reactie op de aanslag, die wordt toegedicht aan Moskou. De NAVO heeft de Russische missie sterk verkleind, van dertig naar twintig stafleden.

'Skripals hebben weinig kans op overleving'
'Skripals hebben weinig kans op overleving' (Foto: ANP)

Korea's hebben 27 april topontmoeting

Noord- en Zuid-Korea hebben op 27 april voor het eerst in meer dan tien jaar een topontmoeting. Dat hebben Zuid-Koreaanse officials gezegd na onderhandelingen met hoge functionarissen uit Pyongyang.

De twee Korea's waren eerder deze maand het er al over eens dat de top moet plaatsvinden in het plaatsje Panmunjom, in de gedemilitariseerde zone tussen de twee landen.

Korea's hebben 27 april topontmoeting
Korea's hebben 27 april topontmoeting (Foto: ANP)

Qualifier Collins stunt tegen Williams, Schuurs in halve finales dubbelspel

Tennisster Danielle Collins heeft op het prestigieuze toernooi van Miami voor een flinke stunt gezorgd. De 24-jarige Amerikaanse nummer 93 van de wereld was in de kwartfinales te sterk voor Venus Williams, de mondiale nummer acht.

Qualifier Collins, debutante in Miami, won met 6-2, 6-3 en schopte het voor het eerst in haar loopbaan tot de halve finales op het hoogste niveau. Daarin neemt ze het op tegen de Letse Jelena Ostapenko. De nummer vijf van de wereld troefde de mondiale nummer vier, Elina Svitolina uit Oekraïne, in twee tiebreaks af: 7-6 (3), 7-6 (5).

In het dubbelspel mag de Nederlandse Demi Schuurs zich samen met haar Belgische partner Elise Mertens bij de laatste vier duo's melden. Het Duits-Amerikaanse koppel Anna-Lena Grönefeld/Raquel Atawo moest er in twee sets aan geloven: 6-3, 7-6 (5). Om voor het eerst de finale op een Premier-toernooi te bereiken moeten de Tsjechen Barbora Krejcikova en Katerina Siniakova verslagen worden.

Genee: overstapverhalen VI prematuur

Het trio Wilfred Genee, René van der Gijp en Johan Derksen van het populaire voetbalprogramma Voetbal Inside vertrekt deze zomer van RTL naar Talpa TV. Dat bevestigt een woordvoerder van RTL na een bericht hierover in het AD.

De contracten van de heren lopen in augustus af. "Wilfred Genee, Johan Derksen en René van der Gijp hebben jarenlang een grote en succesvolle bijdrage geleverd aan de opbouw van RTL 7. We hebben veel met ze meegemaakt, goeie tijden en af en toe ook roerige tijden. Nu maken ze gezamenlijk de transfer naar Talpa, we wensen ze veel succes", laat RTL weten.

Update 08:52
Wilfred Genee noemt de berichten dat hij, René van der Gijp en Johan Derksen de overstap gaan maken van RTL naar Talpa "erg prematuur""De verwachting is wel dat we eruit gaan komen. Maar we zijn nog in onderhandeling", zei de presentator donderdagochtend op Radio 538.

De drie mannen zouden RTL de komende zomer verlaten voor een avontuur bij het bedrijf van John de Mol. RTL bevestigde het nieuws woensdagavond.

Het trio, dat met Voetbal Inside op maandag gemiddeld tussen de 700.000 en 800.000 kijkers trekt en op vrijdag ongeveer een half miljoen, heeft bij RTL een aflopend contract. Ze gaven dit seizoen al meermaals aan te twijfelen over hun toekomst, mede omdat het programma geregeld onder vuur lag.

Zo werden Genee, Van der Gijp en Derksen homofobie en seksisme verweten om flauwe 'grappen' die de drie 'analisten' meerdere malen maakten. Een optreden van Van der Gijp als transgendervrouw 'Renate' leidde tot een stormvloed van kritiek, waarna de drie mannen hun excuses aanboden.

Trio Voetbal Inside gaat naar Talpa
Trio Voetbal Inside gaat naar Talpa (Foto: BuzzE)

NBA: Towns haalt hard uit met monsterscore

Basketballer Karl-Anthony Towns heeft een bijzonder lekker avondje achter de rug. De center van de Minnesota Timberwolves leidde zijn ploeg met een monsterscore langs de bezoekende Atlanta Hawks in het Target Center in Minneapolis.

De Hawks waren in het eerste kwart de bovenliggende partij, maar de Wolves namen dat al snel over en stonden de voorsprong geen moment meer af. De 22-jarige Towns stal de show voor eigen publiek: hij kwam tot maar liefst 56 punten en 15 rebounds, het hoogste puntenaantal in één wedstrijd ooit voor een speler van Minnesota.

Towns is tevens de jongste speler die de 50 punten en 15 rebounds haalt in één wedstrijd sinds Shaquille O'Neal dat in 1994 deed, uitgerekend tegen de Timberwolves.

Uitslagen NBA woensdag
Charlotte Hornets - Cleveland Cavaliers 105-118
Orlando Magic - Brooklyn Nets 104-111
Philadelphia 76ers - New York Knicks 118-101
Memphis Grizzlies - Portland Trail Blazers 108-103
Minnesota Timberwolves - Atlanta Hawks 126-114
Utah Jazz - Boston Celtics 94-97
Phoenix Suns - Los Angeles Clippers 99-111
Los Angeles Lakers - Dallas Mavericks 103-93

Towns haalt uit (Bron: YouTube)

Verborgen gebedsruimte onder trap op Hogeschool Rotterdam

Op de Hogeschool Rotterdam is een gebedsruimte ontdekt, schrijft het AD. In de ruimte was zelfs een segregatiewandje geplaatst zodat de mannen niet het bijzijn van minderwaardig vrouwvolk hoefden te tolereren. Volgens de directie zouden er zelfs nog meer ‘informele stilteruimtes’ zijn.

Het zou gaan om een leegstaand hok onder een trap, dat tot 2015 als informele stilteruimte in gebruik was. Inmiddels heeft de school twee officiële stilteruimtes, maar omdat die voor meer doeleinden geschikt zijn heeft een deel van de studenten ervoor gekozen liever gesegrereerd te bidden.

"Wij gaan niet akkoord met het oneigenlijk gebruik van deze ruimte en het op eigen houtje plaatsen van een muur”, vertelt een woordvoerder. Ook benadrukt deze dat de scheidingswand tussen mannen en vrouwen in strijd is met de principes van de instelling.

Diverse studenten zijn superverontwaardigd. Voormalig student Fouad die in 2016 afstudeerde zegt dat iedereen op de Hogeschool ervan wist. 

Volgens verschillende verontwaardigde studenten was de Hogeschool Rotterdam wel degelijk op de hoogte van de gebedsruimte. Al jaren zelfs. "We ontvingen in mijn tijd zelfs mailtjes van het management waarin stond dat de naastgelegen toiletten netter moesten worden gehouden, omdat die werden gebruikt als wasruimte.

Ook stonden er vaak schoenen voor de deur. Ook student Joad beweert dat de school op de hoogte was en dat er zelfs een sleutelprocedure was geweest, waarbij studenten de sleutel konden krijgen als ze de schoolpas inleverden.

Del Potro na thriller naar halve finales Miami

Tennisser Juan Martin del Potro heeft zich voor het eerst sinds 2009 geplaatst voor de halve finales van het masterstoernooi van Miami. Op het fraaie Key Biscane won de Argentijn, die eerder dit jaar al het masterstoernooi van Indian Wells won, in de kwartfinales van Milos Raonic uit Canada.

Het werd een mooie thriller tussen de twee, die beiden bijzonder weinig weggaven op hun eigen service. Raonic kreeg op 6-5 de eerste breakkans van de hele set en dat liet hij zich geen tweede keer zeggen, waardoor de Canadees op voorsprong kwam.

De hele tweede set leverde ook één breakkans op, maar dit keer liet Raonic deze liggen. In de tiebreak was Del Potro vervolgens veel te sterk, waarna beide heren in de derde set opvallend genoeg gelijk twee keer hun service af moesten staan. Zo moest ook set drie uiteindelijk in een tiebreak beslist worden en daarin was Delpo te sterk: 5-7, 7-6 (1), 7-6 (3).

Del Potro staat in de halve finales tegenover de Amerikaan John Isner. De mondiale nummer zeventien was een maat te groot voor de jonge Zuid-Koreaan Chung Hyeon, de nummer 23 van de wereld: 6-1, 6-4.

NHL: Capitals na overtime langs Rangers

De ijshockeyers van de Washington Capitals zijn weer een stap dichter bij plaatsing voor de play-offs in de NHL. Woensdagavond kwamen de New York Rangers op bezoek in de Capital One Arena, waar de Capitals net te sterk bleken.

Kevin Hayes zette de Rangers in de eerste periode op voorsprong, maar Andre Burakovsky zorgde kort voor het einde van de periode voor de 1-1. Ryan Spooner tekende halverwege de derde periode voor een nieuwe voorsprong voor New York, maar een minuut voor tijd was het Lars Eller die de 2-2 scoorde. Na 38 seconden in overtime trof Evgeny Kuznetsov doel, waardoor de Capitals alsnog de winst pakten.

Uitslagen NHL woensdag
Toronto Maple Leafs - Florida Panthers 4-3
Washington Capitals - New York Rangers 3-2 OT
Colorado Avalanche - Philadelphia Flyers 1-2
Vegas Golden Knights - Arizona Coyotes 2-3

Capitals - Rangers (Bron: YouTube)

Kubrick's 2001: A Space Odyssey opgelapt

De iconische film 2001: A Space Odyssey van Stanley Kubrick is binnenkort in een sterk verbeterde kwaliteit opnieuw te zien. Een geremasterde versie van de science fictionfilm uit 1968 gaat op 12 mei op het filmfestival van Cannes in première.

Voor de nieuwe versie heeft regisseur Christopher Nolan de originele 70 millimeter negatieven opnieuw afgedrukt met de nieuwste chemische methode. Het filmmateriaal is niet digitaal bewerkt, meldt Deadline.

Nolan verzorgt op 12 mei in Cannes zelf de presentatie van 'zijn' 2001. De vertoning zal onder meer worden bijgewoond door familieleden van de in 1999 overleden Stanley Kubrick, onder wie zijn dochter Katharina Kubrick en zijn zwager Jan Harlan, die als producer lange tijd met de filmmaker samenwerkte.

Oorspronkelijk uitgebracht in 70 mm Cinerama roadshow-formaat in 1968, vertelt de film het verhaal van de bemanning van een ruimteschip die op een mysterieuze missie wordt gestuurd en te maken krijgt met een slecht functionerend en mogelijk kwaadwillend computersysteem.

De "nieuwe' 70 mm film is vanaf 18 mei in bioscopen in de Verenigde Staten te zien. Het is niet bekend of de film ook naar Nederlandse theaters komt.

Kubrick's 2001: A Space Odyssey opgelapt
Kubrick's 2001: A Space Odyssey opgelapt (Foto: BuzzE)

FOK! Wat een weer: zon en een enkele bui

Vandaag zijn er wolkenvelden, maar vooral in de kustgebieden is er ook geregeld ruimte voor de zon. Vanochtend valt er in het oosten al plaatselijk een lichte bui, in de loop van de dag komen er ook elders landinwaarts enkele buien tot ontwikkeling. De buien van vanmiddag kunnen plaatselijk vergezeld gaan van hagel en vooral in het zuidoosten mogelijk ook onweer. In de avond krijgen juist het zuidwesten en westen met enkele buien te maken. De middagtemperatuur wordt ongeveer 9°C. De west- tot zuidwestenwind is zwak tot matig. In de avond draait de wind geleidelijk naar zuidoost.

In de nacht van donderdag op vrijdag is het wisselend bewolkt en trekken enkele buien van zuidwest naar noordoost over het land. De minima lopen uiteen van 1°C in het noordoosten tot 5°C in het zuiden. De zuidoostelijke wind is zwak tot matig.

Morgen overdag zijn er naast perioden met zon ook enkele wolkenvelden. In het noorden kan overdag al een enkele bui voorkomen, elders blijft het dan nog droog. In de avond trekt een gebied met buiige regen het zuiden binnen en dit neerslaggebied bereikt het midden tegen middernacht. De maxima liggen tussen 8°C in het noordelijk kustgebied en 13°C in het midden en zuiden. De wind is zuidoostelijk, later oostelijk en matig, in het noordelijk kustgebied en op het IJsselmeer vooral in de avond vrij krachtig. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Afgelopen week was het behoorlijk mistig  (Foto: Interpretatie)
Afgelopen week was het behoorlijk mistig (Foto: Interpretatie)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Wiebes komt vandaag met plannen voor Gronings gas

Hoe kan Nederland zo snel mogelijk van het Groningse gas af? Op die vraag geeft minister van Economische Zaken Eric Wiebes donderdag antwoord.

In januari werd Groningen getroffen door de zwaarste aardbeving in vijf jaar. De toezichthouder, het Staatstoezicht op de Mijnen (SODM), adviseerde naar aanleiding daarvan de gaswinning zo snel mogelijk te verlagen, van de huidige 21 miljard kubieke meter per jaar naar 12 miljard.

Wiebes zei na de beving dat de gaswinning in deze kabinetsperiode wat hem betreft zo ver mogelijk naar beneden moet en dat hij voor het einde van het eerste kwartaal een plan zou presenteren. Die zelfopgelegde deadline loopt donderdag af.

De gaswinning is de afgelopen jaren al fors verlaagd en de halvering die het SodM nu adviseert is dan ook een flinke opgave. RTL meldde dinsdag dat er in ieder geval een nieuwe stikstoffabriek bij komt, waarmee gas uit het buitenland geschikt kan worden gemaakt voor gebruik in Nederland. Het ministerie wilde dat niet bevestigen.

Het Nederlandse netwerk is toegespitst op het gasveld in Groningen, waar laagcalorisch gas in zit. Door aan hoogcalorisch gas uit het buitenland stikstof toe te voegen wordt het geschikt voor Nederlandse huishoudens.

Wiebes wil ook dat de industriële grootverbruikers in Nederland binnen vier jaar van het Groningse gas af stappen, maar bedrijven hebben hun twijfels geuit over de haalbaarheid hiervan. Donderdag moet blijken hoe Wiebes zijn ambitieuze doelstelling wil realiseren.

Wiebes komt met plannen voor Gronings gas
Wiebes komt vandaag met plannen voor Gronings gas (Foto: ANP)

Veel doden door brand politiebureau Venezuela

Een brand in een politiebureau in Venezuela heeft aan 68 mensen het leven gekost. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Er is een onderzoek gestart.

Tientallen gedetineerden zijn vermoedelijk door het inademen van rook omgekomen in hun cel, meldt de BBC. Onder de doden zijn mogelijk ook vrouwen en kinderen die op bezoek waren.

Het incident had plaats in de stad Valencia, ten westen van hoofdstad Caracas. De brand was ontstaan nadat gevangenen in opstand waren gekomen en matrassen in brand hadden gezet. De politie moest traangas inzetten om familieleden van de gedetineerden uiteen te drijven die zich bij het politiebureau hadden verzameld toen het nieuws over de brand bekend werd. Een agent werd in het tumult in zijn been geschoten.

Gevangenissen in het Zuid-Amerikaanse land zijn berucht vanwege geweldsproblemen. Ze zitten veelal overvol.

Veel doden door brand politiebureau Venezuela
Veel doden door brand politiebureau Venezuela (Foto: ANP)

'Skripals mogelijk al thuis vergiftigd'

De met zenuwgas vergiftigde Russische ex-dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter Joelia kwamen waarschijnlijk thuis in aanraking met de dodelijke stof. Dat zei de Britse politie woensdagavond. De hoogste concentratie gif is volgens de politie gevonden bij de deur van het huis van Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. Het onderzoek richt zich nu vooral op de locatie in en rond het huis.

Skripal en zijn dochter Joelia werden op 4 maart bewusteloos op een bank in het centrum van Salisbury gevonden. De Britse politie gaat ervan uit dat ze vergiftigd zijn met het in de voormalige Sovjet-Unie ontwikkelde zenuwgas novitsjok. Beide liggen sindsdien in kritieke maar stabiele toestand in een ziekenhuis.

Rusland ontkent elke verantwoordelijkheid voor de aanval. Desondanks hebben 26 landen over de hele wereld uit protest Russische diplomaten uitgewezen.

Politie: Skripals mogelijk al thuis vergiftigd
Politie: Skripals mogelijk al thuis vergiftigd (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Weekend gifdump #122
special
Foto's om je op te vrolijken - Fun Saturday #161
special
VrijMiBabes #161 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #958
special
Random Pics van de Dag #957
special
Random Pics van de Dag #956
©FOK.nl e.a.