De Mos: "In het geval van Cocu denk ik dat het geen toeval is"

Redactie

Phillip Cocu is de trainer die zijn ploeg in de tweede seizoenshelft van de competitie steevast het beste laat presteren van alle trainers.

Erik ten Hag merkte ooit op dat goede trainers zich onderscheiden door hun teams in de tweede seizoenshelft beter te laten presteren dan voor de winterstop. De trainer van Ajax is daar de laatste jaren in geslaagd, maar PSV-trainer Cocu presteert in dat opzicht nog beter.

"In het geval van Cocu denk ik dat het geen toeval is", vertelt Aad de Mos in De Telegraaf . "Elk seizoen hebben ze bij PSV in de eerste seizoenshelft wel een dipje, maar wat Cocu kenmerkt, is dat hij het team daar meestal ook weer snel uit weet te krijgen."

"Vaak blijven ploegen te lang in een crisis hangen, maar ik vind dat Cocu snel een oplossing ziet. Dan komt hij met een verandering van speelwijze of met een paar andere spelers in de ploeg en dan komt er toch weer snel stabiliteit in de prestaties. Dat is toch een kwaliteit."

Ten Hag begon het seizoen als trainer van FC Utrecht en stapte halverwege het seizoen over naar Ajax, waar hij de ontslagen Marcel Keizer opvolgde. De Mos stelt dat Ten Hag in Amsterdam nog niet het beste van zichzelf heeft laten zien. "Ik had wat meer verwacht van hem. De goede tactische ingrepen die je van hem bij FC Utrecht zag, heb ik bij Ajax minder gezien. Het lijkt toch of hij een beetje in een keurslijf zit, waardoor hij beperkt wordt in zijn tactisch handelen. Het is ook niet zo gek dat je een aanloopperiode nodig hebt als je van de subtop naar een topclub gaat. Die tijd heeft hij niet gekregen doordat hij midden in het seizoen de stap heeft gemaakt."