FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 28 maart 2018

Basketballers Donar naar halve finales Europe Cup na ruime zege

De basketballers van het Groningse Donar hebben zich voor het eerst in de geschiedenis geplaatst voor de halve finales van een Europees toernooi, nadat ze ook al voor het eerst de kwartfinales bereikten. In die kwartfinales werd afgerekend met het Montenegrijnse KK Mornar Bar.

Met 73-67 boekten de Montenegrijnen vorige week in eigen huis nog een nipte zege, maar het verschil van zes punten leek voor Donar in het uitverkochte Martiniplaza prima goed te maken. Na het eerste kwart stond de benodigde voorsprong al op de borden, maar vooral in het tweede kwart ging Donar tekeer. Onder leiding van Brandyn Curry, Evan Bruinsma en Drago Pasalic - goed voor 19, 18 en 18 punten - werd de voorsprong bij rust uitgebreid naar zo'n twintig punten.

In het derde en vierde kwart kwam Donar geen moment meer in de problemen tegen de Montenegrijnen, die al sinds 1989 gecoached worden door Mihailo Pavićević, met tussendoor enkele jaren met zijn broer Dordije als coach. Alleen Nemanja Vranjes en Derek Needham deden het naar behoren, maar met 24 en 23 punten konden ook zij Mornar Bar niet in de buurt van Donar houden.

Op 11 en 18 april speelt Donar in de halve finales tegen Reyer Venezia Mestre uit Italië, eerst uit en dan thuis. De voornaamste naam daar is Austin Daye, die tussen 2009 en 2015 tot een kleine driehonderd NBA-wedstrijden kwam, vooral voor de Detroit Pistons. 

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Van de Sanden's Lyon speelt Barcelona met Martens uit Champions League

Shanice van de Sanden heeft zich met Olympique Lyon geplaatst voor de halve finales van de Champions League. De Nederlandse voetbalster was met haar ploeg te sterk voor het FC Barcelona van Lieke Martens.

Lyon won in eigen huis al met 2-1 en trok naar Barcelona voor de return. Daarin was Eugénie Le Sommer na een dik uur goed voor de enige treffer. Martens speelde bij Barcelona de hele wedstrijd mee, Van de Sanden viel een kleine tien minuten voor tijd in.

Lyon speelt in de halve finales tegen Manchester City, dat te sterk was voor het Zweedse Linköpings FC. City won in eigen huis met 2-0, in Zweden eindigde het duel - waarin Tessel Middag op de Engelse bank bleef zitten - na een doelpuntenfestijn in 3-5 voor City.

VfL Wolfsburg en Chelsea spelen de andere halve finale. De Duitse club won thuis al met 5-0 van Slavia Praag, dat het in Tsjechië op 1-1 hield. Chelsea was te sterk voor het Montpellier van Anouk Dekker: 0-2 in Frankrijk, en woendag werd het 3-1 in Londen. 

Op 21 en 28 april worden de halve finales gespeeld, op 24 mei staat in Kiev de finale op het programma.

LB: Tyra Banks had jeuk aan haar neus

Lekker belangrijk: Nieuws dat je niet wilt missen!

Tyra Banks heeft in het begin van haar carrière een cosmetische ingreep aan haar neus laten uitvoeren. "Er zaten botjes in mijn neus die maar bleven groeien en jeuken", zegt het 44-jarige voormalige supermodel in een interview met People. Ieder weldenkend mens zal eerst zijn vingers in de neus proppen om eens heerlijk te krabben maar Banks vond dit te makkelijk en rende naar de plastisch chirurg.

"Ik kon nog wel ademen, maar ik liet me cosmetisch opereren. Ik geef het toe! Ik heb nephaar en ik deed mijn neus. Ik voel de verantwoordelijkheid om de waarheid te vertellen". Wij danken Banks voor haar verantwoordelijkheid. Wij weten nu dat wanneer je jeuk hebt in jouw neus dat je niet moet krabben, maar er een mes in moet laten zetten.

"Natuurlijke schoonheid is oneerlijk", zegt Tyra verder nog in het interview. Ze doelt daarmee op de trend IWokeUpLikeThis, waarbij vrouwen foto's van zichzelf vlak na het wakker worden en zonder make-up op sociale media plaatsen. "Ik voel me ongemakkelijk als vrouwen die deze natuurlijke schoonheid hebben anderen veroordelen die wel iets aan zichzelf doen". Wij van FOK! vinden het ook niet eerlijk dat andere mensen knapper kunnen zijn maarja, zo is het leven.

Het voormalig model heeft niet zoveel met de 'no make-up'-trend. "Daar leggen we veel te veel nadruk op," zegt ze. "Als model had ik make-up nodig. Ik denk niet dat daar iets mis mee is. Het maakte mijn speelveld gelijk. Gisele, heb je het niet nodig? Ik wel! En we hebben allebei voor Victoria's Secret gewerkt", reageert Tyra op collega-model Gisele Bündchen, die een no make-up selfie deelde.

Banks leek niet te beseffen dat tienermeisjes nogal onzeker kunnen zijn en dat zaken als 'plastische chirurgie' en IWokeUpLikeThis de mensheid geen goed doen. Gelukkig beschikt zij over voldoende realiteitszin om dit te beseffen. Oh wacht.

Ohja, en ze heeft een boek geschreven.

Tyra Banks open over 'nose job'
Tyra Banks had jeuk aan haar neus (Foto: BuzzE)

Tiener wint een leven lang 1000 dollar per week

De Canadese Charlie Lagarde is een flinke geluksvogel. De 18-jarige jongedame uit Montérégie kocht onlangs ter ere van haar 18e verjaardag één kraslot van vier dollar en een flesje bubbeltjeswijn.

Die wijn zal ongetwijfeld gesmaakt hebben, maar vooral het lot bleek een goede keuze. Charlie won de jackpot en kreeg een keuze: één miljoen dollar in één keer, of levenslang duizend dollar per week, wat voor een tiener op zich geen al te ingewikkelde keuze lijkt te zijn.

Charlie koos dan ook voor het weekinkomen, wat haar geadviseerd werd. "Het was de eerste keer ooit dat ze een lot kocht en gelijk had ze een winnende te pakken", aldus een woordvoerder van het loterijbedrijf. 

Het gaat om een belastingvrije prijs, dus ze zal daadwerkelijk duizend dollar per week gaan ontvangen. Van het geld wil Charlie onder meer fotografie studeren en een reis gaan maken. 

'Al snel geen klassieke cv-ketel meer'

Als het aan een groot aantal organisaties ligt, kunnen woningeigenaren hun oude cv-ketel vanaf 2021 alleen nog maar vervangen door een warmtepomp of een ander duurzaam alternatief zoals een hybride cv-systeem. Daarvoor pleiten vijftien partijen, waaronder Gasunie en Essent, ondernemersorganisatie voor de installatiebranche Uneto-VNI en milieuorganisaties als Greenpeace.

In Nederland zijn jaarlijks zo'n 350.000 gasgestookte cv-ketels aan vervanging toe. Door straks geen traditionele cv-ketels meer te installeren, moeten woningen en andere gebouwen sneller verduurzamen, aldus de vijftien partijen. Zo moet het realiseren van het klimaatverdrag van Parijs sneller binnen bereik komen. Ook moet het gasgebruik worden teruggedrongen met het oog op de verlaging van de aardgaswinning in Groningen. Vrijwel alle gebouwen en woningen in Nederland worden nu nog verwarmd met Gronings gas.

Ook in politiek Den Haag wordt nagedacht over het flink verminderen van de vraag naar gas. Eind vorig jaar stelden regeringspartijen CDA en D66 dat de gasgestookte cv-ketel moet worden uitgebannen en dat minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat een plan moet maken om de gasketel "uit te faseren".

Aantal hordes
Om te komen tot het uitbannen van de traditionele cv-ketel zijn er nog wel een aantal hordes om te nemen, aldus een woordvoerder van de coalitie. Zo moeten de kosten voor de nieuwe systemen, die nu nog een stuk hoger liggen dan voor de traditionele cv-ketel, omlaag. Ook moeten er straks voldoende vakbekwame installateurs zijn, moet worden gekeken naar de ruimte die de nieuwe systemen innemen en moet er een laagdrempelige financieringsregeling komen.

Overigens zal het niet overal lukken om de traditionele cv-ketel te vervangen door bijvoorbeeld een hybride cv-systeem, erkent de woordvoerder. "Als het ergens niet kan, dan kan het gewoon niet. Dan moeten we er iets anders voor verzinnen, zoals toch een cv-ketel. Of een andere manier van verwarmen, bijvoorbeeld met een zonneboiler."

'Al snel geen klassieke cv-ketel meer'
'Al snel geen klassieke cv-ketel meer' (Foto: ANP)

Rusland steunt Marokkaans bid WK 2026

De Russische voetbalbond zal op 13 juni naar alle waarschijnlijkheid stemmen op Marokko, als beslist wordt waar het WK van 2026 gehouden gaat worden. Dat gaat tussen Marokko en een gecombineerd bid van de Verenigde Staten, Mexico en Canada.

Pyotr Barkalov van de Russische voetbalbond RFU liet weten dat zijn land Marokko zal steunen. "Gezien de goede banden tussen onze landen, zullen we voor Marokko stemmen", liet Barkalov zich ontvallen, nadat de Russische ambassadeur in Marokko, Valery Vorobiev, afgelopen week al een vergelijkbare uitspraak deed.

Vorobiev was nogal kritisch op het kwaliteit van het voetbal in de Noord-Amerikaanse landen. "Objectief gezien zijn die andere landen erg zwak in het voetbal, we kennen het Mexicaanse, Amerikaanse en Canadese voetbal allemaal...het is geen echt voetbal."

Mexico was overigens op de afgelopen zes WK's van de partij, de VS zelfs op de vorige zeven eindtoernooien, met een kwartfinale en drie achtste finales als resultaat. Marokko deed in 1998 voor de vierde en nog altijd laatste keer mee, maar is in Rusland komende zomer eindelijk weer eens van de partij.

Het Marokkaanse bid lijkt lekker bezig te zijn, want eerder gaven onder meer Frankrijk, Servië, Luxemburg, Qatar en uiteraard het gros van de Afrikaanse landen aan hun stem waarschijnlijk aan Marokko te geven. 

Toch geen vuurwerkverbod

Het verbod op rotjes en ander 'werpbaar knalvuurwerk' is in de Tweede Kamer gesneuveld. Er was geen meerderheid te vinden welke was overtuigd van het effect wat de maatregel zou opleveren volgens bronnen rond de Tweede Kamer.

Behalve de CU is er geen enkele partij enthousiast over het rotjesverbod wat gister uitlekte.  Sommige partijen waren ook geïrriteerd over de slechte onderbouwing van het plan" zegt verslaggever Ron Fresen van de NOS. "Men zegt: hoe gevaarlijk zijn die rotjes nou helemaal?"

Achter de schermen is vandaag overleg geweest met de coalitiepartijen en de twee verantwoordelijke bewindslieden van Van Veldhoven (Milieu) en Grapperhaus (Justitie en Veiligheid). Daar is besloten dat het kabinet verder moet nadenken over een beter plan.

Het kabinet werkt al enige tijd aan een reactie op het onderzoek van de OVV, dat vorig jaar uit kwam. Er wordt gedacht aan harder optreden tegen illegaal vuurwerk en strengere veiligheidseisen. Ook wordt er gekeken om gemeentes meer ruimte te bieden voor vuurwerkvrije zone's of gemeentes. "Maar een verbod voor het hele land, ook daar waar geen vuurwerk of haast geen overlast is, wordt het dus niet." aldus Fresen.

Het kabinet heeft tot eind mei om met een beter plan te komen.

Voor 68 miljoen euro vuurwerk verkocht (Foto: ANP)
Voorlopig is dit nog geen verleden tijd (Foto: ANP)

Duizenden herdenken vermoorde Joodse in Parijs

Duizenden mensen hebben woensdag in Parijs met een mars de vermoorde Holocaust-overlevende Mireille Knoll herdacht. Minister van Binnenlandse Zaken Gérard Collomb, burgemeester Anne Hidalgo van Parijs en andere prominente politici kwamen er voor naar de Place de la Nation in het oosten van de hoofdstad.

De gewelddadige dood van de 85-jarige Joodse vrouw heeft Frankrijk geschokt en wereldwijde ophef veroorzaakt. De politie gaat uit van een antisemitisch motief voor de moord. De vrouw was vrijdag dood aangetroffen in haar in brand gestoken flat in Parijs. De overkoepelende organisatie van de Joodse instellingen in Frankrijk (Crif) had opgeroepen tot de herdenkingsmars.

De politie heeft twee mannen aangehouden voor de moord, onder wie een buurman.

Duizenden herdenken vermoorde Joodse in Parijs
Duizenden herdenken vermoorde Joodse in Parijs (Foto: ANP)

Violist wint rechtszaak over lawaai orkest

Een violist van het Britse Royal Opera House, Chris Goldscheider, heeft door toedoen van het orkest onherstelbare schade aan zijn gehoor opgelopen. Dit heeft een Engels gerechtshof bepaald. Het hof geeft daarbij Goldscheider gelijk in zijn klacht wat volgens de BBC grote gevolgen kan hebben voor andere musici die met luide muziek werken.

De violist Goldscheider zat 1 september 2012 in het orkest vlak voor de blazers bij een repetitie voor de opera Die Walkure van Richard Wagner (1813-1883). Tijdens de uitvoering waren er geluidssterkten van meer dan 130 decibel. Dat is ongeveer hetzelfde lawaai als wat een motor van een straalvliegtuig maakt. Goldscheider stelt dat hij toen "een akoestische shock" heeft opgelopen.

De rechter oordeelde dat de gehoorschade van de violist inderdaad door de muziekuitvoering is veroorzaakt. Goldscheider zegt dat sindsdien veel gewoon geluid voor hem ondraaglijk is en dat hij onder meer last van duizeligheid heeft. Over eventuele schadevergoeding volgt een aparte procedure.

Het Royal Opera House heeft in een verklaring met verbazing en teleurstelling op het vonnis gereageerd. Volgens de verweerders heeft de violist een aandoening die niet noodzakelijkerwijs is ontstaan door het geluid tijdens de uitvoering.

Violist wint rechtszaak over lawaai orkest
Violist wint rechtszaak over lawaai orkest (Foto: BuzzE)

Ecuador snijdt Assange van internet af

Wikileaks-oprichter Julian Assange is afgesneden van het internet. De ambassade van Ecuador in Londen, waar Assange al bijna zes jaar in ballingschap verblijft, snijdt hem af van alle communicatieverbindingen.

Volgens een verklaring van de regering in Quito heeft Assange zich niet gehouden aan de verplichting zich niet openlijk te mengen in aangelegenheden van andere staten. Uitspraken van Assange op sociale media bedreigen de betrekkingen van Ecuador met de staten van de Europese Unie, aldus de verklaring. Assange had op Twitter de arrestatie van de voormalige Catalaanse regeringsleider Carles Puigdemont in Duitsland bekritiseerd en hem een "politieke gevangene" genoemd.

Assange vreest gearresteerd te worden als hij het ambassadegebouw verlaat en uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten. De VS verwijten Assange dat via zijn Wikileaks-platform gevoelige Amerikaanse documenten zijn gepubliceerd over de oorlogen in Afghanistan en Irak.

Ecuador snijdt Assange van internet af
Ecuador snijdt Assange van internet af (Foto: BuzzT)

Kim Kardashian ontkent Photoshop fail

Kim Kardashian ontkent dat de foto die ze onlangs op Instagram plaatste bewerkt is. De realityster noemt de beschuldigingen van de 'Photoshop-fail' op haar website "belachelijk".

Kim zou "alleen een filter hebben toegevoegd", laat ze weten in een statement. Volgens haar ging het mis toen ze een foto opnieuw op Instagram zette die een fan al had gepost. "Het lijkt erop dat de fan de foto heeft gespiegeld. Dat is de reden dat de auto er zo raar uitziet."

Het kiekje, gemaakt ter ere van de grote protestmarsen voor strengere wapenwetten in de Verenigde Staten, zorgde online voor behoorlijk wat hilariteit. "Dat is eigenlijk heel grappig. Wie zou er nou een auto fotoshoppen om die er zo uit te laten zien?"Kim postte de originele foto waarop het spiegeleffect te zien is, voordat ze de foto bijsneed. De samengeperste auto en gebogen lijnen in de achtergrond lijken daarmee verklaard.

Zie je de onderstaande foto niet? Klik dan hier.

 

‪Let’s March! @AMarch4OurLives @EveryTown (Wear Orange) 📸 BACKGRID

Een bericht gedeeld door Kim Kardashian West (@kimkardashian) op24 Mrt 2018 om 7:15 (PDT)

Kim Kardashian: foto was niet bewerkt
Kim Kardashian: foto was niet bewerkt (Foto: BuzzE)

Fotograaf wil geld van familie Jimi Hendrix

Een foto van Jimi Hendrix die op zijn gitaar speelt duikt op op allerlei spullen, maar de man die de foto ooit maakte zegt dat Hendrix' familie hem heeft bestolen. Hij heeft de zaak aanhangig gemaakt bij de rechtbank, meldt TMZ.

David Sygall zegt dat hij een fotoshoot deed met Jimi in de jaren zestig tijdens een repetitie. Hij fotografeerde de gitaargod die op zijn Fender-gitaar speelt met de ogen dicht. De foto van de klassieke Hendrix-pose was te zien in het tijdschrift Guitar World in 2002.

Volgens Sygall heeft hij de foto in licentie gegeven aan het magazine, maar niet aan Jimi's familie. Die hebben, zonder zijn toestemming, via Purple Haze Properties de foto gebruikt voor onder meer de website van het bedrijf, op sociale media, marihuanaproducten en creditcards.

Jimi's broer Leon Hendrix en zijn zakenpartner runnen Purple Haze Properties en zeggen te hebben onderhandeld met Sygall voor gebruik van de foto. Volgens Sygall is er nooit een deal gesloten, maar wordt de foto nog steeds gebruikt.

De fotograaf eist dat Purple Haze stopt met het gebruik van de foto en maakt aanspraak op de opbrengst.

Fotograaf wil geld van familie Jimi Hendrix
Fotograaf wil geld van familie Jimi Hendrix (Foto: BuzzE)

'Blijf ggz-patiënt niet herkeuren'

Staatssecretaris Paul Blokhuis van Volksgezondheid gaat er bij gemeenten op aandringen ggz-patiënten herkeuringen zoveel mogelijk te besparen. Sommige van deze patiënten dreigen minstens tweemaal te worden herkeurd, omdat het langer duurt voor ze aanspraak kunnen maken op langdurige zorg.

Sinds 2015 zorgt de gemeente ervoor dat mensen met een psychische stoornis 'beschermd' kunnen wonen, in de hoop dat ze langzamerhand een gewoon leven kunnen oppakken. Mensen voor wie dat te hoog gegrepen is, zouden een beroep moeten kunnen doen op langdurige zorg, maar die overgang loopt vertraging op. Blokhuis denkt dat die pas in 2021 rond is. De overgangsregeling die voor hen is getroffen is dan al verlopen, waardoor van iedere patiënt opnieuw moet worden vastgesteld wat hem mankeert en welke zorg hij nodig heeft.

Tweede Kamerlid Maarten Hijink (SP) wees erop dat "dat hun heel veel stress bezorgt". Blokhuis is dat met hem eens. Hij "streeft naar rust"voor deze cliënten en beloofde met de gemeenten te gaan praten. Maar hij kan hun niets voorschrijven, waarschuwde hij.

Blokhuis: blijf ggz-patiënt niet herkeuren
Blokhuis: blijf ggz-patiënt niet herkeuren (Foto: ANP)

Uitzendkrachten luchtvracht krijgen nabetaling

Uitzendkrachten hebben recht op hetzelfde loon als vergelijkbare vaste werknemers. Het maakt daarbij niet uit of ze via een ingewikkelde constructie zijn ingehuurd. Tot die conclusie komt de kantonrechter in Haarlem in een zaak die zestien flexwerkers hebben aangespannen tegen de uitzendbureaus Flexcargo en DMW.

Zij kregen tussen 2011 en 2015 het minimumloon betaald voor hun werk in een vrachthal op Schiphol van DHL en Menzies World Cargo. Hun collega's in directe dienst bij die pakketbezorgers hadden een cao en kregen meer betaald.

De rechtbank oordeelt dat de uitzendbureaus dat verschil alsnog moet uitbetalen. Dat ze veel arbeidskrachten 'doorleenden' aan andere uitzendbureaus voordat ze bij DHL of Menzies terechtkwamen, doet daar niets aan af. De bedragen die benadeelde uitzendkrachten tegoed hebben, variëren van 3000 tot 28.000 euro per persoon.

Uitzendkrachten luchtvracht krijgen nabetaling
Uitzendkrachten luchtvracht krijgen nabetaling (Foto: ANP)

MMA-tip leidt naar ondergrondse hennepplantage

Een poging van criminelen om een hennepplantage te verstoppen onder de grond, is mislukt. Agenten vonden afgelopen zaterdag, op 4 meter diepte, via een geheime deur in een pand aan de Kloosterstraat in Landgraaf een hennepkwekerij van ongeveer 4 bij 5 meter. De vangst: om en nabij 300 planten.

Via een Meld Misdaad Anoniem-melding (MMA) kwam de kwekerij bij de politie in het vizier. Hoewel een meting door de energieleverancier wees op ongewoon hoog stroomverbruik, werd in de bovengrondse ruimtes niks gevonden. Na 'diepgravend' onderzoek stuitten agenten op de geheime deur, die toegang verschafte tot de productieruimte.

In de plantage zijn een aantal sporen veiliggesteld. Een onderzoek naar de daders loopt.

MMA-tip leidt naar ondergrondse hennepplantage (Foto: Politie.nl)
MMA-tip leidt naar ondergrondse hennepplantage (Foto: Politie.nl)

Samenwerking tegen nepmedewerkers helpdesk

Elk jaar zijn er duizenden Nederlanders die erin trappen: een telefoontje van iemand die zegt op de helpdesk van Microsoft te werken. Er is zogenaamd een probleem met de computer ontdekt, dat meteen moet worden verholpen. Wie daar op ingaat, loopt in de val en kan beroofd worden. Om daar iets aan te gaan doen, gaan de overheid en het bedrijfsleven samenwerken.

Volgens het Openbaar Ministerie hebben ongeveer 2000 Nederlanders vorig jaar aangifte gedaan van zo'n helpdeskfraude. De gedupeerden verloren in totaal bijna 6 miljoen euro, dus enkele duizenden euro's per persoon.

Aan de samenwerking doen het Openbaar Ministerie, de politie en de Autoriteit Consument en Markt mee, evenals bedrijven als Microsoft, KPN, VodafoneZiggo, ING, ABN AMRO en de Rabobank en organisaties als de Fraudehelpdesk. Zij zijn al langer bezig om mensen te waarschuwen, maar nu willen ze een stap verder gaan en de fraudeurs dwarsbomen. Concrete afspraken zijn er nog niet, de deelnemers hebben woensdag een intentieverklaring ondertekend om daar samen aan te werken.

Samenwerking tegen nepmedewerkers helpdesk
Samenwerking tegen nepmedewerkers helpdesk (Foto: BuzzT)

'Australië gaat WK voetbal niet boycotten'

Australië gaat het wereldkampioenschap voetbal van komende zomer, gehouden in Rusland, niet boycotten. Daar gingen geruchten over, vanwege het schandaal rond de vermeende poging tot moord op de Russische oud-spion Sergei Skripal in Groot-Brittannië, maar de Aussie's gaan in principe gewoon.

De Australische minister van Buitenlandse Zaken, Julie Bishop, liet weten dat van een boycot geen sprake is. "Er zijn veel mogelijke opties als reactie op deze zaak, het WK voetbal maakt daar onderdeel van uit", vertelde Bishop tegenover The Independent", wat men dan weer zag als een mogelijke boycot door de Australiërs.

Zo was het echter niet bedoeld, verduidelijkte Bishop later. "Dat is niet waar, de overheid overweegt geen boycot van het WK." Mogelijk gaat het wel om een diplomatieke 'sanctie', zoals bijvoorbeeld IJsland eerder al aankondigde: de IJslandse overheid liet afgelopen week weten dat er geen dialoog meer is met Rusland, en dat als gevolg daarvan ook geen hoogwaardigheidsbekleders naar het WK af zullen reizen.

Onder meer Groot-Brittannië, Polen, Japan, Zweden en Denemarken hebben al aangegeven een diplomatieke boycot door te voeren, of hier in elk geval over na te denken. Niet geheel verrassend gaat bijvoorbeeld Servië dat zeker niet doen: "Het is onnodig om sport en politiek te mengen, zoals men in recente jaren geprobeerd heeft", aldus de Russische ambassadeur van Servië, het land dat afgelopen week in opspraak raakte omdat een WK-kwalificatiewedstrijd van Kosovaarse handbalsters onder de 20 jaar in en tegen Servië niet door mocht gaan vanwege politiek geneuzel.

De voormalig aanvoerder van Portugal, Nuno Gomes, is ook niet blij met de diplomatieke boycots van het WK. "Voetbal heeft niks te maken met politiek, voetbal is een manier om mensen te vertellen dat we op eenzelfde niveau zitten en daar moet politiek niet bij betrokken worden. Politiek is één zaak en voetbal is weer één andere zaak."

Tiener (15) onwel na gebruik heroïne; vier arrestaties

Zaterdag 3 februari werden in een woning in Bergschenhoek twee tienermeiden van 14 en 15 aangetroffen die heroïne hadden gebruikt. Eén van hen moest zelfs gereanimeerd worden en lag enige tijd in het ziekenhuis. Ook de vier opgespoorde dealers bleken jong: tussen de 17 en 20 jaar. Zij zijn maandagochtend 26 maart aangehouden op verdenking van het dealen in verdovende middelen.

Het onwel raken van een 15-jarig meisje na het gebruik van heroïne verraste zelfs de meest doorgewinterde agenten. Direct werd een strafrechtelijk onderzoek gestart en het spoor leidde naar vijf jongemannen van 17 tot 20 jaar. Het viertal werd maandagochtend 26 maart gearresteerd in woningen in Berkel & Rodenrijs, Bergschenhoek en Apeldoorn. Bij doorzoekingen in hun kamers vond de politie geringe hoeveelheden verdovende middelen. Daarnaast namen de rechercheurs meerdere telefoons en computers in beslag.

Al eerder arresteerde de recherche een verdachte in deze zaak, op 7 maart. Hij werd op 21 maart geschorst door de rechter-commissaris maar is nog steeds verdachte. Het onderzoek naar de achtergronden van deze groep wordt voortgezet.

Tiener (15) onwel na gebruik heroïne; vier arrestaties (Foto: Politie.nl)
Tiener (15) onwel na gebruik heroïne; vier arrestaties (Foto: Politie.nl)

PlayStation Plus-titels voor april bekend

De PS Plus-games voor april zijn vandaag bekendgemaakt door Sony. Plus-leden kunnen komende maand aan de slag met onder andere de actie-avonturengame Mad Max en de hectische racegame TrackMania Turbo op PlayStation 4.

Verder behoren ook In Space We Brawl en Toy Home voor PlayStation 3 ot de gratis games in het Plus-pakket. Tenslotte is voor PS Vita de beat-em-up 99 VIDAS te downloaden, evenals de platformer Q*Bert Rebooted, waarvan de laatstgenoemde ook weer beschikbaar is op PS3 en PS4.


Lampaert volgt zichzelf op in Dwars door Vlaanderen, Teunissen tweede

Yves Lampaert heeft de 73e editie gewonnen van Dwars door Vlaanderen. De Belg van Quick-Step Floors volgt zichzelf op de erelijst. Lampaert was de beste van een kopgroep van vijf, met daarbij de Mike Teunissen. De Nederlander van team Sunweb werd tweede.

In het eerste uur zat het tempo er goed in. Ondanks meerdere pogingen kreeg geen renner de ruimte van het peloton. Wel waren er meerdere valpartijen te noteren, met daarbij enkele favorieten. Belgisch kampioen Oliver Naesen kwam ten val op zijn knie en moest niet veel later de strijd staken. Hij wou geen risico nemen met het oog op de Ronde van Vlaanderen. Ook Wout van Aert kwam ten val en daarna kreeg de wereldkampioen veldrijden ook nog een lekke band, waardoor de Belg al snel was uitgeschakeld voor de zege in Dwars door Vlaanderen.

Op de Taaienberg, 52 kilometer van de finish, was er een serieuze versnelling van Zdenek Stybar. De Tsjechisch kampioen kreeg onder meer het gezelschap van de Spanjaard Alejandro Valverde. Tien kilometer later liet John Degenkolb zich op de Kluisberg van het eerst zien. De Duitser had een klein gaatje te pakken, maar zag al snel dat Lampaert en Valverde aansloten. Er ontstond een kleine groep van elf renners met daarbij ook Van Avermaet. In de achtergrond had LottoNL-Jumbo de slag gemist en moest in de achtervolging in dienst voor Danny van Poppel en Timo Roosen. Roosen maakte de sprong naar voren samen met Niki Terpstra en Teunissen.

Met nog 35 kilometer te gaan versnelde Tiesj Benoot op de Knokteberg. De winnaar van de Strade Bianche kreeg Van Avermaet met zich mee, maar ook deze aanval haalde het niet. Sep Vanmarcke was de volgende die demarreerde. De Belg kreeg het gezelschap van Lampaert, Teunissen, Edvald Boasson Hagen en Mads Pedersen. In de achtergrond stokte de samenwerking bij de achtervolgers, waardoor de vijf renners al snel een halve minuut voorsprong hadden te pakken. Na de Nokerberg op negen kilometer werd duidelijk dat de winnaar in de kopgroep zat.

Vamarcke probeerde het nog op de laatste kasseistrook, maar kreeg de andere renners er niet af. Het leek uit te draaien op een sprint met vijf man, maar in de laatste kilometer plaatste Lampaert zijn aanval en de rest van de kopgroep keek naar elkaar. Lampaert boekte daarmee zijn tweede zege in Dwars door Vlaanderen. Teunissen won op twee seconden van de Belg de sprint voor de tweede plaats voor Vanmarcke.

Games with Gold voor april bekendgemaakt

Abonnees van Xbox Live Gold kunnen binnenkort weer aan de slag met vier nieuwe games die zonder extra kosten te downloaden zijn. Het betreft The Witness en Assassin's Creed Syndicatevoor Xbox One en Cars 2 en Dead Space 2voor Xbox 360.

The Witness is gratis te downloaden tussen 1 april en 30 april. Assassin's Creed Syndicateis gratis te downloaden van 16 april tot 15 mei. Cars 2 is gratis van 1 april tot 15 april en Dead Space 2 is gratis van 16 april tot 30 april. De games voor Xbox 360 zijn uiteraard ook te spelen op Xbox One.

Faillissement dreigt voor Force India

Het Formule 1-team van Force India dreigt ten onder te gaan als in de komende weken geen nieuwe geldschieters gevonden worden.

Volgens plaatsvervangend teambaas Bob Fernley zijn de juridische problemen van teameigenaar Vijay Mallya oorzaak dat het moeilijk is om het budget voor 2018 bij elkaar te krijgen. Door de problemen is het een race geworden voor het in Engeland gevestigde team om te overleven.

“De komende vier weken zullen beslissen of we overleven.”, aldus Fernley tegen het Duitse Auto Bild. “Ik zal een heleboel geld bij elkaar moeten krijgen in een hele korte tijd.”

Voor het huidige seizoen heeft het team een voorschot gekregen op de inkomsten van de promotor van het kampioenschap, de Formula One Group (FOM). Een nieuw verzoek aan de FOM had nog geen positief resultaat.

Nogmaals Fernley: “Daarvoor hebben we de toestemming nodig van de overige teams en dit keer heeft Williams hun vetorecht gebruikt. Ik heb een plan dat kan werken in de komende twee tot drie weken.”

RD en activist praten over zoen-advertentie

Het Reformatorisch Dagblad (RD) gaat in gesprek met Jasper Klapwijk, de man die via crowdfunding 5000 euro heeft vergaard om een paginagrote advertentie met zoenende mannen in die christelijke krant te plaatsen. Het gesprek vindt ergens volgende week plaats, zegt Cees Hovius, hoofd commerciële zaken van het RD.

,,Ons advertentiebeleid is helder. Volgens dat beleid nemen we een dergelijke advertentie niet op. Maar we willen graag met de aanbieder standpunten en meningen uitwisselen, elkaars nieren proeven. Daarom hebben we hem uitgenodigd voor een gesprek." Of hij de advertentie daarna wellicht toch zal afdrukken, wil Hovius niet zeggen. ,,Daar loop ik niet op vooruit."

De actie van Klapwijk is een reactie op een flyer van Civitas Christiana die maandag bij het RD zat. De stichting ageert daarin tegen een 'onsmakelijke reclame' van SuitSupply, waarin twee zoenende mannen te zien zijn.

RD en activist praten over zoen-advertentie
RD en activist praten over zoen-advertentie (Foto: ANP)

Versterken veiligheid bij Defensie topprioriteit

Het structureel verbeteren van de veiligheid bij Defensie heeft topprioriteit. Dat blijkt uit het plan van aanpak ‘Een veilige defensieorganisatie’. Minister Ank Bijleveld-Schouten en staatssecretaris Barbara Visser hebben dat vandaag aan de Tweede Kamer aangeboden. Naast dit plan van aanpak wordt in een aparte reactie ingegaan op de aanbevelingen van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) over de noodlottige ongevallen in Mali en Ossendrecht.

Het plan beschrijft hoe Defensie het werken op fysiek en sociaal gebied veiliger gaat maken. Bijleveld: ‘‘We zijn hard met onze neus op de feiten gedrukt. Werken bij Defensie moet en kan veiliger. We gaan met concrete maatregelen aan de slag om de veilige werkomgeving bij de krijgsmacht structureel te versterken. Door de komst van de Inspecteur-generaal Veiligheid waarborgen we het onafhankelijke toezicht op de uitvoering.’’

Onderzoeken
In het plan van aanpak zijn de aanbevelingen verwerkt van de commissie Van der Veer en de onderzoeken van de OVV. Deze onderzoeken hebben aangetoond dat Defensie er niet voldoende in is geslaagd om risico’s te onderkennen en te beheersen. ‘‘Militairen werken vaak onder moeilijke en risicovolle omstandigheden. Juist daarom is het van belang dat er geen onnódige risico’s zijn.’’, benadrukt Visser.

Ook bevindingen van de tussentijdse rapportage van de commissie Giebels, die momenteel onderzoek doet naar de sociaal veilige werkomgeving bij de krijgsmacht, zijn meegenomen in het plan.

Maatregelen
De komende 4 jaar investeert Defensie 75 miljoen euro om de maatregelen uit het plan bij alle defensieonderdelen uit te voeren. Daarna wordt er structureel 25 miljoen euro per jaar vrij gemaakt voor de veiligheid bij Defensie.

Er komen extra mensen die zich gaan bezighouden met veiligheid en de controle daarvan. Een belangrijk punt is dat het lerende vermogen van Defensie wordt versterkt door onderzoeken en controles. De Inspecteur-generaal Veiligheid die wordt aangesteld, speelt hierin een belangrijke rol.

Ook worden risico beperkende maatregelen genomen die variëren van het omgaan met munitie tot het oefenen op klimtorens en van veilig vliegen tot het voorkomen van gehoorschade. Er zijn al maatregelen genomen op het gebied van schieten, duiken, de munitieketen, medische zorg tijdens inzet en de omgang met gevaarlijke stoffen. Om de sociale veiligheid te versterken zet Defensie in op het verhogen van de meldingsbereidheid, het uitbreiden van de Centrale Organisatie Integriteit Defensie en preventie van ontoelaatbaar gedrag.

Aanbevelingen
Op basis van de aanbevelingen van de OVV zijn al maatregelen genomen door Defensie. Het gaat onder meer om verbetering van de opslag van munitie, bijvoorbeeld in speciaal geconditioneerde containers. Voor een inzet wordt nadrukkelijk gekeken naar de gebruikscondities van munitie, zoals weersomstandigheden en maximale belasting, zodat de munitie geschikt is voor de specifieke omstandigheden van een missie. Verder worden de munitie en medische keten intensiever gecontroleerd. Al deze maatregelen maken ook deel uit van het plan van aanpak.

Norm
De bewindspersonen stellen dat veilig werken de norm moet zijn. Bijleveld: ‘‘ Het gaat er nu vooral om dat de maatregelen geen woorden op papier zijn, maar in de praktijk worden uitgevoerd. Elke defensiemedewerker draagt hieraan bij. De commandanten gaan voorop en zijn primair verantwoordelijk. Veiligheid als de norm is iets waar wij allemaal aan moeten werken.’’


Minister Bijleveld (Foto:ANP)
Minister Bijleveld (Foto:ANP)

Israël stuurt scherpschutters naar protest

Jeruzalem heeft meer dan honderd scherpschutters geposteerd aan de grens met de Gazastrook in verband met verwachte protesten. Diverse Palestijnse actiegroepen hebben opgeroepen tot langdurige demonstraties langs de grens en verwacht wordt dat duizenden daaraan zullen meedoen.

De demonstranten eisen dat Israël ongeveer vijf miljoen Palestijnse vluchtelingen toestemming geeft om terug te keren in het huidige Israël. Maar Israël wil dat niet omdat de Joodse meerderheid daardoor verdwijnt. Israël wil ze alleen laten terugkeren in bezette Palestijnse gebieden.

De protesten beginnen vrijdag en de actievoerders willen die zes weken volhouden.

Israël stuurt scherpschutters naar protest
Israël stuurt scherpschutters naar protest (Foto: ANP)

Defensie liet steken vallen bij misstanden

Defensie heeft steken laten vallen bij de interne aanpak van misstanden op de kazerne in Schaarsbergen waar drie militairen zijn misbruikt bij hun eenheid. Dat blijkt uit een tussenrapportage van de commissie-Giebels die onderzoek doet naar de sociale veiligheid binnen het militaire apparaat.

,,Hierdoor hebben de slachtoffers niet altijd de ondersteuning, het vertrouwen en respect gekregen dat zij verdienden in deze voor hun moeilijke situatie. Dat betreur ik ten zeerste", schrijft staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) aan de Tweede Kamer.

De drie misbruikte militairen verklaarden in november in de Volkskrant tijdens de ontgroening te zijn gepest, mishandeld, aangerand en verkracht.

Het dossier over deze zaak is onvolledig, aldus Giebels. Belangrijke stukken ontbreken. Verder is de onafhankelijkheid van de interne commissie van Defensie die de zaak onderzocht, niet gewaarborgd. Ook zijn er procedurele fouten gemaakt onder meer in de gespreksverslagen.

Defensie liet steken vallen bij misstanden
Defensie liet steken vallen bij misstanden (Foto: ANP)

'Privacy niet voldoende gewaarborgd door AIVD'

Bij de uitwisseling van informatie over vermeende jihadisten door de Algemene Inlichtingen- en Veiligheidsdienst (AIVD) met buitenlandse diensten, is de privacy niet voldoende gewaarborgd. Er zijn aanvullende maatregelen nodig, concludeert de Commissie van Toezicht op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (CTIVD).

Volgens de toezichthouder zijn er nu onvoldoende duidelijke gezamenlijke afspraken over onder meer het opnemen van persoonsgegevens in de database, de betrouwbaarheid van die gegevens, het beheer van de database door de AIVD en het vernietigen van gegevens die niet meer relevant zijn.

De CTIVD constateert twee structurele onrechtmatigheden: er wordt geen risicoweging gemaakt voorafgaand aan de samenwerking met een buitenlandse inlichtingendienst en de betrouwbaarheid van de door de AIVD verstrekte persoonsgegevens wordt niet geduid.

'Privacy niet voldoende gewaarborgd door AIVD'
'Privacy niet voldoende gewaarborgd door AIVD' (Foto: ANP)

FNV eist tonnen achterstallig loon van PostNL

Vakbond FNV eist enkele tonnen aan achterstallig loon voor medewerkers van het pakketsorteerdepot van PostNL in het Groningse Kolham. De bond verwijt het postbedrijf mensen jarenlang via schijnconstructies aan het werk te hebben gezet. Daarmee ontweek het postbedrijf volgens FNV de eigen cao en kregen de sorteerders het minimumloon betaald.

Naast PostNL worden ook het gemeentelijk re-integratiebedrijf BWRI en payroller 365 Werk aansprakelijk gesteld. De partijen krijgen twee weken de tijd om te reageren. Doen ze dat niet dan stapt FNV naar de rechter. Het postbedrijf verklaart in een reactie binnen twee weken te zullen reageren op de sommatie van de vakbond.

Het pakketsorteerdepot in Kolham was de laatste tijd vaker in het nieuws. Zo is er vorig jaar ook enkele dagen gestaakt omdat sorteerders die via de gemeente ingezet werden hun baan dreigden te verliezen. Later werd duidelijk dat ze toch konden blijven. Volgens FNV neemt PostNL de productie met ingang van mei weer in eigen hand, waardoor de cao PostNL hier dus ook van toepassing wordt.

FNV eist tonnen achterstallig loon van PostNL
FNV eist tonnen achterstallig loon van PostNL (Foto: ANP)

OM wil 5 jaar cel voor oud-CDA'er om drugslab

Voor zijn rol bij het grootste drugslab ooit in Nederland is tegen de toenmalige lokale CDA-bestuurder Wim van der P. (52) uit Leende vijf jaar celstraf geëist. Het industriële drugslab werd vorig jaar ontdekt in een loods bij zijn boerderij in Leende en als verhuurder is hij als medepleger schuldig aan drugsproductie, aldus de aanklager bij de rechtbank in Den Bosch.

Het drugslaboratorium in de loods op het erf kent tot dusver zijn weerga niet in Nederland. Experts omschrijven het als een lab van industriële omvang. In totaal vond de politie er 21.500 liter en 1000 kilo gevaarlijke chemicaliën. In drie productieprocessen werd xtc, speed en grondstof gemaakt. Per dag kon er 150 kilo xtc en 100 kilo amfetaminepasta geproduceerd worden. "Een miljoenenbusiness in Leende", zei de officier van justitie woensdag over de becijferde dagomzet van 10 miljoen euro.

OM wil 5 jaar cel voor oud-CDA'er om drugslab
OM wil 5 jaar cel voor oud-CDA'er om drugslab (Foto: ANP)

Van Dijk wint wielerklassieker Dwars door Vlaanderen

Ellen van Dijk heeft woensdag Dwars door Vlaanderen gewonnen. De wielrenster van Team Sunweb kwam solo over de finish. Dankzij de tweede en derde plaats van Amy Pieters en Floortje Mackaij was het podium volledig een Nederlandse aangelegenheid.

Bij de beklimming van de Nokereberg ontstond een kopgroep van acht vrouwen met onder andere Van Dijk, Pieters, Mackaij, Annemiek van Vleuten en de Poolse Katarzyna Niewiadoma.

Van Dijk en haar teamgenote Mackaij gingen om en om in de aanval. Net voor de laatste kasseienstrook had niemand van de medevluchters een antwoord op de aanval van de 31-jarige tijdrijdster en reed ze onbedreigd naar de overwinning. Voor Van Dijk is dit haar tweede klassiekerzege uit haar carrière, in 2014 won ze de Ronde van Vlaanderen. De 2018 versie van Vlaanderens Mooiste wordt komende zondag verreden.

Dragon Quest XI komt in september uit in het Westen

Dragon Quest XI: Echoes of an Elusive Age komt op 4 september uit voor PS4 en Steam. Een Switch-versie staat ook in de planning, maar die komt volgens Square Enix 'veel later'. De JRPG kwam vorig jaar in juli uit in Japan. De Engelse-versie bevat Engelse stemmen (de Japanese versie had helemaal geen stemmen) en een paar nieuwe features.

Opvallend is dat de 3DS-versie, die een totaal ander uiterlijk heeft, niet naar het Westen komt. Volgens Square Enix past het niet meer in hun strategie om een 3DS-game in het Westen uit te brengen in 2018.

Dit zijn de nieuwe features:

  • English Voiceover
  • Draconian Quest, a hard mode that offers additional challenges for more experienced players.
  • Overhauled Menus & UI, with graphical enhancements and more intuitive navigation.
  • Camera Mode, allowing players to take in views of the beautiful landscape, character renders and ferocious monsters in detail.
  • A New Dash Function and many other system enhancements such as improved character and camera movement

Force India en McLaren willen onderzoek naar samenwerking tussen Ferrari en Haas

Als gevolg van het sterke optreden van het Formule 1-team van Haas in Australische Grand Prix willen Force India en McLaren dat de FIA onderzoek doet naar de samenwerking tussen Ferrari en het Amerikaanse team.

In Australië kwalificeerden Kevin Magnussen en Romain Grosjean zich als zesde en zevende. In de race reden de Haas-coureurs in de beginfase op de vierde en vijfde plaats. Beide coureurs vielen na de pitstop uit vanwege een technische probleem.

Door het opvallend goed presteren rijzen er opnieuw vragen over de samenwerking tussen Haas en Ferrari. Het Italiaanse team levert aan Haas de onderdelen die de teams niet zelf hoeven te ontwikkelen maar sommigen twijfelen dus of de samenwerking niet verder gaat. McLaren-coureur Fernando Alonso noemde de Haas zelfs al een replica van de Ferrari.

“Ik weet niet hoe ze het doen, het is magie”, aldus Otmar Szafnauer van Force India. “Het is nooit eerder vertoond in Formule 1. Ik weet niet hoe het kan dat een team dat slechts enkele jaren in de sport zit zonder echte middelen nu ineens zo'n auto produceert… Kunnen ze toveren? Als dat zo is, wil ik de toverstok.”

Volgens de teambaas van Haas doen ze niets wat verboden is.

“We hebben een team dat trots kan zijn op wat het momenteel presteert.”, volgens Haas-teambaas Gunther Steiner. “We doen niets wat we niet zouden moeten doen of niet mogen doen.”

KMar hangt vlaggen halfstok voor Franse politieheld

Ten teken van rouw, uit medeleven en respect voor de Franse luitenant-kolonel Arnaud Beltrame van de gendarmerie, hangen op locaties van de Koninklijke Marechaussee de vlaggen halfstok. Dat gebeurt vandaag tijdens het Franse nationale eerbetoon voor de politieman.

Beltrame ruilde zichzelf voor een gegijzelde vrouw tijdens een terroristische actie in een supermarkt. De IS-terrorist schoot de politieman neer. Hij overleed afgelopen zaterdag in een ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De marechaussee heeft als gendarmerie-eenheid nauwe banden met de Franse gendarmerie. Met instemming van de minister van Defensie hangen daarom de vlaggen halfstok op het Opleidings- en Trainingscentrum Koninklijke Marechaussee in Apeldoorn en bij het Landelijk Tactisch Commando in Soesterberg. Dat is ook het geval bij de Koningin Maximakazerne op Schiphol, de Koningin Beatrixkazerne in Den Haag en op alle overige zelfstandig vlagvoerende KMar-locaties.

Op alle andere Defensielocaties wordt niet gevlagd. Arnaud is postuum bevorderd tot kolonel en onderscheiden tot commandeur in het Légion d'Honneur. Beltrame werd eerder al onderscheiden als Ridder in dat Erelegioen.

KMAR hangt vlaggen halfstok voor Franse politieheld (Foto: Ministerie van Defensie)
KMAR hangt vlaggen halfstok voor Franse politieheld (Foto: Ministerie van Defensie)

Tijd voor MAX voorlopig uitgekookt

In Tijd voor MAX zal de komende vier weken niet meer gekookt worden. Het vaste onderdeel in het middagprogramma verdwijnt even omdat de talkshow tijdelijk op het tijdslot van De wereld draait door wordt uitgezonden.

De wereld draait door is vrijdag al voor het laatst te zien dit seizoen. Het programma sluit voor het eerst eerder af omdat presentator Matthijs van Nieuwkerk het rustiger aan wil doen. Hij keert in het najaar weer terug. In mei begint het nieuwe programma van Margriet van der Linden. Omdat die show nog niet af was, wordt voorlopig Tijd voor MAX ingezet in de vooravond van NPO 1.

Volgens MAX wordt vanwege het tijdstip niet meer gekookt. Aan de formule wordt verder weinig gesleuteld. "De kijker kan dus het vertrouwde Tijd voor MAX verwachten, alleen op een ander tijdstip", aldus de omroep.

Voor komende week zijn al verschillende gasten aangetrokken. Onder meer André van Duin, Midas Dekkers, Robèrt van Beckhoven, Janny van der Heijden, Roel Reiné en Loes Haverkort schuiven aan bij presentatoren Sybrand Niessen en Martine van Os.

Tijd voor MAX voorlopig uitgekookt
Tijd voor MAX voorlopig uitgekookt (Foto: BuzzE)

Kluivert wint NxGn-award voor beste tienertalent ter wereld

Justin Kluivert is bovenaan geëindigd in Goal's lijst van de allerbeste spelers ter wereld die zijn geboren sinds 1 januari 1999.

Het talent van Ajax heeft Gianluigi Donnarumma, de winnaar van vorig jaar, afgetroefd in de strijd om de eerste plaats.

Vinicius Junior is derde geworden, na een jaar waarin hij de duurste 16-jarige speler ooit werd. Real Madrid nam de tiener voor 45 miljoen euro over van Flamengo. Tot de zomer van volgend jaar blijft hij nog in Brazilië voetballen.

Ajax-verdediger en Oranje-international Matthijs de Ligt mag zich de nummer vier op de ranglijst noemen. Hij speelde het afgelopen jaar drie interlands en met name in de laatste twee speelde hij zich in de kijker bij de Europese topclubs.

Phil Foden maakt de top vijf compleet. De Engelsman heeft een plekje weten te bemachtigen in de eerste selectie van Manchester City en hij maakte indruk op het WK Onder-17 dat door de Engelsen werd gewonnen.

Moise Kean (Juventus), Ryan Sessegnon (Fulham) en Pietro Pellegri (AS Monaco) hebben ook een plekje gekregen in de lijst van vijftig namen.

Kluivert is echter een waardige winnaar van deze mondiale verkiezing, waarbij experts van alle 37 Goal-edities hebben bepaald wie de beste talenten zijn die op of na 1 januari 1999 zijn geboren. Er is gekeken naar ervaring, potentie en algemene voetbalkwaliteiten.

De 18-jarige Kluivert is steeds sterker geworden sinds hij in maart vorig jaar tegen Excelsior zijn eerste doelpunt voor Ajax 1 maakte. Peter Bosz gebruikte de jonge vleugelaanvaller nog voornamelijk als invaller, maar dit seizoen kreeg hij al snel een basisplaats. En hij heeft het vertrouwen van Marcel Keizer en daarna Erik ten Hag zeker terugbetaald met een aantal sensationele optredens.

In november was Kluivert tegen Roda JC goed voor een hattrick. Zelfs zijn vader Patrick is het nooit gelukt om in de Eredivisie drie keer in één wedstrijd te scoren.

Door het goede spel van het toptalent wordt er al gezegd en geschreven dat Justin in de voetsporen zal treden van zijn vader door naar Barcelona te gaan, al wordt Kluivert ook al een tijdje gevolgd door Manchester United.

Voorlopig is hij echter volledig gefocust op Ajax, nu hij zijn eerste individuele prijs binnen heeft met deze NxGn-award van 2018.

Win tickets voor de pre-listen party van BLAUDZUN

Hoor jij het nieuwe album _UP_ als allereerste?

Op vrijdag 6 april verschijnt het nieuwe album _UP_ van Blaudzun. Daarom organiseert Blaudzun op dinsdag 3 april een exclusieve pre-listen party. Op een geheime locatie in hartje Amsterdam zal _UP_ voor het eerst worden afgespeeld én zal Blaudzun een aantal van zijn nieuwe songs akoestisch ten gehore brengen. FOK! mag twee mensen op de gastenlijst zetten voor dit exclusieve event! Je hoeft alleen maar antwoord te geven op de vraag onder het adres.

Op welk festival staat Blaudzun deze zomer?

- Pinkpop

- We Are Electric

- Dauwpop

Geef je antwoord hier snel door. Op maandag 2 april krijgen de winnaars bericht via email en DM. 

WipEout Omega Collection gratis VR-update nu beschikbaar

Je kunt vanaf vandaag de WipEout Omega Collection met de PS VR-headset spelen. De gratis VR-update laat je elke track in de game, zowel online als offline, in VR-modus spelen. Je kunt uit drie verschillende auto's kiezen met hun eigen unieke cockpit. De game ondersteunt head tracking en 3D audio.

WipEout Omega Collection kwam vorig jaar juni uit. Deze collectie bevat drie games: WipEout HD, WipEout Fury en WipEout 2048. Lees onze review hier.

Australische cricketbond schorst drie spelers

De Australische cricketbond heeft de drie spelers die betrokken waren bij het manipuleren van de bal tijdens een wedstrijd tegen Zuid-Afrika zware schorsingen opgelegd.

Aanvoerder Steve Smith en tweede captain David Warner hebben beide een schorsing van een jaar gekregen, slagman Cameron Bancroft mag negen maanden niet uitkomen voor het nationale team. Naast de schorsingen mag Warner in de toekomst ook geen leidinggevende rol meer krijgen bij de ploeg. De andere twee spelers zijn twee jaar uitgesloten van het aanvoerderschap.

Smith heeft toegegeven in de wedstrijd tegen Zuid-Afrika met de bal gerommeld te hebben zodat na het werpen de bal een andere draaiing kreeg. Handlanger Bancroft heeft geprobeerd om één kant van de bal ruwer te maken, echter zijn handvaardigheid werd door de tv-camera's vastgelegd. De tweede captain Warner was het brein achter manipulatie.

Smith en Warner zijn dit seizoen ook niet meer welkom bij hun club in de Indische Premier League.

Broly en Bardock vechten mee in Dragon Ball FighterZ

Dragon Ball FighterZ DLC-personages Bardock en Broly zijn vanaf vandaag beschikbaar. Ze kosten 5 euro per stuk, of je krijgt ze als onderdeel van de season pass die 35 kost en acht DLC-personages belooft. Bekijk alvast hun moves in de lanceertrailer hieronder.

Broly is slechterik en de antagonist van drie Dragon Ball Z-films. Hij staat bekend om zijn extreem gespierde uiterlijk. Bardock is de vader van Goku en Raditz. Hij was in dienst van Frieza, totdat hij samen met bijna alle Saiyans door diezelfde Frieza werd vernietigd.

Man steekt willekeurige voorbijgangers neer in jacht op vervoermiddel

Een man uit Apeldoorn heeft dinsdagavond drie op het oog willekeurige voorbijgangers neergestoken in de Amsterdamse wijk De Baarsjes. De vermoedelijk 32-jarige man was dringend op zoek naar een vervoermiddel en schuwde daarbij geen geweld.

Rond een uur of elf werd een scooterrijder verrast door de man, die het slachtoffer neerstak toen deze weigerde zijn scooter af te staan. Dit gebeurde eveneens bij een tweede slachtoffer, die zelf naar het ziekenhuis kon rijden, waarschijnlijk dus toch nog in het bezit van zijn scooter.

Nadat het jatten van een scooter niet lukte, probeerde de man het op een andere manier: hij belaagde een automobilist, die eveneens weigerde zijn vervoermiddel af te staan en eveneens werd neergestoken, waarna hij - vermoedelijk in zijn auto - gewond achter is gebleven.

De gealarmeerde politie wist via toezichtcamera's in de stad snel op het spoor van de dader te komen, waarna deze in de Witte de Withstraat werd aangehouden. De verdachte zit nog vast, de slachtoffers zijn alledrie buiten levensgevaar.

Boom maakt rentree in Volta Limburg Classic

Lars Boom start zaterdag in de Volta Limburg Classic. De wielrenner van LottoNL-Jumbo ging drie weken geleden niet meer van start in de vijfde etappe van Parijs-Nice. Sindsdien reed hij geen wedstrijd meer.

Lars Boom
Lars Boom (Foto: LottoNL-Jumbo)

De 32-jarige Boom werd in januari geopereerd vanwege hartritmestoornissen. Het herstel naar wedstrijdniveau ging echter niet voorspoedig. Parijs-Nice was zijn eerste wedstrijd van het seizoen maar vanwege een verkoudheid stapte hij na de vierde etappe af. Vorige week maakte Boom bekend niet van start te gaan in de Vlaamse voorjaarsklassiekers.

“Ik ben blij dat ik weer op de fiets stap om te koersen. Het belangrijkste aan deze wedstrijd voor mij is om te kijken hoe het met mijn hartslag gaat”, aldus Boom. “Ik ben fit, maar kan tijdens extreme inspanningen nog niet het maximaal aantal slagen halen. Deze wedstrijd geeft daarvoor de volgende prikkel. Vorige maand heb ik op hoogtestage veel bergop gereden, dus daar ben ik op getraind. Ik wil vrij koersen en zien hoe het in de wedstrijd verloopt.”

Dronken schipper krijgt werkstraf om dodelijke aanvaring

Een 51-jarige Oostenrijker is door de rechtbank in Amsterdam veroordeeld tot een werkstraf van 200 uur. Het openbaar ministerie (OM) had 240 uur geëist. De rechtbank acht bewezen dat de Oostenrijker onder invloed van alcohol op 13 juni 2017 in Ouderkerk aan de Amstel tegen een brug is aangevaren. Daarbij kwam een 68-jarige vriend van de man om het leven.

De rechtbank heeft in de hoogte van de straf meegewogen dat de Oostenrijker onder invloed van alcohol voor het eerst een boot heeft bestuurd. Ook heeft de rechtbank rekening gehouden met de aanzienlijke emotionele gevolgen van het feit voor de 51-jarige man. Hij moet het verlies van zijn vriend zijn leven lang meedragen.

Samen met zes vrienden was de 51-jarige man op vakantie in Nederland. Ze hadden een pleziervaartuig in Vinkeveen gehuurd waar geen vaarbewijs voor nodig was. De groep vrienden was van plan naar Amsterdam te varen, daar een paar dagen te blijven en weer terug te varen naar Vinkeveen. Op de Amstel heeft de Oostenrijker bij het naderen van een brug onvoldoende snelheid verminderd en de hoogte van de brug verkeerd ingeschat. De bovenzijde van het pleziervaartuig kwam in botsing met de brug waarbij de 68-jarige vriend van de schipper bekneld raakte tussen het vaartuig en de brug. Hij raakte zwaargewond en is door bloedverlies ter plaatse overleden.

Tegen de gealarmeerde politieagenten heeft de 51-jarige Oostenrijker verklaard dat hij op het moment van de aanvaring de schipper van het vaartuig was. De verbalisanten merkten dat hij naar alcohol rook en hebben hem een blaastest afgenomen. Hieruit bleek dat de Oostenrijker teveel alcohol had genuttigd, twee keer de toegestane hoeveelheid. De schipper verklaarde zelf tegen de agenten drie halve liters bier te hebben gedronken.

PlayStation VR-headset met honderd euro in prijs gedaald

De PlayStation VR Starter Pack gaat officieel vanaf morgen 299 euro kosten. Dat heeft Sony vandaag bekendgemaakt. De Starter Pack had hiervoor een basisprijs van 399 euro. Dit pakket bevat naast de headset ook de PlayStation Camera en een downloadcode voor PlayStation VR Worlds.

De VR-headset van Sony kwam in oktober 2016 uit en sindsdien zijn er twee miljoen exemplaren van verkocht. Volgens Sony zijn er inmiddels meer honderd dan VR-games en 'ervaringen' beschikbaar. Een paar opvallende games zijn Resident Evil 7, Doom VFR, Superhot en de recent uitgekomen Moss.

Olympisch schaatskampioen Mo stopt en denkt aan wielercarrière

Schaatser Mo Tae-bum heeft zijn afscheid van de schaatssport aangekondigd. De Zuid-Koreaan heeft laten weten dat hij deze week afscheid gaat nemen tijdens een nationale wedstrijd in hoofdstad Seoul.

Klaar met sporten is de 29-jarige sprinter echter nog niet. "Ik ben erover na aan het denken om de overstap naar het wielrennen te maken", aldus Mo. "Dat zal niet makkelijk worden, maar ik heb al wat koersen gereden", zegt de Zuid-Koreaa, die samen met olympisch massastartkampioen Lee Seung-hoon al de nodige koersen afgewerkt heeft.

In 2010 won Mo enigszins verrassend olympisch goud op de 500 meter, waarmee hij de eerste Zuid-Koreaan ooit werd die olympisch schaatsgoud won. Hij won ook zilver op de 1000 meter en in de jaren daarna werd Mo twee keer wereldkampioen op de 500 meter en pakte hij brons en zilver op het WK sprint. In 2014 eindigde hij als vierde op de olympische 500 meter, dit jaar kwam hij voor eigen publiek in Pyeongchang niet verder dan plek zestien.

Line-up Parkpop compleet met komst Danny Vera

Met de aankondiging van Danny Vera, de Schotse indierockband The Fratellis, de Britse zanger Andrew Roachford en Beatles-tributeformatie The Analogues is de line-up van Parkpop compleet. Dat laat de organisatie van het grootste gratis popfestival van het land weten. Eerder werd al bekend dat onder meer BLØF, De Jeugd van Tegenwoordig en The Wolff te zien zijn tijdens de 28e editie van Parkpop.

De dagen ervoor staat Den Haag ook al in het teken van muziek. Vrijdag zijn er diverse optredens in de binnenstad onder de noemer Parkpop Downtown. Zaterdag is er voor het eerst Parkpop Saturday Night, met artiesten als Kim Wilde en Clouseau.

Vorig jaar trok het Haagse festival 200.000 bezoekers, een stuk minder dan het jaar ervoor. Dat was te wijten aan het regenachtige weer.

Line-up Parkpop compleet met komst Danny Vera
Line-up Parkpop compleet met komst Danny Vera (Foto: BuzzE)

Europeanen geven meer uit aan boodschappen

De uitgaven van Europeanen aan boodschappen zijn gestegen naar het hoogste niveau in zes jaar. Dat meldde marktonderzoeker Nielsen op basis van onderzoek in 21 Europese landen inclusief Turkije.

In het vierde kwartaal van 2017 gingen de Europese uitgaven aan boodschappen met 4,4 procent omhoog, de sterkste toename sinds begin 2012. Er werden meer artikelen gekocht tegen hogere prijzen. De hogere prijzen hingen onder meer samen met de keuze van consumenten voor duurdere producten zoals bijvoorbeeld lokale merken en gezondere biologische producten.

In Turkije was met een stijging van bijna 17 procent veruit de grootste groei te zien, terwijl die in Zwitserland, Finland en België met minder dan 2 procent het zwakste was. In Nederland gingen de uitgaven met 2,9 procent omhoog. Daarmee nam ons land de dertiende plaats in.

Europeanen geven meer uit aan boodschappen
Europeanen geven meer uit aan boodschappen (Foto: ANP)

Kremlin: reactie op uitwijzingen komt nog

Rusland komt nog met tegenmaatregelen na de uitwijzing van diplomaten door meerdere landen, maar doet dat op een gepast moment. Dat zei de woordvoerder van het Kremlin, die niet in detail trad over de aard van de Russische reactie. Hij zei wel dat de maatregelen zullen aansluiten bij de Russische nationale belangen.

Regeringen in heel Europa, de Verenigde Staten en andere landen hebben de afgelopen dagen aangekondigd Russische diplomaten uit te wijzen als vergelding voor de aanval op de voormalige Russische dubbelspion Sergei Skripal en zijn dochter. De Kremlin-woordvoerder riep de betreffende landen op met een kritische blik te kijken naar de Britse informatie die de Russische betrokkenheid moet bewijzen.

Moskou wil ook dat de Britten aantonen dat ze zelf niets met de zenuwgasaanval te maken hebben. Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken zei te vermoeden dat de Britse inlichtingendiensten mogelijk betrokken zijn bij het incident in Salisbury. Als Londen niet met bewijs komt, "zullen we in overweging nemen dat we te maken hebben met een aanslag op de levens van onze burgers vanwege een enorme politieke provocatie", aldus het departement.

Kremlin: reactie op uitwijzingen komt nog
Kremlin: reactie op uitwijzingen komt nog (Foto: ANP)

RIVM: Stel geluidsnormen voor muziek

Voor mensen vanaf zestien jaar zou in clubs, discotheken, cafés en op scholen de geluidsnorm van maximaal 102 decibel gehanteerd moeten worden bij het laten klinken van versterkte muziek. Dat adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in het rapport Advies maximale geluidsniveaus voor muziekactiviteiten.

Voor kinderen tot en met dertien jaar raadt het instituut gemiddeld 91 decibel aan en voor kinderen van veertien en vijftien 96 decibel. Alle normen gelden gemeten over een kwartier aan één stuk.

De geadviseerde maximale niveaus zijn niet gegarandeerd veilig en mensen moeten zelf maatregelen blijven nemen. De mate waarin mensen gevoelig zijn voor harde muziek verschilt namelijk te veel per persoon en een en ander hangt ook af van de duur van het geluid.

Geen landelijke regelgeving
Vuurwerk, motorfietsen en bijvoorbeeld een straaljager op 300 meter hoogte of een timmerklas kunnen gemiddeld 95 tot 110 decibel opleveren.

In Nederland is er geen landelijke wet- of regelgeving die bezoekers van uitgaansgelegenheden beschermt tegen gehoorschade door muziek in uitgaansgelegenheden.

RIVM: Stel geluidsnormen voor muziek
RIVM: Stel geluidsnormen voor muziek (Foto: ANP)

Pröpper noemt samenwerking op Oranje-middenveld 'heerlijk'

Davy Pröpper kijkt met een positief gevoel terug op de interlandperiode. De middenvelder was belangrijk voor Oranje tegen Portugal.

Pröpper stond in Genève aan het begin van de aanval die resulteerde in de openingstreffer van Memphis Depay. De speler van Brighton & Hove Albion vormde het middenveld met Donny van de Beek en Georginio Wijnaldum. "De trainer heeft een kleine aanpassing in het systeem gedaan en ik denk dat het tegen Portugal heel goed uitpakte", zegt Pröpper tegen De Telegraaf.

"Er lag nu ruimte op het middenveld, omdat zij met twee spitsen speelden die niet heel graag achter hun tegenstander aanlopen. Daardoor kon een andere middenvelder of ik vrijkomen." Pröpper zei ook dat hij de samenwerking met Van de Beek en Vilhena 'heerlijk' vindt.

Dat het tegen Engeland niet goed liep, lag volgens de oud-PSV'er niet aan Wijnaldum en Kevin Strootman, die toen op het middenveld stonden. "Ze stonden in zo’n grote ruimte dat het moeilijk was om in de duels te komen. En als ze aan de bal kwamen, waren ze gesloopt door de afstanden die ze hadden moeten overbruggen."

Eind mei begint de volgende interlandperiode en Oranje oefent dan tegen Slowakije en Italië. "Ik blijf gewoon doen wat ik doe", zegt Pröpper over zijn speelkansen. "In de Premier League gaat het goed en gelukkig heb ik met het team nu ook iets moois kunnen neerzetten in Oranje. In mei merken we het wel wat de bondscoach in gedachten heeft."

Huntelaar in gesprek met clubleiding Ajax

Klaas Jan Huntelaar heeft een aflopend contract bij Ajax en hij sluit niet uit dat hij langer bij de Amsterdamse club blijft.

De 34-jarige aanvaller keerde afgelopen zomer terug in de Johan Cruijff ArenA, waar hij toen een contract voor een jaar kreeg. "Ik ben in gesprek met de club en voel me totaal op mijn gemak bij Ajax. De focus ligt momenteel op het kampioenschap, daarna zal het over mijn toekomst gaan", vertelde Huntelaar aan Bild.

Voor zijn comeback in Amsterdam had de routinier een mooie tijd bij Schalke 04, waar hij zeven jaar speelde. In zijn laatste jaar in Gelsenkirchen kwam Huntelaar minder aan spelen toe. "Het voelde niet goed meer. Dat lag niet aan de fans of aan de club zelf, maar het was tijd voor een verandering en om iets nieuws te doen. Het deed hoe dan ook wel pijn. Schalke is mijn club in het buitenland, het is een onderdeel van mijn leven."

The Hunter vindt het jammer dat Leon Goretzka en mogelijk ook Max Meyer na dit seizoen transfervrij de deur uitlopen. "Het is voor de club heel slecht als spelers die lang bij Schalke hebben gespeeld gratis de deur uitlopen. Maar Schalke moet zich niet kleiner maken dan het is, het blijft een enorme club. Er zijn nog steeds veel topspelers die voor Schalke willen spelen."

Fraser wachtte niet op Feyenoord: "Zou niet netjes zijn"

Henk Fraser heeft niet gewacht totdat Feyenoord hem een aanbieding deed, voordat de coach van Vitesse besloot om voor Sparta te kiezen.

"Nee, totaal niet. En dat zou ook niet netjes zijn geweest. Het contract van Gio loopt door en ik beschouw hem als een vriend", zei Fraser, die bij Feyenoord enkele jaren teamgenoot was van Van Bronckhorst, tegen De Telegraaf. Afgelopen vrijdag werd duidelijk dat de 51-jarige coach na dit seizoen Vitesse inruilt voor Sparta.

Fraser hoopt dat Van Bronckhorst met Feyenoord de KNVB Beker wint en ook na de zomer nog coach is in De Kuip. Hij geeft wel aan een 'speciaal gevoel' bij Feyenoord te hebben. "Iedereen weet hoe ik daarover denk. En dat zal niet veranderen of ik daar nu wel of niet ooit een kans als trainer krijg."

De coach van Vitesse dacht er serieus aan om naar het buitenland te vertrekken. "Ik kom op een leeftijd dat je als trainer ook aan het geld moet denken. En daarnaast trekt het me zeker om in een andere cultuur en andere omgeving te werken. Dat lijkt me erg interessant." Toch werd het dus Sparta. "Een bijzondere club in het Nederlandse voetbal."

Toekomst Van Halst onzeker: "Geen dag is hetzelfde"

Gertjan Verbeek werd deze week ontslagen bij FC Twente en ook Jan van Halst is in Enschede niet zeker van zijn toekomst.

In gesprek met De Telegraaf wil de directeur niet te ver vooruitkijken. "Bij FC Twente is geen dag hetzelfde. Dit is een club in paniek op het moment", aldus Van Halst, die na het ontslag van Verbeek de technische portefeuille is kwijtgeraakt en nu weer alleen commercieel directeur is.

"Dan kan ik wel uitspraken gaan doen richting toekomst. Maar als je zo'n grote club hebt, die sportief zo slecht presteert dan zie je wat voor krachtenvelden er op gang komen." Van Halst vindt zich niet schuldig aan het ontslag van Verbeek, waar hij wel verantwoordelijk voor was. "Want ik weet met wat voor beperkende zaken ik te maken heb gehad. Maar er zijn wel fouten gemaakt. Ook door mij."

"De raad van commissarissen en stichting trekken dan die conclusie", zegt de bestuurder over het vertrek van de hoofdcoach. "Dan kun je heel stoer op je strepen gaan staan. Maar als ik vertrek dan bestaat ook de kans dat Erik Velderman zegt 'ik stop ermee'. Dan heb je helemaal een club zonder leiding."

Voor de 'stabiliteit' blijft Van Halst daarom op zijn plek zitten. "We zijn in gesprek met de gemeente en er ligt een enorm belangrijk belastingdossier. Dat is dan even belangrijker dan Jantje van Halst."

Politie treft loods vol gestolen goederen aan

Zaterdag 17 maart werden een man (35) een een vrouw (29) uit Houten op heterdaad aangehouden tijdens een inbraak in een bedrijfspand aan de Wattbaan in Nieuwegein. Nader onderzoek door de recherche leidde enkele dagen later tot de vondst van een loods in Schalkwijk die mogelijk vol gestolen spullen staat. De huurder van de loods, een eveneens 35-jarige man uit Houten, is aangehouden.

In de loods troffen de agenten veel bouwmateriaal en elektrisch gereedschap aan. Ook stond er een drumstel dat bij een eerdere inbraak op de Wattlaan was buitgemaakt. Veel spullen konden worden gelinkt aan inbraken op bouwterreinen of diefstallen uit bedrijfsbussen. Maar in de loods staan ook nog heel veel goederen waarvan de herkomst nog niet kon worden vastgesteld, maar die vermoedelijk wel van diefstal afkomstig zijn.

Aangifte
De politie roept mensen op die slachtoffer zijn geweest van een inbraak, maar (nog) geen aangifte hebben gedaan, dit alsnog te doen, ook als het al wat langer geleden is. Er zijn bijvoorbeeld ook goederen aangetroffen die zijn terug te leiden tot een diefstal in 2013. De politie hoopt zo de aangetroffen goederen terug te kunnen bezorgen bij de gedupeerden. Ook hoopt de recherche zo meer zaken tegen de verdachte rond te kunnen krijgen.

Goede omschrijving
Voor een bruikbare aangifte beschikt de politie het liefst over een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving. Dus vermeld niet alleen het merk, maar bij voorkeur ook serienummers, eventuele bijzonderheden zoals beschadigingen of zelf aangebrachte merktekens. Ook andere zaken waarmee u kunt bewijzen dat u de rechtmatige eigenaar bent kunnen van pas komen, zoals aankoopbewijzen.

Voortzetting onderzoek
De twee verdachten van de bedrijfsinbraak zijn inmiddels heengezonden, maar zijn nog wel verdachten in deze zaak. De derde verdachte is dinsdag 27 maart onder voorwaarden heengezonden. Het onderzoek wordt voortgezet. Kijk hier voor meer informatie hoe u aangifte kunt doen.

Politie treft loods vol gestolen goederen aan (Foto: stockfoto politie.nl)
Politie treft loods vol gestolen goederen aan (Foto: stockfoto politie.nl)

Van Hooijdonk: "Zo gaat het met Dost niet werken"

Pierre van Hooijdonk vreest dat er in het huidige Nederlands elftal geen plaats is voor de beste afmaker die Oranje heeft, namelijk Bas Dost.

Bij zijn club Sporting Clube de Portugal scoort Dost aan de lopende band, maar in Oranje wil het maar niet lukken. Achttien interlands leverden hem slechts één treffer op. Ook tegen Engeland kon de aanvaller vorige week niks aan de ploeg toevoegen. Volgens Van Hooijdonk mist het huidige Oranje kwaliteiten die Dost nodig heeft.

"Het jammerlijke is dat Bas daar zelf weinig aan kan doen. Hij is zonder enige twijfel de beste afmaker die we hebben in Nederland. Maar zonder aanvoer vanaf de vleugels en zonder de splijtende passes van een creatieve middenvelder als Wesley Sneijder gaat het niet werken", schrijft de oud-international in zijn column voor Voetbal International.

Van Hooijdonk denkt dat de situatie voor Luuk de Jong en Wout Weghorst vergelijkbaar is. "Misschien kwam het Koeman niet eens slecht uit, in zijn zoektocht naar de ideale veldbezetting. Hij heeft Dost de kans gegeven en heeft nu een argument om het anders te gaan invullen. (...) Als je te weinig kwaliteit hebt om tegenstanders te overrompelen, maakt een ouderwetse nummer 9 het spel veel te statisch. Voor Bas Dost is dat een pijnlijke constatering."

NHL: Hattrick Vanek zorgt voor comeback Blue Jackets tegen Oilers

De ijshockeyers van de Columbus Blue Jackets hebben dinsdagavond in de NHL een belangrijke zege geboekt met het oog op het bereiken van de play-offs. In Canada werd na een stroeve start afgerekend met de Edmonton Oilers.

Ryan Nugent-Hopkins en Connor McDavid zetten de Oilers na ruim zes minuten al op 2-0, waar Drake Caggiula een paar minuten later nog een schepje bovenop deed. Op dat moment vonden de Blue Jackets het welletjes geweest en het duurde niet lang voor Thomas Vanek de 3-1 maakte. Artemi Panarin volgde een minuut later met de 3-2 en de Oostenrijkse veteraan Vanek tekende zelf nog iets later voor de gelijkmaker.

In de tweede periode stoomde Columbus stevig door en na anderhalve minuut zette Boone Jenner de ploeg op aangeven van Vanek op voorsprong. Cam Atkinson scoorde vijf minuten later de 3-5 en Vanek maakte het drama voor de Oilers compleet door de 3-6 te scoren, waarna Markus Nutivaara de eindstand in de derde periode op 3-7 bepaalde.

Uitslagen NHL dinsdag
New Jersey Devils - Carolina Hurricanes 4-3
Detroit Red Wings - Pittsburgh Penguins 5-2
Ottawa Senators - New York Islanders 3-4
Nashville Predators - Minnesota Wild 2-1 SO
St Louis Blues - San Jose Sharks 3-2 OT
Winnipeg Jets - Boston Bruins 5-4 SO
Dallas Stars - Philadelphia Flyers 3-2 OT
Edmonton Oilers - Columbus Blue Jackets 3-7
Vancouver Canucks - Anaheim Ducks 4-1

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Minuut stilte voor gedode held gijzeling

Franse politiemensen hebben een minuut stilte in acht genomen voor hun omgekomen collega Arnaud Beltrame. Hij kreeg een heldenstatus doordat hij tijdens de gijzeling in Trèbes de plaats innam van een gijzelaar. De officier van de gendarmerie overleed aan de verwondingen die hij opliep door de terreuractie, die aan vier mensen het leven heeft gekost.

De autoriteiten maakten via Twitter bekend dat medewerkers van de politie en de gendarmerie een minuut zwegen. Minister Gérard Collomb (Binnenlandse Zaken) betuigde eveneens zijn respect voor Beltrame, die ook buiten Frankrijk wordt geëerd. Ook bij veel hoofdbureaus van de Nederlandse politie hangt woensdag de vlag halfstok.

Dat is ook het geval bij de gebouwen van de Europese Commissie. "We zijn enorm veel dank verschuldigd aan deze held", aldus het dagelijks bestuur van de EU.

Minuut stilte voor gedode 'held' gijzeling
Minuut stilte voor gedode 'held' gijzeling (Foto: ANP)

Talpa neemt het ANP over

Het Algemeen Nederlands Persbureau (ANP) heeft een nieuwe eigenaar. Talpa neemt alle aandelen over van de huidige eigenaar, Vereniging Veronica. John de Mol, eigenaar van Talpa, wil de rol van het ANP borgen voor alle mediabedrijven in Nederland.

De Mol kent op het terrein van de nieuwsvoorziening "geen sterker merk dan het ANP. Uitgerekend in deze tijden waarin fakenieuws aan de orde van de dag is, moeten we onafhankelijke berichtgeving koesteren", zo laat hij weten.

Blijdschap bij Albrecht
Het ANP bedient het overgrote deel van de Nederlandse mediabedrijven met nieuws, foto's, video en radiobulletins. Daarnaast levert het persbureau diensten aan bedrijven op het gebied van mediadistributie en analyse.

Yoeri Albrecht, voorzitter van de Vereniging Veronica, is blij dat Talpa het redactiestatuut van het ANP onderschrijft en zo de onafhankelijkheid van het persbureau garandeert.

Positie goed geregeld
Volgens de directie van het ANP, algemeen directeur Martijn Bennis en hoofdredacteur/mediadirecteur Marcel van Lingen, is de positie van het persbureau goed geregeld. "Onze nieuwsvoorziening blijft snel, feitelijk en onafhankelijk," zo laten ze weten.

De ondernemingsraad en redactieraad van het ANP staan volledig achter de overname.

Talpa neemt het ANP over
Talpa neemt het ANP over (Foto: ANP)

NBA: James met Cavaliers onderuit in Miami, Love raakt tand kwijt

Basketballer LeBron James ging dinsdagavond met zijn Cleveland Cavaliers op bezoek bij de Miami Heat, zijn voormalige ploeg en het team waar zijn maat Dwayne Wade speelt. Dat werd voor de Cavaliers geen onverdeeld succes: met 98-79 was Miami veel te sterk.

Al in de eerste helft bleek dat de Heat een maat te groot was voor de Cavaliers, die in tegenstelling tot hun opponenten al zeker zijn van een plekje in de play-offs. Het werd ook een duel tussen James en Wade, die zijn oud-teamgenoot met een heerlijk block stopte. Met 12-18 verloor Wade het duel wat punten betreft weliswaar, hij leidde zijn ploeg wél naar de winst.

Kevin Love kon na afloop een tandarts opzoeken. De center van de Cavs verloor een tand na een elleboog van Jordan Mickey.

Uitslagen NBA dinsdag
Washington Wizards - San Antonio Spurs 116-106
Toronto Raptors - Denver Nuggets 114-110
Houston Rockets - Chicago Bulls 118-86
Miami Heat - Cleveland Cavaliers 98-79
New Orleans Pelicans - Portland Trail Blazers 103-107
Sacramento Kings - Dallas Mavericks 97-103
Golden State Warriors - Indiana Pacers 81-92
Los Angeles Clippers - Milwaukee Bucks 105-98

James vs Wade, met een heerlijk block na een halve minuut (Bron: YouTube)

Man aangehouden voor gewelddadige overval Bladel

In het onderzoek naar de gewelddadige overval op een bejaarde vrouw uit Bladel hield de politie woensdagochtend 28 maart 2018 rond 5.00 uur een 24-jarige man uit Breda aan. Hij wordt verdacht van het plegen van de overval.

De verdachte zou de overval samen met een 25-jarige man zonder vast woonadres hebben gepleegd op donderdag 7 september 2017. Hij werd op dinsdag 9 januari 2018 dood gevonden in een woning aan de Roeselarestraat in Breda. De nu aangehouden Bredanaar kwam in de loop van het onderzoek naar voren als verdachte. Hij werd vanmorgen door een arrestatieteam opgepakt in zijn woning in Breda.

Reeks van overvallen
Eerder maakte het rechercheteam bekend dat er sterke aanwijzingen zijn dat de zaak in verband staat met een reeks van overvallen die in 2017 werd gepleegd in Roosendaal, Venlo en Zundert. De politie gaat ervan uit dat de man die vanmorgen in Breda werd aangehouden van deze overvallen heeft geweten. De verdachten die vorig jaar voor deze overvallen werden aangehouden zijn bekenden van hem.

Uitgebreid onderzoek
Het 78-jarige slachtoffer raakte bij de overval ernstig gewond in haar woning aan de Rondweg in Bladel. Ze werd zwaar toegetakeld door zeker twee mannen. Direct werd een groot politieonderzoek opgestart. Voor het team was het aan het begin van het onderzoek volstrekt onduidelijk wat de daders van plan waren.

Er werden verschillende scenario’s uitgelopen: “Uit ons onderzoek bleek dat het slachtoffer enkele maanden eerder een groot geldbedrag bij de bank had opgenomen”, zo liet het team eerder weten. Onder meer in Opsporing Verzocht werd in januari uitgebreid stilgestaan bij de zaak en werden er veel details bekend gemaakt.

Nieuwe aanhoudingen
Het slachtoffer is woensdagochtend door familierechercheurs bijgepraat over de arrestatie. Ze maakt het naar omstandigheden redelijk. De verdachte zit vast en wordt verhoord. De recherche sluit nieuwe aanhoudingen niet uit.

Man aangehouden voor gewelddadige overval Bladel (Foto: Politie.nl)
Man aangehouden voor gewelddadige overval Bladel (Foto: Politie.nl)

BTCC viert 60-jarig bestaan met 32 deelnemers

Over anderhalve week gaat het 2018 seizoen van het Dunlop MSA British Touring Car Championship van start. Organisator TOCA maakte dinsdag de deelnemers bekend. Net als afgelopen seizoen staan er 32 auto's aan de start. Feestelijk tintje aan dit seizoen is het 60-jarig bestaan van het roemruchte Britse kampioenschap.

2018 BTCC startgrid
2018 BTCC startgrid (Foto: BTCC)

De kwaliteit van de deelnemers is ook in 2018 weer hoog. Van de 32 coureurs hebben er 17 één of meerdere overwinningen op hun naam staan. Op Gordon Shedden (4e in 2017) en Mat Jackson (8e in 2017) na keren alle grote namen terug in het kampioenschap. Na acht seizoenen bij het officiële Honda-team stapt de drievoudige kampioen over naar het FIA WTCR. Jackson had een contract met Motorbase Performance, echter na het vertrek van Shedden heeft hij pogingen gedaan om onderdak te vinden bij het Japanse merk. Motorbase vond dat een gebrek aan loyaliteit en vertrouwen en zette Jackson daarom op straat.

Van de 11 verschillende merken die aan de start staan zijn BMW, Honda, Subaru en Vauxhall ingeschreven als fabrieksteams. Verder zien we de vertrouwde teams en merken terug. Nieuw dit jaar is Alfa Romeo. HMS Racing verruilt de Toyota Avensis voor een Alfa Romeo Giulietta.

2018 BTCC Alfa Romeo Giulietta
2018 BTCC Alfa Romeo Giulietta (Foto: BTCC)

Kalender
1. 7/8 april – Brands Hatch (Indy layout)
2. 28/29 april – Donington Park
3. 19/20 mei – Thruxton
4. 9/10 juni – Oulton Park
5. 23/24 juni – Croft
6. 28/29 juli – Snetterton
7. 11/12 augustus – Rockingham
8. 25/26 augustus – Knockhill
9. 15/16 september – Silverstone
10. 29/30 september – Brands Hatch (GP layout)

Deelnemers
# – Coureur – Nat – Team – Auto
1 – Ash Sutton – GBR – Team BMR – Subaru Levorg GT
2 – Colin Turkington – GBR – West Surrey Racing – BMW 125i M-Sport
3 – Tom Chilton – GBR – Motorbase Performance – Ford Focus RS
5 – Rob Collard – GBR – Team BMW – BMW 125i M Sport
6 – Rory Butcher – GBR – AmD Tuning.com – MG6 GT
11 – Rob Austin – GBR – HMS Racing – Alfa Giulietta
12 – Tom Boardman – GBR – AmD Tuning.com – MG6 GT
14 – James Nash – GBR – BTC Racing – Honda Civic Type-R
15 – Tom Oliphant – GBR – Ciceley Racing – Mercedes A-Class
16 – Aiden Moffat – GBR – Laser Tools Racing – Mercedes A-Class
18 – Senna Proctor – GBR – Power Maxed Racing – Vauxhall Astra
19 – Bobby Thompson – GBR – Team Hard – Volkswagen CC
20 – James Cole – GBR – Motorbase Performance – Ford Focus RS
21 – Mike Bushell – GBR – Team HARD – Volkswagen CC
23 – Sam Smelt – GBR – AmD Tuning.com – Audi S3
24 – Jake Hill – GBR – Team Hard – Volkswagen CC
25 – Matt Neal – GBR – Team Dynamics – Honda Civic Type-R
27 – Dan Cammish – GBR – Team Dynamics – Honda Civic Type-R
28 – Josh Price – GBR – Subaru Team BMR – Subaru Levorg GT
31 – Jack Goff – GBR – Eurotech Racing – Honda Civic Type-R
33 – Adam Morgan – GBR – Ciceley Racing – Mercedes-Benz A-Class
39 – Brett Smith – GBR – Eurotech Racing – Honda Civic Type-R
44 – Michael Caine – GBR – Team Hard – Volkswagen CC
48 – Ollie Jackson – GBR – AmD Tuning.com – Audi S3
60 – Stephen Jelley – GBR – Team Parker Racing – BMW 125i M-Sport
66 – Josh Cook – GBR – Power Maxed Racing – Vauxhall Astra
77 – Andrew Jordan – GBR – Team BMW – BMW 125i M Sport
80 – Tom Ingram – GBR – Speedworks Motorsport – Toyota Avensis
99 – Jason Plato – GBR – Subaru Team BMR – Subaru Levorg GT
303 – Matt Simpson – GBR – Simpson Motorsport – Honda Civic
600 – Sam Tordoff – GBR – Motorbase Performance – Ford Focus RS

Verdachte liquidatie Martin Kok aangehouden

De politie heeft een 24-jarige Utrechter aangehouden die ervan wordt verdacht betrokken te zijn bij de dood van ex-crimineel en misdaadjournalist Martin Kok. De man is woensdagochtend aangehouden in de gevangenis in Alphen aan den Rijn, waar hij al voor iets anders vastzat. Hij zit in beperkingen, wat betekent dat hij alleen contact mag hebben met zijn advocaat. De politie houdt over de zaak verder de lippen op elkaar.

De toen 49-jarige Kok werd op 8 december 2016 geliquideerd bij het verlaten van een seksclub in Laren. Hij was, zo bleek al eerder, aan het begin van die avond ook al aan de dood ontsnapt. Op camerabeelden was te zien dat voor een hotel in Amsterdam een man met een wapen op hem af kwam rennen, maar dat het wapen niet afgaat. Het lijkt te weigeren, of de man bedenkt zich, dat is niet duidelijk.

Kok was de man achter de misdaadwebsite Vlinderscrime en publiceerde over strafzaken waarbij hij geen blad voor de mond nam. Hij was eerder al doelwit van aanslagen. In juli 2016 werd een bom onder zijn auto gevonden. Eerder al werd zijn huis beschoten. Kok werd diverse keren veroordeeld, onder meer voor een fatale mishandeling.

Verdachte liquidatie Martin Kok aangehouden
Verdachte liquidatie Martin Kok aangehouden (Foto: ANP)

Missies komen naar Pokémon GO

Pokémon GO (jazeker, er zijn nog altijd miljoenen spelers) krijgt deze week nieuwe content in de vorm van missies. 'Field Research' en 'Special Research', zoals het officieel heet, geeft de speler meer taken om te voltooien.

Field Research haal je bij PokéStops en geven je een diversiteit aan missies. Denk aan het vangen van specifieke Pokémon of het winnen van gevechten. Wanneer je deze voltooit, ontvang je beloningen in de vorm van items en een stamp. Verzamel je zeven stamps, dan ontvang je speciale beloningen en de kans om een legendarische Pokémon tegen te komen. Ook is er Special Research. Die worden gegeven door Professor Willow en hebben meer verhaal aan zich gebonden.

De update moet deze week nog beschikbaar komen.

Pokémon Go Research

Trump sluit nieuwe handelsdeal met Zuid-Korea

WASHINGTON (ANP/RTR/BLOOMBERG) - President Donald Trump heeft zijn eerste handelsakkoord gesloten. Met Zuid-Korea kwam de Amerikaanse president een nieuw handelsakkoord overeen, waardoor Amerikaanse autofabrikanten een grotere toegang krijgen tot de Zuid-Koreaanse markt. De Zuid-Koreanen vallen in de nieuwe afspraken niet meer onder de staalheffingen die Trump eerder had aangekondigd.

Trump had sinds zijn aantreden felle kritiek op de handelsakkoorden die zijn voorgangers hadden gesloten. De regering onderhandelt met Canada en Mexico over een nieuw Noord-Amerikaans vrijhandelsakkoord (NAFTA).

Trump kondigde vorige maand importtarieven aan op staal en aluminium, maar maakte ondertussen al uitzonderingen voor buurlanden Canada, Mexico en de EU. In het akkoord met Zuid-Korea zijn de staalheffingen ook van de baan als het Aziatische land de import van staal naar de VS beperkt tot 2,7 miljoen ton per jaar.

Trump sluit nieuwe handelsdeal met Zuid-Korea
Trump sluit nieuwe handelsdeal met Zuid-Korea (Foto: ANP)

Facebook-gebruikers naar rechter om privacy

Drie gebruikers van de Facebook Messenger-app zijn dinsdag een zaak begonnen tegen Facebook. Ze zeggen dat het sociale netwerk hun privacy heeft geschonden door gegevens van hun telefoongesprekken en berichten te verzamelen.

Facebook gaf afgelopen zondag toe dat het telefoongegevens en andere data van gebruikers had verzameld, maar alleen bij Android-gebruikers die dat in hun instellingen hadden toegestaan. Het bedrijf zei dat het geen inhoud van gesprekken of berichten had verzameld en dat data niet is doorverkocht aan derden.

De zaak is aangespannen in een federale rechtbank in het Noordelijke district van Californië. De eisers spannen de zaak aan namens alle getroffen gebruikers. Facebook heeft nog niet gereageerd.

Facebook-gebruikers naar rechter om privacy
Facebook-gebruikers naar rechter om privacy (Foto: BuzzT)

Jeff Goldblum: iedereen denkt dat ik dood ben

Al jarenlang gaan er berichten rond dat Jeff Goldblum dood is en op een gegeven moment geloofde zelfs zijn eigen moeder deze hoax, vertelde de acteur in een interview met Andy Cohen tijdens de show Watch What Happens Live.

"Iemand heeft ooit online gezegd dat ik van een klif in Nieuw-Zeeland was gevallen. Nog voordat ik iemand kon bellen, hing mijn moeder al aan de lijn om te vragen of alles wel goed met me ging", aldus Jeff. Volgens de Jurassic World-ster was zijn moeder niet de enige die zich zorgen maakte. "Daarna belde een vriend van mij op, hysterisch en in tranen. Omdat ik niet direct opnam, sprak hij een heel emotioneel bericht in. Hij dacht echt dat ik overleden was."

De hoax rondom Goldblum dateert uit 2009, toen een website meldde dat de acteur van een klif was gevallen. Het artikel ging viral op Twitter en zodoende dacht de hele wereld dat Jeff overleden was. De acteur reageerde in hoogst eigen persoon op zijn 'overlijdensbericht': "Mensen, ik ben nog altijd springlevend! Ik was niet eens in Nieuw-Zeeland toen dit bericht de wereld overging, dus geloof dit verhaal vooral niet."

Jeff Goldblum: iedereen denkt dat ik dood ben
Jeff Goldblum: iedereen denkt dat ik dood ben (Foto: BuzzE)

'De HSL piept en kraakt'

De maatregelen van NS en ProRail om de prestaties van de binnenlandse treinen - Intercity direct en de intercity Den Haag-Eindhoven - op de hogesnelheidslijn te verbeteren werpen hun vruchten af. Echter, de HSL piept en kraakt. Een ingrijpende wijziging aan de infrastructuur is nodig om op lange termijn prestaties goed te krijgen en structureel te verbeteren. Dit staat in een onafhankelijk onderzoek in opdracht van beide bedrijven.

Onafhankelijke onderzoekers bevestigen dat NS en ProRail met het Verbeterprogramma HSL doen wat binnen hun mogelijkheden ligt om prestaties op de hogesnelheidslijn te verbeteren. De prestaties worden beter en de afspraken met het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat zijn ruimschoots gehaald in 2017. Ondanks alle maatregelen is de verwachting dat de prestaties op de HSL tot aan 2019 niet fors zullen verbeteren.

‘Ook al zijn de doelstellingen vorig jaar behaald en gaat het steeds beter, de punctualiteit op de hsl is nog altijd minder dan op het reguliere spoor. De rek is uit het systeem’, zegt Van Boxtel in een interview met BNR Nieuwsradio

246 treinen per dag
Alleen door ingrijpende wijzigingen aan de spoorbaan kan dezelfde betrouwbaarheid als op regulier spoor worden verwacht. Reizigers zullen helaas daarom nog met uitval te maken hebben. 2018 wordt volgens de onderzoekers wederom een spannend jaar. De prestaties staan onder druk mede door de drukte op het reguliere spoor van de HSL-corridor, de combinatie van complexe infrastructuur èn materieel en door de introductie van Eurostar en de Intercity Brussel over de hogesnelheidslijn. Vanaf 9 april rijden er dagelijks 246 treinen over de HSL. Met de introductie van Eurostar en Intercity Brussel over de HSL komt NS de laatste afspraken na met het ministerie uit 2013.

Aanpassing infrastructuur
Om echt goede prestaties neer te kunnen zetten is de ‘systeemsprong’ nodig; dient de infrastructuur groots aangepakt te worden. Dit houdt in ontwerpfouten eruit halen, die bij de aanleg van de spoorbaan zijn gemaakt, zoals bijvoorbeeld de vele spanningssluizen en de verschillende beveiligingssystemen. NS en ProRail hebben daarvoor ideeën uitgewerkt en bespreken die de komende periode met het ministerie. Hierbij zal gekeken worden naar het naar voren halen van investeringen of anders prioriteren van bijvoorbeeld ERTMS-investeringen en het combineren of naar voren halen van geplande werkzaamheden.

Aanleiding onderzoek
NS en ProRail hebben in het najaar van 2017 opdracht gegeven een onafhankelijke analyse te doen naar de verbetermaatregelen op de HSL en een uitspraak te doen over de verdere verwachtingen van de toekomstige prestaties op de HSL. In het onderzoek worden ook aanbevelingen gedaan voor de korte, middellange en lange termijn. Een aantal maatregelen is al in gang gezet, zoals het sturen op vertrekpunctualiteit (het op tijd vertrekken van een trein) en toevoegen van de IC Brussel aan het Verbeterprogramma HSL. Deze nieuwste analyse is een vervolg van het onderzoek in 2016, eveneens uitgevoerd door Railistics en Triple Bridge maar dan in opdracht van het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat.

FOK! Wat een weer: regen

Het is overwegend bewolkt en eerst (mot)regent het nog in het noorden en oosten, met daar soms ook mist. Tegen de middag gaat het van het zuidwesten uit opnieuw regenen. De maximumtemperatuur ligt rond 8°C. De zwakke tot matige wind waait uit west tot zuidwest, in het noordoosten is de wind eerst nog zuidoostelijk. De wind draait in de loop van de middag en avond naar richtingen tussen west en noord.

Komende nacht trekt de regen naar het oosten. Hier en daar klaart het op maar er is ook nog een enkele bui mogelijk. De minimumtemperatuur wordt ongeveer 2°C. De wind draait naar het zuidwesten en is overwegend matig.

Morgen overdag is er af en toe zon, met name in de kustgebieden. Landinwaarts komen er vooral in de middag enkele buien tot ontwikkeling, plaatselijk met hagel en mogelijk ook onweer. De middagtemperatuur wordt ongeveer 8°C. De zuidwestenwind is zwak tot matig. In de avond draait de wind geleidelijk naar zuidoost. (Bron: KNMI)

Nederland
 

Sinaasappels in Portugal (Foto: qltel)
Sinaasappels in Portugal (Foto: qltel)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Paris Hilton wil nog dit jaar trouwen

Paris Hilton en haar verloofde Chris Zylka hebben nog steeds geen datum geprikt voor hun huwelijk. Wel weet de socialite dat het grote feest nog dit jaar plaats moet vinden.

"Ik probeer nog steeds een datum te vinden", twittert de hotelerfgename. "Het is hartstikke moeilijk vanwege mijn hectische werkschema en het feit dat ik altijd maar reis en werk, maar het moet zeker dit jaar gebeuren."

De bruiloft kwam afgelopen weekeinde weer ter sprake toen Paris haar verlovingsring kwijtraakte in een club. Na een hysterische zoektocht bleek de diamant in een champagnekoeler te liggen.

Hoe het feest er straks uit moet zien, weet Paris al wel. "Ik wil dat het de meest speciale dag van mijn leven wordt, net zoals een sprookje in een Disney-film."

Paris Hilton wil nog dit jaar trouwen
Paris Hilton wil nog dit jaar trouwen (Foto: BuzzE)

Kim Jong-un was voor topoverleg in China

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un heeft van zondag tot woensdag een onofficeel bezoek aan China gebracht. Daar heeft de Noord-Koreaanse leider een ontmoeting gehad met de Chinese president Xi Jinping. Dat hebben het Chinese staatspersbureau Xinhua en het Noord-Koreaanse persbureau KCNA bevestigd.

Het was het eerste bezoek in het buitenland van Kim sinds hij in 2011 aan de macht kwam. Hij reisde net als zijn vader Kim Jong-il naar China in een speciale bepantserde trein en is inmiddels teruggekeerd naar Noord-Korea.

De twee leiders hadden volgens het Chinese persbureau een ontmoeting in de Grote Hal van het Volk in Peking. Tijdens de gesprekken heeft Xi vier voorstellen gedaan voor het verbeteren van de relatie met Noord-Korea. Kim heeft de Chinese president laten weten dat hij bereid is tot denuclearisatie op het Koreaans schiereiland en een ontmoeting met de VS.

Kim Jong-un had topontmoeting met Xi
Kim Jong-un was voor topoverleg in China (Foto: ANP)

Minder fosfor en stikstof in rundveemest

Er zit steeds minder fosfor en stikstof in rundveemest en er zitten ook steeds minder van deze mineralen in het voer. Toch is er ongeveer net zoveel vlees en melk geproduceerd. Dit blijkt uit de Mineralenbalans landbouw van het CBS.

De rundveehouderij is in staat om de mineralen beter te verwerken. Dit hangt samen met lagere mineralengehalten in het veevoer terwijl de productie van melk en vlees vrijwel gelijk bleef.

Verder wordt steeds meer mest afgezet buiten de landbouw, zoals mestverwerking en export.Deze ontwikkelingen zorgen voor een lager mineralenoverschot. Er komt dus minder fosfor en stikstof via rundveemest in het milieu terecht.

In de jaren 2013 tot en met 2016 steeg de totale hoeveelheid fosfor en stikstof in de rundveemest door de toename van het aantal runderen. Er werd in deze periode ook meer fosfor en stikstof vastgelegd in melk en vlees.

Mineralen in rundveevoer
In de jaren 1990–2012 daalde de via het voer aangevoerde hoeveelheid stikstof met 177 miljoen kilo (33 procent). De hoeveelheid fosfor in het voer daalde met 15 miljoen kilo (22 procent). In de laatste vier jaar steeg deze aanvoer weer. Er werden meer runderen gehouden en de mineralengehalten in het voer waren hoger.

Minder stikstof in milieu
Rundveevoer bevat minder stikstof en er komt ook minder stikstof terecht in de mest. De stikstof in de mest blijft overigens niet geheel onbenut. De mest wordt uitgereden op het land en de mineralen hierin worden later, deels, weer opgenomen door gras en snijmaïs, de belangrijkste voedingsmiddelen voor runderen.

In 2016 werd 24 procent van de stikstof uit het voer verwerkt in melk en vlees. Dit was in 1990 nog 16 procent. De stikstofbenutting <link> is dus toegenomen. De fosforbenutting steeg in de periode 1990–2016 van 25 procent naar 31 procent.

Fosfaastplafond
Ondanks de betere fosforbenutting in de rundveehouderij kwam de hoeveelheid fosfaat (vuistregel: 1 kg fosfor = 2,29 kg fosfaat) in de mest van de veestapel in 2015 en 2016 weer boven het door de Europese Unie vastgestelde fosfaatplafond uit. Ook in de jaren 2008–2010 lag deze productie boven het fosfaatplafond.

Het fosfaatplafond in Nederland is door de EU vastgesteld op 172,9 miljoen kilo en de productie kwam in 2016 nog uit op 175,2 miljoen kilo. De overschrijding had vooral te maken met de uitbreiding van de melkveestapel in aanloop naar de afschaffing van het melkquotum op 1 april 2015. In 2017 daalde de fosfaatproductie weer, tot ongeveer 5 miljoen kilo onder het fosfaatplafond. 

Laatste reviews en specials
review
We Were Here Expeditions: The Friendship
special
VrijMiBabes #176 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1058
preview
Super Mario Bros. Wonder
special
Random Pics van de Dag #1057
special
Random Pics van de Dag #1056
©FOK.nl e.a.