Blu-ray: Geostorm

Klimaatverandering is al langer een hot topic in Hollywood, want waar anders kan je de angst van een dystopische wereld door klimaatverandering zo goed tentoonstellen als op het witte doek? Het genre is groot geworden door films als Twister, The Day After Tomorrow en 2012; en nu is er een nieuwe rampenfilm die zich aan dit rijtje wil voegen, namelijk Dean Devlin’s Geostorm. Of het een welkome aanvulling is? Niet echt, en FOK! legt je uit waarom.

Klimaatverandering rukte al geruime tijd op, maar struisvogelpolitiek heeft ervoor gezorgd dat de aarde zich nu echt op het randje van de afgrond bevindt. Een reeks onvoorspelbare natuurrampen brengt nu namelijk het voortbestaan van de aarde in gevaar. Om dit te counteren hebben de wereldleiders besloten om een netwerk van satellieten te bouwen waarmee het weer beheerst kan worden. Het project wordt liefkozend Dutch Boy genoemd, naar de Held van Haarlem: een Nederlands jongetje dat volgens folklore op een stormachtige middag een gaatje in een dijk ontdekt en vervolgens zijn vinger in het gat steekt om zo een nacht lang met blote handen zijn stad te verdedigen. Er gaat echter iets grof mis met Dutch Boy; in plaats van dat het systeem de aarde beschermt, veroorzaakt het juist de catastrofale rampen die het zou moeten tegen gaan. Overal ter wereld ontstaan er gigantische tornado’s, hittegolven en tsunami’s. Om deze zogeheten ‘Geostorm’ tegen te gaan wordt meteoroloog Jake Lawson (Gerard Butler) de ruimte in gestuurd en moet hij er samen met zijn broer Max (Jim Sturgess) voor zorgen dat de Apocalyps niet op aarde neerdaalt.

geostorm

Naast bovengenoemden staat de cast vol met nog meer bekende gezichten: Ed Harris als de minister van Buitenlandse Zaken, Andy Garcia als de Amerikaanse president en Abbie Cornish als agente van de geheime dienst en het vriendinnetje van Max. Maar al dit talent bij elkaar mag niet baten; in geen enkel personage wordt geïnvesteerd en bevat dan ook geen enkele diepgang. Het lijkt er meer op dat deze acteurs even snel geld wilden verdienen met hun rol in Geostorm dan dat ze deze met bezieling wilden vervullen. Daarnaast is vooral de vertoning van Gerard Butler tenenkrommend; zijn personage Jake komt nooit over als het meesterbrein dat de wereld zou moeten redden, maar meer als een arrogante bromsnor die het allemaal niet meer ziet zitten.

Geostorm is het regisseerdebuut van Dean Devlin, een bekende naam in dit genre, aangezien hij de schrijver en producent is van bekende rampenfilms, zoals Independence Day, Independence Day: Resurgence en Godzilla. Het is daarom onbegrijpelijk dat hij in zijn regisseerdebuut zo de plank misslaat met dit onoriginele script en zwakke personages. Het enige lichtpuntje zijn de special effects die de rampen op een indrukwekkende manier visualiseren, maar ook dit weet de film niet te redden. Uitgaande van de cast en de regisseur mag men best wat verwachten van Geostorm, maar het geheel weet kant noch wal te raken en kan beter zo snel mogelijk vergeten worden.

geostorm 2

Het blu-ray schijfje van Geostorm weet gelukkig meer indruk te maken. De beeldkwaliteit is van uitstekende kwaliteit door een AVC-gecodeerde transfer op het originele beeldformaat van 2.40:1. Dit resulteert in veel details en kleuren die van het scherm afspatten. De geluidskwaliteit (DTS-HD Master Audio 5.1-audiotrack) is verder van een prima kwaliteit, maar had wat beter uitgebalanceerd kunnen worden. Ook zijn er nog wat extra’s aan het schijfje toegevoegd, zoals een featurette over het gebruik van praktische effects in combinatie van CGI en een kijkje achter de schermen over het ontstaan van de film. Met een totale duur van 18 minuten is dit echter een kleine meerwaarde.