Blu-ray: The Foreigner

Jackie Chan is terug! De 63-jarige vechtexpert die bekend is van films als Rush Hour, Rumble in the Bronx en Drunken Master laat in zijn nieuwste project zien dat hij nog lang niet over zijn houdbaarheidsdatum heen is én dat hij zich ook prima kan laten gelden in een serieuze rol. The Foreigner is een wraakfilm à la Liam Neeson’s Taken die naast boordevol actie ook humor en drama bevat. Een bovengemiddelde thriller die het zeker waard is om in huis te halen op blu-ray!

Het verhaal richt zich op de in Londen wonende immigrant Quan Ngoc Minh (Jackie Chan) die een verleden heeft als commando, maar tegenwoordig restauranteigenaar is van een restaurant in de Britse hoofdstad. Zijn rustige leven verandert echter plotseling wanneer zijn dochter omkomt in een door de Irish Republican Army (IRA) uitgevoerde bomaanslag. Aangezien de politie weinig tot geen actie onderneemt om de daders te pakken, besluit Quan er alles aan te doen om zijn dochter te wreken en voor gerechtigheid te zorgen.

Jackie Chan kennen we vooral van martial arts-films met een luchtige en komische ondertoon, maar in The Foreigner zet hij een heel andere rol neer. Zijn personage is bloedserieus, en Chan weet hier voldoende gewicht aan te geven. Door subtiele gezichtsuitdrukkingen en weinig woorden uit te brengen weet Chan toch goed gevoelens van verdriet en verbitterdheid op kijkers over te brengen. Zijn rol eist echter meer dan goed acteerwerk, en hij moest ook fysiek weer flink aan de bak. Een film met Chan is natuurlijk niet compleet zonder actiescènes. Het is hierbij extra bewonderingswaardig om te weten dat de 63-jarige ster alle stunts voor zijn rekening heeft genomen.

the foreigner 3

The Foreigner is van de hand van regisseur Martin Campbell, die eerder al furore maakte met Bond-films zoals GoldenEye en Casino Royale. Ondanks dat Campbell goed werk aflevert, weet hij soms niet goed om te gaan met hoe hij politiek, drama en actie in één film dient samen te voegen. Dit komt de samenhang helaas niet altijd ten goede. Daarbij is het echter wel weer leuk om te zien dat de lijntjes kort zijn in Hollywood en Pierce Brosnan, de vorige James Bond, een succesvolle opwachting maakt in The Foreigner als oud IRA-leider en hedendaags Noord-Ierse politicus.

The Foreigner is een vermakelijke actiethriller met een prima plot en goed uitgewerkte personages. Al met al een goede verfilming van het boek The Chinaman van Stephen Leather, waarbij Hollywood-veteranen Jackie Chan en Pierce Brosnan de thriller sterk weten te dragen en de serieuze ondertoon af en toe leuk afwisselen met humor.

the foreigner 4

Het blu-ray schijfje heeft daarnaast een prima beeldkwaliteit door de full HD-transfer op het originele beeldformaat van 2.35:1. Daarnaast doet het geluid ook wat het moet doen door de DTS-HD 5.1-audiotrack die mooi uit de speakers vloeit. Het is jammer dat er echter geen bonusmateriaal te vinden is op de blu-ray uitgave, waardoor het eerder aangemoedigd wordt om The Foreigner te bekijken via VOD voor wat minder geld.