FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van vrijdag 1 december 2017

'Schoonzoon Trump droeg Flynn op met Russen te praten'

Voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, Michael Flynn, had in december 2016 contact met de Russische ambassadeur in opdracht van Jared Kushner, de schoonzoon van Trump. Kushner zou volgens anonieme bronnen van NBC en een medewerker van het transitieteam van Trump aan Flynn hebben gevraagd contact op te nemen met de Russen over een VN-resolutie over Israël.

Flynn bekende vrijdag dat hij in januari heeft gelogen tegenover de FBI over contacten met de Russische ambassadeur. In de rechtbank verklaarde hij dat hij door een zeer hoge medewerker van Trumps transitieteam was aangespoord de gesprekken met de Russische ambassadeur te voeren. Volgens meerdere bronnen is Kushner die hoge medewerker. Kushners advocaat heeft nog niet op de beschuldiging gereageerd.

De Democratische senator Mark Warner van Senaatscommissie voor Inlichtingen reageerde vrijdag dat hij in het licht van Flynns bekentenis Kushner, die nu adviseur van het Witte Huis is, opnieuw wil horen.

Robert Mueller
Flynn gaf tijdens de zitting van justitie toe dat hij tegen de FBI had gelogen, enkele uren nadat hij officieel was beschuldigd in een aanklacht van de Amerikaanse speciale onderzoeker Robert Mueller. Voormalige FBI-chef Mueller onderzoekt sinds mei dit jaar eventuele banden tussen Russische regering en het campagne- en transitieteam van Donald Trump.

De generaal buiten dienst is de eerste voormalige medewerker uit de regering van Trump die tegenover de onderzoeker heeft toegegeven dat hij contact met de Russen heeft gehad. Zijn medewerking kan grote betekenis hebben voor het onderzoek van Mueller. Het Witte Huis zei vrijdag dat de bekentenis van Flynn "alleen over hemzelf gaat en over niemand anders dan meneer Flynn."

'Kushner droeg Flynn op met Russen te praten'
'Schoonzoon Trump droeg Flynn op met Russen te praten' (Foto: ANP)

Eigen bijstandsproef Amsterdam kan doorgaan

De gemeente Amsterdam kan door met haar manier om bijstandstrekkers aan een baan te helpen. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid ziet geen bezwaren, omdat Amsterdam niet van plan is mensen vrij te stellen van de sollicitatieplicht en mensen niet laat bijverdienen. Het valt allemaal binnen de wet.

Amsterdam wil onderzoeken wat er gebeurt als mensen met een bijstandsuitkering meer of juist minder begeleiding krijgen en twee keer per jaar een premie krijgen. De hoofdstad wil weten of mensen zo sneller werk vinden. De proef moet in februari beginnen en duurt twee jaar.

Amsterdam begint zelf met een proef omdat de gemeente niet mee mag doen aan een landelijk experiment. De gemeente wil namelijk niet voldoen aan de voorwaarde dat mensen in de bijstand verplicht zijn een tegenprestatie te leveren.

Eigen bijstandsproef Amsterdam kan doorgaan
Eigen bijstandsproef Amsterdam kan doorgaan (Foto: ANP)

Skiester HŘtter keert terug met zege, zware val Vonn

Skiester Cornelia Hütter heeft in het Canadese Lake Louise de eerste afdaling van het World Cup-seizoen gewonnen. Voor de 25-jarige Oostenrijkse was het haar tweede zege ooit, maar wel een bijzondere: in december vorig jaar scheurde ze ongeveer alles af wat men in een knie af kan scheuren, waardoor ze lang uit de roulatie was.

In Lake Louise stond Hütter voor het eerst weer in het startpoortje en dat ging geweldig, want ze dook 0,09 seconden onder de tijd van leidster Tina Weirather uit Liechtenstein. De forse sneeuwval hielp voor de rest van de skiesters niet om in de buurt te komen, hoewel uitgerekend slalomspecialiste Michelle Gisin met startnummer 28 nog indruk maakte door binnen een seconde te blijven en plek acht in te nemen. Gelijk na haar kwam de jonge Amerikaanse Breezy Johnson naar beneden, die het met plek tien ook zeer goed deed.

Achter Weirather was de derde plek voor Mikaela Shiffrin, de dominante kracht op de slalom in de laatste jaren. Vorig jaar debuteerde Shiffrin in Lake Louise op de afdaling in de World Cup, vrijdag was het op het hoogste niveau haar derde start ooit op hét snelheidsonderdeel pur sang. Met slechts 0,30 seconden achterstand op Hütter en een derde plek deed ze dat geweldig, waarmee de strijd om de algemene World Cup nu wel heel erg Shiffrin's kant op lijkt te gaan.

Lindsey Vonn stond in 'haar' Lake Louise - ze won er onnoemelijk vaak - ook weer aan de start, maar dat ging niet goed. De Amerikaanse vloog hard de netten in en even werd gevreesd voor een zoveelste ernstige blessure. Die leek uit te blijven, want na enige minuten stond ze op en baande ze zich zelf al skiënd een weg naar beneden.

Zaterdag en zondag staan in Lake Louise nog een afdaling en super-G op het programma.

Vonn's crash (Bron: YouTube)

Cowboys na drie nederlagen weer goed voor winst in NFL

In de NFL hebben de Dallas Cowboys weer eens een zege bij kunnen schrijven. Sterspeler Ezekiel Elliott werd enkele weken geleden geschorst en dat voelden de Cowboys flink: de vorige drie wedstrijden gingen allemaal verloren.

Tegen de Washington Redskins lukte het dan eindelijk weer eens, vooral dankzij de jonge quarterback Dak Prescott en running back Alfred Morris. Prescott was goed voor twee touchdowns, Morris liet 127 running yards en één touchdown optekenen.

Wide receiver Dez Bryant deed het eveneens uitstekend: hij ving vijf passes en was goed voor één touchdown, waarmee hij de Cowboys-speler werd met de meeste receiving touchdowns ooit. Het hielp de ploeg uiteindelijk op weg naar een 38-14 zege en een 6-6 record na twaalf wedstrijden.

Uitslag PEC Zwolle - FC Utrecht

PEC Zwolle en FC Utrecht hebben in de Eredivisie met 1-1 gelijkgespeeld. In eigen stadion voerde PEC in de eerste helft de boventoon, maar het was Van de Streek die Utrecht op aangeven van Ayoub op voorsprong zette. Hierna verzuimde Kerk tot drie keer toe de Domstedelingen in veilige haven te brengen. Na rust kreeg PEC na de wissels na nieuw elan. Wel had opnieuw Kerk moeten scoren, terwijl voor PEC Mokhtar dat ook verzuimde. In de slotfase zorgde Saymak voor het gelijkspel.

PEC Zwolle

1 - 1

FC Utrecht

83' Saymak   33' Van de Streek
 
Gele kaart: Marcellis (PEC Zwolle), Emanuelson, Van de Streek (FC Utrecht)
 
Stadion: IJsseldelta Stadion, Zwolle
Toeschouwers: 13.250
Arbiter: Janssen
 
Opstelling:   Opstelling:
Boer
Ehizibue
Marcellis
Van Polen
Freire (E.Bakker/62)
Saymak
Thomas
Dekker
Namli (Parzyszek/81)
Nijland (Ondaan/61)
Mokhtar
  Jensen
Klaiber
Van der Maarel
Janssen
Leeuwin (Troupée/40)
Emanuelson (Braafheid/80)
Strieder
Van de Streek
Ayoub
Kerk (Görtler/89)
Labyad

Kramer na prachtige strijd langs Bloemen met 9e tijd ooit, Bergsma kansloos

Sven Kramer heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Calgary de 5000 meter gewonnen. Het werd een schitterende strijd op het Canadese ijs, de thuishaven van Ted-Jan Bloemen. Diezelfde Bloemen maakte het Kramer bijzonder moeilijk.

In de eerste drie kilometer gingen de twee flink tekeer en Bloemen kon uitstekend mee. Op dat moment zette Kramer echter een versnelling in: een rondje in 28,3 seconden, waar Bloemen een dikke halve seconde inleverde. De Canadees leek zich gewonnen te geven, maar met 6:08,54 pakte hij wel de tweede tijd. De winst ging naar Kramer, die met 6:07,04 de negende tijd ooit - gedeeld met Lee Seung-hoon - neer wist te zetten.

Plek drie was met 6:10,80 voor Patrick Beckert, die daarmee Moritz Geisreiter na ruim vier jaar van de troon stootte als houder van het Duits record. Jorrit Bergsma zette, om het in goed FOK!s te zeggen, een viesslechte race neer: hij werd compleet op een hoop gereden en kwam tot 6:22,38, veruit de langzaamste tijd en een prestatie waarmee zelfs op laaglandbanen de medailles buiten bereik blijven. "Ik wil geen excuses zoeken, maar ik was ziek", aldus Bergsma na afloop.

Sven Kramer wint opnieuw de 5000 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)
Sven Kramer wint opnieuw de 5000 meter. (PRO SHOTS/Erik Pasman)

Rechtspraak digitaliseert steeds verder

Op rechtsgebied valt er nog een hoop te doen op het digitale vlak. In een tijdperk waarin digitaal communiceren steeds een belangrijkere plaats innemt ten opzichte van het handwerk, loopt de rechtsspraak dan ook behoorlijk acher. Dit heeft te maken met het feit dat er meerdere partijen betrokken zijn zoals deurwaarders, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, advocaten en verschillende bestuursorganen zoals de IND, Belastingdienst, UWV, SVB en gemeenten. 

Allemaal willen ze graag een rechtstreekse koppeling met hun eigen IT-systemen, zodat er vooral bij grotere volumes meer efficiency behaald kan worden. Voor de vernieuwing en digitalisering van de rechtspraak zijn de komende jaren 'forse investeringen' nodig. Over deze investeringen is de Rechtspraak in gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid. 

De Rechtspraak is inmiddels van een lange termijnplanning voor digitalisering overgestapt naar een planning voor korte termijn. Dat betekent een concrete en gedetailleerde planning voor de komende 1,5 jaar. Op deze manier kan het proces beter aansluiten bij de ontwikkelingen in de technologie en samenleving, maar ook bij de stappen die de betrokken partijen moeten zetten.

Op dit moment worden alle zaken die onder 'Bewindvoering' vallen gedigitaliseerd. Monique Commelin, directeur van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI): "Bij bewind gaat het over mensen die niet in staat zijn om voor hun eigen financiën te zorgen. De rechter kan hen beschermen door hun goederen en vermogen onder bewind te stellen van een bewindvoerder. Wij gaan nu digitaal werken in de 160.000 dossiers met een professionele bewindvoerder. Dit zijn nu nog grotendeels papieren dossiers, verspreid over de 11 rechtbanken in ons land. De rechter controleert het werk van de professionele bewindvoerder, en vanaf nu wordt het mogelijk dat de bewindvoerder daarvoor de stukken digitaal aanlevert."

Ze vervolgt: "Dat kan geautomatiseerd vanuit zijn of haar eigen kantoorsysteem, via een systeemkoppeling. Dit bespaart niet alleen veel tijd en geld, maar zorgt ook voor meer kwaliteit. Vanaf nu sluiten we de professioneel bewindvoerders geleidelijk aan; zij krijgen daartoe een uitnodiging van de rechtbank. De afgelopen 2 weken zijn al ruim 1.000 lopende bewindsdossiers in afstemming met de betrokken bewindvoerders digitaal gemaakt. Het is de ambitie dat eind 2018 in alle professionele bewindszaken digitaal wordt gewerkt." 

Wat is de stand van zaken van de digitalisering in de verschillende rechtsgebieden?
Monique Commelin: "De stap die we nu met bewindszaken maken, is een logisch vervolg op de inmiddels normale, digitale werkwijze bij faillissementen. Curatoren en rechtbanken doen dat al in ruim 15.000 dossiers. Vreemdelingenadvocaten procederen inmiddels altijd digitaal in asiel- en bewaringszaken – nu ruim 15.000 - en in 2 rechtbanken verlopen handelsvorderingen boven 25.000 euro digitaal in een pilot. Binnen de strafrechtketen doen de rechtbanken nu ervaring op met de digitale behandeling van meervoudige-kamerzaken waarin verdachten op vrije voeten zijn. Enkelvoudige strafzaken worden standaard digitaal aangebracht en afgehandeld."

In de video hieronder zie je enkele professionele bewindvoeders aan het woord over de digitalisering van de rechtsspraak. 


©Video: Rechtsspraak.nl 

Takagi klopt De Jong en WŘst op 3000 meter

Schaatster Miho Takagi heeft tijdens de World Cup-wedstrijden in Calgary de 3000 meter gewonnen. De Japanse, vorig seizoen definitief doorgebroken, zegevierde daarmee voor het eerst op de drie kilometer. Ze won al eens op de 1000 meter en drie keer op de 1500 meter, waaronder beide wedstrijden dit seizoen.

Ireen Wüst verscheen al in de derde rit op het ijs en opende zoals te doen gebruikelijk ijzersterk, ruim onder het inmiddels toch stokoude Nederlands record van Renate Groenewold. Al snel gingen de rondetijden echter omhoog en Wüst strandde op 3:58,10 minuten, 0,09 seconden boven haar bijna zeven jaar oude persoonlijk record.

Takagi kwam in de volgende rit het ijs op, begon wat rustiger dan Wüst en hield het langer vol, resulterend in een sterke 3:57,09. Martina Sablikova bleef steken op 3:58,93 en eindigde als vierde, Antoinette de Jong reed in de slotrit een hele sterke wedstrijd, maar had de pure snelheid niet om Takagi te kloppen. Met 3:57,78 pakte De Jong wel de tweede plek, voor Wüst.

SkiŰr Kriechmayr pakt eerste World Cup-zege

Skiër Vincent Kriechmayr heeft voor het eerst in zijn loopbaan een World Cup-wedstrijd gewonnen. De 26-jarige Oostenrijker stond in het Amerikaanse Beaver Creek voor de 86e keer aan de start op het hoogste niveau en schreef de super-G op zijn naam.

Kriechmayr ging al als derde naar beneden en zette gelijk een zeer scherpe tijd neer. Landgenoot Hannes Reichelt bleef steken op 0,33 seconden, maar verder kwam aanvankelijk niemand echt in de buurt. Olympisch kampioen Kjetil Jansrud uit Noorwegen kwam nog tot op 0,23 seconden van Kriechmayr en pakte voor Reichelt zo de tweede plek, maar daar bleef het bij.

Zaterdag en zondag staan in Beaver Creek nog een afdaling en reuzenslalom op het programma.

Stel dat jij beslist over een vuurwerkverbod

Sint en piet zijn het land nog niet uit of de volgende nationale traditie dient zich aan: de vuurwerkdiscussie.

De Onderzoeksraad voor Veiligheid adviseert knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden, maar het Oogheelkundig Gezelschap vindt dat al het consumentenvuurwerk moet worden verboden.

Stel dat jij het voor het zeggen hebt, en je hebt onderstaande drie opties. Wat zou je dan doen?

Andere ideeën kun je in de reacties kwijt.

Ex-langlaufster Herrmann boekt eerste grote biatlonzege

Denise Herrmann heeft haar eerste grote zege in het biatlon te pakken. De Duitse stapte na het seizoen 2015/16 over van het langlaufen - waarin ze tot de beste sprintsters ter wereld behoorde - naar het biatlon.

In haar debuutseizoen liet Herrmann bij vlagen al zien haar langlaufsnelheid meegenomen te hebben, terwijl ze gedurende het seizoen beduidend beter begon te schieten. Dit seizoen opende ze met een zeer overtuigende zege in de IBU Cup - het niveau onder de World Cup - waarna de Duitse woensdag tijdens de World Cup in Östersund op de individuele wedstrijd over 15 kilometer al de snelste langlauftijd neerzette.

Dat Herrmann in vorm was en dat ernstig rekening met haar gehouden moest worden was dus duidelijk, en dat maakte ze volledig waar. De Duitse was een klap sneller dan het hele veld op de langlaufski's en trof negen van de tien schijven. Alleen Kaisa Mäkäräinen had op snelheid één strafronde goed kunnen maken, maar ook de Finse liet één misser noteren en zij werd zo sesde.

Herrmann pakte de zege met een vijftien seconden snellere tijd dan de jonge Française Justine Braisaz, die foutloos schoot. Dat deed ook Yuliia Dzhima uit Oekraïne, die daardoor plek drie pakte. De vierde plaats was er voor de Noorse Synnøve Solemdal, die zo na jaren van fysieke en psychische ellende volledig terug is gekeerd: doordat ze woensdag al tweede werd, pakt Solemdal de leiding in de World Cup.

Talpa verkoopt belang TMG aan Mediahuis

De overnamestrijd rond de Telegraaf Media Groep (TMG) is eindelijk afgerond. John de Mol verkoopt zijn minderheidsbelang van iets meer dan 29 procent in TMG na een lange strijd aan het Vlaamse mediabedrijf Mediahuis. Tegelijkertijd verkoopt TMG zijn belang in Talpa Radio aan John de Mol's investeringsmaatschappij Talpa.

Mediahuis betaalt 6 euro in contanten per aandeel TMG aan Talpa. Dat is dezelfde prijs die Mediahuis eerder overhad voor de aandelen ten tijde van het openbare bod op TMG. De totale overnamesom voor het belang van Talpa komt neer op ruim 81 miljoen euro.

De transacties hebben geen negatieve gevolgen voor de organisatie en de werkgelegenheid bij TMG.

Talpa verkoopt belang TMG aan Mediahuis
Talpa verkoopt belang TMG aan Mediahuis (Foto: ANP)

Herstel bitcoin na groen licht toezichthouder

De bitcoin is zijn fikse dip al weer te boven. De waarde van de bitcoin kelderde donderdag 20 procent na een recordniveau eerder in de week boven de 11.000 dollar, maar zit inmiddels weer dicht tegen zijn topniveau.

Het herstel werd ingegeven door groen licht van de Amerikaanse toezichthouder CFTC voor de handel in futures voor de bitcoin. Daarmee kan worden gespeculeerd op waardestijgingen en dalingen door te handelen tegen toekomstige prijzen. De goedkeuring voor het beleggingsinstrument wordt gezien als een teken van vertrouwen in digitale valuta.

CME, de grootste beursuitbater ter wereld is een van de drie partijen die groen licht kreeg voor futures. Analisten denken dat de futures positief zullen zijn voor de ontwikkeling van digitale valuta. Zo zouden ze kunnen zorgen voor lagere transactiekosten. Die zijn nu voor bitcoins relatief hoog.

Herstel bitcoin na groen licht toezichthouder
Herstel bitcoin na groen licht toezichthouder (Foto: ANP)

Ex-Trump-adviseur Flynn bekent liegen

De voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, Michael Flynn, heeft vrijdag bekend dat hij in januari heeft gelogen tegenover de FBI over contacten met de Russische ambassadeur. Dat gebeurde enkele uren nadat hij officieel was beschuldigd in een aanklacht die de Amerikaanse speciale onderzoeker Robert Mueller openbaar maakte.

Flynn verklaarde tijdens een zitting van justitie in Washington schuldig te zijn. Voormalige FBI-chef Mueller onderzoekt sinds mei dit jaar eventuele banden tussen Russische regering en het campagneteam van Donald Trump. Flynn kan mogelijk veel betekenen voor zijn onderzoek. In de rechtbank verklaarde hij vrijdag bijvoorbeeld dat hij door een zeer hoge medewerker van Trumps transitieteam was aangespoord de gesprekken met de Russische ambassadeur te voeren. Ook had hij het team steeds volledig op de hoogte gehouden.

Generaal buiten dienst Flynn was een belangrijke medewerker van Trumps campagneteam en korte tijd nationaal veiligheidsadviseur. Hij kreeg de belangrijke post op 20 januari, maar moest 13 februari al aftreden. Toen was gebleken dat hij tegenover vicepresident Mike Pence misleidende uitspraken had gedaan over zijn contact met de Russische ambassadeur in Washington, Sergej Kisljak.

Reactie
Het Witte Huis heeft als reactie op de bekentenis verklaard dat de aanklacht alleen over Flynn gaat. "Niets van de bekentenis of de aanklacht gaat over iemand anders dan meneer Flynn", zei de advocaat van het Witte Huis.

Volgens de advocaat komen de valse verklaringen waar het in de aanklacht over gaat overeen met de verklaringen die in februari leidden tot het ontslag van Flynn. Volgens het Witte Huis maakt de bekentenis van Flynn de weg vrij voor een "snelle en logische afsluiting" van het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging van de verkiezingen en de banden met de Trump-campagne.

Flynn liet zelf weten dat hij de bekentenis en medewerking aan het onderzoek van Mueller "in belang van zijn familie en zijn land" heeft gedaan.

Ex-Trump-adviseur Flynn bekent liegen
Ex-Trump-adviseur Flynn bekent liegen (Foto: ANP)

Delegatie SyriŰ verlaat vredesoverleg

Voor de Syrische regeringsdelegatie is de achtste ronde van vredesgesprekken in Genève voorbij. Delegatiechef Bashar al-Jaafari zei dit vrijdag. De gesprekken in Genève onder leiding van de speciale gezant van de Verenigde Naties, Staffan de Mistura, lijken nog steeds vruchteloos. De Mistura wil dinsdag verder praten. Het is niet duidelijk of Jaafari's delegatie die zaterdag op het vliegtuig stapt, dan terugkomt.

Damascus ergert zich aan de houding van door Saudi-Arabië gesteunde soennitische strijdgroepen die blijven eisen dat de Syrische president Bashar al-Assad eerst van het politieke toneel verdwijnt.

De Syrische burgeroorlog brak in 2011 uit na felle protesten tegen het dictatoriale bewind van de clan van Assad. Zijn leger stuitte vooral op zwaar bewapende radicaal soennitische strijdgroepen en raakte uitgeput. Assad werd door hulp van geoefende sjiitische strijders uit Libanon en militair ingrijpen door Rusland in september 2015 van de ondergang gered.

Het land had zes jaar geleden bijna 21 miljoen inwoners. Circa vijf miljoen mensen zijn naar buurlanden gevlucht. Naar schatting negen miljoen Syriërs zijn van huis en haard verdreven en naar schatting 480.000 mensen zijn in de oorlog om het leven gekomen. Eind juni 2012 was er in Genève een grote internationale conferentie voor vrede in Syrië. Het vredesoverleg dat er bij vlagen wordt gevoerd is daar een voortvloeisel van.

Delegatie Syrië verlaat vredesoverleg
Delegatie Syrië verlaat vredesoverleg (Foto: ANP)

Nederland uitgenodigd voor G20-top

Nederland is uitgenodigd om volgend jaar deel te nemen aan de jaarlijkse G20-top. Dat heeft gastland Argentinië bekendgemaakt bij het overnemen van het G20-voorzitterschap.

De G20 is een informeel forum waar regeringsleiders van de grootste economieën van de wereld overleggen over belangrijke thema's zoals financiële stabiliteit, economische groei en ontwikkeling.

Het organiserende land mag landen uitnodigen als gast, naast de vaste leden. Vorig jaar was Nederland op uitnodiging van toenmalig voorzitter Duitsland ook al aanwezig op de top in Hamburg.

De top zal 30 november en 1 december plaatsvinden in Buenos Aires. Onder meer de Verenigde Staten, China, Japan, Duitsland en Frankrijk zijn lid van de G20 en ook de Europese Unie heeft een vaste zetel.

Nederland uitgenodigd voor G20-top
Nederland uitgenodigd voor G20-top (Foto: ANP)

Thais goud op WK gewichtheffen, dubbel olympisch kampioene geeft op

Op de tweede dag van het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim stonden twee gewichtsklasses op het programma: de vrouwen tot 53kg en die tot 58kg streden om het goud.

Vrouwen 53kg
De strijd om het goud leek tussen twee dames te gaan: de Thaise Sopita Tanasan, olympisch kampioene tot 48kg maar weer terug in 'haar' gewichtsklasse, en de Thaise Hsu Shu-ching, olympisch kampioene in deze klasse in 2012 en 2016. Met 96kg pakte Tanasan het goud bij het trekken, terwijl Hsu - doorgaans een betere stootster - met 93kg prima in de buurt bleef. Met 91kg was het trekbrons er voor Kristina Shermetova uit Turkmenistan, waar het WK volgend jaar gehouden wordt.

Bij het stoten kwam al snel een belangrijk nieuwsbericht door: Hsu had zich in haar laatste poging bij het trekken geblesseerd en trok zich terug. De weg lag zo open voor Tanasan, die aan één geslaagde poging op 110kg al genoeg had, en er nog 114kg van maakte in poging twee. Met totaal 210kg pakte ze het goud, voor de 204kg van de verrassende Shermetova. Hidilyn Diaz uit de Filipijnen pakte dankzij prima stoten het brons.

Vrouwen 58kg
Ook hier was het Thailand vs Taiwan: olympisch kampioene Sukanya Srisurat nam het op tegen Kuo Hsing-chun, wereldkampioene in 2013 en goed voor brons in Rio. Met 105kg won Srisurat het goud bij het trekken, omdat Kuo haar derde poging ook op 105kg haalde - degene die het gewicht als eerste tilt staat boven de ander.

Kuo had ogenschijnlijk simpel 106kg kunnen tillen voor het trekgoud, maar dat was duidelijk niet nodig: ze was op papier de veel betere stootster, getuige haar wereldrecord van 142kg eerder dit jaar, en dat maakte ze waar. Srisurat kwam niet verder dan 120kg, terwijl Kuo bij 126kg pas begon en er uiteindelijk zelfs 135kg van maakte. Met totaal 240kg was het goud zo voor de Taiwanese, terwijl Srisurat met 225kg zilver pakte, voor de technisch perfecte Letse Rebeka Koha (222kg).

FOK! Wat een weer: koud, mist en bewolkt

Decemberregen is geen zegen.

Goedenavond,

Vanavond koelt het behoorlijk af. Dat is nu al te merken, want terwijl ik dit schrijf ligt er een band van west-Brabant tot oost-Groningen waarin de temperaturen al onder 0 liggen. Mijn eigen thermometer staat nog op ruim 2 graden maar ook die zal nog wel onder het vriespunt zakken vanavond. De laagste temperatuur momenteel (18:40) wordt gemeten in Gilze-Rijen waar het -2,1 is.

Vandaar dat er vannacht en morgenochtend kans is op gladheid. Ook ontstaat er vanavond plaatselijk mist die zich vannacht uit kan breiden. De temperatuur kan dalen tot zo'n -3.

Morgen begint grijs. De mist verdwijnt maar langzaam en gaat over in laaghangende bewolking die in het oosten en zuidoosten erg hardnekkig kan zijn. Elders zou de zon wel even door kunnen breken. Morgenavond wordt die bewolking dikker en gaat het in het noorden en westen regenen. En wat daarna komt..... lees je morgenavond.

Ik wens je een fijne avond en alvast een fijne zaterdag. En heb je een buitenthermometer, laat dan even weten hoe koud het is.

Nederland
 

Bij Monique in Alkmaar wilde de zon vanmorgen doorbreken...  (Foto: DJMO)
Bij Monique in Alkmaar wilde de zon vanmorgen doorbreken... (Foto: DJMO)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

De Jong: "Natuurlijk voel ik me gevleid door de interesse"

Frenkie de Jong zou in de belangstelling staan van verschillende topclubs en de middenvelder voelt zich gevleid voor de interesse.

Voetbal International wist te melden dat Manchester City, Bayern München, Hamburger SV en RB Leipzig interesse zouden hebben in De Jong. Zelf wil hij echter nog niet teveel denken aan een vertrek.

"Natuurlijk voel ik me gevleid door de interesse, maar ik zit goed hier bij Ajax", vertelt De Jong in gesprek met AT5. "Op dit moment denk ik niet aan andere clubs."

De Jong is momenteel met Ajax in gesprek over een nieuw contract, maar wist nog geen akkoord te bereiken. Als het aan hem ligt, worden beide partijen het spoedig eens over een nieuwe verbintenis. "Als de omstandigheden goed zijn, dat wil ik graag bij Ajax blijven."

Sponsorcontract Boels-Dolmans verlengd tot en met 2020

De beide titelsponsoren van het Boels-Dolmans Cycling Team, Boels Rental en Dolmans Landscaping Group, hebben hun sponsorcontract met twee jaar verlengd, dat meldt de ploeg op hun website.

Bij Boels-Dolmans fietsen onder anderen olympisch kampioene Anna van der Breggen en wereldkampioene Chantal Blaak. Het team werd in 2010 opgericht, toen was de naam van de ploeg nog Dolmans Landscaping Team. Twee jaar later kwam Boels Rental erbij en vanaf 2013 zou de naam van de ploeg Boels - Dolmans Cycling Team zijn.

"We hebben onze ambities met het team steeds verder zien groeien, onder de bezielende leiding van ploegleider Danny Stam. Boels-Dolmans Cycling Team is het beste UCI-vrouwenteam ter wereld'', zegt zegt Erwin Janssen, eigenaar van Dolmans Landscaping Group, op de website van de ploeg.

Locadia: "Mooie leeftijd om ergens anders te gaan spelen"

Jürgen Locadia is mogelijk bezig aan zijn laatste seizoen in het shirt van PSV. De aanvaller denkt aan een transfer.

Met negen treffers is Locadia bezig aan een goed seizoen bij PSV. Hierdoor hoopt hij komende zomer een mooie transfer te kunnen maken naar een buitenlandse club. Afgelopen zomer werd hij al gelinkt aan een vertrek, maar toen kwam het niet tot een transfer.

Inmiddels hoopt Locadia de ploeg uit Eindhoven te kunnen verlaten. "Momenteel aas ik niet op een transfer. Maar als we dit seizoen goed eindigen, is het wel een idee om verder te kijken. In de winter nog niet. Maar ik ben 24 geworden, dat is een mooie leeftijd om ergens anders te gaan spelen", vertelt Locadia tegenover FOX Sports.

Locadia beschikt in Eindhoven over een contract tot 2020, maar als het aan hem ligt dient hij zijn contract niet uit. Afgelopen zomer werd Locadia in verband gebracht met een vertrek naar Wolverhampton Wanderers.

Onderzoek naar darmproblemen Dumoulin

Tom Dumoulin volgt momenteel een dieet om de oorzaak van zijn darmproblemen te achterhalen. "Het probleem is nog steeds niet opgelost", zegt Dumoulin in het tv-programma College Tour, dat vrijdagavond zal worden uitgezonden op NPO 2 om 21.05.

"Ik ben onlangs twee dagen in het ziekenhuis in Enschede geweest voor allerlei onderzoeken. Nu volg ik een dieet waarbij we hopen te vinden of ik gevoelig ben voor bepaalde producten. Het is een van die dingen die ik in deze periode doe in de hoop de komende jaren beter voor de dag te komen."

De winnaar van de Ronde van Italië moest tijdens de zestiende etappe van de ronde van de fiets af voor een sanitaire noodstop en zou daarbij meer dan twee minuten verliezen op Vicenzo Nbali, maar zou daarbij wel aan de leiding blijven in het algemeen klassement.

Explosief op kerstmarkt Potsdam

Een kerstmarkt in het Duitse Potsdam is vrijdag aan het eind van de middag geëvacueerd. Men vond er een verdacht pakketje en daar bleek na onderzoek daadwerkelijk een explosief in te zitten, zo heeft de politie laten weten.

Lokale agenten hadden het gebied rondom het pakketje al afgebakend, waarna specialisten van de Duitse versie van de Explosieven Opruimingsdienst de boel kwamen controleren. 

Een medewerker van een apotheek was de eerste die het verdachte pakketje bij de politie meldde. Naar verluidt was het object - waar het precies om gaat is niet duidelijk - op een attractie voor kinderen geplaatst. Dat zegt de Potsdamer Neueste Nachrichten van getuigen gehoord te hebben.

De politie heeft aangegeven dat het explosief gecontroleerd tot ontploffing gebracht zal worden. De politie raadt mensen, niet geheel onlogisch, aan om de kerstmarkt voorlopig te vermijden.

Loting WK: Marokko treft Spanje en Portugal

De loting van het WK in Rusland heeft een paar interessante poules opgeleverd. Marokko treft Portugal, Spanje en Iran.

Vrijdagmiddag vond in Moskou de loting van het WK in Rusland plaats. De 32 geplaatste landen werden in vier potten met acht teams verdeeld, om vervolgens aan elkaar gekoppeld te worden. De loting heeft een paar fraaie affiches opgeleverd.

Op 14 juni van 2018 speelt Rusland de openingswedstrijd tegen Saoedi-Arabië. Het gastland is in Poule A verder ingedeeld bij Uruguay en Egypte. Marokko werd in een lastige poule geplaatst. Het land werd in Poule B ingedeeld bij Portugal, Spanje en Portugal.

Portugal en Spanje treffen elkaar dus in de poulefase en de confrontatie tussen beide ploegen behoort tot de interessantere wedstrijden van de groepsfase. Ook werden België en Engeland aan elkaar gekoppeld en neemt Duitsland het op tegen het Mexico van Hirving Lozano.

De WK beker, waar weer om gespeeld gaat worden. (PRO SHOTS/Action Images)
De WK beker, waar weer om gespeeld gaat worden. (PRO SHOTS/Action Images)

Aanhoudingen voor witwassen bitcoins

In een Nederlands-Duits onderzoek naar het witwassen van bitcoins zijn deze week woningen en bedrijven doorzocht in beide landen. In ons land zijn twee mensen opgepakt. Er is beslag gelegd op onder meer drugs en tientallen dure horloges en twintig dure personenauto's. Ook in Duitsland zijn twee arrestaties verricht.

Het onderzoek richtte zich op het witwassen van bitcoins die zijn verdiend met de handel in verdovende middelen via internet. Aanleiding waren twee tips op Meld Misdaad Anoniem.

De FIOD doorzocht een huis in Haaksbergen en een woning en twee bedrijfslocaties in het Duitse Bad Bentheim. Er is veel administratie ingenomen en in Engeland en Litouwen is beslag gelegd op bitcoin wallets (digitale portemonnees) en accounts. In Duitsland zijn een man (44) en een vrouw (47) aangehouden. De opgepakte mensen in Nederland zijn een 48-jarige man en zijn 49-jarige vrouw.

FIOD

De FIOD en het OM hebben voor dit onderzoek een gezamenlijk onderzoeksteam gevormd met de Duitse opsporingsdiensten, met ondersteuning van Eurojust. Dat is de rechtsorganisatie van de Europese Unie die landen helpt samen te werken in de strijd tegen terrorisme en grensoverschrijdende criminaliteit.

De verdachte man uit Nederland zou via het darkweb verdovende middelen verkopen vanuit een verzendadres in Duitsland. De kopers betaalden hem hiervoor in bitcoins waarmee de verdachte via een ingewikkelde constructie weer onder meer auto's kocht in de Verenigde Staten, om die weer door te verkopen in Duitsland. Daarmee waren de bitcoins witgewassen.

Aanhoudingen voor witwassen bitcoins
Aanhoudingen voor witwassen bitcoins (Foto: BuzzT)

Syrische vluchtelingen opgepakt in Nederland

De politie heeft dinsdag vier Syrische vluchtelingen aangehouden in Bergen op Zoom, Arnhem, Diemen en Wageningen. Twee van hen (van 23 en 26 jaar) worden verdacht van betrokkenheid bij terroristische misdrijven in Syrië, meldt het Openbaar Ministerie.

De verdachten uit Bergen op Zoom en Arnhem zouden tussen 2012-2015 hebben gevochten bij Jabhat al-Nusra, een terroristische organisatie die gelinkt is aan al-Qaeda. De twee reisden 2015 gezamenlijk naar Nederland. De politie doet onderzoek naar hun telefoons, chatberichten en foto's waarop zij gewapend te zien zijn in het strijdgebied. De twee kwamen in de zomer van 2017 in beeld door informatie van de AIVD.

Samen met een derde verdachte van 26 jaar uit Diemen zijn zij vermoedelijk ook verantwoordelijk voor de smokkel van een even oude Syrische vluchteling naar Nederland. Deze man, die inmiddels in Wageningen verblijft, wordt verdacht van valsheid in geschrift. Hij reisde met een vlucht vanuit Kreta naar Nederland, op naam van de verdachte uit Arnhem.

Bij de verdachte in Arnhem is deze week vier kilo hennep in beslag genomen. Drie van de vier verdachten zijn voor twee weken in bewaring gesteld. De gesmokkelde vluchteling is niet voorgeleid. Wel blijft hij voor het onderzoek nog eens drie dagen vastzitten.

Syrische vluchtelingen opgepakt in Nederland
Syrische vluchtelingen opgepakt in Nederland (Foto: ANP)

Enzo Knol wint zaak tegen marktkoopman

Vlogger Enzo Knol heeft een rechtszaak gewonnen tegen een Groningse marktkoopman die spullen verkocht met een nep-logo van Knol. De rechtbank in Groningen oordeelde vrijdag dat de marktkoopman de spullen niet meer mag verkopen en de proceskosten van Knol moet betalen.

Volgens de rechter maakte de marktkoopman inbreuk op de auteursrechten en merkrechten van Knol op het Knolpower-logo. De marktkoopman verdedigde zich door te zeggen dat hij Enzo Knol niet kende en daarom eerlijk heeft gehandeld. De rechter had hier geen boodschap aan en noemde kennis over koopwaar de verantwoordelijkheid van de verkoper. De man hangt een dwangsom boven het hoofd als hij de verkoop niet stopt.

Het is niet voor het eerst dat Knols auteurs- en merkenrecht worden geschonden. Eerdere overtreders kozen voor een schikking.

Enzo Knol wint zaak tegen marktkoopman
Enzo Knol wint zaak tegen marktkoopman (Foto: BuzzE)

Defensie test elektrische auto's

Het Ministerie van Defensie heeft afgelopen weken verschillende elektrische auto getest. Tijdens deze test is er gekeken of de inzet van civiele elektrische auto’s aansluit bij de verschillende taken die deze auto’s moeten uitvoeren.

Defensie participeert in het Programma Versnelling Duurzame Bedrijfsvoering waarin de Rijksoverheid de ambitie heeft vastgelegd dat 20% van de nieuw gekochte voertuigen, in 2020, elektrisch wordt aangedreven.

Na een grondige analyse van deze test kan er verder worden gegaan om invulling te geven aan deze ambitie.

De civiele voertuigenpool bij Defensie, bestaat uit circa 3400 voertuigen die te elektrificeren zijn. De voertuigen worden voor zeer uiteenlopende taken gebruikt. Hierbij kunt u denken aan VIP vervoer, koeriersdiensten, klein vrachtvervoer, patiëntenvervoer, (internationale) dienstreizen etc. Voor al deze taken zijn er specifieke eisen aan de voertuigen. Deze test moet inzichtelijk maken of deze taken (deels) uitgevoerd kunnen worden met elektrisch aangedreven voertuigen.

Alle leveranciers in het bezit van een Raamovereenkomst met de Staat der Nederland (Rijksoverheid), hebben de auto’s kosteloos ter beschikking gesteld. 

Getest zijn de VW E-Up, Mercedes-Benz Smart ED, Renault ZOE, Opel Ampera-E, BMW i3, VW E-Golf, Tesla Model S, Hyundai Ioniq Electric, Kia Soul EV en Renault Kangoo.

Paus heeft het toch over moslims

Paus Franciscus heeft vrijdag voor het eerst tijdens zijn Azië-reis het 'taboewoord Rohingya' in het openbaar uitgesproken. Hij deed dat tijdens een ontmoeting in Bangladesh met een aantal gevluchte moslims uit het buurland Myanmar, waar hij het woord zorgvuldig had vermeden.

De paus begroette de Rohingya-moslims tijdens een interreligieuze gebedsbijeenkomst. Zij waren daarvoor speciaal van een vluchtelingenkamp in Cox's Bazaar naar Dhaka overgebracht. De paus zegende hen, hield hun handen vast en luisterde naar hun verhalen. Hij vroeg hun om vergiffenis voor de "onverschilligheid van de wereld" en zei: "De aanwezigheid van God heet ook 'Rohingya'."

Bangladesh heeft meer dan 620.000 Rohingya opgevangen die uit Myanmar zijn gevlucht vanwege een offensief van het Myanmarese leger tegen gewapende opstandelingen in de deelstaat Rakhine. Gevluchte Rohingya zeggen dat er op grote schaal is gemoord en verkracht en dat hele dorpen zijn platgebrand.

Vluchtelingenkamp

De paus was voor zijn komst naar Bangladesh in Myanmar, waar hem op het hart was gedrukt het woord Rohingya niet uit te spreken, om niet de woede van boeddhistische extremisten te wekken. Rohingya worden in Myanmar niet als staatsburgers erkend.

Uit politieke en veiligheidsoverwegingen heeft de paus ervan afgezien een vluchtelingenkamp in Bangladesh te bezoeken. "Onze regering wilde het niet", zei de aartsbisschop van Chittagong, Moses Costa.

Eerder vrijdag droeg de paus in Dhaka een mis op voor meer dan 100.000 mensen die uit alle uithoeken van Bangladesh naar de hoofdstad waren gekomen om hem te zien. Tijdens de dienst wijdde de paus zestien priesters. Van de ruim 160 miljoen inwoners van Bangladesh is het overgrote deel moslim; katholieken maken maar 0,24 procent uit van de bevolking.

Paus spreekt 'R-woord' toch uit
Paus spreekt 'R-woord' toch uit (Foto: ANP)

Moeder vondeling Amsterdam CS in bewaring gesteld

De vrouw die dinsdag 28 november is aangehouden nadat ze die zondag daarvoor een jongetje op het Centraal Station in Amsterdam had achtergelaten, is vandaag door de rechter-commissaris in bewaring gesteld. Vastgesteld is dat zij de moeder is van het jongetje. Het jongetje is inmiddels ondergebracht bij een pleeggezin, waar hij het naar omstandigheden goed maakt.

Er lijkt bij de 39-jarige vrouw, die geen vaste woon- of verblijfplaats heeft, sprake van de nodige sociale problematiek. Mogelijk heeft dat ook een rol gespeeld bij haar beslissing haar vierjarig zoontje op het Amsterdamse Centraal Station achter te laten.

De Reclassering zal, al dan niet in samenwerking met de Raad voor de Kinderbescherming, onderzoeken wat de mogelijkheden zijn om de vrouw te begeleiden en te ondersteunen.

In afwachting van een geschikte opvanglocatie en begeleidingsplan heeft de rechter-commissaris besloten de vrouw in bewaring te stellen.

Vrouw liet kind achter op Amsterdam CS (Foto: politie.nl)
Vrouw liet kind achter op Amsterdam CS (Foto: politie.nl)

'Landingsplek van Julius Caesar door Britse archeologen gevonden'

Archeologen van de Universiteit van Leicester denken de plek waar Julius Caesar in Engeland aan land ging gevonden te hebben.  Op een locatie in Kent die overeenkomt met beschrijvingen van de Romeinse veldheer in zijn boek De Bello Gallico zijn resten van een fort gevonden. Dit zou de eerste keer zijn dat er sporen gevonden zijn van de Romeinse invasie in 54 voor Christus. 

Een enorme vloot arriveerde in dat jaar in het toenmalige Britannia. In De Bello Gallico spreekt Caesar over een grote open baai, waar ruimte genoeg was om zijn 800 boten te kunnen ontschepen. Ook spreekt hij over een hoger gelegen gebied waar inheemse strijders zich terugtrokken na gevechten.

De grote vloot was vanuit het huidige Boulogne het Nauw van Calais overgestoken. Onderzoekers van de universiteit redeneerden dat het moest gaan om Pegwell Bay op het eiland Thanet in het zuidoosten van Engeland. 

"Deze baai is zo groot dat de hele Romeinse troepenmacht in één dag kon landen, zoals Caesar beschrijft", legt archeoloog Andrew Fitzpatrick uit. "Ook beschrijft Caesar hoe plaatselijke strijders zich verzamelden om de Romeinen tegen te houden, maar zich vervolgens terugtrokken op hoger gelegen grond toen ze zagen hoe groot de invasiemacht was. De verhalen komen overeen met kenmerken van het gebied rond Ramsgate."

Omdat de Romeinen na de landing al snel weer vertrokken ging men ervan uit dat de invasie weinig sporen had nagelaten. Archeologen vonden echter resten van een verdedigingslinie welke lijkt op Romeinse stellingen in Alésia, Gallië. Ook werden gebruiksvoorwerpen zoals een speerpunt en zoolspijkers aangetroffen. De Onderzoekers denken dat het een fort betreft wat in opdracht van Caesar is aangelegd om de vloot te beschermen. Het gebied is waarschijnlijk in totaal rond de 20 hectare groot. 

Na deze invasie veroverde Caesar geen gebied. Toch had zijn tocht wel degelijk invloed op de geschiedenis van de regio. Historici menen dat Caesar een Romeinse vazal in het zadel hielp. Daardoor kon Zuidoost-Engeland honderd jaar later makkelijker worden veroverd door keizer Claudius. 

"Dit legde het fundament voor de Romeinse bezetting van Engeland, Wales en delen van Schotland, die bijna 400 jaar duurde."

Restant van het Romeinse fort (Leicester University)
Restant van het Romeinse fort (Leicester University)

Opgravingen in Kent (Leicester University)
Opgravingen in Kent (Leicester University)

Poch mag nog niet weg uit ArgentiniŰ

De Nederlands-Argentijnse piloot Julio Poch heeft vrijdag nog geen toestemming om Argentinië te verlaten. Dit heeft een zegsman van justitie in Buenos Aires bevestigd. Er is wel om toestemming gevraagd, maar daar wordt nog naar gekeken. Het is niet duidelijk wanneer er een beslissing valt.

Poch werd beschuldigd van betrokkenheid bij misdaden die in de jaren 1976-1983 tegen tegenstanders van het toenmalige militaire regime werden gepleegd. Hij werd na acht jaar in Argentinië te hebben vastgezeten woensdag vrijgesproken. Het Openbaar Ministerie is daartegen in beroep gegaan en de behandeling kan anderhalf jaar op zich laten wachten.

Volgens aanklager Adel Cordoba hoeft de beklaagde in beginsel het hoger beroep niet in Argentinië af te wachten. Maar mogelijk stelt justitie in Argentinië voorwaarden aan zijn vertrek.

Poch mag nog niet weg uit Argentinië
Poch mag nog niet weg uit Argentinië (Foto: ANP)

Pogba: "Duitsland is nˇg sterker geworden"

Paul Pogba kijkt met Frankrijk uit naar het WK in Rusland. Op het vorige grote toernooi wisten de Fransen wereldkampioen Duitsland te verslaan.

Les Bleus pakten in eigen land ten koste van de Duitsers een finaleplek op het EK van vorig jaar. "Duitsland wil vast revanche daarvoor, maar het is een WK en geen Duits kampioenschap", zei Pogba in Sport Bild over de mondiale eindronde van komende zomer. Frankrijk en Duitsland kunnen elkaar vrijdag niet loten, omdat ze allebei in pot 1 zitten.

Pogba greep met zijn land naast de Europese titel en dus heeft ook zijn elftal in Rusland iets goed te maken. "Ik ga daar met Frankrijk naartoe om het toernooi te winnen. Wij willen wereldkampioen worden", aldus de middenvelder van Manchester United. De Fransen pakten de titel in 1998 en in 2006 waren ze verliezend finalist.

De 24-jarige Pogba denkt dat Duitsland één van de beste titelkandidaten is. "Ze zijn nu nóg beter dan vorig jaar op het EK en ze horen absoluut bij de favorieten. Maar wij hebben ons in de breedte versterkt en we hebben zelf ook een jonge en hongerige ploeg."

Nominatie hockeyers Bakker, Pruyser, Welten

Billy Bakker en Mirco Pruyser zijn twee van de genomineerden voor de titel van beste hockeyer van de wereld van 2017. De internationale hockeyfederatie nomineerde ook de Duitser Mats Grambusch, de Belg Arthur van Doren en de Argentijn Gonzalo Peillat.

Bij de vrouwen werd de winnares van 2015 Lidewij Welten genomineerd. Ze neemt het op tegen Alex Danson (Eng), Delfina Merino (Arg), Melissa Gonzalez (VS) en Stacey Michelsen (NZl).

Er waren nog meer Nederlandse nominaties, te weten Anne Veenendaal (beste keepster), Thierry Brinkman, Jorrit Croon (talent heren),Frederique Matla, Laura Nunnink en Xan de Waard (talent dames).

Wawrinka in 2018 naar Ahoy

Stanislas Wawrinka neemt volgend jaar deel aan het ABN Amro-toernooi in Rotterdam. Het is voor de derde maal dat hij meedeed. In 2015 won hij het toernooi.

In augustus van dit jaar werd de Zwitser geopereerd  aan een knie en speelde sindsdien geen wedstrijd meer. "Na zijn afwezigheid zijn we ervan overtuigd dat hij fitter en sterker zal terugkeren in februari", zo zegt toernooidirecteur Richard Krajicek.

Eerder werd al bekend dat onder meer Grigor Dimitrov, Alexander Zverev, Nick Kyrgios en titelverdediger Jo-Wilfried Tsonga meedoen.

Utopianen starten petitie tegen einde tv-show

De deelnemers aan Utopia zijn een onlinepetitie gestart tegen het einde van de realityserie. Ze zijn het niet eens met de sluiting van het terrein waar ze een ideale samenleving proberen te bouwen.

SBS maakte donderdag bekend dat Utopia 1 juni 2018 noodgedwongen stopt, omdat het huurcontract voor het terrein bij Laren niet wordt verlengd. Onzin, vinden de vijftien 'Utopianen'. Via Instagram kondigden ze aan in actie te komen. In hun petitie stellen ze voor 'desnoods op een andere locatie' door te gaan. Inmiddels hebben meer dan 3000 mensen hun handtekening gezet.

Utopia begon op 31 december 2013. Het doel was in één jaar een ideale maatschappij te creëren. Die klus duurde heel wat langer, want op dit moment loopt het programma bijna vier jaar.

Utopianen starten petitie tegen einde tv-show
Utopianen starten petitie tegen einde tv-show (Foto: BuzzE)

Volleyballers Draisma simpel verder in Europa

De volleyballers van het Apeldoornse Draisma Dynamo hebben zich zonder grote problemen geplaatst voor de laatste 32 van de CEV Cup, het niveau onder de Champions League.

Na de eenvoudige thuiszege op het Kosovaarse Luboteni Ferizaj leverde ook de wedstrijd in Kosovo niet al te veel problemen op. Ferizaj kon in de eerste set nog een beetje bijblijven, maar daarna was het gedaan: 22-25, 18-25, 19-25.

Op 5 en 20 december speelt Draisma in de volgende ronde tegen het Belgische Lindemans Aalst.

Groningse basketballers laten niks heel van Leeuwarden in 'Derby van het Noorden'

In de Dutch Basketball League stond donderdagavond de Derby van het Noorden op het programma: Donar uit Groningen tegen Aris Leeuwarden. In het verleden was het vaak een spannend duel, maar daar was dit keer totaal geen sprake van.

Na drie minuten stond Donar al op 12-2 en die voorsprong werd gestaag uitgebouwd naar een 32-19 stand na het eerste kwart. Halverwege was het gat nog eens tien punten groter en in het derde kwart bleef Donar over de Friezen heen walsen. Alleen in het vierde kwart kon Aris het tempo een heel klein beetje bijbenen, maar het was bij lange na niet genoeg om het nog enigszins spannend te maken: 112-65.

Landstede Zwolle ging op bezoek bij laagvlieger Forward Lease Rotterdam, maar keerde met een pijnlijke nederlaag huiswaarts. Er was aanvankelijk niks aan de hand voor de Zwollenaren, die na een sterk derde kwart met negen minuten te gaan vijftien punten voorsprong hadden. Via een geweldige eindsprint en met dank aan de 29 punten van Ordane Kanda en de 24 van Chris Commons won Rotterdam echter alsnog: 92-89.

Oogartsen: verbied al het consumentenvuurwerk

Oogartsen vinden de aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV) om vuurpijlen en knalvuurwerk te verbieden niet ver genoeg gaan. Het Nederlands Oogheelkundig Gezelschap, de beroepsvereniging van oogartsen, wil zo snel mogelijk een algeheel verbod op consumentenvuurwerk.

"Er vallen juist ook veel slachtoffers met siervuurwerk. Nederland is Europees kampioen vuurwerkletsel", reageert oogarts Tjeerd de Faber van het Oogheelkundig Gezelschap. "Ondanks alle waarschuwingen en veiligheidsmaatregelen vallen er iedere jaarwisseling weer veel onnodige slachtoffers."

Het afgelopen jaar raakten negentien mensen door vuurwerkongelukken blind aan een oog. "Vuurwerk in handen van de consument is te risicovol en vormt een gevaar voor de samenleving", zegt De Faber die als oogarts in het Rotterdamse Oogziekenhuis werkt.

Overlast
Volgens de OVV is een totaalverbod op consumentenvuurwerk niet nodig omdat groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk weinig kwaad kan. De Faber doet dat als een fabel. "We zien ook veel letsel door omvallenden potten, te vroeg ontploft siervuurwerk of vuurwerk dat ondeugdelijk is."

Jaarlijks zorgt de viering van oud en nieuw in z'n huidige vorm voor te veel letsel, schade en maatschappelijke overlast, stelt De Faber.

Al jaren roepen artsenorganisaties, politieke partijen en de grootste verzekeraar Achmea via het nationale Vuurwerkmanifest op om een letsel- en schadevrij Oud en Nieuw te organiseren. Ruim duizend organisaties hebben zich bij het manifest aangesloten en 50.000 mensen hebben dit ondertekend.

Oogartsen: verbied al het consumentenvuurwerk
Oogartsen: verbied al het consumentenvuurwerk (Foto: ANP)

Commissie: geen geheime belastingdeal Oranjes

Het Koninklijk Huis heeft in de jaren zeventig geen geheime belastingdeal gesloten met het kabinet. Het inkomen van de koning is toen grondig op de schop genomen, maar de regeling is gewoon in de Tweede Kamer besproken. Dat is de conclusie van de commissie die de kwestie in opdracht van premier Mark Rutte heeft onderzocht.

De onderzoekers onder leiding van historica Carla van Baalen moesten ophelderen of het Koninklijk Huis stiekem compensatie had bedongen voor de belastingaanslag die het sinds begin jaren zeventig krijgt. RTL Nieuws had uit de archieven documenten opgediept waaruit dat zou blijken. De commissie spreekt dat tegen. "Uit niets blijkt dat er een 'geheime belastingdeal' kwam voor de nadelige gevolgen van belastingheffing", is haar slotsom.

Commissie: geen geheime belastingdeal Oranjes
Commissie: geen geheime belastingdeal Oranjes (Foto: ANP)

Aydin C. wil stilte doorbreken in beroepszaak

Webcamafperser Aydin C. wil tijdens het hoger beroep van zijn proces zijn stilzwijgen doorbreken. Dit heeft zijn advocaat Robert Malewicz vrijdag voor het gerechtshof gezegd tijdens een inleidende zitting in de rechtbank op Schiphol. Een van zijn vermeende slachtoffers was de Canadese Amanda Todd, die in 2012 op vijftienjarige leeftijd een einde aan haar leven maakte.

De 39-jarige Tilburger, die bij de rechtbank zijn kaken het gehele proces stijf op elkaar hield, was vrijdag zelf afwezig. Hij kreeg in maart bijna elf jaar cel aan zijn broek wegens de digitale stalking en afpersing van 34 minderjarige meisjes in Nederland, Noorwegen, Engeland, de Verenigde Staten en Canada en van een homoseksuele man in Nederland. Ook werd hij bestraft voor het maken en verspreiden van kinderporno, computervredebreuk, oplichting en bezit van harddrugs.

Voor de afpersingszaak van Amanda Todd is C. niet in Nederland vervolgd, omdat Canada hem zelf wil berechten. De Hoge Raad heeft voor de uitlevering groen licht gegeven, maar volgens advocaat Malewicz heeft de minister het besluit nog niet bekrachtigd.

Op vragen van het gerechtshof antwoordde de strafpleiter dat zijn cliënt bereid is vragen te beantwoorden, omdat hem inmiddels duidelijk is "wat de consequenties kunnen zijn als je alles via je advocaat laat lopen". C. heeft de beschuldigingen altijd ontkend, maar nooit iets verklaard. Dat deed hij pas in een boek dat hij in de gevangenis schreef en dat deze week verscheen. Daarin doet hij het proces tegen hem af als een gerechtelijke dwaling en schrijft hij "dat vooraf al vaststond dat ik de dader moest zijn".

Aydin C. wil stilte doorbreken in beroepszaak
Aydin C. wil stilte doorbreken in beroepszaak (Foto: ANP)

Ronnie Flex genomineerd voor Dom Bontje

Ronnie Flex loopt het risico te worden verkozen tot Dom Bontje. De rapper is samen met prinses Beatrix, presentator Wilfred Genee en stylist Bastiaan van Schaik genomineerd voor de titel die Bont voor Dieren jaarlijks uitreikt aan bekende Nederlanders die bont dragen.

Ronnie Flex dankt de nominatie aan zijn voorliefde voor jassen met een kraag van coyotebont. Volgens Bont voor Dieren gaat er veel leed schuil achter die modekeuze. Zo zouden jagers coyotes met pijnlijke wildklemmen vangen, waarna ze de dieren doodschieten of doodslaan. Ook Van Schaik draagt volgens de stichting geregeld coyotebont.

De anti-bontorganisatie hoopt BN'ers te ontmoedigen zich in dierenpelzen te hullen, omdat zij een voorbeeldfunctie hebben. Daarom informeert de stichting de genomineerden uitgebreid over de dieronvriendelijke praktijken achter bont.

Vanaf vrijdag is het mogelijk online een stem uit te brengen voor de titel, waarvoor ook internetpersoonlijkheid Lizzy van der Ligt en de reality-familie Balk zijn genomineerd. Begin januari wordt de winnaar bekendgemaakt. Vorig jaar ging de prijs voor het eerst niet naar een BN'er, maar werd de nertsenfokkerij verkozen tot Dom Bontje.

Ronnie Flex genomineerd voor Dom Bontje
Ronnie Flex genomineerd voor Dom Bontje (Foto: BuzzE)

Alarm na toneelrepetitie 'Jihad' in trein

Vier Belgische toneelspelers die het toneelstuk 'Jihad' nog even in de trein naar het Franse Troyes doornamen, zijn ingerekend nadat groot alarm was geslagen. Zeker dertig agenten gespecialiseerd in terreurbestrijding wachtten de acteurs op in het geheel ontruimde station van Troyes. De acteurs zaten in de trein naar die stad toen ze het stuk 'Jihad' van Ismaël Saidi oefenden, meldden Franse media vrijdag.

Een treinreiziger moet dit zo overtuigend in de oren hebben geklonken, dat de politie is gebeld. De autoriteiten vreesden een aanslag. Het misverstand kon gelukkig snel worden opgehelderd. Maar door de ophef misten de toneelspelers wel een debat in een middelbare school waar ze voor waren uitgenodigd. De autoriteiten hebben verklaard dat ze niet overdreven, maar gezien de gemelde dreiging geen andere keus hadden dan het station te ontruimen en speciale eenheden in te zetten.

Alarm na toneelrepetitie 'Jihad' in trein
Alarm na toneelrepetitie 'Jihad' in trein (Foto: ANP)

Onderzoeksraad: verbied vuurpijlen en rotjes

De overheid moet vuurpijlen en knalvuurwerk verbieden. Die aanbeveling doet de Onderzoeksraad voor Veiligheid (OVV), die een uitgebreid onderzoek heeft verricht naar veiligheidsrisico's rond de jaarwisseling. Volgens de raad is de tijd gekomen om "het voortdurende patroon van veel letsel en ordeverstoringen" te doorbreken.

De raad signaleert dat ieder jaar veel mensen gewond raken door vuurpijlen. Die worden uit de hand afgeschoten, op omstanders gericht of vanuit wankele flessen afgestoken. Over knalvuurwerk stelt de OVV dat het grote overlast veroorzaakt en "uitnodigt tot roekeloos gedrag".

De Onderzoeksraad pleit niet voor een totaalverbod op consumentenvuurwerk. Een groot deel van het siervuurwerk, zoals fonteinen en ander vuurwerk dat weinig kwaad kan, mag wat de onderzoekers betreft gewoon beschikbaar blijven. Volgens cijfers van de branche zorgen de relatief onschuldige vuurwerksoorten voor 80 procent van de omzet.

Onderzoeksraad: verbied vuurpijlen en rotjes
Onderzoeksraad: verbied vuurpijlen en rotjes (Foto: ANP)

Olympisch kampioen rekstok HambŘchen stopt ermee

Komend weekend is Fabian Hambüchen voor het laatst in actie te zien in de turnhal. De olympisch kampioen zet een punt achter zijn loopbaan na de finale van de Duitse Turnliga in Ludwigsburg.

"Ik heb een geweldige tijd gehad, met de olympische titel in Rio de Janeiro als hoogtepunt. Ik heb al mijn sportieve doelen bereikt, en verheug me op mijn verdere toekomst. Het is echt klaar'', aldus Hambüchen.

De Duitser was een van de grootste concurrenten van Epke Zonderland. Zonderland won bij de Olympische Spelen van 2012 goud op het onderdeel rekstok. Het zilver ging toen naar Hambüchen, die vorig jaar in Brazilië wel olympisch goud pakte, waarbij Zonderland toen viel. Bij de Spelen van 2008 pakte Hambüchen brons op rekstok.

Na zijn gouden medaille in Rio kondigde Hambüchen overigens al zijn afscheid van het internationale toneel aan, maar hij deed op nationaal niveau nog wel mee.

Tweelingbroers leiden Canucks langs Predators in NHL, 1000e punt Sedin

De ijshockeyers van de Vancouver Canucks hebben na drie nederlagen op rij weer eens een overwinning geboekt in de NHL. In Nashville was de Canadese ploeg te sterk voor de Predators.

De zege ontstond vooral dankzij een ijzersterk optreden van de 37-jarige Zweedse tweelingbroers Daniel en Henrik Sedin, die al sinds 2000 samen bij de Canucks spelen. In de tweede periode werd de score geopend: de Predators scoorden drie keer, de Canucks kwamen tot twee goals, onder meer doordat de tweelingsbroers hun landgenoot Loui Eriksson in staat stelden de 3-2 te maken.

Halverwege de derde periode werkte Henrik Sedin samen met de jonge Brock Boeser, die Daniel Sedin bediende: 3-3. Vier minuten later zorgde Boeser met zijn tweede goal van de avond zelf voor de 3-4 voorsprong, waarna de Zweedse broers in de laatste minuut nog eens gezamenlijk een goal van opnieuw Eriksson voor konden bereiden: 3-5.

De gelijkmaker van Daniel Sedin was overigens een bijzonder moment: het was zijn 1000e punt in de NHL - goals en assists. Hij is de 87e speler die over die grens gaat, iets wat zijn broer in januari deed. Sidney Crosby was in februari de laatste die dat voor elkaar kreeg, terwijl Henrik Zetterberg van de Detroit Red Wings met 919 punten het dichtst bij de grens zit van de actieve spelers die het nog niet gehaald hebben.

Uitslagen NHL
Nashville Predators - Vancouver Canucks 3-5
Washington Capitals - Los Angeles Kings 2-5
Detroit Red Wings - Montreal Canadiens 3-6
Minnesota Wild - Vegas Golden Knights 4-2
Chicago Blackhawks - Dallas Stars 3-4 OT
Calgary Flames - Arizona Coyotes 3-0
Edmonton Oilers - Toronto Maple Leafs 4-6

De hoogtepunten van de avond in de NHL (Bron: YouTube)

Seattle Sounders met Leerdam opnieuw naar MLS-finale

De Seattle Sounders hebben zich opnieuw geplaatst voor de finale van de play-offs in de MLS, de Noord-Amerikaanse voetbalcompetitie. De titelverdedigers, met Kelvin Leerdam in de basis, schakelden in de finale van de Western Conference Houston Dynamo overtuigend uit.

In Houston wonnen de Sounders al met 0-2, in eigen huis waren ze opnieuw een maat te groot. Victor Rodriguez opende de score na ruim twintig minuten, veteraan Clint Dempsey gooide het duel na een klein uur in het slot. Een dik kwartier voor tijd werd de 3-0 nog gemaakt door uitgerekend Will Bruin, die voor aanvang van dit seizoen na zes jaar bij Houston gespeeld te hebben overstapte naar Seattle.

Op 9 december wordt de finale gespeeld, in en tegen Toronto. Die zal dan bestaan uit één wedstrijd en is een herhaling van de finale van vorig jaar, waarin Seattle na penalties won.

De hoogtepunten van de wedstrijd (Bron: YouTube)

Neymar over WK 2014: "Ik heb toen veel gehuild"

Brazilië is komende zomer uit op revanche nadat het vorige WK, nota bene in eigen land, in een deceptie eindigde. Neymar is het nog niet vergeten.

De sterspeler van Paris Saint-Germain brak in de kwartfinale tegen Colombia een rugwervel, waardoor zijn toernooi ineens voorbij was. Zonder Neymar werd Brazilië in de halve finales van de mat geveegd door de latere wereldkampioen Duitsland (1-7). Daarna werd de wedstrijd om de bronzen medaille verloren van het Nederlands elftal (0-3).

Het voelt nog steeds raar, want ik heb het WK toen niet beëindigd zoals ik zou willen", vertelt Neymar op de officiële website van de FIFA. "Ik wilde natuurlijk de titel pakken, maar ik heb niet verloren of gewonnen. Het toernooi eindigde voor mij met een zware blessure en daar heb ik de prijs voor betaald."

"Dat was een hele slechte week voor me. Ik heb veel gehuild en mezelf afgevraagd waarom dat mij moest overkomen. Maar uiteindelijk besef je dat je van zulke gebeurtenissen sterker wordt", aldus de 25-jarige aanvaller. "Ik denk dat het komende WK voor Brazilië groot wordt."

Fraser: "Feyenoord is een droombaan"

Henk Fraser heeft gereageerd op de uitlatingen van enkele oud-Feyenoorders die in hem een goede opvolger van trainer Giovanni van Bronckhorst zien.

Leo Beenhakker, John de Wolf en Regi Blinker stelden eerder deze week dat Fraser in hun ogen wel de volgende trainer van Feyenoord mag worden.

"Ik heb negen jaar bij Feyenoord gevoetbald. Ik heb er daarna negen jaar als jeugdtrainer gewerkt. Ik heb er echt een geweldige tijd gehad", erkent de coach van Vitesse in De Gelderlander.

Met de geruchten kan hij verder weinig. "Het is helemaal geen thema. Giovanni van Bronckhorst is de trainer van Feyenoord. Een zeer kundige coach. Landskampioen geworden", aldus de 51-jarige oefenmeester. "Feyenoord is wél een droombaan. Dat zal ik niet ontkennen."

Vitesse gaat zaterdagavond op bezoek bij de Rotterdammers. Fraser werkte in het verleden ook twee jaar bij PSV. "Beide clubs zou ik ooit graag willen trainen. Als ik die kans krijg. Zijn we bij Vitesse klaar met onze wedstrijd, kijk ik altijd snel naar het resultaat van Feyenoord en dan naar ADO Den Haag en PSV. Dat zegt iets over mijn gevoel bij die clubs."

Deals uit het EU-warehouse, tablet, 4K action cam en meer

Met de feestdagen voor de deur is het natuurlijk lekker als je nog wat mooie deals kan scoren. En daar is het EU-warehouse natuurlijk ideaal voor, ook nog eens zonder douanekosten....

11217-maze

Dit toestel komt in twee varianten, een 4GB werkgeheugen versie en de andere met 6GB, beide wél met 64GB interne opslag. Een mooi scherm kan je ook op rekenen. 


11217-ondav10

Onda V10 Pro 
Deze 10.1 inch tablet is van het merk Onda die wel meerdere tablets op de markt heeft gebracht. Een quad-core processor stuurt dit beestje aan en voor de veiligheid is er een vingerafdruksensor geplaatst. Er zijn twee modellen, beide 4GB werkgeheugen, maar de hoeveelheid interne opslag verschilt wel. 

11217-u22

Oukitel U22 smartphone

Een instappertje met, belangrijk om even te noemen, géén 4G ondersteuning. Los daarvan hebben ze leuke hardware in dit toestel gestopt voor zo'n 50 euro. Leuk om even te bekijken dus. 

11217-k6000

Oukitel K6000 plus smartphone

Altijd problemen met een lege batterij gedurende de dag? No worries, hier is Oukitel met een 6080mAh accu om je te redden. Een toestel echt gericht op lang doen op een accu. Wél gewoon een 5.5-inch FullHD scherm en 4GB werkgeheugen. Dus prima specs wel.

11217-k10000

Oukitel K1000 Pro smartphone

En doe je nóg gekker met je toestel, dan hebben ze zelfs een 10.000mAh accu ingebouwd. 

11217-ele4k

Het staat er al, de ELE Explorer action cam. Een 4K variant met een 16MP lens. Voor volledige specificaties moet je even op de productpagina kijken of het passend is voor je behoeftes, maar aan de prijs zal het niet liggen. 

11217-band

Lenovo HW01 smartband

Dit sportbandje is wel bekend, maar nu eens van het merk Lenovo. Ook inclusief hartslagmeter en andere handigheidjes. Leuk om cadeau te geven aan sporters dus, of mensen die het meer zouden moeten worden...


Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

'Driekwart heeft te dure basisverzekering'

Driekwart van de verzekerden had in 2016 een basisverzekering waarvoor een goedkoper, vergelijkbaar alternatief bestond. Volgens de Autoriteit Consument & Markt en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) hebben ze daardoor op jaarbasis gemiddeld zo'n 100 euro te veel betaald voor hun zorgverzekering.

Volgens een voorlopig onderzoeksrapport van de twee instanties kunnen mensen ook in 2018 veel besparen op de basispolis van hun zorgverzekering, bijvoorbeeld door over te stappen naar een andere verzekeraar. Gemiddeld doet zes procent van de consumenten dat. In tien jaar tijd is een op de drie verzekerden wel eens overgestapt.

"Door over te stappen zorgen ze ook voor dynamiek op de markt voor zorgverzekeringen en houden ze de zorgverzekeraars scherp", aldus bestuursvoorzitter Chris Fonteijn.

ACM: driekwart heeft te dure basisverzekering
ACM: driekwart heeft te dure basisverzekering (Foto: ANP)

Sint helpt winkels aan hoogste omzet in jaren

Winkeliers draaien deze Sinterklaastijd een recordomzet. Volgens Detailhandel Nederland wordt circa 600 miljoen extra omgezet, 7 procent meer dan vorig jaar rond 5 december.

"Het consumentenvertrouwen is hoog, de werkgelegenheid stijgt en mensen hebben perspectief waardoor het geld rolt", aldus directeur Sander van Golberdinge. "Na het succes van Black Friday kan Sinterklaas natuurlijk niet achterblijven. Hij trekt samen met zijn hulpsinten massaal de winkelstraat in. Omdat de Sint niet alles zelf kan bezorgen bestelt hij ook veel online."

Volgens voorlopige cijfers van Black Friday, vorig weekend, werd veel meer gepind en online afgerekend met iDEAL. Black Friday, uit de VS overgewaaid, geldt als het begin van het seizoen van Sint- en Kerstaankopen.

Sint helpt winkels aan hoogste omzet in jaren
Sint helpt winkels aan hoogste omzet in jaren (Foto: ANP)

'Nederland doet te weinig voor gehandicapten'

Nederland doet te weinig om mensen met een beperking volledig te laten deelnemen aan de samenleving, concludeert het College voor de Rechten van de Mens in een vrijdag verschenen rapport.

Zij ondervinden vooral problemen op het gebied van arbeid, zelfstandig wonen, toegankelijkheid en onderwijs. Zo ervaart driekwart van de mensen met een handicap obstakels rondom de toegang tot werk. Ook is er voor hen een tekort aan geschikte woningen. Daarbij heeft een kwart moeite om openbare ruimtes en gebouwen in te komen.

"Een op de acht mensen in Nederland heeft een beperking. Wij moeten er als samenleving voor zorgen dat zij volwaardig kunnen deelnemen aan de maatschappij", zegt Adriana van Dooijeweert, voorzitter van het college. "Het is niet de handicap die de toegankelijkheidsproblemen veroorzaakt, maar de wijze waarop de samenleving is ingericht. Dit vergt aanpassingen van ons allemaal", vervolgt ze.

Het rapport is opgesteld naar aanleiding van het VN-verdrag voor rechten van mensen met een handicap, dat ruim een jaar geleden is ingegaan. Het wordt vrijdag overhandigd aan minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid).

'Nederland doet te weinig voor gehandicapten'
'Nederland doet te weinig voor gehandicapten' (Foto: ANP)

Uitsluitsel over 'belastingdeal' koning

De Tweede Kamer moest er lang op wachten, maar straks ligt het er: een antwoord op de vraag of het Koninklijk Huis al decennia stiekem profiteert van een belastingdeal. De commissie die de zaak afgelopen jaar in opdracht van het vorige kabinet heeft onderzocht, brengt vrijdag om 12.30 uur verslag uit.

De drie historici en twee bestuurskundigen die zich over de kwestie hebben gebogen, hadden twee keer zoveel tijd nodig als verwacht. Ze leveren dan ook een heel boekwerk af, van een bladzijde of driehonderd.

Dat moet ophelderen of het Koninklijk Huis compensatie heeft bedongen voor de belastingaanslag die het sinds begin jaren zeventig krijgt. RTL Nieuws diepte uit de archieven documenten op waaruit dat zou blijken. Het toenmalige kabinet stelde koningin Juliana met een extra jaarlijkse uitkering van 150.000 gulden schadeloos voor de belasting die zij voortaan moest gaan betalen, stelt RTL Nieuws. Ook koning Willem-Alexander zou daarvan nog profiteren, omdat de financiële regeling van toen in grote lijnen hetzelfde is gebleven.

Premier Rutte vond voor de beweringen geen bewijs, maar zette op aandringen van de Kamer onafhankelijke onderzoekers aan het werk. De Kamer kijkt al enige tijd naar hun verslag uit. De behandeling van de begroting van het Koninklijk Huis is uitgesteld zodat de Kamer de uitkomst van het onderzoek daarin kan meenemen.

Uitsluitsel over 'belastingdeal' koning
Uitsluitsel over 'belastingdeal' koning (Foto: ANP)

Halfbroer Kim had tegengif zenuwgas VX in tas

Kim Jong-nam, de vermoorde halfbroer van de Noord-Koreaanse leider Kim Jung-un, had op het moment dat hij werd vergiftigd met het zenuwgas VX, flesjes met het tegengif in zijn schoudertas zitten. Dat is aan het licht gekomen tijdens de rechtszaak in Maleisië tegen de twee vrouwen die verdacht worden van de moord.

De twee vrouwen, de 29-jarige Siti Aishah en de 25-jarige Vietnamese Doan Thi Huong, staan sinds begin oktober terecht voor de moord op Kim Jong-nam. Ze zouden hem hebben op 13 februari vermoord op de luchthaven van Kuala Lumpur. Zij smeerden volgens de politie het uiterst giftige zenuwgas VX op zijn gezicht. Het vermoeden bestaat dat Noord-Korea achter de moord zit.

De vrouwen zeggen onschuldig te zijn. Zij geven al langer aan te zijn betaald voor hun daad en dat ze in de in de veronderstelling verkeerden dat ze meewerkten aan een grap voor een reality-tv-show. De twee vrouwen kunnen de doodstraf krijgen als ze worden veroordeeld.

De rechtbankverhoren zullen eind januari hervat worden.

Halfbroer Kim had tegengif zenuwgas VX in tas
Halfbroer Kim had tegengif zenuwgas VX in tas (Foto: ANP)

75 miljoen voor nieuwe boeren

Het kabinet trekt €75 miljoen uit voor startende jonge boeren. Nog geen 4% van alle boeren in Nederland is jonger dan 35 jaar. Tegelijkertijd is er een groeiende groep jonge ondernemers die graag een boerenbedrijf wil starten. Het fonds kan hierbij helpen.

Minister Carola Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit gaat hierover zaterdag 2 december in gesprek met het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK) dat zijn 40 jarig bestaan viert. Minister Carola Schouten: "De agrarische sector maakt zich al langere tijd zorgen over bedrijfsopvolging. Jonge ondernemers die heel gemotiveerd zijn boer te worden lopen bij de start van de onderneming of bedrijfsopvolging vaak tegen hoge financiële lasten aan. Het is voor jonge boeren niet eenvoudig financiering te krijgen voor deze beginfase. Ik wil graag met het NAJK in gesprek over de nadere invulling van het fonds. Zo moet het fonds de jonge ondernemers ook helpen in het meer duurzaam maken van het bedrijf.’"

Het jonge boerenfonds moet de eerste helft van 2018 gerealiseerd zijn.

Havisten blijven vaker zitten dan VMBO'ers

in 2016 bleef 9,9 procent van de havo-jongens in de derde klas of hoger zitten, tegen 7,7 procent van de meisjes. Het aandeel zittenblijvers op de havo is hoger dan op het vmbo en het vwo. Dat meldt het CBS op basis van nieuwe cijfers. De afgelopen jaren werd de groep zittenblijvers in de havo naar verhouding kleiner. In 2011 deed nog 11,3 procent van de jongens en 9,3 procent van de meisjes in havo 3 tot en met 5 een jaar over.

Het verschil tussen jongens en meisjes bleef vrijwel gelijk. In de leerjaren vóór het eindexamenjaar blijven jongens vaker zitten dan meisjes. In 2016 bleef 7,4 procent van de jongens in havo 3 zitten, tegen 4,7 procent van de meisjes. Havo 4 kent de meeste zittenblijvers: 15,3 procent van de jongens en 11,6 procent van de meisjes. Ook in het vmbo en het vwo bleven vooral meer jongens zitten in de klassen voorafgaand aan het examenjaar, vanaf de derde klas.

In het examenjaar van vmbo, havo en vwo is het aandeel jongens en meisjes dat blijft zitten ongeveer gelijk. Naar verhouding zakken zelfs iets meer meisjes dan jongens voor het examen op de havo en het vwo. Meisjes vertrekken daarna vaker dan jongens naar de vavo (voortgezet algemeen volwassenenonderwijs) om daar alsnog het diploma te halen.

Na de brugfase is de groep zittenblijvers op de havo (leerjaren 3-5) het hoogst vergeleken met het vmbo (leerjaren 3-4) en het vwo (leerjaren 3-6). Van de vmbo’ers in deze klassen bleef 4,2 procent zitten in 2016, van de vwo’ers 4,6 procent. In al deze onderwijssoorten is het percentage zittenblijvers in de periode vanaf 2011 gedaald, maar het meest op de havo. Een derde van de gezakte havisten naar de vavo Havo-jongeren die het jaar niet halen, hebben naast zittenblijven de optie over te stappen naar vmbo of mbo.

Vwo’ers die het jaar niet halen, kunnen de stap naar de havo maken. Leerlingen van vmbogt, havo en vwo gaan daarnaast naar de vavo, vooral nadat ze zijn gezakt voor hun examen. Ook als hiermee rekening wordt gehouden, blijft de groep die het jaar niet haalt het grootst bij de havisten. In 2016 vervolgde 2,1 procent van de leerlingen uit havo 3-5 de opleiding op het vmbo, naast de 8,7 procent zittenblijvers. Zo’n 3,6 procent ging naar het mbo en 2,2 procent naar de vavo. Van de leerlingen die zakten voor hun havo-examen, ging ongeveer een derde naar de vavo.

Veel Somalische Nederlanders werkloos

De werkloosheid onder Somalische Nederlanders is bijna zes keer zo hoog als bij autochtone Nederlanders. Vergeleken met de totale groep niet-westerse migranten is de werkloosheid onder Somalische Nederlanders ruim twee keer zo hoog, blijkt uit onderzoek van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP).

In een reactie spreekt minister Wouter Koolmees (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) over een zorgelijke uitkomst. Hij kondigt een reeks van maatregelen aan, waaronder extra aandacht bij de inburgering voor Somaliërs en andere groepen die achterblijven. Ook moet die inburgering zich meer richten op wat er bijvoorbeeld aan werkkrachten nodig is op de arbeidsmarkt.

In de periode 2014-2016 zat 34 procent van de Somalische Nederlanders zonder baan. Meer dan de helft van de Somalische Nederlanders, 52 procent, heeft een bijstandsuitkering, tegenover 15 procent van de totale groep van niet-westerse migranten en 2 procent van de autochtone Nederlanders.

Tussen 1993 en 2009 kwamen als gevolg van oorlog, terrorisme en politieke onrust in Somalië (Oost-Afrika) relatief veel Somaliërs naar Nederland. Op 1 januari dit jaar woonden hier 40.000 Somalische Nederlanders.

Oorlog
Het onderzoek wijst ook uit dat de meest recente vluchtelingen uit Somalië minder hoog zijn opgeleid. Dat komt volgens het SCP doordat de aanhoudende oorlog en chaos in hun thuisland het onderwijs flink heeft aangetast. In 2009 had 58 procent van de Somalische Nederlanders die niet meer naar school gaan niet meer dan basisonderwijs genoten, tegenover 68 procent in 2015. Ongeveer twee op de drie hebben moeite met de Nederlandse taal.

Somalische Nederlanders geven de Nederlandse samenleving gemiddeld het rapportcijfer 7,6. Dat is hoger dan Turkse, Marokkaanse en autochtone Nederlanders geven. Twee op de drie zien hun toekomst in Nederland en ook voelen twee op de drie zich hier thuis. Het gevoel thuis te zijn, is overigens wel verminderd. In 2009 voelde 80 procent van de Somalische Nederlanders zich thuis in Nederland.

Veel Somalische Nederlanders werkloos
Veel Somalische Nederlanders werkloos (Foto: ANP)

Kutkerst

Vorige week zag ik alweer dat de kerstbomen werden uitgestald. Ik dacht: wat moet iemand in godsnaam nu al met een kerstboom. Zelfs een spar met een kluit redt zo’n maand maar moeilijk in een warme huiskamer tot aan de kerst. Nu wordt zo’n spar niet direct kaal, maar hij valt wel uit en dus is het stofzuigen geblazen. Hij moet dus eigenlijk in die tijd tot je hem gaat opzetten buiten, dus wat heb je er dan aan?

Rico Verhoeven te zien in film met Van Damme

Kickbokser Rico Verhoeven is binnenkort te zien in een speelfilm naast acteurs Jean-Claude van Damme en Mike Tyson. Verhoeven vertolkt een rol in de actiefilm Kickboxer: Retaliation, die begin volgend jaar uitkomt.

Het vervolg op de film Kickboxer: Vengeance uit 2016 vertelt over MMA-kampioen Kurt Sloan die nog eenmaal een onmogelijke wedstrijd in Thailand moet vechten. Het is onduidelijk wat de rol is van Moss, het personage dat Verhoeven speelt.

Het zwaargewicht ut Halsteren plaatste donderdagavond een foto op Instagram waarop hij samen met Jean-Claude van Damme op de set in Thailand zit. Het is onduidelijk of Kickboxer: Retaliation in Nederland te zien zal zijn.

Rico Verhoeven was wel eerder al te zien in twee Nederlandse tv-series, Bluf en Vechtershart.

Rico Verhoeven te zien in film met Van Damme
Rico Verhoeven te zien in film met Van Damme (Foto: BuzzE)

FOK!Kerstprijsvraag: 1 december [gesloten]

Welkom bij de allereerste kerstprijsvraag! Wij trappen deze week af met Sonic. Zoals jullie misschien wel weten is Sonic dit jaar 20 jaar geworden en daarom verdient hij natuurlijk een standbeeld. Hiervan zijn er 1000 gemaakt, dus een echte collectors item.

 

Waar vroeger Sonic en Mario dikke vijanden van elkaar waren, zijn ze nu dikke vriendjes met elkaar. Toch is er soms nog een beetje strijd tussen Mario en Sonic, vooral tijdens de Olympische Spelen van 2016. Vandaag is dan ook de prijsvraag: welke score gaf FOK!Games aan deze game?

Neem mij mee naar de prijsvraag. Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door SEGA.


Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #951
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
©FOK.nl e.a.