Rechtspraak digitaliseert steeds verder

Monique Verlind (DJMO)

Op rechtsgebied valt er nog een hoop te doen op het digitale vlak. In een tijdperk waarin digitaal communiceren steeds een belangrijkere plaats innemt ten opzichte van het handwerk, loopt de rechtsspraak dan ook behoorlijk acher. Dit heeft te maken met het feit dat er meerdere partijen betrokken zijn zoals deurwaarders, het Ministerie van Justitie en Veiligheid, advocaten en verschillende bestuursorganen zoals de IND, Belastingdienst, UWV, SVB en gemeenten. 

Allemaal willen ze graag een rechtstreekse koppeling met hun eigen IT-systemen, zodat er vooral bij grotere volumes meer efficiency behaald kan worden. Voor de vernieuwing en digitalisering van de rechtspraak zijn de komende jaren 'forse investeringen' nodig. Over deze investeringen is de Rechtspraak in gesprek met de nieuwe minister van Justitie en Veiligheid. 

De Rechtspraak is inmiddels van een lange termijnplanning voor digitalisering overgestapt naar een planning voor korte termijn. Dat betekent een concrete en gedetailleerde planning voor de komende 1,5 jaar. Op deze manier kan het proces beter aansluiten bij de ontwikkelingen in de technologie en samenleving, maar ook bij de stappen die de betrokken partijen moeten zetten.

Op dit moment worden alle zaken die onder 'Bewindvoering' vallen gedigitaliseerd. Monique Commelin, directeur van het programma Kwaliteit en Innovatie (KEI): "Bij bewind gaat het over mensen die niet in staat zijn om voor hun eigen financiën te zorgen. De rechter kan hen beschermen door hun goederen en vermogen onder bewind te stellen van een bewindvoerder. Wij gaan nu digitaal werken in de 160.000 dossiers met een professionele bewindvoerder. Dit zijn nu nog grotendeels papieren dossiers, verspreid over de 11 rechtbanken in ons land. De rechter controleert het werk van de professionele bewindvoerder, en vanaf nu wordt het mogelijk dat de bewindvoerder daarvoor de stukken digitaal aanlevert."

Ze vervolgt: "Dat kan geautomatiseerd vanuit zijn of haar eigen kantoorsysteem, via een systeemkoppeling. Dit bespaart niet alleen veel tijd en geld, maar zorgt ook voor meer kwaliteit. Vanaf nu sluiten we de professioneel bewindvoerders geleidelijk aan; zij krijgen daartoe een uitnodiging van de rechtbank. De afgelopen 2 weken zijn al ruim 1.000 lopende bewindsdossiers in afstemming met de betrokken bewindvoerders digitaal gemaakt. Het is de ambitie dat eind 2018 in alle professionele bewindszaken digitaal wordt gewerkt." 

Wat is de stand van zaken van de digitalisering in de verschillende rechtsgebieden?
Monique Commelin: "De stap die we nu met bewindszaken maken, is een logisch vervolg op de inmiddels normale, digitale werkwijze bij faillissementen. Curatoren en rechtbanken doen dat al in ruim 15.000 dossiers. Vreemdelingenadvocaten procederen inmiddels altijd digitaal in asiel- en bewaringszaken – nu ruim 15.000 - en in 2 rechtbanken verlopen handelsvorderingen boven 25.000 euro digitaal in een pilot. Binnen de strafrechtketen doen de rechtbanken nu ervaring op met de digitale behandeling van meervoudige-kamerzaken waarin verdachten op vrije voeten zijn. Enkelvoudige strafzaken worden standaard digitaal aangebracht en afgehandeld."

In de video hieronder zie je enkele professionele bewindvoeders aan het woord over de digitalisering van de rechtsspraak. 


©Video: Rechtsspraak.nl