'Schoonzoon Trump droeg Flynn op met Russen te praten'

Redactie

Voormalig veiligheidsadviseur van president Trump, Michael Flynn, had in december 2016 contact met de Russische ambassadeur in opdracht van Jared Kushner, de schoonzoon van Trump. Kushner zou volgens anonieme bronnen van NBC en een medewerker van het transitieteam van Trump aan Flynn hebben gevraagd contact op te nemen met de Russen over een VN-resolutie over Israël.

Flynn bekende vrijdag dat hij in januari heeft gelogen tegenover de FBI over contacten met de Russische ambassadeur. In de rechtbank verklaarde hij dat hij door een zeer hoge medewerker van Trumps transitieteam was aangespoord de gesprekken met de Russische ambassadeur te voeren. Volgens meerdere bronnen is Kushner die hoge medewerker. Kushners advocaat heeft nog niet op de beschuldiging gereageerd.

De Democratische senator Mark Warner van Senaatscommissie voor Inlichtingen reageerde vrijdag dat hij in het licht van Flynns bekentenis Kushner, die nu adviseur van het Witte Huis is, opnieuw wil horen.

Robert Mueller
Flynn gaf tijdens de zitting van justitie toe dat hij tegen de FBI had gelogen, enkele uren nadat hij officieel was beschuldigd in een aanklacht van de Amerikaanse speciale onderzoeker Robert Mueller. Voormalige FBI-chef Mueller onderzoekt sinds mei dit jaar eventuele banden tussen Russische regering en het campagne- en transitieteam van Donald Trump.

De generaal buiten dienst is de eerste voormalige medewerker uit de regering van Trump die tegenover de onderzoeker heeft toegegeven dat hij contact met de Russen heeft gehad. Zijn medewerking kan grote betekenis hebben voor het onderzoek van Mueller. Het Witte Huis zei vrijdag dat de bekentenis van Flynn "alleen over hemzelf gaat en over niemand anders dan meneer Flynn."

'Kushner droeg Flynn op met Russen te praten'
'Schoonzoon Trump droeg Flynn op met Russen te praten' (Foto: ANP)