FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zaterdag 2 december 2017

Slalomskiesters nemen macht over op afdaling

De slalom en de afdaling, in het alpineskiën zijn het de twee uitersten. De slalom is het meest technische onderdeel, terwijl de afdaling hét onderdeel voor de snelheidsfreaks is. Tijdens de World Cup in het Canadese Lake Louise werd dat echter even door elkaar geschud.

De afdaling van zaterdag werd uitgesteld wegens een grote stroomstoring in het gebied. Een dik uur later dan gepland konden de dames dan toch van start en de Duitse Viktoria Rebensburg bleek razendsnel. Na haar was het echter de beurt aan de Amerikaanse Mikaela Shiffrin, al jaren dé dominante vrouw op de slalom, en die dook 0,13 seconden onder haar tijd.

Drie dames kwamen nog in de buurt van de tijden van Shiffrin en Rebensburg: de Liechtensteinse Tina Weirather bleef op 0,31 seconden steken en eindigde uiteindelijk als vijfde, terwijl de winnares van vrijdag, de Oostenrijkse Cornelia Hütter, 0,19 seconden toe moest geven. Dat leek genoeg voor plek drie, tot de Zwitserse Michelle Gisin - nog een slalomspecialiste - zich op 0,17 tellen van Shiffrin voor Hütter positioneerde.

Voor Gisin, al enkele jaren een subtopper op de slalom, was het pas haar zevende afdaling op het hoogste niveau. Waar ze op de slalom nog nooit een podium pakte - op de alpinecombinatie deed ze dat al wel eens - lukte het op de snelheidsdiscipline wel: plek drie, achter Shiffrin en Rebensburg.

17-jarige gewichtheffer stunt met brons op WK

In de klasse tot 77 kilogram op het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim heeft Harrison Maurus de Amerikanen voor het eerst sinds 1997 een WK-medaille bij de mannen bezorgd in het totaalgewicht (trekken + stoten). Dat is al knap, maar helemaal bijzonder wordt het als je je bedenkt dat Maurus slechts 17 jaar jong en nog een jeugdatleet is.

Bij het trekken begon Maurus al met 150kg, vier kilo meer dan zijn persoonlijk record. Het lukte ogenschijnlijk doodsimpel en ook de 155kg daarna was indrukwekkend. De laatste poging, 159kg, lukte niet en hij eindigde als vijfde op het eerste onderdeel. Goud was daar voor de Egyptenaar Mohamed Mahmoud, die met 165kg een forse maat te groot was voor de rest. Rejepbay Rejepov uit Turkmenistan pakte met 158kg het zilver, voor de in de B-groep acterende Roemeen Dumitru Captari (156kg).

Maurus ving het stoten aan met 187kg en schoof door naar 193kg, wat hij met succes haalde: een verbetering van één kilogram van zijn wereldrecord bij de jeugd. Vervolgens leek hij lichtgeblesseerd te zijn en dus liet hij zijn laatste poging schieten. De Albaniër Erkand Qerimaj tilde niet genoeg op, Captari tilde zelfs niks op, waarmee plek drie voor de tiener een feit was. Rejepov en Mahmoud tilden 194 en 196 kilo op en pakten met 351kg en 362kg in de totaalstand het zilver en goud, maar met 348kg was het verrassende brons voor de jonge Maurus.

Mannen winnen ploegenachtervolging, dames onderuit

De Nederlandse mannen hebben bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de ploegenachtervolging gewonnen, de dames gingen onderuit en zijn daardoor nog niet zeker van plaatsing voor de Olympische Spelen.

De Nederlandse mannen wisten na de teleurstellende tiende plaats in Heerenveen dat een goed resultaat noodzakelijk was en nam daardoor geen risico. Jan Blokhuijsen, Koen Verweij en Sven Kramer reden een stabiele race en eindigde die in de tweede tijd ooit, 3.36,11. Dat bleek uiteindelijk goed voor de winst en daarmee nagenoeg zeker van olympische kwalificatie. Achter Nederland werd Japan tweede (3.38,65) en Noorwegen derde. 3.38,95. Verder regende het valpartijen, zowel de Verenigde Staten, Rusland als Canada gingen onderuit.

Bij de dames ging de zege naar de Japanse dames. Hun tijd van 2.53,88 betekende ook een verbetering van het wereldrecord dat de dames onlangs in Heerenveen reden. Achter Japan reed ook het Nederlandse team, bestaande uit Lotte van Beek, Marrit Leenstra en Antoinette de Jong, een goede race en was op weg naar een Nederlands record. In de slotronde ging Van Beek echter onderuit en dat kostte Oranje niet alleen de tweede plek vandaag maar ook vrijwel zekere olympische kwalificatie. Nederland staat nu nog als tijdsnelste aan de goede kant van de streep, maar met een nog een wedstrijd op de snelle baan van Salt Lake City voor de boeg is daar eigenlijk een goed resultaat noodzakelijk om geen risico te nemen.

Uitslag Willem II - Heracles Almelo

Willem II heeft in de Eredivisie een verrassend makkelijke zege op Heracles Almelo geboekt. De thuisploeg stond in Tilburg al snel met 3-0 voor waarna de wedstrijd gespeeld was. Pas in de slotfase scoorde Heracles, maar verder dan 3-1 kwam het niet.

Willem II

3 - 1

Heracles Almelo

4' Sol
13' Ogbeche
21' Ogbeche
  86' Jakubiak
 
 
Stadion: Koning Willem II Stadion, Tilburg
Toeschouwers: 11.230
Arbiter: Makkelie
 
Opstelling:   Opstelling:
Branderhorst
Lewis
Lachman
Heerkens
Tsimikas
Haye (El Hankouri/81)
Chirivella
Rienstra
Azzaoui (Crowley/89)
Ogbeche
Sol
  Castro
Wuytens
Van den Buijs
Hardeveld
Niemeijer
Pelupessy
Monteiro (Jakubiak/86)
Duarte
Kuwas (Breukers/46)
Gladon
Peterson (Vermeij/46)

Staatsbezoek Erdogan aan Griekenland

Voor het eerst in 65 jaar brengt een Turks staatshoofd een bezoek aan buurland Griekenland. De persdienst van president Recep Tayyip Erdogan heeft dat zaterdag bevestigd, aldus de Turkse krant Hürriyet.

Erdogan bezoekt Griekenland op 7 en 8 december. Hij overleg daar onder meer met zijn Griekse ambtgenoot Prokopis Pavlopoulos over de verhouding tussen de twee landen. Volgens bronnen in Athene staat er ook een ontmoeting met de Griekse premier Alexis Tsipras op het programma.

Celal Bayar was in 1952 het laatste Turkse staatshoofd dat Griekenland bezocht. Turkije en Griekenland zijn beide lid van de NAVO, maar toch zijn er geregeld spanningen tussen de buurlanden, onder meer over de soevereiniteit over Cyprus en enkele eilandjes in de Egeïsche Zee.

Begin dit jaar liepen de spanningen opnieuw op, omdat Griekenland weigerde acht Turkse militairen aan Turkije uit te leveren. Zij waren tijdens een poging tot een staatsgreep in Turkije uitgeweken naar Griekenland.

Ankara bevestigt reis Erdogan naar Athene
Staatsbezoek Erdogan aan Griekenland (Foto: ANP)

Plofkraak bij kinderdagverblijf

Een pand van Erik Hulzebosch was in de nacht van vrijdag op zaterdag het doelwit van een plofkraak. Met een gestolen vrachtwagen ramden daders de gevel van het pand. Daarna veroorzaakten ze een explosie bij de geldautomaat van de Rabobank.

Volgens de politie droegen de daders bivakmutsen en vluchtten ze in een donderkleurige personenauto. Het is niet duidelijk of ze erin zijn geslaagd om geld mee te nemen. Het pand heeft volgens de Stentor grote schade opgelopen.

"De plofkraak vannacht bij de geldautomaat in Gramsbergen toont aan hoe idioot en extreem gevaarlijk deze criminelen te keer gaan. Gevaar voor de samenleving''', zo reageert burgemeester Peter Snijders van de gemeente Hardenberg. Voormalig marathonschaatser Erik Hulzebosch is eigenaar van het pand. Hij verhuurt het gebouw aan een kinderdagverblijf. De schade aan het pand is zo groot dat de kinderen er maandag niet terechtkunnen.

Plofkraak in pand van Erik Hulzebosch
Plofkraak in pand van Erik Hulzebosch (Foto: BuzzE)

Uitslag Feyenoord - Vitesse

Feyenoord heeft in de Eredivisie een moeizame 1-0 zege geboekt op Vitesse. Het enige doelpunt werd al vroeg in de wedstrijd gemaakt door Nicolai Jörgensen. Het betekende voor de Rotterdammers na vier thuisduels zonder zege dat het hun publiek eindelijk weer kon laten juichen.

Feyenoord

1 - 0

Vitesse

 9' Jörgensen    
 
 Gele kaart: Amrabat, (Feyenoord), Miazga, (Vitesse)
 
Stadion: De Kuip, Rotterdam
Toeschouwers: 47.500
Arbiter: v.Boekel
 
Opstelling:   Opstelling:
Jones
Nieuwkoop
v.Beek
Tapia
Nelom
Amrabat
El Ahmadi (Toornstra/85)
Vilhena
Berghuis
Jörgensen
Larsson (Boëtius/90)
  Pasveer
Dabo
Kasjia
Miazga
Faye (Büttner/66)
Mount
Serero (v.Bergen/82)
Foor
Rashica
Matavz (Castaignos/72)
Linssen

Trump acht zich nu 'onverslaanbaar' in 2020

Het besluit van de Amerikaanse Senaat de belastingplannen van Donald Trump te steunen, heeft het ego van de president danig gestreeld. Hij kan de nieuwe wet vermoedelijk nog voor kerst ondertekenen. Daarnaast lijkt er geen eind te komen aan de stijging van de beurs. Tijdens een sponsorontbijt in New York verklaarde Trump zich zaterdag "onverslaanbaar" in 2020.

"Tenzij ze iemand hebben die we nog niet kennen, zijn we nu onoverwinnelijk. Een van de redenen is wat er gebeurt met de markten, het zakenleven, de banen", zei Trump tegen de 450 genodigden, die evenals de Republikeinen in de Senaat belastingverlichtingen toejuichen.

Trump acht zich nu 'onverslaanbaar' in 2020
Trump acht zich nu 'onverslaanbaar' in 2020 (Foto: ANP)

'Zorg voor minder arseen in babyvoeding'

Bedrijven die babyvoedsel op de markt brengen moeten ervoor zorgen dat rijstpapjes, rijstebloem en rijstwafels voor baby's minder vervuild zijn met arsenicum. Consumentenorganisatie Foodwatch doet die oproep na onderzoek waaruit blijkt dat in zes van de 24 onderzochte rijstproducten voor baby's meer arsenicum zit dan is toegestaan.

Arseen, of arsenicum, is een zwaar metaal dat via milieuvervuiling in voedsel terecht komt. Rijstplantjes nemen arseen op uit de bodem. Als je langdurig te veel arseen binnenkrijgt, verhoogt dat het risico op kanker, aldus het Voedingscentrum dat ouders adviseert om hun kinderen niet elke dag rijst of rijstproducten te geven.

Foodwatch vindt dat dit advies niet goed bekend is en wijst erop dat producenten suggereren dat je ,,je kindje in de ochtend en in de avond", rijstproducten kunt geven. ,,Bedrijven spannen zich duidelijk onvoldoende in om kankerverwekkende stoffen uit babyvoedsel te houden en geven ouders bovendien onverantwoord voedingsadvies dat geen rekening houdt met blootstelling aan arsenicum", aldus de consumentenorganisatie.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit NVWA stelt in een reactie dat het van belang is om ervoor te zorgen dat het gehalte arseen in voedsel zo laag mogelijk is, zodat mensen er zo weinig mogelijk aan worden blootgesteld. De te hoge gehaltes die Foodwatch heeft aangetroffen, liggen volgens de NVWA niet heel ver boven de maximumlimiet. ,,De NVWA zou bij dergelijke gehaltes niet kunnen optreden, omdat de NVWA rekening moet houden met meetonzekerheid (in dit geval 20 procent)." Volgens de voedselwaakhond geeft het rapport van Foodwatch wel aan dat levensmiddelenbedrijven moeten zorgen dat de grondstoffen die zij inkopen veilig zijn; de NVWA controleert daar op.

'Zorg voor minder arseen in babyvoeding'
'Zorg voor minder arseen in babyvoeding' (Foto: ANP)

Verbij wint 1.000 meter na diskwalificatie Kulizhnikov

Kai Verbij heeft bij de wereldbekerwedstrijden in Calgary de 1000 meter gewonnen. De zege ging aanvankelijk naar de Rus Pavel Kulizhnikov, maar die werd kort na de wedstrijd gediskwalificeerd.

Kulizhnikov nam het in een rechtstreeks duel op tegen Kjeld Nuis, de twee maakten er mooi gevecht van en lagen zelfs even onder het schema van het wereldrecord. In de slotronde kwam de Rus echter te ver buiten zijn baan waardoor zijn aanvankelijk winnende tijd van 1.06,88 geschrapt werd.

De zege ging nu naar Verbij, die in de slotrit kwam tot 1.06,93. Nuis pakte het zilver in 1.06,96 en het brons ging uiteindelijk naar de Noor Havard Lorentzen in 1.06,98.

Skiër Svindal wint op Birds of Prey-piste

Skiër Aksel Lund Svindal heeft zijn eerste World Cup-zege van het seizoen te pakken. De Noorse veteraan was op de befaamde Birds of Prey-piste in het Amerikaanse Beaver Creek de beste op de afdaling - zijn 33e World Cup-zege.

Svindal ging als eerste naar beneden en was vooral op het deel tussen het tweede en derde meetpunt verschroeiend snel. Alleen de Zwitser Beat Feuz, die als derde naar beneden ging, kwam daar iets sneller door (0,01 seconde), maar Kugelblitz eindigde op 0,15 seconden van Svindal aan de finish.

Voor Feuz was dat wel voldoende voor plek twee, want verder kwam niemand meer echt in de buurt, met name doordat het stuk waar Svindal en Feuz uithaalden voor de rest een te grote uitdaging bleek. De Duitser Thomas Dressen eindigde op 0,49 seconden knap als derde, pas zijn derde top-10-klassering ooit en zijn eerste podium.

Met startnummer 27 leek Christof Innerhofer nog dicht in de buurt van het podium te komen en dat deed hij ook, maar hij strandde op 0,05 tellen van Dressen's derde plek.

Uitslag FC Twente - Ajax

In een krankzinnig duel heeft Ajax punten verspeeld bij FC Twente. De Amsterdammers kwamen tot tweemaal toe op voorsprong in Enschede, maar de thuisclub knokte zich terug tot 3-3 en pakten zo het eerste punt onder coach Gertjan Verbeek.

Twente kwam in eigen huis goed voor de dag en had via Liendl na zes minuten spelen al op voorsprong moeten staan. De Oostenrijker schoot echter naast. Ajax kon daar in eerste instantie weinig tegenover stellen en werd na na een halfuur spelen gevaarlijk via Neres. Niet veel later was het wel raak, want Schøne schoot een vrije trap fraai binnen. Enkele minuten later verdubbelde de Ajacied de voorsprong door een volgende vrije trap in de andere hoek binnen te schieten: 0-2. Vlak voor rust tastte Ajax-doelman Onana mis bij een vrije trap, maar Boere kon niet profiteren, omdat Veltman de bal van de lijn haalde. Ook Wöber keerde de bal even later nog voor de doellijn. Enkele tellen later moest ook Dolberg zijn doelman te hulp schieten.

Na de pauze kwam Twente wel terug in de wedstrijd. Thesker kopte uit een hoekschop de 1-2 binnen, waarna de Tukkers de mouwen flink opstroopten. Eerst was het Ajax dat gevaarlijk werd, maar Veltman kopte op de paal en De Ligt kreeg de bal ook niet tegen de touwen. Twente was via standaardsituaties gevaarlijk, maar de 2-2 viel uit een goede aanval. Na een goede voorzet van rechts kon Thesker met zijn borst de bal aannemen en afdrukken.

Hierna was het weer Ajax dat zocht naar de treffer. Kluivert zag zijn inzet aan de verkeerde kant van de paal verdwijnen. Een kwartier voor tijd was het wel raak toen een schot van de Amsterdamse aanvaller van richting werd veranderd. Hierna was het Twente dat via Slagveer de paal raakte. Vlak voor tijd maakte Boere er 3-3 van en hield zo een punt in Enschede.

FC Twente

3 - 3

AFC Ajax

48' Thesker
63' Thesker
89' Boere
  33' Schøne
37' Schøne
79' Kluivert
 
Gele kaart: Thesker, Hooiveld, Boere, Cuevas (FC Twente), Neres, F. de Jong, Veltman (AFC Ajax)
 
Stadion: Grolsch Veste, Enschede
Toeschouwers: 27.500
Arbiter: Higler
 
Opstelling:   Opstelling:
Brondeel
Ter Avest
Bijen
Hooiveld
Thesker
Cuevas
F.Jensen
Holla (Van der Lely/74)
Liendl
Boere (Kvasina/90+3)
Assaidi (Slagveer/80)
  Onana
Veltman
De Ligt
Wöber (Zeefuik/46)
Van de Beek
Schøne
Ziyech
F.de Jong
Neres
Dolberg (S.de Jong/82)
Kluivert

Uitslag ADO Den Haag - FC Groningen

ADO Den Haag heeft FC Groningen zaterdag met een blunder op het spoor gezet van de eerste zege op vreemde bodem. Het werd meteen een ongekend ruime zege (0-3). Dankzij deze zege neemt FC Groningen verder afstand van de gevarenzone. De equipe van Ernest Faber is nummer elf ADO inmiddels tot op twee punten genaderd.

ADO Den Haag

0 - 3

FC Groningen

     41' Doan
 74' Idrissi
 89' Bacuna
 
 Gele kaart: Memisevic, Te Wierik,Antuna, (FC Groningen)
 
Stadion: ADO Den Haag Stadion, Den Haag
Toeschouwers: 10416
Arbiter: Gözübüyük
 
Opstelling:   Opstelling:
Zwinkels
David
Meissner (Hooi/78)
Kanon
Meijers
Gorter (Falkenburg/58)
El Khayati
Bakker
Becker
Johnsen
Lorenzen (Duplan/22)
  Padt
Te Wierik
Memisevic
v.Nieff
Warmerdam
Bacuna
Reis (Reijnen/ 90)
Doan (Antuna/70)
Drost
v.Weert (Veldwijk/69)
Idrissi

Rutte: EU staat er beter voor dan jaar geleden

Europa en de Europese Unie staan er beter voor dan een jaar geleden. Dat heeft premier Mark Rutte zaterdag gezegd in een toespraak op het congres van ALDE, het Europese verbond van liberale partijen. Hij waarschuwde tegelijkertijd dat de Unie realistisch en pragmatisch moet zijn, en niet moet vervallen in dagdromen over een federaal Europa.

Rutte hield vorig jaar ook een toespraak op het ALDE-congres, en riep toen op migratie en economische problemen aan te pakken. "Europa staat er vandaag beter voor omdat we resultaten hebben geboekt op die thema's", aldus Rutte zaterdag. "Maar we kunnen niet achterover leunen omdat de populisten kiezers niet hebben overtuigd. We moeten ons als liberalen blijven richten op de reële zorgen van burgers."

Altijd maar meer integratie nastreven, als doel op zich, is een slecht idee, benadrukte Rutte. Vrijhandel en veiligheid moeten wat hem betreft speerpunten zijn van Europees beleid.

Rutte zei blij te zijn dat er niet meer dagelijks vele migranten omkomen op de Middellandse Zee. Maar in Libië - waar migranten in onmenselijke omstandigheden verkeren en zelfs als slaven worden verhandeld - dient zich het volgende probleem aan. "Onze prioriteit is om ongeregelde migratie en de onmenselijke situatie in Libië een halt toe te roepen", zei Rutte. "Afrika en Europa kunnen elkaar helpen, maar het moet wel van twee kanten komen."

Rutte: EU staat er beter voor dan jaar geleden
Rutte: EU staat er beter voor dan jaar geleden (Foto: ANP)

'Doorgaan tot laatste Zwarte Piet weg is'

De actievoerders die hun onvrede willen uiten over Zwarte Piet zijn zaterdagmiddag rond 14.30 uur aangekomen op het plein in Dokkum waar ze mogen demonstreren. De groep mocht als enige het plein op zonder dat anderen welkom waren tijdens de demonstratie. De burgemeester kijkt tevreden terug maar de actievoerders zijn vastbesloten door te gaan.

Ze kwamen zaterdag kort na 14.00 uur begeleid door ME met drie bussen aan in Dokkum. Lopend op weg naar het centrum riepen ze; 'No more blackface'. De sfeer was een beetje grimmig . Maar rond het plein is het rustig. De actievoerders dragen spandoeken met daarop teksten als ´Zwarte Piet is zwart verdriet´.

De actie was aangevraagd door Nederland Wordt Beter, een organisatie die zich naar eigen zeggen richt op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Het ging om een inhaalactie omdat de actie tegen Zwarte Piet die gepland stond tijdens de nationale intocht van Sinterklaas door tegendemonstranten werd verhinderd. De bussen waarin de activisten zaten, werden op de A7 klemgereden door Friese pro-Piet-actievoerders.

Ook vertegenwoordigers van het extreemrechtse Pegida hadden zich zaterdag in Dokkum gemeld. Zij wilden met zwarte pieten pepernoten uitdelen in Dokkum.

Update 21.14 uur
Burgemeester Marga Waanders kijkt tevreden terug op de demonstratie van de tegenstanders van Zwarte Piet zaterdag op een plein in het centrum van Dokkum.

"Alles is bijzonder goed verlopen. Dit heb ook zo vernomen van de organisatie van de demonstratie, dat doet mij deugd. Ik heb de gehele demonstratie via een live-verbinding gevolgd. Ik heb ook een kort bezoek gebracht om kennis te maken met de demonstranten en ik vond de sfeer ontspannen."

Waanders staat nog steeds achter haar beslissing de demonstratie tijdens de landelijke intocht te verbieden. "Het was een terecht besluit, vooral ook gezien de veiligheid van de demonstranten." Aanhangers van Pegida mochten zaterdag van de gemeente niet het plein op. Ze wilden als Zwarte Piet pepernoten uitdelen. "Met het uitdelen van pepernoten als Zwarte Piet was niks mis, maar mede vanwege hun eigen veiligheid hebben wij hen de gelegenheid gegeven om dit bij de supermarkt te doen. Ook dit verliep heel ontspannen", aldus Waanders.

Doorgaan
De actievoerders tegen Zwarte Piet zijn voorlopig niet van plan om te stoppen. "We gaan door tot de allerlaatste piet de benen heeft genomen", zei Jerry Afriyie, de voorman van de actiegroep.

Afriyie en zijn medestanders zijn boos dat ze op 18 november tijdens de intocht van Sinterklaas niet konden demonstreren nadat ze tegen waren gehouden op de A7. "De misdaad is toen beloond. Er is toen gekozen voor de witte kinderen. Het is daarom noodzakelijk dat we hier nu zijn."

Actievoerders gearriveerd in Dokkum
Actievoerders gearriveerd in Dokkum (Foto: ANP)

Dodelijk United dankzij De Gea in spektakelstuk langs Arsenal

Arsenal is er niet in geslaagd om in eigen huis te winnen van Manchester United. De bezoekers waren met 1-3 te sterk. Manchester United begon perfect aan het duel met Arsenal. Binnen tien minuten stond de ploeg met 0-2 voor, door treffers van Antonio Valencia en Jese Lingard. Twee keer wist de ploeg optimaal te profiteren van gepruts in de defensie van Arsenal.

Na vier minuten werd de score geopend door Valencia. Na een knullige breedtebal kon Manchester United een counter inzetten, waarin Valencia als eindstation fungeerde. Van dichtbij schoot de rechtspoot hard raak. Zeven minuten later was het Lingard die de score verdubbelde. Shkodran Mustafi verspeelde de bal in de defensie, waarna Manchester United direct gevaarlijk kon worden. Na fraai voorbereidende werk van Anthony Martial ronde Lingard koelbloedig.

Ondanks de achterstand, was het Arsenal dat vervolgens de betere partij was. Het regende kansen in het Emirates Stadium, maar de thuisploeg slaagde er de eerste helft niet in om iets terug te doen. David De Gea wist meerdere malen fraai redding te brengen. Tijdens de tweede helft werd de Spanjaard toch nog gepasseerd. Alexandre Lacazette zorgde voor de aansluitingstreffer, na een schitterende aanval van Arsenal. Ook na de goal bleef Arsenal aanzetten en bleef het kansen creëren. Het was iedere keer De Gea die in de weg lag.

Een counter van Manchester United was genoeg om de wedstrijd te beslissen. Lingard scoorde zijn tweede van de avond en tekende hiermee voor de 1-3. Paul Pogba moest het veld een kwartier voor tijd verlaten met een rode kaart, maar Arsenal kon niet profiteren van de man meer situatie.

 Mesut Ozil in duel met Anthony Martial. (PRO SHOTS/Action Images)
Mesut Ozil in duel met Anthony Martial. (PRO SHOTS/Action Images)

Tweede zege schansspringster Althaus, Takanashi weer naast podium

Schansspringster Katharina Althaus heeft de tweede wedstrijd op de kleine schans van het World Cup-weekeinde in Lillehammer gewonnen. De 21-jarige Duitse boekte daarmee haar tweede zege ooit, nadat ze vorig seizoen in Ljubno voor het eerst met de winst aan de haal ging.

Althaus was in Noorwegen in zowel de eerste als de tweede ronde de beste en hield thuisfavoriete Maren Lundby, een dag eerder de winnares, achter zich. Op grote afstand van de twee eindigde de Japanse Yuki Ito als derde, waarmee ze haar landgenote Sara Takanashi - al jaren de dominante vrouw - voor de tweede dag op rij naar plek vier verwees.

Zondag volgt nog een wedstrijd van de grote schans in Lillehammer.

Nederland verliest openingswedstrijd op WK handbal

De Nederlandse handbalsters hebben hun eerste wedstrijd op het WK verloren. In Leipzig was Zuid-Korea met 22-24 te sterk voor Oranje.

Nederland begon redelijk aan de wedstrijd maar al snel namen de Zuid-Koreaanse vrouwen de leiding in de wedstrijd. Na dertig minuten spelen stond Zuid-Korea voor met 11-14.

Een goed spelende Lois Abbingh zorgde dat Nederland terugkwam tot 17-17. Maar net als in de eerste helft nam Zuid-Korea daarna het heft opnieuw in handen. Abbingh was met elf doelpunten topscorer en werd na de wedstrijd uitgeroepen tot speelster van de wedstrijd.

Zondag speelt Nederland om 18.00u tegen China haar tweede wedstrijd. De Chinese vrouwen verloren vrijdagavond met 43-23 van Servië.

Uitslagen eerste speelronde
Groep A
Roemenië – Paraguay 29-17
Frankrijk – Slovenië 23-24
Spanje – Angola 28-24

Groep B
Tsjechië - Argentinië 28-22
Zweden – Polen 30-33
Noorwegen – Hongarije 30-22

Groep C
Rusland - Tunesië 36-16
Brazilie - Japan 28-28
Denemarken – Montenegro 24-31

Groep D
Duitsland - Kameroen 28-15
Servie - China 43-23
Nederland - Zuid-Korea 22-24

Schansspringer Freitag zegeviert na bijna drie jaar weer

Schansspringer Richard Freitag heeft na bijna drie jaar weer eens een World Cup-wedstrijd gewonnen. In januari 2015 won de Duitser de derde wedstrijd van de Vierschansentournee, in Innsbruck, maar sindsdien lukte het individueel niet meer.

Dat kreeg hij in de Russische staalstad Nizhny Tagil wel voor elkaar, hoewel hij na de eerste ronde pas achtste stond. Een ijzersterke tweede sprong was echter precies genoeg om hem naar de winst te tillen, ook doordat landgenoot Karl Geiger - leider na de eerste ronde - de druk van zijn mogelijk eerste zege ooit niet aan kon en terugviel naar plek zes.

De tweede plek was voor de Noor Daniel André Tande, die met 141 meter het twee jaar oude schansrecord van landgenoot Johann André Forfang verbrak. Met 141,5 meter pakte Forfang dat in de tweede ronde terug, maar het was door zijn matige eerste sprong niet genoeg om Tande te pakken en dus moest Forfang genoegen nemen met plek drie.

Andreas Wellinger verdiende een speciale vermelding. De Duitser stond na één sprong nog 21e, maar klom door een geweldige tweede sprong op naar de vierde plek, slechts 0,1 punt - het kleinst mogelijke verschil - achter Forfang's derde plaats. De Zwitser Gregor Deschwanden evenaarde met plek zeven zijn beste resultaat ooit en ook de pas 17-jarige Sloveen Timi Zajc maakte met plek twaalf grote indruk.

FOK!Kerstprijsvraag: 2 december flashprijsvraag [gesloten]

Echte gamers zitten op zaterdagavond thuis, met de gordijnen dicht, lichten uit zodat niemand ziet hoe je in je broek schijt met Resident Evil Revelations! Deze prijsvraag sluit om 23:59.

Met Resident Evil: Revelations gaat de serie terug naar de basis. De uitgestrekte gebieden in Afrika moeten ruim baan maken voor nauwe gangen in een ogenschijnlijk verlaten schip. De game die oorspronkelijk bedoeld was voor de Nintendo 3DS heeft zijn HD-remake debuut gemaakt op de PlayStation 4 en Xbox One.

In deze flash mogen wij maar liefst twee keer Resident Evil: Revelations voor de Xbox One weggeven. Dit keer luidt de vraag dan ook: Hoeveel real live action Resident Evil films zijn er tot nu toe gemaakt?

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Capcom.


Roemeense gewichthefster domineert op WK, Won wint

Op dag drie van het wereldkampioenschap gewichtheffen in het Amerikaanse Anaheim stonden weer twee gewichtsklassen op het programma. De vrouwen tot 63kg streden om goud, de mannen tot 69kg deden dat eveneens. 

Vrouwen 63kg
De gehele olympische top-3 was afwezig - China en Kazakhstan zijn geschorst, Noord-Korea had geen zin - en de nummer vier van de Spelen in Rio, Mercedes Perez, eindigde nu wel in de medailles: in het trekken en het stoten eindigde de Colombiaanse als vierde, maar in de totaalstand was er brons. De Roemeense Loredana Toma won het trekken met 109kg met overmacht: Maude Charron uit Canada kwam in de B-groep 'slechts' tot 102kg en met 101kg was het brons voor Lina Rivas uit Colombia.

Bij het stoten kwamen Perez en Rivas tot 124kg, terwijl de Thaise Rattanawan Wamalun 127kg optilde. Voor alledrie leverde dat een totaal van 225kg op, maar doordat Rivas dat totaal als eerste bereikte, pakte zij het zilver, voor Perez. Wamalun's coach leek totaal niet op te letten, want hij gaf 127kg op voor haar laatste poging, waarmee ze dus sowieso op de vierde plek zou komen wegens de volgorde waarin getild werd. De poging ging vrij makkelijk, wat toch te denken gaf: 128kg zou vermoedelijk best kunnen lukken en dat had zilver opgeleverd in plaats van niks.

Het goud ging naar de 22-jarige Europees kampioene Toma, die 128kg boven haar hoofd stootte en op totaal 237kg kwam, twaalf kilo meer dan de naaste achtervolgsters.

Mannen 69kg
Ook hier was geen van de olympische toppers aanwezig, een kans die de Zuid-Koreaan Won Jeong-sik met beide handen greep. Zijn drie pogingen bij het trekken waren allemaal van grote klasse, met 148kg en goud als resultaat. Veel scheelde het niet, want Tairat Bunsuk uit Thailand deed het met 147kg eveneens erg goed. De pas 20-jarige Italiaan Mirko Zanni trok 144kg omhoog en pakte daarmee het brons.

Bij het stoten viel Zanni weg: 165kg lukte wel, maar hij faalde op 170kg en eindigde als achtste. Won zag zijn eerste poging tot zijn ongenoegen afgekeurd worden, stootte daarna 178kg de lucht in en werd op 181kg - toen het goud al binnen was - nog eens teruggefloten. Goud in het stoten was het niet, dat ging met 179kg naar Doston Yoqubov uit Oezbekistan, maar met 326kg won Won wel het totaalgoud. Bunsuk (174kg stoten, 321kg totaal) pakte tot vreugde van de immer enthousiaste Thaise fans het totaalzilver, voor de Fransman Bernardin Kingue Matam (177kg stoten, 318kg totaal).

Won deed het met zijn wereldtitel overigens aanzienlijk beter dan zijn tot dit WK meer succesvolle vrouw: Yoon Jin-hee won op WK's in 2007 en 2009 al brons en pakte olympisch zilver in 2008 en brons in 2016, maar kwam in de klasse tot 53kg dit keer tot geen enkele geldige poging.

Snookeraar Donaldson stunt met uitschakeling titelverdediger Selby op UK Championship

Het belangrijkste snookertoernooi na het wereldkampioenschap is weer begonnen. De UK Championship kende in de tweede ronde al een ware stunt. Scott Donaldson wist na een 0-2 achterstand met 6-3 te winnen van titelverdediger Mark Selby. 

Donaldson, de nummmer 66 van de wereld, had dit seizoen voor dit toernooi nog geen wedstrijd gewonnen. En dat leek ook nu niet te gaan gebeuren, want Selby kwam 'gewoon' 0-2 voor. Donaldson halveerde vervolgens zijn achterstand met een break van 88. Het werd 3-2 voordat Selby de stand gelijk trok. 

Met breaks van 90, 77 en 84 wist vervolgens Donaldson de partij naar zich toe te trekken. Voor de 23-jarige Donaldson is het de eerste keer dat hij de laatste 32 haalt op een Triple Crown-evenement. In de derde ronde wacht Li Hang of Robert Milkins. 

Op andere tafels wist Neil Robertson de derde ronde te bereiken door Ken Doherty te verslaan. Met drie centurybreaks werd het 6-2 voor de Australiër. Mark Williams, afgelopen zondag nog de winnaar van de Noord-Ierland Open, won met 6-2 van Andrew Higginson en Mark Allen won met 6-4 van Oliver Lines.

FOK! Wat een weer: komende nacht gladheid

Is het glad op straat, dan ga je zomaar op je plaat.

Goeiedag of avond of nacht.

Mistig, nevelig, koud en bewolkt. Dat is in één notedop het weerbeeld van vandaag. Echt weer zo'n dag om snel te vergeten.

Komende uren verandert er wel iets, want er gaat af en toe wat regen of motregen vallen. In het binnenland bestaat de kans op (natte) sneeuw en/of wat ijzel. Het zou daar plaatselijk glad kunnen worden, maar ik verwacht geen grote hoeveelheden. Met deze neerslag stroomt dan ook geleidelijk aan zachtere lucht binnen. Bleef het kwik vandaag maar net boven nul, vannacht wordt het al 1 tot 4 graden en morgen wordt het nog zachter. De neerslag kan in het zuiden nog tot de ochtend winters blijven. 

Qua weerbeeld lijkt het morgen helaas op dat van vandaag. Opnieuw is het overwegend bewolkt en zo her en der valt er wat regen. Pas later op de dag kan het in het noordwesten nog even opklaren. Er kan er dan nog wel een buitje van zee binnendrijven. De zachte lucht heeft het hele land veroverd. Het wordt zo'n 7 tot 9 graden. De wind draait van zuidwest naar west en is matig tot vrij krachtig.

Nederland
 

Vorst bij Ray (Foto: Raymond Dobber)

Ook vorst in de stad. Dit leverde dit mooie plaatje op van Raymond Dobber. (Foto: Raymond Dobber)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Bayern moeizaam langs Hannover; Leipzig hard onderuit bij Hoffenheim

Bayern München heeft drie punten overgehouden aan het treffen met Hannover 96. Met moeite won de thuisploeg met 3-1. Vorig weekend ging Bayern München verrassend onderuit op bezoek bij Borussia Mönchengladbach. Hiermee kwam er een einde aan de ongeslagen reeks van Bayern München. Zaterdag moest het begin worden van een nieuwe serie.

Bayern München begon veelbelovend aan het duel en kwam na een kwartier spelen op 1-0. Arturo Vidal opende de score, nadat hij bediend werd door Thomas Müller. De vliegende start kreeg echter geen passend vervolg voor Bayern München, want na een halfuur spelen werd de voorsprong weggegeven. Charlison Benschop zorgde voor de gelijkmaker, waardoor beide ploegen met een stand van 1-1 richting de kleedkamers vertrokken.

Tijdens de tweede helft herpakte Bayern zich en wist het de wedstrijd naar zich toe te trekken. Kingsley Coman zette zijn ploeg in de 67ste minuut op voorsprong, waarna Robert Lewandowski vanaf de penaltystip voor en slotakkoord zorgde: 3-1.

1899 Hoffenheim - RB Leipzig 4-0
Bayern liep met de overwinning op Hannover uit op achtervolger RB Leipzig, dat met grote cijfers onderuit onderuit ging bij 1899 Hoffenheim. De thuispoeg kwam na vijftien minuten door een treffer van Nadiem Amieri. De bezoekers gingen met goede moed op jacht naar de gelijkmaker en Naby Keïta kwam daar dicht bij, maar hij schoot over.

Kort na rust mocht Hoffenheim alsnog de tweede treffer vieren, toen Ibrahima Konaté zonder succes op buitenspel speelde en Serge Gnabry dit afstrafte. Ook de doelpunt van de middag kwam op naam van Gnabry. Hij schoot net voorbij de rand van de middencirkel  binnen voor de 3-0.

Voormalig Heerenveen-spits Mark Uth maakte er zelfs nog 4-0. Bayern München heeft nu zes punten voorsprong op RB Leipzig. De club van het energiedrankje kan bovendien later dit weekend worden ingehaald door Schalke 04 en Borussia Mönchengladbach.

FSV Mainz 05 - FC Augsburg 1-3
FC Augsburg heeft zich op de zevende plaats genesteld. Belangrijke factor voor de overwinning was Alfred Finnbogason. De IJslandse aanvaller was verantwoordelijk voor twee van de drie treffers tegen FSV Mainz 05, dat na vijf thuiszeges op rij als verliezer van het veld stapte. Kort voor rust tekende Finnbogason uit een strafschop voor de 0-2. In de slotfase besliste hij kort na de aansluitingstreffer van Gerrit Holtman de wedstrijd na een counter, die was ingeleid door Jeffrey Gouweleeuw.

Overige uitslag:
Werder Bremen - VfB Stuttgart 1-0

Bosz dieper in de problemen na nieuw puntenverlies

Peter Bosz heeft met Borussia Dortmund opnieuw niet kunnen winnen in de Bundesliga. Bayer Leverkusen hield de ploeg op een 1-1 gelijkspel. Borussia Dortmund leek vorige week eindelijk weer eens drie punten te pakken, maar tegen Schalke werd een 4-0 voorsprong weggegeven. Daarom nam de druk op Bosz verder toe en moest en zaterdag gewonnen worden van Bayer Leverkusen.

Dat gebeurde echter niet. Na een halfuur spelen nam de thuisploeg de leiding na een snelle uitbraak. Kevin Volland werd weggestuurd en kwam één-op-één met doelman Roman Bürki, die ver uit zijn doel kwam. Volland omspeelde de doelverdediger en kon vervolgens de bal in het net tikken. Tijdens het tweede bedrijf was er voor Borussia Dortmund nog genoeg tijd om de achterstand goed te maken. Zeker omdat Bayer Leverkusen het de tweede helft met tien man moest doen. Vlak voor rust werd verdediger Wendell namelijk met een rode kaart van het veld gestuurd.

Maar Dortmund had het lastig tegen tien man van Leverkusen. De thuisploeg leek stand de houden, maar een kwartier voor tijd kwam de ploeg van Bosz alsnog op gelijke hoogte. Yarmolenko werd in het strafschopgebied bediend door André Schürrle en zorgde voor de gelijkmaker. Verder dan 1-1 kwam de ploeg echter niet, waardoor er opnieuw puntenverlies werd geleden.

My Hero Academia: One's Justice aangekondigd

Bandai Namco heeft My Hero Academia: One's Justice, een game gebaseerd op de My Hero Academia anime, aangekondigd in de laatste Weekly Jump. Het blijkt een 3D battle action-game te zijn en er staat beschreven dat het mogelijk is om met je aanvallen de omgeving te vernietigen. Tijdens de Jump Festa van 16 tot 17 december zal er een trailer verschijnen de game. 

De game komt naar de PlayStation 4 en Nintendo Switch. Verder is er niets bekend wat betreft een releasedatum.

My Hero Academia: One's Justice

Verbeek: "Natuurlijk kan FC Twente degraderen"

FC Twente neemt het zaterdag in eigen huis op tegen Ajax. Gertjan Verbeek hoopt op de eerste overwinning onder zijn leiding.

Verbeek nam begin dit seizoen bij FC Twente de leiding over van Rene Hake, maar na vier wedstrijden wacht de oefenmeester nog altijd op zijn eerste overwinning met de Tukkers. Verbeek weet dat de club op moet gaan passen.

"Natuurlijk kan Twente degraderen. Het is ook al eens eerder gebeurd, in de jaren tachtig. Als iemand daar hier nog niet van doordrongen is, dan zorg ik dat die knop snel omgaat. De modus overleven moet bij iedereen nu toch wel aan zijn", vertelt hij in gesprek met NOS.

Verbeek heeft er na zijn aanstelling niet voor gekozen om veel te veranderen bij de club. "Ik geloof niet dat het werkt om alles ineens om te gooien. Wat ik wel merk is dat ik de jongens nu beter leer kennen en begrijpen. Dat zal ook van invloed zijn op mijn keuzes."

De oefenmeester verwacht niet dat hij tijdens de winterstop veel nieuwe spelers aan zijn selectie toe kan voegen. "We hebben de financiële ruimte niet en ik geloof er ook niet zo in. Als je naar verleden jaar kijkt, zie je dat het niet heeft gewerkt bij de ploegen onderin. Bovendien krijg je met nieuwe spelers ook weer een andere dynamiek in de selectie."

Mezgec maakt hattrick compleet

Luka Mezgec heeft zich zaterdag tot Sloveens veldritkampioen gekroond. Voor de 29-jarige wegrenner van Orica-Scott is het zijn derde nationale titel in 2017. Eerder pakte hij ook al titel op de weg en in het mountainbike.

In juni werd Mezgec voor de eerste keer in zijn carrière Sloveens kampioen op de weg, toen was hij in een sprint met vier te snel voor Grega Bole en Matej Mohoric. Jan Tratnik kwam toen als vierde over de meet. Een maand later werd de Sloveen ook kampioen in het mountainbike

Zarerdag maakte Mezgec zijn hattrick compleet door ook nationaal kampioen te worden in het veldrijden, en dat zonder al te veel voorbereiding. "Ik wist dat er geen Sloveense specialisten in het veldrijden zijn", zegt Mezgec op de website van de organisatie van het Sloveens kampioenschap. "Ik kreeg dus een unieke kans om drie nationale titels te pakken in één jaar tijd. Ik heb afgezien, maar het is gelukt."


Mezgec won dit jaar ook in Nederland. Toen was hij de beste in Veenendaal-Veenendaal waar hij de Nederlanders Wouter Wippert en Moreno Hofland versloeg. In het verleden won hij ook één rit in de Ronde van Italië en won hij drie etappes in de Ronde van Catelonië.

Topzwemmer Magnini hangt zwembroek aan de wilgen

Zwemmer Filippo Magnini stopt er per direct mee. De 35-jarige Italiaan kondigde zaterdag na afloop van een wedstrijd in Riccione zijn afscheid aan. Magnini, specialist op de 100 en 200 meter vrije slag, was er al een eeuwigheid bij. In 2004 debuteerde hij op de Olympische Spelen en in Athene won hij met de Italiaanse ploeg brons op de 4x200 meter vrije slag.

Op de 100 meter vrije slag was hij in Europa lang een grote concurrent van Pieter van den Hoogenband. Op het koningsnummer won Magnini twee wereldtitels: in 2005 en 2007, waarbij hij die laatste moest delen met de Canadees Brent Hayden. Naast zijn twee wereldtitels pakte de Italiaan nog twee medailles op het WK langebaan, beiden op de 4x100 meter vrije slag: zilver in 2007 en brons in 2015.

Op WK's kortebaan pakte Magnini individueel drie keer zilver en met estafetteploegen twee keer goud, zilver en brons. Op Europese kampioenschappen waren er in totaal - kortebaan en langebaan, individueel en in estafettes - zeventien gouden, twaalf zilveren en tien bronzen medailles voor Superpippo

"Ik wil me tegenover mijn club en de zwembond verontschuldigen, die hadden dit niet aan zien komen", aldus Magnini. "Ik ben hier echter al een paar dagen mee bezig en je moet keuzes maken, ook als ze niet makkelijk zijn. Dat ik tot mijn 35e door kon gaan heb ik voor een groot deel aan mijn trainingspartners te bedanken, want veel 17- en 18-jarigen bleven mij zeggen dat ik nog niet moest stoppen."

Magnini en Hayden delen de wereldtitel op het koningsnummer van het zwemmen (Bron: YouTube)

Van Kessel wint GP van Hasselt

Veldrijder Corné van Kessel heeft de GP van Hasselt gewonnen. De renner van Telenet-Fidea versloeg zijn ploeggenoot Toon Aerts. David van der Poel werd derde.

Momenteel verblijven de meeste veldrijders in Spanje voor een trainingsstage daarom stonden toppers als Mathieu van der Poel, Wout van Aert en Lars van der Haar niet aan de start in Hasselt. In de eerste ronde viel Van Kessel en moest vanaf de laatste plaats aan een achtervolging beginnen. De achtervolging was succesvol en de Brabander wist weer aan te sluiten bij een groep met Aerts en Van der Poel.

Van Kessel en Aerts gingen in de laatste twee ronden samen aan kop. In de sprint voor de overwinning versloeg de Brabander zijn ploeggenoot. Eerder dit seizoen won Van Kessel ook al de cross in het Friese Surhuisterveen.

Uitslag
1. Corné van Kessel (NED)
2. Toon Aerts (BEL)
3. David van der Poel (Ned)
4. Tim Merlier (BEL)
5. Tom Meeusen (BEL)
6. Quinten Hermans (BEL)
7. Wietse Bosmans (BEL)
8. Vincent Baestaens (BEL)
9. Dieter Vanthourenhout (BEL)
10. Diether Sweeck (BEL)

Biatleet Bø klopt Fourcade in centimeterstrijd en wint na jaren weer

Biatleet Tarjei Bø heeft eindelijk weer eens een World Cup-wedstrijd gewonnen. Tussen 2010 en 2013 boekte de Noor acht overwinningen, maar sinds februari 2013 stond hij nooit meer bovenop het podium, onder meer door veel ellende met blessures.

In het Zweedse Östersund kwam daar verandering in voor Bø en wel tijdens de sprint: tien kilometer, met twee schietbeurten. De Franse veelvraat Martin Fourcade had al lang de snelste tijd staan en nadat Erik Lesser op drie seconden strandde, leek niemand hem nog te bedreigen. 

Daar dacht de oudste van de Bø-broers anders over. Waar Fourcade het bij één misser in het liggend schieten hield, mistte Bø een schot in de staande positie. Het werd daardoor een zenuwslopende slotronde, waarin hij enkele seconden moest verdedigen op de snelle Fransman.

Dat lukte precies, want op de finish had Bø niet meer dan 0,7 seconden over op Fourcade, die zich zo net gewonnen moest geven. Lesser pakte de derde plek, Emil Hegle Svendsen uit Noorwegen greep er tien seconden naast.

Tarjei's jongere broer, Johannes Thingnes Bø, was op de lange latten duidelijk de snelste, maar schoot drie keer mis. Toch eindigde hij op een - gezien het aantal missers - knappe elfde plek. Een speciale vermelding is er voor Mario Dolder. De 27-jarige Zwitser kwam nooit verder dan een vijftiende plaats, maar greep in Östersund zeer knap de zesde plek.

Duitse rodelaars boeken dubbelzege op eigen baan

De World Cup rodelen in het Duitse Altenberg heeft op de eerste wedstrijddag twee Duitse zeges opgeleverd. Zowel bij de dubbels als bij de mannen werd de Duitse driekleur na afloop gehesen, zoals wel vaker het geval is.

Toni Eggert en Sascha Benecken zijn bij de dubbels nog altijd hét te kloppen duo. Nadat ze de eerste twee wedstrijden dit seizoen al wonnen, was het ook in Altenberg weer raak. De twee waren in beide runs de besten en bleven het ervaren Oostenrijkse duo Peter Penz/Georg Fischler 0,269 seconden voor. De sterk opkomende jonge Duitsers Robin Geueke en David Gamm pakten op 0,452 seconden de derde plek, 0,003 tellen voor hun illustere landgenoten Tobias Wendl en Tobias Arlt, die langzaam op moeten passen dat Geueke/Gamm hen met het oog op de Olympische Spelen - waar twee startbewijzen beschikbaar zijn - niet passeren.

Na een voor zijn doen slechte seizoensstart - hij werd derde en tweede in de eerste twee wedstrijden - lijkt Felix Loch weer helemaal in topvorm. De olympisch kampioen zag alleen de Rus Roman Repilov met 0,126 seconden enigszins in de buurt blijven. Op 0,282 seconden was de derde plek voor de Duitser Andi Langenhan, die landgenoot Ralf Palik net voor wist te blijven. De Rus Semen Pavlichenko deed na de eerste run volop mee om de prijzen, maar bij de start van run twee maakte hij een grote fout, waardoor hij als 25e eindigde.

Langlaufers Klæbo en Falla halen uit op sprint voor eigen publiek

Langlaufers Johannes Høsflot Klæbo en Maiken Caspersen Falla hebben tijdens de World Cup-wedstrijden in het Noorse Lillehammer flink uitgehaald. Voor eigen publiek stond er op de sprint in klassieke stijl geen maat op het duo.

Bij de mannen was Klæbo in de kwalificaties al oppermachtig, waarna hij zich wederom zonder al te grote inspanning voor de finale plaatste. De 21-jarige sensatie kon halverwege een aanval van de Rus Sergey Ustiugov pareren, terwijl diens landgenoot Alexander Bolshunov wist te volgen. Op het laatste rechte stuk was echter duidelijk dat tegen het geweld van Klæbo niemand was opgewassen: Ustiugov moest genoegen nemen met plek twee, voor Bolshunov.

De finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Bij de vrouwen was Falla al de hele dag ijzersterk, hoewel de Zweedse Stina Nilsson in de finale als eerste ten strijde trok. Falla kon echter goed volgen, samen met de Finse Krista Pärmäkoski en de Amerikaanse Sadie Bjornsen. Falla en Pärmäkoski namen de leiding over, waarna de Noorse met groot machtsvertoon de zege pakte. Achter de Finse was het Bjornsen die Nilsson nog verschalkte in de strijd om plek drie.

De finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

Antipieten niet blij met politiebescherming

De antipieten zijn niet blij met de beveiliging die hun begeleidt naar hun 'feestje' in Dokkum. Dit weet Mascha de Jong te melden op Twitter.

Twitteraar Zander heeft vernomen dat er gemord wordt dat alle publiek wordt verwijderd door de politie. Ze hebben het gevoel dat ze net zo goed in een weiland konden staan.

Het feest begint. Hiphop herrie en weg met Zwarte Piet geluiden weerklinken bij een typisch Fries sfeerbeeld waarin een traditionele molen niet ontbreekt.

Chelsea buigt achterstand om tegen Newcastle

Newcastle United is er niet in geslaagd om te stunten op bezoek bij Chelsea. De thuisploeg won vrij gemakkelijk met 3-1. 

Het zag er tijdens de openingsfase echter niet naar uit dat Chelsea een gemakkelijke overwinning zou boeken. De ploeg van Antonio Conte kwam na tien minuten spelen verrassend op achterstand door een treffer van Dwight Gayle. De aanvaller kreeg de bal voor zijn voeten toen Thibaut Courtois eerder redding moest brengen. Gayle schoot vervolgens van dichtbij raak en zette de bezoekers hiermee op 0-1.

Newcastle United kon echter niet erg lang van de voorsprong genieten. Tien minuten later was het Eden Hazard die voor de gelijkmaker zorgde. De buitenspeler kreeg de bal in het strafschopgebied voor zijn voeten en haalde hard uit voor de 1-1.

Nog voor rust kwam Chelsea op voorsprong door Alvaro Morata. De aanvaller verlengde een voorzet van Victor Moses succesvol met zijn hoofd: 2-1. In de tweede helft was het Hazard die vanaf de penaltystip voor zijn tweede van de middag tekende en de wedstrijd besliste op 3-1.

Chelsea heeft nu evenveel punten als Manchester United (32), maar de nummer twee van de ranglijst komt later deze zaterdag nog in actie tegen Arsenal. Newcastle United staat op het moment van schrijven twaalfde.

Hongerstaking in Utopia tegen sluiting

De inwoners van Utopia willen niet stoppen en zijn daarom op zoek naar een alternatief. In een video die zaterdagmiddag op de website van het realityprogramma verscheen, doen de inwoners van Utopia een dringende oproep om Utopia voort te zetten op een ander terrein. Utopiaan Madilia heeft voor zondag een hongerstaking aangekondigd.

"We willen graag twee hectare grond, waar we helemaal opnieuw zouden kunnen beginnen en de ideale samenleving voort kunnen zetten", roepen de vijftien Utopianen in de videoboodschap op. SBS6 maakte donderdag bekend dat Utopia 1 juni 2018 noodgedwongen stopt, omdat het huurcontract voor het terrein bij Laren niet wordt verlengd.

De petitie Utopia moet blijven is de afgelopen dagen door ruim 14.000 medestanders ondertekend. In Utopia worden inmiddels allerlei acties bedacht om aandacht te vragen voor de petitie en meer handtekeningen te verzamelen. Zo zit idealist René (38) zaterdag buiten aan een bankje vastgebonden. Daarbij staat een bord 'Ik blijf hier'. Beautyvlogger en docent Madilia (29) is van plan om zondag in hongerstaking te gaan. Voor vijfduizend handtekeningen zal ze een dag niets eten.

Utopia begon op 31 december 2013. Het doel was in één jaar een ideale maatschappij te creëren. Die klus duurde heel wat langer, want op dit moment loopt het programma bijna vier jaar.

Hongerstaking in Utopia tegen sluiting
Hongerstaking in Utopia tegen sluiting (Foto: BuzzE)

FC Barcelona verspeelt ook punten tegen Celta de Vigo

Barcelona heeft voor de tweede keer op rij puntenverlies geleden. In eigen huis kwam het niet verder dan een 2-2 gelijkspel tegen Celta de Vigo.

De bezoekers lieten vanaf het eerste fluitsignaal zien dat ze niet naar Camp Nou waren gekomen om zich weg te laten spelen. Celta hield tijdens de openingsfase goed stand en kwam na iets langer dan twintig minuten spelen brutaal op voorsprong.

Celta profiteerde van zwak verdedigend werk van Barcelona en kwam door een treffer van Iago Aspas op voorsprong. De aanvaller ontsnapte aan buitenspel, omdat Gerard Pique stond te slapen. Aspas gaf de bal laag voor op Maximiliano Gomez, maar zag zijn inzet nog kwam gekeerd worden door Marc-André Ter Stegen. Aspas stond voor de rebound klaar om alsnog de bal tegen de touwen te werken.

Na de treffer begon het te draaien bij Barcelona en Lionel Messi nam de hoofdrol op zich. Na een steekpass van Paulinho was de Argentijn het eindstation om voor de gelijkmaker te zorgen. Beide ploegen vertrokken met een 1-1 tussenstand richting de kleedkamer en eenmaal teruggekeerd leek Barcelona de wedstrijd naar zich toe te trekken. De ploeg controleerde het duel en kwam na een uur spelen op 2-1 door een doelpunt van Luis Suárez.

Barcelona kreeg vervolgens genoeg mogelijkheden om het duel te beslissen, maar het ontbrak de ploeg aan overtuiging voor de goal. Ondertussen gaf het verdedigend kansen weg aan Celta. Daar profiteerde de club twintig minuten voor tijd van, toen de defensie van Barcelona er opnieuw niet goed uit zag. Gómez stond volledig vrij voor het doel om voor dichtbij raak te schieten en de eindstand te bepalen op 2-2.

Dat betekent dat Barcelona voor de tweede keer op rij punten verspeeld in La Liga. Vorige week speelde de ploeg nog met 1-1 gelijk tegen Valencia.

Noren kloppen Duitsers op noordse combinatie

Tijdens de World Cup-wedstrijden in de noordse combinatie in het Noorse Lillehammer heeft de thuisploeg zaterdag de landenwedstrijd gewonnen. Jan Schmid, Espen Andersen, Jarl Magnus Riiber en Jørgen Gråbak hadden na het schansspringen de leiding en mochten dus als eerste vertrekken aan de 4 x 5 kilometer langlaufen.

Schmid vertrok 46 seconden voor de Duitse startloper, veelvoudig World Cup-kampioen Eric Frenzel. Die maakte met tien seconden wat minder goed dan verwacht, waarna Johannes Rydzek het stokje overnam. Rydzek, vorig jaar Frenzel's enige echte uitdager, moest inlopen op Andersen en het liefst aansluiten. Inlopen lukte, maar in zijn laatste kilometer leverde hij weer wat in, waardoor hij met zeventien tellen achterstand Vinzenz Geiger aantikte.

Geiger moest het gat naar Riiber dichten en dat lukte hem na 2,5 kilometer zonder grote problemen. De twee bleven bij elkaar, waardoor het om slotlopers Gråbak en Fabian Riessle ging. Dat was in 2014 op de Olympische Spelen in Sochi ook het geval en destijds was Gråbak zijn opponent in een chaotische sprint te snel af. Riessle probeerde dit keer op tijd de aanval in te zetten, maar Gråbak bleef bij en was in de laatste meters simpelweg een maat te groot.

De Fransen pakten de derde plek, doordat de teruggekeerde grootheid Jason Lamy Chappuis in de sprint net te sterk was voor de jonge Fin Eero Hirvonen. 

Hockeyers verliezen van Spanje in openingsduel HWL

De Nederlandse hockeyers zijn de finaleronde van de Hockey World League slecht begonnen. Spanje was in het Indiase Bhubaneswar met 3-2 te sterk voor de Europees kampioen. Op het EK wist Oranje nog met 7-1 te winnen van Spanje.

De Spanjaarden kwamen in het eerste kwart op voorsprong: routinier Pau Quemada schoot raak uit een strafcorner. In het derde kwart wist Spanje te voorsprong te verdubbelen. Enrique Gonzalez schoot raak. Oranje deed wat terug. De Spaanse doelman Guico Cortes keerde een strafcorner, maar was kansloos op de rebound van Lars Balk. Hele snel echter was het verschil weer twee door een treffer van Diego Arana.

Aanvoerder Mink van der Weerden was na de pauze niet teruggekeerd in het team van Caldas. Hij zag vanaf de kant hoe Mirco Pruyser er vijf minuten voor tijd nog 3-2 van maakte. Dit was uiteindelijk de eindstand. In dezelfde groep won eerder op de dag België met 3-2 van Argentinië. Het was een herhaling van de olympische finale van 2016, toen wonnen de Argentijnen.

Oranje speelt zondag tegen Argentinië. Dinsdag volgt het duel met de Belgen. Deze duels zijn de opwarmers voor daarna, want alle ploegen gaan door naar de kwartfinale. 

Politie GB in politieke porno-rel

De Britse minister Damian Green heeft onder werktijd flink naar pornoplaatjes zitten kijken, zeggen twee voormalige politiemannen. Green komt hierom onder grote druk te staan om af te treden. Brexitminister David Davis heeft echter gedreigd in dat geval ook te vertrekken. De politie ligt nu zelf onder vuur dat de informatie is gelekt, aldus de BBC.

Het gaat allemaal om een kabinetsonderzoek uit 2008 omdat Green, destijds parlementslid in de oppositie, over geheime regeringsinformatie bleek te beschikken. Zijn computer werd toen door de politie onderzocht.

Oud-rechercheur Neil Lewis en een collega zeiden afgelopen week tegen de media dat er tijdens het onderzoek duizenden pornoplaatjes zijn aantroffen. Het zou bovendien vrij duidelijk zijn dat Green die zelf veelvuldig had zitten bekijken, tussen het sturen van e-mails door. De mannen zijn gepensioneerd en vonden dat het publiek recht op deze informatie had.

Maar volgens voormalig politiebaas van Manchester Sir Peter Fahy begeeft de politie zich met zo'n lek op glad ijs. De politie zou zich niet met de politiek moeten bemoeien. Scotland Yard onderzoekt de uitlatingen van de ex-politiemannen nu.

Voormalig politiebaas van Gloucestershire Tim Brain staat echter achter ze en noemt de openbaring "relevant". "Dit is een werk-pc. Zouden we blij moeten zijn dat onze volksvertegenwoordigers dit soort materiaal op een officiële computer hebben staan?"

Green ontkent de aantijging maar zou bereid zijn op te stappen. Daar wil Brexitminister David Davis evenwel niets van weten. Hij heeft gezegd in dat geval het bijltje er zelf bij neer te gooien. Dat zou de toch al wankele regering van premier Theresa May ernstig in gevaar brengen.

Unibet trekt zich terug als sponsor wielerbond KNWU

Wielerbond KNWU raakt aan het einde van dit jaar sponsor Unibet kwijt. Het Zweedse gokbedrijf werd in 2016 gepresenteerd als nieuwe sponsor voor vier jaar. Voorwaarde wal wel dat de nieuwe kansspelwet moest worden ingevoerd en dat de politiek een lager kansspelbelastingtarief zou invoeren. De kansspelwet is er nog niet, waardoor Unibet nog geen reclame mag maken in Nederland en zich terugtrekt.

"Dit zagen we al wel langer aankomen", zegt Vincent Luyendijk, algemeen directeur van de KNWU, tegen de NOS. Dit waren de afspraken, er zijn dan ook geen hard feelings.''

Unibet zou, uitgesmeerd over vier jaar, een maximaal bedrag van zeven miljoen euro betalen. Uiteindelijk zou Unibet één miljoen euro betalen. "Het was één van de scenario's waar we rekening mee hebben gehouden'', aldus Luyendijk. "Een miljoen is een hoop geld en dat hebben we gewoon keurig gekregen. Zonder exposure want ze mogen geen reclame maken. Daar heb ik echt waardering voor."

Van Gogh-dief vast om schadevergoeding

De dief van de twee Van Gogh-schilderijen die jarenlang waren vermist, zit vast. De man, Octave ('Okkie') Durham, is opgepakt omdat hij nog een schadevergoeding van bijna 344.000 euro moet betalen, meldt Crimesite.

Durham zat 3,5 jaar vast voor de diefstal en moest van het gerechtshof een schadevergoeding van 350.000 euro betalen. Hij heeft een deel afgelost, maar het bedrag is nu volgens hem door boeterentes verhoogd. De politie wil de aanhouding niet bevestigen of ontkennen.

De schilderijen 'Het uitgaan van de hervormde kerk te Nuenen' (1884/85) en 'Zeegezicht op Scheveningen' (1882) werden in 2002 gestolen uit het Van Gogh Museum. Ze doken in 2016 op in Italië bij een onderzoek naar de maffia in Napels. Voorjaar 2017 keerden de doeken terug in het Van Gogh Museum in Amsterdam.

Van Gogh-dief vast om schadevergoeding
Van Gogh-dief vast om schadevergoeding (Foto: ANP)

Sylvana Simons wil naar Amsterdam verhuizen

Sylvana Simons wil naar Amsterdam verhuizen. Ze gaat als lijsttrekker namens haar partij Bij1 meedoen aan de gemeenteraadsverkiezingen van komend voorjaar. Dat heeft de voormalige tv-presentatrice volgens de Volkskrant aangekondigd op een interne vergadering van 'Bij1 020', de afdeling van de door haar opgerichte partij in Amsterdam.

Bij1 Amsterdam heeft het nieuws tot nu toe niet naar buiten gebracht omdat de leden de kandidatenlijst nog moeten vaststellen. Sylvana Simons woont nu nog in de gemeente Ouder-Amstel in de buurt van de hoofdstad.

Sylvana Simons is niet de enige nieuwkomer tijdens de gemeenteraadsverkiezingen. Annabel Nanninga is lijsttrekker van Forum voor Democratie.

Sylvana Simons wil naar Amsterdam verhuizen
Sylvana Simons wil naar Amsterdam verhuizen (Foto: BuzzE)

Oranjevrouwen van start op WK handbal

Vandaag spelen de Nederlandse vrouwen in Leipzig hun eerste wedstrijd op het WK handbal. Tegenstander van Oranje is dan de Aziatische kampioen Zuid-Korea. Alle wedstrijden van Nederland worden live uitgezonden door Ziggo Sport.

 

Road to Germany 2017 - The 23rd IHF Women's Handball WCH (Bron: Youtube)

Nederland is ingedeeld in groep D met Duitsland, Servië, Zuid-Korea, China en Kameroen. De wedstrijden van groep D worden gespeeld in Leipzig. Vrijdagavond wonnen de Duitse vrouwen hun openingswedstrijd tegen Kameroen met 28-15. Door de tweede plaatsen op het WK van 2015 en EK van 2016 en de vierde plaats op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro behoort Nederland tot de vier favorieten van het toernooi. Topfavoriet zijn de Noorse vrouwen, gevolgd door Rusland en Frankrijk.

Speelschema Nederland in groepsfase
Zaterdag 2 december 2017 Nederland – Zuid-Korea 18.00u
Zondag 3 december 2017 China – Nederland 18.00u
Dinsdag 5 december 2017 Nederland – Kameroen 15.30u
Woensdag 6 december 2017 Servië – Nederland 15.30u
Vrijdag 8 december 2017 Nederland – Duitsland 18.00u

De wedstrijd tegen Zuid-Korea wordt zaterdag vanaf 17.45u uitgezonden op Ziggo Sport via kanaal 13. De overige wedstrijden van Nederland worden uitgezonden via kanaal 14.

Groep A
Frankrijk
Roemenië
Spanje
Slovenië
Angola
Paraguay

Groep B
Noorwegen
Zweden
Tsjechië
Hongarije
Argentinië
Polen

Groep C
Denemarken
Rusland
Brazilie
Montenegro
Japan
Tunesië

Groep D
Nederland
Duitsland
Servië
Zuid-Korea
China
Kameroen

Kerstmarkten Potsdam heropend

De kerstmarkten in het Oost-Duitse Potsdam zijn weer heropend na een bomalarm. De gemeente heeft laten weten dat zaterdag alles weer normaal verloopt. Wel patrouilleren er meer agenten dan aanvankelijk was gepland.

Vrijdag was er bomalarm op een kerstmarkt in de toeristische plaats ten zuidwesten van Berlijn. Een verdacht pakket werd bij een apotheker afgeleverd. Een deel van de plaats werd toen ontruimd en het pakket is opgeblazen.

Het is volgens de autoriteiten nog niet duidelijk wat of wie achter het vreemde pakket zat. Onderzoekers denken niet dat de kerstmarkten doelwit van een aanslag waren, aldus de politie.

Kerstmarkten Potsdam heropend
Kerstmarkten Potsdam heropend (Foto: ANP)

'Verdachte Decembermoorden overleden'

Een van de verdachten in het Surinaamse proces over de Decembermoorden, Ruben Rozendaal, is overleden. Hij zou zelfmoord hebben gepleegd, meldde de Surinaamse nieuwssite Starnieuws zaterdag.

Rozendaal hoorde eind oktober een strafeis van tien jaar gevangenisstraf tegen zich eisen vanwege betrokkenheid bij de politieke moord op vijftien Surinamers in december 1982. Rozendaal had op vrijspraak gerekend, omdat hij spijt had betuigd en had meegewerkt in zijn proces. Na afloop van die zitting zei hij destijds zeer teleurgesteld te zijn en dat hij het vonnis "niet zou kunnen dragen".

Tijdens zijn verhoor in 2012 had hij als enige van de verdachten verklaard dat toenmalig legerleider en hoofdverdachte Desi Bouterse persoonlijk twee mensen heeft doodgeschoten.

Bij het begin van het proces, tien jaar geleden, waren er 25 verdachten. Vier verdachten zijn eerder overleden en twee personen worden voorgeleid in een aparte rechtszaak. De aanklager heeft inmiddels tegen vijftien verdachten een strafeis uitgesproken of vrijspraak gevraagd. Zes personen, inclusief de huidige president Bouterse, hoorden de maximale straf van twintig jaar tegen zich eisen

'Verdachte Decemberproces overleden'
'Verdachte Decembermoorden overleden' (Foto: ANP)

Ambacht molenaars en valkeniers op UNESCO werelderfgoedlijst?

De molenaars zijn door Nederland voorgedragen en donderdag 7 december wordt tijdens de UNESCO-conventie in Seoel bekendgemaakt of ze op de lijst komen.

Een groep molenaars vertrekt morgen naar Seoel om te pleiten voor een plekje op de lijst. 

De molenaars gaan met een heel betoog naar Zuid-Korea om de UNESCO te overtuigen het ambacht werelderfgoed te maken. "Het molenaarsambacht is een wezenlijk onderdeel van de Nederlandse cultuur. Het molenaarsambacht heeft ons land daarnaast ook nog eens gemaakt tot wat het nu is. Het was en is ontzettend belangrijk. Met een status als werelderfgoed kunnen we het molenaarsambacht ook behouden voor de toekomst", aldus een Weesper molenaar. 

Het vertrek naar Zuid-Korea vormt de laatste stap van een project van twee jaar om het molenaarsambacht werelderfgoed te maken. "Er heeft echt ontzettend veel werk ingezeten, maar we zijn er nog niet. We hebben goede hoop dat we komende donderdag het verlossende woord krijgen en werelderfgoed worden, maar het is absoluut nog geen gelopen koers."

Het molenaarsambacht is het eerste immateriële erfgoed dat door Nederland wordt voorgedragen voor de werelderfgoedlijst. 

De valkeniers hebben een andere aanvliegroute. De internationale valkerij staat al vanaf 2010 op de lijst na een gezamenlijk initiatief van 11 landen. Mogelijk kan Nederland aanhaken. Als de andere aangesloten landen instemmen, kan de minister van Cultuur in maart 2018 een nominatiedossier indienen bij UNESCO. 

Interesse in meer cultuur en/of historie? Kijk dan ook eens in Cultuur&Historie op het forum.

Potvis aangespoeld in Zeeland

Op het Zeeuwse strand van Domburg is vrijdag een potvis van ruim 13 meter aangespoeld. Het gaat om een mannetje, dat redelijk mager lijkt, zegt onderzoekster Lonneke IJsseldijk van de Universiteit Utrecht.

Het dier lijkt in de nacht van donderdag op vrijdag levend te zijn gestrand. Op het kadaver zijn aan de buitenkant wat verwondingen zichtbaar, vergelijkbaar met schaafplekken, die daar althans op wijzen, vertelt IJsseldijk. Ook was het kadaver nog erg vers.

De onderzoekster hoopt vooral dat het bij één blijft en dat er niet - zoals twee jaar geleden - een hele groep potvissen in Noord-Europa strandt. In januari 2016 strandden op Texel zes potvissen, waarna er binnen zes weken nog 24 aanspoelden op de stranden van Engeland en Duitsland. Zij waren volgens de onderzoekster niet ziek of ondervoed, maar waarschijnlijk verdwaald.

Doodsoorzaak
Zaterdag is onderzoek naar de doodsoorzaak van de potvis hervat nadat het tijdelijk moest worden gestaakt. Of de sectie dan ook kan worden afgerond, is niet duidelijk. Het water komt weer op in Zeeland en dan komt het kadaver van het dier onder water te liggen.

De Zeeuwen noemen de potvis inmiddels Pieter, naar de Zeeuwse natuurkundige Pieter Zeeman.

Deskundigen hopen dat het bij één potvis blijft en dat er niet - zoals twee jaar geleden - een hele groep potvissen in Noord-Europa strandt. In januari 2016 strandden op Texel zes potvissen, waarna er binnen zes weken nog 24 aanspoelden op de stranden van Engeland en Duitsland. Waarschijnlijk waren ze verdwaald.

Afzonderen
Volgens IJsseldijk is het bekend dat verzwakte walvissen zich afzonderen van hun groep en het kan zijn dat dat ook met dit dier is gebeurd. "Er zijn wel berichten dat mogelijk meer dieren in de Noordzee zwemmen en dat kan erop wijzen dat mogelijk meer dieren gaan stranden, dus het is een beetje spannend. Maar de berichten zijn nog niet bevestigd."

Wanneer het kadaver uiteindelijk weg wordt gehaald, is nog onduidelijk. Het skelet wordt mogelijk opgenomen in de nationale collectie van Naturalis.

Onderzoek naar dood Domburgse potvis hervat
Potvis aangespoeld in Zeeland (Foto: ANP)

Noodbevel Dokkum voor pro- en antipieten

In Dokkum is zaterdag een noodbevel van kracht. Die maatregel is genomen omdat de politie informatie heeft dat behalve tegenstanders van Zwarte Piet van de Stichting Nederland Wordt Beter, ook andere groepen zich zaterdag zullen melden in de Friese stad.

Zo wil het extreemrechtse Pegida Nederland vanaf 12.00 uur met zwarte pieten pepernoten uitdelen in het centrum van Dokkum. De gemeente Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, dirigeert deze club en eventuele andere tegendemonstranten naar de Hanspoort, aan de westkant van de stad. Daar is voor hen een demonstratievak ingericht. Er is geen vergunning aangevraagd voor een tegendemonstratie.

De ongeveer driehonderd demonstranten van Nederland Wordt Beter, die onder politie-escorte onderweg zijn naar Dokkum, moeten zich melden aan de zuidkant, bij de Woudpoort. Zij mogen demonstreren tussen 14.00 en 16.00 uur op het plein Acht Zaligheden. Voor deze manifestatie heeft de gemeente toestemming verleend. Het is een inhaalactie omdat de actie die gepland stond tijdens de nationale intocht van Sinterklaas door tegendemonstranten werd verhinderd. De bussen waarin de activisten zaten, werden op de A7 klemgereden door Friese pro-piet-actievoerders.

Uit het noodbevel blijkt dat de 'driehoek' (burgemeester, politie en Openbaar Ministerie), ondanks alle veiligheidsmaatregelen, rekening houdt met ongeregeldheden en vernielingen. Daarom is gekozen voor het relatief zware middel van het noodbevel, dat de autoriteiten meer bevoegdheden geeft om de orde te handhaven.

Noodbevel Dokkum voor pro- en antipieten
Noodbevel Dokkum voor pro- en antipieten (Foto: ANP)

Naaktslaper verrast inbreker en buurtbewoners

Afgelopen nacht werden een inbreker en buurtbewoners in Bergen op Zoom verrast door een naaktslaper.  Rond middernacht kreeg de politie een melding binnen dat er een naakte man achter een andere man aanzat. De twee zouden richting het politiebureau aan de Jacob Obrechtstraat rennen. 

Toen de naaktloper de inbreker kwijtraakte besloot hij huiswaarts te keren en zijn zoektocht, gekleed, voort te zetten in zijn auto. In de tussentijd hadden buurtbewoners (op verzoek van de man) al naar de politie gebeld. Onderweg naar huis kwam hij twee agenten tegen aan wie hij het signalement doorgaf. Hij gaf aan dat hij al sliep en wakker was geworden omdat hij moest plassen op het moment dat hij de inbreker betrapte. 

Twintig minuten later kon de inbreker in spé worden aangehouden op het Plusplein. De 26-jarige man, afkomstig uit Bergen op Zoom, zit in de cel en zal later vandaag verhoord worden. Hoewel er vooralsnog niets gestolen lijkt te zijn, heeft de bewoner wel aangifte gedaan. 

Senators kloppen Islanders in spectaculair duel, Jets scoren erop los

Het duel tussen de ijshockeyers van de Ottawa Senators en de New York Islanders heeft vrijdagavond flink wat spektakel opgeleverd. In het Barclays Center scoorden beide ploegen er heerlijk op los.

Halverwege de eerste periode ging het los, doordat Ryan Dzingel de Senators op 0-1 zette, na een minuut gevolgd door de 0-2 van Zack Smith. Anthony Beauvillier en Anders Lee zorgden binnen korte tijd voor de gelijke stand, maar Bobby Ryan tekende dan weer voor de 2-3 voorsprong voor de Senators.

Dat werd in de tweede periode snel omgedraaid: Lee en Andrew Ladd troffen voor de Islanders en maakten 4-3, waarna rookie Thomas Chabot de Senators weer op gelijke hoogte bracht. Ook dat bleef niet lang staan, integendeel zelfs: veteraan Jason Chimera tekende veertien seconde later voor de 5-4, waarna Mika Hoffman dan weer 5-5 maakte.

Vroeg in de derde periode kwam Dzingel wederom tot scoren: 5-6 voor de Senators. De Islanders konden daar niks meer tegenin brengen en dus ging de Canadese ploeg er met de zege vandoor.

De Winnipeg Jets ontvingen de Vegas Golden Knights en ook dat werd een duel waarin de toeschouwers zich niet verveelden. Na twee perioden stond het 2-2, maar vervolgens ging het pas echt los. Binnen ruim zes minuten brachten de Jets de stand naar 5-2, en hoewel de Golden Knights wel tot scoren kwamen was het niet genoeg: de Jets prikten er ook nog twee in en wonnen met 7-4, waarmee ze de koppositie in de Western Conference over hebben genomen.

Uitslagen NHL vrijdag
Winnipeg Jets - Vegas Golden Knights 7-4
New York Islanders - Ottawa Senators 5-6
Buffalo Sabres - Pittsburgh Penguins 0-4
Columbus Blue Jackets - Anaheim Ducks 4-2
New York Rangers - Carolina Hurricanes 5-1
Florida Panthers - San Jose Sharks 1-2
St Louis Blues - Los Angeles Kings 1-4
Colorado Avalanche - New Jersey Devils 1-2

De hoogtepunten van de avond (Bron: YouTube)

Sinterklaas koopt online in

Webwinkels deden afgelopen weken goede zaken. In de aanloop naar Sinterklaas is er online voor 385 miljoen euro aan sinterklaasspullen besteld, meldt Thuiswinkel.org zaterdag. In een "gewone" week geven consumenten gemiddeld 231 miljoen euro uit, in de aanloop naar pakjesavond liep dat op naar 302 miljoen.

Veel hulpsinterklazen bestelden dit jaar zijn bijvoorbeeld de nagemaakte Schleich-diertjes, FIFA 18, gezelschapsspellen Penoza en Monopoly junior, muziek van Marco Borsato en Nick & Simon en de boeken van Dan Brown en Astrid Holleeder.

Sinterklaas koopt online in
Sinterklaas koopt online in (Foto: ANP)

Politie verdrijft betogers tegen AfD

De politie heeft in Hannover meer dan honderd betogers verdreven die toegangswegen tot het partijcongres van de Alternative für Deutschland (AfD) wilden blokkeren. De politie zette een waterkanon in maar de situatie bleef relatief kalm. Vrijdagavond was er al een demonstratie tegen de rechts populistische AfD en die verliep rustig, meldden plaatselijke media.

Leden van de AfD uit heel Duitsland komen zaterdag in Hannover bijeen om onder meer een nieuwe leiding te kiezen. Daarmee moet de koers van de partij wat duidelijker worden. Partijvoorzitter Jörg Meuthen (56) wordt als topman onder meer belaagd door ex-militair Georg Pazderski (66).

De AfD is in 2013 door een groepje eurosceptische economen opgericht als partij die vooral van de euro af wil. In het volgende jaar rukte de partij naar rechts onder leiding van onder anderen Frauke Petry die voorop stelde dat de AfD tegen immigratie en de islam is. Dat standpunt werd door veel Duitsers gesteund met de komst van honderdduizenden migranten en vluchtelingen in 2015.

Derde partij
Maar dit jaar kelderde de partij in peilingen en ontstond een nieuwe machtsstrijd. Petry stapte in april op als partijvoorzitter en na de parlementsverkiezingen in september keerde ze zelfs de AfD helemaal de rug toe. Voor de verkiezingen van 24 september stelde de AfD met een radicaal rechts programma de lijsttrekkers Alexander Gauland en Alice Weidel op.

De partij kreeg circa 12,5 procent van de stemmen en is daarmee de derde partij, na de CDU (33 procent) en de SPD (20,5 procent). Als die twee uiteindelijk besluiten op een of andere manier samen verder te regeren, wordt de AfD de grootste oppositiepartij in de Bondsdag. Dat biedt de partij voorrechten, zoals bepaalde functies.

Politie verdrijft betogers tegen AfD
Politie verdrijft betogers tegen AfD (Foto: ANP)

Senaat VS akkoord met nieuwe belastingwet

De Amerikaanse Senaat heeft zaterdag met een kleine meerderheid van 51 stemmen voor en 49 tegen een nieuwe belastingwet goedgekeurd. Het wetsvoorstel moet nog worden afgestemd op de voorstellen uit het Huis van Afgevaardigden.

Het is de bedoeling van de Republikeinse regering van president Trump dat de VS een veel eenvoudiger belastingstelsel krijgen en dat er minder belasting geheven wordt. Maar de Democratische oppositie claimt dat er volgens het voorgelegde plan vooral minder belasting geheven op hogere inkomens en dat de middeninkomens of de middenklasse straks veel meer zullen betalen.

Wanneer de wetgeving door het Congres is, zal het een belangrijke politieke mijlpaal voor Trump zijn die volgende maand een jaar president is. Het wordt de belangrijkste hervorming van het belastingstelsel sinds de jaren tachtig.

Senaat VS akkoord met nieuwe belastingwet
Senaat VS akkoord met nieuwe belastingwet (Foto: ANP)

Situatie Nouri is 'redelijk stabiel'

De situatie van Ajax-speler Abdelhak Nouri is 'redelijk stabiel', zo schrijft de Volkskrant zaterdagochtend.

Nouri is bij verlaagd bewustzijn en hij lag een tijdje in een revalidatiekliniek. Daar viel volgens broer Abderrahim licht herstel te ontwaren. Hij meende soms zelfs reacties op het gezicht van zijn broertje te zien, waaronder een glimlach. "Dat was het mooiste moment van zijn leven", citeert de Volkskrant.

De 20-jarige Nouri kreeg in juli tijdens een oefenwedstrijd van Ajax tegen Werder Bremen last van hartfalen. Door een zuurstoftekort liep hij blijvende en ernstige hersenschade op. Zijn familie heeft bij een neurochirurg in Miami een second opinion gevraagd om in te schatten hoe groot de kans op herstel is. Over de uitkomst daarvan wil de familie voorlopig niks kwijt.

Abderrahim Nouri vergeet nooit meer hoe hij zijn broertje in het ziekenhuis in Oostenrijk zag liggen. "Ze hielden Appie in slaap in het ziekenhuis van Innsbruck om het herstel te bespoedigen. Alles leek normaal, alles leek goed te komen." Een paar dagen later kwam het slechte nieuws. "Mijn vader zat links naast me. Mijn moeder zat rechts. Mijn oom was er ook bij. De professor zei dat als Appie ooit nog wakker zou worden, hij nooit meer zou kunnen lopen, praten, zelfstandig eten of zien."

"Mijn vader tikte me aan. Ik moest hem vasthouden. Hij viel weg", aldus Abderrahim. "We hebben hem met de voeten omhoog gelegd, om het bloed naar het hoofd te laten stijgen."

UZSC wint van Widex GZC Donk in Euroleague

Het openingsduel van het Euroleague weekend tussen de waterpolovrouwen van UZSC en Widex GZC Donk is geëindigd in een ruime overwinning voor de thuisploeg. Waar vorige week in de competitie nog 8-8 was geëindigd tussen beide ploegen, was de thuisploeg in de Euroleague met 12-4 (3-1, 5-1, 2-1, 2-1)veel te sterk voor GZC Donk.

Na de eerste periode stond het 3-1 voor UZSC. In het begin van de tweede periode zou Saranne Dukel de 3-2 maken, maar daarna liep UZSC uit naar een 10-2 voorsprong. Pas in het slot van het derde periode zou GZC Donk weer scoren. Topscoorder was Dagmar Genee met drie doelpunten.

Het openingsduel in Utrecht was meteen van groot belang voor beide teams, daar de eerste drie ploegen in de poule zich kwalificeren voor de volgende ronde. Met UVSE Budapest als titelhouder en Dynamo Uralochka hebben de Nederlandse ploegen zwaar geloot. UVSE, met de Nederlandse Vivian Sevenich in de ploeg, was met 9-8 te sterk voor Uralochka.

In Italië verloor ZVL Leiden hun openingsduel voor de Euroleague. Tegen thuisploeg Plebiscito Padova werd er met 14-5 (3-4, 1-4, 1-2, 0-4) verloren. Tot aan de eerste periode ging het gelijk op tegen de Italiaanse tegenstandster, maar daarna liep de thuisploeg al snel uit. ZVL zit verder in de poule met achtvoudig winnaar Orrizonte uit Italië en BVSC uit Hongarije. Orrizonte, met een sterk spelende Sabrina van der Sloot die vijf keer scoorde, won haar eerste duel met 17-13.

N.E.C. haalt uit in Jupiler League, ook Jong Ajax wint

Koploper N.E.C. Nijmegen heeft in de Jupiler League een ruime zege geboekt. De ploeg ontving FC Dordrecht, dat met 6-0 op de broek kreeg. De Fransman Steeven Langil was bij de Nijmegenaren goed voor een hattrick, waaronder twee penalties. Ferdi Kadioglu schoot een vrije trap heerlijk raak, Jordan Larsson tekende voor de openingsgoal en Anass Achahbar zette de eindstand op de borden.

Jong Ajax ging op bezoek bij MVV Maastricht en had er weinig moeite. Vooral Kaj Sierhuis, pas voor de tweede keer in de basis, maakte indruk. De 19-jarige spits opende de score met een volley en legde met een kopbal de 0-2 binnen. Zian Flemming deed absoluut niet voor hem onder, want ook hij maakte er twee en hij zorgde voor de 0-4 eindstand.

N.E.C. staat met 36 punten aan kop, vier punten voor Jong Ajax. Fortuna Sittard staat op 29 punten, maar heeft wel een wedstrijd minder gespeeld, terwijl De Graafschap, FC Den Bosch en Telstar volgen met 28, 27 en 26 punten.

Uitslagen Jupiler League
N.E.C. Nijmegen - FC Dordrecht 6-0
MVV Maastricht - Jong Ajax 0-4
SC Cambuur - Telstar 2-1
FC Den Bosch - Go Ahead Eagles 3-0
FC Eindhoven - FC Oss 1-3
De Graafschap - Jong AZ 1-0
FC Volendam - Almery City 1-1
RKC Waalwijk - Helmond Sport 1-0

Higuain dompelt Napoli in rouw tegen Juventus, Strootman scoort

Juventus heeft vrijdagavond de topper in de Serie A tegen Napoli gewonnen. Na een klein kwartiertje werd Gonzalo Higuain bediend door Paulo Dybala en het was uitgerekend de ex-spits van Napoli - goed voor 92 goals aldaar - die zijn oude club op achterstand zette: 0-1.

Napoli drong vervolgens aan om de gelijkmaker te forceren, maar Gianluigi Buffon stond prima op te letten. De thuisploeg wilde in de tweede helft een penalty, maar de scheidsrechter wuifde dat na gebruik van de videoscheidsrechter weg. Blaise Matuidi schoot aan het eind nog bijna de 0-2 binnen, maar die werd gestopt door Pepe Reina.

Door de zege komt Juventus op 37 punten uit vijftien wedstrijden, nog maar één minder dan koploper Napoli. Internazionale komt in het weekeinde nog in actie en staat op 36 punten. AS Roma staat vierde met 34 punten, dankzij een 3-1 zege op SPAL, dat na negen minuten al met tien man stond. Kevin Strootman schoot in de eerste helft de 2-0 binnen.

Dubbeldam kan met paard Zenith naar Tokio

Springruiter Jeroen Dubbeldam kan ook de komende jaren gebruik maken van zijn favoriete paard Zenith. Het Springpaarden Fonds Nederland (SFN II) heeft het toppaard aangekocht.

Het SFN moest, na de Olympische Spelen van Rio, op aandringen van de investeerders het paard veilen, maar het gewenste miljoenenbedrag bleef mede door een vormdip bij Zenith uit. Het hoogste bod was 800.000 euro, waarop het SFN zelf 850.000 euro bood. Na het vinden van nieuwe investeerders konden de oude worden afbetaald en kan Dubbeldam door met Zenith. "Door deze aankoop blijft de succesvolle combinatie Jeroen Dubbeldam en Zenith SFN tot in lengte van jaren intact. Wij hopen dat zij in staat zijn om in de toekomst nog vele mooie successen voor de Nederlandse springsport te behalen'', liet de SFN-directie weten.

Dubbeldam heeft met Zenith in 2014 de wereldtitel en in 2015 de Europese titel veroverd, zowel individueel als met de nationale equipe. De combinatie haalde in Rio net niet de olympische barrage en moest genoegen nemen met plaats vijf. Dubbeldam en Zenith vormen sinds 2011 een duo. Dubbeldam hoopt op de Wereldruiterspelen van volgend jaar en de Olympische Spelen in 2020 weer hoge ogen te gooien met Zenith. 

"Ik was erg blij toen ik het goede nieuws hoorde”, reageerde Dubbeldam. "Je probeert het van je af te zetten, maar het was een feit dat hij elk moment verkocht kon worden. Wij hebben een moeilijk jaar gehad, omdat je met allerlei partijen rekening moest houden. Ik kan nu weer mijn eigen lijn uitstippelen en dat geeft veel rust."

Jeroen Dubbeldam en paard Zenith tijdens de Spelen van Rio. (PRO SHOTS/Action Images)
Jeroen Dubbeldam en paard Zenith tijdens de Spelen van Rio. (PRO SHOTS/Action Images)

Bird wint eerste ePrix 2017/18 ondanks pitincident

Sam Bird heeft de eerste ePrix van het nieuwe Formule E-seizoen gewonnen. De Britse coureur van DS Virgin Racing was in de straten van Hong Kong oppermachtig, ondanks een incident in de pitstraat. Zondag om 08.00 uur Nederlandse tijd begint de tweede race, die ook live te zien is op Eurosport en Ziggo Sport.

Nick Heidfeld koos vanaf plek drie gelijk de aanval en leek de leiding van polesitter Jean-Eric Vergne zelfs aan te vallen, maar de ervaren Duitser zat in bocht één aan de buitenkant en viel zelfs terug naar de vijfde stek. Vergne had de leiding, voor Bird en Oliver Turvey, die opklom van de zevende stek. Lang duurde het feest niet, want André Lotterer parkeerde zijn Techeetah in de muur, een stuk of zes auto's bleven steken en dus werd de rode vlag gezwaaid om de boel op orde te krijgen.

Veel schade leek er niet te zijn, maar toch duurde het een eeuwigheid voor er eindelijk duidelijkheid kwam over wat er zou gebeuren. Na de eerste rodevlagsituatie ooit in de Formule E zou het veld van achter de safety car op gang getrokken worden en zo geschiedde: Vergne had de kop, voor Bird, Turvey, Heidfeld, Daniel Abt, kampioen Lucas di Grassi en Sebastien Buemi.

De nodige schermutselingen volgden al snel: Buemi en Di Grassi raakten elkaar, maar dat leverde weinig problemen op, terwijl debutant Luca Filippi Felix Rosenqvist in de rondte tikte. Jerome d'Ambrosio kwam niet veel later stil te staan op de baan en voor de Belg was het klaar. Heidfeld opende na tien ronden de aanval op de derde plek van Turvey, maar dat mislukte en de Duitser werd gepasseerd door Abt, terwijl Vergne en Bird vooraan een fors gat sloegen.

Na ruim vijftien ronden reed Di Grassi noodgedwongen de pitstraat in: de Audi Sport-coureur had in het begin van de race bij een aanvaring met Abt schade opgelopen en wisselde zijn auto vroegtijdig. De op plek drie rijdende Oliver Turvey kwam ook in de problemen en de Brit van het NIO Team moest eveneens vroeg in de tweede auto stappen. Ondertussen opende Bird de aanval en na een paar pogingen verschalkte hij leider Vergne. 

Vergne kwam gelijk naar binnen voor de autowissel en Bird volgde een ronde later. Dat ging echter niet helemaal goed: hij kegelde zijn halve pitcrew omver en nam bijna nog een muurtje mee, maar na wat paniek kon hij zijn weg vervolgen. Bird hield de leiding, terwijl Vergne de Mahindra van Heidfeld in zijn nek kreeg, die ook nog een paar procentpunten meer aan energie in de auto had. 

De strijd tussen Vergne en Heidfeld werd ogenschijnlijk plots de strijd om de leiding, want zoals te verwachten viel kreeg Bird een drivethroughpenalty voor het incident in de pitstraat. Zijn voorsprong was echter dusdanig groot, dat hij precies voor de deur van Vergne weer de baan betrad en dus hield hij de leiding. De Brit reed vervolgens onbedreigd naar de zege, terwijl Vergne er in slaagde Heidfeld's aanvallen af te slaan, met plek twee als resultaat.

Alcohol in Sinterklaastaart voor kids

De Dekamarkt verkoopt op dit moment een Sinterklaastaartje voor slechts €4,99. Een kindertaart bij uitstek dus zou je denken. Echter, Deka waarschuwt wel dat "De activiteit van kinderen nadelig beïnvloed kan worden".  Saillant detail is dat de taart ook alcohol bevat. 

Ik zou zeggen: "Proef het verschil".

Alcohol in Sinterklaastaart voor kids (Foto: Screenshot)
Alcohol in Sinterklaastaart voor kids (Foto: Screenshot)Alcohol in Sinterklaastaart voor kids (Foto: Screenshot)
Alcohol in Sinterklaastaart voor kids (Foto: Screenshot)

'Relschoppers Rotterdam moeten thuisblijven'

Relschoppers die vorig jaar tijdens de jaarwisseling in Rotterdam betrokken waren bij onlusten, kunnen binnenkort een brief op de mat verwachten waarin ze worden "opgelegd" dit jaar thuis te blijven. Burgemeester Ahmed Aboutaleb maakte dat bekend bij RTV Rijnmond.

"De ME moest eraan te pas komen", zegt Aboutaleb over vorige jaarwisseling. Met onder meer een vuurwerkvrije zone in Rotterdam-Zuid wil hij de overlast verder beperken.

Hij noemt Oud en Nieuw "een georganiseerde crisissituatie" en vindt het debat over een vuurwerkverbod de moeite waard. "Het is echt niet leuk meer op een aantal plekken in onze stad."

'Relschoppers Rotterdam moeten thuisblijven'
'Relschoppers Rotterdam moeten thuisblijven' (Foto: ANP)

Trump: Tillerson blijft minister

President Donald Trump is niet van plan minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson te vervangen. De president meldde vrijdag via Twitter dat Tillerson het ambt niet verlaat.

"De media speculeren dat ik Rex Tillerson heb ontslagen of dat hij snel zal vertrekken. Fake News!", laat Trump via Twitter weten. "Hij gaat niet weg en hoewel we op verschillende onderwerpen van mening verschillen (ik neem de definitieve beslissingen), werken we goed samen en wordt Amerika weer alom gerespecteerd!"

The New York Times meldde donderdag dat het Witte Huis een plan heeft klaarliggen om Tillerson te laten vervangen door Mike Pompeo, op dit moment chef van de inlichtingendienst CIA. Tillerson noemde die berichten vrijdag al "lachwekkend".

Trump: Tillerson blijft minister
Trump: Tillerson blijft minister (Foto: ANP)

Presentator excuseert zich bij Bette Midler

De Amerikaanse presentator van Fox News, Geraldo Rivera heeft zijn excuses aangeboden aan actrice Bette Midler wegens seksueel ongepast gedrag in het verleden.

Midler beschuldigde Rivera er donderdag via Twitter van dat hij samen met een producer haar in de jaren '70 drugs toediende en daarna, tegen haar wil, ontuchtige handelingen met haar verrichte.

Met een aantal tweets ging de voormalig talkshowpresentator door het stof. "Hoewel ik me het voorval in die tijd anders herinner, verandert dat niets aan het feit dat ze het volste recht heeft zich uit te spreken en een excuus van mij te eisen voor het publiekelijk voor schut zetten. Bette, het spijt me zeer, ik bied hierbij mijn excuses aan," aldus Rivera.

Geraldo Rivera beschreef zijn daden gedeeltelijk in een boek van zijn hand uit 1990. "Ik ben niet trots op wat ik gedaan heb, maar heb altijd gedacht dat de seks met wederzijds goedvinden plaatsvond", aldus de Fox-medewerker.

Presentator excuseert zich bij Bette Midler
Presentator excuseert zich bij Bette Midler (Foto: BuzzE)

Demo tegen Piet onder politiebegeleiding

Ongeveer driehonderd mensen komen zaterdag naar Dokkum om alsnog hun onvrede te uiten over het fenomeen Zwarte Piet. De politie zal de demonstranten op weg naar de stad en op de terugweg begeleiden. Ook in Dokkum zelf zal politie toezien op de actie. "De politie zal optreden waar nodig", aldus de burgemeester. Twee weken geleden, tijdens de landelijke intocht van Sinterklaas in de stad, werd het protest verboden.

De demonstratie werd toen verboden nadat twee bussen met actievoerders op de snelweg A7 bij Joure waren tegengehouden door voorstanders van Zwarte Piet. Later zei burgemeester Marga Waanders van Dongeradeel, waar Dokkum onder valt, dat betogers mogelijk zwaar vuurwerk wilden inzetten en dat dat een reden was voor het demonstratieverbod. Ze liet in het midden of dat voor- of tegenstanders van Zwarte Piet waren.

De bijeenkomst is zaterdag tussen 14.00 en 16.00 uur op het plein Acht Zaligheden aan de Strobossersteeg. De manifestatie is aangevraagd door de Stichting Nederland Wordt Beter, een organisatie die zich naar eigen zeggen richt op een toekomst zonder racisme en uitsluiting. Het doel van de manifestatie is om "op te komen voor de vrijheid van meningsuiting en demonstratierecht".

De burgemeester heeft aangegeven erop te vertrouwen "dat in ieders belang het recht van demonstratie gerespecteerd zal worden".

Demo tegen Piet onder politiebegeleiding
Demo tegen Piet onder politiebegeleiding (Foto: ANP)

Flappie met ster bij AH

Nog steeds verkopen de meeste supermarkten konijnenvlees zonder keurmerk van de Dierenbescherming. Uitzondering is Albert Heijn die dit jaar voor het eerst konijn met een Beter leven-ster in de schappen heeft. Dat meldt dierenwelzijnsorganisatie Wakker Dier.

Een ster betekent dat de huisvesting voor de moederdieren er iets op vooruit is gegaan. Zij leven voortaan met elkaar in groepen en niet meer alleen in een kooi. Ook krijgen alle konijnen iets meer ruimte. Konijnen zonder keurmerk leven met zo'n twaalf dieren op een vierkante meter. Het moederkonijn zit haar hele leven alleen opgesloten in een kleine kooi, terwijl ze van nature een zeer sociaal dier is, aldus Wakker Dier.

Nederland telt tientallen commerciële konijnenhouderijen. Albert Heijn neemt de konijnen af van de enige houderij die aan de eisen voor een Beter Leven ster voldoet. Toch is dit nog niet voldoende voor de komende feestdagen. De grootgrutter heeft daarom ook nog konijnenvlees zonder dierenwelzijnskeurmerk in de schappen. Het bedrijf heeft aan Wakker Dier toegezegd om ook hiermee zo snel mogelijk te stoppen.

Wakker Dier is positief over de stap van de winkelketen: ,,Albert Heijn pakt als enige supermarkt het ergste konijnenleed aan." Twee jaar geleden verkochten de Plus-supermarkten nog konijnenvlees met een ster. Daar kwam een eind aan nadat de houderij failliet was gegaan.

Het Beter Leven-keurmerk is een sterrensysteem waarin het aantal sterren (een, twee of drie) de mate van diervriendelijkheid aangeeft waarmee de boer zijn bedrijf runt. Zo krijgen varkens met een ster volgens de Dierenbescherming meer ruimte en afleiding, bij twee sterren komt daar een uitloop naar buiten bij en bij drie sterren worden de dieren biologisch gehouden.

Meer ruimte voor kerstkonijn van Albert Heijn
Meer ruimte voor kerstkonijn van Albert Heijn (Foto: ANP)

Hoffman aan de leiding op Hero World Challenge, Woods vijfde

Ook op dag twee van de Hero World Challenge liet Tiger Woods zien dat hij goed herstelt is van zijn rugoperatie. Op de Bahama's steeg de 41-jarige Amerikaan naar een gedeelde vijfde na een ronde van 68 (-4) slagen.

De 41-jarige Amerikaan speelde vooral op de eerste negen holes erg sterk, met drie birdies en een eagle op de negende hole. Na een birdie op hole elf moest hij op de twaalfde en de achttiende hole nog een bogey toestaan op zijn scorekaart. Ondanks het mindere einde was Woods toch tevreden met zijn spel. "Ik heb bewezen dat de operatie succesvol was en de revalidatie fantastisch verlopen is. Ik heb nu de kans om door te gaan en terug competitief golf te spelen. Er is echter nog een lange weg te gaan."

Charley Hoffman gaat na de tweede ronde aan de leiding. De Amerikaan liep een ronde van 63 (-9) en heeft nu een voorsprong van drie slagen op zijn landgenoot Jordan Spieth en de Engelsman Tommy Fleetwood, die na de eerste dag aan de leiding stond.

Democraat Green wil impeachment Trump afdwingen

Het democratisch congreslid Al Green denkt dat hij het Huis van Afgevaardigden volgende week kan dwingen tot een impeachment van  Trump. Die procedure werd twee weken geleden ingeleid. De Democratische Congresleden beschuldigen Trump onder andere van obstructie van justitie, het ondermijnen van de onafhankelijkheid van de federale justitie en het voeden van extreemrechtse haat.

Green, vertegenwoordigder voor Houston en Texas, is het eerste Congreslid dat tot het starten van de afzettingsprocedure oproept. Een impeachment-procedure is een lange onzekere procedure. De Republikeinse meerderheid in beide kamers van het Congres maakt een gewenst resultaat nóg onzekerder.

Al Green noemde in in een toespraak Trump een miljardairskwezel: "Ik weiger werkeloos toe te kijken hoe een miljardairskwezel mijn land onherstelbare schade toebrengt. Een miljardairskwezel die de KKK tolereert, maar niet de islam. Een miljardairskwezel die antisemitisme, racisme, seksisme, etnocentrisme, xenofobie en homofobie tolereert.

Zweed Björk wereldkampioen toerwagens, Catsburg pakt podium

Thed Björk heeft zich vrijdag gekroond tot nieuwe - en mogelijk laatste - wereldkampioen in de toerwagens. Tijdens de laatste dag van het WTCC-seizoen, op het Qatarese circuit van Losail, had de 36-jarige Zweed genoeg aan een vijfde en vierde plek in de twee races.

Björks enige serieuze rivaal, de Hongaar Norbert Michelisz, had in de kwalificaties remproblemen en moest daardoor in beide races vanaf de nagenoeg kansloze elfde plek beginnen. Hij klom nog op naar de negende en achtste stek, maar voldoende om Björk te bedreigen was het bij lange na niet. 

De Zweed kon een bedankje sturen naar teamgenoten Yvan Muller en Nick Catsburg, want de Franse veteraan en de Nederlander schermden hem prima af. Catsburg eindigde in de hoofdrace als derde en mocht zo nog naar het podium, net als Esteban Guerrieri - winnaar van de hoofdrace en teamgenoot van Michelisz - en privérijder Rob Huff.

In de openingsrace ging de zege naar privérijder Tom Chilton, die daardoor het klassement voor de privérijders bijna binnen had. Hij vocht in die race een fraai duel om de leiding uit met de Marokkaan Mehdi Bennani, die in de hoofdrace uitviel. Dat was voor Chilton genoeg om zeker te zijn van de titel. Tom Coronel eindigde in beide races als elfde.

Of het WTCC volgend jaar nog in de huidige vorm bestaat valt ernstig te betwijfelen. Vermoedelijk komt er een nieuwe constructie, waarin gesproken wordt over een fusie met de TCR Series. Zo zouden meerdere merken op goedkopere basis bij het kampioenschap betrokken kunnen worden, maar het predikaat 'wereldkampioenschap' komt dan vermoedelijk wel te vervallen.

Schansspringster Takanashi van podium verdrongen

Schansspringster Sara Takanashi heeft de eerste World Cup-wedstrijd van het seizoen niet gewonnen. Sterker nog, de Japanse eindigde niet eens op het podium en dat is vrij opvallend: van de 91 World Cup-wedstrijden waar ze van de partij was, haalde ze er bij 79 het podium en in de afgelopen twee seizoenen gebeurde het bij elkaar maar drie keer dat de Japanse buiten de boot viel.

In het Noorse Lillehammer kende Takanashi geen negatieve uitschieter, ze was gewoon net niet goed genoeg en greep 0,2 punten naast de derde plek. Die ging naar de Duitse Carina Vogt, die slechts twee World Cup-wedstrijden won - tegenover de 53 van Takanashi - maar wel regerend olympisch én dubbel wereldkampioene is.

Vogt's jongere landgenote Katharina Althaus sprong naar de tweede plek, maar op de Noorse Maren Lundby stond geen maat. De in Lillehammer geboren, getogen en trainende Lundby was in de eerste ronde en in de finale de beste en boekte zo haar vijfde World Cup-zege.

FOK!Kerstprijsvraag: 2 december [gesloten]

Edit: De mogelijkheid om je consolevoorkeur aan te geven is toegevoegd. Mocht er een winnaar zijn die dit nog niet heeft gedaan, dan lossen we dat per DM wel op.

Weekend! Dat betekend lekker in de weer zijn met je favoriete hobby en vanavond een filmpje kijken. 

Voor vandaag staat prijs nummer 2 op de planning. Dit keer geven wij twee keer de game met de langste LEGO titel ooit: The LEGO Ninjago Movie Video Game. In de game vecht je met de ninja’s tegen de slechteriken die het gemunt hebben op de stad. #beninja . WIl je meer weten over The LEGO Ninjago Movie, klik dan hier!

Wij mogen de game twee keer weggeven, voor zowel de Xbox One als PlayStation 4!

Vandaag is dan ook de prijsvraag: Voor welk oog hebben de meeste LEGO® piraten een ooglapje, is dat links of rechts? Geef bij het antwoord wat je geeft aan welke versie je wilt, de Xbox One versie of PlayStation 4.

Neem mij mee naar de prijsvraag! Lees hier de spelregels door. Deze prijs is mede mogelijk gemaakt door Warner Bros. 

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1254
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1253
special
Random Pics van de Dag #1250
special
Random Pics van de Dag #1249
preview
Tales of Kenzera: ZAU
©FOK.nl e.a.