FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 27 november 2017

Zondag met Lubach gaat door in 2018

Het satirische VPRO-programma Zondag met Lubach gaat in 2018 door met twee reeksen van tien afleveringen. Dat heeft producent Human Factor maandag bekendgemaakt.

Het worden het achtste en negende seizoen van het succesvolle programma. De eerste aflevering van het nieuwe jaar zal te zien zijn op 28 januari.

Zondag met Lubach groeide het afgelopen jaar uit tot een van de kijkcijferhits van NPO3. Het programma trok gemiddeld zo'n miljoen kijkers. Veelbesproken items uit de afgelopen reeks was de slechterleven-stickeractie, de actie om het referendum voor de zogenoemde 'sleepwet' te steunen, het Masturbatielied over seksuele intimidatie en het NRA-filmpje, dat zo'n 3 miljoen keer werd bekeken. Het programma werd bovendien bekroond met de felbegeerde Televizierring.

In de uitzending van zondag fileerde Arjen Lubach de Zwarte Pieten-discussie. Hij riep naar aanleiding van diverse geweldsincidenten de afgelopen weken op de discussie weer terug te brengen naar de kern: zou een klein element van het Sinterklaasfeest iets aangepast moeten worden omdat een reëel deel van de bevolking hierdoor wordt gekwetst?

Weinstein aangeklaagd voor misbruik in Cannes

Actrice Kadian Noble heeft een rechtszaak aangespannen tegen producent Harvey Weinstein voor seksueel wangedrag op zijn hotelkamer tijdens het festival van Cannes in 2014. Het is volgens vakblad Variety de tweede aanklacht die maandag is ingediend tegen Weinstein. Ook een anonieme vrouw in Londen is naar de rechter gestapt vanwege een soortgelijke zaak.

Weinstein zou Noble onder het mom van een filmauditie naar zijn kamer in het chique Majestic hebben gelokt. Daar begon hij haar te masseren en greep haar borsten en billen vast. Volgens de aanklacht, die in Los Angeles is ingediend, sloot Weinstein de actrice daarna op in de badkamer waar zij hem moest aftrekken tot hij klaarkwam op de vloer.

Tijdens deze handelingen zei hij meerdere malen dat "alles goed zou komen zolang zij zich maar zou ontspannen". Een woordvoerder van Weinstein liet maandag weten dat die zich niet in de aanklacht kon herkennen. Deze reacties gaf de producent de afgelopen weken elke maal bij aantijgingen van seksueel wangedrag.

De afgelopen weken hebben zich meer dan 120 actrices gemeld met verhalen van seksueel wangedrag van Weinstein. De ontboezemingen leidden tot een lange stroom van andere verhalen van seksuele intimidatie in de filmwereld. In Nederland meldden zich diverse acteurs die seksueel geïntimideerd zouden zijn door castingdirector Job Gosschalk.

Weinstein aangeklaagd voor misbruik in Cannes
Weinstein aangeklaagd voor misbruik in Cannes (Foto: BuzzE)

Melbourne verijdelt aanslag op oudejaarsavond

De politie van Melbourne denkt een terroristische aanslag op oudejaarsavond te hebben voorkomen door de arrestatie van een 20-jarige man. Deze werd volgens de Australische media maandagmiddag gearresteerd in zijn huis Werribee, een voorstad ten zuidwesten van de metropool in de staat Victoria. Het onderzoek gaat nog door maar er worden geen verdere aanhoudingen verwacht.

"Het heeft er alles van weg dat de opgepakte verdachte voorbereidingen trof voor een terreurdaad in Melbourne tijdens de komende jaarwisseling", zei de politie dinsdag. De dreiging voor de tweede stad van Australië is daarmee "bezworen". De bevolking loopt geen gevaar.

De beveiliging is in Australië de laatste jaren sterk opgevoerd wegens de terreurdreiging. Vorig jaar werd een aanslag op kerstdag voorkomen. De autoriteiten verwachten tijdens oud en nieuw 450.000 feestvierders in het centrum van Melbourne.

Melbourne verijdelt aanslag op oudejaarsavond
Melbourne verijdelt aanslag op oudejaarsavond (Foto: ANP)

Steelers dankzij lange field goal in slotseconden langs Packers

De Pittsburgh Steelers hebben in de NFL op fraaie wijze hun zesde opeenvolgende zege geboekt. In eigen huis werd pas in de slotseconden afgerekend met de Green Bay Packers.

Halverwege stond het nog 14-21 voor de Packers, maar quarterback Ben Roethlisberger en wide receiver Antonio Brown namen de Steelers bij de hand: de twee werkten samen om twee touchdowns op de borden te brengen, wat leidde tot een 28-21 voorsprong.

Via Jamaal Williams werd het twee minuten voor tijd echter weer gelijk, maar de Steelers gaven niet op en wisten overtime te voorkomen. Een heerlijke catch van Brown aan de zijlijn zorgde ervoor dat kicker Chris Boswell in de laatste seconde vanaf een formidabele 53 yards een field goal mocht nemen, die hij tussen de palen trapte. 

Uitslagen NFL
Atlanta Falcons - Tampa Bay Buccaneers 34-20
Cincinnati Bengals - Cleveland Browns 30-16
Indianapolis Colts - Tennessee Titans 16-20
Kansas City Chiefs - Buffalo Bills 10-16
New England Patriots - Miami Dolphins 35-17
New York Jets - Carolina Panthers 27-35
Philadelphia Eagles - Chicago Bears 31-3
San Francisco 49ers - Seattle Seahawks 13-24
Arizona Cardinals - Jacksonville Jaguars 27-24
Los Angeles Rams - New Orleans Saints 26-20
Oakland Raiders - Denver Broncos 21-14
Pittsburgh Steelers - Green Bay Packers 31-28

Bergsma niet geselecteerd voor ploegenachtervolging

Geert Kuiper heeft Jorrit Bergsma niet geselecteerd voor de ploegenachtervolging bij de wereldbeker in Calgary. De Nederlandse bondscoach kiest voor Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Marcel Bosker is de reserve bij de ploegenachtervolging.

Bij de eerste wereldbeker van dit seizoen in Heerenveen zouden in eerste instantie Kramer, Blokhuijsen en Bergsma aan de start komen, maar na de ziekmelding van Kramer moest reserve Verweij aan de start komen. Nederland zou uiteindelijk als tiende eindigen, dat was het slechtste resultaat, valpartijen buiten beschouwing gelaten.Nederland heeft een goede uitslag in Calgary nodig om met tien in plaats van acht mannen naar de Olympische Spelen te mogen.

Kuiper stelt Bergsma wel op bij de mass start. Hij zal het onderdeel samen rijden met Verweij. In Heerenveen was het ook de bedoeling dat ze samen de mass start zouden rijden, maar toen zegde Verweij af omdat hij anders te veel wedstrijden zou rijden. Dit keer zal Verweij niet in actie komen op de 1000 meter, waardoor Hein Otterspeer naast de 500 meter nu ook de kilometer mag rijden.

Kramer heeft zich dan weer afgemeld op de 1500 meter, omdat de 31-jarige Nederlander zich in Calgary wil richten op de 5000 meter en de ploegenachtervolging. Bij de vrouwen komt alleen Jorien Ter Mors niet aan de start vanwege een rugblessure.

Vrouwen:

500 meter
Marrit Leenstra, Sanneke de Neeling, Letitia de Jong, Janine Smit en Sanne van der Schaar
1000 meter
Marrit Leenstra, Ireen Wüst, Lotte van Beek, Sanneke de Neeling en Sanne van der Schaar
1500 meter
Ireen Wüst, Marrit Leenstra, Antoinette de Jong, Lotte van Beek en Melissa Wijfje
3000 meter
Antoinette de Jong, Ireen Wüst, Irene Schouten, Carlijn Achtereekte en Carien Kleibeuker
Mass start
Janneke Ensing en Irene Schouten
Ploegenachtervolging
Antoinette de Jong, Marrit Leenstra en Ireen Wüst. Reserve: Lotte van Beek
Teamsprint
Janine Smit, Sanneke de Neeling en Letitia de Jong

Mannen:

500 meter
Dai Dai Ntab, Ronald Mulder, Kai Verbij, Hein Otterspeer en Jan Smeekens
1000 meter
Kai Verbij, Kjeld Nuis, Thomas Krol, Pim Schipper en Hein Otterspeer
1500 meter
Koen Verweij, Thomas Krol, Lucas van Alphen, Marcel Bosker en Kjeld Nuis
5000 meter
Sven Kramer, Jorrit Bergsma, Erik Jan Kooiman, Bob de Vries en Jan Blokhuijsen
Mass start
Koen Verweij en Jorrit Bergsma
Ploegenachtervolging
Sven Kramer, Jan Blokhuijsen en Koen Verweij. Reserve: Marcel Bosker

Vleessector bang voor harde Brexit

De vleessector wordt onevenredig hard getroffen als de Britten en de Europese Unie zonder een handelsakkoord uit elkaar gaan. Dat blijkt uit een rapport in opdracht van de Europese branchevereniging voor vlees en vee. In het zwartste Brexit-scenario betekent dit inkrimping van de handel, dalende prijzen en banenverlies in het Verenigd Koninkrijk en de EU.

De handel in rundvlees zou volgens het rapport met 80 procent inkrimpen bij een 'no-deal-scenario' als gevolg van gestegen kosten voor douane- en veterinaire controles en hogere transportkosten. Minder handel zou op den duur leiden tot een overschot aan EU-rund- en varkensvlees.

Het uitblijven van een akkoord kost de sector op termijn mogelijk miljarden, ook omdat er weinig alternatieven zijn, aldus de onderzoekers. Het Verenigd Koninkrijk is een van de grootse en waardevolste vleesmarkten in Europa.

De onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de EU zitten op dit moment muurvast. Onenigheid over zowel de 'echtscheidings-rekening' als de Ierse grens maken het steeds waarschijnlijker dat de Britten in 2019 zonder exit-overeenkomst de EU uitcrashen.

Vleessector is bevreesd voor harde brexit
Vleessector bang voor harde Brexit (Foto: ANP)

Pijnvrije Woods maakt donderdag weer zijn rentree

Tiger Woods maakt donderdag zijn rentree in wedstrijdverband en hij doet dat pijnvrij. Dat zei de Amerikaanse golfer maandag tegen Golfchannel. De 41-jarige zal deze week meedoen aan de Hero World Challenge op de Bahama's.

"Ik ben wat stijver, maar ik heb geen pijn in de rug en dat is echt een verademing. Zeker als je bedenkt dat ik jarenlang met die rugpijn heb geworsteld'', vertelde Woods maandag tegenover de aanwezige pers. 

In april onderging Woods zijn vierde rugoperatie. Die was noodzakelijk na een mislukte rentree een jaar geleden. Ook toen maakte hij zijn rentree op de Hero World Challenge, waar Woods zelf gastheer is.

Naast Woods komen ook nummer één van de wereld Dustin Johnson, US Open-winnaar Brooks Koepka en Jordan Spieth, de winnaar van het Brits Open aan de start in de Bahama's

De Boer denkt toch aan Oranje: "Wil er over nadenken"

Frank de Boer staat toch open voor het Nederlands elftal. De trainer zou een aanbod van de KNVB in overweging nemen.

De oud-trainer van Ajax werd begin dit seizoen ontslagen als trainer van Crystal Palace. De samenwerking tussen beide partijen was van korte duur. Na 77 dagen nam Crystal Palace afscheid van de oefenmeester. Door het ontslag van De Boer en doordat Dick Advocaat als bondscoach afscheid nam van Oranje, werd de naam van De Boer genoemd bij het Nederlands elftal.

De Nederlander liet in eerste instantie weten dat hij weinig trek had in een avontuur als bondscoach, maar inmiddels komt hij op die uitspraak terug. "Ik zou er wel over na willen denken", vertelt De Boer tijdens Peptalk van Ziggo Sport. "Ik ben een doener en sta graag op het veld. Dus het liefst werk ik iedere dag met een groep spelers. Als bondScoach is dat niet het geval, dus dat moet ik dan wel meenemen."

De Boer nam in 2016 afscheid van Ajax. Met de club uit Amsterdam werd hij vier keer landskampioen, maar sinds zijn vertrek bij de club gaat het minder met De Boer. Zijn avontuur bij Internazionale was van korte duur en ook bij Crystal Palace werd hij al snel ontslagen.

Harry+Meghan roundup voor hopeloze romantici

De Britse prins Harry en de Amerikaanse actrice Meghan Markle zijn verloofd. Groot-Brittannië staat op zijn kop, behalve premier Theresa May: zij baalt als een stekker want ze moest juist een belangrijke Brexit-toespraak voor industriëlen doen die niemand vandaag nog een zak kon schelen. Veel mensen kan die hele verloving ook niets schelen. Voor de hopeloze romantici daarom een zogeheten roundup.

Bij wijze van waarschuwing: die bestaat uit beschrijvingen van het toekomstige koninklijke stel, het gekrakeel eromheen, plus eventueel hartverwarmend geachte reacties uit koninklijke en gewonere kringen.

Zij die gelukkig zijn
Prins William, de oudere broer van Harry, en zijn vrouw Kate laten weten blij te zijn met het voorgenomen huwelijk. "Het was geweldig om Meghan te leren kennen en om te zien hoe gelukkig zij en Harry samen zijn."

Daarnaast hebben tevens koningin Elizabeth en haar man Philip verheugd gereageerd op de aangekondigde verloving. Ze zijn blij en wensen het stel alle geluk toe.

Ook de ouders van de aanstaande bruid zijn "ongelooflijk blij" voor hun dochter en Harry. Dat laten ze weten in een officiële verklaring, verspreid door Kensington Palace.

"Onze dochter is altijd een warme en liefhebbende vrouw geweest. Om haar verbintenis te zien met Harry, die diezelfde kwaliteiten deelt, betekent heel veel voor ons als ouders." Thomas Markle en Doria Ragland wensen het stel alvast een leven vol geluk.

Wie is die Meghan nou eigenlijk
Markle raakte in 2011 bekend bij het grote kijkerspubliek toen ze een rol kreeg in de populaire advocatenserie Suits. De 36-jarige Amerikaanse komt nu op een heel ander podium terecht.

Rachel Meghan Markle werd op 4 augustus 1981 geboren in de Californische metropool Los Angeles. Ze is de dochter van een Afro-Amerikaanse moeder en een vader met Iers-Nederlands bloed. Markle bezocht de Northwestern University in de staat Illinois. Ze studeerde er podiumkunsten en internationale betrekkingen. Aansluitend werkte ze enige tijd op de Amerikaanse ambassade in Buenos Aires.

De omschakeling naar het acteren volgde in 2002, toen ze debuteerde met een gastrol in de bekende televisieserie General Hospital. In de jaren daarna speelde Markle rollen in series en films als Century City, Love Inc., The War at Home, 90210, Knight Rider, A Lot Like Love en Remember Me. Wanneer ze als actrice geen werk had, verdiende ze haar geld met modellenwerk.

De relatie met Harry dateert officieel van juni 2016. De prins was niet de eerste man in Meghans leven. Ze had tussen 2004 en 2013 een relatie met acteur en producer Trevor Engelson, met wie ze van 2011 tot 2013 was getrouwd. Iets meer dan een jaar geleden maakte de koninklijke familie een einde aan de onophoudelijke reeks geruchten over de prins en de actrice en bevestigde dat het tweetal een relatie had.

Vanaf dat moment traden de twee meer en meer openlijk naar buiten als stel. Markle gebruikte in september dit jaar het blad Vanity Fair om over zichzelf en Harry te vertellen. "We zijn gewoon twee mensen die verliefd en gelukkig zijn. We gingen stilletjes met elkaar om gedurende zes maanden totdat onze relatie nieuws werd."

Ze wordt de tweede Amerikaanse die met een Britse prins in het huwelijksbootje stapt. In 1937 gaf Edward de Britse troon op om als prins te kunnen te trouwen met zijn grote liefde Wallis Simpson. Saillant detail is dat een van Meghans voorvaders, de baron John Hussey, in 1537 op last van koning Hendrik VIII werd onthoofd.

Ja maar hoe ging dat aanzoek nou
Harry en zijn kersverse verloofde poseerden maandag voor hun eerste gezamenlijke foto (zie onder) sinds de bekendmaking van hun huwelijksplannen.

De aanstaande bruidegom kreeg tijdens de fotosessie de vraag of zijn aanzoek romantisch was. Hij reageerde gespeeld verontwaardigd en riep dat het "natuurlijk" een romantisch aanzoek was. Ook vertelde dat prins lachend dat hij "op onze allereerste ontmoeting" wist dat Markle de ware was.

In een interview met de BBC bleek overigens dat het tweetal elkaar via een blind date, opgezet door gezamelijke vrienden, had ontmoet.

Leuk, maar waar gaan ze dan wonen?
Da's geen kattepis. Ze krijgen een woning in het Londense complex van Kensington Palace, genoemd naar het dorpje Kensington dat daar ooit lag.

Daar werd begin zeventiende eeuw een landhuis neergezet. Dat is in 1689 gekocht door de uit Nederland afkomstige Engelse koning William III, in ons land stadhouder Willem III (1650-1702). Willem wilde het stinkende, natte centrum van Londen zo snel mogelijk uit en vond het landhuis een prachtige plek voor een koninklijk verblijf. Hij en zijn vrouw Mary bouwden er een paleis. Beiden stierven in dit pand dat daarna door verscheidene Britse vorsten is uitgebreid.

Ondanks het feit dat Kensington Palace erg geliefd is bij veel 'royals', is het nooit een officieel paleis voor de vorst geworden. De laatste regerende monarch die er woonde was George II (1683-1760). Zijn opvolger (George III) vond het maar niks en besloot daarom er woonruimte aan familieleden aan te bieden. Deze functie van 'koninklijk tehuis' heeft het nog steeds.

Het koninklijk paar woont er niet en ook de kroonprins Charles woont verderop in Clarence House. Maar een hele reeks andere 'royals' bewonen delen van Kensington Palace of huizen ernaast. Zowel William als Harry groeiden hier op, maar hun moeder Diana zou het er beklemmend hebben gevonden. De broers wonen er nu allebei.

Onder de andere bewoners van koninklijke bloede zijn de hertog en hertogin van Gloucester en de hertog en hertogin van Kent. Sommigen betalen hoge huren. Meghan gaat bij Harry in Nottingham Cottage wonen, een van de panden aan de noordkant van het eigenlijke paleis. Hun buurman Edward is een neef van koningin Elizabeth. Delen van het imposante paleis zijn voor het publiek geopend. De orangerie is nu een restaurant en er worden prijzige feesten gegeven door particulieren.

Is die Harry dan eindelijk zijn wilde haren kwijt?
Hij is er nog niet zoveel kwijt als zijn broer William, maar de relatie lijkt de prins wat te hebben ingetoomd. Quelle surprise. Harry stond jarenlang bekend als de koninklijke belhamel, maar de laatste tijd behoort hij net als William en diens vrouw Kate tot de favorieten van het Britse koninklijk huis. Zij vormen samen het menselijke gezicht van de royals. Harry schreef vorig jaar geschiedenis door zich openlijk uit te laten over de psychische problemen die hij heeft ondervonden door de dood van zijn moeder, prinses Diana.

Harry stond altijd al bekend als een vrijgevochten prins, voor wiens misstappen veel Britten wel een oogje wilden dichtknijpen. De meesten hebben nog altijd het beeld op hun netvlies van de toen twaalfjarige prins, die met gebogen hoofd achter de affuit met zijn moeders kist liep.

Harry is in veel opzichten de tegenpool van zijn oudere broer, van wie geen grotere jeugdzonde bekend is dan dat hij ooit met popzangeres Britney Spears heeft gemaild. Harry werd als zeventienjarige betrapt toen hij blowde en alcohol dronk, waarop prins Charles hem voor straf een dag naar een afkickcentrum stuurde om de verwoestende effecten van drugsgebruik te zien. Hij haalde in 2005 de voorpagina's van de Britse tabloids omdat hij op een gekostumeerd feest was verschenen in nazi-uniform, compleet met Wehrmacht-insigne en een rode armband met swastika. Harry haastte zich te verontschuldigen en zijn vader liet hem het vernietigingskamp Auschwitz bezoeken.

Na zijn opleiding aan de militaire academie van Sandhurst werd Harry twee keer als helikopterpiloot uitgezonden naar Afghanistan. Na zijn terugkeer bleef hij zich inzetten voor zijn oude kameraden. Hij is de bedenker van de Invictus Games, waar gewond geraakte militairen zich internationaal sportief meten met lotgenoten.

Harry is deels in de voetsporen van zijn moeder getreden. Hij werkte voor aidsprojecten in Lesotho en ook in Groot-Brittannië is hij betrokken bij mensen die besmet zijn met het hiv-virus en bij aids- en tuberculosepatiënten.

Prinses Diana
Harry mist zijn moeder Diana nu hij officieel verloofd is met de Amerikaanse actrice Meghan Markle, vertelde hij tegen de BBC. "Ze zou zonder enige twijfel dolgelukkig zijn als ze Meghan kon leren kennen. Op dit soort momenten mis ik haar heel erg, omdat ik mijn geluk niet met haar kan delen."

Diana overleed in 1997 door een auto-ongeluk in Parijs. De verlovingsring die Harry aan Markle gaf, bevat juwelen van zijn moeder die hij na haar dood kreeg.

Markle was niet gewend aan alle aandacht waarmee haar relatie met prins Harry gepaard gaat. "Ik maakte als actrice niet echt deel uit van de tabloid-cultuur. Ik had een redelijk rustig leven, kon mij volledig op mijn werk focussen." Dat veranderde zodra duidelijk werd dat zij en Harry een relatie hadden. "Ik nam mij voor vooral niet te veel te lezen, en ons vooral te concentreren op onze relatie. Ik ben trots op wie ik ben, en ik ben trots op wie wij zijn als een koppel. Daar gaat het om."

Markle doelt onder meer op haar Afro-Amerikaanse afkomst. Die leidde op social media tot afwijzende reacties toen de relatie bekend werd.

Harry+Meghan roundup voor hopeloze romantici
Harry+Meghan roundup voor hopeloze romantici (Foto: ANP)

Win een headset en andere Steep-goodies

Om te vieren dat de open bèta van Steep Road to the Olympics vandaag online gaat, mogen we samen met Ubisoft en Trust wat leuke goodies weg geven: een stickervel, een poster en een Trust Gaming GXT 322C Carus Headset. Om kans te maken moet je antwoord geven op de volgende vraag: hoeveel sportactiviteiten zijn er in de originele Steep-game? Je kunt je antwoord hier insturen. Je hebt tot en met 30 november de tijd.

De open bèta van Steep Road to the Olympics gaat morgen van start en is tot en met 4 december gratis beschikbaar voor spelers op PlayStation 4, Xbox One en pc. De open bèta bevat vijf uitdagingen uit de complete game: afdaling en big air in Zuid-Korea en twee snowboarduitdagingen en één wingsuit-uitdaging in Japan. Bovendien krijgen spelers de kans om een deel van de unieke map van Japan te ontdekken. De speler die aan het einde van de open bèta het beste gescoord heeft in de afdalinguitdaging, krijgt de kans om een ticket naar de Olympische Winterspelen PyeongChang 2018 in Zuid-Korea te winnen. Meer details hierover volgen binnenkort.

De open bèta van Steep Road to the Olympics kan vanaf 28 november om 00:00 uur alvast gedownload worden op PlayStation 4, Xbox One en pc (via Uplay). Op 28 november gaan de servers om 18:00 uur live, waarna iedereen met de open bèta aan de slag kan.

Het uitbreidingspakket Steep Road to the Olympics is voor Steep-spelers vanaf 5 december los verkrijgbaar voor €30,-. Ook is de Steep Winter Games Edition, inclusief de game en het uitbreidingspakket, vanaf 5 december verkrijgbaar. Voor de echte fanaten, is de Steep Winter Games Gold Edition met de game, het uitbreidingspakket en de Steep Season Pass, waarmee spelers toegang krijgen tot de uitbreidingen die momenteel al beschikbaar zijn, plus verschillende sporten, uitdagingen en kleding, tevens vanaf 5 december verkrijgbaar.

Steep Road to the Olympics is de officiële videogame van de Olympische Winterspelen PyeongChang 2018. Het spel breidt de open wereld actiesportgame Steep uit, die gelanceerd werd in december 2016. In de verhaalmodus van de game kruipen spelers in de huid van een jonge atleet die traint om als allereerste Olympisch goud te winnen in drie verschillende freestyle disciplines, namelijk big air, halfpipe en slopestyle. De wedstrijden vinden plaats in de unieke Zuid-Koreaanse bergen, waar de Olympische Winterspelen PyeongChang 2018 zich komende februari afspelen. Daarnaast krijgen spelers toegang tot de Japanse bergen, waar ze van de unieke sneeuw en wonderschone omgevingen genieten.

Steep - prijsvraag (Foto: Ubisoft)

Overeem vecht tegen voormalig dakloze op weg naar UFC-goud

De 31-jarige Francis Ngannou is tegenwoordig een levensgevaarlijke tegenstander in de wereld van het MMA. Vijf jaar geleden droeg hij nog loodzware emmers gevuld met stenen door een steengroeve in Kameroen, totdat hij het aandurfde om naar Parijs te reizen en daar een carrière in het boksen na te streven. Als dakloze in de Franse hoofdstad kreeg hij de kans bij de MMA Factory van trainer Fernand Lopez. Zaterdag staat hij tegenover de Nederlandse MMA-veteraan Alistair Overeem, de enige die Ngannou nog van een titelgevecht kan afhouden.


Francis Ngannou (Foto: Getty images)

De bijna twee meter lange, honderdtwintig kilo zware zwaargewicht bleef in zijn jeugd de slechte invloeden in Kameroen negeren: de bendes die de imposante Ngannou maar wat graag wilden inlijven en met geld smeten om de jonge krachtpatser uit de steengroeve te lokken. Ngannou had echter andere plannen en droomde van een bokscarrière, maar hij wist al gauw dat dit in Kameroen nooit van de grond zou komen. 

Als dakloze in Parijs leek het leven niet veel beter te zijn. De 26-jarige reus begon te helpen met het schillen van aardappels in de gaarkeuken en een vrijwilliger daar hielp hem aan een adresje van een sportschool waar hij dan misschien gratis zou mogen trainen. 'Een collega belde me op en vertelde me dat er een enorm grote kerel wilde trainen', aldus trainer Lopez. 'De volgende dag ging ik naar de sportschool en Francis was daar al. Ik praatte een tijdje met 'm en besloot hem een tas te geven met sportspullen, maar ik zei tegen hem: "Ga alsjeblieft MMA trainen" en gelukkig luisterde hij naar me'.

Vanaf het moment dat Ngannou zijn training begon, was Lopez overtuigd van het bijzondere talent van de Kameroenees. 'Hij bewoog zo snel en speelde het spelletje al zo slim. En dan natuulijk zijn enorme kracht. Ik wist dat hij een kampioen zou kunnen worden. Na een dag trainen gaf hij me de tas terug en toen besefte ik pas dat hij dakloos was en de tas gewoon niet kon houden. We maakten een slaapplek in de sportschool en samen zorgden we ervoor dat hij wat permanents kon krijgen.'

Ngannou bleek een ruwe diamant en sinds het slijpen in 2013 begon, heeft Ngannou al elf partijen gevochten en daar tien van gewonnen, zes via knockout. Sinds 2015 vecht hij in de koningsklasse van het MMA en in zijn vijf partijen heeft hij nooit meer dan twee ronden hoeven te vechten. Een indrukwekkende serie gevechten, waarmee Ngannou zich razendsnel door de ranglijst omhoog vecht.


Overeem vs Ngannou promo (Bron: Youtube)

Overeem is de eerste serieuze tegenstander die Ngannou treft. De Nederlander is echter nog niet zo onder de indruk van de import Fransman. 'Ik let nooit zo op de ranglijst', aldus de voormalig Strikeforce en K-1-kampioen. 'Ik geloof dat hij op nummer vijf staat en ik op nummer één. Hij is natuurlijk een grote kerel, een sterke kerel ook. Volgens mij is hij groter dan ik ben. Hij is gevaarlijk en dat zie ik als een uitdaging en motiveert me.'

'Je kunt zien dat hij zo sterk is als een os en hij is gemotiveerd en bereid om te vechten. Het is een serieuze tegenstander en het zal een goed gevecht worden, het is een goede match-up. Het zal mijn en mijn teams werk worden om hem af te stoppen en te laten zien wie letterlijk de nummer één is, omdat ik de nummer één ben. En dan stel ik mijn titelgevecht met de kampioen veilig.' 

Volledig programma
Max Holloway vs. Jose Aldo
Francis Ngannou vs. Alistair Overeem
Eddie Alvarez vs. Justin Gaethje
Henry Cejudo vs. Sergio Pettis
Tecia Torres vs. Michelle Waterson
Charles Oliveira vs. Paul Felder
Drakkar Klose vs. David Teymur
Cortney Casey vs. Felice Herrig
Yancy Medeiros vs. Alex Oliveira
Razak Al-Hassan vs. Sabah Homasi
Amanda Cooper vs. Angela Magana
Jeremy Kimball vs. Dominick Reyes
Alan Crowder vs. Justin Willis

UFC 218: Holloway vs Aldo 2 wordt gehouden in de nacht van zaterdag op zondag en is vanaf 04.00 uur live te zien op betaalkanaal Fox Sports 2 (Nederlands commentaar) en Fox Sports 4 (origineel Amerikaans commentaar).

'Dijsselbloem blijft bij eurogroep want niemand wil'

EU-bronnen achten het niet ondenkbaar dat Jeroen Dijsselbloem nog zes maanden langer aanblijft als voorzitter van de eurogroep. Europees Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zou aandringen op dit scenario omdat de verlenging Duitsland en Oostenrijk goed zou uitkomen. Beide landen hebben een demissionaire regering en derhalve nog geen nieuwe minister van Financiën.

De woordvoerder van oud-minister Dijsselbloem, die in januari zou opstappen, wil niet op de "speculaties" in de Oostenrijkse krant Die Presse ingaan. Die meldde maandag dat de Europese christendemocraten de verlenging zouden steunen. Dijsselbloem is sociaaldemocraat en geen Nederlands kabinetslid meer.

Volgens de woordvoerder is de procedure voor de opvolging van Dijsselbloem niet gestopt. De EU-ministers van Financiën van de negentien eurolanden kiezen op 4 december normaal gesproken iemand uit hun midden. Eerder was al bekend dat belangstellenden zich tot 30 november uiterlijk 12.00 uur kunnen aanmelden. Vrijdagmorgen zou Dijsselbloem zelf bekendmaken wie de kandidaten zijn.

Weinig gegadigden
Een nauw betrokkene in Brussel zegt dat het aantal gegadigden om het stokje van Dijsselbloem in januari over te nemen tot nu toe "beperkt" is. Niemand heeft zich publiekelijk opgeworpen als kandidaat. Tot nu toe circuleerde onder meer de naam van de Oostenrijkse minister Hans Jörg Schelling, maar hij komt waarschijnlijk niet terug in de regering van de beoogde nieuwe bondskanselier, de conservatief Sebastian Kurz.

In oktober kwam de eurogroep overeen dat Dijsselbloem zijn tweede termijn kon uitdienen ook als hij geen minister meer was. Na het aantreden van het kabinet-Rutte III werd hij als betaald adviseur ingehuurd door het Europese noodfonds ESM, dat ook zijn onkosten vergoedt voor zijn werk als eurogroepvoorzitter.

'Dijsselbloem mogelijk langer bij eurogroep'
'Dijsselbloem blijft bij eurogroep want niemand wil' (Foto: ANP)

Maak kennis met de personages van Xenoblade Chronicles 2

Nintendo heeft, in een Nintendo Direct over Xenoblade Chronicles 2, een nieuwe character trailer getoond en allerlei informatie over de game vrijgegeven. Vandaag heeft Nintendo ook nog een storytrailer gepubliceerd. In de character trailer (engelse stemmen) maak je kennis met vele personages aanwezig in de game, terwijl er in de storytrailer (japanse stemmen, engelse ondertiteling) naar voren komt dat Blades voor eeuwig leven dankzij de Crystal. Dit betekent echter dat de Blades vaker vastzitten met slechte herinneringen.

Xenoblade Chronicles 2 komt 1 december naar de Nintendo Switch. Bekijk hieronder de character- en storytrailers.

FNV: werkdruk in ggz overal veel te hoog

De werkdruk in de geestelijke gezondheidszorg (ggz) is veel te hoog, het ziekteverzuim is huizenhoog en het tekort aan geschoold personeel is nijpend. Dat zegt vakbond FNV in een reactie op het rapport van de IGJ over de kliniek Roosenburg in Den Dolder. Daar verbleef Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber.

Uit dat rapport blijkt dat deze psychiatrische kliniek door het tekort aan vast personeel noodgedwongen met veel inhuurkrachten werkte. Dat leidde tot slechtere samenwerking met het vaste personeel en onveiligheidsgevoelens in de onderlinge samenwerking, volgens het rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) in oprichting.

Elise Merlijn van FNV Zorg is niet verbaasd over de bevindingen van de inspectie. ,,Er is een gigantisch tekort aan personeel, daardoor is de werkdruk hoog en vallen er steeds vaker mensen langdurig uit. De bezuinigingen op de ggz eisen hun tol."

Manier van financieren

Volgens de FNV speelt ook de manier waarop de ggz wordt gefinancierd een rol. ,,Instellingen weten pas in het najaar hoeveel zorg zij vergoed krijgen en mogen leveren van de zorgverzekeraars voor het jaar daarna. Daarom houden werkgevers soms bewust de formatie krap, maar soms moet er toch meer zorg komen en dan heb je te weinig personeel. Daardoor neemt de werkdruk toe en stijgt het ziekteverzuim." Toch weerspreekt de FNV dat de zorg in het gedrang komt. ,,Die signalen hebben wij niet uit de achterban gekregen", zegt Merlijn.

Hoogleraar forensische psychiatrie Robbert-Jan Verkes van de Radboud Universiteit nuanceert de bevindingen van de inspectie. ,,Er is zonder meer een tekort aan personeel in de ggz, maar het zou mij verbazen als de inspectie bij andere klinieken hetzelfde zou constateren. Ik zie dit toch vooral als incident. Bovendien is het maar de vraag of de werkdruk en de invallers een rol hebben gespeeld in deze zaak."

FNV: werkdruk in ggz overal veel te hoog
FNV: werkdruk in ggz overal veel te hoog (Foto: ANP)

KLM vliegt ook dinsdag niet naar Bali

KLM vliegt ook dinsdag niet naar naar Bali. Volgens de luchtvaartmaatschappij blijft het vliegveld van Bali vanwege de uitbarsting van vulkaan Agung tenminste tot dinsdagochtend gesloten. Luchtvaartmaatschappij Emirates annuleert tot dinsdag 18.00 uur (lokale tijd) alle vluchten van Dubai naar Denpasar.

Door de vulkaanuitbarsting hangt een grote aswolk in de lucht waardoor het niet veilig is om te vliegen. Wanneer het vliegveld opengaat is afhankelijk van de hoeveelheid as en de windrichting. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken waarschuwt dat de Indonesische autoriteiten het dreigingsniveau hebben verhoogd naar categorie 4. Dat is het hoogste niveau. De vulkaan Agung barstte zondag uit op Bali en de lokale autoriteiten verwachten dat er op korte termijn weer een uitbarsting komt.

Het is onbekend hoeveel Nederlanders er op dit moment op Bali zijn. In ieder geval zijn er ongeveer vierhonderd reizigers van TUI en Kras op Bali en Lombok. Via Corendon zitten in ieder geval veertig Nederlanders vast die niet naar huis kunnen.

TUI meldt dat de Nederlandse reizigers van TUI en Kras geen gevaar lopen. De vulkaan is op veilige afstand van de toeristische plaatsen.

KLM vliegt ook dinsdag niet naar Bali
KLM vliegt ook dinsdag niet naar Bali (Foto: ANP)

Water kwam snorkel onderzeeboot binnen

Binnendringend water veroorzaakte kortsluiting in een accu van de verdwenen Argentijnse onderzeeër. De marine maakte maandag bekend dat vocht terechtkwam in de zogeheten snorkel, waarmee het vaartuig zuurstof kan opnemen.

Onderzeeboot ARA San Juan had voordat hij verdween, melding gemaakt van de problemen. Daarop kreeg het vaartuig opdracht terug te keren. "Ze moesten de accu isoleren en op een andere accu onder water naar Mar del Plata varen", zei een marinewoordvoerder.

Het schip verdween op 15 november. Omdat de onderzeeër maar voor zeven dagen zuurstof aan boord had, hebben velen de hoop opgegeven dat de 44-koppige bemanning nog levend wordt gevonden. Vliegtuigen en schepen uit dertien landen zoeken ondertussen verder naar de verdwenen duikboot.

Water kwam snorkel onderzeeboot binnen
Water kwam snorkel onderzeeboot binnen (Foto: ANP)

Dochter Jan Kruis bij St. Pannekoek Groningen

Leontine Kruis, de dochter van de begin dit jaar overleden tekenaar Jan Kruis, is woensdagavond in Groningen aanwezig bij de grootste Sint-Pannekoekviering in de stad. Zij woont namens de familie een groot evenement bij in The Big Building in Groningen, zo meldde een vriend van de familie maandag.

Sint Pannekoek is een fictief feest uit een stripverhaal van Jan, Jans en de kinderen. De vondst van Jan Kruis ging de afgelopen decennia een heel eigen leven leiden. Op vele tientallen plekken in Nederland wordt op 29 november het Sint-Pannekoekfeest gevierd door pannenkoeken te bakken en foto's te maken van mensen met de lekkernij op het hoofd. Jaarlijks worden er met de hashtag #SintPannekoek meer dan honderdduizend foto's gedeeld op sociale media.

De grootste Sint-Pannekoekvieringen zijn altijd in Groningen en Rotterdam. In de noordelijke hoofdstad worden dit jaar op 25 verschillende plekken pannekoeken geserveerd. Ook talloze scholen in Groningen doen mee met hun eigen bijeenkomsten, zoals het Noorderpoort College, het Werkman College en het Alfa-college. In Rotterdam is de Koningskerk al jarenlang het hart van de traditie.

Tekencursus en bier

Om het overlijden van de geestelijk vader eerder dit jaar te gedenken, kunnen bezoekers in Groningen en Rotterdam ook meedoen aan de interactieve cursus 'Tekenen met Jan' die Kruis voor zijn dood maakte. Deze videocursus moet deel uit gaan maken van het Jan Kruis-museum waarvoor vergevorderde plannen zijn.

Ook wordt er dit jaar voor het eerst Sint-Pannekoekbier verkocht, dat is gemaakt door de Groningse brouwerij BaxBier. Daarnaast vindt er in Groningen een wedstrijd pannenkoek-haken plaats. Lokale dichters zullen gedichten over pannenkoeken voordragen.

In de oorspronkelijke strip heeft Catootje zin in pannenkoeken. Daarom verzint opa dat het een oude Rotterdamse traditie is om op 29 november dit gerecht te eten. Sindsdien is het feest een heel eigen leven gaan leiden; elk jaar eten zeker tienduizenden Nederlanders op 29 november pannenkoeken en begroeten de heer des huizes met een pannenkoek op hun hoofd. Het feest werd in eerste instantie vooral in kerken en bij studentenverenigingen gevierd.

Dochter Jan Kruis bij St. Pannekoek Groningen
Dochter Jan Kruis bij St. Pannekoek Groningen (Foto: BuzzE)

Avengers Assemble op Vanity Fair covers

Er zijn vandaag vier verschillende covers van Vanity Fair verschenen waarop de superhelden uit het Marvel Cinematic Universe in volle glorie worden getoond. Reden hiervoor is een special over de succesvolle franchise en de toekomst van deze films.

Op de covers zien we onder andere de nieuwe look van Black Widow (Scarlett Johansson) maar ook is dit de eerste officiële foto van Evangeline Lilly in het kostuum van Wasp. Thor (Chris Hemsworth) heeft weer iets meer ten opzichte van zijn laatste verschijning in Thor: Ragnarok en Captain America (Chris Evans) lijkt zijn baard te missen die in eerdere foto's van de set wel te zien was. Ook is Ant-Man (Paul Rudd) vrij prominent aanwezig hoewel zijn aanwezigheid in Infinity War onduidelijk is, zeker omdat Scott Lang volgens de eerste plot details huisarrest heeft in Ant-Man and the Wasp, het vervolg op Ant-Man die enkele maanden na Avengers verschijnt.

In dit issue licht Kevin Feige ook een tipje van de sluier op. Hij geeft aan dat er nog zeker 20 Marvel-films gepland staan, maar ook dat na Avengers 4 die in 2019 zal verschijnen het Marvel-universum volledig op zijn kop zal staan. Met dat laatste worden we eigenlijk al een aantal jaar lekker gemaakt, maar naar ons idee wordt het wel eens tijd voor die eerste trailer van Avengers: Infinity War. Nu er voor het eerst castfoto's zijn verschenen kan het niet anders dan dat die één dezer dagen online verschijnt. We zullen er bovenop zitten om hem te posten voor jullie!

ECB pleit voor marktplaats slechte leningen

De Europese Centrale Bank (ECB) zou graag zien dat er een digitale marktplaats in het leven wordt geroepen waarop slechte leningen kunnen worden verhandeld. Door ook informatie over de aard van de leningen te verschaffen moet het voor banken en investeerders eenvoudiger worden om deze te kopen of te verkopen.

Volgens de ECB kan een dergelijk platform ervoor zorgen dat meer investeerders zich aan de leningen zullen wagen. De marktwerking leidt ook tot betere prijzen en dat zorgt weer voor meer financiële stabiliteit, meent de toezichthouder.

Het voorstel van de centrale bank past in de wens van de Europese autoriteiten dat de banken hun slechte kredieten moeten afbouwen of verkopen. Dat zorgt onder meer voor een betere balans en meer vertrouwen van investeerders. De banken in de eurozone houden nu bijna 921 miljard euro aan slechte leningen aan. Dat is 6 procent van het totale aantal leningen.

ECB pleit voor marktplaats slechte leningen
ECB pleit voor marktplaats slechte leningen (Foto: ANP)

Minister: Publieke omroep moet aan de bak

Wegens de dalende reclame-inkomsten zal de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) mogelijk het mes moeten zetten in de organisatie. De NPO moet de komende tijd bedenken hoe zij de dreigende tekorten gaat opvangen.

Het gaat niet per se alleen om bezuinigingen. De NPO kan ook extra inkomsten verzinnen, aldus minister Arie Slob (Media) maandag.

Voor volgend jaar kunnen de dalende inkomsten nog worden opgevangen door geld uit een reservepot, aldus de minister. Daarna kunnen eventuele tekorten niet meer op die manier worden weggewerkt. Slob wil ook geen ander geld van zijn ministerie inzetten.

Als de reclame-inkomsten in dit tempo blijven dalen, heeft de NPO in 2019 ongeveer 60 miljoen euro minder te besteden. De Ster, die reclamespotjes verkoopt voor de omroepen en daarmee in een kwart van hun inkomsten voorziet, verdient volgend jaar naar schatting 28 miljoen euro minder. De daling is sneller en sterker dan verwacht.

Minister: Publieke omroep moet aan de bak
Minister: Publieke omroep moet aan de bak (Foto: ANP)

FOK! Wat een weer: na regen komen de buien weer

Houden de kraaien vóór allerheiligen al school, zorg dan voor hout en kool.

Gegroet!

Dat was me het dagje wel weer he? De hemelsluizen stonden weer wagenwijd open. Een actieve storing trok vandaag van west naar oost over het land. De zon was volstrekt kansloos tegen dit systeem. Niemand heeft dan ook die gouden bol gezien deze dag. De regenmeters hadden daarentegen volop werk. Over het hele land gezien viel er gemiddeld 15 tot 20 millimeter. Maar er waren ook plekken die tot 25 mm kwamen. In ieder geval, nat was het. . Bij mij thuis werd het rond een uur of 12 droog, maar de enorme plassen spraken boekdelen.

De komende uren trekken er nog steeds verschillende buien over ons land. Dit met name in de noordelijke helft. Hagel en onweer zijn daarbij zeker niet uitgesloten. In het zuiden wordt het wel wat droger. De minima liggen tussen de 4 en 7 graden, dus van vorst is geen sprake.

Morgen krijgen we weer het weerbeeld dat we het afgelopen weekend ook zagen. De zon breekt er gelukkig weer af en toe door, maar de inmiddels bekende novemberse buien maken ook hun opwachting weer. En opnieuw vallen ze vooral ten noorden van de grote rivieren. Het zuiden krijgt wat meer last van de schaduw van Engeland, zodat daar de buien maar beperkt blijven. Helemaal droog kan ik het ook daar niet beloven.  Bij dit afwisselende weer wordt het ongeveer 6 a 7 graden, maar in buien koelt het iets verder af. De wind is matig tot (vrij) krachtig uit een westelijke richting.

Fijne avond!

Nederland
 

Mos en paddenstoel  (Foto: Disbatch)

Er zijn in het bos altijd wel prachtige plekjes te vinden. Dissiedisbatch vond ze. (Foto: dissiedisbatch)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht!

Veroordeling SyriŰgangster Laura Hansen definitief

De veroordeling van Syriëgangster Laura Hansen (22) door de rechtbank in Rotterdam is definitief. Zowel Hansen als het Openbaar Ministerie (OM) heeft besloten niet in hoger beroep te gaan. Beide partijen zijn het eigenlijk niet eens met het vonnis, maar ze zien ervan af het aan te vechten vanwege haar persoonlijke omstandigheden. Dat betekent dat Hansen de eerste vrouw is die is veroordeeld na terugkeer uit het IS-strijdgebied.

Hansen  werd twee weken geleden veroordeeld tot een gevangenisstraf van twee jaar, waarvan dertien maanden voorwaardelijk. De rechtbank veroordeelde haar vanwege het voorbereiden van terroristische misdrijven, maar sprak de vrouw vrij van deelname aan een terroristische organisatie. Het vonnis betekent dat zij niet opnieuw de gevangenis in hoeft. Hansen heeft namelijk al een jaar in voorlopige hechtenis gezeten.

Haar advocaat Michiel Pestman stelt dat de druk van een nieuw proces voor haar te groot is. Ze wil zich concentreren op haar leven in Nederland en dat van haar kinderen, aldus de raadsman. H. heeft altijd gezegd dat ze onschuldig is en dat ze nooit van plan was iets slechts te doen. Ze vindt zich vooral heel dom en heeft er grote spijt van. Ze zei maandag dat zij mogelijk met haar ervaringen aan de slag wil om andere jongeren ervan te weerhouden dezelfde fouten te maken.

Niet eens met vrijspraak

Het OM op zijn beurt is het er niet mee eens dat Hansen is vrijgesproken van deelname aan een terroristische organisatie. Op zich zijn er wel aanknopingspunten om dit voor te leggen aan een hogere rechter, maar het OM kiest er in deze zaak voor dit niet te doen in verband met de persoonlijke situatie van Hansen.

Het OM zal in volgende zaken van vrouwelijke jihadgangers opnieuw proberen een veroordeling voor deelname aan een terreurorganisatie te krijgen. Mannelijke jihadgangers worden op dit punt al wel veroordeeld.

Veroordeling Syriëgangster Laura H. definitief
Veroordeling Syriëgangster Laura H. definitief (Foto: ANP)

Jort Kelder beroofd van horloge

Presentator Jort Kelder is zaterdagnacht op de Prinsengracht in Amsterdam beroofd. Dat laat de voormalig hoofdredacteur van Quote weten op Twitter.

Een "onguur Balkantype" riep "Tanzen!" en beroofde hem tijdens "een curieus pas-de-deux" van zijn horloge. Het gaat om een zeldzaam Hanhart Fliegeruhr uit 1945, een pilotenhorloge dat sinds 1880 in Duitsland wordt gemaakt.

Het accessoire kost nieuw zeker 1000 euro. "Mocht iemand u deze aanbieden, sla 'm even in de boeien svp. Dank."

Jort Kelder beroofd van horloge
Jort Kelder beroofd van horloge (Foto: BuzzE)

'De Jong heeft topclubs voor het uitkiezen'

Frenkie de Jong maakt dit seizoen grote indruk bij Ajax. De jongeling staat naar verluidt op het lijstje bij een aantal Europese topclubs.

Volgens Voetbal International wordt De Jong in de gaten gehouden door clubs als Chelsea, Manchester City, Bayern München, Hamburger SV en RB Leipzig. De 20-jarige jeugdinternational heeft bij Ajax een contract dat in de zomer van 2019 afloopt, maar Ajax wil graag verlengen tot medio 2022.

Na de wedstrijd tegen Roda JC zei De Jong zondag dat hij er klaar voor is om meer speeltijd te krijgen. Mede dankzij zijn invalbeurt bij het begin van de tweede helft herstelde Ajax zich prima tegen Roda (5-1). De Amsterdammers legden een zwakke eerste helft op de mat, waarin Roda zelfs op voorsprong kwam.

De Jong liet weten dat hij Ajax een tegenvoorstel heeft gedaan. "En daarover zijn de club en Ali Dursun (zaakwaarnemer, red.) nu in gesprek", vertelde hij aan De Telegraaf. "Uit het eerste aanbod van Ajax sprak veel vertrouwen en de trainer zegt dat ook volop in me te hebben. Dus ik heb nu zéker de intentie om te blijven als ik meer ga spelen."

Team Sky kiest voor wit tenue

Team Sky heeft zijn tenue voor 2018 gepresenteerd. De Britse WorldTour-formatie kiest voor het grootste deel voor een wit shirt met daarbij een blauw vlak bij de borststreek. Ook op de achterkant is het grotendeels wit met daarbij een blauwe verticale streek in het midden van het shirt.

Dit jaar koos team Sky in de Tour de France voor een wit shirt vanwege de warmte in de Ronde van Frankrijk. "Door de positieve feedback van zowel fans als renners heeft Sky besloten om in 2018 het gehele jaar in het wit te rijden", zo meldt ploegbaas Dave Brailsford op de website van de ploeg. Ook de dunne lijntjes keren terug op het shirt. De overwinningen van 2010-2016 staan nu op 1 plaats op de rug van de trui. Alle overwinningen uit het seizoen van 2017 staan aan de voorkant van het shirt in het blauwe vlak.

Wat is de bitcoin?

Een munt die eigenlijk niet echt bestaat, is bezig aan een ongekende opmars. De bitcoin, een virtuele munt, breekt mijlpaal na mijlpaal en nadert nu een mythische grens. Eén bitcoin is net geen 10.000 dollar waard. Vijf vragen over de munt.

Hoe werkt de bitcoin?
De bitcoin is een munteenheid, net als de euro of de dollar. Maar anders dan bij de euro en de dollar zijn er geen fysieke munten en biljetten. Bitcoins zijn eigenlijk niet veel meer dan regels computercode. Die staan in een groot digitaal logboek, waarin de gebruikers samen bijhouden wie welk bedrag overmaakt naar wie. Dat gaat op basis van wiskundige formules, waar niet mee te sjoemelen valt. Iedereen houdt iedereen eerlijk, is het idee. De bitcoin is overigens de grootste virtuele munt, maar niet de enige. De ethereum, de ripple, de litecoin, de dash en tientallen anderen werken op ongeveer dezelfde manier.

Kan iedereen in bitcoins handelen?
Ja. Mensen hoeven alleen een account aan te maken bij een handelsplatform. Dat maakt een zogeheten wallet, een digitale portemonnee. Er zijn een paar varianten met verschillende beveiligingsniveaus. Gebruikers kunnen bitcoins kopen, in ruil voor bijvoorbeeld euro's of dollars. Ook kunnen ze bitcoins overmaken naar de wallet van een ander om te betalen. Wie bitcoins wil verzilveren, biedt ze te koop aan en laat de waarde in bijvoorbeeld euro's overmaken op een reguliere bankrekening.

Worden bitcoins overal geaccepteerd?
Nee. Bij sommige winkels kunnen mensen met de munt betalen. Maar het is niet overal een wettig betaalmiddel, er zijn geen centrale banken, er is geen leiding en de bitcoin heeft eigenlijk geen regels.

Wie zitten achter de bitcoin?
Dat weet eigenlijk niemand. Het systeem is in 2008 bedacht door ene Satoshi Nakamoto. Vermoedelijk is dat een schuilnaam, maar het is nooit duidelijk geworden van wie.

Is de bitcoin anoniem?
Ja en nee. Iedere gebruiker heeft een eigen 'rekeningnummer' voor zijn of haar wallet. Maar alle transacties van zo'n wallet zijn voor iedereen te zien. Dat is nodig om misbruik te voorkomen, alle deelnemers houden elkaar eerlijk. En als iemand weet wie de persoon achter de code is, is meteen duidelijk wat diegene heeft gekocht en verkocht.

Wat is de bitcoin?
Wat is de bitcoin? (Foto: BuzzT)

NHL 100 jaar oud, Rangers boeken 8e thuiszege op rij

De Noord-Amerikaanse ijshockeycompetitie NHL heeft zondag een mooi jubileum gevierd: op 26 november 1917 werd de competitie gevormd en dus vierde men zondag de 100e verjaardag. Een groots feest wat programma betreft was het overigens niet, er stonden 'gewoon' drie wedstrijden gepland.

De New York Rangers ontvingen de Vancouver Canucks, die probeerden om de Rangers van de achtste zege in Madison Square Garden op rij af te houden. Dat lukte niet: in de shoot-outs schoot Jimmy Vesey de beslissende goal binnen en dus wonnen de Rangers opnieuw.

De Carolina Hurricanes kregen bezoek van de Nashville Predators en boekte na shoot-outs een overwinning, terwijl de Edmonton Oilers hun reis naar Boston beloond zagen worden met een 2-4 zege op de Bruins.

De beste slowmotionbeelden van de week (Bron: YouTube)

'Ierland ook maar uit de EU'

Volgens het Britse Labour-parlementslid Kate Hoey moet Ierland zich positiever opstellen in de Brexit-onderhandelingen met het Verenigd Koninkrijk. Die zitten momenteel muurvast vanwege het probleem van de Noord-Ierse grens. Hoey zou niet verbaasd zijn als ook Ierland de komende jaren de EU verlaat, schrijft The Journal.

De patstelling is als volgt. De EU-lidstaten hebben op aandringen van Ierland afgesproken dat er geen handelsbesprekingen met Londen komen voordat de Britten een acceptabele oplossing hebben voorgesteld hoe de grens met Noord-Ierland open kan worden gehouden. Dit is een voorwaarde uit het Goede Vrijdag-vredesakkoord, dat er in 1998 kwam nadat pro-Ierse republikeinen en pro-Britse unionisten elkaar decennialang naar het leven stonden. Maar Londen vindt dat de status van de grens moet volgen uit de handelsbesprekingen, terwijl Ierland en de andere EU-landen menen dat dit afzonderlijk wordt geregeld.

Genscontroles zijn echter een verplichting indien het Verenigd Koninkrijk zoals gepland uit de douane-unie stapt. En de Noord-Ierse DUP, gedoogpartner van de Britse regering, is fel tegenstander van een oplossing waarbij Noord-Ierland wél in de douane-unie blijft.

Onontkoombaar
Hoey, en dit is opvallend voor iemand van de Labourpartij, stuurt dan ook schijnbaar aan op de volgende situatie. In maart 2019 stapt het Verenigd Koninkrijk inclusief Noord-Ierland uit de douane-unie, eventueel zonder EU-exitdeal. Doordat er dan verschillende douane-voorwaarden gelden tussen Noord-Ierland en de Ierse Republiek, is een gesloten grens onontkoombaar.

Een open grens is echter vastgelegd in het Goede Vrijdagakkoord, en Londen doet vervolgens alsof zijn neus bloedt. Of zoals Hoey het uitdrukt: "Als er geen deal komt gaan wij geen fysieke grens opzetten." Met andere woorden, dat moeten de Ieren dan maar doen.

Daarmee ontstaat de situatie waarbij Londen zich aan het Goede Vrijdagakkoord houdt maar Dublin niet. Maar als EU-lidstaat is het de Ieren dan ook onmogelijk gemaakt om dit te doen, en dus, zo is Hoeys implicatie, moet Ierland de EU dan ook maar verlaten als ze de grens zo graag open willen houden.

Handelsminister
De Britse handelsminister Liam Fox benadrukte dit weekeinde nog eens dat de status van de Ierse grens wat Londen betreft enkel via handelsbesprekingen kan worden vastgesteld.

De strategie van de Britten lijkt hiermee duidelijk: de grenskwestie gebruiken om een vrijhandelsakkoord af te dwingen. Met andere woorden: nagenoeg zo vrij als binnen de EU geldt, maar dan zonder vrij verkeer van personen. Een handelsakkoord gaat immers niet alleen over Ierland, maar over alle EU-lidstaten.

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Simon Coveney liet maandag evenwel weten dat de andere 26 EU-lidstaten vierkant achter Ierland staan. Londen kan handelsbesprekingen dan ook vergeten totdat het met een levensvatbaar plan voor de Ierse grenskwestie komt. Oftewel: het is uitgesloten dat de EU meegaat in de strategie van Groot-Brittannië.

Daarmee wordt het steeds waarschijnlijker dat de Britten uiteindelijk zonder deal de EU uitcrashen. Maar of dat ook daadwerkelijk betekent dat de Ieren de EU dan ook maar verlaten, valt sterk te betwijfelen. Dat wordt gezien als het opnieuw binnentreden van de Britse invloedssfeer, en na eeuwenlange Britse overheersing is daar weinig animo voor onder de Ierse bevolking.

Trump wil verkiezing oneerlijkste medium

Donald Trump en de kritische pers blijven onverminderd op voet van oorlog staan. De Amerikaanse president stelde maandag via zijn favoriete uitlaatklep Twitter, dankbaar gebruikmakend van de extra ruimte, een verkiezing van het slechtste nieuwsmedium in de VS voor.

"We zouden een wedstrijd moeten hebben om te bepalen welk netwerk, inclusief CNN en uitgezonderd Fox, het oneerlijkst en het meest corrupt is of de waarheid het meest verdraait in zijn politieke verslaggeving over jullie favoriete president (ik). Ze zijn allemaal slecht. De winnaar krijgt de fake nieuws trofee", aldus Trump.

Trump wil verkiezing oneerlijkste medium
Trump wil verkiezing oneerlijkste medium (Foto: ANP)

Bowler Van Mazijk stunt met halvefinaleplek WK

Bowler Xander van Mazijk heeft op het wereldkampioenschap in Las Vegas voor een forse stunt gezorgd. De 25-jarige Nederlander plaatste zich bij de singles voor de halve finales en deed dat zeer overtuigend.

In de kwalificaties opende Van Mazijk al sterk met een game van 246 punten, wat hij liet volgen door scores van 220, 214, 242, 224 en 227 punten. Daarmee kwam de Nederlander uit op een totaal van 1373 punten, het beste van alle ruim tweehonderd deelnemers.

Maandag wordt om 17.45 uur Nederlandse tijd de halve finale gespeeld tussen Van Mazijk en de Duitser Tobias Börding, die in de kwalificaties plek vier pakte na een play-off. De andere halve finale gaat tussen Israel Hernandez uit Puerto Rico en de Taiwanees Wu Hao-Ming, die de kwalificatie opende met een perfect game van 300 punten.

Gelijk na de halve finales staan de wedstrijden om brons en goud op het programma. Nederland heeft al achttien jaar lang geen WK-medaille gewonnen, dus Van Mazijk kan voor een vrij unieke prestatie zorgen.

Mark Jacobs kwam in de eerste en vooral vijfde game met 192 en 167 punten flink tekort, waardoor hij als negende eindigde. Michael Kok (31e), Johnny Spil (38e), Yorick van Deutekom (148e) en Jeffrey van de Wakker (172e) kwamen er niet aan te pas.

De livestream van de halve finales zal te zien zijn via de website van World Bowling, hier te vinden.

PSG wint Franse kraker van Monaco

Paris Saint-Germain is als winnaar uit de strijd gekomen tijdens de Franse kraker met Monaco. De bezoekers wonnen het duel met 1-2. De strijd tussen PSG en Monaco is dit seizoen niet hetzelfde als vorig jaar. Monaco verkeerde vorig seizoen in bloedvorm, maar heeft dit jaar moeite om hetzelfde niveau te halen. Ook tegen Paris Saint-Germain moest het zijn meerdere erkennen.

Edinson Cavani opende na twintig minuten spelen de score. Op aangeven van Julian Draxler tikte de aanvaller van dichtbij raak: 0-1. In de tweede helft leken de bezoekers de overwinning al vroeg veilig te stellen. Vlak na rust mocht Neymar vanaf elf meter aanleggen, nadat hij door Touré naar de grond werd gehaald. De Braziliaan ging zelf achter de bal staan en haalde succesvol uit.

Tien minuten voor tijd deed de thuisploeg nog iets terug via João Moutinho. In de 81ste minuut zorgde hij voor de 1-2, maar het antwoord kwam te laat. Monaco kon de achterstand niet meer wegwerken en ziet PSG verder uitlopen tot een gat van negen punten.

Zaakwaarnemer: "Bale wil altijd bij Real Madrid blijven"

Gareth Bale heeft geen enkele intentie om Real Madrid in de toekomst te verlaten. Dat zegt zijn zaakwaarnemer Jonathan Barnett.

Door blessureleed kwam Bale dit seizoen nog nauwelijks in actie en de Welshman wordt iedere transferperiode wel in verband gebracht met een vertrek uit Madrid. Volgens zijn zaakwaarnemer is dat echter totaal niet aan de orde. "Hij wil voor de rest van zijn leven bij Real Madrid voetballen", vertelt Barnett aan Fichajes.com.

"Gareth houdt van het leven in Madrid en ook van de club. Het doet hem pijn als de mensen hem niet steunen, terwijl minder goede spelers wel steun krijgen. Dat is gek", gaat Barnett verder. "Dat gebeurt alleen in Spanje en ik begrijp het niet. De supporters moeten begrijpen hoe goed hij is."

Barnett heeft ook geen goed woord over voor een deel van het Spaanse journaille. "Sommigen van hen schrijven rotzooi en ze beseffen niet wat Bale heeft gepresteerd. Real Madrid heeft drie keer de Champions League gewonnen, de landstitel, Super Cups... Sinds Bale er speelt, heeft Real het allemaal gewonnen. De fans zouden hem moeten adoreren."

Merkel belooft SPD 'eerlijke' gesprekken

De Duitse bondskanselier Angela Merkel is bereid "serieuze en eerlijke" gesprekken te voeren met de sociaaldemocratische SPD over het vormen van een stabiele regering. "Natuurlijk weten we dat dergelijke gesprekken altijd compromissen vereisen", benadrukte ze op een persconferentie van de CDU.

Bondspresident Frank-Walter Steinmeier heeft Merkel, CSU-leider Horst Seehofer en SPD-voorman Martin Schulz uitgenodigd om donderdag te komen praten. Eerder mislukten de onderhandelingen over een 'Jamaica-coalitie' door het afhaken van de liberale FDP.

Seehofer sprak tegenover Bild am Sonntag al een voorkeur uit voor een nieuwe 'grote coalitie' met CDU/CSU en SPD. "Het is in elk geval beter dan een coalitie met FDP en de Groenen, nieuwe verkiezingen of een minderheidsregering."

Hoge CDU-politici hebben aangegeven de SPD bij mogelijke onderhandelingen over een coalitie niet onder druk te willen zetten om snel tot een akkoord te komen. Ze spraken de verwachting uit dat pas na de jaarwisseling serieuze gesprekken gevoerd kunnen worden.

Merkel belooft SPD 'eerlijke' gesprekken
Merkel belooft SPD 'eerlijke' gesprekken (Foto: ANP)

Elektrische auto komt minder ver dan gezegd

Elektrische auto's kunnen per laadbeurt minder ver rijden dan fabrikanten voorspiegelen. Uit een test van consumentenorganisaties onder "reële omstandigheden" blijkt dat het bereik gemiddeld maar 60 procent is van wat in reclames wordt beloofd.

Drie elektrische auto's werden getest: de Nissan Leaf, de Renault Zoe en de Opel Ampera-e. Bijvoorbeeld die laatste zou 520 kilometer kunnen rijden met een volle accu, maar dat is volgens de testers maar 304 kilometer.

De verschillen komen doordat het 'officiële' rijbereik wordt berekend op basis van een theoretische test van de Europese Unie, legt de Belgische consumentenorganisatie Test-Aankoop uit. Die stelt dat automakers zich "ten volle bewust zijn van het feit dat hun cijfers mijlenver verwijderd zijn van de realiteit".

Test-Aankoop wil dat ze voortaan "duidelijke en correcte"informatie aan de consument geven. De methode waarmee fabrikanten nu nog mogen werken wordt overigens binnenkort vervangen door een laboratoriumtest die wat realistischer is.

Elektrische auto komt minder ver dan gezegd
Elektrische auto komt minder ver dan gezegd (Foto: BuzzT)

Fiscus kan Big Brother Award winnen

De belastingdienst, een handelaar in gegevens en de organisatie achter de OV-chipkaart zijn in de race voor een expertprijs bij de Big Brother Awards, de prijs voor de grootste privacyschenders van Nederland. Organisatie Bits of Freedom heeft ze genomineerd. De uitreiking is op 11 december in de Stadsschouwburg in Amsterdam.

Bits of Freedom vindt dat de belastingdienst te veel inbreuk maakt op het privéleven van mensen, bijvoorbeeld door camera's bij snelwegen te gebruiken om leaserijders te controleren op privéritten. De Hoge Raad zette daar begin dit jaar een streep door. Focum controleert voor bijvoorbeeld energiebedrijven en telecomproviders of potentiële klanten kredietwaardig zijn. Het bedrijf heeft gegevens van meer dan 10 miljoen Nederlanders, maar die weten daar niets van. Translink, de organisatie achter de OV-chipkaart, gaf reisgegevens van studenten aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) van de overheid. Die kon zo controleren of uit huis wonende studenten stiekem niet toch bij hun ouders woonden.

De expertprijs ging vorig jaar naar de gemeente Rotterdam, die op basis van politiegegevens besluit waar asociale, criminele of geradicaliseerde bewoners een huis mogen huren.

Publieksprijs
Bits of Freedom maakte eerder de kandidaten voor de publieksprijs bekend. Het kabinet is genomineerd voor de Wet op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten (Wiv), ook wel de 'aftapwet' genoemd. CDA-leider Sybrand Buma, die wil dat de aftapwet er hoe dan ook komt, ongeacht de uitslag van het referendum daarover, is om die reden ook voorgedragen. Daarnaast kan GGZ Nederland, dat volgens Bits of Freedom persoonsgegevens van patiënten wil doorgeven aan een vergelijker, de prijs krijgen.

De Big Brother Award publieksprijs ging vorig jaar naar toenmalig minister Edith Schippers van Volksgezondheid. Zij wilde zorgverzekeraars meer toegang geven tot medische gegevens van klanten.

Fiscus kan Big Brother Award winnen
Fiscus kan Big Brother Award winnen (Foto: BuzzT)

Bosz: "De ommekeer, echt, die gaat er komen"

Peter Bosz is ervan overtuigd dat hij de boel weer op de rit gaat krijgen bij Borussia Dortmund. De ploeg wacht al weken op een zege.

Zaterdagmiddag kregen Bosz & co de volgende klap te verwerken toen het tegen Schalke 04 een 4-0 voorsprong weggaf en uiteindelijk gelijk speelde. "Ik was een speler die nooit opgaf. En als trainer is dat niet anders. De ommekeer, echt, die gaat er komen", vertelt Bosz in gesprek met het Algemeen Dagblad.

"Het is, laten we zeggen, een bewogen seizoen tot nu toe. Ik heb in al die jaren als speler en trainer toch al veel meegemaakt. Maar zo’n 4-4, na een 4-0 voorsprong, dat is totaal nieuw voor mij. En dan deze ledenvergadering de dag erna."

Daags na de wedstrijd stond bij Dortmund de jaarlijkse ledenvergadering op het programma. "Dortmund heeft in totaal 150.000 leden, is de derde club ter wereld wat betreft Mitglieder. Het geeft aan hoe groot de club is en die druk voelt iedereen. Maar we gaan gewoon door. Ik was een speler die nooit opgaf. En als trainer is dat niet anders. De ommekeer, echt, die gaat er komen."

Gijs van Dam eist excuses Van Nieuwkerk

Gijs van Dam, de man die Jelle Brandt Corstius zou hebben gedrogeerd en aangerand, eist via zijn advocaten rectificatie en eventuele schadevergoeding van enkele tv-presentatoren en mediabedrijven. Dat meldt De Telegraaf. De krant heeft stukken waarin de claims staan in handen.

Zo moet Matthijs van Nieuwkerk excuses aanbieden omdat hij in DWDD de vermeende aanrander "smeerlap" noemde, ook al werd de naam van Van Dam toen niet genoemd. Bovendien wordt de presentator, net als zijn redactie, BNNVARA verweten onzorgvuldig met het item te zijn omgesprongen.

De advocaten nemen ook de makers van Villa BVD, het programma waar Van Dame en Brandt Corstius destijds bij betrokken waren, op de korrel. RTL en het productiebedrijf FremantleMedia zouden volgens de advocaten van Van Dam zonder enige vorm van eigen onderzoek partij te hebben gekozen voor Brandt Corstius, zonder hoor en wederhoor toe te passen. Dat geldt ook voor presentator Frits Barend.

Intussen hebben zowel Gijs van Dam als Jelle Brandt Corstius aangifte gedaan. De zaak ligt nu bij Justitie. Ruim een maand geleden schreef Brandt Corstius een artikel waarin hij vertelde gedrogeerd en aangerand te zijn. Namen noemde hij niet in zijn stuk.

Reactie BNNVARA
Omroep BNNVARA spreekt tegen dat Van Nieuwkerk Van Dam een smeerlap heeft genoemd. Volgens de omroep citeerde de presentator een door Jelle Brandt Corstius gebruikte term in het artikel dat hij in Trouw had geschreven.

Dat staat in een reactie op berichtgeving van De Telegraaf. De krant schrijft dat Van Dam. BNNVARA benadrukt dat het niet ging om een kwalificatie of mening van Van Nieuwkerk.

De omroep bevestigt dat de advocaten van Van Dam een klacht hebben ingediend tegen DWDD. BNNVARA zegt ervan overtuigd te zijn dat de makers binnen de context van het programma zorgvuldig hebben gehandeld. De advocaat van Van Dam is maandagochtend niet bereikbaar voor commentaar.

Gijs van Dam eist excuses Van Nieuwkerk
Gijs van Dam eist excuses Van Nieuwkerk (Foto: BuzzE)

Wind & Water Works campagne van start

De Rijksoverheid heeft vandaag samen met branchepartijen uit de windsector de internationale campagne Wind & Water Works gelanceerd. Deze campagne is vandaag gelanceerd tijdens de masterclass wind op zee welke vanuit Nederland wordt georganiseerd voor 10 gastlanden. Onder deze boodschap kunnen Nederlandse bedrijven en de Nederlandse overheid zich eenduidig en professioneel opstellen als expert op het gebied van windenergie op zee.

Met Wind & Water Works laten Nederlandse bedrijven zien hoe ze de jarenlange offshore expertise nu inzetten voor windenergie op zee. Ruud de Bruijne, projectleider wind op zee bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl): ‘’Met Wind & Water Works kunnen de Nederlandse overheid en het bedrijfsleven samen de succesvolle Nederlandse aanpak en expertise rondom windenergie op zee naar andere landen brengen‘’. De komende jaren zal er, onder andere door de Nederlandse ambities voor wind op zee, veel extra werkgelegenheid ontstaan binnen deze sector. Daarbij komt tevens een groeiende vraag voor goede mensen en technieken om de deze ambities waar te maken.

Dat zowel de Nederlandse aanpak vanuit de overheid als de Nederlandse offshore bedrijven internationaal in trek zijn bewijst de masterclass windenergie op zee. Tijdens deze masterclass worden 10 landen meegenomen in de Nederlandse aanpak rondom windenergie op zee. Het Nederlandse bedrijfsleven laat zien hoe zij haar jarenlange offshore ervaring nu inzet in de uitrol van windenergie op zee in Nederland en daarbuiten. Pieter van Oord, voorzitter van IRO: “Nederlandse Offshore bedrijven hebben de kennis, ervaring en het materieel om internationaal hun plaats in de top van toeleveranciers voor de offshore windsector waar te maken''.

Vanuit de overheid wordt uitleg gegeven over het Nederlandse beleid wat voor een enorm snelle prijsdaling van windenergie op zee heeft gezorgd en op 15 december 2017 voor het eerst een biedingsronde zonder subsidie opent voor een windpark op zee. De masterclass is vandaag gestart in de oude bibliotheek in Delft waar de DOB-academy is gevestigd. Deze academy merkt ook de groeiende vraag naar goed opgeleide mensen voor de sector rondom windenergie op zee.

Niet alleen voor Nederlandse bedrijven actief in het buitenland liggen kansen in de economie rond windenergie op zee. Veel van de landen die aan de Noordzee grenzen zijn bezig met de ontwikkeling van windenergie op zee. De installatie en het onderhoud van deze windparken biedt kansen voor de kustgemeenten, havens en bedrijven in Nederland.

In het magazine Hollandse Kust where Wind & Water Works laten deze partijen zien waarom Nederland de beste uitvalbasis is voor de installatie en het onderhoud van windparken op en nabij de Noordzee. Het magazine zal woensdag officieel worden gelanceerd en is dan openbaar verkrijgbaar. De komende dagen wordt tijdens het WindEurope evenement in Amsterdam Wind & Water Works verspreid onder de 8000 internationale beleidsmakers en experts voor windenergie op zee van over de hele wereld.

Alkmaarse pedo alweer de fout in

De 66-jarige Alkmaarder André K. is zaterdag opnieuw aangehouden door de politie. Hij is aangehouden in zijn woning waar ook diverse 'gegevensdragers' zijn gevonden en in beslag zijn genomen.

In juli van dit jaar werd K. door de vader van een meisje aangebracht bij de politie vanwege het versturen van seksueel getinte berichten naar zijn dochter. Ook nu wordt K. verdacht van het plegen van 'ontuchtige handelingen via het internet’.

K. hield de gemoederen destijds flink bezig, maar in september werd zijn voorlopige hechtenis onder voorwaarden geschorst. Hij mocht het onderzoek in vrijheid afwachten maar nu hij de voorwaarden voor zijn vrijlating heeft geschonden zit hij opnieuw vast.

Deze week beslist de rechtbank of K. voorlopig weer de cel in moet. 

Alkmaarse pedo opnieuw in de fout (Foto: videostill)
Alkmaarse pedo alweer de fout in (Foto: videostill)

Uw wekelijkse dosis stupiditeit

Beter laat dan nooit... Elke week laat Sargon of Akkad de stupiditeit van verschillende groepen zien.

Deze week, onder andere, YouTube filmpjes die populair zijn onder pedofielen krijgen miljoenen in advertentiegeld, daarnaast heeft het platform een officieel Google Chromebook advertentie als spam aangemerkt, volgens Teen Vogue columniste Emily Lindin zijn valse aangistes (en de enorme gevolgen daar van) van seksueel misbruik 'helemaal niet zorgwekkend', vervolgens sluit mevrouw Lindin haar Twitter wegens 'seksistische tweets', 'grappen' over mannen (zoals "men are scum" en "kill all men") zijn 'hate speech' aldus FaceBook, een 'bloke' zijn is bagage volgens The Guardian en tenslotte volgens Newsweek is er geen progressie in gender-rollen omdat mannen met geld én spieren aantrekkelijker gevonden worden.

Internetproviders moeten echte snelheid geven

Internetproviders moeten vanaf 1 januari duidelijkheid geven over de te verwachten snelheid van een internetverbinding. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) bepaald. Ook mogen de providers niet meer adverteren met een maximumsnelheid die in de praktijk niet haalbaar is.

Voor vaste internetverbindingen moeten de minimale en maximale down- en uploadsnelheden in de contracten worden opgenomen. Ook moeten internetproviders de snelheden opgeven die normaal gesproken beschikbaar zijn. Voor mobiel internet moeten providers de geschatte maximale down- en uploadsnelheden benoemen.

De regel geldt in eerste instantie voor nieuwe contracten. Vanaf 1 maart moeten de snelheden echter ook in alle bestaande contracten worden opgenomen, zowel op de zakelijke als op de consumentenmarkt.

Internetproviders moeten echte snelheid geven
Internetproviders moeten echte snelheid geven (Foto: ANP)

Vacature BBC niet voor witmensen

Zoek je een betaalde stageplek om je beter te bekwamen in televisiejournalistiek, dan ben je bij de BBC aan het juiste adres. Je mag alleen niet wit zijn.

De vacature (mirror)stelt dat je niet alleen niet-wit dient te zijn overigens. Je dient wel goed Engels te beheersen en een goede uitzendstem te bezitten, maar als witmens solliciteren voor de plek kun je op je buik schrijven.

 Vacature BBC niet voor witmensen
Vacature BBC niet voor witmensen

"Er mag toch kritiek zijn op een speler van Feyenoord?"

Tonny Vilhena zette zaterdagavond Feyenoord op voorsprong tegen FC Groningen (0-2 winst) en stopte bij het juichen zijn vingers in zijn oren.

De middenvelder verklaarde na afloop zich af te sluiten voor de buitenwereld en niks te willen horen. Pierre van Hooijdonk vind het maar niks. "Als er op iemand terechte kritiek is geweest, is het op Vilhena", vertelt de oud-spits bij Studio Voetbal.

"Hij heeft gewoon niet goed genoeg gespeeld en grote kansen gemist. Er mag toch kritiek zijn op een speler van Feyenoord? Met alle respect. Deze goal maakt heel Nederland. En dan dat gebaar? Supporters van Feyenoord walgen ervan."

Jon Dahl Tomasson heeft er niet veel moeite mee. "Het is niet slim, maar los van de terechte kritiek is het gewoon emotie." Waarna van Hooijdonk nog reageert: "Maar is er nu niemand die zegt: Tonny, wat doe je allemaal?", vroeg hij zich af. "Zo onvolwassen, zo kinderlijk."

AC Milan stuurt Montella de laan uit

AC Milan heeft Vincenzo Montella per direct de laan uitgestuurd, zo heeft de club maandagmorgen bekend gemaakt.

Montella stond al lange tijd onder druk en de 0-0 tegen Torino zondagmiddag was de druppel voor het clubbestuur. Gennaro Gattuso is zijn opvolger. De oud-middenvelder was al als jeugdtrainer werkzaam bij AC Milan en hij gaat per direct aan de slag.

Montella was bezig aan zijn eerste seizoen bij Milan, dat afgelopen zomer miljoenen uitgaf om de aansluiting met de Italiaanse top weer te vinden. Resultaten in de Serie A bleven desondanks uit. In dertien wedstrijden pakte de ploeg twintig punten, waarmee het de zevende plek bezet en de achterstand op koploper Napoli is achttien punten.

Gattuso ging in juli aan de slag bij de club, waarvoor hij tussen 1999 tot 2002 uitkwam. Eerder was de oud-middenvelder trainer bij Palermo, OFI Kreta en AC Pisa. De Italiaan zit komende zondag voor het eerst op de bank, als Milan op bezoek gaat bij Benevento.

Ajax sluit miljoenendeal met Chinese club

Ajax heeft een vijfjarige samenwerkingsovereenkomst getekend met Guangzhou R&F FC, zo maken de Amsterdammers dat maandagmorgen bekend.

De Chinese club wil met de hulp van Ajax de jeugdopleiding ontwikkelen tot de beste van China. Ajax laat weten dat er met de samenwerking een totaalbedrag van tien miljoen euro gemoeid is. Als de samenwerking goed bevat, willen beide partijen met nogs eens vijf jaar met elkaar verder.


Ajax wil de kennis van de jeugdopleiding mondiaal delen en daarvoor heeft de club de Ajax Coaching Academy (ACA) opgericht. Ajax streeft ernaar om in meerdere werelddelen vergelijkbare samenwerkingen aan te gaan. Alle facetten van een jeugdopleiding, zoals scouting, talentontwikkeling en de daaraan ondersteunende afdelingen, komen hierbij aan bod.


Algemeen directeur Edwin van der Sar is blij met de samenwerking. "We waren de afgelopen jaren al actief op de Aziatische markt, maar voornamelijk op commercieel gebied. Deze samenwerking draait vooral om voetbal. De jeugdopleiding is voor Ajax al decennia lang ontzettend belangrijk in alles wat wij doen. Dat we nu onze kennis kunnen delen in deze samenwerking met R&F is goed voor beide clubs."

Guangzhou R&F werd in 2011 opgericht en behaalde onder leiding van de Servische trainer Dragan Stojkovic dit jaar de vijfde plaats in de Chinese Super League. Vice President Nicky Wong reageert verheugd: "Ajax is een club met een rijke historie, nationaal en internationaal. Zij hebben de beste jeugdopleiding van de wereld. Wij zijn een jonge club, maar met dezelfde filosofie als Ajax heeft waar het gaat om de manier van spelen, maar ook met betrekking tot opleiden van jeugd."

7 Huawei deals met korting!

Huawei, in Europa inmiddels ook goed te krijgen maar in China vaak nog een tikkeltje goedkoper. Helemaal met deze exclusieve coupons voor FOK! die allemaal nog beschikbaar zijn, 10 stuks per coupon. Wees er dus snel bij. 

gbhuawei-1 (Foto: gbofficial)Huawei Y6 Pro

Dit toestel is een instapper, met een 5-inch HD scherm, een quad-core processor en 2GB werkgeheugen. Leuk toestelletje dus en zeker voor de €77,29 met coupon NLBfriday01 hierrrr...

gbhuawei-2 (Foto: gbofficial)Huawei P9 Lite

Langzaam aan gaan we steeds een stapje luxer met deze 7 deals. We komen uit op de P9 Lite. Een 5.2-inch FullHD scherm deze keer. Met een Kirin 650 octa-core processor, 3GB werkgeheugen en een vingerafdruksensor is het een compleet toestel. Dit alles voor €137,42 met coupon NLBfriday02 hierrrrr.....

gbhuawei-3 (Foto: gbofficial)Huawei Honor 8 Lite

Opnieuw hebben we hier te maken met een 5.2-inch FullHD scherm, maar deze keer met de Kirin 655 octa-core, 4GB werkgeheugen en 32GB opslag. Net iets hogere specficaties dus. Voor een bedrag van €145,15 heb je hem in huis met coupon NLBfriday03

gbhuawei-4 (Foto: gbofficial)Huawei Honor 6X

Een 5.5-inch scherm en uiteraard FullHD. Het bijzondere van deze 6X is de dubbele camera aan de achterzijde. Dit samen met 4GB werkgeheugen en 64GB opslag zorgt ervoor dat je niks tekort komt. Voor €163,18 te koop met coupon NLBfriday04

gbhuawei-5 (Foto: gbofficial)Huawei Nova 2

Het staat er al, de selfie-superstar. Met een bizarre 20MP selfie-camera maak je de mooiste selfies. Dus als je helemaal fan bent van Snapchatten, selfies maken en weet ik het allemaal....dan is dit toestel wat voor jou. Te koop voor €249,07 met coupon NLBfriday05

gbhuawei-6 (Foto: gbofficial)Huawei Honor 9

Eigenlijk een heerlijke vorm-factor, 5.15-inch met FullHD resolutie. Daarnaast heb je met deze Honor 9 echt een high-end toestel in handen. De Kirin 960 octa-core, een dubbele 20MP camera, 4GB werkgeheugen en 64GB interne opslag. Kortom, je komt niks tekort. Nu in de flashsale voor €314,62 via deze link!.

gbhuawei-7 (Foto: gbofficial)Huawei P10

Mogelijk heb je deze al in Nederland voor bij zien komen in reclames, de P10. Een 5.1-inch FullHD scherm en eveneens de Kirin 960 octa-core processor. Een mooi strak toestel, kijk zeker even op de overige foto's op de productpagina. Dit alles voor €366,74 met coupon NLBfriday06 


Informatie
Dit artikel is opgesteld in samenwerking met GearBest. Meer informatie over GearBest en de verzending van aangeschafte producten kun je hier vinden. Deze pagina is in het Nederlands en GearBest geeft ook ondersteuning aan Nederlandse klanten.

Omzet vleesvervangers daalt

De omzet van vleesvervangers daalt, blijkt uit cijfers van het onderzoeksbureau IRI. Van alle andere productgroepen binnen de voeding steeg de omzet. Vooral producten met een keurmerk stijgen harder.

De groei van het ASC-viskeurmerk was met 78 procent het grootst. De omzet van artikelen met het Beter Leven-keurmerk ging met 56 procent omhoog, hoewel dat verklaard kan worden door het feit dat producten zonder dat keurmerk veel minder makkelijk verkrijgbaar zijn geworden.

Consumenten lijken beter te letten op de herkomst van hun producten. Producten met keurmerken die beloven dat een product beter is voor het milieu, eerlijke handel bevordert of meer oog heeft voor dierenwelzijn worden vaker verkocht.

Vooral bij vleeswaren letten consumenten beter op de herkomst van hun aankopen. De omzet van artikelen met een keurmerk verviervoudigde in de eerste zes maanden van dit jaar ten opzichte van het eerste halfjaar van 2016. Ook vis (plus 29 procent) en vlees (plus 17 procent) groeiden hard. Vleesvervangers waren de enige productgroep waarvan de omzet daalde.

IRI bekeek de omzet van producten met keurmerk bij de supermarkten. Aldi en Lidl werden evenwel niet meegenomen.

Consument let op keurmerken in supermarkt
Consument let op keurmerken in supermarkt (Foto: ANP)

Lente-huwelijk prins Harry met Meghan Markle

De Britse prins Harry trouwt voorjaar 2018 met de Amerikaanse actrice Meghan Markle. Dat heeft Kensington Palace via Twitter laten weten. Harry, de jongste zoon van prins Charles en prinses Diana, heeft de koningin en andere leden van de koninklijke familie op de hoogte gebracht van het voorgenomen huwelijk.

De twee hebben zich begin november verloofd. Het stel geeft maandagavond een televisie-interview.

Lente-huwelijk prins Harry met Meghan Markle
Lente-huwelijk prins Harry met Meghan Markle (Foto: ANP)

Aquarel van Hitler is authentiek

Dagboeken, brieven en foto’s worden nog dagelijks aangeboden aan het NIOD Instituut voor Oorlogs- , Holocaust- en Genocidestudies. Afgelopen voorjaar bracht een bezoeker iets heel anders mee: een donkerbruine houten lijst met daarin een aquarel gesigneerd A. Hitler. Na een maandenlang authenticatieproces is de voorlopige conclusie: een origineel schilderij van de hand van Adolf Hitler.

Te zien is een eenvoudig straatbeeld van – wat later bleek – de Neutor in Wenen. Tussen 1909 en 1913 voorzag Hitler zich in Wenen in zijn levensonderhoud door het verkopen van nageschilderde en nagetekende ansichtkaarten. Naar schatting maakte hij er zo’n twee- tot drieduizend; daarvan zijn er tussen de zevenhonderd en achthonderd bekend.

Van Hitler’s schilderijen bestaan veel vervalsingen. Voor NIOD-medewerker Acquisitie Gertjan Dikken die de schenking in ontvangst nam, reden de aquarel aan een systematisch onderzoek te onderwerpen. Het onderzoek richtte zich onder meer op het onderwerp van de aquarel en twee zegels (van een kunsthandel en de Oostenrijkse justitie) aan de achterzijde.

Materiaalanalyse bewijst dat het om een origineel geschilderd en gesigneerd werk gaat, vervaardigd met materiaal uit het begin van de twintigste eeuw. "Er maakte zich een historische sensatie van mij meester toen ik het werk in handen kreeg”, vertelt Dikken. "Voor zover wij weten zijn we de enige erfgoedinstelling in Nederland die een schilderij van Hitler in het bezit heeft.” Er wordt nog bekeken of nader onderzoek nodig is. In ieder geval neemt het NIOD de aquarel op in de collectie. Het werk kan gebruikt worden voor educatieve doelstellingen en onderzoek. Hierdoor komt het schilderij ook niet op de markt.

Aquarel van Hitler is authentiek  (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)
Aquarel van Hitler is authentiek (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)Aquarel van Hitler is authentiek  (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)
Aquarel van Hitler is authentiek (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)Aquarel van Hitler is authentiek  (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)
Aquarel van Hitler is authentiek (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)Aquarel van Hitler is authentiek  (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)
Aquarel van Hitler is authentiek (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)Aquarel van Hitler is authentiek  (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)
Aquarel van Hitler is authentiek (Foto: Gertjan Dikken - NIOD)

Gunung Agung: dreigingsniveau naar het hoogste niveau

De Indonesische autoriteiten hebben het dreigingsniveau rond de vulkaan Agung op Bali opgeschaald naar het hoogste niveau. Mensen in een straal van 10 kilometer van de vulkaan wordt geadviseerd het gebied onmiddellijk te verlaten. Veel eilandbewoners zien een vulkaanuitbarsting als gegrom van de goden.

De vulkaan heet in het Indonesisch Gunung Agung. Gunung betekent berg en Agung betekent groots. Het is met 3142 meter de hoogste berg op het eiland. De bevolking ziet de vulkaan als heilig, en als woonplaats van de goden.

De vulkaan ligt in het noordoosten van Bali, op ongeveer 70 kilometer van de drukke badplaatsen Kuta en Seminyak. Op de hellingen van de vulkaan liggen voornamelijk rijstvelden, met hier en daar een budgethotel. Tot op ongeveer 1000 meter is er landbouw. De berg is ook populair bij beklimmers, maar geadviseerd wordt een gids in te huren.

In 1350 was er een grote uitbarsting. In de negentiende eeuw was de vulkaan ook actief. Door de laatste uitbarsting, in 1963, kwamen meer dan 1000 mensen om het leven en werden talrijke dorpen verwoest.

Gunung Agung: de grote berg op Bali
Gunung Agung: de grote berg op Bali (Foto: ANP)

Verstappen positief verrast door snelheid

Max Verstappen eindigde gisteren in de laatste race van het Formule 1-seizoen 2017 als vijfde. Voorafgaand aan de race in Abu Dhabi had de Nederlander geen verwachtingen, maar na afloop was hij blij verrast dat zijn Red Bull minimaal het tempo van de Ferrari's had. Hij kwam alleen Kimi Räikkönen niet voorbij.

Verstappen: "Ik heb het geprobeerd bij Räikkönen, maar hij hield gewoon overal goed de deur dicht, dus het was jammer dat ik hem niet voorbij kwam. Op deze baan kun je totaal niet inhalen. Ik kwam tot op anderhalve seconde van hem, maar merkte al binnen twee seconden dat inhalen er niet in zat. Ik was positief verrast door de snelheid die we hadden en de balans was vandaag een stuk beter. Dat was positief. Verder was het een redelijk saaie wedstrijd."

De Nederlander zat tijdens de race nog wel even klem achter de achterblijvers Kevin Magnussen en Pascal Wehrlein waardoor hij de nodige tijd verloor. "Magnussen maakte een foutje, waarop Wehrlein hem probeerde in te halen. Ze hadden een gevecht tot ik achter hen zat, dat was niet zo heel handig. Vervolgens liet Magnussen me voorbij in bocht drie, een hele snelle bocht, dat was helemaal niet handig. Maar dat is nou eenmaal zo."

Een doel voor volgend jaar heeft Verstappen ook al gesteld. Hij wil in ieder geval drie zeges gaan boeken. "Minimaal."

Politiepaard komt om bij demonstratie Pegida

Bij de begeleiding van een demonstratie van Pegida en de tegendemonstratie, waaronder de Anti Fascistische Aktie (AFA), is een politiepaard verongelukt. De ruiter raakte gewond.

Het ongeval gebeurde omstreeks 14.00 uur nabij de Tunnelweg in Nijmegen. Het dier en zijn ruiter kwamen door nog onbekende oorzaak ten val. De ruiter maakt het naar omstandigheden goed. Het paard heeft het ongeluk niet overleefd. Onderzoek zal moeten uitwijzen hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren.

Tot nu toe heeft de politie twee aanhoudingen verricht. Eén voor overtreding van de identificatieplicht en de ander voor het gooien van een rookpot. De demonstratie is rond dit tijdstip afgelopen. De politie houdt daarbij nog toezicht totdat iedereen vertrokken is.

Update 27-11 10:00 uur
Uit onderzoek is gebleken dat het dier door hartfalen om het leven is gekomen. 

Telefoon: Oukitel K10000 Pro; Onbetwiste accukoning

Waarom maken fabrikanten geen telefoons met een grotere accu? Een veel gehoorde opmerking die menig persoon wellicht bekend voorkomt. Oukitel, een Chinese fabrikant, denkt hier iets aan te moeten doen. Zo kwamen ze eerder met de Oukitel K4000K4000 pro en recent met de Oukitel K6000 Pro/max. 

Oukitel bracht vorig jaar ook de K10000 uit, nu een jaar later is het tijd voor een opvolger met naam die wel erg veel lijkt op zijn voorganger; De Oukitel K10000 Pro. Dat de naam vrijwel gelijk is ook niet enorm raar. De Pro is qua uiterlijk gelijkend aan de versie van vorig jaar, daarnaast is de Accu van de K10000 Pro zoals de naam doet vermoeden wederom 10.000mAh. 

Het pro slaat op de nieuwe processor, extra RAM, extra opslag en de vingerafdruksensor die het model heeft gekregen bij deze refresh. Oukitel wilde graag dat wij een review schreven over de nieuwste telg uit de big-battery toestelreeks. Wij danken Oukitel voor het beschikbaarstellen van een reviewmodel van de K10000 Pro

Koers bitcoin nadert 10.000 dollar

De koers van de digitale munt bitcoin gaat hard op de 10.000 dollar af. Afgelopen vrijdag doorbrak de koers de 9000 dollar, minder dan een week nadat de barrière van de 8000 dollar was geslecht. Inmiddels is één bitcoin meer dan 9700 dollar waard.

De prijs van een bitcoin gaat weliswaar gestaag omhoog, maar tussendoor zitten flinke dippen. Zo ging de koers in de nacht van zondag op maandag binnen tien minuten ruim 200 dollar omlaag. Daarna wordt doorgaans de weg omhoog weer ingezet. In de afgelopen twee weken werd de bitcoin al ruim 40 procent meer waard.

De stijging wordt mede veroorzaakt door bredere aandacht voor de cryptomunt. Steeds meer bedrijven uit de traditionele financiële sector gaan zich ook op de bitcoin richten. Tegelijkertijd is er ook kritiek van veel mensen die zeggen dat de munt een bubbel is die op zeker moment zal barsten.

Begin dit jaar was de bitcoin nog zo'n 1000 dollar waard. Daarmee is de waardestijging al meer dan 800 procent. Het grootste deel van die stijging is sinds de zomer tot stand gekomen, waarmee de munt ook zeer aantrekkelijk is voor speculanten. Het aantal rekeningen bij Coinbase, een van de grootste platformen voor het handelen in cryptomunten als bitcoin en concurrent ethereum, is dit jaar bijvoorbeeld al bijna verdrievoudigd.

Koers bitcoin nadert 10.000 dollar
Koers bitcoin nadert 10.000 dollar (Foto: BuzzT)

Nederlands-Belgische alliantie voor statiegeld

Verschillende maatschappelijke organisaties uit Nederland en Vlaanderen hebben de krachten gebundeld om de regeringen in beide landen ertoe te bewegen statiegeld op alle PET-flessen en blikjes in te voeren. Maandag is de Statiegeldalliantie gelanceerd, waaraan 21 organisaties meedoen.

Volgens de deelnemende partijen is de strijd om statiegeld niet alleen zaak van milieuorganisaties. ,,Over de brede linie zijn er veel voorstanders die nu nog niet zichtbaar zijn maar wel relevant om gewicht te geven richting politiek", stellen de organisaties die op deze manier willen laten zien dat er een breed draagvlak is.

Door verdere invoering van statiegeldsysteem hopen ze zwerfafval, dierenleed en opruimkosten te verminderen. Onder de Nederlandse deelnemers zijn onder meer gemeente Weert, Milieucentrum in Rotterdam en Utrecht, Stichting De Noordzee.

Uit Vlaanderen doet onder meer TestAankoop mee, de consumentenorganisatie van België met 350.000 leden. Ook Limburg.net heeft zich aangesloten, dat afval inzamelt in 45 gemeenten.

Nederlands-Belgische alliantie voor statiegeld
Nederlands-Belgische alliantie voor statiegeld (Foto: ANP)

'Een op de vier heeft hersenaandoening'

Een op de vier Nederlanders heeft een hersenaandoening en een op de vijf sterfgevallen is het gevolg van een hersenaandoening. Dit blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) in opdracht van de Hersenstichting. De organisatie start maandag een campagne om "Nederlanders bewust te maken van de omvang én de impact van een hersenaandoening".

In 2016 stonden er in totaal 3,8 miljoen mensen bij de huisarts geregistreerd met een hersenaandoening in de breedste zin van het woord, van hersenletsel tot dementie. Omdat veel mensen geen medische hulp zoeken en niet geregistreerd worden, ligt het daadwerkelijke aantal patiënten volgens de stichting nog hoger. Volgens de Hersenstichting bedragen de zorgkosten voor de ziekten jaarlijks ruim 25 miljard euro, ofwel 27 procent van de totale zorgkosten in Nederland.

De onderzoekers beschouwen psychische stoornissen ook als hersenaandoeningen. Dit is meteen ook de grootste groep: bijna 2 miljoen Nederlanders lijden aan een psychische stoornis, zoals persoonlijkheidsstoornissen, depressie of angst- en paniekstoornissen. Neurowetenschapper Laura Rigter erkent dat ook andere factoren een rol spelen bij het ontwikkelen van psychische stoornissen. "Maar er is voldoende wetenschappelijk bewijs dat in de hersenen veranderingen plaatsvinden." Een hersenaandoening is niet altijd de directe oorzaak van een stoornis, zegt Rigter, maar de hersenen bepalen wel hoeveel 'aanleg' iemand heeft.

Niet altijd zichtbaar
Na psychische stoornissen volgen chronische hersenaandoeningen zoals dementie of de ziekte van Parkinson, waaraan ruim 1,3 miljoen mensen lijden. Erna volgen mensen met hersenletsel (645.900 mensen), slaapstoornissen (506.200 mensen) en een verstandelijke handicap (100.400 mensen).

"Ook al is een hersenaandoening niet altijd zichtbaar, iedereen kent dus wel iemand die hier aan lijdt", vertelt Rigter. ,,Hersenaandoeningen brengen niet alleen hoge zorgkosten met zich mee, ook de sociale gevolgen zijn vaak groot. Daarom starten we met een campagne waarin we de impact van een hersenaandoening willen laten zien."

In de campagne belicht de stichting de levens van vier patiënten met een hersenziekte, om te laten zien hoe deze hun leven en dat van hun omgeving op z'n kop heeft gezet. Daar zijn documentaires en tv-spotjes over gemaakt.

'Een op de vier heeft hersenaandoening'
'Een op de vier heeft hersenaandoening' (Foto: ANP)

PvdA wil laag btw-tarief voor online media

Nieuwssites, digitale kranten, videokanalen en andere online media moeten voortaan in hetzelfde btw-tarief vallen als papieren kranten en tijdschriften. Dat zal PvdA-Kamerlid Kirsten van den Hul (PvdA) maandag voorstellen in een debat met minister Arie Slob (Media). Nu betaalt een krantenabonnee nog 21 procent btw over de digitale, en 6 procent over de papieren krant.

"In een tijd dat nepnieuws toeneemt, is het extra belangrijk dat mensen zeker kunnen zijn van betrouwbare media. Juist ook online. De overheid moet dat niet frustreren door 21 procent belasting te eisen van online mediaplatforms", zegt Van Hul. Het kabinet moet zich volgens haar in Europees verband inspannen om ervoor te zorgen dat online media in dezelfde belastingschaal komen als de gedrukte pers.

Het kabinet wil het lage btw-tarief verhogen van 6 naar 9 procent. PvdA, GroenLinks en de SP verzetten zich hiertegen. Van den Hul wil dat minister inzichtelijk maakt wat de gevolgen van deze verhoging zijn voor de media.

PvdA wil laag btw-tarief voor online media
PvdA wil laag btw-tarief voor online media (Foto: ANP)

PvdA- en VVD-Kamerleden: tbs voor psychisch gestoorden

Plegers van zware misdaden met een psychische aandoening moeten altijd tbs kunnen krijgen, ook als ze niet willen meewerken aan een psychiatrisch onderzoek. Dat stellen de Tweede Kamerleden Attje Kuiken (PvdA) en Foort van Oosten (VVD) voor.

Nu wordt tbs vaak niet opgelegd als een verdachte niet meewerkt aan een onderzoek naar zijn of haar persoonlijkheid. Dat gebeurde bijvoorbeeld in het geval van Michael P., de verdachte van de moord op Anne Faber. Kuiken: "Deze daders gaan makkelijk weer de fout in. Dat valt dan niet uit te leggen aan de nabestaanden. Mensen moeten er zeker van zijn dat politie en justitie er alles aan doen om deze gevaarlijke gekken van de straat te houden."

Kuiken en Van Oosten willen dat rechters de mogelijkheid krijgen om na twee jaar in de cel alsnog tbs op te leggen. Gedurende die twee jaar kan de dader worden geobserveerd, zodat ook zonder medewerking aan een onderzoek tbs opleggen mogelijk is.

'Psychisch gestoorde crimineel altijd tbs'
PvdA- en VVD-Kamerleden: tbs voor psychisch gestoorden (Foto: ANP)

Opnames House of Cards opnieuw uitgesteld

De cast en crew van House of Cards hebben een nieuwe memo ontvangen, waarin staat dat de opnames van het zesde, en laatste, seizoen nog langer op zich laten wachten. Tot 8 december gebeurt er niets op de set, meldt The Hollywood Reporter. Dit naar aanleiding van de beschuldigingen van seksueel ontoelaatbaar gedrag van hoofdrolspeler Kevin Spacey, die inmiddels ontslagen is bij de show.

"De laatste twee maanden zijn bijzonder zwaar voor ons allemaal geweest. Dit hadden we niet kunnen voorzien. Maar deze productie is groter dan één persoon en we hadden niet trotser kunnen zijn op het loyale team waarmee we werken", aldus Pauline Micelli, de senior vice-president juridische zaken van Media Rights Capital, het productiebedrijf waar House of Cards onder valt.

Netflix kondigde eerder al aan na dit seizoen te stoppen met de serie en stelde een onderzoek in naar de aantijgingen aan Spacey's adres. De cast en crew krijgen uitbetaald tot 8 december, wanneer er een update komt over de opnames. Eerder kwam evenwel al naar buiten dat de show zonder Spacey wel gewoon zou doorgaan.

Opnames House of Cards opnieuw uitgesteld (Foto: ANP)
Opnames House of Cards opnieuw uitgesteld (Foto: ANP)

Zuid-Afrikaanse gekroond tot Miss Universe

Miss Zuid-Afrika Demi-Leigh Nel-Peters mag zichzelf Miss Universe 2017 noemen. De beauty werd in Las Vegas gekroond als 66e winnares van deze competitie. Ze volgt hiermee Iris Mittenaere uit Frankrijk op, die vorig jaar tot mooiste van het universum werd gekroond.

Demi-Leigh's combinatie van 'beauty & brains', aangevuld met haar persoonlijkheid, waren doorslaggevend in de zenuwslopende competitie, die al dagen gaande was in de beroemde Amerikaanse gokstad. Naast het geven van interviews, moesten de Missen ook een aantal rondes lopen in badpak en galajurk voorafgaand aan de grote live-show. De jury koos uiteindelijk 12 finalisten en via een wereldwijde stemming kregen nog vier andere dames een wildcard voor de finale.

De kersverse Miss Universe is de tweede Zuid-Afrikaanse die wint, na Margaret Gardiner in 1978. Miss Colombia Laura González werd tweede en Miss Jamaica Davina Bennett behaalde de derde plaats.

Miss Nederland
Het lukte Miss Nederland Nicky Opheij niet om tot de laatste zestien door te dringen. Voor de live-show kon er wereldwijd gestemd worden. De jury koos twaalf dames en via de stemming werden nog vier wildcards vergeven. Nicky viel in beide gevallen buiten de boot.

Toch kijkt de 22-jarige Miss Nederland met veel plezier terug op haar avontuur: "Alles wat ik de afgelopen drie weken heb meegemaakt is niet te beschrijven zo mooi. Ik heb zoveel ervaring opgedaan en verschillende mensen ontmoet. Dit alles sterkt mij nog meer in dat wat ik na streef: altijd en overal de beste versie van jezelf laten zien."

Directeur Miss Nederland Organisatie Kim Kötter was aanwezig bij de verkiezing in Las Vegas: "De druk was hoog en Nicky had maar een paar weken om zich hierop voor te bereiden. Het blijft altijd een kwestie van smaak of je in de top 16 komt of niet, dat bepalen de zes juryleden en het publiek. We zijn in iedere geval enorm trots op haar."

Bang voor een lege agenda hoeft Nicky in elk geval niet te zijn. In december maakt de oud-winnares van Holland's Next Top Model samen met veertien collega 'Missen' uit verschillende landen een bezoek aan de Filipijnen en staat er in januari een reis naar Nepal gepland voor Dance4Life, een organisatie waarbij ook topmodel Doutzen Kroes en DJ Hardwell aangesloten zijn.

Zuid-Afrikaanse gekroond tot Miss Universe
Zuid-Afrikaanse gekroond tot Miss Universe (Foto: BuzzE)

Geen Miss Universe finale voor Miss Nederland
Geen Miss Universe finale voor Miss Nederland (Foto: BuzzE)

Italiaanse man sluit vrouw jaren op in kelder

Een Italiaanse man heeft in zijn kelder jarenlang een Roemeense vrouw als seksslavin vastgehouden. Agenten vonden de vrouw van 29 jaar in het zwaar bevuilde huis van de 52-jarige man in de plaats Gizzeria. Daar was ze tien jaar lang misbruikt en mishandeld en baarde ze twee kinderen.

Volgens Italiaanse media was het slachtoffer verpleegster van de vrouw van de dader. Na het overlijden van zijn vrouw, sloot de man haar op. Ze kreeg vervolgens nauwelijks te eten, werd aan het bed vastgebonden en mocht zich amper wassen.

De politie kwam de man bij een verkeerscontrole op het spoor toen hij met zijn zoon van inmiddels negen jaar in de auto zat. De verwaarloosde toestand van de jongen deed de alarmbellen bij agenten rinkelen. In zijn huis troffen ze de vrouw en haar uitgehongerde dochter van drie.

Volgens de media was de man eerder tot vijf jaar gevangenisstraf veroordeeld voor het ontvoeren en misbruiken van een 23-jarige vrouw.

Italiaanse man sluit vrouw jaren op in kelder
Italiaanse man sluit vrouw jaren op in kelder (Foto: ANP)

BelgiŰ onderzoekt systeem bij rellen Brussel

België laat onderzoeken of er een 'systeem' zit achter de rellen die deze maand in Brussel uitbraken. De Belgische minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon zei dat zondag in Belgische media.

Jambon zei dat hij zich niet kan inbeelden dat mensen spontaan beslissen om relletjes te veroorzaken. ,,Ik denk dat er een systeem achter zit. Dat moet worden blootgelegd en opgerold", aldus de Belgische vicepremier.

De afgelopen weken was het drie keer raak in Brussel. De eerste rellen waren zaterdag 11 november nadat het voetbalelftal van Marokko zich kwalificeerden voor het WK en het feest daarna uit de hand liep. De woensdag daarna en afgelopen zaterdag liep het weer uit de hand.

Zaterdag werden volgens Belgische media meer dan zeventig mensen opgepakt bij rellen die uitbraken na een manifestatie tegen slavernij in Libië.

België onderzoekt systeem bij rellen Brussel
België onderzoekt systeem bij rellen Brussel (Foto: ANP)

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1052
review
PokÚmon Scarlet & Violet: The Teal Mask
review
Gord
special
Random Pics van de Dag #1051
special
VrijMiBabes #175 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1049
©FOK.nl e.a.